Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 10% річних до 25%. Про це під час монетарного брифінгу заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

«Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни», — заявив Шевченко.

За його словами, незначне підвищення ключової ставки не мало б бажаного впливу на фінансово-економічну систему через:

• обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни;
  • це б сформувало вичікувальну позицію вкладників щодо подальших підвищень облікової ставки, що стримувало б інтерес до гривневих активів;
  • для пожвавлення інтересу до гривневих активів їх дохідності мають перевищувати очікувані показники інфляції.

НБУ очікує, що підвищення облікової ставки одразу на 15% пожвавить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та матиме стримуючий вплив на інфляцію, а це, в свою чергу, буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити і депозити в нацвалюті. Як пише «Мінфін», максимальна облікова ставка в Україні становила 30% (березень-серпень 2015), а мінімальна 6% (червень 2020 — березень 2021).

Нагадаємо, нещодавно на DOU активно обговорювали «множинний курс» НБУ.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

52 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Повышение учётной ставки по сути означает что деньги стали дороже и для их окупаемости повысится стоимость кредитов, для окупаемости кредитов повысится стоимость товаров и услуг у тех кто эти кредиты взял, соответственно повысится стоимость товаров и услуг тех кто приобретает товары и услуги по увеличенной стоимости. Процесс как снежный ком. Каким именно образом повышение учётной ставки должно замедлить инфляцию?

В 2015 саме підвищення і врятувало гривню.

Таким, як у всьому іншому світі — підвищення ставок робить більш привабливими no-risk assets, що зменьшує money supply, що знижує інфляцію

Та на будь-яке питання найдуться експерти за та проти

Каким именно образом повышение учётной ставки должно замедлить инфляцию?

кредити будуть дорожчими, обіг грошей стане меншим

Кто-то не плохо кредитов под 5% взял в прошлом году.

питання ставка фіксована чи плаваюча, якщо плаваюча + фіксований курс то буде ой

та вроде фикс ставка
а фикс курс обходится:
взял гривен в кредит, снял, поменял на баксы, подождал полгода.

в іпотеках там плаваюча ставка, здається прив’язана до середнього відсотка по депозитам (якщо зараз почнуть зростати то і відсотки по кредитам виростуть), тому профіт тільки у випадку якщо мішок зеленого кеша під ліжком )

Умови іпотек бувають різними, Ощадбанк давав під фіксований відсоток.

Не о том думаете. Во всех законах пеня — двойная учетная ставка НБУ.

Что фактически ставит крест на возможностях заплатить комуналку для тех, кто сейчас на фронте хоть когда-то.
И да, пеню нараховують и всем плевать на то, что типа отменили.

Капіталіст розповів що до чого —

Повышение ставки вещь не приятная, но является следствием войны, которая сейчас идет.
Украина всегда пользуется этим инструментом, как и любая другая экономика ... и вот пытаются учетной ставкой влиять ... а вот в 90ые, когда красные директора незнали шо делать ... и не могли делать реформы

Это для каких-то гуманитариев рассказывают?

зачастую Ютуб контент именно такой.
ну ещё и определенный хронометраж нужен для включения монетизации.

Навіщо гроші в руках дурня? Щоб мудрости купити? Таж у нього розуму нема.

Я так понимаю покупателей военных ОВГЗ под 10-11% просто прокинули

Учётная ставка в 25% — должна сильно замедлить удешевление гривни.

Я конечно ещё тот диванный эксперт, но насколько я понимаю эффект от учётной ставки — кредиты теперь станут по 30%, а депозиты/ОВГЗ по 20% (примерно). Те же кто брал ОВГЗ по 10% — в пролёте ?

Те же кто брал ОВГЗ по 10% — в пролёте ?

В якому прольоті? Зароблять свої 10%

только продукты и импорт уже по курсу 40

Так хто обіцяв що по облігаціях взагалі буде прибуток?

Примерно так. И каким именно образом это должно уменьшить падение гривны вместе с инфляцией мне лично не очень понятно.

Отрицательное замедление удешевления гривны?

Воєнні ОВДЗ це по суті друкарський станок. Основну частину викупив нацбанк, те що їх в принципі ще й в широкі маси відправили, то трохи кідалово. Якщо є лишні гроші, то краще викупати всілякі українські євробонди на зовнішніх ринках. Там їх ціна дає 100% дохідність, а ризики ідентичні. І що саме головне, країна виплатить ці гроші назовні, а ви їх повернете назад і потратите тут, повернувши частину в казну податками. Єдиний нюанс, треба щоб гроші вже були за за кордоном, бо в середині країни то не купиш, а вивести також не дадуть.

той єдиний нюанс — безжальна ссука :D

краще викупати всілякі українські євробонди на зовнішніх ринках. Там їх ціна дає 100% дохідність

www.meme-arsenal.com/...​1aac7b7b3db82252467f2.jpg

Де продаються євробонди фізичним особам в роздріб?

Ніколи не цікавився ринком бондів, тому можу збрехати десь, т.я. переказую чужі слова.

Рітейл інвестори можуть купити легче всього на freedom finance та interactive brokers. Для більш інституційних інвесторів є ICU/Dragon Capital, які допомагають з цим.

Формально лоти по 100 шт, при номіналі в 1к тому потрібно 100k, але з знижками в 40-70% в моменті, достатньо і меншого капіталу. Альтернативно можна купувати фонди, які тримають українські бонди, але я не впевнений, чи є взагалі фонди з великою алокацією України і наскільки вони в відкритому доступу. Третій варіант, це купувати через посередників, які беруть на себе і продають вроздріб клієнтам (тре глянути ff та тіпів а-ля «універ»). Це більші ризики, т.я. на рівні депозитарію папери закріплюються не за тобою.

P.S. Конкретно я зробив ставку на МХП і купив їх на лондонській біржі через IB. Зараз компанія торгується з P/E 1.35, Птахофабрики, як я розумію, у них вціліли, основна втрата — великий складв с продукцією на Києвщині + проблеми з логістикою. Якщо бізнес виживе, то в середньо-строковій перспективі це поверне вкладені кошти в рази. Не фінансова рекомендація, і вклав я лише декілька відсотків від свого депозиту. Але потенційні доходи умовну двотижневу поїздку в Японію років через п’ять можуть покрити, а потенційні втрати співставні з вікендом в Європі.

Дякую за відповідь. Тобто впринципі теоретична можливість купити євробонди є.
МХП торгується на лондонській біржі? Я їх недооцінював.

Я последние пару месяцев мониторю евробонды Украины в IBKR — не предлагается там ничего для покупки. Хотя график доходности присутствует. Вот например евробонды с погашением в сентябре: prnt.sc/rITddksspXyD
Доходность фантастическая. Вопрос лишь заплатит ли Украина, или будет реструктуризация. Фонды у которых куча денег, и которые могут себе позволить — вполне могли прикупить на обвале, и в теории получат сверхприбыль.

На всяк випадок, є ймовірність, що вам просто не надали достопу до ринку бондів, якщо ви його спеціально не запитували. Подивіться в налаштуваннях, в IB по замовчуванню не все доступне.

Да, у меня нет прав на покупку бондов (не было необходимости накликать эти права, всё таки минимальный лот 100К был до войны). Но до войны я видел варианты для покупки через поиск, и пытался даже купить, и только на самом последнем этапе было сообщение что нет прав, купить не могу. А сейчас через поиск вообще пусто по бондам Украины.

Є ще варіант, що нема ліквідності, як не як це вторинний ринок. Як з рублем на форексі, низький курс є, а бажаючих торгувати нема, тому тільки в певні вікна проходять транзакції.

Да, именно так. Был бы я крупным фондом — я бы на мелкую часть портфеля обязательно бы покупал евробонды Украины за 20-30% от номинала. Есть шанс что Украина дефолт не объявит (иначе потом занимать вообще сложно станет), а значит что даже в случае реструктуризации выгода будет огромной.

а вы рассчитывали заработать на покупке облигаций воюющей страны по довоенной ставке?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Може не виїхати тому що всі варінанти ризикові? Відкрийте крдон і будуйте собі країну мрій як хочете. Я не вірю що тут буде порядок при моєму житті. Я навіть не знаю куди б релокувався, всюди якась срака, але в цивілізованому світі хоч кріпацтва нема.

дефолт — то коли борги віддавати нема чим. це скоріше щоб скоротити друк гривні, уповільнити інфляцію та викликати інтерес до доволі ризикових гривневих облігацій.

Повышение ставки — это косвенный признак того, что могут быть проблемы с выплатами внутреннего долга в лучшем случае, в худшем — и внешнего тоже. А это может грозить дефолтом.

The agency downgraded Ukraine by a notch to Caa3, now rating it on par with serial defaulters like Ecuador and Belize.

www.bloomberg.com/...​out-war-raises-debt-risks

я, звісно, не екоміст. але загалом, наскільки я розумію, то підвіщення облікової ставки — то взагалі один із способів стабілізації економіки. ну і, звісно, дефолт — то один з можливих наслідків нестабільної економіки.

але з тим, скільки грошей в нас вливають — не думаю, що є безпосередня загроза дефолту. навіть якщо буде проблема з тим, щоб віддати борг — домовитись про реструктуризацію ми точно зможемо.

Дефолтом гривны? Серьозно?

Т.е. рятують курсовий розрив для ІТ-масонів

Депозиты всегда, даже в лучшее время максимум догоняют инфляцию, т.е. официально нацбанк ожидает проседание гривны от 25%. Какой процент будет «реально» вообще страшно представлять.
А нам говорят что доллар по 35 то спекулянты держат...)

Кредити, іпотека також вище значить стануть. Одні покращення.

Чого б це? В країні ж все нормально, так?
По кредити черги кілометрові стоять...

Чекаємо на військові облігації під 25%.

Да нет, скорее кредиты для бизнеса на +15% и потреб +30%.

Ну на дешеві кредити під час війни я не розраховував.

хіба можуть бути взагалі кредити комерційних банків менші за облікову ставку? якщо ні, то бізнес-кредити по 15% — то хіба що льготні в рамках програми 5-7-9 o_O.

Здається кредитні спілки можуть давати кредити за меншою ставкою, але я не впевнений в цьому.
Зазвичай в них були досить дешеві кредити в порівнянні до банків.

Можуть, якщо банк буде брати гроші не в НБУ, а, наприклад, за рахунок депозитів. Але багато грошей так не знайти (особливо зараз), тому простіше перевидавати кредити НБУ під вищу ставку. Що є основним джерелом всіх (сучасних) крахів економіки (створення грошей шляхом видання в кредит грошей яких не існує).

Підписатись на коментарі