Консультанти 1С — суперники чи союзники у боротьбі з російським софтом

Усім привіт, мене звати Олександр і це продовження моєї першої статті Замінити «1С:Бухгалтерію» — місія можлива. Я вже кілька років займаюсь бізнес-аналізом, але до цього понад 15 років був спеціалістом з впровадження 1C.

У цьому матеріалі хочу спробувати описати ситуацію з необхідністю заміни 1С, якою вона є для українських партнерів 1С. Стаття базується на моїх суб’єктивних оцінках та на результатах розмов з моїми друзями, які працюють в цій галузі.

Як 1С ринок завоювала

Опишу стисло основні характеристики системи 1С, які допомогли їй поширитися на ринку України:

Переваги

1. Відносно низька вартість ліцензій.
  2. Фірма 1С щедро ділилась з партнерами доходами від ліцензій, залишаючи їм до 55% відсотків від продажу та крізь пальці дивилась на встановлення додаткових робочих місць без ліцензій.
  3. Велика кількість матеріалів і тренінгів для консультантів та програмістів російською, а пізніше — навіть українською.
  4. Російська мова програмування суттєво знижувала поріг входу для програмістів та консультантів (можна було швидко розібратись, як працює певна функціональність, просто прочитавши код).
  5. Готові базові об’єкти дозволяли відносно швидко написати спеціалізовані конфігурації з нуля, що прискорювало розробку та зменшувало її вартість.

В результаті 1С отримала багато партнерів, які адаптували типові конфігурації під українські реалії або навіть писали свої конфігурації для конкретних замовників. Водночас внаслідок такого «демпінгу» 1С-ка створила для себе й основні проблеми:

Недоліки

1. Клієнти звикли до відносно низької вартості проєктів, що автоматично зменшило доходи як консультантів, так і програмістів 1С. Останнім часом вартість впровадження почала збільшуватись, але все одно є суттєво меншою, ніж вартість впровадження західних систем.
  2. 1С просувала свої інструменти розробки та свої методики впровадження, які були за своєю суттю адаптованими версіями західних стандартів з відставанням на роки, якщо не десятиліття.

Все це призвело до того, що доходи спеціалістів 1С були менші, ніж їх колег, які працювали із західними продуктами. А розповсюдженість 1С в основному на нерозвинених ринках консервувала постсовєтсько-корупційні підходи до методик автоматизації процесів та розробки. Тому досить часто 1С була стартовим майданчиком для програмістів, які набирались на ній досвіду, а потім переходили в аутсорсингові проєкти.

Чи варто українським та західним розробникам боротись за 1С-ників

У читача може скластись враження, що основними користувачами 1С є бухгалтери, а сама 1С використовується в маленьких компаніях. Колись це так і було, але за останні 20 років компанії, які впроваджували 1С пройшли довгий шлях і зараз в їх портфоліо є автоматизація міжнародних холдингів з дуже складними процесами та великою кількістю користувачів.

Якщо подивитись на сайт Спілки автоматизаторів бізнесу (де-факто спілки 1С-франчайзерів), то можна знайти проєкти в компаніях з десятками тисяч користувачів, а кількість ліцензій рахується сотнями.

На мою думку, те, що такі великі компанії були автоматизовані за допомогою 1С, є не стільки прикладом ефективності 1С як платформи, як саме показником майстерності місцевих партнерів 1С, які робили впровадження.

Саме консультанти та програмісти 1С досить часто робили унікальні рішення, вдало поєднуючи глибоке розуміння бізнес-процесів замовників з можливостями платформи.

Цей досвід, знання клієнтів, їх бізнес-процесів та специфіки роботи українських компаній є безцінним. Дуже важливо при переході з 1С на українські або західні продукти зберегти та розвинути цей досвід, а не втратити його.

Чи готові 1С-ники ділитись цим досвідом з новими партнерами? Готові, але тільки за умови, якщо його, досвід, будуть цінувати. Вони заробляли свій досвід та своїх клієнтів тяжкою щоденною працею протягом більш ніж 20 років, тому мало хто буде готовий відмовитись від всього цього за один день.

Тому основне завдання українських та західних компаній, які хочуть налагодити співпрацю з 1С-никами — зберегти їхні навички, знання та контакти з клієнтами. Якщо цей досвід доповнити хорошими інструментами та навчити ними користуватись, то 1С-ники дуже швидко перейдуть на впровадження нових продуктів.

Зрозуміло, що навчання нових консультантів та програмістів — це інвестиція, іноді досить пристойна. Втім, спробуймо приблизно оцінити масштаб ринку, який можна отримати, якщо налагодити взаємовигідне партнерство з компаніями, які впроваджували 1С. На сайті тієї ж Спілки автоматизаторів бізнесу є кількість успішних проєктів — понад 42 000. Тобто це мінімум близько 40 000 клієнтів, які купили хоч одну ліцензію. Щоб оновлювати свої системи, вони повинні купити підписку ІТС, мінімальна вартість якої на рік становить 6 600 грн. Тобто можна припустити, що тільки за право отримувати оновлення українські компанії платять близько $10 млн на рік.

Якщо додати вартість ліцензій, вартість впровадження та підтримки, ми можемо припустити, що обсяг ринку буде обчислюватись сотнями мільйонів доларів на рік. Як на мене, то не такий вже і маленький ринок.

Навіщо 1С-никам переходити на інший продукт

Виникає питання: якщо люди займаються цим бізнесом понад 20 років, мають напрацьовану базу клієнтів і постійний потік замовлень, навіщо їм від всього цього відмовлятись?

На мою думку, є дві причини. Перша — це патріотизм. Ми, українці, розуміємо, що все вироблене в росії буде використане проти нас, рано чи пізно. 1С/BAS робиться в росії і нікуди звідти не піде. Тому відмовлятись від неї потрібно, без варіантів.

Але, на жаль, на самому патріотизмі далеко не заїдеш. Бізнес повинен заробляти гроші, щоб фінансувати в тому числі і ЗСУ. Тому більш суттєвою може бути друга причина, а саме — можливості розвитку. Ринок 1С відносно інших не є масштабним, обмежений Україною, московією та її сателітами, а також дуже конкурентний. На ньому трапляються хороші проєкти, але якщо порівнювати з тим самим аутсорсом, то це — копійки. Можливість виходу на західні ринки і робота на експорт — це більш суттєва причина для заміни 1С.

Враховуючи низький рівень автоматизації в європейських країнах та різницю в курсах, експортувати наш великий досвід автоматизації на платформі українських або західних систем — досить непогана перспектива. Тому перехід на українські або західні продукти може відкрити українським партнерам 1С нові цікаві можливості.

Що потрібно 1С-никам, щоб перейти на інший продукт

Більшість моїх знайомих, які займаються 1С, згодні, що потрібно від неї відмовлятись. Але такі зміни їх лякають, адже перспектива відмовитись від наявних проєктів означає втрату єдиного джерела доходів.

Щоб зробити процес переходу на нові продукти більш привабливим для 1С-ників, потрібно зробити наступне:

1. Організувати навчання. Спеціалісти витрачали на вивчення 1С роки, а зараз потрібно швидко вивчити досить складні продукти, правила їх продажу та обслуговування.
  2. Надати фінансову підтримку на період навчання та перших впроваджень. Саме новим клієнтам найпростіше продати іншу систему, але потрібно розуміти, що доходи від продажу та впровадження будуть наближеними до доходів від впровадження 1С.
  3. Дати можливість заробити на впровадженні та обслуговуванні. Зрозуміло, що багато українських та західних продуктів зараз працюють за моделлю SaaS, яка дозволяє працювати з клієнтами напряму без посередників. Але наявність консультантів на місцях дозволяє зменшити витрати на підтримку, підвищити задоволеність користувачів та дає заробити партнерам на місцях.
  4. Організувати маркетингову підтримку. 1С вклала багато грошей, щоб її продукт знали, тому клієнти хочуть як мінімум хоч трохи знати про кожну нову систему, яку їм пропонують.

Вимоги видаються великими, але не потрібно забувати, що багато користувачів обирають систему для впровадження, базуючись на рекомендаціях знайомих або колег. Тому наявність партнера на місці, який знайомий багатьом підприємцям, гарантує нові продажі в середньо та довгостроковій перспективі.

Коли клієнти відмовляться від 1С

Отже, ми поговорили про сильні та слабкі сторони 1С, чи варто боротись за 1С-ників та які переваги може принести така боротьба. Тепер треба подумати про користувачів 1С. Саме вони платять за впровадження та обслуговування, і саме вони будуть працювати з новою системою. Якщо будуть.

Якщо для 1С-ників питання переходу на іншу систему — це питання втрати доходів або, навпаки, отримання нових, то для користувачів перехід на іншу систему в більшості випадків — це «геморой». Коли користувачі задоволені поточною системою, то патріотизм та ризики впираються у додаткові витрати та суттєві незручності в роботі.

З мого досвіду, в середньому перехід з однієї облікової системи на іншу займає від 6 місяців до кількох років для середніх підприємств. І якщо зміна системи не принесе користувачам суттєвих переваг, то внутрішній спротив досить часто може призвести до геть не успішного завершення проєкту.

За оцінками моїх знайомих, відсоток клієнтів, які вже користуються 1С і готові відмовитись від неї зараз складає від 5% до 30%. Тобто очікувати активного переходу з 1С на інші продукти в найближчі місяці не варто. Перехід буде відбуватись поступово.

З новими клієнтами простіше. Вони будуть готові впроваджувати українські або західні продукти, якщо вартість ліцензій та впровадження не будуть суттєво перевищувати 1С. Серед нинішніх користувачів змінити 1С на інші продукти будуть готові:

• ті, хто або користується старими версіями,
  • або не задоволені поточною системою,
  • також є невелика частка компаній, які готові інвестувати у впровадження іншої системи з патріотичних почуттів або щоб уникнути репутаційних та інших ризиків.

На мою думку, саме на ці три категорії користувачів варто орієнтуватись українським та західним виробникам облікових систем, як на потенційних клієнтів на коротко та середньострокову перспективу. Всі інші користувачі 1С будуть переходити з неї поступово і цей процес займе не один рік. Щоб працювати на довгострокову перспективу та готувати собі нових клієнтів, розробникам українських та західних систем важливо працювати як з користувачами 1С, так і з 1С-никами. Це дозволить забезпечити майбутні продажі через нових партнерів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Всі, хто продовжує користуватися 1С чи кодити під нього — русняві колаборанти. Треба таких здавати в СБУ.

1С-ники хороші продуктивні програмісти з офігенним досвідом бізнес-логіки.
Ми можемо стати програмерами. Але стати програмером-бухгалтером...оце вже питання.

Хто, крім 1С-ників, може написати повноцінний завершений продукт за 4 год ?
Здається такий час їм дається при сертифікації на 1С-Програміст, хай і з використанням їх внутрішньої IDE. Ви, не 1с-ники, в своїх середовищах розробки зможете таке зробити і ще й за такий короткий час ?

Щодо англійської мови. В 1С — російський Бейсік. Які складнощі перейти з російського Бейсіка на англійський? Переключать програмування в 1С в режим англійської. Через досить короткий час адаптуються до англійської, а дальше вже один крок до зміни мови програмування і вихід на ринок.

В нас десь під 200 тис. програмерів. Ціла армія, яка працює над обслуговуванням і розробкою-доробкою великого зоопарку софта. І не знайдеться якась наша тисяча програмерів щоб наляпати якесь середовище розробки ?! Користувачів цього середовища (1с-ників), з мінімальним порогом входження, ви вже маєте готових.
Бійтесь 1с-ників, бо вони, а не світчери, вже вам дихають в потилицю ;)

Схиляюсь до чисто субєктивної думки, що для 1С-ників найближчим і рідним може стати Microsoft Dynamics 365. Це ж подібне середовище розробки. Бізнес-логіку вже знаєте чудово. Правда ціна...

Питання у лоба: А що буде, якщо ложити відомий еротичний орган на ліцензійні вимоги, і тупо не платити за ліцензії? Так, зміни потрібні, це факт, але чи потрібне ЗАРАЗ витрачання коштів на авральні зміни, коли можна зробити запланований перехід, знизивши ризики для бізнесу? Або ж відкласти рішення, але зробити дослідження, побудувати план, а вже тоді коли буде план — і стартувати зміни?

Україна ж не припинила користуватися зброєю лише через те, що вона радянська? То чому має припиняти користуватися російською інтелектуальною власністю? Замість асимілювати найкраще, та не чіпати все інше.

Україна ж не припинила користуватися зброєю лише через те, що вона радянська? То чому має припиняти користуватися російською інтелектуальною власністю?

Тому що руснявий софт може мати бекдори і шпигувати за українськими користувачами. І взагалі від всього руснявого варто позбуватися. Совкова зброя — теж ще та лажа, але ми нею користуємося, бо західної фактично нема, а совкової залишилися тонни після розвалу совка.

Український також їх мав. Але йолопи царя небесного вирішили показово піти з російського ринку медіа-послуг. Заміть розуміти, що ця війна закінчиться у Москві, і закінчуватимуть її росіяни.

А що до бекдорів російського — то нехай спочатку у файрвол рильцем потикаються.

До блоку «переваг 1С» забули додати що воно по факту дефолтная бухгалтерская программа в головах нескольких поколений бухгалтеров. И даже те места, которые в 1С сделаны через одно место, воспринимаются как дОлжное, потому что «у всех так».

Враховуючи низький рівень автоматизації в європейських країнах

Это по телевизору сказали ?)

Цікава тема, дякую. Додав би що справа не лише в патріотизмі, а й у елементарній безпеці. Може бути як із VC, який повністю працює на рашку. Можливий злив інформації та диверсії

В мене 10+ років роботи Аналітиком 1С. Ще до війни почала вихід з цієї сфери (з меркантильних міркувань) — підвищила кваліфікацію на курсах бізнес-аналізу, вивчила BABOK, BPMN 2.0, зараз вчу CBOK. Тепер не погоджуюсь на вакансії 1С з патріотичних міркувань. Але є проблема — нікому більше, окрім 1С, не потрібен мій досвід, відгук на резюме мінімальний, а головне питання на співбесіді: «А ви лише з 1С працювали?». Наче знання продукту важливіще за весь інший досвід, здобутий за 10 років. 1С перетворилось у моєму резюме на якесь клеймо.

Salesforce, SAP, microsoft bi, tableu, big data загалом, з бекграундом в бізнес процесах і правильною траекторією у вас прекрасне майбутнє, не тільки в Україні

у 1с прекрасного майбутнього на жаль нема, не тільки в Україні. Навіть без війни його занепад — тільки питання часу

У міфічному майбутньому де свєрхдєржава перетворюється на вмєняєму країну, на вільному ринку 1с не витримає конкуренції з західними системами і буде ними
швидко витіснятися

Тримаю курс на процесне управління та Creatio. Але за 5 місяців шоденних відправок резюме вже здається що нікому мої знання не потрібні 🤷‍♀️

робіть тут фокус на лідерів ринку, а не доганяючих, стартапи, хіпстерів і маргіналів, і будуть потрібні. Якщо crm то Salesforce :) я б навіть не думав. Але вибір не мій. Наскільки я бачу Creatio ще в фазі стартапу

До речі, ось тут можна прочитати наше розслідування про 1С: dou.ua/...​ening-with-1c-in-ukraine

Як варіант — заборонити 1С на законодавчому рівні і ввести штрафи... Цікаво, коли ця ідея прийде в голову мінцифрі...

СБУ жеж

Це зробили ще в 2017 році — деталі в dou.ua/...​ening-with-1c-in-ukraine

Це не працює, наприклад якщо це автоматизація якоїсь поліклініки чи завода (беру з потолка)

Ну заборониш, а на наступний день відміниш заборону через зупинку підприємств

Ніколи, в 1С немає аналогів

чим керуються люди, які йдуть в 1с розробку ?

Хотят получить бонусный боярышник

Тому що 15 років назад, не було скільки компані по розробці. І в ці компанії без досвіду не можливо було влаштуватись. А в компанії, в яких була 1с, можна було йти на підтримку, і вивчати програмування, і перейти в розробники. Тому не потрібно судити людей, і тикати пальцем ви лохи що туди пішли. І як не крути, але наш бізнес ще не скоро буде готовий платити за ліцензії від 50 до 100 у.е.

Велика кількість матеріалів і тренінгів для консультантів та програмістів російською, а пізніше — навіть українською.
Російська мова програмування суттєво знижувала поріг входу для програмістів та консультантів (можна було швидко розібратись, як працює певна функціональність, просто прочитавши код).

+ піратка.

фу такими бути, до того ж після 1с ти вже не зможеш бути повноцінним програмістом ні вставити цей досвід до свого св для пошуку норм роботи. тре прирівняти роботу з 1с з інвалідністю

після 1с ти вже не зможеш бути повноцінним програмістом ні вставити цей досвід до свого св для пошуку норм роботи

Звучит прям как о занятии проституцией :)

Херасє заявочка! 1с це бізнес-логіка. Там задачі набагато складніші, ніж у типового формошльопчика на php/python чи чомусь подібному. Парадоксально, але риночок порішав так, що заплати при цьому вдвоє менші а спеціаліста чомусь вважають недопрограмістом.
З особистого досвіду. Я 10 років тому перейшов з 1с в веб і довго оху*вав, як же багато мені платять за вирішення абсолютно дитячих задачок. Те, над чим я звик працювати 1с, було сильно складніше а платили за нього сильно менше.

Тому що платять не за складність, а за потрібність. 1С до речі досить таки ефективно вбив всіх можливих конкурентів, при тому що «склад» в 90-х писали всі кому не лінь, включаючи і мене :).

И еще расчет зарплаты. Эти две вещи по моему писали тогда вообще ВСЕ. Обычно на FoxPro, более продвинутые — на кларионе.

От не знаю. В мене був період в житті коли треба було в те гімно заглядати. Воно реально не зручно.

Психологічна пробка я думаю

Це з тих самих пробок, як «програмування складно, треба багато вчитись», «англійська складно, треба багато вчитись»

А тут нескладно, треба небагатовчитись (сарказм), я вже розумію аж надцять ключових слів.

Не знаю як, але це стопудов якось модняво називається в психології

До речі задумався і мені здається тут ще фокус і в тому що С-подібні мови зразу вимагають абстрактно сприймати код

А щось типу паскаля чи sql чи 1с має якісь слова для структури замість дужок і ідентифікаторів. Через якийсь час структура коду все одно заходить в підкорку, але це більш м’яко чи що. Структура сприймається легше і легше розбиратися з кодом для новачка.

ієрогліфи vs літери/слова мабуть найкраща аналогія

А російські ключові слова навіть англійської не вимагають, то виходить ще м’якше.

Помнож на може не найвищу але комфортну зарплату, потрібність для начальства, відсутність потреби парити ще молодий мозок англійською, поки це ще відносно легко — за кілька років отримаєш типового секунданта-сіньйора 35-40 років із професійним багажем у вузькому стеку, незнанням англійської і непереборним бар’єром перейти в звичайне програмування без значних зусиль

Навіть не так. По суті в 1С тобі не треба ламати голову про структуру БД, про бібліотеки, приколи ОС і т.п. В тебе все є, строгай бізнес логіку та екрани. Ну і попит — в кожній конторі так чи інакшу 1С, легальний чи тупо крадений. А без програміста ніяк бо кожних півроку щось міняється в бухобліку і давай, підстрибуй. Найсмішніше що я пам’ятаю — НБУ почав вимагати щоб платіжні доручення мали уніфікований макет з затвердженими шрифтами і їх розмірами. Різними для різних елементів. І це так тоді непогано підкосило тих хто був не в курсі змін.

В мене давно дике відчуття що все це одної руки і 1с не здатен існувати поза оцею корупційною системою постперестройки

1с це система яка за дизайном дозволяє виживати коли нада дать на лапу чи щось по чорному провернути чи адаптуватись під черговий кашель органів як тільки можливо у нас

Ніде такої дічі нема, щоб тільки одна система була здатна обслужити відносини з владою

І все це просто один спектакль покликаний захищати ринок росіян. У нас навіть якийсь період синхронно з росіянами зміни законодавчі робили. Потім януковіч втік і ми пішли своїм путьом так сказать

Я не здивуюсь що москва руками 1с могла просто тормознуть будьякі реформи сказавши — ну це не буде в оновленнях. Альтернатив же нема.

А те що хтось в україні може теж таке зробити їм не потрібно — конкурента треба давить.

Те саме помітив у кооперації з антоновим про випуск русланів. Це може у нас була мета руслани робити, але не в росіян, в росіян була щоб воно захлохло і не було конкурентів, а потім впарити свої літачки які вони паралельно чудесно встигали чи просто поглинути на старших правах

У нас незалежність багато в чому тільки почалась

Можу помилятись звісно але в мене велике переконання, що наш перманентний український п**ц — не зовсім українських рук справа і воно було задовго до війни в мене. Що впрочім не виправдовує дибілізм тих хто про це не думав з нашого боку

Ну так. Хто займався енікейством це прекрасно знають :). Я свого часу пробував затягнути SAP Busines One. Перша ж проблема — хитрі проводки і подвійна бухгалтерія. Стандартні модулі роблять все як має бути по правилах. І ніяких хитрих транзакцій. Бачив як тим у кого SAP був корпоративним стандартом прийшлося будувати ручний бізнес процес.

Там кількість ключових слів найскладнішої мови програмування максимум на рівні необхідного словарного запасу школяра другої четверті першого класу

Имхо это вторично, а первично: отсутствие необходимости писать\читать доки и прочую жиру на английском, гуглить на английском, общаться с кастомером на английском и (самое страшное!) — проходить собеседование на английском.

ну то так теж ніхто не спорить, але ж ми про порог входа балакали :)

Дык собеседование — это даже не порог входа, а сторожевая собака входа еще до порога :)

А ну тоді сорі для мене порог входа — це навчання. Аплаїтись то це вже так сказать вломуватись в калідор і срочносрочно зайти попісять з дороги в надії що не виженуть :))

Співбесід з клієнтом нема в продукті. Я був шокований коли потрапив в аутсорс.

Співбесід з клієнтом нема в продукті. Я був шокований коли потрапив в аутсорс.

Так аутсорса у нас больше всегда было, чем продукта. В любом случае, английский нужен что там, что там, а типичный программист 1С — сорокалетний или старше дядя с хорошим стажем работы на местных предприятиях, у которого с инглишем либо весьма скромно, либо вовсе никак. Им сейчас не только менять стек надо, а еще и учить английский, а иногда и бороться с эйджизмом (реальным или в собственной голове). Короче, этим бедолагам ненамного лучше, чем свитчерам не из IT, но думать надо было раньше. «Где они были 8 лет» как оно есть.

Є попит, ну і відповідно є ринок праці і там свої джуни і свої сіньори

Консультант erp-систем недурна грошовита робота, а років 20-30тому так навіть питання не стояло, коли аутсорс був манєнький, зарплати були не 5к юсд, а 1c треба був на всьому постсовку

Дуже старі ІТ мені сказали на вушко, що в дуже древні часи Захід подарував совку, на одній із виставок, свою розробку OneCount (десь так запамятав на слух, може і не так). Звідси і виникла назва 1с. В Інтернеті слідів не знайшов. Тому 50/50 вірю/не вірю ;)

Це дуже добре запитання. Після 15 років розробки і впровадження продуктів на базі 1С я теж себе запитував «як я тут опинився ще й так надовго»?
На третьому курсі КПІ я знайшов парттайм роботу розробником в фінансовому департаменті однієї з великих компаній. Там якраз починався проект впроваждення кастомної системи розробленої на базі 1С. Через пару років мене запросили працювати в компанію, яка займалась цим впроважденням. Так склалося, що на протязі більш ніж 10 років я заробляв набагато більше грошей, ніж всі мої однокурсники, які пішли в Java, телеком або ще куди.
Але в 2014 це все звісно змінилося і я зійшов з цього потягу.

Багато хто просто плутає 1C з С і навіть C++

Хто розуміється на бізнес процесах — розуміє що таке на патріотизмі не піднімеш, і взагалі це державного рівня справа

Замість патріотизму, треба придавить ринок і все. Словами класика, общіпать гусєй так щоб гусі помічали

Спецмита для користувачів і внєдряторів 1с, жорсткіші вимоги по інформаційній безпеці, податкові преференції для провайдерів альтернативних рішень і вимоги по сумісності з західними рішеннями — і від 1с будуть тікати як від чуми, за кілька років від секунди залишиться тільки спогад.

Стаття добра, але трошки блоки не в тому порядку.
На першому місці якраз має бути блок про замовників (будуть чи не будуть переходити) — нема замовлень — нема роботи.
А на останньому місці — думка 1С-ників. Знову ж таки через наявність/відсутність замовників.

Якщо 1С-ник переходе на SAP/Oracle чи інше він починає коштувати у десятеро дорожче! Також можна консалтинг/бізнес аналітика. Камон — я не розумію людей які сидять у цьому болотці.

Не надо выходить из зоны комфорта и учить инглиш :)

Ага, прямим текстом написано. Ще і маємо їм організувати навчання, підтримувати фінансово і т.д.

За чий рахунок фінансово підтримувати?

Ммммм... Чому я свого часу вчив програмування на нормальних мовах сам, за свій кошт? І так, коли я починав свою кар’єру 1С був одним з виборів. Але ж...

О, «импортозамещением» повеяло.

Підписатись на коментарі