Допоможіть обрати факультет

Обрав спеціальність: 122 Комп’ютерні науки.

ПРОБЛЕМА: в КНУ Шевченка є одразу 2 факультета, які готують бакалаврів за цією спеціальністю — ф-т Інформаційних технологій і ф-т Комп’ютерних наук та кібернетики.

ПИТАННЯ: якому з цих двох факультетів слід віддати перевагу і чому?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що саме кубік пише у дипломі бакалавра за спеціальністю 122: комп’ютерні науки чи інформатика? Було б чудово якби хтось із випускників міг викласти скан/фото документу бакалавра, звичайно із замаскованими особистими даними.

Якщо буде офлайн і будуть якісь цікаві заходи — буде банально далеко добиратися, бо ФІТ далеко від інфраструктури Шевченка (як на Університеті так і на ВДНГ). Ну і кожна кафедра — то дуже окрема історія. Є як відносно потужні так і відверто слабкі. У Кібернетики вже є ім’я, ФІТу ще треба його здобути.

Випускник кібернетики 2014 року, на даний момент 4 роки пропрацював молодим викладачем на ФІТі, останній рік — на Кубіку.
Порівнювати ці 2 факультети — це як порівнювати справжній японський мотоцикл, скажімо, 1996-го року (Кубік) та дешеву китайську копію 2019-го. Перший можливо так не блищить та без нових наворотів, але двигун живіший всіх живих, та з нього можна зробити за бажання крутезний кастом, другий — яскравий, з купою неону, голосно пердить, не їде та згниє після кількох дощів. Зате дешевий та яскравий, на нього не потрібно витрачати часу та підходить для доставки типу глово.

А якщо серйозніше.
Кібернетика — це класика. Тут набагато сильніша математична підготовка на будь-якому напрямку. Можна сказати, що зараз програмістам математика не потрібна — згоден, низькорівневим не потрібна. Але знання такої бази дає велику гнучкість, можна підти і в фінанси, і подібні напрямки.
Викладачі тут в більшості своїй — справжні Шевченківці, які мають свої особисті стандарти, досить високі, та перш за все це вимоги до самих себе. Так-так,далеко не всі такі, але все ж багато. І я погоджуюсь, далеко не все, що викладають, потім потрібно — але все ж тут високий рівень. Чому я загострюю на цьому увагу — нижче буде.
В той же час багато пишуть, що тут застарілі знання. Що ж — зараз в жодному державному університеті України ви не знайдете сучасних знань з програмування та КН. Лише в УКУ, де викладачам платять адекватні зарплати.
Приклад конкретний, на 2-му курсі на предметі ООП (програмування) такої речі як повний звіт немає — студенти демонструють код, доводять його ефективність. Є умови лабораторних, але якщо у студента є свій проект, чи напрацювання з місця роботи по аналогічній темі, що і лаби — чудово, зараховуємо.
Тут викладачі — це легенди (подивіться Рубльова, Шевченко — ВПШ).

ФІТ... ну... це спроба зробити щось нове. Тут дійсно легче навчатись — банально програми набагато простіші. Якщо вам потрібен факультет лише для диплом, чудовий варіант.
Математика тут якщо і є, то дуже урізана, понівечена (кілька років тому керівництво Шеви вирішило передати базові предмети факультетам, які їх дійсно знають).
Програмування... Раніше я наводив приклади, як на Кубіку студенти здають власні проекти — на ФІТі лише лаби, дуже часто списані з застарілих робіт КПІ, або взагалі різних технікумів (приклад — предмет Штучний Інтелект, читає декан, по методичці з Черкас за 2001 рік, і там взагалі завдання... написати міні-п’єсу). І при здачі робіт з програмування звіт обов’язковий, і перевіряється не якість коду, а відступи, шрифт та поля. Якщо ж використаний підхід, який лектор не знає сам — готуйтесь до істерики.
В згаданому ж Штучному Інтелекті лектор розповідає на лекціях, що якщо вагітна жінка буде пити та курити — дитина народиться неправильної орієнтації (цитата) — це в темі «генетичні алгоритми». Рівень, чи не так...
І також сухий факт — на ФІТі працює максимум 15% Шевченківців. Решту викладачів набрали з різних будівельних, ПТУ, та Черкас (звідки і декан) — просто тому що перші роки буле купа вакансій, про які згадували раніше, з відповідним відношенням до студентів.
Не кажучи вже про звички завідувачів кафедри та деканату змушувати студентів писати гарні відгуки та підписуватись на сторінку декана в ФБ.

Тому ІМХО — хочете гарну базу, та дізнатись що таке Шева в гарному сенсі — вам на Кубік, хочете відсидіти 4 роки, поржати та почитати мемчики, не вітрачаючи нерви -фіт.
Все одно, якщо у вас є голова, з 3-го курсу підете працювати, де вже отримаєте справжні знання.

о,точно) я ж ще забув про колишнього декана фіту, а ви мені нагадали про цей скарб. ознайомитися можна тут: youtu.be/2DWKmRPr2G0

ха-ха, люблю з таких поржати

Cтавровского забыл — если хотите научится программировать — Вам у нему ...

Як людина, яка навчається на фіті, але на іншій спеціальності і має знайомих з КН як кібернетики так і ФІТ то можу сказати досить просто: до чого ближче добиратися коли дистанційна освіта закінчиться то і є кращий вибір.

Вчитися саме технологіям, які вам знадобляться для оформлення вашого CV та подальшого працевлаштування і там, і там ви будете вивчати самостійно, а в самому курсі КН на обох факультетах дають більше теоритичний склад знань, котрий не змінюється від плину часу.

Тому можу сказати, що відмінність саме як для майбутнього розробника буде мінімальна.

я з кібернетики, вступав в 2013 році. десь в тих роках був заснований ФІТ.
дісклеймер: все що буде далі — імхо, що не має на меті нікого образити і можливо втратило актуальність на момент 2022 року. але напишу.

знав кількох людей з фіту. на ті часи ситуація на факультеті була дивною: викладачів не вистачало, не було кому вести пари, їх постійно відміняли/переносили. за моїми спостереженнями, навантаження було в кілька разів меншим, ніж на кібернетиці, все дуже розслаблено і неорганізовано.

щодо рівня студентів: була така думка, що фіт створили саме для того, щоб всі ті, хто не вступив на кібернетику, але дуже хотіла навчатися на комп науках в шеві, могли кудись податися. серед моїх одногрупників було дуже багато справді талановитих і надзвичайно розумних людей, які збудували круті кар’єри. навчатися на кубіку було важко, але оточення було таким, що доводилось постійно стрибати вище голови.

ну і ще, після 4 курсу всі ті, в кого вже була робота, і хто просто хотів отримати магістерську корочку на ізі, подалися саме на фіт.

повторюсь, може зараз все змінилось, було б цікаво почути думки тих, хто навчався пізніше.

Чудова, інформативна відповідь. Дуже дякую!

Прошу ще повідомлення у такому ж стилі від випускників ф-ту кібернетики або ФІТ.

Теж вчився в Шеві, мав справу і з кібернетиками, і з ФІТ-ом (вчився на іншому факультеті). Щодо ФІТ, можу підтвердити тезу автора щодо рівня цього факультету наприкінці 2019 року: навантаження менше, вимоги нижчі (порівняно з іншими технічними/природничими факультетами). Крім того, був скандал з екс-деканом факультету щодо псевдонауковості, а також свої кулуарні питання довкола організації певних питань :)
Щодо кібернетики, можу надати в основному позитивні відугки щодо рівня, вимог, і навчання в цілому. Але знову ж таки, може бути дещо застаріла база порівняно з більш новим факультетом (тут вже важлива думка кібернетиків :)). Тому думаю, що тут варто розглядати такі варіанти:
— якщо не знаєте чітко, чого хочете — краще йдіть до кібернетики, там точно отримаєте гарну базу, конкурентне оточення
— якщо маєте чітку ціль, що хочете вивчити — вивчайте детальніше курси, напрямки на факультетах. Так як ФІТ створено відносно недавно, є ймовірність появи більш сучасних програм (по-моєму, вони мали класи Cisco)

Я випускник фіт 2022 року, бакалавр. І можу сказати що ситуація справді змінилась. Фіт такий же повноцінний факультет як і кубик, хоч у факультетів різні «цінності» та підхід. Як для студента фіта — факультет кібернетики це більше базові, фундементальні знання, великий акцент на теорію. Фіт — майже весь акцент на практичні знання і вирішення практичних задач, «навчання через практику» і т д. Немає гіршого/кращого. Далі треба дивитись уже що кому більше подобається

ПИТАННЯ: якому з цих двох факультетів слід віддати перевагу і чому?

Тому який краще відповідає вашим вимогам :)

Скоріше за все, тут не буде людини що одночасно вчилась на обох факультетах, тому не зможе порівняти.

Сформулюйте параметри, що важливі для вас, тоді можливо вам дадуть якусь інфу по ним і ви зможете прийняти рішення.

мехмат не готує за спеціальністю «Комп’ютерні науки».

Там є «Комп’ютерна математика» але вцілому факультет жахливий, за жодних умов не варто його розглядати. Наскільки мені відомо на кібернетику йдуть розумніші студенти тому середній рівень там буде вищий -> вам буде на кого рівнятися. Відгуки про факультет інформаційних технологій набагато гірші(хоча більшість моїх знайомих з кібернетики, тому я упереджена особа)

ага, потім автор буде питати а як світчнутися з девелопера в Data Science?

Якщо людина хоче гарно знати математику — хай йде на фізфак(хоча тут напевно ще треба знатися на фізиці) чи кібернетику(де є і математика і програмування). На мехмат ні для програмування, ні для прикладної математики гарних умов нема

На мехмат ні для програмування, ні для прикладної математики гарних умов нема

Для програмування скоріше не найкращий варіант (хіба якась інформатика). Для примату — там половина кафедр. Якщо ж говорити про «дейта сайнс», то там є кафедри статистики, діфурів, була окремо кафедра фін математики.

Якщо людина хоче гарно знати математику — хай йде на фізфак

Можливо зараз щось змінилось, але «в мої часи» мехмат — це було якраз про рівень математики, кубік був просто престижнішим, бо конкурс вище, всі інші «технічні» були на порядок нижче.

1. Группа диффурів то не серйозно, туди спихують усіх тих, кого не взяли в інші группи
2. Спеціальність статистика то крінж, там статистика легша ніж на чистій математиці на якій, в свою чергу, купа чисто математичних предметів
3. Багато жахливих викладачів. Деякі просто погані. Є і декілька чудових(небагато) але ж до них можно не попасти і чи варто ризикувати? Механіку і матфізику, я певен, знають лише ті, хто вчив їх самостійно
4. Неадекватне оцінювання — грінд оцінок, не карається списування, з багатьох предметів дозволені автомати(в тому числі з профільних). З деяких предметів завдання неадекватно легкі тому вирішує лише активність на лекціях та подібне, а не знання
5. Фін математика у партнерстві з КШЕ — то напевне єдине гарне що є, але то не за запросом автора. Не згадати це було нечесно з мого боку, вибачаюсь
6. Дуже слабкий середній рівень студентів
Вищевказане, на мою думку, вказує на непригодні умови для навчання. Звичайно, прихильники факультету можуть вказати на наявність розумних студентів та викладачів. Так, вони є — але їх недостатньо і недоліки дуже сильно переважають

У мене інфа за умовний 2010 рік. Ви про приблизно які роки говорите?
Невже так «просрали всі полімери»?

Якщо людина хоче гарно знати математику — хай йде на фізфак(хоча тут напевно ще треба знатися на фізиці)

на жаль, ні. і з фізикою, чесно кажучи, як получиться )) я там відучився 6 років — внутрішню кухню знаю.

Я бачив программу друга звідтіля (квантова теорія поля), бачив їх допи. Повірте, це на голову вище мехмата

я вчився на іншій кафедрі (теорфізика), а не на іншій планеті ))

Я бачив программу друга звідтіля (квантова теорія поля), бачив їх допи

папір все витримає, інше питання як це все читається. ктп дуже специфічна кафедра орієнтована на переможців міжнару, читати будуть по принципу «самі розберуться», тож не бачу великої різниці з просто взяти книжку і розібратися. по-друге, якщо бути там простим смертним, то відноситись будуть як до гавна. ну і по-третє, багато що робиться позаурочно в Інституті теоретичної фізики, до чого фізфак має доволі опосередковане відношення.

Ну розподіл після 2 року, допи я бачив і з перших 2(тобто загальні). Як на мене там завдання дуже цікаві і непрості були, і їх давали усім, а не лише «обраним»

та при чім тут завдання. я Вам теж можу завдань надавати скільки хочете і яких хочете. питання в стилі і якості викладання.

В мої роки КТП була імхо найкрутішої кафедрої з фізики. Там наприклад замість умовної екології спокійно могли читати якийсь спецкурс по групам Лі і т.д.

чуть вище відповів про програму ітп

а як там спеціальність астрономія, чи варто йти?
чув що звідти мало не всі закордоном зараз.

а як там спеціальність астрономія, чи варто йти?

тільки якщо дуже любите астрономію )) мені важко щось дуже конкретне сказати про цю кафедру, крім того, що вона, мабуть, найменша на факультеті і я навіть не впевнений, чи кожен рік туди набирають.

чув що звідти мало не всі закордоном зараз

це не від хорошого життя, а від безнадії тут у нас. з мого випуску і всіх які я знаю: «залишився в науці» приблизно дорівнює «виїхав». теоретично, можливість виїхати є після будь-якої кафедри, часто після бакалавратури йдуть в Еколь Політехнік, або ще щось таке. але це все вимагає топових оцінок, інакше без шансів.

Стаття — про вибір спеціальності. Спеціальність все обрана. Цікавить вибір факультету.

Підписатись на коментарі