Навички виживання у третій світовій. Що потрібно знати?

«Випадково опинившись за кордоном» і побачивши, що від руськага міра не втечеш, очевидним чином починаєш замислюватись, що ти робив не так і що варто робити зараз, навіть якщо здається, що вже занадто пізно.

Повертатись поки не планую, але є дуже багато факторів, що можуть переважити здоровий глузд у будь-який момент, і опинитися в ситуації «тиждень підготовки і на нуль» тоді, звісно, не хотілося б. Навіть безвідносно цього — у світі загострились територіальні конфлікти і назріває продовольча криза, тому «гарантовано безпечних» місць стає все менше. Тікати все життя і триматися осторонь тепер, суб’єктивно, теж не варіант, більш за все, мабуть, соромно за громадянську позицію вигляду «какая разніца».

Звідси питання, які корисні в подібних умовах навички може здобути цивільний вже зараз.

Я для себе бачу такі пункти:

• звичайна фізична підготовка. Дуже жалкую, що наразі не можу підняти нічого важче за пульт від кондиціонеру та пробігти більше 50м без задишки.
  • перша медична допомога. В Україні подібну підготовку проводив раніше Червоний Хрест, тут має бути щось подібне.
  • водійське посвідчення. У нас таксі коштувало менше, ніж громадський транспорт у Європі, тому якось і не треба було, наразі ж це сильно б’є по мобільності.
  • володіння зброєю. Тири мають бути скрізь.
  • основи ведення партизанської війни. Тут хз.

Можливих напрямків розвитку значно більше одного, тому відчуваю себе джуном, який намагається зрозуміти, яка мова програмування найкраща, з тією різницею, що це не про джаваскріпт, а про життя.

Спільното, що думаєте? Які навички і досвід (окрім заробляння грошей) стали вам у нагоді у цих умовах, про відсутність яких жалкуєте?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Є такий youtube канал Хлопці з лісу. Там є думки що до частини твоїх питань, зокрема що до партизанщини.

91 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Купити бронік, зброю та аптечку це не погана ідея, але броніків теж не нескінчена кількість на ринку зараз — хтось купить і покладе у шафу, а комусь на передку не вистачить...

Пройти курси та зайнятись спортом — теж не погана, начебто, ідея, але без фанатізму, бо часу у сутках лише 24 години, тож ви заберете цей час від роботи та кар’єри (для більшості значно корисніше більше заробляти, вояків стільки не треба) і від родини — бо «покинуті» діти і самі не будуть щасливі, і своїми комплексами (не стійкістю до маніпуляцій) просруть країну у майбутньому. У нас і так більшість країни — інфантіли, що ведуться не будемо казати на що, з відповідними наслідками...

І треба вже усвідомити, що до всього взагалі готовим бути неможливо. Не вистачить ані часу, а ні інших ресурсів. А ось виснажити себе всьома цими «підготовками» можна на раз два. Бо війна ця надовго. Ось з цим згоден. Тож, тримаємось і не забуваємо видихати. Прийде ваш час — а ви «задовбаний» — і шо з вас толку?

Есть два способа:
1) С детства готовить себя к выживанию в любых условиях. Даже в сибирской тайге, даже в радиоактивной зоне, без снабжения, без поддержки, в одиночку, как Рэмбо в джунглях ...
2) Родиться в семье потомственных миллиардеров, иметь компании по всему миру, торговать оружием, в случае войны выбирать полететь на свой остров на экваторе или на лыжную базу в Гималаях.
1% настоящих хозяев жизни учавствуют в войне в качестве зрителей, делают ставки или сами подыгрывают. Но окажутся на грани выживания они не раньше, чем погибнет 99% процентов «людишек».
"Не можешь победить — возглавь"©

В 1-й серии 3 сезона мультфильмов «Love Death and Robots» хорошо обстебали 3 категории выживальщиков: 1) реднеки-охотники на оленей в лесном лагере 2) интернет-миллионеры на нефтяной платформе 3) военные и правительственные чиновники в бункере.. спойлер: все умерли)

И только Илон Маск на Марсе выжил!

По сюжету на Марсе выжил.. нет, не скажу кто — это самый козырный спойлер)

-

Фізична підготовка це круто, але перед артою та кулеметом всі рівні.

Ти можешь бути крутим спортсменом і долати тріатлон кожен день без задишки, але що робити з родичами? Сказати дітям, батькам та дружині «вибачте, я побіг»? А якщо хтось ще й маломобільний...

Перша допомога працює, коли є надія, що є шанс дочекатися іншої, спеціальної, що викликає сумніви у деяких випадках... Але най буде.

Водійське посвідчення — так. Але у критичній ситуації у вас ніхто не буде питати посвідчення — ти чи везеш, чи ні. все.

Те саме зі зброєю. Партизанська війна це трохи не про виживання. Це про спротив, і мабуть, це не підвищує, а зменьшує вірогідність бути живим.. ;)

Доречі, у зоні боїв у військових більше шансів вижити. Але, ще раз, що робити з родиною? Вивезти? Тоді навіщо самому повертатися, якщо ти хочеш жити?

А якщо ти хочеш сражатись за свою країну, що робити з родиною, особливо у випадку, якщо ти є (чи був) тим, хто всіх забезпечує? На що вони будуть жити, поки ти захищаєш? Ну, дружина щось знайде. Якщо повезе. Що робити з батьками та дітьми — питаннячко. При тому, що держава якщо і дає, але того і на хліб недостатньо (ну гаразд, гаразд, якщо найдешевий, то може на хліб тільки і вистачить)...

Сподіваюсь, я вам підкинув ще кілька питань ;)

Життя складне і бентежне.

Єдиний спосіб вижити на війні самому та родині — бути якнайдалі від неї. Це не патриотично, ага. але це факт. Все інше — лотерея, де навичкі чи фізична форма лише трошки підвищують шанси. і то не дуже-то.

uk.wikipedia.org/wiki/Світова_війна «Світова́ війна́ — глобальне протиборство коаліцій держав із застосуванням засобів збройного насильства, що охоплює велику частину країн світу.» — Більшість держав ВЖЕ беруть участь чи у вигляді добровольців, чи поставляючи зброю. І не тільки на території нашої країни (Сірія, Азербайджан). Те, що це (поки?) не визнають офіційно — не більш ніж політичні танці. У нас теж була АТО-ООС, а як виявляється зараз — «8 років війни, яку ніхто не хотів помічати». Тож...

Про що жалкую? Так, є таке. Але — який сенс? Фарш неможливо прокрутити назад ©. Так, права треба було зробити, ага... А для родини було-б краще, якщо я їх вивіз у іншу країну... Бо батькам вже запізно щось робити з фізичною формою. А донькам — не те, що є сенс (з точки зору виживання). Скоріше за все війна скінчиться, поки вони будуть самостійними... А поки...

Скорей вопрос как идти на войну понимая, что с неё можешь не вернуться и семья потеряет кормильца. Жена, допустим, найдёт нового мужа или на работу устроится, а вот родителям (если это единственный ребенок) придется ой как несладко :(

Ну, вопрос с детьми тоже остается... ;(

Дітей, на щастя, поки не маю, але їх підготовка до кризових ситуацій — добре питання на майбутнє. Власне, зараз родина і утримує від незважених рішень, тільки от виїзжати відмовляються.

Але все одно проблема в тому, що вони все одно не самостійні, тож готуй не готуй — а повністю покинути їх ти не можешь...

А з батьками чи взагалі старими чи хворими — іх і не підготуеш особо. Тільки вивозити заздалегідь...

Иметь домик где-то в глухом селе в Украине оказалось очень полезной фичей ;)

Але якщо цей глухий ліс межує з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією чи хоча б Молдовою на худий кінець.
Глухі села в лісах Сумщини, Житомирщини, Чернігівщини та теоретично Рівненщини показали свою небезпечність. Не кажучи вже про села Харківщини чи тим паче Донбасу й півдня.

Синьоркой зарплаты хватит на один резервный домик. Можете два купить :)

Резервний будиночок в дійсно цікавому місці, наприклад, в Карпатах, буде коштувати на рівні нової трьошки на печерську)

Вам не апартаменти потрібні. А місце де можна переночувати і є самий мінімум — вода і електрика.

Ні, якщо ви збираєтесь втікати від війни, а не просто переночувати в поході, то потрібно добре оснаще місце з мінімальною побутовою технікою, підведеними робочими комунікаціями, інтернетом, меблями, опаленням і хоча б якоюсь інфраструктурою навколо, хоча б сільський магазин.
Я, наприклад, вже три місяці живу і працюю не в себе вдома. Як би я це робив у занедбаній хаті-розвалюсі більше трьох місяців, я не уявляю.

Ну ок якщо це буду персонально я, мабуть би якось вижив, пацани на фронті ж виживають якось, так ще й під обстрілами, але якщо є родина і особливо діти або якісь старі родичі, то це п**ц і про це треба думати перш за все.

Добре оснащене місце потребує регулярного догляду і підтримки. Це не підходить для моделі «схованки чорного дня»

Та ні, ви ж не мішок бульби там будете зберігати.
Все з вищеперереахованого можна накрити плівкою меблі, відключити техніку від мережі, замкнути на брьоньовані двері будинок, поставити на вікна ґрати і відвідувати це пару раз на рік і нічого йому не станеться.

Ви пробували так робити? Будинку нічого не станется якщо криша ціла і вікна цілі. Це досить просто. Ну і меблі теж переживуть якщо буде сухо. А от чи буде техніка працювати через 5-10 років неопалювальної зимівлі великий сумнів. Особливо страждає водопровід, каналізація, насоси.
Ну і стирити техніку з будинку теж велика спокуса. З купленої хати зробити броньовану фортецю також не просто.

Ні
Треба завести місцевих алкоголіків, накрити поляну і показати пусту хату

все, що ви описали, коштує далеко не всіх грошей світі)
Це як людина, яка з 2014го по-троху ремонує хату в селі на Хмельниччині кажу)
Завести воду в будинок: скважина метрів на 20-30 + насоси + завести в будинок труби ~ 75 000 грн
Септік та вивід каналізації з дому ~20 000 грн
Повноцінний сан вузол та кухня ~ 40 000 грн
криша(повністю переробити) ~ 5000$
сам будинок з газом, без вище зазначеного, оцінювали в 4000$
Все вищеперелічене вже включає роботи
Все це не обовʼязково робити ОДРАЗУ після купівлі. І таких будинків у селі де я — лише 2.

Воду можна брати у сусідів за допомогою такої розробки як шланг(2 роки мама просила воду у сусідів) та бак на 500л. + насос(менше 5000 грн коштувало, після скважини було продане іншим сусідам за ± ті ж кошти)

Техніку у будинок мама купляла у ломбардах та магазинах бу техніки з Європи.

Повноцінний сан вузол та кухня ~ 40 000 грн

Це коли долар був по 5?))

це 2018-2019 роки
Багато хто не розуміє, шо таке село та як тут все влаштоване)

місце де можна переночувати і є самий мінімум — вода і електрика.

і тільки ради цього заздалегідь купляти десь цілий будинок, який весь час потрібно доглядати?
це дійсно — дурість

можна ніяк не готуватись до війни. більшість так і робила.

Давайте будемо часними — у більшості на це не було грошей. Навіть у ІТ. Бо і на дітей треба гроші, і родичам допомогти... Таких, хто і заробляє нормально, і без дітей, і всі родичі в порядку й заможні — навряд більшість.

А якби й було — як ви себе уявляєте це на рівні країни? у двічі-тричі більше житла «про всяк випадок»? ;)

Купа населених пунктів зараз з вільними хатами
Заїжджай хоть зараз.
Ситуація у 1 з сіл Хмельниччини:
Приїхало якесь гівно з Києва, подивилося на будиночки і сказало: «Моїй дитині треба тенісний корт для развітія». На що голова села сказав їхати їй слідом за рус кораблем. А голові рай адміністрації, щоби переселенців сюди не направлял)
При тому, що голова села з іншими порядки наводили в покинутих будинках. Давали їжу, матраси, обігрівачі, дрова. У будинках все є для життя. У селі є магазинчик та відділення НП. Ходить автобус(не кожен день, але). Можно зареєструватись та отримувати допомогу. Голова привозив продукти, перші декілька місяців.

Шо там з роботою? Ну гаразд, «в селі завжди руки потрібні!», нехай для 20 знайдуть, що робити, а якщо 100, що їм робити — будуть по черзі через день коровнік чистити? По часу один трактор гоняти? І це я ще не розглядав питання спеціальності. Що буде бармен, журналіст, програміст, продавець та інщі робити у селі? Хто буде їх навчати? А лікарні на всіх є? Садочки? Школи? Як з інтернетом? Мобільний? А який він буде, як понаїдуть? А мережа (електрика, газ, вода) витримає все це? І зараз же не зима... І всі ці питання людина задає ПЕРЕД тим, як прийняти рішення «купити будиночок у селі». А без відповідей — це треба щоб ну зоовсім гроші нікуди дівати було... Щоб отак «про всяк випадок» викинути... Навіть, на «перші кілька місяців».

Доречі, «перші кілька місяців» значно оптимальніше пережити тупо на арендованій квартирі у великому місті. Якщо вже гроші на будинок є. А якщо нема грошей арендувати — то звідки вони до того з’являться на будинок?

Як до тих сел добратися, якщо немає авто? Як про них узнати? Взагалі-то, якщо родичей там немає? Ну і купа, це скільки? хоча-б на всіх біженців набереться по країні? Щось я маю сумніви.

Дешевле просто на будущее выезжать из страны заранее, чем покупать «лишний» домик.

Ну дуже добре, якщо маєш дипломатичний або який інший «недоторканий» паспорт, який допоможе перетнути без проблем будь-яку митницю і заодно тобі регулярно доповідають, коли краще звалити, а коли можна сидіти)
Інакще є немаленкий шанс потрапити під ракетний обстріл в своєму «люксовому» авто на виїзді з «елітного» передмістя разом з іншими сотнями такими ж.

А будиночок це яка-наяка можливість пересидіти там коли по якійсь із чергових причин не зможеш перетнути кордон.

И опять 25. Пересидеть, гораздо опаснее, чем двигаться, во время боевых действий. Про шансы ракеты в авто ты подумал, а о том что сидя на одном месте...что тут с шансами? Что можно придумать глупее, чем оставаться в городе где начинаются боевые действия.
Возьми любой район где были боевые действия и посчитай количество погибших которые остались и которые пытались выехать

Думаю, после событий 24 февраля большинство тут присутствующих в следующий раз(которого, надеюсь, не будет) если увидят, например, новости про выехавшие консульства, просто уедут сами. И уже не надо нонстоп держать руку на пульсе если известны маркеры того, что надо валить на вчера.
Лично я с удовольствием укатила бы до 24го, но меня блочили коты без документов :( не бросать же их тут бедняг, а вот новости о том, что с ними пускают через границу ИМХО появились слишком поздно — многие сидели дома так как думали, что бедняг ни в поезд не посадят ни в ЕС не примут.

А чому не виїхати зразу після відкриття кордонів? Для чого чекати другого разу?

но меня блочили коты без документов :( не бросать же их тут бедняг

Вот в этом все украинцы! Они остаются на жуткую смерть от рук фашистов, потому что не хотят бросать котов!

Мне рассказывал знакомый, что встретил в эвакуационном поезде девушку. Сам он ехал с животиной своей, пришлось бросить дома технику, но любимого кота вывез, а вот девушка та по-другому расставила приоритеты и услышав историю парня поняла, как лоханулась и разрыдалась там на месте.
А вот до жуткой смерти от рук фашистов в нашем случае крайне далеко — 2 кота из 4х уехали в Польшу и ещё 2 сейчас с нами в Киеве :)

Це так, евакуація посольств це тепер не просто червоний маркер, це сигнальна сирена.

Прийде староста чи комісар і спитає.
І папірець дать

Проблема в том, что нужно откуда-то знать, когда наступает это «заранее»...

Ну путін 14 чи 11 лютого по телевізору сказав...

Назвав точну дату? ;)
На кожен натяк кудись бігти теж, таке... після завжди «ясно, що так і буде». ;)

Наскількі я пам’ятаю, та дата була названа кілька разів. Різна. Одна виявилась вірною.

Молдовою

У нас там помийка під назвою ПМР, там той ще контрабандостан, та і взагалі той район дуже депресивний. Депресивний настільки, що народ звідти валить в ПМР. Також то місце дислокації т.з. 14ї російською армії, яка може взяти свої непропиті 1.5 танки і піти в отаку.

В глухом селе гораздо опаснее, чем в большом городе. Начиная от полного беспредела местной власти, заканчивая скоростью оказания помощи. Про топливо, медикаменты, полицию я вообще молчу.
С тобой там местные отряды могут делать что хотят, и не пискнешь. В городах гораздо проще с этим, там есть хоть какая-то власть и подобие порядков.
Бояться надо не только прилетов, а и анархии даже поболее.

Незнаю откуда у вас такой опыт, мой опыт говорит что в селе люди и добрее и отзывчивее. И с самоорганизацией в период войны в том числе с патрулированием села все было хорошо.

а вы уже переживали третью мировую? :D откуда у вас опыт интересно, или вы про новый год на буковеле?

Перечитав гілку під цим комментом і подумалося, що краще вже купити мікроавтобус і переладнати його у маленький будинок на колесах. Якщо що — там і спати можна, і працювати, хоч і не в комфорті, але ж.

Ну і доглядати простіше — він поруч. Головне — встигнути вибратися. Ну і можна мати 2 у двох рівновіддалених селах по різні боки свого міста. Якщо що — то хоч один та вціліє, вірогідність що попруть з 2 сторін не така й велика...

А якщо це все ще й на якомусь позашляховому шассі...

купити мікроавтобус і переладнати його у маленький будинок на колесах. Якщо що — там і спати можна, і працювати, хоч і не в комфорті, але ж.

Це реально тільки в літні місяці.
Машина остигає дуже швидко, замерзнеш навіть коли морозу не буде.

І все одно десь треба готувати їжу, прати одяг і багато іншого)

Машину можна обладнати пральною машиною, мікроволновкою чи плитою. Також, її можна утеплити. Якщо десь поруч є паливо чи електрика — то і обігрити її взимку не проблема. А якщо газу чи електрики немає, то й будинок не дуже допоможе...

І я кажу саме про обладнання будинку на колесах. Не просто машина.

Як виявилося, дуже важливу роль відіграє те, як нас виховували батьки.
У мене були (та є) ну дууууже сурові, я без перебільшення можу сказати, що абсолютно кожна людина в моєму житті ставилася до мене більш лайтово, ніж батьки — починаючи від друзів/дівчат, закінчуючи тімлідами, проджект менеджерами та замовниками — всі вони не ставили до мене таких високих вимог, як ставили батьки у дитинстві/шкільні роки/студентські роки. І це дало свої результати, як позитивні, так і негативні.

До чого я веду — фізичне здоров’я та навички то безумовно круто та важливо, але не менш важливим є і ментальне здоров’я та можливість не «поїхати кукухою» навіть у найскладніші періоди життя. Тому, якщо до цього моменту у вас було досить розслаблене життя і ніхто — ні ви самі, ні батьки, ні вчителі, ні колеги не змушували вас викладатися на 110% та буквально із шкіри вилазити — то зараз саме час стати таким «селф-коучем» для самого себе.

А уже маючи підготовлену психіку (майндсет типу «я готовий до всього»), можна обирати із значно більшого пулу варіантів — як варіантів для переїзду, так і варіантів здобуття нових навичок.

Розумію, що попередні абзаци виглядають трохи абстрактно та езотерично, але ось вам щось більш практичне/матеріальне: від здобутих навичок та переїзду не буде абсолютно ніякого сенсу, якщо вас будуть переслідувати панічні атаки або депресія або апатія або думки про суіцид (у мене прямо зараз набереться десь з десяток знайомих, які багато чого знають/вміють, але через настрій «все пропало, ааааа!!!» взагалі не можуть нічого робити та використовувати свої знання/навички).

Тому розум/волю потрібно тренувати не менш серйозно, ніж тіло.

Є такий youtube канал Хлопці з лісу. Там є думки що до частини твоїх питань, зокрема що до партизанщини.

Можно начать выбирать палку по-длиннее, пригодится в 4-ой мировой)

займись физкультурой в первую очередь, чтоб мог с пулеметом бегать целый день
права не помешают, но водителя убивают в первую очередь

ЗЫ интересно, куда пропали все выживальщики бгг

ЗЫ интересно, куда пропали все выживальщики мбгг

В лісі 3g не ловить))

Тут вже була тема зі скаргою що кулемет максим (70 кг) важко тягати і тим паче носити

Ну, якщо ти сильний, то піднімеш, а якщо розумний — знайдеш на чому його возити, чи, когось сильного ;)

Я хз чому, але 3-я світова нас омине. Інтуїція, надія, коротше суб’єктивно.

Это едва ли. Сейчас всё к ней идёт. Даже не в силу рашко-беспредела и безмозглости, а из-за крупного кризиса/обвала с началом в следующиe 10 лет.

у нас война с14го идет, если ты не заметил

Как минимум, текущая война порождает кризис продовольствия (еще в 2015г в Эфиопском супермаркете стояло масло Олейна и конфеты Контик) и там начнётся войны за остатки ресурсов в условия дефицита. Может не 3я мировая, но массовые конфликты.

Як на мене, вона вже йде (друга холодна), а ескалація у площину воєнних дій — все менше про «якщо» і все більше про «коли».
На цьому фоні наступні роки обіцяють бути важкими, що навіть безвідносно цього підвищує ризик купи локальних сутичок меншого масштабу.
</sofa_analytics>

До 3-й мировой пока не дошло. Но подозреваю, может начаться где-нибудь в 30-х. Концепт такой:

— можно свалить на отшиб цивилизации. Мои личные фавориты: Уругвай, Новая Зеландия.
— можно свалить в Штаты (желательно республиканские, чтобы без ковида, масок, прочей безумной хрени)
— можно свалить туда, где даже во время войны будет всё толково, 3-хразовое питание в окопах, наилучшие вооружения (южная Германия, Швейцария).

В общем, как-то так...

Многие из Киева свалили в «безопасный» пригород ага.

Під чорнобиль глухі села не займали.
Принаймні лівий берег

— можно свалить туда, где даже во время войны будет всё толково, 3-хразовое питание в окопах, наилучшие вооружения (южная Германия, Швейцария).

Ага... Только если у вас нет паспорта германии/швейцарии — проходите мимо.

Во время войны/обороны — на фронте пригодятся все.

Очень вы нужны в армии чужой страны. Принять вас и думать, а не засланный ли казачок. Так что есть вариант, что или откажут, или пойдете в такие части, где в общем-то не важно — засланный или нет, а это очень врядли самые безопасные места службы...

Уругвай

а де тут про околиці цивілізації? Так, там джунглі-фавели походу, але от Нова Зеландія із Вашого списку підходить якось більше. Туди нюками валити точно не будуть, залишається лише тримати кулачки щоб оззі не закусилися із китайцями за якісь острови.

Ну і для острівної країни на ТАКОМУ віддаленні від основних ТВД та інших проблем «білих людей» основною задачею буде самозабезпечення та надпосилена берегова охорона(в першу чергу від біженців братішек по колишній імперії якщо все ж таки вони острови не поділять).

Ще можна розглянути станцію Мак-Мердо, але там харчів із теплиць вистачить добре якщо на місцевих жителів. А реактор ще у 70х вирішили прибрати, тож є сильна привʼязка до постачання палива для генераторів.

Уругвай
джунглі-фавели походу

не треба плутати із Бразілією

Все будет просто:
надо будет ходить, ебашить орков и собирать лут, ну или орки отьебашат тебя, и дальше ждёшь следующей реинкарнации которая будет зависеть от твоих моральных выборов, в предыдущем ране

Я задавався цим питанням в 14 році.
Тоді ж зробив права і купив машину (це важливий скіл і в звичайний час, я б на твоєму місці з нього і почав).

Запамяталась стаття про югославську війну (лінку не знайду), де були нестандартні поради (для домашніх хомяків як я). Зазвичай всюди написано зробити запас їжі/води, лікарств, заклеїти скотчем вікна і т.п.
А там було чітко написано що
— треба свалювати якщо твій населений пункт під загрозою окупації ( пофіг яке майно залишається, чи є документи і т.п.), там було згадано мародерство і можливість попасти під вогонь обох сторін.
— при воєнному стані кордони закривають ще до його оголошення тому при небезпеці краще завчасно виїхати. В нас було навпаки, було ще 2 дні поки не заборорили перетин.
— копію документів треба мати в доступному місці (в родичів за кордоном, в інтернеті). Я юзаю гугл диск (доступ в мене і дружини), останній раз обновляв документи в грудні (тоді пішли розмови про вторгнення), там тримаю і ключі від ФОП рахунку, логіни/паролі і т.п.
— гроші теж треба мати не в одному місці і не все в локальній валюті. Для мене добре спрацювало готівка + картковий рахунок в $ + акції/кеш на брокерському рахунку.
— прививки, зуби в нормальному стані, медогляд раз в рік.
— фізична форма має дозволяти пройти 5-10 км. Тут і тренувань не треба, цілком достатньо досвіду походів в гори.
Там ще було про скіли, що добре вміти ремонтувати техніку/авто але думаю що для ІТ це теж відноситься, код/програми всюди те саме ( тому тут нам дуже повезло).
Це все відносилось якщо не плануєш воювати.

Тікати все життя і триматися осторонь тепер, суб’єктивно, теж не варіант

Якщо йдеш воювати то без досвіду/скілів тебе поставлять в кращому випадку копати траншеї/стояти на блокпостах (згідно тої статті). Тому (на мою думку) донат навіть 1к$/місяць є набагато кориснішим ніж йти в армію.

Дякую, з усім погоджуюсь.
І шкода, що не знайдеш, цікаво було б почитати оригінал.

Можливо ця стаття — «Воспоминания выживальщика из Боснии» hyperprapor.livejournal.com/357807.html

Якщо йдеш воювати то без досвіду/скілів тебе поставлять в кращому випадку копати траншеї/стояти на блокпостах (згідно тої статті). Тому (на мою думку) донат навіть 1к$/місяць є набагато кориснішим ніж йти в армію.

цілком погоджуюсь, бо частина з тих кого призвали сидить тупо в казармі вже місяць, бо нафіг нікому не треба на фронті

Фея: Нічого не поробиш, я маю сказати вам правду: всі, хто піде з дітьми, помруть наприкінці подорожі...
Кішка: А хто не піде?..
Фея: То помруть на кілька хвилин пізніше...
©’Синій птах’ Моріс Метерлінк

— Відсутність хронічних хвороб, які менеджяться тільки високотехнологічною фармою

Тут я пролітаю і лишається тільки сподіватися, що прихлопнуть ядерним вибухом зразу, а то в протилежному випадку доведеться стрілятись або помирати довго і болісно :)

якщо буде глобальна війна хіба що в глухих джунглях сидіти

а так не сховаєшся

Всі твої хотєлки є в цілому наявними в Україні, хто хотів той знаходив. (наприклад ГО Дике Поле)
Взагалі в мене виникає думка про переїзд в Австралію під час оперативної паузи, якщо путлеру «збережуть обличчя». Бо, в цьому випадку, то буде повторюватися кожні років 10 — 50.

Думаю про Чилі.

Уругвай виглядає більш приємно.

Питання не в хотєлках і не в тому, чи то є в Україні, а в тому, шо з того реально треба і шо зіграло добру службу іншим на практиці.

Ну так, так, від тимчасової глобальної війни треба поїхати у перманентну локальну ;) Якщо уж не війну, то дупу з точки зору роботи, медицини, безпеки, рівня життя...

Підписатись на коментарі