Приватна чи державна школа? Куди айтішніку віддати дитину вчитись та чому школа важливіша за універсітет?

Привіт, мене звати Віктор, я працюю в IT, але в першу чергу я батько. У мене росте донька. Зараз їй майже шість.

Я бачу як суспільство і зокрема жінки сильно сакралізують стосунки між батьком та донькою і багато говорять про вплив батька на формування особистості дівчинки.

Суб’єктивно, чи не кожна друга моя знайома, у багатьох своїх психологічних проблемах та комплексах або у своїх траблах у відносинах — звинувачує батька. Навіть сам факт відсутності батька або його байдужість чи його недостатні: підтримка, турбота, захист та пестощі в якісь травмуючі моменти — для багатьох перетворюються у велику особисту трагедію і залишають в душі шрам, що свербить.

Мені іноді здається, що деякі з них трохи помиляються у причино-наслідкових зв’язках своїх проблем і сильно перебільшують роль батька в них, але з іншого боку я визнаю, що я ніколи не був дівчинкою і мені щось дуже глибинне, тонке, дівоче — звичайно важко зрозуміти.

Так чи інакше, я дуже чітко усвідомлюю свій великий вплив на те, ким виросте частинка мене!

І від цього усвідомлення я іноді відчуваю колосальну внутрішню напругу. Я дуже люблю свою доньку і мені часто буває страшно від того, що один невірний крок може призвести до шрамів на душі найважливішої для мене людини. Вона — невід’ємна частина мене, я відповідаю за неї і за те ким вона виросте.

Для мене важливі її почуття та емоції як свої і думаю буде правильним сказати, що для мене немає нічого важливішого за її життя, її майбутнє, її щастя та її успіх.

Поки дитина не пішла до школи, вона більшу частину часу перебуває під батьківським впливом. Сьогодні я її приклад та вчитель. Вона відображення мене. Я більшість її світу. У випадку її косяків, я дуже чітко розумію коли і де я дав слабину або припустився помилки.

Це велике щастя любити, піклуватися і отримувати від неї любов та турботу у відповідь. Це велика сила ліпити щасливу і сильну особистістю з правильним моральним компасом, але з великою силою приходить велика відповідальність і я дуже чітко усвідомлюю її.

Переломний момент

Сьогодні я на порозі дуже важливого етапу життя моєї дівчинки. Через місяць вона має піти до першого класу. Вона повністю готова до цього. Незабаром, велика роль у вихованні та в освіті моєї доньки буде віддана іншим вчителям і соціуму. І сьогодні саме той момент, коли я відчуваю напругу та тривогу про які писав вище.

Мені потрібно вибрати правильну школу.

Я провів декілька вечорів за читанням відгуків і багато дискутував із своїми знайомими та друзями. Основне питання, яке мене зараз турбує: яку саме офлайн школу вибрати — державну чи приватну. Онлайн школа теж розглядалася, але була відкинута через очевидні (для мене) мінуси і онлайн школи я не торкатимуся в цьому потоці думок.

Діана буде йти до школи вже деякою особистістю, але вона все ще пластилін і в найближчі 10 років буде змінюватися. Школа і соціум будуть її змінювати.

Від вибору школи залежить надто багато! Хто будуть її друзі? Наскільки сильно соціум її зіпсує чи навпаки покращить? Чи стане вона лідером? Чи буде її коло спілкування токсичним? Який матиме моральний компас? Хто будуть її вчителі? До яких предметів та захоплень вона потягнеться? Чи знайдуть підхід до неї? Наскільки якісну освіту вона здобуде? Яких цінностей та навичок вона набуде? Хто буде її перший хлопець? Чи розкриє свій потенціал?

Якою вона буде, коли закінчить школу?

Деякі навіть не замислюються над важливістю цих питань і просто пускають все на самоплив життя. Але я замислююсь. Можливо надмірно, але...

Мені хочеться, щоб школа спрощувала виховання, а не ускладнювала. Хороша школа має підтримувати і закріплювати те вірне і світле, чому вчать дитину батьки. Щоб удома я міг присвячувати більше часу собі та/або давати доньці нові знання і рухатися з нею далі вгору, а не топтатися на місці та переучувати і виправляти те, де школа накосячила.

Позняки метатися?

Моя донька живе у Києві на Позняках. Нині я стою перед конкретним вибором. Платна Американська школа AISU або нова умовно-безкоштовна державна школа № 329 ЛОГОС.

Прошу не сприймати за рекламу. Це просто дуже предметний потік думок. І мені хочеться поділитися своїми думками зі спільнотою та почути якнайбільше Ваших міркувань, історій, ідей, висновків та думок.

Я батько. Батько дівчинки. Їй майже шість. Я заробляю 2,5 тисячі долларів на місяць. Дуже конкретні вхідні данні. Дуже конкретні переживання та дуже конкретний вибір.

Навчання в AISU коштує 890 доларів на місяць.

Дуже багато моїх знайомих відговорюють мене віддавати дитину в платну школу, вважаючи, що звичайна школа плюс репетитори дадуть той же ефект і плюс ще й вдасться заощадити. Мовляв, я буду в плюсі. Але я не згоден!

Money money money

Коли я починаю розмірковувати з боку (як мені здається) дуже здорової позиції, що в цьому світі немає нічого важливішого і дорожчого за дітей та їх майбутнє, то заощаджувати на дитині якесь блюзнірство!

Якщо я можу витратити гроші в щось не дуже відчутне шкірою та шлунком, але таке, що відчутне серцем і душею, що покращить шанси моєї дитини прожити яскравішу і світлішу юність, отримати якіснішу освіту та якісніший старт у доросле життя — то shup up and take my money.

Звичайно, вона може і зі звичайної школи випуститись і піти в Оксфорд. Якщо дитині генетично пощастило з інтелектом, то їй ніщо не здаватиметься складним і навіть навчаючись на півсили вона проковтне шкільну програму легко.

Питання, чи змогла б приватна школа перетворити високоінтелектуальну дитину не просто на студента Оксфорда, а одразу на Марка Цукерберга — ми опустимо, бо наша дочка мабуть не геній, а тому мені не цікава ця тема.

Але наша дочка точно дуже і дуже спроможна і вже має масу знань, навичок, талантів та навіть кубків. Ми доклали багато зусиль, щоб вона була такою. Але якщо школа не зачепиться за це і не підтримуватиме в дитині прагнення вчитися та/або якщо вчителям буде начхати, то потенціал просто не розкриється...

Хіба це не найстрашніше?

Освіта чи квартира?

Якось мені поставили запитання у вакуумі: «Як ти думаєш, за що твоя донька буде більше вдячна? За освіту у платній школі чи за квартиру у Києві?»

За весь період навчання (12 років) доведеться віддати як мінімум 107 тисяч доларів, плюс сплатити різні гуртки та репетиторів, що складно порахувати, але це ймовірно може стати 1-2 тисячі доларів на рік, тобто усього виходить 120-130 тисяч.

Умовно-безкоштовна державна школа з’їсть разом із усіма репетиторами та гуртками, мабуть, не більше 30 тисяч, тобто мій фінансовий виграш 90-100 тисяч долларів.

Будемо чесні: з великою ймовірністю 90% людей навряд чи будуть в цей час накопичувати на окрему квартиру. Швидше за все більша частина цих грошей розтане у шлунку, на доставці їжі, буде витрачена на більше комфортне особисте життя, на тачку(-и) та тому подібне і навряд чи відкладатиметься на окрему квартиру дитині, тобто в більшості випадків це якийсь самообман з метою виправдати свою особисту жадібність.

Можу собі дозволити?

Звичайно, якби я не міг собі дозволити цю конкретну платну школу, я б її не розглядав. Є інші платні школи, які коштують дорожче. Я їх не розглядаю. AISU недалеко від мого будинку на Позняках та суб’єктивно для мене ідеальна за балансом ціна якість.

Але що взагалі таке «можу собі дозволити»? За якого доходу це передбачається? Скільки відсотків доходу можна віддавати на навчання у школі?

Імхо, за поточних цін на життя, якщо я маю більше 2 тисяч долларів на місяць — отже я можу собі її дозволити. Так, існує імовірність, що мені доведеться найближчі 12+ років жити дуже економно (якщо я не стану більше заробляти), але чи є щось важливіше за освіту?

У своїй системі цінностей я ставлю освіту на вершину!

І сьогодні, так вже склалося, у мене росте донечка і їй треба дати освіту. Я дуже хочу, щоб у світі, сильно зав’язаному на навичках і знаннях, вона гарантовано і як найшвидше видерлась на багато сходинок вище ніж стояв свого часу я і всі мої близькі.

Чим AISU краще за ЛОГОС?

Одну з основних ідей я озвучив вище. Мені хочеться, щоб школа вчила мою дитину в унісон зі мною, в сінергії, а не в різнобій. Щоб школа закріплювала те, чого навчаю я, а не аби вона вчила мою дитину (наприклад) токсичності, а мені потім доводилося додатково працювати із цим чи змиритись...

Програма навчання в AISU побудована таким чином, щоб навіть у рамках одного класу, дітям доносилася інформація залежно від їхнього особистого способу сприйняття. Якщо дитині потрібно більше прикладів — вона отримає більше прикладів. Якщо дитині потрібно більше візуальної інформації — вона її отримає. Якщо конкретна дитина краще засвоює на слух, то до неї доноситиметься інформація з урахуванням цього.

У результаті максимум дітей максимально засвоює інформацію та не втрачає інтерес до навчання. У дитині підтримується вогонь та інтерес. Класи постійно реалізовують різні спільні проєкти. Діти ходять туди з палаючими очима! В них виховується ентузіазм, соціальна взаємодія та підприємницький дух. Дитину там розкривають, а не закривають.

В AISU можна прийти і директор особисто проведе екскурсію. Вона дуже талановитий педагог і справді стурбована і працює над тим, щоб у школі кожна дитина отримувала індивідуальний підхід і найкращу освіту та експірієнс.

У школі невеликі класи (до 15 дітей) та й загалом не дуже багато учнів. Усім доступний басейн, а також у школі якісне бомбосховище. Абсолютно усе, про що б я не хвилювався — там на найвищому рівні!

AISU — школа білінгвальна. 50% уроків англійською. У бібліотеці більше половини книг англійською. Випускаючись зі школи КОЖНА дитина матиме повноцінну розмовну англійську зі 100% гарантією. Зі звичайної школи, як ми знаємо — лише одиниці випускаються з розмовною англійською.

Чи потрібна Вашій дитині англійська — це окрема тема. Я просто хочу, щоб на прикладі англійської було зрозуміло, що навчаючись в AISU, дитина по всіх напрямках отримає КРАТНИЙ ривок у своїх знаннях, навичках і людських якостях.

ЛОГОС — це державна школа у новій будівлі, яку відкривав президент. Але по факту — це звичайна державна школа з усіма проблемами державних шкіл. Я дуже не хочу, щоб Ви думали, що я лаю цю школу. Але про неї нема чого сказати окрім того, що це звичайна школа, просто у новій красивій обгортці.

Достатньо почитати відгуки і Ви зрозумієте, що це приблизно така ж школа, в якій навчалися Ви. Не більше і не менше. Так, звичайно соціум та освіта у ЛОГОСі якісніші, ніж десь у ПРОВІНЦІЇ, чи в неблагополучних районах міста, але загалом це звичайна школа з усіма витікаючими. І тут лише деякі вчителі можуть зацікавити навчанням.

Тобто це типовий «котел» у якому діти якось там навчаються, та де вони взаємодіють в атмосфері з підвищеним рівнем жорстокості, токсичності та байдужості.

Комусь щастить більше, комусь менше.

Соціум — це окрема тема

Соціум — це неминуче, це важливо і потрібно, але дуже тривожно, бо невдалий клас або школа можуть спустити коту під хвіст усі попередні батьківські старання і ще й перевиховати дитину на свій лад, а іноді і нарізати на її серці пару травмуючих досвідів і шрамів.

Ми всі навчалися в школі і знаємо, на що вона здатна. Я не песимізую, а просто приймаю як факт те, що існують ризики і в моїх силах на щастя звести їх до мінімуму, вибравши найкращу з доступних мені шкіл.

Одна з причин з якої деякі мої знайомі віддають перевагу державній школі — це поширена думка, що раз у AISU (платних школах) серед учнів є діти послів та депутатів і загалом дуже високий відсоток дітей дуже забезпечених батьків, то дитину дрібного підприємця чи простого айтішника там можуть булити або дитина буде почуватися неповноцінною через те, що не двічі на рік їздить на дорогі курорти, а всього раз на рік до Єгипту і у неї простішій телефон і немає яхти.

При цьому, якщо віддати дитину до державної школи, то там вона типу навпаки у середньому буде в центрі уваги. Типу найкрутішим.

Перше питання, яке у мене виникає у відповідь: чи так потрібно і важливо, щоб дитина була найкрутішою серед найтоксичніших? Ким виросте дитина, якщо вихваляння матеріальним стане важливою частиною її ідентичності?

Якщо для батьків теза «не хочу щоб моя дитина була найбіднішою в класі» стоїть на першому місці, то тут, ймовірно, має місце спроба перенесення особистого негативного досвіду на дитину. Особистого досвіду здобутого у державній школі. І це треба виправляти у собі.

При цьому насправді атмосфера у платних школах у рази краща! Туди віддають дітей навчатись. Здобувати освіту. І якраз хвастощі матеріальними в таких школах частіше навіть висміюються. Дітей навчають інших цінностей. Справді навчають!

Достатньо прийти до школи і побачити роботи дітей, котрі розвішані по стінах і в яких вони торкаються тем толерантності, екології, взаємоповаги, милосердя, співпереживання, прощення і стане ясно, що тут атмосфера набагато тепліша. Тут приємно, тепло і комфортно.

Під патронажем невеличкої приватної школи знаходяться притулки та дитячі будинки.

Соціум, що складається повністю з дітей успішних батьків — швидше за все, буде соціумом, в якому у більшості дітей, батьками серед іншого виховується: підприємницький дух, лідерство, впевненість, успішність, дипломатичність, тактовність, критичне мислення та успіх. Це ті цінності та навички, якими заповнюється простір та якими діти обмінюються тут!

Також, хоч це й з якогось боку може бути трохи цинічно, але я не можу не думати про те, хто буде її першими, найкращими, справжніми друзями. Все ж таки буде непогано, якщо серед них будуть талановиті люди, успішні юристи та підприємці.

Я не кажу про те, що вона «використовуватиме» людей. Я кажу про те, що я буду тільки радий, якщо її будуть оточувати можливості для колаборацій і успішні приклади для наслідування.

Зі значно більшою часткою ймовірності моя дочка з друзями, придбаними в приватній школі — запускатиме якісь проєкти, бізнес чи стартапи. За словами директора школи — 60% дітей — це діти айтішників.

Мій висновок

В освіті дитини, на мою скромну думку, школа відіграє значно більшу роль, ніж університет. Те яким буде університет і якою буде успішність у ньому — залежить від того, що буде закладено у школі.

А ще школа — це цілий світ! Дуже скоро у школі та зі шкільними друзями моя дитина проводитиме у РАЗИ більше часу, ніж зі мною! І якщо я можу щось зробити, щоб поліпшити якість її світу, освіти і досвіду, який вона отримуватиме, то чому я не повинен зробити це?

Гарна школа зніме з мене дуже багато турбот та тривог у найближчі 12 років.

Я дуже сподіваюся, що моя дитина оцінить те, що вона має якісну освіту, можливості, навички, досвід та знання. Оцінить те, що в її найкращі роки життя, правильна школа підтримувала у ній вогонь та відкрила перед нею можливості у житті. Я буду глибоко засмучений, якщо вона вважатиме по-іншому. Але це я.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Це тільки мені як рекламний сео текст виглядає?

чувак тобі не школу треба вибирати дитині а кваліфікованого психоаналітика для себе, не дякуйте.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чи повинентайтішник віддавати дітей в школу де діти депутатів та бандюків?

Риторичне питання, а чи віддавати дитину в школу там де діти — які самі бандюки ? Де грають в карти на присідання і по поняттям живуть. В класі є смотрящій, общак, по школі є положенець який рішає непонятки, розбирає косяки. Таким чином вербують скажімо робити закладки, а далі життя за кримінальним принципом — кругова порука тощо. Щоправда, приватна українська школа теж може бути не про набуття знань, які знадобляться в житті — а про гроші які треба заробити з батьків.

Це дилема яка перед моїм знайомим постала. Він не з айті, але після того, як малий там рік провчився, він сказав, що йому набридло на іпальники батьків однокласників дивитись :)

Опублікували випуск книжкового клубу в якому обговорюємо дитячу розвиваючу літературу. Подивитися: youtu.be/_8r37qkyqu4

Логос досить відома на всю Україну школа, ага... якщо ви рівняєтесь на неї у виборі інших шкіл то закладіть у бюджет психотерапевта для всієї родини до кінця днів ваших.

чувак тобі не школу треба вибирати дитині а кваліфікованого психоаналітика для себе, не дякуйте.

Стаття ну занадто вже рекламою тхне, розрахунок швидше не на ІТ-шника, а на теперішніх батьків які хочуть щоб дитина добре заробляла, бо саме їм в житті для щастя як вони думали не вистачало грошей. Більшість моїх знайомих ІТ-шників з дітьми, нахитали п’ятами з України як тільки Джо Байден сказав, що рашисти підуть, інші ще на весні 22-го.

Дешева спроба реклами.

здається, ми почали забувати про аксіому ескобара...

Трохи дивно... ладно, не трохи, дуже дивно, чому коментатори спираються на результати ЗНО й олімпіад, обираючи початкову (sic!) школу. Мало того, що там вчителі не ті, що в середніх і старших класах, бо і суть початкової школи дуже відрізняється, і методи, так ще й до ЗНО, як до Києва рачки.

Велика кількість чемпіонів (і просто призерів) світу з різноманітних видів спорту стають напів-інвалідами в 35+, а то й у 25+. Ти точно хочеш такої долі для своєї дитини?

так, багато з них стають соціальними напів-інвалідами. Багато хто ще в школі.
Оцей чувак в непоганий ліцей ходив, і навіть виграв міжнародну олімпіаду по математиці в 1982 році. І потім навіть добився всесвітньовідомого успіху en.wikipedia.org/...​ith Yuri Burago, Mikhael
але це не відміняє того, що він живе з мамою на її пенсію, повністью асоціальним життям і не вміє спілкуватися з людьми

та можна віддавати. Але варто розуміти що вирішування олімпіадних задачок не створює повноцінно розвинуту особистіть. І навички вирішити задачки для проходження співбесіди в маанг не забезпечують щасливого життя. І навіть просто успішної кар’єри.

Без цього вибір школи зводиться чисто до питань безпеки.

Ні, неправда. Нормальна школа дає базові фундаментальні навичкі, формує особистість. Як показує практика надрочитися рішати літкод задачки може майже будь хто. Потрібен час і послідовність, але як виявляється це не rocket science. Мілліони індусів не можуть помилятися©.
А ось розвинути слабкі софт-скіли в дорослому віці майже неможливо. Поміняти свій майндсет, щоб не мати всіх цих штучних рамок, постсовкових комплексів, по іншому відноситись до навчання — супер складно, боляче і повністю все одно не можливо.
Школа повинна навчити тому як вчитися, як отримувати і системазувати знання, як організовувати і планувати свою роботу, як презентувати те що зробив, як співпрацювати з іншими коллегами.
А ще є банальні людьскі цінності, етіка, мораль, які повинні розвиватися ще зі школи. Як бачимо по Росіії там може бути якійсь талановиті программісти, підприємці, випусники МФТІ, але які топлять за те щоб «вбивати цих хохлів».

Чому у нас відносно непогані программісти, хоча не скажу що у нас ВУЗи хорошо навчають на программування — я окінчив один із топових укрвузів, а рівень знань який нам давалі був майже на дні. Тому що ті самі найращі фізмат ліцеї закладали фундаментальні навичкі аналітичного системного мислення, на основі яких можна надбудувати що завгодно із інженерного напрямка.

Але ось інші фундаментальні навички у нас традиційно слабо розвинуті, тому талановитих інженерів-программістів у нас багато, а успішних стартапів по пальцам однієї руки перерахувати можна.

безумовно фізмат ліцей дає краще освіту якщо людина хоче розвиватися в STEM напрямку. Але це ліцей, які зазвичай десь з 8-9 классу починаються. До цього ще багато років, в які закладається все інше.
Приватні школи кращі в тому, що вони є більше гнучкими в своїй программі, вони мають більше фінансових ресурсвів щоб організовати як треба навчальні умови, щоб «перекупити» хорошіх вчителів і ставити ім адекватні вимоги по якості їх роботи. І вони конкурують за гроші батьків, тому як мінімум в теорії повинні намагатися запропонувати найкращі підходи в освіті. Але як завжди в Україні «все не так однозначно» — тому треба читати, цікавитись, дізнаватись відгуки.
А ще є приватні інтернаціональні школи, які працюють по німецьким, американським і іншим сучасним методам, і видають атестати міжнародного зразка.
В цілому так, є непогані державні школи. Але думати що участь в шкільних олімпіадах єдиний хороший старт в житті — це іллюзія.

ліцеї хай будуть. Де вчитися до 9 классу?

Ліцеї і з 1 є деякі хоча ваше питання не зовсім коректне. І в звичайних школах діти вчаться і нормальні люди виходять)

о, виявляється я як раз жив біля цього лідеру до від’їзду. Треба було залишатися мабуть, віддав би дітей в призери міжнародних олімпіад :))
PS: ну і сайт у цього ліцею. Країна айтишників і передової діджиталізації, йопта :)

Тільки одне — но. Це роблять конкретні, викладачі а не «ліцеї». Круті специ можуть працювати як в приватній так і в якісь державній установі. Люди вчаться, зокрема поведінці в інших людей, зокрема в дорослих. Найбільша кількість «призерів» лише каже що викладачі заморочились як тренуванням так і банальною присутністю на змаганнях. Зрозуміли що їм треба робити бізнес щоб заробляти на своїй професії. Таким чином ваші діти будуть вчитись в тих хто сам робити бізнес. Інша справа — ті вчителі будуть просто обирати кращіх з кращіх, з ким працюють окремо або батьки, щоб вигравати ці олімпіади. Іншим дітям будуть нав’язувати репетиторство. Таким чином з’являються менеджери які на посаду джуніора, хочуть усіх сініорів та виводять проект на збитковість. Цікаво де і у кого це вони такому навчились ?

Давайте не втирати, нам того чого нема і не буде. Ту дитину, батьки якої з іншого соціального класу, насправді просто викладачі та і ті самі діти просто з того ліцею виживуть причому дуже швидко. Зробити з будь якої людини аутперфомера, роздавати колективом, лишити мотивації і т.п. — це не проблема для будь якого навіть починаючого керівника. На сам перед через те — що вони тут не такі як усі, це дуже швидко спрацює. Між іншим, легко робиться і серед дорослих абсолютно точно так же. Це далеко не англійский пансіон, створений за подобою військової служби, де учнів навіть називають — кадет. Більше за те там буде усе, що відноситься до касти мажорів — секс, наркотики, алкоголь, неадекватні вчинки по типу катань на спортивному автомобілі на шаленій швидкості. Насправді саме тому, заможні батьки часто відправляють дітей вчитись саме в заклади мілітарного типу із суворою дисципліною.

Оце
Нічого в елітну лізти до депутатів

Навіть в просто школі буде гопота і мажори

Ну і майбутні айтішники ауткасти

Ну про не розвинуті комунікативні навички — то ви напевно перебільшуєте, ще і як можна в будь якому віці. Справа в тому, що безумовно коли вони є раніше за однолітків — це безумовно конкурентна перевага. З співбесід — от кажу як є, робимо співбесіду джуніорів та навіть і мідлів і реально дуже чітко видно різницю. А знань в усіх +/- однаково. Массово усі на зубарили стандартні відповіді, в ліво в право — ясно, що суті частотне не розуміє.

Рейтинг ЗНО це цікава метрика. Ви краще дізнайтесь, що за вчителі в школі — тобто у кого ваша дитина буде вчитись. Можете перечитати Володимира Познера — що закінчив школу в Нью Йорку. Таким чином особисто мені стає ясно, чому житло в доброму районі міста чи в Нью Джерсі — де є хороша школа, коштує величезних грошей, так само як і в Сан Франциско та долині. Бо там дітей вчать саме того, що їм знадобиться в житті. Наприклад — робити бізнес.

В мене сусідка з Калі, жалілась на місцеві школи з 10ою. Казала що там ходили в приватну школу, а після переїзду в Техас зараз в них школа краща ніж буда там.

Місцеві з 10 найшвидше індуси і вся увага на тести
a B is the F mindset

Я знаю таких людей і серед тих хто не досяг успіху в математиці. 1 наведений приклад на про що не каже

так якщо немає різниці, то навіщо купляти житло в 800м от школи в топ-20 по ЗНО? А тоді означає, що РПЗ не бідні люди! :)

Я не знаю, я свого часу їздив на метро) Житло то дійсно дорого, але, різниця, насправді є. Гарне оточення, більше шанс виїхати в гарний універ за кордоном

соррі, тут все не настільки серйозно :)

Отримаєш ботаніка в окулярах, з дібільним сміхом якому важко спілкуватись із іншими людьми і відповідно робити бізнес, спілкуватись із протилежним полом тощо. Доведеться в старшому віці йому самому з того виплутуватись.

Десь є досліди справжні ? Я скажу так, що олімпіади з програмування — це окремий вид розвлекухи, по типу гри в Що-Де-Коли. За великим рахунком це навик розшифровки ребусів та головоломок, де +/- типову задачу трохи змінюють. Тримаю парі, як натренувати штучну нейронну мережу — вона буде дрючити усіх в таких змаганнях не залишаючи людині жодного шансу. При чому в реальності навик — натренувати саму сіть в житті в мільйони раз корисніший. Реально не розумію батьків які замість того щоб вчити дітей того що їм справді треба — іноземні мови і навики ведення бізнесу, саджають їх програмувати типові задачі ребуси та вирішувати диференціальні рівняння. От нахіба ?

Для бізнесу на сам перед така проста річ — як підприємницький спосіб мислення. Усе інше вторинне.

Поки що я не бачу доказів того, що в школах, навіть найдорожчих приватних, навчають такому способу мислення.

Прочитайте і побачите що саме так воно і є archive.org/...​00pozn/page/n351/mode/2up Більше за, навіть вища школа — Стенфорд і Гарвард на цьому побудовані. В Стенфорді є курси — як складати резюме, та проходити співбесіди, дуже толкові (інформація відкрита). Є бізнес інкубатори тощо. Вони чудово знають, що роблять.

Там окрема глава про навчання в Нью Йорку, прочитайте. Пан Познер переїхав в СРСР в 19 років (повноліття в США з 21 року), бо так захотів його батько марксист, кінематографіст за професією, що сам в решті визнав як велику помилку, про що і назва книги «Прощання із іллюзіями». Якщо ви не знаєте американців : Познера та Донахью, то напевно вам вартує прочитати книгу. Можете подивитись також його роботи, де Познер з приятелем Ургантом катаються по усьому світу. Якщо ви не бачили самих робіт то 100% бачили формат цих робіт, який почали масово усі копіювати. Хтось воює авіаносцем, а хтось словом, слово часто потужніше.

Не обовязково, якщо в тебе є хороший нетворкінг, який зазвичай роблять в універах.

тому що досі опираються на радянське розуміння освіти. Навіть тисячи доцентів і інженерів з «найкращою в світі вищою освітою»™ заряжаючі склянки з водою перед телевізором не змусили замислитись о якості такої освіти.

Ну самі зараджуючі воду пройдисвіти, та скажімо Мавроді — як раз продукт системи освіти. Мавроді мід іншим працював программістом до розвалу СРСР, навіть був тімлідом. Радянська вища школа якраз на сам перед навчала самоосвіті, крім бази. Для чого було в програмі величезна купа домашніх завдань, та курсових проектів. Також система консультацій. Використовуючі такий цінний навик, дехто почав використовувати його і і деструктивних кримінальних справах. Отримували знання із психології, психіатрії, соціології, криміналістики, комп’ютерної безпеки тощо, вивчали іноземний досвід. Потім використовуючи ці методи та знання робили феноменальні і разом із тим кримінальні діяння. Ошукували навіть академіків — і ті велись через інстинкт, синтезували чорні діаманти, наркотик білий києць, зламували комп’ютерні мережі, та програми і т.д. і т.п.

Комплекси і нереалізованість

Обирати треба не тільки школу, а вчителів. Математики, фізики, інгліш, дойтч. Починати треба ще з дитячого садрчка.
Моя дружина ( на днях 59 років) мала знайомих в управлінні освіти. І питала в них, де є добрі . Бажаного поблизу до житла.
Одна дитина в одній столиць ЄС вже віддала в англомовний платний садочок ( бо не могла віддати в державний((( Бо в Украіні вона трохи повчитися в 90 ті в одній з перших приватних шкіл.
До чого я. Поцікавтесь де найкраще здають ЗНО з математики і інглішу поблизу Вас. Буде і добре і недорого,
Напевно.Пи си — можливо співпадіння, але дружина програміст)))

фізики, інгліш, дойтч. Починати треба ще з дитячого садрчка.

Навіщо знущатися з дитини?

Що погано в знанні багатьох мов? Більшість дітей дуже легко вивчають декілька мов одночасно. Це для них природньо

В знанні мов поганого нічого нема. Але якщо мови, які вивчає дитина в садочку, не мова її оточення чи рідна мова одного з батьків — то це чистої води онанізм для мамаш, щоб похизуватися своєю дитиною перед подружками: «а ми в садочку вчимо і англійську, і німецьку і с++ за 21 день». Ніякого толку з «вивчення» цих мов в садочку з україно/російсько мовним середовищем немає і до знання мови це не має відношення.
Ну а що таке вивчення фізики в дитячому садочку в мене взагалі нема розуміння.

За 1500€ дешевше буде переїхати в Европу чи Англію, зняти квартиру в нормальному районі і віддати дитину в державну школу. Діти навчаться мови без акценту, ви теж в басейні познайомитеся з власником будівельної фірми. І всього за 1500€.
З.І. звичайно що війна посунула ці плани, але якщо хтось хоче інвестувати в дітей, то рік великої різниці не зробить.

Прошу не сприймати за рекламу.

Ага. Пустий, щойно зареєстрований профіль «просто» написав SEO текс про приватну школу на сайті з потенційними клієнтами :D

Соціум — це неминуче, це важливо і потрібно

Дорога приватна школа, але їздити на метро і ходити за продуктами на базар (бо всі кошти пішли на школу).
Побачить це однокласник з проїжджаючої повз машини бізнес-класу і потім всьому класу буде смішно (м’яко кажучи).

Вибачте, але від вашої зневаги нудить. Я їжджу на велосипеді і на метро не тому, що не можу дозволити собі таксі або автівку, а тому що це зручно. Купую продукти в Ашані сам, не тому, що не хочу платити за доставку з GoodWine, а тому що це зручно. На ринок не ходжу, але цілком розумію тих людей, яким подобається купувати саме там.

Мій допис не про зневагу.
А про школу і класи в ній. Те, що дорослим здається абсолютно нормальним, в школі може бути приводом до булінгу («ніщеброд в нашому класі»).

на печерську є «приватна» школа
одні крутелики
і якщо в тебе не 13 айфон то «ти повний лузер»
не всі приватні школи однаково корисні ((

Ще згадалося про школи у Великобританії, де головне — це розвиток упевненності дитини у собі, навчають дитину взаємодії з колективом, софт скілз у приорітеті, одним словом. Без цього неможливе успішне становлення людини. І діти люблять ходити до школи!
Мені близький такий підхід.

Жах. Якщо так переживати за такі речі, то у будь якій школі навіть маленька проблема виведе батька з себе. Бо вже ж пішло не по плану!

2.5k$ дохід і давати на школу 1k$ мені виглядає нереально. Ну і 1k$ це ж плата школі, ще є куча додаткових витрат.
Автор, сідай за ноут і вчись до норм сіньора, зараз 5к$ для сіньора це середня ЗП.

Моїй ще кілька років до школи, для себе однозначно вирішив що приватна, зі всіма плюсами тут згоден.
І згоден що якщо дитина буде одна з найбідніших в класі то краще в приватну школу не давати.
З плюсів державної, швидше за все сусідські діти будуть ходити в ту ж державну школу. З приватною шкільних друзів/сусідів не буде.

Якщо по грошах буде важко то перевестисть в державну завжди можна.

Автор, сідай за ноут і вчись до норм сіньора, зараз 5к$ для сіньора це середня ЗП.

А типу з 5k можна спокійно віддавати за школу 1k? Дуже сумніваюся.

Звичайно що можна, якщо у нього зараз 2.5к$ вистачає на життя, то при 4к$ після школи рівень життя не зміниться, ще й лишиться.

Ну і ми про Україну говоримо а не твою Німеччину)

Звичайно що можна, якщо у нього зараз 2.5к$ вистачає на життя, то при 4к$ після школи рівень життя не зміниться, ще й лишиться.

Рівень життя не зміниться, якщо в тебе вже все є і ні на що не треба збирати. Але таких сімей одиниці. Я не бачу, як людина, яка вийшла на 5k в Україні може мати вже все, що хотіла, до кінця життя. Навіть, якщо купили якусь там двушку на Пізняках раніше, то кожен бачить, що в Києві в останні роки будується дуже багато гарного житла. І коли в тебе зарплата 5k, то як не жити «по королівськи» в умовному Файна тауні? Та й автомобільчик треба регулярно оновлювати, бо «рівень окладу вимагає». А з 4k на квартирку в Файна тауні гарну бібіку ти будеш збирати приблизно.... 15 років. Удачі.

І коли в тебе зарплата 5k, то як не жити «по королівськи» в умовному Файна тауні?

Просто

Та й автомобільчик треба регулярно оновлювати, бо «рівень окладу вимагає»

В мене нічого не вимагає, в моїх знайомих теж:)
Понти коштують дорого і тут пофіг скільки заробляєш все одно не бцде вистачати

Да что вы все находите в этом оверпрайснутом файна тауне на нивках, что готовы отваливать такое бабло? Еще и копить готовы на него годами! Там одни айтишники внутри уже, нормальные люди при бабле у виска пальцем крутят, когда им этот файнатаун напаривают за $3k/метр. Там уже такие цены, что на печерске уже можно что-то взять с жилым ремонтом в домах нулевых годов!

Попробуйте опровергнуть:
1) Метро далеко, без машины не доберешься.
2) Хрущи через дорогу стоят копейки, контингент соответствующий, следовательно ночью за забор лучше не выходить.
3) Школы/сады в пешей доступности плохие по качеству и там опять же контингент из п.2.
4) Видовых квартир внутри комплекса нет вообще. Все так или иначе смотрят на другие дома, цена определяется в зависимости от вида на другие корпуса файна-тауна либо на хрущи через дорогу.
5) Проблемы с парковкой — в первых домах не было подземных паркингов. В тех, что сейчас строятся, лупят несусветные $30k+ за место, мест все равно очень мало как для такого комплекса.
6) Инфраструктура внутри комплекса в виде магазинов и всякого спорта — лютый оверпрайс. Школу так и не построили, а когда построят — будет платной и очень похоже что сильно платной, как в «новопечерских липках».
7) Высота потолков в обычных хатах на средних этажах — 2.6-2.7 метров, как в панельке конца 80тых годов постройки. Хочешь 3+ метров? Переплачивай за самый верхний этаж. На котором, впрочем, вида всё равно не будет, см. п. 4.

У меня после визита в этот комплекс сложилось впечатление, что это какая-то резервация для понаехавших в Киев, которые город этот в общем-то не любят и находятся в нем вынужденно, пытаясь забыть, что они в Киеве, а не своей любимой Еуропе. Иначе я не могу объяснить такое огромное желание обитателей файна-тауна платить огромные бабки за то, что им построят их собственный город за забором и можно будет в этот самый Киев наружу не выходить.

Нет, мне знаком формат клубных домов и коттеджных поселков, закрытых отдельностоящих ЖК бизнес-класса, но файна-таун — это и близко не оно. Там слишком большой проходняк из арендаторов, из случайных работников той самой «инфраструктуры» внутри комплекса. Такое количество квартир и коммерческих площадей внутри нарушает общность проживающих, внутри никто друг друга не знает, собственники не принимают участие в управлении своим хозяйством, отдавая всё на откуп коммерческой компании застройщика. А цена вполне себе «бизнесовая» или даже «клубная» как для такого депрессивного райончика, как Нивки. Напомню, там вообще-то заводчане с «Антонова» и «Завода станков и автоматов» живут, земля дешевая!

1) Резервації для людей з відсутністю смаку це добре. Для всіх.

Чем? Через 20 лет выходцы оттуда сформируют новый спрос на такую же безвкусицу уже в большем объеме. И будет весь город застроен такими вот оверпрайснутыми «городами в городах», читай резервациями для зазаборных псевдоэлит.

Деякі готові платити за те, щоб її поряд не було. Я готовий.

А тут в другую сторону перекос. Зачем прямо платить, чтобы рядом не было айтишников? Не такие и плохие соседи, когда их мало. Коммуналку вовремя платят и на том спасибо. Имхо, дела становятся плохи, когда айтишники начинают собираться в одном месте и их там значительный процент образуется. Тогда ЖК можно начинать беспрепятственно доить. Что и случилось в этом файна-тауне. Айтишники ведь не создадут ОСМД, не имеют знакомств в органах власти, чтобы повлиять на застройщика, вообще никак не станут отстаивать свои права, если что пойдет не так.

3) Айті-еліта це люди з бідних сімей і часто психотравмовані. Їм не треба високий потолок і нормальну інфраструктуру, не треба цікавих сусідей. Айтішники просто не знають як воно має бути. Це стосується житла, відносин, виховання, автомобілів, всього.

Не соглашусь. Что есть «бедная семья»? В девяностых ± все семьи были бедными. Может, ты имел ввиду неблагополучные семьи? Так я не знаю ни одного айтишника-сироту, например, или выпускника интерната, которого изъяли от пьющих родителей органы опеки.

Все айтишники ± среднего достатка. В детстве как минимум не голодали, раз смогли учиться в школе и ВУЗе, а не зарабатывать на пропитание себе и своей семье. Не растеряли любознательности, без которой невозможно осилить входной порог в программирование.

Насчет того, что не знают как должно быть — тоже не соглашусь, ведь сейчас поколение «осознанных» людей, постоянно саморазвивающихся в любой нужной и ненужной сфере. К тому же, культ путешествий сейчас среди тех, у кого есть деньги. А у айтишников эти деньги как ни крути все-таки есть, в том смысле, что увидеть как живут в других странах хватит.

Я тоже не из богатой семьи, точнее, из в девяностые упавшей на уровень минималки семьи советских инженеров. Но я почему-то ничего специально не изучал для того, чтобы понять, что потолок 3 метра ощущается круче, чем потолок 2,6 метров, что открытый вид из окна лучше, чем вид на корпус напротив (и за открытый вид можно переплатить, а за вид на более красивую коробку вместо вида на хрущ переплачивать — это развод лоха), что подземный паркинг необходим даже если у тебя нет машины и туда должен спускаться лифт, ведь тебе может понадобиться что-то погрузить и твоим соседям — тоже, а если все будут таскать вещи через холл, то ремонту в холле жопа, а это наши общие с соседями деньги. Да и машину ты можешь в конце концов купить и её надо куда-то ставить.

И эти 3 вещи, к слову, это наверное единственные вещи, которые не могут появиться (или стать лучше) в ЖК, если их не было изначально. Следовательно, неясно как можно платить деньги сильно выше рынка за те ЖК, где перечисленного нет ещё на этапе проектирования.

Якщо ти живеш на всю зарплату, то на квартиру ніколи не збереш.

Це тільки мені як рекламний сео текст виглядає?

Я б віддав у приватну хоча б за 50% англійської. Мої діти зараз більш бігло розмовляють англійською, ніж я (і це роки за три зробили, не більше). Фтикають у ютуб англійською, англійській мір їм коротше відкрит і російською вони не дивляться, бо англійською просто краще. Українською контента замало, нажаль.

Ви зараз не обираєте школу на 11 класів. Ви обираєте початкову школу, можливо тільки на один рік. Якщо там не зроблять нічого особливо, а тільки навчать англійській — це вже значний плюс. потім ще будете вирішувати, що ж вам робити. Ми у середню школу перевели в іншу, де більш упор на природничі науки і там не погано з олімпіадниками відповідними та ЗНО. Через декілька років ситуація обов’язково зміниться. Може ви будете більше заробляти, може захочете у державну із олімпіадниками.

Я не дуже вірю у природній інтелект, я вірю у зацікавленість та витрачений час. Є приклад, що в нас в Україні половина переможців міжнародних олімпіад з програмування з Кременчуга, здається. Тому що там є один гарний вчитель. Є ще експеримент Полгара. Не треба сподіватись лише на школу, що вдома — теж дуже важливо. Хоча б допомогти з англійським середовищем.

Загалом, того, що ви сказали — не достатньо для вибору. Приватні школи — не значить гарні, як і державні — не значить погані. Треба дивитись, що там із випускниками, які відгуки, яка історія, самому ходити, дивитись та питати. Булінгу має не бути як класу. Але те, що ви написали — це схоже на рекламу без конкретики. Як там навчання проходить — не відомо. Із проблемою мажорства і понтів батьків я не стикався, скоріше навпаки, здобув деякі корисні зв’язки.

Через місяць вона має піти до першого класу.

Я колись з малим не потрапив у школу, куди хотів найбільше, бо прийшов всього лише за рік до першого класу — вже були розписані всі місця на підготовчі курси, а без них туди попасти було нереально. І це була просто собі школа, з першої сотні ЗНО, ніяких там оплат в тисячі баксів. Потрапили в іншу, де за рік місця ще були.

До речі є місця на планеті, де люди замислюються про школу ще задовго до народження дітей чи навіть шлюбу. Десь (чи в Сингапурі, чи в Гонконзі — забув) люди купують квартири площею 5-6 кв.м. за пів мільйона доларів — жити в них неможливо, зате вони відносяться до району гарної школи, в ній можна вчитися доки володієш житлом. Дитина виростає — продають квартиру батькам наступної.

10 міжнарників з цих предметів є далеко не в усіх містах(не кажучи вже про окремі школи що їх мають), але для Києва згоден, дуже дивно йти в якусь дорогу школу яка буде гірша в усьому окрім мов

З однієї сторони в інших містах менше таких приватних шкіл і вони, напевне, дешевші. З іншої — в Києві і вибір гарних шкіл побільше. Тут важко сказати що переважує, але якщо б в мене були діти я би віддав їх у 145/Уфмл/нз/лідер(хоча зараз там проблеми з ним наскільки мені відомо), а не в дорогу школу з англійською

Там зараз з Лідером не все ок. Адміністрація попалась на якийсь скам і їм замість реновації знесли третину школи + чув там директор багато з ким посварився з викладачів/адміністрації. Нещодавно зустрічався з вчителькою звідтіля(викладала в мене математику свого часу) і вона казала що перспективи дуже похмурі(і це було безвідносно до війни)

Вчитися потрібно в школі з топ-20 рейтингу ЗНО, яка має не менше 10 призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики або програмування.

Главное если ребенок не хиккан с аутизмом не отдавать ее в профильные задротские лицеи.

Ну так я же по себе и сужу как бывший ученик Днепровского физ-мата, я лично не вывез выполнять по 30 задач углубленки в день, хватило меня на год. Не так чтобы я тупой слишком был, но тупо не интересно. P.S. Сдал ЗНО по математике на 192 закончив обычую СЗШ и годик с топовым репетитором в 11 классе.

Це ж не заради ЗНО, а заради того, щоб хоч щось корисне для працевлаштування навчитися робити в школі,

Ну если вы с первого класса уверены что ребенок хочет в программирования то да=) В целом у топ школ наверное основной плюс — меньше шанс маргинального контингента.
Я бы до 8 класса отдавал в любую общеобразовательную, можно хоть частную, а там уже что ребенку зайдет — будет понятно.

Один дописувач на доу стверджував, що разом з олімпіадними задачами для програмування в перерахованих мною ліцеях витрачатимуть час на математику, яка начебто не потрібна. Але крім маангів ще добре платять у фінтех стартапах та всіляких фондах, а я добре пам’ятаю статтю на доу, в якій автор розповідав як професор математики та фізик ядерщик з CERN вздовж і впоперек грузили його математикою на співбесіді на джуна розробника у Klarna.

Там наверняка математика специфичная и со школьной даже углубленной мало пересекается.

Це ж не заради ЗНО, а заради того, щоб хоч щось корисне для працевлаштування навчитися робити в школі, а не 12 років штани без толку за партами протирати.

Так чим більше вчать/вимагають в школі тим менше часу на щось корисне а більше часу йде на задрочування задачок.

Все одно ж час на сидіння на уроках доведеться витратити

з таким підходом навчання на дому — Ваше все. тоді точно можна бути впевненим, що кожна вільна хвилина пішла в літкод/кодефорс/що там ще ))

Ну вчителі в гарних школах краще знають як навчати ніж батьки в школах. Більш за те, гарне оточення мотивує до навчання. Діти весь час змагаються і за рахунок цього досягають кращих результатів

Комусь подобається багато вчитись, я, пам’ятаю, що 12 уроків математики на тиждень це мало і варто було замінити непрофільні предмети типу екології на неї(і більшість з мого класу, я переконаний, була згодна). 30 поглиблених задач на день це дуже велике перебільшення, не думаю що десь таке є. Я не знаю чому ви думаєте що там «хіккани з аутизмом», хіба те, що інші діти мають кращі здібності/працьовитість/натхнення ніж ви є достатнім приводом для таких образ?

30 поглиблених задач на день це дуже велике перебільшення

Nope. В «ДОЛІФМП» это было ок.
Нюанс конечно что система обучения как в универе с парами по 1час 20 мин. и 3-4 пары в день вместо 6-7 «уроков».

Я не знаю чому ви думаєте що там «хіккани з аутизмом», хіба те, що інші діти мають кращі здібності/працьовитість/натхнення ніж ви є достатнім приводом для таких образ?

А где я написал что там «хикканы с аутизмом»? Перечитайте.

А можно плз несколько таких адресов в Киеве? Всегда интересовало к каким домам относятся школы из топа по ВНО, особенно те, в которых есть начальная школа. Типа кореллирует ли цена недвиги в Киеве с принадлежностью к топовой школе.

А то я когда искал себе недвигу в Киеве пересмотрел кучу объявлений в разных районах и ни разу там не было указано типа «квартира в доме, который принадлежит к школе № 14, занимающей топ 88 по ВНО». Может, и никакие не 300к долларов?

З першого класу тільки в Лідері дітей навчають.

Ну ок, давай посмотрим возле лидера хаты, раз это единственное место, куда можно попасть по прописке.

Раз: rieltor.ua/...​/flats-sale/view/10505366 ($75k, 28 квадратов хрущ с ремонтом) — находится напротив «Лидера», метров 10 от него.
Два: dom.ria.com/...​kaya-ulitsa-22887170.html ($83,5k, 44 квадрата хрущ без ремонта) — находится в 200 метрах от «Лидера».

Что мешает среднему разрабу купить одну из этих двух квартир под сдачу, прописать там ребенка и податься в школу? «Лидер» от метро Печерская 11 минут ходьбы. Удобно добираться из Осокорков, так любимых среднестатистическим разрабом с ДОУ. Первое время конечно придется повозить машиной, а потом ребенок сам будет на метро ездить.

Так что можно совместить приятное с полезным — и однушку у метро купить под сдачу ($400-500 сдастся) и ребёнка в топовой школе поучить. Американцы уже давно прохавали эту фишку — покупать недвижку ради почтового индекса, к которому у них привязаны школы и всяческие другие услуги, а у нас пока не прохавали.

Так надо пользоваться!

Вимога про знаходження школи, в якій навчається дитина, не далі ніж за 800 метрів від дверей помешкання, в якому дитина живе, таким чином виконана не буде, якщо жити в просторій квартирі в новобудові, а не в хрущі на 44 квадрати, але взагалі, ідея дуже хороша, дякую.

Окей, идея номер два, тоже почерпнутая у уважаемых америкосов. Не можешь позволить себе жизнь в каком-то районе? Арендуй там, а своё в районе похуже — сдавай.

В радиусе 800 метров от «Лидера» есть полным полно классных домов нулевых-десятых годов постройки с просторными трешками от 90 до 130 метров. Вот реально на любой вкус:
dom.ria.com/...​kaya-ulitsa-23830097.html (107 м2, $700)
rieltor.ua/...​/flats-rent/view/10505041 (120 м2, $700)
(там десятки вариантов, трешки — не очень ликвидны в аренде на нашем рынке)

Дальше надо прикинуть цену сдачи своей квартиры на условных «осокорках». Допустим, там у вас тоже трешка в доме нулевых-десятых годов, но похуже — невидовая, квадратов 100.
www.country.ua/rent/flat/4303274.html (98 м2, 17 тыс грн / 39 = ~$435)
rieltor.ua/...​/flats-rent/view/10487111 (95 м2, 15 тыс / 39 = ~$384)
Выходит, разница $350/месяц примерно, её надо доложить, чтобы с осокорков перебраться на печерск в пешую доступность к «Лидеру».

Эти деньги 100% можно найти купив один из двух хрущей комментом выше за ~80k и сдав их ради прописки.

То есть то на то и выходит — чтобы учиться в лидере и ходить туда пешком, надо купить под сдачу хрущ неподалеку, прописать там ребенка, сдать его за $350, потом сдать свою квартиру на осокорках еще хотя бы за $350 и арендовать трешку за $700 на печерске. Расчёт грубый, но порядок цен примерно такой — на печерске в два раза дороже арендовать квартиру, чем на осокорках. Разницу в этой цене надо откуда-то взять.

Всё, успех. Ребенок в лидере, вы живете на печерске, расходы на аренду квартиры околонулевые, в зависимости от рыночной конъюнктуры может быть даже небольшой доход на уровне ~$100 от манипуляций с арендами.

Ради будущего ребеночка можно потерпеть в арендованной трешке на Печерске, так и быть, имхо.

Зараз складніше буде переконати, що покупка нерухомості в Україні — доцільна інвестиція

Покупай, когда на улицах течет кровь, даже если она и твоя. © Барон Ротшильд.

Ідея стартапу: купуєш хрущ біля лідера, і за 100 баксів на місяць реєструєш у ній спраглих вступити до Лідера. Договір підписуєш на 5 років зі штрафом за розірвання )

Моя думка така. Вчитися потрібно в школі з топ-20 рейтингу ЗНО, яка має не менше 10 призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики або програмування.

Бідна дитина. А якщо вона не цікавиться фізиками і математиками? Читаю форум, тут просто якісь батьки деспоти, буквально через одного.

А, що ще важливо. Школа, в якій навчається дитина, має знаходитися не далі ніж за 800 метрів від дверей помешкання, в якому дитина живе.

ОМЖ, ну і параметри, може ще й стеля не менше трьох метрів, як у преміум житлі, а то ж не солідно :)

У мене дружина вчилася в школі в самому центрі Києва. Їздила туди на метро і якось жива, здорова. А батько 8 км пішки ходив до школи, кожен день, туди й назад.

Бідна дитина. А якщо вона не цікавиться фізиками і математиками?

Дочь гуманитарий — горе в семье.

Дочь гуманитарий — горе в семье.

Мені дружина сказала, що тато, який таке пише, це ще більше горе в сім’ї

Шо тут скажеш, шукайте нову дружину

Мені дружина сказала

— Пойдем в бар?
— Нельзя в бар.
— Поедем на рыбалку?
— Нельзя на рыбалку.
— Ты не жалеешь, что женился?
— Нельзя жалеть.

Приватна школа може бути просто дорогим пансіонатом, де вчити не будуть, а будуть робити «гарно і весело». Не скрізь, але таких місць досить багато.

Щодо розташування школи. Чисто формально дитину до певного віку зобов’язанні супроводжувати батьки. В нас просто ніхто не заморочується контролем, тому всі звикли.

Новопечерська школа, але то не заслуга школи

Знаю одну математекиню, Владу Петрусенко, але, знову ж, це не означає що заклад гарний

математекиню

Ох цей новий правопис, аж око сіпається

А что даст статус «имеет призера олимпиад»? Может чувак с тобой репетитором занимался?) Я с топовым репетитором с четверок(по 12-ти бальной) по математике через пол года уже в городских олимпиадах участвовал, учителя в школе при этом отвратительные были.

Призерів міських олімпіад ніхто й не рахує)

Речь о том, что там может быть и окружение обычных середнячков а чувак числился в школе только формально, занимался индивидуально и заслуги школы тут никакой.

Саме тому варто привертати увагу школам де таких призерів було декілька

1 може стати(він може, наприклад, ходити на гуртки в інші школи)

В школах на уроках не викладатимуть на рівні міжнародних

в більшості шкіл програма значно слабша, і найкращий учень будь якої типової школи знає математику, фізику та програмування значно гірше, ніж середній учень у класі з призерами всеукраїнських та міжнародних олімпіад

Воно все так, при переході у львівський фізмат ліцей відминники зі звичайних шкіл вчаться перший рік на 6-7 з 12.
По програмі, вони проходять математику з 1-2 курсу універу (в них крім вчителів вчать викладвчі з універу).
І ніби все круто, але коли такі приходять в універ то перший рік/два вчаться на 5 а до 4 курсу вже на 3. Звичайно що не всі, але це дуже поширено, я добре памятаю як викладачі їх попереджали що так буде.
По кар’єрі там взагалі повний рандом, особливо в ІТ.
Тому я б за технічною освітою в школі не гнався, головне це база типу англійської, фізкультури й пов’язаних гуртків, вміння вчитись самостійно і презентувати думки.

Щось не дуже віриться про перші 2 роки універу

А якщо твоя дитина не буде мати хисту і мотивації к задротству і ноулайфу? Це ж треба мати не тільки здібності але і підходящі риси характеру.
Тому що, для того, щоб дитина після школи мала хороший для подальшого життя розвиток не обов’язково ставати олімпіадником.
Це із серії, що для того, щоб мати хорошу фізичну форму і здоров’я не обов’язково іти в олімпійський резерв країни. Перші роки звичайно будеш випереджати всіх своїх peers. Але з часом буде тільки гірше здоров’я.

Та давно вже пора замість виїдання мозку всьому форуму :)

а потім буде вже пізно. Так і будемо все життя на форумі слухати що краще всього жити десь, де сам автор цих звернень не живе.

Знаючи математику, фізику чи програмування на рівні призера всеукраїнських олімпіад, учень захоче оптимізувати витрати часу, який безтолково витрачається в звичайній школі, і вступить до ліцею

Хаха
Швидше буде вчитись 1 годину в день і ще 6-7 грати в Доту/ВоВ/що там зараз діти грають.
В кращому випадку почне готуватись до європейського вузу або гроші заробляти

Школа, в якій навчається дитина, має знаходитися не далі ніж за 800 метрів від дверей помешкання, в якому дитина живе.

В чем проблема? Я в школу на метро ездил каждый день

Та чомусь зараз не прийнято третьокласників самих відпускати їздити громадським транспортом

Да, сейчас опасные времена. В 90-е было куда безопаснее.

Отвози на машине

Знакомая отдавала малого в платную школу, куда ходят дети депутатов-прокуроров. Школа офигенная, туалеты — зашибись. Но проблема — детей абсолютно не учат, если дети не заинтересованы. Не сделал домашнее — ну ничего, потом как-нибудь.
Затем возникли финансовые проблемы, пришлось перводить в обычную.
Школа — совковая, туалеты — кошмарные.
Учителя аналогично — ничему не учат, в классах дети пыряться в смартфоны.

Мораль: мы пришли к кризису начальной системы образования, которая была основана на знании, чистописании и зубрежке. Сейчас ничего знать особо не надо — куча информации в интернете, важнее найти п понять. Чистописание заменила клавиатура, а тик-ток убил зубрежку на корню.

Что делать — совершенно непонятно, но явно что что-то надо.

Сейчас ничего знать особо не надо — куча информации в интернете

В интернете сейчас куча г-на, а не информации. Нет ни фундамента, ни структуры, ни курса, ни эффективности.

Ну вот для этого и нужно учиться работать с информацией, что по идее и учат в ВУЗах

Если хорошо искать — то все есть и даже больше. Систематизация — это просто то чего как раз вас научили, т.е. знанию ровно того что требуется красной армии и социалистическому народному хозяйству. От куда и такой упор на естественные науки и физкультуру. Идейный творец советской школы — нарком Ворошилов, когда выяснилось что для организации современной армии нужен общий минимальный и системный уровень образования и ОФП. Потому что рекрутируемые в основном из деревни солдаты толком не годились для службы. Не самая глупая мысль на самом деле.Царские же гимназии училища и университеты отличались исключительной элитарностью образования, с упором в большей части на гуманитрные науки.

Чистописание

тот еще навык, как же нам обращаться без чернил, перьєвых ручек и промокашек. В ущерб, например правил дорожного движения, основам медицины — здоровому питанию, гигиене, оказанию первой помощи. Базовой бухгалтерии и ведению домашнего хозяйства. Безусловно о том что имеется кризис нам уже несколько раз говорил зам министра.

Ой, бабки на лавках говорят не хуже замминистра, причем также активно ничего не делают.

Видение и постановка проблемы — это уже начальная фаза. Решение любой проблемы начинается с ее осознания. Вот в этой статье просто, начнем с того что реальное образование в стране — стоит денег, как и медицина уже является скорее супсидируемым государством бизнесом. При этом IT-шнику со средне мидловым заработком, частная школа в Киеве с большим рейтингом ЗНО просто не по карману. Что лично для меня ставит в первую очередь вопрос, накой хрен вам вообще этот рейтинг ЗНО ? Будут большие шансы поступить скажем в КПИ или какой нибудь УКУ ? Сорян но ни первое ни второе, по существу ни Стэнфорд и ни Беркли, с MIT а тем более ни Гарвард и них Йель по престижности. Ок что потом — устроиться мидлом, на 2.5 к которых снова не будет хватать чтобы оплатить приватную школу в которой учатся дети местных бизнесменов. Ну блин логично же ???

Почти логично. Обычно бизнесмены своих детей отсылают учиться заграницу.

Ну тут уже упомянули, про аксиому Ескобара, де Жора сказав стару истину про вибор.

Ми теж розглядали цю американську школу, але пішла дитина у Мандаринку. Школу вибирали дуже просто — має бути повного дня і по вчителям і директору. Мені дуже сподобалась директор і наша майбутня вчителька, у них був (і є) запал і любов до дітей. Для початкової школи це найважливіше, як на мене. Хотілося комфортного середовища. Знання мене не хвилюють — для мене важливіше, щоб у дитини була впевненість у собі й навички взаємодії з соціумом.
Державні школи не розглядали взагалі, клас по 30 дітей — нонсенс. Вчителі також не отримують таку ж зарплату, як у приватній.

А що не так з 30 дітьми?

Вчитель не може якісно приділити увагу

Вчитель не може якісно приділити увагу

А я к же ми в СССР і в дев’яності вчилися, коли і було по 30 людей у класі?

Я пам’ятаю своє навчання у 90-ті у школі. Воно було неякісним, на жаль. Найкраще, що було, — коли клас ділили на менші групи для вивчення англійської. От з англійською у мене все було супер як раз. А так, що пам’ятаю: відкрили підручник на сторінці.. параграф... ось таке приблизно навчання. При цьому я не кажу, що вчителі були жахливі — ні, були різні.
Але я точно пам’ятаю, що мені не вистачало пояснень, деталізації, можливо, більше уваги на якійсь темі. Це неможливо технічно, коли урок 45 хвилин, а дітей 30. Кожного спитати і пояснити, якщо щось незрозуміло? Не-мож-ли-во.
У мене потім був маленький (семестр) досвід викладання в університеті. Група 20+ людей, предмет англійська мова. Ви собі уявляєте цей процес?

Я пам’ятаю своє навчання у 90-ті у школі. Воно було неякісним, на жаль. Найкраще, що було, — коли клас ділили на менші групи для вивчення англійської.

І я пам’ятаю своє навчання, воно було дуже якісним. Поглиблене вивчення англійської, заняття кожен день + німецька два рази на тиждень. Регулярні поїздки по всій країні в дитячі табори + виїзди в Європу. Брав участь в обласних олімпіадах майже зі всіх предметів, по деяким і на загальноукраїнських, грав за школу у волейбол, футбол і баскетбол на області. При цьому був десь п’ятий-шостий по оцінкам у класі з 30+ осіб.

Не-мож-ли-во.

Як бачимо, можливо. Доречі, з 30 осіб ніколи не буває 30, завжди деякі хворіють або відсутні по іншій причині.

Ми точно про 90-ті говоримо?
У нас ніяких поїздок не було — ні по Україні, ні по Європі. І це також школа з поглибленим вивченням англійської мови. До речі, я щось не пригадую, що у 90-ті були школи, де вивчали 2 іноземні мови. здається, це вже потім була реформа і таке зробили. У мої шкільні роки (1987-1997) такого не було.

До речі, я щось не пригадую, що у 90-ті були школи, де вивчали 2 іноземні мови.

В нас вивчалися ще за часів СССР, причому у лінгафонному кабінеті. Відкрив сайт школи, так зараз там вже 3 мови вивчають. Гадаю, таке є навіть не у всіх приватних школах.
www.kanivschool6.com/istoriya-shkoli
Cпеціалізоване вивчення англійської мови — з першого класу. З п’ятого класу починається вивчення французької та німецької мов. У 10-му та 11-му класах викладаються спецкурси англійською мовою: країнознавство, література Англії та Америки, ділова англійська.

У нас ніяких поїздок не було — ні по Україні, ні по Європі.

Це дивно, мені здається у всіх були виїзди. Моя дружина два рази їздила у Європу від своєї школи, я один. А по Україні, то кожного літа: Крим декілька разів, Одеська область, Львівська область, навіть не пам’ятаю вже всі поїздки.

Крутезна школа у вас була. Моя київська 92 — не така

Гімназія Тараса Шевченка на печерську
Починаючи з першого класу профільна французська
Потім з 5-го англійська
і 8,9,10 класи це німецька
І так це були лихі 90-ті школа державна була і вона мені здавалась самою звичайною
інша справа що були зальотні які переводилиись до нас і на довго не затримувались бо «навантаження було за велике». Все відносно короче

Мандаринка — неплохой вариант начальной школы. Вполне стоит своих денег. Из минусов (инфа примерно 3 года назад) надо было контролировать, чему именно они учат детей, поскольку проявляли склонность к режиму «не хочет учиться — не надо» и уклончивым ответам про успеваемость ребёнка. Решалось разговором с директором школы (мандаринки, не общеобразовательной) в контексте «а ну-ка расскажите, за что я вам плачу деньги», после чего ситуация исправлялась.

Тут ще треба якось чекнути, щоб середній рівень родин учнів у класі був рівний.
Бо коли я навчався у школі, то на паралелі було 4 класи, і ось у «А» клас відібрали дітей «умовної інтелігенції» (повні родини, більшою мірою не виробничі професії батьків і т.п.) та дітей із родин «персона віп-віп, у неї є джип-джип», по міркам міста звісно. А в усі інші класи паралелі — дітей простого пролетаріату.

Ну і тут не хотілося б бути передупередженим, але в результаті так воно +/- і склалося, якщо дивится на розподіл по класам тих, хто пішов у ПТУ або на призов одразу після випуску, замість повноцінного вступу до ВУЗу.

Соррі, читав по діагоналі бо забагато тексту, можлиов щось не так зрозумів.
1. Перші роки приватна школа буде набагато краще — комфортні приємні умови і уважне відношення вчителів важливіше всього іншого. Дитині в першу чергу повинно подобатись в начальній школі — це закладає відношення на довгі роки. А ще важливо що приватні школи на повний день, і не треба вже в 2 забирати дитину додому і сидіти з нею.
Потім вже в старших классах важливіше правильне конкурентне середовище. А які там класи, туалети чи їжа відходить на третій план. Хоча не знаю, мабуть переходити із приватної школи в державну може бути доволі трамватичним досвідом.
2. З іншого боку нема сенсу ізолювати дитину від социуму в якому їй потім жити. Це все одно не вийде, і дитина просто не буде знати як вирішувати свої потреби не в «тепличних» умовах.
3. Якщо є проблема в грошах, то 2,5к далеко від стелі в укр айті, і я так думаю що виділівши час на підготовку до співбесід навіть в поточних умовах можна знайти роботу на +900 долларів, і питання грошей відпаде, буде легше наважитись.

офтоп. Дуже структуровано викладено ваші роздуми. Дивуюсь, що не заробляєте більше.

Дякую!! А з приводу доходу, це складна тема, де думок та історій на десяток таких статей, але краще мабуть ні )
Останні кілька років багато пишу. Як на мене, то не дуже талановито. Хочу і можу краще. Тож просто продовжую писати, напрацьовую досвід.
Мені дуже подобається писати, зараз неспішно пишу книги, готуюсь до публікації через кілька років, але іноді мене непокоїть чи правильно я проводжу своє життя. Навіщо і для кого я пишу і який це має сенс та цінність?
Може краще просто піти в гори і насолоджуватися до кінця життя неймовірно яскравими світанками замість того, щоб сидіти в тихій порожній кімнаті навпроти екрану і тикати по кнопках...

світанками можна насолоджуватись лише на світанку

Если автор все для себя решил, то к чему этот тред?

По теме: выбирать школу с прицелом на 12 лет вперед — оверхед. Ты же не устраиваешься на одну работу на всю жизнь, а в зависимости от твоих текущих навыков и приоритетов меняешь её.

Я думаю, такой подход справедлив и по части школ. Когда ребенку 6 лет, ему предстоят в первую очередь 4 года начальной школы, главную скрипку в которой играет учитель начальных классов. За эти 4 года ребенок должен раскрыться, показать свои таланты и навыки. Имя школы, её рейтинг ВНО здесь вообще неважны.

Затем, к 5 классу нужно думать об уклоне. Если школа уже с каким-то уклоном, надо оценить к пятому классу интерес ребенка к предмету, на который у школы уклон. Если его нет — менять школу, на то, что будет ребенку более интересно, а лучше узнать об этом еще в классе 3-4, чтобы было время подготовиться.

Территориальная привязка с пятого класса и выше уже перестает действовать. Открываются возможности поступления в лицеи/гимназии, где вообще нет начальной школы, на конкурсной основе. Имхо, если у ребенка есть способности, надо двигать туда. Например, в Одессе есть известный на всё СНГ «Ришельевский лицей» с уклоном на точные науки, куда, имхо, показано поступить ребенку с навыками в математике. В Киеве наверняка тоже есть какие-нибудь известные государственные лицеи, куда сложный конкурс.

В таких учреждениях атмосфера меньше всего напоминает армию или зону. Там во внутриклассном обществе модно интересоваться чем-то, не зазорно быть умнее других. Скорее напоминает группу института, куда по своей воле люди пришли получать знания и знакомства. В такой среде и нужно находиться, чтобы не растерять мотивацию к обучению.

Ну а в старшей школе готовиться к поступлению в ВУЗ. Если будет цель идти в заграничный ВУЗ — три года более чем достаточно, чтобы подтянуть язык. Можно будет опять сменить школу на что-то платное и «международное», чтобы иметь аттестат нужного образца для безболезненного поступления куда-то на запад. Если ВУЗ украинский, то при правильно выбранной специализации с учетом интереса ребенка, сдать ВНО на высший балл не составит труда.

Короче говоря, нужно держать руку на пульсе. Серебряной пули я здесь не вижу. Мир меняется, образование тоже.

На самом деле просто голова полна мыслей и часть из них (рили, лишь часть) захотелось вытащить на обсуждение. Также я понимаю, что чутка глаз замылился и мне нужно услышать больше мнений.
Собственно тут я сейчас слышу много толковых мыслей, правда! Ну и немного наивно мечтаю плойку выиграть )

Выберите что вам больше нравится.

Я завжди дивився на не на «топовість» закладу освіти, а на його рейтинг за олімпіадниками та ЗНО. Бо я знаю ліцеї значно «крутіші» ніж той, де вчиться донька (на сайті обіцяють native speaker teacher!), у яких англійську, наприклад, читають так, що «спикінг» це коли написав діалог і читаєш (!) його біля дошки. В той час як моя донька виходить до дошки з однокласниками і розмовляє без бумажки. Звісно, вони готуються, але і вчитель може втручатися у діалог та щось запитувати (англійською).

Ну і не забувайте істину, що неможна навчити, але можна навчитись. І це ваша відповідальність, як батька — мотивувати та підтримувати у самостійному шляху навчання. Бо задача вчителя — заінтересовувати предметом, направляти, давати знання. А дитина повинна брати. Тобто це парна робота батьків з вчителем. Батьки мають значно більший вплив на мотивацію, ніж вчитель. Вам вона довіряє найбільше, з вами живе, від вас залежить. Вчителя вона бачить лише в школі (хоча і від вчителя багато чого залежить).

Також, якщо вчитель з якихось причин, дає недостатньо, дитина ще не може це зрозуміти, дитина не може тут щось зробити, і це відповідальність батьків — щось вирішити, від зміни вчителя (закладу) до репетиторів.

Соціум, що складається повністю з дітей успішних батьків — швидше за все, буде соціумом, в якому у більшості дітей, батьками серед іншого виховується: підприємницький дух, лідерство, впевненість, успішність, дипломатичність, тактовність, критичне мислення та успіх. Це ті цінності та навички, якими заповнюється простір та якими діти обмінюються тут!

Це не навчить дітей програвати. Та трохи скривить реальність. Яка доволі важка та сувора. В Україні бізнес — це не розвиток ідеї. Це боротьба з бюрократією. З нечесними конкурентами. З державним апаратом.

Моєму піздюку 7. Навчався у непоганій державній харківській школі у гарного вчителя у 1му класі.
Я не його батько, тому мені незнайомі ваші переживання. Я до нього ставлюся як до дитини, не більше. І аналізуючи 1й клас, я можу сказати, що і державної школи цілком достатньо. Найбільшим відкриттям для мене стало те, що йому потрібен якийсь спорт. Бо енергію треба кудись діти. І це набагато важливіше школи.

По-друге. У державної школи державні правила. Якщо школа йде на карантин, будьте готові, що ваша дитина винесе вам мозок. Чи ви готові до цього? Чи може буде краще віддати ті 900$ аби дитина вам дала змогу заробити 2500$, а не виправдовування перед менеджером видумляти)
У знайомої доньці 6.
В Києві навчалася в приватній школі. Здається, вони жодного разу не йшли на карантин. І дистанційного навчання там нема. І дитина в школі до 19, чи навіть більше. І там є спортивні секції якійсь.

Вам треба набагато більше факторів брати до уваги, ніж описані вами вище. Треба спілкуватися з батьками першокласників і з приватних шкіл, і з державних. І поки ваша донька у 1му класі, їй ще зарано говорити про освіту, якщо вона не вундеркінд, звісно. Вона буде соціалізуватися. Справжня освіта почнеться з 4го чи 5го класу.

Може ви для себе оберету якусь «гібридну форму».
1-3 клас державна школа. Потім до 9го приватна. З 9го ПТУ або держ ліцей, або знов державна школа.
І грошей накопичете, і дитина почне розуміти, чого вона хоче. Може вона не схильна до поглиблених вивчень філософії, а любить математику? Нехай у свої 10 років зробить перший вирішальний вибір, яку освіту їй отримувати, та чого вона хоче взагалі.

Моєму піздюку 7.

Я знаю що дехто такими словами називає дітей, але «як ви яхту назвете — так вона і попливе».

Хм, і ні слова про % російськомовних дітей в одній і другій школі.

Ничего себе заявочки. А что русскоязычные дети чем-то хуже? Не достойны учиться с ребенком такого уберУкраинца с большой буквы «У» как вы?

Одна з причин з якої деякі мої знайомі віддають перевагу державній школі — це поширена думка, що раз у AISU (платних школах) серед учнів є діти послів та депутатів і загалом дуже високий відсоток дітей дуже забезпечених батьків, то дитину дрібного підприємця чи простого айтішника там можуть булити або дитина буде почуватися неповноцінною через те, що не двічі на рік їздить на дорогі курорти, а всього раз на рік до Єгипту і у неї простішій телефон і немає яхти.

правда

Дуже хотілось бы почути цікаву (або сумну) історію яка стоіть за цим ствердженням.

Десь з середніх класів точно будуть мірятися.
Молодші не так помітно але дружити домами теж не потягнете.
Інша можлива проблема наркотики. Ну благо якісніші.

Везіть дитину за кордон.
І то не знаю. Судячи з того що дівчинка і хочете ростити чуттєвого гуманітарія.
Вам видніше

Якщо в Києві то чого не 145/Уфмл або ще якийсь з престижних ліцеїв? Там освіта не така дорога і дуже якісна. За 890 долларів на місяць можно її на таксі кожен день відвозити)

Так наче ж школа тільки по місцю проживання?

А, я не в темі, а це давно так? Як тоді ліцеї учнів набирають взагалі?
P.S. Уфмл і 145, справедливості заради, не з 1 класу наче, але є і ті ліцеї що з першого беруть)

З приводу ліцеїв не знаю, а ось державні школи зобов’язані взяти всіх хто проживає близько до неї (там вузький перелік будинків), а на вільні місця, що «залишились», набирає решту бажаючих, найчастіше на підставі особистих домовленостей з директором, якщо Ви розумієте про що я. В ЛОГОСі наприклад зараз по 40 дітей у класі та по 2 вчителі.

З приводу ліцеїв чесно, не цікавився, але вивчу питання якщо буду встигати бо з моєю уважністю до цього питання — на це доведеться вбити пару вечорів, але чесно кажучи я прямо дуже захопився атмосферою і подачею в AISU і навряд чи ліцей зможе виграти у них. Плюс якісна білінгвальність для мене дуже важлива і якось спочатку хотілося ближче до будинку, щоб дитина могла пішки в якийсь момент сама почати добиратися або велосипедом.

Ну якщо поступати в згаданий вами Оксфорд то після ліцеїв набагато більше шансів бо рівень дітей набагато вищий. Деякі мої однокласники вступили в Оксфорд, Кембріджу, декілька знайомих з паралелі до Міту. Також багато знайомих(і, власне, я) вступили до Німеччини, Франції, Швейцарії(можливо імена не такі гучні, але в топ 50 рейтингу університети входять). Як на мене — це чудовий вибір хоча для 1 класу їздити може й буде важко. Я в 5 класі їздив з Троєщини до Печерську щодня і дуже втомлювався від цього

АІСУ школа молода, їй лише кілька років, але я дуже впевнений (роздивившись її під мікроскопом), що серед її випускників дуже багато хто вступить до Європейських університетів. Вони з тих рідкісних шкіл, які вже акредитовані за програмою міжнародного бакалаврату (IB), яка є буквально трампліном до Європейських університетів.
І справді це прям дуже зручно, що вона під носом і що там можно вчитись не переводячись зі школи до школи з першого класу і одразу з першого класу вчитись білінгвальності.

Мову вивчити набагато легше ніж математику чи фізику, рівень викладання яких в класичних ліцеях вище. Сдати тоєфл на 90+(для чого достатньо курсів) і в багато універів вже проходиш. Я пам’ятаю коли свого часу сдавав SAT та SAT Subject (зно в америку так би мовити) і центр здачі був в якійсь американській школі де викладання було англійської(думаю не та що в вас). Люди звідти(і зі схожих школі, там декілька таких було) дійсно знали англійську, але валили обов’язкову математику та свої профільні предмети на Sat subject. Не знаю чи ваша школа така, але в мене залишилося таке враження від цих англомовних школи що крім мов там нічого не вчать
P.S. Це, знову ж, стосується радше старших класів, не знаю чи є така різниця для молодших

+1
У нас відкрили з 4 іноземними неподалік
Теж насос грошовий

Ні. Просто по місту проживання — дитину зобов’язані прийняти, а не по місту проживання — не зобов’язані. Якщо у школі є вільні місця у відповідному класі (це вирішує керівництво школи), то можуть і взяти з іншого району, заборони немає.

Тож, все на розсуд керівництва, просто «місцеві» мають приоритет.

Достатньо прийти до школи і побачити роботи дітей, котрі розвішані по стінах і в яких вони торкаються тем толерантності, екології, взаємоповаги, милосердя, співпереживання, прощення і стане ясно, що тут атмосфера набагато тепліша. Тут приємно, тепло і комфортно.

тобто HR ростити?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

у багатьох своїх психологічних проблемах та комплексах або у своїх траблах у відносинах — звинувачує батька. Навіть сам факт відсутності батька

Кордони закритті, всі розумні і в кого є можливість відправили жінок з дітьми подалі.

І поки кордони закриті... хоча, вже нема сил говорити про це. Я не розумію нащо це треба, але нікому це нічого гарного не робить

Людину, яка відправила дітей з дружиною закордон, щоб діти росли без батька, сам буде чилити, а дружина нехай займається вихованням і асимілюється там одночасною А я типу глАва сім’ї і грошовий мішок, дітей бавити це бабське діло, не для мужика, хай скаже дякую що я бабло в сім’ю приношу....... важко назвати таку людину розумною.
Якщо дуже хвилюєтесь за безпеку, то є більш безпечні локації ближче до кордону як Ужгород. Друзі переїхали живуть щасливою сім’єю.

Підписатись на коментарі