Замінити «1С:Бухгалтерію» — місія можлива
Усім привіт, мене звати Олександр, я вже кілька років займаюсь бізнес-аналізом, але в минулому житті більше як 15 років я був спеціалістом з впровадження 1C. Це був не найгірший час в моєму житті, але з 2014 року до рідних проблем 1С додалось її походження. Це стало основною причиною припинення наших стосунків.
На жаль, зараз «1С:Бухгалтерія» все ще залишається де-факто монополістом серед бухгалтерських систем на ринку України. Саме 1С та Бітрікс, який їй належить, спадають на думку, коли згадуєш про російські програмні продукти в бізнес-середовищі.
В даній статті я хочу трохи нагадати про історію розвитку 1С в Україні та розказати про проєкт, який повинен допомогти витіснити російські програмні продукти (як мінімум, 1С та похідні від неї) з ринку України.
Моє знайомство з 1С почалось на початку
Водночас російське походження системи та фокус на нерозвинені ринки постсовєтських країн робили продукт та підходи з впровадження значно відсталішими від західних ERP-систем. Мої підозри щодо цього підтвердились, коли я почав працювати з західними компаніями та користуватись сучасними методиками розробки програмного забезпечення.
Дана стаття не є закликом «кинути все і міняти 1С прямо зараз». Питання заміни облікової системи складне саме собою, а війна та криза в економіці тільки ускладнюють його. Крім того, для багатьох українців 1С є єдиним джерелом заробітку, а вони годують ще і свої сім’ї та активно допомагають армії. Тому до питання переходу з 1С на іншу систему потрібно підходити виважено, враховуючи всі фактори. На жаль, 1С не вдасться викинути з ринку швидко, але в середньо строковій перспективі потрібно це зробити. І зробити це так, щоб не зашкодити користувачам та консультантам, а навпаки, створити їм додаткові перспективи.
Трохи про 1С
Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни.
Сунь Цзи, «Мистецтво війни».
Давайте познайомимось з монстриком на ім’я 1С. У 2015 році 1С, за словами її власника, мала близько 200 дочірніх та спільних підприємств. Ось вибірка відомих компаній, якими володіє 1С (джерело):
Тобто коли ми говоримо про 1С, то потрібно розуміти, що ця компанія володіє не тільки програмами на платформі «1С:Підприємство», але і складською системою МойСклад та системою для ресторанів Quick Resto, CRM системами Бітрікс та amoCRM, і навіть розробляє ігри.
Платформа «1С:Підприємство» та її ризики
Слона треба їсти частинами. Почнемо з платформи «1С:Підприємство». Продукти на платформі «1С:Підприємство» складаються з двох частин: саме платформи і конфігурації. Тільки 1С має доступ до вихідного коду платформи, партнери тільки розробляють конфігурації для неї. Саме тому заяви, що 1С:Україна або BAS — це незалежні системи, які українські компанії можуть підтримувати самостійно, не витримують критики. Українські партнери 1С/BAS можуть тільки підтримувати конфігурації, а що відбувається в платформі — знає тільки 1С.
Саме недоступність вихідного коду платформи 1С:Підприємства є основним ризиком для українських компаній, які користуються нею. Теоретично 1С або російські спецслужби можуть отримати доступ до всіх даних в базі даних та до операційної системи в цілому, на якій встановлено 1С. А далі вони можуть або моніторити всі дані на комп’ютері, або просто заблокувати його роботу. І жоден антивірус не допоможе, бо 1С всіма ними визначається як безпечна програма.
Найпростіший приклад: зараження через оновлення звітів. Більшість оновлень для 1С завантажуються з сервера ІТС. Що заважає в пакет оновлення включити вірус або троян? Скептикам пропоную згадати, як відбулась атака через поновлення M.E.doc. Тоді для цього треба було спочатку зламати сервери М.Е.doc, а в ситуації з 1С вона сама розмістить потрібний код на сервері та сприятиме його поширенню, якщо потрібно буде. Перед тим як сказати, що це параноя, згадайте, що ви думали про повномасштабний напад росії до 24 лютого.
Тепер про конфігурації для платформи «1С:Підприємство». Тільки в Україні випущено більш як 20 типових конфігурацій для 1С:Підприємства (або BAS, як її в Україні продають). На росії типових конфігурацій понад 100, а спеціалізованих або написаних партнерами ще більше.
Тому в даній статті ми візьмемо тільки частинку слона, щоб легше було пережувати.
Почнемо з «1С:Бухгалтерії» (або «BAS Бухгалтерії», як її в Україні продають)
Станом на 2017 рік деякі медіа оцінювали частку 1С на ринку бухгалтерських систем близько
Чому так сталось — це тема окремого дослідження. Мене більше цікавило питання, чи є чим замінити «1С:Бухгалтерію» і чи залишились взагалі українські продукти в цьому сегменті.
Варто зазначити, що за останні кілька місяців вийшло кілька статей, які пропонували альтернативи до російських продуктів:
- аналітика від Опендатабот та Netpeak;
- проєкт Мінцифри Replace RU with UA (але в ньому чомусь нема ні 1С, ні BAS);
- альтернативи до 1С від Антона Пискуна;
- аналіз альтернатив до 1С/BAS від Readen Group.
Недоліками першого та третього дослідження є те, що автори подають альтернативи до продуктів 1С в цілому. А так, на жаль, не спрацює. Складно замінити «1С:Бухгалтерію» за допомогою SAP R3 або системою управлінського обліку для ФОПів Finmap.
Відео від Readen Group значно краще. Якщо ігнорувати їх запевнення про не-російськість BAS та російську мову доповіді (от відповіді українською дуже порадували :)), то відео виходить досить інформативним. Автори проаналізували багато українських та зарубіжних систем, і з багатьма їх висновками я згоден.
Але для якісного порівняння потрібно брати системи з однаковою функціональністю, інакше такі порівняння навпаки будуть використовувати як приклад того, що 1С — незамінна.
Тому я вирішив трохи заморочитись і зробити проєкт stoprussiansoft. Я вирішив пошукати прямі аналоги до основних конфігурацій 1С/BAS, щоб допомогти користувачам знайти заміну, а розробникам — правильно позиціонувати свої продукти.
Хочу уточнити, що на даному етапі я розглядав саме бухгалтерські системи, які дозволяють показувати кожну операцію на рахунках бухгалтерського обліку та формують бухгалтерську та податкову звітність. Саме такий функціонал має «1С:Бухгалтерія».
Спочатку я вирішив пошукати відповідь на просте питання: а чи взагалі є облікові системи українського виробництва? І після пошуків на різних ресурсах мені вдалось зібрати більш як 50 облікових систем українського виробництва.
В цю кількість не включені CRM системи та інші бізнес-системи — з ними перелік стає ще більшим. Я вирішив зосередитись на тому сегменті, в якому я маю певний досвід. Далі я планую шукати спеціалістів в інших доменах, які мені допоможуть якісно зробити порівняння CRM та інших систем.
З цих 54 систем я відібрав 14 систем, які за описом є прямими альтернативами до «1С:Бухгалтерії» (відсортовано за назвами, додано посилання на офіційні сайти):
АБ ОФІС Бухгалтерський модуль
Акцент
Дебет Плюс
Інфо-Бухгалтер
Інфо-Підприємство Бухгалтерія
ІС-Про
Кібер-бухгалтер ЕЛФІ
Хепі Бух
A5:Бухгалтерія
Bookkeeper
Dilovod
iFin
MASTER:Бухгалтерія
SMARTFIN
Половина компаній зі списку відгукнулись на моє прохання заповнити анкету, з чого я зробив висновок, що продукти живі та активно розвиваються. Інформацію про всі ці продукти можна переглянути на сторінці Аналогів до «1С:Бухгалтерії».
Я впевнений, що аналогів значно більше — я не врахував продукти на платформі Odoo, які зараз активно розвиваються. Також є облікові системи від провідних західних вендорів, які оголошували свої наміри випустити адаптовані до українського законодавства бухгалтерські модулі.
Тому я буду далі шукати та доповнювати цей список. Якщо хтось з розробників хоче, щоб я розмістив інформацію про їхні продукти на сайті — заповніть, будь ласка, цю форму.
Наступними я хочу зробити огляд складських систем, систем для магазинів та кафе/ресторанів, ERP-системи та інші аналоги базових конфігурацій 1С. Там ситуація значно краща і досить багато цікавих українських систем.
Але це буде в наступних статтях.
Як відмовитись від 1С
Тепер я хочу повернутись до питання: наскільки складно відмовитись від 1С та перейти на інші продукти?
Якщо ми говоримо саме про «1С:Бухгалтерію», то можна припустити, що перехід не буде складним. Можна виділити наступні фактори, які можуть вплинути на цей процес:
- функціональність системи та її адаптованість до українського законодавства;
- вартість придбання нової системи та її налаштування;
- термін та складність вивчення системи.
Якщо розглядати функціональність систем, то бухгалтерський облік достатньо формалізований, тому функціонал систем не буде сильно відрізнятись (я не розглядаю функціонал складного розрахунку собівартості чи нарахування зарплати, оскільки в більшості випадків це робиться в окремих системах).
Українські системи пристосовані до нашого законодавства, тому тут проблем теж не повинно бути.
Однозначно буде відрізнятись інтерфейс та порядок оформлення операцій, але це — питання навчання.
В майбутньому я хочу описати базовий функціонал бухгалтерської системи та порівняти його в українських та західних системах. Таке порівняння допоможе користувачам при виборі системи, а розробники зможуть побачити, чим їх система відрізняється від аналогів та який функціонал потрібно розвивати.
Щодо вартості, то бухгалтерські системи не є дорогими, оскільки кількість їх користувачів достатньо обмежена, а функціонал досить рідко модифікується. Тому вартість переходу не повинна бути значною.
Термін та складність вивчення систем — питання досить індивідуальне. Це залежить як від мотивації користувачів, так і від якості навчальних матеріалів та підтримки від розробника. Як показує практика, саме тут важливі особисті зв’язки між консультантами розробника та користувачами. Часто саме якість роботи консультантів може бути основним фактором при виборі облікової системи.
Наприклад, в статті на «Українській правді» керівниця проєкту MASTER:Бухгалтерія (IT-Enterprise) Марія Галелюка стверджує, що з березня цього року вони побачили досить великий запит на заміну 1С. Головне — мати бажання замінити «1С:Бухгалтерію», а зробити це не так вже і складно.
Наприкінці хочу ще раз звернути увагу на роль українських консультантів в процесі відмови від 1С. В Україні є досить багато консультантів та програмістів 1С, які своєю роботою в цей складний час годують не одну тисячу українців та активно допомагають нашій армії. Дуже важливо допомогти їм перейти на інші системи, а вони своєю чергою допоможуть перевести на українські чи західні продукти своїх клієнтів.
За умови ефективної співпраці з українськими консультантами 1С можна відносно швидко витіснити останню з ринку. Якщо ж їх ігнорувати або вважати їх ворогами, то процес переходу дуже сильно розтягнеться, якщо взагалі буде можливим. Свої думки щодо того, як це можна зробити, я викладу в одному з наступних текстів.
40 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів