Інститут математики НАНУ потребує допомоги

Всім привіт )

Думаю, більшість київських (а може і не лише) представників ІТ спільности, що навчалися в технічних вишах, добре знає Інститут математики, а також мали там викладачів, наукових керівників або навчалися в аспірантурі.

Наразі, нажаль, ІМ змушений просити про допомогу, адже фактично всі українські та іноземні гранти призупинені, а бюджетне фінансування галузі на час війни суттєво скорочене.

Як можна допомогти:

— дізнатися, чи є у вашій компанії робота для науковців та запропонувати її керівництву Інституту

— прямим донатом

Всі деталі за посиланням (офіційне звернення Інституту, контакти керівництва, реквізити для допомоги).

mathematics.in.ua/...​ics-in-kyiv-asks-for-help

Давайте спробуємо разом дати шанс українській фундаментальній науці вижити )

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Фундаментальная наука не может быстро окупиться, поэтому никак не выедет на донатах частных лиц. Нужна поддержка государства и/или фондов, даже пусть полу-олигархических.

Поэтому как вариант: может, собрать денег на рекламную кампанию для привлечения грантов?? Это конкретная цель, результат легко измерить. На это можно и скинуться.

Я абсолютно з вами згодна, що задача підняти наукову галузь в країні — це задача зовсім іншого рівня. Але наразі стоїть набагато більш прикладна — банально пережити поточний період.
Спробую пояснити трохи детальніше.
Одна з принципових різниць між комерційною та державною установою — це неможливість перерозподілу коштів між статтями бюджету (доречі, це стосується навіть міжнародних грантів, там не можна гроші за статтею «Технічне забезпечення» використати, наприклад, для бонусних виплат працівникам).
І ось якщо нестачу коштів по зп ще можна віришити непопулярними та болючими рішеннями накшталт скорочення бонусів та штатного розкладу, то легальних способів перекрити нестачу коштів на сплату комуналки зсередини просто не існує. І коли ми говоримо про борг за комуналку в розмірі 1млн грн, то тут навіть приватні донати стають у нагоді )

До того ж мова йде не лише про приватні донати, а й про привернення уваги тих, хто може допомогти із залученням ІТ компаній (крім уже залучених). Наприклад, з боку нашої компанії ми допомагаємо як з внутрішнього благодійного фонду, так і з точки зору технічного забезпечення (не повірите, але банально ноути, що для ІТ є застарілими, допомагають перевести частину співробітників на рімоут і зекономити на тій самій комуналці).

Основна проблема міжнародних грантів зараз у тому, що політика співпраці з науковими установами жорсткіша, ніж з ІТ компаніями. І якщо навіть в нашій галузі є призупинка українських команд на час війни, то там з цим ще гірше. Якби не це — проблеми виживання в поточному періоді не стояло б )

Але мені сподобалася ваша ідея щодо рекламних кампаній на майбутнє. Якщо ви можете порадити когось, хто на цьому знається і готовий поспілкуватися з керівництвом — дайте, будь ласка, знати )

— дізнатися, чи є у вашій компанії робота для науковців та запропонувати її керівництву Інституту

Що ви вкладаєте в «роботу для науковців»?
Роботу джуніор КуА?
Роботу викладача в виші (як я знаю, то багато хто вже таке робить)?
Дослідження у сфері топології? Впевені, що таке є в аутсорсі?

— прямим донатом

Донатом на що? На ЗП? Так це не буде працювати, то немає кінцевого результату.
І це приводить нас до професійності менеджменту інстуту, треба проводити реструктуризацію. Порозпродавати сади, як це роблять деякі біологічні НДІ, тут не вийде.

Власне, якщо хочете допомогти, то спробуйте донести до керівництва інституту необхідність проведення реструктуризації і пошуку замовника (окрім насиджених державних тем).

Найпростіше, спробувати зробити і продати курси по всяким датасайнсам (хоча наче вони вже були/є в інституті математики) та розвивати іншу освітню діяльність.

Думаю, що є сенс прочитати посилання, там є багато відповідей :)
Міжнародні гранти як раз і були результатом пошуку замовників під конкретні дослідження (і новий директор цим дуже активно займався навіть ще до його обрання в грудні), але війна вносить свої корективи.
Тут не йде мова наразі про стратегію змін мирного часу (яку як раз і почали вибудовувати, і необхідності додаткової підтримки не планувалося, наскільки мені відомо, міжнародних замовників вистачало). Тут іде мова про виживання у військовий час.
Якщо у вас є ідеї, які додаткові дії можливі саме зараз — за посиланням є контакти і керівництво відкрите до обговорень )

Думаю, що є сенс прочитати посилання, там є багато відповідей :)

І які з видповидей на мої запитання я пропустив, коли читав перший раз?

Тут іде мова про виживання у військовий час.

А в чому різниця з мирним часом? Знищені склади та виробничі потужності? Мобілізовано критичну кількість працівників, що виробництво тепере не можливе?

Якщо у вас є ідеї, які додаткові дії можливі саме зараз — за посиланням є контакти і керівництво відкрите до обговорень )

Звільнити десь 20% людей. Це має бути легко, бо десь третина штату в наших НДІ не приносить результат.
Шукати замовників, тим паче що це вже було в процесі (є питання скільки років воно було в процесі, і який результат було досягнуто).
Працювати з іншими структурами МОН та НАН, щоб побудувати механізми збереження фундаментальної науки, окрім просіння милостині.

Власну тут якраз «військовий час» є перевагою, бо задає обмеження.

Це все звучить дуже неприємно, але донатами фундаментальну науку в Україні не врятувати, ви лише продовжите її деградацію.
Пошуки «робота для науковців» через 3 людину на форумі де в основному працівники — це теж ознака того, що менеджмент НДІ не справляється.

І які з видповидей на мої запитання я пропустив, коли читав перший раз?

На що саме потрібні кошти, які типи роботи пропонуються в першу чергу, що саме є причиною різкого зниження фінансування, в чому різниця з мирним часом і т.д. Майже на всі ) Почитайте :)

Звільнити десь 20% людей. Це має бути легко, бо десь третина штату в наших НДІ не приносить результат.

Ви тут прямо вгадали — штатний розклад вже скорочено на 20%. Наскільки мені відомо, принаймі.

Шукати замовників, тим паче що це вже було в процесі (є питання скільки років воно було в процесі, і який результат було досягнуто).

Нового директора було обрано в грудні 2021 (щоб ви розуміли про який час йде мова). І кілька програм запустити він встиг. Про призупинення роботи з іноземними замовниками і його причини в посиланні теж є (я розшифрую, бо може ви не в курсі — іноземний грант — то є як раз замовлення)

Пошуки «робота для науковців» через 3 людину на форумі де в основному працівники — це теж ознака того, що менеджмент НДІ не справляється.

Це говорить про розуміння того, як працює сучасне інформаційне поле, а також того, що можна і треба використовувати всі можливі джерела. Чи вам здалося, що пост на доу то єдина дія і більше ніякої роботи не ведеться? )

Все ще пропоную поговорити з керівництвом (бо як ви правильно помітили — я до нього не належу), якщо вам дійсно цікаво розібратися та в чомусь допомогти. Але навіть якщо просто поговорити — то вдячна вам за підтримку теми в топі :)

Що ви вкладаєте в «роботу для науковців»?

Проводить лекции, читать доклады, инструктажи и делать обсерв диссертаций и проектов.

Проводить лекции, читать доклады, инструктажи и делать обсерв диссертаций и проектов.
Впевені, що таке є в аутсорсі?

Навіть більше скажу, в тих поодиноких випадках де таке потрібно, самі контори приходять в універи і нді

Напевне під роботою для науковців мається на увазі щось пов’язане з R&D. Напевно ж є місця де потрібні важкі(або вузькоспеціалізовані) алгоритми та математичні викладки. А мене, ось, серед начальників, у всіх Phd в якщо якась компанія хотіла це зробити то це заклик зробити це зараз у співпраці з інститутом. Це я кажу безвідносно до самої статті, я не захищаю та не критикую саму ідею, просто як я зрозумів ідею

Підписатись на коментарі