Пошук роботи та переїзд до Німеччини. Мій досвід Agile Coach

Усім привіт, мене звати Ігор, і я хочу поділитися з вами своїм особистим досвідом того, як я шукав роботу у Німеччині, не бувши програмістом. Я тільки на початку цього процесу, тому, сподіваюсь, буде і продовження цієї історії у майбутньому.

Почну з початку. Я мешкаю з дружиною у Польщі вже шостий рік та працюю на посаді Scrum Master у продуктовій компанії Modivo.pl (колишнє eobuwie.pl). Почитати про мій досвід влаштування у Польщі можна тут.

Так сталося, що ще перед повномасштабною війною ми з дружиною вирішили поїхати кудись далі, саме тому почали дивитися у бік Німеччини. Недалеко від України та Польщі, де зараз знаходиться більшість родичів та друзів, не нижчий рівень життя, а інколи і вищий, завжди хотіли вивчити німецьку та загалом галузь ІТ розвинута там краще, ніж у Польщі — а саме, ставлення до розвитку Agile-середовищ у компаніях. Втім ми не робили жодних рухів у цьому напрямку через початок війни, і фокус тоді був на зовсім інших проблемах.

Виїзд з Польщі до Німеччини

Але на початку червня власник квартири, у якій ми живемо у Варшаві, завітав до нас із радісною новиною, що ми мусимо звільнити її до 20 серпня. Саме це для нас і стало бустом до того, щоб почати активніше шукати можливостей для переїзду.

Я поліз у LinkedIn, почав дивитися різні вакансії, і знайшов чотири, які мені сподобалися. Резюме в мене завжди готове (стараюся його оновлювати одразу, як виходжу на нове місце роботи — ніколи не знаєш, що може трапитися), тому я почав розсилати своє CV напряму через LD.

Компанії до яких рекрутувався: StaffBase.com, Landenzeile.de, Mercedes-benz.io, SonoMotors.com. У кожній пройшов до кінця, у трьох отримав pre-offer, в одній отримав job offer і вже маю підписаний контракт.

Компанії та їхні пропозиції

Розповім детальніше про кожен з кейсів. Сподіваюсь, мій досвід і деталі допоможуть іншим зорієнтуватися у пошуку роботи та підготують вас до можливих сценаріїв розвитку подій на ринку праці.

Почну з StaffBase (Берлін)

Цікава компанія, займаються розробкою програмування до внутрішньої комунікації в різних фірмах. Мають свій продукт і продають його на основі SaaS. Також вони є вже публічною компанією і пропонують додаток до т.зв. Base Salary (те, що ти отримуєш незалежно від усіх бенефітів і додатків) ще й пакет акцій. Agile-середовище мають досить розвинуте й цікаве, кожен співробітник проходить сертифікацію PSM I, тому працювати у таких командах набагато легше ніж з тотальними новобранцями.

У мене з ними були три етапи розмов і на кінець — випробувальний день. Під час випробувального дня було дуже багато цікавих зустрічей, фасилітація ретроспективи для однієї з команд, розмови з різними стейкхолдерами, а після всього — презентація додаткових завдань. Після цього всього мені відмовили, бо фідбек від команди та слухачів був різним, а для них важливо аби кандидат сподобався максимально усім. Був також кол, на котрому цей фідбек переказали і поспілкувалися зі мною на цю тему.

Що було у пре-офері: 58 000 EUR Base Salary (на рік), страхування, 30 днів відпустки, батьківська відпустка, карта доступу до спорт-комплексів у Берліні, карта на проїзд, програма лізингу велосипедів, а також акції компанії (не уточнювалася вартість).

Друга: Ladenzeile (Берлін)

Теж продукт, але з іншої ніші ринку — це вебсторінка, на якій можна порівняти безліч товарів за різними параметрами. У цю компанію шукали Agile Coach до відділу People & Culture, що мене дуже зацікавило. Загалом були дуже позитивні враження після перших двох інтерв’ю (з HR, а також з їхнім Head of Agile), але останнє пройшло не зовсім (culture fit з іншими коучами), тому теж отримав відмову.

Оферу як такого не було, але запит був на зарплатню 60 000 EUR на рік, після котрого зі мною завʼязали контакт — тому припускаю, що приблизно такий розмір зарплати там би був.

Третя: відділ корпорації Mercedes-Benz

Цей відділ займається усіма диджитал-продуктами марки (вебсторінки, мобільні додатки, маркетплейси і т.д.). Позиція спочатку була у Португалії (місто Braga, саме туди я аплікував), але виявилося, що вони також наймають у Берліні, і що остаточний вибір залишається за кандидатом. Різниця у зарплатні: у Берліні вона вища, і це мені одразу повідомили на першому ж інтерв’ю і така відвертість приємно здивувала.

Розмови були дуже технічні, з рольовими завданнями, багато розмовляли про різні аспекти формування команд і процесів, мій підхід до вирішення конфліктів, ставлення до різних типів людей і ситуацій. Було також три етапи, а від четвертого (offer negotiation) я відмовився самостійно, тому що вирішив, що це не те, чого я шукаю у майбутній роботі.

Головною причиною для мене було те, що вони перейшли на працю у SAFe-і, а мені на нинішньому етапі карʼєри не зовсім хотілося йти у цьому напрямку. Що ще мене трохи засмутило — це корпораційні стандарти: інфраструктура Microsof 365, співпраця з головним офісом на інших засадах, ніж у них в командах.

З цікавих плюсів було те, що цей відділ працює на засадах Холакрації, робота повністю і цілком віддалено, є можливість пожити у Португалії (де зараз дуже легко отримати тимчасовий дозвіл на проживання на рік, не виходячи з дому), спробувати себе у адаптації фреймворку SAFe у великій організації.

І остання, Sono Motors (Мюнхен), в якій я затримався

Це німецький (Мюнхенський) стартап, який був створений фактично у гаражі зусиллями двох хлопців, котрі хотіли робити щось, що буде мати позитивний вплив на довкілля. Проєкт фокусується на створенні автономного автомобіля, котрий заряджається завдяки інтегрованим сонячним панелям у кузові автівки. Також засновники інтегрують ці панелі у міський транспорт (автобуси) і вантажні автомобілі.

Наприкінці 2021 року Sono Motors стала публічною компанією, увійшла до індексу NASDAQ, і засновники планують почати виробництво автівок у 2023 році. На сьогодні зібрано вже понад 18 500 передзамовлень, та, маю надію, що це тільки початок.

Що мені сподобалось: дуже позитивний колектив, невеличка фірма, важлива місія, з якою я себе ідентифікую, — це те, що мене привабило у Sono. Після трьох етапів співбесід я отримав офер на позицію Agile Coach і підписав контракт.

Кілька підсумкових слів на тему пошуку праці: це зовсім не так складно, як може здаватися. Не знаючи німецької, але маючи розмовну англійську, можливо спокійно знайти собі роботу у німецькому стартапі. Мій досвід це доводить :) До речі, от корисний сервіс для користувачів — калькулятор зарплатні.

Документи

Якщо ви не біженець (тобто не проживали постійно за кордоном України станом до 24 лютого), то ви не можете скористатися з параграфа 24, який дає тимчасовий притулок і право на роботу. Вам потрібно оформлювати робочу візу або Blue Card. Я вирішив почати з візи, хоча не виключаю того, що, можливо, все ж таки буду робити одразу Blue Card. Зараз збираю інформацію щодо цього процесу і переліку обовʼязкових документів.

Безсумнівно, найгарячіша частина переїзду — оформлення документів. Через те, що я живу у Варшаві, я повинен подаватися на візу тільки тут у посольстві. Але це виявилося не так просто: календар записів оновлюється раз на добу (о 00:00 годині) і раз на добу вони додають один термін на подачу документів за чотири тижні. Тобто, о 12 вночі сидиш і клацаєш оновлення сторінки і, якщо тобі пощастить, зареєструєшся на відвідування посольства. Якщо ні — чекаєш наступного дня.

Житло у Німеччині

Що вже вдалося зрозуміти заздалегідь, що житло у Німеччині зараз коштує дуже дорого. І коли я кажу дуже — я маю на увазі справді високі ціни типу 1800 євро в місяць за квартиру, звичайну двокімнатну, не у центрі міста. Ми шукаємо у Мюнхені і містечках поблизу. Також розглядаємо дешевші міста, такі як Aachen, Bremen, Leipzig.

Також багато квартир здаються без жодних меблів і кухні. Тобто коли заїжджаєте — купуєте цілу кухню, вбудовану або ні (як вам вже хочеться), і потім можете її забрати з собою. Тому це додаткові витрати, майте на увазі.

Якщо маєте домашню тварину (як ми), то готуйтеся що 70% оголошень будуть одразу відпадати через це (шукайте в оголошенні Haustiere).

Сайти для пошуку житла, якими ми користуємося:

Дякую за увагу. Далі буде.

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доброго дня! А підкажіть, будь ласка, чому вам потрібно було відкривати візу щоб поїхати працювати до Німеччини? Усі ж громадяни України, маючи біометричний паспорт, можуть приїхати в Німеччину і податися на Aufenthaltstitel. Не зовсім зрозуміла із статті
Дякую!

А можно ваш LD, чтобы понять с каким опытом можно подаваться и с каким опытом рассматривают

шукай в передмісті Мюнхена — містечко Ердінг дуже норм.

Sono Motors

внезапно оно пролезло ко мне в ленту в линкедин

— €25,126 net
— 112 km/week solar charging
— 305 km battery range
— 54 kWh LFP battery
— 75 kW DC fast charging
— 11 kW AC bidirectional charging (after SOP OTA)
— 120 kW Motor

имхо это провал и то вангую что те 112 km/week посчитаны путем умножения максимальной мощности всех батарей на время

Да, недавно у Соно была большая презентация. Вроде как они с 2016го пыхтят над продуктом.
На вид(имхо) обмылок, характеристики добавляемого заряда, вполне вероятно, окажутся лабораторными, как и остальные подобные цифры пробегов/расхода.

Привіт! Дякую, що поділився досвідом!
Співбесіди англійською були?
Чи реально влаштуватися, зовсім не знаючи німецької? Чи потрібен хоч базовий рівень?
Щодо цін на квартири — хм, ми знімаємо 3 кімнатну за 407 євро + електрика. Але так, не в Мюнхені. І так, заїхали в повністю пусту квартиру, без плити, мийки і тп.

Привіт! Співбесіди англійською :) Я шукав тільки вакансії де опис був англійською тому не було з цим проблем. Я німецької не знаю зовсім але у білшості компаній тіми інтернаціональні тому усі говорять англ.
У Мюнхені жах зараз :)

Без немецкого можно устроиться, можно даже откликаться на вакансии, которые по немецки написаны. Но в Германии много компаний, которые ориентированы на внутренний рынок, соответственно документация, общение с заказчиками нужно на немецком. Но в целом, на многие вакансии английского достаточно.

У меня необычный пример компании на внутренний рынок, но все по английски базарят. Да есть и немецкий в кулуарах, но мне нравится такой баланс.

60к в Германії? Це сумно... Чому не йдеш в ПМство, мода на аджайл фігню вже пройшла й навіть в Лондоні ринок праці коучів впав рази в 2 з 2018. Є ще деякі компанії що готові платити, але взагалом професія дохла. ІМХО

Для вас рекомендую ознайомитися з State of Agile за остатні роки і побачити тенденцію на те, як компанії трансформуются і з якими темпами. Тому не згоден у цьому з вами.

уровень — чуть выше нищего)) можно уже позволить не только коробку под мостом и тафель, а и WG)))

Кстати многие немецкие рекрутеры, которые стучаться с предложением, на уровень, например, Senior С++, предлагают 50-65К. При чем 50К предлагала компания из Мюнхена :)

Ну они просто понимают, что на 50к в самой германии нет дураков, и лелеют наджеду что весь мир мечтает переехать к ним колупать с++ за 50к :D

лучше в Испанию на 45к )))

В испании хотя бы солнце и море и веселое население, а не озабоченные всем немцы :D

ну в таком случае тогда лучше в Португалию)) если с голой жопой то хоть на серфе ))

Я за них очень рад и повидал немало таких дядек с опытом в 30 лет в одной конторе работающих за копейки, но с унаследованной недвигой . Вот только понаех с 50к сможет разве что под мостом повеситься. Такова реальность.

Вот только понаех с 50к сможет разве что под мостом повеситься.

Не, на 50к в Мюнхене — даже мост не получится арендовать. Надо занимать денег.

Немецкие это пол беды, меня просто задолбали британские рекрутеры звонят на личный телефон и опять же предлагают вакансии в Германии, так вот 9 из 10 таких рекрутеров дно полное, просто безмозглые я не думал что такие люди могут хантить

видно, плотно нишу заняли в Германии эти британские рекрутеры — еще году в 2005-м были негативные отзывы о них

«британские рекрутеры» на поверку оказались индусами да пакинстанцами которые тоже охочи 2к евро на каждом кандидате заработать, не делая для этого ровно ничего, только гундося в трубку английский с ужасным акцентом

можно уже позволить не только коробку под мостом и тафель, а и WG)))

но все равно придется очень жёстко экономить ))))

60к на просрочку з лідна навіть не достатньо )

в чем мотивация переезжать именно в Германию?

Дяденька вы шо новости не читаете ?
Больше Венгрии за путлерашу топит только Иран и др. страны третьего мира.
Боеприпасов немцы ВСУ надавали мама не горюй.
А с тяжелым вооружением все сложно и не про все пишут.

Боеприпасов немцы ВСУ надавали мама не горюй.

боеприпасов ВСУ дали, газ-нефть у т.н. россии купили
круговорот бабла в природе

давали и дают и надо говорить пасибо...
никто Украине ничего не должен.

Зиленый проеб@л все бабло на дороги и всякую чушню когда путлер перебрасывал войска на границы, а теперь вдруг резко стали все ДОЛЖНЫ помогать

купили потому шо смотреть надо откуда это растет, а не в мифический круговорот :)))
тут и так зимой хз скока придется платить за электричество
уже новые контракты наприсылали с космическими прайсами

беженцев тоже напринимали тучу в надежде что народ будет как то работать... :)))
а не тут то было наш народ жрет и бухает в общагах на халявное бабло из социала...
родители недавно рассказывали чо там за жизнь происходит
гуманитарку тоже ходят набирают и в Украину родне отправляют
скока народа наварило бабла в Украине на гуманитарке сами можете в гугле поискать
на некоторых уже дела позаводили потому что жадные и не поделились с кем надо
одни едва не бомжевали до войны а наволонтерили на машины и дом...

это уже было в истории, не?
«когда они пришли» ru.wikipedia.org/wiki/Когда_они_пришли

смотреть надо откуда это растет

и откуда растет?

уже новые контракты наприсылали с космическими прайсами

ой, не расплатимся ой-ой-ой, какой ужас, кошмар!!

беженцев тоже напринимали тучу

это ужасно, крышка на гробу немецкой экономики

а не тут то было наш народ жрет и бухает в общагах на халявное бабло из социала...
родители недавно рассказывали чо там за жизнь происходит

почему ваши родители живут в таком ужасном месте? вы разве не можете им дать денег или снять нормальное жилье?

гуманитарку тоже ходят набирают и в Украину родне отправляют

отлично, что кому то это надо. а то на прошлой неделе хотела 3 мешка одежды сдать в пункт гуманитарной помощи украинцам. не приняли. сказали, что склады забиты.

одни едва не бомжевали до войны а наволонтерили на машины и дом...

вот где бабло! а не вот это вечное айтишкино нытье — зарплаты маленькие, хочу 15к и чтобы не легаси.

и откуда растет?

в школу надо обратно...
от шретера который себе на пенсии выбил место в Газпроме
а перед этим весь EC подсадил на газ из путлерлянда

вот где бабло! а не вот это вечное айтишкино нытье — зарплаты маленькие, хочу 15к и чтобы не легаси

true story
и не одни они такие :)

это ужасно, крышка на гробу немецкой экономики

именно так, недавно писали про тучу цыган которых тоже сюда принесло и стока что местные власти уже не справляются

отлично.

чего там отличного ? ходят как цыгане побираются, позорище...
и там не с востока поприезжало
а ползакарпатья засело пожить нахаляву...
в общем тех кого бомбят особо
свои квартиры посдавали тем кто с востока приехал и еще хвастаются этим

хотела 3 мешка одежды сдать

откуда столько шмоток ?
сэконд открыть не пробовали ?

почему ваши родители живут в таком ужасном месте? вы разве не можете им дать денег или снять нормальное жилье?

патаму шо сам почти такой же :)))
я сам жилье себе снять не могу... уже больше года.... потому что снять его тут... не немцу... большая проблема :)
судя по вашим рассуждениям у вас все легко-просто и не вы сами этим занимались :)))

от шретера который себе на пенсии выбил место в Газпроме
а перед этим весь EC подсадил на газ из путлерлянда

вот же ж Шредер всемогущий злодей
а ЕС такой взял и сел на путинский газовый ялдык, радостно хлопая в ладоши

недавно писали про тучу цыган

это что ж за экономика такая, что ее подорвет туча цыган?

что местные власти уже не справляются

та они редко вообще редко когда справляются и не важно о каком вопросе идет речь

я сам жилье себе снять не могу... уже больше года.... потому что снять его тут... не немцу... большая проблема :)

а где ж вы живете больше года, если у вас жилья нет? в отеле?

судя по вашим рассуждениям у вас все легко-просто и не вы сами этим занимались :)))

нелегко
просто мне, взрослой тетке, как то стыдно ныть что ли, что квартиру снять сложно, элекроэнергия подорожала, инфляция, несправедливо все, хнык-хнык плак-плак

вот же ж Шредер всемогущий злодей
а ЕС такой взял и сел на путинский газовый ялдык, радостно хлопая в ладоши

король ночи во плоти
зима бпизко... и придут белые шретеры :)))

та они редко вообще редко когда справляются и не важно о каком вопросе идет речь

а на хрена им тогда рабов из-за бугра тащить если бы они и сами были работящие

а где ж вы живете больше года, если у вас жилья нет? в отеле?

вы сами себе ответили....:)))
классно общаться с умным человеком ?

нелегко

а по вагону пафоса не и не сказать

хнык-хнык плак-плак

нет тут нихрена такова... просто неприятные факты
но фантазия у вас отлично работает вы и сами себе опять все поинтереснее придумали...
пишите сами себе у вас отлично получается :)))))

а чего вы вообще живете в Германии, если вы даже жилье снять не можете? не, ну я вот серьезно вас спрашиваю, мне действительно интересно. какая мотивация жить в стране с неподъемными прайсами на электроэнергию, с экономикой, которую угробят цыгане и где жилье сдают только немцам?

Отличный сарказм.... спасибо посмеялся :)))
Почему вы сами не ответили на ваши вопросы... было бы интересно просмотреть на ваши фантазии :)))

а чего вы вообще живете в Германии

?
позвали рабом поишачить.... :)))
Мотивация нужна людям которые делают то что им не нравится... я делаю то что мне нравится :)

Вопрос не в том что не можем... вопрос такой что буржуины сдавать не хотят... и это не с зп связано... :)
даже при том что они знают что мы из Украины и все равно не сдают... сходили на > 15 просмотров и все по прежнему :)))

Экономику угробят не только цыгане но и они тожи :)))

Почему вы сами не ответили на ваши вопросы... было бы интересно просмотреть на ваши фантазии :)))

потому что у меня нет проблемы снять квартиру

фантазии — это у вас, что не немцам квартиры не сдают. а на самом деле сдают. даже украинским беженцам без доходов сдают, лично знаю 2 таких кейса

Вопрос не в том что не можем... вопрос такой что буржуины сдавать не хотят...

значит не можете

даже при том что они знают что мы из Украины и все равно не сдают

ах, но ведь

получите-расспишитесь

потому что у меня нет проблемы снять квартиру

c чем я вас и поздравляю
вы вероятно в Берлинах дето окопались
а на юга-западах все совсем не так радужно

фантазии — это у вас, что не немцам квартиры не сдают.

нет никаких фантазий потому что я сам был на этих просмотрах....
забили термин....
пришли все друг-другу поулыбались рассказали о себе... поотвечали на вопросы через пару дней реджект :)))
так что ели сами знаем :)))

даже украинским беженцам без доходов сдают

им не только сдают...их и у себя селят... и денег им давали и не раз.... и на море скатали уже.....и визу им сразу на 2 года дали....:)))
это все рассказали как про сказку :)))
лично знаю эту мадам из Харькова....
живут с дочкой в соседней земле :)

я не знаю как вы там попали в Германии но видимо не по работе.... :)
вероятно взяли волонтером.... пафос раздавать :))))

и кто-то мне тут вещал про фантазии))

я про вас ничего не додумывала, а вы про меня уже скатились до такого

я не знаю как вы там попали в Германии но видимо не по работе.... :)
вероятно взяли волонтером....
и кто-то мне тут вещал про фантазии))
я про вас ничего не додумывала, а вы про меня уже скатились до такого

вы читаете не внимательно...
там ключевое слово... ВЕРОЯТНО

т.е. это предположение, а не фантазии
это разные вещи :)))))

пока вы здесь предполагаете, кто-то не то чтобы ВЕРОЯТНО, а точно подписывает контракт на квартиру и она могла бы быть ваша )

пока вы здесь предполагаете, кто-то не то чтобы ВЕРОЯТНО, а точно подписывает контракт на квартиру и она могла бы быть ваша )

отличные фантазии... спасибо :)))

у вас отлично получается общаться и без моего участия :)))

если бы все так было как у вас на словах....вероятно я уже жил бы во дворце :)))

а на юга-западах все совсем не так радужно

Мюнхен — в апреле снял однушку своим родителям-беженцам за неделю без проблем. Оплату за нее (820) , включая покупку мебели (1.5к) и кауцион (2100), потом перенял социаламт.

и денег им давали и не раз.... и на море скатали уже.....и визу им сразу на 2 года дали....:)))

Деньги выплачивают регулярно (в день регистрации просто выдали нал в кассе, в дальнейшем уже на счет к концу месяца), но бывали задержки. ВНЖ дали сразу на 2.5 года. Медстраховку оформили, правда с задержкой в месяц — до этого без особых проблем лечились по соцлистам, даже пломбы в зубы сделали отцу. А насчет моря — было бы желание, поехать совсем не проблема.

это все рассказали как про сказку :)))

Ну вот у меня тоже сказка выходит? Нужны будут пруфы — могу накидать в личку))
Есть уже много родственников и знакомых, получивших жилье как в общагах, так и квартиры и живущих нормально на выплачиваемое пособие.

через пару дней реджект :)))

По личному опыту — снять жилье не проблема даже с ребенком и котом. Унбефристет контракт с большим концерном + 3 цеттеля с нормальным нетто + немецкий и фермитеры в прошлом году сами мне написывали с вопросами, когда я готов подписать контракт.
Возможно что-то не так делаете?

О а вот и херр Бородач :)))
Ну мне еще Мавпа программиста, Дочка программиста и Кот программиста не писали :)))
И можно будет собрать королевский флэш и смело идти совать до фейса как жосские аргументы :)))

Мюнхен — в апреле снял однушку своим родителям-беженцам за неделю без проблем. Оплату за нее (820) , включая покупку мебели (1.5к) и кауцион (2100), потом перенял социаламт.

Мажор... поздравляю... я столько бабла потратить не могу

Деньги выплачивают регулярно (в день регистрации просто выдали нал в кассе, в дальнейшем уже на счет к концу месяца), но бывали задержки. ВНЖ дали сразу на 2.5 года. Медстраховку оформили, правда с задержкой в месяц — до этого без особых проблем лечились по соцлистам, даже пломбы в зубы сделали отцу. А насчет моря — было бы желание, поехать совсем не проблема.

никто и не говорил про проблемы у беженцев
нахр*на мне ихнее счастье и как это поможет мне не понятно :)))
у рабов и беженцев тут разное положение и возможности от слова совсем

По личному опыту — снять жилье не проблема даже с ребенком и котом. Унбефристет контракт с большим концерном + 3 цеттеля с нормальным нетто + немецкий и фермитеры в прошлом году сами мне написывали с вопросами, когда я готов подписать контракт.

с чем я вас и поздравляю...
вы не так давно писали про какие-то там минусы... :)))
а тут у вас все чётко и ровно :)))))
я не в Баварии и у опыт у меня не такой как у вас

Ну вот у меня тоже сказка выходит? Нужны будут пруфы — могу накидать в личку))

нахрена мне ваши понты про счастливую и удачную жизнь и какие то пруфы ?
они что, как то помогут решить мою проблему ?
вы дяденька сколько тут живете и на какую позицию приехали и еще расскажите что все сами делали и вкуривали?
вы аж кучу слов написали чтобы сказать мне очевидное :)))

Возможно что-то не так делаете?

спасибо КЭП, я это и так понял после пятерочки отказов, но никто не написал чо не так и с их конченной толерантностью и вежливостью и не напишет...
вопрос с хатой так или иначе я решу... но такие гадости периодически портят все ощущение пребывания тут

О а вот и херр Бородач :)))
Ну мне еще Мавпа программиста, Дочка программиста и Кот программиста не писали :)))
И можно будет собрать королевский флэш и смело идти совать до фейса как жосские аргументы :)))

Вам бы к психологу и пролечиться. Комплексы и проблемы так и фонтанируют наружу.

фонтанируют

тут ваши понты от все легко вам упало :)))

Я просто стараюсь вкладываться в любую возможность в различных ситуациях. Что-нибудь да и выстрелит. А снаружи будет казаться, что

все легко вам упало

Теперь писали
Твои посты отдают или троллятиной или садомазо :) надеюсь, что первое

Йо Майо... мы с вами не бухали чтобы тыкаться :)))
Маламэн перелогиньтесь :)))

Посты про то как тут все получается...
когда кроме семьи тебе никто не помогает и не бегает с тобой за ручку :)))

Читать ваши предпочтения в других очень занимательно :)))

Мажор... поздравляю... я столько бабла потратить не могу

— ты ща вот это реально?

— ты ща вот это реально?

Дяденька я вас не знаю + тыкать это не вежливо.
Ну и да не все шыкаладно ишачят на какие то немецкие концерны... я горбачусь на буржуинов за еду и хату...

шо бичишь на ліво і на право?

Если писать как есть это для вас бычить... пусть так и будет...
Зато нет пустых понтов из серии я тут бест оф зе бест.

В интернетах есть негласное правило — все на ты, все норм, не переживай, дяденька.

не переживай

А ваще пофиг дяденька :)))

Оплату за нее (820) , включая покупку мебели (1.5к) и кауцион (2100), потом перенял социаламт.

а как ты это сделал? Untermiete или договорился с фермитером, что он контракт на родителей сделает?

у нас социаламт до сих пор в носу ковыряется, все очень медленно, но деньги платят если каждый месяц к ним приходить.

Хозяин сразу сделал контракт на родителей. Я предоставил письмо о своих доходах, контракт и зп листки.
Потом социаламт без проблем перенял кваритру и вылатил кауцион хозяину, арендную плату ему же и родителям за покупку мебели от пред жильца.

>никто Украине ничего не должен
Зачем умирать за Данциг?

>никто Украине ничего не должен
Зачем умирать за Данциг?

вот зимой и узнаем :)))

живого Agile Coach я видел как раз только в немецкой конторе, это был самый душный и самый бесполезный сотрудник

Sono Motors

никогда бы не купил их продукцию ну и соответсвенно не участвовал в этом провальном проекте

Я розумію що ви експерт напевно, але не буду слідувати вашій пораді. Дякую :)

Те що ви не бачили нормальних коучів і не знаєтеся на тому навіщо вони потрібні не означає що увесь світ ма таку саму думку :)

живого Agile Coach я видел как раз только в немецкой конторе, это был самый душный и самый бесполезный сотрудник

та чего, бывает ржачные моменты
у меня на одной из прошлых работ в другой команде скрам мастерица устроила какие то конкурсы с суперменами. там типа каждый получал картинку и надо было ее повесить над рабочим местом и потом применять качества этого героя на себя — ну там самый быстрый, самый сильный. при том в той команде самому младшему коллеге было 52, а ихняя лид — бывшая доцент из Днепра, очень серьезная тетя старой закалки, 62 годка после того случая начала игнорить стендапы заявила «я в ваших планерках больше не учавствую».

Їх наймають коли треба бізнес продати, всі люблять купувати щось таємниче маркетингово-менеджерське.

На данный момент в Мю все плюсы (климат, локация, зп) для новеньких нивелируются космическим жильем. В выигрыше здесь те, кто успел взять ипотеку под 1% иди имеет старый арендный контракт. По правде говоря, хз на что рассчитывают люди, едущие в Гермаху на бомжацкие 60к. Даже в Берлине это будет маленькая зп, не говоря уже про Франкфурт или Гамбург.
Кстати, по поводу Гамбурга — переживите там зиму для начала ;) Относительно низкие цены на жилье компенсируются мерзкой погодой.
А в Мю нужно было ехать несколько лет назад, тогда были другие расклады.

для новеньких нивелируются космическим жильем.

у нас в берлиновке у больших концернов появилась новая фишка — розыгрыш безихнигунгстермина, там подаешь заяву через сайт, никаких доков посылать им не надо, просто клацаешь кнопку, что хочу принять участие в розыгрыше.
ну и розыгрывают.
Термин. xD

Ладно бы еще зпхи соответствовали. Но когда в Мю приезжают на 60к при стоимость аренды в 2-2.5к, ничего кроме фейспалма это вызвать не может.
П.С. — дропни мне в личку тестовое сообщение)))

Ну опять же если оба зарабатывают то почему бы и нет можно и на 60к, самому конечно будет очень больно и надо сильно хотеть, в топике именно два работающих. Worth it. Вообще в целом Европа заточена на двоих работающих для комфортной жизни. Просто прикол в том что вся разница в средних ЗП стирается арендой и прочими мелочами жизни, но опять же возможностей больше и в Мюнихе очень даже есть куда расти. Я пока использую возможности ремоута, а там посмотрим.

но опять же возможностей больше и в Мюнихе очень даже есть куда расти

а в других землях расти некуда чтоли? или нельзя ремоут работать на мюних?

Та можно конечно, я сам работают ремоутом на Мюнхен(из Дюсселя) именно поэтому не переезжаем. Я о том что все таки некоторые вакансии будут доступны только «внутри города», это может сузить выбор работ, поэтому я сказал про рост.

я когда переезжал в 2014, в Гамбурге контор, которых работают на английском было по пальцам пересчитать. Сейчас в линкедин регулярно сыпятся сотни предложений как в пределах города так и на ремоут. В Германии сейчас везде можно нормально работать и после 2020 я вообще не вижу причин привязываться к конкретному городу. Из недавних

We are looking for a Senior Java Developer in Berlin (remote work possible) to continue the battle against global warming and offer up to EUR 95,000.

Кроме того, как упомянул Иван, переезд в Мюнхен(который народ считает каким-то центром развития жизни) может полностью деморализировать и загнать в депрессию своими космическими ценами на жилье

В Германии сейчас везде можно нормально работать и после 2020 я вообще не вижу причин привязываться к конкретному городу.

Почти все последние вакансии, которые я видел, на 95% ремоут из любой точки Германии. Оставшиейся 5% — гибридная модель, с посещением офиса от раза в месяц до раза в неделю.

переезд в Мюнхен(который народ считает каким-то центром развития жизни) может полностью деморализировать и загнать в депрессию своими космическими ценами на жилье

Да, именно так. Сейчас снять обычную нормальную трешку — надо готовить 1.8-2к. Покупка же с поднятием цен и процентов вообще потеряла смысл.
Если мне по каким-то причинам прийдется валить с текущего арендного дома, в Мю скорее всего не останусь, буду рассматривать другие южные города — Мемминген, Кемптен, Розенхайм... Так, чтобы добраться в Мю можно было за 1-1.5 часа в случае необходимости.

снять обычную нормальную трешку — надо готовить 1.8-2к

это у вас в центре или на окраине?
у нас в ближнем предберлинье можно снять за 1800 варм 3-4 комнаты 100-140 квадратов в очень классных по местным меркам локациях — так чтобы а-ля 200-500 метров до воды, 10 минут до леса, паркоместо само собой. видела даже со своим местом под лодку. ну или 1800 приличная трешка в центре, но манала я там жить.

Розенхайм

Розенхайм рулит, там горы видны

это у вас в центре или на окраине?

новострои на окраине. в центре наверное еще дороже, но жить в муравейнике не мое.
до 1300-1400 варм можно найти треху, но это будет подубитый старострой, без паркоместа и очередью в 100 человек на каждый просмотр...

Констанц, как вариант, близко к Цюриху, тишина, покой.

О да у меня там один из офисов со швейцарской стороны, там просто архикруто

високі ціни типу 1800 євро в місяць

це ще пан іпотеку мабуть для себе не відкрив, замов зразу підставку для щелепи й пачку валідола

хоч мюніх і не дешево, але це щось все таки занадто люксово для двушки в 60кв поза центром, мабуть шось типу mrlodge

Кілька порад:
— не затримуйся в цій дорогій, а шукай далі дешеву, щоб переїхати без паніки
— без меблів, але з кухнею. Без кухні має сенс брати якщо плануєш там жити років десять. Інакше потім віддаси комусь з дисконтом або й зовсім задурно
— звертай увагу на опалення й завжди записуй/звіряй покази лічильників води
— забудь про чесність в плані дітей, тварин, куріння, тощо. В цій грі немає правил. Ти — бездитинний, безтваринний, безшкідливий, безпроблемний, надійний, і плануєш жити там все життя. Решта — після того як ти заїдеш
— в принципі я б не радив все що зразу після ремонту, якщо не плануєш там затримуватись, квартира має бути просто в пристойному стані

А так то вітаю :)

Вирішили їхати до Гамбургу але дуже дякую за слова підтримки та поради :)

я думав це написати, щоб їхав як від чуми, але побоявся здатись занадто самовпевненим

найкращий вибір

60 000 EUR на рік

Навіщо так жити?

Для українців треба перевести з брутто в нетто вказати кошти на аренду (тимчасово забудемо про продукти і інші витрати пов’язані з оплатами які треба на проживання закордоном, наприклад страхування, яке може бути досить дороге).

Навіть базовий калькулятор вказує що це буде €40к нетто. Віднімемо €$12к на проживання залишається шє €28к. Це десь 2к євро в місяць, 58к грн зарплата. Хоча насправді менша, але там але деталі треба рахувати.

я маю на увазі справді високі ціни типу 1800 євро в місяць за квартиру,

Якщо справді так, то можна ще 20к грн відняти в місяць, залишиться 28к гривень заробітку

Ну, комусь таке зайде, хтось почеше голову і буде думати

Навіщо так жити?
Якщо справді так, то можна ще 20к грн відняти в місяць, залишиться 28к гривень заробітку

Після такого, на автоматі почав шукати номер карти в статті.

У вас перша зп в Німеччині була більша? Стандартна перша робота — це скидка 15% роботодавцю. Через пару років все вирівнюється.

була більша?

Більша ніж що?

скидка 15% роботодавцю

Це ~90к. 60к це знижка 50%.

7 лет назад я приехал на 65к. Сейчас меньшем чем на 100к ехать нет смысла, особенно в Мю, где хрен что снимешь на данный момент.

Программистом? Чувак — аджайл коач, там другие расценки.

зараз головне не гроші, а «жити»

О авжеж куди ж без елітки нації... typical

Третій квартиль по Німеччині на levels.fyi давно бачив?

ну супер, але до чього це? я про зверхню форму спілкування...

За що більше платити програмісту, який крутить круди?

Круды крутятся — лавеха мутится)

Лавеха мутится — аджайл останется!

В одной белорусской компании был(может и сейчас есть) челендж кто больше шагов сделает(типа направленный на спорт и движение) — 80% участников были скрам мастера.
Соупадение?)

Це ви на що натякаєте? :)

гарний челендж
в нас теж був

Круто, що автор зробив те, що хотів.

Але нащо та Німеччина всім здалась окрім того, що там більша зп яка нівелюється більшими цінами на житло.

Якщо більш конструктивно, то які переваги Німеччини і недоліки Польщі ви бачите окрім еджайл сфери?

як варіант можливіть праці для дружини не в ІТ і з зарплатою далеко не меншою ні 50к

Мені пощастило і жінка працює в ІТ віддалено тому з цим немає також проблем :)

Це мало реально, більшість адекватних робіт не в IT потребують знань німецкої на рівні хоча б B2 та/або німецької освіти.

По перше, у Польщі якщо ви працюєте на трудовій умові то ви платите майже 40% податків. Тому це не набагато менше ніж у Німеччині. По друге, ви отримуєте зарплатню у злотому, котрий наприклад зараз дуже обісцінюється, тому для вас усе стає дорожчим як тільки ви виїжджаєте у іншу країну. А по третє, ціни га житло у Польщі теж дуже зросли останнім часом. Для прикладу, зараз платимо за нашу квартиру ~600€. Зняли її два з половиною роки тому. Зараз така сама квартира буде коштувати приблизно 800-900€. У Німеччини будеш платити 1100-1300 що не на магнати більше і не завжди це буде нівелювати різницю у зарплатні. У наступній статті я розповім вже про деталі оферу та житло у Німеччині :)

мабуть ти дуже погано порахував всі витрати в Німеччині, якщо кажеш що це близько з Польщею.
Я також живу у Польщі і буду переїжджати до Мюнхену в жовтні 22 або в січні 23
і коли я реально порахував і порівняв всі витрати — то получається десь х4 а може і х5 відносно польських ))))
І це я вже не кажу про 6% податків в Польщі (правда від total income)
і про близько 40% в Німеччині.

Одразу скажу що вирішили їхати до Гамбургу бо там набагато дешевше і краще житло.
Не знаю які ви податки платите у Польщі, але я працюю на повноцінній трудовій умові, тому плачу високі податки вже зараз.

Що там такого жахливого зимою — камені з неба? o_O

Зимой оценим (с прикрученным газом) всю Европу.

я порівнював самозайнятих осіб (приватних підриємців)
можливо по трудовій умові у Польщі щось інакше

Не знаю у якому місті ви мешкаєте та як у вас так вийшло що різниці між Польщею та Німеччиною це х4 — ми з Варшави і тут ціни вже давно не дешевше від Німецьких.

я живу у Вроцлаві і оренда 2х кімнатної квартири з приватним двориком в мене коштує 450usd (2000зл)
у Мюнхені щоб був приватний дворик і площа коло 60кв — це буде 1,8-2к
тому і получається х4 ))))
і це я не враховую податків ))))
думаю комунальні десь близькі до х3-х4 також
хіба харчування маюуть однаково коштує — але це сама мінімальна стаття витрат в Німеччині
і ще страхівки всі не потрібно забувати

То для порівняння у Варшаві оренда двокімнатної квартири у новій будівлі з хорошим ремонтом (не совок) і у хорошому районі міста це мінімум 3500, а зараз дешевше ніж 4000+ не знайдете. Як написав — їдемо до Гамбургу бо там значно дешевше і 60кв коштує 1300 з усіма комунальними (для прикладу: shorturl.at/gwY13).
Податки — якщо ви працюєте на умові праці в Польщі — то навіть якщо заробляєте 20 000 злотих, податків заплатите 7000-9000 тисяч — що дорівнюється близько 45% на рік. Це не менше ніж у Німеччині.
І страхівка оплачується роботодавцем, які ще страхівки ви не вразували? На машину — в мене авто зареєстровано у Польщі і вимагається завжди повне страхування зо коштує близько 1200 долларів — так само як у Німеччині.

Варшаву треба рівняти з Берліном )))

навіть якщо заробляєте 20 000 злотих, податків заплатите 7000-9000 тисяч

Навіщо так жити, не менше 30к злотих треба

Не вводите в заблуждение, такая цена за аренду разве что вы снимаете уже очень давно. Сейчас снять двушку во Вроцлаве обходится в 2800-3500 злотых, причем это со средненьким ремонтом и в локациях так себе. Да и снять жилье практически не возможно, сметают в течение пару часов после появления квартиры на рынке. Чынш и медиа за двушку за семью из трех человек выходят почти 200 долларов. Не думаю, что в Германии коммуналка выходит в 600-800 долларов.

по комуналці мабуть не 600-800 і тут ви праві, я прсто не порівнював цього так як не знаю поки скільки буде в Мюнхені комуналка в мене
А стосовно оренди не згоден — конкретно квартиру в якій я живу за 2000 (65кв + дворик приватний) я у вересні віддаю наступним орендарям по такій же ціні і власник не проти.
тому ціни особливо не помінялись якщо шукати.
Звичайно є і набагато дорощі ціни у Вроцлаві, але це або просто розраховано на когось кому терміново і на короткий термін, або прям ремонти і локація дуже круті.
А якщо трошки витратити часу і пошукати, і запевнити власника що буде довгострокова оренда — то можна і ціни минулорічні знайти.

Искали, 3 месяца убили на поиски, аренда долгосрочная от года, зп хорошая. Так что знаю о чем, говорю. Жилье сметается моментально. Видела пару раз недорогие варианты, в районе 2200-2500 за двушку, но звонишь через час после публикации — уже забронировано, да и процент таких квартир на рынке менее 10%. Да, они есть, но варианты единичные. Средняя цена за двушку сейчас −3000. Так что и ориентироваться стоит на среднюю цену, а не на то, что вдруг все звезды сойдутся и удастся найти что-то дешевое.

можливо, я зараз не вивчав ринок у Вроцлаві, просто знаю що свою за 2000 шукав здати по знайомих і не особливо хтось хотів бо казали що то ринкова ціна

Хотя, возможно, я не так считаю. Для меня оплата за квартиру — это оплата за найм+чынш. Ну и потом к этому добавляется коммуналка, то есть медиа. Не могу тут привыкнуть к схеме оплаты с чыншем. Поэтому для меня эти 3000 тыс.оплаты за жилье — это оплата, включая чынш. Но в целом очень дорого выходит за жилье. За двушку во Вроцлаве платим 2600+500 чынш + 300 медиа, итого 3400(( С одной стороны, если перевести в евро, то с падением курса злотого не так много выходит, с другой стороны, зп то в злотых и не привязана к валюте

Хоча я не знаю як працює контракт в Німеччині і рахую все зі сторони самозайнятої особи
можливо по контракту робочому тому всі страхівки і відрахування роботодавець оплатить і тоді получиться не так дорого

Підписатись на коментарі