Як я влаштувалась тестувальницею в Tesla — перші враження від компанії
Всім привіт мене звати Вікторія і зараз я працюю тестувальницею у компанії Tesla. Випереджаючи ваші питання, ні, Iлона ще не бачила і поки ми не знайомі. Але як тільки буде можливість, одразу подякую йому за Старлінки для наших ЗСУ :)
Мій чоловік також тестувальник, але трохи крутіший за мене, і саме він отримав пропозицію від компанії EPAM переїхати до США по робочій L візі. Тож ми зібрали усе своє
Але у цій статті я розповім не про переїзд, складнощі та розчарування, а саме про свій шлях у Tesla, як проходили співбесіди і як я отримала офер.
Yosemite National Park. El Capitan, заставка з Macbook
Етап підготовки
Звісно ж, перший крок для того, щоб знайти гарну роботу — це гарне резюме, i воно дещо відрізняється від стандартів в Україні:
- не потрібно додавати фотографію;
- увесь досвід до 10 років краще показати на одній сторінці;
- потрібно писати про свої досягнення використовуючи xyz-патерн: збільшила покриття API та UI тестів на 40% на базі Traceability Matrix.
Спочатку я відправляла резюме до багатьох агентств, звідки телефонували у 99% індуси та ставили стандартний набір питань: «Чи є дозвіл на роботу», «Чи працювала я з Java» (хоча це є в резюме), деякі взагалі питали скільки років я вже працюю як розробник, хоча я тестувальниця... Ну, ви зрозуміли рівень рекрутерів...
Як зараз пам’ятаю, як чоловік зайшов у кімнату і сказав, що відправив моє резюме до Tesla, а я спочатку посміялася, мовляв «ну, ну», подумала, що він жартує. А потім, коли зрозуміла, що він не жартує — почала його лаяти, тому що «де я, а де Tesla, я там осоромлюся, з мене сміятимуться і т.д.», з самооцінкою, чесно кажучи, у мене завжди проблеми. А потім заспокоїлася, розуміючи, що навряд чи мені хтось звідти зателефонує.
«Ті-лі-лінь-ті-лінь-ті-лінь» — дзвонить айфон. Беру слухавку. «Доброго дня, я рекрутер компанії Tesla, зацікавило ваше резюме, чи ви ще відкриті до пропозицій?». Не знаю, як виглядало моє обличчя в той момент і якого діаметру були зіниці, але руки і голос почали тремтіти. «Так, відкрита до пропозицій», відповіла я і пішла шукати чоловіка по квартирі, щоб прибити його :)
Втім, після дзвінка від рекрутера мені на пошту надійшов лист з посиланням на сайт, де мені за певний час в режимі онлайн потрібно було вирішити завдання по типу easy/medium з leetcode, відповісти на 10 запитань з теорії тестування, а також вирішити пару завдань з SQL на кшталт JOINs.
Другий етап
Попри те, що я не вирішила всі завдання на 100%, мене запросили на другий етап — співбесіду онлайн з тестувальником компанії Tesla.
Протягом 45 хвилин мені потрібно було відповісти на кілька питань про попередні проєкти, а також ми «пройшлися» по завданнях з першого етапу, я пояснила своє рішення, після чого мене попросили покрити кодом corner cases, яких не вистачало до 100%. Після цього етапу я зрозуміла, що мене покличуть далі)
Третій етап
Приходить лист, що наступний етап буде... УВАГА....4 години!
У мене і так був величезний стрес протягом 45 хвилин через рівень англійської, а тут на мене чекає 4 години! Вірніше, так: чотири співбесіди поспіль з різними співробітниками компанії, кожна співбесіда по 45 хвилин, і одна
Настав день X.
Співбесіда з Sr Software QA Engineer. Питання про досвід, одне завдання написати UI тест і API тест (десеріалізувати JSON і провалідувати response). На цьому етапі співбесіди я навіть пожартувала, а тестувальник з того боку навіть зрозуміла мій жарт, що буває рідко)
Співбесіда з Staff Software QA Engineer. Завдання easy з leetcode з масивами, а також декілька завдань з SQL. Тут процес пройшов не так, як я хотіла, тому що у мене виникли деякі труднощі при вирішенні задачі з масива оптимальним шляхом. Але я її таки вирішила.
Співбесіда з Staff Software Engineer. Тут мені, певно, підіграли молитви моєї мами чи просто фортуна — цей етап скасували.
Співбесіда з Manager, Software Engineering. Знову розпитували про попередні проєкти, деякі ситуаційні питання і питання про дизайн патерни та Java Core, оскільки менеджер у минулому був лідом розробників на Java.
Офер
Після співбесіди я мала відчуття 50/50. Але чим довше мені не відповідали — тим меншим був відсоток «та я пройду». У момент розпачу я не витримала і сама написала рекрутеру. Мені надійшла відповідь того ж дня, що ще одного тестувальника мають проінтерв’ювати у четвер і вже в п’ятницю мені дадуть фінальну відповідь.
Ну, що вам сказати, весь четвер я бажала «вдачі» тому тестувальнику і вже в п’ятницю мені зателефонував рекрутер і повідомив, що компанія Tesla готова зробити мені офер (все ж таки, мама добре молилася :)). Того ж вечора ми поїхали до магазину за шампанським і потім — до офісу компанії, просто подивитися на будівлю та напис Tesla.
Компенсація
Щодо заробітної плати, Tesla відома своїми відносно невеликими зарплатами, у порівнянні з FAANG/MAANG. «Виделка» на мою позицію була $100-150К разом з акціями, чому я звичайно також вдячна.
Що ще було кумедним, начитавшись про торгівлю в офері, я намагалася торгуватися. І вийшло так, що мені запропонували підсумковий офер на суму меншу, ніж попередньо домовлялися, так що сторгувалася я собі в мінус. Рекрутер у день дзвінка повідомив попередні цифри, а потім, після отримання фідбеку від усіх, — підсумкова сума була знижена на $10К :)
Кінець ейфорії
У перший робочий день мені видають новенький Apple Macbook M1 та... все) А я так хотіла чашку/футболку/ручку... Мабуть, криза вже почала потихеньку підкрадатися до Кремнієвої долини, тож нічого, окрім ноутбука, так і не видали. Колега мого чоловіка, який нещодавно отримав Green card та перейшов у Amazon, також отримав лише один Mac.
Лист від Ілона Маска та скорочення
При спілкуванні з рекрутером ми говорили, що до вересня буде віддалений режим роботи. Але, як виявилося, потрібно ходити до офісу вже зараз, правда, лише один день на тиждень.
Через декілька тижнів «попросили» ходити двічі на тиждень. В один із чудових вечорів, близько 23:00, приходить лист на пошту від Ілона Маска про те, що всім співробітникам вже необхідно працювати з офісу всі дні, а хто не хоче — до побачення. А ще через кілька днів прийшов лист, що штат компанії сильно роздутий і будуть скорочення до 10%.
Я була дуже засмучена, адже на моє переконання я була кандидатом № 1 на виліт. І тут вже не йдеться про самооцінку. По-перше, у мене найнижчий рівень англійської мови в моїй команді (Intermediate). По-друге, я новенька, а команда вже згуртована, до мене не встигли звикнути, тому i турнути буде не шкода.
Скорочення штату в результаті було до 8%, але всієї нашої команди наразі це не торкнулося, тому що ми розробляємо важливий проєкт.
Бенефіти/плюшки компанії
Є хороша медичне страхування, матчинг у пенсійну програму $401К, плюс, знижка 35% на продукцію (крім машин) за типом мерч продукції Tesla — балахонів/ чашок тощо.
Також є можливість отримати безкоштовний автопілот на нову машину Tesla Model S/X/3 (вартість повноцінного бета автопілота вже сягає близько $12К разово або близько $200 доларів на місяць). До речі, офіс знаходиться на території збору деталей інтер’єру, а завод з виробництва машин — у сусідній будівлі, куди нас водили на екскурсію.
Але чекати на нову Tesla потрібно близько
Дякую всім, хто дочитав до кінця, сподіваюся моя історія була для вас цікавою, а якщо і корисною, то вдвічі приємніше.
Насамкінець хочу сказати, що особисто для мене найкраща компанія, в якій я колись працювала, — це N-iX. А з Tesla ми тільки знайомимося, дуже сподіваюся, що мені тут буде так само добре, як і на моїй попередній роботі.
До речі, про переїзд, ейфорію, розчарування, адаптацію, кредити, складнощі, подорожі etc. ми з чоловіком розповідаємо у нашому відеощоденнику на YouTube-каналі. Якщо вам цікава тематика життя в Каліфорнії (витрати, нюанси з документами, лайфхаки) — пишіть у коментарях тут або на YouTube.
Слава Україні!
164 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів