Переїжджаю у Польщу. Допоможіть розібратися з нюансами
Добрий день! Я працюю програмістом. Зараз з дитиною збираюся переїхати до Польщі у м. Вроцлав і там працювати. Підкажіть будь ласка, може хто знає чи може знаєте до кого можна звернутися за такими питаннями:
1) Як краще на данний час законно залишитися у країні: статус біженця чи робоча віза чи є якісь інші варіанти. В подальшому збираюсь подавати на ВНЖ.
2) При оформленні статусу біженця чи зможу я виїжджати вільно з країни?
3) Якщо оформити робочу візу, в разі розірвання контракту скільки часу я матиму змогу залишатися в країні? Чи зразу треба повертатися до України?
4) Після закінчення статусу біженця яким чином можливо залишитися у Польщі. Чи потрібно буде зразу повертатися в Україну.
Можете, будь ласка, підказати волонтерські чати та спільноти, які змогли б допомогти влаштуватися у Польщі: знайти житло, допомогти з документами на ін.
36 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівКоментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
t.me/...ieszkanie_wroclaw_RIEL_GO
t.me/newlifeukrainenow (Все, що потрібно знати біженцям та переселенцям з України в Польщу)
www.facebook.com/groups/1521615004629341
Там також можна почитати щодо легалізації та інші питання
Доброго дня! Чи хтось знає, чи втрачається статус тимчасового захисту при отриманні робочої візи?
Внизу в коментарях є дана інформація.
Приїжаєш по безвізу, робиш pesel собі і дитині.
Все, ви легально можете перебувати з доступом до ринку праці (включно з можливістю відкрити аналог ФОПа) до серпня 2023, а наявність pesel дає безплатну медицину і можливість записати дитину в школу/садок.
2. Біженця не оформляй бо не потрібно
3.не потрібно візи, через 9 місяців після прибуття подавайся на типчасову карту побуту (або блю кард). Подаватись можна і зразу але все одно не розглядають заявку від українців які заїхали після 24 лютого
4. Через 9 місяців ви подаєтесь на карту побуту, і все, ви легально буде знаходитись в Польщі поки не винесуть рішення по карті (у Вроцлаві може бути і рік).
Про ФБ групи не знаю шукай «українці у вроцлаві» чи щось таке.
Алгоритм відносно простий — приїхати до вроцлава. Якщо є гроші то зняти через booking.com подобове житло на 2 тижні, за цей час шукаєш довготривалу оренду і робиш pesel (прийти в аналог цнапу на кілька годин).
Якщо нема грошей то йди на вокзал, там завжди є волонтери які знайдуть житло, дадуть безплатну сімку, їжу і т.п.
Якщо є можливість зробити робочу візу, її треба робити. І краще на рік, ніж на півроку. Для річної візи працедавець повинен зробити Zezwolenie typ A. Його зробити зовсім неважко, при тому що для програмістів не потрібна informacja starosty o braku możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych.
Не біженця, а тимчасовий захист. Робиться шляхом отримання PESEL UKR. Але тимчасовий захист і робоча віза взаємовиключні. При тимчасовому захисті можна працювати без віз і дозволів, але:
— після використання ліміту 90 днів не можна толком нікуди їздити. Можна лише виїжджати до України, але повернення до Польщі буде на розсуд прикордонників.
— протягом 9 місяців від вʼїзду не можна подати заяву на жодну посвідку на проживання.
Поки на візі, можна залишатись до кінця візи + 90 днів безвізу, якщо паспорт біометричний. Коли зробите карту побиту, а її для програміста варто робити у вигляді блакитної карти, у вас буде 3 місяці на пошук нової роботи.
Якщо все-таки підете шляхом тимчасового захисту, то не раніше 9 і не пізніше 18 місяців перебування маєте зробити посвідку на проживання.
Не думаю, що воно вам потрібно. Всю інформацію про легалізацію «з перших рук» знайдете в законі: isap.sejm.gov.pl/...0001650/U/D20131650Lj.pdf
Дольношльонське воєводство дуже проблемне в питаннях легалізації. Там на карту побиту можна чекати роками. Але за бажання люди долають цей шлях в прийнятні терміни, головне не боятись вимагати належне від чиновників.
А от знайти житло зараз досить важко, все розмітають. Буде дуже добре, якщо фірма допоможе з житлом хоча б на почтаку.
Тобто якщо обирати між робочою візою та PESEL UKR, Ви радите перше?
Однозначо pesel ukr краще.
Якщо не хвилює обмеження свободи пересування протягом мінімум8-9 місяців, то беріть PESEL UKR. Воно справді дає більше свободи в Польщі. Наприклад, відкрити ФОП чи змінювати роботу необмежену кількість разів протягом 18 місяців.
Якщо свобода пересування важлива і є можливість зробити робочу візу на рік, беріть візу. Зараз майже всі співбесіди онлайн. Єдина проблема — в Україні зараз залишилось працювати лише Львівське консульство, тому не знаю як там з термінами на візу.
Якщо є можливість вибору воєводства, НЕ їдьте у Дольношльонське, Поморське чи Великопольське.
Шансів на дитячий садок мало за будь-яких умов. Розраховуйте лише на приватний. До школи за місцем проживання (до 8 класу) візьмуть завжди.
При працевлаштуванні буде й державна медицина. Але державна медицина в Польщі приблизно на тому самому рівні, що й в Україні, крім ситуацій загрози життю. Для повсякденних лікарських послуг без приватної буде важко.
Обмірковував поміж Познанню та Варшавою. Підкажіть, будь-ласка, чому не рекомендуєте Великопольське?
теж славиться затримками розгляду справ по картах побиту, хоча й не так сильно, як Вроцлав і Гданськ. Але жити у Познані буде в середньому дешевше, ніж у Варшаві.
Підкажіть, а де трохи швидше оформлюють? Бо я також чула саме за Дольношльонське, що дуже-дуже довго все роблять.
Знаю, що нормально працюють Мазовецьке, Малопольське, Лодзьке. Інші не дуже на слуху, тому не буду про них казати.
Денисе, дякую.
Зробити візу по карті поляка
Ну взагалі-то якщо у вас немає браків формальних, тобто є червона печатка в паспорті, то ваше перебування є легальним до моменту винесення рішення. Але чому подавали на тимчасове перебування, а не на стале?
Просто з картою поляка можа одразу податися на сталий побит, і це найшвидший шлях до громадянства. Якщо потрібно перетинати кордони, то після закінчення візи є ще 90 днів безвізу, якщо біометричний паспорт. Також на сьогоднішній день можна зробити нову візу у Львові. Якщо ж їздити не потрібно, то з печаткою спокійно сидиш до отримання децизії.
Якщо подорожувати чи їздити у справах по Шенгену то я не бачу ніяких обмежень у пересуванні. Такі можуть виникнути в разу виїзду за Шенген, і то якщо прикордонник напартачить
Це вже давно неактуально)) Той коментар писався ще у червні
youtu.be/hFVfZ9YbonM
статус біженця — сильно обмежує і в нашій ситуації попросту зайвий. Польща ввела окрему категорію «тимчасово переміщених осіб українського громадянства». Для того, щоб потрапити в цю групу, треба реєстрація в Польщі(ну, і в’їхати по безвізу) — отримання номера PESEL з префіксом UKR.
деталей, нажаль не знаю. Пропоную глянути, наприклад, в pesel.plua.info/faq або пости на ФБ за запитом «PESEL UKR»
ігноруйте, он вище Денис гарно росписав dou.ua/...rums/topic/38540/#2418828
Статус «біженця» забороняє вам працювати в Польщі перші 6(?) місяців, у вас заберіть документи тимчасово, і виїжджати ви в цей час не зможете, і потім це також складно буде. Цей варіант відпадає.
Зараз всі хто знаходяться в Польщі перебувають під «тимчасовим захистом». Це право жити в Польщі та працювати там, до 18 місяців. Не знаю чи ще підпадають нові в’їжджаючі під цей захист, скоріше так, але треба дізнатись у юриста.
Вроцлав очень перегруженный город — там можно годами ждать документов на легализацию и их продление, не имея возможности выехать за пределы Польши. Так было до войны — сейчас еще хуже скорее всего.
зараз не тільки у Вроцлаві складно з картами побиту(ВНП/ПМП) — настільки, що навіть постанову про максимальні строки розглядання відмінили, щоб додатково не перевантажувати обробкою скарг. Але з статусом тимчасово переміщенної особи з України — оформлення PESEL з префіксом UKR — ці ВНП і не потрібні. Оформлення PESEL це швидка процедура.
1)Я вірно розумію, якщо я приїхав із сімєю після 24 лютого, зробив PESEL UKR і маючи польське коріння то всерівно потрібно чекати 9 місяців щоб податись на ПМП? де це можна дізнатися?
2) також стосовно роботи і ФОПа. що робити девелоперу який хоче продовжувати віддалено працювати у своїй урк компанії на 183 день в Польші, коли він стане податковим резидентом.
тут цілий квест.... скільки експертів, стільки відповідей. нікого не хочу образити, але я так це бачу
варінати різні. закрити ФОП в Україні відкривати тут аналог (для мене це проблемно, оскільки закрити ФОП в Україні коли мене немає там, та і коли б був це ще той кейс), в іншому випадку потрібно відкривати представництво Укр. компанії (українського ФОПа)
інші варіанти, це просто відкривати аналог ФОПа і працювати
ще є варіант із бізнес інкубаторами, але там умова о зліценю, і шанси отримати кредит на житло нульові
одним словом де правда, поки не зрозуміло
Чому закривати укр ФОП — це квест? Все можно зробити онлайн, якщо нічого не змінилося. І навіщо закривати, не можна просто платити єсв?
Для мене це теж питання, я б з радістю платив ЄСВ і все. але знайшов одного бухгалтера, який написав такий вердикт
є така штука як подвійне оподаткування. і тут повно варіантів щодо оплати податків і в Україні та Польщі
Так. Тобто податись можна але запит відхиляється.
Мені (і моїм колегам) таке сказали в бізнес інкубаторі через який роблю блю кард (я заїхав до 24).
1. Ніхто не знає як можна в поточних умовах. Тому я б не парився, як зручніше/вигідніше/патріотичніше/<встав своє> так і працюй.
2. Тут від тої «своєї укр компанії» залежить. Якщо фірма має/буде мати офіс в Польщі то хай беруть як працівника (для девів знижка 50% на податки).
Якщо нема польського офісу, і фірма згодна на мутки з інкубатором то однозначно інкубатор (на перший рік).
З інкубатором легше легалізуватись і на довший час отримати карту побуту (або блю кард).
ІМХО, свій бізнес(ФОП) це ще менш стабільний дохід тому не думаю що тут є різниця для банку.
Потратив 3 хв в гуглі, так і є. Іпотеку без проблем дають і по договорах на підряд/роботу
www.money.pl/...yc-6716412321209216a.html
а чому так залежить чи є офіс в Польші чи немає? наприклад у мене ЗП у валюті, я навіть не цікавився з якого там банку та валюта заходить на мій валютний рахунок. для польського ФОПа хіба не так само? якщо ні, то чим це регулюється?
Тому що при наявності офісу тебе можуть взяти на роботу як працівника. Це найкращий варіант для легалізації + ти не ведеш підприємницьку діяльність (значить ніяких проблем з незакритим укр фопом)