mblog.dev: перша ітерація «українського хабра»

Що саме представляє собою mblog

Коли я кажу «український хабр», маю на увазі не копію російського сайту habr.com, а кажу більше про загальне призначення українського аналогу. Я так кажу, оскільки мабуть усі українські айтішники знайомі з хабром, тому їм не потрібно додатково пояснювати що саме означає це поняття. Мій сайт — mblog.dev — це український аналог російського хабра, а також міжнародних сайтів таких, як medium.com, dev.to і т.п.

Відмінність mblog від інших аналогів

По-перше, на mblog.dev можна публікуватись українською мовою. Щоб там не говорили користувачі DOU про важливість знань англійської мови у сучасному глобальному світі, але сам факт використання DOU говорить нам про додаткові потреби українських айтішників у спілкуванні в українському контексті. Навіть люди, хто давним-давно виїхав закордон, і хто має рівень знань англійської мови на рівні із нейтів спікерами, все-одно сидять на DOU, щось коментують, чимось цікавляться що відбувається в Україні.

Якщо є стільки аналогів, то для чого нам ще й mblog.dev? Мабуть очевидно, що mblog.dev більше призначений для технічних статтей, ніж для того, що є популярним, наприклад, зараз на DOU. На mblog.dev є репутація, яку отримують в контексті різних технічних навичок; є Markdown для написання поста; є значно краща категорізація постів, що в перспективі дасть вам змогу робити кращий пошук потрібного контенту.

Що вже є на mblog зараз, і чого можна очікувати в майбутньому

Зараз реалізовано саму базову функціональність, і користувачі вже можуть:

1. реєструватись через соцмережі;
  2. щось коментувати або створювати публікації з використанням синтаксису Markdown;
  3. отримувати репутацію за мітки під своїми постами.

А що стосується майбутнього розвитку mblog.dev, то на даний момент плани наступні:

1. Англійська версія сайту мабуть вийде десь через півроку-рік. Хоча на даний момент весь код написано з урахуванням локалізації, але сама локалізація ще не відбулась. Я вирішив що краще обкатати технічні особливості на рідній для мене — українській мові, а згодом вже можна буде перейти і на англійську.
  2. Язик окупанта буде блокуватись усіма доступними способами: у коментарях, у публікаціях, у зверненнях до адміністрації сайту і т.д. Інфіковані русским миром, вам не раді на mblog.dev!
  3. Функціональність із пошуку роботи. Це стосується як розміщення резюме, так і розміщення вакансій. Підписуйтесь на зміни на mblog.dev через RSS
👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну шо? Вже з’явилась навіть стаття про Raspberry Pi 3b від автора Demiyt, а ви мабуть думали, що там вже тільки я публікуюсь =).

Опублікував новий пост: @ts-stack/multer спрощує роботу із завантаженням файлів на Node.js. Він буде цікавий для веб-розробників на базі Node.js, особливо тим, хто любить TypeScript та хоче використовувати ESM.

Опублікував новий пост: Пакет @ts-stack/body-parser передає результати парсингу через Promise. Він буде цікавий для веб-розробників на базі Node.js, особливо тим, хто любить TypeScript та хоче використовувати ESM.

Опублікував новий пост: Передача метаданих з TypeScript-коду у JavaScript-код за допомогою декораторів для Dependency Injection. Він може бути цікавим для користувачів Angular, tsyringe, InversifyJS...

Прикріпіть лінк на гіт в статтю, моживо хтось доєднається і допоможе в розробці. Ідея крута.

Ще одна несподівана проблема із залогіненням через гугл. По якісь причині запит

curl -isS https://www.googleapis.com/oauth2/v1/certs
локально проходить успішно, як і належить, а з мого віддаленого хоста, тобто з VPS, цей запит отримує 403-тю помилку:
Your client does not have permission to get URL <code>/oauth2/v1/certs</code> from this server.  <ins>That’s all we know.

Ніхто не в курсі що за причина може бути? Схоже, що ІР-адреса сервака забанена. Мабуть переді мною хтось набридав гуглу з цієї ІР-адреси. Спитав на stackoverflow, може допоможуть.

У меня тоже 403 выдаёт, как под прямым IP, так и через прокси под французским. Возможно, надо что-то ещё в запросе передать.

Я локально нічого не передаю і все успішно видається. Пробував через інтернеті від мобільника і через армійський Starlink. Цей запит я взяв з офіційного клієнта для NodeJS.

Жесть, реалізація на linkedin OAuth не перестає дивувати. В налаштуваннях логіна (на www.linkedin.com/developers/apps) я вказую так зване «redirect URL» в незакодованому вигляді (що є досить логічно). Але коли передаю лінк для користувача, де є цей же «redirect URL» як параметр в URI, то закодовую його щоб екранувати спецсимволи (що також є логічним). Виявляється Linkedin перестає працювати через це, вимагає незакодований варіант...

Між іншим, мій «redirect URL» — це https://mblog.dev/preauth/login?redirectFrom=linkedin, тобто його явно треба екранувати для лінка, але не тут то було на LinkedIn...

непогано але от шось трохи не те з ui/ux, побільше шрифт іконки ,юзерифрендлі для телефона під великий палець, можливо взяти доу та хабр хакерневс за основу і спробувати шось ще краще зробити

нетак швидко завантажуеться, чи це доу ефект))

Дякую. Стилі для фронтенда не є моїм профілем, я більше по програмуванню.

тепер з компа немає центурвання, контент зліва, довго завантужуеться, виглядає як інститутский диплом в 2005 року, іконки ну взашалі якось несруазно. Ідея гарна але потрбіно доробити той же доу чисто дизайн беремо небо і земля, поправцюей нормально над ui/ux, поки жах із 200-x

а тепер плюси я відкрив статю і охуїв...в гарному сенсі дуже крута розмітка вставка картинок...хабру і доу до такого ще далеко! Дерзайте!)

Довго завантажується? Може у вас інтернет повільний? На моїх тестах усе разом з картинками та стилями завантажується біля двох секунд. Стилі мені самому не подобаються, але нічого кращого поки що не можу зробити, не шарю я в цьому.

ну тут же не один я писав, доу х нормально відкриваеться

Та походу ви один про це і говорите.

Отже, окрім мене вже зареєструвалось рівно 100 користувачів, із них троє написали свої перші публікації. Самий свіжий пост було опубліковано щойно.

Спробував протестувати: Як я читаю книжки
(1) не вийшло зайти через google, лише github
(2) зображення лише як посилання на зовнішні ресурси, що не дуже зручно
(3) не дуже зрозуміло, які фічі md зараз підтримуються, чи є LaTeX, ...

1. Цікаво що сталось із залогіненням через Google. Я код не змінював, використовую офіційний клієнт (google-auth-library), і він локально продовжує працювати як і раніше, а на продакті чомусь не працює. Можливо на cloudflare щось змінилось, треба буде глянути.
2. Так, зображення можна вставляти лише як лінк на зовнішній ресурс. Хоча я добре розумію, що це досить не зручно, але поки на mblog.dev не будуть публікуватись хоча б пару десятків авторів, навряд чи це зміниться.
3. TeX підтримується, гляньте ось цей коментар: mblog.dev/post/8/comments#489

Щодо вашого поста, прогляньте будь-ласка змінений мною варіант: mblog.dev/draft/851ab675481b
Усі правки можна подивитись тут: github.com/...​/post-editor/pull/1/files

Нарешті виправив залогінення через гугл. Той класичний випадок, коли справді «На нашому боці все в порядку, це у вас там шось не те...».

Якщо до гугла прив’язана той самий email, що і до github, то повинно вас закинути в той же аккаунт.

Язик окупанта буде блокуватись усіма доступними способами: у коментарях, у публікаціях, у зверненнях до адміністрації сайту і т.д. Інфіковані русским миром, вам не раді на mblog.dev!

Хозяин — барин, как говорится.
Благо не единственный ресурс в сети.

Бинарное мышление признак незрелого ума, коллега

Хоча й повільно, але користувачі таки реєструються. На даний момент зареєстровано 97 користувачів (окрім мого аккаунту та двох тестових користувачів), загалом — 100.

Бро, дякую що переживаєш! Сподіваюсь що писатимуть. Як мінімум я продовжу хоча б сам публікувати свої пости. А оскільки люди все ще реєструються, то цим самим вони показують, що таки прицінюються до цього сайту, щоб там або публікуватись, або коментувати щось.

А вдруг все эти пользователи — кацапомовные? Ты же ведь проверить не можешь, раз они ничего не пишут. Ничего не понятно, удалять или не удалять. Зачем тебе 100 кацапомовных пользователя?

Бро, дякую що переживаєш! На моєму ресурсі справді не потрібні кацапоязичні. Побачу що не поважають правил сайта — забаню!

Вот это правильно, поддерживаю! Банить надо всякую кацапню, банить, банить, банить, банить!!!!!11111

Сайт падає, якщо вручну натискати ф5 швидко протягом хвилини. Ви не хочете все ж вийти з зони комфорту і пошукати вузькі місця своїх скриптів? Я не думаю що цей сервер витримає, якщо всі 100 людей одночасно зайдуть на сервер.

Та ні, ви не правильно трактуєте те, що бачите. На вебсервері виставлено обмеження по кількості звернень за секунду. Якщо ви його перевищуєте несильно, то сайт повільніше завантажується, а якщо сильно, то отримуєте помилку. Але інші користувачі в цей же час не побачать жодних проблем, якщо будуть використовувати його у звичному режимі.

Я так розумію що гугл нічого не індексує?

Гугл якраз індексує, а от інші пошуковики — під питанням.

Нічого він не індексує

По запиту TypeScript не віддається жоден конкретний пост, лише сторінки тегів/категорій і тд

www.google.com/...​pt site:https://mblog.dev

По запиту declarationMap нічого не знаходить:

www.google.com/...​ap site:https://mblog.dev

Контент постів не проіндексовано.

В самих постах немає og:title/description відповідно назва посту не виводиться гуглом.

Ваш сайт в контентний та має бути заточений під SEO якщо хочете щоб юзери приходили не тільки з цього посту на доу.

А ви наступили на традиційні для всіх spa граблі які вже описали тут: dou.ua/forums/topic/47439

Підключіть гугол серч консоле, search.google.com/search-console та переконайтеся що всі ваші сторінки проіндекосвано і немає проблем.

Додайте все og теги для всіх соцмереж

Проженіть якийсь SEO аналізатор він теж визначить чого не вистачає.

Нагадаю, що сайт почав працювати 3 дні назад, а до цього він не працював приблизно рік (якщо не більше), навіть домен був прострочений. Коли я тільки запустив цей сайт (у 2022 році), гугл проіндексував абсолютно усі сторінки, включаючи пости. Наведені вами запити зараз не показують очікуваних результатів тільки тому, що гугл не встиг створити ще індекси заново. Я бачу логи на бекенді, він зараз активно його індексує. Жодного іншого бота від інших пошуковиків я ще не бачив, але і вони скоро підтягнуться...

Стосовно заточеності під SEO, то я з вами повністю згоден. Хоча зараз я знаходжусь на службі в ЗСУ, але деякий час у мене таки є і для програмування, тому планую виправлення цієї справді важливої штуки (поки ще не настала весняна «жара» на полі бою для моєї військової частини).

То есть ты запустил сайт, и вскоре через год домен просрочился.

Як би я не старався впровадити різні цікаві фішки на цьому сайті, але без аудиторії він не злетів поки що. Спрацювала давно-відома проблема: «Люди не хочуть публікуватись на непопулярному сайті, але цей сайт не може стати популярним, якщо на ньому не будуть публікуватись люди».

Я дотягнув до останнього, поки ще були гроші на його утримання, і лише потім потушив його і не став продовжувати оренду домена. Зараз з’явились гроші через те, що мобілізували і платять гроші в ЗСУ.

Якщо не секрет, а скільки це все коштує? Я доволі далекий від вебу, але чомусь раніше здавалось, що 10 баксів на рік за домен і ще 5-10 в місяць за VPS буде достатньо для чогось форумоподібного з кількома тисячами юзерів і кількома десятками одночасного онлайну, а якщо раптом вистрелить, то на перший порядок-два відвідуваності можна просто арендувати потужніший сервер.

Правильно ви оцінюєте витрати на хостінг, а ось домен удвічі дорожче коштує. Хостинг у місяць мені обходиться $7.2 ($6 вартість послуги + $1.2 податків), а домен за рік $20. А ще є невеликі витрати на AWS SES (сервіс email). Тобто за рік я плачу орієнтовно $110.

Дякую за відповідь. Просто трохи здивувало, що це вважається дорого, у студентські часи деякі однокурсники пиляли штуки типу сайту своєї групи чи клану в MMORPG, маючи далеко не айтішні доходи.

А де ви прочитали про «дорого»? Я написав, що грошей не вистачало на сайт. Я трохи не розрахував зі своїми витратами.

До 2019 року я працював в Києві айтішником, потім переїхав на родіну у село Харківської обл. щоб займатись своїми проектами — це сайт mblog.dev і фреймворк Ditsmod. Був розрахунок, що поживу поки на зароблені гроші, буду займатись любимою справою, а коли гроші закінчуватимуться, то почну знову працювати на якусь компанію. Фактор війни і відповідну зміну ринку праці я не передбачив.

Коли прийшов час шукати роботу, вже розпочалась війна, і без знань розмовної англійської мови, весь мій 14-ти річний досвід роботи айтішником не був достатнім. Не оцінили роботодавці і те, що я почав писати свій фреймворк, для них це прирівнювалось до відсутності «комерційного досвіду». Причому так мій досвід оцінювали ще до етапу технічної співбесіди...

Короче, не зміг я знайти роботи навіть за 9 місяців, аж доки мене не мобілізували на службу в ЗСУ.

Так мог бы расширить ареал поиска работы. Ещё можно смотреть удалённо в Казахстане, Узбекистане, Армении, там не нужен английский, можешь с ними на оккупантском. Если будешь там украинскою, такой вариант тоже проканает, правда хуже. Ещё в Турции шансы найти достаточно велики, во-первых там приличный процент знают оккупантский, во-вторых, там сейчас ухилянтов полно, вот с ними сможешь вообще без проблем. Ну и естественно в Польше, сейчас практически вся Польша в ухилянтах.

Бро, дякую що переживаєш! Як тільки захочу бути схожим на тебе, зразу скористаюсь твоєю порадою.

Да я просто волнуюсь, хватит ли у тебя денег на финансирование домена. А то сейчас зарегистрируется ещё 100 каких-то кацапов, и придётся переходить на новые мощности VDS. Поэтому поиск работы в Узбекистане — это не пустой звук.

О, гугл вже більшість сторінок проіндексував. Це при тому, що на бекенді ще немає SSR.

Відновив залогінення через LinkedIn. Старе враження, про найгіршу документацію і реалізацію OAuth саме на LinkedIn, знову підтвердилось. Приходилось не раз говорити «Боже, яке воно кончене!».

Відновив авторизацію через Google, і узнав що скоро у хром: «Third-party cookie will be blocked». Цікаво яка альтернатива пропонується в такому разі.

Прямо несподівано вчора відвідало mblog.dev 70 людей...

А сьогодні зранку хтось досив. Я звик до CentOS, а зараз вирішив спробувати попрацювати на оцих ваших убунтах. Як поліз блокувати школоту, яка мене досила, а воно серед дороги зависло і ще більше стало навантажувати проц ось такою штукою «apt-get check -qq». Спробував перевантажитись, і десь підхватився не той код бека... Короче пів дня копався у старому коді, розбирався як воно повинно працювати. Зараз запрацювало знову.

Классный ресурс, просто супер! Функционала правда маловато, зато всё просто, наглядно, и понятно что к чему. Хотел было зарегистрироваться, и написать там пару технических статей помимо тех тем, которые использовались для написания самого этого ресурса, но дело в том, что
>>> Язик окупанта буде блокуватись усіма доступними способами: у коментарях, у публікаціях, у зверненнях до адміністрації сайту і т.д.
И решил не тратить на это зря время, всё равно всё тут же снесут, потрут, и забанят. Хорошо, что я этот камент пишу тут, а не на том классном ресурсе, тут его хотябы не снесут. Но это не точно. А так вообще да, всё выглядит многообещающим.

Вже два автори (окрім мене) опублікували свої статті. Щойно опубліковано [Java] Розпаковка Lombok: Prefix or not.
До речі, на сайті вже зареєструвалось 68 користувачів.

Якщо вам не подобається що язик окупанта називають язиком окупанта, і відповідно до нього ставляться, ви можете публікуватись на московському хабрі. До речі, тільки вчора побачив, що він перестав блокуватись...

Да меня всё абсолютно устраивает, и в конечном счёте это личное дело. Можно ещё например запилить конкурента хабра только на крымскотатарском языке, правда придётся смириться с тем, что каментов там будет раз в 10 меньше, чем на mblog. Ещё можно только на караимском со сносом всего что на другом, правда там будет вообще космический вакуум. Причина для этого может быть уважительная, поскольку решительно все остальные языки — оккупантские, только кого это волнует, вас чтоли? По большому счёту эта проблема должна решаться на стороне психотерапевтов.

Знову з’явились гроші для домену та хостингу mblog.dev =), тому сайт знову працює. Щоправда реєстрація та авторизація тільки через github.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А може його в опенсорс і всім доу робити?

Так він на фронтенді написаний на Angular, на бекенді — на Ditsmod, це оупенсорс. Документація є для обох фреймворків, що там ще викладати, систему репутації?

До речі, ще є RealWorld, де показується як саме працює Ditsmod на реальних проектах.

Робити багато розуму не треба. Писати нікому.

Якийсь гівнюк має можливість використовувати цілий діапазон ІР 31.144.0.0/16, і намагається досити. Я не сисадмін, але мені здається що такий доступ може мати тільки інтернет провайдер. Так же? Ну або це зговорились між собою багато гівнюків, що використовують інтернет-провайдера водафоне... Хоча вони занадто швидко переключаються на наступний ІР, якщо попередній заблоковано. Більше схоже на ферму ботів.

Отже ж, бля**та, тепер із київстара досить =)

Попробуйте антиддос www.cloudflare.com/plans/#overview
Можно выбрать тарифный план Free и протестировать на нем защиту вашего ресурса.

Дякую, я вже використовую цей сервіс.

Задумка очень даже классная! Плюсую.
Статьи на английском ему дадут хороший бустер для конкуренции с тем же medium.com

Якщо б усе навколо було ідеальним, то для нас би не залишилось роботи ©.

Так, на медіумі навіть код не можна вставити з підсвідкою, тому для айтішників він навряд чи буде супер популярним.

У Вас есть кардбланш на собственный продукт.
Вы можете сделать его удобным для разных групп пользователей.
Так же в будущем, чтобы компании или люди на нем заводили свои блоги (пример mc.today) и тоже делились опытом с комьюнити.

Для мене mc.today точно не є хорошим прикладом. По-перше вони не просто не гидують використовувати язик окупанта (як і ви, до речі), а вони ще й ставлять його на головній, а українську мову — позиціонують таким чином як другорядну. Цим самим вони, як мінімум, плюють на закон країни, в якій вони проживають і не роблять висновків з історії... не кажучи вже про моральну складову такого відношення... І усі, хто там публікуються і читають їх контент, це хавають. Це дуже поганий шлях, який нас привів до війни.

По-друге, схоже у них занадто широкий профіль контенту. На мою думку це хибний шлях, і при нагоді їх можуть легко обійти більш вузько-спеціалізовані ресурси.

Спасибо за замечание к языку. Вроде в свободной стране живем. Но это уже другой вопрос.

На счет того, чтоб украинский сделать базовым — полностью согласен.
Я у mc сделал акцент на блоги компаний/людей, которые помогли бы разогнать ресурс. Их контент, то уже из другой оперы.

Вроде в свободной стране живем.

Свобода в суспільстві ніколи не означає абсолютно безмежну свободу. Не можна називати «свободою» відсутність зобов’язань по совісті, по моралі, по патріотизму і т.д. — Це вже не свобода, а якесь чортішо.

У каждого свои каноны и ценности.
Ну и насильно мил не будешь.

насильно мил не будешь.

Це саме можуть сказати наркомани. Їх так тягне до наркотиків, так тягне, а їм беруть і кругом насильно перекривають шляхи доставки, садять в тюрми за продаж і т.д. Велику частину контенту, який генерує кацапія, у певній мірі можна прирівняти до наркотику, його також багато хто хоче, але потім трапляється ОРДЛО, Придністров’я, Крим, Абхазія і т.д.

Если завтра весь кацапстан уйдет под землю, буду сразу открывать шампанское.
Главное, чтобы меня, как гражданина Украины, не заставляли плясать под непонятно чью дудку.

Вже другий довбодятел заблокований, бо намагався DoS’ити. Що ж, сайт розвивається потроху =)

Вже два автори (окрім мене) опублікували свої статті. Щойно опубліковано [Java] Розпаковка Lombok: Prefix or not.

До речі, на сайті вже зареєструвалось 68 користувачів.

Не спішать у Facebook виправляти інфікованість русским миром (продовжують видавати кнопку перекладену язиком окупанта, хоча вона береться із connect.facebook.net/uk_UA/sdk.js), тож я вирішив що для поширення буду використовувати свою кнопку із редіректом. Тепер можна поширювати пости через facebook та twitter.

Знайшов старий топік ДОУ, який створено через декілька місяців після запуску цього сайту. У ньому засновник ДОУ — Макс Іщенко — питає у так званого «ком’юніті» що йому далі робити. Цей топік набрав аж 36 переглядів до мого останнього коментаря :D. Це мене надихає, бо як не як, а Макс таки зміг із ДОУ зробити цікавий ресурс з нуля, який добре монетизується і має неабияку популярність в Україні.

Сподіваюсь у мене не гірше вийде =).

Цей топік набрав аж 36 переглядів до мого останнього коментаря :D

Це тому що лічильний переглядів на сайті з’явився набагато пізніше ніж пост dou.ua/...​tatelyam-developersorgua

Розумію, фіча серйозна. Цікаво коли була відвідуваність ДОУ по сотні хостів щоденно у будні дні, по тисячі, по десять тисяч... Маєте таку статистику?

10 тисяч десь у 2012-13 роках, 1 тисяча десь у 2007-8, сто в 2005-6

Так, зареєструвалось вже 60 користувачів. Пости вже можна розшарювати через facebook, бо додав для їхнього бота HTML. Але ще не знаю як бути із картинками, які вимагає facebook, де їх стільки взяти для кожного поста... Поки що розшарюю із однією і тією ж картинкою. Кнопка від facebook «поширити» схоже інфікувалась також русским миром, бо навіть якщо я скрипти беру із connect.facebook.net/uk_UA/sdk.js і браузер має преференції для української і англійської мов, але кнопка вчора цілий день показувала «Поделиться». Сьогодні мабуть виправили, але консоль браузера засмічується помилками:

ErrorUtils caught an error:

Failed to find a Haste-supplied log policy for the Falco event ’ +
’identified by token `1848815`. Failing open (ie. with a sampling rate of 1.0).

Subsequent non-fatal errors won’t be logged; see fburl.com/debugjs.

P.S. Навіть якщо ці мої останні коментарі здаються нікому не потрібним монологом, але я бачу статистику що на них зразу ж реагують від 5 до 15 користувачів, бо переходять на сайт, оглядають що новенького =).

Забув сказати, що оскільки кнопка «Поширити» збоїть, і навіть на офіційному сайті facebook консоль засмічується помилками, поширювати пости можна через адресний рядок у Chrome (див. значок праворуч).

P.S. Знову на кнопці «Поделиться» замість «Поширити»...

Знайдено проблему, через яку Safari не коректно показував деякі сторінки. Швидше за все це баг Safari, який не розрізняє заголовків запитів до однієї і тієї самої URL. В моєму випадку, я робив два запита за однією адресою /api/posts/10:
— один для метаданих поста із хедером для JSON
— другий для тіла поста із хедером для HTML

В такому разі Safari відправляє перший запит на бекенд, а по другому видає кеш, бо не розпізнає хедеру. І оскільки у тілі поста очікується HTML, а прийшов JSON, то якраз JSON і показувався простим текстом.

Після того, як я створив цю тему, через LinkedIn зі мною зв’язалась журналістка із dev.ua, задала пару питань і опублікувала статтю. Як я і писав вже у коментарях, народу привалило зразу у шість разів більше, ніж із ДОУ. У пікові хвилини одночасно на сайті перебувало 120 чоловік, а кількість реєстрацій зросла із 5 до... здається до 40, у той самий день. До речі, ця стаття була опублікована 22 червня 2022, 15:09, тобто у будень день, і мабуть у прайм-тайм, на скільки я розумію, але була популярною лише у перші пару годин, і у підсумку, разом із користувачами із ДОУ, mblog.dev відвідало майже 800 чоловік.

Зрадів такому подарунку від dev.ua, думаю: «Ок, тріал версія мені сподобалась, дайте мені вже платну версію». Знаєте скільки захотіли вони за аналогічну новину? 17 000 грн. Триндець! За що вони такі гроші беруть?! Тим більше, я ж представляю не якийсь там інтернет-магазин чи щось подібне...

Також намагався перепостити статтю із dev.ua на mezha.media, вони теж по повній програмі захотіли — 8500 грн. за новину. Хоча це удвічі скромніше, ніж на dev.ua, і в теорії у них навіть більша аудиторія, але ціни точно такі самі як і для комерційних новин.

Думаю: «ок, зайду у Facebook, створю рекламну кампанію». Там за 50 баксів в день, із оплатою за кліки, вони спрогнозували що охоплять аудиторію у 23K—67K людей, і користувачі наклікають 565—1,6K разів. Думаю — норма, це у десятки разів дешевше і за mezha.media, і тим більше за dev.ua. Але по якісь незрозумілій причині цю рекламну кампанію не пропустили:

Вітаємо, Костя!

Ваше оголошення відхилено, оскільки воно порушує наше правило: Обхідні системи. Це означає, що воно не показується й ваша аудиторія його не бачитиме.

Ми розуміємо, що це може вплинути на поточні цілі вашої компанії. Якщо ви вважаєте, що оголошення відхилено помилково, можете надіслати запит на ще одну перевірку.

Може хтось знає що це означає? Я абсолютно ніякі «обхідні системи» не використовував і не знаю що це таке. Коли я перейшов по лінку для довідки, то вони видали таке пояснення:

— Use unicode characters or symbols in ad text with the intent to obfuscate words or phrases
— Restrict Meta’s access to an ad’s destination page
— Attempt to create new advertising accounts after we enforce on existing accounts for violations of our policies

Перший і останній пункти мабуть не про мій випадок. Швидше за все, їхній веб-сканер не може пропарсити сайт на Angular без SSR.

P.S. На даний момент зареєструвалось вже 58 користувачів.

Ви дійсно запиляли статейний сайт без SSR? Почитайте трохі про це. Ще раджу cпробувати Adwords замість FB та реклами в медіа. Ну і саме головне — підібрати вдалий домен як можно скоріше, бо в майбутньому переїзд може вибити вас з видачі гугла відсотків на 90% і далеко не факт, що все повернеться.

Так, це справді так, але саме головне — ґуґл справляється з індексацією і без SSR. А він мабуть на відсотків 90 покриває пошук в Україні. Друге. Якщо б було так просто прикрутити ангуларовський SSR, я б це зробив зразу. Поки що команда Angular чомусь не спішить виправляти баг в цьому плані.

По Adwords і Facebook цікаво почути вашу аргументацію. Ви ж мабуть робили рекламну компанію і там, і там, так же? Чим вигідніше саме Adwords? Буду вдячний за відповідь.

Ви вважаєте що mblog.dev — це невдала назва? Чому? Здається легко запам’ятовується. З іншого боку — пошук по mblog видає дуже багато лівої інфи, але я вже заморився шукати щось інше. Після цих пошуків залишаєшся злим на перекупщиків доменів.

Так, я дійсно перепробував багато всього. Для Adwords я би стартував з 10-15 укр. коп. за клік, а потім почергово підіймав то ціну, то якість самого оголошення і таргет сторінок. Втриматись на рівні 25-30 коп цілком реально. Фейсбук дорожче і трафік з нього не виглядає якіснішим, але тут хз насправді.

Поки що команда Angular чомусь не спішить виправляти баг в цьому плані.

Почему бы не исправить самому и не запилить PR?

Бо це не критично для мене. Ґуґл сканує сайти і без SSR. Зараз Facebook захотів щоб йому видавали HTML — ок, перевіряю що прийшов бот від Facebook і видаю йому статичні HTML.

Показав як можна додавати матемитичні формули (на TeX), а також як вставляти лінки на відео.

Позвав народ, зайшло до десятка користувачів і тут я вирішив запушити нові зміни на продакт =). Еспепшини пару секунд були саме через це. Вибачаюсь. Ще не виходить безшовно заливати нову збірку на Angular щоб онлайн користувачі цього не помітили.

Хоча із самого початку для мене було зрозуміло що мій перший скрін-каст жахливий, але вже на другий день, коли я нарешті виспався, побачив що мабуть його не треба було й показувати. Щойно я так і зробив, видалив його із цієї теми, і видалив навіть зі свого youtube-каналу =).

Додав можливість відписатись від коментарів (поки що через email), а також оптимізував показ картинок в коментарях.

Вже зареєструвалось 54 користувачі.

Так ви ж перший сєпар на селі)
Добра частина української спільноти говорить російською. При чому вони можут воювати, донатити та волонтерити не гірше за «щирих».
Усвідомлення того що з російськомовною частиною суспільства потрібно жити, товаришувати та взаємодіяти — один з факторів перемоги.
Ви звісно можете робити все що завгодно на вашому аналогу хабру(привіт комплексу меншовартості), але від вас за кілометр(судячи з риторики у статті) тхне відразою до російської мови. Хоча після перемоги потрібно буде вміти ладити зі всіма)

Добра частина української спільноти говорить російською. При чому вони можут воювати, донатити та волонтерити не гірше за «щирих».

Ще добріша частина російськомовного населення привела до влади януковича і решту ригів. Після цього вони влаштували два майдани, продовжили перебування чорноморського флоту РФ в Криму, що і зіграло ключову роль в анексії Криму, а потім і у розв’язанні війни на сході України у 2014 р., а тоді вже усе це діло продовжилось у 2022.

До речі, засновник DOU — Макс Іщенко — до широкомасштабної війни сотрудничал с РФ.

І коли усі ці люди, хтось у більшій мірі, хтось — у меншій, привели війну в Україну, тепер дехто із них ще й розказують про «не гірше за щирих». Не вистачало щоб вони ще й не воювали і не донатили на ЗСУ.

Добре що в нас є Костя Третяк, який все життя поклав на те щоб не взаємодіяти з росіянами, перевіряє усіх знайомих до третього коліна чи є в них у роду росіяни, не користується пакетами в які контрибутили росіяни і взагалі чистий як сльоза)))

Не вистачало щоб вони ще й не воювали і не донатили на ЗСУ.

Хоть так смогут искупить свою вину перед Костей Третьяком...

Кажется на ряду с Кожаевым и Пением на наших глазах вырастает новый человек-мэм)

Через лет 10 будем внуков своих стращать «не говори по русски, а то Третяк нападет»)))

Технічні деталі для розробників на Angular:

Виявилась неочевидна невеличка проблема із лінивим завантаженням Angular page chuncks. Якщо користувач використовує сайт і в цей час я запушив нову скомпільовану збірку webpack на сервер, то при спробі користувача перейти на сторінку, яка ліниво завантажується, видає ексепшн, бо на серваку вже немає такої частини. Приходиться ловити помилку, розпізнавати її, ну і якщо це наш випадок — повністю перезавантажувати SPA.

І обнуляти кеш CDN тільки коли новий білд повністю залитий.

Ні, із цим проблем немає. Сайт заливається на сервак миттєво, бо використовую git для деплою. В такому разі заливаються тільки змінені частини, і як правило — це одна дві сторінки, що важать біля 10 кілобайт. Причому git спочатку заливає їх собі у репозиторій і лише після того як усе залито, спрацьовує хук post-receive щоб уже локально на серваку синхронізувати зміни із робочою текою. Проблема із тим, що користувач може не оновлювати SPA цілий день (чи й більше). Тому не відомо коли саме оновлювати старий кеш.

Угу, я це зрозумів, не перший день в ІТ.

Коли я кажу «український хабр», маю на увазі не копію російського сайту habr.com, а кажу більше про загальне призначення українського аналогу

А габрагабр хіба не копія американського reddit? Оце мені подобається в українських продуктах — копія копії, концепція навіть не вторинна, а третинна, ліл.

Тобто ви процитували мене, де я кажу, що це не копія, і все одно говорите що це копія? Щодо реддіту, то я там майже ніколи не буваю, не знаю його історії. Хіба stackoverflow не раніше за реддіт мав фішку щодо голосування та репутації?

А я ніколи не сидів на габражабрі, звідки мені знати, що ви маєте на увазі, коли «не-порівнюєте» свій ресурс з чебурнетівським лайном?

Загалом ініціатива хороша, як на мене, ви молодець, лише не розумію нащо представляти продукт як «не-копію» кацапського непотребу, а не, скажімо, як «не-копію» ДОУ/Реплейса з двигунцем а-ля reddit.

P.S. Спеціально подивився — reddit запустили раніше за StackOverflow, ймовірно останній надихався «кармочною» системою першого.

2006 р., головна сторінка редиту (коли СО ще не було) — web.archive.org/...​C6D639E728538B99D69582C29 — кармочка на місці.

Мабуть це погано, але рашитський хабр таки значно відоміший за реддіт для українців. Щодо того, що і згадувати не треба було про хабр, то я ж його згадав не у позитивному світлі, я ж кажу що мій сайт, окрім мови контенту, має ще й інші переваги.

рашитський хабр таки значно відоміший за реддіт для українців

Жах.

Також шкода, що ваш сайт не працює без JS, це ж я статті в Emacs’і не почитаю. :^(

зігабу це копія американського реддіт

Згоден. Але це некомерційний проект, він призначений щоб його розвивала спільнота. На цьому сайті немає і не буде нав’язливої реклами. Допускаю що колись (дуже не скоро) може і буде щось схоже на рекламу, але вона буде показуватись тільки якщо користувач, наприклад, шукає роботу і явно указав це у своєму профілі.

Але це некомерційний проект, він призначений щоб його розвивала спільнота

Ахахаха, зачем это нужно «сообществу»? Почему кому-то (мне) должно было бы чесаться выложить статью там, а не на своем бложике?

На цьому сайті немає і не буде нав’язливої реклами. Допускаю що колись (дуже не скоро) може і буде щось схоже на рекламу, але вона буде показуватись тільки якщо користувач, наприклад, шукає роботу і явно указав це у своєму профілі.

Вот честно, лучше сразу поставь рекламу и найми копирайтера-редактора. Не страдай мазохизмом.

«Сообщество» цьому сайту і не треба, до речі.

Ну окей, «спільнота». Навіщо це спільноті, чому хтось буде постити саме туди замість власного бложеку?

На моєму сайті є репутація, він призначений для багатьох користувачів. По-суті, це один із варіантів соцмережі. У людей є потреба у спілкуванню з іншими людьми.

Згоден, що на даний момент конкуренція в цьому плані зашкалює, але думаю мені є що запропонувати щоб бути конкурентно-здатним.

він призначений для багатьох користувачів

Именно! Сайт рассчитан на много пользователей, а по факту там пользователей как раз мало. Это как воткнуть 5ю передачу на 30 км/ч.

Самый главный вопрос — это путь, которым сайт на 3.5 анонимуса превращается в SO.

Угу, і ви знаєте як це зробити. Маєте власний досвід, чи ви це теоретизуєте? Як зібрати багато людей, якщо зі старту будь-який сайт пустий? Провести піаркомпанію на декілька мільйон баксів?

У меня есть опыт создания своего форума. Он сдох. Не повторяй моих ошибок.

Открыл хабр, первая страница:
1. блог компании, пиар своего продукта
2. блог компании
3. блог компании
4. блог компании
5. блог компании
6. блог компании
7. поток сознания какого-то шизика
8. блог компании
9. блог компании
10. блог компании
11. пиар собственной книги
12. нормальная статья от «сообщества»
13. нормальная статья от «сообщества»
14. нормальная статья от «сообщества»
15. блог компании
16. нормальная статья от «сообщества»
17. блог компании, пиар своего продукта
18. блог компании
19. нормальная статья от «сообщества»
20. нормальная статья от «сообщества»

Смекаешь? Статьи на хабр пишут люди на зарплате, а ты предлагаешь работать людям за идею.

P.S. Ахаха! Хабр даже нельзя сунуть в wayback machine, там тупо часть статей пропадает с глагне. Интересно, зачем?

Я не фанат хабра, просто беру до уваги те, що вони роблять. По-моему, у хабра всього дві-три унікальні фішки є:

1. Карма
2. Блоги компаній

Причому щодо другого пункту, то його внатяжку можна назвати унікальним. Хоча і перший пункт теж під питанням, враховуючи stackoverflow. З іншого боку, повної копії по цим двом пунктам таки ніде немає.

Я считаю, что главная фишка хабра — это их система инвайтов + годный контент в самом начале. Это создает атмосферу элитарного клуба (т.е. доступ туда имеют далеко не все), который задает стандарты качества, когда «у меня есть пост на хабре» — это ачивка и признание.

Система інвайтів, на скільки я розумію, давним-давно неактуальна. Чи інвайти і зараз дають право публікуватись в обхід пісочниці?

аналог російського хабра, а також міжнародних сайтів таких, як medium.com, dev.to і т.п.
Відмінність mblog від інших аналогів
По-перше, на mblog.dev можна публікуватись українською мовою

ніщо не заважає публікуватись українською на тому ж medium.com
якщо відмінність тільки в мові інтерфейсу, то так і пишіть

Я ж так і пишу — ні, це не так. Відмінність далеко не тільки у мові контенту. Наприклад, репутація. Вважаю її досить суттєвою відмінністю від будь-якого сайта, про який я знаю.

Тоді не буде ще однієї причини копнути російськомовне і похвалити своє)))

До речі, може хтось в курсі чому можуть бути проблеми у Angular із мобільними браузерами під iOS? Два користувача жаліються що бачать ось таке i.ibb.co/...​SGFxX/photo1655970795.jpg

Гадки не маю що це може бути, бо я ніде не вставляю сирий JSON прямо в тіло поста. Підключив Sentry, але ніяких ексепшинів ще не прийшло. На бекенді в логах теж усе чисто.

Habr певно що мав і все ще частково має якусь розинку, що виділяє його поміж інших, навіть російськомовних конкурентів. Як на мене сенс в копіюванні блізько-нульовий.
Взяти наприклад DOU — і спробувати зрозуміти як в них так вийшло зібрати велике українське ком’юніті в одному місці. Наврядчи стане зрозуміліше якщо зробити просто копію.

Де ви побачили просту копію?

Відкрив, побачив “This site can’t be reached ERR_ADDRESS_UNREACHABLE” і все...(

А як ви заходили, вводили адресу вручну? І коли це було?

Заходив з Google Chrome 102.0.5005.61 (Official Build) (64-bit) на Ubuntu десь хвилин 30-35 тому. Зараз сайт відкривається. Якщо подібна помилка виникне ще раз — відпишуся більш докладно.

Можливо таки була помилка в адресі. Ніяких робіт на сайті не проводились вже мабуть із 12 годин. Тому мала ймовірність що саме така помилка виникла.

В Укртелекома зараз бувають нечасті проблеми з dns

Пости розподіляються по наступним категоріям:
— Технічне в ІТ
— Навколо-айтішне
— Навчання та кар’єра в ІТ
— ІТ-залізо, роботи, ґаджети
— Науково-популярне
— Інше

Із незвичного для тих, хто знайомий із хабром, це рубрики. Думаю рубрики дуже покращують категорізацію (чи як це правильно сказати?) постів. На рашитському хабрі є біля 400 потоків, які дуже часто перетинаються між собою, відповідно — юзери їх використовують як попало, дуже часто нерелевантно до поста.

Додайте різні смайлики під повідомленнями форуму, і це буде кілер фіча. Обов’язково щоб був фейспалм!

Каким образом предполагается заманить туда Бобра, Пениє и Кожаева? Администрация Доу их так просто не отдаст

Всегда можно предложить сумму, от которой невозможно отказаться.

Ditsmod на бекенді, і Angular — на фронтенді

Що означає mBlog, або чому m? І чому .dev?

Що означає mBlog

Це означає, що усі інші підходящі та відомі мені домени зайняті. Звичайно непогано було б мати назву просто blog. Вважайте це скороченням від multi blogging. Ви мабуть ніколи не реєстрували свого домену.

чому .dev?

Невже у вас dev не асоціюється із developers?

"

— Що означає mBlog?
— Вважайте це скороченням від multi blogging

"
До речі: цікаво, чи є ще в Україні люди, що пам’ятають такий синонім слову «М» як «MUMPS» (en.wikipedia.org/wiki/MUMPS) ?
Не питав би, але в мене жевріє надія, що є ще й такі, що працюють з ним.

Вже є перша публікація від користувачів =)

Навіть із москви зайшли на сайт пару чоловік, сидять щось видивляються. Треба буде по геолокації придумати, як би показувати якусь дулю їм.

Ті хто «Nobody», ті мені і не треба. Зараз же зареєструвалось на сайті 29 користувачів у перший день оголошення релізу. Коментарі є. Так що не видавайте бажане за дійсне.

Та ладно — це вже було, і знову повториться. Колись був enetri — пару років як зник остаточно. Дизайн що і зараз був би актуальний. Було би круто знайти його авторів.

Навіть колись там писав. Аж сльозу пустив, 11 років пройшло web.archive.org/...​tri.com/2011/03/13/1.html

Ви про безперспективність цього проекту?

Лише про циклічність історії, з відсилкою до Battlestar Galactica)

Здається я теж колись заходив на enetri, але не пам’ятаю щоб там були якісь можливості ще, окрім стандарту (пости, коментарі, вподобайки). Чи там була своя репутація теж?

Так. Було навіть ком’юніті, якщо зважати на дату — то навіть велике))

Можна поклікати по webarchive

Ага, побачив щось схоже на репутацію. Як думаєте чому «циклічність історії», як ви кажете, торкнулась цього проекту, а DOU — ні?

Томущо сидить якась Марія Дубініна на зарплаті і генерить 50% тем на Доу.
Ще 30% джинси генерять тіпа «рєшіл расказать о своєй класной компаніі».
Ще 10-15% емігосрачєй как пєрєєхать в лодзь. Рахуй що лишається, та чи можна на цьому протягнути.

Думаю усе набагато простіше. Кожен ресурс повинен монетизуватись, якщо він не фінансується кимось із зовні. В противному разі — люди розбредуться щоб вирішувати кожен свою проблему. Ентузіазм хороша штука, і він працює як адреналін для тіла, але тіло не зможе нормально жити на постійному адреналіні, особливо коли у нього немає жирку. Фінансовий жирок повинен бути, хоча б для самоокупності проекту.

Вже під тридцятник зареєстрованих користувачів, і ще реєструються та реєструються! Хай бог милує! Є навіть перші коментарі за сьогодні =).

Вже під тридцятник зареєстрованих користувачів

переляканий Марк Цукерберг намагається скинути власні акції, допоки ще не пізно

Згоден! Не хочу його лякати, але сьогодні вже 48 користувачів зареєструвалось.

Ну нічого собі! Із dev.ua привалило народу нічогенько так собі! Якщо із DOU перейшло і одночасно перебувало на mblog.dev десь біля 20 людей, то із dev.ua у шість разів більше. Заліковно! Тут по іншому і не скажеш.

До речі, зараз вияснилось що RSS підписка не проходить через Cloudflare якщо увімкнути режим «Under Attack». По крайній мірі у mozilla thunderbird.

Ага, коли пом’якшити режим Under Attack до середнього рівня, то RSS працює.

Над дизайном сайту та UX явно треба попрацювати. Мені наприклад не подобається меню зліва. Краще б його винести кудись вгору. І можливо старатись розміщувати карточки зі статтями ближше до центру екрану, а не збоку. Так очі повинні легше все сприймати.

Але в цілому ідея хороша, продовжуй її розвивати та успіхів!

Над дизайном сайту та UX явно треба попрацювати.

Так, є таке. Я майже ніколи не займався версткою, на фронтенді відповідав за функціональність (Angular). Даний «дизайн» взято із прикладів Angular Material, і якщо пошукати у розмітці, то мабуть можна не одне слово «example» знайти =).

Підписатись на коментарі