Чи потрібна PMP сертифікація саме вам — як визначитись
Усім привіт, мене звати Максим Лойко, я — Delivery Manager в компанії Parimatch Tech. Маю сумарний досвід в управлінні IT проєктами близько 6 років — за цей час я встиг попрацювати як в аутсорсі, так і в продуктовому IT. Маю сертифікації PMP та SAFe 5 Agilist.
PMP (Project Management Professional) — мабуть, найпоширеніша сертифікація, котру згадують у сфері айтішного проєктного менеджменту після сертифікацій зі Scrum. Я отримав PMP майже два роки тому і в цій статті хочу допомогти іншим отримати відповідь на найважливіше питання — чи потрібна вона вам. Це не експертна стаття, це швидше історія, з котрої ви дізнаєтесь про:
- мої очікування і шлях до сертифікації,
- профіти від сертифікації,
- моє бачення її актуальності.
Тепер, коли ми заочно познайомились і зрозуміли, про що далі йтиме мова, перейду до історії.
Мої очікування і шлях до сертифікації
До PMP я намагався підступитися декілька разів. Перший підхід був на рівні мідла. Тоді здавалось, що сертифікація PMP — то така фортеця, і якщо її взяти, то можна отримати всесвітню пошану та велику валізу грошей.
Зараз, коли вже пишу статтю, я знаю, що мій кейс з таким ставленням до сертифікації — не унікальний. Колеги також сприймали PMP як щось недосяжне, бо чули від більш досвідчених людей у сфері, що «сертифікація дуже важка», «потрібно декілька років на підготовку», «я почав готуватись ще з другого видання, а зараз вже шосте».
Особисто я не чув таких відгуків, але для демотивації мені вистачило просто ознайомитись з вимогами до сертифікації. Я зрозумів, що «халяви тут не буде», потрібно багато працювати, а мені ще й точно не вистачає базових знань. Я навіть не спробував почати підготовку. Фортеця залишалась неприступною, а я пішов на курси з проєктного менеджменту, щоб отримати необхідну базу.
Курси закінчились, час йшов. На роботі прилітали все нові й нові виклики, які потребували постійного навчання. Сам не помітив, як змінився грейд і як до мене прийшло остаточне рішення отримати PMP.
В цей, другий підхід, сертифікація вже сприймалась мною як можливість для систематизації знань та досвіду, а також інструмент для майбутнього просування у моїй кар’єрі. Такий настрій вже дозволив взяти «волю в кулак» і сісти за підготовку.
Не буду робити акцент на підготовці, бо екзамен вже змінився, інфа може бути не актуальна. Скажу лише, що підготовка зайняла досить тривалий час і в цей період моє життя складалося лише з двох частин: робота та зайняття для здачі сертифікації PMP.
Профіти від сертифікації PMP
Перший (на мій погляд, основний) — це систематизація і поглиблення знань зі сфери управління проєктами. PMBok
- що за чим потрібно робити менеджеру,
- які артефакти використовувати,
- чому потрібно приділяти увагу, працюючи з командою, і не тільки.
Другий — внесок у персональний бренд. Екзамен PMP важкий, читинг на екзамені — неможливий, через це сертифікація престижна і цінується.
Вплив сертифікації на ваш дохід я б описав так: є невелика кількість компаній на ринку України, котрим важлива ця сертифікація і котрі готові за неї доплатити. Для більшості компаній ця сертифікація ніяк не впливає на пропозицію кандидату. Але варто розуміти: на всі пропозиції компаній впливає рівень скілів кандидатів, у сертифікованих PMP цей рівень (зараз мова саме про управління проєктами) — вище, тому і дохід вище також.
Третій (потенційно-теоретичний) — додаткове «вікно можливостей». Зараз в моїй країні війна, але всі війни закінчуються. Наша війна, однозначно, закінчиться перемогою України. Після перемоги почнеться відбудова і будуть запускатися міжнародні проєкти. PMP-сертифікація у такому випадку може надати можливість для реалізації в цих міжнародних проєктах, адже PMP — це ж не про айтішку, а про будь-яку сферу, в котрій є проєкти: будівництво, гуманітарна сфера, дослідження та інше.
Так чи потрібна сертифікація саме вам?
Як і в будь-якому складному питанні, тут не буде однозначної відповіді. Я б точно не радив отримувати сертифікацію всім, бо трудовитрати на отримання великі, а профіти від неї не факт, що будуть релевантними для вас. До того ж необхідно враховувати специфіку вашої роботи:
- Ви працюєте над продуктом чи проєктами?
- Чи зможете ви впровадити алгоритми з PMI у своїй роботі? Ваша організація зможе адаптуватись під них?
- Кодекс етики: чи зможете слідувати йому в роботі?
Надам трохи більше контексту за кожним з пунктів, щоб ви розуміли, чому ці питання важливі.
- Відповідь на питання: «Продукт у вас чи проєкт?» покаже, в якому обсязі методологія від PMI «з коробки» буде працювати саме для вас. Вона повністю підходить під проєкти, але для роботи над продуктом ви зможете використовувати тільки окремі практики.
- Впровадження PMI методології у себе також має свої підводні камені. Хоча PMI і не виділяє обов’язкових елементів (як це робить Scrum), і всі її елементи — це рекомендації, потрібно, щоб у менеджера була можливість впровадження змін у процесах організації. Зміни можуть торкнутися: роботи зі стейкхолдерами, фінансових процесів, процесів з найму людей і багато іншого. І тут важливо розуміти, чи буде у вас реальний вплив на них. Або бачення вашої компанії можна сформулювати приблизно так: «У нас вже є процеси в організації, нехай менеджер використовує їх»? Без реального впливу на процеси такі нові знання вам принесуть лише демотивацію.
- Ну і максимально важливий пункт це — кодекс етики (він є у загальному доступі в мережі). Цей документ описує досить жорсткі вимоги до людей з сертифікацію PMI, в ньому також описані санкції за його порушення. Приклади порушення кодексу етики: будь-яка неправдива інформація в контрактах (наприклад, про рівень seniority спеціалістів), будь-які прояви дискримінації кандидатів (за локацією, мовою і т.д.). Менеджер працює не на себе, він мусить виконувати бачення організації у котрій працює, і іноді це бачення ніяк не метчиться з кодексом етики (на превеликий жаль).
Таким чином, всім, хто планує отримувати сертифікацію, я б дуже радив спочатку знайти відповіді на питання вище. Це можна зробити досить просто: спочатку ознайомтесь з кодексом етики і дайте собі відповідь, чи зможете ви йому слідувати.
Якщо так, купіть membership на сайті PMI і ознайомтесь з PMBok по діагоналі (візьміть шосте видання і як мінімум подивіться схеми). Навіть якщо ви вирішите не отримувати сертифікацію, ви отримаєте доступ до класних методичних матеріалів від PMI — вони точно вам будуть корисними, якщо ви працюєте над проєктами.
Якщо у вас залишились питання на тему цієї статті, пишіть в коментарі — спробую допомогти. Також у мене є канал про проєктний менеджмент (Max Loyko в YouTube), частину відповідей ви зможете знайти там.
Так, що, плануєте «брати фортецю»?
Дякую за резенцію і допомогу в підготовці статті: Oleksii Usaraliiev — Senior Project Manager (PMP) at Parimatch Tech.
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів