Як обживатися у Швеції. Гайд для переселенців
Всім привіт. Мене звати Євгенія, я Senior Test Engineer у Sigma Software. За фахом я юрист, але так вдало склалося життя, що я познайомилась із тестуванням. Я люблю уявляти себе кінцевим користувачем та вигадувати кейси, які б могли статися з ним. Мені подобаються важкі проєкти зі складною логікою, в яких завжди можна знайти місце для розвитку. Також, я обожнюю ділитися своїми знаннями з іншими, тому що в цьому я розвиваюсь сама і надихаю інших.
Я жила у Харкові. Часто працювала з офісу. Кожної п’ятниці ми з колегами разом обідали. Зустрічалася з друзями та любила це місто. Не менш я люблю мандрувати. Тож я виїхала з Харкова на два тижні (я так думала). 23 лютого я перший раз познайомилась з офісом у Києві та планувала там попрацювати ще декілька днів. Але... 24 лютого приблизно о 5 ранку почалась війна.
Я виїхала закордон, у Швецію. Тут хочу поділитися з вами інформацією, яка може стати у пригоді, якщо ви плануєте приїхати в цю країну.
Чому я обрала Швецію
Я займаюсь спортом з 11 років. У
Мені подобається Швеція, тому що це спортивна країна, де популярне орієнтування. Тут дуже привітні люди, вони добрі та завжди готові прийти на допомогу. Тут ти можеш без проблем майже з усіма спілкуватись англійською, навіть у селі.
Що потрібно зробити, якщо ви тільки приїхали
Якщо ви тільки виїхали з України і приїхали у Швецію за закордонним паспортом, то ви маєте можливість перебувати в ЄС (у Швеції) протягом 90 днів в статусі туриста.
Ви маєте право подати заяву на тимчасовий притулок за Директивою ЄС, що дає вам можливість перебувати у Швеції більше ніж 90 днів (до 04.03.2023) та мати право на роботу.
Для цього вам потрібно звернутися до Міграційної служби. З собою потрібно мати паспорт. Зараз є можливість заповнити заяву онлайн на сайті міграційної та чекати відповіді від них про час, коли можна прийти, щоб вони взяли відбитки пальців та зробили ваше фото для міграційної картки.
Я подавала документи до міграційної 8 березня та через декілька тижнів отримала відповідь з міграційною карткою поштою.
Валюта
У Швеції діє власна валюта крона (SEK). 1 Шведська крона дорівнює приблизно 0,095 Євро. Можна розраховуватись українськими картками (курс 3.18).
Шведи майже не мають готівки, вони скрізь розраховуються карткою або платіжну систему SWISH.
Житло для переселенців
Під час подачі документів до міграційної ви можете запросити житло, але де саме вам його нададуть — ніхто не знає.
Також, є багато сервісів, де можна знайти безкоштовне житло від людей, які хочуть допомогти українцям. Наприклад, цей сайт розробила наша компанія.
Крім цього, ви можете орендувати житло, але є нюанси з оплатою українськими картками. Вартість житла залежить від міста та його частини, у невеликому містечку ціна за житло починається приблизно з 5000 крон (500 євро) за 1к квартиру.
Але у Стокгольмі ціни будуть вищі та ціна буде різна в залежності від віддаленості від центра та площі. Будьте уважні, адже часто житло здається без меблів.
Одна з площ шведської столиці
Робота для переселенців
Я продовжую працювати за українським ФОП та сплачую українські податки. Але після 6 місяців потрібно буде платити податки у Швеції. Податки у Швеції починаються від 30%. Чим вища у вас зарплатня, тим вищий податок. Більше інформації тут.
Для тих, хто шукає роботу тут у Швеції, ви можете звернутися до центру зайнятості. Вони зможуть допомогти в пошуках роботи за фахом. Проте, самостійно ви також можете шукати компанії та перевіряти вакансії.
Також вам потрібно звернутися до податкової, щоб отримати координаційний номер. Інформацію про ці процедури найкраще читати на офіційному ресурсі.
Дуже багато роботодавців зараз наймають українців, але потрібно, щоб ви відповідали потребам відкритої вакансії. Не забувайте про Телеграм-канали (наприклад, nuf_work), в яких є актуальна інформація для українців у Швеції та вакансії.
Транспорт
Якщо ви живете в невеликому місті, то без машини буде дуже складно. Я приїхала сюди машиною і завдяки цьому я можу їздити на тренування/ змагання/ магазин та інші міста (бо я живу у селі).
Я не була впевнена у тому, що треба робити з автомобілем після в’їзду, адже у звичний, мирний час я б мала переоформлювати машину на шведські номери. Проте, наразі це робити непотрібно, оскільки я тут знаходжусь у тимчасовому притулку.
Поки що невідомо, чи потрібно буде отримувати шведське водійське посвідчення, адже за місцевими правилами через 1 рік перебування у країні ти повинен їздити саме з ним.
Вартість бензину 95 приблизно 21 крона за літр (2 євро). Та у великих містах з транспортом трошки легше. Наприклад, в Стокгольмі транспорт (метро/трамвай/автобус) дуже добре розвинений і зараз безоплатний для українців. З машиною в Стокгольмі буде трохи складніше, тому що в’їзд в місто платний і потрібно платити за паркування. Деталі про вартість паркування описані тут.
Також, ви можете скористатися поїздом, який є безкоштовним. Усі нюанси, які варто знати про розклад і правила поїздок дізнавайтесь на вокзалі за інформаційною стійкою або у провідника поїзда.
Мініпам’ятник у Стокгольмі
Розваги
Дуже багато музеїв зробили безоплатними для українців. Ця інформація може змінюватись кожного дня, тому раджу користуватися офіційними сайтами для її перевірки.
Також є дитячі центри розваг, цирки з безкоштовним входом. Ми ходимо в басейн і я знаю, що в деяких інших містах також є безкоштовні дні для українців.
Я раджу помандрувати країною, якщо у вас є така можливість, та подивитись на природу, архітектуру. Ліс тут виглядає так, наче з казок. Рано вранці ви можете зустріти багато незвичних для нас тварин. Я вже бачила декілька лосів, дуже багато косуль, зайців, маленьких кабанчиків та різних птахів.
Типовий шведський ліс
Навчання для дітей
В мене немає дітей, тому наступна інформація — це те, що чула від знайомих. Якщо вам потрібна школа, то треба писати про це заяву. Спочатку ваша дитина буде в адаптаційній школі (приблизно 2 місяці), а потім її переведуть у звичайну школу.
Навчання безкоштовне. В школі дітей годують. Я раджу бути трішки наполегливими та завітати до школи самостійно. Іноді це прискорює процес та можна дізнатися більше інформації.
Приклади з життя наших переселенців:
- дівчинка 10 років, ходить до 5 класу адаптаційної школи. Вчителі спілкуються українською, російською та паралельно перекладають на шведську;
- дівчинка, якій 7 років, ходить до нульового класу у звичайну шведську школу. Все спілкування на шведській, але програма дуже легка. В основному, це ігри, малювання, прогулянки, тому можна зрозуміти інтуїтивно. Якщо щось незрозуміло, то використовують перекладач на планшеті.
В садок приймають з 1,5 року.
Ціни на продукти, одяг
Вартість продуктів вища за українську: помідори — 30 крон/кг, апельсини — 20 крон/кг, кава — 45 крон/500гр, молоко — 10 крон/літр, хліб — 20 крон/900гр, огірок — 29 крон/кг, яйця — 40 крон/10шт, яблука — 20 крон/кг, фарш — 30 крон/500гр.
В супермаркеті
Дуже часто в магазинах бувають акційні ціни на різні продукти, а якість продуктів дуже хороша.
Вартість одягу, навпаки, нижча. В одному з відомих магазинів H&M можна купити дешеві повсякденні речі. В Stadium, XXL можна купити спортивні речі.
Українці у Швеції
Я раджу пошукати групи у Facebook. В цих групах ви можете знайти підтримку, необхідну вам інформацію з різних питань, долучитись до волонтерства та знайти друзів. Приклад груп:
Мовні курси
Наразі стали доступними дуже багато курсів як онлайн, так і офлайн. Я раджу шукати інформацію щодо наборів у інтернеті та, знову ж таким, на Facebook. Я зараз відвідую Vuxenskolan y Norrköping. Та це не єдина школа, яка пропонує безкоштовне навчання шведській, тож шукайте робочий для вас варіант.
Вивчаю не тільки мову, а й місцеву кухню
Найпоширеніші помилки українців у Швеції та як їх уникати
Найпоширенішою помилкою є неуважність. Досить багато людей забувають дивитись на дорожні знаки та отримують штрафи за неправильне паркування, або навіть якщо і паркуються у визначеному місці, то перевищують ліміт безкоштовної стоянки. Будьте уважні, дивіться на дорожні знаки та перекладайте умови паркування на різних парковках.
Також, іноді люди плутають ціни у магазинах. Часто магазини мають спеціальну ціну для членів (власників карток). Тож будьте уважні і звертайте увагу на відповідні написи.
В цілому, розумію, що інформації немало, але я сподіваюсь, що мій досвід та мої вже набуті тут знання будуть корисними. Раджу активно шукати необхідну інформацію в інтернеті та звертати увагу на офіційні джерела інформації та бути трошки наполегливими. Бажаю усім досягати своєї мети.
Якщо у вас виникли запитання та/або зауваження, із задоволенням поспілкуюсь про це у коментарях.
Найкращі коментарі пропустити