З універом або без: чи потрібен ІТ-спеціалісту диплом ВНЗ

Я Роман Апостол, випускник факультету кібернетики університету Шевченка і мені 34 роки. Так склалось, що за своє життя я закінчив універ, спробував аспірантуру, яку кинув, був співзасновником Preply та тімлідом в Google. Останньому віддав 4 роки життя. А сьогодні я CEO та co-founder Mate academy, онлайн-школи програмування, 90% випускників якої знаходять роботу в IT.

Зараз тривають вступні кампанії у ВНЗ. На цьому фоні й собі згадалось, що приймати такі рішення було непросто. Проте сьогоднішнім абітурієнтам і так вистачає невизначеності через війну, а тут ще додаються страждання через вибір вступати в універ або ні.

Свого часу я обрав навчання у виші. Моє життя за період університету Шевченка виглядало якось так: зранку — пари, соціалізація. Ввечері — робота та практика. Так я прожив 6 років і саме завдяки цьому формату далі трапились Preply, Google та Mate academy. Але є різні шляхи.

Цей текст — власні думки та висновки, до яких я дійшов на різних етапах професійного життя. Можливо, абітурієнту, який думає обрати програмування, вони будуть корисними.

Навчання в університеті: плюси та мінуси

Плюси університету — нетворкінг, романтика студентського життя та (в ідеалі) теоретична підготовка. У період мобілізації на час війни — це також відстрочка від призову. До того ж батьки спокійні, що у тебе буде диплом.

Мінуси — відсутність реальної практики. Після навчання доведеться починати з початку, щоб знайти роботу.

Освіта має змінювати життя людей

В ідеальному світі (!) освіта в універі повинна давати студенту не лише фундаментальні знання, а й мінімальну базу для першої роботи в ІТ. Знайти роботу — це, в якомусь сенсі, змінити своє життя.

Якщо ви хочете стати програмістом — в університеті цей процес відбуватиметься достатньо повільно. Для того, щоб бути суперкрутими програмістами, якісними інженерами, доведеться самостійно вчити основи та багато кодити. Є ймовірність, що частково цю базу дадуть на парах, але практичний досвід потрібно шукати на стороні.

Серед випускників Mate є чимало студентів різних вишів, які вчаться програмувати у нас та паралельно ходять на пари, щоб не вилетіти з університету.

І це не тому, що виш — безкорисний етап у твоєму житті. Ставши студентом технічного внз, варто позбутись ілюзій, що 4 роки навчання дадуть знання на все життя. Вчитись потрібно завжди. Вчитись та постійно практикуватись. У Mate з ймовірністю 90% за 4 місяці ви навчитесь і станете програмістом. Проте навіть вже потрапивши в ІТ, треба щоденно інвестувати у розвиток себе, як спеціаліста.

Технічна освіта з універу формує бекграунд

Технічну освіту в універі варто розцінювати, як фундамент. Якщо цей фундамент якісний — він дає хороший технічний бекграунд. Закладає розуміння логіки основних процесів програмування, допомагає структурувати великі обсяги інформації, вчить вчитися.

На початку роботи в ІТ користь від цього може не відчуватись, проте він закладає основи, на які в професійному майбутньому можна спиратись. Коли хтось в розмові згадає RSA чи скаже, що ця задача NP-повна — ви знатимете, про що йдеться. Людині ж без універу про це дізнатись буде складніше.

Поміркуйте, що саме вам цікаво

Якщо ваша мета — ML-програмування, розробка технологічних рішень, дослідження, тоді вступайте до вишу. Якщо ви хочете писати сайти, створювати мобільні додатки — цілком нормально скіпнути університет.

Проте я сам був абітурієнтом і пам’ятаю, що вступити в університет після школи десь морально легше задля внутрішнього спокою. Але надати перевагу онлайн-школі з програмування замість диплома українського ВНЗ — також нормально. До того ж щоб працювати в ІТ зараз не завжди потрібна підтверджена на папері спеціалізація, як от для лікарів чи юристів.

Нетворк та соціалізація — аргументи на користь універу

Університети можуть бути корисні мережею соціальних контактів. Якщо ви обрали топовий університет, у вас буде хороший нетворк і, ймовірно, ви матимете доступ до більшої кількості варіантів, де можна себе проявити.

Пам’ятайте, що ви — це середнє арифметичне 5 людей, з якими спілкуєтесь найближче. Саме тому нетворк — це супер. Свою рекомендацію в Google я отримав від одногрупників мого факультету.

Якщо ви не впевнені, що у вашому універі будуть класні студенти чи викладачі — подумайте, чи воно того варте.

Але нетворк можливий і за межами університетів

Як? Йдіть стажуватись у сильну компанію — туди, куди справді важко потрапити. Так, це складніше, але там ви зустрінете чудових людей і багато чому від них навчитеся.

Чи дає виш шанс

Перемогти в міжнародній олімпіаді з програмування, заснувати стартап, отримати офер від Google — все це досягається системною працею, розвитком власних навичок та практикою. Але, як я казав, хороший універ дає нетворк. А нетворк — це завжди більше можливостей натрапити на той самий шанс. Проте використати свій шанс можна лише завдяки власному задротству (в хорошому сенсі цього слова).

Навчаючись у виші, погана стратегія обмежуватись матеріалом, який дають на парах. Потрібно вміти шукати, докопуватись до інфо, гуглити іноземною мовою та бути інлайн з реальним світом сучасних технологій.

Диплом не гарантує роботу

Роботодавцеві, в першу чергу, важливі скіли. Здебільшого вимога про вищу освіту у вакансіях — формальність. А на рівень зарплати впливає не наявність диплома, а ваш досвід та рівень англійської. Я б сприймав вищу освіту для ІТ-спеціалістів скоріше як бонус, а не як гарантію.

Головне у всій цій академічній системі — не згаяти час. Вступивши у технічний виш, не відкладайте практику на після універу, бо без неї жоден напис в дипломі не переконає рекрутера взяти вас на оплачувану роботу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

1) Для автора ВУЗЫ прямые конкуренты. Иначе кто пойдёт в его он-лайн школу программирования.
2) Смог бы автор попасть на работу в Google не имея образования?
Правильно — на пушечный выстрел бы не подпустили.

3) Всё кому не лень обплевывают образование, но зачем-то дружно Все прутся его получать.
Не нравится украинское. Идите в Ельц или Кембридж.
Или Вы не графских кровей и денег нет?
Так не выделывайтесь.

4) Не путайте убогое формошлепство однодневное которым занимаются большинство с фундаментальными знаниями.

Універ — це спосіб достатньо весело провести 4-5 років життя. Чи не найкращих років! Можна вчитися, можна реалізовувати себе у спорті, творчості, науці. Можна просто тусоватися і ловити кайф. Всі оці перегони за довгим доларом почнуться колись вже потім і вони ну аж зовсім не настільки цікаві, як якийсь студентський турпохід, своя рок-група у підвалі чи виступ у фестивалі КВК. Долар потім у всіх однаковий, а студентське життя у кожного яскраве і своє.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо хочеться «зайти в ІТ» після 30, маючи взагалі нерелевантну (гуманітарну) освіту, то краще йти в «західний» універ на бакалаврську програму (це 3 роки, бажання та можливість є) чи все ж пробувати «зайти» через неуніверситетську освіту та практику?

Думаю про Data Science/AI/ML, але переживаю, що буду після закінчення програми 35 річним джуном, як до мене будуть ставитися потенційні роботодавці.

Мотивація — теперішня професія дає нормальний дохід, але дуже залежить від українського ринку та дуже на ньому завязана, хочеться щось набагато мобільніше та глобальніше (а якщо вже взагалі відверто, то теперішня робота вже й взагалі нецікава).

ничего-ничего, скоро закончится эпоха безграничного QE и дешевых денег, и перестанут по 5М отваливать «за идею», и все новые фаундеры-второкурсники поймут некоторые понятия из матстатистики, которую они успели прогулять, и начнут серьезнее относиться к силе знаний в хороших университетах

«гірше» — довольно-таки субъективное понятие, и малоприменимо к раздаче шаровых денег;
в каком-то плане да, если не дают шаровых денег, то наверно становится хуже тем, кто их ожидает получить, но не получает =)
Я получал образование, чтобы понимать принципы функционирования систем, и вот ожидаю возвращения здравого смысла в сферу венчура в частности и в финансовую систему в общем, а кому от этого будет хуже, а кому лучше — мне плевать.

согласен с Вами, я сугубо за нейтральные рыночные отношения, хоть черти лысые, но чтоб по правилам и по уму
к сожалению, this is not the case so far

Я Роман Апостол, випускник факультету кібернетики університету Шевченка

Буду ще одним, хто тобі на це вкаже. Це приблизно як син Порошенка з заможної сім’ї буде розповідати миколам, що треба просто начать-с-сібя. Не ображайся.

Якщо плануєш заводити трактора, то освіта обов’язкова. Не треба серйозно сприймати саксес-сторіз про 19-річного рубіста, який поїхав до Ельфії працювати без освіти. То треба бути або щасливчиком, або реальним генієм, при чому запруфаним. Потім йти за освітою у 30 років тобі не дуже буде прикольно.

Освіта — обов’язкова.

Давно про це накатав: dmytrogladkyi.com/...​talog/posts/why_education

Давно про це накатав: dmytrogladkyi.com/...​talog/posts/why_education

1) Філософія, політологія та інша «гуманітарна хна» — це чи не найважливіше, що має давати виш. Наприклад, щоб не читати на форумі теми «моя хотіти платити 5% податку, а не 45, тому моя ще не звалили, але коли почалась війна, то моя готові дати 150К з барського плеча».
Тут основна проблема в тому, що класних гуманітарних курсів і викладачів у нас мало.
2) Конспекти — це спосіб забезпечити «мінімальну якість». Норм чувакав воно не треба, та може і універ не дуже допоможе, але для середнячків і нижче, конспект — це гарантія, що хоч щось прочитав/прослухав і не буде вигадувати якусь дичину на екзамені

А тепер про справжню біль:

на 2-3 курсі більше комплексних завдань, які б перетікали одне в одне. Наприклад: побудова якогось продукту від структури даних, СУБД, сервісів, до UI репрезентації.

Отут проблема в __середньостатистичних__ студнях: все це буде зроблено в останній день «на відєбись».
Навіть в рамках семестру, коли робота над проектом розбита на «лабораторні», багато хто їх робить лише на рівні мінімальних вимог.

Дуже цікава думка

... щоб не читати на форумі теми ...

А як, або «чому» це повинно допомогти?

А як, або «чому» це повинно допомогти?

Одна (чи не найважливіше) частина освіти — це формування у людей спільних цінностей та розуміння правил співіснування в суспільстві, а це включає в себе не лише розуміння важливості захисту своїх прав, а ще у розуміння важливості захисту прав інших співгромадян та своїх обов’язків (з останніми 2 пунктами у нас проблеми).

Тут є звісно інший челендж — це всратість гуманітарної науки у нас, тому ще треба знайти викладачів здатних сформувати ті цінності і навчити наступні покоління.

Філософія, політологія та інша «гуманітарна хна» — це чи не найважливіше, що має давати виш

дуже розумна думка. світогляд і цінності формуються не лінійною алгеброю чи функаном. а предметами, які технарі відносять до «гуманітраної хні».

И в каком университете кафедра философии что-то втирает про налоги и какими они должны быть? Я вот такого не помню, хоть универ заканчивал и даже сдавал канд. экзамен по «Философской проблеме познания». 45% платить не проблема, если при этом будет оставаться нормально на жильё, еду и одежду, транспорт и не только на себя, а и на семью.

Залежить від довгострокових цілей, які собі ставиш — ким і де хочеш бути

Это для Украины диплом — как бонус для работодателя, который ни на что не влияет. Для других стран все совсем по-другому. Столкнулся с внутренним рынком IT Германии. Очень часто уже при подаче заявки на работу нужно прикрепить скан диплома. Но даже если такого требования нет, не значит что он не нужен. Уже после получения оффера его могут попросить. Если диплома нет, то работа с проектами, критичными по безопасности просто закрыта (например в аутомотив сфере) и твои скилы никого не волнуют.

Взагалі де логіка в цьому?

Кілька разів від різних людей вже чув що «диплом в Україні» це такий собі маркер що ти в принципі здатен витратити кілька років на досягнення мети. Або «нарішати» її собі. Бо працювати по спеціальності тут й так мало хто буде. А так хоч ачівку дадуть.

Ну, тут не все так просто :)
По-перше, мало мати ту вищу освіту™. Ще б й непогано щоб в країні на неї був попит. Бо ми постійно генеруємо купу математиків, істориків, фізиків і ше купу інших спеціальностей. Яким банально нема куди себе подіти, згідно отриманої освіти.

Окреме, звісно ж, питання, «навіщо ти туди поступав?». Але ж гей, хто в свої 17-18 знає чим хоче займатися завтра?

По-друге, є ше така тема як співвідношення грошей до витрачених ресурсів. Якщо на умовному будівництві ти заробляєш більш ніж умовним фізиком та/або з меншими витратами то вибір робиться не на користь фізики.

Мій товариш ше з шкільних часів обожнював хімію, почувався в ній вільно як риба в морі. Звісно ж, пішов на хіміка. Червоний диплом. І навіть кілька років попрацював за фахом.
Зара обслуговує термінали в банках. За це і платять більше і мізки виносять менше.

Інший мій товариш за освітою фізик. Крутить гайки в веломайстерні. Ше й доволі відомий чувак бо вели йому на обслуговування надсилали аж з іншого кінця країни.

Так і живем.

Саме так, це навіть має «наукову» назву — «відсутність соціального ліфту» за цим напрямком.

Це тому купа укрів на заробітках з дипломами роблять некваліфіковані роботу?

Наличие диплома — вещь необходимая, но недостаточная. Так что, никакого противоречия нет.

Від себе лиш додам, що дана демогогія працює лише з укр освітою та універами. В тій же Канаді та США (це точно знаю), є co-op програми, які дозволяю скупати курси за рахунок практики в компаніях, які співпрацюють з універами. Там і досвід збирається та й освіта зовсім інша: проекти часто корисні, робота в команді і тд. Тому це все релевантно лише, якщо ви не дотягнули до отримання освіти за кордоном

Не варто ідеалізувати. Я бачив випускників вузів США які приходили працювати в Гугл і нічого особливого в них не було. Також знаю історію українця студента США, який за 3 роки не навчився цикли писати, а після тренінг центру softserve отримав роботу.

Ясна справа що срібний призер міжнародної олімпіади з математики в типовому випускнику вузу США не побачить нічого особливого.
З одного з фрагментів фільму «гра на пониження» (весь фільм я не дивився) у мене склалося враження, що в США цінують призерів міжнародних олімпіад з математики:
— Якщо дійде до 8%, буде армагеддон?
— Так, правильно.
— Чому про це ніхто не говорить? Ви впевнені в підрахунках?
— Погляньте на нього — це мій кількісний аналітик. Не помічаєте нічого особливого? Погляньте на обличчя. На його очі! Я натякну. Його звати Янг! Він переможець з математики у Китаї. Він навіть англійською не говорить! Так, я впевнений в розрахунках.
(Насправді мене звати Чанг і я говорю англійською. Джаред любить казати що це не так, бо так я здаюся більш вартим довіри. І на тій олімпіаді я зайняв друге місце).

Я бачив випускників вузів США які приходили працювати в Гугл і нічого особливого в них не було.

Проблема в том, что без хотя бы бакалавра — их на эту позицию не взяли бы.
Т.к. в Штатах требование бакалавра в ИТ (даже для местных), тоже далеко не редкость — в отличие от той же Германии.

без хотя бы бакалавра — их на эту позицию не взяли бы.

well, в мене в команді в Гуглі був інженер після буткемпа.

Я сейчас посматриваю требования к инженерным позициям во всяких амерских фаангах итп — в основном, везде хотят минимум бакалавра.

Закінчив 10 клас. Зараз по рівню знань я trainee-junior js fullstack . Що порадите? Забити на школу і весь час програмувати(не вступати до вузу) чи паралельно програмуванню готуватися до зно , і вступити до престижного технічного вузу. Чи актуальний ще вуз якщо я маю вже цю базу програмування (алгоритми , структури даних)?

Вступай в універ.Паралельно з навчанням будеш працювати,так багато роблять.

Вибери собі цікаву область чи й кілька і поступай в спеціальність де дають теорію з цеї області, захочеш потім свічнешся в якийсь західний вуз в магістратуру. На західний вуз зможеш назаробляти грошей, якщо задатися метою.

Штопать вебсайти наступні 40 років і конкурувати за кусок хліба з випускниками 4-місячних курсів — це не те саме що криптоналіз, не квантові обчислення, це не розробка для медицини, авто, авіа, бірж чи промисловості, не дата сайенс і не штучний інтелект, і багато чого ще сочного, цікавого і високооплачуваного

Я чогось певен що і структур даних ти знаєш тільки найбазові. В світі ще для тебе багато цікавого

Короч це питання в плані, от я навчився рубанок тримати в руках, мені варто зразу на стройку стругати доски, чи краще далі повчитись на архітектора? Відповідь залежить від тебе

чпокни учительку малювання поки не пізно

якби вчителька малювання була сексі, він би художніком був ))

Вступай на очне, 1-2 роки повчись і переводся на заочне (з виходом на фул тайм), там з баблом диплом отримаєш.
Так ти і поживеш студентським життям (двіж, дівчата, нетворкінг) і сіньором в 21 будеш.

А нащо кудись оце летіти, щоб в 21 бути сіньором бути? Мені здається всеодно до тебе не будуть серйозно ставитись, якщо ти сіньор в 21, а особливо десь за кордоном, де вік часто теж впливає на сенйорність🥲

Як який вуз, в мене викладачі поблажок не робили. Останні два курси довчився на комісіях/талонах, до того на стипендію вчився)

Залишу це тут майбутнім археологам, на майбутнє

courses.prometheus.org.ua/...​etheus CS50 2021_T1/about

На пару тисяч баксів дешевше, вдвічі швидше, з цікавими викладачами, без кабали

Просто мені не байдуже

Найкращий скіл, що мені дав університет це скіл викручуватися будь-якими методами і способами

це ти мабуть ще в арміх не був
левел ап гарантовано

Найкращий скіл, що дав універ — це можливість за вихідні зробити те, що відкладав місяцями) А викручування, то просто збільшення tech debt)

Тема стажування у ДержОрганах не розкрита! :)
МЦТ ставить мету 40% ВВП від ІТ.
А в нас через державу розподіляється 60% ВВП.

А в цілому, чому DOU ігнорить тематику стажування?

1) Для автора ВУЗЫ прямые конкуренты. Иначе кто пойдёт в его он-лайн школу программирования.
Правильно — на пушечный выстрел бы не подпустили.

3) Всё кому не лень обплевывают образование, но зачем-то дружно Все прутся его получать.
Или Вы не графских кровей и денег нет?
Так не выделывайтесь.

4) Не путайте убогое формошлепство однодневное которым занимаются большинство с фундаментальными знаниями.

Не майте сумніву, є люди які цінують отримане і не скажуть дурного слова.

Просто слова подяки не звикли збирати трафік на вебсайти, так вже світ працює, а критикувати знайдеться за що

Пройде час, сприйняття вищої освіти переродиться й оновиться, а якість залишиться на рівні, якість просто так нікуди не дівається. А класична вища освіта завжди буде потрібна й цінуватиметься

Просто захотілось написати щось хороше бачу ви з КПІ

Нажаль якість дівається, так само як і в в бізнесі якщо систематично мати низький фонд із заробітної платні, обладнання та тренінгів — дуже скоро зміниться персонал та певним чином деградує, та якість роботи піде вниз за експонентою. Те саме з освітою, фактично про це на DOU є інтерв’ю із заступником міністра освіти. І разом із тим плюсую — курси це не університет, а тим більше не Універсітет в Берклі чи Стенфорд, випускників котрих як раз і винаймають компанії із Кремнівої долини в першу чергу. Бо засновники самі випускники цих вузів та все зорганізовано, хакатони ярмарки вакансій, практики тощо. Фактично так само як і українські компанії (чи міжнародні із офісами в Україні) роблять в українських вузах.

хотів написати щось хороше :D

Як і будьяка система, якщо вишка не самовідновлюватиметься і не буде йти в ногу з часом, вона звісно вмиратиме, деградуватиме

Ну от наприклад ця в’язовська не в шеві викладає, а було б круто якби.

Але то що в’язовська існує значить що ще є порох там. Чи надовго — час покаже

Наступна стаття буде «Чи потрібні IT спеціалісту курси крім наших»

Выйдите из КПИ, увидите мир, он большой, ваши устаревшие подходы могут быть не актуальны.

Меня приглашали в Гугл, Убер, и в кучу других фирм, без образования.

Занимаюсь глубоким фундаментальным рисерчем в сфере, которую выучил сам с нуля. Все в открытом доступе, можно изучать. Знаю еще кейс: Один из всемирно известных продвигателей исследований в сфере, продвигает их без высшего образования.

Если Гарвард, Йель, и прочие «элитные» университеты такие крутые, почему они не сделали 100 филиалов, чтобы все желающие могли получать их крутые знания по самой лучшей в мире программе?

Ответ прост: этого никогда не произойдет, потому что они получают свою «элитность», и деньги — из ограничения количества людей, которые могут попасть внутрь, zero-sum competition. Простыми словами, высшее образование в крутом ВУЗе — это статусный символ. Такой же, как сумка Гуччи.

Один из всемирно известных продвигателей исследований в сфере, продвигает их без высшего образования.

Поправочка

Один из тысяч всемирно известных продвигателей с высшим образованием оказался без высшего образования

Самоствердився? Ще один топ 0.1% натягує свою логіку на решту суспільства

Аж два генія в одному місці, просто джек пот

Ще один топ 0.1% натягує свою логіку на решту суспільства

Да, нужно продвигать альтернативные подходы. Если из-за дискуссии, хотя бы 5-10 молодых человек задумается про ВУЗ, и пойдет по другому пути, будет здорово. Я помню ДОУ в 2011, когда читал топики про вышку, и все говорили, что бросать — нельзя. Рад, что не послушал людей, и пошел своей дорогой.

Ну я за тебе рад

Але раз ти топ 0.1% то ти маєш розуміти що успішні люди без освіти — exceptional, а неуспішні люди без освіти — norm

Про альтернативи не думаю. Доповнення, еволюція, нові методи, більше грошей — да, а заміна вищій освіті — nope, людство там вже було.

Весь сучасний світ вийшов з вузів і створений людьми зі ступенями. Так що ні ти, ні екс-гуглєр, ні жоден дропаут не генії, ти як і все що ти читав і робив типу «сам» — результат системи, якій ти пропонуєш знайти альтернативу, на якій зросли і плодами якої існуєте, називаючи це «сам досяг»

Хер з два джобс би щось досяг в гаражі, якби не вища освіта, і якби не воз який вчився, і якби не наука яка творила мікропроцесори. І хера з два ти б знайшов щось в неті і чогось сам досяг якби не було створено гугль і мови програмування якими ти користуєшся.

Не применшуючи тебе, без образ єсішо

Якщо світу треба більше айтішніків і більше нових ідей, їх може готувати тільки система вищої освіти, а не авось

Якщо взяти середнього котика чи кицю, то без системи вищої освіти їх успішне життя і кар’єра — це ексепшен

Але раз ти топ 0.1% то ти маєш розуміти що успішні люди без освіти — exceptional, а неуспішні люди без освіти — norm

Каждый из нас — в чем-то 0.1%.

А что такое успех? Получка повыше, которую можно слить на потребительство? У каждого разное мерило успеха. Для кого-то это решение интересных задач, для других — возможность уделять много ресурсов семье, для третьих — следование своим принципам, для четвертых — свобода, и еще тысяча иных вариантов.

Це вже безпредметно, ми не про суб’єктивні вподобання тут

Ну да для когось успєх — сир подороже, для когось — спижджена стіралка у маріуполі

Можна твій аргумент до абсурда довести і школу відмінити. Набіса людям взагалі більше ніж три класи приходської. Он Шон Бове в школі не вчився, а щось нашкрябав, знач не треба вам табличка множення. Хто захоче сам вивчить

Той Шон Бове свої рісерчі пушає далеко ж не сам, навіть із заголовків очевидно, ексепшенал мабуть. Але він не в вакуумі ж такий правда? І не в пустелі на скелі вивчився.

Це безпредметно короч вже далі

Це вже безпредметно, ми не про суб’єктивні вподобання тут

Все — субъективно. И успех тоже субъективен. На ваш взгляд, большинство успешных людей окончило ВУЗ, получило там знания, и теперь у них социальный статус чуть повыше. Я считаю, что вообще не факт, и что много людей успешны без вузов. Так же, как и много людей неуспешны в обратном кейсе, которые овощуют на грустном после вышки.

ВУЗ — это не про знания. Это в первую очередь стандартизация, ранжирование, и удовлетворение спроса на рабочие места.

Можна твій аргумент до абсурда довести і школу відмінити

А в чем проблема? Я за Homeschooling с достаточным объемом социализации (en.wikipedia.org/wiki/Homeschooling), как и 2-4 миллиона семей в США.

ВУЗ — это не про знания. Это в первую очередь стандартизация, ранжирование, и удовлетворение спроса на рабочие места

Перечитай отетово зо штири тисячів разів

коли дойде де впав, то я ще додам що вуз це не тільки про рабочі місця, а й про нову генерацію викладачів і професури.

Получения высшего образования — это не только вопрос о социальном статусе. Учитывая, что в Украине его вообще можно получить на easy-peasy, то не могу понять в чем демагогия.
Вы явно не следите за рынком для джунов, оно конечно понятно, вам и не надо, но ... Как-то один мой прекрасный друг высказал замечательную мысль о том, что если бы ему пришлось пробиться в разработчики сейчас, а не 10 лет назад, то хрен бы он пролез. Опять таки, я не разработчик, а диз, но в компании где я сейчас работаю (Германия), в такой казалось бы «простой» профессии, с меня требуют диплом! Хотя, так же сама сидела и учила все со свободных источников, потому что курсы оказались до одного места.
Со слов hr-ов в моей компании, то они на самом деле даже не рассматривают кандидатов без диплома.

в компании где я сейчас работаю (Германия), в такой казалось бы «простой» профессии, с меня требуют диплом!

Там, скорее всего, не yни-диплом имеется в виду — а диплом об окончании проф-образования (обычно 2-3 года, типа совкового ПТУ).

В Германии очень мало где требуют уни-дипломы и мало кто их получает (что-то типа четверти трудоспособного населения).

Это да, но без диплома с уни зп выше, повышения не ждать. Опять же говорю основываясь на опыте коллег. На более серьезные вакансии того же UX dedigner требуют только дипломы с университета. Возможно, то мне такие вакансии попадались

диплом об окончании проф-образования (обычно 2-3 года, типа совкового ПТУ).

Ты про фахохшулле (FH) говоришь, видимо. Это не ПТУ, это институт, только там учатся три года, и в программе нет философии и антропологии всякой — только программа «по делу». И приравнивается к высшему образованию, просто университетские «титулы», типа «магистр наук» тебе не даются.

Есть массовая статистика, а есть исключения из правил.

Выучили узкую технологию? Поздравляю.
Кругозор и фундаментальные знания Вам действительно не нужны.
Для криптографии видимо сами разобрались с теорией колец и прочими нетривиальными вещами. Хотя скорее используете стандартными готовыми решениями. Главное что работает, а как и что внутри не имеет значения.

Да, разбирался сам, иногда — мозговали с командой. Без преподавателей.

Много кругозора получил из книжек, которые в вузах не преподаются. Некоторые из них, считаются маргинальными в рамках стандартизованной системы образования. Вы считаете, что знания можно получать исключительно по ней?

А по-поводу «готовых решений», можете еще посмотреть на необразованного человечка из сферы, Шона Бове, который двигает всю индустрию вперед: dblp.org/pid/203/4291.html

Что-то мне подсказывает, что среди ваших укр. коллег, таких паперов, на которых строят современную инфраструктуру мира, в последнее время — не видать. Несмотря на все ваши «фундаментальные знания».

Та ладно, ви алгебру вивчили на нормальному рівні без університету?

Уровень мог бы быть лучше, но в мои задачи входит изучение исключительно практически полезных или же интересных вещей. То есть, то, что нужно для моей сферы, я знаю. Остальное — нет. Если будет нужно — изучу. Могу сказать так: кого не спрошу из «матанщиков», окончивших вуз — практически никто не смог помочь с пониманием каких-то концепций. Они что-то выучили в вышке, но не используют эти знания, вот и забыли их.

Те що в університеті можна не вчитися не означає що там не вчать) Я не сперечаюся що є люди що досягають успіху і без вузу, але ваше твердження «ВУЗ це не про знання» хибне. В університетах все ще дають багато знаннь які ви наврядчи в тому ж обсязі вивчите самі(і які дійсно можуть не знадобитися)

Утверждение не мое, спасибо Robin Hanson и его теории Signaling.

Можно с радостью учиться и получать знания в универе. Так же, можно получать их вне его. Вузы дают стандартизованную программу образования. Я считаю, исходя из личного опыта, что нестандартные программы — более эффективны.

Технічні програми і підручники створювались експертами(це стосується не тільки вузів, але в школу ходити обов’язково тому шкільну програму ніяк не оминути:). Ви не вивчите математику самотужки краще ніж у вузі. Людина може краще вивчити програмування, але то лише тому що воно погане в українських університетах. Тобто проблеми якщо і є то в конкретних програмах і вузах, а не в ідеї вищих учбових закладів загалом. Якщо ж предмет викладається нормально то учень вузу буде знати його набагато краще ніж той, хто вчив самостійно.

Ви не вивчите математику самотужки краще ніж у вузі

Это неправда. Определите ваш критерий «выучить лучше». Для меня, один из критериев знания — его практическое применение. Sean Bowe делает штуки, которые популярны на весь мир и защищают огромные системы. Для меня, он в 100 раз более успешен, чем обычный препод из КПИ.

Вивчите краще = краще вирішувати задачі і краще знати теорію. В університеті вчать лінійну алгебру, звичайну алгебру, матан, алгоритми, дискретку, диффури, топологію, функан, комплан. Все це використовується в деяких областях програмування і все це майже неможливо вивчити самотужки
P.S. Я не знаю кто такий сін бов, але на кожного видатного(не знаю чи видатний вій) науковця без освіти що жив в останні 100 років неважко привести сотні видатних науковців з освітою(варто просто заглянути на вікіпедію). А ця людина навіть в гуглі не вибивається

Большинство людей, которые учили эти предметы в вузе, сейчас не могут пересказать их. Зачем они их учили, если они им не пригодились в жизни, и они были забыты? С таким же успехом, они могли их НЕ учить.

Напротив, я, и другие люди — выучили какие-то предметы вне вуза, под конкретные задачи.

майже неможливо вивчити самотужки

Если вам тяжело учиться в одиночку, всегда можно нанять людей со знанием, которые помогут все понять. Можно собираться в группы, и учиться вместе. Можно смотреть онлайн-лекции, и много чего еще.

Большинство людей, которые учили эти предметы в вузе, сейчас не могут пересказать их

Большинство влаштувалось тепло на роботі, а в’язовська філдса отримала, хтось із твоїх знайомих формошльопів самоуків отримав філдса?

Если вам тяжело учиться в одиночку, всегда можно нанять людей со знанием, которые помогут все понять. Можно собираться в группы, и учиться вместе. Можно смотреть онлайн-лекции, и много чего еще.

Вітаю, так вже було 500 років тому, з’явились вузи

Мейтакадемі коштує дорожче ніж 4 роки кпі. То в чому профіт?

выучили какие-то предметы вне вуза, под конкретные задачи

Це можна робити і у вузі

Ну якщо люди погано вчилися то що ж поробиш. Ось у мене дідусь, коли ще живий був, так багато що чудово пам’ятав(хоча працював в казначействі). Університет дає можливість вчитися але, звичайно, не всі користуються нею
Викладачі в університеті і є ті люди зі знаннями що допоможуть зрозуміти. Онлайн лектори не перевірять ваші домашні або модульні завдання і, більш за те, чомусь я не думаю що багато хто слухає по 4-5 семестрів алгебри та матану при їх онлайн вивченні як це роблять в університетитетах(а ще диффури, функан і багато чого). Брати стільки окремих курсів будет дуже затратно не лише по часу, а й по грошам

Я считаю, исходя из личного опыта, что нестандартные программы — более эффективны.

І робите помилку, яку проговорюють зазвичай на першому курсі в базових курсах філософії, дискретної математики, логіки, математики:
Ви з того що вірно для 1 робите висновок, що воно вірне для всіх або хоча б для значущої кількості людей.

Мій досвід (хоча це і є певна вибірка людей, але не факт, що він масштабується на всіх) говорить,
що люди (1), які не закінчили універ (або не вчились, або не довчились), мають більше проблем у часи кризи і не досягають того ж рівня кар’єри, що і ті, що мали схожі умови, але «досягли» диплому (2).
Також люди з групи 1 зазвичай виїжджають не за рахунок того, що отримали знання самостійно зовні університету, а за рахунок софт скілів (уміння переконати співрозмовника).

Ви з того що вірно для 1 робите висновок, що воно вірне для всіх або хоча б для значущої кількості людей

Я не занимаюсь социальной инженерией и не расставляю «значущее количество людей» «по местам». Декларация простая: 5 человек прочитает мысль, задумается, не пойдет в вуз, я посчитаю это успехом. Если 500 человек все равно пойдут в вуз — это их выбор. Но возможно, моя мысль поможет 5 людям убедиться в том, что они тоже правы, и что эти 500 людей могут быть ничуть не «более правы», чем 5.

О каких преимуществах высшего образования идет речь, если в Украине подавляющее большинство студентов — протирает парты. И о том, что в айти много людей работает, не имея профильного вуз-образования. Так с таким же успехом, они могли бы сразу, вместо вуза, пойти в айти, и к выпуску — опережать сверстников на 5+ лет. А может, айти — это не их тема, и они это сразу поймут.

О каких преимуществах высшего образования идет речь, если в Украине подавляющее большинство студентов — протирает парты.

Не цвірінькай, ти ж не був там, то звідки ти знаєш хто там що і скільки протирає
Тебе послухати то люди такі дауни, що йдуть протирать парти від немачогоробить.

опережать сверстников на 5+ лет

В чому саме опережать? В роках досвіду формошльопства? Зовсім ні

Програмування — досить специфічна і нескладна діяльність. Формошльопить так легко, що це чудово робиться під час навчання. А от айті загалом — зовсім інша річ.

ти ж не був там, то звідки ти знаєш хто там що і скільки протирає

Я провел какое-то время в вузе, мне не зашло. Кому-то оно тоже не зашло. Я ориентируюсь на них. Не на тех, кому там было збс.

Співчуваю ) як університет тобі поні не купив, з того ніяк не випливає те що ти пишеш

В чому ти опережаєш наприклад пана ексгуглєра?

Давай, битва топ 0.1%, граємо

Но возможно, моя мысль поможет 5 людям убедиться в том, что они тоже правы

Іпать-копать. Думка не допоможе переконатись в тому, що вони праві, вона просто покаже факт, що є люди з такою ж думкою.
Наявність у вас такої ж думки як і у них не зробить цю думку правильною (шкільний підручник логіки :) )

Если Гарвард, Йель, и прочие «элитные» университеты такие крутые, почему они не сделали 100 филиалов, чтобы все желающие могли получать их крутые знания по самой лучшей в мире программе?

Якщо ви такі розумні, то чому строем не ходите :)
Елітність університету — це в тому числі достатній доступ до топових викладачів, а 1 викладача не вистачить вести в 100 філіалах.

Один важливий аспект наукового методу: треба сформувати спільний бейзлайн для подальшої розмови.

В нашому випадку: як міряємо успіх. (Далі мета зрозуміти цей безлайн, а не знецінювати ваші слова)

Меня приглашали в Гугл, Убер, и в кучу других фирм, без образования

«Запрошували в фаанг» — це що означає? Яка позиція? Чим займатись? Запрошення — це офер чи запрошення на співбесіду?

Занимаюсь глубоким фундаментальным рисерчем в сфере, которую выучил сам с нуля. Все в открытом доступе, можно изучать.

Яка сфера? (на першій сторінці вашого сайту я досліджень не побачив)
Що ви називаєте «фундаментальними дослідженнями»? Які інші визнані/відомі дослідження будуються на ваших?

Исследования именно фундаментальные, связанные с тем, что вы увидели на сайте. Все интересующиеся и сидящие в такой же теме — могут маякнуть в директ, пытаться подстроиться под ваши критерии («пригласили на должность Х, а не на CTO — ни о чем», «если на вашем папере не базируются 25 других паперов») ради беседы — не интересно.

В нашому випадку: як міряємо успіх

Никак. Успех субъективен. Поэтому, ВУЗ для него не обязателен. Если в вашей системе ценностей, вышка — обязательный критерий успеха, значит ее надо получать. У меня есть личные критерии успеха, они не имеют значения в контексте беседы.

Богдан тобі м’яко натякнув що потуги пана Шона Бове не тягнуть на високе звання «пушить індустрію». Але для кожного поняття висоти — суб’єктивне

Подібні «фундаментальні» дослідження у співавторстві та з 0 індексом цитування випускаються пачками в будь-якій магістратурі по всій планеті. Я вже про аспірантуру промовчу

З такої логіки виходити, так на ДОУ тут куди не плюнь попадеш у фундаментального дослідника.

Подібні «фундаментальні» дослідження у співавторстві та з 0 індексом цитування випускаються пачками в будь-якій магістратурі по всій планеті. Я вже про аспірантуру промовчу

скопус:
www.scopus.com/...​.uri?authorId=57207982996
* ZEXE: Enabling decentralized private computation Bowe, S., Chiesa,... 31 цитування
* Sonic: Zero-Knowledge SNARKs from Linear-Size Universal and Updatable Structured Reference Stringsю Mary Maller, Sean Bowe,... 66 цитувань
* A multi-party protocol for constructing the public parameters of the Pinocchio zk-SNARK. Bowe, S., Gabizon, A.,... 25 цитувань.
нагадаю, що в західній трації перший автор = вніс найбільший вклад в роботу.
хотілось би на цьому фоні подивитися на Ваші роботи і їх цитованість, бажано написані «в будь-якій магістратурі», можна у співавторстві.

Звідки ви лізете віруючі крипти

Проект Zcash был официально объявлен исполнительным директором Зуко Вилкоксом (Zooko Wilcox) (англ.)рус. 20 января 2016 года как эволюция существующего проекта Zerocoin (работа Мэтью Грина, Яна Майера, Кристины Гарман, Авиэль Д. Рубин, в Университете Джонса Хопкинса, факультет компьютерных наук)

Не бачу тут Шона Бова. Я не полінився і послухав Шона Бова інтерв’ю, де він сам каже що кинув школу щоб вчити криптографію і обана, його дружбан вчив його криптографії безкоштовно. Оплески всім би так на шару вчитись в когось криптографії

Шон Бов — ноль без палочки і його папери нічого не варті без співавторів, як і ви і ваші аргументи ні про що. Шон Бов — нічим не особливий формошльоп, біля розумних людей

хотілось би на цьому фоні подивитися на Ваші роботи і їх цитованість,

А я і не заявляю що я пуп землі і геніальний самоук, мій папір лежить собі вдома нецитований, вам він нецікавий

Шон Бов — ноль без палочки і його папери нічого не варті без співавторів, як і ви і ваші аргументи ні про що. Шон Бов — нічим не особливий формошльоп, біля розумних людей

ну я принаймні намагаюся знайти об’єктивні критерії, щоб порівняти його рівень експертизи з рівнем експертизи середнього випускника, а не просто розмахую яким-небудь дипломом з криками, що «всі у кого такого нема — говно».

Павєрь, якщо біля мене буде пара phd з криптографії, я тобі об’єктивно наговнокодю більше чим шон, ще й тебе в автори візьму.

Ми ж здається домовились про суб’єктивність успіху, чи вже на об’єктивне перейшли, я заплутався

Так от об’єктивно паперів на скопусі від середніх випускників вузів стільки що Шона знайти це ще треба знати куди дивитись

Будувати піраміду що от шон, так знач вуз не треба, будь як шон — це якось занадто кучеряво

ну я принаймні намагаюся знайти об’єктивні критерії, щоб порівняти його рівень експертизи з рівнем експертизи середнього випускника,

Ні, ви кидаєте фактами, щоб опонент був змушений захищатись. Ви не спробували сформувати критерії.

Ви не пояснили як Х-індекс є показником експертизи, цей індекс показує цитованість, яка сильно залежить від умов в яких знаходиться людина. Подивився Х-індекси декількох знайомих:
— 0,2,2,5. Це аспіранти та вчорашні магістри, що не вилазять за ринок України.
— 7,8,8. Це доценти/професори, що багато займаються освітою, а не активно штовхають наука по всьому світу.

Ці люди не займаються хайповою темою криптовалют. Ці люди не мають публікацій в співавторстві з 3-5 представниками топових світових вишів.

Тобто ваш той Шон є на рівні вчорашнього магістра або аспіранта першого року одного з києвських вишів, які не займаються хайповою темою, та не маю підримки у формі потужних співавторів.

Ви не пояснили як Х-індекс є показником експертизи, цей індекс показує цитованість, яка сильно залежить від умов в яких знаходиться людина.

а цього ніхто не може пояснити, але всюди користуються для оцінки дослідників. в будь-якому випадку я не про те. просто на фоні розповідей про «без вузу немоожливо ні в чому розібратися» от вам людина, яка має _цитовані_ публікації — рівень недосяжний для більшості українських випускників.

«без вузу немоожливо ні в чому розібратися»

Контекст і формулювання важливі.
«Неможливо розібратись без вишу» — так це брехня, бо існують успішні люди без ВО.
Але мова йшла про

Подібні «фундаментальні» дослідження

Я не побачив там фундаментальних статей. Там описи систем. Людина щось (при тому скоріше за все не мале) робила.
Але мова йшла про фундаментальні дослідження. І вам вказали, що фундаменталі дослідження були без його участі (dou.ua/...​rums/topic/39144/#2449807).

от вам людина, яка має _цитовані_ публікації — рівень недосяжний для більшості українських випускників.

Ще одна чудова маніпуляція:
Ви порівнюєте поодинокий випадок (можливо одного з кращих в своїй вибірці) з вибіркою середнячків в досить посередні системі.

Хочете порівнювати з «більшості українських випускників». Ок. Давайте такого самого самородка з України. paulmillr якось не спішить показувати свої фундаментальні роботи.

Але мова йшла про фундаментальні дослідження. І вам вказали, що фундаменталі дослідження були без його участі

ну це тільки якщо «фундаментальні» = «ті, які Вам подобаються». а мені відомі лише 2 значення словосполучення «фундаментальні дослідження». (1) «фундаментальні» = «не прикладні», але в такому випадку треба визнавати, що і те що без нього робилося це теж прикладні дослідження, а не фундаментальні. (2) «фундаментальні» = «важливі для галузі». я не достатньо розбираюсь в крипті, щоб оцінити важливість конкретно його досліджень, але точно знаю, що «просто імплементація» це не те саме, що «неважливі». хоча може Ви і ядро лінукса вважаєте неважливим, це ж просто імплементація.

Хочете порівнювати з «більшості українських випускників». Ок. Давайте такого самого самородка з України.

для початку би з України хоч когось знайти без диплома — тут всі поступають і з дуже поганих причин: (1) воєнкомат, (2) соціальний тиск, (3) завищені вимоги для певних професій. і цю ситуацію треба зламати: в вуз повинні йти ті, кому рельно потрібен full-pack предметів. а коли зовсім не треба, чи треба 1-2, то можна розбиратися самому/на курсах, а не мудохатись 6 років. і я вважаю, що люди можуть самостійно розбиратися багато в чому, хоча так сходу якогось мегасамородка не знайду.

«фундаментальні» = «не прикладні»,
«фундаментальні» = «важливі для галузі»

Беремо такі визначення. Які дослідження Шона потрапляють під те чи інше визначення? Та що про ZEXE поверхнево не потрапляє під жодне з визначень.

для початку би з України хоч когось знайти без диплома
paulmillr якось не спішить показувати свої фундаментальні роботи.

Він наче як забив на універ, але це не точно.

і я вважаю, що люди можуть самостійно розбиратися багато в чому,
хоча так сходу якогось мегасамородка не знайду.

Знову та ж проблема:
Ви «самородків» прирівнюєте з «розібратись багато в чому».
И це все одно не допоможе нам визначити «вплив університету на розвиток спеціаліста», особливо «в середньому» (коли ми говоримо не про самородків)

Беремо такі визначення. Які дослідження Шона потрапляють під те чи інше визначення?

під перше точно нічого не попадає. але туди не попадає навіть багато чисто математичних робіт, так що нічого поганого в цьому не бачу.

а от під друге цілком може попасти те що він наімплементив. просто в мене недостатня кваліфікація в цій області, щоб однозначно оцінити.

Ви «самородків» прирівнюєте з «розібратись багато в чому».
И це все одно не допоможе нам визначити «вплив університету на розвиток спеціаліста», особливо «в середньому» (коли ми говоримо не про самородків)

в такій постановці треба повноцінне опитування проводити як мінімум на тему, скільки в нас програмістів з дипломом, скільки без, а скільки вважає, що вони досягли б того ж самого без диплома. до речі, щось таке в глибинах пам’яті ворушиться, що десь я подібне бачив, але не згадаю.

а от під друге цілком може попасти те що він наімплементив. просто в мене недостатня кваліфікація в цій області, щоб однозначно оцінити.

І при тому що у вас «недостатня кваліфікація в цій області» ви наводите щось як приклад фундаментального дослідження?

в такій постановці треба повноцінне опитування проводити

А краще не опитуванни, а виміри, особливо в постановці:

скільки __вважає__, що вони досягли __б__ того ж самого без диплома

А ще це нас повертає до початку цієї гілки «Не путайте убогое формошлепство однодневное которым занимаются большинство с фундаментальными знаниями.»
Бо робити сайти на вордпресі, не потрібна ні мат/алгоритмічна освіта ні навіть глибокі знання ОС чи мереж.

І при тому що у вас «недостатня кваліфікація в цій області» ви наводите щось як приклад фундаментального дослідження?

як приклад його навів paulmillr, який цим всім займається. я лиш кажу, що поки що не маю причин сумніватися в його словах: я бачу кілька наукових робіт в журналах індексованих Скопус і з високим рівнем цитування, адекватних співавторів і навіть якийсь рівень впізнаваності.

А ще це нас повертає до початку цієї гілки «Не путайте убогое формошлепство однодневное которым занимаются большинство с фундаментальными знаниями.»
Бо робити сайти на вордпресі, не потрібна ні мат/алгоритмічна освіта ні навіть глибокі знання ОС чи мереж.

да дався Вам той вордпрес, в тому ж ML можна дофіга чого робити маючи уявлення про математику чуть не на рівні школи. і взагалі багато де. ну хіба що визнавати тру-програмуванням тільки щось з розряду «розробка нових алгоритмів оптимізації» з доведенням теорем про швидкість збіжності ітд. от тільки виявиться, що таких спеціалістів три з половиною штуки, сидять вони десь в підвалі MIT і в промислове програмування взагалі не вміють.

як приклад його навів paulmillr, який цим всім займається.

paulmillr, який цим всім займається ... за словами paulmillr, який чомусь не хоче показувати свої «фундаментальні дослідження», але стверджує, що вони існують.

я бачу кілька наукових робіт в журналах індексованих Скопус

Скільки з них не мали співавторів з топових універів?

в тому ж ML можна дофіга чого робити маючи уявлення про математику чуть не на рівні школи.

Чудовий приклад. У мене є історія:
Хлопці десь тиждень пробували навчити модель визначати «гарні пропозиції» на ринку нерухомості і «погані». І вперлись, що точність не покращується. Я з 0 це зробив за 1 день, бо знав про існування метрик відмінних від Евклідової.
А хлопці не дурні, ще б тиждень або місяць почитали і самі все зробили.

Схожа історія у мене була з чуваком, який 2 тижні не міг знайти рішення задачі впорядкування подій. Я йому підказав годинник Лампорта. І потім він витратив ще десь 2 дні, щоб винайти векторний годинник.

Человек, которого уважает подавляющее большинство «глубоких» людей из сферы, включая профессоров из Хопкинс, высказал свое мнение про Шона: twitter.com/...​tatus/1122872123645542401

В то время, как на ДОУ люди пытаются полить его грязью, даже и близко не понимая, чем конкретно человек занимается. Возникает вопрос: а какой смысл доказывать что либо, постить ссылки? Все равно народ не поймет, и уйдет в демагогию и троллинг. Поэтому, еще раз: всем, кто в теме — велкам в директ.

Человек, которого уважает подавляющее большинство «глубоких» людей из сферы, включая профессоров из Хопкинс, высказал свое мнение про Шона: twitter.com/...​tatus/1122872123645542401

Чувак із Зкеш кинув респектос своєму колезі (чи працівнику) з Зкеш

В то время, как на ДОУ люди пытаются полить его грязью, даже и близко не понимая, чем конкретно человек занимается.

Хто його поливає брудом?

Возникает вопрос: а какой смысл доказывать что либо, постить ссылки?

Проблема в тому, що ви зараз якраз в цій темі «доводите щось». Чому було б відповідати на мій комент, якщо такої мети немає?
Інша історія, що лінк на фундаментальну роботу закрив би всі ті коментарі, які ви писали, набагато ефективніше.

Скільки з них не мали співавторів з топових універів?

а скільки серйозних робіт сьогодні виходить без співавторів?

Я з 0 це зробив за 1 день, бо знав про існування метрик відмінних від Евклідової.
А хлопці не дурні, ще б тиждень або місяць почитали і самі все зробили.

ну да, значно швидше було б відкласти роботу на 6 років і сходити в вуз... при тім якщо воно використовувалося так як я думаю, то я би ще посперечався наскільки то «метрика».

Схожа історія у мене була з чуваком, який 2 тижні не міг знайти рішення задачі впорядкування подій. Я йому підказав годинник Лампорта. І потім він витратив ще десь 2 дні, щоб винайти векторний годинник.

якщо людина не знає про такий чудовий сайт як www.google.com , то залишається лише шлях через 6 років вивчення всього підряд напам’ять (забуде — уже не знайде). а так міг би ввести в рядок пошуку «event ordering» і в першому ж посиланні (www.geeksforgeeks.org/...​ng-in-distributed-system) є якісь пояснення і ключові слова «logical clock», за якими гуглиться стаття в вікіпедії (en.wikipedia.org/wiki/Logical_clock) з посиланнями і на Лампорта, і на векторний годинник, і ще там на якісь підходи.

Отсутствие контекста и экспертизы не позволяет Алексею понять всю суть Бове. Зуко Вилкокс, признанный эксперт в этом поле, знает лучше:

twitter.com/...​tatus/1122872123645542401

Коли твіттер почнуть приймати як peer review, нагадай мені що я бовдур

Всім відомо що там >5% ботів

A 2012 article by Bitansky et al introduced the acronym zk-SNARK for zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge.[2] The first widespread application of zk-SNARKs was in the Zerocash blockchain protocol, where zero-knowledge cryptography provides the computational backbone, by facilitating mathematical proofs that one party has possession of certain information without revealing what that information is.[8]
Development work on Zcash began in 2013 by Johns Hopkins professor Matthew Green and some of his graduate students.[5]
Zcash is based on Bitcoin’s codebase.[4] It shares many similarities, such as a fixed total supply of 21 million units.[5]

Що там було про underrated? Я не вкурив

нагадаю, що в західній трації перший автор = вніс найбільший вклад в роботу.

ZEXE: Enabling decentralized private computation
Bowe, S., Chiesa, A., Green, M., ...Mishra, P., Wu, H.

Вас не здивувало, що тут чомусь «вклад» співпав з алфавітним порядком прізвищ? В 3 роботі так само

значить автори погодились, що вклад більш-менш рівнозначний.

значить автори погодились, що вклад більш-менш рівнозначний.

Що є достатньою умовою, щоб таке заявити?
Чи включаєте ви в рівнозначність саме науково складову, чи і інші? Наприклад, хтось розробив фундаментальну частину, хтось написав імплементацію, а хтось ну наприклад, лише виконав спланований експеримент, але при цьому дав бабла на дослідження.
Бути може що завгодно, чому ви робите висновки без аналізу?

ну такі деталі можуть знати лише самі автори. просто бути першим автором у добрій публікації — сіріоуз бізнес. такі статті часто виписують в резюме окремо + вони непогано так впливають на шанс розжитись грантом. так що я не повірю, що хтось за просто так віддасть перше місце, особливо якщо він привніс якусь геніальну наукову ідею, а імплементацію міг зробити будь-хто (швидше таким «будь-хто» стане студент-третьокурсник за залік і його ім’я світ ніколи не дізнається )) ).

Слухай, давай так, сподіваюсь всі будуть задоволені

Ніхто не проти що навчитись чогось можна самому

Ось курс, на кілька тисяч баксів дешевший за мейтакадемі, й за 2 місяці а не за штири, без кабали, рекомендуй його усім кого побачиш, хто не хоче вчитись у вузі

courses.prometheus.org.ua/...​etheus CS50 2021_T1/about

А успіх Шона залишим нюансам суб’єктиного, для кого як, на мій смак не бовдур, але і не як тут заявлено «пушає всю індустрію й сучасний світ», максимум що він там робить — імплементація, він не дослідник і не рісерчер.

Єдине з чим я не згоден, що вузи не потрібні, але я це залишу на суб’єктивне. Я чомусь не сумніваюсь що власним доцям і синочкам всі будуть шукати вузи. Тоді й поговоримо.

У нас є навіть в Україні чудові вузи, цікаві сучасні програми і цікаві всесвітньовідомі викладачі. Якщо комусь не нравиться чи хто на око сліпі — вам в Кембрідж або на галєру бабос косить, хай життя вчить. Шонові шонове.

в принципі, з такою постановкою я навіть готовий погодитись.

Богдан тобі м’яко натякнув що потуги пана Шона Бове не тягнуть на високе звання «пушить індустрію»

Не зовсім так, точніше зовсім не так :) . Я взагалі дупля не відбиваю хто той Шон. Погуглив, якийсь чувак із криптовалютної тусовки.

Мені справді цікаво, що людина зробила. Можливо його робота, якось на мене вплине. Але відповіді (небажання показати результати своєї роботи) трохи насторожують.

Ну Шон очевидно здібний хлопець, який дропнувся, бо йому цікавіше було вчити криптографію на авось у когось надурняк аніж в нормальному уні, того ж Джона Хопкінса.

З їхніми цінами на освіту може й не дивно

Але заявляти що Шон щось із себе пушає індустрію бо заавторився з парою phd — таак собі заявочка

Не бажають бо все це висосано з пальця щоб довести що мотивований кодер без освіти — не просто формошльоп на підробітку в професури, а огого! дослідник!

Исследования именно фундаментальные, связанные с тем, что вы увидели на сайте.

На сайті за останні 2 роки 0 публікацій (в Writing). До цього 2 оглядові статті про криптографію.
Дайте посилання на ваші роботи (одна з задач дослідників якраз розповсюдження знань, чи не так?)

Конечно надо учиться
Правильно учиться за границей на дневной форме
А почему?? Потому что тогда есть шанс отсюда съебаться 😂

Не варто змішувати такі поняття як «наявність диплому ВНЗ» та «навчання в ВНЗ».

Щодо «наявності диплому». Я б не стверджував так категорично — потрібен диплом ВНЗ чи ні — в такій широкій сфері як IT. Мабуть, на більшості трендових позиціях типу фронтендера, тестувальника, наявність диплому не є критичною. Але якщо брати до уваги спеціальності як Machine Learning Engineer, Data Science, то у вакансіях вимагають профільну технічну освіту в Computer Science; ба більше, наявність наукового ступеня є немаленьким бонусом.

Щодо «навчання в ВНЗ». В цілому університет (середньостатистична технічна спеціальність) дає наступні знання та навички:
— основи CS, матаналізу, теорії ймовірності, лінійної алгебри, що доволі складно опанувати самотужки;
— «вміння вчитися» — розбиратися в матеріалі самотужки за короткий проміжок часу (не так як в школі, коли все розжовують та кладуть до рота);
— навик пояснювати матеріал (привіт курсові, дипломні, практика).
З мого досвіду — перші курси є дуже корисними та інформативними, на них дають базу. Далі вже йде щось більш вузькопрофільне, але на старших курсах вже можна підробляти та апробовувати ті знання, що були отримані раніше.

Випускник фіз-мат ліцею КНУ та прикладної математики КНУ (+ частково аспірантура) стверджує, що «вища освіта не потрібна» :D

Як на мене, то Mate чудове доповнення до класичної освіти (саме освіти, а не диплому, який отримав десь в посередньому непрофільному університеті попиваючи пивко замість пар).

стверджує, що «вища освіта не потрібна»

I never said that :)

а як на мене, це не «чудове доповнення», а викачка грошей з молодих джунів, які ще не розуміють, що на них чекає. в мене є кілька друзів з універу, які на початку своєї кар’єри не могли знайти роботу, тому подались на ці курси. результат: повчились кілька місяців-півроку, почали ходити по співбесідам (частину компаній пропонували саме на курсах, частину шукали самі), разу з 20го таки влаштувались (що скоріше за все сталось би і без курсів), кинули ті курси і ще 3 роки щомісяця башляли за них гроші. При чому обидва влаштувались в компанії, які знайшли самі, а не в ті, які пропонували на курсах (туди співбесіди просто не пройшли).

при чому при джунівських зп сума виплат ще була адекватною, але коли через рік-півтора зп підросли.. мені навіть страшно рахувати, скільки було витрачено за ті нещасні півроку курсів в результаті.

Освіта потрібна. Але вчитися у університеті треба й самому. Наполегливо, старанно. Вивчати щось поза межами курсів. І все це якось практикувати, бо без практіки все забувається.
Щоб не забути треба постійно повторювати — а цього й досягає постійна якась практіка.
А ще повинно бути цікаво.

У моєму випадку університет дав мені ту саму «базу» — основи програмування, алгоритми та структури даних і т.д. Це допомогло мені, власне, почати програмувати. Я знаходився у колі осіб, яким було цікаве програмування, ми разом вирішували різні задачі, допомагали один одному, що певною мірою теж на мене повпливало. Також у мене була змога спробувати різні напрямки, завдяки чому я зрозумів, що мені подобається і в якому напрямку я хочу розвиватись далі. Я б сказав, що університет може тебе «підштовхнути», можливо, підказати тобі напрямок розвитку.
У будь-якому випадку, щоб отримати оплачувану роботу — потрібно дуже багато працювати над собою і постійно займатись самоосвітою, а університет — це просто невеличкий бонус.

Насправді великий, до того доходиш тільки коли вже за плічма 9-10 років комерційного досвіду. Бачиш колега з Індії, твій ровесник і програмує може і довше за тебе, а на виході такий шлак — що сонар показує 20 років технікал депту і взагалі на трейні схоже, який нещодавно сів за комп’ютер та почав писати hello world. Думаєш собі, блін — а як воно так сталось?Невже не можна було прочитати за такий час той Clean Code чи Refactoring, XP тощо. Справа в тому, коли мені мої різні ліди казали — читай оце, я брав і читав (хоч і не завжди одразу) бо в універі викладачі наполягали саме на такому підході, як і на стандартах програмування тощо, тобто це школа. І якщо порівнювати різні пост радянські вузи, як по Україні так і скажімо Міньск чи Пітер то буде +/- те саме. А на деяких індійських курсах, вчили качати бабулес із іноземців, як по більше операторів написати коли платять за їх кількість тощо. Хоча треба визнати в Банглалорі вже декілька років все краще, набагато, як по хард так і по софт скілам і взагалі індійці бувають дуже різними. А от ми катимось вниз, що нажаль і не дивно.

З моєї точки зору, те, про що ви говорите — не зовсім пов’язано з університетом чи освітою загалом.

Я б це відніс до особистих якостей людини. Якщо людина амбітна, постійно розвивається, старається покращувати свої навички, постійно вчиться — то, відповідно, її рівень теж буде постійно рости. І це не зовсім залежить від того, чи має людина відповідну освіту чи ні. Комусь такий підхід нав’язали ще у школі, комусь в університеті, а хтось міг прийти до цього сам.

Якщо людина амбітна, постійно розвивається, старається покращувати свої навички, постійно вчиться

цікаве питання чому хтось амбітний, а інші ні. і як задизайнити життя людини щоб вона стала амбітною.

як задизайнити життя людини щоб вона стала амбітною.

Могу рассказать как задизайнить что бы была не амбитной. Сделать все наоборот — и может получится амбитна.

Тоді б довелося масово створювати роботів для звичайних робіт.

цікаве питання чому хтось амбітний, а інші ні

В мому розумінні це виглядає так: якщо людині цікаво те, чим вона займається, якщо вона «горить» своєю справою — то будуть з’являтись певні амбіції.

Якщо людині нецікаво, їй не відгукується те, над чим вона працює — то тоді не варто очікувати від неї якихось власних ініціатив і т.д. У таких умовах не завжди є мотивація рости та розвиватись.

і як задизайнити життя людини щоб вона стала амбітною.

Як варіант, обрати таке ремесло, яке їй цікаве :)

погоджуюсь.

звідки береться «людині цікаво»? це генетична характеристика чи залежить від оточення? якщо хтось бачив дослідження на цю тему — буду радий почитати

звідки береться «людині цікаво»?

З моєї суб’єктивної точки зору, цікавість з’являється під час пізнавального процесу. Людина пізнає, так чи інакше досліджує світ від моменту свого народження. Під час цього процесу людина сприймає та реагує на різні чинники. Наскільки я розумію, то зацікавленість — це одна з тих реакцій людини на ті чи інші чинники. Саме ж «людині цікаво» — це вже наслідок подальшого пізнаваня того, що її зацікавило.

Наприклад, людина може зацікавитись комп’ютерною технікою після уроків інформатики у школі. Пізніше, її зацікавило програмне забезпечення та як воно влаштоване. Пізніше вона спробувала створити якусь свою програму. І так далі. Таким чином, на мою думку, і формується цікавість.

Не нужен. Если хотите зарабатывать крупные деньги, быть специалистом узкого профиля — тем более не нужен. Даже вреден: время же — бесценно.
Если есть мотивация, можно изучить любую тяжелую сферу. Если ее нет — можно посидеть в универе, чтобы в голову попытались вдолбить знания, которые забудутся через три года.

Получение «опыта решения жизненных вопросов, коммуникации» за 5 лет вуза не сравнится с опытом, когда 5 лет работаешь, путешествуешь, решаешь взрослые проблемы.
Романтика студенческой поры не сравнится с эмоциями, которые можно получить, когда ты молодой, и у тебя есть пачка денег в кармане.
Миграция в развитые страны спокойно решается бизнес-визой, визой таланта, и другими штуками.

когда ты молодой, и у тебя есть пачка денег в кармане

наркоманией кончается чаще всего это дело, и звездной болезнью с запущенным ЧСВ. Самоуважение конечено никто не отменял, только это не ЧСВ. Заработаное тоже ценить надо и не пускать на ветер.

Не все в житті варто трейдити на «мані в кармані». А «решатєлі взрослих проблем» з мозгами які ще не доросли до них інколи виглядають як убогі позери, не більше (не всі, але такого навалом) :) Всьо відносно

Нам в університеті казали: ми вас вчимо вчитися. І мали рацію.

Без ВО, спецу из страны 3-го мира — в странах эльфии могут не выдать разрешениe на работу.
Соответтсвенно, даже при подписанном контракте он (без разрешения) так и не вступит в силу и работодатель ничего с этим поделать не сможет.

Так что, если в планах фигурирует «трактор» — как минимум бакалавра придётся получать.

Макс, кому как не тебе не знать, что как минимум в ФРГ для айтишника достаточно рабочей визы и опыта, а вот ВО для рабочей визы не требуется от слова совсем. Для блукард — да, ВО обязательно хоть и не всегда профильное.

как минимум в ФРГ для айтишника достаточно рабочей визы и опыта, а вот ВО для рабочей визы не требуется от слова совсем.

До ковидо-истерии, пункт директивы об опыте вместо ВО — в Германии так и не применялся. Требовалось ВО, заверенное через ZAB.
Во время ковидо-истерии — перестали выдавать «голубые карты» (т.к. закрыли посольство в Киеве).
После ковидо-истерии началась война — и теперь в Германии принимают всё что движется и с украинским паспортом.

Так что, «корка» таки нужна. Может статься, что в период крайней либерализации в странах эльфии, разрешение на работу будут выдавать из без неё (скажем, за опыт) — но такие периоды очень краткосрочны и редки.

А они часто готовы заморачиваться с оформлением рабочей визы (в которой, ЕМНИП, более жесткие требования к уровню ЗП нанимаемого спеца)?

В Google тоже пишут unit test-ы и фиксят баги на проде. По большому счету, то что человек там работал, это не так уже и о многом говорит. Ну кроме того что заморочился конкретно по собесам ходить или выиграл гринкарту в лотерею. Скажем мой коллега и надеюсь все еще друг, который долго там работал, когда был джуном писал сайт нашей тогдашней конторы. И его ругал лид постоянно за базу данных без ссылочной целосности и не покрытие кода тестами. А сейлс отдел, за то что екомерс не правильно считал количество проданых копий из за рейс кондишена и дебит с кредитом не сходился. А с универа его и вообще попрели, так как он туда ходить перестал. Так что не стоит думать что там только вундеркинды и работают, хорошие програмисты там работают. Тут тоже есть большая разница что ты там в гугле делал. Может youtube, может создал сам Android или там Go lang, Angular и т.д.. А может просто унылый банальний супорт и багфикс на велоспедных никому не известных фреймверках, которые никому за приделами Google нафиг не нужны.

В цьому й пастка подібних продавців snake oil, совісті нема просто

Чувак очевидно 0.1%, топ із топ, призер міжнародки, випускник кібернетики шеви, який вважай один із топ в україні, звісно він в гугл попав «виключно» через нетворкінг :) і толкає що середнячок із Рівного теж так може, для цього середнячку з Рівного чи Вінниці досить занести бабоса на правильні онлайн курси, а диплом ну нафік він тобі, миколо, це складно

Якщо умовний 0.1% після онлайн курсів попаде в фаанг, це чудова історія успіху для наступної статті на доу, і нікого не колише, що 99,9% просто стануть вєчними формошльопами без права на трактор

При цьому фокус ще й ставиться не просто на свічерів, а на людей які вибирають вступати чи ні. Це ад, я б його пристрілив прямо на місці якби він на поріг до мене прийшов

По моїм грубим прикидкам за два роки клієнт Мейт академі відлистає Роману біля 8к USD — цілком достатньо грошей оплатити контракт наприклад в кпі, перевірив. Звісно за умови що в голові хоч щось є, ну а якщо нема — то вже ніякі курси не поможуть

%юзернейм%, зразу кажу, якщо зараз вибір внз чи курси — вам краще у виш, а не на курси. Курси може доповнять, але не замінять виш

Це ад, я б його пристрілив прямо на місці якби він на поріг до мене прийшов

якщо це рівень аргументації після універу — то можливо не варто було туди йти.

Сонечко може ти і топ 0.1% але ти не один тут такий на світі вумний і красівий, не сумнівайся. Ти мене дратуєш, бо я знаю як ти думаєш і про що ти думаєш, і що ти тут робиш

І мені це не подобається

Кілька тисяч баксів за кількамісячні курси? А липка не зпопнеться тобі?

В тебе совісті нема і ти це знаєш, я це знаю, тепер це знають всі

Бажаю більше клієнтів

Олексій, я б дуже хотів щоб університети працювали краще. Вони повинні випускати well rounded people, з хорошими цінностями. Те як ти комунікуєш показує що це не завжди працює.

Сонечко
я б його пристрілив прямо на місці

демонструє що поважати інших, навіть якщо ти не згоден з їх думкою, тебе в універі не навчили.

Кілька тисяч баксів за кількамісячні курси? А липка не зпопнеться тобі?

Ще в універі повинні були навчити що конкуренція це добре. Більше продуктів на ринку, це добре і від цього виграє ринок. Наприклад ти або будь-хто інший може зробити такий же продукт дешевшим.

Позиції один-одного ми почули, на цьому пропоную закінчити

Вони повинні випускати well rounded people, з хорошими цінностями

мій уні випускає краще

Він випускає well rounded people, з хорошими цінностями, які ще вміють і не соромляться забивати хєр на думку інших well rounded people, з хорошими цінностями

З повагою

Ну людина в 18 чи коли там зара поступають, абсолютно не знає чого вона хоче. Рідко є такі, але їм допомога не потрібна визначитись. Основній масі життя доходить пізніше.

Ставити питання як в заголовку — тіпа нада чи не нада — це банально вводити в оману ще несформовану особистість і потенційно скалічити їй життя

Навіть середньої руки уні — це конденсована програма теоретичних знань з різних областей, які самому не освоїти, навіть на курсах і плюс палка щоб вчились. Це не рибина, але вудка щоб ловити. Людина з теорбазою може адаптуватися, вивчити щось нове.

На вихлопі — диплом+знання. Будь-яка країна тебе з руками відірве. Думаю пройшли вже часи коли можна було отпетлять 4 роки за хабар і нічо не вивчити. А з папірцем курсів нікуди не ткнешся.

Онлайн платформи з path specialization ото за кількадесят баксів на місяць компенсують будьяку відірваність нашої освіти від життя. Гітхаб, апворки і роботу теж ніхто не відміняв для досвіду. Без должен потім.

А тут чувак толкає банальну кабалу, типу пройди фільтр зразу, ми тебе пару місяців натаскаєм, працевлаштуєм, а ти нам потім будеш должен. Ще й должен більше ніж коштує вуз. Якщо я фільтр пройду, то нафік мені взагалі ще мейт академі і бути должен? Я зразу піду на інтерв’ю ))

Ти на сайт той глянь, там є все з чорного маркетинга, навіть довбані каунтери часу що осьось останні місця поспіши, а то вагончик без тебе поїде

Я б таки «школу життя» поставив на перше місце серед аргументів. Навчання в ВУЗах України початку 2000х в плані користі практичних знань було десь 2% часу. На сьогодні можливо там 5% набереться. Але всеодно пройти через це варто. Бо це роки становлення особистості і просто час який має пройти не завжди на 100% продуктивно :))) Аналогічні «філософського рівня» дискусії можна відкривати на популярну тему у нас «чи варто лишити дитині якій 5-6 років вільний час, чи треба все завалити «гуртками» і «навчанням».... або популярнішим на заході «а нафіг та школа, хоум скулінг рішає». І на те і на те можна знайти якісь аргументи. Але я особисто вважаю, що діти мають бути дітьми, підлітки — підлітками а студентські роки не можна міряти лише «продуктивністю» :) Тому ВУЗ потрібен, профіт там не тільки (і не стільки) саме навчання. Ніхто не гарантує, що сфера обрана в 17 років буде подобатись в 30. Але от поводитись як студент в 45 буде вже важкувато )))

Плюси та мінуси вишів всім давно вже відомі. Головне, як на мене, це комунікація, нові знайомства, напрямки та розширення кругозору. Навіть якщо більшість того, що вивчив, забудеш через декілька років, ти вже будеш знати куди копати і що треба повторити, не будеш боятися багатьох страшних слів. З товаришами однокурсниками можна пробувати у всілякі хакатони і двіжухи, та і прибухнути також не гріх. Курси цього дати не зможуть.

прибухнути також не гріх

от цього там на справді валом, день группи студенти курсів організовують аж бігом.

однозначно. знайти нових друзів побухать можна в різних колективах, вуз тут точно не унікальний)))

Хто хоче, той завжди знайде компанію шоб прибухнути)

Диплом то может и не нужен, а вот база которую там получаешь — нужна

Диплом не нужен! Ни в коем случае не нужно получать высшее образование (о научной степени даже не говорю)!

*Чем больше будет на рынке специалистов без образования, тем больше клиенты будут платить тем, у кого оно есть.

Універ — це спосіб достатньо весело провести 4-5 років життя. Чи не найкращих років! Можна вчитися, можна реалізовувати себе у спорті, творчості, науці. Можна просто тусоватися і ловити кайф. Всі оці перегони за довгим доларом почнуться колись вже потім і вони ну аж зовсім не настільки цікаві, як якийсь студентський турпохід, своя рок-група у підвалі чи виступ у фестивалі КВК. Долар потім у всіх однаковий, а студентське життя у кожного яскраве і своє.

Не знаю, я хорошо жить стал вот только сейчас

Угу сподобалась діваха — а на кармані, міляк та ще й принтер теба купити, щоб не бігати по конторках роздруковувати. Флешки, книжки, діскети тощо. То підеш шукати довгий доляр, нікуди не дінешся. Хотось піде за станок гуталін, хтось в компьютерний клуб, що від покерного клубу, адмінити — а хтось программістом влаштується на PHP, перестане ходити на пари — а за ним шеф в общагу буде висилати службову машину з ранку (закiнчиться звільненням після здачи проекту і виключенням з універу та довчанням із курсом, що на рiк молодщі). Не всім батьки можуть купити кабріолет та квартиру на Хрищатику, щоб тусовати, а тим хто може — краще б того не робити (розлучення, алкоголь, безробіття тощо).

В тому то і справа, що це такий унікальний час, коли сподобалася діваха, на кармані міляк, але ви все одно можете бути разом і щасливі, бо у вас якісь спільні інтереси і це поки що не бетонометри чи скирдування доларів. Адмінити в ком’пютерний клуб чи програмером на пів робочого дня — це ж один кайф, я там був, я знаю :)

це ж один кайф

ну то так, приходиш такий. Нужник на дворі — типу сортир, висить плакат «Места для инвалидов с детьми и пасажиров». А як комьютерний клуб — то у вечері викидують лутера в сугроб який летить із ногами кричить: «поверніть мої грощі!!!», романтика!

у вечері викидують лутера в сугроб який летить із ногами кричить: «поверніть мої грощі!!!»,

Був у цьому сценарії з обох боків, і те і друге — дуже сподобалося! :)

«Адам Жоржевич:
— От я часто думаю, єсть тьолкі багатиє, а єсть бєдниє, і тоже ї*аться хотят. Я етого нє люблю. Я так щітаю: хочєш ї*аться — повєді в ресторан, накормі, повєзі в таксі, от тада і ї*айся. А бідні тьолкі — ето х*йня. Я етого нє люблю!..»

Одна біда — в зимку десь в кущях у лісопарку холодно. Треба приміщення де жухати, а тут вже no money no honey. А там ще купити широкі жести кришузносу, по типу кошик білих троянд тощо. Нема грошей — так в баскетбольному мєячі є ніпель, чи там амерканьский періг, а з дівчатами грай очима та вздихай.

это как вечный спор надо ли оформлять отношения или можно просто жить вместе, ведь главное любофф, а не печать в паспорте

а где тут место для спора-то?

На даний момент навчаюсь на Ком науках, скажемо так, багато в університеті не дадуть, проте я знайшов інше) Дуже класний соціум однодумців і людей, які мотивують один одного

Диплом в ИТ нужен только для оформления на работу в Европе, получение блукарты и т.д.
Для получения работы в ИТ диплом не нужен — нужны знания и умение работать.
Но диплом — это просто бумажка. Которую у нас и купить можно при необходимости (даже министры так делали). А вот насколько полезно отдать 4-5 лет жизни на обучение в ВНЗ по «компьютерной» специальности?
Тут все не так однозначно. С одной стороны в гос-универе минимум 50% предметов будут слабо связаны с работой в ИТ: тут и философия, и религиеведение, и охрана труда, и экономика, и высшая математики, физика, черчение и т.д. Но тут обычно всегда есть опция «пропустить» бесполезные предметы и «закрыть» их за деньги.
С другой стороны — в компьютерном ВУЗе обычно неплохо дают основы. Про ту же машину Тьюринга, конечный автомат, указатели, регистры, стек, прерывания (если повезет) и устройство ЭВМ в принципе. А то бывают вайтишники после курсов, которые даже не понимают как работают память и процессор! Они выучили JavaScript, про указатели не слышали, и даже не задумываются где там хранятся эти данные.
Именно благодаря этому ИТ компании стараются набирать прежде всего студентов компьютерных специальностей: если поступил и отучился год — значит уже как-минимум не дебил-вайтишник и можно пригласить на собес. У многих крупных ИТ компаний есть своя «интернатура» прямо в ВУЗах. Попав туда — можно считать решенным вопрос с трудоустройством после универа (а может и после 2 курса!).
НО есть и аргумент НЕ спешить в универ. Дело в том, что многие «продвинутые» курсы, как-то прикладная математика, криптография, мат-статистика, линейная алгебра, теория баз данных, алгоритмы, основы ИИ и т.д. — они выглядят слишком «заумными» для новичка без опыта работы. Куча сложных формул, теорема CAP, преобразование матриц и т.д — мало кому это интересно в 20 лет, когда хочется писать «убийцу фейсбука». Такие знания были бы полезны для синьора, с 5+ лет опыта. Когда уже нужно и базу данных проектировать, и сложность алгоритмов понимать, а может и математические модели где-то строить. Умение не просто «закодить», а сначала перевести задачу на язык формул — вот где сложность! А может формулу подобрать не получится — и придется учить ИИ модель (а это то же математика, алгоритмы и все такое).
К сожалению, даже выучив нужную теорию — за 5 лет после универа, пока вы будете формошлепать джуном и мидлом на галерах, эти знания скорее всего забудутся.
Поэтому я бы сказал так: джуну ИТ достаточно «ПТУ» или хороших курсов на 1-2 года. После этого уже можно идти работать в ИТ. И только став синьором, если будет желание расти в «компьютерные науки» (ИИ, Data Science, прикладную математику) — то тогда уже идти в ВУЗ и еще за 2-3 года получать степень бакалавра или магистра.
Как вариант поступить в ВУЗ, отучиться 2 курса, устроиться на работу — и ВУЗ «бросить» до лучших времен. Через 5 лет прийти — доучиться и получить диплом. Тогда и дипломную работу можно делать на серьезную тему (а это — прекрасное «портфолио» для топ-ИТ компаний). Например что бы устроиться в Microsoft Research:
ru.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Research

Как вариант поступить в ВУЗ, отучиться 2 курса

Техникум получается, в который молодым и советую (вернее сердобольным родителям, которые по книжным магазинам выясняют куда чадо пристроить чтобы деньги за зря не пропали, а во дворе сказали что математика в программировании не надо, в том числе на «Искуственном интелекте» :))) ). Были на стажировки джуниоры без ВО из техникума, бывают техникумы которые на серьезном уровне подготовку дают. Девопсы и админы от туда весьма и весьма.

Поэтому я бы сказал так: джуну ИТ достаточно «ПТУ» или хороших курсов на 1-2 года.

Так да не так, в армию заберут, у нас тут «частичная демократия» в терминах западной науки.

Якщо людина не навчалася в якомусь фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО та не брала участь у олімпіадах з програмування, математики чи фізики, а після школи замість скористатися шансом у відносно молодому віці розвинути свій мозок предметами, які дають в університеті, почала кар’єру РПЗ з чогось простенького, шанси того, що в більш зрілому віці ця людина освоїть складні речі, які Ви перерахували, доволі невисокі, оскільки розум не матиме гнучкості, притаманної молодому віку. Звісно, можна сказати, що більшість випускників університетів все життя займаються на роботі речами не набагато складнішими за ті, якими можна займатися після кількомісячних курсів. Але це вже як хто реалізує ті можливості для розвитку мозку, які дає університет.
Словом, якщо вже і скористатися Вашою порадою, то і кар’єру варто починати з чогось складнішого (куди, щоправда, без бази з хорошого університету буде потрапити значно складніше і навіть частіше за все неможливо), або паралельно з простими завданнями на першій простій роботі самотужки вивчати все те, що ви перерахували, щоб до набуття поважного віку встигнути розвинути мозок для засвоєння складної інформації.
До речі, тут на доу іноді дописувачі пишуть — а он я покинув університет і зараз архітект. А копнеш глибше — так ці дописувачі то в Природничому ліцеї навчалися, то в Лідері, і олімпіади з точних наук у школі вигравали, що дало їм змогу розвинути мозок для засвоєння складної інформацї ще в шкільні роки.
Але тут в чому проблема. Людині, особливо в молодому віці, важко примусити себе виконувати складні задачі, які розвивають мозок. Тож для людей здібних, але лінивих, краще вже скористатися шансом та повчитися в університеті, де саме оточення примушує напрягати мозок в молодому віці.

НО есть и аргумент НЕ спешить в универ.

Оно да) но потом уже может быть семья, дети, покупка бетонометров и x7 :) и уже не до поступлений будет)

Угу, подивимся на вас коли через п’ять років знову відбудеться зміна технологічного стеку і що ви будете з цим робити як вас на курсах не навчили нічого крім ляп-ляп та в продакшн на окремо взятому фреймверці, операційній системі та IDE. То що новий фреймверк буде робити усе те саме, що і старий з тільки з іньшого боку, та треба лише взяти мануал та посидіти над ним якийсь час щоб розібратись, ви вміти не будете. В цьому власне і різниця між курсами і вищою освітою. Не те щоб добрі курси, не від шарлатанів, були непотрібні, якщо вони доповнюють добрий теоретичний бакграунд то шанси на здобуття першої роботи значно вищі. Але курси без знань — то час та гроші на вітер. А взагалі чуваки, що йдуть з роботи програмістом, та починають робити курси це такий новий тренд який в мене питання робить. Як у тебе все добре — нащо ти усе кидаєш і йдеш викладати ? Розумію ще коли там якийсь 50-50, бо вважаєш за необхідне ділитись здобутими знаннями, але тут скоріше йдеться просто про бізнес.

Це не припущення, це те що в мене на роботі. Коли ляпати код на spring boot/kotlin чи node.js навчився на курсах, потім CRUD проект ляп-ляп і готово. Дали мідла, а далі пішов справжній проект — і от сиди довчай як дивитись в документацією та працювати з інформацією, як проектувати, як брейншиормити і вибирати варіанти, як консультуватись, як трабл шутити тощо. Так система так збудована, що при прийомі на роботу питання на співбесіді йдуть дуже лімітовані під вимоги конкретного проекту, бо є вакансія і її треба швидко закрити, такий бізнес. Умовно «Знаєш Kubrnetes? Що в Docker файл пишеться ?» тощо. Це безперечно теж треба знати і будьмо відвертими таку практику у вищі навряд ви отримаєте, більше за те випускники пост радянських вишів через це дуже полюбляють писати велосипеди та ядра, різні самопальні LRU кеши, мапстракти, винаходити власні UML тощо. Інколи, правда виходе краще чи не гірше за існуючі рішення. Але маєм і іньшу сторону, людина знає як користуватись тим самим кубером чи спрінгбутом — а нащо воно треба не знає, як дискредитувати задачу не знає, тому і має проблеми з тим щоб автоматизувати бізнес процеси, загрузає в якихось простих кейсах з розряду як зробити пейджинацію з NoSQL бази чи як в клинитись в DOM вже на клієнтів через JavaScript. І ту пейджинацію роблять по два три місяці, виводячи проект в красну зону. Коли виявляється — що клієнту та пейджинація взагалі не треба була. От тут і є дефект курсів, практичні навики є — теоретичних мало.

сиди довчай як дивитись в документацією та працювати з інформацією, як проектувати, як брейншиормити і вибирати варіанти, як консультуватись, як трабл шутити тощо
а нащо воно треба не знає, як дискредитувати задачу не знає, тому і має проблеми з тим щоб автоматизувати бізнес процеси, загрузає в якихось простих кейсах з розряду як зробити пейджинацію з NoSQL бази чи як в клинитись в DOM вже на клієнтів через JavaScript.

якщо тебе навчили вищепереліченого в універі — то це вражає!

Давно закінчив, ще радянські викладачі були в масі своїй. Деяких нажаль вже нема. Багато чому навчили на роботі, але як проаналізувати — так багато чому навчили саме в універі. Теж насправді не все добре і в моєму курсі було, скажімо свій курс з операційних систем після того як я прочитав Тандербаума — особисто я би повністю переробив. А зараз можете спитати своїх учнів в чому різниця між: спінлоком, мьютексом та семафором. Чи що то за задачи: про сплячого цирюльника та обідуючих філософів. Замість цього мене вчили, що відеопам’ять графічного режиму, IBM PC лежить по адресі 0xA0 а текстового 0xB8, та як джампнутиcь в protected mode. Тоді було актуальні практичні знання, зараз крім x86 ще ARM, x86-64 замінила x86, Linux, MacOS, iOS, Android тощо. А MS DOS та Windows 98, разом з MS Visual FoxPro, Delphi та Borland C++ ніхто вже і не пам’ятає, а хтось ніколи в житті і не бачів, що воно за таке. А от проблеми мульті-задачності, її типів, архітектури ядер, ті самі що і в 70-ті. Виключно міняються методи реалізації. Те саме щодо алгоритмів, чисельних методів, лінійної алгебри (привіт «штучному інтелекту») тощо.

Це не так ! Просто неможливо перевірити на співбесіді усе, на співбесіді людей беруть під конкретний проект з конкретним стеком технологій. Нема жодних шансів за 30 хвилин перевіряти усе, та і смислу теж нема, тому перевіряють мінімум щоб зрозуміти наскільки сильно треба донавчати. На роботі бізнес — заробляння грошей. Чому український (насправді пострадянський) ІТ зайняв свою нішу, як є дешевша Індія ? Це саме радянська система освіти, вона давала результат в конструюванні зброї та будування комічних кораблів та станцій. Так само дала результат і в бізнесі. Те, що багато хто хотів бути актором, а батьки відправили на юриста то іньша справа. Думаю, юридична освіта, коли вже став художнім керівником була зовсім не зайвою, іньщі хто по Макдональдс-ам кричав вільна каса працювали на нього, як актори, а не навпаки.

well, ти ж знаєш що в нас є студентка яка після моделінгу в майкрософт пройшла :) тому спитають диплом — це умовно.

а от про +4 роки дорослого життя дуже підтримую. бажання брати відповідальність за своє життя не у всіх в 17 років приходить.

Зависит от того какая цель в жизни) если заработать н баксов к х годам то да, можно не идти в универ. Но вообще студенческие года офигенные и непонятно зачем от них отказываться и бежать на работу? Чтобы что?)

Стаття в одному реченні: диплом не потрібен (на власному досвіді)

Ну йти в універ за фундаментальними знаннями в ІТ то таке собі, я б не пішов знову. Краще піти на прикладну математику, де можна круто прокачати мислення,логіку та алгоритми, програмування саме далі підтягнеться. Якщо хочеться чогось більше ніж галера, то я переконаний, що цей досвід буде корисним.
Особисто я з універу навчився комунікації з людьми, відстоювати власну позицію та розуміти цінність своїх скілів, це допомогло ще джуном розрулювати ситуації з галерним менеджментом або токсичними колегами і виходити завжди в плюсі з них.

Первые два курса Примата и Программной Инженерии отличаются примерно никак)) а потом уже все работать идут)

Вам краще зараз зробити курс з яким-небудь ПТУ (перепрошую за цю абревіатуру). Ви отримаєте людей, ПТУ-коледж-... студентів, студенти отримають гарну практику і відстрочку. Profit!

У період мобілізації на час війни — це також відстрочка від призову.

А на мирний час відстрочка від строкової служби.

. У Mate з ймовірністю 90% за 4 місяці ви навчитесь і станете програмістом.

Мені завжди здавалося, що Mate то є гарний практичний додаток до теорії в університеті.
І вас наче відбір на вході колись був

А так дуже «випадкова» стаття на час вступної кампанії ;)

Стаття звичайно ж не випадкова!

І вас наче відбір на вході колись був

так, і досі є

На галєри вистачить і дводенних курсів, щоб кудись релокейтнутись треба профільна освіта, у хлопців в США були трабли бо у них фізтех, але це не профільний диплом, який ніякий папірець

Я за хороший уні першого рівня

Про диплом скажу просто:
Коли він є, на нього ніхто не зважає
Зважають коли він треба, а його нема. Відсутність його зменшує життєвий горизонт в рази, а за умови якісного навчання а не для корочки — просто десятикратно

Виш це не «навчитись кодить»

Якщо прєдєл мєчтаній щось більше ніж перебиватись халтурой на апворках, чи розраховувати на авось, ідіть у нормальний технічний виш

За невеликими виключеннями успішних фаундерів, які я теж бачив, не буду сперечатись, люди з дипломами керують людьми без це вважайте два світи. А успішні юнікорни і саксес сторіз про успішних дропаутів — на межі статистичної похибки раз, і скоріше тема американських громадян два.

Ніхто при свідомості не одлистає нормально бабла людині зі східної європи, яка нєасіліла вищу освіту, не майте сумніву. Я про інвестиції а не про пролетарські 5к на сир

Я можу тільки розказати про успіх середнього дяді з сім’єю з троєщини без диплома, кому заінвестували, але в казки ж ніхто не повірить.

Може тобі ще й рахунок показати, а ти не сильно борзий?

Вір в шо хочеш, дядя тут толкає свій проект, і він знає що він робить і що він каже, а ви тут всі розумні люди, з діпломом чи навіть бездіплома, всьо пучком попадете всі в фаанг по знайомству ))

Наші ВУЗи це жах. Але «нащо ВУЗи, сам навчіться» — ви просто ВУЗи європи не бачили :(

Хоча програма в Європі не сильно складніші за наші(складності матеріалу, а не самих завдань що дають), просто підхід інший. Я бачив престижний універ з якого випускалися у тому числі Нобелівські і Філдософські лауреати і там програма «відстає» від нашої(порівнював з мехматом КНУ але знайомий з фізичного факультету казав те саме)хоча якість освіти, вочевидь, набагато краще. За списування серйозно карають, дедлайни більш суворі

але ж нащо тут ВУЗ, якщо все можна засвоїти і самому

ну в мирний час, щоб не довелось засвоювати щось інше в армії, думаю зараз це стало ще більш актуально.

Учеба в вузе — это жесть как нудно, тяжело и утомительно. Дальше первого курса я так ни разу и не осилил. Реальная работа по сравнению с университетом — это просто курорт. Так что я уж как-нибудь без диплома.

1. А чому має бути вибір одного або іншого? Я от навчався в універу і вже з 2 курсу активно працював.
2. Відсутній вищої освіти для девелопера не біда, а для тім-ліда? А для архітектора? А чи хотіли б ви мати СТО без вищої профільної технічної освіти?
3. Якщо у є точно ідея на 1 мільядр доралів, і ви вже заробили перший мільйон, і лишилося ще 999 — кидайте той універ і вперед за Цукербергом і Гейтсом. А якщо ні — доучуйтесь.
4. І останнє — спробуйте справді вчитися в універі, а не відвідувати пари і здавати заліки. І довчіться на профільних курсам тому чого вам не висатачає. Погано англійську викладають в універі? Вперед на курси чи до репетитора.

Пункт 3 відповідає на пункт 2.

Чи хочеться працювати з СЕО без вищої освіти? Виявляється з Цукербергом хочуть працювати.

1 i 4 nрохи суперечать один одному.

Чи хочеться працювати з СЕО без вищої освіти? Виявляється з Цукербергом хочуть працювати.

Цукерберг кинув Гарвард. І мені здається, що вступ туди таки трошки складніший за українські університети)

Пункт 3 відповідає на пункт 2.

Цукерберг і Гейт в першу чергу були CEO + обидва вони є винятками з правил. Обидва кинули універ, щоб управляти компаніями, що вже зарпобляли великі гроші на момент припинення навчання. Та і якщо подивитися з висока:
1. Цукерберг отримав ідею FB в нетворкінгу в універу.
2. Пейдж і Брін взагалі диплом писали.
3. Думаю певну роль універ зіграв і для Гейста з Балмером.

1 i 4 nрохи суперечать один одному.

В 4 пункті я хотів підкреслити що треба розуміти що треба вчити. Частину цього точно може дати хороший універ. А в кар"єрі ІТ-спеціаліста вчитися і розуміти що наступне треба вчити — це постійна потреба.

Я б додав ще 5 пункт:
Нетворкінг і стажування — в універі цього дуже багато. Особливо зараз коли великі ІТ компанії пробують збирати хороші кадри в топових універах.

Дякую вам за статтю. Цікаві роздуми.
Але все ж залишуся при стоїй думці — диплом краще мати якщо ви плануєте рости в ІТ і дуже бажано ці 5 років в універу провести з користю для своєї кар"єри і здобути перший практичний досвід, а не просто відвідувати пари.

Майже все так і є. Але є маленький нюанс без диплому — для вас буде закрита більшість програм релокації для спеціалістів в інші країни (blue card, h1b). Я розумію що є і інші програми, але з ними зазвичай все значно легше.

согласен ) тоже об этом думал, высшего по направлению программирования нету, но считаю с ним было б проще в перечисленных вами случаях ))) поэтому подумываю за получение еще одного высшего но уже по направления програмирования — для диплома так сказать (ну и мож чутка для развития), хотя автор скорее больше про учебу в целом, а не диплом )

Для h1b досвід заміняє bachelor degree. Aле якщо я не помиляюсь років досвіду потрібно більше ніж років навчання для bachelor.

Бакалавр достатньо для будь якої програми. Але нажаль коли він потрібен, у людини немає часу його отримувати.

Я маю на увазі що якщо є досвід, то бакалавр не потрібен. Для h1b Х років досвіду в індустрії заміняє бакалавра. Яке саме число Х — потрібно гуглити.

В теорії blue card так само. А на практиці у 2014 в Німеччині сказали що або профільне ВНЗ з нашого списку або іди гуляй. Багато людей дуже сподівались що можна замінити досвід на бакалавра, але так і не зрослось. Були навіть проблеми у людей із no name ВУЗів. Можливо щось змінилось, але краще мати профільну освіту. Також дуже часто відсутність профільної освіти трактується як світчер або лінива людина... Мені дуже часто треба дивитись CV і перше що я дивлюсь, це яку спеціальність і коли отримав кандидат. Нажаль це дуже швидкий варіант відкинути нерелевантні CV.

Формально так, реально — є нюанс

Ну от ви скажем манагер десь у майкрософт. Перед вами 5 резюме майбутніх х1бшників — 1 рокстар із жмеринки який нєасіліл і відстріляв літкод із досвідом і 4 випускники техвишів з ньюделі якого накачали по полній вдоль і впоперек за 4 роки, вже з сертіфікатами, теж з досвідом. Можна як хоч відноситись до індусів, але квадратнопрямокутних технарів там штампують стільки, що просто найкращих виходить більше ніж вся айті освіта україни випускає разом.

Ну допустім бездипломник пролітає і опиняється в штатах на конкурентному ринку разом з такими індусами — можна зразу вертатись, успішному бездіпломніку нічерта не світить красівого

Разок може й проканати я не сперечаюсь. Але сидіти десь на осокорках чи десь на периферії і сподіватись на світле конкурентне оутсорсне майбутнє впродовж 40 наступних років надіючись на авось і власну самоосвіту — ну удачі.

Не умре

Просто ти станеш старим хворим і неконкурентним лбом, який знає застарілу мову програмування, тобі буде 45, твоє місте займуть інші, а ти не зможеш адаптанутись бо не звик

Пенсія яка?

а пенсії не буде, буде тільки «смерть, розруха, п****ц всім сподіванням»

Пенсія? Буде але її не вистачить тобі, розслабся, можу вангувати. Дітей хз, я ж не знаю сонце, але з таким подкатом як у тебе, сподіваюсь не буде )))

який знає застарілу мову програмування,

Коболоводы, кстати, очччень недурственно зарабатывают. Ну и знатоки асма для айбиэмовских мейнфреймов. а если знаешь и то и другое — то тебе будут платить даже за то, что ты просто раздаешь оплеухи.

that’s not how it works at all. на багатьох рівнях описаний процес не відповідає рекрутинг процесам в компаніях. манагер не приймає рішення чи інтерв’ювити людину чи ні. резюме має низький пріоритет в faang — рекомендації працівників мають значно вищий пріоритет

і тут ми підходимо знову ж до нетворку. якщо сидіти на периферії і ні з ким не спілкуватись — то дійсно діла не буде. потрібно спілкуватись з розумними людьми. або в універі або на роботі.

Ну якщо стратегія успіху з києва так виглядає — попасти в фаанг по знайомству і сорвать джекпот серед сотень кремделякрем аплікантів — щасти

В фаанг мало попасти, там ще треба відстрілювати й не виглядати бовдуром щоб залишитись

попасти в фаанг по знайомству

been there done that

по знайомству

виявляється що розумні люди знають розумних людей. Тому фаангу є сенс питати своїх співробітників кого потрібно найняти і це кращий предіктор ніж аналізувати резюме.

В фаанг мало попасти, там ще треба відстрілювати й не виглядати бовдуром щоб залишитись

з того що я бачив, більшість людей overqualified для своєї роботи. потрапити значно складніше ніж робити роботу в фаангу.

Те що комусь повезло, це не рецепт загалом

Раз в год і палка стріляє

більшість людей overqualified для своєї роботи.

Вітаю, це майбутнє айті, де будьхто замінний в 90% позицій, як зараз 90% машинобудівних спеціальностей які колись 100 років тому теж були хайпові. 100 років тому теж гребли без діпломів всіх підряд. А зара кого пустять до верстата без кваліфікації?

Фаанги далеко не резинові, і цей період росту айтішечки не вічний, а заробляти треба всім наступні скажем 50 років. В цьому й проблема цієї революції, бо на відміну від індустріальної, вона знищує і заміняє більше робочих місць ніж створює. Айті не зникне нікуди але просто трансформується і будуть нові кульні хайпові спеціальності на які буде просто легіон претендентів з усіх галузей з локальних і глобальних ринків.

В певному сенсі всі ці онлайн школи і прискорені курси які й ви тут крутите — це отой лакмус який каже що пролетаря можна підготувати за раздва. Пройде 10 років — таких оверкваліфайед будуть сотні тисяч.

Далі от допусім штат роздули, понагрібали бездіпломніків, а потім хоп криза, треба скинуть 10-20% баласта, ну і кому більше пощастить? )

Вірте в що хочете, й рекламуйте що хочете, всі дорослі повнолітні люди

Я ж просто раджу не лінитись і йти в найкращий техвиш в своїй доступності, і штудірен, бо це єдиний фундамент передбачуваного довготривалого успіху

загалом звичайно в тебе розумні думки. багато з чим погоджуюсь

Те що комусь повезло, це не рецепт загалом

якщо це про мене, то про всяк випадок в мене срібло на міжнарі з математики. це звичайно ж допомогло потрапити в найкращий універ і дало хороший нетворк. ну а faang наймає по референсах — в work rules лазло бока можна почитати підтвердження цьому. «по знайомству» звучить гірше ніж «по референсах» :D

Далі от допусім штат роздули, понагрібали бездіпломніків, а потім хоп криза, треба скинуть 10-20% баласта, ну і кому більше пощастить? )

в тій же книжці work rules гугл пише що перших 6 місяців роботи в гуглі важливо чи людина закінчила бердичівський технологічний чи стенфорд, і людина зі стенфорда перформить краще. а от через 1 рік роботи різниця вже не залежить від університету, а від старань людини. тому рішення про звільнення приймають не по диплому а по перфомансу, який не залежить від диплому.

1 рокстар із жмеринки

Чем вам всем Жмеринка не нравится? Отличный городок! Живу недалеко — и всем советую.

Та я сам з під Ямполя, нічого поганого про Жмеринку, класні краї 🍻

Є люди, яким досвід не допоміг. Тільки вигравши Green Card вони змогли поїхати працювати. Так що я все ще рекомендую отримати бакалавра компютерних наук. А далі вже вирішувати що вам потрібно. В нашій країні вища освіта дуже дешева. А ще є бюджет.

їм не допоміг отримати оффер чи не допоміг після отримання офферу виграти h1b лотерею? ну і варто врахувати що лотерея на те і лотерея що її можна не виграти.

з ms / bs виграти лотерею звичайно ж значно вищі шанси

Після навчання доведеться починати з початку, щоб знайти роботу.

Мені 28, закінчив універ років 6 тому. За сьогоднішні реалії сказати не можу, але тоді треба було шукати роботу починаючи з середини другого курсу. В ідеалі, на 4ому курсі КПІ можна було записатися на курси java/c# від топ5, якщо на них попасти то можна було потрапити на якийсь проект після курсів. Враховуючи скільки було світчерів це був ледь чи не єдиний вихід, оскільки отримати рік чи півтора практичного досвіду іншими шляхами було важко. Це був мейнстрім тоді.

Зараз.... хто зна. Я б наполягав на навчанні закордоном, але у багатьох нема таких грошей.

В наш час треба було просто йти і робити щось за 200-300 баксів. І можливо через рік-два-три вам дозволять писати на Java/JS/C#

Ну в мої роки це було мрак і боль, стіпуха 36 грн і робота. КПІ. В принципі теорія і щось загальнофундаментальне дають супер, яка не яка база, але тільки якщо сам вчиш. Що сам вивчив то й твоє. А хто забивав хєр, просто переходив на контракт і платив за тройки. Плюс тусня з недурними людьми тож. Нетворкінг таки правда.

Зара хз як там, підозрюю що гірше. Я згоден про виш закордоном. У нас тільки недавно з’явився УКУ західного типу я бачив, не можу нічого сказати крім що сподіваюсь там краще, але мій научрук туди пішов з кпі

Підписатись на коментарі