«Хто міг народити таких монстрів?». Мої враження від визволеної Київщини

Усім привіт, на зв’язку Анатолій Шара, військовослужбовець ЗСУ, я вже розповідав про своє рішення долучитись до армії та початок війни, яким я побачив його у Києві. Але в цьому та декількох наступних блогах я розповідатиму про щойно звільнені села, міста, містечка Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Житомирщини, Харківщини, Донеччини, які я побачив на власні очі. Тут не буде розповідей про безпосередні бойові дії.

Події, описані в цьому блозі, відбуваються 30 березня 2022 року, в перший день, коли українські війська зайшли в Бучу.

Буча

Я стояв на тротуарі, який був залитий залишками моторного мастила, якимись химерними деталями з танкових двигунів, різноманітними шматками від патрубків, численними фрагментами російської військової уніформи біля повністю зруйнованого будинку в Бучі.

Залізний паркан, який оточував цей будинок, впав у двір. На ньому легко можна помітити сліди танкових гусениць. Зрештою, все, що я побачив, — це були просто обвуглені залишки стін. Важко було собі уявити, що колись ця груда будівельного сміття була абсолютно новим будинком.

До речі, цей будинок знаходився на вулиці Вокзальній. До війни тут була дуже мальовнича атмосфера з купою дерев та кущів. А, нині це — величезне кладовище для десятків російських танків, бронетранспортерів і, на превеликий жаль, будинків українців. В повітрі відчувався сильний запах диму, парів дизелю, моторного мастила та пороху.

Раптом я почув чийсь приглушений голос. Я повернув голову в його напрямку. Перед собою я побачив молоду жінку з сивим волоссям, заплаканими очима і повністю висохлими губами. Вона виглядала так, ніби за секунду з молодої гарної жінки перетворилася на стару хвору людину. На ній було якесь старе затерте незрозумілого кольору пальто, щось, що віддалено нагадувало джинси та нереально брудні чоботи.

Історія

Жінка ледь чутним тремтячим голосом запитала:
«Вибачте. Не могли б Ви мені допомогти, будь ласка? Я нічого не можу з цим зробити».
Я відповів:
«Звісно. Що я можу зробити для вас?»

Вона простягнула мені пляшку негазованої води і попросила її відкрити. Її потріскані, чорні як сажа руки сильно трусилися. Мені здавалося, що відкриття пляшки води — це просто привід продовжити розмову.

Я обережно запитав її:
«Ви місцева?»
Жінка зробила кілька великих ковтків води і ствердно кивнула головою. Я акуратно взяв пляшку з її рук, закрив та повернув дівчині.
«Так, я раніше тут жила», — сказала вона, вказуючи на будинок, якого більше немає.
Я сказав:
«Вибачте. І ще раз вибачте за ці банальні слова. Адже, я справді не знаю, що говорити в цій ситуації».
Дівчина підняла голову і подивилася на мене. В її очах була порожнеча.
«Все добре. Ніхто не знає, що говорити в такій ситуації».

Вона зробила невеликий сором’язливий крок до мене.

«Я тут, бо хочу знайти свого чоловіка. Колишнього чоловіка. Ми розлучилися всього за кілька тижнів до війни. Він залишився жити в цьому будинку. Я ж переїхала з дочкою до батьків. Але його тіло тут не знайшли. У поліції кажуть, що, можливо, він серед тих, хто лежить у братській могилі на іншому кінці міста. Я дуже боюся йти на процедуру впізнання тіла. Я приходжу сюди щодня. І я не знаю чому. Я просто приходжу». — Сказала вона ледь чутним голосом.

Молода жінка кілька разів глибоко вдихнула. Мабуть, вона давно хотіла поділитися своєю історією. Але, здавалося, навколо не було нікого, з ким вона могла б поговорити.

Риторичні питання

Власне, я взяв до Бучі своїх друзів, волонтерів з Польщі. Вони привезли в місто багато таких необхідних тоді ліків, теплі ковдри та харчові продукти. Поляки були просто шоковані побаченим.

Місто Буча було таким маленьким чарівним містечком під Києвом. А тепер Буча — це велика катівня. Росіяни просто розстрілювали людей на вулицях, руйнували будинки, грабували та ґвалтували жінок та дітей. Так, це правда, вони зґвалтували 11-річного хлопчика на очах у його матері. Цю жахливу історію нам розповів поліцейський на блокпосту. Але ми так і не наважилися піти до будинку, де це сталося.

Ірина — так звали дівчину, яка підійшла до мене і несміливо попросила сигарету. Сказала, що до війни ніколи не курила. І тепер їй здається, що сигарета дозволяє їй зняти стрес. Я сказав, що кинув палити давно і в мене немає. Вона розплакалася.

Інша жінка, яку супроводжував чоловік, голосно кричала: «Хто міг народити таких монстрів?», дивлячись на власний згорівший будинок, який стояв навпроти нас. «Це слушне запитання» — сказав мій польський друг.

Фотографії, звичайно, лише частково можуть передати враження від усього того жаху, який побачили у звільнених містах військові, волонтери та місцеві жителі. Але всі ці фото має бачити увесь світ.

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Не погоджусь про пласт культури — єдина культура до якої причетні ці виродки — це АУЄ та шансон, ні про яких Достоєвських там навіть не знають, або чули десь у школі та нічого не читали.

Доречі це гімно пробивається на ютубі і шукає шлях до дітей шкільного віку.
А також їбаний російський реп: мені взагалі дивно, як таке слухають хлопці у Хмельницькій чи Чернівецькій області, де культурний код взагалі інший.

Теж дивує те, що музон русскій все же по Трговим Центрам вмикають.
Ну я особисто чув.
Напевно, що пересічним похер.

дуже просто.

Я сьогодні слухав ютуб і ютуб мюзік. 3-4 норм українські пісні і топім знову рос лайно.
І просто вирубити його назавжлди нема можливості

більшість батьків купує смарт, чи планшет і на цьому все. дитина робить все що вона захоче з цією технікою.
Я бачив малих 4-5 років які на пам’ять читали моргіштейна лише тому що це лайно ютую весь час їм підсовував. а друкувати вони ще не в змозі.

така людина бачить, що десь в світі живуть люди у відносному достатку, які не проводять своє життя серед того трешу та насилля, люди, що поважають та довіряють один одному

Нічого подібного вони не бачать.

Бо «ето всьо снято в голивудє, на дєньги госдепа», якщо зустрічають щось таке хоча б по телевізору або в інтернеті.

Вони всерйоз вважають, що наявність рівних доріг; рест ерій зі всіма зручностями біля доріг; наявність тракстопів зі всіма зручностями; наявність фудбенків з раціоном краще, ніж у них вдома; наявність екомостів; пітстопів для велосипедів; велодоріжок; відсутність сміття під ногами; душ для собак на вході в житлові комплекси; потужні фільтри на вихлопних трубах та відсутність такого задимлення після проїзду якої-небудь вантажівки поряд, як в постсовкє; зарплатні, за які більшість не жебракує та не зводить кінці з кінцями — це все «картинка для пропаганди».
Вони реально вірять, що це неправда і це «Захід їм заздрить, а тому підсовує їм маячню про те, як там добре, за допомогою телебачення та ютуба».

В нас теж такі кадри часто навіть тут на dou щось таке пишуть.

Я на фанат Арестовича, але в гостях у Латиніної того тижня він висловив думку, що і мене самого переслідувала, коли я дивився жахи, що накоїли рашисти в Україні та їхню власну байдужість до всього цього, типу: «Загину — то й ок. А так хоч грошей зароблю.». Думка така, що це ехо болотних хтонічних народів із мокшані, умовні язичники — люди, які тішаться зі смерті і страждать, неважливо чиїх, інших людей, або своїх побратимів.
В мене асоціаціі були, як після першого сезону «Справжнього Детективу», де розслідувалися злочини скоїні людьми «болотних кланів» Луїзіани. Увесь цей коктейль з а-ля вуду релігії, інцесту, невмотивованої жорстокості та кланової влади, що дозволяє уникати відповідальності.
Same shit прийшло до нас із раші. Самі мешканці рос мегаполісів в шоці із тих «жорстоких та обмежених селюків» — можна почитати tjournal, наприклад, — а коли жертви імперського минулого, та власники нефте-баксів дають тобі зелене світло в Україні, Европейскій країні порівнянно із більшою частиною рашки. От і маємо.
Це все війна безликої пост-язичницької біомасси, на чолі якої стоїть «Несмертний-Джо» проти прогресивного людства, де цінять кожне індивідуальне життя, особистість, та її прояви.

Цікава думка, makes sense.

До речі Арестович насправді говорить багато слушних речей, особливо що стосується зневіри суспільства і втоми від війни. Просто іноді він іде в рознос і починає видавати речі, які нікуди не налазять. А так як мислення у більшості людей стереотипне, то во думають «А, це той Арістовіч, який завжди хрєнь несе», навіть не слухаючи його самостійно і не роблячи своїх власних висновків.

Аретовича просто дуже багато у зв’язку із його спеціалізацією, що підходить до обставин. Ну і говорити йому доводиться дуже багато у різних місцих — виходить певний дефіцит якості матеріалу. Але краще так, аніж гнилий єлей, як в рф-геббельс-тв.

Ну я особисто Чмута слухаю.
Там нема ніякого «Ура! Ми перемагаєм майже вже»
З іншого боку кожен обирає собі «експерта», читати як «кожен старається знайти того, хто каже саме те, що я хочу почути»

Гарний вибір!Пам’ятаю як мого знайомого журналіста з Фінляндії поплавило після інтерв’ю з Чмутом, бо перед цим він спілкувався з Арєстовічєм, і той казав, що скоро можна буде мити ноги в Ялті, а Чмут говорив, що ми в ситуації кінця 1941 — початку 1942 року в порівнянні з IIWW.

Наврядчи він випадкова людина. Може рекламує підписання контрактів серед тих рашків, хто вагається — вступати добровільно до армії рф, чи ні

але як експерт він не поганий і говорить дуже відкрито.

он банально изливает свою ЛИЧНУЮ обиду на пуйла, что тот его прокинул в 2014
с другой стороны оно же — символ рюSSьке весны, победитель укропов и вот это вот всё, а потому понимает, что может себе до определенной меры позволить это трололо

У Фейгіна є версія, що це потрібно фсб, вони з шойгу і іншими недогенералами щось там не поділили. Тому цей котить бочку на них постійно.

Взагалі не розумію як йому дозволяють «это измена!» розносити

він з однієї з веж кремля, які за повну мобілізацію і повну війну. все що він кричить має мету примусити владу до більш рішучих дій

А так як мислення у більшості людей стереотипне, то во думають «А, це той Арістовіч, який завжди хрєнь несе», навіть не слухаючи його самостійно і не роблячи своїх власних висновків.

Тобто коли тобі нагло пиз**ть, ти робиш з цього висновкі і не слухаєш взагалі придурка, то це стереотипне мислення?) Я то думав це просто банальна самоповага.

Арестович — совкове гівно, культурно він залишився у совку. Але він гівно з інтелектом, тому ясно що може говорити слушні речі.

Самі мешканці рос мегаполісів в шоці із тих «жорстоких та обмежених селюків»

ніт. Жители мегаполисов точно такие же, точно так же одобряют все военные преступления, поддерживают войну и так далее.
Разника между «селюками» и «горожанами» только в том, что «горожан» пока не призвали.

не нужно искать «хороших русских» и отделять их от «плохих русских, которые творят все эти преступления». «хорошоие русские» есть, это понятно, но их процент и/или количество ничтожно мал, овчинка выделки не стоит, и статистически, и практически это всё невыгодно и нецелесообразно.

Оскільки ви неуважно читали — ви зробили і невірні висновки.
Я ніде не писав, що мешканці мегаполісів проти війни. Те, що вони ЗА, показують опитування.

Щодо підтримки саме звірств армії рф такого опитування бути не може, адже росіяни одночасно і не визнають тих звірств і вважають, що їх зробили самі українці після того, як армія рф пішла. Тому релевантна думка суспільства рф нам невідома.

Мешканці мегаполісів до війни були в шоці від жорстокості та обмеження селюків, коли ці два класи зустрічалися, наприклад, на строковій службі, де одночасно служать і місцеві і люди з великих міст.

де вони зустрічались? в строковій службі??? жителі мегаполісів косять від служби! ніякого «шоку» в них нема і не було, бо вони такі ж самі, просто на пару сходинок вище в суспільстві. ви тих кацапів з мегаполісу напевно тільки в ютубі бачили. бо шок був би у вас, коли б ви побачили, що ці «культурные и абрАзованные» — якщо трохи пошкрябти то таке саме звіряче гівно

жителі мегаполісів косять від служби

усі без виключення?
Я бачив в минулому багато кацапів з мегаполісів, а ви?

Буча з‘являється коли орки зустрічаються з розвинутою цивілізацією, я не здивуюсь що саме по цій причині розвинуте інопланетне життя не виходе з нами на контакт...

Трохи по теоретизую: думаю справа у комбінації кількох факторів. Перше, це сама культура насильства, яка була сильна в рашиських імперіях впродовж всього їх існування. Друге, пропаганда рівня Геббельса. Остання навіть із німців зробила маніакальних убивць, що уже казати про кацапів. Ну і третє, це алкоголізм. Коли в сім’ї усі бухають, навіть коли чекають на дитину, а потім сама ця дитина змалку випиває, то це не додає генетичного здоров’я і саме по собі постачає фріків, на яких накладуються ще вищезгадані речі.

А, ту ще до усього цього коктейлю додалась класова ненависть до «хохлів», які живуть так, як вони навіть не мріяли. Це підтверджується тим фактом, що такого терору до цивыльних у поліських селах, що виглядають попростіше було набагато менще, ніж у affluent communities по типу Бучі і Ірпеня.

Ось і маємо результат.

Рашка — потомок Орды, а рашанзы — ордынцы.
Их такими растили и воспитывали, с самого дня основания московии-рашки Ордой — т.е. уже с 14-го века как.

Просто многие дурачки в Украине привыкли (точнее, были так выдрессированы за 200 лет ордынской оккупации) — считать ордынцев словянским или даже братским народом.
Хоть теперь, до многих дурачков что-то дойдёт...

Хто народив? Російська культура і народила. Якщо немає часу читати Еву Томпсон, Трубадури імперії, згадайте, хто мого віку і старше, що нам згодовували у школах. Їхнє «всьо» Пушкін — кінчений шовініст, якого шовіністом вважали навіть самі росіяни. Війна та мир Толстого, з карикатурною кузькою Наполеоном та великим російським царем. І це ще навіть не найгірші, як уявити Достоєвського чи Тютчева в наші часи, вони б як сучасний Дугін повторювали «убівать, убівать, убівать украінцев, ета я вам как прафєсар гаварю».

Російська культура і народила

Ті люди читали Пушкіна чи Тютчева?
Навряд

Ні, вони їх не читали, читали їх дугіни й інші ідеологи геноциду. А прості виконавці відсиділи у школі де їм з охами й ахами «русічкі» розповідали про «наше всьо» та «вєлікіх рускіх пісатєлєй». Це стандартна тема така була, якщо рускій пісатєль — то обов’язков «вєлікій рускій пісатєль». Шекспіри якісь там, гети, камю паршиві — то все фігня, але як тільки хтось «рускій» — він «вєлікій рускій пісатєль», «вєлікій рускій хімік» — «вєлікоє рускоє всьо». Це шовінізм. І необов’язково навіть вміти читати, щоб його засвоїти у школі.

Я народився у Чорнобаївкі, той самій що у Херсонській області.
Прожив там до 20-ти років. Зараз там залишились мої батки, у окупації. Деякі друзі та однокласники.
Всі так радіють разом з Арестовичом коли в Чорнобаїіку щось «прилітає», а от мені якось не дуже.
Зараз кажуть ВСУ десь в 20ти кіломтерах від Херсону.
Навіть думати не хочу що там може бути, якщо там почнуться сутички.

Хто міг народити таких монстрів? Російська «водка».

Подивіться епізод «Black mirror: Men against Fire». Таке саме з тупими ваньками зробила двадцятирічна пропаганда, їх обмеженість, відсутність альтернативної інформації та толерантність до насилля.
Таке можливо зробити з будь-яким народом. АЛЕ це н***я їх не виправдовує, як не виправдовувало і попередніх фашистів.

як би хотілось, щоб про існування «хороших рускіх» забули назавжди, як і про тупі радянські казки з «давайтє жить дружно», як і про галіму російську музику, фільми про вєлікую рускую душу і про букву «ы» на клавіатурі

Сподіваюся, що вийде опублікувати мій блог про одне село біля Чернігова, то там сімейна пара, етнічні росіяни переїхали в Україну з Якутії, де вони заробляли грошики на золоті, так вони все своє життя чекали на «россію». «росія» прийшла, але скинула 4 авіабомби на їх обійстя, тепер немає нічого. Вони ненавидять ЗСУ, але регулярно приходять на блокпост і просять їжу, бо місцеві жителі їх люто зневажають і не хочуть нічим ділитися.

Вот больше всего меня удивляют люди которые уехали из рашки и через время начинают ждать её прихода и любить ее с десятикратной силой, но идею вернуться обратно к себе на болото они категорически отвергают. Почему так? Это извечное русское «лежать на печи как Емеля и ждать пока всё само решится» и станет как он хочет? Это незрелость и отсталость русских как нации? И если да, то что в таком случае делать миру если это несёт ему угрозу? И что делать нам? Ведь избавиться от соседа с яо это непростая задача

дегенераты, какой-то вид шизофрении/умственной неполноценности. генетический мусор.

що частина населення все ще шукає «хороших рускіх»

ЗСУ ж їх робить.
То ж ясно де шукати 😎

не приклади, а виключення чи випадковості

Ще, часом, не було петиції про перевод української з кирилиці на латиницю?

Мне кажется, они и не люди совсем. Зомби какие-то. Бужто накачанные препаратами неизвестными. Сидели на блокпостах с полностью отстутствующим взглядом.
Живу не очень далеко от Вокзальной. Первые дни боев был сильный запах горелого человеческого мяса и резины. А ночью, когда были бои за аэропорт, слышались страшные крики. Как из преисподни. По двору пепел летал. Нас спасло только то, что в нашу часть Лесной Бучи рашисты зашли уже после 15 марта (когда мы эвакуировались одними из последних). А так...15 дней ада. Ни света, ни газа. Дома температура +5 была. Когда приехали в Киев, аж руки тряслись от тепла, от наличия горячей воды.
Рашку надо изолировать как психбольницу. Иначе, они не успокоятся. Им нравится процесс уничтожения людей, депортации, лагеря, террор.

Я Вам більше скажу на одному з блок постів біля Бучі, де раніше стояли росіяни, я побачив 3 спалених БМП та танк, в середині яких були спалені тіла їх же так би мовити товаришів, ще три тіла лежало десь в 15 метрах від цього блок посту. Так от росіяни на цьому блок посту, місяць жили біля трупів своїх товаришів, їли, пили, бо я знайшов десятки їх сухпаїв, пляшки з-під горілки, пива. От уявіть, що це за люди... В одному з підбитих російських БТРів я знайшов купу награбованого, включаючи навіть здоровену коробку жіночих прокладок, а от місця вивезти своїх товаришів не знайшлося.

Да, им было плевать на своих, на чужих, на всех. В братских могилах находились даже люди с паспортами других стран. Знакомая, которая всю оккупацию Бучи провела на Яблуньской, сказала, что солдаты, жившие в соседнем доме сами боялись своих (командиров, бурят, кадыровцев). Они прятались, когда колонны шли по улице, чтобы свои же-рашисты не пристрелили ради развлечения или обдлобившись наркотой.

Мені здається це очевидним рішенням. Але навіть зараз ніхто не хоче розривати економічні стосунки з рашкою, яка відкрито воює. Що ж казати про Китай, де бабла значно більше, і який, думаю, років за 50 почне таку ж жесть робити.

надо решать практические задачи в секторе безопасности и привлекать самых опытных и умных людей и слушать их, а не заниматься популизмом, рагулизмом и прочим антироссиянством и набивать дешево себе очков на выборах
а все эти блокады это запретить всё плохое и разрешить всё хорошее, их будут обходить потому что бьют по деньгам всех
нету никакого цивилизованного мира при капитализме, по-моему это уже должно дойти за 8 лет

В целом вроде так и происходит. Разве нет? Всех диктаторов садят на сух паек и все компании с ними сотрудничают за втридорога и с рисками по репутации. Иран вроде сильно не быкует последние 40 лет.

А что такое цивилизованный мир? А тем более без капитализма? Социалистические ГУЛАГИ?

где социализм и где гулаги? или большевики назвали свой режим социализмом и ты им уверовал потому что ты пустышка?

нету никакого цивилизованного мира при капитализме, по-моему это уже должно дойти за 8 лет

Основной вопрос у меня был к этому предложению, ответа я не увидел.

где социализм и где гулаги?

Пока все социализмы закончились гулагами. Все соц страны нищие.

Про социалистические гулаги можешь рассказать на форумах трампистов

Гулаги, как раз в совке и были. Вполне себе социалистическом.

«Социализм неправильный был»? Отправляйся с этими рассказами на форум идиотов.

Совок не был цивилизованным миром,

Социализм — это всегда насилие и людоедство. Добро пожаловать в реальный мир.

П.С. Скорее, обратная причинно-следственная связь. Социалистические идеалы («отнять и поделить» + ликвидировать богатых) — хорошо легли именно на рашанзов. T.к. они к этому предрасположенны, вследствие столетий ордынской дикарщины.

не заниматься популизмом, рагулизмом и прочим антироссиянством

Если Украина выживет — рашка и всё рашанзкое в Украине должно быть забаненo, любители рашки (если такие останутся) должны быть лишены гражданства и вышвырнуты из страны.
Иначе, ждать повторения...

А как запретить диктатуру? С практической точки зрения — ведь и лига наций и ООН создавались для предупреждения таких войн, но как мы видим на деле — это места где просто протирают штаны и высказывают озабоченность.

Підписатись на коментарі