Пропоную відмовитись від обгрунтування будь-чого низькими податками з ІТ-сфери

Шановні колеги,

перечитавши декілька тем і коментів, вирішив написати цей пост.

Це моя суб’єктивна думка і це нормально не поділяти її.

Джерелами мого натхнення було це дослідження dou.ua/forums/topic/38497 та різні комменти в різних темах типу «усі роки платили 5% податку тепер час це компенсувати і підтримати банківську систему» або в темі про Розетку «не дуже страшно що звільнили програмістів бо в них нормальні зп» і тп.(цитати не дослівно, але основна думка зрозуміла).

Так от, пропоную не використовувати обгрунтування та пояснення такого типу.
По-перше, податки і зп ІТ спеціалістів взагалі ніяк не повязані з діями тих чи інших осіб, комерційних або державних структур, і компенсацій з цього ніяких не випливає.
І по-друге, ІТ компаніі і ФОПи працють відповідно до українського законодавства і все це прозоро та чесно.

Про справедливість і зп.
Заробітна плата ІТ спеціалістів вона не велика і не маленька, а звичайна — така що утворилась в результаті консенсуса попита і пропозиції на ринку ІТ послуг в даний момент часу. І в основному комбінація попиту та пропозиції формує її. Мені теж хотілося б щоб ЗП вчителів/інші професії/ були вищі, але ринок послуг вчителів регулюється державою і це окремий ринок послуг. Так само як окремий ринок сильськогосподарської продукції, авіа перевезень і тп. Тому нема сенсу порівнювати ЗП програмістів, вчителів, комбайнерів і пілотів літаків, тому що вони працюють на ринках різних послуг і товарів.

Про справедливість і податки.

Якщо про фіз осіб, то я би виділив 2 групи податків в Україні: на доходи і на споживання, тобто скільки ви сплачуєте з того що заробляєте і скільки ви сплачуєте з того що споживаєте, і виходить ваш такий собі податковий внесок до місцевого і державного бюджету.

Про податок на доходи. Можемо грубо прикинути відносні і абсолютні цифри. Відносни 5% ФОП виглядає менше ніж 18% ПДФО, але абсолютні якщо ви подивитесь, то приблизно це виглядає так: 200 тис ітшників привезли 2 млд уе в 1 кв *5%=500 уе/кв тобто в середньому робітник ІТ сфери платить 5 тис грн податку на дохід в місяць. Якщо уявити що 5 тис це 18% то виглядає це як з зп 25 тис грн, що вище ніж середня зп по країні. Іншими словами в абсолютних цифрах ІТ спеціалісти сплачують в середьньому більше податків ніж половина платників ПДФО інших секторів.
Про податок на споживання. Ці податки основні по наповненню державного бюджета. Там ПДВ і Акцизи. По акцизах різні ставки, ПДВ майже на все 20%. Тут ви можете приблизно порахувати, виходить, що купуючи майже все в магазинах і сплачуючи за все картками, ви майже завжди сплачуєте податок на споживання.(ну крім вападків розрахунків з деякими категоріями фопів) І коли ви відкриєте виписку і порахуєте 20% ПДВ навіть без акцизів, ви побачите що в абсолютному значенні ви дійсно платите великі податки на споживання. З прикладу вище ФОП якій сплачує 5 тис грн податку на дохід (зп 100 тис) при умові витрат навіть половини зп платить ще мінімум 10 тис в місяць податку на споживання у вигляді ПДВ.

Якщо вам цікаво, порахуйте скільки ви сплачуєте податків на споживання. Популярно зараз спекулювати темою про 5% і 18% відсотків, але насправді в половині випадків в абсолютних цифрах 5%+20% ПДВ більше ніж 18%+20% ПДВ.

Про «компенсації», донати і допомогу країні.
Більшість ІТ спеціалістів зараз активно донейтять. Ви бачите компанії і тут і ще тисячі компаній по збору донатів серед знайомих і в інтернеті. Це дуже круто і дуже важливо.
І мені хочеться щоб донати, різниці курсів, податки наперед і тп розглядались не як компенсація податкових ставок чи ще щось.
я вважаю що ІТ спеціалісти донатять перш за все через громадянську позицію, відповідальність, вдячність ЗСУ і бажання допомогти.
Так само ІТ спеціалісти продають зп за курсом 29 а купують товари чи заощадження за курсом 32-35 тому що такі правила встановив НБУ виходячи з власного погляду на підтримку банків.
... Тут місце для ваших прикладів...

Висновок: пропоную в коментах на ДОУ в темах, где ітшники донейтять, за щось сплачують, обговорють курс і зп, не використовувати аргументи що це компенсація за фоп податки і тп.

Дякую, хто дочитав до кінця. Цей пост моя особиста думка, вона може не збігатись з думкою доу або читачів. Просто я про це подумав і вирішив поділитись з вами, можливо в когось такі самі думки були.

👍ПодобаєтьсяСподобалось23
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дякую за цей пост.
Висновок я б перефразував так: «пропоную всім латентним комуністам завалити те чим вони висловлють свої думки»

Все верно) продолжаем делать из айтишников врагов народа) и готовимся помогать другим странам развивать высокие технологии нашими мозгами) уверен там все только аплодируют и с нетерпением ждут открытия границ)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А мне кажется только этим и можно все оправдать!
Вот, например, вы хотите себе купить дом — такой что бы и для души, и жизнь прожить в комфорте и детям еще остался.
Вы присмотрели неплохой вариант: пускай не дворец, но миленько, пускай не в центре — но можно доехать, пускай не рядом с супермаркетом — но магазинчики есть рядом, да и школа какая-то есть, садик, в общем жить можно. НО главное — по цене в 4 раза ниже, чем в элитных местах да и за коммуналку платить то же в 4 раза меньше! Не надо всю жизнь копить — покупай и начинай жить, заводи семью, расти детей ...
Вот только никто Вам не сказал что: в этом городе нет полиции — поэтому охранять свой дом придется самому. И пожарных то же нет — запасай песок и ведра. А еще тут не знают понятия «страховка», банки, правосудие: если вдруг чего с твоей собственностью или деньгами — то это твои проблемы... Ну то есть все честно: ты не платишь за возможные проблемы — никто их и не решает когда жопа настает. Ах да — рядом еще есть спящий вулкан. Конечно может быть извержение — но ведь много лет не было, как-то обходилось, и люди жили почти в роскоши — все ведь дешевле!
А ваш бывший школьный кореш уехал там, где дорого: у бедолаги половину дохода отбирает государтсво! А еще и страховки всякие нужно оплачивать: даже если сам здоровый и в кровати не куришь — а все равно плати. Но самое хреновое — повсюду запреты и ограничения. Мусор не кидай, на пол не плюй, плати за уборку, плати садовнику за лужайку — вся красота вокруг за свой счет. И зачем ему эта красота если из-за нее денег на бухло всегда не хватает? Куда не пойди — частная собственность, любой на тебя в суд подаст за ерунду. Ах да — тут еще и местный налог ввели что бы строить дамбу от наводнения! Мол вдруг из-за глобального потепления будет потоп — а мы уже готовы. Никогда не было — и вдруг будет? Наебывают явно с этим потеплением — все лишь бы бабло ваманить.
Помните сказочку про 3х поросят?

— Что ты строишь? — в один голос закричали удивленные Ниф-Ниф и Нуф-Нуф. — Что это, дом для поросенка или крепость?
— Дом поросенка должен быть крепостью! — спокойно ответил им Наф-Наф, продолжая работать.
— Не собираешься ли ты с кем-нибудь воевать? — весело прохрюкал Ниф-Ниф и подмигнул Нуф-Нуфу. И оба брата так развеселились, что их визг и хрюканье разнеслись далеко по лужайке.

Прикол только в том, что в реалиях Украины поднятие налогов никак не гарантируют, что проблемы кто-то будет решать, кроме, опять же платных решал. Также не гарантирует, что эти самые налоги завтра не пойдут на выплату дани, если власти вдруг решат капитулировать.

Зато это гарантирует что если платишь 5% налогов — то должен быть готов к тому, что в случае жопы ни тебя, ни твое имущество никто защищать не будет!
И сам ты, как гражданин, для государства будешь не главной ценностью — а просто куском мяса. Не ты ли вчера писал что «государство не нужно» — ну вот теперь «ИТшник не нужен» — нужен солдат. Зато солдату не придется платить 5% — его до конца жизни обеспечат всем необходимым.
Билеты в рай стоят дорого — решил сэкономить? Ну извини — тебе теперь в другую сторону. Зато дешевле!

От высоких налогов это совершенно не изменится. Также я сам как гражданин никакой ценностью для «государства» не буду в этом случае тоже. Не вижу причины, почему это должно измениться из-за высоких налогов.

Потому что ты ведь не захочешь платить высокие налоги в государстве, где не будешь чувствовать себя в безопасности!
Ты поедешь в то, где за такие же налоги тебе обеспечат комфорт, безопасность и защиту собственности.
Это все равно что с билетами на самолет: первый класс стоит намного дороже — но самолет то один — зачем платить больше? Просто никто не читает мелкими буквами что в случае аварии пассажиров эконом класса выбросят за борт что бы облегчить самолет и остальные долетели.
Так что 5% налогов для ИТ в Украине — это был не признак «ИТ нации», а явный намек на то что в случае беды придется умирать! Но если про 5% знали все — то про «умирать» лохам не рассказывали, что бы не пугать.

Чушь. Какая разница сколько платить налогов — если они уходят на огромный аппарат?
У нас сидят куча бюрократов, гоняют чаи и ничего не делают, кроме вреда и ухудшения.
Ты можешь платить хоть 5, хоть 15, хоть 50 да и даже 100 процентов налогов. Но если ты попадешься под руку пьяному прокурору в кафе — он тебя может застрелить и ему ничего за это не будет.

Логика-то тут обратная! Если в Укараине платить американские налоги — тут не станет по-другому, это понятно.
НО по какой причине ИТшники остаются в Украине, зная что тут:

Но если ты попадешься под руку пьяному прокурору в кафе — он тебя может застрелить и ему ничего за это не будет

Хотя сейчас актуальнее сказать что пьяный военком отправит тебя на ноль умирать — и ему ничего за это не будет (а может медальку дадут за выполнение плана).
И если бы в Украине было не 5% налогов, если бы тут ИТшник не был «элиткой», а получал как водитель автобуса — то он бы серьезно задумался переехать в Европку!
А живя в Украине мы не задумывались, почему это в нашей стране жить на 35% дешевле, чем, например, в соседней Польше. Ну вот теперь есть возможность сравнить!
Я считаю что самый объективный критерий — это когда люди «голосуют ногами». Много ИТшников переехало из Европы в Украину ради 5% налога? И даже если сейчас сделать 0% налога — многие захотят остаться с риском попасть в военный ад?
Уровень налогов коррелирует с уровнем жизни, комфорта и безопасности в стране. Хочешь что бы не надо было воевать или бежать от войны — покупай себе место в стране под защитой НАТО.

НО по какой причине ИТшники остаются в Украине, зная что тут

— потому то здесь родители, друзья, просто чувствую себя здесь дома, whatever. С чего ты взял, что только из-за «низких» налогов?

Потому что об этом годами пишут на ДОУ! Что если поднимут налог — все прямо сразу уедут. Это писали когда Порошенко с Гройсманом хотели поднять, это писали про Дия.Сити. Про это постоянно писали «оставашки» в духе «зато я тут король нищих».
dou.ua/...​nta/articles/deshadowing
dou.ua/...​les/it-fop-and-new-taxes
dou.ua/...​ng-taxes-vs-common-sense

Это не так работает. Теоретически купить себе место в стране под защитой НАТО было возможно. Но если ты там живёшь на правах иностранца, то власти могут в любой момент попросить тебя оттуда. Отобрав при этом недвигу, если даже успел на неё заработать и купиить оную. Причины могут быть разные. Я уже не говорю про время на адаптацию и риски с ней связанные. Плюс пенсии там точно не будет, ибо унтерменшам гастарбайтерам оная не положена. И при этом башлять эти самые 40%, чтобы местные благополучно сидели на социале. Уровень налогов — это необходимое, но отнюдь не достаточное условие, плюс в реалиях Украины достаточным скорее всего никогда не станет.

покупай себе место в стране под защитой НАТО.

НАТО гарантує, що мене/тебе не пошлють воювати у разі, якщо контрактники закінчаться?
Чи тоді просто країна НАТО здасться...?
Не знаю як це там влаштовано....

НАТО гарантує, що мене/тебе не пошлють воювати у разі, якщо контрактники закінчаться?

Если вся армия НАТО закончится? И не будет добровольцев пойти служить на контракт?
Ну наверно в этом случае уже останется только применить атомное оружие.

Если вся армия НАТО закончится?

У не впевнений, що прям вся армія НАТО воюватиме якщо щось

Пройоб з НАТО та зовнішньою політикою ніякими податками не виправити. Та я пропрацював 15 років як звичайний employee на білій зп — я не копйіки не платив податків — платив мій роботодавець, як мій налоговий агент. І скільки там було цих податків , куди вони йшли одному богу було відомо. Добре якщоб хоть на півміномета пішло. Тому накручувати себе що ми фопи такі погані мало платимо, а усякі вчителя та менеджери платять — не треба. А треба придумати та імплементувати модель яка дозволить управляти та відстежувати куди йдут ці податки. Якись мінімальні ліміти на ОПК, інфраструктуру територільної громади, медицину та загальнодержавні програми, а там вже кожен сам вирішує на які проекти посиленне фінансування, а на які мінімальне

что в случае беды придется умирать!

Це дуже схоже на ситуацію:
— Хворий попав на операційний стіл, де і помер...
— Родичі починають волати про те, як це так. Лікар повинен!!! був врятувати. Ми не чекали, що може померти... АААА!!!!!

Нібито хворий, та його родина «у глибині душі» не розуміють, що може трапитись будь що... і ніхто нічого не гарантує....

ніхто нічого не гарантує

Да — у нас в «неотложке» никто ничего не гарантирует. Даже то, что к умирающему подойдет врач!
НО я сильно сомневаюсь что в развитых странах все так-же. Как минимум потому, что у пациента может быть страховка на круглую сумму — и страховая скорее затаскает врача по судам, чем просто отдаст деньги потому что врач провтыкал.
Я уже не говорю про ситуацию, когда таким пациентом стала бы какая-нибудь звезда или миллиардер. Да если бы он умер — каждая больница написала бы что «мы бы его точно спасли»!

когда таким пациентом стала бы какая-нибудь звезда или миллиардер.

Ну тут я ХЗ.
Але напривлад:
George Michael, Prince, Michael Jackson «взяли та пішли отак », і не спасли їх.
І напевно ще багато подібних прикладів.
Отже все це дууже відносно.
ІМХО звичайно.

Скуяли я должен быть готов? Тогда я вообще платить ничего не должен. Это не я установил правило 5%, что все дое..ались до этого — «схематоз», «серая схема»? Это абсолютно законно/ легально и баста.

Скуяли я должен быть готов?

Потому что никто бесплатно тебя защищать не будет! В странах НАТО налоги по 40% — и у них есть надежда что НАТО сможет остановить любого врага.
А еще там, за эти 40% налогов — ты можешь «покачать права»: мол государство должно защищать меня и мою собственность, а не насильно отправить меня на убой.
Уверен что там, если бы тебе запретили выезд, даже в военное время нашлись бы адвокаты, которые бы устроили из этого процесс вплоть до международных судов по правам человека.

Тобто, ти вважаєш, що все що отримуєш за високий податок в західних країнах (в порівнянні з Україною) — це НАТО? Той податок багато чого дає, і якби в Україні давали ті самі плюшки просто підвищивши з 5% до 25-35%, то я би навіть не дивився кудись іще, так само як і більшість людей. Але вже 100500 разів сказано що потрібно спершу залатати діряве прогниле корупцією бюджетне «відро», а вже потім збільшувати вливання.

Тобто, ти вважаєш, що все що отримуєш за високий податок в західних країнах (в порівнянні з Україною) — це НАТО?

Хочешь сказать что жить без войны и не бояться вторжения Парашки не стоит 40% налогов?

Мова про те що для цього не потрібно платити 40%. Середній податок в країнах НАТО менший і навіть з того лише незначна частина йде власне на НАТО.
Зараз нема (і ніколи не було) опції платити 40% і бути в НАТО, нас туди не брали зовсім не через ФОПівські 5%

В Швеции, например, тоже высокие налоги, но она не в НАТО, так что не нужно все на оборонку спихивать. Еще раз, 5% не я придумал, есть такой механизм, им пользуются и это законно. «Куском мяса» ты будешь везде, в случае войны, и всем будет пох на твои права, на то она и война, это ж очевидно.

«Куском мяса» ты будешь везде, в случае войны, и всем будет пох на твои права, на то она и война, это ж очевидно.

Хочешь сказать в США во время 2 мировой массово ловили на улицах и отправляли на войну? Или на войну в Корее и Вьетнаме?
Что-то мне подсказывает что даже миллионеры не стали бы жить в стране, где может стать «пох на твои права». США стоит на том, что права гражданина — это святое! На самом деле наоборот: у каждого есть оружие и если государство ущемляет права — то пох на такое государство!

Или на войну во Вьетнаме?

От туди здається мобілізували «силою» тих, хто не мав права на відстрочку....

на войну в Корее и Вьетнаме

— почитай про опыт Али в этом вопросе.

Есть мысль\теория (не мои) что у нас довольно высокая налоговая нагрузка — около 40% и что для нормального бизнеса (не наркотики\вебкам, грубо говоря обычная кафешка) прибыль выше 40% это близко к невозможному.
Потому специально вводились «схемы» вроде ФОПов с их 5%, серый обнал и многое другое. Чтобы всегда было за что тебя прищучить.
Специально ставили низкие зарплаты в гос секторе (включая тех же ментов), чтобы воровали, чтобы круговая порука была везде.
В нашем государстве ты вполне мог работать в белую и платить 40% налогов и что, эти люди получали какие-то услуги в отличии от ФОПов? Может их сейчас не мобилизируют?)
К слову, встречал адептов того чтобы все платили эти самые 40+%, которые почему-то не замечали что большинство работающих «в белую» в большинстве своём трудоустроены на минималку.
В одном, Бобёр, ты прав: платишь низкие налоги — значит где-то подвох. Я грешно думал, что подвох в отсутствии социала в духе медстраховки, «договорняков» с детсадами и гос органами и многого подобного. А оказалось, что там ещё пунктик про военную обязанность для почти всех затесался. Ну что сказать, shit happens, от всего не застрахуешься. Теперь либо играешь до конца (сидишь до конца войны и надеешься на лучшее) либо тратишь от 3 до 15к$ за выезд и начинаешь всё грубо говоря с нуля. Есть ещё опция повоевать для тех, кто на это готов\кому не повезло, но это частности.

В одном, Бобёр, ты прав: платишь низкие налоги — значит где-то подвох...

Вот я именно об этом! Все, кто радовались 5%, а теперь кричат «как же так не выпускают» должны понимать связь!

Теперь либо играешь до конца (сидишь до конца войны и надеешься на лучшее) либо тратишь от 3 до 15к$ за выезд и начинаешь всё грубо говоря с нуля.

И тут я вижу второй подвох! Когда постоянно говорят «2 — 3 недели», до зимы будет прелом, вот-вот погоним орков, Харьков точно не сдадим ... А потом в Ноябре может оказаться что никуда не погнали, что топить нечем, что в поле зимой не усидишь — и что Харьков внезапно превратится в Мариуполь — только зимой в 30 градусный мороз.
Я вижу простую стратегию, которой, я уверен будет следовать и западный бизнес и политики. Сейчас они щедро выделяют оружие и деньги — если Украина сможет переломить ход войны — будет смысл поставить на победу. Если же нет — через год просто все остановят, подсчитают потери и про Украину забудут.
Аналогично и я: сейчас отдаю 90% денег на победу. Но при этом уже начинаю выводить деньги в Европу через родственников. Если к зиме никакого перелома не случиться — сначала брошу квартиру и сбегу из Харькова — потом буду искать способы сбежать из Украины и начинать новую жизнь подальше от войны.

Как минимум, пока что можно пробовать продать жильё, пускай за треть цены но продать.
Ибо Харьков, увы, в силу близости к их границам вряд ли когда-нибудь будет безопасным.

Так минималку получают по КЗоТ потому что большая часть налоговой нагрузки ложится на плечи работодателя. На мой личный взгляд, эту схему надо убирать первой. Пусть человек видит полную гросс зарплату (то что заложено в зарплатный фонд), а не только часть с которой взымают 18%.
Почему в той же ЕС не принято брать на «минималку» или в серую? Потому что, там все прозрачно, работодателю вообще пофиг сколько там у работника налогов — он ему начислил гросс сумму, а дальше или сам за него заплатил налоги (как налоговый агент), или работник сам их в налоговую отнес. Работодатель не несет никаких налоговых нагрузок в этом случае и ему все равно будет это минималка или максималка. Так как договариваются всегда о гросс зарплате. Плюс прогрессивная шкала — мало заработал, мало налогов заплатил, заработал много — много и налогов.

Сделаем небольшой подсчёт. Минималка по закону о бюджете 6000 грн (6500 грн несколько месяцев в конце года) на 2022 г. Предположим, ЕСВ будут брать не с работодателя, как сейчас, а с работника. Итого 41,5% налоговой нагрузки на работника. 6500 — 41,5% = 3802 грн. 50 коп. В Харькове хватит только на аренду угла в частном секторе, питаться предполагается воздухом. В Центре Украины и на Западе ночевать придётся вообще в полицейском участке, ибо бомжевать по законам военного времени нельзя, а снять жильё при таких доходах нереально. При том, что немало людей реально сидят на минималке, особенно в бюджетной сфере.

Не совсем так. Я не имел ввиду, что добваить работнику еще 22% ЕСВ просто сверху. Чтоб человек получил свою минималку, работодатель должен заплатить ему ЗП-18%, и сам еще 22% ЕСВ, Вот пусть эти + 22% ЕСВ идет в гросс зарплату, и работник их платит, а не компания. Просто это все будет входить в гросс. А не так, что половину вы платите, а половину я и все думают какие в стране низкие налоги и радуются. Прогрессивная шкала, это уже следующий шаг должен быть.

Возникает резонный вопрос, как это в реале будет работать. А в реале бюджетные предприятия и организации не будут даже начислять больше минималки. Ибо бюджет пустой. В результате школьная повариха тётя Маша получает свои 3802 грн. 50 коп. при таком раскладе, а остальная часть минималки уходит на налоги. Ну, если у неё муж — айтишник, то себя и детей они как-то прокормят и аренду оплатят. А если мужа нет или он не вернулся из боя? © В. Высоцкий

Самый простой вариант, увеличить минималку на 22% :)
Но опять же, пол мира так работает и ничего, как-то живут без этого половину налогов заплатит предприятие (они ж из воздуха деньги берут), а половину работник. И я не говорю что все взять и отменить в один день и почти уверен что этого вообще не будет в обозримом будущем. Иначе как рассказывать электорату «вы что хотите налоги как в Европе, у нас самые низкие — всего 18%». Система налогобложения в Украине устроена так, чтоб то что не хотят платить работники, забирали какими-то другими путями и скрытыми налогам.

Ну так прогрессивная шкала должна решить все проблемы!
Кто получает среднюю зарплату — налог 0%, кто получает минималочку — налог −20%, а кто получает 10 средних зарплат (как ИТшники — налог +80%).
И в итоге у кого минималочка — тому добавят до прожиточного минимума, а у ИТшников «срежут» лишниее и не будет социального неравентства. Зато каждому хватит на квартиру, «чарку и шкварку». Социализм в действии.

Это так не работает. В лучшем случае до 2 минималок 0%, дальше возможны варианты. Но мы забываем ещё один важный момент: налоговая система должна быть удобна по части администрирования налогов. В лихие 90-е я ещё не работал по малолетству, а мой отец работал по совместительству. Тогда был прогрессивный налог. У отца основное место работы + преподавательская работа в 2 вузах. Бухгалтерии друг о друге ничего не знают. В результате при работе по совместительству приходилось к 1 апреля подавать декларацию о доходах физ. лица. Электронного личного кабинета в 90-е не было и был во-первых головняк свести дебет с кредитом человеку, который ни разу ни бухгалтер, во-вторых головняк эту самую декларацию сдать, в-третьих доплатить образовавшуюся по понятной причине недоимку (онлайн банкингов в 90-е тоже не было), а в-четвёртых веселье ожидалось в самой налоговой, т.к. какой там был порядок при бумажном делообороте можно себе представить.

Слава богу сейчас уже не 90е. Да и весь остальной цивилизованный мир как-то с этим справляется, а в Украине не осилят?

Справляются по-разному. Например, в США есть штаты, в которых нет подоходного налога, а бюджет формируется за счёт налога с продаж и с недвижимого имущества. Причём оценкой этой самой недвижимости занимается отдельная служба, начальника которой на уровне графств избирают граждане, чтобы гарантировать честность и непредвзятость оценок. Что же касается федерального подоходного налога, то как я понимаю, работает так. Работодатель уплачивает сразу по максимуму, а потом, так сказать, конечный налогоплательщик подаёт уточняющую декларацию, на основании которой налоговая возвращает переплату. Я с трудом себе представляю, чтобы это смогло работать в Украине. У нас тут с возмещением НДС последние 20 лет один скандал перекрывает другой, а если ещё внедрить такое для НДФЛ...

Ну это ж не повод сидеть просто на попе ровно, возмущатья дальше, и просто говорить, что дядя Вася с завода не осилит, поэтому давайте налоговую реформу трогать не будем.

Тут дело ещё в другом. Существующая система как-то работает. Не идеально, но работает. Но стоит её тронуть и последствия могут быть непредсказуемые. Плюс ещё нужно понимать реалии Украины. Депутаты могут принять идеальный налоговый закон, даже полностью списанный с американского. Но когда люди начнут подавать на возмещение переплат, то чиновники налоговой будут писать отказы по условно-формальным поводам, потому что министр финансов спустил циркуляр с грифом СС максимально блокировать возмещения. Или даже не писать, а например заявки могут висеть необработанными несколько лет просто потому, что в налоговой в настоящий момент нет чиновинка, который может её обработать и подтвердить, или отказать. Я уже не говорю о такой радости, как откат за получение возмещения или просто за рассмотрение заявки. С НДС такое уже было больше 8 лет назад. Но плательщики НДС — это юрлица, у которых в штате есть бухгалтера и юристы, которые могут это всё как-то разруливать. А плательщику НДФЛ проще забить, если речь о копейках, или дать откат, если речь идёт о более-менее серьёзной сумме. Ну и самый главный момент — стоимость администрирования налогов не должна превышать фактического сбора, иначе это уже какой-то бизнес по-русски получается, как в известном анекдоте :-)

Какой тогда выход? Только свалить в страну, где это уже все налажено.
Просто если ничего не менять, то ничего и не изменится ©
А то не дай бог, в Украине сломают схематоз и все будут плакать :)

А надо ли менять? 30 лет все пытаются что-то поменять. Что из этого выходит? Сейчас расскажу. Значит так, рассматриваем пока ситуацию мирного времени. Чтобы что-то поменять, инициаторы изменений должны выиграть выборы в парламент и получить там большинство. По-другому это не работает. Прогрессивный налог — это любимая тема леваков и лево-либералов под соусом «Отнять и поделить». Пошла у нас на выборы такая коалиция леваков с леволибералами, развернули кампанию, избиратель поддержал, выборы выиграли. Дальше имплементировали программу в закон. попутно устроив кампанию по «раскулачиванию олигархов». Но только ближе к концу каденции этого парламента вдруг собираемость налогов упала, как упала и бизнес-активность. Возможно, частично ушла в тень, только кто ж её там в тени видит. Правая оппозиция не дремлет, видит, что дело идёт не туда и поднимает шум. Плюс программа на выборы вернуть старые порядки. И находит поддержку. Т.к. новая система породила немало недовольных. Дальше всё благополучно откатывается назад. Только вот леваки с леволибералами не дремлют и продолжают вливать в уши избирателю своё видение налоговой системы. И находит поддержку части общества. Дальше это может продолжаться n иттераций, когда налоговая система качается то туда, то сюда, а налогоплательщики тихо (или не очень) офигевают и подумывают то ли о переезде в другую страну, то ли о том, чтобы какие-нибудь внешние силы обуздали «злочину владу», которая нас притесняет, то ли о том, чтобы отсепарироваться в рамках своей области или соседних областей и установить там свои порядки. Почему так происходит? Да потому что хоть 226 голосов в парламенте и дают право проводить свою политику, делать это нужно аккуратно, не пытаясь переписать общественный договор под себя по критичным вопросам, по которым в обществе нет консенсуса. История вымышленная, все совпадения случайные, хотя... Постоянный пересмотр общественного договора по гумманитарным вопросам уже довёл страну до цугундера. И ответственность за это лежит на обеих партиях. Но это уже другая история.

В куче европейских стран прогрессивная шкала налогообложения и люди платят ипотеки по 20-30 лет ибо цены космос. Сама по себе прогрессивная шкала скорее доп инструмент. Сперва закрываем дыры в виде воровства и неработающих законов, а потом уже вводим всякие допы в виде прогрессивной шкалы.
Ибо иначе не иммигрируют только совсем блаженные. Одно дело high risk == high income и совершенно другое high risk == low income. В текущей ситуации прогрессивка будет так же хороша как и фиксированный курс доллара — люди уйдут в серую, а потом вообще свалят.

люди платят ипотеки по 20-30 лет ибо цены космос

Тому що хочуть жити у великих містах і елітних поселеннях. Поза ними ціни підйомні.

Ну представим себе, что дыры закрыли. А на кой икс тогда прогрессивка, если денег в бюджетах хватает? Кстати, НДФЛ — это налог местных бюджетов, если кто не помнит, в отличии от налога на прибыль юр. лиц. И его сбор непосредственно зависит от бизнес-активности в конкретной территориальной общине. И о неработающих законах. Помнится у Экзюпери король мог приказать солнцу встать, но только вот оно отнюдь не собиралось его слушаться. Так и тут. Магистраты могут принять любой закон, но если он противоречит здравому смыслу и традициям общества, то работать он не будет. Классический пример — это запрет коммунистов на частную бизнес-активность. Она никуда не делась, но благополучно ушла в тень. Причём процветала оная в основном в неславянских республиках, где местное общество воспринимало данные законы, как окупационные навязанные порядки, чуждые местным традициям.

Вообще это интересная идея, сделать работников налоговыми агентами самтх себя. Тогда фраза «я плачу налоги, правительство ,где результаты?» обретет реальный, а не полемический смысл. Плюс опять же дать возможность налогоплательщику таргетировать — какая часть его налогов на дороги, какая на армию, какая на медицину

Главная проблема — это самое администрирование налогов в этом случае. Повариха тётя Маша или слесарь дядя Вася без поллитры декларацию не заполнят (да и с поллитрой тоже). Дальше все эти декларации нужно обработать, проверить, чтобы платежи им сооветствовали, а также соотвествовали отчётам юр. лиц (1-ДФ). Большинству удобнее, как есть сейчас. ФОПы — это отдельная тема, тут по-другому никак.

Ну оставить выбор — например фопам и просто с «амбициями» самостоятельно работать с налогами, а людям попроще — через работодателя

а людям попроще — через работодателя

Или нанять finance adviser-a.
Такое ж практикуют там, где с налогами «усьо чьотко»

Все как ниже описал Станислав. Во многих странах оплату налогов берет на себя работодатель и в пейслипах видно куда и сколько было уплочено. Но работодатель платит просто с суммы гросс, а не со своего кармана, как сделано в Украине. Т.е. работник всегда знает сколько уплачено за него налогов, а работодателю (если работник решил сам платить) вообще все равно уплатит его сотрудник эти налоги или нет, это не его головная боль будет. За то это убирает эту серую схему, где работодателю выгодно в конверте дать чутка больше, чтоб не платить 22% ЕСВ, так как со своего кормана работодатель будет платить только свои корпоративные налоги, а не налоги за сотрудника.

Т.е. допустим вы договорились с работодателем на условные 100к гросс. Вы заплатите свои 40% от этой суммы (получите нетт 60к), а работодатель заплатит еще 20%? Т.е. для того чтоб вам заплатить 60к, работодатель должен на вас заработать 120к? Это в каких странах так, чтоб я в них не ехал? :)

И тут подстава. Поищу где это описано в налоговой моей страны описано, что работодатель должен платить еще отчисления в фонд.соц.страха.

Спасибо за документ. Крайне интересно и много нового для меня.

є щє сума, що не оподатковується. І отримуємо вже 4321 з копійками.

Яка сума в Україні не оподатковується? 4321 грн. — це тоже не дуже багато.

я нагуглив 1250.
тобто
Дано:
мін. зарплата: 6500грн
неоподат.: 1250грн
податок: 41.5%
Питання: знайти скільки лишиться після сплати податків.
Розв’язок:
6500грн — 1250грн = 5250грн
5250грн / 100 * 41.5 = 2178,75грн
6500грн — 2178.75грн = 4321,25грн
Відповідь: Після сплати податків лишиться 4321 грн 25 коп

Много это или мало, это уже другой разговор и он лежит в плоскости отношений между сотрудником и работодателем. Если первый готов работать за эту сумму, то это ж их дело.

Э, нет, тут всё не так просто. Дело в том, что государство в лице его магистратов устанавливает минималку, налоги, а также тарифную сетку для бюджетных учреждений. В реалиях Украины почему-то соглашаются работать за 5000 грн. чистыми, при том что закрыть базовые потребности на эту сумму физически невозможно. А раз невозможно, то значит недостачу нужно где-то покрыть. И тут вспоминаем классиков: если недостача составляет 50% дохода, то лицо идёт на преступление, если 100%, то на любое преступление, а если 200%, то нет такого преступления, на которое не пошло бы лицо. А состав «преступления» может быть разный: от подкалымливания в «чёрную» без уплаты налогов, до более серьёзных вещей, вплоть до коллаборации с врагом, так сказать.

Так я и не говорю что будет просто. Но я не вижу и воли к этим изменениям. Не хотят ни люди, ни власти. Зачем, все всех устраивает, одних зарплаты в конвертах и мифические маленькие налоги, других что первых всегда можно прижучить и платить им копейки, остальное все равно сами украдут.
Я тут говорю о том, что я бы хотел видеть в Украине и как вижу это я со своей стороны обывателя, который посмотрел на обе системы. И прозрачная система с прогрессивной шкалой, где налоговая повернута к клиенту лицом, мне нравится куда больше чем то с чем я сталкивался в Украине.
Можно ли будет ее изменить, я не знаю, не вижу запроса от населения.

Прогрессивный налог мы попробовали в 90-е. Кстати, 40% начинался не на очень больших суммах, что профессор-совместитель вполне на него попадал. Есть у прогрессивного налога и другая проблема. Поскольку существует немало людей с нестабильным доходом (пример тому те же ФОПы-фрилансеры), то за базу налогообложения берётся годовой доход. Соответственно, тот же фрилансер может просто не брать заказы в конце года, чтобы не вылететь на 40%, опять же при условии, что он может удовлетворить свои потребности не вылезая за верхний предел нижней ставки. Если же не может, то ставка на 40% на очень низкой сумме, как это было в 90-е и что-то в консерватории явно не так. В общем приходим к тому, что sint ut sunt aut non sint.

Тот «прогрессивный» налог, что мы пробовали в 90х (если мне не изменяет память), был не совсем прогрессивным, так как увеличенная процентная ставка накладывалась на ВЕСЬ доход, а не на ту часть которая наступала после момента отсечки. Вы конечно можете откладывать какие-то заказы на потом, чтоб сэконопить пару центов сегодня, но этим самым вы уменьшите ваш общий доход.

А теперь посмотрим на администрирование прогрессивного налога, который Вы предлагаете. За базу берётся годовой доход, т.к. в течении года доход может быть нестабильным. И не забываем ещё такой фактор. Налоги собираются для выполнения политическим организмом своих функций в форме публичных закупок, выплат зарплаты и т.п. Эти расходы магистраты должны планировать и не допускать дефицита бюджета. Если доход может быть очень нестабильным, а если ещё экономически активные субъекты склонны сворачивать свою деятельность в конце года по понятной причине, то планирование доходов и расходов даже по кварталам может оказаться не очень лёгкой задачей. А ещё более интересной ситуация становится, если налоги при этом нужно платить помесячно. Берём того же ФОПа на общей системе с прогрессивным налогом. База налога = доход — расход. Но возникает вопрос за какой период? Потому что если за год, то возможна ситуация, что он вначале года переплатит, а в конце спишет на расходы столько, то придётся оформлять возмещение. А это опять же в реалиях Украины создаст больше проблем, чем реально решит.

Не розумію, чому б не підняти податки хоча б IT фопам з доходом >2k на декілька відсотків? Державі потрібні гроші. Я згоден платити більше податків, якщо вони підуть на відновлення економіки. Нехай піднімуть на 5% і 90% з нових грошей вкрадуть, але це все одно буде приріст на 10% від нових грошей.

Донати донатами, але податки теж потрібні.

Нехай піднімуть на 5% і 90% з нових грошей вкрадуть, але це все одно буде приріст на 10% від нових грошей.

фігова тактика. це буде приріст розкрадання на 90%, а не нових грошей на 10.
«нехай вкрадуть, бо всеодно...» === «крадіть наздоров’я, тіки нам шось оставте»
так ми свєтлоє будующеє не побудуємо..

Я не кажу «крадіть», антикорупційні органи повинні працювати. Було б ще добре якби був нагляд якихось органів з інших держав.

ты серьёзно? Тебе надо, ты и плати. Я и с такими налогами сижу вот и думаю, а нахрена их вообще плачу, если и пенсии не будет по сути. Многие знакомые позакрывали свои ФОПы, а я походу лох

Так її не буде тому що ви мало платите

если будем больше платить — воровать будут больше, только и всего

Неможливо позбутись корупції за один чіх. Це поступовий процес, її рівень буде знижатись з тим як буде розвиватись держава.

Спершу закривають дірки, потім ллють воду. А ви пропонуєте більше води щоб бодай щось затрималось.

Так, але йде війна. Економіці дуже погано. Потрібно терміново і латати дірки, і лити воду.

Біда в тому що дірки тільки додаються.
Було досить багато людей у моєму оточенні з початку війни хто сподівався на зміну парадигми у владі, але час усе розставив на місця.
Крім того, влада всіми рішеннями немов каже «не потрібні ваші копійки податків, потрібні люди на фронті, навіть хромі\косі\без бажання, але люди».
Не можу, на жаль, знайти зараз причин підтримувати поточну логіку влади ще додатковими податками.

Пфф. Изи: запретить чиновникам и госслужащим пользоваться благами, которые не могут быть приобретены на их зарплату, включая, но не исключая — дарения, аренды и так далее.

То есть если ты официально — налоговый проверяющий с 20-30к грн, то не имеешь права ехать на работу в дорогом автомобиле, а должен как все остальные граждане — в маршрутках.

Вообще это все давно умные люди придумали и прописали в 20-й статье ООН. Да только вот беда с ее реализацией — вместо проверки имущества чиновников, начали проверять имущество журналистов, которые вели расследования тех чиновников.

Решение одно, но оно вам не понравиться.

А можна якісь лінки про перевірку майна журналістів ? Цікаво почитати

Изменения в закон, принятые Верховной Радой Украины, предусматривают электронное декларирование для антикоррупционных активистов.

Ага так а в чому проблема ? Типу активістів притискають ?

прохолодні історії 2017 року
Скасовано у 2019 через КС www.ukrinform.ua/...​rupcijnih-aktivistiv.html

Це працює в Україні з 2016 року nazk.gov.ua/...​yah-na-ponad-380-mln-grn

Не, не работает. Иначе бы чиновники катались в маршрутках и на велосипедах.

А скільки часу ще треба? Ще 30 років?

Чтобы можно было вывести белые деньги, потом, в другие юрисдикции и использовать там.
Ах да..

Никто не запрещал платить ЕСВ не с минимальной ЗП, а от всего дохода. Чего тогда за остальных переживаете?

Бо якщо один я буду платити, то це нічого не дасть економіці?

Так стань трендсеттером, покажи пример, а другие за тобой подтянуться. Начни с себя так сказать

youtu.be/dmpOtsbxJ9Q?t=1318
согласно министру Федорову, в Украине 7 миллионов людей получающие доходы из налогов государства(гос служащие по сути), после этого начинаешь смотреть по другому на ФОП налоги, учитывая что многие еще работают в серую/черную и в Украине по разным оценкам всего трудоспособного населения около 25 миллионов 🙃

грустно то, что среди этих 7 млн — не только врачи и учителя, получающие копейки, но ещё и мародёры, раздающие себе и друг другу миллионные премии (и это сверх зарплат, совсем не учительских).... ну вот например какие-нибудь судьи... ну в целом — справедливо, судья должен хорошо зарабатывать чтобы позволить себе быть неподкупным (и ценить своё место), но во-первых, какие-то они при текущей системе не очень-то и неподкупные, и во-вторых, а мы точно доверяем вот именно сегодняшним судьям аж настолько, насколько дорого платим им ЗП всей страной?

а мы точно доверяем вот именно сегодняшним судьям аж настолько, насколько дорого платим им ЗП всей страной?

Независимо от того, берут они взятки или нет, у страны нет выбора, судьям надо платить большие деньги. Потому что, если платить маленькие, то будут брать все, а так, только часть.

судьям надо платить большие деньги

Не нужно. Просто, украинcкие суды нужно распустить — а всё судопроизводство отдать на аутсорсинг. Например, в суды Британии (и судить по британскому праву).

Можливо здамо зразу всю країну в аутсорс? Вон якраз Боріс Джонсон без діла мається, так би керував Україною..

Кстати было бы очень интересно, но боюсь он откажется

Вон якраз Боріс Джонсон без діла мається, так би керував Україною..

Зміна керівництва ніяк не допоможе побороти корупцію і найкращий приклад Укрзалізниця

2018
Нову потенційну команду менеджерів учасники ринку називають «професійними залізничниками».
daily.rbc.ua/...​zmenitsya-1519052630.html

У тому ж році створили наглядову раду з ЗАРУБІЖНИХ менеджерів.
До складу наглядової ради компанії увійшли економіст Андерс Ослунд, один із менеджерів Deutsche Bank Кун Крістіан, австрійський фахівець у галузі бухобліку Андреас Матьє, колишній виконавчий директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, директор Офісу з питань залучення і підтримки інвестицій Даніель Білак, член наглядової ради "Магістральних газопроводів України «Костянтин Марьєвич, колишній керівник представництва Blackstone в Україні Іван Юрик.
lb.ua/...​aliznitsya_poluchila.html

2020
Чорна діра економіки України, або Чому на «Укрзалізниці» процвітає корупція?
bykvu.com/...​i-protsvitaie-koruptsiia

2022
Уряд змінив склад правління Укрзалізниці. До топменеджменту компанії приєдналися фахівці, які мають багаторічний досвід роботи в галузі.
ukurier.gov.ua/...​-pravlinnya-ukrzaliznici

Набирать мало — надо еще выполнять, см. cfts.org.ua/...​oveta_ukrzaliznytsi_60962

В общем, все традиционно — а васька слушает, да ест.

Это еще про прогрессивную ставку налога никто даже не заикался

i.imgur.com/39SXeEu.png

Прекрасная иллюстрация к ситуации фиксированного курса от UEO.

Дякую за цей пост.
Висновок я б перефразував так: «пропоную всім латентним комуністам завалити те чим вони висловлють свої думки»

ОбҐрунтування. На цьому в мене все.

Все верно) продолжаем делать из айтишников врагов народа) и готовимся помогать другим странам развивать высокие технологии нашими мозгами) уверен там все только аплодируют и с нетерпением ждут открытия границ)

Мы и так там давно работаем по ремоуту. Однако другие хабы в часности: Литва, Латвия, Эстония, Польша, Чехия и Турция в скорости полнятся еще сильнее. Если тут работы не будет, а там она будет ибо проекты и клиенты заходят именно туда. При таких обстоятельствах даже если не хочется уехать, все же придется, как нет работы.

у меня два оффера польские компании отозвали, так как клиент не захотел сотрудничать с теми кто находится на территории Украины

там все только аплодируют и с нетерпением ждут открытия границ

Не только там с нетерпением ждут, но и тут

Популярно зараз спекулювати темою про 5% і 18% відсотків

Але до 18% ще додаються податки, що їх платить роботодавець на кожного найманого працівника.
Це теж має десь враховуватись (?)

роботодавці сплачують ЄСВ так само як і ФОПи. Тільки у випадку роботодавця він платить 22% рахуючи від вашої зп (але база не більше 97 тис грн), а ФОП може обрати будь-яку суму нарахування від 6 до 97 тіс і з них сплачувати. Більшість ІТ спеціалістів платить ці 22% від 6 тис, а на пенсію чи саббатікл відкладають іншими способами. ЄСВ по логіці не зовсім податок — це збір у фонди для накопичення грошей які ти потім будеш використовувати у випадку пенсії або безробіття. Тільки у випадку України він використовується як податок прям зараз — тобто ти сплачуєш внески не на свою пенсію, а на пенсію теперешніх пенсіонерів, а на твою пенсію буде хтось інший скидатись.

Якщо я не помиляюсь, то в нас солідарна пенсійна система, ні?

Навіщо всі ці гімнастичні етюди з прогибання хребта?
В більшості випадків айті-фоп користується схемою для прикриття трудових відносин і тим самим платить 5%, замість 19,5%, а роботодавець економить на 22% ЕСВ.
Справедлива така система с точки зору суспільства? Відповідь проста як двері — ні, не справедлива. Чому твій сусід, який заробляє таку ж зп на кзоті як і ти повинен платити в 4 раза більше податків? Те що хтось інший отримує меньше нічого в цій формулі не міняє.
Але звичайно держава весь цей час закривала очі на такі схеми саме тому, що розуміла що краще збирати по 5% зі всієї суми, ніж намагатися ловити зп в конвертах або тіряти людей, як правило ще й найкращих, в отраслі, які частіше виїзжають просто тому що можуть.

айті-фоп користується схемою

Цікаво, чому весь цивілізований світ називає це контракторами, і лише наші розумники «схємою». Під «схємою», видно, маючи наувазі все те, що не є кзот.
ps. По спостереженню: найрозумніші, з тих хто кричить про схєми зазвичай ті, хто отримує мінімалочку офіційно, а решту — в карман.

Контрактор. Як На загальній схемі але потім можна списати частину витрат

Там де це практикується контрактор платить податок дуже схожий на подохідний податок. Можуть бути ньюанси з оподаткованою базою, із якою вираховуються витрати на ведення діяльності або ще ньюанси з цими самими соц внесками. Ще часто ці самі контрактори насправді є найманими працівниками контракторських компаній.
В деяких країнах більше різниця, але ні в якій країні нема такого, що вся айті-отрасль на 90% складається з контракторів, включаючи ейчарів, бухгалтерів та офіс-менеджерів.

Я что-то не понял, есть какой то индикативный процент тех кто должен быть контрактораии? Кто его придумал?

Ну вот отменяем фоп — через пол года айти откатывается к уровню 94 года при условии открытых границ.
И это еще не было будущей зимы.

Я не пропоную відміняти фоп, я пояснюю різницю між контракторами тут і там.
В юріспруденції є те що називається буква закону, а є дух закону. І навіть якщо все зроблено по букві, але насправді просто абьюзить систему то в правових державах засудять за порушення «духу закона».
Контракторство через фоп це саме схема тому що його вибирають _виключно_ через в рази нижчі податки і насправді на всяких галерах приховують звичайні трудові відносини.
Але Україна і не правова держава, тому кожен вже викручується як є і відстоює свої інтереси як може.

Я не пропоную відміняти фоп, я пояснюю різницю між контракторами тут і там.

В странах запада обычно смотрят по доходу и по физическому месту работы «тушки».

Если более 50% дохода за некоторый период (год или несколько лет) приходит от 1 клиента или контрактор более 50% времени работает на площадях 1 клиента — такого контрактора легко могут признать наёмным работником и «обилетить» (и его, и клиента). Насколько я понимаю, это кейс > 90% украинских ИТЗ-ФОПов, работающих в помещениях «галер», на оборудовании «галер» и на единственного заказчика («галеру») до 100% своего рабочего времени/год.

Единственное, если клиент находится зарубежом и в стране работы контрактора у клиента нет юрлица — тогда признать работником не получится и контрактор останется контрактором (невзирая на 100% работы, дохода, итп).

В странах запада, на контракті в тебе буде рейт Х2 відносно того, хто в штаті, а також можливість списати витрати на аналог ФОПа.
Фішка бути в штаті, що тебе майже неможливо вигнати з роботи.
Але в тут пишуть «уклоністи» і «схематозніки» зажраті ІТ ФОПи, ще які вищать як недорізані підсвинки що їх не випускають закордон. Нема на них Сталіна

Рейт будет такой, как договоришься. А списаний да, много — в т.ч. недоступных обычному наёмному работнику.

може бути і Х3, як домовишся

може бути і Х3, як домовишся

Может быть и X0.5. К слову, бОльшая часть ЧПшников — это кадры предпенсионного возраста (типа, 50+ лет), которых просто не берут напостоянно (т.к. сложно уволить).
Правда, это в менъшей степени касается ИТшников (где всё ещё берут всё, что шевелится и хотъ немного кодит).

В Украине списания тоже есть. На общей системе налогообложения. Другое дело, что не всякий разберётся, как его правильно оформить. В этом и основная выгода ЕН: не нужно заморачиваться на списание расходов ФОПу, а налоговикам не нужно заморачиваться на проверку правильности списания.

Контракторство через фоп це саме схема тому що його вибирають _виключно_ через в рази нижчі податки і насправді на всяких галерах приховують звичайні трудові відносини.

правда?) виключно через нижчі податки?)
іноді ІТ-шники працюють не на «галеру» а на справжнього іноземного замовника... є варіанти працевлаштування «по КЗоТу»? без релокейту, ремоут... ось все як за контрактом, тільки з трудовим договором?

PS. послухай що розказує Кіосакі про то, як американці уникають сплати податків через корпоративні схематози (аналог українського ТОВ), списуючи особісті видатки на компанію... чи штати — теж не правова держава вже? :) і нормально, бо там все що не заборонено — дозволено, ось це і є ознака правової держави, а у нас чомусь всі вважають що найбільше зло в країні — це ІТ-шники, які працюють абсолютно легально і уж точно не вибивали собі преференції (у вигляді 5% податку), на відміну від наприклад олігархів, які чомусь платять мізерний «податок» (чи як він там називається) на природні ресурси, вітягнуті з-під землі, а потім їм ще й ПДВ повертають з бюджету... але то фсьо фігня, треба ІТ-шникам податок відсотків так 80 зробити, а краще 90 — ось тоді заживемо.

тобто в Польщі нема аналога ФОПа, ну ізвєнітє

Цікаво, чому весь цивілізований світ називає це контракторами, і лише наші розумники «схємою».

Може тому, що контрактори в цивілізованому світі платят практично такі ж податки, як і намані працівники? В Україні це саме схема і це всі знають, навіщо молоти нісенітниці.

Схема — це коли всеукраїнська торгівельна мережа має кілька десятків (сотень?) ФОПів та постійно їх свапає щоб вкластись в ліміти. А коли контрактора, який заробляє своїм ремеслом, називають схематозником просто через те що у нас в державі є розбаланс податкових ставок — оце і є нісенітниця

Вообще-то, «Эпицентр» вроде бы официально перешёл на 2% ЕН по «законам военного времени». На входе объявление об этом и информация, что налоговые накладные больше не выдаются по этой причине.

тут схема інша іт компанія маючи працівників робить їх фопами для того щоб не платити ЄСВ 22% з їх зп. Це аналог зп в конверті коли роботодавець платить єсв від мінімалки і податок також іде від мінімалки.

1. ну а хто сказав що це саме наймані працівники а не підрядники на контракті? є якійсь формалізовані критерії?
2. як бути з тими, хто взагалі працює на іноземну продуктову компанію, у якої, звичайно ж, немає навіть юр.особи в Україні?

В странах запада, на контракті в тебе буде рейт Х2 відносно того, хто в штаті, а також можливість списати витрати на аналог ФОПа.
Фішка бути в штаті, що тебе майже неможливо вигнати з роботи.
Але в тут пишуть «уклоністи» і «схематозніки» зажраті ІТ ФОПи, ще які вищать як недорізані підсвинки що їх не випускають закордон. Нема на них Сталіна

Загальне податкове навантаження анітрохи не залежить від ваших уявлень про «соціальну справедливість». Насправді воно прямо пропорційне залежності людини від держави:
1. Бюджетники платять найбільше, десь 52%. Бо держава створює їм роботу і часто їм більше немає куди йти. Особливо це стосується маленьких містечок, де роботи взагалі нема.
2. Працівники приватних компаній в теорії повинні платити ті ж самі 52%. Але, оскільки більшість компаній частину або навіть всю зарплату платять в конверті, то податкове навантаження на такого працівника десь між 25% (якщо зарплата абсолютно чорна) і 52% (якщо абсолютно біла).
3. Заробітчани пересилають гроші сім’ям і платять приблизно 25% з пересланих грошей, за рахунок непрямих податків.
4. ФОПи в IT платять приблизно 33%. Більшу частину через непрямі податки.
5. Корупціонери та олігархи звичайно теж щось платять зі своїх офіційних доходів. Але, через різноманітний схематоз, вони отримують від держави більше ніж платять. Тому в них фактично від’ємна ставка податку (держава їм ще й приплачує).
Ось так влаштований наш несправедливий світ з точки зору людини, яка вміє рахувати гроші. А ваш соціалізм проповідуйте десь в іншому місці.

А, ще забув згадати одну категорію:
0. Солдати строкової служби, вихованці інтернатів та зеки в тюрмах залежні від держави на 100%. Тому працюють взагалі за їжу і якісь символічні копійки.
Як бачите, все чітко по моїй системі. Повний соціалізєц по Марксу/Енгельсу/Лєніну/Сталіну.

забув синйораж НБУ та інфляцію

якщо ми разуємо у ІТ фопів 33% за рахунок непрямих податків, то люди працюючі по КЗОТу платять 80+%?
Маніпуляція якась :)

По КЗОТу приблизно 52% платять. І це не маніпуляція а правда. Просто система настільки хитра, що більшість навіть нічого не підозрює.

А по фоп чого 33?
Пдв та акцизи? А КЗОТ це не сплачують?)

Акцизи порахувати важко. А ПДФО+ВЗ+ЄСВ+ПДВ — це і буде десь приблизно 51% для КЗоТа. Для ФОПа ЄН+ЄСВ+ПДВ буде приблизно 21-23% залежно від рейту (рейт у всіх різний, а ЄСВ — фіксована сума).

Ви не платите пдв не всю свою зп

Плачу на всю.. просто на ту частину, яку витрачу сьогодні, заплачу сьогодні, а на ту, яку витрачу умовно завтра — заплачу умовно завтра. Звичайно є ще покупки перехідничків з аліекспресу без ПДВ, але то такі копійки, що вони з головою перекриваються іншими податками: акциз на паливо (який доречі удорожчує логістику будь-якого товару, а не тільки коли я на АЗС), пенсійний збір дуже полюбляють вкорячувати скрізь від послуг мобільного оператора до реєстрації авто (і плювати всім що я вже ЄСВ сплатив з цих грошей), квартиру купив/продав — податок (і знову ж таки всім плювати що гроші вже оподатковані) та багато іншого. Окрема тема депозити... то дрібниці, що ставка навіть не перекриває інфляцію — батьківщина люб’язно зменшує цю ставку ще на 19.5% 😁

Да не платиш, не треба вигадувати. Квартиру купив або орендуєш — ніякого пдв.
Продукти на базарі купив — ніякого пдв
В кафе-ресторани ходиш — ніякого пдв.
В інтернет-магазинах все що купуєш — всі підряд ФОПи — ніякого пдв
Таксі, парікмахерська та салони краси, масажі, та і майже всі послуги — ніякого пдв
В відпустку ідеш за кордон — ніякого пдв
Біток із Америки чи євробляху купив — ніякого пдв.
При бажанні можна звести тільки до того що пдв будеш платити тільки за комунальні послуги. А так при айтішних зп максимум на третину доходу пдв заплатиш

Ну якщо ти вже хочеш у відсотках/долях порівнювати, то на базарі готівкою я плачу як раз мінімум (влітку пару тісяч на місяць через те що там фрукти та овочі, а взимку і того менше — одна молочка). А в супермаркетах ПДВ є (іноді навіть в чеках це явно друкують). Ну і one more thing — помідорки, куплені на базарі, мабуть поливались водичкою, посипались добривами та таке інше — все без ПДВ? Це впливає на ціну, яку плачу я як кінцевий покупець, який хоче нарізати собі салатик.
Чому раптом кафе/ресторани стали без ПДВ — загадка. Якщо я не можу розрахуватись терміналом, то я рідко повертаюсь ще раз у той самий ресторан. Хочеш сказати вони не сплачують ПДВ? І продукти закупають без ПДВ? (а ПДВ в ціні продуктів знову ж таки плачу я, як кінцевий покупець).
Парікмахеру відношу гривень 50 раз на 2 місяці — космічні гроші. Можливо наступного разу буде навіть 80... Ну добре, дружина відносить ще 1000. Раз на кілька місяців.
Про квартиру — маю свою. Куплена батьками ще коли я був малий, тому точно не знаю, але наскільки пам’ятаю — там податок теж немаленький при оформленні ДКП. А зараз плачу комуналку — хочеш сказати вона без ПДВ?
Інтернет-магазини бувають різними, тож не можу сказати за всіх, але нерідко в рахунку ПДВ надруковано окремим рядком.
Відпустка за кордоном.... Добра половина ціни відпустки — літак. Сумніваюся що там нема ПДВ. А ще баксів 500 дійсно витратив «по місцю». У 2017 чи 2018 році.. останній раз (станом на сьогодні). Ухххх... який я «расхітітєль саціалістічєской собствєнності» 😁
Ні бітка ні бляхи в мене нема, а якщо б була, то при растаможці там було б і ПДВ і інші побори.

При бажанні та за допомогю муток дійсно можна спробувати мінімізувати складову ПДВ у витратах, але звідки така впевненість що я це роблю? 😁

Парікмахеру відношу гривень 50 раз на 2 місяці

Чисто цікаво де така ціна зараз? :-)

це на дому... в салоні було б трохи дорожче... відверто кажучи не пам’ятаю вже точно останню ціну, може не 50 а 60 — ну шось у такому масштабі :) у мене ж 90% стрижки робиться машинкою )))

в салоні було б трохи дорожче...

Де ви берете такі ціни. Я в грудні, в звичайному салоні, в спальному районі, віддав 300 грн за чоловічу стрижку.

Квартиру купив або орендуєш — ніякого пдв.

В мене в договорі на купівлю квартири є пдв.
І з всіх матеріалів для ремонту є пдв.
І навіть частково робота)

На покупку может быть. На аренду — как правило, нет.

аренда — это как правило вообще чёрный нал, с которого владелец квартиры не платит никаких налогов, и что? квартиру теперь не снимать? ну и не все же снимают... у нас в этом плане тут пока ещё не Европа, люди по ряду стараются жить в своём жилье а не арендованном... да, есть центры притяжения такие как Киев или Львов — там многие снимают (и усиленно копят на новострой), вся остальная Украина скорее в своём живёт чем арендует.
ну и опять же — сколько там стоит аренда в Киеве ? баксов 300? а в регионах и того меньше (это к разговору о процентах и долях)

ПДВ та акцизи однакові для всіх — як для ФОП, так і для працівників по КЗОТу. ФОП виграє за рахунок двох факторів:
1. Він не платить нарахувань на зарплату в 22%. Хоч держава і намагається нас переконати, що це податок роботодавця, але фактично його платить теж співробітник.
2. Він не платить 18% податку на прибуток а платить 5% єдиного податку і десь 2-3% ЕСВ.

Надо добавить что для большинства бюджетников, есть различные «варианты» снизить эту сумму:
— Медики получают в карман от фармы и за процедуры
— Учителя то в карман, то доп занятия
— Почтальоны есть тоже схемы с проведением мимо кассы
— Чиновники — взятки

але ІТ ФОП жлоби, які недофінансували армію

1. Бюджетники платять найбільше, десь 52%. Бо держава створює їм роботу і часто їм більше немає куди йти. Особливо це стосується маленьких містечок, де роботи взагалі нема.

Бюджеьники.... гагага .... перекладання грошей платників податків з однієї кишень неефективної держави в іншу із зникненням більшої частини грошей в процесі трансфера.

Где вы находите людей которые с ЗП свыше 5к грн платят полноценные налоги?
Почти всех кого вижу — либо минималка либо в «серую» типо ФОП либо ещё какая-то идея для снижения налогов.
Если условный учитель платит официальный налог, скорее всего как учитель он не очень ибо те, кто из них хорош, работают в частном найме за совершенно другие деньги (и часто в серую).
Специалист в нашей стране не будет платить полноценные 40+% налогов ибо за них он получает нихера, а можно платить меньше в другой стране.
Ну и

Чому твій сусід, який заробляє таку ж зп на кзоті як і ти повинен платити в 4 раза більше податків?

вы сами отвечаете

або тіряти людей, як правило ще й найкращих, в отраслі, які частіше виїзжають просто тому що можуть.
Если условный учитель платит официальный налог, скорее всего как учитель он не очень ибо те, кто из них хорош, работают в частном найме за совершенно другие деньги (и часто в серую).

Так условный учитель, если работает на полную ставку (там работы ого-го к сожалению), получается «не очень учитель»?

ИМХО как раз «не очень» — этот тот, который «налево — насеро» работает, а в школе херы пинает, ибо «а зачем там напрягаться, пусть лучше ко мне как к репетитору обращаются»

Впрочем — каждый из них сам решает конечно.

Если человек в целом работает за копейки, в 95% случаев он сам виноват в своём положении.
При этом даже не обязательно что он некомпетентный или плохой спец. Достаточно просто не уметь просить повышения\не иметь воли для смены работы и вуаля — ты раб одной конторы на 30 лет.

в школе херы пинает

Я понимаю, в школе год, два после универа. Не понимаю 10 лет на одном месте. Не понимаю работу за 350$ когда на одних индивах можно поднимать в три раза больше. Делая лабораторки и курсовые будучи студентом без опыта в айти, спокойно поднимал от 500$ в удачный месяц. Да, нужно время набить имя, но года в целом достаточно. А у нас люди сидят и только ноют... Повторюсь — бюджетники за копейки в 95% сами виноваты в своём говне.

Тут не поспоришь.
Но, если массово будет

на одних индивах можно поднимать в три раза больше

то в школах не останется учителей.

Вроде похожее с врачами уже случилось (?)

Я ХЗ как это отразится в перспективе.

Вроде похожее с врачами уже случилось (?)

В частных клиниках всегда были спецы и за более чем 10 лет использования их услуг, как-то не заметил дефицита специалистов.

то в школах не останется учителей.

Уже. Профессионалов в универах нет и они там не нужны. Знаешь что мне сказали когда я универ закончил и предложил вести 1-2 предмета на добровольных началах (я был магистром — диплом позволял вести предметы младшим курсам, уже работал в айти в SoftServe — не последняя контора так то) ? Мне сказали «да, конечно, давай. Мы тебе перезвоним.» и чёт как-то не перезвонили. У них там своя кухня и новые лица нахер не нужны ибо можно студентов на взятках за сессию\диплом доить. Зачем из студентов делать профессионалов? Идиоты занесут больше.

на одних индивах можно поднимать в три раза больше

А этого не будет никогда ибо большинство этих учителей тупо некомпетентны. Как и все программисты никогда одним днём не станут Solution Architect-ами.

В частных клиниках всегда были спецы

Я об этом и говорю.
В частной, за деньги — пожалуйста.
В государственной — увы нет никого.
И это я б не сказал, что хорошо в общем случае.

Профессионалов в универах нет и они там не нужны

Ну ибо в ИТ платят больше, а старики профессора постепенно уходят.
Правда страна без образование — это плохо.

А этого не будет никогда

Так «уявно» :-)

ибо в ИТ платят больше

Так не в деньгах дело. Я был готов работать за идею (и не один такой был)
Там профессионалы не нужны. Там нужны механизмы на подоить.

И это я б не сказал, что хорошо в общем случае.

Это честно для бедной страны. В Африке вряд ли обычный человек может рассчитывать на нормальный уровень медицины. Просто у нас в отличии от них на улицах дома, дороги... — кажется, далеко ушли. Ну и инстаграмы эти, которые создают иллюзию богатой жизни. В реальности большинство в лучшем случае может заниматься самолечением, в худшем — просто терпеть боль и надеется встретить кого-то из энтузиастов, кто лечит за идею, а не за деньги.
Первый шаг для изменений — осознание в какой ж*** ты находишься. Вот люди сейчас из-за войны чуть лучше поняли Украину как страну. Откроют границы и те у кого открылись глаза и есть деньги проголосуют ногами.

Так «уявно» :-)

Тут немного не понял.

«Уявно» — вообразим, что такое произошло.
Не важно в принципе, ибо невозможно.

Где вы находите людей которые с ЗП свыше 5к грн платят полноценные налоги?

Да практически все крупные компании в которых работал или собеседовался были на КЗоТе. Возможно, что это Киев.

Для Киева эта цифра должна быть свыше 15к ибо 10к там дают просто за наличие рук и ног.

Справедлива така система с точки зору суспільства?

Мнение быдла, что хочет раскулачить работящих и талантливых меня мало интересует

Справедлива така система с точки зору суспільства? Відповідь проста як двері — ні, не справедлива. Чому твій сусід, який заробляє таку ж зп на кзоті як і ти повинен платити в 4 раза більше податків?

Він їх і не сплачує, жодна людина не може 6 місяців в році працювати на когось ще. Що робить абстрактний сусід — його бос дає хабаря і сплачує в конверті. По школах, поліклініках і дідсадкаха внас «фонди добровольної помочі, на ремонт приміщення». Ця система немає нічого спільного с соціальною справедливістю.

Потому что государству кроме низких налогов просто нечего предложить.

Посмотрим что будет после открытия границ. Потом сделаем выводы, но не сейчас а через год.
Статистика среди знакомых айтишей говорит о печальной для украинского айти тенденции.

"

Справедлива така система с точки зору суспільства?

"
Справедливість це дуже відносне поняття, бо залежить від того з чим ви порівнюєте.
Кожен знає людей, які платять 18% з повної зп, так само кожен знає багато випадків зп в конвертах, неоподаткованих корупційних схем, оптимізацій ПДВ і тп. То який еталон тоді використовувати для визначення справедливості?
Але акцент на чесності. Формат ФОП чесний, і цей формат використовує майже 2 млн людей, тобто 1/8 від працючих осіб в Україні.

Так, поняття відносне, але ви знову демонструєте можливості вигибання хребта :)
Те що в Україні 2 из 40 млн людей користуються інституціональною несправедливістю не робить цю ситуацію більш справедливою. Максимум що це міняє так це те, що бенефіціарів такої несправедливості занадто багато. Ось з олігархами більш всім зрозуміло що це несправедливо і їми обурються всі. Навіть ті, хто отримує зп в конверті чи унікає повних податків через сірі схеми.

Ну ось колись в Америці було узаконенно рабство, і мілліони людей мали своїх рабів. Все було чесно і по закону. Але це ж не робило таку систему в суспільстві справедливою?

А давно у нас стало 40 млн работающих?

якщо платити 19,5% і 22% ЕСВ ніхто так працювати не буде. Згадайте історію про 29/40 — уже зараз люди реєструють фоп в Польщі.

работают, мало контор, но работают

Почему бы соседу не перейти на ФОП?

Тю, так є он (зло)Дія сіті. Там наче 6%. Так от оце і є баланс «щоб не втекли».

Якщо уявити що 5 тис це 18% то виглядає це як з зп 25 тис грн

1. До 24 лютого офіційна зп в 25к грн не виглядала чимось фантастичним.
2. 18% + 1,5% (військовий збір) з мінімалки — це таки дуже відчутно для тих, хто цю мінімалку отримує.
3. Вимоги зниження податків для всіх мали б набагато більшу підтримку в суспільстві, ніж збереження 5% для ФОПів, які фактично є найманими працівниками (і це не тільки ІТ)

Ну тут ми знову повертаємось до податку на виведений капітал, який чомусь так не любить великий гусячий фермер. Справа в тому що 5% це перш за все податок на виручку, а не на прибуток. І для тих, хто щось виготовляє або перепродає, я не впевнений що його є куди підіймати. Просто так вийшло що для ІТ дохід=прибуток. Якщо відокремити продавців послуг в окрему групу де податок рівний або близький до ПДФО фізика, або взагалі зробити податок на виведений капітал, то 10-15% для всіх (і ПФДО для фізика-фізика, і податок для ФОПа з КВЕДом надання послуг, включаючи ІТ) — це мабуть було б справедливо.
PS. але ж все це не має ну аж зовсім ніякого відношення до банківського пограбунку... бо дохтору гусиних наук мабуть не потрібно щоб ФОПи платили прозорий податок, йому потрібно щоб на ІТ-шників всі плювались за їх «всього 5%», а він тим часом через банки відмучував в них ще 20% біс зна куди

Для ІТ дохід теж не дорівнює прибутку. Компьютери, послуги зв’язку, електрика, навчальні матеріали, меблі, офіси тощо. Затрати є, просто вони не такі як закупівля вугілля і руди, наприклад.

Два года карантина давно все по домам. Так или иначе это все расходы которые есть и не все доход. Большое количество народу фрилансит, стартапит и т.д. у них только такие расходы А у условного епама ещё курсы подготовки внешние при универах, потом внутренние в выделенных центрах подготовки, потом стажировка уже на проектах, бенчи, командировки, привоз клиентов, HR-ы и собеседования, юристы, бухгалтерия и т.д. Условный ЕПАМ это системный международный бизнес с устоявшимся бизнес процессом. Как и любая Американской компании чьи акции котируются на Ньюйоркской фондовой бирже.

Ця дискусія трохи безглузда як на мене. Податки потрібні, розмір податків повинен бути визначеним компетентними людьми таким чином щоб кількість надходжень в бюджет була максимальною. Тобто умовно є якесь рівноважне значення коли податки не настільки великі щоб спровокувати стагнацію розвитку/відтік капіталу за кордон, але достатньо великі щоб забезпечувати бюджетні витрати.

Весь цей вой на болотах про те хто донатить, хто не донатить, хто вважає що 5% достатньо, хто вважає що недостатньо, хто взагалі нехоче нічого платити — це чисто емоції коментаторів.

Тобто умовно є якесь рівноважне значення коли податки не настільки великі щоб спровокувати стагнацію розвитку/відтік капіталу за кордон, але достатньо великі щоб забезпечувати бюджетні витрати.

Щоб гусак не верещав коли його обскубують?

Гусак буде верещати в будьякому разі, бо гусак впевнений що йому всі повинні, а він — нікому нічого. Треба щоб гусак по перше не здох, по друге не полетів.

якщо гусака, який пасеться, великий дохтор общипувальних наук упи***дить з розмаху що є сил чобітом, то йому буде дуже важко не полетіти, навіть якщо йому вже ампутували крила та суп з них зварили

Гарно сказано, але хз що ви мали на увазі ))

Мав на увазі що гусак летить не тільки тоді, коли в нього все добре і працюють крила (доречі, у цьому випадку він літає «подорожувати», але «резидентствує», платить яйця й м’ясо там де його добре годують і заживо крила не відрізають). Він ще літає у випадку, коли його добре пнути.
Якщо людині створити умови, несумісні з існуванням, то це й є той самий поштовх, яким можна випхати з країни навіть таку людину, яка дууууже бажала жити саме в Україні, платити податки саме тут, але якщо це неможливо то воно неможливо. І тут важливо зазначити що ось це «можливо» людина окреслює сама виходячи із своїх цінностей, світогляду, тощо.
Наприклад примусово продати чесно зароблене з дисконтом 20% — це технічно можливо. А з точки зору особистих, як тепер модно казати, «червоних ліній» — неможливо. А отже людині буде тупо нічого їсти (а це вже та сама несумісність з існуванням). Так, звичайно голодувати ніхто не буде, піде та продасть 400 баксів (+100 подарує банку) щоб з голоду не померти, але це вже буде зламана людина. Точніше зламані будуть віра в рідність такої держави та бажання взагалі платити податки такій державі. І для такої людини еміграція вже буде питанням часу та технічної можливості а не бажання, і навіть не ціни, бо чарівний пендюль вже буде надано. Ну це так.. як приклад :)

Тут якби все просто. Людина може обрати де їй жити. Кожна країна пропонує свої умови, якщо людині здається що тут з нею погано поводяться — вона може поїхати в іншу країну. Завдання держави зробити умови перебування достатньо привабливими щоб люди не їхали. Але для цього <увага> потрібні гроші. І тому всеодно треба збирати податки так чи інакше.

Тут якби все просто. Людина може обрати де їй жити. Кожна країна пропонує свої умови, якщо людині здається що тут з нею погано поводяться — вона може поїхати в іншу країну.

Ага, в якихось фантазіях хіба шо.

Ну окрім форсмажорів коли в країні військовий стан )

Ну нехай збирають податки. Зараз саме той час коли ІТ-шники мовчки платили б і 10% і 20%. Але податки!
А зараз державі 5% заплати (тут хоча б на діло... але згоден — недостатньо підчас війни), потім банку 20% віддай (тут як сказав класик — «выбросила в пропасть»), ПДВ звичайно також ніхто не відміняв (але це окрема тема), а потім усіляке #$%@&% буде ще мені розказувати про «а чєвойта зажравшиєся фопи всєго 5% платят»

щоб кількість надходжень в бюджет була максимальною

Вот оно че Михалыч?
Главное чтобы Гусаки — не делала Га-га-га.

Давайте по другому, задача совершенно не в этом.
Задача в том, чтобы рост экономики каждый год был максимальный
А траты на бюджет минимально достаточными.

Совершенство достигнуто не тогда, когда нечего добавить, а тогда, когда нечего убрать.
Антуан де Сент-Экзюпери

Рост економіки це ок, кого не спитаєшь — всі за зростання. А от що таке «мінімально достатній» бюджет? Коли наступить така мить що ви скажете " ну все, більше не потрібно нічого поліпшувати в країні, досить. Більше грошей не потрібно" ? Типу «всьо, армія вже достатньо сильна, більше грошей на неї не виділяємо».

Бюджет тратиться в основном не на

поліпшувати в країні

То о чем Вы говорите — это условная вещь, которую бюрократы называют бюджет развития.
Каково он обьема, сложно сказать врядли больше 10%, зависит от эффективности бюрократов и желания этого развития.

Для примера возьмем так, доход бюджета
2020 — был 1.3 трлн,
2021 — 1.6 трлн,
2022 — они уже хотят 2.1 трлн.

А что если бы бюджет 2021 попытался влезть в 1.3 трлн опять? В 2020 этих же денег хватило?

Если очень просто описать бюджетный процесс, то это попытка отобрать деньги у тех кто знает как их заработать, отдать их тем кто никогда не умел зарабатывать (бюрократы) и просить их передать деньги кому-то за счет набора правил, который постоянно меняется и при этом чтобы это дало какой-то результат для экономики.
Результат бюрократы вкладывают хуже предпринимателей — на удивление)

Инфляция это следствие а не причина раздутия гос бюджета, мне кажется ты упускаешь ЭТО из виду

В 2020 этих же денег хватило?

От що значить «хватіло» ? ) Вас все влаштовувало в 2020му? Чи зараз не видно, як бюджетів всіх минулих років «хватіло» на армію? Напевно чим багатше ми будемо тим більше потрібно буде вкладати в безпеку, в медицину, в благоустрій і т д і т п

Результат бюрократы вкладывают хуже предпринимателей —
на удивление)

Це з «Атлант расправіл плєчі» ? Бачете, ці протиставлення між «хорошим» підприємцем та «поганим» бюрократом — досить наївна річ. Людина в держ аппараті цілком може бути підприємцем та вкладати свої сили в покращення життя співгромадян. Так само як і підприємець може заради персональної вигоди псувати життя всім навколо.
Можна віддати трохи більше грошей бюрократам які створять правила містобудування таким чином щоб місто розвивалось більш меньш гармонійно.
А можна залишити більше грошей підприємцям, тоді в нас будуть некомпетентні бюрократи з маленькими зарплатами і в дворі вашого дому випадково може вирости будинок і закрити ваші вікна від сонця.

Можна віддати трохи більше грошей бюрократам які створять правила містобудування таким чином щоб місто розвивалось більш меньш гармонійно.

Куди ще більше ? 135 податків та зборів, найгірша податкова система в світі серед усіх країн. На виході побираємось по закордонах — дайте зброю, дайте зрою. А куди діваються ті грощі ? Може кудись сюди www.youtube.com/watch?v=MFp29Rij0A8 ? А ще дуже цікаво як витрачають те, що таки потрапило в бюджет www.youtube.com/watch?v=zK5SoC6Rwl0

Я не думаю що це прям найгірша система, але точно не досконала. І велика проблема цієї системи в тому що справді багато податків платять лише «лохи» які все офіційно оформлюють. Ті, хто «расправіл плєчі» або платять значно меньше або не платять взагалі. Тут і сама податкова система недосконала бо дозволяє це робити і правоохоронна та судова система не працюють і ще багато проблем.

Вы понимаете когда у бабы Клавы в 2015 зарплата была 200$, а в 2021 — 600$.
На армию это никак не повлияло ни в 2015, ни в 2021, в смысле повлияло одинаково.
Если конечно Велике Будивництво пустить в УкрОборонПром, может что-то бы и вышло.

Ну як не повліяло, повліяло. З 2014 року армія достатньо сильно змінилася і саме тому така країна як Україна ще існує. Інше питання що якщо б ми мали більше грошей на армію і більш ефективно їх використовували — зараз мали б набагато меньше проблем.

forbes.ua/...​vooruzhenie-13102021-2595

Если брать это за основу, то надо было больше пускать денег на заказ оружия.
Там была какая-то бюрократия, а сейчас в каком состоянии укроборонпром сложно представить.

В принципе эти повышения это инфляция + повышения долга, а значит и средств на его обслуживание + повышение трат на соцвыплаты (индексация пенсий). В первую очередь ковид сильно увеличил долг, и это во всех странах.
Ну и конечно расходы на военку.

Проблема в тому, що ці 5% вже давно не достатньо. Я не розумію, чому ще 2 роки тому їх не підняли хоча б до 8-10%. В результаті пів країни жило і платило лиш 5% за цією сірою схемою.
Зате лікарі, вчителі ,військові та взагалі хто працює на державу — платив 20+ %.
Може ви забули що айті , особливо хто працює в компанії , формально не є малим бізнесом (саме тому оформлялись договори на ’коворкінги’ і тд).

Це не так. Те, що державі постійно невистачає грошей це як раз наслідок жахливої податкової ситстеми. Я процетую

Після прийняття Податкового кодексу в Україні діє 135 платежів (податків, зборів та інших обов’язкових платежів) — що є найгіршим показником у світі.

uk.wikipedia.org/...​Податкова_система_України

процетую

Ацетон чи цитата?

Проблема в том что всегда находятся «умные люди» которые думают что имеют хоть какое-то право распоряжаться результатами чужого труда.

Как тебе альтернативная идея — проблема в том что Pavlo не платит 100% налог. Если мы «согласились» на то что редистрибуция ценностей допустима и ты высказываешь идеи что нужно что бы государство отнимало больший кусок чужих жизней — людей не имеющих к тебе абсолютно никакого отношения, то я могу предложить логически эквивалентное решение — обложить тебя лично повышенным налогом. И мои аргументы совсем не хуже твоих. «А просто так».

А если действительно считаешь что 5% мало — переходи на общую систему, устраивайся в штат, можешь просто переводить деньги налоговой без спроса.

Я радий що ви мені відповідаєте російською. Можу сказати що це ГАНЬБА — захищати свої мізерні податки під час війни. Відмовчались би.

Да у таких как вы вообще никаких аргументов кроме придолбаться к языку нет. За своими деньгами следи — ты мне никто вообще. Могу повторить на украинском, английском, испанском, французском или немецком.

10%? Ви ж в курсі, що ФОП — це ще й підприємець, який оплачуватиме 10% з виручки? Здогадаєтеся, хто цей бенкет буде оплачувати з кожного купленого товару?:)

Зате лікарі, вчителі ,військові та взагалі хто працює на державу — платив 20+ %.

держава яка працює на державу, хто заробляє тоді на цей празнік життя?
експортери яким ще відслюнявлюють ПДВ? НБУ через емісію?

Не існує ніяких 5%. Це зручний міф, який навмисно розповсюджує держава, щоб вбити в голови не надто економічно грамотних айтішників відчуття провини. Реальне податкове навантаження на IT ФОП становить близько 33%.
Заговоріть з будь-яким державним чиновником про непрямі податки, і ви побачите як скривиться його пика і як він спробує зіскочити з теми. Бо про це прийнято мовчати, вдавати ніби непрямих податків взагалі не існує.

ну да, тільки чомусь одні люди і компанії платять 20% + непрямі податки, а інші 5% + непрямі податки

Просто одні люди хочуть соціального захисту від держави, а інші не хочуть. Оплачувана відпустка, лікарняні, пенсія — все це є в бюджетників, але немає в ФОПів.
І більшість ФОПів свідомо не бажають купувати в держави послуги соціального захисту, бо вважають їх вкрай низькоякісними та не вартими своєї ціни.

Оплачувана відпустка, лікарняні, пенсія

Ты ведь про Украину пишешь. Перестань смешить...

Я цілком серйозно. Держава вдає, що надає бюджетникам послуги соціального захисту. Я прикидаюсь, що в це вірю. Му-а-ха-ха-ха-ха-ха {злодійський регіт} !!!

у більшості фопів не те щоб багато альтернатив. Чи галєри беруть в штат, якщо захотіти?

пенсія

ФОПи ж наче теж сплачують у пенсійний фонд

І отримують мінімальну пенсію. Порівняйте з пенсією якого-небудь судді.

так ми порівняємо з «пересічним»" чи з суддями? Там тоді і податок буде суттєво вищий

Мене цілком влаштовує моя майбутня пенсія (вірніше її відсутність). Тому залиште все як є.

До речі, не завадило б підвищити державну пенсію Його Конституційній Честі Тупицькому. Як він там бідолаха в Австрії? Життя мабуть дороге.
Тим більше благородний державний порфіроносний муж не повинен жити в якійсь квартирі, як звичайний простолюдин. Його достоїнству личить лише палац. А ви уявляєте як дорого коштує оренда палацу в Австрії?

ФОПи ж наче теж сплачують у пенсійний фонд

Я так думаю, що вони платять необхідний мінімум.
Відповідно пенсія буде мінімальна :-(

З суддями порівнювати — то занадто.
Вони «неправильні» пенсіонери.

Я б був на вашій стороні, якби ... ми говорили про малий бізнес.
Мова йде про айтішника — у якого теж є лікарняні, медична страховка, «оплачувана» відпустка. Тому що за це теж (!) платить підприємство! Типовий айтішник — де-факто це не ФОП. Сіра схема.
Тому захищати 5% (мета цього топіка ) безглуздо. Та ще й під час війни.
(Мовчу про всі інші компанії які користуються фоп схемою)

лікарняні, медична страховка, «оплачувана» відпустка

Це добра воля компанії. Захоче — надає, не захоче — не надає. Жодних юридичних зобов’язань з соціального захисту компанія не несе, а держава тим більше.
Чи повинен я доплачувати державі за те, що надаю послуги хорошій компанії і вона мене високо цінує? Це ж просто абсурдно. Тоді нехай держава доплачує мені за роботу на погану компанію. Чи стрілочка обертається лише в одну сторону?

Очень странно, что для вас одинаково «больничный», когда тебе надо и так часто, как надо, и условные 7 sick day, которые компания разрешила тебе поболеть...
Опять же, фопа в любой момент могут выгнать на мороз. В найме так не получится, работодатель обязан заранее тебя оповестить (вроде бы за 2 месяца?)
Если ты не догулял отпуск и вдруг уволился, то выплатят ли тебе компенсацию — исключительно на совести компании. В суд ты не подашь, так как официально отпуска никакого у тебя нет. И так далее.
По сути маленькие налоги на фоп — плата за отсутствие гарантий и защиты.

Выгнать на мороз могут всех и всегда, только с КЗОТ больше бумажек оформлять. И в целом тут и до войны те кто остался работать на заводе по вашему любимому КЗОТ и всеми 41.5% прямых налогов, перекрывали дорогу со скандированием: «Зарплату! Зарплату!». Людей как бы и не уволили по сокращению штата — просто зарплату перестали платить и все. А поскольку завод разбомбили на кирпичи то и долги никогда уже и не выплатят. А ВСУ будет продолжать летать на последнем музейном самолёте с нарушениями всех правил безопасности и с риском для жизни каждый раз. Поскольку правительство сколько не клянчит у американцев самолеты — те дают разве что буксируемые гаубицы, которые ломаются постоянно, поэтому и не жалко. За самолёты и т.п. — плати долларами и по соответствующей цене. Ничего не гарантирует ваш КЗОТ, потому что экономические законы они как законы физики, действуют в независимости от того что написано в КЗОТ. Сколько не говори халва — во рту слаще не станет.

Якщо ви такий захисник 60% податків з власних коштів і пенсій в 200$, то в чому проблема саме вам почати платити ЄП не 5% а всі 18% і ЄСВ не 1325грн, а всі 22% від доходу? таким чином покажете іншим, що так можна, а як вийдете на пенсію будете сміятись з недолугих айтішників і з їхніх мінімальних пенсій))

Яка така вiдпустка чи лікарняні? Це лише вiдстрочка в виконаннi, нiхто за тебе завдання не зробить

Це повна хуєтєнь про «не бажають соціальний захист». Податок на робочу силу — той самий ЄСВ — це компенсація державі від бізнесу за те що вона пропонує інфраструктуру та людей для ведення того самого бізнесу. Так, туди включається і пенсія теж, але займає невелику частку від всього. Це те, що тобі як працівнику держава забезпечувала дитячим садком, потім школою, потім універом, оплачувала лікарняні твоїм батькам, лікує їх коли вони захворіли. І чим більше у робітника кваліфікація а значить і зарплата, то можна так грубо підрахувати, що держава повинна була більше витратити, чим на когось з середньо-спеціальною освітою, а не магістром. А ще це витрати держави на армію, поліцію, суди і інші інфраструктурні речі.
Ось за це бізнес платить за кожного робітника + потім ще податок на профіт.

ФОП — це така собі маленька компанія, яка замість податка на прибуток з Доходи мінус Витрати і НДС платить єдиний податок трохи менше але на весь дохід, щоб простіше було адмініструвати і щоб стимулювати такий вид зайнятості і зробити конкурентноспроможним проти великих компаній.
Але якщо ФОП починає наймати працівників — він починає платити за них той самий ЄСВ, а працівники податок НДФЛ.
Можна погодитися, що податок для ФОПів занадто низкьий, а НДФЛ + ЄСВ занадто високі. Можна погодитися що українська держава не достатьно ефективна та прозора.

В Україні з 2015 року всі люди платили 1,5% від своїх доходів на армію, крім ФОПів на ЄН. Це що, ФОПи не хотіли від держави купляти армійський захист? А чому держава їх тепер намагається захищати все одно? Може якщо б усі ФОПи на ЄН платили всі ці роки ці 1,5% сбору то і армія була б краще озброєна і оснащенна так що могла б ефективніше захищати территорію, а то й і зовсім відвадити россію від нападу? Те ж саме стосується всіх, хто отпримував зп в конвертах.

Ще раз, досить ухилятися, маніпулювати і прикриватись соціальною справедливістю. Додатковий податок на 1.5% немає нічого спільного з виплатами армії, взагалі. Виплати армії це росходна частина бюджету, усі податки і збори яких 135, це доходна частина і йдуть в загальний котел,, а потім переросподілюють уряд та депутати як їм закортить. Наприклад в тому році навіть за планом ВСУ не доотримали 10 міліардів гривень. А як треба соціальна справедливість — то поясніть тоді чому суддям КС платать з бюджету по 10 тисяч доларів на місяць, а президенту 900 ? Тоді як є пенсії в 30 долларів ??? Чинуши хочуть більше грошей бо ціни зросили — для мене агрумент не податки підняти, а звільнити чинуш.

Це взагалі різні питання. Те що якісь чинуши не ефективні чи отримують занадто велики зарплати не має відношення до питання, що всі громадяни повинні мати рівні умови і сплачувати однакові податки на свої доходи.
Те що «не хочеться сплачувати податки Україні» можна зрозуміти. Але це не питання того що «ФОП просто не хоче соц захисту». Це питання тільки того, що компаніі неконкурентноспроможні працювати і платити зп в білу, якщо всі конкуренти наймають через ФОП. Тому всі і працюють через фоп, а не через вибір в пользу відсутності соц захисту. Чомусь ФОПи не вийшли зараз і не сказали — ми будемо захищати себе самі своєю приватною армією! Ні, сподіваються що захистить їх та сама держава, на яку всі ці роки вони «не бачили сенсу» платити податки.

Ми як раз усі роки платили податки і не займались конвертами бо працюємо з іноземними клієнтами для яких чорна бухгалтерією є не прийнятною. І це були суттєві суми, хочь і процент демократичний. По друге в нас діє призов на строкову службу та нарешті ТРО, а от закону про зброю так і нема лише постанови МВС. Тобто так і так громадяни самі себе захищають,а також скидуються на зброю, волонтерять тощо. Те саме освіта, медицина тощо тут скоріше діє державна субвенція, все дуже давно жодним чином не безкоштовне. Коротше кажучи досить перекручувати, будь яке здорове суспільство такі речі як підвищення податків, призов і відправлення людей на війну має сприймати в штики і вимагати від держави повного пояснення. Доки що, пояснення держави є незадовільними. Найгірша з усіх держав податкова система з 135 податками та зборами, яка дісталась в спадок ще від Російської Імперії — а також іньщі її хронічні болячки: бюрократія, корупція, крадіжки і махінації та системне не дофінансування безпеки разом з загальною технологічною відсталістю.

Та я не забороняю вам себе виправдовувати як ви забажаєте. Завжди можна придумати чому за щось не хочеться платити скільки вимагається :)
Тут просто мова йшла що работа через ФОП це не про вибір якійсь чи потрибен комусь соцзахист — це просто набагато вигідніше, хоча і протиречить «духу закона» і по суті в більшості випадків є схемою і прихованими трудовими відносинами.
Більшість галер не дають жодного вибора — або маєш фоп, або не працюємо.
Те що це є норма в українських умовах і далеко не найбільший гріх я не сперечаюсь :)

Я не знаю ніяких «духів закона». Якщо є якийсь закон в котрому написано, що ринкова економіка і бізнес це не легально — покажіть мені відповідну статтю. А трудові відносини по контракту, без включення в штат існують в багатьох країнах світу. Скажімо в Великобританії, де я неодноразово був і в багатьох компаніях, це звичайна практика. Зате, коли особисто я працював по КЗОТ порушень законодавства була просто безмежна кількість. Моя думка дуже проста — до сраки хабарників, аудиторів і іньших прихлебателів та паразитів які прикриваються «справедливістю» замість того щоб працювати.

1. не знаю що таке «дух закону», але Закон України ФОПи не порушують
2. не галерами єдиними... є ті хто дійсно працює на забугорну компанію — є варіанти трудового договору? чи їм можна працювати через ФОП, а галерним найманцям не можна? ну так і тут тоді будуть подвійні стандарти :)

але Закон України ФОПи не порушують

згоден

2. не галерами єдиними

Так. Наразі всім можна працювати через ФОП. І тим і тим. Я просто називаю чим це є по факту для більшістю випадків. Але це повністю законно, так.

якщо всі конкуренти наймають через ФОП

welcome to ринкова економіка

Це не має ніякого відношення до ринкової економіки. Це має відношення до дирок в законах і схемах обходу податків чи митних платежів.
Те саме стосується того, що більшість інет-магазинів торгує сірим імпортом.
Просто телефони можна ввести в сіру через таможню, а ось автомобілі не можна. Тому автосалони продають в білу, а більшість телефонів в магазинах сірі. Держава намагалась ввести обов’язкову реєстрацію IMEI саме для боротьби з сірим імпортом, але так і не спромоглася цього зробити.

Що означає «намагалась» ??? Навіщо нам мільйон чиновників, що коштують мільярди гривень на рік, які постійно щось намагаються — а результат нульовий? З тим самим митом, могли і одразу зробити преференції щоб була локалізація виробництва телефонів в країні, і щоб виробнику було вигідно замість сірого і чорного імпорту зробити в середні країни зборку з готових компонентів. Принаймі якісь робочі місця були би в середні країни, а як воно зазвичай в таких випадках буває і якісь компоненти виготовляти почнуть бо є кваліфікований персонал щоб це робити. Але зацікавленість була лише в тому щоб зістригти з митників, що крисятничили від Києва схему з телефонами — відкат. Як смотрящі в Києві почали отримувати свою долю — ніяких проблем із сірим імпортом телефонів більше нема.

Я погоджуюсь, що ± так і є.
Просто авто не можна поставити на облік без розмитнення. Тому всі автосалони торгують в білу. А ось телефоном можна користуватися, тому більшість інет-магазинів торгують сірим імпортом — коли в білу завезли 10 штук на випадок перевірок і ще 1000 вчорну з відкатом.
Тому мова тут не про ринкову економіку, а лише про наявність чи відсутність можливості не платити по повній.
Насправді, держава б і зараз могла почати штрафувати галери за ФОПів. Тому що довести факт трудових відносин не так вже й важко. Але всі ці роки діє неформальна угода не чипати айті компанії якщо вони працюють через фопів. І так — наразі це вигідно самій державі.

припустимо введуть обов’язкову реєстрацію IMEI, яка стане величезним гемором перш за все для користувачів — далі що? розумні годинники, робот-пилососи, павербанки, флешки, роутери, та ще багато чого, навіть ноути — їх куди реєструвати? а ще на тому ж аліку продаються не тільки технологічні товари а наприклад одяг — потрібно винайти якусь наліпку, яку користувачу буде заборонено відривати, навіть якщо шию дряпає? а якщо відірвалося у пральній машині — йди знову сплачуй ПДВ, якщо не хочеш щоб вуличний коп при перевірці оштрафував — ай гарну країну описуємо, так?..

Оплачувана відпустка, лікарняні, пенсія — все це є в бюджетників, але немає в ФОПів.

Оплачувана відпустка — 100%
Лікарняні — сумнівно, адже у випадку хвороби їх на лікування часто не вистачає.
Пенсія у нас то боляче та смішно.
Насправді наймані працівники (бюджетники) не так вже краще за ФОПів живуть.

Насправді 41.5% + непрямі податки, тобто загальне навантаження більше за 50% cost.ua/...​-2-razi-opituvannya-kmis. Що за ефектом американського економіста Артура Лаффера uk.wikipedia.org/wiki/Крива_Лаффера робить будь яку економічну діяльність або не рентабельною, або збитковою. За тими самими дослідженнями — американськими науковцями з економіки визнано, що українська податкова система одна з найгірших у світі. Саме через це в країні процвітає чиновнича бюрократія і корупція з рішайлами — олігархами. Її основа — це тіньова економіка, бо біла не може фізично виживати. Чиновники навмисно створюють систему через яку їм треба нести хабарі, інакше бізнес робити просто неможливо. ФОП фактично краще напрацювання нашої податкової системи з того, що в нас є. І не тільки через не великі ставки податків, а через спрощену систему, по суті сплачується два податка єдиний та ЄСВ. Тобто не треба мати юридичну і економічну освіту щоб по надскладних системах з 8-9 різними податками щось там вираховувати, а в решті решт всеодно отримати штраф за невірну зап’яту на 800-му бланці, бо є план на збори через штрафи і ти всеодно його отримаєш.

Любил жить и работать в стране с 5% подоходного налога? Люби такую страну поддерживать и защищать.

А був варіант жити в якійсь іншій країні ? Чи платити інший податок?

ІТ компаніі і ФОПи працють відповідно до українського законодавства і все це прозоро та чесно

Ну виїхати ж до війни було можна, чим багато хто і користався

А був варіант жити в якійсь іншій країні ?

Ты ведь выехал. Или ты на германских цеппелинов из Украины работаешь?

Или ты на германских цеппелинов из Украины работаешь?

Саме так, Цеппелін Україна назва їм

А ты бля не выехал? Из забугорных икспердов-то сам.

А ты бля не выехал?

Я тебе больше скажу. Как только прошли выборы в 2019 — с тех пор, в Украину я больше не въезжал.

Хотя, все годы Порошенко (кроме 2014), спокойно ездил по 3-4 раза/год и даже разводил там аутсорсинги.

Де там гетьман, чому прогулюється в Лондоні, а не в тюрмі чи окопі?

Історично представники аристократії воювали десь до кінця 19-го століття. Це був їх обов’язок. Вважалоcь, що простолюдин має платити податки, а благородний дон — захищати країну. Але в 20-му столітті аристократія (та її замінники) остаточно покінчили з цією системою. Тепер простолюдини і кров проливають і платять, а благородні лише командують та розпоряджаються зібраними податками.

Тільки значно раніше, маніфест о вольності дворянства ru.wikipedia.org/...​венно выезжать за границу., був виданий Петром третім в 1762 році.

Так дворяни за землю і служили.
Як мінімум один член сімї був у арміі весь час

Де там гетьман, чому прогулюється в Лондоні, а не в тюрмі чи окопі?

От Порошенко больше пользы в укреплении международной анти-гэбэшной коалиции и протягивании Украины в НАТО, чем в окопе. Оттого, он в зарубежах на встречах...

больше пользы в укреплении международной анти-гэбэшной коалиции

Чому тоді тікає, піджавши хвіст?

Куда бежит? Ездит по странам запада, выступает по анти-гэбэшным международным конференциям, требует найскорейшего предоставления Украине ПДЧ НАТО.

Ось ми всі дивуємось, як на рашці оркам засрали голову пропагандою.
Але по факту ті, які ліплять на аватарки 25% і пишуть ось таку куйню — з такими же точно промитими мізками

То вам на телемарафоні розповідають, що Порошенко втік в Лондон? Не переймайтесь, вже повернувся.

Ну расскажи нам, ты то ж в курсе, что и где, пока остальные в неведении.

тікає, піджавши хвіст
ось таку куйню

Топчик аргументація)) І при цьому порохоботів називають сектою.

Можешь предметно объяснить почему 5% подоходного плюс эсв это плохо ? Вот возьми и на цифирах рассчитай кто больше заплатит денег в бюджет тот кто платит 5% с большой суммы или 41,2% с маленькой? А так же сколько в деньгах будет уплачено не прямых налогов, какое будет создано торговое сальдо, сколько рабочих мест создаст один экспортер и т.д. В реальности все посчитал ещё старый змий Н.И. Азаров и перевел ИТ с конвертов и минималок на ФОП. Как видим Азаров хоть и занимался масками шоу у Кучмы, но экономист как раз очень грамотный все посчитал верно. Зато я точно знаю кому сильно не нравится что у Украина все ещё обороняется, а не потерпела поражение через экономический крах и рецессию.

Ты за них не беспокойся, сейчас им ещё и приплачивают. Впрочем он инвестирует в реальный сектор экономики, возобновляемую энергетику, газовую добычу, металлургию и т.д. По хорошему инвестиции не нужно облагать налогами. Скажем если какой нибудь Баффет заработал 10 миллиардов, при этом он ре инвестировал все кроме пяти-десяти миллионов на красивую жизнь то и налог следовало бы брать на ту сумму что он себе оставил, чтобы был стимул ре инвестировать — а не выводить в офшор. Но олигархи у нас не венчурные капиталисты, надеюсь что пока что, и инвестируют в большей степени в конверты которые депутатам раздают в кулуарах.

Это не плохо. Это так принято.

Маємо.
1. Умовний ІТшник з платнею $2000 (2000*30=60 000UAH)
2. Умовний найманий працівник (вчитель наприклад) з платнею, нехай 15 000 UAH

Податки.
1. 60 000*5/100 = 3 000 UAH
Додаємо ЕСВ 1 500 UAH (заокруглено)
Total: 4 500 UAH

2. 15 000*19.5/100 = 2 925 UAH
Додаємо ще 22%, що роботодавець платить за найманого (здається стільки ?), 3300 UAH

1-й платить більше.
Просто різниця (у грошах) не захмарна

А непрямі податки платять обидвоє.
В залежності від можливостей та хотєлок.
Ну і непрямі податки оминути як?
Кажись нема методу.

p.s. UAH/USD rate застарий

Ну тобто коли усе чисто в білу там де з 15 000 всеодно виходить, що коли 60 000 то в бюджет потрапляє на 1500 більше лише прямих податків. А також гроші потрапляють в економіку та йдуть по ланцюжку створюючи робочі місця з розвитком економіки і споживання. Тобто виходить, якщо прибрати риторику «не справедливо» то було би краще і для вчителя знизити податки і зробити прозору конкурентну середу, по типу держава робить субвенцію — а далі медики та викладачі вже заробляють. Але є одне велике але. Там де 15 000, цього не вистачить щоб просто арендувати квартиру скажімо у Києві, бо потім щось і їсти треба. Тобто з батьків десь візьмуть окремо на якийсь ремонт поза білою зоною і так будуть робити по усіх школах з тим щоб занести якусь частину з цих ремонтів на гору. І уся ця риторика зі «справедливо» працює на корупцію де з тих грошей, що заносять на гору будують палаци та вчать своїх дітей по приватних закладах за кордоном — замість справедливості отримуємо найбільшу несправедливість, меньше грошей у бюджет і суспільство де навіть в потязі пропонують наступного разу не купляти білет, а дзвонити по номеру і їхати зайцем і дешевше. Бо як можна тим, що з гори так робити — то чому мені не можна ?

У вас логическая ошибка в утверждении. Любил жить и любил работать (в прошлом). А защищать — сейчас?
Жизнь работает не так

Любил жить и любил работать (в прошлом). А защищать — сейчас?
Жизнь работает не так

А как работает?

Скажем, любил ты жить со своей женой. А потом на неё напал гопник. А ты такой: «жизнь, жена, работает не так.»

Я буду защищать ее, потому что люблю ее сейчас, а не за прошлые заслуги

Выглядит иначе. Как будто поматросил (жил и работал в стране), а как подошёл гопник — тут же сбежал и бросил.

Впрочем, сбежать не получилось — т.к. границы закрыли.

как подошёл гопник

Под эту же гребенку можно подтянуть всех, уехавших после 03.2014. Или после 02.2010.

Ты тоже застрял в Украине?

Вроде же, ты в Германию хотел. K тому же был девушкой (если это тот «Engineer» с которым я здесь общался года 3-4 назад...)

с 5% подоходного налога

Который в абсолютном значении был выше, чем у остальных 95% населения.

Люби такую страну поддерживать и защищать.

Схренали? Я платил налог (немалый в абсолютном значении, см. выше) — я получал за него услуги (сомнительного качества кстати). С какого хрена я теперь за поставщика услуг должен отдавать жизнь? Ты пойдёшь воевать за магазин «Сильпо», например, или за Киевстар?

Который в абсолютном значении был выше, чем у остальных 95% населения.

Это ты про айти которое не входит в топ5 налогоплательщиков даже в условиях войны когда все производства остановились? :) А когда экономика работала вообще промолчу где пятипроцентники были по выплатам в бюджет.

Не поставщик услуг, а хозяин. От поставщика услуг можно отказаться. Поставщик услуг может бросить тебя в яму если ты отказываешься от его услуг?

Замість тисячі слів cost.ua/calculator (у Докладніше тицнути Я приватний підприємець)

Підписатись на коментарі