Я вже 8 років допомагаю важкій артилерії. Чорнобаївським мольфарам, мисливцям на кораблі, кракенам та іншим

Привіт, я — Дмитро Чуканов, co-founder медичного проєкту в екосистемі Roosh. До повномасштабного вторгнення разом з моєю партнеркою, професоркою з Гарварду, займався розробкою медичного стартапу.

Для мене війна почалась у 2015 році з моменту обстрілу мікрорайону Східний у місті Маріуполь, де я жив до переїзду в Київ. В той момент я не знав, як я можу бути корисний, тому доєднався до мого товариша Павла, який опікувався 27 бригадою реактивної артилерії з його рідного міста Суми. З того часу я навіть встиг хрестити його доньку, а тепер — і мою похрещу.

Павло родом з міста Суми. В Сумах було одне з трьох артилерійських училищ СРСР, яке згодом реформували в Сумський інститут артилерії, а за часів Януковича — розформували. Більшість офіцерів артилеристів Павло знав особисто чи заочно. Його шкільний друг воював у складі 14-ої бригади, в артдивізіоні градів. Один з офіцерів в 406 окремій артбригаді жив у сусідньому будинку, його мати викладала географію в школі Павла.

Тому ще в травні 2014 року Павло почав працювати з 27 Сумським реактивним артилерійським полком. Ми разом працювали в районі Контрактової площі у Києві і після роботи завжди щось забирали на «Розетці» та несли відправляти на Нову пошту.

Чому саме артилерія

З точки зори військової науки, саме артилерія наносить 65-70% всього вогневого ураження противника, а за умови відсутності флоту і обмеженої кількості авіації всі 85-90%, тобто ми для себе обрали допомагати найефективнішому підрозділу армії. А ще, є відомий вислів: «Піт артилериста береже кров піхоти». Це означає, що чим краще працює наша артилерія, тим більше життів наших солдат буде збережено.

На той момент 27 полк знаходився в місті Миргород та готувався до виходу в АТО. Допомога була в принципі всім, чим і зараз. Це були запчастини, інструменти для ремонту, бензопили та все, щоб забезпечити побут артилеристів.

Навесні 2015 року 27 артполк був розширений до бригади. Для людей, далеких від армії — в полку 3 дивізіони, а в бригаді — 4 або 5. Був доданий 4 реактивний дивізіон. Дивізіон — це 3 батареї, в кожній від 6 до 8 бойових машин, гармат або САУ. В деяких випадках є урізані батареї по 4 машини.

Паралельно, у 2015 році був створений 32 артилерійський реактивний полк ВМС ЗСУ. Командиром полку став Олег Блануца, родом з ДШВ, а середню ланку формували багато офіцерів з 27 бригади. Ми допомагаємо 32 полку з моменту його створення.

Таким самим чином почали ще у 2014 році допомагати 406 окремій артилерійській бригаді. Це та сама бригада, яка потопила крейсер «москва», але це — секрет.

Кнопка, після натискання якої затонула «москва»

Крім того, була допомога 15 реактивному полку та 107 реактивному полку. Там проблем відносно мало, тому допомога була порівняно невелика. Досі співпрацюємо з обома ВЧ.

Також працювали з 26 артилерійською бригадою, коли там був командиром ще Андрій Маліновський, поточний командувач Ракетних військ та артилерії України.

У 2014 році у нас була програма з канадською діаспорою, ми «засівали» всіх артилеристів планшетами. Не пам’ятаю точну суму, роздано буле декілька сотень планшетів та метеостанцій. Співпрацювали з БРАГами (бригадна артилерійська група, по суті — артилерійський полк в складі бригади ОМБР або іншої піхотної): 10 гірська піхотна, 25 парашутна десантна, 30 ОМБР, 54, 58, 59 (дуже гарно працювали раніше).

Всіх вже не пам’ятаю, багато їх було. Допомога була типова: планшети, метеостанції, запчастини, побут.

Працюємо з 43 окремою артилерійською бригадою. Допомога також типова — генератори, метео, планшети, запчастини.

Після одного прикрого випадку у підопічних, почали працювати з військами зв’язку. Це 55 полк зв’язку та 3 бригада зв’язку. У них типові айтішні запити: мережеве обладнання, IP-телефони, ноутбуки.

Є серед підопічних і 2 штаби, про які розказувати не можна. Там такі запити, як і у зв’язківців, але трішки розширені.

Є зовсім трішки роботи з ССО. Також не можна коментувати, але очевидно, що це пов’язано з артилерією.

Зараз працюємо з підрозділами, які вже отримали та використовують американські гаубиці М777, але знов таки, це надсекретна тема.

Підопічні демобілізують росіян з американської гаубиці М777

Як працює наша волонтерська група

Ми не стандартні військові волонтери, ми не позуємо разом з військовими, не їздимо на передову, ми намагаємося максимально багато часу проводити в інтернеті для пошуку і купівлі необхідного обладнання і матеріалів. Нашим артилеристам не потрібні хайпові тепловізори, дрони та ін., але потрібні автозапчастини для техніки 1980-х років випуску, бензогенератори, метеостанції, компаси тощо.

Найскладнішим для нас було припинення обробки замовлень через «Розетку», оскільки ми більшість замовлень оформляли у них. Довелось купляти через Prom.ua, OLX та інші роздрібні рітейл-сайти. Зараз «Розетка» нарешті більш менш адекватно запрацювала, і тому процес іде швидше.

Шукали магазини біля розташування бійців, платили на карту продавцям, бійці приїздили та забирали самовивозом, що їм було треба.

Найважчий запит був — це запчастини для радянської техніки, бо всі постачальники закрилися моментально. Зараз стало набагато легше, можемо навіть вибирати між постачальниками. Завдяки налагодженим процесам зараз особливих труднощів немає, крім хіба що нестандартних запитів.

Наша волонтерська група працює як швейцарський годинник. Ми йдемо «від замовлення»: у всіх підопічних є контакти, зазвичай це якійсь офіцер або старшина дивізіону або бригади. Тримаємо зв’язок, постійно спілкуємося, щоб розуміти проблеми. Збираємо заявки та відпрацьовуємо їх.

Відпрацювання заявки залежить від її типу. Якщо це типовий запит на список запчастин, то відправляємо його на постачальника, який вже робив таку поставку, і все. Якщо щось нетипове — шукаємо, де купити та купуємо. Трохи фотозвітів:

Найцікавіші «кейси» волонтерства

Власне, цікавих кейсів у нас багато. Один з самих смішних: деякі дефіцитні товари для РСЗВ «Ураган» нам відправляли поштою з... росії. Деталей не буде.

Були моменти важкі, коли один з підрозділів ДУЖЕ чекали на запчастини, а ці запчастини з нашої помилки приїхали в іншій підрозділ 27 бригади на іншому напрямку. Люди отримали запчастини та почали ремонтуватися, тож не всі запчастини змогли повернути.

Ми були в пошуку одягу, комбінезонів для механіків бригади. До нас звернулись з одного з волонтерських центрів і повідомили, що один чоловік залишив приклад тканини, якої в нього дуже багато. Ми зателефонували йому і вирушили, замовивши таксі Renault-пиріжечок в Uber.

На місці ми побачили, що в чоловіка вдома зберігається театральна завіса з синього велюру в рулоні. Довжина рулону була приблизно 7 метрів, в діаметрі 1 метр, а важила вона приблизно 250-300 кг. Ми склали сидіння в авто і втягнули рулон в машину. Візуально було схоже, наче ми рятуємо дельфіна. До відділення Нової пошти ми їхали, сидячи на цьому «дельфіні» всередині авто. Відправили в Суми Новою поштою, де з нього успішно пошили комбези.

Про нескінченний марафон волонтерства

Треба розуміти, що волонтер не може закрити всі проблеми підрозділу. Простий приклад: у 2014 році я приїхав на локацію в 27 бригаду, спитав про потреби. Перше, що сказали — це бронежилети. Логічне запитання: скільки треба? 1000 штук. 1 бронежилет 500 доларів, тобто, потрібно 500 000 доларів. Сума для одного волонтера нереальна.

Треба дивитися на підрозділ не тільки очима рядового, а більше очима офіцера. Які він бачить проблеми підрозділу, щоб успішно виконувати бойові завдання? Якщо подивитися на підрозділ очима рядового, то ви побачите виключно побутові проблеми або проблеми, пов’язані з особистою безпекою солдата. З точки зору солдата, весь волонтерський бюджет повинен йти на те, щоб убезпечити солдата. Але це війна, це зробити нереально.

Тому треба мати «погляд з гелікоптера» на підрозділ та фокусуватися на головних його проблемах. Якщо навести простий приклад — якщо купити бензопилу за 3 000 грн, то тепло буде всьому підрозділу. Якщо купити супер-пупер термобілизну за 3 000 грн, то тепло буде одному солдату.

Якщо відремонтувати батарею «ураганів» за $2 000 −3 000, то вони врятують тисячі життів солдат, коли зупинятимуть наступ, знищать ворожу артилерію, засоби ППО або командний пункт. Якщо купити 1 тепловізор за $2 000 доларів, то він, можливо, врятує життя взводу або роті піхоти.

І головна порада — перш ніж починати волонтерити, тричі подумайте. Шляху назад з волонтерського руху немає.

Волонтерство — це нескінченний марафон. Щодня до нас звертаються десятки військових з різних підрозділів, і кінця цьому не видно, і відмовити їм вже не вийде, бо вони на нас розраховують. Хочеться повернутись до свого звичайного життя, хочеться перемоги України.

Помилки, які заважають волонтерити ефективно

Насамперед — це спроби вирішувати всі проблеми всіх військовослужбовців. Емоції заважають, треба мати холодне серце, фокусуватися на найважливішому, найкритичнішому. Ніколи не дивитися на проблему очима тільки однієї людини в підрозділі.

За останні 100 днів наша волонтерська група витратила 4 859 600 грн. Ми постійно потребуємо донатів, і можемо запропонувати тим, хто нас підтримує, підпис на снарядах для американських гармат за значний внесок (від $100). Тож додаю нижче реквізити, якщо маєте змогу та бажання долучитись до допомоги бригадам, з якими я працюю:

• 27-ма реактивна артилерійська бригада (РСЗВ «Ураган»)
  • 32-й реактивный артилерійський полк (РСЗВ «Ураган»)
  • 43-тя окрема артилерійська бригада («Піон»)
  • 45-та окрема артилерійська бригада
  • 406-та окрема артилерійська бригада
  • 55-та окремий полк зв’язку
  • 3-та окрема бригада зв’язку
  • та інші артилерійські підрозділи

Рахунок: 4731185602165711 ПриватБанк, Павло НАРОЖНИЙ

Patreon: pavlonarozhnyi

Безнал: ПАО КБ ПриватБанк. ОКПО: 14360570 МФО: 305299. Рахунок отримувача: 29244825509100. Призначення: для поповнення картки/рахунка № 4731185602165711, Нарожний Павло

Відеоматеріали про роботу нашої арти, для запального настрою:

Як наші підопічні підірвали Чорнобаївській аеродром:

43 бригада, «Піони»:

Більше контенту тут — sumyartpolk

👍ПодобаєтьсяСподобалось50
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Хороша справа, задонатив 5000грн і інших закликаю прийєднатися

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Всім привіт! Добрався написати невеликий апдейт по наших справах.

На фронті важко, хлопці тримаються, посилки щоденно йдуть їм з усім необхідним. Ми в них віримо, і вони роблять більше ніж будь хто може уявити.

Озброєння новітнє так само надходить, не в тій кількості як хотілось би але менше з тим хлопці дуже гарно ним карають рсню.

В нас тепер є представництво в інстаграмі де буде багато контенту, новин по арті і великий збір на велику ціль) але про це вже пізніше в інсті. Залітайте на вогник www.instagram.com/chukanov_dmytro

А ще в нас тепер є стабільна монобанка для зручності, всі донати напряму йдуть на потреби арти. send.monobank.ua/jar/4mza7JZF5H

Якщо у когось є непотрібні роутери, принтери, sip телефони, комутатори з радістю передамо на потреби ЗСУ.

Like, share, donate! Все буде Україна ❤️

Ви робите супер речі, але здається не так багато хто знає про вас! Закинув 10000! Приєднуйтесь до допомоги артилеристам!

це мабуть тому що нажаль чи нащастя важка артилерія це закрита парафія. Не можна взяти і написати, що десь поломаний Ураган, бо це оголена ділянка фронту. У нас немає «зборів» на Хаймарс, бо Хаймарс це не пікап, його не продає ніхто. Так і працюємо. Дякую за донат

Всім привіт! Наша справа рухається, ще раз всім велике дякую і за грошові донати, і за обладнання яке передали.

Все роздали по підрозділам, роутери 5 шт. відправлені на нуль роздають Wifi для зв’язку на передовій. Хлопці дуже вдячні! surl.li/cfqtk

Якщо ще є охочі долучитись, то от монобанка на 30 рацій для передачі в 55ий полк зв’язку. Зібрано вже 349 тис з 440. (79%)

Банка: send.monobank.ua/jar/7nGEmE5bvT
Картка: 5375411500597963
Like, share, donate! Все буде Україна.

Я ж правильно розумію, що можна буде і далі скидати на регулярній розмові, навіть коли цей поточний збір закінчиться ?

Так звичайно, арта завжди потребує донатів, в нас середній burn rate близько 60-80к грн в добу. У ФБ Павла і групи постійні фотозвіти і цікавий контент 🙂

Підопічні демобілізують росіян з американської гаубиці М777

Почему у подопечного американский патч на рукаве?

Захотів так мабуть, в знак подяки Штатам :)

+
Стаття гарна. Приємно було читати.

Дякуєм за відгук і донат!

Дякую за цікаву розповідь! Битися, а не журитися — це + однозначно

Ось вам ідея. Підпис на снаряді за менший (або будь-який) донат. Умовно, людина донатить 100грн і отримує фото із замовленим написом на снаряді.
100$ віддати не кожен може, а 100грн набагато ширша аудиторія.
1000 снарядів = 100 000грн 👍🏻

Тисячу снарядів підписати то окремий батальйон людей потрібен) там інші задачі є, то як преміум опція, бо багато часу займає у військових.

То ж не за раз підписати) я не знаю напевно, проте припускаю у військових є час, коли вони в режимі очікування. Тоді можна було б підписати і сфотографувати умовні 10 снарядів. 10 підписів за день це 300 за місяць, що 30 000 в грошах на запчастини.

Проте це лише голі цифри, у вас набагато більше від мене розуміння як воно там насправді. І можливо воно не вартує того, щоб напрягати хлопців. А волонтерський час витрачений на це, можливо, можна витратити з більшою користю.

в режимі очікування роботи у них повно. На склад БК мають доступ зовсім мало людей. тому, на даль або в горчці підписувати на вогневій, але там дуже нервова обстановка, або на склад гоняти полковника :)

Окремо будемо вдячні за будь яке б/в обладнання. Роутери, ноутбуки, voip-шлюзи, sip телефони, принтери, і т.д. УПА — українська паперова армія це окрема історія. За кожну одиницю техніки надамо фотозвіт.

Тут запитують, куди відправляти: t.me/itforua/57

Привіт, я зберу. Куди відправити?

у нас більшість закупок це запчастини для БМ\ТЗМ Ураган, Краз, Урал, ГАЗ і так далі. На рейберті можна купити скажімо крадену буссоль або застарілу метеостанцію, але нам такого не треба. Ми купуємо багато по кількості артирелійськіх компасів, але в грошах це небагато. Якщо не брати автомобілі, то найбільша разова покупка у нас була це шини для тралів, які возять Піони в 43 бригаду. Це для розуміння спеціфіки.

+

Для тих хто хоче IBAN, беремо МФО + Рахунок отримувача
> Безнал: ПАО КБ ПриватБанк. ОКПО: 14360570 МФО: 305299. Рахунок отримувача: 29244825509100.
Вводимо на bank.gov.ua/ua/iban і отримуємо
UA323052990000029244825509100
Також беремо ОКПО — це в поле код/ІПН/РНОКПП/ЄДРПОУ

ОКПО: 14360570

використав це як ІПН і приват повернув платіж

@dmitry-chukanov, @pavlo-narogu jfyi

В мене з іншого банку пройшов ніби.
А з якою помилкою приват повертає?
Рахунок цей чи той що вам нижче надавали? (вони різні — я взяв зі статті)

взагалі то не пройшли вже 2. 1й — ті дані що вверху. і 2й — той рахунок що внизу+іпн з приватних повідомлень

Мій вчорашній платіж пішов, не повертався. Але ж є «три дні на міжбанківські перекази», тому це ще не показник, хіба буде підтвердження на отримання.
Гляньте все ж історію транзакцій — на причину повернення.
Чи вам відразу не пропускає платіж?
Все ж має бути вказана причина, бо без неї то як гадання на кавовій гущі.

Як варіант можу в приватні дати реквізити монобанку, рахунок або на картку

Ми з Павлом в ПМ вчора ввечері віддебажили 2й кейс і я зробив переказ. по 1му — я забив.

це я вам дякую

Дякую, пішло в касу 👍

Таки відбулося в мене теж сьогодні повернення :(

Будь ласка, надайте мені в приватні робочі реквізити IBAN + інд.
І в статті варто було б мабуть виправити або хоча б прибрати неробочі реквізити.

+ дякую за работу!

Крутий, правильний напрямок. Будемо донатити. Дякую!

Дякуємо за підтримку!

Дякую за вашу роботу! Донатнула.

А теперь вспомним 15-килобаксового DevOps-а

IBAN+ІПН можна? (хочу зекономити на комісії при переводі)

в укрсибі ідентифікаційний код/ІПН/РНОКПП є обовязковим полем для відправки IBAN-переказу

ІПН/ЄДРПОУ одержувача
Поле обов’язкове для заповнення

+ дякую за вашу працю

дякую за роботу. +

Дякую, залюбки долучуся до донатів. Відоси в кінці просто супер!

А чи можливий друк дефіцитних деталей на 3д принтері? Чи то саме не тривіальні компоненти?

я не спец по 3д друку. Так, є дефіцітні запчастини та їх чорний ринок, це запчастини для систем ППО та РСЗВ, воровані зі складів колись давно. Типова ціна на дефіцітну запчастину десь 1 000 доларів за одиницю. Якщо хтось візьметься зроити точну копію, то чому б ні.

не тільки для ППО та РСЗВ, є чорний ринок навіть для гаубиць Д20, сам купував манометри 1957 року вирбоництва по 100 доларів за одиницю. Без цього манометру гаубиця стріляти не може, там якась хитра різьба, а ділки досі продають.

А десь можна подивитися якi совковi хреновини потрібно (бажано з фото)? У мене уся родина працювала на заводі Малишева (танки) — багато усякого залiза десь по антресолях валяється. Може i манометри такі є. А якщо нема в мене — то у колишнiх роботяг по гаражах можна мабуть на танк назбирати. Воно може валятися бо його ще дідусь з заводу приніс — а зараз ніхто i не розумiе що воно таке i кому потрібно.

Було б чудово розуміти приблизний список тої номенклатури яка є в наявності, щоб зрозуміти наскільки воно підходить під наші задачі. Можемо продовжити в особистих.

Я ж не барига який продає отi манометри за 100 баксiв. У мене нема номенклатури. Якби ви десь у Iнтернетi виклали фото деталей, якi потрiбнi — я б сам подивився чи не лежить в мене щось схоже. А потiм показав би родичам, вони — своiм знайомим. Може хтось з молодих спитав би у своiх батькiв. Заводчани це вже покоління пенсiонерiв. Вони самi по Iнтернету не ходять.

Зрозумів, як буде запити на совецькі запчастини напишемо в особисті із фото необхідного. З того в чому є завжди потреба це артилерийські компаси, вони мають 60 градусів а не 360 як звичайно, вони необхідні для виставлення техніки на вогневій позиції, на відео про Чорнобаївку нижче якраз тримає в руках боєць такий компас. Вироблялись доречі в Харкові, ось фото: images.prom.ua/...​s-artillerijskij-sssr.jpg

Поговорив з інженером. Розказав про манометр, як я розумію такий:
flagma.ua/...​0-kg-sm2-po-o1170341.html
Він каже можна замінити кисневим манометром на 160 атмосфер. Але діаметр різьблення у військового нестандартний: 21 мм замість 20 як на балонах. Тому можна зробити втулку (виточити): 21 мм зовні, 12 мм всередині. Туди вкрутити маленький манометр на 160 атмосфер, наприклад:
melteks.com.ua/...​y-vysokogo-davleniya.html
Той, що посерединi:
images.prom.ua/...​_w640_h640_2407811847.jpg
Що до компаса — в мене є схожий туристичний:
ireland.apollo.olxcdn.com/...​es/2zbvgvjpr8q52-UA/image
Шкала не має бути проблемою: просто ділити на 6.
Зрозуміло шо саме військових приладів знайти у людей вдома маловірогідно — у радянські часи крадіжка такого то вже зрада. Але можна спробувати замiнити чимось подiбним.

спитайте артилерійській манометр 120 кг/см2, на ньому маркіровка МСА років 1953-1957 приблизно Це манометр для гаубиці Д20. вони в дефіциті.

на домашньому 3д принтері майже нiчого корисного для вiйска не зробишь на жаль

та й запчастини це не металева чушка а складна металево гiдравличне хрень .... можливо навiть з електрикою + значнi навантаження

от наприклад ту запчастину що ти в руках тримав точно не вийде зробити.

респект і подяка, ловіть +5к

Закинув 10к, дякую за вашу роботу, чекаємо більше смаженої русні

Передамо побажання, дякуємо!

+1к
дякую за вашу роботу.

+2к
дякую за системний підхід
переконуюсь, що волонтерство — професія і також вимагає холодної голови і досвіду

крутяк, віддячив по реквізитам з моно :)

Дякуємо, насправді важливо.

Кльові хлопці роблять кльову справу, дуже радий бути тісно знайомими ) якщо хочете задонатити на максимально-ефективну утилізацію біомусора — дуже слушний спосіб

Хороша справа, задонатив 5000грн і інших закликаю прийєднатися

Кнопка, після натискання якої затонула «москва»

так, це дійсно УСПУ-360
але вибачаюсь, про одну кнопку це «брехня» :-) - всі кажуть, що кнопок було дві
miro.medium.com/...​RbU5knvlHGHzn_dU6WpA.jpeg
miro.medium.com/...​9HALolTCfebT4kJkcvDw.jpeg

саме за ракетним дивізіоном у нас роботи було дууууже мало, якщо було взагалі, більше по артилерії з ними працювали.

🚀арта сила — русні могила, підтримуйте!

+, дякую за допомогу!

Та не, там якийсь Мойсейович всiм керманить!

Підписатись на коментарі