Як приймати рішення, за які не соромно?
Прийняття рішень — мабуть, найважливіша операція, яку здатен виконувати наш мозок. В залежності від контексту, неправильно прийняте рішення може призвести до діареї або до краху вашого бізнесу. В цій статті я дам рекомендації, щодо прийняття рішень, які допоможуть вберегти вас від критичних помилок.
Нижче я виділив ключові, на мою думку, причини які негативно впливають на прийняття рішень. Зауважу що я не сертифікований психолог, цей матеріал написано суто з власного досвіду, та за мотивами життя моїх друзів та коллег. Якщо у вас серйозні проблеми з ментальним здоров’ям, не займайтесь самолікуванням, зверніться до психолога.
FOMO (Fear Of Missing Out)
Коли вам пропонують прийняти рішення прямо зараз, мотивуючи це останньою можливістю, скоріш за все вам хочуть щось втюхати. Річ у тому, що мозок в стані обмеженого часу переходить в режим «критичного прийняття рішення», яке буде вигідне для вас у дуже коротковічній перспективі. Можливо ви чули про «Рептильний мозок», так ось, саме він активується в цей момент і нав’язує нам «Рептильні рішення». Коли ви отямитесь скоріш за все пожалкуєте про свій вибір. Це може бути номер в готелі за привабливою ціною яка сплинає через 15 хвилин, нав’язливий підприємець з пропозицією «зараз або ніколи», або навіть тітка на базарі.
Щоб не клюнути на цей трюк, відстороніться від прийняття рішення на 10 хвилин, щоб зважити всі за і проти. Якщо вам в цей час заважають прийняти рішення вдумливо, знайте точно — це пастка.
Стрес
Коли ми знаходимося в стресовій ситуації, наші рішення пов’язані з тим як із цієї ситуації вийти. Іноді ми хочемо розв’язати питання яке нас бентежить якомога швидше, не аналізуючи можливі наслідки в довгостроковій перспективі. Наочний приклад — залити горе пляшкою. Стрес дійсно відійде на другий план, і ви навіть отримаєте короткострокову насолоду, але в стані алкогольного сп’яніння, скоріш за все, ви зробите ще більше поганих рішень. З класики — написати колишній, із мого персонального досвіду — пригостити випивкою всіх на барі. Ця витівка обійшлася мені в 400$. Не дуже вдале рішення, м’яко кажучи.
Стрес в нормальних дозах мотивує нас виходити із зони комфорту та ставати краще, але постійний стрес зжирає нас. Про хороший стрес дуже гарно написала Келлі Макґоніґал у книзі «Хороший стресс, как способ стать сильнее и лучше».
Про причини поганого стресу тезисно напишу я:
- невиконані зобов’язання;
- примирення з тим що не близько твому серцю, наприклад нудна робота заради грошей;
- приховування правди, або брехні
- невідповідність до власних очікувань
- страх невідповідності до очікувань інших людей
Справитися з поганим стресом допоможе психолог, йога, або медитація. Особисто я обрав два останні методи, але психологія, як наука, також вирішила багато стресових питань.
Ємоції
Приймати важливі, та й взагалі будь-які, рішення на емоціях, це на 99% провальна стратегія. Я навіть впевнений що ви без мене це знаєте, тому поговоримо зразу про те, як уникати цього.
Тут мені особисто допомагає звичка ставити на паузу прийняття будь-яких рішень доки я знаходжуся на емоціях. Прості та дієві методи — відірватися від причини збудження; перемикнутися на іншу тему, порахувати до десяти, сісти помедитувати, знову ж. Емоції доречні коли ви насолоджуєтесь життям, або навпаки шукаєте відради від горя. Емоції це нормально. Але приймати рішення, коли голос розуму десь далеко не варто.
В нетверезому стані
Ви можете подумати, ну хто приймає важливі рішення в нетверезому стані? Розкрию секрет, ви так думаєте, бо скоріш за все тверезі. Цим трюком часто користуються недобросовісні бізнесмени, які хочуть продавити вас на підписання невигідної угоди, або добитися своїх цілей в переговорному процесі. Під впливом чарівних помічниць, алкоголю та навмисно підвищеного хибного его, людина може підписати документ, наслідки якого буде розгрібати все життя.
Тут просто важливо знати що в нетверезому стані, переговори вести не варто, так само як і прийняття будь яких рішень. В цілому алкоголь — не найкращий товариш, якщо йде мова про прийняття рішень, але якщо полюбляете хильнути, не приймайте важливих рішень.
Підсумок
Щоб приймати рішення за які не буде соромно, деколи важливо просто знати при яких умовах рішення приймати не варто. В більшості випадків треба бути обачним, вміти оцінити ситуацію та діяти згідно з нею. Коли ж справа про більш комплексні та глибокі проблеми, наприклад стрес або депресія, треба звертатися до спеціаліста. Також треба усвідомлювати те, що ми живемо у світі, де нас змушують приймати безліч рішень: від прийняття політики сайтів до вибору соусу до обіду. Бути більш консервативним зараз — це нормально, я б навіть сказав здорово, адже коли ти постійно в умовах вибору — це також стрес, не здоровий стрес.
Маю надію що власний досвід і десятки прочитаних книг, які стали основою цієї статті будуть вам у пригоді. Список книг обов’язково буде в наступних публікаціях. А поки подивіться чудове відео від GOALGUYS на цю тему і пишіть коментарі про ваш досвід невдалих рішень.
Чао!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів