Відповідальність за контрактом/NDA по іноземній юрисдикції. Допоможіть розібратися

Хочу поцікавитися у спільноти хто що думає або точно знає що буде при порушенні умов контракту/NDA в якому прописано що ці документи мають розглядатися в американському чи британському суді за їх законами. Тобто якщо там хтось щось розглянув та присудив то як це рішення взагалі буде виконуватись в Україні? Наприклад якщо іноземний суд присудив штраф в 200к доларів то державна виконавча служба одразу повинна виконувати це рішення, чи все ж спочатку український суд повинен розглянути та може навіть спростувати рішення іноземного суду?

І якщо справу буде переглядати український суд то чи будуть взагалі визнані чинними документи які підписані електронним підписом на якомусь сервісі підписів?

Чому власне виникло питання — після прийняття офферу прислали на підпис контракт та нда, і там є такі веселі пункти як заздалегідь оцінені збитки у десятки тисяч доларів за кожен факт викриття будь якої конфіденційної інформації незалежно від того чи привело це до якихось реальних збитків, та ще у NDA включене NCA де прописана навіть більша фінансова відповідальність. Це все виглядає таким собі залякуванням/контролем щоб співробітник навіть не думав щось порушити і взагалі воно може й не дуже відповідає каліфорнійським законам(знаходив інфу що саме у каліфорнії NCA взагалі недійсні), але перед підписанням для себе все ж таки потрібно оцінити ризики у найгіршому випадку, бо перша реакція була взагалі відмовитися від такої роботи.

Хоча може я й занадто переймаюся і ніхто навіть і не буде думати судитися з українським фоп у якого найбільш цінне майно це квартира у прифронтовому місті, та взагалі більшість розробників підписують контракти не дивлячись (я й сам раніше не сильно придивлявся, але за мої 15 років розробки якихось дуже страшних договорів і не було) і проблем не мають?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
прислали на підпис контракт та нда, і там є такі веселі пункти як заздалегідь оцінені збитки у десятки тисяч доларів за кожен факт викриття будь якої конфіденційної інформації незалежно від того чи привело це до якихось реальних збитків, та ще у NDA включене NCA де прописана навіть більша фінансова відповідальність.

Стандартна фігня тому не парся (у мене таке у 3ох останніх компаніях).
Якщо ти під елекронним підписом маєш наувазі Docusign, то це взагалі юридично не працює (там ж тільки пошта потрібна щоб підписати).

Якщо не будеш викладати дампи прод баз чи код в гітхаб чи працювати одночасно на конкурентів то все буде ок (думаю там таке прописують якраз від таких неадекватів).

От я на 80% вважаю що це все прописано проти таких неадекватів, але ще 20% сумнівів залишається.

Підпис на docusign не працює в українському суді, а от в американському повинен працювати, для цього в договорі чітко вказано який суд та право застосовується. І мені дуже цікаво що далі якщо такий суд там пройде

Якщо прописано щось, що теоретично можна порушити ненавмисно я б таке відхилив, або запропонував внести зміни. Взагалі-то треба документи вивчати до прийняття оферу. Я такі NCA/NDA вже бачів, що це вже перше, що я вимагаю від компанії, щоб не витрачати час)

Я багато чого питаю до офферу але документи навіть не думав, коли проводиш десяток співбесід то вичитувати все просто неможливо. Але вже запропонував деякі зміни та їх внесли, як не юристу важко все оцінити та тепер виглядає не так страшно.

Сумніваєшся — ріджектни)

А в цілому, якщо ти не плануєш його порушувати то боятись нічого. Хіба ти попав на таку компанію, яка не розробками займається , а судами

Ріжектнути легше за все, але чи воно має сенс якщо наступний контракт буде таким же? :)
Такі компанії що займаються судами дійсно зустрічаются у іт галузі, чи це просто в теорії? Я взагалі то трохи намагався і це теж перевірити, на нашому опендатабот очікувано нічого не знайшов, та не знайшов аналогічних іноземних сервісів

На доу стаття була 2-3 роки тому про NDA/NCA і відповідальність ФОПа.
З того що пам’ятаю, пофіг на це все, притягнути до відповідальності нереально, електронні підписи типу docusign це фігня.

І ці всі штрафи ще швидше стандарт для іноземних фірм (в мене таке бцло і в продукті і в аутсорсі)

це тільки в українському суді, а іноземному з американським чи британським правом не пофіг. Якщо б розгляд в іноземних судах не був прямо прописаний у договорах то я б мабуть тільки посміявся та спокійно підписав

Тут люди на кількох роботах працють, крадуть бази клієнтів і проекти а ти переживаєш)
Такі пункти це стандартна фігня в контрактах з великими фірмами, медичні проекти, гемблінгом і т.п.

Знайшов ту статю, коменти теж користі
dou.ua/...​a/articles/breach-of-nda

Підписатись на коментарі