Про мій перший досвід у тестуванні або історія «Супер-зеленого QA»
Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на QA DOU!
Привіт. Мене звати Андрій, я навчаюсь на курсі QA Manual протягом останнього місяця. І ця «історія» про мої перші кроки, в новому для мене напрямку.
Вчора, зранку, вкотре спіймав себе на тому, що вся теорія котру чесно — вчив\конспектував зробила свій маленький «хаос» в пам’яті, вкотре почалися «суперечки» самого із собою із запитаннями «А, що таке регрешн? А чи то функціональне тестування? А чи вірно я пам’ятаю ті рівні тестування чи я перепутав з етапами STLC?» + до того можна додати суперечливість інформації з іншиз «лівих» джерел, корті додають свою маленьку «вишеньку» на і так плавлені мізки після побудови першої Decision table )
Було прийнято рішення — всі знання повторити і розкласти «по полицям». Як виявилося, перечитати конспекти — це проблема мінімальна, а от розібратися, що куди «покласти» це вже скажемо — виклик)
Із власного досвіду попереднього життя (автоелектрика, автодіагностика) можу сказати — що найкращий спосіб розібратися в великій купі нової інформації — це використовувати її на практиці!
Практика — реальна практика тестування! — це саме те, що мені було потрібне!
Але поглянувши на мої «хочучки» із сторони, зразу виникли наступні питання — а де саме її взяти? Ту справжню практику тестування? Кому потрібен зараз «супер-зелений» студент QA Manual курсів в котрого лише теорія? Таких як я сотні, а може й тисячі.
Відповідь знайшлася десь глибоко в голові, в відділі «Незнаю нашо, але нехай буде...» — uTest!
Мене вже було не зупинити — гугл, пошук, uTest, відновлення давно забутого аккаунту, маленька «битва» за зміну номера прикріпленого до облікового, оновлення девайсів, місця проживання і все — перемога!
І ось я — «жадний» до практики і з непереможним бажанням задіяти всі свої нові знання з тестування шукаю проекти в котрих я можу «рвати і метати» — таких виявилося не багато, проте вони БУЛИ.
Заповнивши анкети, підтвердивши ті девайси на корих можу працювати\тестувати — мені було відправлено 2 (!) запрошення на тести інтернет-магазинів, на котрі звичайно я погодився. Пройшло декілька хвилин і на мою пошту прийшла інформація\документація — «що саме хоче замовник?» та «як хоче замовник?» — в цей момент, було усвідомлення того, що всі ті години котрі я потратив на теорію — таки пішли мені на користь! Серед дивних слів для простої людини, я (все ще «супер-зелений QA») зміг з легкістю зрозуміти — що замовнику потрібно основні — functional, та пробігтися по exploratory.
Озброївшись горнятком кави та стареньким Android смартфоном, я приступив до першого в своєму житті тестування! Мені було і лячно, і не звично, і цікаво в одночас, але бажання проявити себе та нарешті використати ті здобуті знання на ділі — штовхали мене на цей «подвиг» + попередньо надана таблиця «оплати» знайдених багів не могла мене не тішити)
Момент істини — перейшовши на «ціль» мого тестування — я «втягнувся» в процес ... одразу згадалися моменти з класів, на корих Оля — наш викладач (дякую тобі безмежно!), ділилася своїми знаннями та досвідом — Де дивитися в першу чергу? На що зветрати увагу? Куди рухатися? Вся ця інформація в мить була складена в «уявний список завдань» та дала свої позитивні результати — за не довгі 35 хвилин мною були виявлені ПЕРШІ) 2 баги — помилка відкриття вікна «Terms & Conditions» та відсутність фотографій продукту на основній сторінці — і я «помчав» писати свої перші баг репорти!
Як виявилося, коли ти знаєш, (а я вчив) як правильно пистати таку документацію, це завдання пройшло досить швидко — вказав точну назву, прописав кроки, додав інформацію про девайси, локацію + скріншот + відео і «вуаля» перший пішов, а потім і другий. Пізніше продовжуючи тестувати, періодино замічав, що список «баг репортів» на проекті збільшувався кожні
Потративши ще 2 години на «цілі» мого тестування — напевне фортуна та 100% відсутність досвіду проявили себе не з кращої сторони — нажаль не знайшов більш нічого, на що можна було б написати репорт). Але гордий своїми здобутками в новій професії, прейшов на сторінку з списком всіх репортів від усіх учасників тестування і очікував модерації, і це сталося — нове сповіщення в правому кутку монітора повідомило — що мої старання не даремні!) і я отримав свої перші — 29.47$ заробітку!) Моя самооцінка і впевненість здобули новий, вищий рівень)
Коротко підсумую :
Чи допомогла мені така мінімальна практика розібратися в знаннях, що я отримав за останній час? — ніт, не зовсім, але можу сказати, що курси + ця мінімальна перша практика допомогли мені знайти перші «бажинки»), написати перші — bug report-ти, розуміти вимоги замовника та документацію, а це вже хоч якийсь початок, як для «супер-зеленого» QA)
Чи буду я продовжувати практикуватися на uTest? — так, звичайно. Це можливість заюзати знання, спробувати різні тест-дизайн техніки, отримати мінімальний але — такий потрібний ДОСВІД.
Чи це реклама? — ніт. мені за рекламу не платили)
Чому я написав цю історію?) — а дідько його зна... Напевне, щоб поділитися своїми враженнями від перших «мікро-кроків» в новому для мене житті, щоб відволіктись хоча б на декілька хвилин від новин про війну...
Куди я потратив ці «величензні» перші гроші в іт?) — Відправлені волонтерам котрі допомагають ЗСУ.
Всім добра і перемоги!
Дякую
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів