Какой будет жизнь в Украине, если война НЕ закончится?

Вчера захотел провести мысленный эксперимент и подумать, какой будет жизнь в Украине, если война «не закончится»? Предположим, что сейчас 2032-й год. США и ЕС предоставила очередную военную помощь и приняла очередной пакет «убийственных» санкций, по новостным каналам Украины рассказывают, что наши войска уверенно продвинулись и теснят врага, на украинский город вновь упала ракета, еще несколько были сбиты и упали куда-то в жилой сектор, волонтёры собирают средства на помощь ВСУ, президент выступает с очередным обращением к народу.

Все то же, что сейчас, только спустя 10 лет.

Как вы думаете, какой будет жизнь в Украине в политическом, экономическом и социально-культурном плане и с точки зрения гражданских свобод?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

62 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Зараз більшість людей розчаровані, що війна, як багато хто сподівався, скоро не закінчиться. Тому усі ці питання — це гадання на кавовій гущі. Ось ще півтора місяці назад був період оптимізму, прогнози були одні. Зараз песимістичний період і у людей будуть в більшості значно більш гнітючі прогнози. Тому я вважаю, що зараз нічого достеменно передбачити не можна, все залежить від багатьох чинників, деякі з яких можуть проявити себе неочікувано.

Як казав нині покійний сенатор і військовий льотчик, ветеран війно у Вʼєтнамі Маккейн, який просидів 6 років у вʼєтконгівській ямі, першими ламались ті, хто сподівався, що їх швидко через день, тиждень чи місяць визволять і вони повернуться додому, а хто усвідомлював, що це надовго або назавжди, зберігали розум і якось адаптувались.

таке враження, що ви тут в 2014-15 не жили.
в 2015 кожного дня по 2-3 скоряка мимо вікна на роботі проїзжали. і декілька разів були масові поховання воїнів, відспівували в центрі міста.
і це була частина звичайного життя.
зараз додалася лише заборона на виїзд та ракетні удари (яких все меньше, бо ракети не безкінечні).
так що війна буде ще довго, але життя пересічного найближчі півроку вже не дуже буде змінюватися (якщо він не в окупації або в зоні бойових дій).

ну тобто ми вже 8 років з війною живемо, мені дивно що багато людей в легартічному сні були. так, була вона не така гостра. але й гострі фази були. тільки тепер це відчуває не лише мій регіон, а вся Україна.

Війна давно, але ризик неіснування держави з’явився лише зараз, от через це і страшно

як на мене, то в 2014 цей ризик був вищий. бо нема армії, бо багато «проросійських» навіть в умовному Дніпрі чи Харкові. а тут, звісно, перший місяц був пеклом, але після вже фантомні спогади від 2015 тримають в тонусі.

мені здається перший місяц була загроза зараз вже ні

Все ж залежить від дій ворога. Може утнути будь-що

Хоча б влітку Херсон з правобережжям деокупували, щоб окупанти поменше нашого врожаю привласнили. Та зброї побільше. Тоді якось буде схоже на умовний «2015»

Интересно, будет ли в Украине культивирован культ личности на фоне военных событих в случае, если война затянется надолго?

была бы личность... я помню тут тему 2 месяца назад — «я за тебя не голосовал 1(2м) туре, но вот теперь!!...» И где это всё? А главное — мы полностью зависимое от западной помощи государство, в сталина поиграться не дадут

У нас колись був культ особистості? У нас на 2 українця 3 гетьмана.

Скорее культ защитника. И суда Линча.

Не буде того що зараз ще 10 років, та навіть 1 рік такого ще не буде.
Війна окрім військової сфери, переходить в економічну площину. Війна це до звизди дорого. Дорого як по людям яким треба платити ЗП як військовим, а вони в цей час не роблять бізнесу та ще й помирають, дорого по зброї яку треба виготовляти, а на полі бою через годину вона згорає, у випадку рашки це дуже дорого через санкції.

Україну, економіку і армію підтримують західні економіки, а це означає, що ресурси, по факту, безкінечні. Натівський військово-промисловий комплекс може виготовляти нон-стоп нові танки, рсзв, джавеліни, байрактари, хамві, гарпуни, дрони й навіть петріоти з ф-35.
І заходу це ок, бо це робочі місця, розігрів економіки, тестування і модернізація їх зброї.
Само собою, що нам за це платити в майбутньому, але зараз головне перемога.

В той же час підсанкційна рашка, яка з дуже великою ймовірністю через місяць вже матиме штучно організований дефолт, заморозку активів, заборону постачання сучасної електроніки, активний відтік людей, дифіцит техніки і рашку ніхто не підтримує. Є Китай, який займає неоднозначну позицію, але там своїх проблем вистачає + вони занадто сильно завʼязані на захід і найменше що хоче китайське керівництво це санкції у свій бік.

Війна не закінчиться завтра чи через місяць, а я дуже сильно очікую, що вже через 3-6 місяців буде військовим шляхом звільнено Херсон, Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь і решта, а до половини їх хваленого чорноморського флоту буде лежати десь на рівні крейсера Москва.

Дивіться на північну корею, у населення немає що їсти, але ВПК працює нон-стоп

Північна Корея ні з ким не воює, а весь їх ВПК працює над тим аби зробити АЖ 1 ядерну бомбу з ракетою-носієм. І то, наскільки читав, саму ракету-носій з пусковою установкою їм зробили російські куратори на місці.

Погоджуюся, тим не менше
en.m.wikipedia.org/...​wiki/Korean_People’s_Army

minimum of 40 submarines, 13 landing ships, 6 minesweepers, 27 support vessels and 1,852 aircraft.

І це в дуууже бідної країни. Я думаю, но треба казати, що в рашці ресурсів набагато більще. Я підримую перемогу ЗСУ всіма силами, але не думаю, що це буде навіть в наступному році. Війна на виснаження — це на десятиліття

Особисто я цим цифрам не вірю, тому що по-перше, така техніка вимагає підтримки, ремонту, модернізації і навчання екіпажу, а з тотальними санкціями Північна Корея цього не має. Тобто із заявлених майже двох тисяч літаків там в строю може бути пара десятків і то це техніка позаминулого покоління.
А без сучасних комплектуючих ця груда заліза перетвориться в груду металолому за час, який необхідний підльоту дрона чи ракети до обʼєкту.

Подивився після вашого коментаря парад техніки в Пхеньяні. Я не експерт по ракетам але їх танки не мають навіть активного захисту, не кажучи вже про різні датчики які навіть в русні є.
Тобто така машина нищиться 1 потраплянням РПГ, не кажучи вже про джавелін.

У них в 60 разів менше грошей, ніж у рашки. І у них все ще все це є. Множте на 60, і таке є в рашці :(

Саме тому в рашці знімають із консервації танки яким по 60 років
www.unian.ua/...​-v-ukrajinu-11842071.html,
а за штурвал літаків саджають вже навіть відставних генералів tsn.ua/...​su-25-vozle-popasnoy.html

Говно помножене 60 раз стає просто дуже великою купою лайна

А раптом «возмутся за ум» і почнуть фігачити як в другу світову — «всё для фронта, всё для победы»? У нас тут навіть теоретичні можливості значно скромніші

В другу світову совок не впав виключно через Ленд-ліз, це підтверджували навіть їх совкові генерали.
В умовах санкцій, ембарго і відсутності сучасної електроніки, все що рашка зможе зробити це Т-34, катюша й кукурузники, хоча щодо останнього я не впевненний.

Якщо рашковани вирішать штурмувати наші позиції на Т-34, де будуть джавеліни & NLAW, 777, Himars, MLRS, а небо над цим всим будуть прикривати петріоти, з ударними дронами, то єдиний їх шанс, що наші помруть зі сміху)))

Після того як Ленд-ліз піде сюди в повному обсязі, рашці вже нічого не допоможе, навіть якщо кожного їх алкоголіка поставлять на фронт як в ОРДЛО.
Джавеліну всерівно скільки орків і в якому саме танку, Т-34 чи Т-90, так само як і артилерійському снаряду всерівно скільки орків в межах ураження 10 чи 100.

Пока что карта боевых действий не на нашей стороне, увы.
И лендлиз уж очень медленно идёт.
Равно как газовое эмбарго и блок свифта для крупных ру банков.
Победим до конца года — шик, блеск.
Но пока что лучше себя настраивать на сценарий в несколько лет.

Це те, як діє західний світ, все повільно, інертно і бюрократизовано, зате коли цього колоса здвинути, то зупини так само важко як і почати, тому я тут спокійний.

інколи думаю, за скільки годин сам західний світ (якби було вторгнення) капітулював би перед рашикам, бо «нафта, газікі, партнери, ко-ко-ко»....

В другу світову совок мав винищену інфраструктуру, міліони кілометрів окупованих територій. І так , ленд ліз був критичний, але одночасно мінімальний , як зараз у нас, лише б союзник не впав.

мінімальний

Якраз не мінімальний, а масовий і всеохоплюючий, включаючи від одягу і їжі до танків і бензину. без нього небуло б нічого і Москва була б спалена.

Іноді я думаю, що краще б спалили.

10-20% від власних радянських обсягів
Зараз у України майже нема власного опк, а росія може й далі клепати т90 сонцепєкі та інше. Тобто ми ще більш критично залежимо від західної допомоги , ніж срср. І треба молитися щоб лінія путинферштейнів не взяла гору

росія може й далі клепати

В тому то й справа, що не може.

Дивіться, що ПРИНЦИПОВО відрізняє Т90М "Прорив«( після 24 лютого в Україні було знищено 19 Т90 різних модифікацій ) зразка 2022 року від Т60 зразка 1961 року:
1. Електроніка:
— системи наведення і пошуку цілей, різноманітні дальноміри, лазерні системи наведення, інфрачервоні датчики і т.д.
— системи звʼязку
— системи стабілізації
2. Наявність Активного та Динамічного захисту.

Із вищеперерахованого, росія не здатна виготовляти електроніку на власних заводах з нуля, все що вони робили це або закуповували вже готові блоки, наприклад, вже готові рішення «З коробки» від французької контори Thales, що чудово ілюструють захоплені зразки, наприклад ось тут: youtu.be/7FPgEIrMG7M
Або максимум, збирати із комплектуючих у себе, а ці комплектуючі також іноземні.
Навіть ходова частина і трансмісія також використовують «Натівські» технології, як наприклад блоки управління від Бош.
Те ж саме по раціям, те ж саме по прицілам, дальномірам, тепловізорам і всьому решта.
На наше щастя, світ став глобалізованим і для рашки в ньому місце бензоколонки і все.

Ітого, русня теоретично здатна зварити корпус танка, приварити башту з гарматою і.... все. Ні тобі прицілів, ні стабілізації, нічого. Націлюйся на око, стріляй «В напрям», а не по лазерному наведенню і чекай джавеліна чи свічблейда в башту.

Якщо у вас є сумніви, то можете погуглити, чому зупинився Уралвагонзавод, їх головна контора де збиралися танки, потяги й вагони.

Я розумію, що рашка лишається дуже небезпечною через свою їбанутість, кількість алкашів-добровольців яких із трьохлінейкою можна послати на штурм укріплених позицій та фактично, безкінечним запасом артилерійських снарядів. Тут питання нема, цього в них дійсно дофіга. Але високоточної зброї в них з кожним днем менше і менше і якщо НАТО не буде сцяти нам дати дійсно все що нам потрібно по Ленд-лізу, то вже дуже скоро станеться якісний перелом у війні, коли кількість руснявих гармат позаминулого покоління не буде грати великої ролі.

В ідеалі то так — «Якщо НАТО не буде сцяти», «Якщо рашка не зеайде обхідні лазівки для імпорту електроніки», що воно буде наспправді подивимось

Обхідні лазівки через Китай знайдуться, або вже знайшлись

Недавно на Кворі обговорювали, що їхні здихоти-солдати більше трьох днів війни не витримають.

Обговорювати можна що хочеш, але дивитися на реалії теж потрібно

Як в явилось не так вже і багато натівский оборон-пром може виготовляти, більше за те усі ті самі проблеми, що і у федерації — 70% усього в світі виготовляється в Китайській Народній Республіці, відповідно і критичні компоненти зброї NATO теж. Той самий Javelin напів китайський. А також усі чіпи — тепер критично важливі компоненти усього, важливіші за нафту, виготовляються в Тайвані. А без українського продовольства, ще і банально нічого буде худобі жерти по Європах тобто здорожчає м’ясо, яйця і птиця. Без російської нафти і газу і російських ринків збуту, тобто Пітера і Москви, багато європейців втратить роботу. Для самих США той факт, що і оборон прому треба програма імпорто-заміщення ще при каденції Трампа виявився в край не приємним. Коротше кажучі ця війна, як і перша світова це конфлікт глобалізації через дикий і не керований капіталізм, по суті крах рейгономіки.

Making the world a better place
І пророкувати 10 років війни?

Ну так 10 це оптимістично. Зазвичай, такі конфлітки не закінчуються ніколи

10 лет в таком ритме не будет. Банально нет у рашки столько танков. Если будет что-то вялотекущее и предположить про 10 лет, то большинство украинцев будут чуть богаче чем бедные. Но не голодные. Про проекты «метро на Виноградарь с Троещиной» и Подольский мост забыть. Такая вот серая жизнь с перекатыванием из месяца в месяц. Как в Донецке 17-20 годов

Подивіться на кількість втрат у сирійському конфлікті, там багато. Тоже 10 років виглядають реально

До 10 лет не хватает два года. До следующего года федерация вполне может продержаться. Потом все равно неизбежный крах и революция потому что социальный строй феодализма никак не может конкурировать ни социальной ни с либеральной демократией. А тем более что феодалам-богачам в Европе и Америке все закрыли, все отобрали и дали пинка под зад. Фактически полное повторение условий 1918 года, отличия есть конечно — но они не столь уж и значительны.

Судя по тенденции идет сириизация этой войны, поэтому, как уже написали, можно посмотреть на Сирию.

Мені здається Ви описали мрію НАТО — нескінченний конфлікт, де рашці треба купу військ і техніки тримати, аби утримувати території, потроху втрачаючи ресурси

Тут никаких мысленных экспериментов и не надо. Достаточно посмотреть на Афганистан и Сомали — беднейшие страны мира, где все крутится вокруг героина и ката. Одни выращивают дурь, другие занимаются терроризмом и пиратством ради нее. Ещё есть вариант Боснии и Герцоговины где ты либо ездишь делать ремонты в Италию или на стройке работать в Германию, либо чабансивуеш с овцами. Впрочем быть чабаном как я понял очень даже прибыльно, не хуже IT. Вложения в 1 евро приносит 100 евро. Вот только на отару заработать сначала нужно и разминировать территорию где ее пасти. И это тяжёлая физически работа.

Є приклади: Хорватія та Ізраїль

Хорватія у центрі Європи, протистояла жалюгідній Сербії. Вже років 15 як у НАТО. Хорватія це Як Польша, що у вікні можливостей 90-х змогла відбитися та вирішити проблеми.Ну і, крім того, трохи вдаліше розташована.

Хорватія у центрі Європи

Вам показати на карті де саме географічний центр Європи?

Вже років 15 як у НАТО.

Напевно її в НАТО також колись не було

Вам показати на карті де саме географічний центр Європи?

«А я сейчас вам покажу, откуда на Беларусь готовилось нападение» . Так ви маєте право вважати Челябінськ Європою, а Донецьк — навіть центральною. Фактом є те що Україна не межує з країнами «старої Європи», і поки що не має перспектив членства в євроатлатантичних союзах — ЄС та НАТО. Але ви можете себе заспокоювати що хтось порахував невідомо як геометричний центр десь на території України

Так ви маєте право вважати Челябінськ Європою, а Донецьк — навіть центральною.

Я опираюсь на факти, ви можете вірити в плоску землю та Челябінськ в Європі

Але ви можете себе заспокоювати що хтось порахував невідомо як геометричний центр десь на території України

У 1885–1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні (Австро-Угорщина) виконували геодезичні дослідження на території сучасної Закарпатської області (Україна) для запланованого будівництва залізниці між Раховом і Сиготом[9]. Після ретельного вивчення місцевості вони встановили біля села Ділове[10] двометровий кам’яний знак з координатами 47°57′ пн. ш. 24°11′ сх. д. і таким написом:

А, так ви не вірите у Челябінськ та Воркуту в Європі, але вірите що Україна то центральна Європа. Ось закінчилась Центральна Європа та одразу мордор та Пакістан :)

Як казав про географічний центр, перекручувати факти на географію.

А до чого тут саме географычний центр? геологічної платформи можуть державну підтримки надавати ? Чи ми тільки за Ужгород переймаємося, бо там «іт кластер» :) Так і Закарптаття дуже відрізняється від більшості українських земель, ніхто не сперечається що це дійсно центральна Європа як Хорватія зі Словенією uk.wikipedia.org/wiki/Центральна_Європа

Зрівняли хер з пальцем. Все що треба знати про експертів на доу

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Чим масштабніша і ресурсоємніша війна, тим менше часу вона може продовжуватись. Тому може ще рік в такому темпі, але аж ніяк не десять.

Як на мене, досить ймовірний боснійський сценарій, це коли НАТО за пару років втомилося «виражати занепокоєння» і фігануло ракетами по Сербії. Сама Боснія ж залишається занедбаною і хаотичною десятиліття потому, у них, наприклад, три чинні президенти водночас.

Але для цього необхідно, щоб не тільки НАТО втомилося непокоїтися, але і щоб Путін втомився жити (іншими словами, внутрішня дестабілізація Росії) і ба більше, щоб це відбулося одночасно.

Ще українці — анархісти за правом народження, тому у «становлення влади» у нас я не дуже вірю, будь-який лідер буде зтикатися з недовірою рано чи пізно. Зараз ця тенденція тільки посилюється, після перемоги може ще пара майданів відбутися.

Тобто пацієнт жити буде, але як — то вже інше питання.

Як на мене, досить ймовірний боснійський сценарій, це коли НАТО за пару років втомилося «виражати занепокоєння» і фігануло ракетами по Сербії. Сама Боснія ж залишається занедбаною і хаотичною десятиліття потому, у них, наприклад, три чинні президенти водночас.

У вас одне з другим намішалося. НАТО фігануло в 1995 і саме по сербах у Боснії, а по Югославії в 1999 і через Косово.

Ну ти б хоч для вигляду переніс картинку з «ru» на інший обмінник :-)

Теж свого роду російський наратив — подавати себе любимих як повноцінного кокурента НАТО, спроможного вести затяжну війну з армією, а не з повстанцями.
Не буде такого. В когось розв’яжеться пупок, і то буде не Україна, бо ідеологічна криза т.з. «СВО» вже назріла. За що їм в нас гинути, вони вперто не розуміють. За що вбивати — тут охочих море, таа.

Да что тут гадать? Полно примеров стран «не переживших» войну: Афганистан, Ирак, Ливия, Сирия.
Думаю если война затянется — в Украине просто не останется гражданских! Это будет такой полигон для войны между НАТО и Парашкой. Возможно они даже договоряться что бы не уничтожить весь мир пулять друг по-другу атомными бомбами только на территории Украины.
Поскольку попытки решать вопросы миром и дипломатией провалились — их будут решать ограниченной войной на Украинском полигоне. У кого есть какие претензии — выставляют войска и молотят друг-друга до последнено солдата. Все это транслируют как реальти шоу на весь мир.

Так, але поки що люди не живуть вічно. І тому коли помре путін, то ніхто точно не може знати як воно далі буде в плані масштабності конфлікту россія — Україна.

Представь что убили Зеленского или что он свалил и вывесил белый флаг в Киеве. Войска сдадутся? Я ставлю что нет. С путиным, увы, ситуация похожая, но причины чуть другие. Там уже залезли слишком глубоко. Сменится ли вектор от его смерти? Наверняка, но гарантий нет.

Афганистан

Тобто не пережив, таліби відбили у американців своє. Вони весь час так жили подобається нам це чи ні. В Афгані війна закінчилась.

Сирія

Я думаю коли у Асада не буде більше ресурсів від Путіна то конфлікт завершиться швидше.

Думаю если война затянется — в Украине просто не останется гражданских! Это будет такой полигон для войны между НАТО и Парашкой.

Скабеєва каже шо так і є

Поскольку попытки решать вопросы миром и дипломатией провалились — их будут решать ограниченной войной на Украинском полигоне. У кого есть какие претензии — выставляют войска и молотят друг-друга до последнено солдата. Все это транслируют как реальти шоу на весь мир.

Що ви паніку нагнітаєте, це вже сталось.

Бобрику, сорі, але я б за таке забанив нахер.

Ну ти ж сам описав що буде, якщо буде таке як ти описав :)

Підписатись на коментарі