Wasp — мова для розробки сучасних веб-застосунків майже без коду [шукаємо тестувальників]

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт, ДОУ!

TL;DR: ми розробили мову для створення full-stack застосунків на Node + React. Шукаємо альфа-тестувальників і роздаємо футболки взамін!

Ми — маленька команда open-source ентузіастів, які горять веб розробкою і неймовірно втомились сетапити початкову інфраструктуру проектів. Кожен раз збирати декілька технологій (фронт, бек, БД, конфігурити деплой) і налаштовувати їх на роботу разом — те ще пекло.

Тому ми створили Wasp — мову конфігурації веб-застосунків з відкритим кодом, яка бере на себе всі задачі по створенню кістяка проекту. Ви описуєте функціонал вашого застосунку (API ендпоїнти, авторизація, деплой і тд) в єдиному файлі. Компілятор робить решту за вас. В результаті ви отримуєте повністю налаштований веб-застосунок, зібраний на Node + React, створений за пару хвилин.

Ми запустили програму альфа-тестування, щоб зібрати трохи відгуків. І будемо дуже вдячні за ваш фідбек!

Це займе приблизно годину вашого часу. Взамін ви отримаєте круту футболку LE Wasp Alpha. Ми постарались зробити процес максимально цікавим, тому розбавили контент смішними (нібито) мемами :D

Буде супер-круто отримати ваш фідбек!

Реєстрація на альфа-тестування (увага: ми намагались зробити його смішним :D)

Наш репозиторій

Вебсайт

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Скажите, а вы вообще смотрели трезвым взглядом на исходники вашей DSL ?

Это же помойка, где в одном файле смешан бекенд, фронтенд, скрипты к базе данных и деплой.
github.com/...​torials/TodoApp/main.wasp

Причем смешаны так, что кода ниразу не меньше. Только добавился головняк с разбирательством магии нового DSL.

И вы вообще думали, как будет туда залетать самое обычное развитие требований приложения туду лист. Тоесть как в этой помойке добавить локализацию, логирование, пейджирование, сортировку, группировку по категорям, фильтр и поиск в туду листе. Это же будет ужас ужас, который нужно будет постоянно переписывать и вылавливать баги как блохи, также печально как в энтерпрайзе, только на этот раз без дебагера и без юнит тестов.

Я бы может быть этот пост и не писал. Но вот это в заголовке

майже без коду

Сильно улыбнуло.

Дякую за фідбек!

Стосовно змішування: є іш’ю на Гітхабі, яка саме про це.

Стосовно

как будет туда залетать самое обычное развите приложения

Прямо на діаграмі в цьому пості (лівий нижній кут) вказано, що розробник може дописувати своє. На одній з перших сторінок докуменації вказано, що розробник може розширяти свій застосунок NodeJS функціями і React компонентами.

Плюс, якщо вам хочеться покинути Wasp — просто запускаєте команду wasp build, яка генерує повний код застосунку і видаляєте Wasp взагалі, продовжуючи писати все самостійно :)

Ok, если мне нужно в конечном итоге писать приложение на ноде и реакт, то я думаю вам нужно поменять в заголовке «розробка майже без коду», на «розробка майже без деплою». Это всетаки две разные вещи.

Кстате ваша библиотека будет иметь головокружительный успех. В мире где сабстринг решают через добавление целой библиотеки, миллионами скачиваний, с удовольствием преправят ноду и реакт неведомым дсл, чтобы жизнь максимально заиграла новыми красками.

нужно в конечном итоге писать приложение на ноде и реакт,

Мені здається, ви не до кінця зрозуміли, про що наш проект :)

Wasp бере на себе побудову кістяка застосунку. Не весь застосунок, а лише найбільш нудну і рутинну його складову: зв’язати бек і фронт, CRUD’и, автоматизація міграцій в БД і так далі. Очевидно, що бізнес-логіку доведеться писати самостійно, так само як і кастомні UI-елементи.

Стосовно вашого сарказму про карколомний успіх — дуже дякую, сподіваюсь, так і буде! :)

Вообще мне понравился ход ваших мыслей выше.

На вопрос:

Как добавить локализацию, логирование, пейджирование, сортировку, группировку по категорям, фильтр и поиск в туду листе

Решение:

видаляєте Wasp взагалі, продовжуючи писати все самостійно

Именно так я и думал =))
Теперь можно смело поменять заголовок с «розробка майже без коду» на «розробка повнистю без ВАСП коду» )))

От ви в 2016-му році пишете пост:

«Украинский проект. JSON ориентированая высокопроизводительная база данных с транзакциями, простым синтаксисом и ORM. Ее создание складывалось как пазл в течении шести лет и наконец проект попал в релиз.»

Тобто розробили Postgres і JSONB. Але чомусь продовжуєте глузувати. Кароч не бачу сенсу продовжувати дискусію, дякую за фідбек.

Там уже плюс хотябы вот в этом

Украинский проект.

У вас же проект который создал какойто хорват

github.com/Martinsos

Я так розумію це для js розробників тестування?

Мова розрахована на JS розробників, так. Але саме тестування не складе і його можна пройти з мінімальним знанням JS. Якщо є бажання ознайомитись — без проблем, будемо раді якщо зареєструєтесь :)

Я зарееструвався та в діскорд підписався, що далі робити?

Сьогодні-завтра вишлемо на пошту інструкцію :) Дякую!

Підписатись на коментарі