ФОП vs Валютна політика НБУ. Шукаємо компроміс

У нас в країні війна. Усі, як один, повинні працювати на перемогу.
Кілька пунктів зі списку, необхідних для перемоги:
1) Гнати ворога з нашої землі фізично. (Дякую ЗСУ)
2) Допомагати армії грошима і усім, що потребується.
3) Підтримувати економіку.
ІТ спільнота робить значний вклад в підтримку економіки країни, платить податки, донатить армії. Серед моїх знайомих є й ті, що взяли до рук зброю і захищають країну.

Одна справа платити податки і розуміти, що допомагаєш, а зовсім інша — втрачати 18% виплат незрозуміло куди і навіщо.
Станом на зараз (8.07.22), ФОПи можуть продавати валюту по ~29, а купувати — по ~36.
З одного боку:
— IT спеціалісти не втратили роботу і мають стабільний дохід. Міняти бакс по 29, так по 29. Держава сказала — виконуємо.

А з іншого боку:
— різниця з обміну не йде безпосередньо до держави, а осідає в банківських установах та в обмінниках.
— з’являються думки, знайти якісь сірі/чорні схеми, щоб мати можливість вільно розпоряджатись заробленими грошима.

Я вважаю, що податки ми повинні платити саме в Україні і валютну виручку теж заводити до нас в країну. Але й втрачати 18-20% просто так, якось не хочеться, знаючи, що на обміні виграє тільки обмінний пункт.
Яким має бути компроміс, щоб було справедливо і всі залишились у виграші?

Нещодавно наштовхнувся на петицію «Валютна політика НБУ має сприяти заведенню валютної виручки ІТ спеціалістів в Україну і сплаті податків саме в Україні» автором якої є Остапів Любомир.
Я був здивований, що там ще досі так мало підписів.

Не раз бачив як ми вміємо донатити армії і якими згуртованими ми можемо бути.

Хм... можливо вже є якась схожа петиція, яка вже давним давно зібрала 25к підписів?
Почав шукати і по запитам «ФОП», «IT», «валют» не знайшов такої. (Якщо така петиція є — поділіться зі мною).

Якщо ви згідні зі змістом петиції, прошу її підтримати підписом і поділитись з колегами.
«Валютна політика НБУ має сприяти заведенню валютної виручки ІТ спеціалістів в Україну і сплаті податків саме в Україні».

Схожі петиції:
— Дозволити знімати з рахунку ФОП долари
— Зупиніть грабіж ФОП та спекуляцію на ринку валют

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Багато хто говорить що айтішники і так багато заробляють, і нічого страшного якщо по 29 здасте. Так підіть свої бакси самі здайте по 29 в банк!

Дмитре, справа в тому, що мудрі плани при владі не вірять в ринкову економіку, і вже точно не вірять що економіка може розвиватись у певних напрямках навіть під час війни. Їхня задача викачати максимум грошей з населення, і плювати якою ціною. Причому гроші потрібні от саме зараз, в цю секунду. А подумати про те, що це рішення заганяє в тінь всіх хто має валютну виручку, а також автоматично змушує всіх наших біженців переходити до іноземних податкових юриздикцій, нікого не хвилює. Потім треба буде дати прямо якісь надзвичайні умови, щоб усіх цих людей повернути назад, це якщо в нас колись таки економікою буде керувати хтось, хто розбирається в економіці.
Там вся надія тільки на гроші від наших союзників, типу от не буде тих грошей, значить не буде держави. Нікому навіть в голову не приходить що можна так побудувати державу, щоб не залежати грошових вливань від наших донорів (ну вже зараз то і справді не можна, треба було 31 рік до цього думати, але принаймні хоч трохи зменшити залежність від іноземних кредитів та грантів можна навіть зараз).

Посмотрите недавний эфир с Рожковой, youtu.be/MQnBy3YRMBE?t=294 это просто сюр какой то.
Они будут держать курс потому что спрос превышает предложение.
Очевидно что так и будет пока вы не отпустите его или пока вам кто то не подарит деньги.
У нашей власти стабильно проблемы с коммуникацией с обществом, ей задают прямой вопрос — она не может объяснить какая работа ведется что б решить эту проблему.

Ребят, компромисс — это не заводить валюту в страну и ждать, пока НБУ изменит условия.
Вам предлагают ее завести и продать с комиссией в 20% + налог. Ваше право — не соглашаться на такие условия, пока ситуация не изменится
Если галера не хочет пойти на изменения и сменить способ оплаты — что же, это повод сменить заодно и работодателя.
Все взрослые люди, ваша ответственность решить как поступать.

Бо петиція не має сенсу. НБУ чекає на баланс попиту та пропозиції на МБВБ, він сам не радий витрачати ЗВР на підтримку 29.25 (bank.gov.ua/...​ha-za-pidsumkami-chervnya), а цьому заважали критичний імпорт та усіляки пільги на митні платежі, акцизи. Одне та інше вже скасували майже повністю, то ж скоро НБУ відпустить курс і без петицій. Ще одна ознака — зміна курса у Привата цього тижня. Державний банк, через який проходить більшіст платежів тих, хто виїхав за кордон через війну, та який має найбільшу частку в Україні (отже усі інші банки рівняються на нього, окрім Альфи), не робить це просто так. Тож скоріш за все прогнозується, що це і буде рівноважний курс після відпускання. Моя ставка — серпень. Довше тягнути з сальдо −4 млрд /місяць не можна, а експортери не будуть заводити нічого до відпускання.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

«Компроміс» в данному випадку звучить як старий, похабний, анекдот про Петьку і питання «а что такоє нюанс?»

Ось і компроміс прийшов

НБУ підняв офіційний курс до 36,56 гривень за долар

Схоже на то. То що, всі біжать здавати бакси?)

А євро тоді буде десь 37,56?)

Взагалі рішення примусово продавати валюту з ФОПа (ті ж 75 відсотків), але по ± ринковому курсу було б набагато прийнятніше ніж оце все.

А когда рыночный курс станет 1000 гривен за бакс?
Уряд хоче, щоб НБУ друкував ще більше грошей та ще і щороку. Чим це загрожує?
www.epravda.com.ua/...​ations/2022/07/18/689276
1993 год. Гиперинфляция | История украинского бизнеса
forbes.ua/...​inflyatsiya-06072021-1956
Как говорил дядя Федор «Что бы продать что-нибудь ненужное, нужно сначала купить что-нибудь ненужное, а у нас денег нет!». Так что государство будет обдирать как липку всех, до кого сможет добраться. Это вопрос выживания здесь и сейчас — что будет потом уже не важно.

Ребят, компромисс — это не заводить валюту в страну и ждать, пока НБУ изменит условия.
Вам предлагают ее завести и продать с комиссией в 20% + налог. Ваше право — не соглашаться на такие условия, пока ситуация не изменится
Если галера не хочет пойти на изменения и сменить способ оплаты — что же, это повод сменить заодно и работодателя.
Все взрослые люди, ваша ответственность решить как поступать.

Ребят, компромисс — это не заводить валюту в страну и ждать, пока НБУ изменит условия

это не компромисс, это — война экспортёров с НБУ (с потерями с обеих сторон, как и бывает на войне)

Если галера не хочет пойти на изменения и сменить способ оплаты

а разве есть варианты, на которые условную галеру нужно уговаривать? ну т.е. какой счёт мне надо открыть, чтобы законно получать деньги, честно это всё декларировать, платить налоги, не иметь вопросов от налоговой (ни вопросов сегодня, ни отложенных на будущее посредством сегодняшних действий «на авось»), ну и чтоб без курсового грабежа?

это не компромисс, это — война экспортёров с НБУ (с потерями с обеих сторон, как и бывает на войне)

У вас нет обязательства каждый месяц вводить xxx $ в страну. Представим ваш поставщик, на гибком контракте, внезапно поднял цену на 20%. Вправе ли он это сделать — безусловно. Вправе ли вы больше не сотрудничать с ним — тоже да. Разве это война?

а разве есть варианты, на которые условную галеру нужно уговаривать?

Конечно, есть галеры которые до сих пор платят в гривне (эквивалент) и ничего не предлагают. Люксофт, например. dou.ua/...​rums/topic/39019/#2444658

ну т.е. какой счёт мне надо открыть, чтобы законно получать деньги

Крипта или Payoneer не подходят под ваши условия? Первой, насколько я знаю, расплачиваться — это уже законно, но правовая база для налогообложения еще не создана minfin.com.ua/2022/03/16/82176211. Второй не считается банком, поэтому под налогообложение не подпадает
ain.ua/...​at-iz-payoneer-v-ukraine
При выведении средств на банковский счет, по закону, необходимо задекларировать и заплатить налог, но уже вы регулируете сколько залочить средств, а не НБУ. При нахождении в Украине я бы менял валютный кеш на грн для жизни, по любому такая заначка есть, с которой уже уплачены налоги

А вот слова «честно» в законодательстве вообще нет, забудьте про него

У вас нет обязательства каждый месяц вводить xxx $ в страну. Представим ваш поставщик, на гибком контракте, внезапно поднял цену на 20%. Вправе ли он это сделать — безусловно. Вправе ли вы больше не сотрудничать с ним — тоже да. Разве это война?

у меня есть обязательства перед своим желудком, своей семьёй, ну а если я ответственный гражданин то и перед некоторыми фондами.
войной я назвал процесс, когда НБУ пытается додавить экспортёров таки сдаться и начать заводить/продавать валюту под −20% (тактика примерно следующая: «шо? заначку достали? ну посмотрим хватит ли вам её на следующий месяц»), а экспортёры в своё время изо всех сил пытаются «изыскать резервы» чтобы протянуть лишний месяц и «пересидеть» НБУ

При нахождении в Украине я бы менял валютный кеш на грн для жизни, по любому такая заначка есть, с которой уже уплачены налоги

разумеется, но НБУ тоже знает о её существовании (не конкретно моей или ещё чьей-то, а в принципе), поэтому вымораживает эту заначку, она ж не резиновая (спасибо НБУ за урок, в следующий раз заначка будет толще)

А вот слова «честно» в законодательстве вообще нет, забудьте про него

возможно я некорректно выразился... но я имел в виду законно сегодня и законно завтра.
а под «завтра» я имел в виду что мне через год или при закрытии ФОПа потом не предъявят и не доначислят например 18+1.5% за последние условно пару лет (смотря когда это будет) на тот доход, с которого уже будет заплачено 5%

Конкретно для вашего случая предлагаю вариант:
1) Компания платит вам в валюте на валютный фоп
2) Вы регистрируете валютную карту фоп монобанка
3) Ваша женщина добавляет ее в google pay
4) Выезжает из страны периодически
5) Обналичивает под дополнительные 2% в банкоматах euronet (эквивалент 100 тыс грн в день)
6) Ввозит валютную наличку назад в Украину
7) Итоговая нагрузка 5%+2% + кросс курс из евро в доллар + расходы на перемещения

Binance карту и револют предлагал выше, можно провернуть похожую схему
Если и это не подходит — тогда 20% и выше это ваша плата за спокойный сон. Ответьте для себя какой % вы готовы платить прежде, чем начать действовать

Перше правило яке я вивчив ще в 2008 році — пластикові картки прив’язані до ФОП рахунку краще відразу знищувати від гріха подалі. Там на такий гемор можна було нарватись з тими картками. Хз. як зараз правда — може пофіксили.

А якщо є доллар на валютному фоп приватбанку, їх тільки в гривні конвертувати по курсу нбу чи можна якось на фоп монобанку переслати?

Ніяк вже ви їх нікуди не перешлете, окрім продажу по курсу НБУ в грн

swift [anybank usd фоп] -> monobank usd фоп

Я так розумію що з фоп монобанку теж треба буде заплатити податок 5%. Але всеодно вигідніше ніж 23% втрати на курсовій різниці.

Можливо через валютну ФОП картку, що є в моно.

Щоб зняти в банкоматі euronet, без втрати 23% на курсовій різниці.

2) Вы регистрируете валютную карту фоп монобанка

А хіба ця схема ще працює? В мене немає номера карти на сторінці з валютним рахунком фопа.

Це буде найкраща схема бо все законно (порівняно з wise/binance)

Да, если вы типа «в командировке».
Неа, абсолютно незаконно(вы ж не в командировке), но многие почемуто считают, что законно.

Да, если вы типа «в командировке».
Неа, абсолютно незаконно(вы ж не в командировке)

Я закордоном в ФОП, чому я не у відрядженні?

Написав в супорт монобанку чому в мене не було видно картки. Виявилось що треба свайпнути вниз по рахунку ФОПа щоб появилась картка)

3) Ваша женщина добавляет ее в google pay
4) Выезжает из страны периодически
это — война экспортёров с НБУ

Це війна НБУ з законами економіки.

Як там з пошуком компромісу?

А підкажіть який буде курс, якщо розраховуватись валютною картою payoneer в Україні. Дякую

курс платіжної системи (віза/мс) тобто 29.x

29.29 — еще чуток коммисии. Но если снимать — будет еще меньше(на 3.75%)

А не впевнений, що в Україні це законно :)

Я радий, що Ви знайшли вихід. Нажаль, не всі такі спритні, тож живемо як є

то есть на wise business получаете валюту, и на ФОП счет можно не заводить, при этом оплачивая ЕСВ и подоходный ФОПа как-то отдельно по декларации ? прикольно ))) многие помню говорили что через payoneer так нельзя например, а с wise business выходит другая история ? ))

Не кожен роботодавець бажає так працювати нажаль. Всім (роботодавцям) так зручно — платити туди, куди платили. Мало хто хоче входити в становище та щось міняти.

так, тому я отримую гроші на wise business

А як знімати гроші через wise?
Wise business -> валютний рахунок фіз особи в укр банку?
Wise дає можливість зробити картку в них щоб в цій схемі не було укр банків?

Wise дає можливість зробити картку в них щоб в цій схемі не було укр банків?

Так. Є можливість зробити цифрову карту і додати її в Apple Pay.

Wise business -> валютний рахунок фіз особи в укр банку?

Тому схема може бути така
Wise business -> wise personal -> цифрова карта wise
або
Wise business -> wise personal -> swift на рахунок українського банку.

Там есть еще одна проблема. ФОП должен завести валюту с заграничного счета в Украину в течении 365 дней. И он обязан переводить валюту в грн и только потом работать с ней. Валюта может использоваться только для расчетов с контрагентами. А если вы не делаете этого, то есть шанс, что вами заинтересуются уже специалисты в сфере валютного контроля. А там штрафы от 17000 до 51000 (1000-3000 необлагаемых налоговых минимумов) либо какой-то % (точно не помню) от суммы операции с нарушениями. Там четко прописано какая санкция и в случае чего будет применена

Т.е. в худшем случае штраф сильно меньше потерь на курсовой разнице за период существования фиксированного курса. Про % интересно, т.к. оптимизации ещё не использую и просто чуть придерживаю у заказчика, что сейчас не нужно.

в статье читал про отмену срока в 365 дней, пишут что это условие оставили токо для некоторых видов отраслей, и разработка программного обеспечения в перечень не входят .... там же ссылки на источники... i.factor.ua/...​ssue-30/article-45725.amp

ФОП должен завести валюту с заграничного счета в Украину в течении 365 дней

по-перше, вже протягом 90, по-друге, є виключення з цього правила

Багато хто говорить що айтішники і так багато заробляють, і нічого страшного якщо по 29 здасте. Так підіть свої бакси самі здайте по 29 в банк!

или задонатить банку 7 дней жизни из 30

Це просто жесть — кожен перший в коментарях як і сам ТС жаліються, що це банки начебто збагачуються на курсовій різниці. Невже ви дійсно не розумієте наскільки це тупа маніпуляція, і що насправді банки з цього нічого не мають?

Це не бізнес, а частина механізму регулявання. Ніхто на цьому не наживається.

Це ж очевидно, хіба ні? Мені навіть незручно пояснювати настільки прості речі розумним людям.

Як називається ринок, на якому ми вимушені продавати долари по 29.25? Правильно, на «міжбанківському’». Тобто на ринку, де всі експортери та імпортери
через банки купують і продають валюту для своєї ЗЕД.

І по якому ж курсу імпортери купують валюту? Правильно, по 29.55.

The End.

Тобто: коли ми продаємо долари з фоп рахунку в умовному Приватбанку по 29.25, він в свою чергу продає їх імпортерам по 29.55, таким чином заробляючи, О ГОСПОДИ, 30 копійок на доллар.

Відповідно, бенефіціарами цього всього є всі, хто зараз живе в Україні та купує імпортні товари, які ввезені сюда по курсу 29.55 а не 37.

І наостанок для ЗСУ-донатерів, яким душа болить що вони донатять гривні по 29, а волонтери купують бакси для зікупівель по 37. Все добре, всі більш менш нормальні фонди (ПЖ) купують бакси для своїх закупівель на міжбанку, тобто по 29.55

Я в чомусь не правий?

А чому ви вирішили, що банк одразу віддає валюту на міжбанк? Яким чином тоді відбувається умовна купівля валютних товарів онлайн зі списанням по ринковому курсу?

Тому що ми продаємо на міжбанку, і такі правила. Всі угоди на міжбанку реєструються та контролюються НБУ.
Ви хочете сказати що банк якимись мутними схемами краде ті гроші з міжбанку щоб продати десь в іншому місці за іншим курсом, і при цьому всьому цього не помічає фінмон та НБУ?) Ну доведіть))

Купівля товарів в інтернеті чи магазині закордоном це не міжбанківський ринок взагалі. Думаю це відбувається якось так: банк купує у відділеннях долари по 36. Обмінює готівку на безготівку в НБУ. Купуючи товар в магазині ви купуєте доллар по 37. Профіт банку — маржа між ринковою купівлею/продажем

Ви все правильно пишете, але Станіслав вище, (я підозрюю, але не впевнений) мав на увазі, де гарантія, що банк, наприклад, не лишає собі 10% із того, що він купив на міжбанку по 29.25, а продає на міжбанк обратно лише 90% валюти, таким чином скирдуючи собі валюту, яку продасть потім по 35 чи 37 чи 45.

От якби існувала прозора міжбанківська біржа, де б в реальному часі були видно хто заводить валюту, який банк її купує і кому потім по 29.55 продає і скільки в банку лишається.
Це б набагато спростило ситуацію і зникло багато питань і спекуляцій бо поки це все за зачиненими дверима, люди гадають і додумують.

Ті копійки які ви заводите в банк, сам банк всередині продає по заявках клієнтів. На міжбанк, банк виходить з крупними сумами. Це питання я ще уточнював декілька років назад.

фирма однодневка с товарами крит импорта по цене х3 к примеру броники с спец фичей которые есть только у них в стране (по факту тупо поднята цена) N. Организация покупает у НБУ по 29,5 под крит. импорт и покупает у фирмы N товар с ценой x3. Налоги уплачиваем,получаем откаты и все довольны.

і при цьому всьому цього не помічає фінмон та НБУ?) Ну доведіть))

P.S. Соньки и стекляные бусы это крит импорт если что

Начнем с того, что вы как ФЛП, ООО и т.д. не имеете доступа к межбанку от слова совсем. Все свои деньги вы продаете банку, они падают на единый кор.счет банка. Далее банк распоряжается этим безналом так как ему нужно, т.е. все оплаты товаров с карточек, снятие наличной валюты в банкоматах и т.д. уменьшают деньги на его кор. счету. Сейчас иногда случается ситуация, когда валютные карточки внезапно перестают работать до следующего дня или оплаты идут с задержкой, это означает, что на кор счету мало денег и для расчетов их не хватает и на следующий день банк докупает за гривну у НБУ на межбанке валюту.

Сейчас дикий перекос по платежному балансу, экспорта почти нет и ситуации когда Ваши деньги, через банк, доходят до НБУ или до межбанка сейчас тоже нет. Продавец сейчас только 1 это НБУ, продает как напрямую, так и через госбанки валюту, поэтому вроде как у нас продавцов несколько (НБУ, Укрэксим, Ощад, Приват), но в реале на межбанке только покупатели.

На самом межбанке количество участников тоже очень ограничено, это банки и фин. компании со специальной лицензией. По факту ни одно ООО или ФОП напрямую не может выйти на межбанк и совершать там операции. Именно для этих целей крупные игроки в Украине имеют свои собственные банки (СКМ — ПУМБ; Ева, Варус — Банк кредит Днепр; Fozzy Group — Банк Восток) и этот список очень длинный.

Мені навіть незручно пояснювати настільки прості речі розумним людям.

Есть мнение, что прежде чем что-то кому-то обьяснять, надо сначала что-то понять.

меседж можна ужати до «все не жахливо, а просто поганенько.. не так уж і крадуть, не так уж і у всіх...»
великі волонтерські фонди купують по 29 — припустимо, а що з маленькими? я не хочу про це думати... це все мулька для прикриття схем.
має бути єдиний курс та прозора логіка, але «в мутній водичці добре рибку ловити» ©

Наивный чукотский юноша. Покупаю я импортную колбасу, за доллары купленные на валютном рынке по 29.25. За десять миллионов, реальная цена её три миллиона.

Я приніс в банк 1000 долларів. І мушу продати по 29.25. Далі на наступний день я купляю 1000 долларів за 37.5 (нинішній курс). Питання. Хто отримав 800 грн з мого карману?

Ага, бенефициары импортеры и банки которые выводят валюту которую я завожу, и за это еще и дарю им 6.6 дней жизни в месяц

ok. Чому тоді товари подорожчали на 30% як мінімум? Імпортер закупає товар по курсу 29.55, а продає товар вже по курсу за 35 як мінімум. І націнки не потрібно робити.

Чому ж подорожчали товари? Дайте подумати. 24 лютого нічого не сталося, вартість пального не змінилася з того часу? Може, ще й логістичні склади всі цілі і взагалі логістика така сама, як була до цієї дати, так?
Якщо так, то дійсно, звідки все це подорожчання, гнати бариг геть!

Все було б добре, якби імпортні товари, які ми купляємо в магазинах, не подорожчали разом з ринковим курсом долара. Тоді можна було б і далі міняти долар по 29.54, купляючи товари та послуги за довоєнною ціною. І що з того, що фонди (ПЖ) купують бакси по 29, якщо такий обмін (37 -> 29) вичерпує весь бюджет на донати?

Є підозра, що вся ця історія з фіксованим курсом — то «шпаринка» для еліт для вільного вивозу грошей з країни та валютних спекуляцій (наприклад, як вам друга позиція за обсягом імпорту — помідори — на 40 мільйонів доларів?) www.youtube.com/watch?v=3AtFg3Njwtg

Подоляка, перелогінься.

А хто має?

Закон сохранения всего и вся кагбэ намекает, что если в одном месте убыло, то в другом должно прибавиться.

Я продаю 1 безналичный доллар за 29.25, добавляю 8 гривен, и покупаю в обменнике 1 наличный доллар по 37.25.

Внимание, вопрос — если у меня на этой операции убыло 8 грн, то у кого они прибыли?

они на межбанке уходят импортерам и вот на эту схему www.youtube.com/watch?v=3AtFg3Njwtg

щось не дуже в магазах ціни схожі на «по 29».
ну а раз вже коварний план ІТ-шників розкрито (так-так, це ж саме коварні ІТ-шники створили подвійний курс) — ми готові повернутися до ринкового курсу скрізь, щоб і валюта у експортерів викупалась за ринком, і товари в магазинах були по ринку (я ж чесно-чесно вірю, що зараз там все по 29).
вибачте нас будь-ласка, ми більше ніколи-ніколи не будемо нікому продавати свою валюту на 20% нижче ринкової ціни.
доречі, а що там з іншими експортерами? ну, наприклад, з аграріями

З усіх шпарин інфа, що аграрії також чи залишають за межамі України. В них є ліміт по часу. Потім юр.особу прикривають. Мабуть то чутки і вони не такі...

Хз що там по 29 зараз. Не помітив. Так дійсно деякі продукти, що дивно, не зросли. finn crisp так і залишились 50 з копійками грн. А ось щось до хати купити (автоматичні вимикачі, трохи світло переробив, для натяжної столі потрібен був профіль і по 40 рахували, чи $), то вже халепа. Чи купляв нещодавно мастила і інше для ТО і все по 39..40 рахували.

Так. Подождите. Тоесть вы хотите сказать, что физики ИТшники хотят сдавать бакс как физики? та, не бред. Не может быть.

Банки вообще фигней страдают. Звонят рассказывают, что если вы заплатите платеж по кредиту, то мы вам сбережем льготную ставу и на следующий день ее поднимают до довоенного периода. Странно, что у них после таких приколов доверие падает и доход.

Кажуть що пішли слухи, що НБУ планує на наступний четвер відпустити курс.

Скоріш за все і не відпустить. Хоча, ще не вечір)
На мінфіні така стаття появилась minfin.com.ua/...​kurs-grivny-k-koncu-goda

Все що каже Кухар можемо пропускати) Достатньо почитати його прогнози за останні пару років

Але хоч тимчасово ситуація покращилась

це безумовно плюс, але погано, що все одно залишилось штучне обмеження. Як би так не склалось, що через тиждень у нас знову буде різниця в 7грн між міжбанком та реальним курсом

Ну серйозно, без жодного посилання — таке кажуть ну зовсім звучить ні про що...

Давайте вже з понеділка, після вихідних

Кажуть що пішли слухи, що НБУ планує

це типу плітки про плітки? Плітки в квадраті?)

Типу того. Джерело надійне, але наскільки найдіні джерела в джерела, тут хз)

Ну це дивно звучить. Офіційних заяв про це немає. Плітки це плітки на рівні бандеромобілів та стабільну ситуацію в країні.

Бандеромобілі існують) Ними займаються хлопці з «Наші без раші»
В цілому дивно, якщо без фактів. Але рішення давно назріло.

ще 2-3 тижні точно))))

а якщо не відпустять — перечитайте це повідомлення :)

ББ вкинув. хз все може бути, бо курс вже відреагував

Ну надо же, слухи иногда подтверждаются.

Я думаю якщо протримати таку ситуацію ще до серпня, люди просто перестануть це терпіти та вийдуть з ринку. Та будуть шукати можливість не допомагати своїй державі, а переїзд до інших країн будь-якими методами які тільки знайдуть.

у серпні люди, окрім повсякденних видатків, будуть ще шкрябати по сусікам щоб сплатити ЄП на бакси, які вже кілька місяців лежать мертвим грузом на ФОП-рахунку — це буде серйозним трігером задуматись, чи варто собі створювати такий самий атракціон на листопад

Навіщо для оплати податку «шкрябати по сусікам»? Просто продаєш частину «баксів, які вже кілька місяців лежать мертвим грузом на ФОП-рахунку» і все. Це найменша з проблем.

1. по сусікам я шкрябаю бакс, який можна конвертувати за ринковим курсом, і його знадобиться значно менше, ніж баксозамінювача на рахунку ФОП-а (а якщо почекати, то пізніше і його є надія продати по ринку)
2. не хочу підтримувати мародерів... їм же до одного місця, навіщо я продав бакс, раз продав — значить схема «надави та почекай» працює, значить і надали можна так робити... а я не хочу давати їм привід робити такі висновки

не хочу підтримувати мародерів... їм же до одного місця, навіщо я продав бакс, раз продав — значить схема «надави та почекай» працює,

не думаю, що вони в своїх рішеннях орієнтуються саме на тебе. А в загальній статистиці (якщо так буде робити більшість) падіння продажів зі 100% до 5% (чисто для податку) вже буде добре відчутне.

Дмитре, справа в тому, що мудрі плани при владі не вірять в ринкову економіку, і вже точно не вірять що економіка може розвиватись у певних напрямках навіть під час війни. Їхня задача викачати максимум грошей з населення, і плювати якою ціною. Причому гроші потрібні от саме зараз, в цю секунду. А подумати про те, що це рішення заганяє в тінь всіх хто має валютну виручку, а також автоматично змушує всіх наших біженців переходити до іноземних податкових юриздикцій, нікого не хвилює. Потім треба буде дати прямо якісь надзвичайні умови, щоб усіх цих людей повернути назад, це якщо в нас колись таки економікою буде керувати хтось, хто розбирається в економіці.
Там вся надія тільки на гроші від наших союзників, типу от не буде тих грошей, значить не буде держави. Нікому навіть в голову не приходить що можна так побудувати державу, щоб не залежати грошових вливань від наших донорів (ну вже зараз то і справді не можна, треба було 31 рік до цього думати, але принаймні хоч трохи зменшити залежність від іноземних кредитів та грантів можна навіть зараз).

але принаймні хоч трохи зменшити залежність від іноземних кредитів та грантів можна навіть зараз

А навіщо? Ви можете пояснити, яка необхідність у зменшенні іноземних кредитів?
Ідеї чучхе та Чаушеску спати не дають?

Чим більше кредитів — тим більше інтегрована країна в світову економічну спільноту, і тим більша ймовірність, що кредитор «впишеться» за тебе, якщо на тебе нападуть.

Їхня задача викачати максимум грошей з населення, і плювати якою ціною. Причому гроші потрібні от саме зараз, в цю секунду

А про що рептилоїди думають? Диванні аналітики такі диванні. І про все-то вони розуміють, і про ковід, і про економіку, і про війну.

Я написав не про

необхідність у зменшенні іноземних кредитів

а про

зменшення залежності від іноземних кредитів

Це дуже різні речі.

Ну звичайно, «ви не розумієте, це інше»

Саме так, це інше. Ви десь почули що сучасні економіки беруть кредити, і що це добре для економіки, тепер видаєте «кредити — добре, без кредитів — погано». Якась трошки більш складна позиція Вас вводить в ступор.

Ваша позиція — це маніловщина і благоглупості, а не трошки складніша позиція.

можна так побудувати державу, щоб не залежати грошових вливань від наших донорів

Пане Жук розробник at ФОП,
Спеціально для вас, як для нездатного розуміти сенс тексту, а також великого любителя Гетьманцевих & co:
— Я отримую $x виручки;
— Я продаю $x по курсу 29.25, отримую 29.25x грн;
— Я купую валюту по курсу 37.7 (поточний курс у ПриватБанку);
— Я отримую приблизно $0.78x, таким чином мене пограбували аж на 22% (!). І це, звісно, ніяк не скасовує ЄСВ та ЄП.

Я просто не розумію який треба мати склад мислення щоб це виправдовувати. Мабуть якщо вас пограбують то ви будете казати «ууу диванні критики, все вони розуміють про грабунок, а я от може поміг добрим людям, може у грабіжника мама хвора, і взагалі не все так однозначно, всієї правди ми не знаємо».

Огидно прагнути збагачення, коли мільйони втратили доходи, житло, життя.
Ці 22% відсотки ви (і я) віддали у тому числі для того, щоб банківська система жила та щоб не було гіперінфляції. Заробите ще по війні, якщо переможемо.
Перейматися про втрату 22%, коли кожного дня ти можеш загинути — вершина інфантильності

Ахах. Я нарешті побачив живого совка в Україні. Думав що всі вони зараз при владі, десь у кулуарах мінекономіки та керівництва НБУ.

Дискусію із совками вважаю невдячною справою, тому на цьому закінчимо.

За облизування сивої прошмандовкі-папєрєдніка мінус в карму
А за намагання навчити невігласів азам економіки та історії, звісно величезний плюс)
Вони нічому не вчаться. Цих ідіотів навіть війна нічому не вчить.
Можна лише з посмішкою дивитися, як вони страждають у власне створених проблемах)

Якби ці гроші потрібні були державі — держава оформила б це як податок.
А мутні схеми як ця, коли це навіть не податок, а просто при конвертації миші з’їли, вигідні не державі а лише тим, хто прагне загарбати чуже — ось їх і треба соромити, а не того, хто хоче отримати своє, і відповідально ставиться до своїх фінансових потоків, тобто намагається не фінансувати крадіїв та мародерів.
А ось коли людина отримає 100% свого(!) заробітку (та звичайно ж сплатить з них законний податок) — ось тоді вже можна спробувати соромити людину, якщо вона відкладає їх на майбах замість донатів на ЗСУ, але це вже совсім інша тема.

Хто всі ці люди, які прагнуть загабати чуже? Прикинь, бувають ситуації, коли втрачають усі, і ніхто не виграє. Як не дивно сніжинкам це сприймати.

бувають ситуації, коли втрачають усі, і ніхто не виграє

Ага, крім банків 😄

А які цьому потрібні докази? Я продаю банку свою валюту по 29, через 10 хв з гривневої карти оплачую умовну підписку на youtube по курсу 34. Куди іде різниця? Тільки не кажіть, що на благодійність 😄 Чи, по-вашому, банк одразу зливає всю куплену валюту на міжбанку?

Так докази будуть, чи пан діванний теоретик дуже теоретик та дуже на дивані?
Чи пан нам покаже банківський звіт(а вони в нас всі відкриті) де буде величезний прибуток на бідненьких айтішнічках?

Українські банки вперше за час війни отримали прибуток
opendatabot.ua/...​nalytics/banks-in-war-may

Звідси: dou.ua/...​act-of-inflation/#2446261

Питання ж не лише в прибутках банків від бідненьких айтішничків. По 29 продають валюту усі експортери. І очевидно, намагаються продавати її по мінімуму. А імпортери навпаки раді низьким податкам, курсу, і тому що народ всю свіжонадруковану гривню віддає їм (доки ще не подешевшала).
Тому НБУ зараз щотижня витрачає мільярд доларів з резервів. Якщо припустити, що з них мільярдів 15 високоліквідні, то вистачить ще на таку політику йому 3-4 місяці.
Що далі робити, коли резервів зовсім не лишиться запропонуєте? Ви ж упевнено критикуєте відпускання курсу.

Чи пан нам покаже банківський звіт(а вони в нас всі відкриті) де буде величезний прибуток на бідненьких айтішнічках?

А може, пан перестане кривлятися і покаже докази зворотнього — що всі ці 20% ідуть на благі діла?

прибуток на бідненьких айтішнічках?

Коли вже пан зрозуміє, що експортери — це не лише «айтішнічки»?

нічого незвідки не береться та нікуди не зникає... якщо в мене щось зникло, значит десь воно з’явилось.
«втрачають всі» — такого теж не буває.
якщо здається що втрачають всі, значить треба подивитись ширше, і так розширяти поле зору до того моменту, поки в ньому не опиниться той, хто надбав то , що «всі» втратили

нічого незвідки не береться та нікуди не зникає... якщо в мене щось зникло, значит десь воно з’явилось.

ліл

Візьми сотню і спали.
Тепер питання, у кого стало на сотню більше?

«втрачають всі» — такого теж не буває.

Буває.

якщо здається що втрачають всі, значить треба подивитись ширше, і так розширяти поле зору до того моменту, поки в ньому не опиниться той, хто надбав то , що «всі» втратили

синдром пошуку «хто винен?» непозбувний.

Візьми сотню і спали.
Тепер питання, у кого стало на сотню більше?

грошова масса зменшилася, відбулася малеееееенька дефляція, отже більше стала купівельна спроможність грошей (тих, які залишилися у мене та у інших).
умовно кажучи, цінність цієї сотні розмазалася по всим іншим грошам цієї ж валюти... дууууже тонким шаром, але це відбулося (приклад спрощений, бо це відбувається не в той самий момент, коли сотню було спалено, але ідею думаю передав)

синдром пошуку «хто винен?» непозбувний.

та ні... просто якщо ти викинеш м’яч через вікно, то може скластися враження що він просто зник, його більше немає, бо в квартирі більше нема ані м’яча, ані того, хто його забрав... насправді ж треба просто подивитись ширше, у даному випадку — на вулицю, і одразу м’яч знайдеться

ЛІЛ
Але держава не знає що

грошова масса зменшилася

То ж і

малеееееенька дефляція

не відбудеться)
А значить і вигодонабувача немає.
Про втрату 100 гривень держава дізнається, коли такі сотні почнуть виводити з обігу. Може за 10-20 років...

Про втрату 100 гривень держава дізнається, коли такі сотні почнуть виводити з обігу. Може за 10-20 років...

саме тому я й написав:

(приклад спрощений, бо це відбувається не в той самий момент, коли сотню було спалено, але ідею думаю передав)

ну добре давай зайдемо з іншої сторони...
якщо ти мені написав розписку що ти мені винен кіло помідорів — фізично щось змінилося, окрім використаного клаптику паперу? ні, але в тебе виникло зобов’язання, тобто потенціал втратити кіло помідорів (а в мене, відповідно, — надбати).
якщо я спалю цю розписку, щось зміниться у світі помідорів? ні, жоден помідор не постраждав і навіть не поворушився, але ти позбавився від потенціалу втратити кіло помідорів (а я, відповідно, — надбати)
а ще у всіх інших розписок, які ти роздав мені та іншим людям, трошки виросло забезпечення (бо розписок ти роздав більше ніж коли-небудь мав помідорів, з однією лише надією — всі люди ніколи не будуть одночасно вимагати свої помідори... мабуть... але це не точно).
тепер можна переноситись назад до гривень... папірець на якому написано «100 гривень» — це по суті боргова розписка від держави, далі все те ж саме.

PS а можна я ще трошки доколупаюсь до «ліл» ? 😁 просто цікаво звідки взялася ця азіровщина? laughing out loud — воно ж наче «лол» на будь-якій мові :) вже не перший раз тут бачу, і обидва — від захисників курсу 29 😁 «совпадєніє»? 🤔

потенціал втратити кіло помідорів

Якщо ми вже юридичною мовою говоримо, то не втратити, а продати. Це юридична дія, яка має причина та наслідки, а також жорстко регулюється Законами держави.

ні, жоден помідор не постраждав

Цей помідор не був надрукований державою, він не гарантується державою, держава про цей помідор нічого не знає. Для держави цей помідор не існує, допоки одна зі сторін не вкаже цього на папері(або у декларації чи чеку)

Тепер повернемось до 100 гривень. Держава їх надрукувала і допоки ці 100 гривень не потраплять назад в банк — вони існують на ринку. І держава Україна це підтверджує документами.

Якщо ми вже юридичною мовою говоримо, то не втратити, а продати. Це юридична дія, яка має причина та наслідки, а також жорстко регулюється Законами держави.

мова йшла про боргову розписку, тому що гривня є борговою розпискою від держави, отже для аналогії ми взяли боргову розписку на помідори.
як саме ми дійшли до того що ти мені виписуєш цю розписку (у якості оплати за щось, чи за гроші, чи як подарунок, чи ще якось) у данному випадку не важливо.

Цей помідор не був надрукований державою, він не гарантується державою, держава про цей помідор нічого не знає. Для держави цей помідор не існує, допоки одна зі сторін не вкаже цього на папері(або у декларації чи чеку)

державі і не потрібно друкувати помідор.
все що держава друкує — боргові розписки (гривні) та боргові розписки на розписки (усілякі ОВГЗ та інше)

Тепер повернемось до 100 гривень. Держава їх надрукувала і допоки ці 100 гривень не потраплять назад в банк — вони існують на ринку. І держава Україна це підтверджує документами.

ну і чим це відрізняється від мого прикладу? коли я спалив твою боргову розписку на помідори (виходимо з того що я це зробив тихо та нікого про це не повідомив) — теж ніхто наче й не знає.. але знання то одне, а фактичний стан речей — то інше.
а фактично це означає що хтось колись отримає від тебе кіло помідорів замість розведених рук зі словами «ой, скінчилися»

Шукати хто винен — це кацапська скрєпа
Влада винна або ніхто не винен — НАШЕ, національне

ну давайте будемо до будь-якої дурниці «относіться с поніманієм».
за прикладами далеко ходити не треба.
наслідки дивитись у тому ж місці.

В чем обогащение? Обогатиться — стать более богатым. А люди тут хотят получить ровно столько, сколько заработали, а не больше, чем было.

Так так, хай всі здохнуть, аби я-айтішечник, отримав свої доларчики.

Інфантили чистої води.

«А в Африці діти голодують» та інша демагогія

Ні, не в Африці. У Вінниці діти гинуть від російських ракет. А інфантили плачуть за втраченими доларами.

А тепер будемо давити на жалість і маніпулювати суспільною думкою

Іди поплач за кожним втраченим доларом, і пообіцяй, що обов’язково переїдеш туди, де зможеш доларчики заробляти без грабунку.

Продовжуй в тому ж дусі) А краще, якщо тобі не шкода і не потрібні зароблені тобою гроші — можу скинути номер картки куди переказати

Давай, раз пухнеш з голоду, перекажу

Лови
UA383052990000026005015017860

Напишите потом сколько он перекинул. Как раз увидим чего он стоит и готов ли отвечать на слова.

тобто від того що власники банків відіжмуть твої 23% ракети автоматично перестануть прилітати? шикарна маніпуляція

Ви всі живете в жостком отріцалові ©
Хочете мати все, ніби війни немає. Всім буде фігово, тільки не ойтішникам, ага.
Але так не буде. Як не пищіть.

тільки не ойтішникам

А ФОП-и, які отримують валюту, — це тільки IT, по-твоєму?

Так і не тільки (і не стільки) ФОПи ж насправді! Усі експортери, яким і так нелегко.

ми хочемо щоб мародери не прикривалися війною... війна сама по собі багато забирає, не треба штучно додавати проблем

Знову мародери? Та шо ж таке, одні мародери і торгівля на крові.
Ви б пластинку змінили, не 2018.

ну якщо проблема лише в слові «мародери», то пропоную підставляти «крадії» або «грабіжники» — для даного меседжу підходять всі ці слова

це неадекват якийсь, не реагуйте і він піде собі, може навіть зробить щось корисне, якщо такий розумний, або ні.

а якби експортерів не лишили доходу, з якого вони донатили, то може воно й не так би вийшло все

хто здохне? тігіпко? ахметов? ну добре хоч бєня вже не здохне

Де збагачення? Докази, цифри будуть?

Огидно прагнути збагачення, коли мільйони втратили доходи, житло, життя.

Сейчас ничего толком не откладываю так как понимаю сейчас надо помогать тем что воюет или пострадал от войны, НО если покупать ништяки на армию то они почему-то не по курсу 29. В качестве дисклеймера многие магазины когда покупаешь не военный инвентарь делают скидку для военных если попросить и это часто перекрывает курсовую разницу.

Що за бред ? Відавай хоч 44%, чужі кошти не рахуй, що і кому віддавати.

Ці 22% відсотки ви (і я) віддали у тому числі для того, щоб банківська система жила та щоб не було гіперінфляції. Заробите ще по війні, якщо переможемо.

Банківську систему підтримують рефінансом, який чітко трекається і потім повертається.
Можна ж так не тільки банки підтримувати. От Ахметов втратив купу млрд. долл. Так давайте забирати ще 22%, щоб не дай бог СКМ не збанкрутував. Чи ви хочете, щоб зупнилась генерація електроенергії?

рефінанс

В мене 6-тирічний піздюк такий. Нове слово вивчив і сує його всюди, де треба і де не треба.
Може це буде відкриття, але механізмів підтримки банків набагато більше ніж рефінанс. Це по-перше. По-друге, а з чого ви взяли, що курсова різниця йде банкам у прибуток?
ПДВ ти платиш через банк, думаєш, що його отримує держава, а насправді він йде імпортерам)

Може це буде відкриття, але механізмів підтримки банків набагато більше ніж рефінанс. Це по-перше.

Себто ще один аргумент проти окремого курсу для експортерів. Головний пойнт мого месаджа = існують нормальні механізми підтримки банків, а не курсова різниця для експоретрів, яка очевидно, що породить купу схем та зменьшить приток валюти в країну.

По-друге, а з чого ви взяли, що курсова різниця йде банкам у прибуток?

Перепрошую, помилився, 100% прибутку від курсової різниці банки звичайно же направляють в бюджет, а то і напряму на передову. Саме ж так працюють закони економіки.

Ну то може хоч ти покажеш, що цей міфічний прибуток існує? От просто відкриєш дані за 1 півріччя будь-якого банку і в структурі доходів покажеш мені курсову різницю
Чи може ти, хоча б, покажеш скільки валюти було продано банками а скільки куплено. Ну щоб хоч якось свої слова підтвердити.
А поки ти цього не зробив, ніяких прибутків не існує.

1. коли хтось отримує щось нахаляву (як варіант, купує щось за завідомо заниженою ціною) — це прибуток.
2. коли хтось втрачає щось (як варіант, продає щось за завідомо заниженою ціною) — це втрати.
3. якщо ця «угода» відбувається примусово — це пограбунок.
4. держава заборонила експортерам продавати валюту якимось іншим чином окрім продажу банкам на ~20% дешевше ринкової ціни

тож перефразовуючи слова горе-класика — яких ще тобі доказів не вистачає?

Може це буде відкриття, але механізмів підтримки банків набагато більше ніж рефінанс

круто, тобто навіть є з чого вибрати.. але обрали чомусь наймутніший

По-друге, а з чого ви взяли, що курсова різниця йде банкам у прибуток?

є мутна схема з курсами, яку намагаються виправдати тим, що ми маємо підтримати банки — тому ми обговорюємо цивілізовані шляхи підтримати банки.
якщо насправді ми підтримуємо когось іншого — давайте обговоримо цю задачу в такому ж ключі, тобто знайдемо цивілізовані шляхи це профінансувати без курсового мутилова

Так ти доїбавсь до фрази про підтримати банки?
Ну добре, то підтримуй не банки, а імпортерів. От prof1group офіційний представник Lowa в Україні. Найпопулярніша модель військового взуття. Форма доволі високої якості. Або velmet.ua, виробник броні, його підтримай. Просто обери собі виробника та зроби вигляд ніби взяв шефство над ним.
Їх товари зростають у ціні разом з інфляцією. Якщо сьогодні солдат може на свою ЗП купити собі нормальний бронік. То завтра цей бронік «зжере» інфляція та ціна закупки бронеплити. Яка виросте на 10-20%. Чи може хочеш щоб тебе захищав втомлений солдат з броніком у 12 кіло, в якому неможливо нормально рухатись?
А якщо ти не хочеш, щоб комфі ввозив XBOX до країни за 29,25, то не купляй його. Проголосуй монетою. Його й не будуть ввозити.

Ну добре, то підтримуй не банки, а імпортерів. От prof1group офіційний представник Lowa в Україні. Найпопулярніша модель військового взуття. Форма доволі високої якості. Або velmet.ua, виробник броні, його підтримай. Просто обери собі виробника та зроби вигляд ніби взяв шефство над ним.

Нахіба воно мені треба робити вигляд?
І з чого ти вирішив що в мене є хоч одна причина довіряти авторам таких мутних схем? (навіть якщо б я їм довіряв раніше, то одного цього кейсу з курсами достатньо щоб цю довіру втратити).
Я сам вирішу кому донатити і кому допомагати, але для цього мені потрібно забрати свої гроші. Наврядче це буде виробник напряму, але коли я скидаюсь комусь у тому числі на форму, то фактично я підтримую їх покупця, а отже і їх.

А якщо ти не хочеш, щоб комфі ввозив XBOX до країни за 29,25, то не купляй його. Проголосуй монетою. Його й не будуть ввозити.

Я не куплю, інші куплять. Ті, хто мав багато готівкової валюти (і зараз держава робить все, щоб у майбутньому я брав з них приклад), зараз піде купить х-бокс замість донатів. То кого ми хочемо підтримати? Того, хто хоче забрати свої гроші щоб задонатити? Чи того, хто завжди всі гроші міняв на готівкову валюту а теперь замість донатів купує х-бокс із 20% дисконтом?

На*** тобі валюта? Ти можеш це пояснити?

На*** тобі валюта? Ти можеш це пояснити?

Те ж не розумію таких хитрих буржуїв. От в СССР ні в кого валюти не були і пломбір був смачнішим.

АААА, це шоб від комісара відкупитися, так?
Сорі що биканув.

АААА, це шоб від комісара відкупитися, так?

Саме так. В Україні так склалося що населення «неконтрольовано накопичувало валюту» аби відкупитись від комісара.

Бо мені потрібні справжні гроші.

щоб купити корча, якого завезли під 0 «разтаможку». І в сусідньому чатіку розказувати, як ти наїбав всіх?

А це не твоє діло як мені тратити СВОЇ гроші. Я впевнений що от ти ну точно всі 100% заробітку віддаєш на ЗСУ, куди ж нам до такого праведника. Щоправда в тебе НБУ та податкова забирає третину доходу, так що на ЗСУ вже менше залишається. Але то таке, ми ж точно-преточно знаємо що наші податки йдуть на дуже важливі речі (як наприклад утримання 1М чиновників, які нам дуже потрібні, особливо під час війни). А що вже говорити про те як прозоро і чисто НБУ розпоряжається чесним прибутком, отриманим на чесній різниці курсів. От особисто для мене підтримка банків це головний пріоритет, я за це готовий хоч 99% доходу віддавати. Так переможемо.

До речі, а що такого в тому щоб «купити корча, якого завезли під 0 „разтаможку“»? Тобто ти проти того щоб люди купували собі дешеві авто, тебе це непокоїть?
Мене тут турбує тільки те що вони знов ввели мита, а не скасували їх назавжди (спеціально для тебе, як для суперінтелектуала: мита потрібні щоб покупець за меншу суму купав місцевий аналог (таким чином підтримуючи місцевого виробника). І якщо в нас не виробляють автомобілів, а зараз їх точно не виробляють, то це просто націнка на рівному місці, просто для того щоб створити умови для корупційних схем).

ну так жигулі — це круто, безпечно і екологічно...
а ото понакупляють собі євро-4 з усілякими АБС-ами — і кому після цього ланос продати?

мита потрібні щоб гроші йшли до бюджета, а підтримка місцевого виробника це вторинне

Хм... Може через те, що гривня перетворюється у фантики?

нінах**, я піду її продам за Її Ортодоксальність Гривню (принаймні частково, принаймні колись, а частково навіть наступного дня), і я знаю місце (приблизно — скрізь, тобто де завгодно, якщо мова не йде про ФОПівський долар), де мені за неї дадуть на 20-30% більше, ніж на правах монополіста пропонує НБУ.

ну а якщо відповідати на рівні питання, то пацани на районі не зрозуміють, скажуть що я не патріот, бо вони, як справжні патріоти, за кожен долар надбали цілих 37 Гривень... а я погодився на 29, ніби мені всеодно, ніби мені та Гривня взагалі не потрібна, ніби я її лише для виду продав, щоб за патріота зійти, а насправді мені на Гривню начхати... ніііі, я гривневий патріот, тому якщо є місце, де мені за ту кляту зелену бамажку дадуть більше Їх Ортодоксальностей Гривень, то я просто не маю морального права проґавити таку нагоду

Під час кризи гроші витрачають, а не накопичують. Але ти отримав гарне совєцкє образованіє та всіх переграєш)
Ще до кінця каденції зєля зробить реформу податкової. Ото ти будеш вити, коли треба буде перевчатись)

Під час кризи гроші витрачають, а не накопичують. Але ти отримав гарне совєцкє образованіє та всіх переграєш)

щоб витратити щось непотрібне треба зпочатку отримати щось непотрібне, а його держава руками банків взяла у заручники та вимагає відкат 20%

Ще до кінця каденції зєля зробить реформу податкової. Ото ти будеш вити, коли треба буде перевчатись)

що? невже податок на виведений капітал зробить? тільки не це, я такого не переживу.

Пост из мира розовых пони.
Вернее из мирного времени. Если государство живет только на внешней помощи (как сейчас Украина), то оно теряет переговорные позиции. И ближе к зиме, наши европейские союзнинки могут сказать «давайте подписывайте мирный договор, да не выгодный, но без него не будет следующего транша».

Зовнішнє управління
Втрата суб’єктності
Європейці втомилися від України
Ніхто допомоги не дасть
Україну примусять підписати невигідний мир

І інші мислевіруси російської пропаганди
Хоч булшіт-бінго складай

Время всех рассудит.
Поверь, никто из тех, кто даже говорит что нам п****ц не хочет этого, но факты настораживают.
И переживания людей о валюте тоже небезосновательны ибо при мобилизации лучше рассчитывать только на себя, а значит иметь твердую валюту на взятку/экипировку. Ну и у многих сейчас родственники безработные а значит им тоже нужна помощь и когда от твоих финансов отрезают ещё 20%, это не может не волновать.

Сферический в вакуме зритель телемарафона прям.
Т.е. мирній план Италии нам УЖЕ не пытались всунуть? Или европейским политикам не важны общественные настроения? Которые пока на нашей стороне, но что будет через пол года никто не знает.

мирній план Италии

а ви його читали? чи лише по заголовкам судите?
а як тоді так вийшло що спочатку Італія пропонувала нам здатись (за вашою думкою), а потім першою з великих країн заявила про згоду надати Україні кандидатський статус?

Читал.
А что удивляет со статусом кандидата? Морковка, что подставить пилюлю.
И я не против Италии они действуют исходя из своих интересов и своего понимания ситуации. Все норм.
Просто такие инфантилы как комментатор выше этого не понимают.

хоч трохи зменшити залежність від іноземних кредитів та грантів можна навіть зараз

Всі західні країни залежать, а нам от прямо в момент війни трошки меньше треба залежати ?

Добре, давайте так, якби крім кредитів у нас було більше власних коштів, це було б краще чи гірше?

Звісно, а як би у нас було набагато більше власних коштів ще краще, і ще 200 хаймарсів, і 300 петріотів

Ну, за 31 рік країна дуже слабко розвинулась, навіть в порівнянні з Польщею. Це притому що в Польщі теж не сталось ніякого економічного дива, просто планомірний повільний розвиток. Тому в нас дійно могло б бути значно більше своїх грошей.

І не розумію сарказму про хаймарси і петріоти. Ну їх може б і не було, але декілька стратегічних винищувачів, декілька сотень крилатих ракет, декілька мільйонів снарядів до старої артилерії, цілком могло б бути, якби це все не було розпродано, так причому розпродано всяким східним терористам, в тому числі і росії.

Ви знаєте які вливання грошей іде в Польщу? Це зовсім не доречне зрівняння

31 рік тому ми були в кращій економічній ситуації. Але в гіршій ментальній ситуації, тому що вони одразу почали шукати шляхи в ЄС та НАТО, а в нас гралися з СНД, тайожними союзами тощо. Тому звинувачувати в тому що ми постійно вибирали не той шлях ми можемо тільки себе.
Тоді може пора вже хоч зараз вибрати правильний шлях? Вже добре що хоч велика війна якось трошки відкрила очі нашим співгромадянам, більшість таки розуміє що вступ в ЄС і НАТО нам обовʼязково необхідний. Але що робити до і після цього? Якщо ми вважаємо що наш максимум це рівень Польщі, ну тоді взамін на кредити нам будуть давати умови, і ми років через 40-50, можливо, зрівняємось з Польщею.
Але як на мене, то це якась така собі перспектива, мені хотілося для нашої країни більшого. Для цього є економічна теорія, ціла наукова дисципліна, там вже є готові рецепти для успіху. Соціально-орієнтована держава це глухий кут, і поки держава радикально не скоротить свої видатки, не знизить податки та не прибере всякі палки в колеса, які вона ставить для бізнесу, то наш максимум я описав в абзаці вище.

Ну на податки на гріх жалітися ))

Такий курс може триматись ще від 1 до 4 місяців просто тому що коштує державі ~5млрд$/міс, а золотовалютний резерв вже майже весь вийшов. Тому як «доїдять» резерв курс нічим буде тримати. Найлогічніше зараз притримати валюту (краще за кордоном), бо якщо НБУ вирішили спалити весь резерв на цю тему, то курс відпустять пізніше і буде дуже боляче.

Офіційні міжнародні резерви України в 2022 р. (млн. дол. США)
на 31.12.2021 30 940,95 342.51 1.12%
на 31.01.2022 29 086,98 -1853.97 -5.99%
на 28.02.2022 27 552,86 -1534.12 -5.27%
на 31.03.2022 28 107,45 554.59 2.01%
на 30.04.2022 26 945,07 -1162.38 -4.14%
на 31.05.2022 25 102,24 -1842.83 -6.84%
на 30.06.2022 22 756,87 -2345.37 -9.34%

золотовалютний резерв вже майже весь вийшов

Тобі настільки не подобається гугл?

Слушала какого-то экономиста, он сказал, что меньше 15 млрд опускать резерв нельзя. Так что...

Я какого-то военного єксперта слушал, он сказал — война до осени, максимум
У 2014му резерв був близько 0. Ніхто з голоду не помер.

Нафта починає дешевшати. Бензин по 51 нікого не налякав. То ж за 3-4 місяці можна повертати акцизи та перенаправляти кошти з дорожнього фонду на інші потреби. При тому, залишити паливо по 51. І це лише 1 джерело надходжень.
+ починають працювати порти. По-троху продають зерно. Це також надходження до бюджету.
І отак можна пристосувати економіку до війни. За 8 років навчилися.

слава богу, что вы пишете код, и не управляете чем-то сложнее консоли. «резерв 0, и никто с голоду не умер», блэт.
с такими любителями «управлять» экономикой неудивительно, почему у нас до сих сраный усср с гетьманцевыми, миловановыми и прочими клоунами, которые лезут в карман под шепот про «всеобщее благо» и «патриотизм»

Тобі є що сказати по суті?
Чи ти — встратий кіт. До якого в карман залєз Гетьманцев. Він тобі хоч приємно зробив, чи нічого там не знайшов?

К гусям он в карман залез
Вас он тоже гусем считает, кстати.

да сказал тебе тупому клоуну по сути: всем, кто работает, залазят в карман паразиты, в том числе и рукотворным курсом, а ты можешь дальше идти надрачивать на свои убогие представления об экономике

Резерв центрбанка как бы существует для гарантированого выкупа валюты и выполнения обязательств.
Хотя да, какие нафиг гарантии, война, можно просто обьявить что никто никому не должен и трава не рости.
К тому же не весть резерв высоколиквидный.
index.minfin.com.ua/finance/assets

Ти віриш, що за 4 місяці можна в 0 ЗВР спустити?)

Легко. Надо не только пропаганду слушать, но и самому думать.
Если Россия тратит по словам наших от 1 до 20 млрд долларов в сутки, то почему вы думаете что Украина тратит не тотже порядок денег? Ну пусть не 1млрд,а 200млн в сутки. Сколько суток в 4 месяцах то?
Не забывайте и о зарплатах военных, от 100тыс на нуле, там до 100к людей сейчас. итого 10млрд гривен каждый месяц. Плюс боевые. Плюс задачи обеспечения и востановленяи критичной инфраструктуры по всей стране.

Все скиглимо? А чому за курси? А не за обов’язковий продаж (по суті) -завдяки чому курси і вилізли? Тай податки могли б приймати в валюті надходження (ну добре, в юсд та євро, інші не завжди державі треба). Ще про КВЕДИ...але досить.

Ну так воно ж пов’язано все 🙂 Якби були інши шляхи вивести дохід, окрім продажу валюти по курсу НБУ — всім було б начхати на курс НБУ. А коли курс НБУ був не таким грабіжницьким (ну тобто на подвійній конвертації втрачалось 1-2%), то це теж не так обурювало як сьогоднішні 20%. Хоча насправді цей обов’язковий продаж завжди бісив. Тому коли один з банків запропонував фінт вухами з продажею та купівлею копійка в копійку, максимально наблизивши ікспірієнс до простого переказу з картки на картку — це стало просто кілер-фічею (яка нажаль зараз не працює, бо технічно все ще зав’язана на операцію купівлі валюти).
І так, весь цей цирк з конвертаціями, розрахунками доходу на курсовій різниці — теж не вигладяє дуже розумним. Як на мене, то заробив 100 баксів — сплати 5 баксів (або баксами, або гривнею по курсу на день сплати) — так простіше. Але то таке... як то кажуть — не на часі.

різниця з обміну не йде безпосередньо до держави, а осідає в банківських установах та в обмінниках.

У сусідньому топіці писали що Повернись живим можуть купувати валюту за тим же фіксованим курсом 29 за яким ІТшники продають! Якщо це правда — то ніякої зради немає і гроші, переведені на допомогу ЗСУ, не губляться.
Звичайно якщо замість донатити бігти купувати долари у міняйла що б скласти в матрац — то втрати очевидні. Але зараз вочевидь не час для накопичень та інвестицій — зараз усі ресурси щоб пережити війну. Принаймні поки що моя тушка тут у заручниках до кінця війни.

як то кажуть, в мутній водичці добре рибку ловити.
а що як вони купують по 29, а що як не по 29, а по скільки «пацани на районі» купують долар на умовний пікап для ТРО, а чи памперси імпортують по 29 чи по 37? а сіль? а гречку? а коли гречку по магазинах розвозять, то заправляють по 29 чи по 37? нахіба весь цей мотлох у голові тримати? має бути один курс (точніше — одна пара курсів зі спредом 1-2%) як це завжди було, і не треба буде голову забивати думками про те що якщо нас «мають» на півшишечки, то це вже не так і страшно, до того ж обіцяли вчасно вийняти

Для донатів пофіг який курс, а ось для життя важливо...

Да шо ви кажете....!!! С понтом. кто то с Грушевского думает о будущем страны??? Украсть, поделить и соскочить....и ни чего другого нет и быть не может!

Фонд «Повернись живим» може и купляє по 29, але конвертація сама по собі з’їдає весь бюджет на донат, бо ціни навіть на імпортні товари виросли разом з доларом (чому, адже імпорт в нас немов теж 29?). Є підозра, що взагалі ця схема — це така собі шпаринка, яку фінансові еліти залишили собі для вільного вивезення капиталу під маскою імпорту (наприклад, як вам другий після смартфонів пункт імпорту — помідори на 40 мільйонів доларів? Ви бачили, щоб ринок захлеснули помідори?) www.youtube.com/watch?v=3AtFg3Njwtg

А також дядя вася буде купляти по 29 щоб завести айфони та помідори по завищеній ціні. Обналить, завезе нал, продасть по 37 і по колу.

Так організовуйте подібну схему. Збагатитеся.

ну хтось так і зробить, кожному своє.
по факту все що експортери зараз вимагають — право відмовитись від добровільно-примусовоо спонсорування схематизику умовного «дяді васі» з прикладу вище.

Посмотрите недавний эфир с Рожковой, youtu.be/MQnBy3YRMBE?t=294 это просто сюр какой то.
Они будут держать курс потому что спрос превышает предложение.
Очевидно что так и будет пока вы не отпустите его или пока вам кто то не подарит деньги.
У нашей власти стабильно проблемы с коммуникацией с обществом, ей задают прямой вопрос — она не может объяснить какая работа ведется что б решить эту проблему.

чем дольше будет их политика фиксированного курса, тем сильнее потом будет девальвация, практически повторение картины с 2011 по 2015, когда международные резервы таяли bank.gov.ua/...​0.2011&endDate=01.07.2015, чтоб поддерживать курс «по 8», а потом когда курс отпустили, гривна рухнула с 8 до 24. Тоже самое и сейчас, пока есть международные резервы, НБУ будет их жечь, чтоб удерживать импорт, а потом гривну ждет жуткая девальвация, когда резервы на минимуме останутся

Уже слышал слухи от знакомых про ожидаемый курс по 120. Ещё пару месяцев назад это звучало бы полным бредом, но увы не сейчас.

всё так. фиксация курса = долларизация экономики. которая только увеличивалась все 30 лет нашими даунами
вот график наглядней bank.gov.ua/...​0.2011&endDate=01.07.2022
картина та же

Есть у американцев такое выражение put your money where your mouth is. Веришь в девальвацию, там товарищ снизу даже про курс по 120 писал. Ну значит, пора бегать по всей стране, искать кредиторов, готовых дать в долг в гривне, под любой процент. Можно попробовать по автосалонам и по отделам продаж строек еще походить, и скупить в кредит все что они только предлагают, главное что бы в гривне кредит был зафиксирован, но это уже более сложная схема. Меняете все полученные деньги на доллары, и ждете. После девальвации, будете в шоколаде, вернете гривну, останетесь в огромнейшем наваре, и сможете клепать круды и двигать формочки прямо из Цюриха.

Или они обанкротятся и не построят дом и тогда будет ещё потеря первого взноса + выплат за время ожидания девальвации.
Так себе план.

Почав шукати і по запитам «ФОП», «IT», «валют» не знайшов такої

А чому всі так прагнуть написати петицію в стилі «зробіть добре IT ФОП-ам»? Не тільки ж айтівці продають долар по 29.

та якось не всі. Бо таких петицій я знайшов всього 3.
Думаю, що всі розуміють що продаж по 29 стосується всіх експортерів.

І ще більше розмазати потенційний «електорат»?)
Я до того, що якщо хтось хоче створювати такі петиції, то слід це робити максимально грамотно і з максимальним охопленням. А не: «ми IT-ФОПи (хто це взагалі такі в термінах Законів України?), досить нас грабувати!!1!»

Яким має бути компроміс, щоб було справедливо і всі залишились у виграші?

Вангу, что «компромисс от НБУ» будет выглядеть примерно как «вводим обязательную 100% продажу валютной выручки» где-то в начале августа. Очень удивляет что обязательную продажу не ввели еще пару месяцев назад.

Такое может быть, но тут два варианта:
1.Либо вводят для новой поступающей выручки на валютные счета (та, что уже есть — обязательной продажи нету)
2. Либо вводят для всей (в т.ч. и та, что собиралась месяцами)

Но, с другой стороны, ситуация и так уже не очень. Часть людей уже ушли в серую зону — открывают счет за границей и другие. Некоторые уже решили и налоги не платить. А такой ход НБУ лишь поспособствует ускоренному выходу людей с поле зрения НБУ. Кратковременно он окажет позитивное влияние, но долгосрочно думаю, что нет

Экпортеры (те, которые настоящие, не IT ФОП) и так воют. И естественно стараются валюту по самому минимуму заводить. А это еще больше пружину курса сжимает. Его бы по уму сейчас до 32-33 поднять — и все были бы сравнительно довольны.

Ну вот. А теперь представьте решение НБУ о принудительной продажи валюты. Я думаю, что в НБУ понимают риски введения этой нормы. Хотели бы, то уже б ввели. Значит скорее думают другие варианты. Посмотрим, что придумают

с 32-33 уже опоздали.. когда рыночный был 35, тогда 33 могло бы сработать, а теперь, когда рыночный 37, меньше 35 не стоит и пытаться — не поможет.

те, которые настоящие, не IT ФОП

чем ФОП не настоящие? они так же экспортируют сырьё, из которого лепят маржинальные продукты и продают назад.

Я ще 1 липня оплатив податки з доларового ФОП рахунку за курсом 31.60, а зараз доступна оплата податків тільки за курсом 29.54. Монобанк.

В сенсі? Технічно ти можеш заплатити будь-яку суму податків. Монобанк якось обмежує?

Я отримав на ФОП рахунок $1000, ще 1 липня я міг перевести на особистий рахунок 29540, а ось сплатити як податки то 31600. А сьогодні для сплати податків доступно 29540.

Бо петиція не має сенсу. НБУ чекає на баланс попиту та пропозиції на МБВБ, він сам не радий витрачати ЗВР на підтримку 29.25 (bank.gov.ua/...​ha-za-pidsumkami-chervnya), а цьому заважали критичний імпорт та усіляки пільги на митні платежі, акцизи. Одне та інше вже скасували майже повністю, то ж скоро НБУ відпустить курс і без петицій. Ще одна ознака — зміна курса у Привата цього тижня. Державний банк, через який проходить більшіст платежів тих, хто виїхав за кордон через війну, та який має найбільшу частку в Україні (отже усі інші банки рівняються на нього, окрім Альфи), не робить це просто так. Тож скоріш за все прогнозується, що це і буде рівноважний курс після відпускання. Моя ставка — серпень. Довше тягнути з сальдо −4 млрд /місяць не можна, а експортери не будуть заводити нічого до відпускання.

Одне та інше вже скасували майже повністю, то ж скоро НБУ відпустить курс і без петицій

:) читав на минулому тижні як нбу просить мін фін підняти ставки по овдп, щоб перестати друкувати гривні, на що мінфін відповідає доволі однозначно — патріоти і так куплять(насправді ніт) , у той же час банки мають купу гривні яку тупо нікуди вкладати не готові у тому числі довгостроково і колосальний попит на валюту у країні і за кордоном продовжується, навіть за умов падіння імпорту(який почав відновлюватись) а экспорт нажаль — ні (bank.gov.ua/...​rticle/MM_2022-06.pdf?v=4)
Як результат — вся фінансова допомога і 5-10% на місяць резервів нбу іде не викуп надлишку гривні на валютному ринку.
Проблеми несправедливого курсу на цьому фоні, або навіть стимулювання продажу валютної виручки взагалі на виглядають як проблеми у рамках держави. За таких умов відпустити курс без відновлення експорту тільки пришвидшить вимивання ЗВР на здорожчанні імпорту, особливо на осінь/зиму — треба готуватись до ше гіршої ситуації якщо навіть влітку нбу треба друкувати 110-120 млрд гривень на покриття поточних потреб держави куди спрямовують валютні гранти, упускаючи весь інший попит на валюту на ринку.

пришвидшить вимивання ЗВР на здорожчанні імпорту, особливо на осінь/зиму

Не дуже зрозуміло чому. Відпускання курсу навпаки зменьшить імпорт та стимулює експорт, ну а експорт саме зараз відновлюється, коли вже йдуть жнива та починають будувати нові логістичні ланцюги (особливо після впровадження NCTS до кінця року) на заміну портам. ХЗ, мені здається, що з експортерами теж були проведені консультації. Не так довго залишилося, скоро побачимо. Ну і посилання на звіт за травень, в той же час вже в червні на 25-30% експорт зріс minagro.gov.ua/...​2-perevishchiv-2-mln-tonn та. www.ucab.ua/...​noi_produktsii_zris_na_32 як приклад

Це зведена картина по країні, а не окрема стаття — ось свіжий за липень до речі(bank.gov.ua/...​rticle/MM_2022-07.pdf?v=4) картина аналогічна — імпорт зростає, экспорт майже ні(основні проблеми — логістика, райнування). Ємісійне фінансування ще більше десь 160 млрд грн. на міс. Зростання курсу зараз прямопропорційно збільшить розмір цієї потреби через інфляцію.

Звіт новий, але по експорту там все одно травневі показники

Зростання курсу зараз прямопропорційно збільшить розмір цієї потреби.

Чого б це? У нас левова частка видатків бюдежту за травень це оплата праці (в основному війскьовим, а разом з соцілкою це взагалі більша частина видатків), яка і далі буде збільшуватись та яка ніякого відношення до курсу не має. Тобто довгострокова емісія буде тиснути на курс, але від відпускаяння курсу потреба емісії не збільшиться, а зменьшиться, бо гранти, донори та інша міжнародна фінансова допомога буде давати більше гривень (навіть при цьому курсі з початку війни.
Митниця теж у червні показала +33%, навіть ще за діючих пільг

Моя ставка — серпень.

Underpromissed and overdelivered )

bank.gov.ua/...​-ekonomiki-v-umovah-viyni

Підписатись на коментарі