У НБУ назвали умови для повернення до плаваючого обмінного курсу гривні

Серед основного:

▪️ поновлення експорту та регулярних валютних надходжень;

▪️ повернення мита на імпортні товари;

▪️ поновлення регулярного отримання Україною фінансової допомоги від союзників.

Чому ФОПи конвертують валюту за різним курсом

...Тепер повернемося до ФОПів-айтішників. Сьогодні вони є фізичними особами підприємцями, зареєстрованими в Україні, які мають певні податкові преференції. Вони отримують валютну виручку і, як і всі експортери, мають її по курсу, який сьогодні зафіксований — 29,25 + 1%, тому що у нас для всіх експортерів абсолютно однакова політика. У нас немає такого, що ми якийсь сегмент чи певну галузь виокремлюємо. Вони є підприємцями-експортерами й водночас вони є фізичними особами. Якщо вони отримали виручку і продали її, то потім використовують на власні потреби.

Скажіть, будь ласка, чи мають ФОПи-айтішники мати преференції перед звичайними громадянами України? Я думаю, що ні. А особливо, враховуючи ті податкові преференції, які вони вже мають.

Чому, умовно кажучи, якась людина, яка продає на ринку овочі й фрукти й потім купує долар, щоб захистити заощадження, має купувати його по курсу готівкового ринку? А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу? Тому це відповідь на питання — умови абсолютно однакові для всіх.

Більше подробиць в інтерв’ю Катерини Рожкової

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«Сьогодні вони є фізичними особами підприємцями, зареєстрованими в Україні, які мають певні податкові преференції» — ні, не мають порівняно з іншими підприємцями
«А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу?» — питання не купівлі, в продажу
Як завжди, сеанс урінотерапії від чиновника
Ну нічого, подивимося на сферу ІТ, коли з’явиться вибір локації

Я не впевнений що ИТшники бажають купувати, або слідкувати за курсами. Особисто в мене є бажання отримати свої честно зароблені кошти. Якщо зайшло на рахуноr ХХХ $, я бажаю отримати ХХХ $, а не 80% від тієї суми. І мені байдуже як це буде. Чи то напряму в валюті, чи по курсу згідно якого я відкуплю назад якщо мені так потрібно. Але ставити в позу і казати, що тільки з втратою 20-30%, ну то подивимось підсумки 2 кварталу, а ще більш наглядно 3го...

Сьогодні вони є фізичними особами підприємцями, зареєстрованими в Україні, які мають певні податкові преференції.

Ні, не мають. Це відверта брехня. Умови для всіх ФОПів однакові, жодних преференцій айтішним ФОПам не існує.

Вони отримують валютну виручку і, як і всі експортери, мають її по курсу, який сьогодні зафіксований — 29,25 + 1%

Так а чому ви зупинились на 29,25? «Зафіксуйте» краще курс 8 гривень за доллар — зе!виборці будуть в захваті, критичний імпорт відривних календарей ще більше підтримаєте (чи що ви там цим вигаданим курсом підтримуєте?)

А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу?

Чому ФОП-айтішник, який отримує прибуток у валюті, взагалі має її продавати? Ще й за вашим вигаданим курсом. Чому я не можу просто перевести з валютного рахунку ФОП на валютний рахунок фіз.особи?

Питання нерівності в тому, що всі експортери мають продавати валюту за вигаданим курсом, а купувати за ринковим. І різниця йде не на ЗСУ/волонтерам, а якомусь черговому Мецгеру в кишеню.

Як же я люблю цих популістів. Що не питання до них на якусь важливу тему, то порівняння зразу з бідною бабцьою на базарі, яка продає овочі і т.д. Починають вигадувати щось про приференції, які такими не є, бо ФОПом користується чимало людей. Роблять з нас моральних виродків, бо як же так можна щось хотіти від держави. І то працює. А от коли вже і бабці прижимає, то їй от собаку порадять прадати...і норм.

Ну як завжди, задаєш одне питання, а отримуєш відповідь геть на інше.
Питання у продажі валюти, а відповідь про: «у всіх права рівні»
Не знав, що продавці на ринку овочів, заробляють у валюті і так само продають її.
І до речі, який % продавців на ринку платять податки?

147 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

ох, мені прям соромно стало (сарказм)

Весь цей спіч НБУ звучить, як риторика антагоністів романів Айн Ренд

Может мы создадим сайт со списком сомнительных деятелей во власти по типу вот этой надменной сверх-экономистки «заступниця голови НБУ Катерина Рожкова»?
Можно там сразу публиковать какие глупые решения они поддерживали и набор изречений по типу про продавца на рынке. Гетьманцева тоже туда же с набором его мыслительной (нет) деятельности.
Это поможет в будущем не поддерживать политсилы в которые такие мегаумы будут запрыгивать.

Є ідея для назви сайту: «крінжотворець», щоб було співзвучно з аналошічними сайтами-списками.

італійська рада, лише не в Італії

У нас немає такого, що ми якийсь сегмент чи певну галузь виокремлюємо.

Не виокремлюйте. Ми і не просимо виокремлювати серед інших експортерів.

Скажіть, будь ласка, чи мають ФОПи-айтішники мати преференції перед звичайними громадянами України?

Мають. Вони привозять в Україну валюту. Інші експортери також.

А особливо, враховуючи ті податкові преференції, які вони вже мають

А особливо враховуючи, що 100% доларів, які вони отримують на банківські рахунки, вони продають державі.

Чому, умовно кажучи, якась людина, яка продає на ринку овочі й фрукти

Тому що в неї немає зобовязання продати всі долари державі, щоб отримати оплату за свою продукцію чи послуги. Think about that, fucking morons.

який така ж фізична особа

Не така ж. Він експортер.

має купувати

зобовязаний продавати

Тому це відповідь на питання — умови абсолютно однакові для всіх.

Нуууу, однакові умови — однакова валютна виручка в державу. Хочете айтішників, які приносять в державу стільки, як людина з овочами на ринку — валяйте.

Все, що потрібно НБУ — просто. закрити. свій. рот. І не насміхатися над тими, хто працює в рамках зобовязань.

вони продають державі

А от і ні! Купує бакси по 29.25 не «держава» і навіть не НБУ :)

Раніше купляв міжбанк в широкому розумінні, зараз банки. Але держава при потребі витягне з них усе, що їй потрібно.

У мене в зв’язку з цими подіями питання постає — а може і ФОП зайвий стає зараз?
Отримуєш гроші (винагорода) як приватна особа платиш свої 18% (чи скільки там) податку державі, отримуєш валюту на рахунку приватної особи і переказуєш в фонди або валюту або «гривню по 36».
Ніби всі в виграші:
— держава отримує норм. податок
— приватна особа валюту на рахунку і правом розпоряджатися
— надходження в фонди можливо і не сильно впадуть
Питання залишаються ще:
— чи дозволена ЗЕД приватним особам? При яких умовах?

Ні, не дозволена. Не в кожному банку Вам взагалі віддадуть валюту, якщо вона надійшла на валютний рахунок

Сьогодні вони є фізичними особами підприємцями, зареєстрованими в Україні, які мають певні податкові преференції.

Ні, не мають. Це відверта брехня. Умови для всіх ФОПів однакові, жодних преференцій айтішним ФОПам не існує.

Вони отримують валютну виручку і, як і всі експортери, мають її по курсу, який сьогодні зафіксований — 29,25 + 1%

Так а чому ви зупинились на 29,25? «Зафіксуйте» краще курс 8 гривень за доллар — зе!виборці будуть в захваті, критичний імпорт відривних календарей ще більше підтримаєте (чи що ви там цим вигаданим курсом підтримуєте?)

А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу?

Чому ФОП-айтішник, який отримує прибуток у валюті, взагалі має її продавати? Ще й за вашим вигаданим курсом. Чому я не можу просто перевести з валютного рахунку ФОП на валютний рахунок фіз.особи?

Питання нерівності в тому, що всі експортери мають продавати валюту за вигаданим курсом, а купувати за ринковим. І різниця йде не на ЗСУ/волонтерам, а якомусь черговому Мецгеру в кишеню.

Ну як завжди, задаєш одне питання, а отримуєш відповідь геть на інше.
Питання у продажі валюти, а відповідь про: «у всіх права рівні»
Не знав, що продавці на ринку овочів, заробляють у валюті і так само продають її.
І до речі, який % продавців на ринку платять податки?

Как не странно, почти 100%. Просто у них вторая группа и фиксированный налог.

А звідки у вас статистика? Знайомий має кілька магазинів і на ринку років 30 працює. Каже, що як мінімум половина не платить податки але сплачує за «кришування»

А мой знакомый говорит — все платят. На рынке то уж точно все.
На рынке в палатке — первая группа, это 200грн±. Ну и ЕСВ, но его платят «ибо пенсия».
В «магазинах» на том же рынке — вторая.

«Чому, умовно кажучи, якась людина, яка продає на ринку овочі й фрукти й потім купує долар, щоб захистити заощадження, має купувати його по курсу готівкового ринку? А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу? Тому це відповідь на питання — умови абсолютно однакові для всіх.»
Може тому, що людина, яка продає на ринку овочі отримує прибуток в грн і їй не потрібно продавати валюту, а потім купувати її? А ФОПи, які отримують прибуток у валюті, зобовязані продати її по готівковому курсу, а купити завищеному курсу і втратити на різниці.
Я отримую валюту, для чого мені її продавати і купувати, якщо вона у мене вже є?!

Та й взагалі приклад з ринком так собі. Мені робили меблі, матеріали українські, робітники українські. Ціну дали в доларах та ще й по курсу 36. Скоріш за всього дистрибьютери овочів та фруктів себе теж в образу не дають

В коментарях дехто нарахував цілих 20-30% втрат для айтішників на курсовій різниці. Це ви як рахували? Візьмемо ринковий курс — 36 грн, уряд змушує продавати по 29.25 грн, тобто айтішники недоотримують десь 18,75%. І це при умові повної продажі валюти. Тобто насправді недоотримання може коливатись у межах 9-19%. Де ви взяли 20-30%? Чи вам просто подобається нити?

Ну тут явно ви не правильно порахували. Як можна diff так рахувати?
Долар по 36 — це

18,75%

18,75 чи 20 це спроба піти від проблеми. Є факт втрати.

Та ви ж теж відходите від проблеми. Виявляється ви самі не вмієте рахувати =), може у цьому і є причина вашого невдоволення?

утровано 1000$ це 1000$, а всі ці махінації дійсно крадуть твої гроші. Но схоже таким терпилам як вам все гуд.

Терпилами можна називати людей, які живуть за межею бідності від того, що їх притісняють драконівськими законами, а вони мовчать. Айтішники навіть і близько не наблизились до цієї межі, тому тут доречна аналогія із нитиками, а не із терпилами.

Ви чи рахувать не вмієте чи прикалуєтесь. 29,25 * 1,2 = 35,1. Такого курсу в регіонах і близько не має, тому 20%+ легко.

Ну давайте виправте мене, якщо я забув як нерівності розв’язувати в школі:

36 - 100
29,25 - x

x = 100*29,25/36 = 81,25

Тобто якщо за 100% взяти 36 грн, то 29.25 — це буде 81,25%. А тепер отримуємо різницю 100-81,25=18,75%

Втрата 18,75% це недостатня втрата ? У вас вони зайві ? У мене наприклад ні.

А у вас не гримить війна на вулиці? До мене долітають звуки самих гучних вибухів. А ще літають інколи бойові літаки, ракети над головою. Кому воно треба? Заберіть це від мене!

Схоже у вас забагато смазки, у любому питанні з’їзжаєте на раз два.

Проблема в тому, що цей податок на експортерів має багато неприємних для воюючої країни наслідків:
— наші ITвці за кордоном стають податковими резидентами інших держав і перестають платити податки тут, в Україні
— ITвці починають накопичувати валюту на своїх валютних рахунках замість того, щоб витрачати і таким чином забезпечувати роботою не-ITвців (наприклад, прораба для ремонту хати тощо)
— IT компанії повертаються до практики альтернативних способів виведення валюти
— ..і найголовніше, що цей податок іде в кишеню банків, а не держави — тобто, якщо до цього ITвець жертвував фонду «Повернись живим» $1000 в місяць, то тепер цю $1000 забирають банки і фонд її не отримує

Саме так і є, економіка не бачить цих коштів. Хоча я би з радістю їх витрачав.

накопичувати валюту на своїх валютних рахунках

Накопичувати зобовязання в гривні по фіксованому курсі. Державі і банкам байдуже, навіть якби все айті накопичувало 100% доходів на рахунках. Всеодно всі долари можна зразу пускати в обіг на інші потреби, тому що вони гарантовано не знадобляться для виплати з рахунків.

В далекій перспективі це вигідно всім, коли люди витрачають гроші. Наприклад, мені потрібно доробити ремонт, а мій прораб сидить без роботи, но ми не можемо домовитись, бо мені доведеться знімати валюту по невигідному курсу, переплачуючи за ремонт на користь банків. Тобто, ця перешкода штучна і я не розумію як це може бути вигідно державі, коли економіка гальмується таким неприродним чином.

Не знаю, як це вигідно державі. Ймовірно, річ йде не про вигоду, а про реанімацію. Де навіть зламати грудну клітку людині — не проблема, аби вона потім жила.

Я зауважив лише про накопичення валюти, так як по факту я не накопичую валюту, я її ні в якому виді як валюту не отримаю. Це просто гривневі зобовязання, накопичуй скільки влізе, потім ФГВ компенсує по фіксованому курсу :)

Фонд гарантування поточні рахунки не компенсує. А поточні рахунки фопів — так подавно.

Поточні компенсував завжди, принаймні відколи я ними цікавився. А ФОПи начебто з 2017.

— IT компанії повертаються до практики альтернативних способів виведення валюти

Зараз шукаю роботу, деякі компанії пропонують опцію з оплатою на Пайонір, Пейпал і т.п. Раніше такого не було.

Факт війни не може бути виправданням будь-чому. )))

В когось війна, а хтось бентлі за 500к завозить під 0ве розмитнення. Ви не розумієте, це інше. ©

То патріотичне бентлі, воно було синьо-жовтим і цим наближало перемогу!

говорили про 26%, коли долар був по 40 і не пам’ятаю, щоб десь писали про 30%. І якщо долар по 40, то це 26.88% (тобто закруглили навіть в меншу сторону)

не пам’ятаю, щоб десь писали про 30%

dou.ua/...​rums/topic/38600/#2420711

Ну так суть одна й та ж сама, просто база береться іншою. Логіка тих, хто пише про 20+% (і моя також), для прикладу візьмемо наведені Вами 29.25 та 36:
1. Зайшло 1000 доларів, банк їх продає за 29250 (Ukrsib 29.33 дає, мінус комісія).
2. 29250 грн йде з рахунку ФОП на карту, купити одразу на валютну карту неможливо, доводиться знімати.
3. Щоб купити 1000 доларів в обміннику, треба докласти ще готівки (36000-29250=6750).
4. 6750 від 29250 — це 25,71% зверху. Так, всі розуміють, що банк повинен щось заробляти на спреді, та й зазвичай готівковий курс був вищим за міжбанк, тому й кажуть умовно «+20%».

Взагалі, головне питання тут не в конкретній цифрі, а в тому хто і чому заробляє на цій різниці. Явно не ФОП і не держава.

▪️ повернення мита на імпортні товари;

Так повертайте, чего я должен евробляхи спонсировать. Я мог бы их 10 купить и все газончики запарковать, + спрос на топливо из как правило недемократических стран, простимулировать. Самое главное, боюсь с таким правительством мы Украину после войны не восстановим

Мене більше турбує влада професіоналів та їхні майбутні кроки при владі, та чи затримаються вони на один строк і чи є шанс на те, що дехто з них все ж таки отримає свої 8-15 років за зраду, ніж умовна втрата 20% (на практиці більше, враховуючи інфляцію) доходу. Це не принципово особливо. Я ж все ж таки на перемогу сподіваюсь у відносно найближчому майбутньому.

Ще окрема каста людей доставляє, які війну побачили тільки з прильотом ракет над головою. Те, що почалось у 2014му їх, схоже, взагалі ніяк не турбувало.

Я не впевнений що ИТшники бажають купувати, або слідкувати за курсами. Особисто в мене є бажання отримати свої честно зароблені кошти. Якщо зайшло на рахуноr ХХХ $, я бажаю отримати ХХХ $, а не 80% від тієї суми. І мені байдуже як це буде. Чи то напряму в валюті, чи по курсу згідно якого я відкуплю назад якщо мені так потрібно. Але ставити в позу і казати, що тільки з втратою 20-30%, ну то подивимось підсумки 2 кварталу, а ще більш наглядно 3го...

Ви ж розумієте, що «чесно зароблені гроші» такими є відносно встановлених урядом податкових правил. Варіант «Курс долара/євро ринковий, але податки як в Європі чи США» вам би підійшов? Мабуть ваші «чесно зароблені гроші» зменшились би ще у півтора-два рази.

Податок на прибуток як в самозайнятих в Чехії. Це ж Європа? Мені підходить.

Ой уже не перший раз чую наїзди, начебто якимись махінаціями ІТшники отримують гроші. Але в чому обман ? Гроші заведені по білому на рахунок, сплачений установлений податок, що не так ? Ну важає держава що 5% вистачає, то 5 і стоїть. Поставлять 20, значить люди і будуть вирішувати. А то дикувата логіка «ну ви і так платите не мало, то доплатіть». Так ця «доплата» то не в державу йде, а втрачається на валютообміних махінаціях. А що до податків як в Европі чи в США, так давайте подискутуємо за соціальні гарантії як там, чи за перспективу для дітей як там, чи за безпеку як там.

Я знаю кращий контраргумент: аграрії які «локомотив української економіки» в середньому по галузі в останні роки сплачували 0.1% податку на прибуток.

Особисто мені байдуже скільки хто платить. Є встановлені правила я бажаю їм слідувати. Змінять податок, значить на нові будем опиратись.

Мені теж байдуже, але це цілком адекватна відповідь на закидони про 5%

А для чого порівнювати США та Україні? Якби у нас зброя була б, як у США то і орки не напали б.
В штатах я можу взяти іпотеку під нормальний %, там нормально судова система працює, можу легко розпочати бізнес. Я готовий платити 50% доходу, якщо будуть такі ж умови

Мені б підійшов

«Курс долара/євро ринковий, але податки як в Європі чи США»

якщо до цього курса була б додана судова та правоохоронна система «як в Європі чи США»

Ну мы бы другую юрисдикцию выбрали и все. Что ж не честного-то ?

Можете объяснить в чем схемотоз?
Из того что я вижу

Pros
— сдерживает инфляцию
— продукты критической инфраструктуры закупаются по 29.5 zakon.rada.gov.ua/...​laws/show/153-2022-п#Text
Cons
— ЗП меньше на 20%
— Те кто живут в Европе платят по завышенному курсу

Каким образом банки зарабатывают на валюте? покупают валюту по 29.5 а продают по 35,55?

продукты критической инфраструктуры закупаются по 29.5

Почитай список цих продуктів. Там і «збруя для верхової їзди» і ще купа всього... дуже критичного.
Далі, те що закуплено по 29.25 ніхто не продає в Україні по 29.25.
На всіх барахолках тисячі оголошень від ушлих персонажів які купують по 29.25 тепловізори, дрони, амуніцію, так далі, тому подібне. А потім продають їх на барахолках по курсу 35 або взагалі за готівкові долари вже справжнім волонтерам.

Плюс у банків фактично необмежений дозвіл купувати валюту по 29.25 і продавати населенню по вільному курсу.

От і схематоз.

Загалом я саме так і думав. А що скажете про ФОП, які одержують у валюті на валютний рахунок? Я думаю, що вони переводять у готівку валюту і в обміннику міняють на гривню.
Тобто вони по факту нічого не втрачають за винятком комісій банку.
Я так розумію, що більшість працюють з компаніями, які мають українську юридичну особу
та отримують гривню за курсом.

Я отримую в валюті на валютний рахунок і це мені нічим не допомагає — поточні правила не дозволяють мені зняти валюту в касі банку, тільки гривні по курсу 29.25
Власне, через це і весь срач :)

— сдерживает инфляцию

На більшості продуктів в магазині вже і так цінник х2. А суттєве зменшення зп через спред відчули усі фопи.

i.imgur.com/39SXeEu.png

Вот иллюстрация к ситуации фиксированного курса от UEO.

190 млн долларов за 2.5 месяца продано валюты НБУ.
НБУ продал за это время 7.8 млрд $

При чому продав теж по курсу 29.25 правильним пацанам.

А потім бентлі по 500к, маккларени і ферарі по 300к під 0ве розмитнення)))

Бо ця маніпуляція не для вас, а для прихильників офісу простих рішень. Помітив, що в своїй більшості люди люблять історії про «відняти і поділити» чи зрадників. От і тиснуть на це. Хочеш отримати те, що заробив власною працею? — Мовчи, бо он хтось і гірше живе!

Вони чомусь як вогню бояться чіпати резонансні питання, хоча варто колись б і почати. Визнати, що по багатьох пунктах ми в повній сраці або десь на шляху до неї і починати приймати непопулярні «в народі» рішення. Забираєте 20-25-30 відсотків — окей, отже моя роль в тиловому забезпеченні і дайте можливість мені цим спокійно займатись. Не обов‘язково випускати за кордон усіх, але продумайте механізми як це зробити, кому дійсно треба. Продумайте механізми бронювання для підприємців, які і далі всупереч всім перепонам продовжують працювати і не дають економіці стати. Так, вам то політичних балів не додасть, бо в короткорстроковій перспктиві визве купу хейту і слів про нерівність, але вона і так є, причому чимала, але це може потроху повертати економічне становище в трохи краще русло.

Я думаю, що ні.

Ну нет, так нет. Ожидайте дальше рост ВВП от IT сектора.

Як же я люблю цих популістів. Що не питання до них на якусь важливу тему, то порівняння зразу з бідною бабцьою на базарі, яка продає овочі і т.д. Починають вигадувати щось про приференції, які такими не є, бо ФОПом користується чимало людей. Роблять з нас моральних виродків, бо як же так можна щось хотіти від держави. І то працює. А от коли вже і бабці прижимає, то їй от собаку порадять прадати...і норм.

Починають вигадувати щось про приференції, які такими не є, бо ФОПом користується чимало людей.

Поганенькі у вас аргументи. От коли більшість айтішників у світі матимуть однакові податки із нашими ФОПам, ось тоді можна буде посилатись на ваш аргумент про «неприференції». І, до речі, якраз ваш коментар і є тим самим популізмом, про який ви кажете, і який споживають люди зі слабким критичним мисленням.

В Чехії податок для самозайнятих осіб 15% але не від валового доходу як в нас а від прибутку. В «прибуток» за спрощеною схемою (о боже!!! в Європі теж є спрощенка!!!) записується 40% валового доходу. Таким чином, ефективна ставка податку на прибуток для спрощенців становить 15% від 40%, тобто 6%

Коли таке буде у більшості, тоді й поговоримо. Окремі випадки можна знайти, але схоже що вони одиничні.

А при чому тут більшість?)
Більшість айтішників світу — це Індія і Китай, там своя атмосфера.

У більшості тих країн, куди наші айтішники грозяться виїхати. Мабуть це точно не Індія чи Китай.

Ну я он прицілився в Чехію. Ще в Грузію грозяться, там взагалі 0% але паспорт країни ЄС цікавіший ніж грузинський.

Давайте розбиратись разом, бо в мене інше відчуття. Давайте коротко і без води.

В світі однакові податки?
— Ні. Рівності нема. В кожного свої правила.

Ми говоримо про Україну?
— Так. Отже, ваше перекидання питання приференцій на рівень вище трохи не туди.

В Україні лише ІТ ФОП?
— Ні.

Порівняння з людиною, яка продає овочі на ринку маніпуляція?
— Так, бо це образ бідолашної людини, яка продає овочі для виживання і викликає масу емпатії.

Тепер конкретно покажіть де мій провтик і слабке критичне пислення.

В контексті валютних операцій, порівняння із людиною на ринку, строго кажучи, — неправильне, але думаю автор говорив про порівняння доходу у айтішника та у продавця на ринку. В середньому айтішник щомісяця заробляє мабуть у разів десять більше, ніж продавець на ринку. Айтішник — це одна із найзабезпеченіших верств населення в Україні. Через обмеження по валюті айтішники не доотримують того, що вони б мали без війни. Але ж... бляха! У нас війна, народ, у нас війна! Кінчайте бути такими нитиками!

Ну так, гусак жирненький, треба щипати!

Пропоную забрати вашу квартиру на користь армії. Заробите ше, вам же не 20 років на неї працювати, а тільки 2. Прижметесь трошка, ну війна, шо ж поробиш :)

А що заважає продавцю перевчитись на ІТшника і отримувати золоті гори ? А насправді Ітшники не такі вже і багаті. Ти ж держзлужбовці, митники, працівники правоохоронної сфери,....мають «сукупний сімейний дохід» набагато вищий.

Та навіть не прокуратури — головні офіси КиївМіськБуду чи Агрохолдингу Мрія наприклад. У мене в дворі (не в центрі Києва), половина тачок дорожчі за мою

Комунізм і соціалізм — зло! )))

До речі, а Ви знаєте який в середньому по країні податок в аграріїв?))
Довоєнний, без нинішніх пільг?

Так от — це неймовірні 0.1%, ось хто справді наповнює бюджет а не якась смердюча айтішка!

Я зараз проживаю в селі і знаю дуже добре ці «надприбутки», які аграрії отримують через такі податки. Вас бере заздрість? Приїзджайте, працюйте трактористом чи комбайнером =).

А при чому тут комбайнер до аграрія?)

А у вашому розумінні аграрій — це хто? Фермер? У мене є друг дитинства який є одночасно і фермером і трактористом, і комбайнером (ще й на шахті працює).

От він напевне і героїчно сплачує всі 0.1% в індустрії, не інакше :)
Власне феномен айтішки — тут ще й працівникам платять, на відміну від.

3-тя група то не тільки айтішники. А є ще перша та друга групи.
Порівнюєте м’яке з теплим: абстрактного айтішника в світі — у штатах чи Бразилії, чи В’єтнамі — на зп чи самозайнятого, чи B2B — з українським ФОП 3ї групи.

Зараз є можливість відкриття рахунків за кордоном дистанційно і валюта буде попадати в країну мінімально на споживання, а податки впадуть до нуля. Таких наслідків добивається держава?

а в каких зарубежных банках щас можно открывать счета дистанционно?

Навіть москаликам же відкривають, було би бажання.

Спасибо за содержательный и остроумный ответ, полностью отвечающий на поставленный вопрос.

наприклад wise, paysera, satchel, payoneer and so on

но это ведь не совсем банки, а платежные системы со своими ограничениями.

так, але для цілей збереження грошей підходять

Вот как раз для хранения я бы поостерегся. Одно дело принять платеж и сразу его обналичить, а другое — хранить большие суммы в платежной системе, которая не несет такой ответственности перед клиентом как банки. Правда я не слишком глубоко вникал в эту тему и может быть мои опасения не имеют под собой почвы.

я мав на увазі збереження від втрат на курсі, а так то можна знімати готівку або звідти переказувати на брокерський рахунок

payoneer отдельно отмечает, что его НЕЛЬЗЯ по полиси использовать для хранения денег.
Думаю, с другими та же баклажка.

читай моє уточнення нижче — збереження від втрат на курсі, як транзитний сервіс

Не важно, это ТОЖЕ запрещено полиси payoneer.
Запрещено ЛЮБОЕ хранение на счету.
А при сьеме будет курс мастеркар, он в данный момент НЕ отличается от нацбанка. +3.75% сверху за трансграничный платеж.
minfin.com.ua/currency/mastercard

як ти це собі уявляєш? отримав гроші і в ту ж секунду маєш їх кудись витратити? )
тоді всі користувачі порушують це полісі.
знімати кеш треба ясно що не в Україні, а євро/юсд за кордоном — у кого є можливість, у кого нема — переказ в інше місце

Та так же как в пейпеле. Просто вас банят и потом сами представляйте.
Если у вас на счету лежит сильно больше, чем приходит денег в месяц, то вас банят.

ну то я тому й писав, що треба виводити кудись, а ці сервіси як транзитні

Ну так треба дивитись в класичні офшори: Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Маврикій, Багами.
Навіть в Швейцарії москалям дистанційно відкривали рахунки :)

Хм, ну там наверное москали сразу через доверенных лиц завозили чемоданы налички или переводили значительные суммы и им в качестве исключения фофрмляли счета. Я просто о таких ситуациях особо не слыхал. И не разбирался как это можно обычному украинцу сделать.

Та ні, без чемоданів — ще був гучний скандал на цю тему.
А потім ще кілька скандалів :)

Якщо, наприклад, переводити кошти з пейПал на український рахунок, то ПейПал автоматично рахує по курсу НБУ, а банк рахує по якомусь іншому, приємному для банка курсу. І виходить, що хочеш перевести на Єврову карту 100€, а падає... тадам ..88€. Як варіант тримати там сбереження до настання нормального, ринкового курсу... Але коли це станеться — невідомо!

з пейпалу не варто на карту виводити, для цього є інші сервіси з свіфт або р2р в валюті

до речі, це тільки приват по лівому курсу рахує, на моно, ощад і ПУМБ приходить все нормально по курсу НБУ, заходить валюта 1:1

Дукаскопі, але ліміт 2 тис доларів на квартал.

Я на початку війни відкрив в Dukascopy рахунок, запросив підвищення ліміту, так досі і не підвищили. Сказали що багато справ, ще не втигли опрацювати мою заявку :D

Мда. Нащо вороги, коли є такі союзники...

А ще є ідіоти, які «не чули» про війну, і не розуміють чому обмежують їхні права.

з такими настроями в нас постійно буде, як кажуть на россії, «то понос то золотуха».

«Сьогодні вони є фізичними особами підприємцями, зареєстрованими в Україні, які мають певні податкові преференції» — ні, не мають порівняно з іншими підприємцями
«А ФОП-айтішник, який така ж фізична особа, має купувати по якомусь іншому курсу?» — питання не купівлі, в продажу
Як завжди, сеанс урінотерапії від чиновника
Ну нічого, подивимося на сферу ІТ, коли з’явиться вибір локації

Якщо чесно, я не бачу яке рішення тут можна знайти. Так, ІТ ФОП в Україні несе усі ризики (й переваги) України. Просто до війни всі обговорювали переваги (низькі податки, дешеві послуги), а зараз з’ясувалося що й ризики ніфіга собі.

Основной риск, от действий НБУ выходит.

Ну, всіх інших експортерів звісно теж бриють в користь банкірів.
Я цілком розумію чому так було зроблено в перші дні і тижні війни, але вічно так тягнути не можна.
Ще й крипту он заблочили на днях — явно не просто так :)

Рішення назріло вже давно. Треба поступово піднімати фіксований курс. Тоді звісно постраждають всі, хто отримує надприбутки на схемах критичного імпорту.
Казки про нездорожчання товарів завдяки мудрій політиці НБУ не беру до уваги.

Як на мене, проблема в тому, що одночасно звалилося багато критичних обмежень одномоментно: мобілізація, заборона виїзду, новий податок у вигляді конвертації надходжень з 20% втратою, заборона виводу валюти і купівлі тієї ж крипти, інфляція і неможливість зберегти свої гривневі активи, непідняття ставки по військовим облігаціям хоча б до рівня інфляції.
Окремо кожен із цих пунктів болючий, але не надто важливий, а от всі вони разом вже можуть сформувати критичну масу незадоволення, що спонукатиме людей до сірих або відверто незаконних дій.
Уряду однозначно варто щось думати, бо очевидно, що війна ще триватиме досить довго, а весь цей час на закручених гайках існувати неможна, щось десь треба послаблювати.

Національно- Визвольна війна йде, наші герої щодня гинуть, але вбити економіку і громадське суспільство це також не вихід.

Проблема не в тому що вони звалились всі одномоментно, а в тому що це тягнеться далі без жодних послаблень — в перший місяць ніхто не бухтів, другий місяць ніхто не бухтів, третій місяць... ну, не особливо бухтіли.
Навпаки гайки закручують: на днях заборонили виводити гроші з крипти бо це «непродуктивно».

Саме так, війна вже йде більше трьох місяців і за весь цей час ситуація з обмеженнями стає тільки гіршою.

Тобто на вашу думку втрати через війну не на стільки є суттєвими, якщо порівнювати із «закручуванням гайок» від уряду?

Втрати від війни є дуже суттєві по всім напрямкам.

Але я бачу заяви мінцифри, що вони хочуть аби в Україні росла і розвивалась ІТ галузь, а для цього не треба закручувати гайки.
Я бачу провал Мінфіну по останньому аукціону із продажу облігацій бо мало хто хоче їх купувати по старим відсотковим ставкам.
Я бачу суттєві зменшення рівня донатів від айтішників і останній збір на ДОУ тому яскравий аргумент, тому що мало хто хоче офіційно платити податки, потім платити непрямий податок 20%+, а потім ще й донатити, хоча більшість це продовжує робити але обсяги скоротилися.
Ну і кожен другий мій знайомий айтішник, з якими я говорив про це, домовились із своїми компаніями чи клієнтами напряму аби заморожувати частину ЗП на європейських та американських рахунках компаній і не заводять сюди аби не продавати по невигідному курсу.
Ще частина, хто керує своїм фопом самостійно просто тримають валюту на фоп рахунках і не продають.

Якщо ми дійсно хочемо перемогти, то там окрім гучних заяв ще треба дивитися на реальність і відповідно діяти.

і відповідно діяти

Пропоную:
— Ввести примусову конвертацію 100% валютних надходжень
— Провести примусову конвертацію валюти на рахунках підприємств і ФОПів
— Криміналізувати «притримування» валюти

+ відродити 88 статтю кримінального кодексу совку. щоб ще й населення брудні зелені бумажки не купляло.

Давайте візьмемо середню зарплату айтішника, виходячи із останніх опитувань на ДОУ — це $2500, із яких половину можна не продавати. Тепер давайте оцінимо «закручування гайок». Як уряд змушує продавати валюту: 1250*29.25=3 6562,5 грн. Як би можна було продати без обмежень уряду: 1250*36=45 000 грн. Тобто середньостатистичний айтішник недоотримує 8437,5 грн на місяць. Оце ви називаєте «Серйозним закручуванням гайок аж настільки, що ІТ-галузь не буде розвиватись»?

Я нижче відписався що я про це думаю. 8500 на війну або на армію — ну, ок.
8500 на схематоз — ну, ні, дякую.

Сама лише втрата або недоотримання 20% заробітку це не є мотиватором для дій, але в купі з іншими вищеописаними ефектами це множиться одне на одне і має вагу.
Я не хочу продовжувати цю дискусію аби не виправдовувати «всепропальщиків», адептів тотальної зради і свідків «відпустіть мене в європу».

Чудову розумію, навіщо це все було зроблено, це все дійсно потрібні речі АЛЕ. Я також розумію, що є обʼєктивна реальність і ця реальність вимагає ті чи інші послаблення в економіці, ринку і/або правах на пересування чи відмову від мобілізації більш ширшої категорії громадян.

Я не хочу продовжувати цю дискусію аби не виправдовувати «всепропальщиків», адептів тотальної зради і свідків «відпустіть мене в європу».

Це добре що не хочете продовжувати, але до цього часу ви таки говорили з ними в унісон.

Почему бы просто не сказать: дорогие, айтишник с сегодняшнего дня вы будете платить не 5 процентов, а 15 процентов налога. Эти деньги пойдут на соц выплаты, поддержание штанов страны. Но конечно, лучше эти деньги серым способом забирать, чтобы они оседали в карманах банкиров. ’Все честно — банкиры Украины столько всего ’потеряли’ в войну.

Так ДА!
Всі волають вголосіну: Введіть новий військовий податок але зробіть це чесно і прозоро! Ми й так донатимо на військові й гуманітарні потреби, давайте робити це прямо, прозоро!

Ось в чому обурення, в схематозах у військовий час, а не просто в недоотриманні прибутку.

Результатом буде військовий податок і схематоз :)

1) з таким підрахунком в як у Вас, то горе ви програміст.

Схоже що вам, і усім хто з вами згоден, потрібно справді змінити локацію, хоча б тимчасово, а якщо схочете, то й постійно. Схоже що для вас не є очевидними мінуси еміграції, в тому числі й через рівень податків в Європі чи США.

Зараз я бачу постійну картину як велика частка (більшість?) айтішників тільки те й робить що переживають як би здриснути десь за кордон щоб їх не чіпали. Війна? Ні, не чули, то не наше. І не дай боже продати свою щомісячну валютну виручку замість 144К грн., по 116К грн. О боже! Оббирає держава! Де наші права!? Пора звалювати!

Я б такий що реально дозволив таким шкурним персонажам звалювати, ще й спростив би їм усі процедури.

Мені не пече те що замість 144К буде 116К, мені пече те що ці гроші підуть не в бюджет і не на армію а в кишеню «правильним пацанам»

гроші підуть не в бюджет і не на армію а в кишеню «правильним пацанам»

Чому ви так думаєте?

Так було ж інтерв’ю недавно з представником НБУ де це прямим текстом кажуть.
А НБУ не купує валюту зараз а тільки продає. По курсу 29.25, правильним пацанам, 7.8 мільярда баксів, це теж офіційна статистика — можна подивитись.
Що в статтях «критичного імпорту» теж можна подивитись — там «збруя для верхової їзди» та інші критичні речі без яких наша держава не може існувати.

Навіть справді військовий і критичний імпорт часто застосовується як схема обналу — купуєш тепловізор чи дрон по курсу «29.25», завозиш по пільговій схемі і продаєш волонтерам за готівковий бакс. Всі барахолки завалені цими оголошеннями доверху, аж тошнить вже.

Ловите сверх-экономиста!

Підписатись на коментарі