Потрібна експертна оцінка ідеї мобільного застосунку для відстежування крилатих ракет

Як ви гадаєте, чи можливо створити застосунок для смартфона, який би відстежував звук крилатої ракети?

На відео ракет, що пролітають, звук досить гучний, так що смартфон цілком може його засікти. А якщо декілька смартфонів шляхом руху ракети його засікли, то вже можна прорахувати траєкторію і ймовірні цілі.

Розпізнавати, що це ракета, можна за швидкістю переміщення однакового звуку з доплерівським зрушенням частоти, або навіть будь-якого схожого на ракету звуку, який швидко фіксується на великій відстані на певній швидкості, що вписується в діапазон ракетних швидкостей. Тобто за швидкістю його реєстрації різними смартфонами за курсом ракети.

Проблеми з підключенням до інтернету, геолокацією та змінами траєкторії ракети вирішуються за рахунок масовості використання застосунку. Густота населення України досить велика і майже в кожного є смартфон.

Крилата ракета летить близько години зі швидкістю звуку зі сходу на захід України, а майже всі їхні ракети дозвукові і їх ще дуже багато.

За умови масового використання це буде досить ефективний радар і система оповіщення населення. Люди зможуть у реальному часі зі свого смартфона стежити за польотом ракети, бачити кому загрожує приліт і скільки в них залишилось часу до нього. Важко буде ігнорувати повітряну тривогу, коли бачиш на екрані, що ракета летить в твоєму напрямку

Вмикатись в активний режим цей застосунок має автоматично тільки під час повітряної тривоги.

Якщо зробити такий застосунок, вся територія України буде покрита за лічені години.

Чи є щось в цій ідеї? Може знайдуться фахівці, здатні її вдосконалити та реалізувати?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ми місяць тому долучились до такого проекту і він вже на фінішній прямій.

Це чудова новина! Дякую, що повідомили. Він чимось відрізняється? І коли планується реліз застосунку?

Експертна оцінка та ж, що для ентузіаста з його приладом нічного бачення з айфону:
1) перестати намагатися займатися самостійно речами, в яких нема достатніх експертних знань, навіть з благородних поривів
2) трохи приземлитися, і усвідомити нарешті наступне: average смартфон — це всього лиш average смартфон, і неможливо все абсолютно обгорнути в додаток і запхати всередину, і це цілком нормально, бо задачі пристрою геть інші, ніж пеленгувати ракети
3) Якщо йдеться про речі, від яких залежить здоров’я і життя людини буквально, то напівмір «це все одно буде краще, ніж нічого», вимірювання «будь-якого схожого» і т.д. тут бути не може — це або робиться серйозно на совість, з тоннами сертифікатів і тестувань, або не робиться взагалі, хіба ви хочете бути винними в смертях людей

Навіть якщо інколи за ракету буде сприйматися винищувач, це все одно буде краще, ніж нічого

«Навіть якщо інколи 3D printed турнікет може не витримати навантаження і розламатися, і боєць помре від втрати крові, це все одно буде краще, ніж нічого»
«Навіть якщо інколи глюкометр на смартфоні не показує точний рівень цукру в крові, це все одно буде краще, ніж нічого»
«Навіть якщо інколи автопілот не розпізнає правильно колір сигналу на світлофорі, це все одно буде краще, ніж нічого»
...

«Навіть якщо інколи 3D printed турнікет може не витримати навантаження і розламатися, і боєць помре від втрати крові, це все одно буде краще, ніж нічого»
«Навіть якщо інколи глюкометр на смартфоні не показує точний рівень цукру в крові, це все одно буде краще, ніж нічого»
«Навіть якщо інколи автопілот не розпізнає правильно колір сигналу на світлофорі, це все одно буде краще, ніж нічого»

Саме так. Якщо альтернатива або нічого або щось, що інколи не спрацює, раціональний вибір це друге.

На фронтовій поплаві сказали що не злетить youtu.be/nJk6T3IbAdI?t=980

контр батарейні радари відстежують місце знаходження звуку, тому що воно якщо і міняє положення, то повільно і сенс в тому що його можливо знешкодити. Звук ракети був би корисним якщо його зафіксували далеко від цілі і передали через лінію, яка набагато швидша від швидкості ракетитому тут залишаються лише низькошвидкісні крилаті. Можна чи ні можна узнати проаналізувавши звуки, можливо після extract features таких як спектр гармонік Фурьє або щось накштальт wavelet transform features — ідей може бути багато, і подивитися чи класифікуються якісь параметри в області характерні для ракет. Не зрозумів як може допогти доплерівске зрушення частоти, телефон не може посилати сигнали і ловити їх назад, щоб рахувати яке було зрушення частоти. Зрушення можна було б використати, якщо б мали спектр при 0 км/год, а потім при якійсь швидкості, в цьому разі зрушення було б не відносно посланого телефоном сигналу, а відносно відомого при іншій швидкості, наприклад нульовій, але режим двигуна буде мінятися і спектр зміниться. Я гадю, що частоти повинні бути не точно задані, а діапазон для кожної гармоникі (режим двигуна ракети не повинен сильно відрізнітися для польоту), так може бути простіше. Знайти швидкість ракети буде складніше і не так точно як просто визначити, чи була в цій точці (координати телефона) ракета. З якоюсь вірогідністю можна визначити середню швидкість і напрям, якщо коли якась була зафіксована в одній точці, а потім з’явилась в іншій і ми, маючи дані про ттх ракет, можемо сказати, що в іншій точці могла з’явитись якась із них (теорема Байеса). Якщо ніяка не могла з’явитися, то можливо це перша, яка ще не була зафіксована, або не існує ще в базі і тому ми не змогли її класифікувати, що вона могла. Як завжи, потрібні дані, яких не ма, а без них: shit in — shit out. (Телефон не буде їсти багато акумулятора, тому що після відбору розпізнавальних моделей (розробка моделей потребує ресурсів), вони будуть не замітні на 4-8- ядерних телефонах.). [інші ідеї теж інтересні, я застосовую тут досвід з інших галузей, але математика та ж сама і вона ще ні разу не схибила в проєктах, в яких працював)]

А якщо просто вважати ракетою все, що швидко рухається по траєкторії, схожою до ракетної, під час повітряної тривоги? Навіть якщо інколи за ракету буде сприйматися винищувач, це все одно буде краще, ніж нічого. І розробка такого застосунку буде набагато легшою.

Чим міряємо що щось швидко рухається, а не є хмаркою, радаром, звуком, відео? Якщо не активним радаром, то кілька телефонів з різних місць, з часом та відомими координатами і з відомими кутами нахилу і можливо, з реперними точками.
Якщо це про розрахунки вірогідності чи це та сама ціль в іншій точці, тоді так — можна вичислити для класу швидкісних об’єктів. Звук класу ракет повинен бути відомим, тому, що цвіркуни теж генерують звук і він теж має свої гармоніки, тому літальні об’єкти повинні бути виділеними в свій клас.
Ще одне, у крилатої не має характерної (балістичної) траєкторії — це безпілотний літак, вона активно корегуються в залежності від висоти (оминає профіль рельєфу), щоб бути не видимою для радарів дальньої дії.
Насправді є ППО — хто не розуміє їх не вилікувати. Ідентифікувати координати літаючих об’єктів і своїх і чужих і викладати в доступ — це може попасти під коригування вогню, або здачу позицій, з якими б намірами то не робилося, а там годують погано)

Оффтоп, але. Мені здається буде швидше реалізувати систему виявлення КР з допомогою passive radar на основі вишок для мобільного зв"язку (шукати LTE-based passive radars and applications). Але потрібні організовані зусилля держави і моб операторів

Військові і так бачать де ракета і як вона летить (я так думаю). Краще і простіше було би зробити додаток,який би через API видавав би ту ж саму інформацію людям. Треба тількі, щоб був відкритий доступ до цієї інформції.

Якщо б військові бачили всі ракети над всією територією України, то так. А якщо ні, то з таким застосунком орки будуть знати, де немає радарів. То напевно не все бачать.

Якщо б військові бачили всі ракети над всією територією України, то так

так програма ж наче має вмикатися по сигналу тривога. Як ви думаєте, хто дає той сигнал?
Тобто тут так — або військові і так бачать загрозу і програма не додає нової інформації
Або повітряну тривогу не оголошено і програма нічого не робить. і не додає інформації.

Ще варіант, коли тривогу оголосили спираючись на непрямі фактори — проліт ракетоносців без фіксації запусків, або фіксація факту запуску без можливості відслідкувати політ.
І в цій ситуації програма могла би згодитися комусь, але, по-перше, якраз в цій ситуації треба сидіти десь між стінами подалі від вікон, а по-друге, цієї інформації буде мало для протидії атаці, але потенційно забагато для локалізації районів роботи ппо.

Вмикаєш програму та залишаєш заряджатися на підвіконні на ніч.

Як ідея підтягнути якісь скіли, так має сенс. Але насправді, для того щоб таке зробити, вам треба, без врахування навіть коду та подальшого визначення траєкторії чи подібних «rocket science»:
1. Назбирати даних: ракета / не ракета (а тут варіантів може бути ого-го). Вибірка має бути статистично достовірною.
2. Робити ML or RullsBased model for detection.
3. І коли ви вже і даних назбираєте і модельку натренуєте, виявиться що більшість кітайських смартфонів можуть «чути» дещо по різному звук... і це можно вирішити, але то вже потрібна DSP експертиза.
Але насправді навіть перший пункт не є реалістичним, фізично.

Як гадаєте, якщо це спробувати реалізувати, скільки це коштуватиме?

Тут велике питання до п.1. Підхід потрібен науковий, цей експеримент зі збору даних потрібно дуже ретельно проробити, врахувати 10050 нюансів фізикі, яка ракета летить, де летить, положення відносно телефона і тд. Наприклад дуже просто сплутати звук від ракети з винищувачем за деяких умов... По друге фіксацію звуку потрібно одразу робити декількома смартфонами з різними моделями мікрофона тобто коли летить ракета її потрібно зафіксувати і з ліва і зправа та ще й десятьма смартфонами і тд. Тобто попередньо треба знати траєкторію польоту рокети, але це тільки москалі знають. Можливо цю задачу вирішити «брудним експериментом» з точки зору науки — просто зібрати 10^n записів польотів цих ракет, але де гарантії, що то летіла ракета? А може сплутали з винищувачем? А скільки таких записів буде статистично достовірним, щоб ML model won’t overfitted ? Крім того ракета летить дуууже швидко, швидше за винищувач, зі свого досвіду — Ви навіть не встигнете достати смартфон з кишені коли ракета зникне, не то що увімкнути ще якусь апку

А якщо просто вважати ракетою все, що швидко рухається по траєкторії, схожою до ракетної, під час повітряної тривоги? Навіть якщо інколи за ракету буде сприйматися винищувач, це все одно буде краще, ніж нічого. І розробка такого застосунку буде набагато легшою.

Так це значно спростить процесс, але залишиться людський фактор: ви просто не встигнете достати телефон і увімкнути апу

Її не треба вмикати вручну. Вона має вмикатись автоматично при об’яві повітряної тривоги.

в кишені?

ще цілком можлива ситуація, коли ви банально не зможете увімкнути дистанційно запис. Не думаю, що епл дозволить таке. Та й за андроїд не впевнений.

Я думаю, якщо будуть вирішені всі інші питання, то дозволять.

кул, а если под это дело закупить одинаковых телефонов, вместе с солнечными панелями поставить на крышах. с абсолютно одинаковыми микрофонами. Может быть даже с отдельными микрофонами.
Думаю не нужно угадывать звуковой паттерн, достаточно громкости и того как быстро этот звук исчезает. Отсеять фолс позитивс — можно было бы на объёмах.
Но телефонные микрофоны — то ещё говно...

Зачем закупать и устанавливать, если уже у каждого есть смартфон с собой?

Владельцы смартфонов должны спускаться в бомбоубежище, когда в их направлении летит ракета. Расположение девайса на крыше позволит избежать(уменьшить) отражений звуков. Использование стандартных устройств сильно упростит жизнь разработчиков. Кроме прочего — можно докинуть не совсем обычных датчиков, которых нет в смартфонах. Датчики вибрации например на основе акселерометров.

Згоден, ідея хороша, але поки іде розробка, можу запропонувати тицяти пальцем.
sky-watch-ua.web.app

А як визначити, чи справді ракета пролетіла чи ні?

Додаток який слухае через мікрофон теж легко надурити, можна звичайно авторизувати через Дію та блокувати зловживальників, але то вже інша історія.
Отже розрахунок суто на common knowladge, як ви вже і самі вказали.

Але точно можу сказати що така ідея надходила до кожного другого.

Тервер. Например имея статистику можно будет выделить мнительных людей, которым везде кажутся ракеты.

Про прильоти так, не треба публікувати фото, куди влучили, але до чого тут це? В них немає високоточної зброї, щоб влучити в ППО всередині країни. Вони можуть тільки терор населення проводити, а цей застосунок зменшить кількість жертв.

ПВО не стоит на месте. Телеметрию с ракет они я думаю и так получают.

Як інфа яку бачать тільки ЗСУ буде допомогати ворогу?
а те що ППО діє на кілометрових відстанях як допоможе ворогу? Вони випустять сотні ракет щоб намацати де є діра?

зважай ще й на швидкість реакції пересічного громадянина . Особисто я діставатиму свій телефон довго. Далі має запуститися програма, почути навколишнє середовище, знайти супутники. Це буде досить нешвидко все це буде.

болєє лучшим було би, імхо, зробити дешеву опенсурсну залізяку, яка би моніторила шум. Щоб міг поставити її надаху я і підключити в мережу. (Ну, як народ погоду моніторить чи лораВан ретранслює). цілком можливо щось вже є на вишках мобільних операторів.

Не треба нічого діставати. Із сотень або тисяч смартфонів над якими пролітатиме ракета, декілька мають її почути, а цього буде цілком достатньо. Поки встановлювати щось на дахи, війна закінчиться. Після війни, звичайно, має бути розроблене щось більш ефективне.

ніт. мало хто буде ставити собі програму, яка жере батарейку (а вона жертиме, бо постійний моніторинг звуку) навіть з патріотичних міркувань.

Вмикатись в активний режим цей застосунок має автоматично тільки під час повітряної тривоги.

якщо тривогу вже підняли, значить щось побачили чи почули. Тому без усяких програм можна в телегу видавати координати з радарів.

Плюсую. flightradar24 подібним чином працює. кілька направлених мікрофонів в небо, і якщо таких залізяк багато, дуже точно думаю можна відслідкувати.

Там йдеться про артилерію, а не крилаті ракети.

Максимум яку користь може принести мобільний додаток це UI фронтенд до якось пристрою.
Все інше треба займатись саме embedded та електронікою.

Це я кажу як мобільний розробник. Навіть на ардуіно ту ж фіксацію звуку робити буде практичніше ніж через додаток на мобільному телефоні.
Хоча б через ту ж енергоефективніть, я вже мовчу про гнучкість.

Сенс в тому, щоб зробити це якнайшвидше. Смартфони людей це вже готова мережа детекторів. Потрібно тільки розробити застосунок.

Ок, у вас датасет є? Ви модель детекції на симуляції відтестували?

Є тільки ідея. Для цього я її тут і виклав, щоб зрозуміти, чи це технічно можливо.

Зробіть спочатку щоб комп’ютер зі зручним інструментарієм для цього міг детектити. Розмітьте нормальний датасет, пре та пост процессинг даних.

Коли це все буде норм працювати, тоді перенести це все на телефон буде рутина задача.

Нажаль, це вже поза моєю компетенцією.

Технічно — можливо, самому така ідея приходила на думку.

«технічна можливість» випливає з того, що «сам так думав»? чи якесь більш міцне підгрунття? Може, бодай, з якимись аналізаторами спектру погралися, чи детектором шуму спробували визначити чутливіть мікро?
років десять тому я грався з аналізаторами спектру звуку (на nexus7 12 року).
І я скажу вам, що його мікрофон показує білий шум там, де вухо вже чує звук. І показує просто сигнал одної частоти там, де вухо вже чує окремі тони.
Тож я б не радив зопалу постулювати технічну можливітсть.

www.youtube.com/watch?v=esklgo6MWCY
як первинний датасет для визначення, далі якщо є массовість та траєкторія, доповнюється семплами записаними у живу.

На перший погляд не віриться, що телефон зареєструє звук ракети в н. у. свого використання. Якщо б детектор розмісити на вишках операторів моб. зв‘язку, можливо це б і працювало. Але як не крути, не бачу можливості уникнути серйозної роботи з embedded.

Зареєструє, якщо майже в кожного буде цей застосунок встановлено. Детектори на вишках, це вже після війни, коли буде багато часу, щоб їх встановлювати.

Доречі вже була така тема ще на початку травня dou.ua/forums/topic/37974

Звичайно можна. Треба лише підкидати смартфони повище

Воно низько летить, там чути. Не знаю тільки чи той звук зможе розпізнати дешевий китайський мікрофон смартфона.

В приміщенні не чути. Пропонуєте телефон на вулиці тримати завжди?

В мене його навіть вітчизняний мозок не відрізнить від 100500 інших шумів.

Ідея фігня, забудь про неї

глупости. сартфон не услышат звук ракеты и тем более не отследит ее направление.
системы ПВО можно было бы лепить в каждом гараже если бы так все было просто.

розробники систем ПВО мабуть живіт би порвали читаючи цей топік.

Який в тому сенс? Військові мають спеціалізоване обладнання, щоб засікти пуск ракети. Цього достатньо щоб увімкнути повітряну тривогу й пройти в укриття. Ракета, що вже летить може змінювати траекторію польоту, тобто умовно якщо ваш додаток зафіксував проліт ракети у Чкрнігові, а потім у Білій Церкві то це не означає, що вона не прилетить у Київ.

так що смартфон цілком може його засікти.

не може, бо більшість людей під час повітряної тривоги буде в укритті.

Коли тривогу оголошують у декількох областях, більшість людей її не сприймають всерйоз, бо шанси, що летить саме в тебе справді мінімальні. Особливо всередині і на заході країни. Як приклад Кременчук і Вінниця. А коли ти бачиш на своєму смартфоні, що ракета летить на тебе і скільки залишилось часу, щоб заховатись, це інша справа.

Як визначити що летить саме на тебе?
Люди, які ігнорують повітряну тривогу зараз, будуть так само ігнорувати її з додатком.

Так автор пропонує об’єднану через інтернет мережу мікрофонів з геолокацією. Там в принципі ясно буде, якщо в теорії зробити нормальне розпізнавання патерну роботи двигуна.(Там в принципі досить специфічний звук).

Ще раз. Ракети можуть змінювати траекторію. Вона летить з Чернігова на Київ, а потім прилітає у Львів. З вашим додатком пів України обісреться, бо буде думати «нам пизда». Ну справді, який в тому сенс? Існуючого додатку повітряної тривоги більш ніж достатньо.

Т.е. уже после того как ракета взорвалась где в Харькове

Харкову це не допоможе. Але людям в середині і на заході країни буде видно, коли не варто ігнорувати тривогу.

коли не варто ігнорувати тривогу

завжди.

если реагировать на каждую тревогу — вас заберут на дурку через пару недель. покажите мне человека который каждую тревогу до сих пор бежит в бомбоубежище. Прям ночью, в Киеве подрывается, одевается и бежит бомбоубежище. Потом отмена, он возвращается, ложится спать. И через 30 минут опять подрывается и бежит в бомбоубежище.
Ну камон...

Сховище це не обов’язково підвал чи станція метро. Правило двох стін ніхто не відміняв.

вас заберут на дурку через пару недель

за п’ять місяців ще досі не забрали.

т.е. вы 400 раз бегали и прятались за вторую стенку? вы уверены что таки чердак не потёк? :D
есть клевая украинская пословица «шо занадто, то не здраво» ©

телефоном теж можна користуватися за кермом — як не користуєшся телефоном, то в дурку заберуть. Я от користуюся і нічіво нє случілось.

пример не релевантный. надеюсь вы не кодер, потому что логика такая, что даже индусы вышли из чата.

Так, мені не плювати на своє життя і життя людей які мене оточують. Що в цьому «не здравого»? Чи вам розповісти історію про дівчину яка за дві хвилини до прильоту на лук’янівці залізла у ванну, чим й врятувалась? Та й взагалі, я ж не примушую вас ховатися під час повітряних тривог. Кожен для себе сам вирішує. Дехто он по ТРЦ ходив під час повітряної тривоги і мабуть також думав що то норм.

Від ваших порад нічого не зміниться. Люди і далі будуть ігнорувати тривогу, якщо не будуть бачити куди саме воно летить.

тоді нам потрібен додаток який буде бити власника струмом якщо він не пішов у сховище)

Вы ж в курсе что в дтп можно погибнуть даже пристегиваясь, да? или дожить до 95ти лет перебегая через железную дорогу каждый день в час пик. Тут же ж был топик где считали вероятность прилёта ракеты конкретно к тебе, шанс в дтп погибнуть чуть меньше. Или вы теперь каждого сигнала автомобиля шугаетесь и прячетесь за дерево?

Или вы теперь каждого сигнала автомобиля шугаетесь и прячетесь за дерево?

Ні, просто ЗАВЖДИ користуюсь пасками безпеки. Принципово. Навіть якщо 50 метрів потрібно проїхати. Й не кажіть мені що це

не здраво

вы прогнорили прямой вопрос и вырвали из контекста фразу исковеркав смысл. Латентный русский?
вероятность попасть в дтп чуть ниже, чем пострадать от ракеты. Вы не опасаетесь автомобиля, но опасаетесь ракеты? Я могу понять логику оградить себя от перехода через оживленную автостраду на красный, или бегать в тревогу мимо военной части. Но прятаться каждую ночь по пару раз за вторую стену, с учетом что к вам в город прилетает 1 ракета в месяц...ну хз.

Я не зовсім Олексій, але ви оперуєте «вєроятностью прільота ракєти» в вакуумі, без будь-яких уточнень. Рашко-смі дивитеся мабуть?

Я, наприклад, не ховаюся за дві стіни, бо в однушці нема двох стін і бо район досить тихий. А хтось живе напроти військової частини чи заводу. От зовсім однакова «вєроятность прільота ракєти».

Ну і називати когось ненормальним тільки через те, що він не робить таку ж hooinju як і ви — оце і є латентрий рашизм.

а я и не говорил что кто то ненормальный. там знак вопроса стоит.
Ну и в общем то мое обращение было не конкретно к тому что он прячется, а к тому что он советует другим.
Учитесь читать буквы. помогает.

Вероятность попасть в дтп тоже считается от многих переменных, однако ее выводят не для конкретного перекрестка в винницкой области, в селе калиновка, а в общем на большой регион. для вас это открытие?

авжеж. для мене це новина, що якийсь глобальний статистичний показник застосовують до конкретних умов. Щось я осьо серед падлюк-коллєг не бачу китайців чи індусів, а, між тим, кожен четвертий падлюка на землі — китаєць чи індус. От чюдєса, мабуть я читати не вмію. Чи лічити.

Типичные двойные стандарты.
То что чувак призвал всех реагировать на сирены — не ок, выборка устраивает (всю страну в одну кучу).
А то что вероятность прилета ракеты с такой же выборкой — то вас триггернуло.

Таки да, читать не умеете. или считать, даже хз что хуже.

мене трігєрнуло «ви увєрєни что чєрдак нє потьок». Навіть зі смайликом далі воно виглядає тіпічно «та чо ти сцииииш, нічого не буде, сто раз так дєлал».

ну і «чувак» не згадував ніяких виборок. виборки — це до інших людей.

Про вірогідність дтп і прильоту ракети.
Ви мабуть пропустили ту пару статистики де говорили що такі штуки як ота народна ’вірогідність потрапити в дтп’ це насправді статистики для групи.
І що статистику виведену для групи не можна просто брати і застосувати для індивідів.
Приблизно те саме і з ракетами.

Але є одне але. Там крім вірогідностей власне прильоту є ще і наслідки + розрахунок шансів вижити.
Що з дтп, що з ракетами.
І тут люди зазвичай хочуть покращити собі шанси.
А тому не ховатися в сховище (якщо в вас приміром стіни квартири із картону) це приблизно як їхати на трасі з швидкісним трафіком без паску безпеки.
В дтп може і не потрапите.
Але якщо потрапите то вам пізд*ц.

Я кожного разу біжу в ванну кімнату. Кожного

З ванною кімнатою є певні нюанси — плитка, але я впевнений ви вкурсі.

Підписатись на коментарі