Як відкрити рахунок в іноземному банку українському ФОП

Українське законодавство дозволяє відкриття рахунків в іноземних банках українським ФОПам, які живуть і працюють в Україні та надають послуги нерезидентам. До початку війни ситуація була наступна: теоретично відкрити рахунок українському ФОПу можна, а на практиці майже неможливо. Кажуть, що сьогодні деякі європейські банки йдуть назустріч українським громадянам та погоджуються відкрити такий рахунок.

Для відкриття рахунку слід підготувати копії наступних документів:

• закордонного та українського паспорту;
  • ідентифікаційного коду;
  • документа про місце реєстрації проживання;
  • виписки з ЄДРПОУ, що підтверджує реєстрацію приватного підприємця);
  • виписку з українського банку про рух коштів за останні 12 місяців;
  • документа про право власності на житло або договір оренди;
  • комунальних рахунків (utility bills) за останні 3 місяці;
  • опис діяльності у довільній формі.

Документи мають бути перекладені англійською або іншою локальною мовою з нотаріальним посвідченням дійсності перекладу. Крім того, банки можуть вимагати надання інших документів, які мають підтвердити реальність та законність підприємницької здійснення діяльності (податкові декларації за попередні періоди, договори з контрагентами, тощо).

Процедура відкриття рахунку передбачає ідентифікацію клієнта в українському банку-партнері, проведення попереднього аудиту документів та, власне, відкриття рахунку. Деякі банки можуть брати плату за попередній розгляд документів. У разі відмови плата не повертається, але у разі позитивного рішення ця сума враховується в рахунок оплати комісії банку за відкриття рахунку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво все таки розкрити питання оподаткування і декларування коштів, що надходять до такого рахунку.

Візьмемо найпростіший випадок — ФОП 3 група, спрощена система.

Тут два варіанти:
1. Повідомляти податкову про закордонний рахунок. Питання — як це зробити, який механізм цього?
2. Неповідомляти. Питання — як задекларувати прибуток, що надійшов на закордонний рахунок?
Раніше прибуток, що задекларований, але не пройшов через укр ФОП рахунок (податкова це бачить), можно було задекларувати як готівкову операцію. Але з 22 року для цього потрібен РРО.

Варіант «не декларувати» тут не розглядаю.

Особисто я поки, що знайшов лише 2 виходи і обидва не зручні:
1. Заводити з закордонного рахунку на український ФОП. Потім виводити назад.
2. Зареєструвати РРО і бити чеки.

В кого ще є варіанти?

За законом операції менше 400к по експорту послуг (та ще деякі) не підпадають під граничні строки розрахунків (наразі 90 днів, по-моєму). Тобто, вимога отримати розрахунок на український банк для спрощенців є, але граничні строки в 90 днів до більшості айтішників не застосовуються (якщо у вас один інвойс більше 400к, що ж... можу вас тільки привітати). Тож здається, що в податкової не повинно бути причин чіплятися до задекларованого доходу, який не дійшов до українського банку.

А це правило працює, якщо задекларувати декілька операцій доходу по 300к від одного і того ж клієнта, які ще не дійшли до українського банку?

Приємно консультувати таких забезпечених людей 😁
Якщо кожна з цих операцій підкріплена окремим інвойсом, не бачу причин цьому правилу не працювати.

P.S: я не є ні бухгалтером, ні юристом, тож всі мої поради треба сприймати with a grain of salt.

Дуже дякую за цікаві ідеї, є над чим подумати

А почему нельзя декларировать доход.
Но не декларировать счет. Не припомню обязанности декларировать счет.
Есть обязанность украинских банков декларировать счет, так они и декларируют.

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує
cvp.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/595662.html

Wise Business відкрийте, та й усе.

Вони ж не відкривають аккаунт для вас. Це просто віртуальні реквізити по яким ви можете отримувати гроші, і які в результаті все одно прийдуть на український фоп-рахунок.

Wat? Це ви де таку муть видивилися?)

це те що вони пишуть у себе на сайті про бизнес аккаунт, може я неправильно зрозумів?
А в якому банку вони відкривають аккаунт?

Як мінімум для євро вони видають банківський IBAN під своїм іменем
bank-code.net/...​ift-code/TRWIBEB1XXX.html
і ні на який український ФОП-рахунок, кошти, отримані по IBAN-реквізитам Wise, не приходять, а залишаються на рахунку Wise.
У мене в даний момент там на бізнес-рахунку лежить 1500€, їсти не просять. І я без проблем і без комісій відправити їх собі на карту фізособи, не чіпаючи український ФОП-рахунок взагалі.

Як мінімум для євро вони видають банківський IBAN під своїм іменем
bank-code.net/...​ift-code/TRWIBEB1XXX.html

це я і мав на увазі

Це просто віртуальні реквізити по яким ви можете отримувати гроші,
І я без проблем і без комісій відправити їх собі на карту фізособи, не чіпаючи український ФОП-рахунок взагалі.

тобто податки виходить ви з них не платитиме?

Щось до вас якось погано доходить 🙂 це іменний рахунок, який належить мені і на якому лежать кошти, скільки їм влізе. По закону отримання коштів, в тому числі ФОП, на рахунки фінансових установ інших країн, не заборонено. Податок декларується і сплачується по курсу НБУ по даті отримання доходу на рахунок Wise Business.

це іменний рахунок, який належить мені і на якому лежать кошти, скільки їм влізе

так, але це у вас не банківський рахунок. Це як пейпел, тільки вони дають інтерфейс перевода коштів через iban.

По закону отримання коштів, в тому числі ФОП, на рахунки фінансових установ інших країн, не заборонено

Так. Але відчувається що з точку зору європейського законодацтва це така сіра зона, ідеальна для відмивання грошей.

Це як пейпел, тільки вони дають інтерфейс перевода коштів через iban.

Ну так це ключова різниця, тому що IBAN — це банківський механізм. І при отриманні /відправці коштів через той же SEPA в реквізитах отримувача/відправника фігурує ім’я саме власника рахунку, а не сам Wise.

відчувається що з точку зору європейського законодацтва це така сіра зона, ідеальна для відмивання грошей

У мене легальний контракт з європейською компанією, і вони самі запропонували виплати робити на Wise Business, ці реквізити вказуються в інвойсах. Так що якраз з точки зору європейського законодавства все тіп-топ. Це в українському поняття фінансових установ розмитеньке. Але раз банківський IBAN рахунку присвоюється, можна отримати виписку по руху коштів на рахунку на випадок перевірки від податкової, тож проблем бути не повинно.

А яким чином Ви думаєте це декларувати?
До кінця минулого року це було просто. Декларувалося як операція з готівкою.
Тепер — з введенням обов’язкового РРО — цієї лазейочки вже нема.

Я на спрощеній системі, яке РРО?
Вже задекларував і сплатив 5% по курсу нбу на день отримання на wise business.

Приємно, що сплатили. 😀
Я теж хочу. Але річ ось у чому.

Наскільки мені відомо, з поточного року «просто задекларувати» більше не працює.

Весь дохід ФОП або має проходити через ФОП рахунки зареєстровані в податковій, або як готівкова операція, через РРО.

Описав тут докладніше: dou.ua/...​utm_medium=social#2441950

Моно без питань дає рахунок для ФОП для євро платежів (SEPA).

Моно — це не закордонний банк. Ваш кеп.

Кеп, Моно видають рахунок банку в Iрландiї.

так вони для укр фоп відкривають рахунок в Ірландії?

Я не в курсi як воно працює технiчно, але факт є факт.

Те, що вони отримують SEPA-платежі не напряму (у мене Лондон фігурує в реквізитах, скажімо, а не Ірландія: https://bank.codes/swift-code/united-kingdom/cljugb21/ ), не робить це ірландським рахунком. Тому що доступ до цього рахунку залишається за українськими законами. А як там під капотом відбувається трансфер грошей, мало кого має цікавити взагалі.Та й сумніваюся, що кошти в Британії\Ірландії затримуються, це скоріше просто транзит.

Підкажіть, де ви взяли інформацію про

Українське законодавство дозволяє відкриття рахунків в іноземних банках українським ФОПам

Немає таких дозволів. За межами України заборонено для ФОП рахунки. Не підставляйте людей та не вводьте у оману.

Немає таких дозволів.

В свою чергу в мене питання, звідки ви цю інформацію взяли :)

«Закон про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.-
Стаття 2
«право фізичних та юридичних осіб — резидентів укладати угоди з резидентами та (або) нерезидентами та виконувати зобов’язання, пов’язані з цими угодами, у національній валюті чи в іноземній валюті, у тому числі відкривати рахунки у фінансових установах інших країн»

Стаття 4 ч.3
«Резиденти з урахуванням обмежень, визначених цим Законом та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.»

Стаття 3

2. Питання здійснення валютних операцій, основи валютного регулювання та нагляду регулюються виключно цим Законом. Зміна положень цього Закону здійснюється виключно шляхом внесення змін до цього Закону. Зміна положень цього Закону може здійснюватися виключно окремими законами про внесення змін до цього Закону.
3. У разі якщо положення інших законів суперечать положенням цього Закону, застосовуються положення цього Закону.

ч. 3 ст. 4 Закону України «Про валюту і валютні операції» визначає, що резиденти з урахуванням обмежень, визначених цим Законом та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.
Згідно з пп.2 та 5 п. 9 розділу ІІІ Інструкції НБУ «Про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів» від 02.01.2019 р. № 7 банк завершує здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків у разі експорту товарів/послуг — після зарахування на поточний рахунок резидента грошових коштів, що надійшли від нерезидентів за товар (послугу).
Водночас, Постановою Правління НБУ «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 14.05.2019 р. № 67 встановлює перелік послуг та товарів, на які не поширюються граничні строки розрахунків. Серед іншого, процедура дотримання граничних строків розрахунків не поширюється, зокрема, на експорт послуг з комп’ютерного програмування.
Отже, чинне законодавство України дозволяє відкриття іноземних рахунків для українських ФОПів в закордонних банках та не обмежує строки розрахунків по таким рахункам.
Принципово важливим є наступне:
особа зареєстрована приватним підприємцем в Україні;
вона фізично перебуває та здійснює свою діяльність на території України;
кошти за надані послуги/товари надходять від іноземного контрагента.

ПІдкажіть будь ласка, звичаний рахунок фізичної особи в Revolut можна використовувати як валютний рахунок ФОП?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підписатись на коментарі