Як я влаштувалась тестувальницею в Tesla — перші враження від компанії

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Всім привіт мене звати Вікторія і зараз я працюю тестувальницею у компанії Tesla. Випереджаючи ваші питання, ні, Iлона ще не бачила і поки ми не знайомі. Але як тільки буде можливість, одразу подякую йому за Старлінки для наших ЗСУ :)

Мій чоловік також тестувальник, але трохи крутіший за мене, і саме він отримав пропозицію від компанії EPAM переїхати до США по робочій L візі. Тож ми зібрали усе своє 30-річне життя у чотири валізи і рушили разом з однорічною дитиною та котом до Каліфорнії у серпні 2021 року.

Але у цій статті я розповім не про переїзд, складнощі та розчарування, а саме про свій шлях у Tesla, як проходили співбесіди і як я отримала офер.

Yosemite National Park. El Capitan, заставка з Macbook

Етап підготовки

Звісно ж, перший крок для того, щоб знайти гарну роботу — це гарне резюме, i воно дещо відрізняється від стандартів в Україні:

1. не потрібно додавати фотографію;
  2. увесь досвід до 10 років краще показати на одній сторінці;
  3. потрібно писати про свої досягнення використовуючи xyz-патерн: збільшила покриття API та UI тестів на 40% на базі Traceability Matrix.

Спочатку я відправляла резюме до багатьох агентств, звідки телефонували у 99% індуси та ставили стандартний набір питань: «Чи є дозвіл на роботу», «Чи працювала я з Java» (хоча це є в резюме), деякі взагалі питали скільки років я вже працюю як розробник, хоча я тестувальниця... Ну, ви зрозуміли рівень рекрутерів...

Як зараз пам’ятаю, як чоловік зайшов у кімнату і сказав, що відправив моє резюме до Tesla, а я спочатку посміялася, мовляв «ну, ну», подумала, що він жартує. А потім, коли зрозуміла, що він не жартує — почала його лаяти, тому що «де я, а де Tesla, я там осоромлюся, з мене сміятимуться і т.д.», з самооцінкою, чесно кажучи, у мене завжди проблеми. А потім заспокоїлася, розуміючи, що навряд чи мені хтось звідти зателефонує.

«Ті-лі-лінь-ті-лінь-ті-лінь» — дзвонить айфон. Беру слухавку. «Доброго дня, я рекрутер компанії Tesla, зацікавило ваше резюме, чи ви ще відкриті до пропозицій?». Не знаю, як виглядало моє обличчя в той момент і якого діаметру були зіниці, але руки і голос почали тремтіти. «Так, відкрита до пропозицій», відповіла я і пішла шукати чоловіка по квартирі, щоб прибити його :)

Втім, після дзвінка від рекрутера мені на пошту надійшов лист з посиланням на сайт, де мені за певний час в режимі онлайн потрібно було вирішити завдання по типу easy/medium з leetcode, відповісти на 10 запитань з теорії тестування, а також вирішити пару завдань з SQL на кшталт JOINs.

Другий етап

Попри те, що я не вирішила всі завдання на 100%, мене запросили на другий етап — співбесіду онлайн з тестувальником компанії Tesla.

Протягом 45 хвилин мені потрібно було відповісти на кілька питань про попередні проєкти, а також ми «пройшлися» по завданнях з першого етапу, я пояснила своє рішення, після чого мене попросили покрити кодом corner cases, яких не вистачало до 100%. Після цього етапу я зрозуміла, що мене покличуть далі)

Третій етап

Приходить лист, що наступний етап буде... УВАГА....4 години!

У мене і так був величезний стрес протягом 45 хвилин через рівень англійської, а тут на мене чекає 4 години! Вірніше, так: чотири співбесіди поспіль з різними співробітниками компанії, кожна співбесіда по 45 хвилин, і одна 30-хвилинна перерва.

Настав день X.

Співбесіда з Sr Software QA Engineer. Питання про досвід, одне завдання написати UI тест і API тест (десеріалізувати JSON і провалідувати response). На цьому етапі співбесіди я навіть пожартувала, а тестувальник з того боку навіть зрозуміла мій жарт, що буває рідко)

Співбесіда з Staff Software QA Engineer. Завдання easy з leetcode з масивами, а також декілька завдань з SQL. Тут процес пройшов не так, як я хотіла, тому що у мене виникли деякі труднощі при вирішенні задачі з масива оптимальним шляхом. Але я її таки вирішила.

Співбесіда з Staff Software Engineer. Тут мені, певно, підіграли молитви моєї мами чи просто фортуна — цей етап скасували.

Співбесіда з Manager, Software Engineering. Знову розпитували про попередні проєкти, деякі ситуаційні питання і питання про дизайн патерни та Java Core, оскільки менеджер у минулому був лідом розробників на Java.

Офер

Після співбесіди я мала відчуття 50/50. Але чим довше мені не відповідали — тим меншим був відсоток «та я пройду». У момент розпачу я не витримала і сама написала рекрутеру. Мені надійшла відповідь того ж дня, що ще одного тестувальника мають проінтерв’ювати у четвер і вже в п’ятницю мені дадуть фінальну відповідь.

Ну, що вам сказати, весь четвер я бажала «вдачі» тому тестувальнику і вже в п’ятницю мені зателефонував рекрутер і повідомив, що компанія Tesla готова зробити мені офер (все ж таки, мама добре молилася :)). Того ж вечора ми поїхали до магазину за шампанським і потім — до офісу компанії, просто подивитися на будівлю та напис Tesla.

Компенсація

Щодо заробітної плати, Tesla відома своїми відносно невеликими зарплатами, у порівнянні з FAANG/MAANG. «Виделка» на мою позицію була $100-150К разом з акціями, чому я звичайно також вдячна.

Що ще було кумедним, начитавшись про торгівлю в офері, я намагалася торгуватися. І вийшло так, що мені запропонували підсумковий офер на суму меншу, ніж попередньо домовлялися, так що сторгувалася я собі в мінус. Рекрутер у день дзвінка повідомив попередні цифри, а потім, після отримання фідбеку від усіх, — підсумкова сума була знижена на $10К :)

Кінець ейфорії

У перший робочий день мені видають новенький Apple Macbook M1 та... все) А я так хотіла чашку/футболку/ручку... Мабуть, криза вже почала потихеньку підкрадатися до Кремнієвої долини, тож нічого, окрім ноутбука, так і не видали. Колега мого чоловіка, який нещодавно отримав Green card та перейшов у Amazon, також отримав лише один Mac.

Лист від Ілона Маска та скорочення

При спілкуванні з рекрутером ми говорили, що до вересня буде віддалений режим роботи. Але, як виявилося, потрібно ходити до офісу вже зараз, правда, лише один день на тиждень.

Через декілька тижнів «попросили» ходити двічі на тиждень. В один із чудових вечорів, близько 23:00, приходить лист на пошту від Ілона Маска про те, що всім співробітникам вже необхідно працювати з офісу всі дні, а хто не хоче — до побачення. А ще через кілька днів прийшов лист, що штат компанії сильно роздутий і будуть скорочення до 10%.

Я була дуже засмучена, адже на моє переконання я була кандидатом № 1 на виліт. І тут вже не йдеться про самооцінку. По-перше, у мене найнижчий рівень англійської мови в моїй команді (Intermediate). По-друге, я новенька, а команда вже згуртована, до мене не встигли звикнути, тому i турнути буде не шкода.

Скорочення штату в результаті було до 8%, але всієї нашої команди наразі це не торкнулося, тому що ми розробляємо важливий проєкт.

Бенефіти/плюшки компанії

Є хороша медичне страхування, матчинг у пенсійну програму $401К, плюс, знижка 35% на продукцію (крім машин) за типом мерч продукції Tesla — балахонів/ чашок тощо.

Також є можливість отримати безкоштовний автопілот на нову машину Tesla Model S/X/3 (вартість повноцінного бета автопілота вже сягає близько $12К разово або близько $200 доларів на місяць). До речі, офіс знаходиться на території збору деталей інтер’єру, а завод з виробництва машин — у сусідній будівлі, куди нас водили на екскурсію.

Але чекати на нову Tesla потрібно близько 8-10 місяців, до того ж таку модель ми не хочемо. Ми з чоловіком зробили попереднє замовлення Cybertruck за $100 ще пів року тому і досі чекаємо, а деякі чекають вже понад два роки, і кінця цьому очікуванню не видно — конвеєр для кібертраків ще не запущений. А безкоштовний автопілот на цю модель поки що співробітникам не можна оформити. Та навіть якщо й додадуть колись таку можливість, то нам потрібно оформлювати нове попереднє замовлення, і переміщуватись в кінець черги.

Дякую всім, хто дочитав до кінця, сподіваюся моя історія була для вас цікавою, а якщо і корисною, то вдвічі приємніше.

Насамкінець хочу сказати, що особисто для мене найкраща компанія, в якій я колись працювала, — це N-iX. А з Tesla ми тільки знайомимося, дуже сподіваюся, що мені тут буде так само добре, як і на моїй попередній роботі.

До речі, про переїзд, ейфорію, розчарування, адаптацію, кредити, складнощі, подорожі etc. ми з чоловіком розповідаємо у нашому відеощоденнику на YouTube-каналі. Якщо вам цікава тематика життя в Каліфорнії (витрати, нюанси з документами, лайфхаки) — пишіть у коментарях тут або на YouTube.

Слава Україні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось139
До обраногоВ обраному20
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Віка, не звертай уваги на цих гієн в останніх коментарях.

Твій CEO каже: Крим — це росія, Україні потрібно здатися і провести референдуми.

Цікаво, що будуть робити українські (за походженням) співробітники Space X, Tesla, Starlink?

1. Звільняться
2. Почнуть публічні протести
3. Мовчки продовжать працювати бо
__а. Какая разница
__б. Війна-війною, а ЗП по розпорядку
__в. Згодні з позицією CEO
4. Ваш варіант?

єто другоє ©

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Зазвичай іммігранти в США живуть перші роки доволі скромно і втрата роботи зараз в рецессію — дуууже боляче, тож я думаю, що нічого не зміниться, бо жити в наметі нікому не хочеться, а з дітьми взагалі не можливо

Щось не видно мітингів тих хто давно емігрував.

Ну, до речі просто мітинги «за все хороше проти всього поганого» я вважаю безглуздою втратою часу. Допомагати треба іншим — справами, грошима, вчинками.

Невже навичку проходити співбесіду хтось може забрати? 0_о

Так, з роками забувається. Треба до кожного марафону інтерв’ю тренуватись окремо. Це важко

Епам теж донатить. Але тут якось так багато хейту

хейт — это такая имитация бурной деятельности

Tesla внезапно NDA убрала?
Потому что тоже имел опыт там поработать — не зашло.

А нашо питали кодинг у тестувальника?
Чи автоматизатор?

тут більшість вакансій software qa engineer означає знання мови програмування, створення/саппорт тест фреймвору, написання автотестів, тощо.

добре! ви назовсім в сша чи будете думати ще?

Декілька років тут хочему пожити, а далі буде видно

Щиро радію за успіхи співвітчизників). Нехай і надалі у вас все добре складається.

Це дуже круто!! Скажіть, який рівень англійської у вас? Чи легко вам далась співбесіда?

Дякую, Intermediate. Ні, не легко)) Більше-тут youtu.be/5mlgrr3oZRc

Те, що двоє людей в сім’ї мають гарну роботу, це успіх. Багато хто на форумі, сумно видохнув :)

Але, працювати в компанії, де в 23:00 може прийти лист від CEO, про відміну ремоута і про звільнення десятої частини працівників, мені було б абсолютно некомфортно. Не знаю, як люди так працюють. Немає душевного спокою, неможливо давати результат на проектах і планувати життя.

планувати життя.

|
Повертайся в Україну, заплануєш

Не знаю, як люди так працюють. Немає душевного спокою, неможливо давати результат на проектах і планувати життя.

Та нормально працюють, люди є різні у світі, тобі потрібна стабільність, іншим — динаміка
У мене навпаки))
Я не можу спокійно жити, коли для мене заплановано наступні 10 років роботи)
Та і результат буде більший у tough deadlines — бо у роботи є така особливість — вона займає весь відведений їй час

наступні 10 років роботи)

дурацкий план
я если планирую работу — то наоборот, ну то есть не работать

оно конечно ничего не получается, но хоть планировать было приятно

ну то есть не работать

Это мой план после работы с короткими дедлайнами
Я еще не прошел фазу / не закрыл гештальт

Я тільки з’являються діти, яким потрібна школа і гуртки з репетиторами, то з плануванням на 10 років стає легше жити

Тобто Вам вдається легко міняти місце проживання та економічний стан своєї сім’ї з дитиною? Наскільки легко це переноситься, підкажіть, чи допомагаєте якось малечі? Я не потроллити, останні 8 місяців переїзжали 4 рази, змінювали лікарів, садочки, гуртки, друзів на майданчику. Сину дуже важко дається, що виливається у часті прояви негативних емоцій. І це він все ще говорить зрозумілою йому мовою, я вже не кажу ситуації коли треба змінювати країну.

Я мав на увазі тільки місце роботи (проект та працедавець).

Місце життя я хочу бачити незмінним на усе життя, та лище підвищувати ефективність. Тому що кожен переїзд це втрати мінімум грошей, частіше і часу.

Місце життя я хочу бачити незмінним на усе життя

останешься там где сейчас или поедешь дальше?

останешься там где сейчас или поедешь дальше?

Меня хватит на один радикальный переезд) таковым считается все что от 200км. Даже в пределах одной страны и Нидерзаксена))

Если б не было удуший и веселья с бронхитами каждое лето, я б уже и не переезжал. И тут норм. Даже в США неохота ехать, ленивый я)))

Але, працювати в компанії, де в 23:00 може прийти лист від CEO, про відміну ремоута

он тебе письмо в 23:00 про отмену ремоута, а ты ему в 23:05 письмо про увольнение
пусть некомфортно будет ему

он тебе письмо в 23:00 про отмену ремоута, а ты ему в 23:05 письмо про увольнение
пусть некомфортно будет ему

Не
В 23:05 то неинтересно
Лучше в 03:16

А что именно тестируете — даже намека нет(

Тестировать можно по разному, кто по треку гоняет, кто автотесты на круды пилит)

А кто и манекеном перед авто, тестируя работу brake assistant’а :)

Я думаю NDA треба притримуватись все ж таки)

Всегда можно сказать в общих чертах

у них йок \ штурвал
керма там нема

я ипу как ЭТО называется 🤔

у них йок \ штурвал
керма там нема

Штурвал?))
Я сказал другу трогай
Он потрогал и сказал «ого»

Про intermediate English.
Ви не переменшуєте?
Я чесно не уявляю як індусів по телефону розуміти 😁😁😁
Сам з upper intermediate, то у кіно, коли швидко та невиразно розмовляють, то мізки через вуха йдуть 🙃

Там не зовсім кореляція з рівнем «звичайної» англійської. Має бути заточений слух саме на «індуську» англійську, тому людина з intermediate яка стикалася більше з індусами, може краще їх розуміти ніж людина з advanced.

Мені доречі з ними норм, усі слова вимовляли нормально, не ковтаючи половину.
Крім однієї: вона щось таке молола, що фіг пойми то питання/претензія/петиція/пояснення і про що саме. В чаті від неї правда сильно ліпше не стало, слова зрозуміли — сенс не дуже о_О

Це все з досвідом) Я он зараз з китайцями працюю і скажу, що в індусів англійська зрозуміліша)

У індусів вона тіпа рідна 😎

Так і є) У них же там мільйон діалектів) Вони між собою на англійській часто спілкуються)

У нас тут до 24го в університеті купа індусів, пакистанців і не знаю кого було.
Розмовляли між собою хто як...
Лише у афринканців, ті теж були, чув англійську. Але теж вельми специфічна вимова

В мене дружина проходила стажування в Канаді і от буда цікава історія. Вона пішла із інтернами прогулятись разом і там була компанія індусів, які спілкувались між собою англійською. Вона запитала у свого колеги по стажування «А чому так?». Ну він і сказав: «Ми з різних регіонів Індії, тому не можемо спілкуватися на своїх діалектах. Вихід один: англійською». Так що досить зрозуміло, чому англійська така популярна серед індусів

Ну + англійська у Індії начебто одна з «державних» (?)

Так, я коли це дізналась — також здивувалась ))

Дякую за статтю. Мені дуже сподобалося про маму та молитви. Моя мама така сама))))

Хай щастить на новій роботі:)

Мами, вони такі 😄

Літкод і та вся інша дічь і компенсація 100-150к? Якась фігня :)

Ну це ж easy leetcode, тут на всі позиції qa automation/sdet питають такі прості задачки.

Ну в фаангах, пинаймні до L5 рівня теж переважно ізі-медіум задачі питають.

Так, кожна співбесіда це лотерея.

Ну так то ж і не software engineer роль)

Героям Слава!

Лайк отримала стаття після первого ж абзацу :)

Цікаво. Чекаємо на деталі про qa процеси в Tesla.

Дякую за розгорнуту статтю. Якщо буде продовження, з радістю почитаю) Щасти вам!

Дякую і Вам за комент та гарні слова) 🤍

Вика, вы с Марком молодцы — крутой пример, удачи вам!
Статья отличная 👍

ты когда нибудь слышала, чтобы говорили, мне позвонили на мой сяоми или самсунг? Зачем в статье ты сделала упор на производителя телефона?

Доброго времени суток, Анатолий Анатольевич) Сотрудничаю с Apple)) А если серьезно, вовсе не думала делать акцент на то, что у меня айфон. Да и зачем, если айфон — это имя нарицательное давно.. Это что такая редкость? Вы подумали, что я кичусь? А ведь я даже не сказала какая у меня модель, может у меня старенький 3GS? Это как сказать «надел найки и пошел на пробежку», и родители должны были воспитать, что некрасиво к незнакомым обращаться на ТЫ".

Та просто в Україні айфон це здебільшого понти.
А в США, ЄС — напевно звичайний телефон.
От і виникає отаке 😁

В США і Канаді, то просто телефон) Якщо треба щось простіше, то купуєш самсунги) Про Xiomia тут не дуже знають)

В США він коштує 199$ з контрактом на рік

Це теж часта ситуація. Так що тут люди часто ходять з новими моделями

Про Xiomia тут не дуже знають

Ну на AliExpress бачу, що Китайфони купують і американці.
Може то гіки, або просто у профілі прапор США

То гіки) Чи блогери)

подписался, поставил лайк, так держать :)

Спасибо) у нас как раз скоро будет год как мы в сша, планируем сделать интересный выпуск о том, как мы изменились, как проходила адаптация, наши впечатления и какие планы. Не пропустите 😉

Есть ли позиции QA manual в компании?

Нажаль всі вакансії, які я бачила в Tesla потребують знання базових алгоритмів та автоматизації тестування, але можете перепровірити на сайті компанії у розділі «Career»

Дякую за статтю! Розкажіть, за якою візою ви влаштувалися до Тесла? Які перспективи у чоловіка з переходу до іншої компанії за його візою? Чи є перспективи грінки?

Ми переїхали по L візі, що означає, що чоловік не має права змінювати компанію до отримання грін карти (можливість її отримання є — приблизно за 3 роки в компанії в США, якщо все пройде гладко), а я на L2 візі — це значить, що можу працювати на будь яку компанію (головне отримати дозвіл на роботу — а з лютого 2022 року взагалі все спростилось для L2, всі хто заїзжають по L2 автоматично отримають дозвіл на роботу (L2S проставляється в i-94 формі)).

3 роки — вимога епаму, як розумію? Якщо тесла проспонсорує грінкарту, то можна і швидше, чи ні?

Не впевнена, що Tesla може проспонсорувати грінку для мого типу візи L2, та знаю точно, що потрібно пропрацювати мінімум 1 рік на Tesla, щоб вони розпочали процес, тож нам немає сенсу, адже ми в США майже рік и Епам розпочне цей процес швидше.

Вопрос, сколько садик для малыша в Кали?

Пока что, мы отдаем на 3 часа в день (с 9 утра до 12 дня), на большее кол-во времени маленьких детей в садик возле нас не берут. Стоимость около 1000$. Цены очень разные, для детей постарше, есть садики по 2К в месяц, есть по 3-4К в месяц, зависит от месторасположения, отзывов, популярности, возраста ребенка, на сколько часов и как часто в неделю отдаете(так как можно и 1 день и 2 дня в неделю, варьировать можно как угодно почти), если оплачиваете на месяц вперед — иногда небольшая скидка ~10% и тд.

Я прочитал всю статью.. и даже ни одного упоминания про TC..

розділ «Компенсація» — це і є total compensation

150k gross.. если tl;dr сколько остаётся 1) после выплат государству (после налогов, страховок) 2) и сколько по итогу (после аренды, еды, машины и тд, но без 401к contribution)?

Нам вистачає жити на заробітну плату чоловіка, мою зп зберігаємо пока що

Подскажите, пожалуйста, сколько у вас в Украине остаётся, где вы проживаете, есть ли своя квартира? И как считаете, это будет релеватным показателем для среднего разработчика с 3-мя детьми и неработающей женой или для разработчика одиночки, который недополучает на своей работе или для рок-стар, у которого 3 года опыта и получает 10к живя в собственной квартире. Здесь такое большое кол-во вводных, как штат проживания, в какую налоговую вилку вы попадаете, можете ли списывать часть налогов, сколько тратите на аренду, какой состав семьи, сколько тратите на путешествия и еду и тд.

А кто вам сказал что в Украине..?

Информация вашего профиля. А если вы и не в Украине-суть моего ответа не меняется 😉

Кейс классный, на счёт гринки и привязки к месту работы мужа, играйте в лотерею, авось повезет и сократите путь до гринки! Удачи!

Я думаю, что на данном этапе мы гринку получим быстрее уже благодаря работе) мы играем параллельно, но честно говоря, лучше расчитывать на себя ☺️

Вибачте, можливо тупе питання, але що це за лотерея? І в лотерею можна грін карту виграти?

Було дуже цікаво почитати! Дякую за статтю :)

Дякую за комент 👍🤍

Перш за все, вітаю, дуже крутий крок в житті.

Були б дуже цікаво почитати про «переїзд, складнощі та розчарування» в Каліфорнії. Якщо це вже десь є, то буду вдячний за посилання:)

Вже побачив посилання на Ютуб в кінці статті, дякую!

Цікаво написано, але було б добре, щоб ви одразу написали, що йдеться про автомейшн куа. Бо коли пише тестувальник — то виникає враження (і надія), що це про manual

Якщо брати IT світове — то там шукають інженерів — які можуть і тестувати й код писати й розбиратися з деплоймент скриптами (трохи). Manul тестерів практично не наймають. Єдиний виняток — коли у людини специфічний досвід.

Дякую за розповідь) було цікаво. Приємних Вам вихідних та трудових буднів.

знижка 35% на продукцію (крім машин) за типом мерч продукції Tesla — балахонів/ чашок тощо.

Без этого исключения бенефит был бы намного интереснее

Вика, ты большой молодец и по жизни и в работе;) Очень рад, что все получается и только вперед!

Вітаю! Радий за тебе!

Дуже дякую 🙌🤝☺️

Главное, что проект интересный, команда дружная, а компенсация еще больше будет впереди))

Всё будет чики-пики, а
Тесла это очень хорошая запись в резюме 👌

Безусловно 🤝

Ничем не лучше аналогичной компании со здоровой компенсацией)

Конечно лучше. Никто из интервьюверов на новом месте не знает, сколько кандидат получает, потому можно хоть х2 просить, а всем известная компания в резюме это небо и земля с «рога и копыта1», «рога и копыта2» в графах с предыдущими работодателями.

Никто из рекрутеров на новом месте не знает работал ли ты вообще в Тесле)
Потому можно писать что угодно.
Фэйк ит антил ю мэйк ит)

А вообще в не поняли что я имел ввиду. А говорил я о том что можно было получить компенсацию получше в АНАЛОГИЧНОЙ компании. Имелось ввиду в том числе и по статусу в резюме.

Ну и напоследок)
Строчка в резюме о работе в Тесле/Шмесле это просто строчка. Выбивает капусту не она)

Рекрутеры часто друг у друга узнают, действительно ли человек там работал/работает, к тому же в США вполне может быть и другой способ проверить, где человек был трудоустроен.

Ректуреры не знают, верят джентельменам на слово.

А вот после получения офера обычно твой кейс идет на background check, где компетентные органы все проверяют и выводят на чистую воду.

У меня, например, нашли, что 6 лет назад в резюме указана одна компания, а на самом деле я был на пейроле другой компании (контора имела кучу юрлиц и раскидывали людей по разным юрлицам по неизвестной мне причине). Пришлось просить HR старой компании написать слезное письмо, в котором все объясняется, но она по хорошему меня могла послать куда подальше, так как это не ее проблемы, и жирный офер бы обломился ввиду зафейленого бекграунд чека.

проект интересный, команда дружная

И компания динамичная

прикольно и легко написано. Вообще США за год оправдали ожидания ?

важко сказати без зарплатні чоловіка та таблиці витрат

Та що там знати. Епам дає від 90 до 130к :)

Да, оправдали. Мы не ехали с розовыми очками, ехали целенаправленно. Нет идеальных стран, везде есть плюсы и минусы, каждый сам для себя выбирает решение базируясь на своих пониманиях что хорошо, а что плохо. Много рассказываем на нашем ютуб канале — там в 20-ти минутных видео можно больше словами рассказать))

Чому ж «прихована»? 😉 Насправді, про витрати, зп чоловіка, кредити и тд ми дійсно дуже багато розповідаємо. В нас немає мети приховувати щось чи прикрашати, навпаки, ділимося всім як є.

я влаштувалась тестувальницею в Tesla

Во-первых, приношу свои поздравлени и соболезнования

Що ще було кумедним, начитавшись про торгівлю в офері, я намагалася торгуватися. І вийшло так, що мені запропонували підсумковий офер на суму меншу, ніж попередньо домовлялися, так що сторгувалася я собі в мінус. Рекрутер у день дзвінка повідомив попередні цифри, а потім, після отримання фідбеку від усіх, — підсумкова сума була знижена на $10К :)

Во-чторых, на будущее: вместо того, чтоб читать про торговлю, надо получать конкурирующие оферы, тогда торговля сама собой пойдет.

спасибо, всё прийдет с опытом, был 1 конкуриющий оффер — не помог) Я выбрала более интересную компанию с ненамного меньшей компенсацией.

Дякую за цікаву статтю, чекатимемо на нову через півроку-рік щодо реального досвіду в компанії з фотками на вечірці з Маском)
Щодо оферу (я напевно помиляюсь, але) враження таке, що вони знайшли вас як спеціаліста на позицію, а потім просто виконали свій КРІ по економіях. Великий бренд, для вас це крок до мрії і гарний запис в резюме. Можливо вони економлять на персоналі відчуваючи вашу лояльність до бренду.
Ще цікаво — ви писали тільки про макбук, а телефон вони видали для роботи?
В будь-якому випадку, дуже вітаю з отриманим офером і бажаю тільки позитивного досвіду!

Дякую, телефон не давали, трохи мобільного тествання є(локальні білди збираємо та тестуємо на емуляторах, те, що в сфері нашої відповідальності) — але взагалі мобільним додатком займаються інші команди.

А взагалі ви велика молодець) було б ще цікаво дізнатися, чи в Америці багато мануал куа та як складається їхня доля) Чи правда, що мануальне тестування потроху вмирає? Чи є в вашій компанії взагалі потреба у таких QA? І кого на такі посади беруть? Чи віддають на аутсорс?

Більшість вакансій на automation/sdet, що априорі означає знання manual qa/тестування вцілому. Зазвичай навіть qa automation робить manual тестування, так як потрібно розуміти як працює система, писати/оновлювати тестові артефакти та й автоматизувати все не потрібно/інколи навіть неможливо чи недоцільно.

Підкажіть будь ласка, яка середня вилка для мідлів автомейшенів на рік ( з усіма бонусами)? Чоху порівняти зі своєю))
Чи мультинаціональна у вас команда? Чи багато індусів та людей з України, наприклад? Який взагалі склад команд?
Чи є різниця у зарплатні для місцевих і для людей з інших країн?

Питання занадто загальні, так як все залежить від штату та від компанії) Через високу вартість життя в Каліфорнії — там і найвищі зарплати. В нашій компанії багато людей з Китаю, Індії та інших країн, напевно це майже в усіх компаніях США, так як чисельність цих націй — більше ніж мільярд кожної у світі, тому це норма.
Щодо складу команди — в нас стандартна Scrum команда на ~ 8 людей, щодо різниці в зарплаті — нажаль, я не знаю зарплати коллег через NDA, але є відкриті данні на levels fyi чи glassdoor, і оскільки тут дискримінація стосовно національності, полу чи віку карається законом — то всім платят ± порівну, все залежить тільки від знань та левелу.

дискримінація стосовно національності,

це зазвичай означає що пріоритет індусам

Вікторія, якщо не секрет, з яких ролей складається команда з 8 людей?

девелопери FE + BE, декілька QA, 1 PM

А что с ребенком — как умудрились сидеть с ним и готовиться к собеседованию? У меня не получалось совмещать — либо с ним, либо учишься.

Чоловiк набагато меньше за вас тепер заробляє ?

Взагаліто це середні зарплати які Epam також платить, тож не турбуйтесь ;)

я РМ з гарним досвідом, але чомусь написати резюме у форматі xyz-патерн складно( може щось можете порадити? якийсь корисний ресурс з прикладами

Я звичайно не PM, але б писала щось про key performance metrics чи про financial performance metrics

в американських компаніях часто кожна позиція ще ділиться на підпозиції, відповідно, і рендж 100-150к поділений за обовʼязками, скілами, досвідом і тд
та й зазвичай кандидатів без досвіду в ФААНГ беруть на першу роботу там на трохи меншу зп
тому скорше всього, це не ваша вина, принаймі не через ваші торги :)

не потрібно додавати фотографію;
увесь досвід до 10 років краще показати на одній сторінці;
потрібно писати про свої досягнення використовуючи xyz-патерн: збільшила покриття API та UI тестів на 40% на базі Traceability Matrix.

Так в Украине также, разве нет? Только в последнем пункте часто пишут что делал, а не чего достиг

В Украине обычно в каждом резюме есть фотография, обязанности пишут просто «покрывал юнит тестами» и делают резюме на несколько страниц, то есть — полностью наоборот :)

В Украине обычно в каждом резюме есть фотография,

Это какая-то Украина из параллельной реальности

Як в компанії всередині, обговорюють чутки про щойно discovered дітей Маска?(:

Нічого такого не обговорюють, принайні в моїй команді.

Поки що мабуть ще ніде не працюють, ростуть(:.

Підписатись на коментарі