Як змінились ціни на оренду та купівлю вторинного житла в Україні

Команда Flatfy (ЛУН) проаналізувала український ринок вторинної нерухомості (оренда та купівля) за трьома показниками: вартість житла, пропозиція та попит. Порівнювали показники жовтня 2021 року з травнем 2022 року.

Оренда житла

Ось як змінились ціни на оренду:

Найбільше зросли ціни в західних областях України: +225% у Закарпатській, +156% — у Чернівецькій, +128% — в Івано-Франківській, +96% у Львівській, +88% у Черкаській.

Проте ціни зростали й на сході. У Запорізькій області +41%, у Дніпропетровській +34%.

Кількість пропозицій житла під оренду значно знизилася: на 90% менше оголошень у Херсонській області, а у Миколаївській, Черкаській, Рівненській, Тернопільській областях пропозиція зменшилася на 83–86%, у Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській, Хмельницькій, Кіровоградській — від 72% до 79%. У той же час у Чернігівській області побільшало пропозицій на 20%.

Попит на житло зріс на заході України: у Тернопільській області +373%, у Закарпатській +316%, Хмельниччині +280%, а також у центрі — на Черкащині +196%.

Найсильніше попит на орендоване житло впав у Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській та Одеській областях (-90–93%).

Купівля житла

Найбільше вартість зросла в Сумській області +122%, Львівській +64%, Івано-Франківській +58%, Київській +55%. У Харківській області ціни впали на 33%.

Пропозиція вторинного житла впала по всій Україні.

Найбільше попит упав на сході та півдні України: на −100% на Херсонщині, на −94% у Миколаївській області, на −91% на Харківщині, на −86% в Одеській і Запорізькій областях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А цены в чем измерялись? В гривнах или в долларах?

Бизнес по украински:
Предложение: -Х%
Спрос: -ХХ%
Аренда: +ХХ%

Все правильно, если никто не хочет селится то мы поднимем цену аренды чтобы отбить месят простоя!

Лол. Ну як би на всьому Заході попит виріс, а пропозицій зменшилось. Цілком логічний ріст цін.

Я про центральные и северные регионы

В західній частині України подорожчання очевидне думаю(:. Якщо говорити про інші регіони, то маю наступну теорію.
За останні місяці значна частина людей виїхала. Серед них багато громадян із середнім і вище рівнем доходів, які для себе вирішили, що найближчим часом повертатися в Україну не будуть (або і взагалі не будуть ніколи, зараз з’явилася можливість закріпитися в Європі наприклад).
Тому на ринок вийшло житло, яке вони орендували (а воно було недешеве), або ж їх житло у власності. Ну і відповідно ці хазяї не хочуть здавати свою квартиру в новобудові, в якій щойно зробили ремонт, задешево. Плюс часто не відчувають потреби поспішати. Тому ставлять високу ціну, яка і іде в статистику.

В західній частині України подорожчання очевидне думаю(:.

Ну як сказати. 23.02 Україна була дуже перспективною територією, а західна Україна — і поготів. А тепер? Волатильність зашкалює. Об’єм ринку думаю що впав разів в 5-10. Ніхто не знає що буде далі як з нерухомістю, так і просто з кожним індивідуально. В такій ситуації що роблять люди? Вірно, згортають всі покупки і проекти.

Так, згоден, я про оренду писав лише. Купувати щось зараз в Україні — не знаю навіть(:.

Все правильно, если никто не хочет селится то мы поднимем цену аренды чтобы отбить месят простоя!

Та це завжди у нас так було, бо у нас головне не заробити, а бути «нелохом». Скинеш копійку з ціни оренди — все, ти лох. Стоїть без орендарів за дурні гроші? Ну, ти респектабельний власник елітної нерухомості, а не здаєш, бо не маєш потреби. Ага, ага.

Можно сказать рынку недвижимости *вставить своё слово*.

+15% вартості оренди, +122% вартість житла під придбання. Сумська область. Сумська! А-а-а-аа.

стоить то оно стоит, да никто его не покупает ©

Они не продают — они хвастаются.

Підписатись на коментарі