Допоможіть розібратися, що робити за кордоном з ФОП?

Майже дефолтна ситуація для айтівця з України. Є ФОП з яким працював на якогось закордонного замовника. Що з ним тепер робити і чи взагалі з ним можно щось робити? Знайти одразу роботу по найму здається не дуже легким, сидіти на пособії — не дуже адекватним, працювати через український ФОП — не дуже легальним.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Є ФОП з яким працював на якогось закордонного замовника.

Это насколько тупым нужно быть ботом, чтобы методичку вот проста так взять и скопипастить.

youtu.be/KvrSvbLdYhU

тут якась інфа, може буде актуально комусь.

Ходять чутки, що збираються домовитися з ЄС, щоб українцям дозволили на змінювати податкове резидентство. В такому випадку можна буде легально працювати як ФОП за кордоном.

Ну то таке, бо гроші ж треба якось отримувати зараз, а не потім колись.

Легенда кривая и косая, как и все руснявое!

Можешь обратиться к Любомиру Остапову. Он очень толково объяснит что делать:

Щоб уникнути ризику подвійного оподаткування, потрібно, керуватись конвенцією про уникнення подвійного оподаткування, національним законодавством України та країни перебування.

dou.ua/...​rums/topic/38534/#2426946

Якщо не помиляюсь, то українці, що знаходяться зараз в ЄС під тимчасовим захистом, не вважатимуться податковими резидентами в країні перебування, якщо тільки самі цього не забажають. Отже, якщо поки що немає чітких планів на майбутнє, робота через український ФОП є абсолютно легальною

А хіба воно не обмежений час діє? І цей час вже спливає.

Если война продлится дольше, то могут продлить. Т.к. ни выгонять, ни натурализировать беженцев никто не собирается.

Через 9 місяців перебування можна подавати заяву на дозвіл тимчасового проживання.

ВНЖ в Німеччині вже зараз видають. Чи ти про що?

Можно, но вопрос нужно ли? Нет, если человек собирается окопаться в стране и раскинуть связи, как в анекдоте про школу ментов, то тогда стоит. Если план вернуться в Украину после войны и можно легально работать через украинский ФОП, то почему этой возможностью не воспользоваться? А за видом на жительство обратиться только в том случае, если реально возвращаться будет некуда. Тут, кстати, и внутри страны не совсем понятно. Допустим, у человека был ФОП в Херсоне. Сейчас Херсон под оккупацией, а человек выехал. А счета налоговой в казначействе, куда человек налоги платил, привязаны к местным общинам. Вот и вопрос, что делать с ФОПом и на какой счёт платить налоги? В 2014 г., кстати счета были в региональных управлениях оного и система ещё не была централизована.

Я відповідав на

натурализировать беженцев никто не собирается

. У кожного своя ситуація але можливість натуралізуватись все ж є. Автоматично звісно всіх натуралізувати не будуть.

А я отвечал на то, что беженцев не принуждают брать налоговое резидентство сроком (пока) на 18 месяцев. Хотя по законам мирного времени было правило 183 дней. И если война продлится дольше, то, скорее всего, этот срок продлят.

не принуждают брать налоговое резидентство сроком (пока) на 18 месяцев

як раз це чітко не визначено. Тобто на законодавчому рівні немає зв’язку між тимчасовим прихистком і податковим резиденством.

От не скажу точно першоджерело, але вже кілька разів бачив. Але взагалі податкова резиденція встановлюється перш за все через поняття «центр життєвих інтересів». У Польщі практично завжди це означає присутність родини чи наявність власної нерухомості на її території.

Вариант 1. Если не собираетесь возвращаться:

1. Узнать можно ли вам работать как самозанятый (ЧП) всего лишь с одним заказчиком в той стране, в которой вы получили временную защиту (в Германии как я понимаю — нельзя). Узнать другие тонкости законодательства страны пребывания, чтобы понять имеете ли вы право осуществлять свою деятельность как самозанятый или нет.
2. Если всё ок, то стать самозанятым в той стране в которой вы получили временную защиту.
2. Уплатить все налоги в Украине за последний квартал.
3. Закрыть ФОП в Украине согласно вот этой статье: tr.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/576631.html . Проверку при закрытии ФОП проходить не нужно согласно последнему законодательству.
4. Закрыть все счета ФОП. Перед этим сделать отчеты за все года по всем счетам и желательно подписанные банком. В привате это делается просто скачиванием выписки в пдф формате. Сделать выписку о закрытии счетов ФОП.
5. Сдать ликвидационные отчёты.
6. По-максимуму оборвать все связи с Украиной и тем самым перестать быть налоговым резидентом.
7. Во многих странах можно заниматься благотворительностью (донатить ЗСУ например). Уточните у налогового консультанта как вам не платить налоги с тех денег, которые ушли на благотворительность.

Вариант 2. Если ждёте возможности вернуться в Украину:

1. Работать как есть через ФОП
2. Избегать становиться налоговым резидентом той страны в которой вы получили временную защиту. Например, открывать счет в банке или вести какую-либо коммерческую или трудовую деятельность в стране пребывания.
3. Вернуться в Украину после окончания войны.

Дивлячись на те що ти збираєшься робити далі:
— Якщо працювати до закінчення війни або бойових дій, то працюй собі далі як то роблять фрілансери.
— Якщо хочеш легалізацію в країні в якій зараз знаходишься, то треба бути платити подадки (якщо є ціль залишитися, та колись взяти якусь іпотеку то що). Ще до другого випадку, можна пошукати які податкові программи існуюсь у тій країні, для тих хто приїхав.
Якось так.

Я в Німеччині і я сказав у джобцентрі, що маю на що жити. Дівчинка, яка там зі мною спілкувалася, сказала, що вона не знає, як мені можна оформлюватись і як платити податки, але на мій ФОП вона відповила, мов, ти ж в Україні податки сплатив — ну ось і добре. Але я думаю, що вона помиляється. Звичайно, я міг приховати інформацію про те що взагалі щось маю — але я так подумав, що краще хай мені прилетить потім за те, що я щось недоплатив, чим за те, що сиджу на соціалі, маючи приховані прибутки. Звичайно, мені б хотілось взагалі жити в Україні, а не усе ось це, тому що до подальшого життя — я продовжую планувати, орієнтуючись на негативні сценарії і зараз обираю — залишитись тут. Якщо війна раптом закінчіться у найближчому майбутньому — я повернусь, ні — то ні.

Просто тут так виходить, що сплатив усім, а також за умов обмежень на зняття готівки, я отримую меньше, ніж просто сидячі на соціалі: а потім за страхування сплати, за житло сплати, а жити на що? І виникає таке питання, мов, а навіщо взагалі працювати? Така дурна ситуація.

Стосовно Німеччини ось це реальний стан речей: youtu.be/ZZ9jMCn33Ew Але російською...

можна відкрити рахунок в моно і обмеження будуть менш відчутні (при умові що зп в валюті)

Я так розумію, що «працюючи далі» підпадаємо під закон про подвійне оподаткування

Я не дуже розумію, а навіщо мені взагалі тоді платити податки в Україні? Ну, тобто, якщо я вже якось оформлююсь закордоном, то до чого тут подвійне оподаткування? Я просто буду отримувати гроші на закордонний рахунок та платити податки у страні проживання. Не тому що я не люблю батьківщіну чи мені шкода тих п’яти відсотків, — а тому що це вже не має сенсу (грощі ці можна донатити напряму ВСУ).

Так, але це вже не ФОП. Це буде нова форма, згідно з законодавством нової країни.

Від цього не буде користі нікому: ні мені, ні державі, ні людям.

Якось малувато вхідних даних.

Підписатись на коментарі