Що з нерухомістю в Києві? Потрібна порада

Хочу перевезти батьків з донецької області і намагаюся зрозуміти, що зараз з ринком нерухомості в Києві та області.

Ми знайшли варіанти, які можна було б купити під Києвом. Думаємо, брати зараз чи чекати.

Бачу наступні причини, чому ціна б мала не підніматися, а може навіть просісти:

1. Платоспроможність зменшилася, бо бізнеси зупинилися, люди втратили доходи і тд.
  2. Багато хто виїхав і не планує або не може повернутися. Як результат на ринок вийшла їх нерухомість, на продаж чи в аренду.
  3. Невпевненість в тома, що буде завтра, бо ці тварюки можуть повернути. Тому який сенс щось купляти...
  4. Ті хто продають пропонують знижки і всі відкритті до торгу.
  5. Відсутність іпотек. Їх в Україні мабуть і так не було (якщо порівнювати з іншими країнами), зараз тем більше.

З іншою сторони, є причини, чому нерухомість може і мабуть має піднятися в ціні:

1. Будівництво зупинилося або дуже сповільнилося. Це означає, що на ринок не буде виходити нова нерухомості і існуюча буже дорожчати.
  2. Багато хто мав переїхати з окупованих територій в Київ. Так це не супер щільно заселені області, як було з переїздом в 2014-2015. Але все рівно під тимчасовою окупацією є декілька великих міст. Плюс ці регіони з відносно непоганим рівнем життя, тому вони мабуть можуть дозволити собі купити щось в Києві.
  3. В світі і тем більше в Україні рекордна інфляція і населення захоче конвертувати кеш в нерухомість як мін в якості збереження заощадження.
  4. Будівельні матеріали подорожчали, навіть в валюті.

Після того, як я описав це мені здається що таки мабуть нерухомість має піднятися в ціні. Але може я щось пропустив, що думаєте?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

з Донецької області я б вивозив батьків вже, незалежно від ситуації з нерухомістю в Києві

Київський ринок житлової нерухомості нині знаходиться у такому стані, що краще його не торкатися, навіть у гумових рукавичках.

Первинний ринок мертвий.

Вторинний ринок все ще знаходиться на стадії «заперечення». Продавці в оголошеннях вказують довоєнні ціни, ріелтори публікують в ЗМІ статті про ріст цін.

Уявіть собе на місці людини, що кілька років тому купила квартиру у Києві і на початку війни втікла кудись у Львів. Чи будете ви продавати ту київську квартиру? (Навряд чи). Якщо будете, то чи будете робити це саме зараз та по будь-якій ціні, аби здихатися? (Ну щаззз). Якщо у власника квартири є ще хоч якісь гроші, то найбільш ймовірна стратегія це зачекати.

Попереду гнів, торг, депресія і прийняття.

Рынка недвижимости в Киеве сейчас нет.
Единичные сделки торгуются на уровне −30% от довоенных цен.
Если риск поймать ракету не пугает, то можно искать даже в −50%.
Когда рынок вернется в цены/обороты до войны — никто не знает, я думаю что лет через 5.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ось голоссування з цього запиту
t.me/iplanua/791

Навіть якщо війна скінчиться завтра, то є велике питання скільки буде коштувати утриманя житла взимку. Газ дешевим не буде.

то є велике питання скільки буде коштувати утриманя житла взимку.

І скільки ж? 5-10К багзів (150-350К грн) буде?

Питання утримання житла не стоїть, банально, бо комуналка за 1 сезон — це незначна сума порівняно з ціною квартири.
Власне, знаю випадки де люди з 2008 до десь 2016 не сплачували комуналку, а при покупці просили «задаток побільше», щоб оплатити комуналку перед покупкою.

Ринок працює не так. Нерухомість завжди була дефіцитною, навіть в російській імперії людям завжди не було де жити. Ще радянський союз — наддержава, ніколи не виготовляв достатньо будівельних матеріалів і не будував достатньо щоб задовільнити попит на житло і комерційну нерухомість. Економічно країна це не тягнула, інакше довелось би задіяти меньше людей в оборон-промі і армії, тобто стати слабшими перед США і НАТО. Ситуація принципово не змінилась і потім, разом з відсутністю ринку землі під будівельні потреби до ціни нерухомості ще додалась корупційна складова — щоб отримати землю і дозвіл будувати, а разом із капіталізмом стала діяти формула — ціна нерухомості прямо пропорційна її локації, тем де є можливість добре заробляти там і дорожче. Що сталось зараз — різко піднявся попит, а пропозиція різко зменшилась, відповідно і ціна піде в гору.

Логіка в вас залізна) Чому ж тоді в 2008, 14 роках ринок просідав в рази?))

p.s. приплести сюду рашку і совок то ше треба постаратись)

Багато народу звалило з країни на трактор і розпродавали своє житло і майно, пропозиція перевищувала спрос і ціна падала. Насправді це було ще не в 14, а вже 15-16 роки, вже у 17 ціни перевищили і 14.

Багато народу звалило з країни на трактор і розпродавали своє житло і майно, пропозиція перевищувала спрос і ціна падала.

Щось мені здається, що в 22 звалило\звалить в рази більше... от незнаю чому...)))
Ах да, і в минулих роках Київ не обстрілювали.

Нерухомість завжди була дефіцитною, навіть

пан може набрати на олх купити будинок і переглянути кількість будинків по селам?
можна поставити фільтр до (100000 грн. або 3куе)

гловний фактор — тривалість війни, все таки. Якщо затянеться, то тут буде біда. А де біда, там ціна на житло не росте

може краще треба шукати не квартиру у Києві за копійки, а хату в селі (на заході) з варіантом опалювати\готувати у тому числі дровами, бо «winter is coming», а ППО слабенька? чи віримо, що Ахметовенерго підготується, а ППО впорається?

Та ви що, от же Німеччина обіцяє нову систему ППО на осінь, якраз для Києва) Сарказм, якщо що, бо обіцянки Шольца вже стали окремим видом мистецтва))

давно пробували закупити дрова? це і минулих років був ще той квест, не залежно скільки в тебе грошей.

давно пробували закупити дрова?

не пробував, в чому квест? не хочуть продавати? не хочуть везти?

не залежно скільки в тебе грошей.

об’яви з 500-1000 грн за куб — скам?

Зависит от локации скорее. Если глухая деревня — то тебе нужно договориться с местным лесником + кого-то что бы привез + если лесник отказывается их пилить найти кого-то с пилой (в 95 процентов случаев все это сделает один человек)

Якщо це інвестиція, то краще чекати падіння цін (дна) або визначенності. Зараз немає тренду ніякого, ціни не просіли. Якщо для себе то на ціни дивитись не треба. Я б перечекав у Львові рік чи два, якщо немає хати у Київі, там ціни на оренду стабилизувались.

Київський ринок житлової нерухомості нині знаходиться у такому стані, що краще його не торкатися, навіть у гумових рукавичках.

Первинний ринок мертвий.

Вторинний ринок все ще знаходиться на стадії «заперечення». Продавці в оголошеннях вказують довоєнні ціни, ріелтори публікують в ЗМІ статті про ріст цін.

Уявіть собе на місці людини, що кілька років тому купила квартиру у Києві і на початку війни втікла кудись у Львів. Чи будете ви продавати ту київську квартиру? (Навряд чи). Якщо будете, то чи будете робити це саме зараз та по будь-якій ціні, аби здихатися? (Ну щаззз). Якщо у власника квартири є ще хоч якісь гроші, то найбільш ймовірна стратегія це зачекати.

За помірно гарного закінчення війни в Україні, я очікую таку саму реакцію як в 2014. Просадка на 15-30% і потім за рік два повернення до довоєнних цін.
media.slovoidilo.ua/...​382/106382-1_ru_large.jpg

Я б не порівнював наслідки фінансово-економічної кризи спричиненої різними факторами, в тому числі й війною в 2014, з ракетами/літаками/гелікоптерами над головами киян, руйнуваннями в різних районах міста && танками на Берестейці та Оболоні в 2022... навіть в суто психологічному сенсі...

после 2014 стоимость недвижимости стабильно падала вплоть до 2020
не было никаких возвращений к довоенным ценам

вторичка падала до 17 года. Потом начала рости.

не было никаких возвращений к довоенным ценам

это да

Просадка на 15-30% і

звучить оптимістично

Якщо у власника квартири є ще хоч якісь гроші, то найбільш ймовірна стратегія це зачекати.

поки подешевшає не на 25% як зараз, а в 2 рази

Зі сторони продавців, покупців чи обох сторін?

Недавно зайшов на ОЛХ і здивувався, як у Львові ціни виросли...

да пофіг на львів, нехай хоч по 8000$ за квадрат буде. якщо є гроші, потрібно купувати за кордоном — ціни наші вже майже догнали їх, але там можна взяти іпотеку, та й ризиків менше від війни

То ж треба фізично бути за кордоном, а це тільки в 2035 станеться

Не зрозумів, є варіант купити без особистої присутності, чи є можливість виїхати раніше?

рано чи пізно випустять усіх.

Або ні. Хтось не доживе, когось окупують, когось мобілізують, хтось лишиться без роботи і можливості їхати, хтось просто вийде на пенсію і т.д.

А, ну тоді тре бігти купувати бо подорожчає

Скоріше за усе обують, нерухомість треба дивитись. Локація має велике значення не тільки сам обьєкт — а і що навколо нього. Десять років це усе в такій фазі продовжуватись не може, елементарно усе по закінчується.

Інвалідів усіх груп випускають (з 30-го березня додали можливість для 3-ої групи)

zakon.rada.gov.ua/...​laws/show/383-2022-п#Text

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

Щось мені каже, що 300-му вже всеодно. Більшість, що тікає та хоче втікти це хочуть як раз через те щоб не стати 300-м.

іпотека то найкраще, та що цивілізована, до 2%. Треба чекнути, право на іпотеку сходу не дається іноземцю

Будь-ласка, надайте джерело на пропозицію банку, який пропонує реальну відсоткову ставку в 2% річних для іпотеки. Не рекламку «в нас 2% іпотеки без урахування комісій, зборів, плавачої ставки, страхування на інших витрат» а саме реальних 2% річних. І щоб можна було отримати без європейсього громадянства. Дякую.

реальних 2% річних

Ти хочеш кредит під 2% при офіційній інфляції 8% євро/долар і 12% в злотих?)
Кредит коштує інфляція+2-3%.
Думаю що це питання 6-10 місяців щоб ставки централбних банків догнали інфляцію.

Я хочу кредит під 2% про який так часто говорять. Дуже багато разів чув, але жодного разу не бачив.

Турція — набільна інфляція та найнижча базова облікова ставка
зараз іпотека там щось типу −60% річних (враховуючи інфляію, якщо ваш дохід в баксах)

До війни обговорювали і було видно, що скажімо іспанська Веленсія дешевше за Київ по ціні. І якщо мета зберегти заощадження через хедж — то набагато розумніше було купляти нерухомість в Валенсії ніж в Києві. І дешевше і ліквідність вища і ризики менші.

Недавно зайшов на ОЛХ і здивувався, як у Львові ціни виросли...

оренда?

Ні, продаж. Від 2к$ за квадрат в новобудові з ремонтом. Не центр.

Це не значить що хтось купить за таку цiну.

А як зараз продають квартири? За $ готівку?

Ні, продаж. Від 2к$ за квадрат в новобудові з ремонтом. Не центр.

те що така ціна стоїть нічого не означає. Означає кількість закритих угод і середня ціна по закритій угоді.

Угу, так, то цифри на ОЛХ. Реальну статистику мені би теж було цікаво подивитися.

Реальну статистику мені би теж було цікаво подивитися.

Взнавав в ріелтора, сказав 1700$ новобудова з ремонтом купляють і що ціни справді виросли на ± 20%.
Мене заспокоює те що в донецьку ціни впали в 3 рази від ціни що були в 2013, в Києві точно буде краще, вже не говорячи про Львів

Люди реально сошли с ума. Я понимаю, что надежда что бетонометры восстановятся, но это сорри уже бред. Подождите зимы, потому что может быть очень много вопросов:
1. Не будет ли временной экспроприации для беженцев?
2. Будет ли отопление?
3. Не будет ли значительного увеличения налога на недвижимость (до 10-15 % от цены)?
4. Какие будут средние зарплаты?
5. Где рашка остановится? Сорри, но в освобождение донбасса и крыма верится слабо. Жду минск — 3.

Время покажет. Никакой идиот «Минска-3» не ждет. Так как эти придурки расфигачили мой новенький ЖК. И если эти идиоты после очередного «Минска-3» снова пойдут по тем же стопам, то моего ЖК в Ирпене не будет (Мариуполь уже показал как «Минск-2» работает).
Они хоть 30 «Минск-3» подпишут, но ракетами как уничтожали все, так и будут.

Сейчас ищут решение, что бы отгородиться от «гарантий» россии и белоруссии, так как они не имеют никакой ценности.

Они хоть 30 «Минск-3» подпишут, но ракетами как уничтожали все, так и будут.

Согласен и если будет минск-3, то это вопрос времени. Мы можем соглашаться или нет, но европа и США показали полный похеризм на нас, а представить что хуйлуша скажет: «Все, заканчиваем — мы проиграли» мне тяжело, у них же скрепа про непогрешимого хуйлушу основная, а генитического мусора которого не жаль и можно гнать на говне очень много.

еб..ть насрано в тебе в голові. звідки ти такі цікаві умовиводи зробив про те що «европа и СШа показали похеризм на нас»? якби це б було хоча б частинкою правди ти вже б давно закінчив своє життя з звязанами руками і російською кулею в потилиці

При всьому моєму ще донедавно оптимізмі, ставлю на мінськ-3 восени. Вже ясно що хуйла не дочавлять, хоча могли б. Не ми, світ.

При всьому моєму ще донедавно оптимізмі, ставлю на мінськ-3 восени.

Скорее, от Америки и выборов в Сенат будет зависеть. Выборы в начале ноября — до этого времени, вряд ли слить Украину удастся.
А после, всё возможно (когда в европпках настанет ещё и отопительный сезон).

Хахаха, йовбик, насрано в тебе. Якщо ти ще в Україні й не бачиш, що США й запад дають допомоги, щоб пацієнт не здох, то дочекайся 17 червня й може щось зрозумієш. Весь Запад дав менше допомоги Україні за 3 місяця гарячої війни ніж складали витрати США на Афган за 1 місяць.

Війна це шлях обману — сунь цзи ( автор трактату мистецтво війни). Все що ми бачимо в інфополі це лише вершина айсбергу

В США, а тим більше в Брітанії всі витрати є відкритими. Це не русляндія де витрати на оборону й ментів є закритими статтями бюджета. Тому вся інформація може веріфікуватись через зміни в бюджеті. Змін майже немає, крім 40 млрд Байденського закону.

Весь Запад дав менше допомоги Україні за 3 місяця гарячої війни ніж складали витрати США на Афган за 1 місяць.

Таки в Афгане был НАТОвский контингент (включая немалое количество амеров). Нет смысла сравнивать.

Как показывают их дела, а не слова. Они рили показали похеризм на нас. Как я и предполагал в начале войны мы будем Афганом для раиси. Нам будут очень умеренно помогать чтобы раися тут грузла и деградировала экономически, а ее техника с мяском перемалывались потихоньку.
Еще и найвеличниший бузить начал...

Будь які умозаключення , висновки ми завжди робимо на основі достовірної інформації яка відповідає реальному стану речей. Більшість юзерів черпає інформацію з ЗМІ ( від тв до телеграм каналів). Тепер питання а хто ж казав що інформація яка надається широкому розголосу в змі на всі 100% достовірна правдива і в повному обсязі ? Ви справді вірите що лідери західних країн надають інформацію про реальні об’єми допомоги ? Ви ж дорослі люди але наївні як діти. В сучасному світі інформація це один з інструментів геополітики

Вера — не требует доказательств.
У вас есть источники об обратном, или результаты «реальной помощи» (уже почти 4 мес прошло)? У меня нет.

по джевеліну в кожному окопі та пікапі для вас це не результат допомоги?
попередження про те що рашка нападе це вже допомога
проблема в тому як наша зе-влада цим розпорядилася...

И я солидарен с благодарностью за это.
На мое мнение, имхо.
Но исходя из количество вооружения рашки и то, что они «уже воюют с НАТО», если страны запада хотят победы Украины, то ожидалось бы больше, чем каски и джевелины, и в действительно в большом количестве. Рашка, которая гонит жд составами, артиллерию и системы залпового огня, и мы, которые клянчим несколько месяцев Himars, и со скрипом получаем 4 штуки и с условиями. Про политику Германии, я промолчу.
Если исходить из точки зрения — «Не кусай руку, которая тебя кормит. Берери то, что дают» — я с вами согласен.
Если исходить из позиции запада, что нужно не дать победить России, сохранить государственность и тер.целостность Украины, то я ожидал бы больших поставок.
На мое мнение, по текущим действиям, прагматичный запад скорее хочет изматать рашку, а потом заключить «минск-3»

Нажаль без важкої зброї ми уже зрівнялись по добових втратах з руснею.

А де зброя ? Нажаль таки забили, як тільки порахували ціни на вуглицеве пальне, що в них будуть якщо путлера з його корупцією не стане, чи власне будь кого «пріємника». Тому і усякі статті пишуть по типу «Ми не готові до світу в якому Україна переможе», тобто світу де буде іньша енергетика, іньщі бізнес процеси і відповідно ментально, а подекуди і фізично іньщі власники активів. Це як сказати жирдяю, що нарешті у нього нема іньшого виходу як сісти на дієту та зайнятися фізкультурою — інакше буде інсульт чи інфаркт, у відповідь жирдун починає супротив, бо не готовий на складності і відмови від дофамінових задоволень у наслідок вливу в кров банки з колою. А там повно на заході ментально і фізично жирдунів.

Україна отримала всього 10% того, що просила в союзників.

їду Шольц, Маркрон і ще 3й з формулами мінських штангенциркулів

Как не прискорбно но видимо все идёт именно к Минску 3. Безусловно никто не хочет это подписывать, однако Шольц и Макрон на днях едут в Киев, вероятно с целью принудить Зеленского пойти на Минск 3. По всей видимости цена на бензин для элит Америки и Европы это и есть свобода. В экстренном порядке заняться новыми энергетическими технологиями, биотопливом и т.д. не охота. Как всегда, сесть на диету и заняться спортом не нравится любому жирдяю. То что ни путлер ни КНР и не собираются останавливаться до них видимо не доходит или все равно.

Шольц и Макрон на днях едут в Киев, вероятно с целью принудить Зеленского пойти на Минск 3.

Сомневаюсь. Если бы хотели выкручиватъ зе-руки — незачем было вводить недавний санкционный пакет-6 (с отказом от нефти).

К тому же, сейчас международным сопротивлением рашке заведуют Штаты — а у тех, помощь Украине стала частью предвыборой агитации (по-крайней мере, у байденистов) на крупных довыборах в Сенат этой осенью.

К тому же, последние месяцы Германия закупает очень много рашко-газа. Вероятно, готовясь к отключению гэбнёй газа, во время отопительного периода (из-за продолжения войны).

Тогда где оружие ??? Тут как бы не курорт, отложить отпуск на два-три месяца не выйдет. Если фронт рухнет то до Киева снова два три дня перехода, если выйти на оперативный простор. А авиация с ракетами так и вообще минуты летит, в том числе вертолеты и самолеты с десантом.

Может мы не все знаем?) И оно частично уже есть?

www.youtube.com/c/Pravonapoplavu
Вот тут ребята хорошо рассказывают про оружие, на эфирах часто Чмут присутствует. Там достаточно актуальная информация. :)

Тогда где оружие ???

Оружие/боеприпасы поступают постоянно, вроде. Как и горючка.

надходять постійно, їх просто мало. А лендлізу так взагалі немає (сюрприз!)

От бачу вас не першого шо пише якусь фігню про лендліз. Знайдіть пдф закону на сайті конгресу і почитайте його.

От бачу вас не першого шо пише якусь фігню про лендліз. Знайдіть пдф закону на сайті конгресу і почитайте його.

The act authorizes the administration, through fiscal year 2023, to lend or lease military equipment to Ukraine and other Eastern European countries.
© www.defense.gov/...​ty-assistance-to-ukraine

Each year, the Office of Management and Budget (OMB) prepares the President’s proposed Federal Government budget for the upcoming Federal fiscal year, which runs from October 1 through September 30 of the following year.
© bookstore.gpo.gov/...​g/fiscal-year-2023-budget

надходять постійно, їх просто мало. А лендлізу так взагалі немає (сюрприз!)

...
GEN. MILLEY: So on the — on your question of the Donbas, but on the numbers, just real quick. I’m not sure where the number — what you’re referring to, but I’ve talked to General Zaluzhnyi, and we get lists. These are official requests from their Department of Defense. They asked for 10 battalions of artillery; 12 battalions of artillery were delivered. Again, I’d say 97,000 antitank systems. That’s more anti-tank systems than tanks in the world. They asked for 200 tanks; they got 237 tanks. They asked for 100 infantry fighting vehicles; they got over 300. We’ve delivered, roughly speaking, 1,600 or so air defense systems and about 60,000 air defense rounds. This is — when I say „us”, I mean the international community. You’re looking at 260 artillery tube systems. Either rocket or tube artillery have been already delivered. There’s 383 committed, and like I said, almost half a million rounds of artillery.

Источник: www.defense.gov/...​hiefs-of-staff-gen-mille

То есть или врет генерал Милли, или врут те говорящие головы, которые продолжают разгонять на публику нарратив про „нам никто не помогает” (очень выгодный для русни нарратив, ведь он хорошо удобряет почву для „надо опять просто перестать стрелять”).

з того що написано дали сотню гармат, решта або зброя захисту або не дали. Я ніколи не чув про поставки танків наприклад

Я ніколи не чув про поставки танків наприклад

Одна Польше отправила больше 200. Да, это «всего-лишь» модифицированные Т-72 емнип, но все же это не совсем ничего как мне представляется.

Потрібно бути розумово відсталим, щоб йти на Мінськ 3 і залишити залежність від нафти та газу як раніше. Мінськ 3 гарантує продовження війни, а значить питання постане знову. Тому «екстренно займатися новими технологіями» доведеться.

Йти на Мінськ-3 і екстренно шукати альтернативи газу-нафті росії. Не йти на Мінськ-3 і екстренно шукати альтернативи газу-нафті росії.

В інтернетах гуляє графік вартості нерухомості в $ за м2. Там раз на років 8 ціна падає в раза 3. І кожного разу всі кричали що будеттолькодорожать. Думаю, що сьогоднішня війна — це якраз цей випадок.

Во время войны недвижимость неминуемо падает в цене, но сейчас — бы я не покупал по следующим причинам
1. Неизвестно, что от территории Украины останется через год, это война где гарантий никто дать не может. Если уж Аристович, который работает «в Багдаде всё спокойно» говорит, что ситуация тяжёлая — она просто аховая.
2. Никто не гарантирует, что в новокупленный дом не прилетит снаряд.

Отсюда вывод
1. Покупать только, когда будет ясно что Россия остановлена и в обозримом будущем воевать не будет.
2. Дисконт минимум 2/3 от довоенного. Как показывает практика и говорит история послевоенные годы — самые сложные. Денег не будет ни у кого. Хочешь продавай по моей цене, не хочешь — ищи другого буратинку.
3. Купить, потом продавать через несколько лет когда цена повысится.

Почав читати, якісь нереальні уявлення і «поради». Думаю, що не так... Дивлюсь прізвище, а кожаєв) все зрозуміло
ПС. Оцінювати рівень будь-чого в Україні по заявам арестовича це топ порада, відразу видно експерта

Що не так з цими порадами, напиши плз конкретно? Як на мене він написав нормальну суб’єктивну думку.

1. Орієнтація на арестовича, це говоряща жопа
2. Ніхто вам ніколи не дасть гарантій, що росія не буде воювати, вона воює останні 700 років і мабуть ще стільки буде
3. Дисконт 2/3 від довоєнного буде хіба на Донбасі чи поруч з фронтом, в Києві такого не буде

Якщо ви вважаєте це поради норм, тоді можете просто закрити тему, вам не слід купувати квартиру у Києві ніколи

Мар’ян, твое бачення ситуації таке себе суб’єктивне, як і Владимира. Я розумію, що на доу є певні «стандарти спілкування», але давай заспокоїмося і не будемо такими агресивними.

3. Дисконт 2/3 від довоєнного буде хіба на Донбасі чи поруч з фронтом, в Києві такого не буде

Если рашку не удастся остановить — легко. Вплоть до полного обнуления киевской недвиги (когда Киев будет захвачен рашкой).

Який дисконт? Ви подумайте — хто буде купувати кв в місті, з яким хз що за два тижні буде?

Кожаев все верно написал.
Ситуация 50/50
Покупать лучше с дисконтом 50% или арендовать и держать на готове тревожный чемодан.

Вероятно, желающих арендовать в Киеве будет сильно больше, чем до войны. Беженцы + те, у кого жилье разрушено-повреждено. И первые полгода это будет прям ажиотаж. Так что падения цены врятли случится. Скорее вырастет в гривне из-за ее инфляции. С другой стороны, многие планируют уезжать, и через год-подтора, возможно спрос вернется в норму.
Что до новостроек. При цене доллара по 40, и разрушенной инфрастуктуре, отсутствии дешевых кредитов и доходов у населения, нового дешевого жилья не будет. Рассчитывать можно только на временные лагеря-домики-вагончики. Или на то, что все нормализуется, и зайдут желающие строить. Но это точно не завтра.

И где возьмутся желающие строить за свои инвестиции? 30 лет нам поют сказки о том что вот заграница нам поможет, вот сейчас как набегут инвесторы и заживём. Реальность сурова на эти риски пойдут исключительно при высокой норме прибыли (марже), а это может быть или при огромной цене, существенно выше себестоимости, или низких издержках скажем низких налогах и гос. поддержке. А так жилье в ряде областей скорее всего скаконет в цене вообще до состояния когда оно будет просто народу недоступно . Понятно что скажем где нибудь в Лисичанске, если там вообще что то останется цена будет что то около гривны за квадратный метр, а во Львове в районе миллиона.

около гривны за квадратный метр, а во Львове в районе миллиона.

в районі 10М за квадрат
Всі ті, хто втратили своє житло і роботу — побігли купувати за будь які гроші прямо вже і зараз.
А інші, хто має заощадження — звісно же виберуть квартиру в україні за 10м, замість умовної іспанії чи польщі.
Цікава логіка

А так жилье в ряде областей скорее всего скаконет в цене вообще до состояния когда оно будет просто народу недоступно .

Оно уже сейчас недоступно. Только не после скачка, а после обвала в цене (долларовой) процентов на 50.
В общем-то, обвала везде, кроме Закарпатья/Львова.

Яким чином нерухомість повинна дешевшати, якщо попит більший ніж пропозиція??!!

А деньги у людей откуда?)
Даже айтишники прибираются

якщо попит більший ніж пропозиція

Подозреваю, больше лишь неплатежеспособный спрос. А платежеспособные — нынче далEко (часто, вместе с баблосом).

1. Покупать только, когда будет ясно что Россия остановлена и в обозримом будущем воевать не будет.
2. Дисконт минимум 2/3 от довоенного. Как показывает практика и говорит история послевоенные годы — самые сложные. Денег не будет ни у кого. Хочешь продавай по моей цене, не хочешь — ищи другого буратинку.

Ты же не один такой умный. Никто не будет продавать с дисконтом когда все хорошо и опасность войны и прилетов снарядов миновала.

Конечно будут, если деньги нужны срочно, а клиентов на горизонте не видно продают с хорошей скидкой

Так такое и до войны было, но это единичные случаи.

Факт остается фактом, после войны будет дороже чем во время войны. Сомневаюсь что кто-то будет сейчас сидеть, выжидать, а потом после войны махнет рукой и продаст по военной цене. Это будет очень крайние случае когда срочно понадобятся деньги на какую-то операцию или еще что. Но этого и сейчас хватает.

Ну во первых нужно понять что такое «после войны»? После войны в границах 2013 или в теперешних точках соприкосновения.
Я вижу то же самое что и после войны 2014 когда недвига катилась вниз даже якобы после подписания минска — владельцы сначала по пыжатся, посидят годик с раздолбаной экономикой и без отопления потом оно как-то пойдет.
Вопреки бравым ожиданиям внешние инвестирования после войны пойдут сюда примерно со скоростью немецких леопардов от шольца.

Таке враження, що хтось живе в світі своїх фантазіях )))

Впечатление такое, что мужчин из страны не выпускают. А когда начнут выпускать — сразу повысят налоги. Ну и расскажи зачем покупать квартиру в послевоенной стране с высокими налогами?

Що, будеттолькодорожать?

А как же: «Покупай, когда на улицах течет кровь, даже если она и твоя»? ©

. Если уж Аристович,

каже що 500 млн ЗСУ плюс 1,5 ляма ЗСРФ входять в ЄС по самі помідори

Рынка недвижимости в Киеве сейчас нет.
Единичные сделки торгуются на уровне −30% от довоенных цен.
Если риск поймать ракету не пугает, то можно искать даже в −50%.
Когда рынок вернется в цены/обороты до войны — никто не знает, я думаю что лет через 5.

Не тільки в Києві немає. Взагалі всюди по Україні таке

Типу так, але у Львові скоріше є, а Закарпаття рекорди ставить (там круче ніж до війни було)

Типу так, але у Львові скоріше є, а Закарпаття рекорди ставить (там круче ніж до війни було)

оренда можливо, продаж сумніваюсь

і де ви такі цифри знайшли?

На пересечении аналитики лун + группах ФБ по недвижке + личных наблюдениях

Рашисти знищили багато будинків, багатьох виселили, нових будинків нема, в Києві зараз «війни нема». Багато хто не може виїхати, бо не знає мови заморської. Тому ціна буде рости. Але в мене взагалі питання, чи можливо зараз продавати? Десь чув (тм) що ринок зачинено на час війни щоб уникнути спекуляцій

реєстри вже працюють, можна купувати і продавати

Тому ціна буде рости.

будеттолькодорожать?

of course not. Ринок не буде стабільним, багато пропозицій буде дешевше звичайно. Ті що ближче до Білорусії дешевше, ті що далі — дорожче. Аренда стане дорожчою. На «гарні пропозиції» ціна виросте. на інші — сильно впаде

диванна аналітика (тм)

Ніхто не знає що буде, але точно маю купу знайомих, які вже і документи оформили, і чекають відкриття кордонів, щоб виїхати і не повертатися. Якраз середній клас, що або має, або міг би придбати житло в Києві.

Классный анализ) с другой стороны у тех, кто всё потерял, нет денег на покупку недвижимости. Экономика не восстановится так быстро как после 14го, так как последствия куда серьезней

ну да, дом разбомбили, имущество уничтожено, остался в чем в тот момент был — пойду-ка повышу спрос на рынке киевской недвижимости

Шукаю собі ділянку під забудову, і не бачу поки зниження цін, просто пропозицій стало меньше, люди вирішують почекати, аніж втрачати зараз. Думаю, що те саме і на квартирному ринку, інертність дуже велика. Восени буде більше реальна картина, на мою думку. Ті, хто зараз за кордоном, почнуть продавати житло більш активно, щоб переїжджати + економічні реалії вже будуть більше наочними (видатки бюджету за травень — 250 млрд, доходи — 83 млрд гривень, НБУ вже 190 млрд надрукував), і десь навесні буде дно.

Шукаю собі ділянку під забудову, і не бачу поки зниження цін

А територіально це де ?

Новообухівський напрямок під Києвом. Ходосівка, Лісники

тут айтишники-миллиардеры тусят), в Лесниках за сотку по 3-5к ляглы и просють ©, а если где то на возвышенностях то и по 10к./сотка

15 соток + 500$ за м. кв. коробки — не дорожче квартири у зданій новостройці в в цінах 2021 року

а вы уже построились, или думаете что влезете в 500 за м2? Я уже почти год строюсь, крышу заканчиваю. И шо то как то даже рядом не выходит у меня 500 за м2. Чиста голая коробка 180м2 мне встала в 65-70к, со светом, скважиной, проектами и документацией. Это уже в районе 370-400$/м2. голая коробка. А еще окна, двери, штукатурка, разводка сетей, лестница. 800-900 за м2 минимум. А еще участок облагородить, пффф.
Либо у вас офигенно дешевая и качественная бригада, либо вы строитесь сами, либо строитесь не первый раз. 500 м2 это нереально дешево, и нереально круто если у вас выйдет, прям по-белому завидую, если уложитесь )

-------------
а, 500 за м2 коробки, завтык, сорян. Тогда да, вопрос снимается. Все равно круто, 50+к за землю прям лухари)

Лухурі — це 3к за кв м у відкритому паркінгу мого бюджетного ЖК

в Лесниках за сотку по 3-5к ляглы и просють ©, а если где то на возвышенностях то и по 10к./сотка

просили :)
ціни можуть бути будь-які, питання в об’ємах ринку. В реальних об’ємах продажів. Я підозрюю, він близький до 0.

там в лесниках очень интересное место, новообуховская трасса практически никогда не стоит, и очень удобно без пробок въезжать и выезжать из Киева + очень холмистая местность + много леса. Минус то что тебя окружают соседи-ультрамажоры. Количество экс-депутатов на м2 больше чем в Козыне. Поэтому земля там прям штучный товар, и реальным мажорам с доходом от сотки в год будет продаваться всегда. Таких мест практически не осталось под Киевом уже.

Так а хіба 100 на рік то мажори? Тут кажуть що 8к у кожного другого, а 15к у кожного першого

А от і держстат запостив оперативні данні по ВВП www.ukrstat.gov.ua/...​w2022/zmist/mekp/06/1.png (могли б вже й нормальний розмір дати, а не піктограмки)
-15% відсотків перший квартал, хоча січень-лютий були в +. То ж по року світить −40%, «будет только дорожать» відкладається на рік точно

Інфляція прискорилась до 18% у травні www.ukrstat.gov.ua/...​xpress/expr2022/06/06.doc

просто пропозицій стало меньше, люди вирішують почекати, аніж втрачати зараз

Все просто: воно їсти не просить ©

Як би в нас не любили податки і скільки б не кричали, що грабують бідний народ, але без прозорих податків на нерухомість та землю у нас буде отака ситуація.

Все просто: воно їсти не просить ©

Воно не просить, а сім‘я — так. Не всі зможуть собі дозволити чекати. Ті, хто залишився без роботи і доходу — будуть продавати.

Ті, хто залишився без роботи і доходу — будуть продавати.

Хто саме ці люди?
Люди у яких немає іншого житла? Щоб їсти ананаси на вулиці?
Люди в яких є інше житло? А чому б їм не здавати цю квартиру (якщо вона з ремонтом)? Якщо ж без ремонту, то це скоріше за все «інвестиція», і у них скоріше за все будуть певні гроші на деякий час пожити. А може навіть зробити ремонт в квартирі і здавати її :)

От приклад dou.ua/...​rums/topic/38572/#2422551
Люди чекали десь 8 років і ніяк не продавали.

Хто саме ці люди?
Люди у яких немає іншого житла? Щоб їсти ананаси на вулиці?

завузький світогляд, в якому лише ітшники і форум доу.
нерухомість буде падати в ціні, і це неминуче — активна фаза війни. якщо війна закінчиться — скоріше за все почнеться знову через пару років. люди без роботи, багато компаній та людей залишать Київ, і т.д
хоча так, будуть і ті, хто притримає. їхнє право

А чому б їм не здавати цю квартиру (якщо вона з ремонтом)?

а чому б їм, теоретично, не продати цю валізу без ручок і не придбати в будь-якій країні, де немає війни, мобілізації та корупції?

а чому б їм, теоретично,

Теоретично ви можете фантазувати, що завгодно.

так же як і ви.
а поки квартири здешевшали на 25%-30%

Де бачив, якісь власні спостереження чи була статистика?

misto.lun.ua/price?currency=usd

Якщо коротко, то поки підросла в багзах на ~10% порівняно з лютим, але очікують що стабілізується (в багзах).

Без учёта количества сделок купли-продажи кривая цены бетонометра — просто красивая картинка...

Без учёта количества сделок купли-продажи кривая цены бетонометра — просто красивая картинка...

Залежить від того яку гіпотизу ви хочете перевірити.

Я перевіряю гіпотезу:

так же як і ви.
а поки квартири здешевшали на 25%-30%

І поки вона не підтверджується. Можливо через пару місяців ціни і поповзуть вниз, але на даний момент немає зниження в багзах (в гривні тим паче).
На це кількість не впливає:
Якщо кількість росте, то «статистика» спростовує гіпотезу, бо ціна росте.
Якщо падає, то «статистика» спростовує гіпотезу (і попередні твердження, того ж автора), бо продавці тримають товар і не готові продавати по заниженим цінам.

Я перевіряю гіпотезу... "квартири здешевшали на 25%-30%«

Но при этом вы делаете вывод

Якщо коротко, то поки підросла в багзах на ~10%

на основании только графика цены. Если сделок нет, то цена ни «(не) падает», ни «(не) растет» — она просто не определена.

Конечно, количество сделок скорее всего никогда не падает до нуля (если нет физических ограничений а-ля закрытых реестров), что позволяет риэлторам спекулировать красивыми графичками «не падающих а даже растущих цен» — вот только под капотом там грубо говоря 10 сделок там, где раньше была тысяча (цифры — фигура речи, я хз сколько). Без данных о количестве сделок любая аналитика по рынку недвиги — манипуляция.

Но при этом вы делаете вывод

Якщо коротко, то поки підросла в багзах на ~10%

Це не висновок, а лише опис графіка.

Если сделок нет, то цена ни «(не) падает», ни «(не) растет» — она просто не определена.
Якщо падає, то «статистика» спростовує гіпотезу (і попередні твердження, того ж автора), бо продавці тримають товар і не готові продавати по заниженим цінам.

Може навести аналогію — якщо завтра на Лондон впаде ядерна бімба, сайти ще довго будуть показувати лям за пентхаус :)

скоріше за все почнеться знову через пару років.

Не почнеться

Підтримую, бо ще не встигне закінчитися

НБУ вже 190 млрд надрукував

це офф інфа? Ну типу вони ж можуть позику взяти чи ще щось, не тількі «надрукувати»

Звісно bank.gov.ua/...​inkovih-borgovih-zaluchen

не тількі «надрукувати»

Не у цьмоу випадку

Если честно, не очень понятна именно такая постановка вопроса. Если жилье для жизни, а не инвестиционное (в нынешних реалиях правильнее наверное говорить о спекуляциях, а не инвестициях), то какая разница куда цена пойдет в ближайшем будущем? Любые прогнозы динамики рынка недвиги — это сейчас гадание на кофейной гуще, лично я бы отталкивался от других факторов (наличия /отсутствия альтернатив покупке, безопасности, ...)

з Донецької області я б вивозив батьків вже, незалежно від ситуації з нерухомістю в Києві

В Києві з квітня, але боюся що повернуться.

Я теж, давайте боятись разом, так веселіше. :)

Київ обороняється, занадто, тому вони сюди й не йдуть. І нащо їм Київ?) Вони по заводам ракети пуляють, по складам, аби економіку знищити. Ми — букашки/таракашки для них, які зараз їм потрібні в останню чергу. )

Я про інше, боюся що батьки повернуться до себе в Донецьку область.

Думаю, в долгосрочной перспективе люди будут стараться селиться в тех местах, где во время войны было спокойно, тобишь запад.
Киев тоже относительно безопасное место имхо и, вангую, сюда многие беженцы как раз и захотят — спрос будет расти, потому цена тоже.

Нерухомість точно впаде в ціні. Або підніметься, ну як повезе:) а якщо серйозно, то ніхто не знає і не скаже вам точно.

Як на мене ціна вже нижче не буде якщо не станеться якогось форс мажору. Попит справді буде меншим найближчий рік-два і до кінця війни, але ціна й так вже відносно низька, ціни на матеріали дуже сильно виросли, відповідно нове житло стане дорожче, за цим потягне і вторинний ринок. Зараз можна спробувати піймати хороший варіант у тих, кому терміново, хто виїжджає за кордон і хоче терміново продати, а покупців на ринок обмаль

Нерухомість точно впаде в ціні. Або підніметься, ну як повезе:)

Через 2-3 тижні

Підписатись на коментарі