Досвід переїзду до Бельгії
Привіт! Мене звати Ксенія. Я займаюсь операційною діяльністю в Roosh і зараз намагаюсь балансувати між роботою та волонтерством. Зараз я знаходжусь у невеликому місті Харелбеке недалеко від Генту (регіон Фландрія на півночі Бельгії). Це тихе і дуже спокійне містечко з типовими бельгійськими традиціями.
В цій статті хочу поділитися власним досвідом переїзду та особливостями проживання у Бельгії.
Початок війни
24 лютого я прокинулась о 5:30 від дзвінків друзів, сирени та вибуху. Швидко почала збирати цінні речі та інформувати співробітників. 24 лютого пройшло в тумані, оскільки весь день була на телефоні з батьками, рідними, друзями та колегами.
Я думала, що опція залишитися в Києві — досить ок, але заночувавши одну ніч в Києві, я зрозуміла, що варто виїжджати.
Як опинилася в Бельгії
Ранком 25 лютого ми з друзями вирішили, що варто виїжджати з Києва на захід України. Прийняти рішення виїжджати далось дуже важко. О 7 ранку ми вже всі були в машині, і близько 12 ночі дістались Чернівців.
Моя сестра вже 8 років проживає у Бельгії. По моїй геопозиції вона побачила, що я знаходжусь досить близько до кордону з Молдовою і наполегливо запропонувала спробувати пройти кордон.
Близько першої ночі друзі підкинули мене до кордону, і я разом з ще однією знайомою перейшли пішки кордон. Потім заночували у Кишиневі, а вранці був переїзд до Яси (Румунія) і звідти — переліт до Відня і потім до Брюсселю.
Найскладніше було емоційно це все сприйняти. Все робилося на автоматі.
Отже, вночі 26 лютого я вже опинилася в Бельгії і одразу поїхала до містечка Харелбеке. Благо, Бельгія — дуже компактна країна, тому досить швидко можна дістатися до будь-якого міста, чи то автотранспортом, чи то залізницею. До прикладу, дістатися Харелбеке з Брюсселя на потязі можна за 1,5 години.
Перші враження
В Бельгії я бувала раніше дуже часто, але так довго ніколи не жила. Поживши вже деякий час в невеличкому та розміреному бельгійському містечку, я на повну відчуваю кардинальну відмінність від того темпу та швидкості життя, яке мала в Україні.
Бельгія територіально поділяється на три регіони: Фландрія на півночі, що належить до фламандськомовної громади (діалект нідерландської мови), двомовна столиця (Брюссель) і франкомовна Валлонія на півдні, яка включає невелику німецькомовну область. Тому варто розуміти, що загальний вайб в Генті, Брюсселі та, наприклад, Льєжі будуть відрізнятися.
Містечко Харелбеке, в якому я проживаю, належить до регіону Фландрія. Це дуже спокійне, чисте і розмірене місто (що зовсім не схоже на мій звичний київський ритм життя).
Магазини працюють близько 38 годин в тиждень і не хвилиною більше. Тому вийти в будь-який час, коли заманеться, за продуктами точно не вийде. А варто планувати закупівлі на тиждень і більше. Також, варто вміти їздити на велосипеді або машині. Без цього буде досить важко. Особливо, коли ти живеш не у великому місті.
Важливою частиною життя «по-бельгійськи» є піклування про навколишнє середовище. Культурі сортування сміття приділяють особливу увагу. Не сортувати сміття — не можна.
Різні види сміття варто сортувати у різні пакети (за кожен вид відходів відповідає конкретний колір пакета) і тільки в конкретні дні виставляти на вулицю. Не можна використовувати будь-які пакети для сміття, а варто купувати спеціальні мішки на касі в супермаркеті, і в кожному регіоні країни вони відрізняються.
Житло для переселенців в Бельгії
Бельгія все досить швидко привела до одного формату. Щоб отримати житло (якщо в тебе немає знайомих, друзів, рідних у Бельгії) вам необхідно прийти до реєстраційного центру в Брюсселі за такою адресою:
Palais 8, Brussels Expo at Heizel (Rue du Verregat, 1020 Brussels).
Далі ви надаєте свої документи, вас оформлюють на тимчасовий захист та розподіляють у сім’ю, яка офіційно може прийняти українця.
Якщо ж у вас є де залишитися, вам варто також поїхати у реєстраційний центр в Брюсселі, надати там вашу адресу проживання в Бельгії та отримати тимчасовий документ. Потім за місцем проживання піти в комуну, надати їм отриманий тимчасовий документ, зареєструватися, здати біометрику+фото та чекати на отримання картки А.
Це картка, яка зараз надається українцям строком на 1 рік (з можливістю подальшого продовження) і надає право на тимчасове проживання в Бельгії з можливістю працювати, користуватися медичною страховкою тощо.
Більше інформації про отримання посвідки на проживання — за цим лінком.
Робота для переселенців
Після ковіду варіантів роботи стало набагато більше. На жаль, великою перепоною в пошуку роботи для переселенців-українців стає питання не володіння мовою/ мовами.
Шукати роботу можна як на одному з робочих сайтів, так і в групах ФБ (з не дуже оригінальними назвами):
Місцевий транспорт
Я кайфую від залізничного сполучення в Європі вже давно. Це швидко, зручно і не дорого. Бельгія також активно намагається зменшити використання машин, тому пропонує діставатися до залізничної станції на машині або велотранспорті, де є безкоштовна парковка! І далі до потрібного міста — вже на потязі.
Квиток коштує по Бельгії близько 14 євро. В інші країни — залежить від напрямку.
Залізниця зробила безкоштовними квитки для всіх українців для того, щоб дістатися до місця перебування. На жаль, багато хто використовує цей хак для подорожей (що не ок, як на мене). Цього робити не варто, оскільки вас можуть висадити з потягу.
Машина або вело дуже необхідні. Без них пересування ускладнюється, особливо поїздки до магазинів або за місто.
У більших містах типу Брюсселя — досить зручний громадський транспорт.
Документи, які потрібно оформити на місці
У реєстраційному центрі від вас необхідний лише закордонний паспорт. Ви оформляєте тимчасову довідку, що засвідчує дату прибуття до Бельгії. Далі йдете в комуну за місцем проживання і продовжуєте процедуру оформлення документів на місці. Вам нададуть ще один тимчасовий папірець (після того, як офіцер поліції прийде до вас додому впевнитися, чи дійсно ви проживаєте за вказаною адресою).
Цей папірець буде ваш «податковий» номер. Після здачі біометрії, чекайте на картку А.
У разі відсутності вищезазначених документів, рекомендується звернутися за допомогою до дипломатичних представництв країни походження (України чи іншої). Федеральна служба з питань міграції повідомила українську дипломатичну та консульську установу в Бельгії про те, що їхні громадяни можуть попросити про атестацію/ легалізацію.
Підтримка держави для переселенців
Соціальна фінансова допомога складає близько 700 євро +160 євро на дитину. Але це у випадку, якщо у людини немає роботи та житла.
Також держава активно стимулює проходити курси асиміляції — безкоштовні державні курси для біженців (вивчати мову та інше).
Українська спільнота та волонтерство
З українцями, що знаходяться в Бельгії, можна тримати зв’язок через вищевказані групи в FB.
Волонтерських ініціатив допомоги Україні достатньо багато. Ми з сестрою ініціювали створення фонду Help to Ukraine. Збираємо кошти на медикаменти, їжу та гуманітарну допомогу.
Ціни на місці
Ціни звичайно вищі, ніж в Україні, Польщі, Угорщині чи Румунії. Ціни дуже виросли за останні два місяці, особливо паливо. Станом на травень середня ціна за літр бензину в Бельгії — 1.9 євро.
Кава в середньому коштує 3 євро, ланч обійдеться в
Оренда квартири в Брюсселі — близько
Типові помилки переселенців — чого краще уникати
Не затягувати з оформленням документів. Цей процес — не швидкий, тому по приїзду краще одразу його розпочати. А ще не варто викидати вдома сміття в один пакет :)
Плюси релокейту/ проживання в Бельгії
- Розташування країни в центрі Європи;
- офіційний пошук житла через волонтерів;
- висока фінансова підтримка, якщо вона дійсно необхідна;
- гарна природа та міста.
Мінуси релокейту/ проживання в Бельгії
- Культурні особливості. Брюссель — досить інтернаціональний, але менші міста — це традиційні бельгійці. І, можливо, не завжди будеш почувати себе «своїм»;
- дуже дорогі штрафи за паркінг :) і взагалі, краще не отримувати штрафи (як приклад, штраф у 30 євро можна отримати, якщо перевищуєш час паркування на паркінгу, де можна стояти не більше 30 хв. Припаркований 40 хв і більше — спрацьовують датчики і отримуєш штраф);
- великі податки;
- без знання хоча б англійської тут буде досить важко.
Поради українцям, які планують релокейт до Бельгії
- Читайте та вивчайте офіційну інформацію. В пригоді стане ось цей посібник про надання тимчасового захисту для українців.
- Вивчайте мову. В ідеалі володіти англійською і французькою.
- Не порушуйте правила порядку та дорожнього руху :)
53 коментарі
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.