Навчаю Python учнів у своєму рідному ліцеї: досвід, мотивація та інсайти

Привіт! Це Тарас Дацюк, Middle Software Developer в ELEKS. З 24 лютого життя всіх українців змінилося: ми працюємо, волонтеримо, допомагаємо ЗСУ і одне одному. Віднедавна я почав вчити дітей Python у ліцеї в Дубно, де колись сам навчався протягом 2 років.

Я народився в Дубно (Рівненська область), тут живуть мої батьки і сюди я приїхав з початку повномасштабної війни. Звернувся до керівниці з виховної роботи із пропозицією організувати курс з Python. Вона підтримала цю ідею і, як результат, 18 червня відбулося наше перше заняття.

«Мої батьки не вірили, що це буде безкоштовно»

Спершу я хотів викладати для старших класів, на вступний урок пройшли 9 учнів, двоє з яких — старшокласники, всі інші — молодші. Це заняття проводити було досить складно, адже діти мали різні рівні знань: одні вже непогано знали тему, інші — не розуміли взагалі нічого. Намагався якнайкраще й найповніше пояснити тему. На другий урок залишилися 5-7 класи, для яких програмування було новим заняттям. Саме тому я вирішив викладати курс з азів. Зараз на заняття приходять 4-6 дітей. Вчимося ми протягом двох годин щосуботи. Учні приходять зі своїми ноутбуками. Після години навчання я роблю невелику перерву. На перерви приношу їм печиво, аби не сумували. Коли зробив це вперше, діти здивувалися, проте вже після кількох занять звикли до цієї традиції — хто перший прибіжить, той бере найсмачніше. Намагаюся жартувати з ними, як тільки з’являється можливість.

Спершу я не планував давати завдання для перевірки знань, але зараз задумуюсь над цим, аби вони мали чим займатися самостійно вдома. Особливо тішаться, коли у них щось виходить. Я питав учнів, чи приходять вони на заняття з власного бажання, чи на прохання батьків. Кажуть, що прийшли сюди, бо їм цікаво вчитися програмуванню. На третьому уроці один із учнів, коли йшов додому, розвернувся до мене і сказав: «Знаєте, мої батьки не вірили, що це буде безкоштовно. Вони думали, що потім будуть просити гроші». Ця фраза розвеселила.

Як черепашки мотивують учнів

Понад рік тому в подкасті я слухав розмову викладачки Kelly Paredes, яка почала вчити Python, і програміста Sean Tibor, який почав викладати. Вперше про них дізнався в подкасті «The Real Python», який постійно слухаю, щоб дізнаватись новини про Python. З початком повномасштабної війни я згадав про них, і знайшов спеціалізований подкаст «Teaching Python».

Під час підготовки до курсу в школі переслухав епізоди їхнього подкасту, і намагаюся відтворювати те, про що вони говорять, зважаю на їхні рекомендації, інструменти, які вони рекомендують, бібліотеки тощо. Вони радять використовувати для навчання бібліотеку Turtle. У ній за допомогою черепашки можна малювати фігури, рухати, змінюючи елементи. Дітям ця методика дуже сподобалася. Вона мотивує малювати щось унікальне, а не таке, як у сусіда. Учні змагаються між собою, хто зможе зробити цікавіше й швидше. Останні кілька уроків намагаюся їм ускладнювати структури, показую, як не писати 50 команд, а робити спрощено, циклами, як додавати параметри.

Це мій перший досвід викладання для учнів такого віку. Раніше, на початку карантину, у львівському ліцеї «Надія» викладав онлайн для старших класів. На той час вони вже вміли програмувати, і я пояснював їм, як писати бота в телеграмі. Вони вже були досить самостійними. Ще був досвід менторства для студентів, які згодом стали спеціалістами ELEKSу. У них були проєкти, а я радив, як зробити краще, які конструкції та бібліотеки використовувати, щоб ефективніше виконувати завдання. Увесь цей досвід відбувався онлайн, проте він навчив мене важливого у викладанні висновку: не треба боятися повторювати по кілька разів одне й те саме, думаючи, що це дратує учнів, насправді їм це потрібно.

Окрім навчання діток, тут, у Дубно я з колегою з ELEKSу Ксенією Вєтошкіною займаємося плетінням маскувальних сіток для військових та іншою допомогою. Станом на червень ми створили 85 маскувальних костюмів, 70+ сіток, 300-400 розвантажувальних жилетів, 100+ баулів, 300+ нашоломників, 700+ аптечок і допомогли з іншими важливими запитами.

Ми створили спільноту Teneta. Допомогти нам у цьому можна за допомогою актуальної Банки: send.monobank.ua/jar/5g3e2FdHnA. Віримо в перемогу та Україну!

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це добре, що діти цікавляться і є кому їх вчити, мотивувати, зацікавити)

Підписатись на коментарі