Проходження сертифікації ISTQB: які нюанси слід врахувати тестувальникам
Мене звати Катя і я працюю QA Engineer у компанії NERDZ LAB уже понад рік. Війна — це складний в усіх значеннях в період. На жаль, ніхто не може спрогнозувати конкретну дату закінчення війни та я вірю у перемогу і знаю, що вона буде. Тож пропоную ознайомитись із процесом проходження сертифікації ISTQB для тестувальників. Нижче розповім про свій досвід підготовки та отримання сертифікату.
Якщо у вас сьогодні є можливість бути у безпеці та приділити декілька годин для самовдосконалення — це чудова можливість відволікти мозок від тривожних думок. Ви інвестуєте в себе, а отже, і в економіку України, станете більш затребуваними на ринку праці спеціалістами та збільшите власні шанси знайти роботу прямо зараз.
Матеріал буде цікавим спеціалістам із забезпечення якості або досвідченим інженерам з тестування.
Поняття сертифікації ISTQB
Якщо ти ніколи не чув (-ла) про такого роду іспит, тоді спершу ми у цьому розберемось, опісля візьмемось до головного. Отже, сертифікат ISTQB є одним із найбільш популярних для професіоналів з тестування програмного забезпечення. Здобуття сертифікату ISTQB означає, що ти отримав (-ла) необхідні знання та навички тестування та успішно склав (-ла) іспит.
Існує ряд сертифікатів, які залежать від рівня спеціаліста з тестування — від Foundation до Expert, та спеціалізації — наприклад, тестування мобільних додатків, тестування продуктивності, тестування безпеки тощо.
Більше ніякої плутанини, або переваги ISTQB
Здача іспиту на рівні ISTQB Foundation безумовно має свої переваги, і одна з них — це вивчення ключових визначень. Перш за все, ті, хто нещодавно розпочав кар’єру в тестуванні програмного забезпечення, ознайомляться із загальним лексиконом тестувальника і більше ніколи не плутатимуть verification і validation :)
Під час підготовки до іспитів ти зрозумієш основи тестування програмного забезпечення. А коли будеш застосовувати теорію у практику, найважливішим буде навчитись використовувати методи розробки тестів на всіх рівнях тестування.
Джерело: ISTQB
Бажання чи робоча необхідність? Чи справді потрібен сертифікат ISTQB
На це питання немає однозначної відповіді, оскільки це залежить від поглядів компанії-роботодавця. Значна частина — не вимагає сертифікації спеціаліста з тестування взагалі. Для деяких — сертифікація ISTQB є необов’язковою, але може бути зазначена як одна з цілей у кар’єрному плані спеціаліста.
Однак, якщо ви прагнете підвищити свою кваліфікацію та отримати сертифікат, то це буде відмінним доповненням до вашого резюме.
Моя історія і перші помилки
Вперше я почула про сертифікацію ISTQB, коли проходила курс з QA Engineering. У ті ж дні я готувалась до початку своєї кар’єри в цій сфері. Тому вирішила також отримати сертифікат ISTQB.
Я, вмотивована, завантажила навчальний план з офіційного сайту і почала вивчати його разом з курсом. Чесно кажучи, мої очікування були завищеними, але навіть попри це варто просто признати — мені було нудно.
Трохи згодом я зрозуміла, що для новачків ця інформація містить нові терміни, які можуть збити з пантелику. Тож тоді я не могла належним чином обробити цю інформацію, а причиною була відсутність практичного досвіду.
Зараз, дивлячись на свій досвід, я можу виділити декілька порад:
- Не поспішай складати іспит ISTQB. Рекомендується проходити його після принаймні 6 місяців роботи QA. Адже, коли у вас є практика роботи над реальним проєктом, тоді набагато легше зрозуміти інформацію, яку вивчаєш, а структура базується на твоєму досвіді роботи.
- Прочитай програму курсу кілька разів. Щоразу, коли ти повторюєш, то виникає відчуття, що все поєднується та «складається по поличках» у голові.
- Щодо мови іспиту, я б пропонувала спробувати здавати англійською. Основна причина — це те, що значення термінів може бути втрачено при перекладі, і це може збити з пантелику. Тому порада хоча б перечитувати курс англійською. Крім того, це чудовий спосіб отримати новий робочий словниковий запас та покращити свої комунікативні навички.
Тік-так. Скільки часу закладати на підготовку
У цьому питанні відповідь буде короткою. Я виокремила основні поради, від яких залежить процес навчання та його тривалість:
- Виділяти час на навчання у своєму календарі. Ти повинен (-а) оцінити час, який готовий (-а) витратити на підготовку, і свою відданість цьому.
- Визначитись з інтенсивністю опрацювання. Або просто сподіватись на вдачу :) Чесно кажучи, другий варіант — не рекомендую.
Іспит не складний, але не варто його недооцінювати, оскільки більшість питань спрямовані на твою уважність, і ти можеш відповісти на них неправильно. Крім того, це платний іспит, і якщо ти провалишся, то оплата не повертається.
Загалом, це займає від 1 до 2 місяців, але головне правило, якого слід дотримуватися, — це бути впевненим, що ви вірно розумієте всі важливі поняття.
Шпаргалки до іспиту
Є багато офіційних ресурсів, які допоможуть тобі підготуватись до сертифікації. Наприклад можеш відвідати офіційний вебсайт та завантажити ISTQB CTFL Syllabus 2018 — це ключовий ресурс знань.
Використовуй сайт, щоб знайти імітаційні тести. Зазвичай вони показують структуру іспиту, типи питань і те, що висвітлюється. Таким чином, ти матимеш приблизне уявлення про те, чого очікувати.
Скористайся перевагами онлайн-глосарія ISTQB, оскільки багато запитань базуються на цих термінах.
Відсортуй всі свої знання. Читаючи програму, я зробила багато нотаток та виділила основні моменти, щоб структурувати всю інформацію.
На додаток до кожного розділу я створила список основних термінів та їхніх пояснень, які взяла з онлайн-глосарію (необхідні терміни описані на початку кожного розділу) — цей список допоміг мені зберегти всю мою інформацію разом в одному місці.
Використовуй навчальні відео. Останнім, але не менш важливим джерелом великої допомоги для мене були відеолекції, засновані на розділах програми ISTQB. Оскільки навчальний план дає мало інформації про техніки тестування, ці відеолекції пояснюють, як їх використовувати на реальних прикладах.
Звичайно, ти можеш знайти багато інших неофіційних ресурсів і тестів, щоб підготуватись до іспиту ISTQB. Для мене це не спрацювало. Прочитавши деякі з них і виконавши імітаційні тести з неофіційних джерел, я відмовилась, оскільки знайшла багато неточностей і неясностей, які довели їх ненадійність.
Чи реально підготуватися самостійно
Я не проходила спеціальний курсів і склала іспит — тому можу констатувати, що підготуватися самостійно і здати цілком реально. Оскільки всі матеріали доступні в інтернеті, тобі лише потрібно бути вмотивованим (-ною) , організованим (-ною) і старанним учнем (ученицею).
Якщо відчуваєш, що важко керувати своїм часом або змусити себе займатися навчанням, то можна вибрати курс, який допоможе зосередитися.
Висновок
На завершення хочу сказати, що це не сертифікат, який перетворює тебе у великого професіонала. Май на увазі, що тільки бажання постійно навчатися та вдосконалювати свої професійні навички справді допомагає стати крутим спеціалістом (-кою) в обраній тобою справі.
Якщо у вас виникнуть сумніви щодо цього, то памʼятайте, що кожен ваш крок уперед — це, по суті, розвиток усієї нашої країни.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів