Підпишіть петицію до Президента про звільнення IT спеціалістів від мобілізації

4 березня 2022 року на 9 день війни ми, юридична компанія LFITS, створили петицію про звільнення ІТ спеціалістів від мобілізації і ось сьогодні, 18 травня, сталося те, на що ми вже не сподівалися: петицію прийняли до розгляду та опублікували на сайті Президента.
Якщо коротко: цією петицією ми пропонуємо створити реєстр ІТ спеціалістів, за результатами якого особи, що внесені до нього, підпадають під виключення з переліку осіб, що підлягають мобілізації та можуть перетинати кордон.
Лайк, репост, підпис петиції — і хлопці з ІТ можуть продовжити кодити в умовах безперебійного інтернету, не з бомбосховищ, приєднавшись до своїх сімей, за якими напевно ну дуже скучили.

petition.president.gov.ua/petition/137310

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

58 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Только по довiдочке вiд ДержЛiткодНагляду.

Можна вічно дивитися на три речі:
— як палає москальский танк
— як москальский танк тоне у Сіверському Донці
— як айтішники намагаються втекти з країни «мамай клянус буду платіть налоґі і донатіть»

Всё смешно ровно до момента попадания вами в окоп или попадания бомбы в ваше жильё.
Вообще в данной ситуации ваши хаха просто аморальны.

Ну так давайте создадим петицию, чтобы выжившие мужнины из Мариуполя / Чернигова / пригорода Киева / любого другого города после активных боевых действий могли выехать из страны и\или были освобождены от мобилизации

И это было бы справедливо. Люди потеряли всё, а мы хотим ещё семью кормильца лишить.

И это было бы справедливо. Люди потеряли всё

Прям все до единого? Прям каждый потерял? А если не каждый потерял, то как будем определять степень справедливости?

а мы хотим ещё семью кормильца лишить.

Кто «мы»?

Прям все до единого? Прям каждый потерял? А если не каждый потерял, то как будем определять степень справедливости?

Если твой город под оккупацией и ты не хочешь быть добровольцем, то как по мне это верх несправедливости кидать такого человека на фронт.
Город захватили — считай потеряли всех и всё что там было кроме выживших добровольцев.

«мы»

Мы — граждане, представители данного великолепного, могучего государства, которые считают нормальным человека из оккупированного города отправить на войну.
Но да, «мы» говорить не корректно. Корректнее было бы сказать «страна\государство»

верх несправедливости кидать такого человека на фронт.

война вообще несправедливая штука, как и жизнь в целом, так-то...
ну да ладно, это уже лирика

Судячи з власного ІТ оточення, ті, що хотіли саме «втікти», вже знайшли не зовсім законні інструменти втечі та скористалися ними. До речі цікавий допис нещодавно зустріли з цього приводу на вельмишановному ресурсі: https://******.it/2022/05/10/ugly-eight/

Звільнення від мобілізації спеціалістів у сфері інтернет технологій

Юридична компанія розшифровує ІТ як «інтернет технології»? Може все таки «інформаційні технології»?

Приносимо вибачення. Визнаємо, що допустили помилку.

Та ви мене цим не образили =). Цікаво просто що тепер буде з петицією. Її можна зараз змінити?

На жаль, не можна. За період з 4 березня по 18 травня ми вже й не сподівалися взагалі, що її опублікують, а як опублікували — процес вже невідворотній.

— Знову?
— Знову!
©
Є пару питань на рахунок цього, ви не боїтесь, що:
1) Це може остаточно поховати ІТ як сферу в Україні?Як тільки такий дозвіл буде наданий, клієнти будуть вимагати максимальний відсоток команди поза межами України і компанії почнуть вивозити в добровільно-примусовому порядку, аби тільки убезпечити ресурси і заспокоїти клієнта?Тут залишаться жалюгідні остатки тих, хто не захотів виїхати, які будуть з часом замінюватись на ’убезпечених’, щоб досягти бажаного для клієнта показника в 100%
2) Більшість з тих, хто виїде, розглянуть це як можливість стартувати по новій і сюди вже не повернуться?Зважаючи на те, що збільшення податкового навантаження неминуче незалежно від результатів війни, що нівелює один з останній пункт на користь життя в Україні.
3) Це підсилить негативні тези від марксистських пропагандонів типу чомскі, які стверджують, що ми насправді не потребуємо зброї, а це нас проти волі нею накачують?додаткові аргументи типу: «дивіться, їх спеціалісти втікають, значить їм зброя не потрібна, вони не хочуть воювати, для чого за них вписуватись, якщо вони самі не вірять в свою країну»

хлопці з ІТ можуть продовжити кодити в умовах безперебійного інтернету, не з бомбосховищ

Не перебільшуйте, все ж не так погано насправді

Більшість з тих, хто виїде, розглянуть це як можливість стартувати по новій і сюди вже не повернуться?Зважаючи на те, що збільшення податкового навантаження неминуче незалежно від результатів війни, що нівелює один з останній пункт на користь життя в Україні.

Если налоги увеличат, свалят вообще все. То есть вот этот весь текст безразличен

Всі не свалять, але тим хто вже свалив, повертатися точно буде значно менше сенсу

Так вообще нет никакого смысла здесь жить, если налоги поднимут и закрутят гайки по уклонению.

Кому як, мабуть, не всі визначають причину життя в країні виключно за рівнем податків

На Украине низкие налоги — основной аргумент

да. Но выпускать и дальше не будут. Шоб новые нологи платили же))

Пока что цена за пересечение только растёт. Сколько надо будет заплатить после войны...

Разберемся. Сейчас я не могу бросить родных

Як в Єгипті: 1 долар, щоб залізти на верблюда і 2 — щоб з нього злізти.

Не можу сказати, що «знову». Хочу ще раз наголосити, що петицію створювали 4 березня, коли ситуація була значно гарячішою, ніж зараз. Основним посилом було дати можливість воїнам ІТ армії дати можливість DDoS-ити в умовах якісного інтернету, а не з бомбосховищ. Надихнув на створення петиції колишній колега, який сидів у метро і у вільний від цього час робив все можливе, аби покласти рашківські ресурси спатоньки.

робив все можливе, аби покласти рашківські ресурси спатоньки

Толк від DDoS-атак наближається до нуля по корисності. Зламати якісь ресурси рашистів, отримати цінну інформацію — оце інша справа. Таке вміють робити мабуть десятки людей в Україні, навіть не сотні. А подосити — це як обізвати дураком вбивцю і гвалтівника.

Вы меня извините, конечно...
Я 9 лет в ИТ. Но вот за 9 лет я так и не понял, а чем ИТшники лучше остальных граждан, что их нужно освобождать от мобилизации?

Невнимательно читаете текст петиции

враховуючи значний внесок спеціалістів у сфері інтернет технологій у інформаційній боротьбі проти російських окупантів та необхідність продовжувати цифрові бої з дезінформацією у кіберпросторі в умовах миру та якісного інтернет покриття

ну и чо? чем в этом плане джаваскрипт помидор лучше студента филфака?

Там не только джаваскрипт, но и

та зареєстровані з одним з наступних кодів видів економічної діяльності у якості основного:

58.21 Видання комп’ютерних ігор; або

я видел список кведов, но так и не понял какое преимущество имеет сферический программист в вакууме с одним из кведов из списка перед студентом филфака в

нформаційній боротьбі проти російських окупантів та необхідність продовжувати цифрові бої з дезінформацією у кіберпросторі в умовах миру та якісного інтернет покриття

Тем что даже сферический программист в вакууме это дофига особенный человечек, который может кучу всего сложного разного и полезного чуть ли не одновременно — от медиа и кибер фронтов, до разработки современного оружия (сюрприз в нем дофига айтишечки).

А студент филфака...ну сами знаете что он там может.

И это мы ещё не начали пересчитывать вклад ( на человека) среднего айтишника в економину.

И это мы ещё не начали пересчитывать вклад ( на человека) среднего айтишника в економину.

ну то мож просто создать петицию с просьбой легализовать взятку военкому за отсрочку?
раз уж все достоинства упираются в килобаксы
тогда будет все честно

Визнаємо, що з певної точки зору петиція може виглядати дискримінаційною по відношенню до людей нетехнічних професій (до яких, до речі, відносимося і ми, юристи, що її сформували). Але @IvanYeremenko та @MariiaN зрозуміли верхнерівневу суть запровонованих нами змін: ІТ спеціалісти можуть бути ще більш корисними державі в умовах дистанційної роботи з-за кордону.

Ну і будучи гуманітарієм до мозгу костєй додам: я банально нездатна долучитися до лав ІТ армії через брак технічного бекграунду, як би сумлінно не читала інструкції. Ви ж, будучи ІТ спеціалістами, можете розібратися з цим запросто.

я вам по секрету скажу: основной состав тн «ит армии» состоит сугубо из энтузиастов и школоты, которая подняла докер и запустила бомбардир
реальные профи или давно не в Украине, или болт клали на мобилизацию

Якщо взяти середньо-статистичного веб-розробника (яких в Україні більшість серед айтішників на сьогодні), то що саме він може зробити корисного для війни? Мабуть якщо брати «строго для військових», то небагато — донати для закупки військового спорядження і т.д. Але військові потребують надійного тилу. Після розбомбленого заводу «Азовсталь» залишаться тисячі безробітних, які так легко не знайдуть собі роботу найближчим часом. Більше того — вони потребуватимуть самі допомоги...

Айтішники набагато менш вразливіші в цьому плані. У них немає заводу. Грубо кажучи, їм достатньо дати ноутбук, під’єднати до інтернету, облаштувати робоче місце, і вони вже готові заробляти на себе, та ще й платити податки щоб допомагати безробітним з Азовсталі, наприклад...

А что полезного для войны может сделать учитель физики из средней школы? Или бывший работник Макдоналдса?
Вся ваша аргументация основывается на том, что сыроеды платят налоги и донатят на армию. Так извините меня, каждый, кто работает по КЗоТу платит налоги и донатит на армию.
И, по вашей логике, учитель физики из средней школы будет более полезен армии просто потому, что ему не повезло получать зарплату в килобаксах?

Вы меня простите, но это лицемерие мерзость. Как я уже писал выше, заводите петицию на легализацию откупа от службы. Чтобы не только пан помидор мог сделать взнос и получить отсрочку, а и какой-то мелкий бизнесмен из соседнего пгт, торгующий овощами на рынке.
Потому что прикрывать свою жопу тем, что ты там каждый месяц по сто баксов переводишь на счет «Вернись Живым» может не только айтишник

Потому что прикрывать свою жопу тем, что ты там каждый месяц по сто баксов переводишь на счет «Вернись Живым» может не только айтишник

А ще хто? Згаданий вами вчитель фізики? Ви вірите в це? Знаю особисто такого, у нього 20-ти річний стаж роботи, він був в шоці, коли я розказав скільки заробляю. Його зп, навіть зараз — десь у $600 — не дозволяє йому донейтити не те що кожен місяць, а мабуть і раз у рік.

Я не кажу що це справедливо, але реальність така, що айтішники справді цінніші для країни у фінансовому плані, як мінімум, на даний момент. До речі, донейтами та податками айтішники не обмежуються. Вони ж ще й витрачають свої кілобакси на нерухомість, їжу і т.д.

заводите петицию на легализацию откупа

Особисто я не підписую жодні петиції, де говориться про вільний виїзд чоловіків за кордон під час війни. Хоча я і вважаю, що айтішники справді цінний ресурс для країни, але сам нікуди не тікаю, на другий день війни за власною ініціативою приїжджав у військомат... Зараз проживаю за місцем прописки (бойові дії за 70 км. від мене), відповідаю на незнайомі телефонні дзвінки, перевіряю ящик з поштою, якщо призвуть, то точно піду воювати.

А ще хто?

любой человек, имеющий желание и какой-то источник\запас средств

Вони ж ще й витрачають свої кілобакси на нерухомість, їжу і т.д.

ну то есть другие люди квартиры не покупают и питаются солнечным светом?

Хоча я і вважаю, що айтішники справді цінний ресурс для країни, але сам нікуди не тікаю

потому, что возможности нет?

якщо призвуть, то точно піду воювати

ну так все пойду, если призовут
иначе статья так-то

ну и вот еще, риторическое:

Його зп, навіть зараз — десь у $600 — не дозволяє йому донейтити не те що кожен місяць, а мабуть і раз у рік.

а если я — джун, с зарплатой 600$, я к какой категории отношусь: не айтишник? не достоин отсрочки от мобилизации? более полезен армии, чем мидл с зарплатой 1000?

Другие люди легче заменяемы. Все таки командная работа.
Также бессмысленно мобилизовывать CEO любых компании, бизнес начнет рушиться.

ну то есть я должен поверить что сейчас, когда многие бизнесы ушли из Украины и спрос на вакансии впервые за долгое время превысил предложения, какой-то типичной галере будет трудно заменить очередного форошлепа или куа-макаку?

Смотря сколько людей заменить. 1/2/5/10/50%
Есть критическая масса после которого айти отлетит на много лет назад ибо просто некому будет лидить команды и писать ядро архитектуры.
Ну и по поводу налогов: айтишники сейчас платят одни из самых больших налогов в реальных величинах ибо продают валюту по рисованному курсу. Разница уже 20%, т.е с условной ЗП в 5к, 1к ты даришь державе.
Всё ещё будем говорить о пользе налогов учителя?

Есть критическая масса после которого айти отлетит на много лет назад ибо просто некому будет лидить команды и писать ядро архитектуры.

прям уже представляю, как военком целенаправленно выискивает пана синьора, чтобы выписать ему повестку

Ну и по поводу налогов: айтишники сейчас платят одни из самых больших налогов

просто потому, что так совпало со временем года
начнись война в октябре, создавали бы петиции на отсрочку агрономам?

Разница уже 20%, т.е с условной ЗП в 5к, 1к ты даришь державе.

а можно математику, как из 5(а много когда и 2)% единого и 50$ ЕСВ у вас получилось 1000 от 5000?

Всё ещё будем говорить о пользе налогов учителя?

да, мы все еще будет говорить о пользе учителя
потому что на перспективу ты, с вероятность 90% съебешься из страны как только появится возможность, а учитель так и останется здесь учить чужих детей, платить налоги и приносить реальную пользу обществу

а можно математику, как из 5(а много когда и 2)% единого и 50$ ЕСВ у вас получилось 1000 от 5000

В такие моменты хочется спросить «ты точно в IT?»
Сейчас зафиксирован курс доллара и все кто получает зарплату в валюте вынужден продавать их немного по невыгодному курсу НБУ — 29.25. Реальный курс при этом составляет 37±0.5 грн
Ну а дальше сухая математика: 29.25/37=0.79.
Все мы знаем что это сделано для поддержания экономики, но надо понимать что эта дельта в 20% это деньги идущие в карман государства.

учитель так и останется здесь учить чужих детей

Из забавного я до войны помимо основной работы ещё преподавал С# для студентов.
Но да ладно. Если тебя приковать к батарее и заставить делать свою работу отдавая все деньги на благотворительность лишь давая тебе еду, можно ли назвать такое решение сознательным и честным?
У 99% преподавателей для детей выбора особо то нет ибо с их заработай выехать они не могут.

целенаправленно выискивает пана синьора, чтобы выписать ему повестку

Слышал забавные истории когда если говорили военкому что из айти, включался ускоренный режим отправки.
Вопрос не в том целенаправленно будут грести айтишников или нет. Вопрос в том что в принципе грести тех, кто этого не хочет плохая идея, а айтишников, которых заменить потруднее водителей или грузчиков, трогать вообще хреновая идея.

айтишников, которых заменить потруднее водителей или грузчиков, трогать вообще хреновая идея.

ну ты ж научился формешлепить на дотнете, значит и грузчик сможет

Был бы ты девопсом или писал на условном C++, я бы понял это гониво на дотнет и обвинение в формошлёпстве, а так QA рассказывает разработчику какая у него простая работа.

QA рассказывает разработчику какая у него простая работа

пойди расскажи дальнобою или грузчику какая у него простая работа

Я говорю не о сложности работы в целом, а о заменяемости людей. Дальнобойщика или грузчика априори проще заменить чем программера о чём частично говорит ЗП.

Сейчас зафиксирован курс доллара и все кто получает зарплату в валюте вынужден продавать их немного по невыгодному курсу НБУ — 29.25. Реальный курс при этом составляет 37±0.5 грн
Ну а дальше сухая математика: 29.25/37=0.79.
Все мы знаем что это сделано для поддержания экономики, но надо понимать что эта дельта в 20% это деньги идущие в карман государства.

ну то есть с одной стороны вы ноете об отсрочке в обмен на налоги и донаты, а с другой ноете о том, что 20% недополученной выгоды идут на поддержку экономики
я правильно понял?
удобно на двух стульях одновременно сидеть?)))

Попробую по аналогии:

вы ноете об отсрочке в обмен на налоги и донаты

Кто вы? Я лично не ною про отсрочку за налоги и донаты.

удобно на двух стульях одновременно сидеть?

У меня позиция одна и она не менялась ни до войны ни сейчас: мобилизировать кого-угодно кто того не желает крайне опасно для людей рядом с такими мобилизованными. Вероятность огня по своим или банального дезертирства вырастает в разы. Вряд ли ты захочешь доверить спину товарищу, зная что его загнали в твой отряд насильно.

что 20% недополученной выгоды идут на поддержку экономики

Что касается поддержки экономики... я был бы не особо против сделай они явный налог на время войны. А так с каждым месяцем этот «налог» будет только расти. При этом скотское отношение от государства к IT в целом не мотивирует смотреть на горящие деньги спокойно. ИМХО, это государству стоило бы определится — либо донаты и налоги с бронью либо «всех под ружжо» и тогда не стоит удивляться потом что народ потихоньку свалит в серую.

Кто вы? Я лично не ною про отсрочку за налоги и донаты.

Собирательный образ людей, призывающих ввести отсрочку для конкретной группы

мобилизировать кого-угодно кто того не желает крайне опасно для людей рядом с такими мобилизованными.

и это логично
только почему тогда активно не форсятся петиции типа «освободить от мобилизации тех, кто не хочет»?

скотское отношение от государства к IT

o’rly? то есть 5(2)%, возможность работать на лайтовых условиях, при этом, де-факто являясь обычным сотрудником по найму — это скотское отношение?

либо донаты и налоги с бронью

вот тут согласен, только с одним но — для любого желающего, имеющего возможность эти донаты заплатить, а не только абстрактному фопу с кведом 62.01

«всех под ружжо» и тогда не стоит удивляться потом что народ потихоньку свалит в серую.

а сейчас так и есть, и пока изменений не придвидется

---

надеюсь, мы друг друга поняли
извини, если где-то задел за личное

только почему тогда активно не форсятся петиции типа «освободить от мобилизации тех, кто не хочет»?

Ты видел эти петиции? Каждая пятая с грамматическими ошибками, каждая третья для узкой группы людей «у кого двое детей до 18». Подписывать стыдно.
Не знаю почему ещё нет петиции о запрете призыва без желания.

5(2)%,

Если бы эти проценты ещё куда-то шли куда надо, а так это налог чтоб не трогали.

сейчас так и есть, и пока изменений не придвидется

Это и грустно, потому и воют)

надеюсь, мы друг друга поняли
извини, если где-то задел за личное

Всё ок)

Також є петиція більш загального плану petition.president.gov.ua/petition/138384 яка не відокремлює it спеціалістів від інших громадян.

Круто! Долучилися до підписання. Однак, в динамічний час живемо... Наша петиція була сформувана 4 березня, коли Київ сидів у метро, Одеса — в катакомбах, а Львів — у підвалах. Головним посилом петиції було дати ІТ фахівцям можливість безперешкодно бомбити DDos-и. Знадобився деякий час, щоб зрозуміти, що верхнерівневою метою нашої петиції, насамперед, повинна була бути пітримка привабливості ІТ сектору для іноземних клієнтів, що стало очевидним трошки пізніше.

Підписатись на коментарі