Як ІТ-фахівці створили волонтерську організацію та що таке сімейне волонтерство

Більшість з нас, окрім своєї безпосередньої професійної діяльності, зараз волонтерить. Я, Аксиня Чеснюк, Experience Designer в ELEKS та волонтерка організації Ліки.Help. Наша ініціатива об’єднала ІТ-фахівців для допомоги лікарням, які першими приймають важкопоранених захисників і захисниць України. До цього ми не мали медичного досвіду, але наші навички комунікації допомагають ефективно вирішувати запити від лікарень.

Про сімейне волонтерство

У світ волонтерства я прийшла завдяки батькам — наша багатодітна сім’я долучалася до різноманітних ініціатив, з 2014 року — до ГО «Кулінарна сотня», де невелика кількість людей власноруч готує сухі пайки для військових. За 2014 рік «Кулінарна сотня» створила 1,5 тис. сухих сумішей для військових. Наступні роки — по 500 на рік, а з 24 лютого 2022 і до тепер — уже 7 тис. Однією сумішшю можна нагодувати 10 людей, якщо підрахувати, то це 115 000 нагодованих людей за 8 років.

З лютого наше сімейне волонтерство включає ще пайки для переселенців та деокупованих міст, виготовлення габіонів, гуманітарну допомогу військовим, гуманітарну підтримку родин з дітьми з особливими потребами, пошив розвантаження, футболок, балаклав тощо.

Останні 8 років я бачила діяльність рідних, долучалася до ініціатив, але саме зараз глибше розумію їх мотивацію. Мій тато і брат вступили до лав ЗСУ. Я бачу, скільки робить мама і розумію, що якщо в 50 років і з 4 дітьми вона робить так багато, то я теж зможу.

ІТ-спеціалісти об’єдналися для допомоги

Після 24 лютого 2022 року знайома дизайнерка зв’язалася з госпіталем на сході, який одним із перших приймає поранених військових, і почала поставляти туди ліки. Я запропонувала їй свою допомогу. Так з’явилася організація Ліки.Help, що складається з IT-спеціалістів, які об’єдналися, аби допомагати лікарям рятувати важкопоранених.

Ми не медики, не маємо медичної освіти, але використовуємо свої вміння комунікації, оформлення заявок та професійні навички, аби допомогти лікарням. Як результат, за 3 місяці ми закупили медикаментів на більше ніж 1,5 млн грн, а завдяки партнерству з фондами й міжнародними організаціями передали 2 наркозні станції, 2 стаціонарні відсмоктувачі, монітори для інтенсивної терапії та багато іншого.

Для мене важливо, що близько 150 тис. грн ми отримали від моїх колег з ELEKSу. Я писала запити в наш волонтерський корпоративний чат і колеги відгукувалися, а ще — ділилися корисними контактами. Ми також отримали фінансову та інформаційну підтримку і від компанії ELEKS безпосередньо.

По 50 до 150

Нещодавно Ліки.Help запустили ліко-челендж «По 50 до 150». Ми пояснюємо, що не всі препарати коштують тисячі гривень за флакон, є необхідні ліки, вартість яких 50-150 гривень, проте вони потрібні у великих кількостях. Ми підготували добірку препаратів, ціна яких не перевищує 150 грн, і маємо надію зібрати по 50 шт кожного. Ці ліки можна надсилати нам на Нову пошту.

Серед препаратів, які можна закупити в межах челенджу є кальцію глюконат (від 35 грн), ципрофлоксацин (від 47 грн), омепразол (від 85 грн), латрен (від 115 грн), тобрекс (від 117 грн), бетадин 10% (від 150 грн). Ці ліки можна надсилати нам на Нову пошту — напишіть, будь ласка, на нашу сторінку в інстаграмі @liky.help, аби ми надіслали вам дані Нової пошти.

В офісах ELEKS у Львові, Тернополі та Івано-Франківську розмістили коробки, куди колеги приносять препарати. Цей челендж триває в офісах вже кілька днів і спеціалісти активно долучаються. Я вдячна підтримці колег.

Якщо ви також хочете долучитися фінансово до закупівлі ліків та обладнання, то можете зробити це за допомогою нашої банки в монобанку за посиланням: send.monobank.ua/jar/9jR8tsh9YU

Ми боремося своєю зброєю

Медицина — це складно. Назви препаратів та апаратів не завжди зрозумілі, доводиться розбиратися в термінології тощо, проте волонтерська діяльність — широке поняття і охоплює різні сфери. Є допомога, яка не потребує навіть фінансової залученості, наприклад:

• Репостити перевірені збори коштів, поширюючи їх серед своїх знайомих
  • допомагати в інтернеті, кібервійськах;
  • надати житло, кімнату для ВП осіб, перебрати одяг, взуття і віддати тим, хто потребує;
  • розповсюджувати інформацію для світу. Якщо володієте іноземними мовами — діліться інформацією із іноземцями;
  • розповсюджувати українську мову та культуру. Я з Одеської області, мені 25 років, останні 2 роки я намагалася більше говорити українською, а з 24 лютого перейшла остаточно. Дуже важливо також поширювати інформацію про нашу культуру і відвідувати демонстрації закордоном;
  • ділитися інформацією між волонтерами. Нещодавно колега поділився контактами волонтерів, які допомогли сконтактували нас з іншими — як результат, лікарні надали наркозну станцію, вартістю приблизно 1 млн грн. Корисні контакти можуть бути надзвичайно цінними;
  • підтримувати інших. Підтримка одне одного в такий складний час особливо важлива.

Якщо у вас є фінансова можливість, то можна донатити в перевірені фонди, організації, закупляти щось самостійно, допомагати продуктами, речами, ліками. Одним із поширених способів підтримки також є благодійні аукціони, тому, якщо ви створюєте щось самостійно — можете провести аукціон і передати зібрані кошти.

Є кілька важливих висновків з власного досвіду, які можуть стати корисними для тих, хто починає волонтерити:

1. Не бійтеся. Якщо чогось не знаєте, це нормально. Важливо — почати, а розуміння приходить у процесі.
  2. Не сподівайтеся, що результат можна оцінити моментально — для цього потрібен час. Скоріше за все, він прийде в майбутньому. Наприклад, не буває такого, що Ліки.Help передали ліки пораненому, а наступного дня він зможе повернутися до звичного життя.
  3. Шукайте свій метод допомоги. Якщо не готові радикально змінити життя задля волонтерства, то можете допомагати фінансово.

Не важливо, чи волонтерили ви все життя, почали з 24 лютого чи будете робити це від сьогодні — кожна дія важлива і наближає нас до перемоги. Військові, яким ми допомагаємо в лікарнях — це не ілюзорні люди в іншій частині країни, це ті, хто ще вчора жили поруч. Військові борються за наше життя зі своєю зброєю, а ми в свою чергу — за їх життя зі своєю.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Знаю Аксиню особисто і можу гарантувати, що всі кошти та медикаменти, які ви передаєте в Ліки.Help точно дістануться до свого отримувача!
Вони роблять неймовірну справу, забезпечуючи наших поранених бійців у Дніпрі, Краматорську, Миколаєві необхідними медикаментами (а інколи і вартісним обладнанням) ❤️

Підписатись на коментарі