Відповідальність за контрактом/NDA по іноземній юрисдикції. Допоможіть розібратися
Хочу поцікавитися у спільноти хто що думає або точно знає що буде при порушенні умов контракту/NDA в якому прописано що ці документи мають розглядатися в американському чи британському суді за їх законами. Тобто якщо там хтось щось розглянув та присудив то як це рішення взагалі буде виконуватись в Україні? Наприклад якщо іноземний суд присудив штраф в 200к доларів то державна виконавча служба одразу повинна виконувати це рішення, чи все ж спочатку український суд повинен розглянути та може навіть спростувати рішення іноземного суду?
І якщо справу буде переглядати український суд то чи будуть взагалі визнані чинними документи які підписані електронним підписом на якомусь сервісі підписів?
Чому власне виникло питання — після прийняття офферу прислали на підпис контракт та нда, і там є такі веселі пункти як заздалегідь оцінені збитки у десятки тисяч доларів за кожен факт викриття будь якої конфіденційної інформації незалежно від того чи привело це до якихось реальних збитків, та ще у NDA включене NCA де прописана навіть більша фінансова відповідальність. Це все виглядає таким собі залякуванням/контролем щоб співробітник навіть не думав щось порушити і взагалі воно може й не дуже відповідає каліфорнійським законам(знаходив інфу що саме у каліфорнії NCA взагалі недійсні), але перед підписанням для себе все ж таки потрібно оцінити ризики у найгіршому випадку, бо перша реакція була взагалі відмовитися від такої роботи.
Хоча може я й занадто переймаюся і ніхто навіть і не буде думати судитися з українським фоп у якого найбільш цінне майно це квартира у прифронтовому місті, та взагалі більшість розробників підписують контракти не дивлячись (я й сам раніше не сильно придивлявся, але за мої 15 років розробки якихось дуже страшних договорів і не було) і проблем не мають?
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів