Як легалізуватися в Туреччині? Допоможіть розібратися

Так склалося що за тиждень до початку війни я з сімєю опинився в Туреччині і відпочинок у all inclusive перейшов у тимчасово-постійне проживання. І щодня стикаєшся з новими складнощами та запитаннями на які не одразу знаходиш видповіді... Місце проживання та аренда, отримання ВНЖ, переміщення а от тепер коли час перебування наближається до 6 місяців постає питання легалізації зі сторони отримання ЗП та податків. Сподіваюся знайти відповідь разом з вами.

Отже:

1. Якщо ви не є налоговим резидентом Туречччни — по податки в Туреччині ви не платите, але не знайшов відповіді чи стаєте ви налоговим резидентом автоматично через пів року перебування в Туреччині?

2. Відкритий рахунок у Турецькому банку ще не означає що кожен роботодавець наприклад зі США захоче вам перераховувати туди ЗП поки в нього є сумніви що ви оплачуєте податки — я взагалі не знайшов інформації про наявність чогось схожого на наш ФОП у Туреччині та оподаткування для ІТ.

3. Якщо раптом таки на ваш $ рахунок фізичної особи таки починаюсь приходити свіфти з закорону — коли за вами прийде місцева податкова?

Я певен що не перший і не останній з цими питаннями — тож буду вдячний за посилання на перевірену інформацію.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я была на консультации у бухгалтера. Если внж туристический, то налоговое резиденство НЕ наступает спустя 183 дня.
В остальном сказала то же самое — все работают под черным флагом, т.к. большие налоги и много заморочек. + банки еще могут первое время после регистрации фирмы/ИП не давать заводить деньги и пройдешь все круги бюрократического ада

В чому проблема звернутись до місцевого юриста і бухгалтера замість питати анонімів на доу?

Местные сказали — платить не надо, так все делают... мне такой вариант не кажется разумным

як ви вирішили дане питання?

Получил визу в Канаду, и валю туда. Где все четко и понятно — пересёк границу — плати налоги по сложным но официальным схемам.

как по мне Турция получше Канады будет, если вы удаленно работаете

удачі! головне, щоб по грошам все зійшлсоь, там податків багатенько

Теж хочу долучитися до дискусії із запитанням, чи існує можливість знімати готівку з цифрової карти Wise (у Apple Wallet) через АТМ? Гугл пише що така можливість передбачена у банкоматах Сiti та Bank of America (немає у Туреччині). Ось відео 2016 року як це працює youtu.be/5pkm_SYkcbI?t=5

Банкоматів Citi у Туреччині немає вже з 2013 коли всі вони перейшли до Denizbank у Туреччині (знов ж таки якщо вірити Гуглу). Чи хтось експерементував з банкоматами DenizBank (або іншими) у Туреччині з цифровою картою Wise? Є підозри що це не працює, оскільки у цифровою карти Wise немає PIN коду (наскільки мені відомо), який треба вводити для зняття готівки.

чи стаєте ви налоговим резидентом автоматично через пів року перебування

Я усюди бачив відповідь що так, стаєте автоматично. Я сам довго намагався розібратися в цій темі. Зрозумів так, що можна нічого не реєструвати, отримувати дохід на турецький рахунок, декларуючі і сплачуючі податки ФОП в Україні. В нас договір проти подвійного оподаткування, тому так начебто буде законно. Але це не точно.

В Туреччині можна відкрити лтд, коштує це 1100 євро. І казали ~500 євро в місяц усіляка бугалтерська волокита. Податків на IT якщо ви працюєте не з Туреччиною немає поки ваша компанія не отримає 750 мільйонів євро сумарного прибутку. Наймати співробітників не вийде бо на одного іностранця требя пʼять місцевих. Але можна до 50ти співвласників зробити. і платити 500 на всіх. Також необхідна адреса фізична куди зареєструвати компанію. (брав консультацію у місцевих бугалтерів)

Пока вы получаете оплату на свой украиский счет ФОП, Турция физически не сможет узнать что у вас там и как. Становитесь ли вы резидентом автоматически? Да. Значит ли это что-то? Нет. Вы просто фактически теперь резидент другой страны. Вот только знаете об этом только вы. Что хотите с этим то и делайте.

UPD: Если у вас проблемы с 20% конвертации, можите оформить счет в Wise и не платить налоги вообще. Если все же хотите платить, платите свои 5% в виде ЕСВ — совесть будет чиста. Про наличие у вас Wise знать будете только вы, при этом есть все блага цивизиванного мира с нормальным курсом. По приезду обратно просто начнёте платить налоги заново, налоговая с вас ничего не спросит.

Топик о том что не все работодатели готовы платить на официальный счет физ лица в Турецком банке, Вайс еще более серая схема для работодателей.

Вам заказчик/клиент напрямую сказал что это серая схема? Если нет, то почему бы не уточнить? Мне британцы и французы (да, возможно в США иначе) платят без проблем, даже сами предложили как вариант оплаты. При этом у них есть оф сотрудники в стране, и контрактники по миру. Раньше платили свифтом на ФОП, сейчас на Wise.

Вы же в курсе, что выезжая из Украины вы не перестаёте быть налоговым резидентом страны? Если в следующем году будет обмен данными между платёжными системами, то для автора выплывет то, что автор не платил налог в этом году, это насколько я понимаю. Поэтому я бы рекомендовала налог(ЕН) всё таки платить.

Естественно. Я не буду утверждать будет ли взбучка от налоговой или нет, но имхо — Wise обменяется данными с Украиной только когда мы вступим в Евросоюз, не ранее. Иначе же Wise просто так слать информацию о клиентах куда попало не будет. Так что в данный момент я бы лично об этом не переживал. По крайне мере я знаю лично европейцев которые не переживают.

Не отрицаю, платить 5% ЕН наверное лучше. Но не спросит ли налоговая что это за отчет такой если ФОП пустой? Мне кажется здесь риск еще больше.

Риск есть, если захотите переслать крупную(но может и не крупную) сумму на заграничный/украинский счёт или оплатить большую покупку и не сможете доказать, что оплатили по этим средствам налоги.
По закону Украины вы имеете право открывать счета заграницей как предприниматель, получать на них средства и платить налоги в Украине.

Навіщо вам турецький берег, краще вдома.

з цим складно сперечатись

І щодня стикаєшся з новими складнощами та запитаннями на які не одразу знаходиш видповіді

Співчуваємо вам, повертайтесь на батьківщину.

Як тільки так і одразу, а поки 3є дітей та 3є жінок на мені маю лишатись за кордоном та піклуватись про них

якщо країну окупують, усе одно доведеться повертатися. з 3 жінками та 3 дітьми за кордоном важко буде, тим більше карти українські, втрати на рівному місці. В Україні буде дешевше, не обов’язково жити під обстрілами.

Через український рахунок можна працювати з туристичним ВНЖ з будь-ким окрім Туреччини. Поки нема турецького рахунку і надходження грошей на нього, проблем не буде навіть після тривалого терміну перебування в країні, іноземці живуть роками в Туреччині з туристичним ВНЖ, це все моя думка і досвід :)

Справа в тому що на разі отримаючи зарплату на укр ФОП у валюті та розраховуючись в Туреччині карткою лише на конвертації валюти втрачається 19% + ЕП 2% і того 21% і при цьому ти не можеш зняти готивки більше 50к грн на місяць (а спробуйте тут щось арендувати не за готівку). Тому і логічно розглядаю питання як легально отрімувати ЗП у Туреччині та платити податки тут які явно будеть вже не більшими ніж побори наших банків.

Может проще оформить ИП в Грузии и платить 1%?

может и проще, но на сколько это легальнее? Если оставаться в Турции

Гугл перекладає як «Сертифікований громадський аудитор».
Може проконсультувати з питань оподаткування.

Лишається знайти перекладача

Податки будуть більшими, ну і вести справи з податковою в іншій країні не так просто.
Не за готівку можна через airbnb/booking

Не за готівку можна через airbnb/booking

це окрема тема наразі в Туреччині про аренду житла яку я би хотів залишити поза цією дискусією

А як виходить аж 19%?

Приватбанк" поднимет курс валют при оплате картой до уровня наличного курса

С 6 июля по картам будут расплачиваться, исходя из курса на наличном рынке.

Это коснется, в первую очередь, украинцев, которые уехали за рубеж и расплачивались гривневыми картами. Сегодня для них курс составлял 32,79 за доллар, в то время как курс продали наличной валюты у Приватбанка был 35,60.
Приватбанк и монобанк, как и предупреждали накануне, впервые с начала войны поднял карточный курс покупки/продажи доллара.

Если человек будет гривневой картой рассчитываться за границей или снимать там доллар в банкоматах, то конвертация будет происходить по новому курсу продажи плюс 2% комиссии за конвертацию.

Мені рекомендували спробувати цей варіант, курс продажу буде ближчий до курсу купівлі

itc.ua/...​bu-ale-tilki-za-kordonom

Не зовсім зрозуміло як цей варіант допоможе — курс продажу зафіксований на 29.25 при продажі з рахунку ФОП. Доп картка валютна фіз особи у валюті не вирішує це питання, чи по ній валюту можна купити по тим самим 29.25 ?

Я прив’язав ФОП USD карту до google pay і розплатився нею за їжу. Вийшло по курсу близьким до купівлі валюти. В моєму випадку за 400 HRK я заплатив 54.52 USD. Обмін відбувався з USD в HRK, оминаючи UAH. Якби виводив би на гривневу карту, а потім купував би HRK, то вийшло б (400 HRK * 4.8) / 29.5 ~ 65 USD. Так само можна зняти гроші з цієї карти в банкоматі за кордоном.

Дуже цікаво! Перепитаю в свого бухгалтера, а чи це не протиречить використанню СПД рахунка.

Та як зняти готівку не маючи фіз карти ?

Можна через NFC, деякі банкомати мають панель до якої прикладаєш телефон і далі вже по стандартній схемі: пінкод, сума і видає гроші. Найкраще знімати з конвертацією через локальну валюту (монобанк конвертує по власному курсу з USD в локальну валюту і банкомат видає кошти), а не через USD (монобанк перераховує локальному банку в USD, а той конвертує з USD в місцеву валюту по гівняному курсу). Банкомати з NFC інколи можна найти в гуглі по запиту «contact-less ATM»

Но есть нюанс — не все цифровые конктакты имеют поддержку пин-кода и снятия с таких банкоматов. Карта Wise — не имеет такой возможности, к примеру — я уточнял в чате техподдержки.

Проконсультировался с бухгалтером на этот счёт:

Я Вам не рекомендую користуватися валютною ФОП карткою, тому що потім прийдеться обов’язково звітувати перед податковою — куди Ви витратили кошти і потрібно мати підтверджувальні документи. В податковому законодавстві чітко прописано, що використовувати ФОП рахунки у власних цілях не можна.

Якщо вийде законопроект, що так робити можна — то будемо так робити, а поки що це дуже ризиковано (треба продумати і підготувати наказ, що ви себе відправили у відрядження і потім підробляти всі чеки під вашу господарську діяльність, це буде не зовсім прозоро і легально)

Тому поки утримаюся від цього варіанту.

Підписатись на коментарі