З 16 липня всі українські сайти мають бути державною мовою

З 16 липня всі сайти та інтерфейси програм в Україні мають бути українською мовою, — це черговий етап імплементації «мовного закону», який ухвалили у 2019 році. Про це нагадав на своїй фейсбук-сторінці Уповноважений із захисту державної мови.

Це означає, що з 16 липня 2022 року:

• будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму — від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні;
  • усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

За невиконання закону Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.

👍ПодобаєтьсяСподобалось34
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

ДОУ це якийсь розсадник руськощелепних та випустітєменябудуналогіплатіить зрадойобів. Приємно дивитися як в десятому треді поспіль палають сраки, але десь має бути межа?

Зустрічався на днях з колегами вперше від початку війни—ні зрадойобів, ні руськощелепних.

Де ви такі беретеся?

І всі ці роки, поки російська тут була дозволена, кожен великий міжнародний бізнес створював офіс у Москві на все «СНГ», наймав там маркетологів, логістиків, різноманітний офісний планктон, часто винаймав ще й склади і підтягував виробництво. Туди ж їхали працювати наші, особливо зі Сходу, винаймали нерухомість, підживлювали будівництво в Москві, куди потім ще й заробітчани їхали робити ремонти.

Фактично через мовну нерозбірливість самі, своїми руками виливали кулі, якими в коліна й потилицю розстрілювали людей в Бучі.

Добре, що це припинилося, але шкода, що аж так пізно. Якби взялися за розум до війни, мали б в себе окремі бранчі всіх цих маків-кфц-ашанів. Натомість нас здебільшого поперекидали до поляків, бо хто буде бізнес у війну розбудовувати? Так, це добре, що копійка йде дружньому народу, а не ворожому, а могла ж і на нас працювати. Непрямі втрати через цю нерозбірливість вимірються мільярдами й мільярдами.

Йшов 4 місяць війни. Малоросів досі обурює факт, що головною і дефолтною мовою в Україні повинна бути українська. А ми ще дивуємося, чому русня така тупа і промита, хоча багато наших руськочелюстних представників нічим не краще, просто опинилися по інший бік кордону з рашкою.

Чудово, ще б за замовченням щоб була українська. Бо якось задовбало, що на який сайт український не зайду — то або нема української версії, або є, але все одно російську мені в першу черху пихає.

Взривом узкоязичних пердаків задоволений.

1334 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Скопирую кусок закона, а то как-то складывается впечатление что половина (включая меня 😅 ) обсуждает текст новости от обмудсмена, а не сам закон

6. Інтернет-представництва (в тому числі веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою. Поряд з версією інтернет-представництв (у тому числі веб-сайтів, веб-сторінок у соціальних мережах), виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами. Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

Для іноземних суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та мають в Україні дочірні підприємства, філії, представництва, версія веб-сайту державною мовою повинна містити достатню за обсягом та змістом інформацію для зрозумілої навігації та розкриття мети діяльності власника такого інтернет-представництва.

Версія такого веб-сайту державною мовою для користувачів в Україні повинна завантажуватися за замовчуванням.

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Text

Надеюсь никому не придет в голову теперь использовать продукты JetBrains? А то у www.jetbrains.com украинской локализации нет, да и насчет интерфейса самих продуктов не уверен

Підкажи, який звʼязок JetBrains і закону, який вимагає, щоб українську локалізацію мали

усі інтернет-ресурси які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні

Чтобы быть последовательным в своей борьбе, хотя бы

Чтобы быть последовательным в своей борьбе, хотя бы

Сайты предпринимателей, зарегистрированных в Украине, должны иметь версию на украинскиом языке и она должна быть дефолтной.
Достатночно последовательно, не так ли?
Не вижу, в чем, собственно, проблема?

Не вижу, в чем, собственно, проблема?

Хочу везде украинскую локализацию, но сам бороться не буду, подожду закона. Действительно, в чем же проблема

Товаріщ, ти вже починаєш заганятися і додумувати чужі думки. Звісно, тут в інторнетиках це просто спори заради спору і можна іноді трохи додумати чи переінакшити, але в цій гілці коментарів, імхо, ти це робиш більше необхідного..
Про accept-language дискусія конструктивніша, якщо ігнорувати емоції)

Ну так а мета закону яка? Якщо розвиток мови — ним можна займатися і без закону. А то виглядає так що хочу на сайтах мати українську, але хай для цього напишуть закон, а без закону нічого робити не буду

Ну так джетБрейнс то тут при чому? якщо вони заснують локальну дочку, то для українців має бути українська локалізація.
Мета закону (як її розумію я, бо не читав) — полишити, нарешті, «язиковий вопріс» позаду, зафіксувати державну мову, надати їй преференцій. Бо продовжувати пєжить муму руського язика немає ніякого сенсу — москалі нападуть хоч так хоч так, а от дистанціюватися від москальщини треба максимально.
Якщо хтось хоче локалізації в продуктах — робить переклад і відправляє пулл-рексвест, ніхто законів не чекає. Ну окрім тих, хто на 4пда питає «а русік єсть?» і вважає, що зробити «русік» йому просто зобов’язані.

Та тут просто лунали думки що нарешті усі проблеми з перемиканням мови виправляться. Ну от не виправляться, якщо тільки закордонний бізнес не має тут офіційної доньки. Той же гугл, або фб — мають тут представництво? Майкрософт наче має, але у них начеб-то й так сайт українською

. А то виглядає так що хочу на сайтах мати українську, але хай для цього напишуть закон, а без закону нічого робити не буду

Нет. это «Я всегда хотел сайты на украинском, но чтобы этого добится — приходится сначала принимать закон! а потом еще и убеждать разных в том, что закон ОБЯЗАТЕЛЬНО надо выполнять.»
Дружище, ты при наличии закона — против украинских сайтов, без закона ты вообще пальцем не пошевелишь. Не хочешь добровольно — будешь по закону, сорян.

Я не против сайтов на украинском, я против чтобы меня принуждали пользоваться сайтами на украинском, и против того чтобы популисткий закон делал невозможным следование стандартам, но ты похоже вообще не можешь воспринимать написанное

Я не против сайтов на украинском, я против чтобы меня принуждали пользоваться сайтами на украинском,

А тебя никто не принуждает. В законе написано «должно иметь по умолчанию украинский язык». Зашел на сайт, выбрал язык великого пушкина — всё, счастлив.
В чем проблема? «Мне надо делать лишнее действие?»
Между нами-девочка — сделаешь, не облезешь, это тебе не с хинди на вьетнамский переключать.

Девочку в зеркале увидишь, хамло

Девочку в зеркале увидишь, хамло

Сорян, опечатался, должно было быть «между нами — девочками» — устойчивое выражение, шутливый вариант «строго между нами».
Но даже с исправленой очепяткой я считаю, что проблема «ой, мне надо однократно переключить язык сайта с языка, который я понимаю, на язык, который я понимаю» — это не проблема, а повод потрепаться.

зы и имейте чуйство йумора и толерантность. не все тут хотя вас обидеть и/или оскорбить. хотя и могут, я так думаю.

ой, мне надо однократно переключить язык сайта с языка, который я понимаю, на язык, который я понимаю

Так про другую сторону можно сказать то же самое ведь, нет?

это не проблема, а повод потрепаться

2022 год, хочется чтобы все работало по-человечески, как задумано. Просто преставьте что бы было, если бы все сайты, включая гугл, уважали настройки языка в браузере. Покупаешь новое устройство, выбираешь при первом старте предпочитаемый язык, добавляешь остальные языки — и всё. Верю что когда-то так и будет. Программы в большинстве случаев уже умеют определять язык операционной системы при установке. Для сайтов и веб-приложений тоже уже всё давно подготовлено и обкатано, достаточно всем начать этим пользоваться. Некоторые уже пользуются. Странно конечно когда это не реализует такой крупный интернет-магазин как розетка, у которого в штате были свои разработчики, дизайнеры и т.д. В то время как foxtrot.ua, у которого по идее интернет-торговля не на первом месте, работает как ожидается

Хочу везде украинскую локализацию, но сам бороться не буду, подожду закона. Действительно, в чем же проблема

Ой, а я это слышал уже! «Где вы были восим лет!»

В чем проблема — подождать закона и требовать его исполнения, а не просто так от «я вот хочу» докапываться до людей?
Есть закон — будь любезен выполняй. Требовать чего-то, чего нету в законах — не слишком перспективно, не находите?

Надеюсь никому не придет в голову теперь использовать продукты JetBrains?

Вам — можно, не используйте, я разрешаю.

Російської культури як такої не існує. Існує домінанта, московська культура. Це вона — зверхня, надмірна, цинічна, імперська, зневажлива. Все інше — це лише ресурс для Москви, яка викачує все з регіонів російської імперії.
В Росії проживає понад 190 народів ru.wikipedia.org/...​ациональный_состав_России. А от мультикультурне середовище в Росії знищено та зачищено. Культура там лише одна панує — московська, імперська, яка називається російською лише для прикриття та відчуття узагальненості.
Який стосунок до Москви та терміну «російського» мають дагестанці, осетини, чеченці, татари, буряти, калмики, чуваші, башкири? Де їх культури?
90% всього, що є «культурне» в Росії — живе та працює в Москві. Москва — це типу Дубай, Доха. Всюди пустеля та відсталість, а там — розкіш, багатство, надмірність, величність та «культура». Москва та москвичі історично зневажали навіть регіони РФ (РРФСР) та людей з регіонів СРСР, Російської імперії, вже не кажучи про різні колонії.

👉Як показують коментарі — найскладніше для частини українців — це вбити русню (читай русский мир) у своїй голові, на жаль... 🤬

Да, знаешь, менять язык бытового общения это не самая простая и приоритетная задача в принципе. русский мир != русский язык. зачем обижать так ?

можливо пан Костянтин має на увазі не стільки «руський язик», скільки «йа буду гаваріть паруські із прінципа і нічіво ви мнє нісдєлаєтє!!1»

Руська мова — та наздоров’я, розмовляй, доки ти не вимагаєш, щоб тебе скрізь з нею розуміли і сприймали. Ну як я не вимагаю, щоб десь в трондхеймі розуміли мою українську.

Ну, в Европе, например, принмают людей любых с любыми особенностями и культурами. Так что, дискриминация русскоязычных это точно не путь в Европу.

я думаю тут дискримінація не руськоязичних, а руськоязичних, яким всє должни.

Ну як деяких місцевих, яких ущємляют, бо локалізують документацію і сайти.

Тоже вопрос хороший. Чисто с точки зрения разумности — дать русскому языку статус регионального это упростило бы жизнь пенсионерам. С другой стороны такие шаги сближают нас с рф, и президент осознанно от этого ушел в законе про коренные народы. Вопрос не простой и не имеет ответа однозначного. Пока-что все идет правильно по-моему.

Чисто с точки зрения разумности — дать русскому языку статус регионального

Так это было, и в 2014 в первую очередь именно это и отменили

І їм видають місцеві паспорти? Дають право голосувати?

Я не заставляю нікого міняти мову спілкування. Говоріть дома хоч через блокнот.
Але особисто мені буде дуже приємно, коли відкриватиму будь який сайт name.ua і він буде по замовчуванню українською, коли по радіо, теле і інтернет новини будуть в першу чергу українською.
І дуже не приємно чути ось ці принципові заперечення, наче людину 20 років заставляли розмовляти мовою, і били по морді за російську.

мені буде дуже приємно, коли відкриватиму будь який сайт name.ua і він буде по замовчуванню українською

А мне будет приятно когда сайты будут уважать настройки браузера и устройства, а не вот эта дурь с определением языка по домену верхнего уровня

Сорі, це так мило, коли тут на доу теоретизують що рускій мір не то, рускій язик нє ето

Дозволь я посумніваюсь що ти чи хтось тут краще за дугіна путіна чи кпсс знав що таке рускій мір

Москва — це сучка яка лізе до всіх, і ссить біля кожного стовба й куща, мітить територію, куди не прийде там школу закриє, книжку забере, натомість відкриє російськомовну школу і томік пушкіна всучить

Рускім міром несе за версту, але митись не самая простая і пріорітєтная задача

Нічого особистого, просто кажу як це виглядає.

Якщо російською чи українською це вибір, і всі українською чудово говорять, то якого ці всі сентименти про свободу чи невдобність.

Просто треба чесно сказати, що деяким людям нравится пахнуть русским миром. Но конечно же нет, мы — не русский мир, мы только пахнем

Слушай, я говорю по-русски, но к россии не имею отношение. Хватит этот газлайтинга.

Чисто с точки зрения разумности — дать русскому языку статус регионального это упростило бы жизнь пенсионерам.

Я теж говорю російською, і не бачу розумних причин, чому людина це написала б під час війни. Нам мало російськомовного населення, ми не наїлися ще результатів, треба знов на ті ж граблі

русский мир != русский язык

Ага

Председатель Госдумы Вячеслав Володин посоветовал жителям Украины не спешить выбрасывать учебники по русскому языку, чтобы потом не пришлось их искать. Об этом он написал в своем телеграм-канале.

Володин напомнил, что одна из задач спецоперации — это восстановление прав и свобод граждан, желающих говорить на родном языке и изучать его

Володин напомнил, что одна из задач спецоперации — это восстановление прав и свобод граждан, желающих говорить на родном языке и изучать его

Так они весомую часть таких граждан уже поубивали. Но на росии вообще каждый чиновник мелет что-то свое. То напасть на них хотели, то нато расширяется, то «деокупация» «республик»

Весомая часть таких граждан на той стороне воюет сейчас, кто добровольно а кто добровольнопринудительно. Имя им чеченец, бурят, украинец, которым тоже когда то русский язык != русский мир. А потом вдруг незаметно оказалось что начальство думает иначе.

Или ты хочешь сказать что там москвичи воюют?

Язьк и религия принесенная оружием основа российской империи уже 400 лет и вы будете тут внезапно говорить что их нато волнует? :)

Они прямо ето говорят с 2000х годов

Можно хоть одно доказательство что например Володин не знает что говорит или невменяем?

Хотите повтора через 10 лет — продолжайте разговаривать исключительно на «родном»

Весомая часть таких граждан на той стороне воюет сейчас

По-моему речь о гражданах Украины, не?

Хотите повтора через 10 лет — продолжайте разговаривать исключительно на «родном»

В Нарве, я слышал, сепаратизма нет.

Так граждане Украины, такие же как и вы

В Нарве, я слышал, сепаратизма нет.

Так тебе сюда
uk.m.wikipedia.org/...​media/Файл:Russia1991.png

Скажи, чем ето держится вместе? Что бурят имеет общего с татарцем или белорусом или теперь украинцем в крыму?

Россия — от одры до владивостока. А все кто посередине — нужно вернуть. А любители пушкина — добровольное пушечное мясо, расходный материал для набора колаборантов, и масовка для парадов.

Продолжайте разговаривать

То есть для тебя значение имеет на что эти шавки в рф рот открывают? или я не понял, ты думаешь твой переход на другой язык добавит нам вооружений ?

Мне странно что тебе оно значения не имеет.

Я думаю, что вам, людям по разным причинам все еще не понявшим и не слышащим что они говорят или может даже просто считающим что какаяразница, стоит переоценить свое отношение к русскому как основному языку, переступив через неудобства и «свободу выбора».

Но раз вы не можете, то хотя бы не тяните русский «в региональные языки» и усвідомте нарешті, що да, якщо гітлєр 10 років казав що хоче знищити євреїв, або путін 10 років казав, що надо поубивати бандеровцев і защитить русскоязычних, то мабуть, вони це таки мали на увазі. Це не здалося. Навіть якщо нормальным людям це дико.

твой переход на другой язык добавит нам вооружений ?

Да, переход — минус из партактива добровольцев, откуда они черпают и шпионов и сочувствующих и поддерживающих

І так було завжди, ще відколи пропокович вчив петра першого як це робити

Ганна Герман, Нестор Шуфрич, Медведчук и прочие ебланы благополучно совмещают украиноязычность и партактивность/сочувствие/поддержку.
В самом деле, хватит газлайтинга.

Ну да ну да, ебланы которые так же топили за российськое наречие, только на украинском языке

Если ты не понял, то маркер как раз не язык как не смешно, о чем вы и топите, а как раз отношение и пиетет к русскому

Сюда входит:
— плач ярославны как же сложно
— ой а он мне роднее квашеной капусты
— как всем будет хорошо и свободно
— принципиальные свободолюбители пушкина
— воспеватели отцов-основателей половины украины, история начинается только вместе с россией и навек
— какаяразница

Та блин все в етом топике уже было пережевано

Единственное возможное место московскому языку в Украине — иностранный, а в украинской школе — как факультативный второй иностранный

Олексей, ты сгущаешь краски.
Я думаю ты заигрался в политику чтобы такие советы давать, и надменно рассуждать «вы люди», а я тут «эксперт». Ну нравится — разговаривай кто ж тебе мешает. срал я на мнение путина и других.

Тобто ти заявляеш на повному серйозі що таке рускій мір, заявляєш що ти краще знаєш що в кремлі в голові, а хто не згоден з твоєю думкою — надмєнний експерт, який не згоден з розумними людьми?

Я дарма тобі з поваги перейшов на російську, Влодіслав

Очевидно що повага для тебе поняття далеке

Хватіт газлайтінга тут, в воскрєсніє, сьорбну ка чаю

Да какая разница что в голове в кремле ?????
Об это меньше всего думать нужно.
Да можешь на любом языке: русский, английский, украинский, я одинаково хорошо понимаю.
Не вижу тут элемента уважения. Уважение это когда ты делаешь логическую выкладку человеку, без перехода не личности, перечитай свой пост, я там такого не нашёл. Нашёл только субъективные оценки и текст что я что-то не понял.

Ты прикалываешься ?
Или у тебя с логикой не совсем Лады ?
Я срал на мнение кремля в вопросах, связанных с развитием и целостностью Украины. Причём тут статья про Мариуполь ?

Маю надію dou.ua буде українською мовою, бо якщо чесно я навіть не бачу перемикача мови.

Вже давно. Перемикач у самому низу.

Дякую, як зручно блін) Але все одно проблема залишається, дефолтна версія сайту російська, маю надію хостінг не десь в Ростові.

дефолтна версія сайту російська

Дефолтна версія сайту українська, це легко перевірити.

маю надію хостінг не десь в Ростові.

Хостинг в Лондоні, це легко перевірити теж.

IQ 200 :D

Ще раз для тих хто топить, що переклад це нічого не вартий, і що всі це зроблять. Наприклад відомі шоп білдер shopify.com ,аналоги squarespace тощо. ідея в тому щоб по підписці, оплата по місячна, швидко розгорнути шоп+ певний вже готовий фуніконал, а не налаштовувати у себе на сервері і замовляти розробку.

як я пам’ятаю там ніколи не було російської мови, але тепер також не можна відкрити шоп з Росії та Білорусі

і я не думаю, що тут з’явиться українська мова, як мова адміністративної частини
prnt.sc/tioBYU49mrrQ

також якщо, наприклад, ви перебуваєте в іншій країні, і вибираєте країну відмінну від проживання, то отримаємо повідомлення, що валюта і мова буде встановлена відповідно до країни, і податки.
prnt.sc/bKepMLtwwwTD але єдине що отримуемо це прайс в UAH

але при тому весь інтерфейс залишається англійською або можна вибрати доступні мови, в якій немає української
prnt.sc/S28XKUrEQhQ1

та й усі написи ми можемо вже переводити на українською.але при тому отримуємо деякі російські слова в повідомлення в перемішу з англійською

prnt.sc/MJDr1M3_V5bj

Так на базі продукту можна зробити сайт який буде українською мовою і доменом .ua
але сам продукт ніколи не буде перекладен на українську, напевно не так уже потрібний як, англійсьйі, французький, полський, ітд. Напевно тому, що продукт для європейського ринку.

так, ми можемо не використовувати його в Україні і зробити на чомусь що є ,чи своєму. Але й питання в тому, що цей закон не змусить ні прийти в Україну ні перекласти свої продукти українською, як комусь здається.

як я й казав, спочатку в продукті ніколи не було російської мови, тому це не перехід з російської на українську, а саме додавання української мови як глобальної по всьому продукту, і це нафіг нікому не треба, мабуть тому що ми не готові платити 300 дол на рік щоб сайт просто працював, не рахуючи розробку.

«Некий иностранный продукт никогда не будет переведён на украинский язык, поэтому это нормально, когда украинское предприятие на территории Украины не имеет сайта на украинском языке, как того требует закон»
Я правильно вас понял?
Еще можно сказать что «некое иностранное лекартство не сертифицировано на территории Украины, поэтом это нормально, когда местные предприятия гонят контрафакт»
«праворульные машины никогда не будут сертифицированы,поэтому это нормально, когда мы выпускаем непонятные противозаконные тарантасы»
Ну и так далее

ну да, согласен. Мы должны делать свой продукт, и если мы выпускаем его в свое стране, на гос. языке — это норма и норма если это обязательно.Что касается иностранных продуктов, тут все от рентабельности, те если украинский рынок станет достаточно крупным, и продукт оф. зайдет то конечно затраты и целесообразность добавление украинского языка, будет уместным.

И тем более добавить для сайта для Украины — украинский язык и сделать его по умолчанию, как бы тоже не проблема, но закон идет чуть дальше) Поэтому, исполнение будет на том же уровне.

А ничего что обсуждаемый закон касается в том числе иностранного бизнеса, оказывающего услуги в Украине?

А ничего что обсуждаемый закон касается в том числе иностранного бизнеса, оказывающего услуги в Украине?

А еще этот иностранный бизнес обязан торговать у нас используя государственную валюту, к примеру. А также продавать только тот товар, который сертифицирован согласно государственным норма и всё такое прочее.
Да, это огромная проблема, когда иностранный бизнес вынужден в какой-то там стране использован местное.
А мог бы просто не заморачиваться, инструкцию выдавать на, скажем северо-мьянмском, а в качестве оплаты требовать воны.

И зачем нам та глобализация и иностранные сервисы, да? Давайте еще укркомнадзор создадим чтобы блокировать все бизнесы, которые вздумали продавать услуги украинцам и не иметь украинской страницы

И зачем нам та глобализация и иностранные сервисы, да? Давайте еще укркомнадзор создадим чтобы блокировать все бизнесы, которые вздумали продавать услуги украинцам и не иметь украинской страницы

Так никто ж не против глобализации там или иностранных сервисов.
Просто нужно соблюдать несколько простых правил: движение-правосторонне, платежная единица — гривна, язык — украинский.
Если, скажем, британский сервис такси зайдет на украинский рынок — вы же не будете защищать его право ездить по левой стороне дороги, не так ли?

Боже, закон про сайты, а вы тут уже продукты и такси во всю мешаете

закон про сайты,который нацелены на работу в Украине. Логично что там нужно иметь дефолтный язык — украински, я тут вообще не вижу темы для дискуссий.
В чем проблема, собственно?

Ну так проблемы и нет :) согласен
Но когда начинается хейт людей за то, что они говорят по-русски, сорри , это перебор

Но когда начинается хейт людей за то, что они говорят по-русски, сорри , это перебор

Давайте не смешивать людей, которые говорят по русски — и людей, которые принципиально говорят по русски. С первыми никаких проблем нет. Только со вторыми.

Давайте, приведите еще раз логический ряд что страна называется Украина, а поэтому язык должен быть на сайтах украинский. А в Бразилии — бразильский, в Канаде — канадский, на Тайване — тайваньский, и так далее.

Давайте, приведите еще раз логический ряд что страна называется Украина, а поэтому язык должен быть на сайтах украинский. А в Бразилии — бразильский, в Канаде — канадский, на Тайване — тайваньский, и так далее.

Здравствуйте, Евгений Ваганович, давно вас не было видно
но давайте продолжим ряд: Франция — французский, Испания — испанский, Португалия — португальский, Дания — датский, Швеция — шведский, Албания — олбанскей, Болгария — болгарский, Беларусь — беларуский, Польша — польский, Финляндия — финский.... У меня список как-то подлиннее получился, даже навскидочку, да?

«Ваши аргументы не аргументы» 🤡

Литву не забудьте. И Латвию.

Литву не забудьте. И Латвию.

В Литве — литовский язык, в Латвии — латышский, в Эстонии — эстонский (хотя эстонию вы не заказывали, это комплимент от шеф повара)
В Казахстане — казахский, в Чувашии — чувашский, в Татарстане — татарский, в Узбекистане — узбекский, во Вьетнаме — вьетнамский, в Японии — японский.
Собственно, стран «не со своим языком» — не так имного, приличная часть из них — или бывшие колонии, или бывшие провинции империй.

К слову, Швейцария никогда не была ни колонией, ни провинцией, хотя у неё целых три не своих языка...

К слову, Швейцария никогда не была ни колонией, ни провинцией, хотя у неё целых три не своих языка...

«официально — Швейца́рская Конфедера́ция »
Украина — Унитарное государство.
Так что мимо с «язіками»
да и зачем вам три языка, если вы один не можете освоить?
Хочешь двуязычия — выучи украинский ©

да и зачем вам три языка

Четыре. Четвёртый язык — романшский — как раз свой, только вот говорят на нём чуть менее сорока тысяч человек.

Логический ряд: страна Украина — язык на сайтах должен быть согласно законам Украины.
В Бразилии — по законам Бразилии, дальше допишите сами.

Ну да, а веб-стандарты пусть на*** пойдут, важнее популистский закон

«Dura lex, sed популистский lex».
Кроме того, это демократия и запрос общества. Выбрали б монобольшинство из Опздж и мураевых — закон бы отменили.

Ну да, а веб-стандарты пусть на*** пойдут, важнее популистский закон

Веб-стандарты это о верстке, а не о языках.
В противном случае извольте предьявить ратифицированный «веб-стандарт», в котором написано что «не должно быть сайтов на украинском языке».
пруф — или балабол? :)

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc2616#section-14.4

The Accept-Language request-header field is similar to Accept, but
restricts the set of natural languages that are preferred as a
response to the request. Language tags are defined in section 3.10.

Accept-Language = „Accept-Language” „:”
1#( language-range [ „;” „q” „=” qvalue ] )
language-range = ( ( 1*8ALPHA *( „-” 1*8ALPHA ) ) | „*” )

Each language-range MAY be given an associated quality value which
represents an estimate of the user’s preference for the languages
specified by that range. The quality value defaults to „q=1”. For
example,

Accept-Language: da, en-gb;q=0.8, en;q=0.7

would mean: „I prefer Danish, but will accept British English and
other types of English.”

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc7231#section-5.3.5

Закон, который требует чтобы некий язык был „по умолчанию” может на самом деле и не противоречить поддержке Accept-Language, но может и противоречить — здесь мне непонятно как закон будут трактовать.

ну там написано же черным по белому «я предпочитаю такой-то язык»
Почему даниш ваш не возмущает, а украинский — возмущает?
Почему вас не возмущают ТЫСЯЧИ немецкцих сайтов на немецком — но вас возмущает требование чтобы украинские сайты были и на украинском тоже?
Что это вообще за маразм, почему я должен ТРЕБОВАТЬ чтобы украинский сайт был на украинском?
Может мне скоро придется требовать, чтобы в украинском магазине у меня принимали украинские гривны?

Вы через строчку читаете?

Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні

ну и что вас тут, простите, возмущает?
«В Украине украинский сайта для пользователей из Украины должен загружаться по умолчанию» ©

Не вижу противоречий между законом и рекомендацией.
«по умолчанию» — загружается на украинском, потом селектором выбираешь свой любимый русский (если есть) — и радуешьсся как щенок на лужайке. В чем блин проблема?

В рекомендации вообще написано «я бы хотел датский», датского у нас нет — так что это теперь, «нарушение стандарта»?
Вы во все свои сайты на датский перевели, чтобы не нарушать вами же приведённый стандарт? :)

«по умолчанию» — загружается на украинском, потом селектором выбираешь свой любимый русский

Вы умеете читать на английском? Вы поняли о чем вообще я говорю? По ощущениям, как со стеной общаюсь

Вы умеете читать на английском? Вы поняли о чем вообще я говорю? По ощущениям, как со стеной общаюсь

Нет, я по английски читать не умею, к сожалению.
Вот украинским — владею, да. Могу почитать по украински.
Если я правильно помнб, то все законы, обязательные к выполению на территории Украины — издавются на украинском языке. Рекомендации — может быть и по английски, но на то это и «рекомендации».

здесь мне непонятно как закон будут трактовать

Ну, тобто, тобі непонятно, але ти зраду розводиш.

Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні

«Завантажуватися за замовчуванням», вочевидь, якщо нема причин вважати, що користувач захотів по-іншому. Accept-Language, на який ти тикаєш, якраз і є способом користувачеві висловити свої побажання, на рівні з селектором в UI. Українська буде «за замовчуванням» у випадку, наприклад, коли вага української та російської співпадає, або Accept-Language взагалі відсутній. Це як підказує логіка, реалізувати ж можуть, як завгодно.

Але тут ми якраз підходимо до найцікавішого. Чому ти так не борешся за підтримку веб-стандартів тепер, коли в мене в Accept-Language російська взагалі відсутня, але умовна розетка по дефолту мені відкриває саме цю мовну версію? Хоча українська в хедері є.

imgur.com/g7i3XgV

Accept-Language, на який ти тикаєш, якраз і є способом користувачеві висловити свої побажання

Це якщо не буде так що якийсь інспектор відкрив сайт на некоректно налаштованому пристрої і вліпив штраф без рішення суду.

Але тут ми якраз підходимо до найцікавішого. Чому ти так не борешся за підтримку веб-стандартів тепер, коли в мене в Accept-Language російська взагалі відсутня, але умовна розетка по дефолту мені відкриває саме цю мовну версію?

Тема про закон, не про розетку. Та і коментарі на доу — не боротьба, боротьба — писати петиції і все таке (чого я не роблю). Але недотримання розеткою стандартів засуджую.

в Бразилии — бразильский, в Канаде — канадский, на Тайване — тайваньский

Як тільки зʼявиться бразильська і канадська мови, а тайванський діалект китайської виділять в окрему мову, така вимога з великою долею вірогідності зʼявиться у відповідних країнах.

Як тільки зʼявиться бразильська і канадська мови,

Американский английский уже давно в наборе языков. Как и австралийский, если не ошибаюсь.
Бразильский португальский тоже прилично отличается от португальского португальского, так что они уже давно братья, а не один человек.
проверил — в винде 2 португальских — португальский и бразильский.
Эспаньолов вообще десятка два.

Американский английский уже давно в наборе языков
Бразильский португальский тоже прилично отличается от португальского португальского

Це так, але пану, вочевидь, принципово, щоб мови називалися «канадська» і «бразильська», і ніяк інакше.

Це так, але пану, вочевидь, принципово, щоб мови називалися «канадська» і «бразильська», і ніяк інакше.

если я правильно понимаю, то «бразильский язык» это уже давно не новость, а «португальским» его называют в силу инерции.

А еще то, что

иностранный бизнес

не может использовать в полной мере наш процесинг. Все знают какието есть проблемы, и он годится только продавать по Украине. тот же liqpay

З шопіфай бувають прикольні ситуації в людей pbs.twimg.com/...​oRt?format=jpg&name=large

Ну хіба це новина, а той же paypal, скільки таких історій, заблокували без пояснення причини. Чому? тому що ми для них гетто)

Так це начеб-то не українця заблокували, бо конкурент поскаржився на порушення авторських прав. А мораль історії в тому, що хоча сервіси типу шопіфай і зручні на перший погляд, їх використання веде до суттєвих ризиків, тому що будь-який сервіс має у договорі пункт що може відмовити у наданні послуг будь-якої миті без пояснення причин.

суть та сама, були історія з українцями, суть у тому, що ніхто не розуміється. Так мораль у тому, щоб самому бути власником подібного, а лутше банку) бо подібний пункт є й у банках.

Давно вже це треба було зробити, жували соплі 3 роки... НАРЕШТІ

Знатный срач про щелепы и прочее

Но открывая профиль всех кто так за украинский топит — самое восточное это Киев.
Переезжайте в Днепр, Харьков, Донецк — показывайте как вы тут говорите на украинском, давайте пример.
Легко рассуждать про украинский язык находять в украиноязычной среде, указывая другим как жить

Меня вот за украинскую язык наша доблестная тогда еще милиция избила в свое время и посадила в бобик, благо старший там оказался адекватнее и отпустил
Про бытовые ситуации я молчу
Тогда я решил для себя что мне оно не сильно нужнее большей части страны которая выбирает то януковичей то зеленских с их косоворотками. Жизнь она одна и надо ее прожить так как комфотрно

Хз, був в усіх з вище перерахованих міст, тільки Донецьк виявився майже тотально русифікованим (останній раз був на Євро 2012 рівно 10 років тому). А так у Харкові минулого грудня зі мною 40-50% розмовляли українською, в Дніпрі десь стільки само, найбільше дивує Одеса — більше половини. Просто я скрізь розмовляю українською — і люди, які навіть припускаю, що російськомовні переходили на українську зі мною. Ну а якщо взяти не обласні центри і не великі міста, то в тому ж Донбасі — більшість всі україномовні.

в Дніпрі десь стільки само

то про что я и писал — киевлянин рассказывает на каком языке нам тут говорить
при этом я в Днепре всю жизнь живу, и украинский язык тут нигде не услышать, но киевлянам виднее

давай расскажу правду — книжный магазин с литературой на украинском языке в Днепре был один, во дворах в подвальном помещении, и знали про него единицы, где то в 2007-2008 он закрылся по понятным причинам
и в Днепре стало ровно 0 магазинов с литературой на украинском
потом в 2010х открылась Книгарня Е — и вот почти единственное место где можно было раньше услышать украинския язык

это я про то сколько людей реально говорит на украинском и какой спрос на это

но я еще пару мест могу назвать где идейные люди есть, например исторический факультет ДНУ, или отделение проукраинский партий как НРУ, УНР — но и те закрылись т.к. спроса среди украинцев на проукраинское нет

Ваш коментар — яскравий приклад того, що лагідна українізація саме й потрібна. Я Вам приклад привів, із суб’єктивного — дніпряни добре володіють українською. Щойно загуглив дані перепису населення (2001р, але нажаль це останні об’єктивні дані) — для 46,5% дніпрян саме українська рідна: uk.wikipedia.org/wiki/Населення_Дніпра.
Тобто виходить цікава ситуація, що вдома з рідними люди спілкуються українською, а в суспільстві — російською, саме тому в багатьох складається враження, що Дніпро — російськомовне місто, а по факту воно 50/50.
Я по собі скажу, до 2013р в розмовах я з колегами, на вулиці, в інтернеті я маже зажди використовував російську, причина — «якось так було прийнято», щоб довго не розписувати деталі, саме найбільше моє здивування було, коли із 4-х колег, які працювали зі мною в кабінеті і які розмовляли частіше російською — виявилось, що всі 4-ро україномовні. Після Майдану ми домовились спілкуватись виключно українською, хоча часто переключались — звичка — важка штука. Зараз так само в нас національне піднесення — і треба використовувати і популяризувати українську мову

На самом деле все еще сложнее.
У меня бабка с села, дед с села, оба на украинском говорят сильно лучше топящих тут знавців мови c кучей русицизмов. Когда в село приезжают.
Живут в Днепре. В семье говорят ... на русском.
Собственно я после универа тоже прекрасно говорю,а моя дочка, учась в украиноязычной школе, как и сын — нефига не говорят нормально на украинском.

И особенно доставляют всякие гос.служащие топящие за язык сами разговаривая мовою разделяя каждое слово в лучших традициях языка.
Просто половина из тех, кто топит за украинское, по сути не понимает, что они им не владеют даже на среднем уровне. Они тупо топят за все свое против всего чужого. Ну как же, я же «типа выучил»

Результат? Ну можно увидеть, к примеру, в Каталонии. Когда там тупо отказываются понимать государственный когда на нем говорит турист.

У меня бабка с села

З села в якій області?

в той же.

Це там де за словами Кожаєва був дикий степ,і все збудували росіяни? Звідки ж там українська мова?

Та от розумієш же що ж вибішує

Розмова завжди по одному шаблону

А. Росіяни збудували Херсон
Б. Там і до того жили люди, кидаєш пруф
Б. Там була наприклад Олешківська січ, кидаєш пруф
Б. Матюки

Те саме про «всі розмовляють російською», «ущімлєнія», «агресію до російськомовних», «заборону пушкіна»

Це просто не лікується

На пруфи завжди можна промовчати.
Вчора Меркулов з Кожаєвим розповідали що на місці їх міст був степ і не було людей, нині в його там україномовна бабця, і це в голові ок вкладається :)

Політика постправди — політичні дії та мислення, «при яких об’єктивні факти є менш впливовими у формуванні громадської думки, ніж заклики до емоцій і особистих переконань».

Тільки от нема ніякої пост-правди

Є правда, і є маячня маленьких сучасних геббельсів, і крохмалення мозку цею маячнею всім навколо.

Врать прекращайте. Я вообще никогда не говорил, что мой город в южной Украине.
К тому же он возле Чигирина.

Жилье речных пиратов и несколько хуторов — не город

Я це занотую, дуже важлива інформація

Так а сказать-то что хотел по делу?

Пустоширские степи это запорожье и дальше. А то, что сейчас днепропетровск как раз было населено по причине рельефа. Очень уже непросто там конным все хутора найти.
Там балка на балке.

Пустоширские степи это запорожье и дальше. А то, что сейчас днепропетровск как раз было населено по причине рельефа. Очень уже непросто там конным все хутора найти.
Там балка на балке.

Навіть якщо відкинути те що на території Запоріжжя і довкілля поселення були ще до того як в москві квакали жаби — як Ви поясните те що більшість людей в запоріжжі — з українськими прізвищами, і навіть переписи 60х- 80х років говорять про те, що більшість там — українці?
Це в місті, значить в області їх буде 90%.
uk.wikipedia.org/...​ької_області#Мовний_склад
А?

хай ще оце пояснить вдогонку

gazeta.ua/...​gramu-rusifikaciyi/996046

З того часу українська мова стала другорядним предметом. Кількість учнів, які вивчали її, зменшилася з 73% до 49%

це ж всього 40 років тому, може ще його батьки пам’ятають як це робилося

gazeta.ua/...​vikladati-rosijsku/955203

або

У 1926 російську мову за свою рідну визнало в УРСР 4,5 % усіх українців (5,2 % всіх неросіян)
це вобщім менше ніж навіть зара і на межі статистичної похибки, не кажучи вже про до анексії

Ибо переселение было в 17-м и 18м веках.
до 12го века поселения южнее запорожья были. После 15го- были. А с 12 до 15го больше 10 хат там нефига не было из украинских поселений.
Вообще я вам уже сказал, я утомился, вы не читаете, считайте что вы выиграли дискуссию, у вас времени больше.

Знову ігнорите аргументи :)
Ну ок, напевне у Вас дійсно мало часу вікіпедію відкрити. Щасти!

Ну так в Хресоне тоже 97%+ украинцы. Только вот крепость Херсонес Таврический — греческая, а современный Херсон — с 1778 года, внезапно.
Вы просто почему-то смешиваете разные исторические периоды и используете данные про 17 а иногда и 19й век как аргументы для века 15го.

Питання просте — якщо українців не було в р-ні запоріжжя на момент засвоєння цих місць кацапами — звідки вони в домінуючій кількості там тепер і в радянські часи? Те саме питання і по Хрс.

А что не так? Их было сильно больше в ближайших районах, в треугольнике Чигирин-Полтава-Запорожье, причем ближе к северной части.
Дальше, знаете ли, с 15го до 17го века детей выросло много, обычная семья даже в начале 20го века у заможніх украинцев была 10+ детей. У моего деда, к примеру, было 9 братьев доживших до крещения(и еще 5 кажися недоживших). А внуков у него и сейчас — 8.
Ну и переселять даже принудительно в 17м веке было проще ближайших крестьян. Нормальные дороги и ЖД появилися сильно позже.

Их было сильно больше в ближайших районах, в треугольнике Чигирин-Полтава-Запорожье
Пустоширские степи это запорожье и дальше

Це як? Так там де запоріжжя не було людей, чи люди були? Бо люди не можуть взятись нізвідки. Я так розумію, Ваша ідея в тому, що ті місця заселялись кацапами бо там не було взагалі нікого. І тому там рос мова скрізь і це нрм. А тепер виявляється що там навіть по радянським переписам — звідкись взялись українці. Які самі нізвідки виросли. |А кацапи при цьому не росли.

Вы прикалываетесь?

Поля, далеко видно, татары, хуторам жопа.

Возрастание населения(кайдашеву симью читали?), давление(перенаселением, отсутвием земли, панщиною) = переселение южнее.

Какие нафиг радянские переписи, от 15го века их 5 сотен лет отделяет.

Вы прикалываетесь?
Поля, далеко видно, татары, хуторам жопа.

У Вас, пригадую, і Київщині була жопа. Там також далеко видно чи якась інша причина?

Какие нафиг радянские переписи, от 15го века их 5 сотен лет отделяет.

Ну так от питання. Якщо це не питомо українські землі, звідки через сотні років, татар, совіти, і прочу хуйню, там опинилась така кількість українців? Does it ring the bell?

Якщо це не питомо українські землі, звідки через сотні років, татар, совіти, і прочу хуйню, там опинилась така кількість українців?

Купили их и привезли

Купили их и привезли

ааа, так Ви не лише по ножу майстер, а й в історії кмс!

важко переспорити історика з ножем..

рассказываю
приехали шведы и бельгийцы, организовали инвестиционное промышленное предприятие посреди голой степи в прямом смысле, проложили железные дороги, приехали заробитчане, за ними подтянулись фермеры, фабрика и завод стали градообразующими

в Запорожье таким стало ДнепроГЭС, которую строили 2 млн людей, часть из которых остались
Всего за время строительства гидроузла было перемещено 3,4 млн м³ мягкого грунта и 1,9 млн м³ скального грунта, построено 2,5 км ряжевых перемычек объёмом 256 тыс. м³, уложено 1,18 млн м³ бетона, смонтировано 26,5 тыс. т металлоконструкций.

в Запорожье таким стало ДнепроГЭС, которую строили 2 млн людей, часть из которых остались

а в Днепре франкобельгийские металлургические заводы

риехали заробитчане

звідки? з голого степу?

Ви зараз розповідаєте історію розбудови будь-якого міста, зі Львовом включно. І? Причому тут це?

а Львов причем? стандартный транзитный торговый город

В икевщине была жопа. она везде была.
НО. Под киевом были леса где можно было прятаться хоть как то. Под Днепром — балки. А в полях южных — нефига, кроме камышей, но в них много хуторов не спрячешь.

Под Днепром — балки. А в полях южных — нефига, кроме камышей, но в них много хуторов не спрячешь.

І? Звідки там в 20му сторіччі стільки українців? Їх же всіх вибили. А потім кацапи збудували все наново.

Індустріалізація
Переселнці 2-3 покоління

Просто половина из тех, кто топит за украинское, по сути не понимает, что они им не владеют даже на среднем уровне. Они тупо топят за все свое против всего чужого. Ну как же, я же «типа выучил»

А ви там всі російскою володієте на всі 100%? Як же задовбав той брєд.
Ти не задумувався чому не говорять ідеальною українською? Та тому що підмішується російська постійно.

маячня.
замислювався

вот то, о чем я говорил.

Нет конечно, но те, кто топят, как правило, еще хуже владеют.

Про що я і говорив, через тотальну русифікацію додаються слова зі свинособачої.
Взагалі ми не на екзамені з мови тут. Може ще доїбись до школярів які свинособачою у чатах пишуть як недоумки.

Ну это ж вы про 100% подняли вопрос, не я же, правда?
Не используйте слова из языка, который вы ненавидите. Делов то.
А лучше читайте классику

Просто половина из тех, кто топит за украинское, по сути не понимает, что они им не владеют даже на среднем уровне.

Интересная логика) Если человек плохо английский знает, что он делает? Правильно- ни в коем случае не учит его, не читает тексты, не смотрит фильмы и сайты на английском, и не разговаривает на нем, хотя бы криво, потому что он его плохо знает))
Внезапно, но язык ветром не надует, его надо учить, им надо пользоваться, надо быть погруженным в языковую среду. Вот почему то со всеми языками так, а вот с украинским логика, что он должен сам по себе появится, а раз нет, ну то не судьба — отстаньте! ).
Если бы все слои населения отлично владели чистым украинским, без суржика, то в [ре]украинизации не было бы необходимости, и наоборот.
Чистых украиноязычных в рамках одного поколения и не получить, это должна быть плановая программа.

Собственно я после универа тоже прекрасно говорю,а моя дочка, учась в украиноязычной школе, как и сын — нефига не говорят нормально на украинском.

Ну так а дети об этом то в курсе? Или знаю, но не говорю, но удивляюсь :)

Если человек плохо английский знает,

и при этом требует чтобы везде был английский — это смешно выглядит

Бить за язык это мерзко. Приходи ко мне на тренировки, научу обороняться

Тут убивали (унижали, дискриминировали, запрещали) за украинский язык 300 лет точно и убивают за украинский язык с 2014 года. Быть украинцем и говорить на украинском в Донецке или Луганске — это был героизм в 2014 году. В Бахмуте год или два назад убили парня за украинский язык. Да, и вообще РФия открыто заявила, что цель уничтожить Украину и украинское.
Это нормально? Это не мерзко?
Проблема решается просто — хочешь на российском, езжай в Россию. Там 17 млн км2. Выбор огромный куда поехать. Россия же может забрать всех своих к себе. В родную гавань, она огромная с перманентным демографическим дефицитом.
Проблема касается не только Украины, но и Латвии, Литвы, Казахстана, Грузии, Молдовы. Любишь российское — езжай в Россию и живи там в свое удовольствие среди россиян.

Есть другой вариант — руководствоваться конституцией Украины

Це правильно, що потрібно керуватися та жити по конституції України та законам України.

Стаття 104. Конституції України ...
Президент України складає таку присягу:

«Я, (ім’я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі».

Тут все доволі очевидно. Виконувати і виконувати. Українська мова — це благо для України (Вітчизни). Добро+бут = добре буття. Буття в постійних мовних баталіях важко назвати добрим.

Українська мова — це благо для України (Вітчизни)

Мова это язык, не нравится c#.- пиши на PHP

Мова спілкування — це суспільний інструмент, який вимагає постійної практики та стабільного середовища, щоб унікальне суспільство (зерно) могло вирости та дати свої унікальні плоди. Мова спілкування формує певне середовище, яке народжує щось унікальне та дає йому вирости. Наприклад, фіни та фінська мова. Фіни — це унікальний народ, унікальний суспільний експеримент, який дав дуже цікаві результати, які в деяких аспектах в рази перевищили «велику» російську мову (основу російської імперії, частиною якої були фіни). Коли російські імперці зневажливо називали фінів — чухонцями, чухна. Але по факту — росіяни в рази більш відсталий та дикий народ ніж фіни. І це трапилось буквально за 80-100 років без впливу росіян.
Ісландці та ісландська мова. Поляки та польська мова. Японія та японська мова. Чим більше унікальних мов — тим більше цих унікальностей суспільного та людського характеру. Проблема української мови — не в мові, а слабкій традиції і низькій культурі праці (вільний вибір, старанність, якість, ефективність) та освіти (суттєвий % українців банально погано вчиться, лінощі, поверхневість, несерйозне, дитяче ставлення).
А твій приклад — це суто технічний засіб для виконання певного технічного завдання. Цей засіб ніякого впливу на суспільні процеси не відіграє. Це приблизно як дизель, бензин, газ чи електрика — автомобіль і так поїде, і так. Але відчуття будуть дещо різні.

Мова это язык, не нравится c#.- пиши на PHP

если в компании, в которой ты работаешь, пишут на шарпе — ты или пишешь на шарпе, или ищешь себе другую компанию. Все просто.

Просто що в голову вклали 10 років тому, те й повторюють з року в рік, як заведені. Та й критичне мислення це насправді не універсальний навик, йому вчитись треба. 90% людей мислять шаблонами.

А світ змінюється, і дуже швидко

www.unian.ua/...​ni-ukrajini-11603185.html

Це можна пробачити людині готова сприймати аргументи.

З товаріщєм кожаєвим він просто дойобується до всіх щоб показати як йому на все класти і як його не подвинеш. Це не мовний срач навіть, це просто самостверження ;)

У цього товариша роздуте чсв та его, тому він тут на всі сторони накладає коментарів щоб підняти свій «рейтинг»

о, еще с Мюнхена не указывали на каком языке в Днепре говорить

я тоже при опросах говорю что украинский мой родной, а по переписи 2001 года в Днепре 46.5% указали украинский как родной язык, моя семья так же
при этом в общении его не услышишь — только продавцы говорят после последних законов

Ще з Дніпра мені не вказували, що я комусь кажу на якім говорити

Дорослих людей не перевчиш, дорослим треба самим старатися

Але чути мову з усіх щілин дорослі теж мають. Це метод ілони давидовой, погруженіє в среду ітд. Це працює, доведено росіянами. Має бути контент всюди, україномовний шлак з радіо і бойовик про наших у переході

Але ти і твоя сім’я люди з совістю, багато вам здоров’я, решту я пробачу, я вже давно на таке не ображаюсь

Так ты самый мой верхний пост читал?
Мне все равно на каком ты там говоришь языке у себя в Мюнхене

Мне не нравится что те свитчеры с русского на украинский который сделали это на западе Украины считают что это так же легко сделать теперь уже на востоке, когда вокруг полностью русскоязычная среда

Читав, і я тебе дуже добре розумію, дуже добре, бо в Києві те саме

Тому я і не навертаю нікого і не збираюсь, бо я знаю через що я пройшов, і типу просто за російську башити — це нонсенс.

Я свічнувся ще в Україні єсішо, на євромайдані, і я вобщім зара і не в мюніху

А звідки я і де я немає різниці, як не має різниці як хто свічнувся, якої ти релігії, і якою мовою ти говориш, важливо що правду і не проти країни, важливо чи світло в тебе в серці

тобі краще знати ти ближче до січі

так именно это не то самое

я не за русский, я за тот язык на котором разговаривает город в котором я живу

А звідки я і де я немає різниці,

так есть же разница
если ты в Мюнхене — говоришь ли ты с продавцами на украинском? или в суде?
Может на работе с коллегами на украинском общаешься?

А тут на Доу и я могу раскладку переключить и писать, но это же не поменяет тот факт что в жизни я продолжу говорить на русском

люди тут хэйтят русскоговорящих, при этом находят себе в комфортной украиноязычной среде, или вообще уехав заграницу забив на страну

Я говорю німецькою, навіть гірше її знаю ніж англійську, українською з українцями, навіть російськомовними.

Не можна казати українцю те що я б не сказав німцю. Я б ніколи не сказав німцю — я принципово не розмовляю німецькою

В суді на щастя не доводилось, але канцелярська німецька — це навіть німцям не посилу тому на кожну бюрократію тут без спеца не обійдешся

А ще я говорю з росіянами російською чи англійською.
Вони не розуміють українську від слова зовсім, і російська в них не наша українська російська. Я зрозумів що я ніколи не зможу бути росіянином, навіть якщо я російськомовний півжиття.

Своїм ти можеш бути тільки в Україні.

тут хэйтят русскоговорящих

Це не так

Тут хейтят тих хто хейтить українську й закон про державну мову, і прикриває свій шовінізм фсбшною методичкою 10річної давності і вдає наївність і грає в пряму демократію і що їм за 10 років ніхто персонально не розжував

Може є хейтери, тут буває пролітає щось що мене коробить, але ненависть горить не без причини. Спокійно ці топіки мало сенс аргументувати до 2014 року.

Це не так

dou.ua/...​rums/topic/38673/#2424160

Фактично через мовну нерозбірливість самі, своїми руками виливали кулі, якими в коліна й потилицю розстрілювали людей в Бучі.
Своїм ти можеш бути тільки в Україні.

вот по этому я решил не уезжать никуда, и купил дорогущую квартиру для семьи в центре города прошлой осенью
а теперь мне вон рассказывают тут то что сверху

В цьому є трагедія, він частково прав, але тільки частково

Ніхто не винен, навіть російськомовні, навіть кмс кожаєв, що нам і росіянам теж запудрили мозок, тільки кремль винен у війні

Ми винні тільки в тому що справді вірили наївно в дружбу народів

Але після 8 років війни коли все вже очевидно, казати «принципово не говорю українською» і аргументувати це тими самими методичками 10літньої давнини, чи кидають якісь висосані 100% ущемльонних, які вже розжовані по 100500 раз і в лоб ігнорувати цивілізовані аргументи — ці люди так, ці винні. І тут він прав. І інші праві бо західняки любителі теж із себе цацу намалювати, але поїхати в москву на роботу. Ідеальних патріотів не існує, в кожного можна щербину знайти

Так я не понял хэйтят или нет?

А то ты пишешь не хэйтят, никто не виноват, а потом пишешь что

і в лоб ігнорувати цивілізовані аргументи — ці люди так, ці винні. І тут він прав.

Так з ходу за всіх не розпишуся, можу власний досвід розказати. Я хейт відчував тільки від російськомовних київських коли переходив на українську. Це було давно, може щось змінилось

Я був багато де за останні 20 років. Не бачив хейту до російськомовних, навіть після 2014го, західняки самі не проти російською поговорити

Інша річ коли це подібне до кожаєва капання на мозк типу
мені так зручно/свобода, коли людина випячує це нагору, це викликає реакцію у всіх
канєш, таке часто спостерігав.

Спостерігав трайбалізм, типу у нас російськомовна/україномовна команда. Я обходжу російськомовні команди, загалом вони не відкриті до україномовних, і вибираю україномовні команди, вони все одно знають російську і мені допомагало таке переходити. Ніколи не мав хейту за свою російську від них.

Осуд до російськомовних на публіці спостерігав часто з 2014 року, але загалом це ні разу не переростало в щось більше ніж відійти чи зауваження. Дівчатка люблять піти в атаку правда.

Загалом всі знають що таке русифікація і люди які десятки років не чули укрслова

Якщо хоч мою думку то хай собі кожен говорить як вміє, нікого не треба заставляти насильно. Будь-ку дорослу людину х_й заставиш. А тих хто переходить теж вмовляти не треба. Просто україномовне середовище треба створювати в медіа, квоти на контент.

Бо для мене це не питання цього покоління, а наступних. Щоб в школах було мало російської, і щоб діти росли в україномовному середовищі наскільки це можливо.

Тому цей закон просто ляля для мене.

І чесно сказати нас би в єс на порог не пустили, якби цей закон був хоч близько таким страшним, як тут малюють

Я пишу що ніхто не винен якщо російськомовний там і був зазомбований/задурений/за росію до 2014го і той пост що ти скинув до них не справедливий. Бо це було повсюдно. А винні ті хто продовжує бути. І до них пост справедливий. Ну на мою думку, я ж не він, чого б у нього не спитати:)

Щоб в школах було мало російської, і щоб діти росли в україномовному

Соцализм не нужен, мовный тем более

Шкода, ти ж навіть не відчув що це таке сповна, соціалізм тобі сподобався б

из лонг рида я понял что:
1. русскоговорящих хэйтят
2. делают это правильно по тому как в киеве хэйтили украиноязычных
3. взрослого не переучишь, но будем их хэйтит
4. что бы было больше украиноязычного контента мы будем хэйтить русскоговорящих

в принципе это про то что я и говорил в первом посте

А винні ті хто продовжує бути.

то есть я, живя в русскоязычном городе с рождения — виноват в том что не иду против системы и виноват в резне в Буче?
а ты живя в Германии или куда там сбежал, считаешь нормальным поучать, осуждать и рассказывать как жить украинца оставшегося в стране? :)

Ну це не те що я написав, але як тобі так зручніше знаходити тільки хейт росвйськомовних, то йди з богом я тобі не указ

Хто хоче шукати хейтерів російськомовних, тільки їх і знаходить

Тим більше що я тебе ж не заставляю, і вмовлятиине збираюсь

Але отоді не треба себе ставити в приклад що ти тіпу «збрехав» в опитуванні, сонце. Опитування є, якщо ти збрехав то ти статистична похибка

Або ти хочеш або не хочеш, а заливать що якісь хейтери винні комусь щось чи тобі щось ущемили, тому ти не говориш — це не до мене, це дитсадок і кожаєвщина

Не ти один виріс в російськомовному середовищі

По статистике в Ужгороде на 70% голосовали за Януковича, и на выборах 2019 поддержали ОПЗЖ не хуже восточных областей. Мне вот по этому начинает казаться что трагедия в Буче это именно из за таких переодетых патриотов которые говорят на украинском а сами продвигают росийскую пропаганду и раскол страны

Это к тому что тебе очень нравится статистике — вот она самая правдивая

Ну якщо так то це безпредметно

Якщо статистика всюди бреше, то що тоді правда?

Про бучу ти дарма написав свою маячню, і подібна цинічна маячня яку хтось має чомусь комусь спростовувати і є чому хейтять принципових російськомовних. І україномовних теж за таку маячню хейтять . Коли винні видумані перевдіті патріоти канєш а не росіяни.

якщо ти нормальна людина, я можу аргументувати і аргументував що тобі все це здається. Якщо ж статистика тобі не указ, то що ти від когось чекаєш? Ніхто ж не нанявся тебе вмовляти

Статистика та не одна, не бачу причин чому вона не відповідає дійсності, тому я тобі й кажу що твій посил не клеїться з фактами, все що можу тобі сказати.

Якщо статистика всюди бреше, то що тоді правда?

правда то что ты перед собой видишь, а не по телевизору дяди тебе рассказывают, или показывают статистикой
в универстетах, кстати, проходят же статистику, и то как ей манипулирует, постановкой вопроса, очередностью возможных ответов, типом опроса — резульат делается таким какой он нужен

для примера пойди на любую детскую площадку, и послушай на каком языке дети между собой говорят, без статистики
вот это будет реальный язык общения

я вообще не понимаю, как можно мне доказывать что в Днепре общаются на украинском, когда я просто его нигде не слышал, кроме специально отдведенных мест

кстати и с детьми я общаюсь на русском, по тому как их сверстники говорят так же на русском, не хочу что бы мои дети говорили суржиком

была бы тут украиноязычная среда как во Львове и Мюнхене, я бы тоже перешел на украинский

правда то что ты перед собой видишь,

en.m.wikipedia.org/wiki/Observer_bias

Для цього й існують дослідження. Це не означає що дослідження об’єктивні, але тоді будь ласкавий обгрунтуй чому саме конкретне дослідження не об’єктивне, замов власне дослідження, а не «всі навколо брешуть, я правий бо мій під’їзд не такий»

как можно мне доказывать

це якраз твоє суб’єктивне сприйняття що тобі хтось щось намагається довести, і твій експектейшн що тебе має хтось переконати

Я тобі даю факти третіх дослідників які протирічать твоєму досвіду. Це не відміняє твій досвід, це означає лише що він або не настільки актуальний як був, або неповний і тобі варто переоцінити його. А переоцінка свого світосприйняття і чи хочеш ти це робити — це вже твоя особиста справа

Мені не холодно ні жарко, якщо ти хочеш залишатись у минулому

Кто хочет ищет возможности, кто не хочет — причины

Ну те саме враження

Людина приходить наче подискутувати, тільки швидко виходить що дискусія зводиться до «я тут прав, держитє мєня сємєро, рєзня в бучє — переодєтиє патріоти»

По статистике в Ужгороде на 70% голосовали за Януковича

Закарпаття це не західна Україна, не плутайте. Це цікавий феномен, да. Там дуже багато розмовляють рос мовою, хоча це західніше Тернополя. В селах зустрічав людей які не розмовляють укр, а рос розмовляють.

та який там руськоязичний город? схєралі він має і далі лишатися руськоязичним? бо сашуні соколову не хочеться розмовляти українською? бо сашуня пуп землі (чи, бодай, дніпра)?

Хоча я світчером не був, але світчерів на російську ніколи не розумів (а бачив таких достатньо).
Однак, переїхавши до Києва теж бачив недружнє до україномовних середовище. Давно це було, але, крок за кроком, ми зробили його для себе більш менш комфортним. Чи можливо це у Харкові чи Дніпрі? Мабуть, якщо мешканцям це буде важливо.
У Харкові останнім часом було цікаво — у молодіжно-хіпстерських-сучасних закладах до української ставилися прекрасно, і самі нею говорили. А от в совкових-древніх — вороже. Так що з роками це питання б вирішилося само собою; що буде після війни не буду прогнозувати, бо значна частина цієї проукраїнської молоді переміщалася на Захід чи закордон, коли і які вони повернуться я не уявлю.

Може не треба тоді маніпуляцій про те, що ВСІ російськомовні проти української?

А где я говорю что я против украинского?
Может не надо мои слова то перекручить, и зраду разводить?

Є ж багато соціологічних досліджень, які суперечать вашому тексту,

собственно про что я и писал — в Ужгороде виднее на каком языке люди разговаривают в Днепре :)

в смысле про что у нас с тобой разговор, я тебе говорю что у Днепре никто не говорит на украинском, и требовать лично от меня перейти на него и быть белой вороной — это не правильно

ты мне парируешь, и заявляя что в Днепре большинство говорит на украинском, т.к. в Ужгороде это так?
Я не спорю, в Ужгороде наверное много говорят на украинском, возможно некоторые перешли с венгерского, не знаю не был

абсолютна більшість населення позитивно ставиться до української.

А почему негативно должны? Другое дело, что не нужно запретов и мовного социализма когда националистам все должны

Для меня выглядит социализмом вообще этот вопрос. Если тебе не нравится сайт, голосуй долларом.

Так и я очень позитивно отношусь к украинскому, и сам на него перейду когда хотя бы 30-40% Днепра на нем начнет говорить

а возмущает то что меня уже обвиняют в резне в Буче за русский язык, как один из топ комментариев в этом топике

ну вот самый залайканый коммент
dou.ua/...​rums/topic/38673/#2424160
где обвиняют русскоговорящих в трагедии в Буче
хотя новость про язык сайтов

быть белой вороной

Говорить в Украине по украински — «быть белой вороной» ©
Ну ок.

да, говорить в 99% русскоязычном городе на украинском — это быть белой вороной

сам почему то пишешь тут на русском, и уверен в Харькове на нем же и общался, т.к. когда я там бывал то украинской речи не слышал

Но открывая профиль всех кто так за украинский топит — самое восточное это Киев.

я, к примеру, из харькова.

Кстати, сама по себе Харьковская область — прилично так украиноязычная. Все райцентры/села/пгт/етк в основном общаются если не по украински, то по крайней мере суржиком. И нормально себя чувствуют. так что закидон «всё по русски» надо воспринимать как «все понимают русский».

так и ДнепроПЕТРОВСКАЯ (да, именно в честь Петровского — который участвовал в голодоморе украинцев) область тоже говорит на суржике в селах, и что с этого? если Днепр русскоязычный город

а у нашей власти которую выбрали 73% нашлось время на кучи законов и постановлений аля как с сайтами, кроме как наконец переименовать область

кроме как наконец переименовать область

Чтобы переименовать область нужно вносить изменения в Конституцию, что не так просто. А вот город переименовать проще. Именно поэтом возникает казус, когда область — Днепропетровская (или, скажем, Кировоградская), а столица -Днепр или Кропивницкий.
С другой стороны Конституция — это далеко не та вещь, которую следует постоянно менять, так что некоторые вещи остаются очень надолго.

С другой стороны Конституция — это далеко не та вещь, которую следует постоянно менять, так что некоторые вещи остаются очень надолго.

И это тоже относится к теме языка. Чего я должен себе и семье неудобства создавать — если сегодня мы на украинский переходим, а завтра опять на русский? Тем более что статут русского все еще в конституции закреплен отдельно
Учитывая что власть не хочет на кнопку даже нажать что бы избавиться от имени убийцы в названии моей области — то есть прямо говорит что зачем это делать если через пару лет мудрый украинский народ опять повернет в сторону росии

А то что изменить Конституцию тяжело — у слуги народа 254 голоса, и еще 70 легко бы дал Голос/Батькивщина/БПП — да только кому это надо когда у нас то дия сити, то евробляхи, то полупроводники

Чего я должен себе и семье неудобства создавать

Требование чтобы была украинская версия сайта — создает проблемы вашей семье? каким образом?

Я не писал за сайты, чего ты перекручиваешь мои слова?

Я писал что тут набежало хэйтеров которые рассказываю уже про челюсти и на каком языке говорить

В Луганске лично у меня не было никогда проблем из-за украинского языка и я не слышал чтобы у кого-либо они были. Но тем не менее, это русскоязычная среда и вся практика языка там была — пара людей, которые либо приехали с запада Украины, либо имели большое желание говорить на украинском

Будучи на Хортиці років 10 тому, я здивувався що в запоріжжі мене багато людей просто не розуміло. При звуках укр мови в них були такі очі ніби я заговорив китайською, деякі по кілька разів перепитували. Чесно кажучи охерів.
Про Луганськ. Раніше постійно користувався потягом Львів-Луганськ, там траплялись провідниці, що неадекватно реагували на укр мову.

аналогично и в Днепре — лет 15 назад когда я пытался говорить людям просто непривычно было, и они только с 2-4 раза понимали что я говорю на украинском

При звуках укр мови в них були такі очі ніби я заговорив китайською, деякі по кілька разів перепитували. Чесно кажучи охерів.

Я школу закінчив у 2003. Школа була російськомовна, але вже на той час українська була обов’язковим випускним іспитом у школі і обов’язковим вступним у ВНЗ. Хіба що хтось хто закінчив до 1991 може не розуміти

Ну вони розуміли але перепитували і дуже дивувались

Но тем не менее, это русскоязычная среда и вся практика языка там была — пара людей, которые либо приехали с запада Украины, либо имели большое желание говорить на украинском

Ну вот и я был в таких «кружках» украиноговорящих , и да, там внутри люди общались на украинском и только там можно было услышать украинскую речь

Вот я для себя в какой то момент и решил что большого желания идти против системы у меня нет

а що не так з дніпром? дівчата в лясіку давно вже українською спілкуються і я не бачив, щоб якісь кривощелепні ображалися

Дивно бачити, як в 2022р, на майже 5-му місяці війни питання мови викликає підгорання вузькоязичних щелеп. Подивіться перепис населення — для абсолютної більшості в цій країні рідна українська. Врахуйте той факт, що майже 100% громадян розуміють українську, нехай є від сили до 15% хто нею розмовляти навчитись полінувався. Тому проблеми взагалі немає, всі все розумітимуть, але подібні закони якраз стимулюватимуть лагідну українізацію і о диво — щелепи перестануть поступово бути узькими.

Не будут, я говорю на русском из принципа, хотя знаю украинский лучше большинства украинцев.

То Ваше право, питання в тому, що українська має бути скрізь в суспільному просторі. А вдома, з сім’єю і друзями розмовляйте якою хочете. Те саме з сайтами — захотіли, переключились.

Тебе не нужно, большинству нужно.
Зелебобикам, за которых ты голосовал («гы-гы») — тоже нужно, т к. закон не отменяют.
Так что расслабься.

Щоб через N років, було страшне незручно робити щось на зразок

на русском из принципа, хотя знаю украинский

А якщо серйозно — зменшення культурного(а з ним і політичного) впливу мордору
Ну і відсутність необхідності володіння російською

Через «прінципіальних»

Вован, ти не знаєш української, і ти не переїдеш у Грузію.
Майже все, що ти кажеш — самоомана, і ти сам це розумієш.

Вован, ти не знаєш української,

Конечно знаю

не переїдеш у Грузію.

С чего ты взял?

55 % населения Грузии считают, что свободно владеют русским языком, при этом 70 % опрошенных сказали, что улучшать знание русского языка им не нужно, поскольку у них нет потребности в употреблении русского языка на работе и в учёбе; 10 % респондентов регулярно читают книги на русском языке

знайдеш свій літературний кружок, або кружок індивідуалістів ЗачемУчитьРусскийЕслиМнеНеНадо

Їдь

хотя знаю украинский лучше большинства украинцев

Десь я це вже чув 🙂 І вже пояснював, що для таких гучних заяв в тебе забагато кривих русизмів у мові.

У цій темі я відписувався щодо пошуку в google і небажаної видачі язиком окупанта, яку ніякими налаштуваннями не можна виправити. А сьогодні створив свій youtube канал, який по своїй суті створює ще один аккаунт, і відповідно там вже видаються рекомендовані відео як для дефолтного середньостатистичного українця. Це якась жесть із російськомовним контентом! У цьому новому аккаунті у мене немає жодного налаштування із мовними преференціями щодо російської мови, мій браузер має налаштування, згідно з якими я хочу бачити контент українською або англійською мовами, але російськомовним трешем youtube мене завалює так, що не встигаю тиснути «не рекомендувати канал»...

Це просто якийсь п..ц з тими результатами.
І то при тому, що вже бозна скільки років з тим воюю

Читаєш коментарі і розумієш що у декого, здається, ущімлєніє мозку.
Чому частина російськомовних українців розуміють важливість, а інші, супер ущімльониє в свабодє язика — видумують будь яку пургу, аби виправдати агресію проти украінської мови.
Може то латентні москалі?

Список агрессии против мовы
1. Запрещено преподавание на русском
2. Запрещают книги
3. Ломают памятники русскоязычных писателей

Почему русскоязычные недовольны?

p.s. Нападение России на Украину не является оправданием нарушения конституции

В конституції щось є про викладання, назви вулиць і пам"ятники Пушкіну?
Можна номер відповідної статті?

Можно. «Обеспечивается защита русского языка»

Чтобы не было вопросов почему Кожаев нащёлкал в грызло хулиганам

Мало тобі клюв ровняли в дитинстві, щьолкатєль

Я тренируюсь в Гермесе, мне хорошо ровняют, но ты можешь тоже прийти

Та не бренькай, ти на форумах висиш 25 годин на добу, любітєль

Я КМС по джиу-джитсу, действующий.

По вашему поведению не скажешь, что вы следуете философии джиу-джитсу. Больше похоже на поведение «братухи-борцухи».

З Володькою я згоден майже у всьому, особливо в позиції індивідуалізму. Якщо щось не приносить користі йому особисто — тоді для чого розмови. В нас плакати «а что ти сделал сегодня ради держави?» можна тільки в чорнобилі зустріти, але купа людей в цій парадигмі продовжує жити. Я пропоную відмовитись від аргументів «давай будь як усі» а перейти до «особисто тобі буде краще того що..»

особисто тобі буде краще того що..

Особисто кожному буде краще бути Кожаєвим.
Інша позиція можлива тільки якщо не особисто і якщо відчувається єдність хоч з кимось ще, крім власної сім"ї.

С друзьями, коллегами по спорту. За абстрактную державу вот ни капельки не обидно

Ну тут знаєш, тонкий льод. Я за свободу теж та індивідуалізм

Але Кожеєв це не за індивідуалізм, «стисло» це

Я а) бы с удовольствием б) лучше укринский знаю, только 1) не хочу, 2) не буду 3) зачем? 4) не надо 5) інший аргумент розжований 100500 раз

Це не індивідуалізм, це взаємовиключні параграфи в одному реченні

Мене він наприклад не стільки бісить що росіянин, скільки тим що водить по колу й товче воду в ступі, демонструючи якусь дискусію

Хотів би, чи знав би, балакав би, а не захищав би русскій мір, індивідуаліст

Ну знову ж, це і є індивідуалізм. Коли ти Кожаєву пропонуєш зробити щось, в нього закономірно виникає питання «а що мені це дасть» і «не змусиш силою, навіть не намагайся». Що є зроровою позицією. Я поки спроби на «нащо?», «не буду» соромити, залякувати, і т.д. Індивідуалізм це коли ти пропонуєш людині щось тут і зараз, замість «ось якщо всі зроблять то тоді...» без можливості вибору. Наприклад гроші, або можливість їх якось заробити на цьому.

Акційна пропозиція така.
«Розмовляй українською, щоб ми тебе не зайобували»

акційної пропозиції нема, ніхто нікому нічого не пропонує

закон прийнято, до чого ця маячня про пушкіна чи пропозиції?

всім насправді всеодно якою мовою кожен особисто ви розмовляєте

Не бачу як чесно як від локалізації пральної машини чи мультіварки страждає ваша особиста свобода. Загадка, але душа она ж такая унікальна штука, хер поймеш

Уявляю ці ментальні страждання від пісень на радіо теж

«О це ж 3тьє сєнября, раніше б цілий день крутили шуфутінского, а тут якийсь мертвий півень, що ці нацисти блеать зробили з Україною»

Якби я його заставляв, то я б з тобою погодився

А так ніхто його не чіпає, він починає співати про пам’ятники пушкіну і заборонені російські книжки, що є маячня, звісно йому кажуть це маячня

Якщо він особисто не бачить нащо то без проблем, на цьому можна було б і закінчити

Але він натягує своє нащо на всю країну і аргументує це безкінечною маячнею
Це далеко від його особистого індивідулізму

Больше похоже на поведение «братухи-борцухи».

Не самый плохой типаж, женщинам нравится

Айтишник, мастер ножевого боя, кмс по джиу-джитсу, братуха-борцуха, альфа-сомец, опасне парень, который покупает только контрабас, будущий аспирант.

Обеспечивается сохранностью памятников и названий улиц Жукова?

Та він же російську конституцію цитує )

То есть конституцию Украины сэр в школе не изучал

Собеседник формально прав — твоя узкоязычная цитата откуда угодно, но не из конституции Украины.

www.president.gov.ua/...​ituciya-ukrayini-rozdil-i

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.
Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Учёба на русском, трансляция русскоязычных песен внезапно перестало быть использованием языка?

вільний розвиток, використання і захист

Свободно развивай, пользуй и защищай у себя на кухне, тебе это гарантируется. И этого вполне достаточно.
Но при чем здесь учеба и памятники с улицами, можешь пояснить? Как снос памятника и переименование улицы вредит развитию и защите узкого?

При том, что «свободный». Значит, в том числе и во время учёбы. Памятники — элемент развития

«свободный». Значит, в том числе и во время учёбы.

Где это (а так же про памятники) сформулировано в конституции / законах?
Что мешает переиначить тезис на «в том числе и в госреестрах / оф. документах»? Это просто твои выдумки.

Памятники — элемент развития

Может, еще «Брат-2» по ящику крутить? Тоже ведь элемент развития, «гарантия свободного пользования» и т.д. и т.п.

Ти пропустив останній абзац, щелчок

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом

Вирішив інших позайобувать тим же нуну
Малыш, а как же я?

Запрещено преподавание на русском

Не запрещено на русском, а разрешено только на государственном.

Нет

А как?

На языках Евросоюза можно, на русском нет

Ти перекручуєш як завжди дядя, ти в цьому кмс

Російську мову можуть викладати у школі, якщо всі батьки на це погоджуються. © омбудстмен

Так що все пучком, не кіпішуй, коли підеш у перший клас, помахаєш там ножичком і всі швидко погодяться.

Ідейних російськомовних які проти українського — не частина, а три каліки, які провокують. А спровоковані потім верещать шо треба взагалі всіх на кол. Таким чином цей срач і шириться, а на ділі ситуація сильно стабільніша і спокійніша :)

Что означает «против украинского»? Ты ешь суп, значит ты против борща! Может каждый сам разберётся на каком языке ему говорить? И да, может так случиться что это будет не украинский, да может быть что когда-нибудь он вообще исчезнет из повседневного использования, как исчез язык Урарту, готский, древнеегипетский, латынь, язык этрусков — только тексты остались. Каждый народ в своё время был велик и могуч, пирамиды вообще считаются чудом древнего мира, но время идёт.

самое смешное что титульная нация не поняли бы своих предков 500 лет назад, а 1000 лет так вообще другой язык. но топают ножками и сопят симптоматично

Это утверждение касается абсолютно всех наций.
А у вас замечательный нацизм))

Что означает «против украинского»?

Речь о тех, кто оправдывает агрессию в сторону украинского языка. О чем и первый коммент написан. Вас это вряд ли касается. Вы не против борща, вы просто за суп. А диспуты ведете чаще всего с противниками супа. С обженными да орущими о том, что всех надо запретить, выгнать, гражданство отобрать и тд. Таких людей — тоже три калеки. Их не волнует, что суп кушает тот, кто всем остальным готовит борщ :)
Я сказал, что в реальности все мягче и спокойнее не в том плане, что русскоговорящие заткнулись в тряпочку, а в том, что никто никого на самом деле не трогает, все спокойно и дружелюбно. Орет как правило быдло или трендовые патриоты, которые как правило находятся в германиях всяких. Через n лет будут орать противоположное — куда ветер дунет, туда и они.

А язык иожет исчезнуть, это так. Да и хрен с ним, быстрее бы уже придумали общий язык для всей планеты :)
Ну а пока не исчез — у нас политика «хоть как, лишь бы не так как в рашке», как всегда крайности, но это устаканится вскоре, и не будет этой форумной вони в таких масштабах, как сейчас

К сожалению это «против супа» находит горячую поддержку среди национально озабоченных граждан и депутаты отражают популизм в законах

Пора подкинуть дров

Принят закон о запрете российских книг и музыки

biz.ligazakon.net/...​tsii-iz-rossii-i-belarusi

Які підлі ЗСУ! Хитрістю і обманом виграють війну проти свєрхдєржавы! Піду ще задоначу

Дивно бачити стогіни «а ми не готові!» Закон прийнятий в квітні 2019 року. 3 роки — достатній час, щоб додати переклад сайту українською або поміняти налаштування, щоб укарїнська була по-замовчуванню.

Нарешті. Нарешті україномовні користувачі Інтернету не будуть дискріміновані в українському сегменті мережі.

3 роки — достатній час, щоб додати переклад сайту українською або поміняти налаштування, щоб укарїнська була по-замовчуванню.

Але недостатній з тим, щоб змиритися що закон проштовхує комп’ютерну безграмотність і закріплює неякісну імплементацію локалізації як норму

Цей закон не проштовхує абсолютно нічого, крім української мови на українських сайтах.
Все інше — може і буде наслідками, але ці наслідки, в тому числі неякісна локалізація не має абсолютно ніякого відношення до закону.

Только в законе «украинские сайты» очень неточно определены.
Вот мой сайт на хетзнере в Германии, как думаете, украинский?

На південно-західному оперативному напрямку ворог протягом останньої доби на припиняв спроб прорвати оборону наших захисників. Батальйонно-історична група генерала Меркулова за підтримки зведених підрозділів невизнаних республік під командуванням фельмаршала Осипова, намагались вийти на лінію Україна-Київська Русь з метою відрізати українські частини від історичного коріння. Мали частковий успіх, ведуться бойові дії.
В районі населеного пункту Патріотичне силами залізнично-скептичної групи генерала Кожаєва (пункт постійної дислокації — Орловська губернія) було здійснено спробу штурму українських позицій за підтримки важких гівнометних систем Буратіно, МеніПохуй, і КакаяРазніца. Повідомляється, що на окремих ділянках зафіксовані непоодинокі випадки застосування бойових ножів. Спроби — відбито, тривають важкі бої.
На східному напрямку зведені підрозділи під командуванням полковника Семухіна, намагались з боями прорватись на лінію державного кордону з метою перетнути його в будь-якому місці, і більше не повертатись. Успіху — не мали. Радіоперехвати розмов ворога свідчать про повну деморалізацію підрозділів.
Віримо в ЗСУ! Слава Україні!

Браво! Ви дуже гарно описали класику ДОУ: якщо комент це якась ***ня, то він в 99% випадків написаний кацапською.

підрозділи під командуванням полковника Семухіна

Згідно уточненої інформації від Генштабу — мотоциклетні бригади.

Не маю жодних претензій до російської мови, «скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина».
Але українською зручніше. І скільки нервів іде на те, щоб перемикати сайти з дефолтної російської на українською, диву даюся. Відкриваю olx — дефолтна російська. Відкриваю розетку — російська. Комфі — російська. І т.п.
Приватна вкладка, Мак, браузер Edge, в настройках мови в браузері взагалі російської нема.
І нехай би хоч сайти запамʼятовували мої мовні налаштування, так ні, багато де при першій нагоді відбувається скидання назад на дефолт.
Сподіваюся, цей закон якось повпливає хоча б на великі бізнеси відповідальніше ставитися до питання локалізації.

Закон прийнятий ще в квітні 2019-го, нормальною ВР 8-го скликання. ВР з монобільшістю СН ніколи б таке не прийняла.
Просто він вступає в дію поетапно.

Порохобот завжди має нагадати всім, що сивочолий гетьман — то наш сонцеликий про що б та тема не була

За закон голосувало 5 чи 6 фракцій.
До чого тут ця ваша істерика?

Істерика — це коли скрізь хочеш впихнути пороха не по темі. Чим попередній склад парламенту був кращий за поточний взагалі не зрозуміло. Прийняв закон — і добре. Це й же не відмінив. До чого тут це

Хоча б тим, що не було безмозглих випускників трускавецького Ріксосу / собачих перукарів?

Це й же не відмінив.

Звучить майже як «боневтік», ахаха.

При чому конкретно Порошеску до закону, за який голосували майже всі фракції, крім екс-риготи — не зрозуміло...

Ви читали коментар вище, як там взагалі виникла вся ця «нормальна ВР 8-го скликання»? )))

Ви про Ріксос і перукарів читали коментар? Чи ви і сам випускник Ріксосу?

мене це теж бісить, у мне усюди англійська локаль стоїть, а у магазинах логіка у кращому випадку така: ua -> ua else -> ru, хоча могли хоча б спитати яку мову використовувати.

ДОУ це якийсь розсадник руськощелепних та випустітєменябудуналогіплатіить зрадойобів. Приємно дивитися як в десятому треді поспіль палають сраки, але десь має бути межа?

Зустрічався на днях з колегами вперше від початку війни—ні зрадойобів, ні руськощелепних.

Де ви такі беретеся?

Нажаль, є люди, які не роблять висновки навіть після ракеток.
Є навіть такі, для яких (увага): «Перейменування вулиць — це просто розпил грошей на таблички», хоча в сусідньому населеному пункті русня розбомбила приватні будинки через один.

МИКОЛА, позвольте выразить восхищение вашим интеллектом
а подскажете сирийцам какие таблички от ракеток повесить?

Лавров — П.....С, Путин — Х.....О, Захарова — С....А, Медведев — Г......ОН. А там дальше по аналогии.

Як випилювати рускій мір і славное руское аружиє, сирійцям треба питати не в українців, а в єгиптян часів Садата. Звернутися по релевантий досвід, як кажуть чарівні рекрутери :)
А для початку, треба було глянути на таблички з портретом місцевого Януковича — Хафеза Асада.

что-то ты Микола петляешь. Т-80 и БМ-21 откуда у Египта? Ок, местный Янукович, тогда кто местный Биндера? Ну чтобы точно ракетки не прилетали

тогда кто местный Биндера?

Ахматич, перелогіньтеся.

Ок, местный Янукович, тогда кто местный Биндера?

Бендера я, Остап Ахметович Бендера

а я Остап-Сулейман-Берта-Мария-Бендер-бей Биндера

незнаю, це схоже на ІПСОшників, але наче більшість живих аккаунтів

Які іпсошники, Кожаєв, Семухін (чи як його) і тд і тд. Це все живі люди які поряд з нами ходять :)

Это или крайне тонкий сарказм, либо условный (от слова «условие») патриотизм.

Надо плашечки, что ли, крепить, а то не разобрать.

В мене проблема ютуб на мобілі пропонує перекладати всі коменти на російську (в тому числі українські). Локаль завжди була англійська, регіон Україна, російської мови немає. Відключити це неможливо.

В Гуглі вибрана російська, це можна поміняти

В мене ніколи ніде не була вибрана російська. Куди клікати?

myaccount.google.com/language?nlr=1
Ось тут в мене немає російської.

Мова телефону часом не російська?
В мене все ок

Часом ні і ніколи не була. Взагалі немає ніде російської локалі.

Аналогічна проблема. В налаштуваннях акаунту стоїть англійська як основна і українська як друга мова, на айфоні англійська, а ютуб пропонує перекладати коменти руснявою.

Android — переключил язык в телефоне на английский — и сразу же предлагает переводить на английский, даже без перезапуска приложения youtube

Значить індуси з гугла як завжди десь налажали.

це баг, постав українську за замовчуванням,а англійську, як другу. Покористуся пів дня і потім зміни назад, вуаля російської вже не буде

Та ж сама фігня. Я з цією заразою борюсь довги роки :(

Думаю відтепер на всій суверенній території буде винятково українська мова. у всіх галузях. Я за мовні патрулі — за закриття цього питання раз і на завджи на користь українського народу. Ущємльониє законом можуть офіційно покинути територію України і вийти з громадянства України. Має бути якісь механізм того як лишати громадянства вузькощелепних. бо інакше це все хронічна херня не буде подолана і діла не буде. В сраку мовну демократію. Тільки хірургія.
Будете потім бавитися після того як війна буде виграною і русня подолана, загрози не буде. Тоді будь ласка демократію. ну яка може бути демократія в питаннях ракової пухлини? і взагалі англійську — державну — і російська просто відпаде як засохший гемороїдальний вузол.

Ну а я буду против, украинский народ на 1/3 говорит по-русски. Я думаю ваша позиция необдуманная и как минимум репрессивная по отношению к людям.
Если бы я Вам предложил выучить русский язык из уважения к 1/3 населения, вы бы согласились ?
в понятии русский язык не должно быть смыслов, связанных с россией, просто он так называется. Над этим надо работать, а не заниматься вышиватничеством. Послушайте Арестовича, он эту тему хорошо разобрал уже.

Я думаю ваша позиция необдуманная и как минимум репрессивная по отношению к людям.

На пянках говори якою хочеш. Якщо ти власник бізнесу — надавай інформацію і послуги державною мовою. Де тут репресії?

якось я пішов до суду в Лисичанську, Луганська область і там якісь охоронці — почали недержавною зі мною балакати. Таке враження що вони подумали що я рускій. Таке було огидне відчуття. Це наймерзенне що може бути — коли думають що ти рускій.
А я хотів українською що б по закону зі мною говорили, я люблю як звучить українська.
Найкумедніше що їх українська звучала б набагато краще, ніж о ця пацавата російська.

Так. Це очевидно. Бо рускаязичние — вони переважно — яскраве бидло. Ось наприклад — начальник газової служби у місці Лисичанськ, Луганської області. А тепер уявіть що це бидло має якісь повноваження (та пофіг на широту повноважень). Уявіть що це бидло веде навіть простий господарський процес у місці.
Уявили?
Це мєрзость. Це реально мєрзость.
Паскуда ненавидить українську і має впливи.
Тому цей закон це прелесть.

Цю мерзоту повиженем к ***м собачим.
Бо рускаязичние — до всього ще й тупі і не освічені. І головне важко з ними працювати — слабко корегуються. Є дизлексики, а є русня.

Особенно я, туп и необразован, бугага

не буду сперечатися з вами, Владімір. Ви відтягуєте момент коли треба буде вирішити ти українець чи ти гівно. Вибачте, це не особисто. Це для того щоб нарешті бугагашечна маса почала щось роздупляти, не персонально Вам, я скажу це будь-якому бугагашніку :)

Особисто до вас — у мене жодних претензій. Я вважаю що має бути система.
Ножному Владіміру щось пояснювати — сенсу нуль. Життя має пояснити. Ось наприклад не здав освітній екзамен з української, історії, культури — ти тепер без громадянства, п**дуйте на**й.

ти тепер без громадянства, п**дуйте на**й.

1. И ушла — бы я, да заперто©
2. Почему сэр думает, что я историю Украины знаю хуже чем он?
3. Вышеупомянутые нововведения потребуют изменений в конституцию, которые низя проводить

да заперто

Отличный варик есть в Латвии, кстати — паспорт негражданина.

1. пізно всралися. Як раз воєнний стан — чудовий маркер таких кон’юктурщиків впіймати.

2. думаю не думаю. але культурний простір у вас кацапський апріорі. бо апарат яким ви послуговуватися він не український. Ви не дивитесь на історію крізь українську оптику. Ось я наприклад знайомий з російською оптикою і українською. Я впевнений що якщо б ви включили українську оптику, а не рос. то ви б зараз на свинособачей не розмовляли б. Хоча б з поваги до України і того чого вона натерпілася від їбучої москальні. Або у вас немає емпатії. *** його знає. Елементарно послуговуватися російською мовою в Україні, ну в цьому немає жодного сенсу.

3. Раніше про ті закони які зараз є, українці могли тільки мріяти . Зараз вже нова порция підходить про які зараз вже думають. І через деякий час приймуть новий пакет законів. не завтра. але приймуть. це як санкції. мають дозріти . не турбуйтеся і до вас дійдуть. Вас попросять на вихід. бо скільки б ви не заробляли — безпека важливіше. Якщо вас прийдуть захищати буряти, то те що ви заробили для країни — це буде мізер. Нагадаю те що ви за життя заробили — може знищити півтори ракети — Навіщо ви такий красівий для цієї держави якщо із-за вас такий безпековий ризик.

Як раз воєнний стан — чудовий маркер таких кон’юктурщиків впіймати.

И толку?

Або у вас немає емпатії.

Эмпатии к кому?

Вас попросять на вихід.

Такое впечатление, что я на Украине очень хочу жить. Бугага! Я даже жильё не покупаю по одной причине — гайки с налогами могут закрутить и придётся ехать туда, где можно жить так-же

Конешно, зачем спорить, лучще «мовні патрулі» в стране, где 40+% говорит на русском.
А еще лучше, сразу расстрелять все города в Кировоградской области, че они там фигней страдают. В загран отряды их.
И чем вы тогда от русни отличаетесь?
О! Точно! Напишите петицию «выпускати за кордон рускомовних». Что показательно, в ЗСУ русскоговорящие без проблем воют, никто не против.

А може «40+% говорит на русском» саме тому, що були кацапські мовні патрулі?

Поговоріть українською на окупованих територіях.

Ви думаєте, раніше було інакше?

так какое предложение, начать гражданский конфликт? ну давай
вы ребятки необучаемые

Как можно начать то, что, по данным из запоребрика, идет уже 8+ лет?))

«Опять 25».
Вже питання обсмоктане-пересмоктане:
1. Викладання у всіх ВУЗах, школах і гуртках — лише українська.
російська в якості іноземної мови в додаток до англійської, німецької чи китайської.
2. На радіо і телебачення будь-яка мова окрім російської. Українська, німецька, китайська, турецька але не мова ідеологічного ворога.
3. Всі вивіски, оголошення, меню в ресторанах і т.д. Українською та англійською.
4. Заборона всього книжкового імпорту з росії(це вже від учора є).
5. Повна дерусифікація і декомунізація всіх вулиць, памʼятників та видатних місць.
6. Знесення памʼятників повʼязаних із радянським минулим, перенесення цих памʼятників, як і всього решта в музей тоталітаризму.
7. В кожному обласному центрі повинен бути музей чи навіть великий меморіальний комплекс боротьби за незалежність України, де буде розказано про злочини спочатку російської імперії, потім совка, а потім сучасної рашки проти України та українського народу.
Знищення Запорізької Січі, кріпацтво, Голодомор, знищення УНР, депортації, війна росії проти України з 2014 та акти геноциду у 2022 і багато чого ще, все це повинно бути аби кожен з малих літ знав, хто був, є і буде ворогом кожного українця.

А патрулів і громадянського конфлікту не треба, кожен в побуті вільний розмовляти будь-якою мовою на будь-які теми.

На радіо і телебачення будь-яка мова окрім російської.

И это прямое нарушение конституции

І яку ж саме статтю це порушує?

І до речі, це зробили вже:
www.bbc.com/ukrainian/news-61856658

какая она иноземна если она родная половине населения? ну ты хлебушек

Знищення Запорізької Січі, кріпацтво, Голодомор, знищення УНР, депортації, війна росії проти України з 2014 та акти геноциду у 2022 і багато чого ще, все це повинно бути аби кожен з малих літ знав, хто був, є і буде ворогом кожного українця.

ой всё, бинго архетипа жертвы
а почему УНР надрали задницу? неужели мова не помогла

єдріть ти дурачьок)
А чого руZкій яZик не поміг твоїм ванькам і ахмедам санкції обійти?

по каким признакам они мои? по признаку языка шоле? короче таким тупым «жертвам» всегда будет сложно найти союзника

Если московитам разгромно наваляли в Цусиме и под Варшавой (в 1920-м), то, по вашей логике, дело в узкой челюсти?

Московитам наваляли бо вони довбойоби і завжди ними були. І намагаються поширити свій довбоєбізм в тому числі через свою мову й культуру.

Ага, дай вгадаю: Росіяни не винні, хорошие рускіє, то всьо путєн, росіяни так само страдають, братські народи)?

ты всегда видишь одну сторону монеты
а что с обратной, где твой вклад чтобы они расценили нападение несостоятельным? так может ты персонально виноват?

Є обʼєктивні факти: агресивна безпідставна війна, навіть без формального приводу, проти мене і моєї країни, військові злочини, вбивство тисяч мирних мешканців, анексія території та знищення цивільної інфраструктури крилатими ракетами.

І ти серйозно після цього всього, визнаного руснею, з відео, обстрілами майже в прямому ефірі, відкриваєш рота і дозволяєш собі вякати про «две стороны медали»?
Русня повинна бути покарана і принижена, як військовим шляхом українським військом так і всією цивілізованою спільнотою через санкції, дефолт, ізоляцію, ембарго і технічну відсталість.

Мій вклад дуже конкретний: Донат вже більше 100к грн на армію та волонтерами лише за останні 100 днів.

за останні 100 днів.

ну всё понятно, патриот со стажем 100 дней

Так сказав наче це щось погане
Ну на 100 днів більше ніж у тебе

виноват

«.. уж тем, что хочется мне кушать!», сказал бы любитель узких басен Кожаев.
А лезли они сюда что 100 лет назад, что 250. Это просто саранча, и лезут ко всем соседям, ничего нового.

ну так может надо перестать вести себя как инфантилы чтобы перестали лезть. У всех государств конфликты с соседями, не конфликтуют те кто живут на островах.

для начала начни что-то из себя представлять

Хороша альтернативная реальность. Ещё скажи, что все материковые государства проводят «специальные военные операции» соседям. Мышление уровня 17-го века и пуйла, но, в общем, и не удивительно.

почти все материковые государства проводили в своей истории спецоперации, мы теперь увидели в 21 веке этот цинизм своими глазами
а шо так можно было? конечно можно если сектор безопасности променять на бусы и бумажки

Ты реально уравниваешь 250к армию, реформированную под стандарты НАТО, и что-то замененное на бусы? Адепт «Киева за 3 дня» штоле? Категориями каких веков ты мыслишь?

послушай что говорит Тарас Чмут, кроме 250к еще оснащение кое-что значит

Как русскоязычный согласен со всеми пунктами.
Но вот с этим согласны далеко не все.

кожен в побуті вільний розмовляти будь-якою мовою на будь-які теми.

Особенно на западной Украине.

Я прямо зараз працюю в коворкінгу у Львові, до розмовляю російською з командою які приїхали з Одеси і також тут живуть і працюють.
По сусідству живе сімʼя військових, де батя розмовляє російською(решта сімʼї ні).
Знаю також ще мінімум одну російськоомовну сімʼю зі Львова.
Російськомовний блогер Іван Яковина також зараз живе у Львові.

Це тільки приклади навскидку які знаю особисто, нікого з них в клітку не закрили і штраф не виписали.

У каждого свой опыт.
Но я могу сказать, что примерно 100% переселнцев которых я знаю сталкивались в том или ином виде с агрессией по поводу языка.
Причем в совершенно не очевидных ситуациях. Например, общаясь между собой на улице ты можешь кого-то «оскорбить».

Но я могу сказать, что примерно 100% переселнцев которых я знаю сталкивались в том или ином виде с агрессией по поводу языка.

Я не сталкивался. Ну я то ладно. Даже моя жена не сталкивалась, хотя она беззащитная женщина и от её произношения «паляниця» хочется стрелять на голос. Видимо мы что-то делаем не так?

На рынках и магазинах к сожалению можно наткнуться на агрессию, если ваш язык покажется недостаточно украинским (суржик, например). На обращение на русском могут вообще сказать «я вас не розумію». Не так давно такая ситуация была в пункте раздачи гуматираной помощи.

Если у вас действительно хороший украинский — то проблем на почве языка конечно же не будет. Но не все же молодые и хорошо язык знают.

Ну и конечно кому как повезет. Львов большой, людей много. Некоторые львовяне сами русскоязычные, некоторые нейтральны/толерантны, некоторые могут отнестись агрессивно. Но плохое запоминается всегда лучше и сильно влияет на восприятие мира.

А що — зобов’язані розуміти російську?
вас дивує, що є люди які не розуміють російську?

Ничего удивительного, за исключением того, что люди выросшие в Укриане и не понимающие русского языка это явный пиздешь.

Ничего удивительного, за исключением того, что люди выросшие в Укриане и не понимающие русского языка это явный пиздешь.

Схренали, простите? Не знать один из (не самых распространённых в миру и не самый нужный) язык — это, блин, проблема?
Вот не знать английский — это, блин, проблема. А русский... это просто привычка, типа как курить.

То есть в нашей стране есть люди которые выросли здесь и не понимают русского языка? Серьезно?
Обращаю внимание — не знают, говорят, учили и т.д. а именно Понимают.

То есть в нашей стране есть люди которые выросли здесь и не понимают русского языка?

Спробуй поїхати кудись західніше Вінниці і не в обласні центри бажано, поспілкуйся з людьми, багато цікавого дізнаєшся. Звісно, там в людей розуміння російської в будь-якому разі не буде на рівні китайської, але багато кому напружуватися серйозно доведеться.

То есть в нашей стране есть люди которые выросли здесь и не понимают русского языка?

ну я понимаю, и чо? Я и в рублях считать умею, так что — нафиг ту гривну?
кроме того, повторюсь, знание русского языка — это нечто вроде плохой привычки, типа как матом ругаться.

— Вы сказали, вы нас не понимаете

— Так, не розумію

Звісно не розуміє. Просто випадково дає відповіді, які створюють враження що розуміє 🤡

Может и мы.
Но заметь нет ниодного коммента.
«Не звертайте увагу це рагулі чи люди с ПТСР»
Вариации реакций от «так вам и надо» до «вы всё врёте». Это не нормально.

Все верно. До войны я всегда смеялся с русни, которая рассказывала как нас тут ущемляют.
Но если сейчас сделать опрос среди переселенцев «сталкивались вы хоть с одним случае агрессии из-за языка» или «чувствуете угрозу когда говорите на русском в публичном месте» результаты будут совсем другими.

Правильно правильно, статтю не читай, брєд відповідай. Це якась ментальна особливість утиснутих, чи просто співпадіння з кожаєвим?

Опитування було в травні цього року вже під час активної фази, а не «до войни»

Все верно. До войны я всегда смеялся с русни, которая рассказывала как нас тут ущемляют.
Но если сейчас сделать опрос среди переселенцев «сталкивались вы хоть с одним случае агрессии из-за языка» или «чувствуете угрозу когда говорите на русском в публичном месте» результаты будут совсем другими.

Мне, кстати, тоже совершенно непонятно — почему вдруг начался такой хейт. Может, случилось что, я не знаю.

Агресія не агресія, але мене самого відверто дратує рос мова в людей що тікають від війни і все одно в їх башці цей ї%аний руський мір. Причому приїхали вони в місто, де зберегли своє культуру, і де все російське завжди було чужим (слава Богу). Це такий лютий п****ц що тут є від чого висадитись.
Зауважу, що я не місцевий у Львові, я сам 20+ років був повністю російськомовним, і я дуже толерантна людина по природі.

Ну люди може все життя жили у російськомовному місті? До чого тут рускій мір?

От така реакція і є — лютий п****ць

Ви далі не розумієте агресії на все російське? Після того як вам місто рознесли росіяни? Ви серйозно?

Ви серйозно не розумієте що росіяни, які рознесли місто, і мешканці цього міста — разні люди? За вашою логікою якщо у місті знайшовся один чи два зрадника, то всі інші мають мову змінити? А якщо це україномовне місто і зрадник місцевий?

Я не вважаю росіянами цих людей. Я вважаю що це більш ніж дивно — говорити їх мовою після того як вони рознесли твій дім. Так само мене тригерить напис Російський сир. Все російське — за парєбрік. Інакше знову приїдуть танки.
Поки люди вмирають за цю землю, зробіть хоча б дрібницю — припиніть тягнути цей смердючий руський мір в в західну Україну.

говорити їх мовою після того як вони рознесли твій дім

це контрпродуктивна позиція

Тоесть предлагаете военным русскоязычным вместо воевать, пойти на мовні курси.
Так чтоли?

Я понимаю.
Но тут же можно и с другой стороны посмотреть. Что сейчас русскоязычные украинцы защищают относительно мирный запад Украины. А горячие головы в тылу, решают срываться на людях которые и пострадали. А не идут на фронт мочить русню.
Это манипуляция отчасти. Но как пример, что обвинений можно придумать сколько угодно. Какой в этом смысл.

А не идут на фронт мочить русню.

А толку мочити русню на сході, маючи її в голові? Воювати всі не можуть, а от перемогти руський мір в себе в голові — може кожен. Але чомусь не хоче.

это подмена понятий, дугинского русского мира и языка как средства общения

Вы хорошая илюстрация.
На фронт мочить русню страшно. Буду кошмарить украинцев, которые от этой русни и пострадали.

Я нікого не кошмарю. Але якщо до мене у Львові звертається українець, що втік війни з росією, російською мовою — це або людина за 70, або це божевільбний, або ватнік. Іншого тут не може бути.

На фронт мочить русню страшно.

На ДОУ також рахується.

На ДОУ також рахується.

Нит. Тем более ее тут особо нет.

Але якщо до мене у Львові звертається українець, що втік війни з росією, російською мовою — це або людина за 70, або це божевільбний, або ватнік.

Головне, щоб не виявилось, що ця людина робила чи робить для україни все можливе ;) Бо тоді зламається весь світогляд, так можна і в дурку заїхати

Головне, щоб не виявилось, що ця людина робила чи робить для україни все можливе ;)

А чому? Зробив — чудово. Якщо божевільний щось зробив для України — він припиняє бути божевільним?

А, ну да, у нас же мова про божевільних. Звичайно;) самим не смішно?

А, ну да, у нас же мова про божевільних. Звичайно;) самим не смішно?

Мені вапще не смішно, мені сумно. Поки країну знищує падаль зовнішня, такі як Ви їй допомагають, та ще шукають собі жалюгідні виправдання. Ви все зрозумієте та буде вже надто пізно.

Ви — найкращий українець, жаль, шо лише на словах))
Помірятись, хто чим і кому допоміг, у нас нагоди не буде, тож і зупиняти вас не збираюсь. Фантазуйте на здоровля

Це популярна маніпуляція.

Мова ЗСУ — державна

Що б там не щебетали про російськомовних українців що захищають, вони всі знайють українську будь здоров, і не скажуть що принципово не говорять

Предмет разговора не в «не скажуть що принципово не говорять».
А в агресии на приватные разговоры на русском. Т.е. к условному галичанину даже могут не обращаться.
Манипуляция не в этом, воюют то как раз многие в ЗСУ на русском и общаются в быту на нем же.
Просто там это не причина конфликтов

А ти не думав що галичанину може сина вбили за українську мову, він має повне право ненавидіти вас бо як в біса вас відрізниш від шовініста? З кожним бесіду провести?

На країні рана

Йобаний стид, ну ви такі всі цаци нуль емпатії до людей їйбогу

В країні срана війна 8 років де синам прострілюють коліна в полоні за те що українською відповів, а ці йобані російськомовні хочуть неагресії на своє какаяразніца

Йобаний стид от що це таке

Опитування є, від’їбися зі своїми домислами й досвідами

галичанину може сина вбили за українську мову, він має повне право ненавидіти вас

Молча пожалуйста, приходи домой и ненавидь

А ти не думав що галичанину може сина вбили за українську мову, він має повне право ненавидіти вас бо як в біса вас відрізниш від шовініста? З кожним бесіду провести?

Люди просто не розуміють, тому що ми були рабами 350 років. А західна Україна — 50 років. В них ще лишилась свобода і самоідентифікація в крові.
Я сам був такий точно як Ви. Прямо слова ті самі. А потім я почав думати чому люди в ЗУ тригеряться на все рос. І я зрозумів. Вони ще пам’ятають як нас вбивали ці тварі, як виганяли з хат, катували, і не давали жити. В мене в родині дружини (вона з коломийщини) — купа трупів і ще більше понівечених доль, і це в 1950ті роки, а не 200-300 років тому.

Да это в точку. Исторические травмы искажают восприятие действительности.
Я тоже не понимал насколько все запущено, пока не пожил на ЗУ

Це не історичні травми, їх в 50×70х роках відстрілювали. Це для них вчора було

Це для тебе чи мене історична травма, бо бабця яка могла розказати про голодомор вмерла ще коли мені було 7

Це не історичні травми, їх в 50×70х роках відстрілювали. Це для них вчора було

Бляха, як же точно...
Я також думав це історична травма в західняків. Тепер які ще потрібно докази, що це не історична травма, а реальність сьогодення?

Та біс з 50тими не всі ж історію вчать, але ну в в повному бункері останні роки жити і ще таке строчить це просто верх цинізму.

Прихисти, накорми, обігрій, ще й терпи лайно не вякай, бо цаци принципово не говорять українською і зі слова свобода вивчили тільки що це значить сісти зручно на голову і звісить ноги

Немного не понял. Я же не про «какая разница», я про «не твое собачье дело».
Тем более я русскоязычный завтра могу быть мобилизован и погибнуть за Украину. Или ракету шальную словить на голову. А мне тело из Германии пишет, что я должен отьебатся в своей стране. Не понятно от чего, от чувства собственного достоинства наверное.

Немного не понял. Я же не про «какая разница», я про «не твое собачье дело».

Я говорю про те, що те, що українці заходу тригеряться на рос мову — нормально і це легко зрозуміти. Вони просто ще пам’ятають те, чого не пам’ятають українці за Збручем. І тепер сталось те, що і решті українців братушкі нагадали хто вони і що вони несуть. Тому тепер всім решта час перемкнути локаль. Це питання просто гігієни — як відмитись від болота, гівна, крові, і будівельного сміття — всього того, що несе нам рускій мір.

С этим не лично я вообще не спорю.
И русню ненавижу не меньше чем галичане, а то и больше. Но есть границы, переход которых не надо толерировать. От этого по итогу выиграют все.

тригерятся пушто зафиксированы на травмах прошлого в своей картине мира
а должны еще от немецкого тригериться, но наш правящий класс надрочил националистическую спильноту на русский
это как жертва изнасилования получает психотравму и все мужики для неё маньяки

Вроде не было украиноязычных коммунистов. Об этом почему-то не хотят вспоминать.

та че, были Кравчук, Плющ, половина депутатского корпуса точно
язык вообще не признак ничего

тригерятся пушто зафиксированы на травмах прошлого

Наверно проблема в том, что это не только прошлое, как немецкое, а прошлое, настоящее и будущее, если с этим ничего не сделать.

но наш правящий класс надрочил националистическую спильноту на русский

Да, по классике — во всем виноваты «рептилоиды» и американцы, если копнуть чуть глубже.

по классике или нет не уверен, но необразованные визжащие националисты всегда были пехотой режимов

тригерятся пушто зафиксированы на травмах прошлого в своей картине мира
а должны еще от немецкого тригериться, но наш правящий класс надрочил националистическую спильноту на русский

Різниця одна — німці змінились і вибачаються 70 років. Росіяни стали лише гірші.

Ага, 71 млн людей истребили, просрали все полимеры и изменились. И покупают газок у рф

Ага, 71 млн людей истребили, просрали все полимеры и изменились. И покупают газок у рф

державна політика змінилась, нацисти ясно що є.

і це легко зрозуміти

так

нормально

ніа робити з розумом, а не так, як на доу обговорюється

Ніхто
Тебе
не
заставляє

Ну чого тобі не доходить?

Ну як ти це уявляєш? Прийде мовний патруль, змусить читати кобзаря?

Закон регулює медіа і культурний простір. Це є в будьякій країні навіть в росії

Бо ти заявляєш про 100% тобі даєш опитування з даними що ти неправ, а ти як грампластінка заїла. Ти вата, тому єдине що ти можеш зробити — піти на***

а как же узкочелюстные? парашкина мова и т.п.

Но вот с этим согласны далеко не все.

Это называется «репутация». Её очень долго и усердно зарабатывали. И, что характерно — продолжают зарабатывать.

Тут согласен.
Но репутация это улица с двухсторонним движением.

Ну, нам свою репутацию еще зарабатывать и зарабатывать, я так думаю. «наша русофобія недостатня» ©.

Рассуждать по языку кто украинец, а кто нет, как минимум недальновидно и не актуально уже. Это категории 19го века.
Если вы ненавидите русский язык, не общайтесь на нем, но уважайте украинцев, разговаривающих на нем всю жизнь.

А мне мерзко, что вы меня быдлом назвали.

А мне мерзко, что вы меня быдлом назвали.

но сделали это, надеюсь, на языке великого Пушкина?

ну нормальная перекличка всех с архетипом жертвы получилась
давайте еще закрепим материал десятком топиков

доу нарешті почне в листах про порушення правил розсилати посилання на українську версію правил

Йшов 4 місяць війни. Малоросів досі обурює факт, що головною і дефолтною мовою в Україні повинна бути українська. А ми ще дивуємося, чому русня така тупа і промита, хоча багато наших руськочелюстних представників нічим не краще, просто опинилися по інший бік кордону з рашкою.

головною і дефолтною мовою в Україні повинна бути українська

Кому должна?

«Повинна», а не «винна». Це тобі не російська, тут трошки інше значення) А так цілком зрозуміло, що ми не в рашці знаходимося, щоб надавати пріоритет їхній мові. Хочеш російську мову інтерфейсу — будь ласка, клікай кнопку і вибирай, але мова окупанта точно не заслуговує бути дефолтною.

Чому ж росіяни не вчать китайської мови та гінді? Це ж вигідно?
Чому ж росіяни їздять на відпочинок в Іспанію та Францію — якщо вигідніше відпочивати в Анапі, Туапсе, Таганрозі?
Росія — це фіктивне утворення, яке в 21-ому столітті ні автомобіль, ні смартфон, ні літак сучасний нездатна зробити. Росія — це відстала земля з відсталими людьми в більшості своїй. Якщо поглянути на село в Норвегії, Фінляндії та Швеції та порівняти його з аналогічним селом в Мурманській чи Архангельській області — все стає очевидним: хто розвинений, а хто відсталий.
Росія — це відстала імперія, яка нічого креативного вже не генерує, особливо за останні 30 років. Вона навіть нездатна освоїти власні 17 млн км2.
Росія = відсталість в усьому. Все прогресивне в Росії — або скопійоване із Заходу, або вкрадене.
Тому це невигідно співпрацювати з Росією. Треба триматись від них подалі.
Україні вигідніше співпрацювати з ЄС, Китаєм, Ізраїлем, Японією, з США та Канадою.
Росія майже нічого корисного не створює і не генерує. Це мертвий простір з точки зору креативу.

Чому ж росіяни не вчать китайської мови та гінді? Це ж вигідно?

Кто сказал? Учат, но не все — кому по работе нужно

Чому ж росіяни їздять на відпочинок в Іспанію та Францію — якщо вигідніше відпочивати в Анапі, Туапсе, Таганрозі?

Цены видел там и там? А соотношение цены/качества?

Росія — це

И мне нужно перейти на украинский, зачем?

Кто сказал? Учат, но не все — кому по работе нужно

Будуть вчити, скоро Монголія та Китай повернуть в рідну гавань їх споконвічні землі. Монголії вже можна офіційно звертатись до Москви повернутись в рідну гавань, під управління монгольського хана.

Цены видел там и там? А соотношение цены/качества?

Звісно відпочивати в Росії — це значно дешевше будь-якої поїздки в Іспанію чи Францію. Там лише авіаквитки будуть як вартість відпочинку. А те, що в Росії сервісу немає — це ж власне важливий індикатор відсталості та дикості РФ.

И мне нужно перейти на украинский, зачем?

Поки при владі в Україні суцільні регіонали-необільшовики, тобі нічого не треба. Вони знищать будь-яке вільне та справжнє життя під корінь, це видно по результатам їх діяльності. Вони це доводили неодноразово. Саме цікаве почнеться, коли залишаться лише такі як вони.

В бизнесе делают что выгодно

Є таке, і це погано. Тому треба стимулювати хоча би на рівні закону робити переклад і українську як дефолтну. Це ж недорого, насправді. Ніхто не збанкрутує від перекладу сайту на українську.

Ну і крім того, я не дуже позитивно ставлюся до власників бізнесу, які досі не усвідомлюють, що ми не рашка, що саме рашка веде з нами війну, і що державна мова пріоритетна.

Є таке, і це погано.

Социализм и нарушение свободы предпринимательства, вот что погано

які досі не усвідомлюють, що ми не рашка, що саме рашка веде з нами війну, і що державна мова пріоритетна.

Бабло приоритетно, заработанное в результате свободного обмена

Социализм и нарушение свободы предпринимательства, вот что погано

Погоджуюся, я теж терпіти не можу соціалістів-комуняк, але і в капіталізмі повинна бути хоч якась крапля моралі, ні? А то можна дійти до рівня бізнесу, який торгує з рашкою і фактично заробляє гроші на крові.

в капіталізмі повинна бути хоч якась крапля моралі, ні?

Нет. Я продаю ты покупаешь, не нравится — не покупай.

до рівня бізнесу, який торгує з рашкою і фактично заробляє гроші на крові.

До уровня Порошенко ты хочешь сказать?

Вова в тебе якісь по дитячому прості уявлення що таке капіталізм і свобода, впрочім характерно для жителів фекальной западні та її лідерів, які за рулон туалєтного паперу готові маму продати, а мама його

Те що ти описав оцим

Я продаю ты покупаешь, не нравится — не покупай.

Ця свобода прєдпрініматєльства більше підходить для опису базара на троєщині чи ділєра речовин

Цивілізований давно це пережив, добрих так років 500 вже

Саме тому зара весь цей цивілізований світ за нас горой навіть незважаючи на дику інфляцію і ризики з енергоносіями

Я тобі вже казав що ви одного поля ягоди. Поміркуй над цим

Цивілізований давно це пережив, добрих так років 500 вже

Вот и пошёл он на***, этот цивилизованный мир.

цивілізований світ за нас горой навіть незважаючи на дику інфляцію і ризики з енергоносіями

Исключительно потому, что это выгодно

Поміркуй над цим

Зачем? У меня денег больше будет?

У нас разные оценки богатства. Та цивилизация, где я должен дать денег безразличным мне людям на*** не нужна

ну про це й мова коли кажуть що хуйло живе в паралельному всесвіті

я ж кажу, одного поля ягоди

Та нічо

Ва́рвар (грец. βάρβαρος, множина βάρβαροι — «іноземці», буквально — «ті, що бурмочуть») — зневажливий термін, яким позначають людину, представника певного народу або племені, що дійсно або уявно перебуває на доцивілізаційному або нижчому цивілізаційному рівні розвитку

Варвар переводится как «бородатый», стали хорошей нет и бритву сделать нельзя

У нас разные оценки богатства. Та цивилизация, где я должен дать денег безразличным мне людям на*** не нужна

Сорян, другой цивилизации пока не завезли, эту брать будете, заворачивать?

Ага, в тебе буде більше грошей. Вова, ти зрозумій просту штуку — правила перекладу це про те де буде більше витрат у бізнесу, по яку сторону кордону. 100$ які ти витратиш на свою локілізацію, повернуться тобі ж десятикратно. За рахунок того що кожні 100$ які заплатять продавці сухариків для наших перекладачів підуть на ремонт твого під‘їзду і не підуть на ракети. Ти зі своїми мінусами порахуй свої плюси. Ти подивись сьогодні в завтрашній день©

100$ які ти витратиш на свою локілізацію,

Не потрачу, мне проще не работать с украинскими клиентами, тем более что не было ни одного

Тогда почему вы кипишуете, раз это вас не касается?

Потому, что ограничения свободы предпринимательства всегда плохи. Казалось бы, не нравится тебе сайт ну не заходи на него. Но нет. И рано или поздно будут ограничения, что меня затронут

Потому, что ограничения свободы предпринимательства всегда плохи.

Это не «ограничение предпринимательства», это «защита прав потребителя». Я имею право находясь в Украине получать информацию в понятном мне унифицированном виде. Я не хочу заходя на сайт, скажем, розетки, видеть его по дефолту на вьетнамском (или хуже того — только на вьетнамнском). Я не хочу читать инструкции к газовой плите на казахском. Я не хочу платить за сок в магазине вонами или батами.
Я хочу предсказуемости и унификации.
Если вы в дополнение к стандарнтным требованиям реализуете дополнительные плюшки — ради бога, я не против. Но будьте любезные обеспечить стандартные интерфейсы, функционал и прочее.

Но будьте любезные обеспечить стандартные интерфейсы, функционал и прочее.

.
Зачем?

Зачем?

Если вы работаете на украинском рынке — вы должны а) следовать законодательству б) обеспечивать свободный и понятный доступ к своему сайту/продукту/етк
Конечно, вы можете сказать что «не облезешь, переведёшь с казахского!» — но, боюсь, долго вы на рынке не продержитесь с таким подходом. На украинском, разумеется. Казахи, скорее всего, не будут иметь ничего против — пока ваш сайт по дефолту будет на казахском.

Если вы работаете на украинском рынке

Кому нахрен надо эти жлобы?

Кому нахрен надо эти жлобы?

Что, простите?

Что простить? Люди а-ля сделай мне гугл за сто долларов не интересуют

Что простить? Люди а-ля сделай мне гугл за сто долларов не интересуют

Что ж ты, фраер, сдал назад?©
Мне почему-то по вашему тону показалось, что вы считаете украинских заказчиков «нахрен никому не нужными жлобами».
Добавив к этому явные нарративы насчет «нахрен там мова, даешь руссккий» (при том, что вы, по вашим же уверениям, работаете только с западом и на английском) — у меня сложились странные впечатления о вас.
Развейте их, скажите, что вас неправильно поняли, вырвали из контекста.

Так с Украины в основном такие и есть: гугл за сто долларов и чтобы глаза горели — на***

Так с Украины в основном такие и есть: гугл за сто долларов и чтобы глаза горели — на***

но тем не менее вы всё равно остаетесь резидентом страны, которая вам не нравится, жить не дает, заказчики вам не нравятся и вообще. Почему так?
Кстати, а как на западе? Сто миллиардов за сайт визитку, и не предьявляют никаких требований к, скажем, тому, на каком языке этот сайт визитка сделан? Хоть боливийский для канады — берут с удовольствием?

Потому, что очень вкусное соотношение доходы/расходы. За исключением этого остальное гавно

напрімєр нєкоториє руськоязычные любителі ножичков

У меня, к примеру, украинский рынок составляет 0.023% в прошлом году. А до этого три года — 0%. и в прошлом — 0%.
Нету особо украинского рынка, если вы не на галере.

До уровня Порошенко ты хочешь сказать?

До його рівня в тому числі, так. Мені такі персонажі як він — огидні. І це одна з причин, чому я вважаю, що бізнес не повинен переступати певні норми, навіть в погоні за прибутком. Тому і підтримувати кисельовський стереотип, що українці не знають українську і в них в спілкуванні виключно російська — це мєрзость. А дефолтно (чи навіть виключно) російськомовні сайти цей стереотип непогано підтримують.

Сайты должны соответствовать настройкам браузера, а не быть украиноязычными для всех только потому что кому-то кажется что так все перейдут на украинский

Сайты должны соответствовать настройкам браузера

Так в такому разі персонажі типу тебе української в житті бачити не будуть. А дефолтна українська спонукатиме звикати до державної.

А персонажей типа тебя ебёт?

Так, бо я живу з вами в одній державі, а потім русня приходить сюди з аргументом вас «захищати».

Боже, какое ты конченое

О, ви крадете не тільки пісні Скрябіна і Пливе кача, але й традиційне українське «о Боже, яке кончене». Що на черзі? Український гімн перекладете?

та воно російською не звучить навіть, не переживай, це все одно що дивитись порно проти справжнього сексу, здається схожі відчуття але є нюанс

дефолтна українська спонукатиме звикати до державної.

Принципиально переключаюсь на русский, кроме того так удобнее. К тому-же украинским большинство украинизаторов очень плохо владеет

Я ще розумію питання зручності, але для чого така принциповість? Фобія української чи що?

Почему ты предпочитаешь оригинал карявому переводу? Мне нравится качественная украинская литература, тексты с словосочетаниями «на протязи» и похожими — нет

Відколи в сайтів є поняття оригіналу? Це не література, яку важко перекласти красиво. Зробити хорошу українську локалізацію не є проблемою. Я взагалі спочатку пишу англійську версію сайту, тоді добавляю переклад українською, бо так зручніше кодити. Виходить нічим не гірше.

Речь на этих сайтах корявая, ужасно просто когда я — программист знаю украинский лучше журналистов

Взагалі-то ідея цього закону цілком логічна. Але я дозволив би сайти які мають тільки англійську локалізацію(англійська ніяк не погрожує українській мові та культурі). Для ефективної українізації російськомовного населення треба створити мовне середовище у якому їх не будуть пушити розмовляти українською в побуті. Вони мають самі до цього прийти(це не швидкий процес). Українська мова та культура мають і головне можуть перемоги російську у конкурентній боротьбі (тут Арестович правий), не треба забороняти російську треба зробити українську привабливою щоб люди самі на неї переходили бо вона класна.

То який висновок — українську не треба робити дефолтною, хай російськомовні самі дійдуть до рішення переходити на українську?

А щодо англійської загалом погоджуюся, але не думаю, що виключно англомовний сайт в Україні має сенс. Надто мало українців цю мову розуміють.

А взагалі я б хотів, щоб англійську зробили другою державною) Це було би чітким сигналом, що Україна не лише цінує власну культуру, але і є частиною Заходу. І щоб населення крім власної культури вивчало також не русняву (як до війни полюбляли слухати моргена з колонок та інший шлак), а західну культуру.

Ні, дефолтною треба робити, це сприятиме створенню мовного середовища (кому не подобається можуть перемкнути на більш зручну). Але мовні патрулі як деякі тут пропонують, це вже занадто(це насильницька дія, використання мови як інструменту насилля це злочин незалежно від мови). Про англійську згоден, вона більш корисніша ніж російська, а для ІТ взагалі необхідна.

нема такого слова дефолтна в українська мові)

Я вже не маю права використовувати запозичені англійські слова?) Ми ж Європа)

ні, якщо ви виступає на укранізацію всього і вся, будь вірними до кінця своїм же ідеям, якщо вони справді ваші.

не розумієте значення слова, лише повторюєте почуте. Дефолт — не виконані кредитні зобов’язання .

говорите або українською або англійською

а потім я чую, що українська не до мова, що там дивні слова, ось через таких як ви, ви це все підтримуєте. дратуєш просто.

але при цьому за примусову укранізацію, а щоб виховувати традиції — ні

To default is defined as to fail to do something which is expected. An example of default is when you fail to pay your credit card bill. Default is defined as the action of failing to fulfill an obligation. An example of default is the action you take when you fail to pay your credit card.

To default is defined as to fail to do something which is expected. An example of default is when you fail to pay your credit card bill. Default is defined as the action of failing to fulfill an obligation. An example of default is the action you take when you fail to pay your credit card.

www.merriam-webster.com/dictionary/default

a: a selection made usually automatically or without active consideration due to lack of a viable alternativeremained the club’s president by defaultthe default candidate
b: a selection automatically used by a program in the absence of a choice made by the userusing the default settings

https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/default

2. ADJECTIVE [ADJECTIVE noun]A default situation is what exists or happens unless someone or something changes it.
...default passwords installed on commercial machines.
Death, not life, is the default state of cells.
3. UNCOUNTABLE NOUNThe default is a particular set of instructions which a computer always uses unless the person using the computer gives other instructions.
[computing] The default is usually the setting that most users would probably choose.
...default settings.

https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/by-default

PHRASEIf something happens by default, it happens only because something else which might have prevented it or changed it has not happened.
[formal] Premium-rate numbers are often barred by mobile phone networks by default.

Для очень простого слова bird, которое учат наверное одним из первых, словарь дает 13 различных значений: www.collinsdictionary.com/dictionary/english/bird

Это восхтитительная черта английского языка, по-моему

так воно так, але мы так не розмовляємо, как склалось.І починати не потрібно.

Premium-rate numbers are often barred by mobile phone networks by default.

За умовчанням мобільні телефонні мережі часто забороняють платні номери.

по дефолту, За умовчанням, — ваше право так розмовляти, но ніхто в цивілізованом світі так не говорить, використовую слова друих мов так невміло. в нас уже є під ці ситуації слова, якби не було то друга річ

Зазвичай мобільні телефонні мережі часто забороняють платні номери.

І починати не потрібно.

А то скрєпи похитнуться)) Москальська пропаганда і на українців впливає, як бачимо)

но ніхто в цивілізованом світі так не говорить

Якраз цивілізований світ активно використовує запозичені слова. Виняток хіба русня і французи, ті навіть замість слова «комп’ютер» придумали свій велосипед. Але вони не найкраща нація для наслідування, бо в них в крові запрограмовано здаватися (не просто так виник мем про білий прапор) і підлизувати русні (збережемо лице пуйлу, ага). Нація куколдів, я б сказав.

ви мабуть путаєте запозичені слова, які адаптовані, там банальну транслитерацію.

Транслітерація — точна передача символів однієї писемності знаками іншої писемності, коли кожен знак однієї системи письма передається відповідним знаком іншої системи письма.

А теперь уявіть что так навчають в школах. Рінде, запозичене, трансліт, все змішалось, вже немає той звучності що давала раніше українська мова, нема чим пишатись, все запозичене- добрий розвиток) Навіщо вивчати творчість Тараса Шевченка, адже є другі видатні автори. Що до мене не можу уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни без цього. Ви же можете йти далі в своїх думках і розвитку)

Все ясно, переді мною типовий скрєпний адепт «традиційних цінностей». Подальша розмова не має сенсу.

невже нарешті дійшло, ніби то ви також, не застрягли у своїх думках, і теж не бачите інший бік медалі.

Який я

адепт «традиційних цінностей».

) коли я допускаю релізацію частково ваш ідей. Але при тому я розглядаю різні шляхи розвитку, а ви ні, то де і хто застряг?)

А всі ваши доводи це:

Ми ж не русня.

може настав час щось будувати нове, а не жити лише запереченням.

ні, якщо ви виступає на укранізацію всього і вся, будь вірними до кінця своїм же ідеям, якщо вони справді ваші.

Я проти використання москальської як дефолтної/основної в нашій державі, а не за примусову українізацію всього. Не бачу нічого поганого в тому, щоб використовувати запозичені слова з англійської, яка, до того, ж, є мовою наших союзників — США та Британії, а не мовою окупанта.

не розумієте значення слова, лише повторюєте почуте. Дефолт — не виконані кредитні зобов’язання .

1. a selection made usually automatically or without active consideration due to lack of a viable alternative
2. a selection automatically used by a program in the absence of a choice made by the user

Ось популярне значення цього слова. Не варто обмежуватися одним лише економічним значенням. Я за розвиток мови, який передбачає використання запозичень з іноземних мов. «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Ми ж не русня.

а потім я чую, що українська не до мова, що там дивні слова

То ви від малоросів чи кацапів чуєте? Та для них все дивне, крім їхнього нарєчія, то зумовлено дефектом чєлюсті і додатковою хромосомою.

я не порівнюю з ними, і вам не раджу так робити. Задайтесь думкой, чи США чи Британія так робить? чи вы чуєте подібні слова в новинах BBC? запозичені слова це автобус, тощо. Так дефолт має різні значення. Але ми так не говоримо, згадайте коли ви вперше поучли це слово цьмогу контексті в Україні?

Те, що ми поки так не говоримо — це тимчасово. Не всі запозичені слова з‘являються зразу. А аргумент «не треба так починати говорити, бо в нас так не прийнято» — це рівень русні, яка заміняє слово «спойлер» фразою «неочікуваний сюжетний поворот», бо інакше скрєпи похитнуться. Я за розвиток мови, і він передбачає використання нових запозичених слів. Точного аналога слова «дефолтний» в українській немає, а заміняти його фразами з кількох слів я не збираюся, це незручно. Винаходити нові слова теж не потрібно, краще використовувати існуючі слова з англійської. Це допоможе краще вивчати англійську в паралель з українською.

які скрєпи) зазвичай — не хочете використовувати, чи не вчили в школі?я за використання запозичинх слів яких не має , так спойлер — це умістне використання. Розвиток.. якщо замінити всі дошки в кораблі, він останится тим же кораблем, вічне питання)

Та начхать на українізацію російськомовного населення, насправді, цей процес і так не зупинити, хоча звісно приємно, але дивіться на це ширше

Це просто як стимул економічний уже позитивно, це захист ринку, а побічно ще й морально добре

Можна джонсонюка тут процитувати, що економічно вигідно і морально правильно, якв рідкість

Коли гнусмасу чи гуглу треба локалізуватись, куди вони цей проект замовлять думаєте? Тим хто знає українську

А раз російську знають, то ще й російську локалізацію тепер нам будуть скидувати

Бо коли московський вебкіоск покривав весь постсовок бо какая разніца всі і так російську розуміють, це працює в обидва боки. І вебкіоскам запоребриком варто напрягтись через майбутню посуху. Бо російськомовну хрєнь ми налабаєм не гірше їх, дешевше і без нікому непотрібних репутаційних витрат

Це армія робочих місць для перекладачів, студентів, веб студій на десятиліття вперед

Кому ті російськомовні впали, чесслово, невигідно це тільки кожаєву і подібним

В бизнесе делают что выгодно

«Риночек парішаєт» — говорили вони, аж поки не прокинулись в засраному хаотичною ху%овою забудовою Києві. І тепер все це вже %уй знесеш.
«Риночєк парішаєт» — говорили вони, підсаджуючись на дешевий хуйловський газ. Тепер бояться що здохнуть взимку.
...

А вот фиг его знает, что лучше было в переспективе за 20+ лет то, газ в три раза дороже(прощай, удобрения и сталь в экспорте) или проблемы когда он кончился.

Порушення свободи внаслідок окупації і завезення сюди твоїх предків — це погано. А потім вже те, що ти написав.

1. Мои предки приехали сами из Орловской губернии, их там раскулачить хотели
2. Приехали в Николаев, до основания которого в 18-м веке на его месте была голая степь с редкими казацкими заимками.
3. Отвоёвывали юг Украины у турок, в том числе с помощью запорожских казаков, поэтому кто кого оккупировал вопрос риторический.
4. Западная Украина была оккупирована СССР, но это вопрос в любом случае не ко мне — поднимай Берию из могилы

приехали сами
раскулачить хотели

Does not compute.

Перевожу. В Орловской губернии моих предков хотели раскулачить и сослать в Сибирь, они сбежали в Николаев

Изящно завезли, в общем. Без теплушек.
Тогда как в Сибирь ссылали строго за деньги налогоплательщиков.

с редкими казацкими заимками

тобто навіть ти визнаєш що на місці Миколаєва щось там вже було заселено козаками, чудово з цього почнемо

Отвоёвывали юг Украины у турок,

а то без твоїх нещасних предків козаки погано там жили і з турками не справлялись

Западная Украина была оккупирована ССС

вся Україна була окупована СРСР

щось там вже було заселено козаками, чудово з цього почнемо

Ты вообще представляешь, что такое «дикое поле»? Там были временные жилища нападающих на татар и турок, типа будки — всё.

без твоїх нещасних предків

Которых из?

козаки погано там жили

Казаки там не жили, бывали иногда — всё.

з турками не справлялись

Ну. давай подумаем. Крепости «Очаков», «Кинбурн», «Хаджибей», «Измаил», «Хотин» почему-то взяли только войска под руководством Суворова, Кутузова и Потёмкина. И я знаю почему: казаки это по сути речные пираты, сил маловато было и с организацией йок

ага, така чорноземна плодюча земля біля дніпра тисячі років заселена, і раптом безлюдне дике поле, прям пустеля, поки не прийшли твої предки і не осяяли все світлом

а ти не думав часом дике поле ти моє, чиїми руками каміння клалося в ті крєпості

читай більше совєцкіх газєт

ага, така чорноземна плодюча земля біля дніпра тисячі років заселена, і раптом безлюдне дике поле, прям пустеля, поки не прийшли твої предки і не осяяли все світлом

Почитай историю Украины.

чиїми руками каміння клалося в ті крєпості

Руками рабов, разумеется.

Та й читаю

Рабов? :) А не пішов би ти тут за корабльом

Всі ці крєпості були будовані рабами тоді, а не росіянами

Именно, рабами. Говорили будто крепости литовские, но это гипотеза только

Грушевский, например, говорил. Есть другие сведения?

Ну на самом деле оно то было заселено, но где-то как сейчас пустыни.
Тоесть на всю современную Херсонскую и Запорожскую область тысяч 5 населения.
Из них тысячи полторы — казаков, которые там жили как в летнем лагере, с семьями на днепре за современным кременчугом аж.
Прост там периодически прилетали налеты, которые все, до чего дотягивалися уводили туркам.

тысяч 5 населения.

это данные последнего соцопроса ВЦИИОМ? :)))

кримське ханство мало населення в кілька мільйонів, як і гетьманщина

те що вони там на місці не сиділи, значить тільки те що вони не сиділи на одному місці

Да, только давайте посмотрим на то, где были поселки у Гетьманьщини. Ближайший город больше 30 тыс — Чигирин. Он возле Черкасс. За современным городом Днепро фактически было мало чего, за Запорожской Сечью, которая, фактически, была форпостом — только отдельные хутора охотников и рыболовов. Ближайший кузнец и гончар были в самой Запорожской. В Херсонской области был ковыль под два метра и никакого с/х.
Вас не смущает сам факт того, что семьи козаков жили в Полтаве и Чигирине? Это сейчас близко, конные туда добиралися в среднем за неделю.
Чамаки на волах везли соль несколько недель, с Азова. А туда, внезапно, они везли хлеб и скобяные изделия. С чего бы это, там же было все заселено?
А почему эта завезенная повозками соль стоила чуть ли не на вес железа? Не догадываетесь? Ибо желающих было не очень и был шанс не вернутся.

все це красиві казки російськомовних істориків які ту землю спустошили кримською війною

звісно гетьманщина густіше заселена поселеннями і всьо такоє, але дніпро — торговий шлях і плодючі землі навколо, де встроми палку зацвіте, були завжди заселені, ти справді думаєш що раптом от хоп і пустка?

всьо дуже просто, жили собі кочовички не тужили, пасли коней, прийшли росіяни все спалили, а ті кого не спалили втікли на конях на кубань і за дунай. А росіяни провели потім перепис записали що було пусто, так і було, от їх і нема в російських підручниках. Не вперше і не в останнє

кримський ханат це крим і причорномор’я єсі шо

Згідно з даними консула Франції при Крим-Гіреї барона Тотта, загальна кількість населення Кримського ханства у 1767 році становила 4 млн осіб.

Згідно з «Подорожніми записками» російського академіка Василя Зуєва, у 1760-х роках Кримський півострів був дуже багатолюдним й нараховував близько 1200 сіл. Проте після російських вторгнень, станом на 1782 рік, населення Криму скоротилося на дві третини, так що «нині куди не поїдеш, всюди зустрічаються одні лише руїни великих слобід і пустирі колишніх сіл». Мешканці півострова, що колись вільно жили на території ханства, стали біженцями, подавшись до Абхазії й Черкесії. Ті, що прийняли нову російську владу, були частково переселені в "російські місця"[56].

ну хто залишився і був живий став тими рабами кожаєва

Ну так вся Украина имела населения меньше 500тыс в те времена. Ну блин.
Большая часть населения была в треугольнике Полтава-Киев-Чигирин.
Да, в 18м веке было уже больше населения, но я вам вон выше привел оценку, на начало 19го было 3млн и никто не считает, что было больше.
14й-15й века Херсонская была степями необжитыми, потом с некоторой защитой Сечи там начали появлятся хутора на 3-10 хат, это погоду не делает. В то время в одной Полтаве уже были тысячи хат, а с 1641 полтава- город(это по тем временам тысяч 5-10). В Полтаве в начале 18го было «300 ремесленников», это считалося дофига. Не тысячи, не миллионы.

Яка кучерява маячня

Жили люди тисячі років, оп і зникли кудись

А вот теперь вернемся к вашим «миллионам».
Смотрите. Вот 19й век.
geomap.com.ua/ru-uh9/373.html
Всего то миллион русских и миллион украинцев.
Думаете, в 11-15м веках было больше? Вы серйозно в это верите?
Вообщето исторически маскимальная численность самой сечи — 10тыс, и это вообще говоря приблизительная оценка. Вне сечи было еще раза в 4-5 больше тех, кто считался козаками и это все.

Ну так це ж дані по «городам», звісно руцкіх позаписували більше, ну боже наче ти не знаєш як це робиться

Степ був заселений кочовиками завжди, вони там по різному називались різні часи канєш

А січ така штука, там тих січей було до чорта

Я не історик канєш, але це ж блеать навіть мені очевидно, що «безлюдне» дике поле — російська казочка. Руками того безлюдного дикого поля потім же будували крєпості, і їх же потім записали росіянами

Вы просто не понимаете, что значит «заселен» на 15й век.
Еще раз. Самый большой город современной Украины в 15м веке — Львов. 10 тыс населения!

Я то понімаю

Ти не панімаєш, що населення степу це не міста, а поселення і кочові табори, величезні

До урбанізації ще століття, мінімум в розвинених країнах, не те що у нас

В той же статье выше написано
>15% населення жило в містах.
Неисторик, погугли, чтоли, какая была численность войска в набегах татар. А потом подумай, могли ли они вынести сотни тысяч населения в твоей альтернативной истории. И как от них защищалася неполная тысяча Сечі. Чтоб ты понимал, гетьманское войско тогда называлося.. сотня. Уже в 16м веке таких сотен под началом гетьмана было 3-4. И усе...

«В пустоширских степях не имелось не единой стежки, ни следу, как на море, проезжие познавали свой путь в день по солнцу и кряжам высоким земным и по могилам, ночью же по звездам, ветрам и речкам...»
За запоржской сечью, форпостом, жили только вольные татарские племена. Самые большые были до сотни человек.

Внимание, вопрос. Почему степи чумаки называли «ПУСТОширськими»?

Ще раз для глухих

Гетьманщина — тисячі в містах, 90% населення селяни поза містами

Кримське ханство — тисячі в містах, 90% населення кочує

Можеш пройтись о 4ій ранку по вулиці в центрі міста і назвати його пустоширом — будеш мати відповідь на питання про чумаків

Постоширские степи были населены татарами, но они не подчинялися крымскому хану. И было их там всего считанные тысячи, потому хан их и не мог прижать, сложно было поймать тысячу на 800км+ степей.

Хану были выгодны чумаки, он с них налоги!!! брал. За соль.
А пустоширские кочевые племена их убивали постоянно(чумаков-стариков были единицы).

Короче, вы настолько не историк, что нет смысла с вами по истории общаться.

Я понимаю, что для вас от Киева до Крыма сутки поездом, но в то время чумацкие обозы не всегда то успевали за лето обернутся, а весной и осенью вообще ехать не могли, ибо не шло оно по мокрой земле гружонное.Норма было один раз в год туда-сюда успеть.

А тобто ти сам собі протирічиш і там таки хтось жив

Ну так не общайся, общайся з кожаєвим і предками-основатєлями новоросии ))))

Ну да, кусок земель 800 на 800 км и несколько тысяч татар, 200 чумаков, 1000 вольных казаков и где-то столько же хуторян-охотников(в основном, промышлявших мехами, ибо даже птицу довезти до Запорожье не могли уже).
Конечно, населены. Но крепости там явно строить было некому.
Где-то так же, как современная Сибирь они были населены.

Справжнього історіка видно іздалєка ;) опять статістіка вцииом?

І цим людям ще диплом подавай щоб слухали, ужас, і ці люди ще голосують на виборах

Та вам ж ж блеать академіка постав, що горохом астєну

Вір в шо хочеш сонце

Почитайте летописи. А так если смотреть видео, то украинцев вообще не было и Киев за три дня захватить не вопрос(я хз кому вообще могла прийти такая идея, учитывая количества бетона в городе).
Еще раз, вы, почемуто, считаете, что население Руси до 18го века было в десятки раз больше, чем оно реально было. И опираетесь при этом не на исторические свидетельства, а на какие-то видео.

Я вам цитату из летописи — вы мне видео какого-то идиота. Я вам исторические данные о размерах городов и количестве населения — вы мне свои соображения что я не прав. Смысл тут что-то обсуждать?

мій пойнт тут не в тому що населення було більше ніж було,
а в тому що пустеля — дике поле — заселено/побудовано росіянами — міф і казочка, а ви мені доводите що там прям як сібірь

крєпості не будували бо їм вони не були треба, крєпості треба були росіянам, а до росіян це була держава османів а потім кримське ханство. На біса їм один від одного крєпості будувати. Не знаю блін це якось навіть очевидно

ви ж мені доводите що там жили якісь тисячі козаків і татар на все причорномор’я, це навіть лоху понятно маячня просто, навіть смішно це апелювати

те що росіянам в підручники так зручно було записати це я ще розумію, але чому ви тут це вигоражуєте — ні

какого-то идиота

ну тут всьо понятно вже, але какой-то ідіот там документами оперує, і розуму в нього точно більше ніж у Вас, сер :)

> не на исторические свидетельства

Я ж тобі навів цитату французького консула в кримському ханстві, ти ж це проігнорив, і гнеш далі про свої тисячі в містах, я тобі про те що в поселеннях і містах кочовики не жили, що це мізер від загального числа, а тобі диплом дай і лєтопісі правильні почитай

Так смисл обсуждать, якщо це не обсуждєніє?

ы.
17 декабря 1788 года — взятие крепости Очаков
а строительство ее — 1493го она уже первый раз взята была.

а ваша цитата

населення Кримського ханства у 1767 році становила 4 млн осіб

Вас нефига вообще не смущает? В 1767м году в состав ханства входил весь крым, и все земли причерноморья и приазовья(причем со всех сторон моря).

Не смущає, бо я ж тобі кажу що в містах тоді жили мізер населення, кочовики жили в степах і кочували

Те саме можна сказати про русь 12 ст, коли в києві жило може кількадесят тисяч а решта населення десь поза

А твої аргументи про населення і кілька тисяч всі спираються на міське населення

Щоб прогодувати 10тис вояк турків у очакові з 7тис полонених, якщо брати вікі, то хоча б треба їжу звідкись брати як мінімум, не здається? Наприклад з податків натурою від навколишніх поселень поза містами або кочовиків у ханстві. Так феодальний устрій працює. Січеш?

Я ж не кажу що там було мільйони прям в херсоні, але і пусто там далеко не було, і не якісь пару тисяч самих козаків чи татар

1328, перепись в Париже. 80 тысяч. Сравнить население Киева с Парижем — ну да, это надо уметь. Данных по Киеву нету, но мало кто оценивает больше 10 тыс его население.
Вы опять путаете пору падения и строительства крепостей. Разница в населении Европы в 13м и 18м веках — раз в 10.

Та при чому тут париж і київ, я тобі про феодальний устрій і як складено суспільство було, я тобі просто приклад привів

В кримському ханстві плюсмінус те саме, те саме йобане середньовіччя в профіль, тільки замість селян кочові табори по степу, а не якісь стаціонарні села які переписати можна разок

Ну от їде чумак собі — пусто, приїхав руцкій писака переписувать спалене поселення — пусто, а хан податки зібрав і знає що в нього 4 млн населення

От тобі й кілька тисяч в містах, кілька сотень міст, на 10-20% від 4 мільйонів набереться. Просто вони більше не сиділи на місці як в гетьманщині, хоча по дніпру завжди люди жили

Я не знаю що тобі не віриться, я вже втомився

В принципі мені начхать скільки там було людей, я просто кажу що вони там були і вони своїми руками будували ті міста, а не росіянипредки як тут кожаєв запєвав

Росіяни тільки керували і вони там не на пустелю прийшли, і не своїми руками, велкие діло. Це як зара казати що майкрософт винайшов tcp/ip чи якась зграя пмів написали весь код

Ну назовите мне хоть один город, который «будували» южнее запорожья до 16-17го века.

Вообще нет. Давайте просто приймем вашу альтернативную историю как основную, не имеет смысла с вами спорить.

Так очаків йопт як мінімум, ну хоч кол теши на голові.

Нє давайте далі вірить що там ніхто не жив бо так написано в совєцкому підручнику чи скзаано російським істориком, а решту називати альтернативною історією ;)

Засноване 1492
Статус міста з 1938 року

Та начхать

Тобі шашечки ілі єхать?

Жили люди? Жили, ну от і нєх_й дойобуватись зі своїми російськими предками

Жили, я ж написал гдето. По 3-10 хат жили. Их выносили периодически, они опять строилися, часто новые люди. Но это не то количество, которое могло строить крепости, с чего вы начали.

Ну да тобто фортецю очаків могли, а якусь іншу не могли

многозначітєльно молчу

Очаков основан в 1492.
Крепость Кинбурн — турками построена, если шо.
Первое документальное нападение на нее 1669, козаками.

Та шо ти кажеш

А херсон побудували росіяни які жили за тисячу км?

Логіка де?

а не было херсона в обсуждаемом периоде.
Херсон — конец 18го века.
я ж говорю, у вас в голове даты попутаны.

Та я ж кожаєву про його предків, а ти тут прийшов щось доводить

В обсуждаємом не було, але очевидно, що була треба фортеця — вона й була без всяких предків, і не одна

І будували її не росіяни а люди що там жили, а вони там жили

От і вся полєміка про древніх росіян які збудували причорномор’я

В теории может быть что угодно
На практике там было так мало людей, что по факту все построенные форты — турецкие или русские.А до этого — греческие. Единственный построенный украинцами — сама Сич.

на практіке там очевидно жило досить людей, щоб будувати фортеці

і жили вони там задовго до початку російського періоду

я тобі навіть ссилку скинув на Олександрів Шанець, можеш перечитати поки не вилізе

турки жили за морем єсішо, історик, в криму жили татари

Татары НЕ строили крепости. Они кочевники как-то.
Причем вообще крым то?
Крепости строили уже османцы.
Так все. я не нанимался учить вас истории. Удачи

Та там були й міста п**ц в криму і люди там жили тож, татари тільки виключно на конях скакали точно по твоєму?

Ну бл хер с тобой, прийшли древні росіяни й побудували крєпость на пустирі голими руками, від***сь уже

А то шо там запорожці були ще до того і татари і решта проігноруй, так зручніше, будь прав

запорожці були ще до того і татари і решта проігноруй

Ни те ни другие не строили ничего

предки твої строїли, древні московити прилетіли на коврах самольотах на берега причорномор’я, освоїли пустелю і заповнили чорне море і дніпро водою

ПС А сорі коври самольоти це з арабських казок, от блеать, що не згадаєш все тирене

Навіть лапті не приплетеш

Привезти древні московити хіба щі могли в Херсон, правда не знаю чи воно було б с’єдобно після дороги

там было так мало людей

Вапще не історик, але якось сумнівно, щоб на Дніпрі, та ще біля моря, і не було людей. Тим більше на той час в європі вже конкретно бракувало місця...

До 12го века было полно. Потом пришла орда.

И даже в Киеве стало 3тыс(сожгли).
Вырезали нафиг всех, кого не вырезали — увезли с собой.
Часть орды осталося в виде кочевых племен, в полях пустоширских и потому там два следующих века нефига никто больше не селился, заселяли сначала центр Украины обратно.

Ну блин, ничего не могу сделать, такая история.

И даже в Киеве стало 3тыс.

До якого часу?

До взятия Крыма графом Минихом

Це який рік?
Тому що в 1811 населення києва — 23К згідно вікіпедії

Ризикну припустити, що населення нікуди не поділось, просто пішло з міст в присілки і села.

Население уничтожено вместо с домами, сгорел Киев.
Остатки населения увезли в рабство.
Была такая показательная порка от Орды, чтоб не возникала Русь.
Собственно Москва и набрала силу потому, что ее НЕ сожгли(тысяч 5-10 в ней было во время правления Орды,а в Киеве 30-50тыс до нападения)

Да, где-то с начала 17го века после постройки Османами крепостей и увеличения численности казаков перестали убивать активно население на территории современной Украины. Османы города не жгли, чтоб было кого забирать следующий раз. К 18му веку было населения в единицах миллионов уже.

Угу, в Багдад, Стамбул, Трапезунд. Некоторые с карьерным ростом в наложницы и евнухи

100 лет точно не селилися в Киеве. Дальше данных нету, следующая перепись 1400+ год, 8тыс, 20тыс было на 18й век.

Расцвет Киева как раз был на момент нападения Орды. Следующий уже в 19м веке...

Крім києва ще ж тааакаааа кууупа людей

Частка русинів у речі посполитій була десь 5 млн, що в принципі сходиться з оцінкою населення гетьманщини в 4 млн

Це все твої спустошені монголами землі

І османи й кримське ханство теж були чисельні

А в тебе якісь тисячі, так хочеться вірить в пустоту заповнену й осяяну росіянами, ой шо же дєлать

Реч посполита, утворення 1 июля 1569
Крепости — начало 1500х
Спустошення монголами 1241й.

і до чого цей набір дат?

от тобі до речі посполитої ще було вкл, в русі теж подібні оцінки населення

не в крепостях діло, а в тому що люди завжди жили і нікуди не дівались звідти де жили

монголи це ж тобі не росіяни мільйони людей переселить чи знищити, вони вобще хотіли просто данину збирати

і де ці монголи бігали? ой а чи не в степах причорномор’я

можеш іще от почитати, історик запустєнія і московского строітєльства, про Олешшя

uk.wikipedia.org/wiki/Олешшя

Крепости — начало 1500х

Фортеці — початок 1500х? Ви про що зараз? Це типу фортеці якоїсь конкретної місцевості, чи взагалі фортеці?

Мы вроде как обсуждаем земли южнее Сичи и до Крыма.
Там кочевников прижали после 1500го только. Османы со юга и востока, козаки с севера.

100 лет точно не селилися в Киеве. Дальше данных нету, следующая перепись 1400+ год, 8тыс, 20тыс было на 18й век.

Це означає що не селились поруч? Загадка. 1945й рік, кінець вв2, срср забудовує фабриками Львів. Міста ростуть неймовірними темпами. Звідки ці люди? Відповідь — вони не з неба впали, вони підтягнулись з сіл — на роботу. Думаю що і з татарами було щось подібне — люди просто звалили з міста.

Ну так что такое демографическая революция помните?
Спалили всех людей. кто остался, перебрался ближе к Львову.
Востановилися уже с 16го века. 1945й это уже 20й век. Крестьяне за век в 10 раз численность меняли иногда. а тут с 13го по 20й — 7 веков.

Спалили всех людей. кто остался, перебрался ближе к Львову.

Звідки ці дані? Є якісь переписи?

Востановилися уже с 16го века

Так. Ми вже заплутались. Вікіпедія каже що ну 1811 рік населення Києва — 23К людей. Це не назвеш «відновилось».

Михаил Всеволодович захватил Киев, провеле перепись. До 1240. Вроде как 35 тыс. По другим данным 50тыс.
Потом осень 1240-1241 прошли монголы, Владимир-Волынский вырезали в 0, Киев почти в 0. На Киеве закончили и ушли. Есть описание, что было разрушено все, включая крепость-сердце.
Войско Батыя было 60тыс. Потому сомнительно, что в Киеве было близко к 50, в то время воевали почти все.
Но даже если и 50, монголы в этом военном походе вырезали всех.

Потом в 1241м прошли монголы, Владимир-Волынский вырезали в 0, Киев почти в 0. На Киеве закончили и ушли.

Ну тобто. Вирізали 35тис і всі довколішні села? Українці це нація селян.

Да, 60 тыс войско шло конного и все вокруг вырезали. А 60 тыс конных это ж не колонна, их же кормить надо.
Аж до владимир-волынского, выше львова.
Ибо это было галицкое княжество все.
А потом они еще и в Польшу ходили, через Украину тоже..

Да, 60 тыс войско шло конного и все вокруг вырезали. А 60 тыс конных это ж не колонна, их же кормить надо.

Ну тобто — вирізали всіх людей від степів запоріжжя до львова? Як Ви собі це уявляєте?

Та в лесах не всех, но где-то половину. Вокруг больших городов всех, ибо долго штурмовали.
В степях — прятать хати особо негде, потому степи стояли пустыми.
Три раза только большими силами ходили. Еще в Польшу и в Венгрию.

Та в лесах не всех, но где-то половину. Вокруг больших городов всех, ибо долго штурмовали.

А нафіг їм це? Орда діяла методом данини. З кого збирати данину — з трупів? Щось це слабо тримається купи. Вирізали багато в містах — логічно. Люди після того сотні років боялись селитись в містах — логічно. Вирізали весь народ — це фізично анріал, та й просто не має комерційного сенсу.

Не, поход 1240-41го был не за данью, а завоевать.
Я не знаю почему у вас что-то не тримается до купи, если по летописям так получается.
Ну вот к примеру, зачем было почти весь Мариуполь разбомбить? где «комерційний сенс»?

Якраз за данью

Бо середньовіччя це не держави в сучасному сенсі, а феодальні території під кимось, хто збирає данину

Знищити укріплене місто з військом це має сенс щоб не було треба брати наступного разу, бо якраз саме місто будувалося як укріплення з вояками

Тому коли монголи нагнули Данила, вони змусили його розібрати вали міст, а не тупо знищували

А розорювати навколишній люд чи міста нефортеці без дупля нема сенсу, бо з цього люду й збирається основна маса данини

Монголи були цивілізованіші за сучасних росіян уяви

Ось тобі ярлик, роби що робив до цього, лише листай нам коли прийдем і нікому більше

Думай про це як про рекет

Не, поход 1240-41го был не за данью, а завоевать.

Завоевать что? Навіщо кочовикам земля? Їм потрібна підконтрольна територія з народом, який можна грабувати. Нахера їм випалена земля? Щоб коней пасти? Це і не тримається купи.

Рабы

Не до%уя рабів з території з миколаєва до львова? І щось не зафіксовано в історії спустошення земель татарами до стану «вибили всіх».

Угу, конечно. Всех выбили, Киев был пограничной крепостью

І будували її не росіяни а люди що там жили, а вони там жили

Ты суслика видишь?

Ось тобі карта боплана сам рахуй свої міста по южнєє, там тобі ж і дике поле знайдеш де теж «типу ніхто не жив», тільки кочовикам про це забули сказати

www.loc.gov/item/80692351

На карте Боплана южнее Кодака из заметных городов только Очаков. Там же так и написано — Loca Deserta.

нарахував більше десятка і втомився

А шо як нє заметний Очаків так там люди не живуть?

Україна і Причорномор’я це не тіки дніпровські береги єсішо

То ти покрути туди сюди, може пощастить

Хоча ідею я поняв, дике поле пусте й порожнє

Дике Поле це степ без стаціонарних поселень з хліборобами як в наддніпрянщині, з точки зору наддніпрянщини. Кримські татари чомусь не мають поняття дикого поля. Бо для них це те де вони жили

по дніпру чи бугу завжди були поселення стаціонарно а в степу кочували сотні тисяч кочовиків

нарахував більше десятка і втомився

Например?

Ти задовбав, я тобі що нанявся

Winaradna Krizca, Billogrod, Koczubi наприклад далі сам шукай

чесно без дупля що то за міста, я не боплан, там по берегу моря, по бугу, дніпру й інших річках до біса їх

Ясно. Десяток там едва наберется. И то, судя по всему, с временными поселениями.

Ну раз судя по всєму і рахувати не вмієш то якого ти мені голову морочиш, історик якщо тобі карта не указ, іди послухай соловйова

)))

Я по твоєму маю в стіну балакати й тобі щось доводити активно вишукуючи аргументи, присідати й казати ку? Пошукай дурних

Аргументи працюють якщо людина сприймає, а те що ти робиш це називається вертеть на хуе

Спілкування з кожаєвим тричі на день прописую і будеш як новенький

1328, перепись в Париже. 80 тысяч. Сравнить население Киева с Парижем — ну да, это надо уметь.

Наче пише Інет що 50К до татар.
Місто тоді не було як зараз — місто вважалось все що за муром, за його стінами вирувало життя. І поступово з часом ці довколішні населені пункти поступово включались в місто.
Наприклад, в центрі Львова є р-н Знесіння, це колишнє село. Причому ці села часто древніші за саме місто.

в 15м то 50к? Вместе с Доном развешо.
Да, там выше по ссылке написано, шо в мистах 15% жило, остальные — за межами, ага.

в 15м то 50к? Вместе с Доном развешо.

я не шарю, це просто перший гугль:

Kiev History
Moving forward to the 11th century, Kiev had grown to be one of the largest cities in Europe. It was a center for crafts and shopping and was also home to hundreds of churches. The population during this time was 50,000.

Ем? во первых, мы тут обсуждаем 15й, в котором киев был 3 тыс всего.
Во вторых, мы обсуждаем не Киев, а земли ниже запорожья, которые в то время стояли пустыми и из украинцев там было... да нефига почти не было. Обозы за солью только ездили, чумаками звали.

Почему в 11м в Киеве было больше чем 15м? так татары.
Ветка началася со строительства крепостей. Строилися они в начале 15го. И строилися таки привезенными подневольными русскими, а не украинцами. Тут ничего не сделать, такая история.

Таке можна знайти на кожне місто, але канєш історія починається коли прийшли предки кожаєва

uk.m.wikipedia.org/...​i/Олександрівський_шанець

Можеш іще про Очаків почитати, але ж смисл тут шото абсуждать

Якщо цікаво, є кльове відіо капранова, там багато про те хто там жив і «повне запустіння»

youtu.be/aJaaBWBdZcA

безлюдне дике поле куди принесли світло предки кожаєва й створили там щось — як мінімум російська маячня

О хоспади, ссылаться на Капрановых в дискуссии об истории... Теперь я видел всё.

Ез ю віш, читай совєцкі газєти

Можеш Альфьорова подивитись, як тобі треба диплом

А можеш піти за корабльом і за російськими підручниками

«совєцкі газєти» и видеоэкзерсисы Капрановых это весьма яркая иллюстрация аксиомы Эскобара

Віра в російські підручники, статистику й заяви про пустелю в нижньому поднпров’ї теж ілюструє, але дещо інше :)

а що собствінно не так з капрановими? науковопопулярно викладена історія — це не тру в твоєму світі?

хотілося б почути що ти маєш проти капранових? :))) в принципі передбачаю, але я все одно весь вуха хай люди почитають

Внимание, вопрос. Почему степи чумаки называли «ПУСТОширськими»?

Частина Шир — це з Хобітанії?

Вот смотрите. В конце
15й век, львов — 10 тыс, Киев — 3, ибо ДО НЕГО ДОХОДИЛИ татары.
ru.osvita.ua/...​nz/reports/history/35645
Городское население −15%, значит, вокруг Киева жило ~20тыс людей всего.
Чем ближе к Днепру(дорогам) и ближе к татарам — тем меньше.

Поняття «кулак» або «куркуль» виникло в ХХ столітті. Створено більшовиками для знищення малих фермерів та формування ненависті до них з боку різного роду люмпену.
Слово «буржуй» в його негативному значенні теж придумали більшовики. «Буржуа» походить від слова Burg, що означає місто, фортеця. Тому «буржуа» та «буржуй» = городянин.
Звідси Магдебург, Петербург, Оренбург, Гамбург, Страсбург.
Буржуи = це городяни.
Кулаки або куркулі = мілкі фермери.
Чим більше тупе та малоосвічене населення, тим легше йому втирати подібні слова «буржуй», «куркуль», «бандерівець», «нацист», «фашист».

Садись пять © Сказать то что хотел?

Садись пять © Сказать то что хотел?

«Использование коммунистических, советских и российских нарративов является дурным тоном в современном украинском обществе, да и в мире в целом»

У меня нарратив один: отстаньте от меня срочно

У меня нарратив один: отстаньте от меня срочно

«Нельзя жить в обществе и быть свободным от него». Живешь в стране — соблюдаешь ее законы. Или «голосуешь ногами». Все просто. Я понимаю, может быть вам бы хотелось чтобы в Украине было, скажем, левосторонее движение — и вы даже можете попробовать личного его использовать — но это продлится крайне недолго. так что — соблюдайте законодательство (тем более это несложно) и всё у вас будет хорошо.

Живешь в стране — соблюдаешь ее законы. Или «голосуешь ногами»

Есть другие данные, пожалуйста © Косить и забивать

Есть другие данные, пожалуйста © Косить и забивать

«Штрафов у нас на всех хватит» ©
Ну и плюс — репутация штука такая. Заключать контракты с разработчиком, который сознательно и целенаправленно нарушает законодательство — ну «такое», мало кто будет рассматривать такое как «плюс», скорее — как жирный «минус»

Я не работаю с заказчиками с Украины, принципиально, соответственно украинский не использую

Я не работаю с заказчиками с Украины, принципиально, соответственно украинский не использую

Тогда почему вы так сильно кипишуете?

Сдавай партбілєт, перехрестись і йди в бібліотеку

Бізнес як миленький підлаштується. Задача бізнесу — в останню чергу треба мати терки з регуляторами. Робота бізнесу приносити гроші, якщо для цього треба українізувати сайт або сервіс, то це не проблема, а витрати.

А якщо бізнес порахує що це «ууу, це капец які шалені витрати» — ну що тут скажеш, нема грошей пездуйте на***. Навіщо комусь ніщеброди які не можуть сайт локалізувати і двох українців в Україні знайти на саппорт щоб ті пизділи українською? Та хоть 10 тисяч. це немає значення. Ми же не вимагаємо у бізнесу на монгольський перекладати. Не розуміти так речі — це мєрзость.

Вопрос что выгоднее: сделать, или взятка?

звичайно зробити. Додати локалізацію технічо нескладно і з цією задачею зможе справитись середньостатистичний мідл. А його місячна зп явно менша за розмір хабаря, який до того ж може бути не одноразовий

Додати локалізацію технічо нескладно

А підтримка?

1. Користувачі бачуть українську — розраховують на підтримку Українською. Коли це бізнес з україни, це не проблема. Коли це іноземний бізнес, їм потрібно витрачатися додатково на це
  2. Будь-який продукт розвивається і змінюється, не можна просто перекласти програму один раз, і все

То що, хай іноземний бізнес робить для нас інтерфейс на общєпанятном, бо так дешевше? Я такого не хочу, щоб нас ставили в одну категорію з русньою. Україна — це не раша, і це варто зрозуміти всім. Ми заслуговуємо мати локалізацію своєю мовою, а не мовою окупанта.

хай іноземний бізнес робить для нас інтерфейс на общєпанятном

Так, англійською

Так не працює, бо всі в курсі, що з англійською в нашого населення все погано. Тому зроблять руснявою, якщо не буде українською. Так практикували всі роки дотепер, і цьому пора поставити крапку, що влада і зробила.

То що, хай іноземний бізнес робить для нас інтерфейс на общєпанятном, бо так дешевше?

Не пользуйся русским языком и будет тебе счастье

Підтримка до цього була російською. Як правило для цього наймали росіян або навіть відривали російський офіс. Зараз же, враховуючи санкції проти Росії, доцільніше буде взяти людей в Україні, які надаватимуть пітримку українською і російською. Тобто і бізнес не матиме суттєвих збитків і ми як країна будемо лише в плюсі.

Якщо нормально реалізувати локалізацію, то її підтримка не займає багато часу. На одному з проектів в нас була підтримка біля 10 мов. Додавання нового функціоналу завжди містило також задачу на додавання перекладів. Все це разом з тестуванням займало не більше 1-2 днів

Коли це іноземний бізнес, їм потрібно витрачатися додатково на це

Перепрошую, а «витрачатися додатково» це за принципом меншовартості, бо «єсть же рускій», чи тому, що у нас всі «розуміють» англійську?

Я маю думку, що будь-який іноземний бізнес, котрий планує розпочати роботу в Україні, має на порядок більші інші витрати за локалізацію для ще однієї мови (ми ж про міжнародний бізнес?).

А місцевому бізнесу то й взагалі це не витрати, тому що переважна більшість розуміє державну мову, а, якщо треба (можливо, для бізнесу, що переважно працює на сході-півдні), то адаптувати додатково будуть для меншої групи громадян України.

Перепрошую, а «витрачатися додатково» це за принципом меншовартості, бо «єсть же рускій», чи тому, що у нас всі «розуміють» англійську?

Ну якщо наприклад є якийсь SaaS або стримінговий сервіс, теоретично він може мати англійський інтерфейс і пропонувати купити підписку усім бажаючим хто розуміє англійську. З іншої сторони, неясно чи стосується закон бізнесу, якщо він надає послуги теоретично і українцям, але не має тут офісу. Мабуть ні? В такому випадку, якщо мають офіс — то і службу підтримки мати не проблема.

А ось що робити суб’єкту придприємництва, який зареєстрований в Україні але не надає послуги громадянам — не зовсім зрозуміло. Приклад такого суб’єкта — айті-фоп, який працює тільки на закордон. А ще цікавіше коли працює на закордом, але через зареєстрованого в Україні посередника (єпам, софтсерв, тощо)

Тепер зрозумів вас. В попередньому вашому повідомленні чомусь відчув нотки руского міра. :)

А ось що робити суб’єкту придприємництва, який зареєстрований в Україні але не надає послуги громадянам — не зовсім зрозуміло

Так, це дійсно цікаве питання і в даному випадку це дійсно будуть додаткові витрати.

Проте, зважаючи на цей абзац, все може бути не настільки погано. Звучить як наче достатньо мати головну сторінку українською мовою, де буде вказано, що суб’єкт надає експортні послуги і які саме, а все інше може бути «зручнішою» мовою.

Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності даного суб’єкта.

Як насправді будуть розуміти це можновладці — дійсно не зрозуміло.

Доречі, що стосується ФОПа, працюючого з ЕПАМ — він таки укладає угоду з компанією в Україні, і навряд чи має своє представництво в інтернеті :)

що тобі вигідніше, офіси компаній в москві чи в Києві / Миколаєві / Львові?

Ти знаєш що я правий. Одіяло нам на себе потрібно тягнути. Мова це один з інструментів перетягування. Коли ми тягнемо ти хоч не заважай. Для твого ж добра.

Главное помнить про принцип

нема грошей пездуйте на***

когда в следующий раз зайдет речь что в Украине не работает какой-нибудь пейпал. Не работает — значит и не надо, мы ж гордые

Говоря слово малорос — ты поддерживаешь нарративы кремля. Я считаю, что русский язык это часть украинского региона и культуры. Не важно как так вышло, кто занимался руссификацией столетиями, но есть как есть. «выпилить и забыть» это нельзя моментально.Люди и так в стрессе, картина мира сломана, перспективы соминительны. Говорили всю жизнь на русском и тут оп. Еще и язык менять. Не все люди к этому готовы.
Украинскому — поддержка, остальным свобода. Жизнь сама покажет какой язык тут выживет и как.

Говоря слово малорос — ты поддерживаешь нарративы кремля.

Малорос — це ідейний прихильник російської мови чи культури, а не просто російськомовний.

«выпилить и забыть» это нельзя моментально

Саме так, тому до російської треба ставитися як до легасі і випилювати поступово, а не розповідати про захист руськоязичних. Все, що можливо — українізувати. Включаючи сайти. Залишити російську лише дозволеною опцією в побуті. І вона сама поступово зникне, з роками.

Ну, я не против украинизации сайтов и прочьего. Просто люди не поняли, что это из россии разжигают в обществе ненависть к русскоязычным с целью развалить нас изнутри. Мы должны принять, что для миллионов украинцев русский родной и помогать им, а не критиковать.
Всякие определения кто малорос и прочее — это и есть непринятие людей. А если людей не принимать — они обидятся. Ладно мы с вами понимаем суть происходящего, но есть люди избирательного возраста, которые не понимают столько тонкой игры. И за кого они в след раз проголосуют ? За образно шария или аналогов опзж.

Просто люди не поняли, что это из россии разжигают в обществе ненависть к русскоязычным с целью развалить нас изнутри

?))))))))))))))))
Кац, скидай маску, тебе розкрили.

Я вас виправлю — з росії розпалюють ненависть до української мови, видумуючи, що хтось тут притісняє чи ненавидить руський язик, коли тут захищають українську. А ви цю пропаганду розносите.

Единственный шанс избежать и моего и вашего сценария — принятие и спокйствие. Всем чилл. Украинскому — поддержка, русскому/татарскому — свобода.

Чим більше українців будуть досконало та якісно знати англійську, французьку, китайську, японську, німецьку мови — тим меншим буде вплив російської мови.
Чим якісніше буде освіта в українців, тим менше їм треба буде щось пояснювати — навіщо знати українську мову, чому мова — важлива, навіщо свобода, навіщо треба знати конституцію України та її дотримуватися. Чим більше вільними (сильними) будуть українці, тим менше шансів в російської мови.
Росія та російське боїться свободи, освіти, конкуренції, бо воно, російське-імперське, там майже всюди програє. Російська пропаганда працює в середовищі слабко освічених, забитих людей з вузьким світоглядом, зі слабкими м’язами свободи (а свобода — це м’язи, які треба качати, практикуючи свободу) та обмеженими пізнаннями про світ навколо.
В 19-ому столітті в середовищі російських «еліт» обговорювалось заборона доступу до якісної освіти дітям з простих сімей, колишніх кріпаків. Принципово нічого не змінилось майже за 150 років.
Росія та росіяни бояться свободи, освіти, конкуренції.

Чим більше українців будуть досконало та якісно знати англійську, французьку, китайську, японську, німецьку мови —

тем быстрее они свалят в Англию, Францию, Китай, Японию, Германию

В айти каждый третий, если не каждый второй знает английский на уровне, достаточном для жизни в англоязычной стране. Но что-то свалили пока далеко не все

В айти каждый третий, если не каждый второй знает английский на уровне, достаточном для жизни в англоязычной стране.

Вообще говоря — нет. каждый десятый — ну, может быть, да. но не каждый второй.

Наміри дуже хороші, сподіваюсь реалізація буде ефективною. Було б ще краще, щоб можна було впливати на розробників ґуґла, які явно прирівнюють українську мову до російської. У мене у браузері пріоритетність така по мовам: українська, англійська, російська. Контент на сайті MDN написано в оригіналі англійською мовою, але є переклади і на українську, і на російську мови. Якщо я роблю пошук по роботі, завжди це роблю англійською мовою. І от гугл дуже часто видає мені результати з MDN російською мовою. Капець як це бісить! Якщо немає українського перекладу, то видавайте в оригіналі — англійською. Якого фіга, російська має вищій пріоритет навіть за англійську мову?! Вже й забув коли шукав щось російською...

Не знаю як це працює, але мені видає MDN англійською. Правда колись був період коли видавало російською.

А є ще у гугла такий прикол

i.imgur.com/IqlGQiP.png

i.imgur.com/FP2pLr5.png

Видалив у браузері російську взагалі із прийнятних мов для контенту. Сподіваюсь хоча б це вплине.

Вы можете в самом гугле выставить допустимые языки поиска. Правда, только если вы вошли в аккаунт.

Ніколи не змінював ці налаштування на російську, там завжди була українська або англійська.

До речі, навіть коли я видалив російську взагалі із прийнятних мов для контенту, ґуґл мені чомусь продовжує пропонувати пошук «русский»...

Гугл-> управление аккаунтом->поиск «языки», убрать русский, убрать галочку с «автоматическое добавление языков»

Простіше кажучи, перейти за цим лінком: myaccount.google.com/language

Там мені автоматично пропонувало для пошуку англійську. Додав англійську, вимкнув автоматичне додавання мов. Дякую за підказку. Сподіваюсь спрацює.

Ніфіга, не спрацювало навіть це imgur.com/6ePkFP7

Дайте вгадаю, ви саппорті десь працюєте? =). Та я в курсі. Робив скидання і кешу, видаляв куки, localStorage і т.д. Ніщо не допомагає.

Та не спрацює, давно вже перевірено. Гугл свідомо буде пхати російську всіма правдами і неправдами. Виставте собі всюди де тільки можливо українську та англійську, а потім введіть «mbr gpt» та «mbr gpt -и» та порівняйте.

Мне выдает на испанском ;)

У них Україна всюди прописана як двомовна країна із другою російською. Так, якщо десь їх продукт недолокалізований на українську, то там буде російська мова якщо заходити з України нехай ви й в усіх можливих налаштуваннях від обліковки гугла й до accept-languages бравзера прописали, що російську не розумієте. Більш того, вони всю кирилицю разом цензурують за запитом росіян. Так вам ніколи у підказках не видасть в підказках пошуку слова на гомосекс- якщо тільки все слово не вб’єте. Також Путин вор зацензуроване, і може ще щось — список не відкритий, це те, що здогадався перевірити