Чи потрібна PMP сертифікація саме вам — як визначитись

Усім привіт, мене звати Максим Лойко, я — Delivery Manager в компанії Parimatch Tech. Маю сумарний досвід в управлінні IT проєктами близько 6 років — за цей час я встиг попрацювати як в аутсорсі, так і в продуктовому IT. Маю сертифікації PMP та SAFe 5 Agilist.

PMP (Project Management Professional) — мабуть, найпоширеніша сертифікація, котру згадують у сфері айтішного проєктного менеджменту після сертифікацій зі Scrum. Я отримав PMP майже два роки тому і в цій статті хочу допомогти іншим отримати відповідь на найважливіше питання — чи потрібна вона вам. Це не експертна стаття, це швидше історія, з котрої ви дізнаєтесь про:

• мої очікування і шлях до сертифікації,
  • профіти від сертифікації,
  • моє бачення її актуальності.

Тепер, коли ми заочно познайомились і зрозуміли, про що далі йтиме мова, перейду до історії.

Мої очікування і шлях до сертифікації

До PMP я намагався підступитися декілька разів. Перший підхід був на рівні мідла. Тоді здавалось, що сертифікація PMP — то така фортеця, і якщо її взяти, то можна отримати всесвітню пошану та велику валізу грошей.

Зараз, коли вже пишу статтю, я знаю, що мій кейс з таким ставленням до сертифікації — не унікальний. Колеги також сприймали PMP як щось недосяжне, бо чули від більш досвідчених людей у сфері, що «сертифікація дуже важка», «потрібно декілька років на підготовку», «я почав готуватись ще з другого видання, а зараз вже шосте».

Особисто я не чув таких відгуків, але для демотивації мені вистачило просто ознайомитись з вимогами до сертифікації. Я зрозумів, що «халяви тут не буде», потрібно багато працювати, а мені ще й точно не вистачає базових знань. Я навіть не спробував почати підготовку. Фортеця залишалась неприступною, а я пішов на курси з проєктного менеджменту, щоб отримати необхідну базу.

Курси закінчились, час йшов. На роботі прилітали все нові й нові виклики, які потребували постійного навчання. Сам не помітив, як змінився грейд і як до мене прийшло остаточне рішення отримати PMP.

В цей, другий підхід, сертифікація вже сприймалась мною як можливість для систематизації знань та досвіду, а також інструмент для майбутнього просування у моїй кар’єрі. Такий настрій вже дозволив взяти «волю в кулак» і сісти за підготовку.

Не буду робити акцент на підготовці, бо екзамен вже змінився, інфа може бути не актуальна. Скажу лише, що підготовка зайняла досить тривалий час і в цей період моє життя складалося лише з двох частин: робота та зайняття для здачі сертифікації PMP.

Профіти від сертифікації PMP

Перший (на мій погляд, основний) — це систематизація і поглиблення знань зі сфери управління проєктами. PMBok 6-го видання (саме за ним я свого часу здавав) — досить системна книжка з великою кількістю таблиць та схем. Внаслідок цього всього вона формує системне бачення усієї сфери знань управління проєктами:

• що за чим потрібно робити менеджеру,
  • які артефакти використовувати,
  • чому потрібно приділяти увагу, працюючи з командою, і не тільки.

Другий — внесок у персональний бренд. Екзамен PMP важкий, читинг на екзамені — неможливий, через це сертифікація престижна і цінується.

Вплив сертифікації на ваш дохід я б описав так: є невелика кількість компаній на ринку України, котрим важлива ця сертифікація і котрі готові за неї доплатити. Для більшості компаній ця сертифікація ніяк не впливає на пропозицію кандидату. Але варто розуміти: на всі пропозиції компаній впливає рівень скілів кандидатів, у сертифікованих PMP цей рівень (зараз мова саме про управління проєктами) — вище, тому і дохід вище також.

Третій (потенційно-теоретичний) — додаткове «вікно можливостей». Зараз в моїй країні війна, але всі війни закінчуються. Наша війна, однозначно, закінчиться перемогою України. Після перемоги почнеться відбудова і будуть запускатися міжнародні проєкти. PMP-сертифікація у такому випадку може надати можливість для реалізації в цих міжнародних проєктах, адже PMP — це ж не про айтішку, а про будь-яку сферу, в котрій є проєкти: будівництво, гуманітарна сфера, дослідження та інше.

Так чи потрібна сертифікація саме вам?

Як і в будь-якому складному питанні, тут не буде однозначної відповіді. Я б точно не радив отримувати сертифікацію всім, бо трудовитрати на отримання великі, а профіти від неї не факт, що будуть релевантними для вас. До того ж необхідно враховувати специфіку вашої роботи:

• Ви працюєте над продуктом чи проєктами?
  • Чи зможете ви впровадити алгоритми з PMI у своїй роботі? Ваша організація зможе адаптуватись під них?
  • Кодекс етики: чи зможете слідувати йому в роботі?

Надам трохи більше контексту за кожним з пунктів, щоб ви розуміли, чому ці питання важливі.

1. Відповідь на питання: «Продукт у вас чи проєкт?» покаже, в якому обсязі методологія від PMI «з коробки» буде працювати саме для вас. Вона повністю підходить під проєкти, але для роботи над продуктом ви зможете використовувати тільки окремі практики.
  2. Впровадження PMI методології у себе також має свої підводні камені. Хоча PMI і не виділяє обов’язкових елементів (як це робить Scrum), і всі її елементи — це рекомендації, потрібно, щоб у менеджера була можливість впровадження змін у процесах організації. Зміни можуть торкнутися: роботи зі стейкхолдерами, фінансових процесів, процесів з найму людей і багато іншого. І тут важливо розуміти, чи буде у вас реальний вплив на них. Або бачення вашої компанії можна сформулювати приблизно так: «У нас вже є процеси в організації, нехай менеджер використовує їх»? Без реального впливу на процеси такі нові знання вам принесуть лише демотивацію.
  3. Ну і максимально важливий пункт це — кодекс етики (він є у загальному доступі в мережі). Цей документ описує досить жорсткі вимоги до людей з сертифікацію PMI, в ньому також описані санкції за його порушення. Приклади порушення кодексу етики: будь-яка неправдива інформація в контрактах (наприклад, про рівень seniority спеціалістів), будь-які прояви дискримінації кандидатів (за локацією, мовою і т.д.). Менеджер працює не на себе, він мусить виконувати бачення організації у котрій працює, і іноді це бачення ніяк не метчиться з кодексом етики (на превеликий жаль).

Таким чином, всім, хто планує отримувати сертифікацію, я б дуже радив спочатку знайти відповіді на питання вище. Це можна зробити досить просто: спочатку ознайомтесь з кодексом етики і дайте собі відповідь, чи зможете ви йому слідувати.

Якщо так, купіть membership на сайті PMI і ознайомтесь з PMBok по діагоналі (візьміть шосте видання і як мінімум подивіться схеми). Навіть якщо ви вирішите не отримувати сертифікацію, ви отримаєте доступ до класних методичних матеріалів від PMI — вони точно вам будуть корисними, якщо ви працюєте над проєктами.

Якщо у вас залишились питання на тему цієї статті, пишіть в коментарі — спробую допомогти. Також у мене є канал про проєктний менеджмент (Max Loyko в YouTube), частину відповідей ви зможете знайти там.

Так, що, плануєте «брати фортецю»?

Дякую за резенцію і допомогу в підготовці статті: Oleksii Usaraliiev — Senior Project Manager (PMP) at Parimatch Tech.

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На каком языке проходил подготовку к экзамену(литература и курсы) и на каком сдавал?

Готувався двома мовами: англійською та російською. Фокус був на англійській, російський переклад читав лише коли не міг зрозуміти деякі конструкції ну і в симуляторах (є гарні варіанти для підготовки).

При реєстрації на екзамен обирав англійську мову, та зазначав, що потрібен переклад.

Англійською вирішив здавати після того, як почитав інших колег: в них були фідбеки про «коряві переклади» через які змінювався зміст в питаннях.

На самому екзамені переклад відкривав лише декілька разів і кожного разу він був ок, явно перекладала (або редагувала) людина. Зі змістом проблем не було.

Тим, хто планує сдавати, радив би такий підхід використовувати. Питання англійською дуже схожі на те, що ти бачиш в симуляторах та самому PMBok, це економить час.

Западные компании серьезно ставятся к наличию сертификата PMP.
И если он у вас есть, считайте, что владеете Волшебной Тростью Гендальфа )

Дякую, що поділилися своїм досвідом. В мене схоже бачення сертифікації. В Україні на це не так звертають увагу, як от в більших іноземних компаніях типу корпорацій. Досить часто пишуть у вимогах, що потрібно PMP, а от цікаво наскільки ПМ потім використовує практики в роботі. Я

Дякую Вам за коментар. За весь свій досвід я був лише на одній співбесіді в компанію, для якої це дійсно важливо та критично, в них прям процеси зав’язані на PMBok і тому практики використовуються. Більш частий кейс коли вимоги про PMbok пишуть для «серйозності», на мій погляд. Можливо у колег тут інший досвід, було б цікаво послухати.

Зі свого досвіду скажу що у великих і середніх іноземних компаніях майже завжди це requirement. Звичайно наявність нічого сама по собі не гарантує, але при інших рівних параметрах наймовірніше виберуть кандидата в кого є сертифікація, ніж того в якого не має. Тому що як мінімум наявність говорить про те що персона старалася і має відповідний багаж знань. Без сертифікації можливо звісно і не гірший кандидат, але то ж треба доводити. А так вже є професійна авторитетна незалежна оцінка.
На практиці звісно не все використовується, але базу дає сильну що потім стає в нагоді

Як на мене мембершип в ПМИ не потрібна річ якщо не плануєшь постійно вчитись на отримання інших сертифікацій. В мережі купа класних шаблонів, як і пмбок. Краще вже купити проф книгу-помічника по сертифікації (наприклад Ріта). Купувати підписку для цього не потрібно точно.
В іншому згоден з автором. І класно що майже без води і по суті

Дякую за Ваш фідбек. Вам не сподобались матеріали по Risk Management та інші, що PMI пропонує за membership? Я поки пробіжався по ним і детально не вивчав, но виглядають непогано. Є value for money. По Ріті згоден — для сертифікації книжка класна.

Я кажу що є безкоштовні хороші альтернативи. І ви ж точно знаєте що шаблон шаблоном, але на реальному проекті, в конкретному бізнесі будуть суто свої заточені шаблони перевірені конкретною практикою вашого бізнесу. Тому я так вважаю
100$ на рік наче не багато, але це ж щорічно 🙂

Досить вже того паріматчу!

І знову паріматч. У вас там квота якась на статті на доу ?

Олександр, дякую за коментар. Пропоную Вам розбавити цю «навалу статей від Паріматч» власним дописом. Впевнений вам є чим поділитись з комьюніті. 😉

А на питання так і не відповіли, зате змістили фокус на щось інше, классика менеджерів

Підписатись на коментарі