Що робити з валютною виручкою ФОП?

Українці — одні з найбільш кваліфікованих працівників у світі згідно з дослідженням Global Skill Report 2022. Тож все частіше іноземні замовники звертаються за послугами саме до українських спеціалістів. Якщо ви також почали виконувати іноземні замовлення і отримувати валютну виручку на свій рахунок ФОП, ловіть чек-лист, що робити з таким прибутком.

Легальні способи розпорядження валютною виручкою

Існує два способи, як використати прибуток, отриманий у валюті, не втративши при цьому значну частину доходу на різниці курсу валют та не наразившись на штрафи.

• Варіант № 1 (вивести) — можна зняти для відрядження за кордон або оформити корпоративну картку;
  • Варіант № 2 (зберегти) — розмістити валютний депозит ФОП.

Розглянемо кожен з варіантів детально, щоб уникнути помилок.

Варіант № 1

Якщо ви маєте укладені ЗЕД контракти, ви можете виїхати за кордон, наприклад, для зустрічі з партнером. Саме для цього вам й може знадобитись валюта готівкою. Як при цьому оформити відрядження?

Розглянемо короткі інструкції від деяких банків.

ПриватБанк

Цей банк передбачає можливість отримання валютної готівки з метою відрядження за кордон. При цьому є свої особливості:

• знадобиться подача в банк деяких документів, а саме наказ на відрядження та лист-розрахунок потрібно додати в Приват24 для Бізнесу (ЗЕД — Валютні операції — Договори — Додати договір — На відрядження);
  • комісія складає 3% від суми виданих коштів в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату видачі готівкових коштів;
  • існують встановлені ліміти — не більше 100 000 грн на день в еквіваленті;

Зверніть увагу, готівку в касі потрібно замовити завчасно через керуючого відділенням.

Також у ПриватБанку можна отримати корпоративну картку.

Такою карткою можна розрахуватись тільки за кордоном. При цьому все одно необхідно надавати документи для відрядження. Після погодження з менеджером банку необхідна сума валюти переноситься на цю картку.

Комісія за зняття готівки за кордоном — 2% + може бути комісія банку-еквайра.

Монобанк

Зняття валютної готівки в касі цього банку не передбачено.

Але можна оформити корпоративну картку до валютного рахунку, якою можна користуватись за кордоном, при цьому не надаючи банку підтверджуючих документів. Однак, перелік витратних операцій з цієї картки обмежений. Ви можете користуватися карткою при оплаті в торгових точках за кордоном у будь-яких валютах, окрім гривні, за категоріями Подорожі, Кафе та ресторани, Продукти та супермаркети, Авто та АЗС, Таксі, Фастфуд. В інтернеті дозволені покупки лише за категорією Подорожі.

Для зручності картку можна прив’язати до безконтактної оплати — Google або Apple Pay. Важливо, що операції проводяться в валюті рахунку або за кросс-курсом, завдяки чому немає втрат на конвертації через гривню.

УкрСибБанк

Цей банк дозволяє отримання валютної готівки.

Для цього потрібно звернутись до свого персонального менеджера та замовити необхідну суму готівки. Під час візиту до відділення за готівкою потрібно мати при собі заявку-розрахунок на витрати на відрядження, паспорт, код та підтвердні документи виїзду за кордон. Водночас, менеджер може на власний розсуд збільшити або зменшити перелік цих документів.

Серед особливостей:

• комісія становить 3% від суми виданих коштів в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату видачі готівкових коштів;
  • встановлені ліміти — не більше 30 000 грн на день в еквіваленті.

Чи є ризики використання корпоративної валютної картки за кордоном та чи потрібне документальне оформлення таких витрат?

Загалом, якщо говорити про відрядження для ФОП — прямі заборони у законодавстві щодо цього відсутні. Однак, контролюючі органи можуть мати іншу позицію. Тож наводимо аргументи, які можна використати на свою користь в цьому випадку:

• Відповідно до п. 42 розділу VI Положення № 2 НБУ резиденти-юридичні особи і фізичні особи-підприємці, а також представництва юридичних осіб-нерезидентів мають право проводити розрахунки із використанням знятої з власних поточних рахунків готівкової іноземної валюти з метою забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, а також розрахунки з оплати представницьких витрат на організацію офіційних заходів за кордоном.

Тут може виникнути нюанс в тому, що можливість забезпечення витрат на відрядження, наче б то, за цим пунктом передбачено саме для працівників, але ж ми можемо аргументувати, що ФОП має ділові зустрічі з партнерами і замовниками, тому повинен їхати у відрядження.

• Податківці можуть запитати документи, які підтверджують факт відрядження ФОП. Однак, згідно з абз. 1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ ФОП-платники єдиного податку I, II та III груп, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів. Тобто, такі ФОП не повинні підтверджувати документами, в тому числі первинними, свої витрати, а повинні лише вести облік своїх доходів. Тому ви не зобов’язані мати цих підтверджуючих документів на витрати (але, якщо є можливість, краще їх зберігати).
  • До того ж, ст. 44 ГКУ містить положення, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Тобто, ФОП може переміщатись за кордон для потреб бізнесу (відрядження) та використовувати там кошти, які залишились на його підприємницькому валютному рахунку після сплати податків. Так, згідно з Інструкцією про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, затвердженої постановою НБУ від 27.12.2019 р. № 162, за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Але, слід мати на увазі, що ми говоримо про валютний рахунок. Тут контролером виступає банк, а саме валютний контроль

Відповідальність за порушення валютного законодавства

Слід розуміти, що все ж існують ризики застосування штрафних санкцій у разі перевірки податкової і не прийняття ваших аргументів. Так, за порушення валютного законодавства встановлено штраф у розмірі 25% (50% при повторному порушенні) від суми операції (п. 5 Порядку № 524) плюс адмінштрафи на посадових осіб підприємства в розмірі від 1 000 до 3 000 НМДГ (від 17 000 до 51 000 грн) (ст. 162-1 КУпАП).

Податкові органи застосовують до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства заходи впливу у вигляді штрафних санкцій протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення.

Зокрема, накладання цих штрафних санкцій може бути здійснено у разі ненадання документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Тому якщо ви бажаєте скористатися цим способом зняття валюти — потрібно дійсно виїжджати за кордон , дотримуватися вимог що стосуються добових та мати підтверджуючі документи (квитки, бронь готелю).

Щодо добових, існує обмеження сум витрат з картки за кордоном, яка не потребує документального підтвердження — не більше 80 євро на день. Звичайно, ви як ФОП можете витратити і більше, проте на суму різниці у вас мають право відповідно до норм ПКУ витребувати підтвердні документи.

Як бачимо, варіант відрядження для використання валютної виручки можливий, проте має свої особливості. Стовідсоткових гарантій, чи безпечно користуватися цим варіантом, немає, тож вирішувати лише вам.

Варіант № 2

Можна розмістити валютну виручку на депозит. Така послуга є у ПриватБанку, ОТП-Банку та інших. При цьому проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування і не включаються до доходу ФОП-платника єдиного податку.

Однак, слід мати на увазі, що сума депозиту не має повертатись на підприємницький рахунок ФОП, оскільки в такому випадку її потрібно буде оподаткувати (якщо ФОП 3 група, наприклад).

Тож, при виборі варіанту розпорядження отриманою валютною виручкою бажано проконсультуватися зі спеціалістом, зважити особливості всіх варіантів і лише після цього приймати рішення.

Наталя Юдіна,Директор в bip.net.ua, t.me/bip_net_ua ; моб.: +380506290469 (telegram)

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному9
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Добрий день! ФОП 3 група отримав валютну виручку на приватний рахунок. Які сплатити податки та можливі наслідки?

Докладно про це розібрано у цьому топіку — dou.ua/forums/topic/34218

Доброго дня
Якщо ви отримали кошти у валюті на свій рахунок фіз особи, то це дохід фіз особи і вам потрібно буде оплатити 18% ПДФО та 1,5% вз з цієї суми в розрахунку до гривні по курсу НБУ на день надходження
та подати декларацію до 01.05.2023 (якщо отримали надходження в 2022 році) та оплатити до 01.08.2023 суми податків що ви вкажете в декларації

якщо потрібно допомогти із розрахунком та подачею звітності чи просто консультація, звертайтесь t.me/julia_lisakovska_bip
залюбки допоможу)

Добрий день! ФОП 3 група отримав валютну виручку на свій приватний рахунок. Який сплатити податок та які можливі наслідки?

НДФЛ раз у рік, 18% + 1.5%
Або повернути гроші, та повторити на рахунок ФОП.

Доброго дня. Чи потрібно ще раз платити податок, переводячи з валютного рахунка ФОП на гривневий рахунок ФОП, якщо той валютний дохід уже раніше був оподаткований?

Доброго дня
Якщо ви ФОП на спрощеній системі, то визнанням доходу являється сума отрмиана в валюті на поточний рахунок в укр банку по курсу НБУ на дату такого надхдження ( у валюті).

Доброго дня! Чи потрібно ще раз оподатковувати уже колись оподатковану валюту після переведення її з валютного рахунка ФОП на гривневий рахунок ФОП?

«ще раз» оподатковувати не треба, але якщо валюта «колись» зайшла по 29, а тепер продається по 36, то виникає т.зв. «курсова різниця»

І ця курсова різниця підлягає оподаткуванню?

Це мутний момент, бо наскільки я зрозумів ще й досі нема однозначної відповіді, чи треба її платити (деякі бухгалтери/консультанти кажуть що треба, деякі кажуть що ні, особисто моя думка — платити треба, але це моя особиста думка).
Логіка розрахунків така: ви отримали 1000 доларів, курс НБУ був 29, задекларували дохід 29000 грн. Через якийсь час продали по курсу 36 за 36000 грн, тобто ніби додатково «заробили» 36000-29000=7000. Тож за ці 7000 потрібно сплатити податок 5% (ми ж про 3-ю групу говоримо?). Якщо курсова різниця від’ємна (продали по 28), то нічого робити не треба.

Дякую за пояснення. А не підкажете, як порахувати цю різницю, якщо надходження були невеликі в різні дати, на кожну з яких був свій курс, а вивести їх хочеться однією сумою? Середнє арифметичне?
PS. У мене євро, тож курсова різниця не настільки велика. Більше клопоту завдають підрахунки.

ну я б рахував щось типу такого: сума1 * курсова_різниця1 + сума2 * курсова_різниця2 + ...
офіційний курс НБУ на будь-яку дату можна подивитись наприклад тут minfin.com.ua/...​rency/nbu/usd/2022-04-01

Нічого не треба рахувати і платити. Не слухайте дурних порад.

Ну «просто трындеть» тоже не стоит...
Или ссылочку на Закон покажите или...

Как я знаю, сейчас в Украине «по закону» — «Как конкретный налоговик захочет — так и будет...» ибо это нигде не прописано. :)

Вам ніхто особисто не забороняє платити податок з врахуванням курсової різниці.
Але, як показує багаторічна практика і консультації самих податковців (так, безпосередньо в текстах законів ВР такого уточнення нема), податок на дохід рахується с суми, перерахованої по курсу на день отримання платежу. Це все, нічого доплачувати не потрібно.

Nadia, я вам раджу звернутися за консультацією до бухгалтера де вам точно якісно допоможуть
t.me/julia_lisakovska_bip можете написати мені в телеграм, залюбки вам допоможу

Юлія, дуже дякую, буду рада звернутись, коли виникнуть питання! А саме на це питання, як мені здається, уже є відповідь у цій дискусії, в тому числі і ви висловили думку, що оподатковувати курсову різницю не потрібно.

Якщо ви не бухгалтер, то залиште свою думку при собі, а не плутайте інших. Курсову різницю фопи не платять.

А ви мені розказуєте, як розпоряджуватись своїми думками, тому що психолог чи просто щоб доколупатись?
Я про курсову різницю не зі стелі взяв, а від бухгалтерів. Одні кажуть що треба, інші кажуть що ні. Про наявність цієї неоднозначності попередив — то де я когось плутаю?

З.І. Якщо ви не психолог, то засуньте свої рекомендації щодо моїх думок самі знаєте куди (інфа сотка, від знайомого проктолога)

Про наявність цієї неоднозначності попередив — то де я когось плутаю?

плутаєте тим, що піднімаєте це питання в принципі. Дана тема не нова, піднімалась (і на ДОУ в тому числі) багато разів. Власне, в цій темі вже є відповіді по суті.

Одні кажуть що треба, інші кажуть що ні

Я не зустрічав статей бухгалтерів, що в подібній ситуації б казали оплачувати курсову різницю.

Однозначна видповидь есть: нужно платить налог по курсу НБУ в день захода на валютный счёт. Делаю так с 2017 года, сменил за это время штук 5 работ и все бухгалтеры во всех компаниях говорили так делать. В теории так может быть и верно бы было, но в другую сторону ведь так не работает: заплатил по 36, а потом гривна резко по 8 стала, подал у оточнюючу декларацию и остался с переплатой.
В любом случае к переводу между ФОП счетами это не имеет отношения

Есть какое-то официальное разъяснение про то что не надо?
Потому что до этого бухгалтера трактовали это по-разному, как бы и надо, а как бы и не обязан... Из тех, с кем я общался, большинство говорили что всё-таки надо.
По логике и справедливости я согласен что это бред. Но мы тут не о справедливости а о законности.

То что вы привели не есть «закон», а «Індивідуальна податкова консультація»
У другого налоговика может быть СОВЕРШЕННО другое мнение (с чем я и сталкивался)...

И я вновь повторю...
Как я знаю, сейчас в Украине «по закону» — «Как конкретный налоговик захочет — так и будет...» ибо это нигде официально не прописано. :)

Ну може вони усі вже дійшли до «згоди» але в мене під час перевірки —
«приходить» налоговік — й каже, що він «бачить це по іншому»...
Й я не знайшов однозначного тлумачення у «постановах НБУ».

я ще ось таке знайшов — zir.tax.gov.ua/...​z/view/?src=ques&id=10994
тепер думаю чи можна на це посилатись

я з такою позицією не згодна, це діяло коли був обов’язковий продаж валюти! наразі курсові різниці, а тим більше для ФОП на спрощеній системі 3 групи не включаються в дохід (якщо різниця позитивна)
За нормами ПКУ, в Декларації платника ЄП показується сума, розрахована за курсом гривні до іноземних валют, що діяв на день отримання коштів. І навіть позитивна курсова різниця при продажу такої валюти для ФОП не є доходом.

Ні. Забудьте про курсову різницю. Податок рахується один раз на момент заоходу грошей на рахунок ФОП.

Ну ви хоть статтю озвучте...
Бо «різні хлопці» у різних місцях пишуть по різному.
місць купа ... (й більшість не є офіційним органом) а от у «Податковому кодексі» я такого не бачив :)

taxer.ua/...​-li-flp-kursovuyu-raznicu :

Враховуючи вищенаведене, дохід, отриманий від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг), виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу. При цьому враховується сума позитивної курсової різниці від продажу такої іноземної валюти.

ck.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/621541.html :

сума позитивної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

bookkeeper.kiev.ua/...​fop-ta-yurosobi-yedinnika :

І навіть позитивна курсова різниця при продажу такої валюти для ФОП не є доходом.

Яку статтю? Немає статті контра б казала що треба враховувати курсову різницю :)

Взагалі то на ДОУ це питання вже давно розкрито — dou.ua/forums/topic/35615

PS: Ми ж говоримо про спрощену систему, не загальну.

у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

подають ФОПи які перебувають на Загальній системі оподаткування!
адже на такій системі, податки сплачуються не з доходу, а з прибутку (різниця між доходом та витратами), тому вони і розраховують різницю між курсом надходження та продажу

Ні. Для більшої впевненості можете написати офіційний запит в податкову. Я так робив, мені відповіли: «При цьому розрахунок курсової різниці, яка виникає при продажу іноземної валюти фізичної особи — підприємця, та включення такої курсової різниці до доходу планика єдиного податку нормами ПКУ не передбачено»

Не існує ніякої «курсової різниці»

якщо ви ФОП на спрощеній системі, то так звані «курсові різниці» більше не перераховується.

Можна переводити валюту з валютного ФОП-рахунку в одному банку в інший банк на ФОП-рахунок? Хтось знає чи можливо робив це?

це не розрахунок, а переказ на власний рахунок. Комісія буде як за міжнародний переказ, але це дозволено

Доброго дня. Клієнти так вже намагалися зробити, але нажаль не вийшло зробити такий переказ

на якій підставі? В Україні розрахунок тільки у гривні.

між своїми рахунками, напевне це малося на увазі.

НБУ підняв офіційний курс до 36,56 гривень за долар

Підкажіть, чи можна робити донати напряму з валютного фоп-рухунку.. без продажу за гривні, а напряму в евро\доларах?
Щоб потім чи колись — небуло якихось проблем з податковою. Може треба якійсь конкретні кей-ворди вказувати в призначенні.. типу «на благодійність».?

Ні , з валютного ФОП рахунку можете тільки продати в грн і тоді донатити

Дзвонив в приват — сказали що можна.
Також в укрсиб-бізнес — є офіційний шаблон
photos.app.goo.gl/EeSTY66n8cB7rfu48

Можна на рахунки НБУ на допомогу ЗСУ. У Фонди — не можна.

Дякую. Мабуть так і є. Спробую ще голосом у податкової з’ясувати про наслідки, щоб оцінити їх реакцію..)

Податкова може розцінити такі оплати як надання безповоротної фін допомоги. Якщо ви на спрощеній системі — це є порушенням перебування на спрощеній системі

Кожен день чую історії про те, що прямо з Моно ФОП ракунка, в Польщі через банкомат знімають готівку. На днях хочу попросити знайомих перевірити курс конвертації на тому ж Euronet (Вони прибрали комсії для українських карток, але хз яка там комісія на обмін).

Добрий день. Є якісь новини?

Не автор, але без проблем в Польщі знімаю кошти з фоп карти по нфс в банкоматах ING.

які обмеження/ліміти? чи ви невеликими сумами знімаєте?

100 тис в день, скільки в місяць не знаю

банкомати такі суми видають? ще й з карток закордонних банків

Якщо декількома транзакціями по 1-2 тис зл, без проблем

Добрий день. Все зняли, в банкоматі зі слотих, коміссія моно 2%, потім обміняли в обміннику і вийшло ще на 100 з гаком долларів більше, ніж було на карті .

Доброго дня
Друзі зняли, вірно? Розглядаю цей варіант, виїхати зрозуміло поки ніяк.

Добрий день. Так. Я взагалі відправив дружину зі своїм телефоном (Аби на всякий випадок геолокація світилася та був доступ до СМС).

Дякую за відповідь
За геолокацію — здається не повинно блокувати, але перевірю. Від самого початку вона була заблокована для додатку)

Скільки тоді виходить сумарне оподаткування від 100% gross щоб перевести в кеш usd ?

На сьогодні при доларі 35.6. З 1000usd готівкою отримаєш 780. Сюди не враховано комісії банку і ЄСВ. Сумарне податкове навантаження близько 23-24% залежно від зарплати + ПДВ, акцизи

це не податкове навантаження, не вводить людей в оману

Хто веде ФОП в Україні, який сумарний податок виходить від 100% якщо зсумувати 5% + втрати на конвертації, щоб мати usd кеш на руках ? Тут спеціально соц.внесок не беру до уваги.

Є родичі за кордоном, які теоретично можуть привезти з Європи готівку. Monobank анонсував якусь програму по пересилці валюти родичам за кордон на пільгових умовах. Хтось пробував в цю сторону цікавитися?

це валюти не фоп, а фізособи

валюту з рахунку фізособи і так можна зняти будь де в еквіваленті 100к грн в день

А з ФОПа так пересилати заборонено?

Ага, зрозуміло. Тобто ніяк не можна зберегти гроші для ФОП.
Висновок: треба було до війни відкрити рахунок в якомусь іноземному банку. Зараз би собі перераховував гроші на життя та сплату податків. А тільки було б потрібно, то можна зняти гроші ОДРАЗУ в тій валюті в якій я їх заробив, без цих ідіотських схем, які вже 30 років ніхто і не думає фіксити.
Але реально потрібно думати що робити з грошима, в нас же, скоріш за все, скоро все заберуть (закриється банк, або всю валюту примусово переведуть в гривні, або продавати можна буде по 30 грн за долар, а реальний курс буде 60, тут різні варіанти можливі). Може перевести в крипту, чи родичам за кордон, чи може якось таки можна відрити рахунок в європейському банку віддалено?

щось це теж не звучить дуже надійно
це все таки не банки, можуть в будь-який момент заморозити рахунок

з 2023 року почнеться автоматичний обмін з податковою України за 2022 р о рахунках в банках Європи громадян України

Цiкаво, який саме будет обмiн за 2022? Будуть вiдображатися транзакцii?

А банки не можуть? Вчора до мене прийшов лист, що Revolut об’єднується з Revolut Bank UAB. То я так розумiю, що вiн стає банком

розмістити валютну виручку на депозит

Це варіант не працює без попереднього продажу валюти.

Чи варто притримати валюту на ФОП рахунку, очікуючи, що в нас трапиться єврозона і більше ніколи не треба буде міняти валюту?

мене теж цікавить це питання. частину валюти я просто не виводжу з фоп-рахунку і накопичую на ньому. це взагалі ок, що я не знімаю все відразу? (фоп веду сам)

Единственный риск — если банк обанкротят, то ФОП-счета не попадают под гос. гарантию вклада.

Вот тоже интересно каковы шансы и вероятность банкротства банков в текущих условиях...в особенности привата. мне кажется это только в случае совсем в плохих обстоятельствах или я оптимист...

Це брехня, ФОП-рахунки покриваються гарантією.

Валютные счета — нет, только гривневые. По крайней мере в привате так было в 2019, не думаю что что-то поменялось.

Закон так не працює. Нема різниці, який рахунок. За тим винятком, звичайно, що фонд все одно буде виплачувати в гривні.

якщо покривається то тільки 400 тис грн

І де такі «знатоки» беруться? 600 000 грн, а під час воєнного стану — без обмежень.

— могут принудительно заставить продать всю валюту
— банк может рухнуть, компенсация по курсу нбу, ждать может быть придется от нескольких месяцев в зависимости сколько продлится агония банка

Загалом, це ок. Ви вправі накопичувати валюту. Можливим ризиком є те, що НБУ раптово може прийняти якусь ідіотську постанову, наприклад, 70/80/100% продаж валютної виручки. Тоді банк без вас ваші долари і продасть. В минулому діяли такі правила, потім їх скасували.
як є можливість, то краще тримати закордоном до кращого часу. Або придумувати підстави ви
виводу готівкової валюти.

Тоді банк без вас ваші долари і продасть
В минулому діяли такі правила, потім їх скасували.

продавалась только новая выручка, которая заходила на валютный счет. Та, что была на счету до ввода правил не была продана. Сейчас скорее всего так же будет, если вернут правила продажи

Якщо готові чекати 15-20 років, то так, варто притримати.

ви думаєте, ще 15-20 років нікого не випускатимуть і не буде можливості купувати валюту онлайн?

Війна на довго, я думаю років 10 точно ніхто нікуди не випустить. А ще 10 років, якщо пощастить перемогти, будемо відбудовуватись. І може після цього буде ЄС

Випустять тоді коли буде наведено лад в економіці і в армії, а з таким «отріцательним» прогресом як зараз, точно що на 10 років не менше. Тож пропоную підтримати краще мій топік про те як допомогти реальним солдатам на фронті прямо зараз в реальному часі.

ваш песимізм зрозумілий, але не погоджуюся :)

Податкові органи застосовують до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства заходи впливу у вигляді штрафних санкцій

Наши ФОП — это юр лица или все-же физ лица предприниматели?
И соответственно применимы ли штрафные санкции к ФОП и если да, то в каком размере?
Подозреваю, условия для физ лиц и юр лиц будут отличаться.

Зокрема, накладання цих штрафних санкцій може бути здійснено у разі ненадання документальних доказів перебування особи у відрядженні

А где прописано, что физ лицо предприниматель обязан вести подобный учет? Ведь от нас требуется только учет прихода ( бухгалтерская книга и т.п.). Опять-же по какой статье собираются штрафовать? Просто так сказать «плати» — они не могут. Должна быть отсылка на норму закона.

існує обмеження сум витрат з картки за кордоном, яка не потребує документального підтвердження — не більше 80 євро на день

Вот это еще интересней. Чем эта сумма регулируется? Помню когда-то давно в 2012ом году работал на одну крупную украинскую компанию. И там в зависимости от страны была сетка положенных командировочных в день. Ну т.е. чем дороже страна — тем больше размер командировочных в день. И там точно были страны с суммами более 80 евро в день.

Вообще-то, что-то мне подсказывает, что правила валютного контроля — это в основном не про 80 евро на еду и ночлег. Это про такие траты, как покупка западных акций, облигаций, машин и прочие крупные расходы, которые сложно увязать с КВЭД ФОПа. Но опять же единоналожники не обязаны отчитываться в налоговую о своих расходах (кроме 1-ДФ, но это не тот случай). Так что если и возможен наезд, то не со стороны налоговой, а со стороны финмониторинга банка в форме блокирования счёта.

2й варіант не дійсний, я зателефонував до Привату, відкрити валютний депозит можливо, але потім ця валюта прийде на ФОП рахунок (інший), тобто вивести кєш немає можливості, навіть прийдеться знову платити податок . А зняти валюту на відрядження для чоловіків призовного року теж не вийде, бо не випускають за кордон

Ігоре, якщо із суми розміщеної на депозит вже платили ЄП, то ще раз його оподатковувати не потрібно. Це ж не дохід що прийшов від замовника, кошти перемістяться з депозитного рахунку ФОП на поточний рахунок ФОП. Автор вказав модель «з депозиту на рахунок фіз осіб», щоб не було суперечок стосовно цієї суми. Спосіб № 2 вказаний не як «метод виведення кешу» а як «метод збереження коштів», оскільки депозити в банках-учасника Фонду гарантування вкладів — покриваються гарантіями ФГВ

Поточні рахунки ФОП так само покриваються гарантіями ФГВ

www.fg.gov.ua/...​-umovi-garantuvannya.html

З 2017 року гарантії Фонду гарантування вкладів поширюються і на вклади ФОПів. Згідно з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вкладник — це фізична особа (у т.ч. ФОП), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту).

а зараз є ліміт в 200 000 грн чи забрали на час воєнного стану?

Теоретично забрали на час воєнного стану, але як воно насправді буде невідомо

Десь в квітні відкривав рахунок, то у договорі все ще говорилось про 200 000 грн

За зняття валюти на відрядження треба боротися. Деякі банки дозволяють вимагати собі зайвого. Зараз в мене є дискусія з Кредобанком, вони хочуть від мого клієнта довідку з воєнкомату, але при цьому не можуть мені пояснити, який нормативний документ це вимагає. Написала офіційний запит дирекції банку, чекаю на відповідь. Наразі тільки передзвонив консультант для уточнення, в якому такому відділенні Кредобанку мені таку відповідь надали))
Паралельно проговорила з Ощадбанком. Вони сказали, що вимагати довідку незаконно (може вам потрібне лікування, може у вас 3 дитини, може ви інвалід... банк не має права в це втручатися). АНАЛОГІЧНА позиція в Креді Агріколь. Ще Укрсиб хочу «потестити».
Додатково на Кредо готую скаргу в НБУ... ну хіба мені пальцем покажуть, в якому положенні пише про довідку з воєнкомату.

Оформляв відрядження у Приватбанку, теж питали за довідку з воєнкомату, хоча підстави для виїзда є різні

З Приватом не знаю, не працюю через бюрократизованість банку. А Кредобанк вчора вибачився, і вже не хоче довідки з воєнкомату. Тепер буду пробувати реалізувати практично

То й Приват, хоча і запитали спочатку, але все ж таки прийняли інші документи та надали дозвіл

Наталя, у приваті валютний депозит фопа повертають на рахунок фопа , не фіз особи (

все залежить від умов депозитного договору. Якщо із суми розміщеної на депозит вже платили ЄП, то ще раз його оподатковувати не потрібно. Це ж не дохід що прийшов від замовника, кошти перемістяться з депозитного рахунку ФОП на поточний рахунок ФОП. Автор вказав модель «з депозиту на рахунок фіз осіб», щоб не було суперечок стосовно цієї суми. Спосіб № 2 вказаний не як «метод виведення кешу» а як «метод збереження коштів», оскільки депозити в банках-учасника Фонду гарантування вкладів — покриваються гарантіями ФГВ

1. Я нічого не казав про подвійні податки
2. Гарантуються не тільки депозити, а й поточні рахунки
3. Який тоді сенс у 0,01% річних?

А разве единоналожникам можно открывать депозиты? Проценты по депозиту — это доход, который не покрывается КВЭДом, а значит есть риск вылететь на общую систему налогообложения.

ФОП (відповідно до Інструкції № 492) має право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.
В роз’ясненні ДПС, ресурс «ЗІР», вказано, що проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному) не включаються до доходу фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку першої — третьої груп. В статті автором також наголошено, що сума депозиту не має повертатись на підприємницький рахунок ФОП, оскільки в такому випадку її потрібно буде оподаткувати. Якщо із суми розміщеної на депозит вже платили ЄП, то ще раз його оподатковувати не потрібно. Це ж не дохід що прийшов від замовника, кошти перемістяться з депозитного рахунку ФОП на поточний рахунок ФОП. Автор вказав модель «з депозиту на рахунок фіз осіб», щоб не було суперечок стосовно цієї суми.

Спосіб № 2 вказаний не як «метод виведення кешу» а як «метод збереження коштів», оскільки депозити в банках-учасника Фонду гарантування вкладів — покриваються гарантіями ФГВ

Відсотки по депозиту не включаються до доходу ФОП — платників єдиного податку першої — третьої груп. Не злетите з ЄП
dp.tax.gov.ua/...​тку першої — третьої груп.

жаль не можна у тому ж приваті просто скинути долари із свого валютного рахунку фоп на свою валютну карту. там вже можна було б вигадати далі вивести долари чи на якісь покупки закордонних магазів чи на якусь біржу і там вже продати в гривню та назад повернути на гривневу картку(

На жаль, на думку НБУ, такими діями, ви знищите банки, армію та країну. То ж і не мрійте вільно розпоряджатися власними грошима.

Monobank валютною ФОП карткою ще й в Україні дозволяє платежі в інтернет (але лише в категорії «Подорожі»).

Круто...
А можливості отримати 1000$ на ФОП рахунок і отримати 1000$ на свій особистий немає?

Є. Лиш треба перемоги у війні дочекатися.

Монобанк саме так і працює: отримав 1000 у.о. на ФОП рахунок, переказав собі на валютну картку рівно 1000 у.о. без жодних втрат. А далі виводити або через валютний депозит (від 3х місяців), або продажем у гривню собі на інший рахунок.

О, я щось пропустив. А схема з депозитом на 3 місяці — легальна?

Так, відкривав валютний депозит раніше на 3 місяці, щоб зняти валюту без комісії в 0.9% за зняття.

Але зараз відсутня можливість перевести з валютного ФОП рахунку на особистий, а також відсутня можливість напряму відкрити депозит з валютного ФОП рахунку.

А, ну тобто легальною і можливою вона була раніше, а не зараз.

До війни в монобанку можна було навіть зняти долари з валютного рахунку в відділенні Universal bank. Ех

Підкажіть, як це працює або працювало?
Чи може наразі є якісь приємні новини щодо цього питання.
Як я знаю з валютного рахунку ФОП неможливо переказувати гроші на особистий рахунок.

Доброго дня Олександре
наразі так, не має можливості переказувати із валютного рахунку ФОП на валютну картку фіз особи, точніше це не можливо зробити не оминувши конвертацію
1. Із валютного рахунку продаєте необхідну валюту, вона зараховується на гривневий рахунок
2. ІЗ гривневого рахунку ФОПа переказуєте на гривневу картку
3. і з гривневого рахунку купуєте знову валюту

при такій схемі великі втрати на ріхницях курсів, але це щоб було вірно та без порушень

Інший варіант покласти кошти у валюті на депозит в надійному банку на короткий термін і через час отримати надаз але вже в гривнях, але там є свої нюанси. Але цей варіант теж, як один із легальних

Депозит — зовсім окрема історія. Він ніяк не пов’язаний з виручкою ФОПа.
Єдине, що може зробити ФОП зі своєю валютою — це продати за заниженою ціною.
Що потім робити з гривнею: чи купляти ковбасу, чи грати в депозитну лотерею — це вже інше питання, і воно не залежить від походження гривні: чи це оф.зар.платня у гривні, чи це подачка від НБУ за добровільну здачу валюти з рахунку ФОПа, чи це чорна готівка якогось умовного маршрутника — абсолютно не важливо.

Питання стосувалося варіантів як переказити валюту із рахунку ФОП на валютну картку фіз особи із найменшими втратами, якщо я вірно зрозуміла
І депозит це один із легальних варіантів «обміняти» валюту за найвигіднішим курсом

Депозит — це не спосіб щось зробити з коштами ФОПа. Депозит — це спосіб придбати валюту з дисконтом, незалежно від походження коштів та наявності ФОПа як такого взагалі.
Щодо переказу, то він ніколи не був можливий просто через регуляцію НБУ (навіть до війни). Хак від моно — це чистий UX, де «під капотом» було зашито операцію, яка теж тепер неможлива (купівля валюти на картку фізика).
Технічно єдине, що можна зробити з валютою ФОПа, — продати її банку (навіть хак від моно «під капотом» включав цей крок). І сьогодні банки за вказівкою НБУ та на правах монополіста пропонують занижений курс. Якщо на таку операцію погоджуватися, то ця втрата буде у будь-якому разі, незалежно від того, чи вдастся її пізніше компенсувати вище згаданими депозитами.
Перепрошую що доколупався, просто зараз НБУшники намагаються «замаскувати» своє намахалово на курсі через цю лотерею з депозитами (лотерея — це не тому що «теорія змови, банки крадуть і т.п.», це просто тому що дістати саме валюту з банків не так вже й легко, а тут ще й лаг у 3 місяці). А насправді ж це не треба розглядати як одну операцію. Хто хоче погратися у «шалені знижки» з державою — це можна робити незалежно від наявності ФОПа. Але це не скасовує курсове намахалово монополіста на етапі виведення коштів з валютного рахунка ФОПа єдиним можливим шляхом (конвертація за заниженим курсом).

ща за «курсове намахалово»? у вас пунктік? ))) Що стосується депо, то ви не зможете у будь-якому випадку зняти валюту, бо буде автоматично конвертуватись у гривню.

«курсове намахалово» — це коли покупець на правах монополіста збиває ціну, бо він сам забороняє тобі продати долар комусь іншому по ринковій ціні.
щодо автоматичної конвертації — це ж наче така умова була на 6-місячні депозити, а 3-місячні, які здається більш жорстко обмежені лімітом, обіцяють віддавати готівкою: комусь віддають легко, комусь через кормління «завтраками» бо немає фізично готівки, а що там буде через 3 місяці — взагалі хз (можуть і дійсно примусово конвертувати, по НБУ звичайно ж, але насправді думаю що аж такого не буде)

може для вас і війне це «намахалово»? тоді питань дільше нема

війна — не намахалово, але не треба нею що завгодно виправдовувати... війна — це привід почати ще прискіпливіше ставитися до дефіцитних ресурсів, а не навпаки виправдовувати мутні схемки, при яких ці ресурси магічним чином зникають, коли видно хто втратив (експортер), а хто набув та як використав — не зрозуміло (чого тільки не вигадували: і підтримка банків, і підтримка «критичного імпорту», і підтримка економіки)... ловкість рук та ніякого шахрайства...
якщо треба — я сплачу ці додаткові 10-20% у вигляді податку (з декларацією «та всім чим положено» ©), а мутні схемки — вибачайте, без мене

ясно, самі собі щось нафантазували і обурютесь )

це просто тому що дістати саме валюту з банків не так вже й легко, а тут ще й лаг у 3 місяці

да, лаг 3 месяца, но валюту выдают вполне нормально с депозитов. У НБУ нету другого выхода, пока идет война, нет стабильной экономики, то что в случае открытия межбанка его будет непредсказуемо качать, спекулянты и так на черном рынке гнали курс до 44, пока никто не стал у них покупать

А если бы НБУ не обеспечил спекулянтам эксклюзивное право на продажу валюты, народ бы перестал у них покупать раньше чем по 44.
Если боятся резких колебаний, за которыми не смогут уследить, тогда надо хотя бы раз в неделю подтягивать НБУ к рынку. А так цирк какой-то получается.

рынок диктуют экспортеры и импортеры, у которых обороты на сотни миллионов баксов, а не валютные барыги в киосках со своими жалкими 10k$

и тем не менее, по 44 покупать будут только тогда, когда негде купить по 43.
а если есть где купить по 43, то и тем, у кого 44, придётся подвинуться хотя бы до 43.10, даже если речь идёт о жалких 10k$

В Укрсибе при снятии долларов на командировку комиссия — 1% по курсу в гривне (списывают с гривневого счета) — проверено в конце мая. Ограничение — 50К гривен в день.

Щодо добових, існує обмеження сум витрат з картки за кордоном, яка не потребує документального підтвердження — не більше 80 євро на день. Звичайно, ви як ФОП можете витратити і більше, проте на суму різниці у вас мають право відповідно до норм ПКУ витребувати підтвердні документи.

Здається, тут є трохи плутаниці в формулюваннях. Добові — це саме і є НЕпідтверджені витрати. Витрати на харчування (супермаркет, кафе), розміщення (готель, документально підтверджена оренда тощо), транспорт (АЗС, таксі) якраз є підтвердженими (якщо напряму списуються з картки, або ви маєте чеки стосовни цих трат), тому ці 80 евро їх не включають. Але якщо ви збираєтеся знімати якусь суму, наприклад, в банкоматі — це той ліміт, за який краще не виходити (виходячи з термінів відрядження).

— Відкрити рахунок для ФОП за кордоном ц платіжній системі і приймати туди платежі;

— Відкрити Private Entrepreneur за кордоном (Грузія, Польща, Чехія, Румунія, інші), якщо дозволяє статус тимчасового захисту;

— Є й інші способи не такі красиві, але теж ефективні :)

а як потім заводити ці гроші в Україну? Знову сплачувати податок чи ні?

Схоже то, якщо тобі вдалось все-ж виїхати:
Зняти там і заховати в брудних труселях при перетині кордону.
А взагалі суми до 10к готівки баксів на особу декларувати на кордоні не треба.

якщо знайдуть готівку у труселях, та її буде більш ніж 10К € то доведеться сплатити штраф 20%
бери з собою дитину, жінку та на шию кожному по 10К дроби готівку

Вперше чую, що можливо використовувати іноземні банківські рахунки для обслуговування рахунку українського ФОПа

Дійсно, відкриті ФОП банківські рахунки закордоном трактуються нашою податковою як рахунки фіз.осіб. Але в коментарі автор вказує саме щодо платіжних систем (хоча і тут є свої нюанси)

я так понял, что коммент про счет за границей касается тех кто уже находится за границей, но продолжает работать на нашему ФОП ))) правда для легализации в других юрисдикциях для выехавших и открытия там аналога ФОП вроде отдельные топики создавались ))) тут вроде как всем интересно как избегать потерь на курсе для ФОП находящихся в Украине, без возможности выезда, желательно продолжая платить taxes как и ранее ))

А на практиці в ПриватБанку через депозит пробували виводити валюту з рахунку ФОП? Куди потім можна її «забрати» з депозиту? На власну доларову картку (себе вже як фізособи/КДВ чи як)? І чи можна потім зняти валюту в касі Привату з цієї картки?

і чи можна такий «депозит» розторнути завчасно ))

они возвращают его на фоп счет(

а якщо покласти на депо і відразу закрити фоп рахунок, і потім достроково розторгнути ?

ну це так не працює) не дадуть закрити рахунок, якщо є депозит або якщо дадуть , то виплатять депозит по 29,25 на карту фізособи

Просто тримати на рахунку заборони нема?

Нема. Але якщо хочеться не бути голодним, то щось з валютною виручкою зробити буде потрібно ;)

ну можна просто знімати «на їжу» і на благодійність, решту збирати

Підкажіть, будь ласка, що малось на увазі «на їжу»?

років 10 тому не можна було, аргументувалось податковою тим шо це зберігання валютних активів та ліцензована банківська діяльність. Але вже тоді всі розуміли що нема механізму покарання, сподіваюся це відмінили де-юре

Зараз нема обов’язкового продажу валюти. Це стаття так написана, що здається більше легальних варіантів нема.

тоді теж не було, було емпірічне правило не хранити більше декількох місяців. але відповіді на питання «бо шо» і «шо буде якщо нє» особливо ніхто не знав. Сподіваюся що шось поміняли але це не точно

так, нема обов’язкового продажу та обов’язку «кудись перемістити валюту». Головне своєчасно та правильно її оподаткувати

Було зобов’язання продавати певний відсоток від надходженнь. Було 50%, потім 30%, у 2019 скасували цю норму.

Це було деякий час, мова про інше

Тут ключове — ПОКИ ЩО нема

Підписатись на коментарі