🐞 П’ятнична флудильня для QA-спільноти #2. Що я хотів би знати і розуміти на старті кар’єри?

Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!

Привіт, друзі! 🙌

Продовжуємо зустрічатися щоп’ятниці усією спільнотою тестувальників тут, на форумі, щоб обговорити актуальні питання, ділитися досвідом та корисними лайфхами.

Тема на сьогодні: Що я хотів би знати і розуміти на старті кар’єри? Сіньйори, розповідайте в коментарях, що варто знати новачкам і яких знань бракувало вам, коли ви тільки починали. Початківці, ловіть можливість та запитуйте усе, що цікавить в досвідчених тестувальників 😉.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Привіт!
1) Де знайти ментора або місце, де можна задавати питання? Я зараз пробую пройти відбір на стажування. Знаю львівський QA чат, може ще якісь порадите, де можна свої перші тест кейси показати для фідбеку чи спитати пораду.

2) Чи варто вивчати python заздалегідь щоб потім опановувати автоматизацію? Зараз вчу HTML/CSS, JS та SQL. Чув що на JS автоматизацію теж можна робити. То може не поспішати і вчити вже щось під проект коли вдасться стати manual QA Engineer?

1) Вопросы в чатиках и на форумах, собственно сейчас вы их и задаёте тут, что показательно.

2) Стоит учить все, если находите на это время. Если нет — концентрируйтесь на основах, остальное узнаете на проекте.

1) Ментор вам не потрібен. Треба добре знати основи теорії (вивчити як отче наш оту саму знамениту статтю на доу для тестувальників, почитати книжки розумні).
Тест кейси зазвичай пишуться в довільній формі — головне щоб іншій людині було зрозуміло, що ви мали на увазі. Заюзайте якийсь безкоштовний інструмент і спробуйте — там зазвичай і поля відповідні вже є ( типу степи, експектед резалт і т.д.) Це буде простіше, ніж тренуватися в блокноті чи гугл доках. Напишіть півсотні невеликих кейсів для себе — заодно і англійську потренуєте.
Загалом ви здивуєтесь, але існують проекти де взагалі майже немає тестової документації, і якось люди живуть:) Хоча це і не бест практіс.
2)Вчіть будь яку мову програмування, до якої лежить душа. На етапі тренні це неважливо. Автоматизувати можна взагалі на будь якій мові, зазвичай це пайтон, с, java, js.Залежить від конкретного проекту.
Якщо будете знати основи будь якої мови програмування, це дуже полегшить задумку стати автомейшн куа в майбутньому.

Дякую) Ви цю статтю мали на увазі? dou.ua/forums/topic/37882

Ні, оцю dou.ua/forums/topic/13389
Тут саме стисло теорія. Та що ви дали посилання — то типу роад мап, і якось там дуже намудрили, як на мене. Стаття в якій дуже багато зайвого.

Привіт, спільното) Маю прям аж не одне питання.
1. Які речі мають бути в приоритеті на опанування/вивчення/звернути особливу увагу, якщо є вже теоретична база по тестуванню і мінімальний досвід, але на проєкті немає ментора або когось рівнем вище, від кого переймати щось якісне? Тобто сам себе ти не оціниш і не скорегуєш, теорія ж не завжди (або майже ніокли?:) ) вписується у реальність, як всі чудово розуміють. А проєкт треба якось тягнути (питання «навіщо» опускаємо :D), і на проєкті немає чітких процесів. Було б прикольно вписатись в якісь симуляції, кейс-аналіз тощо, але поки на таке не натрапила.
2. Чи достатньо погратися з petstore проєктом та пробігтися по документації swagger? І чи є в тому сенс, якщо на проєкті swagger не використовується (бо навички які не юзаються важко підтримувати на належному рівні, але по майбутнє то треба попіклуватися).
3. Які фічі postman (окрім бази: створити запит, створити колекцію, створити середовище) варто опанувтаи та/або юзати «як отчє наш»?
3.1 Бай зе вей, що скажете про документування rest api в postman?
4. UI, API — ок, зрозуміло. Whats next якщо цікавть саме web тестування? У що краще заглибитись, бо знати все і одразу то анріал, тож нехай це буде топ-3) Будь які поради щодо інструментів будуть дуже в тему, але ж я знаю оці «треба дивитися на ситуацію» :)
5. Так вийшло, що mobile тестуванням майже не займаюсь, здебільшого web. Чи це критично орієнтуватися суто на web? Досить часто бачу у вакансіях, що потрібно і web, i mobile

Можу відповісти на 3) Ніякі, якщо ви не розробник) Зазвичай тестери юзають тільки основні фічі. Навіть важко уявити, що ще може знадобитися. Хіба що створювати якісь змінні та регулярки для власної зручності.
4) А що значить «цікавить

web тестування

» ? Зазвичай цікавить проект чи продукт, а там вже і відповідні інструменти опановуються.
5)

mobile

краще знати для розширення кругозору, але припустимо у вас великий цікавий проект, де того мобайлу нема. І ви на цьому проекті плануєте працювати 10 років) То нафіга вам той мобайл? Коротше, займайтесь тим, за що прямо зараз платять гроші)) Все опановується досить швидко при необхідності. Тобто це не критично.

створювати якісь змінні та регулярки для власної зручності

таке вже вмію :)

А що значить «цікавить web тестування»

Ну, якщо б я обирала між проєктами, то віддавала би базово перевагу тестуванню web додатків. Як мінімум, поки що.

Зазвичай цікавить проект чи продукт, а там вже і відповідні інструменти опановуються.

Так то, звісно, і сам проєкт має бути цікавим. Мати, так би мовити, декілька ффільтрів для пошуку (цікаивй/ тільки web чи не тільки і подібне) то, як мені видається, якась розкіш з теперішнєю ситуаціию + рівнем досвіду.

Якось поки що натикаюсь на парадокс «буде проєкт — буде розуміння що треба — навчишся», а з іншого боку «на проєкт протрібна людина яка вміє/знає те-то і те-то — ви на не підходите».

краще знати для розширення кругозору, але припустимо у вас великий цікавий проект, де того мобайлу нема. І ви на цьому проекті плануєте працювати 10 років) То нафіга вам той мобайл?

Мобайл є, але на нього просто не вистачає ресурсів (моїх особисто в тому числі). А оскільки 10 років не планую працювати)... треба готувати себе до майбутнього. Та це дійсно не в приоритеті зараз через навантаження. Запитала тому, що є відчуття, ніби тут я просідаю, і потім десь це стане відчутною проблемою.

p.s. дякую за відповідь)

1) Якщо загалом — апайте свій рівень інгліша. Якщо технічно — будь-що, що вам цікаво і що ви зможете реалізувати на проекті. Наприклад, гляньте інфу по аджайлу, які процеси є, навіщо вони потрібні і тд. і пробуйте потрохи їх вводити. Може йти туго, зате одразу будете прокачувати новий скіл
2) Свагер — це той же постман. Якщо у вас на проекті його нема — то я б казав, що щось по ньому дивитися то до одного місця
3) Бази вам має вистачити, все решту підкажуть при необхідності
4) Chrome dev tools
5) Не критично

1) Якщо загалом — апайте свій рівень інгліша. Якщо технічно — будь-що, що вам цікаво і що ви зможете реалізувати на проекті. Наприклад, гляньте інфу по аджайлу, які процеси є, навіщо вони потрібні і тд. і пробуйте потрохи їх вводити. Може йти туго, зате одразу будете прокачувати новий скіл

Інгліш в процесі. Thanks to the gods, мовний бар’єр вже зламаний)
scrum команда типу намагається запроваджувати. Тут є з чим повеселитися)

Свагер — це той же постман. Якщо у вас на проекті його нема — то я б казав, що щось по ньому дивитися то до одного місця

От і в мене відчуття, що до одного місця... та просто дуже часто бачу по вкасіях серед вимог.

Бази вам має вистачити, все решту підкажуть при необхідності

*де знайти смайлик, що плаче? бо щось ніхто не спішить підказувати*

1. Поговоріть з Вашим менеджером та взнайте, як Ви можете розвиватися на своєму проєкті на цей момент. Це може допомогти зрозуміти, що далі вчити (наприклад поглиблювати API тестування чи пробувати писати базові тести разом з девелоперами).

2. Не зовсім зрозумів, як Вам допоможе «клацання» petstore дістати навички реального тестування. Для API навичок можете подивитись сюди

3. Будь-який інструмент треба використовувати згідно зі своїх задач. Можливо в даний момент Вам буде досить створити 10-20 базових тестів на Potsman та запускати їх руками. Але на майбутнє, я б копав у те, як користуватися environment variables та як запускати тести на Postman у вашому CI. Краще мати декілька тестів, але які запускаються автоматично та дають зрозумілий результат на кожен білд — ніж мати сотні та тисячі тестів — які запускає тільки тестувальник.

4. Можете отримати додаткові ідеї для тестування у серії 30 days of Testing

5. У будь-якому разі розширювати свої навички потрібно. Ви не знаєте яким буде Ваш наступний проєкт. Може саме відсутність знань з мобайл тестування стане перепоною між Вами та роботою Вашої мрії. Тому пройти пару курсів та почитати на тему тестування мобілок — буде корисним.

Поговоріть з Вашим менеджером та взнайте, як Ви можете розвиватися на своєму проєкті на цей момент

Біда в тому, що це скоріше від мене очікують пропозицій та ідей. Щодо адекватності очікувань... це вже не до мене питання. Але простою мовою, немає людини, що дійсно «шарить» саме тестування. Тож надія суто на самовдосконалення та особисту зацікавленість. Це один з тих моментів, що мене суттєво непокоїть — відсутність людини, яка дійсно допоможе визначитися з вектором.

Не зовсім зрозумів, як Вам допоможе «клацання» petstore дістати навички реального тестування

Мене цікавить саме познайомитися зі swagger, оскільки часто зустрічаю досвід роботи з ним як вимогу у резюме.

Дякую за посилання на челенджі. Цікавий ресурс)
Та і загалом є над чим подумати

1) Набувати більше досвіду в тому що є + спробувати налаштувати чіткі процеси на проекті.
3) Базові пре- і пост-реквест скрипти(get/set для global/env змінних, парсинг респонсу, if-и на основі респонс коду і т.д.)
4) «треба дивитися на ситуацію», але якщо Ви з цим ще не стикалися — то базове поняття про Докер і контейнеризацію застосунків

Дякс)

Хєхє, новий ноут (на вінді) я ще з Докером не пробувала подружити. Але на минулому так і не вдалося :/

Привіт. Працюю пів року як мануальний веб qa. Пропонують перейти в андроїд-команду на цьому ж проекті. Що б ви порадили: набиратися ще й мобільних скілів чи краще продовжувати розвиватися у вебі? Який варіант буде більш вигідний на ринку?

Стоит перейти, если на ткущей позиции перестали развиваться. Опыт в направлениях важен, но расширение кругозора тестировщика приоритетнее.

Як на мене, загалом тестувати мобайл складніше ніж веб (звичайно залежить від проекту). Якщо досконально опанувати мобайл — перейти назад у веб не буде проблемою.

Якщо на проєкті є лід або ментор — можете запитати в нього чи варто переходити та які перспективи нового мобільного проєкту.

Якщо Вам цікаві мобілки — то можна переходити.
Якщо Ви бачите ще купу можливостей розвитку на вашому поточному проєкті — то залишайтеся.

У будь-якому випадку у Вас під рукою (чи в голові) повинна бути мапа Вашого розвитку. Згідно неї Ви можете оцінити як перехід на той чи інший проєкт допоможе чи пригальмує Ваш розвиток.

Вітаю!
Можливо є поради як підвищити шанс хоча б потрапити на співбесіду?
Зрозуміло що зараз не звичайні умови, але відсоток зворотного зв’язку дуже низький.

Шанс потрапити на співбесіду приблизно на 90% залежить від вашого резюме і навичок, які перетинаються з вимогами у вакансії, впишіть в своє резюме як мінімум 5-7 пройдених курсів. Бажано додатково мати знання по автоматизації та програмуванню, пройдіть он безкоштовний курс CS50 від Ш++, в доу календарі найдете. На prometheus є курси, на coursera, udemy і т.д.
В ютубі також безліч цінної інформації

Почати вчити дата саєнс, а не бути мавпочкою яка валідує джейсонки і корзинки на сайтах тіпа розетки (грубо кажучи)

Цікава порада. Підкажіть, в яких кейсах ви використовуєте знання по дата саєнс?

Привіт
Розібрався з теорією
Трохи Sql поклацав
Які ше проги можна поюзати
І взагалі шо робити шоб було легше на роботі
Я світчер і хотілося б дізнатись ше може в книжці якісь загальні речі про іт
Буду вдячний за поради)

Постман можете поклацати.
Загальні речі про ІТ... подивіться на доу. Є багато безкоштовних курсів для світчерів, наприклад:
dou.ua/calendar/43657
dou.ua/calendar/43883
dou.ua/calendar/43769

Якщо ви ще не знайшли роботу, то рекомендую прошерстити вакансії, повиписувати вимоги/навички, які найчастіше зустрічаються і вчити їх.
Бажано, щоб були курси по тестуванню/програмуванню(хоча б CS50)/автоматизації у вашому резюме, тоді ви будете ціннішим та швидше найдете роботу.
Ну і англійська само собою, це майже найперше про що питають.
І обов‘язково ходіть на співбесіди, після кожної (навіть невдалої) співбесіди ви отримуєте досвід та бачите свої проґалини.

Заходьте в календар і дивіться по тегу «тестування»
dou.ua/...​calendar/tags/тестування

А по вакансіям допустимо завжди дають відповідь шо ти непідійшов
Чи просто забивають на тебе?

Дуже часто забивають, при чому по різних причинах. Або не підійшли по вимогах, або по знанням англ. мови, або вони вже знайшли кандидата з досвідом, або відмовили через не дуже якісне резюме.
Зараз шалений конкурс на позицію трейні/джуна, сотні відгуків на одну вакансію, тому треба докласти величезну кількість зусиль, щоб бути конкурентним! Успіхів вам в цьому непростому ділі, дуже важливо вміти себе продати

Снифферы, постман, посмотреть на сваггер, позапускать сканеры, типа owasp.

Вивчити основи програмування (хоча б якийсь базовий синтаксис). Буде простіше в роботі. Раджу взяти якийсь нормальний курс на Pluralsight, без індусів.
Підтягнути англійську максимально. Це ось просто маст хев.
Потренуватися писати тест кейси, баг репорти і всьо такоє на практиці.

Підписатись на коментарі