Почему айтишники уезжают из Европы? И почему возвращаются в Украину

Айтишники всегда считались особой кастой, которой намного проще эмигрировать, чем простому смертному. Но почему же, несмотря на все мечты о паспорте европейской страны, год от года они бросали насиженные места, рвали договора, отказывались от ВНЖ условной Дании или Польши и возвращались в родную Украину? Как объяснить мотивы этих безумцев?

Когда я в 2014 году стоял в очереди в банке, то услышал такой диалог между коллегой-айтишником и бухгалтером:

• Ничего себе у вас зарплата.
  • ...
  • Так почему вы до сих пор не уехали?

И я тогда, конечно, сильно удивился. То есть в голове обывателя главной преградой к переезду за границу была неспособность купить билет на самолет, а не поиск работы или оформление рабочей визы. Но в чем-то она была права. Айтишники привыкли ко многим «плюшкам» и воспринимают это как данность (как например компенсация билета, помощь в съеме жилья и «подъемные» на первое время). Однако ошибаясь в деталях, бухгалтерша оказалась права по сути. Ведь у панов компьютерщиков, по сравнению с другими профессиями, и правда повышенная эмиграционная адаптированность. Объясняется она, в первую очередь, профессиональными факторами: международностью профессии (даешь Java-интернационал!), знанием разговорного английского хотя бы на уровне «лец ми спик фром май харт», отсутствием привязки к локации, а также отсутствием необходимости в чем-либо, кроме компуктера.

Сферический айтишник в вакууме может работать в любой точке мира и для этого ему не нужно ничего, кроме головы, интернета и железяки. Чего не скажешь о врачах, юристах, пожарных, полицейских и даже пекарях, которым помимо головы и инструментов нужно подтверждение квалификации/диплома, а то и всего лишь «мелочь» вроде гражданства и отменного владения местным языком. Они намного сильнее интегрированы в украинское правовое поле и профессиональные стандарты, поэтому их интеграция в заграничное правовое поле и профстандарты либо крайне затруднительна, либо невозможна (как в случае с военными или полицейскими). Эти люди почти обречены жить и работать там, где родились, только если не сменят профессию на что-то более интернациональное, как... IT.

Но есть и другой, не менее важный фактор повышенной эмиграционной адаптированности айтишности — психокультурный. Дело в том, что большинство айтишников по долгу службы много вращаются в англоязычной среде со всеми присущими ей культурными особенностями вроде современных западных трендов а-ля «бодипозитив», защиты прав ЛГБТК+, легализации травки, борьбы с заклятыми колонизаторами (вернее, с их памятниками) и так далее. Айтишники вынуждены постоянно обучаться, чтоб оставаться в своей профессии на плаву, но между делом они впитывают и заграничные тренды. Сдобрив всё это наивным «на западе всё прогрессивное» и «мы отстаем от запада», получается... нет, не гремучая смесь. Скорее фруктовый кефир из политкорректного мультикультуралиста, который готов к любым новшествам лишь потому, что «так делают в Париже». Такие люди интегрируются на Западе намного легче, чем заскорузлые традиционалисты. В этом их сила.

И вишенка на тортике — это психологические особенности сферического пана компьютерщика. Дело в том, что программистами в Украине зачастую становятся не от хорошей жизни.

При этом «не от хорошей жизни» имеет два деления:

1. Надо мной глумились в школе / я не очень-то общительный / мне сложно быть в обществе, так как я интроверт, да и пятая точка из чугуна — пойду-ка за компом посижу, вместо того, чтоб потусить со сверстниками на районе. Далее идет обратная положительная связь — единички и нолики приносят больше удовольствия, чем сверстники, и человек становится программистом. По крайней мере так становились программистами «олды» 90-х и начала 2000-х, покуда гиперопека родителей не избавила их от школьного «буллинга».
  2. Хочу денег / хочу мобильную профессию. Зачастую это пассажиры из 2014+ или 2022+ годов. Нередко «свитчеры». У них намного более прагматичные отношения с IT, так как они ковыряются в компутерах не из-за великой любви к ним, а из-за необходимости. Компьютер — не цель, а средство. Например, для финансовой стабильности или эмиграции. Эти товарищи, кстати, тоже могут работать вполне себе на уровне первой «идейной» категории, но будут при этом намного более прагматичны (читай, меркантильны).

Есть и третья категория (которую можно было бы поставить на нулевую позицию) — это все те, у кого нет никаких психических/социальных предпосылок к уходу в IT. Просто у них так работают мозги — им интересно ботанить и у них очень хорошо работает модельное мышление (в отличие от мышления, скажем, лингвиста). Это те уникумы, кто хорошо справляется со своей работой, но закрывает крышку ноутбука ровно в 18, а то и раньше, чтоб вести потом активную социальную жизнь. Таких господ сущие проценты, но они есть. Это своего рода единороги. Фулстэки жизни.

Так вот, все перечисленные выше типы айтишников, вне зависимости от их профессионального происхождения — кандидаты на переезд.

Многие пользуются (по крайней мере пользовались до широкомасштабного вторжения) своими козырями — и уезжали в Европу. Кто-то сразу с концами, кто-то на «зимовку», а кто-то на годик-второй «осмотреться и послушать себя».

При этом одни оставались, другие возвращались.

Кто не вернулся из Европы?
В первую очередь это первая категория «старожилов». Ввиду изначальной соц инвалидизации, им намного проще адаптироваться за границей — ведь им почти не нужен социум. Они не закрывают крышку ноутбука в 18, так как после 18 у них всё только начинается — бложики, форумцы, пет-проекты, опенсорс и прочая лабудень. Такого перца можно оторвать прям со столом и с компьютером и поместить в любую страну мира — и он даже не заметит, что что-то изменилось, кроме пейзажа за окном. Ведь его жизнь большей частью происходит в экране компутера. Знания английского и присущая большинству айтишников толерантность помогают ему адаптироваться в любом обществе. Женщина ему не нужна (только если он уже не женат), поэтому вопрос наличия девушки за границей его не колышет. Нет — ну и ладно. Есть — тоже неплохо. Главная его страсть всё равно — железяки.

Вторая категория, в которой много «свитчеров», частично не вернулась в Украину. Не вернулись те, кому удалось достичь карьерных высот такого уровня, что в Украине для них бы не нашлось вакансий. Также не вернулись многие семейные — в первую очередь ради детей. И конечно же не вернулись еврооптимисты, для которых: «Узкие дороги — это удобно, зато я не засну за рулем»; «Я плачу огромные налоги, зато вижу куда оно идет», «В Европе все богатые, поэтому не покупают себе жилье или авто» и «В Европе многие перемещаются на велосипедах (даже в минусовую температуру!) не из-за дороговизны общественного транспорта, а ввиду своей эксклюзивной европейской экологичности».

Нулевая категория (они же «олды») частично не вернулась в Украину по причине стагнации рынка IT и сложности найти работу, не говоря уже о туманных перспективах развития IT в нынешних условиях.

Разумеется, всем перечисленным выше категориям может быть присущ страх за их жизни в условиях широкомасштабной войны. Либо для них нет смысла возвращаться из-за физического отсутствие жилья вследствие бомбежек РФ, поэтому мы их вынесем за скобки, так как это всё легитимные причины не возвращаться в страну, где идет война.

Кто вернулся в Украину?
В первую очередь это, конечно, вторая группа — «социальных золотоискателей». Эти товарищи стали айтишниками не потому что их чмырили по жизни, а потому что так сложилась конъюнктура рынка. Они привыкли к насыщенной социальной жизни, привыкли ходить по ресторанам, заказывать суши, не беспокоиться о стоимости бензина или содержания авто. Привыкли к легкости бытия айтишника в украинских мегаполисах. Европейская замкнутость и отсутствие визуального контакта (когда люди вообще не смотрят друг другу в глаза на улице) воспринимается ими как существенный недостаток жизни за границей.

Туда же идет и отсутствие родственников / друзей, куча дурацких правил, ограничивающих свободу, провинциализм в виде закрытия магазинов в 20:00 или по воскресеньям, а также бытовые сложности на ровном месте. Они привыкли к передовому украинскому онлайн-банкингу, к быстрой и довольно эффективной медицине, к продвинутой и доступной стоматологии, к легкости взять больничный или обследоваться без направлений врача. Не привыкли ждать неделями, пока придет мастер, чтоб подключить интернет (как это бывает в Германии). Привыкли к дешевому и скоростному интернету, которому бы позавидовал сам Илон Маск. Привыкли стричься в любой удобный день и время, а не молиться на редкую открытую в субботу до 16:00 парикмахерскую. Привыкли к развитой инфрастуктуре, позволяющей в радиусе нескольких сот метров закрыть все свои базовые потребности, будь то покупка клея «Момент», точилки для ножа, либо установка заклепки на «бананку». Привыкли к Новой Почте, которая работает на порядок качественнее и быстрее, чем, скажем, почта Испании. Ну и привыкли, что чуть ли не на каждом углу можно сделать себе эпиляцию/маникюр-педикюр/стрижку или мелирование экстра-класса за сотни гривен, а не евро.

В какой-то момент они вдруг понимают, что общение в их жизни играло намного более важную роль, чем им казалось. Что лучше пускай и неулыбчивое, зато честное приветствие нашей продавщицы, но на родном языке, чем вежливое австрийское «Grüß Gott!» с натянутой улыбкой. Что возможность повидаться с родными и близкими в любой день — роскошь, которую не купишь ни за какие айтишные деньги Европы или США. Что возможность найти себе симпатичную девушку/жену — это норма, а «бодипозитив» наряду с небритыми ногами и подмышками — не норма. Ну и ко всему, они не хотят бросать свою страну в такие важные исторические времена.

Первая категория «олдов» тоже порой выбирает Украину, так как несмотря на некоторую асоциальность, они ведут активную жизнь на форумцах и в чатиках, где являются королями, а также иногда ходят в магазин пообщаться с продавщицами. Но их меньше, чем представителей «социальных золотоискателей», как в процентном, так и в абсолютном отношении. Однако на этой теме легко спекулировать, учитывая то, что достоверной статистики по проценту "олдов"/"трушных" программистов не могли бы дать даже самые объективные опросы. Всё это на уровне ощущения нутром. Поэтому пока возьмем паузу.

Подытожив и сильно упростив, а также отбросив идеологическо-патриотические мотивы, можно свести основные причины для возвращения в Украину как: женщины и/или деньги. Но, разумеется, это далеко не единственные причины.

Чтобы описать суть жизни в Европе, начиная от детсадиков, образования, безопасности, пенсий и зарплат, и заканчивая бюрократией, штрафами и красотой европейских девушек — потребовалась бы не одна книга. Но мне удалось это сделать в сжатом виде в своей блестящей книге «Декаданс Европы, Ренессанс Украины» (с циферками и процентами, как вы любите), которая скоро появится также и в «Книгарнє Є» и на Yakaboo. Stay Tuned!

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Треба робити платні топіки на ДОУ. Скріншот доната на ПЖ або в мусорку.

Взагалі закордоном взагалі потужна експатська двіжуха. Абсолютно нормально переїхати кудись вчитись а потім там працювати, чи поїхати працювати ще кудись. Особливо в Європі. А ще є жиджитальні номади, які міняють країни кожні ен місяців. І для всієї цієї двіжухи є купа мітапів та гуртків щоб інтегруватись в суспільство, чи просто знайти друзів серед таких же понаїхів.

Лише українські сироїди чомусь хничуть про відсутність друзів та плачуться за втраченою ілітарністю. Перукар, бачите, забагато бере за стрижку, чи працівники магазину відпочивають в неділю, як ці плебеї собі дозволяють!

Панове, кхм, я думаю, тут проблема не в Європі.

Кум знайомого дружини, програміст, розказував, що повернувся з Копенгагена в Бердичів, так в нього хронічний грибок на нігтях зник, грижа рассосалась. Купив собі тачілу, хату, одружився на лікарці, спить у сусідки-вчительки, життя наладилось короче

Після півроку життя у Польщі(Вроцлав), хочу сказати що поки що мені тут подобається. Звісно деякі речі тут дорожче, але ціни орентовані на рівен зарплат. Знімаю євро-двушку у абсолютно новому будинку за 700 мертвих президентів за все, у досить гарному районі. Продукти здебільшого в одну ціну з Україною, речі навіть дешевше, податок у аналогу фопа в меня 12% відсотків плюс зус який перші два роки для меня 50% — 550 злотих. Так це більше ніж в Україні, але й громадського траспорту з кондиціонерами в нас нема. Тобто ти бачишь за що ти платишь. Медицина теж справді безкоштовна, довелося скористатися нажаль. Чув що запис до лікаря може бути за місяц два, але в мене був терміновий випадок, усе зробили на рівні й безкоштовно. Державний шпиталь, нічого особливого, але досить пристойно. З мінусів це якість послуг яка не відповідає ціні (але якщо порівнювати з Україною, що не доцільно бо й рівень ЗП і вартість життя в нас нижчі). Але схоже це не надовго, бо їде багато українців, які займають ниші і наприклад я знайшов дужа гарного україномовного барбера за майже ті самі гроші що й в Україні. Доречі мені тут не так страшно переходити дорогу як в Україні. Люди більш привітні та доброзичливі. Загалом для мене переваг поки що більше.Чи планую я повертатися? Поки що ні.

Так і думав, що в сироїдів з ДОУ буде горіти від незручної істини, на яку звертає увагу автор топіка.

Добавлю свій старий коментар, який висвітлює проблеми Європки:
«Життя по-європейськи — це як? Кафешки і ресторани, які закриваються як тільки на вулиці починає темніти (а влітку — і задовго до заходу сонця)? Можливість потрапити до лікаря через мінімум 2 тижні очікування, і за дикі бабки? Відвалювати 40% доходу на податки? Абсолютно ніякий сервіс у всіх сферах, і за дикі бабки? Дорогуща оренда абсолютно звичайної квартири? Можливість купити квартиру лише в кредит? Неможливість спустити воду в унітазі серед ночі, бо сусід настукачить на тебе через „шум“?

В Європі за умовні 5к баксів ти ніхто. Ти заробляєш не сильно більше грузчика (ще й половину віддаєш на податки). Відповідно, і ціни підтягнуті до рівня можливостей тих самих грузчиків і водіїв автобусів (середні ціни стають більшими, ніж в Україні, де пересічний має 350 баксів в місяць). Європа — це як комунізм: всі плюс/мінус рівні в можливостях, причому ці можливості хрінові.

Та якби не війна — на Європу з її проблемами навіть не варто було б дивитися. Бо в Україні за 5к баксів ти живеш як король. Можеш собі дозволити все. Сервіс топовий, паби до пізньої ночі (в мирний час), недороге житло преміум-класу, недорога продукція в магазинах. Хороша приватна медицина, де махнув франкліном — і тобі вирішують все тут і зараз, без жодних черг. Всякі бюрократичні і регуляційні заморочки легко і швидко вирішуються завдяки можливості дати на лапу, якщо моральні принципи дозволяють)

Маючи той самий дохід в грос — Україна дає в рази більше можливостей, ніж ця ваша Європа.»

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що сталося з автором? Давно не було постів? Юра пішов в ЗСУ?
Без сарказму і іронії.

Що сталося з автором?

Штрумує стойку видачі паспортів в дп документ Берлін )))

то не в Ханновере случилось
в Ханновере такого не бывает потому что у Буряка там ипотека

Плюс його кришують бивші сусіди туркі на мерседесах.

А чего беречься? Это ж не шведская коленная полиция)))

Як (анти)герой швейцарської теми, можу лише сказати — фігня якась.
Особливо мені розділення першого й другого сподобалися — типу, якщо інтроверт, то смачно їсти засади інтровертства забороняють? Тільки піца, тільки хардкор?

Дім — є дім, та ніякими плюшками — хуйнюшками не втримати декого. Загалом не стаття — а якесь тупе кліше. Десь як місяць — повернулись вчергове з Європки, вкотре — після перетину кордону відчуваю «ДОМА». Так — я не в рідному Харкові, але я в Україні, я вдома. Так саме було у 14 році — коли поветрались. Деому цього не зрозуміти.

Ну чому-ж «не зрозуміти» — зрозуміти можна.
Ось приходжу до старого будинку де пройшло дитинство й «розумію» — ось розвалена будівля, ось туалет «на дворі» для усіх будиночків навкруги (бо у більшості будинків його немає), ось тут по підвалам грали з хлопцями «у війну»...

Розумію, й що з того ?
Пишатися що як був Кріпаком держави за часів совка, так і залишився?
Постійно чіплятися за «Дім», хоча це були й є «бараки» у найкращому випадку?
Так тут неподалік народився й зростав ще мій батько (у схожому «будиночку») у одній кімнаті з єдиним ліжком на усю сім’ю й таким самим туалетом «на дворі».
Й що далі, які перспективи ?

Ось приходжу до старого будинку де пройшло дитинство й «розумію» — ось розвалена будівля, ось туалет «на дворі» для усіх будиночків навкруги (бо у більшості будинків його немає), ось тут по підвалам грали з хлопцями «у війну»...

Для мене, такі роздуми і є відповіддю на те питання, що ви не розумієте що таке дім.
.....

Й що далі, які перспективи ?

Для таких як ви — жодних перспектив, краще будьте там — де ви зараз є.

Я народився в таких самих умовах як ви, але зміг з того лайна зробити нормальну для себе оселю, та навть більше. Втратив у Харкові квартиру — *** з ним, відбудуємо. Я свій дім будую — ви їдете туди те краще, та вже побудували. Щоб був дім — його потрібно будувати, підтримувати.

що ви не розумієте що таке дім.

Ну якщо " Lead System Engineer" — то мабуть розумієте, що «розуміння» воно у кожного своє й не буває «невірного». Просто воно інше.

Якщо Ви «дім будуєтє» — то у чому проблема — сьогодні побудували тут, завтра там?
Може справа все-ж таки ще у чомусь?

але зміг з того лайна зробити нормальну для себе оселю

Ну якщо це було «не про мрії» — то як же ви таке зробили — Приватизували будинок, та усі будинки навкруги (переселивши усіх мешканців), та привели їх до ладу... мабуть й усі магістралі проклали/підвели?
Чи все-ж таки «Кинули ті халупи» та переїхали у «інше місце»?

Ну якщо " Lead System Engineer" — то мабуть розумієте, що «розуміння» воно у кожного своє й не буває «невірного». Просто воно інше.

Я десь кзаав що у вам «невірне» ? Я вказав що з таким підходом — у мене є своє бачення того «що для вас є дім»

Якщо Ви «дім будуєтє» — то у чому проблема — сьогодні побудували тут, завтра там?
Може справа все-ж таки ще у чомусь?

Я десь казав що є проблема ? Навпаки — я так і скзав «відбудуємо», у Харкові, та зараз там — де живу.

Ну якщо це було «не про мрії» — то як же ви таке зробили — Приватизували будинок, та усі будинки навкруги (переселивши усіх мешканців), та привели їх до ладу... мабуть й усі магістралі проклали/підвели?

так — приватизував що зміг, навіть розраховував на більше, але війна дещо зламала плани, чекає на розблокування кадастрового реєстру в потрібному регіоні, бо зараз нічого зробити не можу. Витратив на це приблизно 5 років часу, роботи з юристами, адвокатами. Дещо грошей — за для отримання бажаного результату. Було зроблено багато роботи.

то як же ви таке зробили

Якщо є бажання — знайдуться можливості. Якщо немає бажання — починаються пошуки виправдань. В моєму випадку я почав хотіти побудувати нормальний дім — ще у 1994 році, почав реалізацію десь у 2015 році.

Ще раз — я не кинув, хотів зробити дім — домом. На 100% поки що не вийшло, але продовжую працювати в тому напрямку, також привчаю дітей до того — що свій комфорт, маємо самі будувати, а не чекати «манни».
PS: бажаю вам всього найкращого в новому домі :)

Ну також побажаю успіхів. Може мрія й здійсниться.

Так це ж ДОУ, тут по десять років себе переконують.

Ні в якому разі...
Дуже цікаво ради чого (в тому самому «домі») людина повертається — може я чогось не бачу...

Просто «я знаю» :) що усі люди однакові, й, наприклад, багато Американців переїзжають з місця на місце по 5-10 разів за життя, а про «змінюють квартиру», то й ще більше разів.
Й ніяких «дивних» почуттів щодо їх попередньої оселі я ні від кого не чув, хоча досить багато питав. Й багато хто готовий «хоч завтра» знятися з теперішнього місця, якщо знайдуть «хоч щось краще»...

Про «щось таке» починають згадувати (не в персональній беседі, а у інфо-просторі та літературі) коли йдеться про старовинні фамільні маєтки, якими володіють (а частіше володіли раніше). Ну у цьому випадку я також це добре розумію.
Але якщо Ваш дім то був та є барак, або комуналка. Та навіть квартира у великій будівлі, де ви навіть не усіх сусідів знали, то у чому річ?

У конкретній ситуації (до чого був мій перший коментар) там мені стало ясно — чоловік будує свій маєток — це, можливо, справа життя. Я б може теж був готовий щось таке робити, але не тут...

Зовсім не те саме коли переїхати з країни де ти знаєш культуру, мову та звичаї кудись де все зовсім по-іншому, люди говорять чужою мовою, звички інші, інший гумор і тд.

Коммифорния — Флорида))) это как раз как в другой мир люди едут)))

Такой себе другой мир.
Какие там еще отличия, кроме статуса рекреационной конопли и голосования за респ/дем.?

Як можна з Європи захотіти вернутись назад в Україну? Особливо коли в тебе є сім’я і знаючи, що війна буде ще «100 років» тим самим наражаючись на небезпеку, не розумію таких людей

Є люди які воліють вирішувати проблеми а не тікати від них

Зеленський перелогінься.
Є люди, яких ще заманало цілодобово слухати пустопорожній пафос людей навколо.

А є люди в яких є інші погляди ніж «зробіть мені добре або я поїду звідси». Це нагадує світогляд продажних депутатів які крадуть тут, а живуть там. Звичайно, будувати важче ніж приїхати на готове але я все ще вірю що можна щось поміняти

Ви навіть не платите повноцінні податки, будівельники. Ось про що і кажу — пафос на пафосі — «вирішуємо проблеми», «будуємо все готове», але насправді уникаючи банальної громадяньскої відповідальності через податкові схеми.

Головне, що ви платите. По 40% чужій країні :)

Чому чужій? Своїй і плачу.

ну звичайно по пустій аватаркє аноніма я не гадаю, але реальність такова що абсолютна більшість саме так і живе.

Конкретно я працюю не як ФОП, а як ТЗоВ але навіть ця «абсолютна більшість» працює так як держава дозволяє

Ви навіть не платите повноцінні податки, будівельники

Це з якої сторони дивитись на проблему. Пересічний сироїд витрачає усю цю різницю (а це дуже багато грошей) на ринку, у кафе, та інших місцях, і вона прямо осідає по кишенях підприємців, минаючи кровосісєй які сидять у владі та розкрадають гроші :)

ну або на подорожі в ту саму європу і по світу, імпортні товари куплені через ті самі ФОПи і сірий імпорт і т.д.
Не те щоб я це засуджую — реалії життя в Україні «не всьо так однозначно», так що кожен для себе вирішує. Але якщо займаєшься уникненням податків через схеми дивно і смішно корчити з себе «державного будівельника».

Але якщо займаєшься уникненням податків через схеми дивно і смішно корчити з себе «державного будівельника».

Дивно, чому податкова не має притензій про таке «уникнення», а якесь несамореалізоване вже називає це «уникненням податків через схеми»). Напевно таким чином доказує собі що 40% це круто)

Не те щоб я це засуджую

Пиши ще, нам дуже важлива твоя думка)

я за вами так довго біжала, щоб сказати що не важлива думка? :) #Владологіка чи шо?

ну або на подорожі в ту саму європу і по світу, імпортні товари куплені через ті самі ФОПи і сірий імпорт і т.д.

Давайте тоді продовжувати)))
Злочин це не ФОП/ПП
Злочин це працювати в аутсорсі на захід, тому що це прямо підіймає та покращує економіку іншої держави)

В Україні працювати через ФОП формально не злочин. Але це приховування трудових відносин заради оптимізації податків. В більшості європейських країн це був би злочин формально.

Оптимізація податків? Тобто якщо використовувати не єдиний податок, а більш вигідний то це злочин в Європі? Я вже не кажу про офшори, які в Європах звичайно ж ніхто не використовує, чи реєстрацію в Ірландії де податки нижчі?

звичайне приховування трудових відносин. На яке слабка українська держава всі ці роки закриває очі, по неформальним домовленностям з основними гравцями на ринку.

Ніякого приховування, я контрактор. Працюю виключно по правилам мого договору.

дивно, а на лінкедіні ніякого контракторства — виключно галери різні :)

В більшості європейських країн це був би злочин формально.

формально
а по факту ты сам знаешь как оно и совсем незазорно оптимизировать трудовые отношения для оптимизации налогооблажения

це із разряда що і в Україні і в Німеччині є корупція. Формально так, але рівень явищ принципово різний. І відношення як в суспільстві, так і на державному рівні різний.

але рівень явищ принципово різний. І відношення як в суспільстві, так і на державному рівні різний.

конечно уровень разный
в Германии оптимизацией занимаются Finanzberater и это нормальная профессия как и все другие, а в Украине если кто использует оптимизацию, то в народе принято кричать «ворюга! коррупционер! наворовал!»

uk.wikipedia.org/...​i/Фіктивне_підприємництво

Кримінальний кодекс України визначає фіктивне підприємництво як »створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона« (стаття 205 КК)[1][2]. Таким чином, влаштування працівників як фізичних осіб-підприємців з метою податкової оптимізації не підпадає під дію цього закону.

de.wikipedia.org/...​iki/Scheinselbständigkeit

Die Scheinselbständigkeit erweckt auf dem Arbeitsmarkt den Rechtsschein der Selbständigkeit, obwohl tatsächlich ein Arbeitsverhältnis besteht.
...
Der Gesetzgeber ist seit langer Zeit bemüht, Scheinselbständigkeit zu bekämpfen. Im Zuge dessen hat er im Jahre 2004 mit § 1 Abs. 2 Nr. 1 Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz (SchwarzArbG) die Scheinselbständigkeit als einen Fall der Schwarzarbeit definiert. Zuständig für die Aufdeckung unrechtmäßiger Arbeitsverhältnisse ist die Finanzkontrolle Schwarzarbeit (FKS) der Hauptzollämter.

In aller Regel liegt auch ein Verstoß gegen § 266a Abs. 1 StGB vor, weil die Arbeitnehmeranteile vorenthalten wurden.

Разный подход. То что в Германии приравнено к работе по-черному, в Украине вообще не подпадает под соответствующий закон.

да ти шо, контрактор який працює на заході злочинець, Гетьманців, перелогіньтеся

В більшості європейських країн це був би злочин формально.

Ну а в Україні ні

що ти називаєш «схемою», роботу контрактника із 5% ЄП, так це не схема,
чи ти про тих що через умовний інтернет-магазани і 100500 ФОПів продають товари?

І про тих, і про тих звичайно.
В Україні навіть є ці крітерії трудовин відносин, під які підпадають більшість фоповців, які працюють через галери. Просто «всі все розуміють» і податкова за таке не кошмарить.

тобі яке діло, плати свої 80% податків і смочки євросісю чи європісю,
якось без понауїхів розберемося

Ви навіть не платите повноцінні податки,

да, и поэтому у них остается средства донатить на армию, а в мирное время давать детям нормальное образование, содержать престарелых родителей, получать качественные мед. услуги и пр., что должно по идее делать государство за налоги

ты платишь налоги потому что у тебя есть доверие к государству, а там этого нет.

«донати» на армію в самому кращому випадку покривають 10% від її потреб.
А «нормальное образование» у більшості чомусь відбувається в державних школах, на які вони не скидаються в повній мірі через «оптимізації», а літніх батьків теж в більшій мірі утримують інші люди, а не їх мінімальне ЄСВ.

Не рагулям, спонсоруючим пособія для циганчат, судити скількі % воно покриває) Поцікався краще як розподілявся бюджет в 20-21 році, коли бюджет оборонки і медицини обрізався заради великого їбаництва

знову якесь бомбалейло в тебе, заспокойся вже клован.

бюджет оборонки і медицини обрізався заради великого їбаництва

Стоп стоп это точно любитель великого зе и свидетель его святых деяний Влад?)))))

Ти мене з кимось спутав, я ніколи не був любителем «великого зе»)

Точно. Приношу свои извинения)))
Спутал с Назаренко )))

так в цьому ж вся картина — ще півроку назад розповідали «та ми тут тільки тому що 5%», «та ці державі нема за що платити», «все розворовують», а тепер диви — ті ж самі люди «великі будівельники держави» і «вирішуємо тут всі проблеми» :)

а если бы они платили бы 40% налогов в Украине, то армия была бы укомплектована.
инфа 100%

а літніх батьків теж в більшій мірі утримують інші люди

инфа 100%

а если бы они платили бы 40% налогов в Украине, то армия была бы укомплектована.
инфа 100%

Кароч, Сірожа скоро в своєму безумстві дойде що війна по суті то почалась через фопів))

налоги 5% -> слабая армия -> сосед дебил напал

инфа 100%

мова взагалі не про це була. а про рівень впливу на процеси цих «будівельників». На українську армію зараз донатят в основному європейські і в першу чергу американьскі платники податків.

инфа 100%

тут все залежить від багатьох обставин, але держава витрачає доволі багато на літніх людей — пенсії, льготи, субсідії і т.д. мінімальне ЄСВ точно цього не покриває.

про рівень впливу на процеси цих «будівельників».

что могут, то и делают

На українську армію зараз донатят в основному європейські ........ платники податків

как бы справедливо
европейский понилэнд базируется на работающих экономиках стран ЕС, особенно это касается «паровозов» ЕС Франции и Германии

они бы и дальше сидели на путинской ялде, но у США оказалось свои планы и ублажение пыни больше не приветствуется

ну а платит за все по привычке средний класс

что могут, то и делают

Так и є. Але розповідають про це зовсім в іншій тональності.

они бы и дальше сидели на путинской ялде, но у США оказалось свои планы и ублажение пыни больше не приветствуется

Так вони і далі можуть собі спокійно сидіти, так. Франції чи Німеччині Россія не загрожує. Загрожує хіба що нестабільність на кордоні з ЄС.

Франції чи Німеччині Россія не загрожує.

ну как сказать
если гопник при мне начнет избивать старушку с целью чтобы я купила у него пачку сигарет

то хз завишу я от гопника или можно сделать вид что все оки и спокойненько порулить в Старбакс за латешкой

Я це до того, що це «жест доброї волі», а не необхідність і вимушенність.

Я це до того, що це «жест доброї волі», а не необхідність і вимушенність.

имхо нет, была бы действительно ихняя воля, то сидели бы тихонько и дальше на путинской трубе. просто теперь, даже без учета закулисных игр с англо саксами и сша, весь цивилизованный мир против пыни и электорат не поймет

Так Франція та Німеччина це той самий електорат чи якійсь пару чуваків в костюмах с портфелямі?

Так Франція та Німеччина це той самий електорат чи якійсь пару чуваків в костюмах с портфелямі?

в Германии если речь и о жизненно важных вопросах, то это промышленное лобби и так со времен кайзера, а электорат обычно спрашивают по более простым вопросам, ну там, например, веганское меню в студенческой столовке- за/против/пофигу

Так и є. Але розповідають про це зовсім в іншій тональності.

Так народ, можна якось тихіше висловлювати свою думки? Ви ж цим оскорбляєте почуття скандинавських уєжах)

Какие

інші люди

, я сам содержу своих родителей и много кто так делает из окружения.

«донати» на армію в самому кращому випадку покривають 10% від її потреб

— сам лично посчитал?

повноцінні податки

Ахаха)) Чукча платить високі податкі і гордиться цим)
В європі та в США не оптимізовують податки, всі хочуть більше ж платити)

я плачу стільки скільки повинен по закону згідно моєму типу працевлаштування.
При цьому не називаю себе «вирішувателем проблем Швеції» чи «будівельником швецької держави».
Але ті, хто завдяки дирявій податковій системі і слабкій державі приховують трудові відносини і не платять подактів на дохід як інші наймані працівникі, розповідають які воні мамкіни «будівельники».

Українські ФОПи теж платять

по закону згідно моєму типу працевлаштування.

. Судячи з того, як вас бомбить і як ви всім намагаєтесь довести, що ви там молодець, а ми тут якісь недолугі, проблеми якраз у вас і Швеція вам ніяк не допомагає їх вирішити :)

молодець, який втік з неньки і корчить із себе щось

Ору, тобто виїхати з країни по зрозумілим причинам це тепер втекти? 😂 Ну ось такий в нас народ. А раніше до війни також від тікали? Після війни також будуть втікати, а не переїжджати?

чувак втік з України, а тепер «я ору!» бо «незаконна схема ФОПа в ІТ 5%» «тут з прикритою жопою плачу 100500 НЕСПРАВЕДЛЛИВО!!!!!11» дєржєтє сємєро !!!

уїхав нах, то живи собі, чого лізеш вна ДОУ? я же нелізу на в ЄС і не розказую з вна неньки які там ЄС податки мають приймати та як щпокатися

Смотря о ком речь и какой контекст. Допустим, речь идет о парнях. Так вот — уйти с тусовки домой, потому что стало нудно != уйти с тусовки домой, потому что началась драка и твоих друзей бьют.

Точно так же запланировать поездку на выходные за город != специально взять выходной на субботник по расчистке завалов.

Как ни крути, но контекст играет роль. Когда начинается драка и кто-то уходит — это называется сбежать. Именно это слово есть в словаре, для обозначения подобного действия. Именно поэтому отличаются по смыслу слова: убежал, сбежал, уехал.

ленінський комсомол? Риторика відповідна.

Я як раз про себе-молодця нічого не казав. Я відповідав «державним розбудовникам» що у них бази для великодержавницького пафосу не вистачає :)

Ну чому? Окрім податків ФОП, ми вкладаємося в економіку держави постійними витратами. Переважна більшість до того ж донатить. Як на мене, цілком собі розбудова держави. Суб’єктивно набагато кращі відчуття, ніж коли я жила у чужій мені країні і віддавала 40% своєї зп на утримання лінивих арабів.

Так, півроку донатів — як універсальна індульгенція. Майже національна ідея вже.
Ну а про приватне споживання... «купив айфон — розбудував державу». Треба як слоган зробити на Квед 62.01

Принаймні, а що у вас? Купив айфон — купив айфон для Махмуда.

Принаймні, а що у вас? Купив айфон — купив айфон для Махмуда.

Чому не для українця? Їх тут тепер не менше, якщо не більше. Та й грошей зараз просить саме Україна.

Принаймні, а що у вас?

А у нас все просто. Заплатив податки, купив айфон — а потім уряд перерахував частину цих грошей Україні.
bank.gov.ua/...​u-zbroynim-silam-ukrayini

В мене інші політичні міркування про те що означає «розбудова держави», «вирішення проблем в державі» і т.д.
Приватне споживання тут точно ні до чого, як би вам не кортіло повісити за це собі медальку.
Я це все до того, що ніякого геройства нема в тому щоб просто залишитись(чи повернутися), і будувати своє життя, включаючи користування податковою схемою оптимізації через ФОП — я теж їй користувався, коли жив в Україні. Так само як і нема геройства (так само як і нема, зазначенних вище, «втікання від проблем» і «світогляда продажних депутатів») кудись поїхати і будувати своє життя в іншій країні.

В мене інші політичні міркування про те що означає «розбудова держави», «вирішення проблем в державі» і т.д.

твоя скривлена від нереалізаціїї себе картина світу нікому не цікава, хватить робити вигляд нібі в тебе це хтось запитував)

Я це все до того, що ніякого геройства нема в тому щоб просто залишитись(чи повернутися), і будувати своє життя, включаючи користування податковою схемою оптимізації через ФОП — я теж їй користувався, коли жив в Україні. Так само як і нема геройства (так само як і нема, зазначенних вище, «втікання від проблем» і «світогляда продажних депутатів») кудись поїхати і будувати своє життя в іншій країні.

Ще раз, коли станеш налоговим резидентом, тоді будеш піщати хто тут герой а хто ні.

p.s. вище якісь клоун відписав що заплатив податки з айфона і Швеція перечилила гроші до ЗСУ, оце блять геройство по шведські))

А тебе хто запитував? Так шо клоун тут тільки ти :)

А то, что народ бабки тратит в Украине, а с них удерживаются налоги и развивается таким образом экономика, об этом ты не думал? Это все в довесок к донатам.

Але ті, хто завдяки дирявій податковій системі і слабкій державі приховують трудові відносини і не платять подактів на дохід як інші наймані працівникі, розповідають які воні мамкіни «будівельники».

Я не знаю чи варто такі речі пояснювати 40+ річній людині, але коли ти вже 10 років не живеш тут, не платиш тут податки, не збираєшся тут жити і т.д., чи не здається тобі дивним за порєбріка предявляти комусь що він якісь не такі податкі платить?))
Де ви такі беретесь клоуни лицемірні беретись, я хз)

При цьому не називаю себе «вирішувателем проблем Швеції» чи «будівельником швецької держави».

Вже пора почати віщати цю мантру на шведських форумах.
Громадянство наче ж набув? Ото і займайся своїм сюрстрьомінгом.

і не платять подактів на дохід як інші наймані працівникі

Але ж ФОПи не мають соціального захисту, який мають наймані працівники.
І чого це будівельники це ті хто багато платить? Якщо просто почати багато платити, то зміниться при такій гнилій системі небагато.

Соцзахист як раз тут вже інше питання.
Умовно кажучи «будування» і «вирішення проблем» як відбувається? Живеш ту в умовному Києві — і все що там відбувається — будуються нові дороги, ремонтуються старі і будуються нові школи, лікарні, реставрації парків і скверів, ну і т.д. — тобто те саме розбудовування міста де живеш і вирішування існуючих проблем — відбувається за рахунок місцевого бюджету, якій складається майже виключно з надходжень від НДФЛ та податків ФОП та податку на прибуток інших бізнесів.
Просто хтось платить 18% з особистого доходу, а «контрактори» всього 5% — тому що на відміну від інших «реальних» ФОПів, в айті весь дохід і є особистий дохід. І крім деяких реальних фрілансерів це навіть важко назвати «оптимізацією», тому що насправді так просто вирішив їх работодавець — галера. І вони насправді навіть на це не мають можливості сильно впливати. Але роблять вигляд що вони там щось в державі вирішують і будують :)
Ну і багато банальних підривів в стилі «ти нам заздриш із Швеції тому що в тебе 80% податків, сиди там помалківай в своїй Швеції» як раз підкреслюють всю нервозність і розуміння свого реального впливу на процеси в державі :)

Але роблять вигляд що вони там щось в державі вирішують і будують :)

Ой як недошведа бісить те, що люди рахують шо вони вирішують щось в своїй державі)) Як заклинило на цьому, ппц)) Бо ж впливати можеш тількі коли 40% платиш))
Коли хтось каже шо він шось вирішує, в безхребетних зразу коробить через це, вони питаються знецінити це смішними аргументами, але виглядають просто посміховиськом)

Чому 40? Достатьно 18 + 1,5.
Та ти можеш казати що завгодно, але на ділі не вирішуєш навіть з цими «оптимізаціями» — за тебе все вирішує галера :)

Та ти можеш казати що завгодно, але на ділі не вирішуєш навіть з цими «оптимізаціями» — за тебе все вирішує галера :)

Я скажу лише те, що я не працюю як найманий працівник)
Та і повір, перехід айтішників на 18+1.5 не вирішить твої психологічні проблеми(

ти якийсь занадто нервовий для лічінкі тракторіста :)

ти якийсь занадто нервовий для лічінкі тракторіста :)

А він вже лічінка? Мені здавалося йому вдома ок жити)

Та ладно, він же роками вже «підбирає країну» і чекає щасливого оффера, щоб було «вигідно» :)

Та ладно, він же роками вже «підбирає країну» і чекає щасливого оффера, щоб було «вигідно» :)

Тут вже тисячу разів казали — релокейт особливо в Європу — це гра в довгу! Владік! Погоджуйся на 65к + релокейшен бонус поки є можливість!)

Я не заводив трактор не по причині «підбору країни», а по іншим обставинам)

Куда ж краще як учасники ББК приймати першу пропозицію і потім доказувати собі та на форумі що це був правильний вибір. Не вибирити країну в якій народились (як ми всі), а потім щей не вибирати країну куди мігрувати «аби свалити» — классний план))

ББК

Шо таке ББК? Я знаю тільки Бош Бетрібс Кранкенкассе

Консорциум уєзжашок, ствренний перших літер фамілій )

Консорциум уєзжашок, ствренний перших літер фамілій )

Буряк Борисенко Коваленко? )

Коваленко? )

Ковальов! Стидно не знати легенду, яка пожертвувала собою заради зменшення токсичності на доу!

Ковальов! Стидно не знати легенду, яка пожертвувала собою заради зменшення токсичності на доу!

Позор пьянице и дебоширу Мавпе...

та да, це ж мене розриває від того, що хтось платить менше податків)

Соцзахист як раз тут вже інше питання.

Чому інше, наймані працівники мають гарантовану відпустку, лікарняні, декрети, виплати з центру зайнятості після звільнення та інше. Тобто платять податки (наповнюють бюджет), але і мають соцзахист (беруть з бюджету). Фопи не мають цього.

Ну і багато банальних підривів в стилі «ти нам заздриш із Швеції тому що в тебе 80% податків, сиди там помалківай в своїй Швеції» як раз підкреслюють всю нервозність і розуміння свого реального впливу на процеси в державі :)

Ну це імхо через те що ти прирівняв будівництво країни суто до розміру сплачених податків. В такій не розвиненій країні, де нормально не працюють державні інституції, просто платити більше суттєво нічого не змінить, тим більше якщо говорити тільки про айті — їх не так і багато на всю країну. Тобто якщо ці фопи стануть найманими працівниками, то умовно на наступний новий рік влада купить ще один «будиночок для діда мороза» як в Харкові, за 100500 мільйонів грн. Або ще ось пам’ятаю був приклад: якщо ти платиш за проїзд і не береш талончик, то підкормлюєш кондуктора, а якщо ти чесний і береш талончик, то допомагаєш начальнику тролейбусного депо купити новий лексус. Так країну не збудувати.

я плачу стільки скільки повинен по закону згідно моєму типу працевлаштування.

— я тоже, все по закону.

«Повноцінні» в твоєму розумінні, уточнюй, будь добрий.

Та його щось поплавило від шведських податків, думає в Україні вся економіка на айтішних податках тримається :)
Так хочеться на кожен пункт говорити «а от в Швеції то і то, не то що в Україні» але бляха, по податках для фоп пройоб, от і мучить це його

Але не заманало 15 років по виїзду з України товктися на українських сайтах.

Ні, прикинь не заманало :)

Успішна адаптація вона така)

Дехто поїхав до NY (та й не тільки туди) ще за часів совка...
Й все ще вважають що вони «не куди й не виїзжали»...

Але не заманало 15 років по виїзду з України товктися на українських сайтах.

А де треба товктися?
Може, йому подобаються фічі Швеції, але не вистачає спілкування на рідній мові
Він виїхав і закрив УСІ свої потреби =)

Він виїхав і закрив УСІ свої потреби =)

Людина, яка закрила потреби не буде 15 років доказувати крутість своєї нової країни, вишукувати на гугл мапс ямки на позняках, та вчити українців які їм потрібно податки платити) Або бомбити бо хтось пожурив швецію що там немає обмінників, чи від чого там недавно плач ярославни був))

Це якісь твоі фантазії :)
Якраз десь в 2014 я мало писав на форумі — адаптовувався до нової країни, не було вільного часу :)

Ну от виїзжуні-американці практично не товчуться тут, схоже, інтегрувалися.
А виїзжуні-європейці так не можуть, щось їм постійно муляє.

схоже, інтегрувалися.

просто там работать надо, некогда на доу сидеть

виїзжуні-європейці

большинство к тому же из Германии

ну вот так тут работают, такая вот страна «трудоголиков»

пашуть і зона часова незручна.
Ось вийдуть на омріяний FIRE — тоді і чекайте :)

І як ти вирішиш проблему існування пітуна?

Збільшуючи обороноздатність, щоб пітунам нападати було невигідно. Але в першу чергу вирішувати потрібно внутрішні проблеми. Я не кажу що я сам це зроблю, але як частина українського суспільства, намагатимусь

Збільшуючи обороноздатність, щоб пітунам нападати було невигідно.

донатиш в американський бюджет?

Ти про ленд ліз? Якщо це вирішить проблему яку вирішити власними силами буде майже нереально то — так.

про те тільки за півроку США вже виділило допомоги майже на 15 млрд баксів. Це вже більше, ніж весь військовий бюджет України за останні 4-5 років.

І в чому тут дисонанс? Війна діло затратне, згідно Будапештського договору США одна з країн які обіцяли безпеку Україні за те що вона позбувається ядерної зброї. Поки війни не було такої військової допомоги також не було

згідно Люксембургського договору США одна з країн які обіцяли безпеку Україні за те що вона позбувається ядерної зброї

Минулого разу, це було в Будапешті. Завтра буде договір Науру?

згідно Будапештського договору США одна з країн які обіцяли безпеку Україні

Ви його взагалі читали? :)

Поки війни не було такої військової допомоги також не було

Так і донатів не було.

Ви його взагалі читали? :)

Скорочену версію, озновні тези.

Так і донатів не було.

Не бачу зв’язку

і шо?
цитата з форума фінанс.уа
====
США не нам допомагають, а відкрили проксі-фронт з геополітичним ворогом. Фактично 13 млрд витрачених, конвертувалися в 50 тисяч безповоротних втрат супротивника, тобто це не сплачені податки, та витрати на утримання по інвалідності. Плюс тисячі одиниць техніки, мільйони снарядів та набоїв, сотні одиниць сучасної техніки, яка була знищена випробовуванням на практиці новітніх польових озброєнь. Це фактично застереження Москві, що США мають польову зброю, яка може зупинити усю її армію, якщо буде протистояти кілька десят тисяч навчених вояків в Східній Європі. Тобто навіть того контингенту, що США мають у Европі достатньо, щоб зламати хребет професійній «другій арміі світу». І судячи з уього, після закінчення совєтскіх запасів озброєння, амуніції, обладнання, армія Рашкі перетвориться на звичайну регіональну армію, на відновлення якій потрібні будуть ще 10-15-20 років, за цей час США та Китай стануть недосяжними гегемонами. Проте є варіант, що Рашка будет штампувати тільки гіперзвукові ракети. Але тоді Китай та США її просто зсередини розвалять. Бо у 1990 році «русскіх» в РФ було 120 млн і 25 млн нацменів. Зараз 105 млн і 40 млн нацменів. Цифра вже критично-небезпечна. Без титульної нації імперія розвалиться, або перетвориться на іншу, як було з Візантією, але цьому передуватися різня усіх «русскіх», їх просто виріжуть як скот, жінок згвалтують, а дітей перетворять на манкуртів.

Я повністю підтримую лідерство і допомогу США в цьому питанні. І як українець, і просто ідеологічно.
Але мова не про це була, а про ще одну пафосну речовку

Збільшуючи обороноздатність, щоб пітунам нападати було невигідно.
ще одну пафосну речовку

В чому там пафос? Питання було що робити з загрозою ворожої держави

Я повністю підтримую лідерство і допомогу США в цьому питанні.

Хух, ну слава богу, а то все б зря було...

Ну звісно не Швеція...

А як звичайні люди можуть вирішити питання безробіття в Україні чи війни? Не смішіть, кому треба ті все знають на перед. Скандал з викладачкою з Драгоманова чомусь держава не вирішує, тому що їй абсолютно насрати на все окрім своїх «хотєлок» і грошей. І коли це держава за всі роки думала про людей?) Багато людей залишилися без роботи, багато студентів розумних не можуть знайти роботу тому що місці зайняті як не переселенцями то «своїми» людьми, про який хороший рівень в країні може йти мова, якщо половина українців й надалі розмовляють кацапською, не здивуюсь якщо після війни знову буде те саме «братській народ» фу. А потім все по кругу..

Україні до ідеалу ще дуже далеко але ідеальними країни не «народжуються», це довга справа.

А як звичайні люди можуть вирішити питання безробіття в Україні чи війни?

Воюють самі звичайні люди. І бізнеси, які вирішують безробіття, також засновують звичайні люди.
Це щось типу якщо родич впав і поламав ноги, то все, вмирай, нащо тобі таке життя коли ти не можеш ходити. В багатьох країн-сусідів були проблеми після розвалу союзу і не у всіх все добре зараз але якось справляються, а не всі люди посвалювали бо десь там краще

Україні до ідеалу ще дуже далеко але ідеальними країни не «народжуються», це довга справа.

Нехай мені 30 років і зараз 1991 рік. Україна незалежна і я не хочу нікуди переїзджати, хоча можливість тепер є. Буду розбудовувати. Проходить 31 рік, мені вже 61 рік. Скільки ще чекати?

З іншої сторони, в 90-их мільони українців виїхали в Європу та США. Зараз у більшості дорослі діти, давно виплачене житло, нормальне життя і забезпечена старість.

А за що ми зараз воюєм? Може наш народ просто не знає що можна втекти? Спитай сусідів зі свого нового дому, чому їхні батьки не повтікали всі разом 70 років тому.

Зараз у більшості давно виплачене житло, нормальне життя і забезпечена старість

Зараз так. Через 5-10 років може бути не так

Проходить 31 рік, мені вже 61 рік.

Так покращення є і їх багато
Навіть за 31 рік
І це усе в складних умовах

І це усе в складних умовах

Это каких именно ? А ну да, смесь совка с олигархией и тотальной коррупцией и политикой построеной на чистом популизме, это действительно очень тяжёлые условия... Потому милионы голосуют ногами

Это каких именно ?

Постоянное присутствие граждан by-design враждебного соседа в практических всех критических структурах Украины

А ну да враг не даёт так и думал ) Это как у них Обама ссыт в подъездах да ?

Потому милионы голосуют ногами

А немцы голосуют ногами в США и в Канаду, а поляки-ирландцы-англичане — в Германию) вот идиоты, да?)

Миллионами да мигрируют? Вот реально едут массово часто не легально работать да ? И почему они идиоты можешь объяснить? Если не устраивает положение вещей люди уезжают

Важно то что мигрируют
И да это не редкое явление

Скільки ще чекати?

от человека зависит и от ситуации, не?

а то у меня тут недалеко на станции метро живет бомж, годков 60 ему и он из укр. эмигрантов, как раз вот тех, кто в 90х уехал за лучшей жизнью

нет у него

виплачене житло, нормальне життя і забезпечена старість.

есть спальный мешок и картонка

а то у меня тут недалеко на станции метро живет бомж, годков 60 ему и он из укр. эмигрантов, как раз вот тех, кто в 90х уехал за лучшей жизнью

В нас різне коло знайомств :)

Ну за раді об’єктивності — всі ті постсовкові мігранти початка 90-х, це в більшості або по єврейській міграції, або усілякі натуралізовани нелегали. Більшість з них просиділа на тому самому соціалі, успішних з кар’єрами не так багато з тієї хвилі. Багато хто з них сидить досі перший канал дивиться, і з триколором по Берліну їздить.
Але звичайно різні є.

Більшість з них просиділа на тому самому соціалі, успішних з кар’єрами не так багато з тієї хвилі.

Тут же форум айтішників. Логічно, що я пишу не про соціальщиків, а про про тих, хто виїзжали, як айтішники, інженери, high skilled workers.

таких в тій хвилі було небагато. Багато хто з інженерів потім все одно працювали таксістами в штатах, або сиділи на соціалі в німеччині.
Зараз покоління українців набагато більше ментально блище до європи, ніж покоління наших батьків. Тому і рівень адаптації набагато вище в середньому.

Більшість з них просиділа на тому самому соціалі, успішних з кар’єрами не так багато з тієї хвилі.

в Германии еще лет 20 назад было сложно устроиться без немецкого паспорта и без знания немецкого языка. такой шары как сейчас тогда не было.

в Германии еще лет 20 назад было сложно устроиться без немецкого паспорта и без знания немецкого языка. такой шары как сейчас тогда не было.

Не для інженерів. Моя начальниця влаштувалась айтішницею десь 25 років тому, з Києва переїхала. Та й чоловік її в SAP тоді влаштувався. І до цих пір працюють, будинок виплатили ще 15 років тому.

В нас різне коло знайомств :)

хорошая попытка, но нет )
речь была не о круге знакомств, а о том, что ты утверждаешь, что кто выехал — тот молодец и у него выплаченая ипотека, дети и обеспеченая старость и не то чтобы в Украине.

ты утверждаешь, что кто выехал — тот молодец и у него выплаченая ипотека, дети и обеспеченая старость и не то чтобы в Украине.

Никто такого не утверждает ты просто трололо, ведь надо быть идиотом чтобы буквально говорить ВСЕ. Те кто вы выехал БОЛЬШИНСТВО живет лучшее чем в Украине.

Те кто вы выехал БОЛЬШИНСТВО живет лучшее чем в Украине.

ПРЕВЕЛИКОЕ БОЛЬШИНСТВО!!!
99.99%
ИНФА 100%

(особенно те, кто выехал в 90х, ага )) )

Да без разницы когда выехали. Только тролль может рассказывать как те кто уехали бомжуют в Германии ты блин сравни средний доход в Германии и в Украине и уровень жизни водителя маршрутки или инженера на заводе в Германии и в Украине. Это ИТшники киевляне ещё могли ДО ВОЙНЫ думать где им жить комфортнее. Украина одна из самых бедных и коррумпированных стран Европы о чем тут можно вообще говорить?

сравни средний доход в Германии и в Украине

а ты сравни расходы!! в Украине не зазорно не иметь этих 150 страховок, их там вообще не существует, в Украине можно ездить на какой нибудь Шкода Октавия и детям не будет за тебя стыдно, а наоборот будут гордиться какой крутой папка, в Украине можно взять кредит на смартфон и не заплатить, а тут сразу в Шуфу занесут и потом уже кредит не дадут 3 года. и самое главное — в Украине есть хрущ от бабушки в наследство, тут же съемная хата и 0,8% на ипотеку это вот только сейчас такая шара была, в 90х ипотека была 5% и не раздавали ее направо и налево

Первый раз на єтом форуме я не понимаю — єто троллинг был или нет )))

))
а разве неправда?
эмигранту вместе с выдачей ВНЖ надо для ознакомления выдавать каталог штрафов Bußgeldkatalog, прайсы стоимости услуг адвокатов, мед. услуг не покрываемых страховкой, станции тех. обслуживания и для женщин стоимость бьюти услуг (чтобы не стать как «страшные» и «неухоженные» немки)

меньше будет неоправданных ожиданий

а разве неправда?

В далекие времена, мой 5й класс, это был год 1996-1997, у избранных начали появляться первые пк дома
Первые 4 компьютера были у меня и ещё у 3 отличников хорошистов, это был Пентиум 133 МГц!
Но какой же я был крутой в классе, когда мне батя проапгрейдил его до 200 МГц и поставил в 1998 году видеокарточку РиваТНТ с аппаратным ускорением! :-) ко мне домой приходили играться и в гоночки, и в стрелялки :-)

А сейчас что? Даже подпиской на стим-иксбокс бандлом не удивишь уже

Даже подпиской на стим-иксбокс бандлом не удивишь уже

я всё жду когда Юре надоест ходить по ресторанам хD

я всё жду когда Юре надоест ходить по ресторанам хD

А на что менять рестораны? Вроде он не похож на того кто будет играться в игрушки :-)

кто будет играться в игрушки :-)

Ну должно ж надоесть когда то, одно и тоже самое ведь. Или нет?

Ну должно ж надоесть когда то, одно и тоже самое ведь. Или нет?

Ну я сыч и ретроград
Мне наоборот нравится одно и то же из года в год
Зависит от человека все)

Теперь будет ходить по ресторанам с весами

— Що хочете на десерт?
— Почекайте, я ще салат в ексельку записую по грамах!
:)

Взвесить до, съесть, взвесить пустую тарелку

В далекие времена, мой 5й класс, это был год 1996-1997, у избранных начали появляться первые пк дома

Нет, это было раньше.
В 97 я закончил школу, а пк появились у избранных в 92-94. А у особо привилегированных и до 90го.
Помню как в wolfenshein, затем в дум, hmm рубилисьи это был 92-94. Ну плюс минус год — давно было;)
В 96 у меня был 486/8/210 и до избранных мне было ой как далеко. В тот год хотел только свой пк, ибо поддастало ходить по друзьям.

А сейчас что? Даже подпиской на стим-иксбокс бандлом не удивишь уже

У меня даже нет аккаунта ни в одном стримминг сервисе. Лол

Ну на 15к грн зп не шкода а проездной на троллейбус . Телефон в кредит это да, как коммуналка с кредитки привата и потом звонки коллекторов. С отдельным хрущем тоже не всем повезло так и живут с родителями пока те живы. Вот страховки это да тут не нужны толку от них 0 практически...

По особистим спостереженням в Україні як раз набагато більше уваги приділяється статусним штукам і «зустрічають по одьожкє». Тобто якійсь сіньор на шкода октавія буде як раз якимось «лохом». Варто згадати місцевий мем про «рыно» Івана на яке тригернулися всі оставуні.

місцевий мем про «рыно»

ну что ты хочешь? там серьезные люди, не на помойке себя нашли как говорится

Тобто якійсь сіньор на шкода октавія буде як раз якимось «лохом».

Судя по корпоративным парковкам киевских галер там работают в основном «лохи» или даже хуже))))
Пафос он в основном на ДОУ проявляется, желательно с анонимного аккаунта))

Судя по корпоративным парковкам киевских галер там работают в основном «лохи» или даже хуже))))

В Харьковском GL были норм машинки:
Accord
Outlander
X3
Subaru XV, Outback
И другие
Пафос больше по шмоткам был заметен — мужские туфли под гуталином, пиджак и галстук, или бигуди как на вечер и первое свидание

И все это что б нажимать 8 часов подряд на кнопки))

И все это что б нажимать 8 часов подряд на кнопки))

xD xD xD xD
что я действительно люблю в Германиях, что можно хоть в халате припереться, никто и бровью не поведет

xD xD xD xD
что я действительно люблю в Германиях, что можно хоть в халате припереться, никто и бровью не поведет

Я уверен, что наши оставуни и на ремоуте одеваются как в офис. Хотя, погодите, я догадываюсь как оно на самом деле)) media.fourdayweek.io/files/image8.jpg

у него стол прозрачный
паливно если камера сверху висит

Если по касательной смотрит то норм
Засветка от окна дает яркий свет, а эффект Френеля лишь усиливает его отражение относительно преломленного света

Засветка от окна дает яркий свет, а эффект Френеля лишь усиливает его отражение относительно преломленного света

и поэтому труселей не видно!

что можно хоть в халате

Напомнило мне одну девушку в Грузии, она жила в том же отельчике где и мы и спускалась на завтрак за соседний с нашей группой стол. У неё пижама была стилизована под собаку :-) С хвостом, ушами и раскраской далматина :-)

Це у вас в лівацьких берліновках. В Мюнхене все серйозніше :)

Можуть навіть спутати з місцевим хіпстером та налити безкоштовно другий стакан смузі!

та налити безкоштовно другий стакан смузі!

не-не
эта публика жадная и за 10 центов удавятся

В Харьковском GL были норм машинки

Я таке постійно чую, типу он на нашій парковці X7 стоїть. В результаті завжди стає зрозуміло, що на один X7 там стоїть 20 шкод фабій

Я таке постійно чую, типу он на нашій парковці X7 стоїть. В результаті завжди стає зрозуміло, що на один X7 там стоїть 20 шкод фабій

Та мені і фабія норм)) аби їздило, а не на СТО стояла

перестань, а то сейчас тапком кинут
лузер уезжуня фу

перестань, а то сейчас тапком кинут
лузер уезжуня фу

Та пусть кидают
Но у меня пассат дизельный, взял когда было 100к пробега :-)
Мне нужен большой багажник, а если не брать бус, это самое выгодное было по соотношению расход/объем

Но у меня пассат дизельный, взял когда было 100к пробега

я еще не созрела на доу признаться что у меня и сколько пробега там )

я еще не созрела на доу признаться что у меня и сколько пробега там )

Я на 100к взял, и 17.5к наездил за 7 месяцев %) работая из дома...

Фігасе. таксістом зайчуєш? :)

Сам здивований)) але ні
Це тільки відпочинки вихідного дня, та шоппінг

Хы, я видел ауди Q5 с велоприцепом, на котором был амстердам стайл бомжатский байк

Тут как с квартирами премиум класса, все легко могут, но просто никому не нужно.

Ось бачиш, про що і кажу — ти першим ділом на парковках київських галер на вартість машин дивишься :D

Оце не правда) Юра ж сказав, шо всі хто виїхали добилися успіху, мають житло, авто живуть щасливо, все в них добре. Заробітчани з Італії яких в мене куча серед родичів і знайомих не дадуть збрехати. Всі на ламборгіні їздять і пьють кожен ранок вино в кафешках з карбонарою)

Заробітчани з Італії яких в мене куча серед родичів і знайомих не дадуть збрехати.

Та куда там той Италии до жизни пересичного украинца кто же спорит...

Всі на ламборгіні їздять і пьють кожен ранок вино в кафешках з карбонарою)

они просто не признаются чтобы ты не завидовал и тоже так не сделал, а то счастья такого на всех не хватит )

вИкторИї важко зрозуміти що таке дім

Абсолютна більшість на цьому форумі переїхали зі своїх домівок жити до Києва або інших великих міст в Україні. Чого ж ви переїхали, чому не живете там, де ваш ДІМ? Упс.

Абсолютна більшість на цьому форумі переїхали зі своїх домівок жити до Києва або інших великих міст в Україні. Чого ж ви переїхали, чому не живете там, де ваш ДІМ? Упс.

Тому що у Києві хмарки на небі та берізки у парку — таки ж самі як і у селі, а ще лайфстайл та оточення майже не відрізняються. Це і дає відчуття «життя вдома».

Виїхати з умовного села в Київ це зовсім не виїхати з Київа у наприклад Дортмунд.

Тому що у Києві хмарки на небі та берізки у парку — таки ж самі як і у селі,

В Германии они тоже такие же самые и даже в Канаде мало отличается

В Германии они тоже такие же самые

Ніт
Я питав у художників які порівняли хмарки та берізки

и даже в Канаде мало отличается

Не були там не знаємо =)

Я питав у художників які порівняли хмарки та берізки

Я фотохудожник, професійний, повір, при всіх рівних умовах вони не відрізняються. Але, в останні 10 років, нажаль, відрізняються, бо в Києві повітря сильно забрудненне і часто небо не має такий же гарний колір, як у Європі (Німеччині).

Я фотохудожник, професійний, повір, вони не відрізняються

Low cloud рівень нижче у континентальному кліматі, ніж у степному
Відрізняються, вибач))

ну все, пора додому до березок і хмарок :)

Я фотохудожник, професійний, повір, при всіх рівних умовах вони не відрізняються.

Закидуєш джіпеги на azure?

Я фотохудожник, професійний,

Покажи своє портфоліо)

Я ж показував вже, якось
www.shutterstock.com/ru/g/IURII BURIAK

Прикольно
От читаєш дописи людини, читаєш, а він бац, та й розкривається зовсім з іншого боку)

Ніодного фото бомжа, какаючого під берлінським мостом... Тема міст Німеччини не розкрита!

Юрі також важко зрозуміти що таке ДІМ

Дім там, де живу я і моя родина, і де ми щасливі.

Тобто домів багато, сьогодні тут а завтра ще десь? Якщо на села біля Ганновера нападуть чи податки піднімуть до 90% то це вже не дім

Тобто домів багато, сьогодні тут а завтра ще десь?

Я вже писав десь тут на форумі, що жив у десятку різних місць. Та й гадаю, не тільки я. Назвати якесь місце домом не можу. Дім там, де я зараз.

Тоді повторюсь

Вперше бачу, щоб Кожаєв логінився під аккаунтом Юрія.

Мій дім — це вся Україна.
Від Чопу по Старобільська.

Сепаратіст. Землями східніше Старобільска чому розкидуєшься?

Ну а комусь не хватає вихованості щоб не паклюжити ім’я. Якраз таки я це розумію, будувати свій дім в країні де 80% що буде вічно війна, дякую, не потрібно тим паче, якщо забрати всю сім’ю тут абсолютно нічого не тримає, хай надалі в Україні придумують дебільні закони, буде країна рабів, ні освіти, ні роботи, ні медицини нормальної зато «вАєнний прІзив всіх жєнщін і мужчін» а відмовитися від усього кацапського слабо, цікаве майбутнє...

Панянко з гугл перекладачем, тут форум айтішників.
Яким місцем ви дотичні до них?

Якщо ви думаєте що напишите кілька «все пропало» меседжів і це хоч якось вплине на бажання оборяняти свою країну, то ви помилились форумом і часом.

Чоловіче, я вже 5 років працюю тестувальницею, хочте обороняти країну то чому ви не обороняєте її, а сидите тут і відповідаєте на мій коментар, це по перше. А по друге в цьому форумі якраз обговорюють Україну, що не так? Щось не подобається, пройди мимо. З гугл перекладача посміялась дуже😂 (дуже всі звикли бути стадом)

я вже 5 років працюю тестувальницею

Де, в Криму? Тоді все ясно)

Таке враження що вам хтось забороняє виїзджати чи відговарює) Чи ви самі для себе тут пишете оправдання?)
Шеф, всьо пропало, ми вже зрозуміли, що далі? Ціль ваших дописів?

Як можна з Європи захотіти вернутись назад в Україну?

Легко. Легше ніж перший раз заводили трактор.

Особливо коли в тебе є сім’я

Сім’ї, а особливо дітям, потрібні щасливі батьки. Дітлахи не можуть узяти на себе дорослу роль «зробити батька щасливим». Не подобається місце де живеш? Все, малюй пропало на майбутньому дітей своїх.

що війна буде ще «100 років» тим самим наражаючись на небезпеку, не розумію таких людей

Тіпа воно прилітає у Франік той же. Повно мирних місць у нас вдома. Навіть у самому Київі зараз статистично ризики померти від обстрілу набагато менші ніж померти за кермом авто.

Ну так пушечне м’ясо ніхто не відміняв, призивають всіх, і чомусь навіть тих хто без воєнної підготовки, я такий безлад не розумію, цікаво, будемо воювати до останнього українця? Діти будуть щасливі без батька? І це тільки тому що фінансування армії жахливе та совок в армії, а коли ще до жінок візьмуться от тоді да...Эвропа точно буде, перемога 👌

будемо воювати до останнього українця?

цікаво
виникає питання
хто з ким воює?

НАТО з РФ Україною,
вже приводив цитату з фінанс.уа

===

США не нам допомагають, а відкрили проксі-фронт з геополітичним ворогом. Фактично 13 млрд витрачених, конвертувалися в 50 тисяч безповоротних втрат супротивника, тобто це не сплачені податки, та витрати на утримання по інвалідності. Плюс тисячі одиниць техніки, мільйони снарядів та набоїв, сотні одиниць сучасної техніки, яка була знищена випробовуванням на практиці новітніх польових озброєнь. Це фактично застереження Москві, що США мають польову зброю, яка може зупинити усю її армію, якщо буде протистояти кілька десят тисяч навчених вояків в Східній Європі. Тобто навіть того контингенту, що США мають у Европі достатньо, щоб зламати хребет професійній «другій арміі світу». І судячи з уього, після закінчення совєтскіх запасів озброєння, амуніції, обладнання, армія Рашкі перетвориться на звичайну регіональну армію, на відновлення якій потрібні будуть ще 10-15-20 років, за цей час США та Китай стануть недосяжними гегемонами. Проте є варіант, що Рашка будет штампувати тільки гіперзвукові ракети. Але тоді Китай та США її просто зсередини розвалять. Бо у 1990 році «русскіх» в РФ було 120 млн і 25 млн нацменів. Зараз 105 млн і 40 млн нацменів. Цифра вже критично-небезпечна. Без титульної нації імперія розвалиться, або перетвориться на іншу, як було з Візантією, але цьому передуватися різня усіх «русскіх», їх просто виріжуть як скот, жінок згвалтують, а дітей перетворять на манкуртів.

НАТО з РФ Україною

Нє
Мені її відповідь потрібна
Твоя не зараховується))

понятно, ви дєвочкі о свойом, о жєнском, ну то це вже без мене

Ну ти як здрастє. Таке питаєш!
Славяни з славянами воюють же. Один народ.

русічі/арії з русічами/аріями, так задумка закуліси, бо як об"єднаємося і тоді дістануть таких пряників

Про 8 років вже було? ))

уезжают из Европы? И почему возвращаются в Украину

Як це я пропустив раніше?
Україна хіба не європа?

Це різні речення. Там не сказано з Європи в Україну

Соскучились по Богданчикам и решили вернутсья ))

И снова хорошие новости! Моя книга теперь и в «Буквоеде» (Белая Церковь): bookvoid-bc.com.ua/...​ans-evropy-renessans.html

Чудово! Тепер і в буквоєдє її ніхто не купить

Не знаю на счет «Буквоеда», но на Yakaboo моя книга входит в ТОП-продаж.

Ти цю свою книгу по різним магазинам возиш?

Як мерчендайзери — привіз, сфоткав, відзвітував і дальше з нею по точках

Не вожу — отправляю тем магазинам, кто заинтересовался. В том числе это — «Книгарня Є», «Буквоед» и Yakaboo.

Чи існують міжнародні магазини для покупки українських книжок? Бо в українських можна замовити, але там за доставку зазвичай багато просять і доставляють довго.

Дуже доречне питання, бо все сильно прив’язано до локації. Одну книгу я так і не надіслав до Киргизстану саме через високу вартість доставки. Пошукаю може якісь книжкові хаби у Польщі.

Для цього напевно мають бути стоки книг, або печатати по запиту як амазон, я шукав, але не знайшов поки що

В амазон могут печатать по запросу

В Амазон украинским авторам доступа нет. Только если включать хобота через какие-нибудь прокси-сервисы.

"

Ввиду изначальной соц инвалидизации, им намного проще адаптироваться за границей — ведь им почти не нужен социум

"

у них очень хорошо работает модельное мышление (в отличие от мышления, скажем, лингвиста).

Хорошая статья. Толковая.

А в цей час мскл реально перестали давати візи. Діти до батьків не отримали, наприклад. Пукани горять(

А в цей час, чоловіків укропів не випускають з неньки ньюпнкореї. Дітки плачуть за татками.

Дітки не можуть приїхати в Україну на пару тижнів?

Далеко не всі айтішники. Квиток фліксбаса з германії до Києва коштує 4к. Це тільки на одну людину і в одну сторону.
Сильно накатаєшся?

Та й подорожі такі з дітьми ще той досвід.

Коли я вивозив родину, то у черзі перед кордоном провели 16 годин. Потім ще з кордону до пункту призначення вже без мене їхали 2 дні. П’ятирічна дитина ось взагалі не має бажання тепер кудись їхати, а ще й кататися ЄС — Україна та назад до ЄС. Регулярні тревоги та не так вже часто ракети, хоч і не по місту, а по області, також не додають бажання повертати сюди родину навіть на тиждень.

Ось так і дивишся як дитина росте десь там не маючи можливості їх відвідати без будь-якої розумної причини. Відрядження чи інше не варіант, бо 10% від ФОП складно відправити. Офіційних вариантів виїхати хочаб на декілька днів раз на місяць також не існує. Купляти справки/інвалідності/опікунство над кимось/тощо взагалі огидно, бо це ж не гроші на тачку/дрони/інше спорядчення для ЗСУ, а годувати копупційних 3..2..расів під час війни.

Так і не побачите скоріш за все як вони виростуть ((

Вікі:
Засудженому гарантується право на побачення. Порядок надання і проведення побачень із засудженими до позбавлення волі встановлюється статтею 110 Кримінально-виконавчого кодексу України (КВК України) та розділами XIV та XV Правил.

Засуджені мають право на короткострокові побачення тривалістю до чотирьох годин і тривалі побачення — до трьох діб. Короткострокові побачення надаються з родичами або іншими особами у присутності представника колонії. Тривалі побачення надаються з правом спільного проживання і тільки з близькими родичами (подружжя, батьки, діти, всиновлювачі, всиновлені, рідні брати й сестри, дід, баба, онуки). Тривалі побачення можуть надаватися і подружжю, яке проживало однією сім’єю, але не перебувало у шлюбі, за умови, що в них є спільні неповнолітні діти.

Тривалі побачення при реєстрації шлюбу надаються позачергово.

Дозвіл на побачення надається начальником установи виконання покарань, а в разі його відсутності — першим заступником або особою, яка виконує його обов’язки, за заявою засудженого чи особи, яка прибула на побачення.

Можна побачитись на кордоні на 4 години, якщо так принципово

Вританія вде виставляє 50к українських понаїхів на мороз після 6 місяців

У Києві кількість місцевих вже майже довоєнна.

а ти як, всіх місцевих київлян в обличчя знаєш? Ну да, київська раса вона дуже відрізняється від раси людей із Харькова і інших прифронтових місць, звідки виїхали мільйони людей по всій країні, в тому числі в Київ — тому що там хоч якась робота є.

Машини, якими заставлені узбіччя (порожні в березні, заповнені зараз), з київськими номерами.

І затори вже повернулись

Але загалом ти правий. Був в офісі сьогодні (уперше за літо), до повноцінного відновлення ще дуже далеко. Спогади про кінець серпня разюче відрізняються від цьогорічних.

А ось і дані про «93%», які хтось вочевидь невірно зрозумів.

Дані щодо українських біженців збиралися з 20 липня по 4 серпня 2022 року. 93% громадян України, які прибули до Великої Британії та брали участь у попередньому опитуванні у квітні, залишилися, а 7% виїхали з країни.

Частка громадян України, які працюють у Великій Британії, зросла до 42% проти 9% у квітні, а частка тих, хто має британський банківський рахунок, зросла до 93% (у квітні було 43%).

Близько 37% респондентів сказали, що їм достатньо грошей, щоб утримувати себе протягом наступних трьох місяців, тоді як у квітні таку відповідь дали лише 26%.

Приготуйте ваши пукани, бо я запилив тему, яка їх підірве, чекаємо публікації

не взлетить, треба щоб Іван створював

ты точно тему здесь запилил, а не на прекрасном?

Цікаво чому зазвичай срачі про європу, а не штати або Канаду, хтось знає?

Потому что Ганновер находится в Европе %)

Про штати є, а в Канаді Горчак не дуже вкидує новини(на відміну від декого) типу «Канада зробила супер снігохід», а Україна не може, їй до таких технологій далеко

Потому что Европа Нищая)))
Что писать про штаты — большой дом с бассейном, норм тачки, шестизначные зп, адекватное общество?
Европка все таки нищеватая — миниквартирки, ржавые велики, зарплаты чуть выше дна и коммуняки за окном с 50% налогом на воздух

ржавые велики

У меня алюминиевый велосипед ) он не ржавеет

Ні
Я його у кімнаті тримаю
Біля ліжка де сплю

стосовно викрадання велика, я побачив учора це
imgur.com/a/hqLyM8o

Я спілкувався недавно з молодшим поколінням 10 клас десь, вони кажуть вже хочу в штати, бо Європа це нудьга, для них вже це очевидно

І типу тут на доу всі срачі це намагання пояснити, що ви не розумієте велосипед, який крадуть десь раз на 2 хвилини це круто, а те що кондиціонерів нема так це ж природа нам скаже дякую

Це вже не кажучи про те, що FIRE неможливий в Європі, але можливий в штатах або Україні, ’думай те’ як кажуть

І типу тут на доу всі срачі це намагання пояснити, що ви не розумієте

мне чёт сложно отличить это троллинг или действительно кто то что то пытается объяснить и доказать))

Так я ще в 90х знав що треба до сша і що в мене буде лазернийидмсковод і ходитиму в макдональдз

Марафон 15 дивився..

Я спілкувався недавно з молодшим поколінням 10 клас десь, вони кажуть вже хочу в штати, бо Європа це нудьга, для них вже це очевидно

Це ж діти, що з них візьмеш.
Європа — для дорослих :)

Це ж діти, що з них візьмеш.
Європа — для дорослих :)

Для дорослих, які втомились від життя і змирилися з тим, що нічого не досягнуть, і час якось прилаштуватися щоб працювати поменше, але і з голоду не вмерти на пенсії(:

Для дорослих, які втомились від життя і змирилися з тим, що нічого не досягнуть, і час якось прилаштуватися щоб працювати поменше, але і з голоду не вмерти на пенсії(:

Мабуть такий погляд також має сенс, але хіба в Європі не з’являються стартапи, та нові мільонери?

Та щось не дуже видно вакансій на 200-300-500к, на відміну від Штатів.

Я спілкувався недавно з молодшим поколінням 10 клас десь

С какой страны? Собеседовался тут недавно в одну публичную штатовскую контору, среди интервьюверов был парень из Днепра и внезапно целых джва француза.

Украіна, я про наше, мені якось пофіг куди хотять інші покоління, вони думаю в ссср багато хто хочуть

Ну це досить нормально — вони туди хочуть як «у рай» — бо ніхто з них його не бачив...

Что писать про штаты — большой дом с бассейном

Ось типовий пейзаж у Сан-Франциско і Лос-Анжелесі
www.google.com/...​337953,543m/data=!3m1!1e3
www.google.com/...​786297,570m/data=!3m1!1e3
Ти реально вважаєш, що це великі будинки «з басейном» і ти хочеш у такому жити?

В ЛА навіть по гугл-карті виглядає квадратів на 150-200. Хіба це маленький будинок?

В ЛА навіть по гугл-карті виглядає квадратів на 150-200. Хіба це маленький будинок?

Проблема не в розмірі будинку, а в малій території, нудній та однотипній забудові, і повній відсутності будь-чого в радіусі хрін-знає-скільки кілометрів.

Мені більше підходить європейський стиль життя (і український частково), де я можу жити нехай і не в приватному будинку, але навкого мене буде простір, природа і інфраструктура. Щоб я взяв дитину і просто вийшов посидіти на берег річки або покидав з дитиною м’яч на спортмайданчику біля будинку. І не сідав для цього в авто.
punkt-linden.de/...​adt-limmer_dgnb_klein.jpg

Субурбія США — це дуже депресивно для життя

Как и любое село в Европе имхо. А кондо почему-то не тяготеют к хорошим скул дисктриктам. В NL вон тоже, квартирные дома за городом — совсем не айс по контингенту.

Как и любое село в Европе имхо

Нет
Потому что из села в Европке (даже из ПГТ типа моего на 100тысяч) — 15 минут велосипедом и ты на природе, а реально и того меньше получится
В субурбии США, 15 минут на авто (с slow down на каждом перекрестке в частной застройке) — и ты в лучшем случае на хайвее

По этому вопросу спорить не буду, но по общей унылости паритет имхо

Ну тут унылость иная — в военном Харькове сейчас людей больше на улицах, чем в моем мирном пгт :(

Ну ты просто «городская крыса»...
А чтобы «любить такое» нужно просто быть «крысой» другого вида.

Точное «название вида» не есть самое главное :)
Просто аналогично «потусовавшись» некоторое время в субурбии отмечал, что одно из основных неудобств — пустота общественного пространства при общей его «ухоженности».

Особенно тоскливо ближе к вечеру, если свернул с «гулятельной улицы» и без автомобиля...

Там именно ночевать хорошо
Завтракать
Гриллить
Экология

Но если чтото надо из городских ништяков, то беда. Лично я предпочитаю вечер, ночь и утро проводить в поместье за городом, а дневной день в городе — я обожаю тот драйв, что каждый день в метрополитене например на Золотых воротах / Театральной.

А мені ліпше: в Києві сів (з вєліком або без) в електричку, за годину і за $1 приїхав на станцію, а ще через 30 хв (15 хв вєліком) і ти на власній дачі за $3K5...$7K з садом і (і грядками) де поряд річка і ліс.

з садом і (і грядками) де поряд річка і ліс.

Нiмецьки пенси почали жалiтися, що пiсля корони вони вимушенi вирощувати овочi, бо iнакше стало нiяк.

В них в державному лісі шишок не дозволено збирати, і грибів також не вольно.

В багатьох містах Німеччини дачі майже в центрі

Нiмецьки пенси почали жалiтися, що пiсля корони вони вимушенi вирощувати овочi, бо iнакше стало нiяк.

Не правда, це все російська пропаганда. Юра колись розказував шо вони тільки по круїзах катаються та не знають куди потратити гроші.

вони вимушенi вирощувати овочi

это они ещё не в курсе, что можно курей на балконе держать и козу

это они ещё не в курсе, что можно курей на балконе держать и козу

Или в доме youtu.be/fskE9quGMeU

вы что? вы что? ВЫ ЧТО??? — доносилось откуда то из краснодарского края xD xD xD

вы что? вы что? ВЫ ЧТО??? — доносилось откуда то из краснодарского края xD xD xD

До курей дома я еще не докатился, но одной ногой уже там

На балконе у нас растут 2 куста голубики, розмарин и большой 1.5 метровый куст с огурцами :-)

А был бы дом, мог бы полноценный огород запилить)

Вернулся из отпуска, преодолел забастовку поездов, добравшись на автобусе, а тут какие-то стремные изменения за неделю.

Дизель стал дороже бензина.
В Лидле набрали базовых продуктов на пару дней без рыбы и издишеств, а то холодильник был совсем пуст. 75 евро за кучку, которую смог унести старый больной человек из машины за один раз

Шо ж ты хочешь, пора всем платить за зеленую власть(((

.. написал Евроуежуня по дороге к педиатру стоя в велосипедной пробке под дождем. После очередного выигранного спора он вытер с лица ребенка капли дождя, приподнялся с кресла и ускорился на прием так как еще нужно успеть на работу.

будинки здається не маленькі, але стоять дуже щільно, щодо басейнів там якось мабуть складно

за ради справедливості в СФ доволі багато будиночків архитектурно цікаво виглядають. В ЛА — одноманітні і нудні.

ЛА настолько велик, что характеризовать его одним переложением — ну такое.
Ты просто не был в нормальных районах

ну звичайно там є деякі цікаві будівлі старі та нові, але в цілому дуже нудна архітектура в місті.

Что писать про штаты — большой дом с бассейном, норм тачки, шестизначные зп,

правда нудно :)

Европка все таки нищеватая — миниквартирки, ржавые велики, зарплаты чуть выше дна и коммуняки за окном

Можу трохи спростувати — іноді бачу тут нові велики; іржаві здебільшого у літніх людей, бо купили давно, коли були молоді та звикли до них і не хочуть міняти, а не тому, що не можуть.
Квартирки — так, є просто жах, 12 м2.
Комуняків не бачив, пощастило.
Але багато русні, тільки надія що вони виїхали давно і не на 100% ватні (бо щось їх спонукало виїхати).
В мене враження від Німеччини приємне — вона не злиденна, а раціональна, небагато понтів (вибачте за русизм) — можливо саме це відбивається в деякої частки наших як недосконалість :)

У емiгранток чомусь швидко ростуть дупи(

А де краще живуть доярки?

А вчителів і лікарів скрізь вже пережували

якщо накладати регресію на розмір полудупій, то в селі, виходить найліпше

У емiгранток чомусь швидко ростуть дупи(

дорвались до шоколадок по 300 грамм

Фруктоза з кукурузи
І можливо протизачаточні

мені на днях трапився ролік на ютубе про те наскільки далеко зайшла проблема безхатченків в лос анжелесі. Якщо чесно, я раніше багато разів чув про цю проблему, але навіть після декілька днів досі під враженням від побаченного.
www.youtube.com/watch?v=E2RvooEI0YE
Які там нафіг громадський транспорт чи велодоріжки? Мені було б навіть стрьомно вийти там із машини, чи припаркуватися в подібному районі.
Мені не хочется якось погано висловлюватися про америку, тому що поважаю їх беззаперечні досягнення та все те добре що вони роблять для цього світу. Але на мій погляд це те що називається failed state — коли суспільство не спроможне вирішити очевидні людьски проблеми. Після такого здається, що «соціалістична» Швеція зі всіма її проблемами і правда якась fucking utopia. І так, хай я буду платити 50% податків вище брекета, але щоб не треба було кожен день на роботу проізжати повз такий сором.
Ну і крім соціальних проблем саме по собі місто виглядає, пробачьте, як униле гівно.

Ну і якщо про «коммунізм» — ось умовний район з приватними будинками біля мене www.google.com/...​202419,899m/data=!3m1!1e3
можеш подивитися скільки там цих самих бассейнів навіть при нашому кліматі, податках та розцінках. І це ще мабуть трохи застарілі данні за 2019, тому що я чув що з пандемією як раз був бум на бассейни в приватних будинках через те що людям були закриті подорожі в інші країни. Та і з тачками там все непогано, м’яко кажучі.
Такі ось ніщеброди.

Які там нафіг громадський транспорт чи велодоріжки?

Веселий. Повно червонооких мексиканців в вагоні, розкидана картопля-фрі, пасажири курять траву.
Але я б не узагальнював ЛА на всі Штати.

Я до того, що там навіть на авто стрьомно проїзжати, не те що на вело чи автобусі.

Думаєш це люди з одинакової соціальної прослойки в районі з приватними будинками і в палатках? В Швеції в таких палатках вони б довго не прожили, а в умовному район з приватними будинками з басейнами в ЛА їх би не пустили.

Думаєш це люди з одинакової соціальної прослойки в районі з приватними будинками і в палатках?

Коли хочеш доказати собі що ти не зря платиш 50% податків, то щей не таке зрівняєш)

Це плата за те щоб жити там де гетто на вулиці не виживе, а ловить приходи вдома або свалює кудись в сторону Іспанії. На Алясці також палаток в містах не ставлять.

Доречі, в калі ж там податкі не сильно відстали від Швеції)

До чого тут це? Я наводив аргумент про «адекватне суспільстве», яке насправді має дуже багато серйозних невирішених суспільних проблем.
У нас жили роми-попрошайки, правда в набагато меньшій кількості. Якось виживали під мостами чи прямо біля станцій метро. Але правда кудись зникли з ковідом, щось я їх більше майже не бачу.

Так моя думка що причина чому у вас такого нема це клімат. В США населення в 30 раз більше ніж в Швеції, хоумлеси поз’їжджалися як в пустелі до оазису туди де цілий рік тепло і як бактерії розмножуються в теплі.
Адекватне суспільство вважає що це їхнє право.

Так моя думка що причина чому у вас такого нема це клімат.

Я розумію аргумент що бездомні Аляски переїзжають в лос анжелес де тепло. Але бездомними же стають не тому що на вулиці тепло цілий рік. І існують вони далеко не тільки в Лос анжелесі.
Бездомність — це симптом невирішенних соціальних проблем.

Адекватне суспільство вважає що це їхнє право.

Я теж не заперечую це їх право. Але це не перестає бути соціальною проблемою.
Так само як людина має право приймати наркотикі, але від цього наркоманія не перестає бути соціальною проблемою, яку треба вирішувати.
І казати — ми нічого не робимо, тому що це їх право і свобода залишатися на вулиці — це булшіт.

бездомні Аляски переїзжають в лос анжелес де тепло. Але бездомними же стають не тому що на вулиці тепло цілий рік.

Вони стали бездомними до переїзду і через клімат немає необхідності щось особливо міняти. Щоб це змінити потрібен не пряник, а батіг, але це не дуже ліберально

А щоб зробили (запропонували) Ви? — дійсно цікаво...

Бо багато кому коли навіть кажешь — «а спробуй палити трохи менше» — то є можливість отримати у відповідь інше ніж очікував. А тут річ не про «палити», а про значно сильніші штуки...

тут нема простої відповіді і простого рішення. Це комплекс проблем які призводять до симптома — сніжного кома наростання кількості бездомних — коли їх кількість росте на двохзначні проценти в рік.
Вирішення або хоча б обмеження цієї проблеми — системна робота всього суспільства. Це і питання доступності житла, і якість і доступність освіти, і універсальна медицина, і сильне розшарування, і всі питання «поменьше» типу того ж — що робити з людьми з ментальними хворобами, як їм не опинитися на вулиці збільшуючи існуючу проблему.

Ну тобто — виходу немає...

Бо більшість з тих людей не хочуть, щоб їх лікували...
Вони (можливо) хочуть щоб їх вилікували, але не хочуть щоб їх лікували.

А ще до цього додається, що в більшості це взагалі неможливо...
Бо навіть якщо «тебе» знімають з голки фізично, то психологічна пам’ять про те «як було гарно» все одно залишається й все закручується знову...
Є «спомини» різних авторів, яких «стягли» — так вони пишуть що навіть після десятків років «невживання» вони пам’ятають як це «було класно» й що вони й зараз «ледь тримаються» коли «накатує бажання».

я не зрозумів ми вже про проблему лікування наркоманії чи проблему бездомних?

Звиняй будь ласка, мені казалося, що одне невід’ємне від іншого.
Бо усі хто постійно ночує просто неба це хворі люди. Хвороби можуть відрізнятися типом та тяжкістю.

Там немає нікого хто «просто втратив гроші». Бо якщо ти їх втратив — то оголошуй себе банкрутом й починай спочатку.
Постійно там тільки ті хто «вирішив зупинитися» або «захворів».

Плюс в тому ж США наскількі я знаю є благодійні організації які займаються такими кейсами, дають якесь житло, допомагають знайти роботу, футстемпи всякі і т.д.

Ні це неправда. Проблема людей на вулиці прямо корелює з ціною житла. В містах з недорогим житлом нема такої гострої проблеми бездомних як в ЛА, СанФран і Нью Йорці.

Ні це неправда. Проблема людей на вулиці прямо корелює з ціною житла. В містах з недорогим житлом нема такої гострої проблеми бездомних як в ЛА, СанФран і Нью Йорці.

Мда уж))
Пора вводити новий хештег #борисенкологіка

Ні це неправда. Проблема людей на вулиці прямо корелює з ціною житла.

Ну кожен має право "«вірити в своїх богів»
Але спитаю — як ти уявляєш зв’язок між ціною на житло та тим, що хтось постійно спить на вулиці в Америці?

Чи ти хочеш сказати що вони сплять на вулиці саме у Сан-Франциско тому, що працюють тут ?
Чи «очікують на місце у ФААНЗі» ?

Є місця, де ціна на житло буде майже у десятки разів менша ніж у SF чи у NY... Чому-ж вони сплять саме тут?
А ще є безліч ночліжок — але там є «Правила»: наприклад
— колотися заборонено...
— треба «шукати роботу»...
— треба «залишатися людиною» ...

Є місця, де ціна на житло буде майже у десятки разів менша ніж у SF чи у NY... Чому-ж вони сплять саме тут?
А ще є безліч ночліжок — але там є «Правила»: наприклад
— колотися заборонено...
— треба «шукати роботу»...
— треба «залишатися людиною» ...

Печально там в америці якщо дев про таке знає

готується до ранньої пенсії як зараз модно :)

як ти уявляєш зв’язок між ціною на житло та тим, що хтось постійно спить на вулиці в Америці?

Це не я уявляю, це пишуть люди, які займаються вивченням цього питання. Висока ціна оренди впливає на те скільки людей мають проблеми з житлом, частина із яких в кінці опиняється на вулиці.

Даже те кто этим занимаются имеют проблемы с correlation and causation. Плюс стоит понимать мотивацию их ресерча, и в каком случае продлят финансирование.

Но почему-то никто не может ответить:
— С тем сколько приехало беженцев включая с Украины, Афганистана, и Сальвадора, почему мы их не видим на улицах? Люди часто без языка и особых навыков.
— В маркета как Boise, цена выросла значительно сильнее (за 3 года в 2+ раза). Это одно из самых худших мест по соотношению цена жилья к средней зарплате. Почему мы не видим улицы с бомжами?

Це ж як воронка продаж — 100 тисяч має непідйомну ціну оренди -> 80 тисяч з них опиняються без житла -> 20 тисяч опиняються на вулиці. Цифри від фонаря звісно, просто для іллюстрації correlation and causation.
Відношення до середньої зарплати як раз не так важливе в цьому питанні, як до мінімальної.
В містах де мінімальна оплата труда не покриває витрати на мінімальную оренду складається ситуація де велика кількість людей мають щанс закінчити на вулиці.

Так а что там с беженцами?
Минималка (де факто) в волмарте а Boise 15 в час.

Возьмём тогда пример проще — Spokane, минималка 22 писали когда проезжал во всяких волмартах и Амазон складах. Не могут найти достаточно людей.
Итого в месяц ~3800. Эффективный налог — 15.9%. 3200 в месяц чистыми. Относительно новое жилье 1200 в месяц, если напрячься можно найти за меньше чем 1к. Страховка в таком случае либо бесплатная либо ~200 в месяц.

Теперь внимание вопрос, от куда бомжи в центре города?

Теперь внимание вопрос, от куда бомжи в центре города?
Эффективный налог — 15.9%

Треба щоб 40% було. в цьому проблема.

Этот кризис очень совпадает с появлением fentanyl, очень мощным и компактным наркотиком в основном контрабандируемым с Китая. И усугубилось все SJW движением, в основном среди молодежи, которые в свою очередь живут в больших городах на West Coast. LA, SF, Seattle, Portland — полный трешак.

Но в свою очередь можно отьехать 15 миль и уже одни из самых пристижных и безопасных городов в стране. В Европах все такие вершки сгоняют в окраины города. В США никто никого не трогает так как liberty и тд. Так что по рандомным фоткам центра я бы не судил.

Когда я жил возле ЛА такой был вид из окна
imgur.com/a/jnweNGS
Район приблизительно так выглядел:
imgur.com/a/18IZWiM

Свой бассейн, в пешей доступности несколько кафешек.
15 минут на машине или 25 на велосипеде несколько пляжей:
imgur.com/a/38DVawF (на последней фотке пляж в 30 мин на машине)

2 часа и горы
imgur.com/a/FnS5a3F (не сильно снежный сезон тогда был)

Но а вцелом да,

виглядає, пробачьте, як униле гівно.

До Швеции или Ганновера далеко :)

Я вірю що в ЛА багато приємних і безпечних, якщо не виходити за їх межі, районів для життя.
В европах ні на яких окраїнах я такого піздеца як на відео жодного разу не зустрічав. І навіть в Україні такого не побачити. Я навіть сумніваюсь що десь в Африці такого багато.

Это не несколько районов, а целые округи, то как реально живут люди кто переехал. Например в Orange County такого нету. Сказал бы скорее то как на фотках локализировано в нескольки районах.

В Европах тоже такое есть во всяких югах Франции. Но стоит понимать, что законы работают совершенно иначе.

Интересно услышать как решили бы эту проблему люди из «нормальных стран».

Если упрощенно ситуация:
— В 70ые приняли закон, что психбольницы нарушают права людей. Закрыли все и сказали, что теперь в психбольницу можно только по просьбе больного.
— Разгонять тоже приняли, что незаконно. Нужно предоставить notice и предоставить жилье. Люди идут в жилье, им там не нравится так как там нельзя принимать наркотики и опять на улице через пару дней.
— На улицах слишком много дешевого fentanyl, который шлют контрабандой вместо со всеми другими товарами с Китая. Заблокировать или проверять все поставки невозможно.
— SJW решили что во всем виноват капитализм и на любые попытки зачистить улицы выходит куча протестантов.
— Так как во всем виноват капитализм, то выбирают SJW DA, которые не решают проблему, а выпускают всех по идеологическим причинам. Напирмер Chesa Boudin был DA в SF, до тех пор пока оказалось что политики-радикалы — такая себе идея. Про него можно дополнительно почитать чтобы понять кто пытается решить эту проблему и как.
— Итого 95% таких бомжей — наркоманы и/или сумасшедшие, с которыми нельзя ничего делать пока сами не попросят. А они не просят, так как у них и так все ок. Погода хорошая, местные добрые — кормят, одевают.

В Европах тоже такое есть во всяких югах Франции.

Я нічого подібного не бачив ні на півдні Франції ні в будь-якій іншій південній Європі. Є якісь фоткі-відео цілих міських районів де вулиці заставлени наметами?

Интересно услышать как решили бы эту проблему люди из «нормальных стран».

Тут 2 проблеми — що робити з тими хто вже на вулиці, і що робити щоб таких не ставало більше. Судячи зі всього і та, і та проблема в штатах не вирішені і тільки погіршуються з часом.

— Итого 95% таких бомжей — наркоманы и/или сумасшедшие, с которыми нельзя ничего делать пока сами не попросят. А они не просят, так как у них и так все ок. Погода хорошая, местные добрые — кормят, одевают.

ну вот вся ця ситуація висвітлює суспільство в цілому не в найкращому світі. Я саме про це Івану і писав — що «адекватне суспільство» має немало невирішенних фундаментальних соціальних проблем, бездомні це тільки один приклад — інші — безпека і крімінал, доступність медицини, доступність освіти, 34 міліона людей за межою бідності.
Так можна бути проти якихось лівацьких підходів в Європі, але всі ці питання набагато більш адекватно вирішені в будь-якій європейській країні.

Афины — Сирия и прочий Ближний восток в самом центре города. Сам лично видел этот трешак. Но до короновирусного Сан-Франа таки не дотягивает (хотя запах местами похож):
mirovich.media/626839.html

Еще пример — Брюссель, район Моленбек.
puerrtto.livejournal.com/1024574.html
Да, там не столько бомжи, сколько Ближний восток. Но от этого не легче.

набагато більш адекватно вирішені в будь-якій європейській країні.

— дискуссионно.

Брюссель, район Моленбек

Завжди цікаво, як про європейські «кримінальні» райони блоггери знімають фоторепортаж :) В той час, як в ЛА, автор відео ховався в машині і то, трохи не отримав люлей.

Да, там не столько бомжи, сколько Ближний восток

Автор сам пише, що там 0% бельгійських бомжів, 100% мігрантів. До того ж, це стаття 2018 року, коли була криза мігрантів. З того часу їх візуально набагато менше.

автор відео ховався в машині

То якийсь переляканий автор. Я в ЛА не ховався в машині, а ходив по подвійній суцільній. Бо на обох сторонах на тротуарах були палаточні каравани...

що там 0% бельгійських бомжів, 100% мігрантів.

Це все міняє.

І до того ж, по запаху, який назавжди натягнув граніт тротуару і цокільного поверху — ніяких принципових відмінностей між Афінами/Брюселем і СФ/ЛА.
Їздити там на велосипеді з дітьми, чи просто гуляти — обоє рябое. Не треба казати, що в Європі нема таких от місць.

місць де неприємно гуляти, тим більше з дітьми в Європі вистачає. Місць де массово живуть на тротуарах я такого не бачив і не чув.

Автор сам пише, що там 0% бельгійських бомжів, 100% мігрантів

Якщо бомжі не мають громадянства країни, в якій вони бомжують — то це не особо то і проблема. Саме бомжі з паспортом є проблемою))

Якщо бомжі

Де ти у статтях побачив бомжів? Біженці (мігранти) в ЄС, не означає автоматично бомж. Я розумію ще, коли раша пишу цю фігню, але ти з України, звідки в ЄС мільони переїхали. Багато серед них бомжів?

Но до короновирусного Сан-Франа таки не дотягивает (хотя запах местами похож):
mirovich.media/626839.html

ну да, через Афіни проходить весь цей мігрантський рух із Сірії. Але знову ж таки, трешак, але на фотках було видно всього один намет.

Еще пример — Брюссель, район Моленбек.
puerrtto.livejournal.com/1024574.html

Дійсно це неприємний, кримінальний і проблемний район, але я на фотках не побачив жодного намета.

— дискуссионно.

не бачу якщо чесно взагалі поводу для дискусії. Таких проблем і близько нема. Є багато іншіх, на наступних вже рівнях.

Дійсно це неприємний, кримінальний і проблемний район, але я на фотках не побачив жодного намета.

Ще одна геніальна логіка: якщо європейский бомж спить в коробках під мостом — це не проблема. Тільки коли палатку розбиває то стає все погано.

Тільки коли палатку розбиває то стає все погано.

вот да
они бывает у нас тут спят просто в спальных мешках на улице

и действительно в чем проблема?
спит себе человек, прилег, может быть устал

Ок. Попробую от обратного.

В прошлом году моя компания анонсировала, что можно работать full-time дистанционно с нескольки Европейских стран, включая Швецию (и даже Ганновер!). Продолжаешь получать Калифорнийскую зарплату, но грубо говоря на 15% ниже.

Знаю несколько коренных Шведов у меня в компании, один из них в моей команде. Почему никто из них не переехал назад в Швецию? «fucking utopia» украинских шведов, где живут большинство их родственников и социалистический рай. Так как живут по иннерции ответ не подходит так как некоторые из них перехали в другие штаты недавно, в которых хватает бомжей.

Так это ж опять с родителями жить (и далее по тексту).

Потому что реальность немного другая и
отличается от рекламы, которой
нордики действительно заваливают мир
из всех щелей. Дажеу нас в гермахе
хватает хвалебных статей в медиа и
призывов го на север))) Хотя, если начать разбираться, северный «рай» начинает выглядеть иначе. Начиная от зарплат www.quora.com/...​=hOITg&target_type=answer
Через медицину: www.thelocal.dk/...​em-garners-mixed-reviews
И заканчивая печально известной ювеналкой: www.bbc.com/news/magazine-36026458
в других странах тоже хватает проблем. Но та же Канада или Германия не рекламируют себя как земной рай))

Но та же Канада

Ну канада ща преподносит себя как одна из лучших стран для эмиграции)

Налоги как в Европе, сервисы как в США, худшее из двух миров походу)

Начиная от зарплат

Ну этот момент мы даже отбросили. Абстрагируясь от конкретного человека чтобы не смотрелось как обсуждаю коллегу, есть возможность зарабатывать 300к в Швеции. При этом платить на 5-10% выше налог, но получить бесплатный садик, который стоит во многих штатах 2-3к за ребенка в месяц. Делаем подсчет и выводы сами.

Германия не рекламируют себя как земной рай

Всмысле? А как же рекламная кампания от инфильтраторов с Ганновера?

который стоит во многих штатах 2-3к за ребенка в месяц.

А де ще крім Каліфорнії такі ціни?

Плюс минус такие в WA, NY, HI. Зависит от возраста ребенка, уровня центра и тд.

В Европах тоже такое есть во всяких югах Франции.

В Європах такого не буває, як мінімум, у таких масштабах. В мене на все місто 300 бомжів, а в Мюнхені 600. Якщо ти бачив сотні тентів під мостом у Парижі, то відео з 2016-2017 років і в тентах були тимчасові мігранти, а не французи-бомжі. Зараз їх залишилось вже небагато і вони всі мешкають за містом. Якщо хтось намагається встановити намети в місті, то приходить поліція і дає прочухана
twitter.com/...​tatus/1539528839151423489
В ЛА є поліція?

Зараз їх залишилось вже небагато і вони всі мешкають за містом.

Я был в апреле этого года в Париже, бомжей там дофигища. С палатками, и всеми атрибутами. Особенно смешно когда гуляешь в весьма престижных районах (судя по застройке и тачкам), а там просто на всю улицу ссаниной воняет.

Ну вот буквально пару недель назад моя родственница ехала раунд трип и таких мест хватает на юге Франции. Подозреваю, что по 5ти звездочным направлениям таких действительно нет.

Якщо хтось намагається встановити намети в місті, то приходить поліція і дає прочухана

Я же написал, что приняли, что давать причухана — это незаконно (см Martin v. Boise). Чтобы выгнать нужно прийти дать повестку, выделить 2-4 недели, дать всем жилье и потом можно выгнать. Но через пару дней эти ребята устанавливают новые палатки на том же месте. Пройдет 5-10 лет и люди поймут, что решения, которые дают нам чувствовать себя хорошо — не всегда хорошие решения, и вообще не всегда решения.

Когда я жил возле ЛА такой был вид из окна
imgur.com/a/jnweNGS
До Швеции или Ганновера далеко :)

Це саме те, про що я писав. Навіть айтішники з топовими з.п. змушені жити в США з видом на балкон сусіда, бо не можуть дозволити собі нормальне житло. Для мене ж важливо бути біля природи, бачити з вікна воду і щось цікаве. В Європі це можливо, навіть для не айтішників.
ibb.co/Z1pzSnD

Навіть айтішники з топовими з.п. змушені жити в США з видом на балкон сусіда,

хахахаха)) ну да, в німеччині нема квартир з виглядом на сусідні балкони, а в LA нема з видом на природу)) Брякологіка в силі

ну да, в німеччині нема квартир з виглядом на сусідні балкони, а в LA нема з видом на природу

Я там не був, не знаю, покажи, якщо є. Мене дивує, що Dimitri Tarasiuk, який працює в фаангу (або в компанії аналогічного рівня), живе з видом на балкон сусіда.

В Німеччині повно квартир з видом на балкон сусіда, але повно і з видом на природу. Навіть у великих містах.

Я там не був, не знаю, покажи, якщо є. Мене дивує, що Dimitri Tarasiuk, який працює в фаангу, живе з видом на балкон сусіда.

— Жити в трьох з дитиною в 40 метровій дирі в турецькому гетто — норм.
— Жити в квартирі з видом на балкон сусіда — зашквар.

Поняли, приняли, пиши ще)

Новый день — новые неоправданные ожидания доу :)

Обсуждалось как улицы заставлены палатками — выставил фотку вида на типическую, по моим оценкам аккуратную, улицу. «Ага у тебя вид на улицу!»

И как хороший пример выставлено фотку на степь с одним рядом деревьев :)

Это была моя квартира в 25 лет когда речи о «топ доходах» и не было.

Новый день — новые неоправданные ожидания доу :)

Не потролиш когось на форумі — день пройшов мимо :)

И как хороший пример выставлено фотку на степь с одним рядом деревьев :)

Ось ще вид в іншу сторону, стою біля під’їзду. Дерев вистачає? :)
ibb.co/VJxjrSx
За деревами, ще одна річка, а потім, на 500 метрів, заповідник дикої природи, там живуть різні птахи та звірята. До центру 6-7 хвилин на авто або 13 хвилин на велосипеді уздовж річки. Я можу знайти подібне житло в ЛА або СФ? І щоб айтішник міг собі дозволити.

Можно теперь вид с кухни где живет теща? :P Своих мы селили в отдельной комнате с отдельным сан узлом.

ЛА або СФ

Так Ганновер это уже ЛА или СФ Германии? :)
Опять же я там сейчас не живу, могу вид со своего дома. Под LA будет ± тоже самое только пальмы. Тут уже много раз постили. Владеют таким обычные программисты.

Первая фотка вид как выходишь на улицу из дома, вторая — личный задний двор, где удобно вынести ребенка поиграть.
imgur.com/a/nol3qHZ

На первой фотке если присмотрется — видно сквер с несколькими лавочками, в 5 минутах пешком парк, два бассейна нашего комьюнити, ручей. В радиусе 5 минут на коляске 3 разные детские площадки. Фотки будут только после обещанного репортажа по Ганноверу.

Первая фотка вид как выходишь на улицу из дома, вторая — личный задний двор, где удобно вынести ребенка поиграть.
imgur.com/a/nol3qHZ

Це типова американська мрія, бескінечна субурбія з чепурними, приватними будинками. Мій напарник по роботі, теж українець, побудував точно такий будинок, навіть цегла така сама, і вулиця, і дворик з барбекю, зараз якраз переїзджає. І, якщо айтішник в США може таке собі дозволити, то це добре.

І хоча виглядає все гарно, але не моє. Ми може й переїдемо в таке місце, а може й ні, але років через 20. А поки що хочу жити, там де живу :)

Можно теперь вид с кухни где живет теща?

Вона вже давно в Києві, та й в тій квартирі ми більше не живемо.

Це типова американська мрія, бескінечна субурбія з чепурними, приватними будинками.

Перестали сейчас строить субурбии в классическом понимании, обычно это master plan community, где продумывают как будет все устроено, где и сколько парков и тд с расчетом всех кто живет в этом блоке.

але не моє.

И это нормально, тут уж у каждого свои приоритеты и у каждого своя стадия жизни. Вопреки тому, что пишут на доу нет идеального места.

Когда один и хочется движения лучше места чем НЙ (или какой-то там Берлин) наверное не найти. Когда есть ребенок, то после нескольких поездок на общественном или велике, сразу пересматриваешь нужны ли тебе 8 пивнух под боком. С маленькими детьми лучше места чем cookie cutter suburbs нету ИМХО.

Но интересно узнать где проходит грань между скучным субурбом и скучным маленьким городом? Чего не хватает в условной субурбии?

В радиусе 10-15 мин на машине:
— Много секций как для взрослых так и для детей. Всякие футболы, хокеи, карате, гольф поля, теннисные корты, школы плаванья и тд
— Несколько разных хобби центров — настолки, rc девайсы, авиа школа, минут в 20-25 несколько озера где можно кататься на лодке
— Роллеркостер, велопарк для горных великов
— Штук 5 пивных
— 4 хороших кофейни (я отличаю хорошую кофейню от старбакса наличием кортадо в меню), 10+ не хороших
— Много интернациональных ресторанов, обычно к парочки можно дойти пешком

Их того что пришло в «нескучных» местах больше разнообразие (но к которому менее удобно добираться) и нужно жить в квартире. Что еще пропустил?

Но интересно узнать где проходит грань между скучным субурбом и скучным маленьким городом? Чего не хватает в условной субурбии?
В радиусе 10-15 мин на машине

От якраз оці 10-15 хвилин і є проблемою, бо я не хочу сідати в автомобіль для всього перерахованного. В Європі зараз будується багато районів нового типу. Навіть в Києві почали будувати, наприклад Файна-таун, але, так як він перший, то там вистачає проблем і я б почекав наступні мікрорайони.

В таких районах є все необхідне, садочки і школи, магазини, ресторани, спортивні майданчики і секції, та навіть басейни. Років 70 назад вже були спроби зробити щось подібне, найкращий приклад Житлова одиниця (Unité d’Habitation) в Марселі, 1952 року. Але ці ідеї зараз виглядають провальними.

Десь 30 років тому в Європі почалися розмови про те, що треба будувати по новому. І 22 роки тому з’явився перший подібний район. Його будували всі країни одночасно, до виставки ЕКСПО-2000, кожна країна створювала свою частину, щоб потім подивитися, що вийшло краще, що гірше, і використати це в майбутніх проектах.
www.pizzatravel.com.ua/...​on_kronsberg_v_hannoveri

Головна відмінність цих нових районів, це унікальне поєднання сільскої близькості до природи (в Києві до цього ще не дійшли) і наявності повної інфраструктури в радіусі 200-300 метрів від помешкання. Ти живеш начебто в лісі, на березі озера або річки, але в той же час, в великому місті, з усім необхідним під боком. Це нова європейська концепція і вона мені більше подобається, ніж американські субурбії.

и нужно жить в квартире

Та не обов’язково, в моєму ЖК є й таунхаузи, але вони дорожчі і їх розташування програє квартирам, тому я б там не жив, навіть при однаковій ціні. У другій черзі будуть таунхаузи з виходом до річки, от то дійсно буде круто, але це ще декілька років чекати і мені звісно не підходить.

Ти живеш начебто в лісі, на березі озера або річки

с кучей разноформатных пердящих и сношающихся соседей, а также семей социальщиков с 5+ детьми. Зато

нова європейська концепція

— дрочим на нее вприсядку среди ржавых великов на остановке ОТ, обгаженной граффити и трижды кричим «ура великой мутти»)))
Почему я так категоричен? Да потому что я живу в типичной субурбии с частными домами (и кстати всеми удобствами в радиусе 500м) и наблюдаю рядом такой вот новомодный район. Старая «субурбия» просто несравнима по комфорту с новомодными граффити-муравейниками, в которых часть квартир отдана социальщикам. И почему-то почти все хорошо зарабатывающие люди, с которыми я общался, предпочитают дома в таких вот субурбиях (грюнвальд, нойбиберг, трудеринг...), а не квартирки в таких вот новых районах. Уверен, что неспроста.

с кучей разноформатных пердящих и сношающихся соседей

Я дуже сумніваюся, що в сучасних будинках можна почути пердеж суcідів :)

На балкон выйди, особенно на выходных, когда все начинают «чилить» на газонах вокруг дома и своих балконах. Норм в таком шуме находится?
Ну а пердеж отлично слышен при открытых летом окнах, ведь кондеров нет — все брошено на спасение климата)))
Товарищ снимает квартиру в таком вот районе, дом был сдан в 2021. Я часто у него бываю и наблюдаю всю эту хуйню, которую еврозеленыекомуняки парят под видом

нова європейська концепція

. При этом сами комуняки предпочитают особнячки и виллы, что вполне характерно)))

Тут смотрится как безвыиграшный спор. Если бы я перечислил все что близко, то мне бы сказали, ага даже плавательной школы нет в пешей доступности, если шире радиус и больше мест — ага, а мне нужно все в пешей доступности.

В пешей доступности от меня ~1 km:
— Несколько садиков, один из них «садик для программистов», чтобы это не было
— 3 школы для разного возраса
— Два супермаркета
— 1 кофе место, 1 боба место
— Несколько центров обслуживания машин, копирования, и тд
— 2 emergency rooms (неотложка называется?)
— Несколько фастфудов и ресторанов (азиатская, индуская, мексиканская кухни, бургеры, bbq)

Чего не хватает в этих «скучных депрессивных американских» субурбиях, чтобы они стали на уровне «новых современных районов Европы»? Сейчас Влад прийдет и оставит свой любимый тег #бурякологика %)

Нехватает обдроченных велодорожек, которые, впрочем, большую часть года пустые :D

На самом деле в новых планированых комьюнити почти все в велосипедных дорожках, проблема заретрофитать их в существующие города. У нас почти все покрыто, каждый второй день вижу колону из человек 20-30, но они обычно занимают самую правую полосу вместе с велосипедной дорожкой. Так что тайна новых стильных современных районов Германии не расскрыта.

Вот из за таких постов Ковальов покинул доу)

Чего не хватает в этих «скучных депрессивных американских» субурбиях, чтобы они стали на уровне «новых современных районов Европы»?

соседей не видно и вообще не понятно, чем они занимаются, а у нас тут в окно глянул и сразу видно, кто что делает и телевизора не надо )

Чего не хватает в этих «скучных депрессивных американских» субурбиях

В радіусі 800 метрів від дверей помешкання має бути:
-Кілька волейбольних майданчиків (бажано і з піском, і з резиновим покриттям)
-Океан або море з температурою води не менше 26 градусів за шкалою Цельсія цілий рік.
-Школа, яка має не менше 10 призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики або програмування, бажано з топ-20 рейтингу ЗНО.
Схоже, що другу і третю вимогу виконати одночасно неможливо. Подивлюся, як у дитини йтиме навчання в Цифрі онлайн — якщо результати будуть задовільними, то можливо, від третьої вимоги вдасться відмовитися.

Ну такого даже в Ганновере нет. Самое близкое это южная Калифорния либо Флорида, если брать рейтинги SAT, а не ЗНО.

Но у первой океан холодный, но есть много бассейнов.
У второй школы слабее, но можно брать репетиторов онлайн, желательно репетиторов кто готовил к олимпиадам если у ребенка есть склонности.

Так же сейчас стало модно строить комьюнити с частными лагунами. Не океан, зато тепло и остальные критерии почти покрыты. Про акул не нужно волноваться.
media.wfaa.com/...​d7d718fc106_1920×1080.jpg

Згідно з вікіпедії «Лагу́на — мілководна частина океану (моря), відділена від нього баром, косою, кораловим рифом і часто з’єднана з ним вузькою протокою»
Тож якщо в таких об’єднаннях лагуни відповідають визначенню з вікіпедії, мені цілком підійшло б. В тих лагунах цілий рік температура води вища 26 градусів?

То фейковая лагуна с привозным белым песком, не выходит к океану. Поддерживают температуру 26 почти весь год, на каждой обычно несколько воллейбольных сеток.

Там температура води в морі нижче 20 градусів у січні.

Вот пример одного из грамотно распланированых «деприссивных американских субурбов». www.youtube.com/watch?v=SzBLYnVcTlo

Если бы ходили люди в трахтах, то наверное тоже было бы «новым современным комьюнити» :)

Вот пример одного из грамотно распланированых «деприссивных американских субурбов».

Відео кумедне, 2 хвилини шопінг центрів та розваг, 3 секунди, власне житлових будинків. Якщо це взагалі були будинки, а не офіси, бо я не зрозумів :)

Але ми ж говорили зовсiм про iншi субурби. Тi, де навiть, щоб в аптеку потрапити, або дитину в садок дiставити, треба за руль сiдати

2 хвилини шопінг центрів та розваг

Я специально запостил для доу, так как у думал уровень измеряется в качестве ТРЦ :(

Ну можно поискать по названию субурба. Если в нем решить жить в квартире то вот как набережная смотрится:
www.travellens.co/...​2022/02/The-Woodlands.jpg

В сторонке от центра вот так смотрятся дома, в которых тоже есть инфраструктура:
thewoodlandsinfocus.com/...​ges/TheWoodlandsTexas.jpg

Але ми ж говорили зовсiм про iншi субурби

Ну вот уже субурбы не те :) Я бы сказал бОльшую часть новых субурбов пытаются так планировать. Есть миксованого употребления, есть нет. Есть некоторые с офисами всякими. В районе ЛА хватает таких же субурбов.

Изначально вопрос был про все США, в контексте новых районов Германии

Ти реально вважаєш, що це великі будинки «з басейном» і ти хочеш у такому жити?

По приезду людей не заставляют ехать в самые депрессивные районы ЛА или СФ.

Ну можно поискать по названию субурба. Если в нем решить жить в квартире то вот как набережная смотрится
В сторонке от центра вот так смотрятся дома, в которых тоже есть инфраструктура

Таке мені подобається, схоже на Німеччину. Скільки там коштує стандартна 2 bedroom? Але це Техас, а ми говорили про ЛА і СФ.

Але це Техас, а ми говорили про ЛА і СФ.

Тут уже идет подмена изначального топика.

— Что писать про штаты — большой дом с бассейном, норм тачки, шестизначные зп, адекватное общество?
— Ти реально вважаєш, що це великі будинки «з басейном» і ти хочеш у такому жити?

В СФ жилье действительно скудное и если бы речь шла про него, то я согласился бы. Под LA много master plan community в которых обычные программисты тоже имеют жилье.

на машине

В этом вся проблема для модных урбанистов. Им подавай велик либо сраный ОТ))) и в итоге выходит типичный улей, набитый кучей народу вперемешку с социальщиками, из которого выехать куда либо — проблема. При этом СО2 на кв.м. такой улей выделяет дофига, а метана — еще больше))))
Лично для меня субурбия — идеал для жизни. Для любителей нюхать чужие жопы в ОТ — идеален центр Парыжу.

Можна ще схуднути і скрізь кататися на (електро)самокаті )

кататися на (електро)самокаті )

В дождь или жару — самое оно)))

Можна ще схуднути

Лучше завеганится и превратится в скелета)))

Лучше завеганится и превратится в скелета)))

Во во, у солидного мужчины должен быть круглый живот, так сексуальнее © 45-летние разведенки

вот будешь в следующей жизни 45 летней разведенкой — все сам поймешь ))

Логіка сканді-уєжашкі:
1. Зрівняти центр ЛА, який рахується самим дном, з пригородом Швеції де живе середній класс або вище середнього.
2. Утішити себе що ти платиш 50% не зря, главне шоб не було як в США
3. Підмітити що в нас ще більше басейнів, і тачькі біля домів ще крутіші
4. Profit

1. Не правда!! Самим дном вважається центр СФ (Тендерлойн etc.)

СФ (Тендерлойн etc.)

Ну його вже можна буде зрывняти з домами ceo кьонигсега :)

В Швеции не пробовал. Мой топ — китайский Мак (огромное количество блюд, в том числе острых). Самый невкусный — парижский. Португальский Мак — получше, но всё равно не дотягивает до украинского или польского.

Не знаю нахєра в Швеції їсти в макє. Там несмачно і він реально дорогий. Майже за ті самі гроші дофіга місць де можна поісти дійсно смачні бургери.

ну до речі в такому форматі шведьский www.max.se набагато краще ніж Макдональдс. Але і те, і те не варто своїх грошей тому що є набагато краще вибір за майже ті самі гроші.

Та ну.
Минулого літа був досвід споживання кави і, час від часу, решти з меню в маках вздовж А1 в Польщі, а потім в Швеції. В Швеції, в порівнянні з Польщею — ніяк.
А сама відстійна кава, яку довелось куштувати в Макє — була в Копенгагені. Реально помиї.

ну ось да, це єдина причина їсти в макє — на автобані. Ну ще якогось хєра діти дуже падкі на макдональдс, вимагають час від часу.

ну ось да, це єдина причина їсти в макє — на автобані.

Бо, зазвичай, там нічого іншого нема. Так би мовити, домінуючий вид ресторанів в данному ареалі ))

Твої когнитивні навички вражають :)

мені на днях трапився ролік на ютубе про те наскільки далеко зайшла проблема безхатченків в лос анжелесі. Якщо чесно, я раніше багато разів чув про цю проблему, але навіть після декілька днів досі під враженням від побаченного.

В роліку сказано, що в Лос-Анжелесі 35000 бездомних. Навіть за третину коштів, що США вже передали Україні можна було б поселити їх всіх в бюджетні апартаменти.

В них вже є бюджетні апартаменти, в центрі міста

В них вже є бюджетні апартаменти, в центрі міста

Саме тому вони живуть в наметах на вулиці

В Каліфорнію бомжів зі всієї країни звозять бо там тепло взимку. Місто вже не справляється з такою кількістю, скоро вони і в дорогих районах седитися будуть.

Гыгы, на линкедине чувак пожаловался на 250 фунтов за поезд в UK против макс 50 при худшем раскладе на машине, так набежало свидетелей иеговы

Ну что, полыхнуло неплохо :D я пока еще в форме)))

может потому что в штатах или канаде надо работать и на срачи нет времени? ))

надо работать

кредит сам себя не выплатит, ага)

кредит

не говори это слово, а то сейчас придет сам знаешь кто 😝

Демократи кредит на освіту вже пробачили.
Скоро кредит на хати.
Правда середній клас обкладуть ще ыльше поборами

кредит сам себя не выплатит, ага)

Чого це?
«Заможний папа» Кійосакі каже протилежне :)

Потому что: Евромайдан, Евроинтеграция, географическая близость и вектор развития. У нас не было СШАмайдана, как и не было КанадаМайдана. Европа — как символ всего хорошего и передового.

93 процента украинцев хотят вернуться туда, где их дом — это данные опроса, проведенного управлением верховного комиссара ООН по делам беженцев.

tsn.ua/...​-srazu-ischut-rabotu.html

Якщо в Європі зараз приблизно 7 млн, то 200 тис з них вже не хотять повертатися. І надалі це число буде тільки рости.

Куда рости ? Вдумайся в эту цифру. 93% даже не айтишников, им жилось в Украине совсем не сладко. Сейчас их кормят, поят, деньги дают, жильем обеспечивают в Европе и всеравно только 7% хотят остаться.

Я честно говоря удивлен этой цифре, думал она примерно 50/50 будет.

Это говорит что большинство уезжунь держится на сильном терпении и циганских корнях с склонностью к переездам )

Это говорит что большинство уезжунь держится на сильном терпении

Ну доу також доволі сильно допомає. Деякі тут навіть признавались що соціалізувались та адаптовувались завдяки доу, гугливши місцеві закони на офф. сайтах та використовуючи здобуту інформацію в емігросрачах.

Доу не сказав би що об’єктивне джерело інформацію, тут вже з року в рік тусуються буквально пару уезжуньок і це все перетирається і подається розовою картинку,
У мене оно скільки знайомих поїхало потусувалось в європках, розмови не такі солоденькі як тут на доу

А як ще залишитись, якщо не доказувати з усіх сил тут на доу, що зробив все правильно, інакше це визнання помилки

Большинство беженцев прекрасно поняли, что их пособие — это жалкие копейки милостыни, по сравнению с космическими ценами в ЕС....

и всеравно только 7% хотят остаться.

а чего им тут делать? языка не знают, местные странные и смотрят косо, ничего не понятно и социальный вакуум. а человек существо социальное и конечно такая обстановка на мозг давит. конечно если человек не интроверт (коих среди айтишков кстати много)

А в Германщине ещё и строем ходить надо. Попал тут в немецкий отель на отдыхе, так и тянет нарушать правила

А в Германщине ещё и строем ходить надо

если нарушишь, то никто не заметит

для них это как слепое пятно )

Сама атмосфера напряжная. Среди бритишей и датчей комфортнее.

Сама атмосфера напряжная

а в чем проявляется?

просто я не совсем понимаю, когда вот такое говорят и мне кажется оно больше основано на каких то личных представлениях о немцах, которые не всегда совпадают с реальностью.

например пресловутое, что нельзя шуметь после 8 вечера иначе полиция приедет. хотя по факту — бывает конечно придурошные вызывают, но это больше исключение, а в основном всем пофигу

Стрелочки нарисованы как ходить, лежак у бассейна резервировать на рецепшене, причём не любой, а строго конкретный 🤦‍♂️Мальорка итить её, всё заточено под немцев.

Да и вообще скучные какие-то. Субьективщина, конечно.

А в Германщине ещё и строем ходить надо.
🤦‍♂️Мальорка

Майорка — це Іспанія, взагалі-то.

Стрелочки нарисованы как ходить, лежак у бассейна резервировать на рецепшене, причём не любой, а строго конкретный

Повернувся з Сардінії, це Італія, там те ж саме, лежак не любий, іде сервісмен і показує твій.

Да и вообще скучные какие-то. Субьективщина, конечно.

Не те, що наші або британці. Тепер хоч зрозуміло, чому Британія так нам близька
www.youtube.com/watch?v=TWdf3HTPZSI

Triggered 😂😉

Майорка — це Іспанія, взагалі-то.

Только легче встретить местного, говорящего по немецки, чем по английски 😂

Отправить открытку — через Swiss Post внезапно) так что я уже не уверен.

Много отелей из немецких сетей с частично немецким персоналом.

Повернувся з Сардінії, це Італія, там те ж саме, лежак не любий, іде сервісмен і показує твій.

Походу тоже самое, немецкий отель какой то. Раньше с таким не сталкивался.

лежак у бассейна резервировать на рецепшене, причём не любой, а строго конкретный

понимаю
это немецкий покуизм и лень нормально работать замаскированные под орднунг мусс зайн

Я с женой весьма любим порядочек, но тут прям перебор на наш вкус. 🤷‍♂️

Я с женой весьма любим порядочек, но тут прям перебор на наш вкус

А як ви любите порядочек, можеш навести приклад?
Боя тут (Нім.) бачу протилежне — є безлад :)

Дороги, указатели таки показывают куда надо, разметочка, чистенько, вот это вот всё, друзья из Франции очень дивились. Если ситуация меняется, ставят временные знаки, зачеркивают неактуальную информацию, всё очень оперативно.

В случае ДТП или поломки на трассе на электронных табло тут же ограничивают скорость, эвакуатор приезжает довольно быстро.

Многие вопросы с государством решаются онлайн и они даже выдерживают заявленные сроки.

Ну и просто момент, что если есть процедура на некий случай, можно просто следовать ней и не искать обходных путей.

С другой стороны в NL люди допускают, что правила ради бога правил можно обходить, если надо.

Ну и вообще, пунктуальность, организация и тыпы.

Помню, впервые поехал в Бельгию на машине, навигатор завёл в какое-то село и улицы с односторонним. Начал следовать знакам и понял, что попал в заколдованный круг. По итогу газанул с заносом жопы на 180 через сплошную и отвалил на трассу, иначе ещё б долго круги наматывал. Немецкий навигатор тоже потерялся)

Начал следовать знакам и понял, что попал в заколдованный круг.

www.tuningblog.eu/...​/2021/06/kreisverkehr.jpg

Если бы. Каких-то сложных развязок и перекрестков там не было. Просто организация трафика хромает хронически.

Тоді не зрозуміло — у чому ти бачиш перебор?

Які трапилися правила заради правил?

Краще повернутися до цього питання мiсяцiв через 6)

Стрелочки нарисованы как ходить,

На входе в пляж не было надписи «Urlaub macht frei»?)

Враги великой Германии отвандалили)

пляж обычно разделен на зоны каждая метров по 10 — «пляж для тех кто в купальниках» и «пляж для тех кто нагишом» и ещё бывает вариации «пляж для тех кто в купальниках с собакой», «пляж нагишом с собакой» (я не шучу)

просто я не совсем понимаю, когда вот такое говорят и мне кажется оно больше основано на каких то личных представлениях о немцах, которые не всегда совпадают с реальностью.

Вірно. Тут у Німеччині я не помітив, що хтось кого пресує. Звідки беруться такі заяви — не зрозуміло.

Комусь i Польща ту мач, це iндивiдуальне

а в чем проявляется?

це відчувається буквально з перших же хвилин в Німеччині — тотальний контроль і засуджуючі контролюючі подгяди місцевих. При чому хоч в Баварії, хоч в Берліні. Навіть на відпочинку німці завжди якісь напряжні :)

може ти в будьонівці/вушанці і з парашутом/балалайкою?

коли заблукав — виписує букавку зет

тотальний контроль і засуджуючі контролюючі подгяди місцевих.

а ты такой — раз и испугался ))

не розумію чого саме можна злякатися. Люди просто напряжні — пяляться і контролюють. В Берліні звичайно більш все розслаблено, але навіть і там теж трапляються.

Люди просто напряжні — пяляться і контролюють.

вот видишь насколько разное восприятие

я не только в Берлине жила если что и нигде такого от немцев не замечала. выходцы из бывшего ссср обычно пялятся, особенно рашковане этим страдают, но не немцы

Ещё в копилку, работал в конторе с оверрепрезентацией немецких HR, лёгкое влияние глав-хрюши и никакого кумовства, конечно.

Постоянные попытки пропихнуть орднунг ради орднунга. На что получали в основном тихий саботаж и сообщения об увольнении. В особо тяжёлых случаях вроде требований подписать документик задним числом огребли открытое массовое возмущение с отсылкой нах и на местное трудовое законодательство.

Среагировали точно как Юра, то есть на некоторое время прикинулись ветошью, а потом сделали вид, что ни разу не облажались, а прислушались к фидбеку.

лёгкое влияние глав-хрюши и никакого кумовства, конечно.

я тут разное видела — и кумовство, и раздолбайство, и враньё, и отмывание денег, и каждую неделю по пятницам обкуренное начальство — все это были немецкие конторы

лично мое мнение немецким орднунгом часто прикрывается обычная лень и работа на отъепись, ну и кайф от власти — пусть это ерунда какая то, типа ходить по стрелочке, но некоторые получают удовольствие от такого.

из вот совсем странного и мне непонятного — знакомая радовалась, что она правильно убирает. она пошла на курсы уборки и там поняла, что она убирает правильно — все как рассказывала преподаватель. а тетка вроде была неглупая, маркетолог в майкрософте. вот нафига ей вообще те курсы сдались?

Сейчас их кормят, поят, деньги дают, жильем обеспечивают в Европе и всеравно только 7% хотят остаться.

Це може бути не зовсім чесна інфа :)
З іншого боку — мови не знають, житло дуже дороге, взагалі — працювати треба :)
Може з того й хочуть назад, де можна байдики бити, якось-якось прожити

Вдумайся в эту цифру. 93%

Откуда ты взял эту цифру? Это полный бред очевидно

правильне посилання(без кривого гугла): tsn.ua/...​-na-chuzhini-2108608.html

Загалом кордон ЄС перетнули 6,7 млн українців, проте приблизно 3 млн із них уже повернулися на батьківщину.
правильне посилання(без кривого гугла)
Зараз на території Євросоюзу перебуває від 3,2 до 3,7 млн українських біженців

І Євросоюз це тільки один з напрямків. В раші 2.5 мільони, в США, Канаді, Великобританії, Грузії, та ще є безліч країн.

93 процента украинцев хотят вернуться туда, где их дом

Ну це середня. Якщо взяти топові міста, типу Гауновера, то там менше 10% буде.

не читайте до обеда советских газет.

это данные опроса, проведенного управлением верховного комиссара ООН по делам

я так розумію це оце (інші “радянські газети” дають посилання): data.unhcr.org/...​39815-29852572.1661639815

з приводу довготривалих планів ніяких цифр нема, лише розмите

The majority of participants in focus group discussions expressed their hope to return to their home communities as soon as possible.

от з приводу короткотривалих там чітко написано

16% of respondents were planning to return to Ukraine, with 15% of them planning to only stay temporarily to visit family, get supplies or help other relatives to evacuate

dixi

93 процента украинцев хотят вернуться туда, где их дом

ХЗ, якось багато звучить. З іншої сторони, біженець != емігрант, мови не знає і не хоче/може вчити, працювати там де мови не треба теж не хоче/може (бо це зазвичай тяжка фізична праця в змінах по 8-12 годин). Як тільки перестануть давати соціалку і безкоштовне житло то більшіть повернеться

дехто б і зараз повернувся — просто немає куди, частково закриті кордони теж впливають.

біженець != емігрант

Звісно біженець не емігрант. У біженця немає іншого вибору, можливо і повертатися нема куди. Емігрант виїзджає з нормальних не воєнних умов, платить за все сам і мотивації треба ще більше щоб асимілюватися.

У біженця немає іншого вибору, можливо і повертатися нема куди

Ми тут говорили про 7млн людей що виїхали за кордон.
На мою необ’єктивну думку такого ж «біженця», максмимум 10% від тих 7кк «немають іншого вибору»

Питання до автора. Чи планується аналогічна книга про досвід життя в США/Канаді? Чи сильно відрізняється ситуація в цих країнах? Наскільки я чув по відгуках, там таки менше цих соціалістично-комуняцьких проблем, ніж в Європі.

Поки не планував. Не хотілося б писати про щось, в чому я не тямлю / що не прожив на власному досвіді хоча б по дотичній.

Розумію, дякую за відповідь.

В ельфіях чудово з природою, не те що в Україні
Тим часом ельфія twitter.com/...​tatus/1562543433017098244

І до чого це висер? Недавно у Львові лисиця гуляла. Один дурачок хотів погладити, вкусила за палець.

У Львові люди більш гуманні, а не так зразу ногою по хлєбалу і через плече об асфальт

воно якесь може ще бєшене, я про лисицю

ого, який той єнот агресивний!

Ну, мені здалося, що єнот.
Хоча потім читав коментарі тут, що нібито лисиця

Старий добрий Жук в своєму репертуарі :)

В ельфіях чудово з природою, не те що в Україні

В центр Берлiна, в лiсопарку, живут дикi звiрi, в тому числi i лисицi. Ми кормили з рук. Можливо таке в Україні?

Дикую лисицу с рук кормить? Мсье знает толк в экстремальных развлечениях...

Дикую лисицу с рук кормить? Мсье знает толк в экстремальных развлечениях...

Вона не була настільки страшною
youtu.be/zt8UGN8jEtw?t=51

Дикие лисы обычно избегают людей (как-то днем встретил одну в парке возле кампуса Ягеллонки — драпанула так что лес шатался :)), а охотно идут к людям или полу-ручные прикормленные или больные бешенством. Поскольку не спецу вторых от первых сложно на вид отличить, я бы поостерегся однозначно.

Все може бути, але ми зустрічали раніше диких лисиць. Наскільки вони були ручними, можно зрозуміти по фото, бо вони не тільки їли, але й з радістю позували.
pizzatravel.com.ua/uploads/2017/30993.jpg
pizzatravel.com.ua/uploads/2017/31100.jpg

Все може бути, але ми зустрічали раніше диких лисиць.

Не дуже вони дикі. Мої місцеві шифруються і відразу тікають від людей. І це нормальна поведінка для дикої тварини.

Щодо сільського досвіду в Україні, то якщо лисиця вдень відкрито йде по селу і не боїться людей, то треба кликати знайомого мисливця. Бо, скоріш за все вона хвора сказом. А от годувати її з рук точно не треба. )))

А про таку штуку як Сказ мсьє чув?
Буває достатньо «просто полизати» Ваш палець...

В центрі міста навряд чи, але біля людей можливо. Я сам бачив, у нас біля моря бігала одна. До людей вже звикла, як і люди до неї. Їм же головне щоб їжа була, а там декілька ресторанів поруч. Але те що на відео, то вона скажена якась, дуже нетипова поведінка.

В центр Берлiна, в лiсопарку, живут дикi звiрi, в тому числi i лисицi. Ми кормили з рук. Можливо таке в Україні?

В центрі міста навряд чи, але біля людей можливо. Я сам бачив, у нас біля моря бігала одна. До людей вже звикла, як і люди до неї. Їм же головне щоб їжа була, а там декілька ресторанів поруч. Але те що на відео, то вона скажена якась, дуже нетипова поведінка.

A чи є аналог Великого Тіргартена в будь-якій іншій столиці? Тут маємо справу з унікальністю столиці Німеччини. Так, диких тварин можна побачити біля Рейхстагу, але їх не можна побачити біля Триумфальної Арки в Парижі чи біля собору святого Петра в Римі.

A чи є аналог Великого Тіргартена в будь-якій іншій столиці?

В Німеччині є багато лісопарків у великих містах, де живуть дикі звірі, Берлін не унікальний.

Kлючове слово «столиця», читайте уважно.

В такому разі таке можливо й в Києві: на Трухановому острові можна побачити диких тварин, відстань від Верховної Ради до Труханова острова менше, ніж відстань від Гельгеандсгольмену, де знаходиться ріксдаг, до Юргордену...

В такому разі таке можливо й в Києві: на Трухановому острові можна побачити диких тварин

У межах Києва можна побачити різних тварин: лосі, кабани, козулі, лисиці. Але вони не живуть на цій території, вони просто забігають і вибігають. В Німеччині дикі тварини живуть прямо в межах міст, в Берліні так взагалі в центрі, 100 метрів від Бранденбургських воріт. В Ганновері, практично в центрі, розрашований найбільший міський лісопарк, там живуть олені, лисиці, зайці, куниці.

В Українi, в невеличкому мiстi, звiдки я родом, якось оселилися зайцi, ми їх навiть пiдгодовували. Але ненадовго, бо сусiди їх з’їли.

З формальної точки зору Пуща-Водиця в межах Києва, й там живуть ци тварини.

Пуща-Водиця в межах Києва, й там живуть ци тварини

В Пущі-Водиці живуть, але це не міський лісопарк, ці повноцінний ліс, дуже далеко від забудови.

Але Пуща в межах Києва. Тобто твердження вище

У межах Києва можна побачити різних тварин: лосі, кабани, козулі, лисиці. Але вони не живуть на цій території, вони просто забігають і вибігають.

не відповідає дійсності, бо ці тварини живуть на території, яка знаходиться в межах Києва.

Виноградар і Мінський виходять прямо на Пущу, які ще далеко від забудови?

Якщо чесно за 12 років життя в Києві із диких тварин я бачив тільки білок і їжачків. Навіть на трухановому острові не бачив жодного разу.
Тут зайці і косулі бігають просто жилих кварталів і приватного сектору. Бачу їх майже кожень день.

В Пущі особисто бачив косуль, лисиць й зайців. Пуща в межах міста. Зайців бачив й на Трухановому.

и вот нафих сдался тот дом на природе Oo

У мене і біля квартирного будинку бігають і лисиці, і зайці, і косулі. Але в Швеції нема сказу у диких тварин. Лисиці драпають аж бігом.
А ось у знайомих буквально 10 км від мене ще далі від Стокгольму є й дикі кабани. І ось жити, а тим більше гуляти там ввечері мені було б стрьомно.
А ще трохи далі, мабуть 30 км від мене, у коллеги якось вранці на прогулці с собачкою цю собаку схопив і утащив в ліс вовк. То взагалі звичайно :)

у коллеги якось вранці на прогулці с собачкою цю собаку схопив і утащив в ліс вовк.

интересно есть ли страховка на такие случаи?

у нас охотничьих собак страхуют на такие случаи.

Читал как-то за забавные случаи как хищные птицы мелких собак утаскивают. Знакомый швед как-то про аналогичный опыт рассказывал с каким-то орлоподобным пернатым. Но он смог отбить псину обратно )))

Декілька років назад у нас на районі розшукували розмовляючого папугу по клікухе Путін, серйозно. Улетів і загубився. Але потім здається знайшли.
UPD: ось знайшов новину www.mitti.se/...​x!IzQ0ZXMmXRKbZyAJeQArZw

интересно есть ли страховка на такие случаи?

всі страховки мають якесь покриття на випадок смерті. Але ось на випадок «пропав без вісті» хз.

А ще трохи далі, мабуть 30 км від мене, у коллеги якось вранці на прогулці с собачкою цю собаку схопив і утащив в ліс вовк. То взагалі звичайно :)

Минулого тижня вовк пробіг через третину Ганновера, це щось неймовірне (8 км серед щільної забудови). Його маршрут по камерам вирахували. Добре хоч, нікого не зачепив.
www.ndr.de/...​iet-gesehen,wolf4642.html

Згідно із заявою, міністра довкілля Олафа Ліза (СДПН), вовк зазвичай уникає людей. Однак молоді вовки, які не сприймають людину як небезпеку, досліджуватимуть запаси їжі в густонаселених районах. «Присутність вовка в густонаселених районах, таких як центр Ганновера, показує, що в міру збільшення популяції вовків ми повинні очікувати на появу вовків і в густонаселених районах», — сказав Ліз. В даний час в Нижній Саксонії мешкає 39 вовчих зграй і чотири осілі одинокі вовки, що відповідає приблизно 350 вовкам.

волков нельзя убивать, за это грозит до 5 лет

если охотник убил волка потому что волк напал на его собаку, то все равно нельзя
для охотников это серьезная трабла, охотничья собака стоит в среднем 10к

Помнится в начале войны в Сумской области был случай, когда женщина притащила в ветеринарку раненного волка, приняв оного за собаку.

ну можливо це із серії збиття БПЛА банкою огурків :)

было ж еще из охотничего ружья сбил СУ-какой то там

теоретически возможно, практически, ну я не знаю, может рузьке сушки из металла как консервная банка

Ну а хуле, если в двигло или в боекомплект попасть, вполне возможно, главное попасть.

да
вот только вероятность туда попасть такая же как банкой с огурдцами сбить дрон

Особливо якщо з поросятами і поблизу нема нормального дерева.

Навіть якщо з поросятами кабани першими не нападають.

Наскільки далеко і з якою вірогідністю ви готові прогнозувати дії диких тварин, які захищають своє потомство?

P.S.: Коли були підлітками, знайомий декілька годин в лісі на дереві просидів, поки стадо не пішло бо

Навіть якщо з поросятами кабани першими не нападають.

To мені мій дід говорив, а він був мисливцем. Він казав, що з диких тварин, що можна зустріти в лісах України, по справжньому треба боятися вовка й ведмедя. Інші тварини, включаючи стадо кабанів з кабанятами, за його словами першими не нападають. Своєму покійному дідові я довіряю.

Собаки, по словам хозяев, тоже не нападают, но будем реалистами, никто не знает, что у животины в голове.

Кабанчики бывают разные. Американские пекари вроде бы агрессивные, особенно когда собираются большими стаями.

ви шо не читали оповідання Остапа Вишні? :)

Читав. Але він написав багато оповідань. Про яке саме йшлося?

я как то на велике от кабана «убегала»
вернее кабан бежал рядом с велом
так и не поняла, что это было

Думаю, из любопытства кабан бежал рядом.

Друзья! Прекрасная новость в аккурат на День Независимости Украины. Теперь моя книга продается также и в электронной версии: www.yakaboo.ua/...​py-renessans-ukrainy.html

Ага, щодо феміністок — в нас у компанії така підтягнута мама двох дітей, програмістка і PhD з фізики (яка ще й вчилася в Лозанні, тому в неї і французька вища базової)...

це оті люди в топіку, що в плюси України записують можливість «порішать» за бабло ті чи інші питання

Це не порішать.
Це прискорити, що взаємовигідно усім — ти отримуєш результат, виконавець — мотивацію працювати. Я б взагалі усі сервіси зробив викдючно платними. Капіталізм добре лікує совок.

Це прискорити, що взаємовигідно усім — ти отримуєш результат

І який ти отримав результат від бігства за кордон «батальону Монако»?

Я б взагалі усі сервіси зробив викдючно платними.

бгг))) недавно маклер рассказывал, что самые «нелюбимые» категории квартиросъемщиков для немецких арендодателей оказывается вовсе не эмигранты и не социальщики, а юристы, чиновники и учителя. юристы — потому что они знают как судиться/писать жалобы и поэтому делают это, а чиновники и учителя потому что у них настолько много свободного времени и им настолько нехрен делать, что они могут разобраться во всем этом, чтобы судиться/писать жалобы.

Ну «прискорити» для одних це автоматично означає «сповільнити» для якихось інших...
А як-же бути з концепцією про «рівні можливості»?

То не «замилюйте» собі очі виправдовуванням... Це саме «порішать» — тобто корупція.
Сумно але це так.

Ну «прискорити» для одних це автоматично означає «сповільнити» для якихось інших...

Ні
Простий приклад
Мені була потрібна справка від налогової для візи, за тиждень — але термін обробки 2 тиждні за законом
Я спитав — «швидше можна»? Мені відповили — «зараз ні, але сьогодні о 16:00 перед закриттям принеси нам морозива на 15 осіб і подаси заяву»
Зрозуміло, що до 16:00 вони опрацьовували звичайних осіб, а усі vip (я був не єдиний там с їжею) пішли після черги в овертайм =)

У меня был обратный случай, когда по закону месяц, или до 15 дней на отказ, если что-то не так, запросил справку на пмж через электронный кабинет, через 4 рабочих дня позвонили и сказали забирать.

То не «замилюйте» собі очі виправдовуванням... Це саме «порішать» — тобто корупція.
Сумно але це так.

Ой ну прекрати ©
Ось ще один приклад — я завтикав на перше червоне світло (нові світлофори) та проїхав перехрестя, став на другій стоп лінії (там подвійний світлофор у Харкові зараз є на Жуковського хто знає). Проїхав далі, став праворуч, та дочекався копів які усе це бачили =) Підійшли — «як справи?» — «неуважний, я несвідомо повільно проїхав на червоне, несіть постанову та штраф» — потім усе сплатив. Але міг включити дурня та намагатись домовитись.

Закордоний тобі ж для прикладу можуть зробити за стандартний термін за одну суму, а можуть за х2-х3 зробити за 3 дня. Це корупція ?

Тобто стимулювати державні структури відверто погано працювати, щоби за бабосік зверху змусити робити свою роботу так як треба?
Мда уж

Их не нужно стимулировать: чуть менее чем все процессы взаимодействия государства с гражданами (за редчайшими исключениями) изначально проектируются так, чтобы а) было больно но б) было можно порешать. Меня в свое время сильно (но приятно) удивило появление ДП «Документ», которое легализовало «порешать» в части загран. паспортов и наконец-то сделало этот процесс прозрачным и человеческим. Кто помнит, до этого загранами занимались ОВИРы — всратая совковая структура где хамло на хамле сидело и хамлом погоняло, и где было ровно 2 варианта процесса: или вставать в 5 утра, ехать занимать очередь и убить в ней пол-дня в лучшем случае, или найти посредника, зайти как белый человек вне очереди где тебе вежливо из рук в руки передадут готовый документ. А вот с внутренними паспортами процесс в некоторых сценариях до сих пор в руках решал и помогаторов (ну или вперед, через боль и муки совковых процессов, которые еще «таварищ майор госбезопасности» разрабатывал)...

Немає жодних проблем в отриманні закордонного паспорта через

ОВИРы

Реєструєшся на сайті, отримуєш смс/mail, приходиш на потрібний час, чекаєш свій номер на табло, вуаля.
Здається, збираються і це спростити, подавати всі документи і фото онлайн, отримати персонально.

чуть менее чем все процессы взаимодействия государства с гражданами (за редчайшими исключениями) изначально проектируются так, чтобы а) было больно но б) было можно порешать.

З 2016 (і особливо з 2019) це вже не так. Наприклад, коли запускали Дія.Підпис, я наштовхнувся на баг, який не дозволяв паралельну подачу звітності у податкову через ЕЦП та Дія.Підпис. Написав у службу підтримки в телеграм, мені відповів ледь не головний з діджиталізації, подякував, баг за 3 тижні виправили (потрібна була взаємодія МінЦифри та Податкової, і вони це зробили)

Немає жодних проблем в отриманні закордонного паспорта через [ОВИРы]

Это круто, раньше было не так. Я первый загран делал лет 18-19 назад и это было писец как больно (стоишь с утра в очереди только чтобы упереться в «конец рабочего дня» за пару человек до тебя, и так пару дней подряд) пока мы не плюнули и не нашли помогатора который решил вопрос за 15 минут на месте и неделю ожидания. Потом уже появился ДП Документ и все стало как и должно быть.

З 2016 (і особливо з 2019) це вже не так.

Это, разумеется, отлично. Но я совсем недавно столкнулся с миграционной службой в одном специфическом околопаспортном «граничном случае» (деталей в паблике не будет, сорри) где все именно так, как я говорю: если верить документам и тому что говорят по телефону в ДМС нужно собирать бумажки, живых свидетелей(!) после чего с боями прорываться в очередь и ждать с моря погоды два месяца, а через специально нанятого юриста вопрос решается за 10 минут в ДМС (в обход очереди) и три недели ожидания бумажки. Так что прогресс в целом отрицать невозможно, но закаленная в кабинетных боях бюрократия позиции сдает медленно (иначе же на одну зарплату жить придется)...

Реєструєшся на сайті, отримуєш смс/mail, приходиш на потрібний час, чекаєш свій номер на табло, вуаля.

Це вже з’явилось відносно недавно, я ще пам’ятаю що десь в 2012 треба було для заграна самому ходити довідки по різним установам збирати в живій черзі

Я б взагалі усі сервіси зробив викдючно платними.

Це ж інше.
Одна справа, коли сервіс легально платний, та зовсім інша, коли для вирішення або «прискорення» тре давати особисто комусь на лапу.
Добре б якби була легальна платня за прискорення — бо для цього дійсно треба додаткові ресурси вживати, але це потребує і регуляції і правильної організації.
Бо якщо за додаткову платню той же самий чиновник припиняє робити справи по черзі і бере позачергову — це мало чим відрізняється від корупції :)

Ну і друге — це ти такий бравий тому що дійсно маєш гроші щоб платити але десь приблизно 80% населення будуть пригнічені цим, бо їм буває і на їжу не вистачає. То ж державі спочатку треба подбати про належний рівень життя населення, а вже потім робити безоплатні послуги платними.

Після півроку життя у Польщі(Вроцлав), хочу сказати що поки що мені тут подобається. Звісно деякі речі тут дорожче, але ціни орентовані на рівен зарплат. Знімаю євро-двушку у абсолютно новому будинку за 700 мертвих президентів за все, у досить гарному районі. Продукти здебільшого в одну ціну з Україною, речі навіть дешевше, податок у аналогу фопа в меня 12% відсотків плюс зус який перші два роки для меня 50% — 550 злотих. Так це більше ніж в Україні, але й громадського траспорту з кондиціонерами в нас нема. Тобто ти бачишь за що ти платишь. Медицина теж справді безкоштовна, довелося скористатися нажаль. Чув що запис до лікаря може бути за місяц два, але в мене був терміновий випадок, усе зробили на рівні й безкоштовно. Державний шпиталь, нічого особливого, але досить пристойно. З мінусів це якість послуг яка не відповідає ціні (але якщо порівнювати з Україною, що не доцільно бо й рівень ЗП і вартість життя в нас нижчі). Але схоже це не надовго, бо їде багато українців, які займають ниші і наприклад я знайшов дужа гарного україномовного барбера за майже ті самі гроші що й в Україні. Доречі мені тут не так страшно переходити дорогу як в Україні. Люди більш привітні та доброзичливі. Загалом для мене переваг поки що більше.Чи планую я повертатися? Поки що ні.

А воздух, воздух как? Свежий?
А вода? Вкусная из-под крана?
А люди как? Просто улыбаются или сразу выпить предлагают, породниться?

Ви можете звісно иронізувати, намагаючись звести усе до обсурду, але особисто для мене, тут трохи краще. І різниця у податках і цінах виправдана.

Доречі мені тут не так страшно переходити дорогу як в Україні.

Та бо тут непропуск пішохода це грубе порушення на рівні з їздою пяним чи перетин подвійної смуги.

Спочатку було важко привикнути, зараз вже норм, просто гальмуєш за 30 метрів на 10км/годину)

у аналогу фопа в меня 12% відсотків плюс зус який перші два роки для меня 50% — 550 злотих.

але після 2-х років (коли пільги пройдуть) буде ~25%, вірно? наскільки я зрозумів по цьому калькулятору zarobki.pracuj.pl/...​e345969c58664d58a12becb9f

Не бачу в тому калькуляторі ryczałt, про який саме мова йде. Можна ось цей спробувати: www.kalkulatorb2b.pl

Ні, не буде.
Знижка є тільки на зус, типу нашого ЄСВ. Буде 12% + 1100 zlt.

При великих доходах (більше 80к на рік?)раше відривати аналог фопа під 19% податку

При великих доходах (більше 80к на рік?)раше відривати аналог фопа під 19% податку

Тобто при 80К (евро як я зрозумів, а не злотих) на рік, податок польського фопа буде 19% + зус?

податок польського фопа буде 19% + зус?

Так, і при 80к і при 800к євро)
Або юзати оподаткування з пільгами, до певної суми там 12%, решта 32%

імхо, але Польща, як на мене, взагалі ідеал — рівень цін/податків/etc не критично вищий, за рівень в Україні, проте в рази кращий гром. транспорт, інфрастуктура, гром. простір і т.д.

Максимально подібний менталітет (імхо, вважаю польський менталітет — український менталітет на максималках), мова та кухня.

Мабуть,якби вирішив десь мігрувати в Європі, то обрав би Польщу ( але перед тим спробував би пожити в ЮК/Ірландії).

На рахунок інших країн Європи — не впевнений, хоча довготривало жив лише у Польщі ( якщо не рахувати Чорногорію, це ще та клоака), але досвід як туриста + прочитаної інформації говорить, що в Італії/Німеччині/Австрії/Франції/Чехії/Словаччині/etc я навряд чи хотів би жити.

Ви взагалі жили хоч трохи у Польщі? Менталітет, кухня (лол) — це взагалі різні світи.

Півроку вже тут :) і до цього пару місяців.
Кухня — переважно свинина і картопля, прямо як у нас. Супи теж співпадають.

Винятки — журек, флячки.

Менталітет — принципову різницю не бачу, крім того, що поляки більш виховані і законопослушні.

Ми в якихось різних Польщах знаходимось напевно, бо у Кракові тут поди знайди щось окрім журеків, барщів (хто взагалі той шмурдяк їсть?), та іншої нечисті.
По менталітету мені поляки здалися лютими терпілами, яких влаштовує наявність сервісу на будь якому паршивому рівні. Та і в принципі не бачу якихось амбіцій щось робити у поляків.

Може :) я в своєму і сусідньому селі регулярно беру картоплю (варену/жарену) і якесь м’яско до неї, капуста і помідоровий суп або капустняк — прям як вдома :)

картоплю (варену/жарену) і якесь м’яско до неї, капуста і помідоровий суп або капустняк — прям як вдома :)

Може ти просто з західної України?
Бо мені в Польщі кухня як домашня)
А знайомому з Києва занадто кисле все

Та і в принципі не бачу якихось амбіцій щось робити у поляків.

Дивно, що «без амбіцій» в них країна набагато краще розвинена, ніж ненька.
Може це тільки у твоєму колі?

Забув додати до кухні, що не тільки страви ± аналогічні/подібні, так ще й продукти. Такого вибору молочки, який є у нас, в Польщі та країнах Балтії — в Європі (світі?) більше ніде немає.

Нормальний хліб — західніше Польщі хіба в хіпстерський оверпрайснутих магазинах. (забув хіба про багет у Франції).

Молочка молочкою, а вот овочі, на відмінно від України, ще обирати в магазинах доводиться. Бо не можна просто приїхати в один магазин раз на тиждень-два, і купити одразу усе і якісне. Десь усі помідори безвкусні, десь огірків нормальних нема взагалі... Сумую за нашою родючою землею 😅

овочі, на відмінно від України, ще обирати в магазинах доводиться

Польскі овочі, це самий топ у Європі. Не все, зрозуміло, там росте, але те що є, то в Німеччині при можливості беру.

Прям як у нас в супермаркетах :)

Так, овочів з ринку дійсно не хватає.

в рази кращий гром. транспорт, інфрастуктура

Вы ж не про Краков говорите? Может трамваи в Кракове и лучше, чем в Киеве, но запаха бомжатинки я нигде не ощущал так частно, как в Кракове. Про цены на транспорт я даже не говорю — цены космические. Когда поездка в трамвае равняется цене гамбургера в Маке — это быстро приземляет. А эти «облавы» в трамваях, когда двери закрываются и штрафуют даже тех, кто из-за пробки просрочил поездку на 1 минуту; или когда тебя менты на велике останавливают и просят подышать в алкометр — ммм, дисциплинарное общество.

Туда же инфраструктура. Может, барная инфрастуктура в Кракове развита хорошо, но когда доходит до нужды купить заклепки, или отремонтировать сумку — тут же попадаешь в настоящий квест.

Когда поездка в трамвае равняется цене гамбургера в Маке — это быстро приземляет

Та ні, до вищих цін на транспорт швидко звикаєш. Більш того, коли ти подорожуєш і бачиш високі ціни в інших країнах, то тебе це не лякає, як українця, ти взагалі на них не звертаєш уваги і насолоджуєшся відпочинком.

Про цены на транспорт я даже не говорю — цены космические. Когда поездка в трамвае равняется цене гамбургера в Маке — это быстро приземляет.

4 злотых за 20 минутную поездку на трамвае это космическая цена?

или когда тебя менты на велике останавливают и просят подышать в алкометр

А в чем тут проблема?

Про цены на транспорт я даже не говорю — цены космические

Лайфхак — місцеві купують абонемент на рік, в середньому поїздка виходить трішки дорожче, ніж в Україні. Але ти завжди можеш покластись на розклад транспорту. На рахунок смороду — за десятки поїздок, може раз чи два був такий кейс, так і в Львові в травмаях часто бомжі їздять.

Когда поездка в трамвае равняется цене гамбургера в Маке — это быстро приземляет

А сколько бигмаков должен стоить проезд и почему?

Проезд не должен стоить как гамбургер, это не нормально. Это всего лишь проезд.

Я ж говорю — это ненормально. Слишком дорого.

Я ж говорю — это ненормально. Слишком дорого.

Чому?
Тому, що так в Україні?
Україна успадкувала від совка звичку населення до низьких цін — на комунальні, на транспорт та багато на що.

Україна успадкувала від совка звичку населення до низьких цін — на комунальні, на транспорт та багато на що

Ну даже пускай и унаследовала. Ну и что? Всё, что унаследовано от совка — автоматически плохое? То есть раз в СССР была низкая коммуналка, а мы хотим быть максимально далеко от совка, то давайте срочно поднимать цены на коммуналку и проезд? Лишь бы не как в СССР (в антиЕвропе)! «Так делают в Париже»!

ммм. вы прям эксперт в экономике.

Ожидаем бестселлер «Декаданс европейского капитализма, ренессанс украинского социализма». Не пропустите. Скоро в продаже.

Всё, что унаследовано от совка — автоматически плохое?

Взагалі-то, так, бо це совок.

То есть раз в СССР была низкая коммуналка

Вона була низькою, тому що квартирами володіла держава, а люди були тимчасовими орендаторами. Але звідки тобі це знати, ти ж книжки писав, а не вчився.

Взагалі-то, так, бо це совок.

Будемо руйнувати АЕС?

Так, було б добре їх тихо-мирно зупинити на завжди до війни і знешкодити (тобто вивезти з них небезпечний матеріал).
Бо це було зрозуміло, що у разі війни — це дуже небезпечні об’єкти.

Тогда и Днепрогэс надо демонтировать. Оч небезопасный объект в условиях войны.

При чому тут АЕС до полiтичного I економiчного строю совка? Це просто засiб, який будували, на той час, всi.

Не низкая коммуналка, а магнит на счётчик и кум в газовом хозяйстве :)))
Щас вот родичи мои умудрились за квартал потратить вдвое больше электроэнергии, чем я, учитывая что у меня втрое больше энергопотребляющих приборов в идентичном жилье:) до сих пор ржу

Тобто в тебе 2 магніти на лічильнику? :)

Да
Потому что
а) выдано нахаляву
б) сделано государством без конкуренции

хрущевки-однушки у метро унаследованы от совка

если такая однушка есть во владении, то это автоматически хорошо
а если нет, то автоматически плохо

То есть раз в СССР была низкая коммуналка, а мы хотим быть максимально далеко от совка, то давайте срочно поднимать цены на коммуналку и проезд?

Ні, не так :)
Всі ці послуги мають свої видатки. Якщо зробити їх ціну нижчу за видатки — треба чимось покривати збитки.
У совку було інакше, тому звичка нашого населення до цін того періоду зараз не може бути аргументом :)

Ще було б непогано, щоб були гроші модернизувати і обслуговувати транспортну техніку і інфраструктуру, а не розраховувати на якісь європейскы гранти, подарунки бу автобусів і трамваїв із європейських міст і т.д.
Короче, навчитися жити «на свої», як більшість нормальних європейських країн.

Конечно, это плохое наследие. Нужно не просто так понимать цены, нужно чтоб цена была рыночной. А то население за тот же газ платит копейки, а государство его импортирует за бюджетные деньги по рыночной стоимости. Отсюда схемы появляются, когда олигархи для своих предприятий мутят газ по цене как для населения, в итоге оплачиваем это мы со своих налогов. Ну и экономить никто не спешит, зачем тратиться на утепление, если отопление копейки стоит?

А то население за тот же газ платит копейки

Ну так вроде ж запасов газа, который производит Украина, хватает на нужды населения. Значит он как минимум должен стоить дешевле, чем импортный. Разве земля и её недра не принадлежат украинскому народу?

Принадлежат, только это же не значит, что населению кто-то бесплатно должен поставлять этот газ. Его ещё нужно разведать, добыть, доставить. Те месторождения, откуда добывается сейчас, уже почти полностью истощены. Добыча из новых требует вложений существенных. И если бы мы все время платили рыночную цену, а не платили «по себестоимости» как до 2014 года, то наша газовая отрасль бы развивалась, а так она пришла в упадок и не в состоянии добывать из новых месторождений.
Должен или не должен быть дешевле чем импортный — ну смотря по какой цене покупать и откуда добывать, газ даже в пределах Украины будет по разному стоить из-за разной сложности добычи

Так гамбургер це лише гамбургер, що за сакральний зміст?

менты на велике останавливают и просят подышать в алкометр

Респект полисменам. Еще бы права отбирали или уголовку таким велосипедерам делали.

ли когда тебя менты на велике останавливают и просят подышать в алкометр

Когда тебе пьяный ебанько на велике/самокате влетит под колёса, или влетит в тебя, ты очень быстро изменишь мнение)

В принципе если бы велосипедистов ещё отучили ездить против движения, так вообще здорово бы было. А то многие из них считают, что знаки «Движение односторонее» и «Кирпич» не для них. Не говоря уже об умниках, которые любят ездить по левой стороне дороги навстречу движению.

Ещё почему-то велосипедисты/самокатчики часто абсолютно уверенны что у них на пешеходных переходах преимущество. Но в Эстонии их вообще почти не трогают (

Не говоря уже об умниках, которые любят ездить по левой стороне дороги навстречу движению.

Це велосипедист їде по правилу для пішоходів. Бо його можуть рахувати пішоходом. Детальніше не знаю, треба почитати дорожні правила.

Когда поездка в трамвае равняется цене гамбургера в Маке — это быстро приземляет.

це скільки, 2 злотих? тоді купуй проїзний на місяць, або рік

У тебе застуда, тоді тобі будуть посміхатися і випишуть ібупрофен

Нарешті я хоч побачив з якими причинами йдуть до лікаря ті, хто тут жаліється на західну медицину. Тепер все зрозуміло :)

офіціали Fiat не могли лампочку поміняти (карл)

Хто у біса їде на станцію ТО, щоб поміняти лампочку? Колеса теж підкачуєм там? :)

Колеса теж підкачуєм там? :)

А як же ж?
Щоб не втратити гарантію :)

Я тут 8 років майже і давно вже закладаю купу додаткового часу ще заздалегідь на питання, що в Україні можна було б вирішити за один день. Це все перевірено на своєму досвіді, від ремонту в квартирі до банківських послуг, перевезень, нотаріусів, стоматологів/ортодонтів, дизайнерів інтер’єру, перекладачів, СТО, лікарів, сервісантів, ділерів авто або інструментів і тд і тп.

Я можу купу прикладів привести, як колезі всю ванну кімнату перероблювали, як виконавці проекту квартири «поїхали у відрядження» на два тижні, як офіціали Fiat не могли лампочку поміняти (карл), як колега пішов судитися/пушити юридично виконавців, що морозились і зривали дедлайни, і не зміг, бо (КАРЛ!) юристка, що готувала документи до суду, відморозилась і теж десь поділася на кілька тижнів і тд і тп. Це просто хто або тут мало часу, або вже давно але веде життя хіккі, з цим не стикався, тому живе в рожевих окулярах. Звісно в мене є і приклади професіоналів/адекватів, але ситуація в цілому саме така.

Я тут 7 лет и не сталкивался с описанными вами проблемами... :)
Ремонт квартиры? — Наймите не первопопавшуюся бригаду на олх, а солидную фирму с хорошими отзывами и будет вам счастье. Во всяком случае у меня и моих знакомых в основном позитивный опыт.
Банковские услуги? — Что не так? Опять таки позитивный опыт с ING, Millenium, не понравился Pekao.
Автосервис? — Предварительное изучение отзывов рулит. Имел вначале негативный опыт, но разобравшись уже 5 лет не имею никаких проблем с обслуживанием авто, сменив при этом 3 сервиса каждый из которых с чистой совестью могу рекомендовать.
Стоматология? — К сожалению мы с женой частые клиенты — исправляем последствия работы криворуких одесских стоматологов, 0 претензий к стоматологической клинике тут.
Переводчики? — А они то чем вам тут не угодили??? :) Несколько раз заказывал услуги присяжного перевода, а также услуги переводчика при подписании нотариальных договоров и ни разу не имел каких то претензий.
Медицина? — Частично согласен, есть проблемы, но все они решаемы и это не выглядит так ужасно как вы описали. Люксмед да, говно, но я имея даже страховку туда обращался только с какими-то простыми кейсами. С чем то более менее серьезным, предпочитаю обращаться к специалистам в приватных клиниках — рейтинг на znanylekarz рулит. Госмедициной тоже более-менее доволен: 4 раза за эти 7 лет лежали в госпиталях с одним из детей, в двух случаях речь шла об операциях под общим наркозом — работу врачей и всей системы в этих случаях оцениваю на твердую пятерку.

но разобравшись

Це саме важливе, що можна порадити новеньким. 99% проблем виникають тому, що людина чогось не зрозуміла, або намагається жити, як в Україні, не враховуючи місцеві правила.

Солідні фірми це типу Excellent і тд?

Excellent это чуть лучше чем бригада ноунеймов с олх, но не имеет ничего общего с тем что я имел ввиду под «солидная фирма» :)

С чем то более менее серьезным, предпочитаю обращаться к специалистам в приватных клиниках — рейтинг на znanylekarz рулит.

А если такой частный врач назначит какое-то обследование (условное МРТ), то это надо так же в частной делать, либо можно забесплатно в гос сделать? Интересно как это в Польше работает.

В подавляющем большинстве случаев частный врач не сможет дать направление на обследование в гос клинике.

А направление к специалисту в гос может дать?

Нанимать «элитные» ремонтные бригады и обращаться в платные медклиники? Да, совет гениальный. Только вот вопрос финансовых возможностей — ????

Нанимать «элитные» ремонтные бригады

Я не знаю что такое «элитные бригады» :)
Я рекомендую либо обращаться к фирмам, имеющим историю, репутацию и положительные отзывы (Excellent к таковым не относится) либо же воспользоваться бригадой по рекомендации коллег/знакомых. Я в свое время выбрал первый вариант, пообщался с более чем десятком фирм, посмотрел их работы, почитал отзывы, изучил условия, после чего сделал выбор и к конечному результату не имею претензий. Аналогично положительный опыт у подавляюшего числа коллег/знакомых, независимо от выбранного варианта. И мне известен только один неудачный кейс, когда чел воспользовался услугами noname бригады с olx.

обращаться в платные медклиники?

В Польше можно себе позволить не экономить на здоровье и обращаться только к лучшим специалистам.

Только вот вопрос финансовых возможностей

А в чем этот вопрос то? Выбор качественных услуг это всегда вопрос их доступности и финансовых возможностей, не только в Польше, но и во всем мире, в том числе и в Украине.

пане, ви пишете як бот. пишіть вже по-кацапськи чи що. не розумію якийви перекладач використовували щоб це написати, але комент виглядає приблизно як ті відео з похоронками

Написала людина зареєстрована 12го червня 2022

Але я все ж таки я відповім вам. Я по троху намагаюсь переходити на українську, бо сам з Харкова і з дитинсва спілкувався виключно російскою, хоча й вчив українську з першого классу

Також, якщо вам не важко, вкажіть будь ласка які помилки я зробив, хочу зрозуміти і не робити їх у майбутньому

бачишЬ за що ти платишЬ

Таккого немає в українській. І ще там кілька описок є.

Ти бовдур, якщо пропонуєш українцям писати російською, якщо вони пишуть українською з помилками.

А хто Ви. Сер... ?
Якщо так «пече», то переклади «коректніше», та виклади.

Дякую автору за корисну статтю і цікаві думки. Замовив книгу, цікаво буде почитати повну версію)

Ярославе, дякую! Впевнений, що книга вам прийде до вподоби :-)

Так і думав, що в сироїдів з ДОУ буде горіти від незручної істини, на яку звертає увагу автор топіка.

Добавлю свій старий коментар, який висвітлює проблеми Європки:
«Життя по-європейськи — це як? Кафешки і ресторани, які закриваються як тільки на вулиці починає темніти (а влітку — і задовго до заходу сонця)? Можливість потрапити до лікаря через мінімум 2 тижні очікування, і за дикі бабки? Відвалювати 40% доходу на податки? Абсолютно ніякий сервіс у всіх сферах, і за дикі бабки? Дорогуща оренда абсолютно звичайної квартири? Можливість купити квартиру лише в кредит? Неможливість спустити воду в унітазі серед ночі, бо сусід настукачить на тебе через „шум“?

В Європі за умовні 5к баксів ти ніхто. Ти заробляєш не сильно більше грузчика (ще й половину віддаєш на податки). Відповідно, і ціни підтягнуті до рівня можливостей тих самих грузчиків і водіїв автобусів (середні ціни стають більшими, ніж в Україні, де пересічний має 350 баксів в місяць). Європа — це як комунізм: всі плюс/мінус рівні в можливостях, причому ці можливості хрінові.

Та якби не війна — на Європу з її проблемами навіть не варто було б дивитися. Бо в Україні за 5к баксів ти живеш як король. Можеш собі дозволити все. Сервіс топовий, паби до пізньої ночі (в мирний час), недороге житло преміум-класу, недорога продукція в магазинах. Хороша приватна медицина, де махнув франкліном — і тобі вирішують все тут і зараз, без жодних черг. Всякі бюрократичні і регуляційні заморочки легко і швидко вирішуються завдяки можливості дати на лапу, якщо моральні принципи дозволяють)

Маючи той самий дохід в грос — Україна дає в рази більше можливостей, ніж ця ваша Європа.»

Маючи той самий дохід в грос — Україна дає в рази більше можливостей, ніж ця ваша Європа.

Це до того часу поки більшість сервісних бізнесів працюють у тіні і відповідно можуть тримати низькі тарифи на послуги. І поки працівники сфери послуг не виїдуть звідси після того як зрозуміють що за кордоном можуть отримувати більше за ту ж роботу.

Наші сервісні центри ще довго будуть в тіні. І більшість населення не буде готове виїхати звідси по різних причинах. Так що все топ. Лиш би війна закінчилася або принаймні перейшла в стадію замороженого конфлікту як АТО, щоб прильотів не було і зелені з повістками не шастали.

І більшість населення не буде готове виїхати звідси по різних причинах. Так що все топ.

Це не топ, це дно. Бо люди у рабстві.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

До речі, в мене знайома до війни працювала в епіцентрі кассиром. Знімала з чоловіком квартиру в Києві, двоє дітей, жили бідно.
Зараз в Германії квартира безкоштовна плюс допомога 600 євро. Робити не примушують, а грошей більше, ніж за роботу в Україні. Повертатись звісно не хоче та цілодобово вчить німецьку.
Так що да, багато людей працювавших за копійчані зп виїдуть і дешева сфера послуг переформатується не в дешевшу сторону.

дешева сфера послуг переформатується не в дешевшу сторону.

Вона стане ще дешевша, чи ти думаєш що касирам почнуть платити по 500$ в той час як пенсії будуть 50$?

це поки їй не сказали, що пора йти на роботу і після оплати податків в неї залишиться менше, ніж їй платять допомоги) потім різко все стане «хочу додому»