Пропоную відмовитись від обгрунтування будь-чого низькими податками з ІТ-сфери
Шановні колеги,
перечитавши декілька тем і коментів, вирішив написати цей пост.
Це моя суб’єктивна думка і це нормально не поділяти її.
Джерелами мого натхнення було це дослідження dou.ua/forums/topic/38497 та різні комменти в різних темах типу «усі роки платили 5% податку тепер час це компенсувати і підтримати банківську систему» або в темі про Розетку «не дуже страшно що звільнили програмістів бо в них нормальні зп» і тп.(цитати не дослівно, але основна думка зрозуміла).
Так от, пропоную не використовувати обгрунтування та пояснення такого типу.
По-перше, податки і зп ІТ спеціалістів взагалі ніяк не повязані з діями тих чи інших осіб, комерційних або державних структур, і компенсацій з цього ніяких не випливає.
І по-друге, ІТ компаніі і ФОПи працють відповідно до українського законодавства і все це прозоро та чесно.
Про справедливість і зп.
Заробітна плата ІТ спеціалістів вона не велика і не маленька, а звичайна — така що утворилась в результаті консенсуса попита і пропозиції на ринку ІТ послуг в даний момент часу. І в основному комбінація попиту та пропозиції формує її. Мені теж хотілося б щоб ЗП вчителів/інші професії/ були вищі, але ринок послуг вчителів регулюється державою і це окремий ринок послуг. Так само як окремий ринок сильськогосподарської продукції, авіа перевезень і тп. Тому нема сенсу порівнювати ЗП програмістів, вчителів, комбайнерів і пілотів літаків, тому що вони працюють на ринках різних послуг і товарів.
Про справедливість і податки.
Якщо про фіз осіб, то я би виділив 2 групи податків в Україні: на доходи і на споживання, тобто скільки ви сплачуєте з того що заробляєте і скільки ви сплачуєте з того що споживаєте, і виходить ваш такий собі податковий внесок до місцевого і державного бюджету.
Про податок на доходи. Можемо грубо прикинути відносні і абсолютні цифри. Відносни 5% ФОП виглядає менше ніж 18% ПДФО, але абсолютні якщо ви подивитесь, то приблизно це виглядає так: 200 тис ітшників привезли 2 млд уе в 1 кв *5%=500 уе/кв тобто в середньому робітник ІТ сфери платить 5 тис грн податку на дохід в місяць. Якщо уявити що 5 тис це 18% то виглядає це як з зп 25 тис грн, що вище ніж середня зп по країні. Іншими словами в абсолютних цифрах ІТ спеціалісти сплачують в середьньому більше податків ніж половина платників ПДФО інших секторів.
Про податок на споживання. Ці податки основні по наповненню державного бюджета. Там ПДВ і Акцизи. По акцизах різні ставки, ПДВ майже на все 20%. Тут ви можете приблизно порахувати, виходить, що купуючи майже все в магазинах і сплачуючи за все картками, ви майже завжди сплачуєте податок на споживання.(ну крім вападків розрахунків з деякими категоріями фопів) І коли ви відкриєте виписку і порахуєте 20% ПДВ навіть без акцизів, ви побачите що в абсолютному значенні ви дійсно платите великі податки на споживання. З прикладу вище ФОП якій сплачує 5 тис грн податку на дохід (зп 100 тис) при умові витрат навіть половини зп платить ще мінімум 10 тис в місяць податку на споживання у вигляді ПДВ.
Якщо вам цікаво, порахуйте скільки ви сплачуєте податків на споживання. Популярно зараз спекулювати темою про 5% і 18% відсотків, але насправді в половині випадків в абсолютних цифрах 5%+20% ПДВ більше ніж 18%+20% ПДВ.
Про «компенсації», донати і допомогу країні.
Більшість ІТ спеціалістів зараз активно донейтять. Ви бачите компанії і тут і ще тисячі компаній по збору донатів серед знайомих і в інтернеті. Це дуже круто і дуже важливо.
І мені хочеться щоб донати, різниці курсів, податки наперед і тп розглядались не як компенсація податкових ставок чи ще щось.
я вважаю що ІТ спеціалісти донатять перш за все через громадянську позицію, відповідальність, вдячність ЗСУ і бажання допомогти.
Так само ІТ спеціалісти продають зп за курсом 29 а купують товари чи заощадження за курсом
... Тут місце для ваших прикладів...
Висновок: пропоную в коментах на ДОУ в темах, где ітшники донейтять, за щось сплачують, обговорють курс і зп, не використовувати аргументи що це компенсація за фоп податки і тп.
Дякую, хто дочитав до кінця. Цей пост моя особиста думка, вона може не збігатись з думкою доу або читачів. Просто я про це подумав і вирішив поділитись з вами, можливо в когось такі самі думки були.
Найкращі коментарі пропустити