Як ІТ-фахівці створили волонтерську організацію та що таке сімейне волонтерство
Більшість з нас, окрім своєї безпосередньої професійної діяльності, зараз волонтерить. Я, Аксиня Чеснюк, Experience Designer в ELEKS та волонтерка організації Ліки.Help. Наша ініціатива об’єднала ІТ-фахівців для допомоги лікарням, які першими приймають важкопоранених захисників і захисниць України. До цього ми не мали медичного досвіду, але наші навички комунікації допомагають ефективно вирішувати запити від лікарень.
Про сімейне волонтерство
У світ волонтерства я прийшла завдяки батькам — наша багатодітна сім’я долучалася до різноманітних ініціатив, з 2014 року — до ГО «Кулінарна сотня», де невелика кількість людей власноруч готує сухі пайки для військових. За 2014 рік «Кулінарна сотня» створила 1,5 тис. сухих сумішей для військових. Наступні роки — по 500 на рік, а з 24 лютого 2022 і до тепер — уже 7 тис. Однією сумішшю можна нагодувати 10 людей, якщо підрахувати, то це 115 000 нагодованих людей за 8 років.
З лютого наше сімейне волонтерство включає ще пайки для переселенців та деокупованих міст, виготовлення габіонів, гуманітарну допомогу військовим, гуманітарну підтримку родин з дітьми з особливими потребами, пошив розвантаження, футболок, балаклав тощо.
Останні 8 років я бачила діяльність рідних, долучалася до ініціатив, але саме зараз глибше розумію їх мотивацію. Мій тато і брат вступили до лав ЗСУ. Я бачу, скільки робить мама і розумію, що якщо в 50 років і з 4 дітьми вона робить так багато, то я теж зможу.

ІТ-спеціалісти об’єдналися для допомоги
Після 24 лютого 2022 року знайома дизайнерка зв’язалася з госпіталем на сході, який одним із перших приймає поранених військових, і почала поставляти туди ліки. Я запропонувала їй свою допомогу. Так з’явилася організація Ліки.Help, що складається з IT-спеціалістів, які об’єдналися, аби допомагати лікарям рятувати важкопоранених.
Ми не медики, не маємо медичної освіти, але використовуємо свої вміння комунікації, оформлення заявок та професійні навички, аби допомогти лікарням. Як результат, за 3 місяці ми закупили медикаментів на більше ніж 1,5 млн грн, а завдяки партнерству з фондами й міжнародними організаціями передали 2 наркозні станції, 2 стаціонарні відсмоктувачі, монітори для інтенсивної терапії та багато іншого.
Для мене важливо, що близько 150 тис. грн ми отримали від моїх колег з ELEKSу. Я писала запити в наш волонтерський корпоративний чат і колеги відгукувалися, а ще — ділилися корисними контактами. Ми також отримали фінансову та інформаційну підтримку і від компанії ELEKS безпосередньо.
По 50 до 150
Нещодавно Ліки.Help запустили ліко-челендж «По 50 до 150». Ми пояснюємо, що не всі препарати коштують тисячі гривень за флакон, є необхідні ліки, вартість яких
Серед препаратів, які можна закупити в межах челенджу є кальцію глюконат (від 35 грн), ципрофлоксацин (від 47 грн), омепразол (від 85 грн), латрен (від 115 грн), тобрекс (від 117 грн), бетадин 10% (від 150 грн). Ці ліки можна надсилати нам на Нову пошту — напишіть, будь ласка, на нашу сторінку в інстаграмі @liky.help, аби ми надіслали вам дані Нової пошти.
В офісах ELEKS у Львові, Тернополі та Івано-Франківську розмістили коробки, куди колеги приносять препарати. Цей челендж триває в офісах вже кілька днів і спеціалісти активно долучаються. Я вдячна підтримці колег.
Якщо ви також хочете долучитися фінансово до закупівлі ліків та обладнання, то можете зробити це за допомогою нашої банки в монобанку за посиланням: send.monobank.ua/jar/9jR8tsh9YU

Ми боремося своєю зброєю
Медицина — це складно. Назви препаратів та апаратів не завжди зрозумілі, доводиться розбиратися в термінології тощо, проте волонтерська діяльність — широке поняття і охоплює різні сфери. Є допомога, яка не потребує навіть фінансової залученості, наприклад:
- Репостити перевірені збори коштів, поширюючи їх серед своїх знайомих
- допомагати в інтернеті, кібервійськах;
- надати житло, кімнату для ВП осіб, перебрати одяг, взуття і віддати тим, хто потребує;
- розповсюджувати інформацію для світу. Якщо володієте іноземними мовами — діліться інформацією із іноземцями;
- розповсюджувати українську мову та культуру. Я з Одеської області, мені 25 років, останні 2 роки я намагалася більше говорити українською, а з 24 лютого перейшла остаточно. Дуже важливо також поширювати інформацію про нашу культуру і відвідувати демонстрації закордоном;
- ділитися інформацією між волонтерами. Нещодавно колега поділився контактами волонтерів, які допомогли сконтактували нас з іншими — як результат, лікарні надали наркозну станцію, вартістю приблизно 1 млн грн. Корисні контакти можуть бути надзвичайно цінними;
- підтримувати інших. Підтримка одне одного в такий складний час особливо важлива.
Якщо у вас є фінансова можливість, то можна донатити в перевірені фонди, організації, закупляти щось самостійно, допомагати продуктами, речами, ліками. Одним із поширених способів підтримки також є благодійні аукціони, тому, якщо ви створюєте щось самостійно — можете провести аукціон і передати зібрані кошти.

Є кілька важливих висновків з власного досвіду, які можуть стати корисними для тих, хто починає волонтерити:
- Не бійтеся. Якщо чогось не знаєте, це нормально. Важливо — почати, а розуміння приходить у процесі.
- Не сподівайтеся, що результат можна оцінити моментально — для цього потрібен час. Скоріше за все, він прийде в майбутньому. Наприклад, не буває такого, що Ліки.Help передали ліки пораненому, а наступного дня він зможе повернутися до звичного життя.
- Шукайте свій метод допомоги. Якщо не готові радикально змінити життя задля волонтерства, то можете допомагати фінансово.
Не важливо, чи волонтерили ви все життя, почали з 24 лютого чи будете робити це від сьогодні — кожна дія важлива і наближає нас до перемоги. Військові, яким ми допомагаємо в лікарнях — це не ілюзорні люди в іншій частині країни, це ті, хто ще вчора жили поруч. Військові борються за наше життя зі своєю зброєю, а ми в свою чергу — за їх життя зі своєю.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів