Швейцарія. Короткий гайд для тих, хто тут чи планує приїхати
Всім привіт, мене звуть Катя, я працюю тестувальницею вже понад рік і так вийшло, що мені довелося виїхати з рідного дому.
Я досить комунікабельна людина і робота з офісу SysGears у центрі мого улюбленого Дніпра була частиною мого життя — до 24 лютого. Тепер я встигла попрацювати з Німеччини і зараз ми зупинилися в селі зі смішною назвою Frick, у Швейцарії.
Хочу, щоб мій досвід був корисний іншим, тому в даній статті розкрию наступні теми:
- житло за кордоном;
- статус на тимчасовий захист у країнах Європи;
- соціальні плюшки і не тільки;
- можливість продовжувати роботу або шукати роботу.
У будь-якого з нас є 3 опції: або шукаємо житло і орендуємо його, або їдемо до друзів/родичів (але без пмж такий варіант має дедлайн від 3 до 6 місяців залежно від країни), або ми плавно переходимо на другу тему, в моєму випадку це S-статус, який дає дозвіл на тривале перебування та можливість отримати житло.
Статус
Такий статус, як ви знаєте, має свої переваги: ви отримуєте по дефолту дозвіл на перебування у країні, дозвіл на роботу, медичну страховку, житло, виплати на покриття базових потреб, можливість безкоштовного проїзду в громадському транспорті (до 1 червня).
Всі ці речі безперечно полегшують перебування в іншій країні, але є і суттєві нюанси.
Також якщо ви хочете змінити країну перебування, ви можете відмовитися від статусу в одній країні і запросити в іншій.
Для отримання статусу необхідно надіслати листа до міграційної служби, деталі за посиланням, — і чекати, коли вас викличуть на подачу документів.
У порівнянні з Німеччиною процес надання захисту у Швейцарії відстає на кілька місяців. Планово кожній людині зі статусом S будуть призначати інтерв’ю від кантону для оцінки кваліфікацій, знання мови, особистих планів та обставин.
Цей процес рухається повільно, і за словами представників влади, займе від 2 до 4 місяців від моменту отримання листа з підтвердженим позитивним статусом.
Житло — може бути різним
- Табори для біженців — жити можна, а ось працювати явно ні, зазвичай wi-fi відсутній в таких місцях, але можна піти в Swisscom і отримати сім-карту для мінімальної комунікації.
- Сім’ї, які готові прийняти українців — гарний варіант (так розселяють приблизно 70 відсотків сімей), але жити у чужих людей навряд чи захочеться довго і вам, і їм. Тут теж не всім доводиться легко, з досвіду на 80% позитивних відгуків про життя з сім’ями, що приймають, існує 20% складних обставин (принцип Парето в реальному житті) таких як: порушення особистих кордонів, нав’язування своїх норм і правил (у сферах, які здавалися б максимально особистими). Скажу так: я розумію, що приїжджаючи в нову країну, ти зобов’язаний дотримуватися законів та загальновизнаних правил, але і ваші права також мають значення, їх все ще не можна порушувати, пригнічувати особистість або втручатися у особисте життя. Я пишу про це не заради забави, а тому що фактично ми вже стикаємося з випадками досить серйозних конфліктів. Не шукаю винних, кожен конфлікт має свої особливі причини, але їх реально вирішити, якщо налагоджувати комунікацію з усіма учасниками конфлікту, а не мовчати і терпіти.
- Гуртожитки або квартири, які в державному або приватному порядку пропонуються вам — поки що стикалася тільки з випадками, коли люди самотужки зв‘язувалися з небайдужим до ситуації, що склалася, орендодавцями, укладали договір (тільки за наявності статусу або підтвердження що ви подали документи) і заїжджали в окреме житло. Договір підписується мінімально на 3 місяці, умови залежать від двох сторін, але цілком імовірно, що плату за оренду покриватиме держава (якщо сума становить до 1100 франків), а комунальні — можливо, будуть оплачуватись окремо вами (приблизно
150-250 франків). Це залежить від доходів за вашими рахунками, взагалі від них залежить багато, у тому числі отримання соціальних виплат. Якщо соціальна служба кантону вирішить, що ви заробляєте достатньо для оплати комунальних і навіть квартири — то ці витрати можуть перейти на вас.
Соціальні плюшки
За час перебування я багато стикалася з медичними питаннями, за підсумком точно скажу, що покривається базова медицина, але такі особливості, як лікування у стоматолога (не emergency case) або планові операції максимально відтягуються і замовчуються.
Соціальна допомога варіюється від кантону до кантону і становить
Також плюсом є те, що українці отримують доступ до багатьох благодійних заходів, дозвілля (зоопарк, дитячi кімнати, басейни, спортивні заходи), мовних курсів (волонтерських та організованих від держави) і часом дивних сільських тусовок.
Діти шкільного віку отримують доступ до навчання (всі, кого я знаю, дійсно вже відвідують заняття), дитячих таборів на період канікул, різних спортивних та загальноосвітніх секцій.
З дітьми дошкільного періоду все складно, садки і так заповнені та мають довгі черги. Переважно, чи отримає ваша дитина місце залежить від вас та від везіння. Але державні садочки працюють у цікавому режимі в середньому з 8:30 до 11:40, що також не дуже зручно, якщо ви плануєте виходити на повноцінну роботу.
Трудова діяльність
По правильному, ви повинні сказати, ким ви працюєте, та надати свої рахунки. Люди без роботи можу стати на загальну біржу праці або розсилати резюме у приватному порядку.
З того, що я спостерігаю, багато фірм дуже охоче готові брати українських спеціалістів на роботу, особливо — IT-фахівців. Тут спостерігається певний дефіцит співробітників, який пов‘язаний з тим, що законодавчо складно найняти не резидента Швейцарії (а за статусом у вас буде дозвіл на роботу), а культури брати на ремоут тут немає.
Для пошуку роботи в першу чергу рекомендується звернутися до RAV — це як біржа праці, також можна пошукати часткову зайнятість різних форматів на наступних сайтах:
Взагалі самостійність і проактивність вітається, і багато хто з тих, хто шукав роботу, вже дійсно її знайшли.
За час мого перебування тут мені було цікаво не на словах, а на справах перевірити, як же справи з працевлаштуванням. За пару тижнів комунікації надійшов офер на стажування до досить великої компанії (близько 1500 співробітників) до IT-відділу. У результаті офер залишився не прийнятим, але цей факт, сподіваюся, дає надію іншим людям.
Питання мови, якою ви можете говорити, стоїть дуже гостро, але і вибір мов у Швейцарії досить великий. Як мінімум англійської вже вистачить, і, що цікаво, її знають 80% із тих, з ким я комунікувала: від HR-фахівця, який проводив інтерв’ю, до продавця в магазині. У порівнянні з тією ж таки Німеччиною різниця колосальна.
Як можна допомагати звідси
Щодо моєї особистої зайнятості, то я продовжую співпрацювати зі своєю компанією. Але завдяки гнучкому графіку та розумінню з усіх боків — я змогла задіяти свої навички ще й у соціальній сфері.
Мені особисто складно було перебувати не вдома і почуватися марною. А оскільки я маю допустимий рівень німецької мови, то я допомагаю переселенцям з України в комунікації з різноманітними органами влади.
Спочатку на інтерв’ю я зустрічала людей з відносно спокійних областей України, було зрозуміло їхнє побоювання і чому вони наважилися виїхати з нашої країни. Кому як не мені це зрозуміти. Та частіше такі люди сподіваються просто перечекати з дітьми у безпечних місцях.
Але коли настав час допомагати в облаштуванні сім’ям з Ірпеня, Бучі, Херсона — я відчула глобальну безвихідь, страх і біль, бо люди фактично втратили все, окрім свого життя та сім’ї. Майже завжди вони вже не бачать свого повернення в Україну, оскільки від міста, в якому вони жили, майже нічого не залишилося, кожен зазнав втрат людей, яких знав, з якими дружив та любив. Зрозуміло одне — їм потрібно починати життя з чистого аркуша і це надзвичайно важко.
Звичайно, я віддаю належне державам, які нам, людям з України, надають притулок. Втім, організація усіх процесів вимагає часу, тому без можливості поставити потрібні питання зрозумілою для чиновників мовою — справа може тривати дуже довго. А я намагаюся допомогти і полегшити життя хоч комусь у ситуації, що склалася.
Також зараз розглядається варіант допомоги в інтеграції дітей шкільного віку в соціум. Можливо, це наступний етап.
Сподіваюся, ця стаття була вам корисна.
Все буде Україна!
Ми переможемо!
56 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів