Співбесіди з колегами з усього світу. Як одержати користь від сервісу імітаційних співбесід
Привіт, мене звати Роман Повзик. Вже майже рік я працюю аналітиком даних, хоча до того 7 років займався проєктним менеджментом. Зміна спеціальності, звісно ж, принесла в моє життя багато співбесід та інтерв’ю.
Співбесіда — один із найбільших страхів для людей, які хочуть перейти в IT. Одна з причин — страх провалитися. Бувають ситуації, коли маєш хороший багаж знань та навичок, але водночас через брак практики показуєш себе недостатньо добре.
Раджу спробувати імітаційні співбесіди. Перед тобою — не справжній рекрутер, а знайомий або ж такий самий новачок. Страх помилитися чи погано себе показати не такий великий.
У цьому блозі розповім про сервіс Pramp, мета якого — можливість попрактикуватися в співбесіді, побачити свої сильні та слабкі сторони, щоби попрацювати над ними. А ще — відчути себе інтерв’юером, це допомагає зрозуміти людину по той бік.
Рік тому, коли шукав роботу в ІТ, не знав про подібну платформу. Нині ж використовую її для тренування розмовної англійської та ще й з професійною термінологією. Я працюю в українській продуктовій компанії Bini Bambini, де англійську використовую більше для навчання та читання документації. Тому Pramp допомагає тренувати усне мовлення.
Що таке Pramp
Pramp — це сервіс для імітаційних співбесід, який допомагає ІТ-спеціалістам стати кращими в царині рекрутингового процесу. Навіть назва «PRActice Makes Perfect» каже: що більше практикуєш, то кращим стаєш.
Нині власники сервісу — компанія Exponent, яка пропонує курси та послуги інтерв’ю від розробників з відомих ІТ-компаній. Але можна користуватися Pramp без жодної оплати сервісів батьківської компанії.
Процес запису на співбесіду простий:
1. Реєструєшся на сайті.
2. Заповнюєш профіль: вказуєш рівень проходження співбесід, напрями знань (наприклад, Data Science та Big Data) та мови програмування, з якими працюєш (наприклад, Python).
Приклад заповнення профілю (інформації мінімум)
3. Обираєш з переліку необхідну тему.
4. Обираєш годину й дату, коли б хотів попрактикуватися. Для України це 18:00, 20:00, 22:00.
5. Чекаєш і намагаєшся показати себе максимально добре.
Приклад вибору часового слота: зелений — ідеальні за відповідністю вам кандидати, жовті — трошки менш
Які співбесіди можна пройти
Нині у Pramp доступні 6 тем:
1. Алгоритми та структури даних.
2. Поведінкове інтерв’ю.
3. Системний дизайн.
4. Frontend.
5. Data Science.
6. Попрактикуватися з другом. Тут можна надіслати посилання знайомому й потренуватися за допомогою інструментарію Pramp.
Типи інтерв’ю для вибору користувача
Зазвичай, обираю поведінкове інтерв’ю та Data Science, оскільки працюю продуктовим аналітиком і мені потрібно розвиватися в цій сфері.
Якою мовою проходить співбесіда
Окрім практики з другом, усі співбесіди на сайті будуть англійською мовою. Адже сервіс може підібрати людину з будь-якої країни. Тому шанси, що вона знатиме українську або ти її рідну мову — мінімальні.
Якщо це не лякає, то окрім імітації співбесід, це стане ще й хорошою можливістю потренувати професійну лексику й термінологію.
Якщо ж розмови англійською — щось нове, то раджу спочатку попрактикуватися з допомогою сервісу Tandem. Тут самостійно шукаєш співрозмовника і призначаєш час для розмови. Ніхто не вимагатиме від тебе професійних знань — просто дружнє спілкування та вдосконалення мовних навичок. Якщо співбесідник цікавий, то за якийсь час можна навіть забути, що розмова англійською.
Скільки коштуватиме кожне інтерв’ю
Pramp безплатний. Після реєстрації можна провести п’ять співбесід. Далі починається система нагород:
- якщо співрозмовник злякався й перервав співбесіду — дістаєш змогу провести ще одну співбесіду;
- якщо співбесіда пройшла добре і візаві позитивно про тебе відгукується — то плюс співбесіда до балансу;
- якщо зустріч проґавлена з твоєї вини — втрачаєш одну співбесіду.
Мій баланс нині складає сім інтерв’ю
Теоретично, можна втратити всі п’ять співбесід і не мати можливість більше їх планувати. Але для цього треба постаратися — запланувати всі й не прийти на жодну. Так сервіс бореться з безвідповідальними користувачами й мотивує тебе бути хорошим співрозмовником.
Ким можуть виявитися співрозмовники
Це складно передбачити, та алгоритм намагається зіставляти кандидатів за рівнем досвіду, сферами та мовою програмування.
За час користування сервісу я пройшов три поведінкові інтерв’ю та два технічних інтерв’ю з Data Science. Серед співбесідників були:
- дослідник з Единбурзького університету родом з Алжиру;
- розробниця з Індії, яка живе і працює в Сан-Франциско;
- дата саєнтистка консалтингової компанії з Чикаго;
- розробник з Єгипту, який живе і працює в Данії;
- майбутній fullstack-розробник, який навчається на
10-місячному курсі з Індії.
Для чотирьох з п’яти моїх співбесідників англійська мова не рідна. Що не завадило нам корисно провести час і попрактикуватися в потрібних сферах.
Чи можливо, що мені не знайдуть співрозмовника
Оскільки сервіс безплатний, то ймовірність, що знайдеться партнер для спеціалізованої розмови — 50/50. Принаймні, з мого досвіду розподіл такий. З поведінковим інтерв’ю ситуація простіша.
У призначений час переходиш за посиланням і чекаєш візаві. Максимум чекання складає 8 хвилин, хоча сам сервіс говорить, що в середньому кандидата знаходять за 57 секунд. Але в мене таке було лише раз.
Процес пошуку співбесідника для користувача
Якщо за 8 хвилин усе ж кандидата не знаходять, то тебе просять перенести сесії на інший день. Тому варто готуватися до інтерв’ю, але розуміти, що воно може й не відбутися.
Вибачення, якщо співбесідника не знайшли
Як проходить інтерв’ю
Процес співбесіди максимально наближений до реальності. Після призначення дати дістаєш перелік запитань як інтерв’юер. Подібний список, але з іншими питаннями, має й майбутній співбесідник.
На початку сесії один з вас стає інтерв’юером, інший — кандидатом. Ви можете бачити одне одного через відеозв’язок, а друкувати код чи думки в спеціальному текстовому редакторі.
Сервіс радить проводити одну співбесіду
Сесія може тривати максимум до двох годин, після цього вимикається. Тому одна співбесіда може тривати й годину, це вже як піде розмова.
Запитання, які на мене чекатимуть
На що відповідатимеш, залежить від типу інтерв’ю, який обереш. Наприклад, для дата саєнтистів завдання може звучати так: «Уявіть, що ви працюєте в компанії Lyft і відділ клієнтського сервісу хоче покращити активність користувачів у додатку. Що ви можете зробити як дата саєнтист?».
Які саме інструменти використовувати — на вибір користувача. Це може бути аналітика повернень у додаток, машинне навчання, яке показуватиме, хто з користувачів скоро піде й кого можна повернути знижками тощо.
Головне завдання — довести, що розумієшся у сфері й маєш необхідні знання та навички.
Що бачить інтерв’юер під час проведення співбесіди — питання, співрозмовника та текстові роздуми від кандидата
Ніхто не забороняє інтерв’юеру ставити власні запитання, дотичні до предмета обговорення. Я стараюся підготувати кілька додаткових запитань. Наприклад, щодо важливих метрик у додатку, A/B тестів та статистики, на якій вони ґрунтуються. Це дає змогу подивитися, чи має кандидат досвід і звернути увагу на можливі слабкі сторони, які варто підтягнути перед справжніми інтерв’ю.
Після кількох сесій розумієш, що кейсів, які потрібно вирішити, як і питань для поведінкового інтерв’ю, обмежена кількість. Тому як кандидат щоразу стараюся відповідати трішки по-іншому, щоби це не виглядало як повторення попередньої співбесіди.
Скільки варто працювати з цією платформою
Залежить від цілі, яку ти ставиш. Якщо хочеш впевнено почуватися на співбесідах, то варто спробувати пройти
Приклад зворотного зв’язку для кандидата
Я для себе обрав Pramp як професійну можливість тримати себе у формі, практикувати розмовну англійську та знайомитися з колегами з усього світу. Тому надалі планую хоча б раз на тиждень-два використовувати інструмент.
Чи є недоліки в роботі Pramp та загалом в імітаційних інтерв’ю
Який би сервіс не був корисний, він має кілька недоліків.
- Немає впевненості, що підшукають кандидата. У випадку поведінкового інтерв’ю співрозмовника легше знати, але у випадку спеціалізованих, типу Frontend чи Data Science — складніше. Хоча інколи це вносить свою «родзинку» — коли впевнений, що зараз нікого не буде й підеш спати, а натомість з’являється візаві.
- Інколи з’являються проблеми зі зв’язком, коли перемикаєш режим з інтерв’юера на кандидата. У мене таке трапилося, коли проспівбесідував колегу з Чикаго, але вона мене не змогла перевірити як кандидата, бо ні я її, ні вона мене не бачили й не чули. Думаю, ще сконтактуємо через LinkedIn.
- Легка система перенесення дати чи скасування інтерв’ю. Оскільки вони відбуваються ввечері, є велика спокуса і простота пересунути зустріч подалі. Тут легко прокрастинувати й казати собі: «Проведу співбесіду завтра». Тому потрібен додатковий самоконтроль.
Знаю, що це — не єдиний із подібних сервісів. Але спробував цей і мені сподобалися простота та доступність.
Чи зайде він тобі? Не знаю, але варто переконатися на своєму досвіді. Для людини, яка тільки хоче зрозуміти, як проходити співбесіди, це може стати хорошим тренажером: без ризику втратити цікаву робочу пропозицію і з можливістю познайомитися з колегою з іншої країни.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів