Переїзд в Скандинавію. Потрібна порада

Всім привіт. Хочемо спробувати виїхати сім’єю з 2 маленькими дітьми в Скандинавські країни на осінь-зиму, а якщо в Україні і далі все буде як зараз, то можливо і назавжди. Я працюю як ФОП на українську компанію, чоловік — на замовника зі Штатів.
Розглядаємо Швецію, Норвегію або Данію. Чи може хтось поділитсь досвідом про поточний стан речей в цих країнах і умови переїзду туди для українців? Чи можна продовжувати працювати через український ФОП хоча б перший час і якщо так то скільки саме часу? Чи є там аналог ФОП з можливістю працювати на замовника зі Штатів напряму і чи доступен такий варіант для українців? Яка приблизна сума податків буде при такому варіанті? Ну і взагалі було б дуже цікаво почути плюси і мінуси релокації в ці країни з перших рук та корисні посилання на цю тему.
Дуже дякую за допомогу

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

оживлю тему. цікавить типова швидкість шведських процесів найму. складається враження, що типово це може тривати місяцями чи навіть роками, написати відповідь у активному листуванні через тиждень чи два — тут це норма :). також цікавлюся де крім лінкедіну і, як не дивно, арбетсформедлінгена (там теж все публікується), дивитися вакансії в локальних компаніях? .net, desktop.

Так, не поспішати тут норма. Тим більше що типовий нотіс період — 3 місяці. Тобто всі розуміють що так чи інакше найм нової людини справа не швидка. Але є й немало компаній які все роблять швидко і за тиждень вже можна отримати оффер, в мене таке було не один раз.

Дания

[Формы бизнеса]
caki.dk/...​2019/05/BusinessForms.pdf
Если один клиент и постоянный, могут признать сотрудником и тогда будут проблемы у работодателя за неуплату каких-то налогов.

[Налоговый калькулятор]
hvormegetefterskat.dk/en

[Налог частично варьируется от коммуны]
www.statistikbanken.dk/...​=&rvar12=&rvar13=&rvar14=

[Акции и дивиденды]
Доход на капитал — 27% на первых $7600, потом 42%.
На американские ETF нужно платить налог каждый год, даже если вы их не реализовали.

[Налог на недвижимость в Украине]
Нужно платить

[SL1/SL2]
Судя с моих знакомых процес занимает около 1-3 месяцев — получаешь ВНЖ карту, цифровой вход NemId/MitId (аналог BankId) и желтую мед. карту.
Пока ждешь желтую карту медицина покрывается, вроде как, министерством иммиграции.
supportukraine.dk/...​мога-в-регіоні-sjaelland

Тут много видосов по делу и по SL1/SL2.
www.youtube.com/...​wsYzVU4_tR56lw91kA/videos
Рекомендую, на ускоренном 1,5х, смотрится на ура.

Вот тут начать
blanket.nyidanmark.dk/...​formularer/sl1b.form.aspx

[Цены на аренду]
www.boligportal.dk

[Авто]
На сколько я понимаю на б/у машины из Украины налог около 80% (рег сбор) + 25% (ПДВ)
skat.dk/data.aspx?oid=2244355
С новыми там еще жёстче.
Вроде как можно катать до 6 месяцев как украинец, и 1 месяц после того, как получили ВНЖ.
www.bilbasen.dk/brugt/bil/citroën/c1
Страховка что-то вроде около $100 в месяц.

[Общественный транспорт]
Проездной $80-100 в месяц, можно сделать вычет из налогов в определенных условиях.
Разовая поездка в 1 зоне, даже если 1 остановка — 60грн.

[Цены]
Электричество 1кв — от 15грн (на Теслах не разъездишься, кстати от $57К)
Бензин — чуть больше $2
Помидор, 1шт. — 12грн
Огурец 1шт. — 40грн.
Лосось 1кг. — 1000грн.
Картошка 1кг. — 50грн.

[Школы]
Английская школа для ребенка около $500 в месяц, если возьмут, если будет место.
www.international-schools-database.com/...​glish&ages=9&currency=DKK

[Датский язык]
Все гос органы отлично владеют английским, как и продавцы на кассах в магазине. Кино в кинотеатрах в оригинале.
vm.tiktok.com/ZMNvgb88L

Если один клиент и постоянный, могут признать сотрудником и тогда будут проблемы у работодателя за неуплату каких-то налогов.

А можете, будь ласка, підказати де про це почитати? Наразі от що я знайшла про misclassification:

Classification as contractor or employee

In Denmark, there is no general employment act covering all employees on the labour market. Therefore, there is no general rule distinguishing an independent contractor from an employee. However, there are a number of criteria that will normally be used to test whether the person in question is an employee or an independent contractor. The following factors will typically indicate if a person is in an employment relationship and is, therefore, to be considered an employee:
— the person has an obligation to execute agreed work;
— the employer is entitled to control and direct the person’s work;
— the work is performed in the employer’s name;
— there are fixed hours of work;
— holiday entitlement is accrued; and
— there are agreed notice periods.

Further, an employee will normally not be liable for any acts or omissions committed or not committed in the course of the employment.

On the other hand, an independent contractor:
— does not have an obligation to work;
— organises his or her own work and working hours;
— performs the work on his or her own premises;
— receives payment only for the ‘goods or services supplied’; and
— performs the work in his or her own name and at his or her own risk.

В целом у меня недостаточно опыта в этом что бы вас проконсультировать точно. Вот тут www.daniaaccounting.com/...​freelancer-self-employed они что-то пытаются разъяснить, но в целом очень поверхностно.

Как вариант можно созвонится с ними (или с подобными) и прояснить эти моменты. Кстати вы можете попробовать позвонить сразу (или написать) в колл-центр датской налоговой и проконсультироваться skat.dk/data.aspx?oid=2362 (на англ без проблем)

Если что-то полезное узнаете, буду благодарен за инфу, тоже интересно.

Записал про Данию. Большое спасибо

Мда, интересно жить в Дании.

Что угодно, кроме интересно.

Ідея виїхати в Скандинавію на декілька місяців, а тим більше йще і зимних, здається контрінтуітивною. Краще виїхати в якісь країни поблище і попростіше, якщо мова йде про переїзд на півроку. Польша має свою версію ФОПа на невеликих податках, Португалія-Іспанія теж має свої форми.

На місцевомоу аналогу ФОПа в Швеції ви заплатите орієнтовно 40% податків з доходу. Можна відкрити компанію типа ТОВ — там буде все складніше з точку зору адміністрування податків і бухгалтерії, але може бути вигідніше з точку зору податків, тим не менш — податкі тут в будь-якому разі високі. І це доволі все непросто з точку зору ведення і бухгалтерії. Без знання шведьскої мови тим більше.

Звичайно якщо ви тут приїдете як переселенець і будете декілька місяців продовжувати працювати через український ФОП а потім поїдете назад, то за вами податкова бігати не буде. Але ні в якому разі тоді не можна брати соцдопомогу — якщо дізнаються що в момент отримання соцдопомоги був у вас дохід і ви не мали на неї права — це уголовна справа, і починається з доволі невеликих сум.

Але взагалі якось здається, що приїзжати в Скандинавію, щоб працювати віддалено на США і Україну — це якийсь неправильно. Розумієте, відомо що місцеві податки тут дуже високі, але це не просто так. Вони повертаються вам коли кожен із батьків має право піти з дітьми в декрет в сумі більше ніж на рік і откримувати суттєву частину свого попередьного доходу, коли перші два тижня лікарняного вам платять 80% зарплати, коли соцслужба платить за кожен день лікарняного коли хворіє дитина. І головне — що всі місцеві компанії і менеджери сприймають це частиною норми.
Також частина норми — що вас ніколи не будуть смикати по робочих питаннях поза робочого часу. Що у вас буде 5-6 тижнів оплачуваної відпустки, із яких ви будете мінімум 4 тижня спокійно брати влітку і ніхто вас не буде висмикувати в цей час — просто закрили свій лептоп на місяць, а потім відкрили і продовжили з того місця де закінчили. Також норма — що в 4 вечора ви ідете забирати свою дитину з садочка.

Переїзжати і платити всі ці податки, але працювати по американській тайм зоні і по американським бізнес-правилам це здається якось взагалі не має сенсу. Якщо є бажання заробляти більше — є місцеві офіси американьских зарплат, вони платять прилічні суми, але все-таки працюють хоча б по місцевим ± порядкам.

З точку зору легалізації краще всього Швеція — 5 років до паспорту без будь яких особливих умов. І в цілому все дешевше ніж в Норвегії чи Данії. Але є й купу своїх ньюансів.

Можна відкрити компанію типа ТОВ

Хіба шукачам притулку ця опція доступна?

З точку зору легалізації краще всього Швеція — 5 років до паспорту без будь яких особливих умов.

Найімовірніше, вже треба буде здавати іспити починаючи з 2025 року.

Хіба шукачам притулку ця опція доступна?
Medborgare från länder utanför EU
Du som har uppehållstillstånd i Sverige har rätt att starta eget företag på samma villkor som svenska medborgare.
Är du nyanländ eller asylsökande?
Både du som är nyanländ och asylsökande kan starta företag i Sverige. Som nyanländ kan du starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Du räknas som nyanländ när du precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

www.verksamt.se/...​g/-/checklistor/checklist

Найімовірніше, вже треба буде здавати іспити починаючи з 2025 року.

Це так, можливо. Бачив останні опитування? скоро там шведьскі демократи будуть жару в парламенті задавати :(

Дуже дякую за відповідь. Зараз є ідея виїхати в якусь країну на півроку, щоб перечекати зиму, а потім дивитися на ситуацію в Україні. Але я не вірю, що в Україні найближчими роками щось зміниться на краще, тому при виборі країни орієнтуемось на можливість залишитись в ній назавжди, ну або як мінімум на 5-10 років. Тобто зараз ми шукаємо країну, в якій можна пересидіти зиму і з вірогідністю 95% залишитись на роки.

Швеція подобається організацією і ставленням до життся, принаймні з того, що я встигла про неї дізнатись, тому звісно хотілось би мати можливість залишитись там надовго, якщо все буде так, як пишуть про цю країну. А якщо щось не сподобається, то хотілось би мати можливість виїхати з найменшими фінансовими втратами. Тому й розглядаємо варіант посидіти декилька місяців на українських фопах, а якщо остаточно вирішимо залишатись, то переходити на швецькі податки. Які можуть бути проблеми з таким підходом?

40% податку в принципі не лякають, з того що я змогла найти самостійно, то мені здавалось, що податки для аналогу фопа (self-employed, sole trader) десь в районі 55%. Ну і в Україні ще недавно податок був в районі 30% через курсову різницю. Які проблеми є з веденням бухгалтерії при цьому варіанті? Чи можливо це робити зі знанням англійської, чи є компанії які займаються веденням бухгалтерії?

Працювати на Україну зі Швеції сенсу і правда нему. Мене більше цікавить варіант переїхати і не поспішаючи шукати місцеву роботу, продовжуючи працювати на Україну, щоб було за що жити. А коли знайду, то звісно перейти до Швецького працедавця. З чоловіком ситуація інша — в нього хороший контракт з замовником зі Штатів, тому цікавіть які в Швеції є можливості продовжувати працювати саме так і чи доступні ці можливості для тих, хто переїжджає по дерективі про захист.

Ну і ще є питання отримання ПМЖ і громадянства. Ви кажете, що 5 років до паспорту, але ці 5 років треба ще прожити в Швеції. Зараз переїхати можна по дерективі про захист, але коли її відмінять, то українців почнуть висилати назад. Якщо я знайду роботу в Швеції, то я зможу залишитись по робочій візі, правильно? А як бути з чоловіком, якщо він буде працювати по аналогу ФОПа? Чи є якісь можливості для нього залишатись в Швеції?

А якщо щось не сподобається, то хотілось би мати можливість виїхати з найменшими фінансовими втратами. Тому й розглядаємо варіант посидіти декилька місяців на українських фопах, а якщо остаточно вирішимо залишатись, то переходити на швецькі податки. Які можуть бути проблеми з таким підходом?

то мені здавалось, що податки для аналогу фопа (self-employed, sole trader) десь в районі 55%.
Справа в тому що на відміну від України в Швеції послуги також опадатковуються ПДВ, який тут 25%. І якщо працювати як ФОП надаючи послуги швецькій компаніі, то з того що прийшло на рахунок платиться 25% ПДВ, потім там є регламентований список дозволених неоподаткованих витрат типа мобільний звязок, компьютер, етц, а далі платиться порядка 40% — це буде і соцвирахування і податок на дохід. Але ж на експорт ПДВ не накладається. Тому по-ідеї так.
Взагалі звичайно краще всього робити місцевий ТОВ, ви в такому випадку самі себе наймаєте і це набагато більш гнучко і з точки зору неоподаткованих витрат. І з точки зору податків, особливо якщо ви доволі багато заробляєте. Тому що отримувати зп більше ніж приблизно 55к євро в рік дуже не вигідно з точки зору подактів — платите набагато більше, а нічого з чого не маєте, тому що це вже не впливає не на розмір вашої майбутьної пенсії, ні на розмір соц виплат. А через компанію можна отримувати
прибуток, який буде набагато вигідніше по податкам.

Якщо я знайду роботу в Швеції, то я зможу залишитись по робочій візі, правильно? А як бути з чоловіком, якщо він буде працювати по аналогу ФОПа? Чи є якісь можливості для нього залишатись в Швеції?

Мабуть ви тоді оформите звичайну робочу візу, і тоді вся ваша сім’я буде на цій візі зі всіма повноцінними правами.

щось парсер загубив частину відповіді

А якщо щось не сподобається, то хотілось би мати можливість виїхати з найменшими фінансовими втратами. Тому й розглядаємо варіант посидіти декилька місяців на українських фопах, а якщо остаточно вирішимо залишатись, то переходити на швецькі податки. Які можуть бути проблеми з таким підходом?

Я не податковий консультант, тому гарантій не дам. Але наскільки розумію то якщо ви поїдете кудись далі раніше ніж 180 днів, то не буде жодних проблем. А якщо залишитесь, то повинні будете в квітні в податковій декларації зазначити свій дохід за минулий рік і доплатити податкі. Я не знаю як точно в такому випадку опадатковується це, але найбільш ймовірно — що просто буде як подохідний — 30%. Мабуть можна буде скостити 5% через договір про уникнення подвійного оподаткування.

Це вже інше питання. Просто якщо рахувати з ндс буде ті самі 55%. Але так, треба орієнтуватися на порядка 40%

Говорю в основному про Швецію, бо тут мешкаю, але думаю, що подібна ж ситуація і в Данії.

Офіційно працювати віддалено навряд зможете. Якщо неофіційно, то через якийсь час матимете проблеми з поясненням доходу. Без офіційного доходу також знайти квартиру для оренди буде важкувато (але певно все ж можливо десь на дачі у когось з сердобольних шведів).

За моїм спостереженням, в Данії все ж краще (і на довший час дають посвідку на життя, і умови кращі пропонують). А Швеція, як держава, на мою субʼєктивну думку, не дуже привітно поставилась до українців і якби не місцеві добрі люди, взагалі була б біда. Короткий емоційний підсумок — якщо ви не плануєте працювати і мешкати далі в Швеції, то краще сюди не їдьте, особливо, якщо тут нема ні родичів, ні друзів.

Якщо є конкретні запитання про країну — радо відповім.

Дуже дякую. Якщо відкинути питання про допомогу від держави, в нас в принципі достатньо грошей, щоб організувати все самостійно, то залишається питання з віддаленою роботою. Не могли б ви розповісти які є проблеми з віддаленою роботою, якщо приїждаєш по дерективі про захист і при цьому працюєш віддалено на Штати?

Знайшов колись: The ultimate resource for becoming a freelancer in Sweden 🇸🇪 👨‍💻
github.com/...​ati/freelancing-in-sweden

Наскільки я знаю, якщо працювати через ФОП тут і потім залишатись, то доведеться через 183 дні сплатити податки, за час проживання у Швеції, бо ви станете податковим резидентом.

Якщо переїжджати, то я рекомендую спочатку знайти роботу, щоб висилали запрошення і вже давали вид на проживання. Бо під директивою захисту для українців тут можна працювати, але дуже багато некомфортних моментів, з банковською системою, персональним номером, та інше.

В Швецїї нема такого понятння як у нас ФОП. Щось подібне оподатковується біля 50 відсотків, наскільки я чув

Для найманого працівника податки різняться від 27 до 34 відсотків десь. В залежності від місця проживання. В стокгольмі це наче 29 відсотків. Але система прогресивна, чим більше зп тим більше будуть податки на суму яка перевищує ліміт, наче 45000 крон.

Швеція непогана країна зі своїми плюсами і мінусами. Наскільки буде комфортно вам, це скоріше залежить від життєвих пріоритетів.

Якщо цікавить щось конкретне, то питайте :)

Дуже дякую. А не могли б ви розповісти більше детально, які саме некомфортні моменти є при переїзді по дерективі?

Якщо по директиві працювати, то, працюючи, не отримуєш всіх бенефітів, що мають резиденти. Наприклад, не буде виплат по догляду за дітьми, відпустки по батьківству. Не буде персонального номеру, що значно ускладнить побутові моменти, бо BankID не працюватиме. А податки і соціальні внески будите платити поповній. «Перейти» на робочу візу буде на практиці дуже складно, чи навіть неможливо.

Якщо є можливість знайти роботу і оформити «нормальний» воркперміт, без директиви, то краще так.

Наскільки я розумію по директиві можна отримати samordningsnummer, і з ним можна відкрити банківський рахунок і отримати BankID. Але в цілому згоден що краще через робочу візу звичайно.

Підсумовуючи всі відповіді — можна переїхати по директиві, отримати BankID, з ним отримати доступ до банківської системи, оренди житла та всього іншого, при цьому залишаючись податковим резидентом України і працюючи через український фоп. Звісно при цьому не отримуючи ніякої соц допомоги. Так можна жити 180 днів, після чого треба вирішити залишатися чи виїжджати.
Якщо виїжджати, то ніяких додаткових податків сплачувати не треба і на цьому все.
Якщо залишатись, то треба буде сплатити подохідний (30%) за час перебування в Швеції (180 днів). Також мені треба буде до цього часу знайти роботу в Швеції, щоб була можливість залишатись там по робочій візі. Чоловіку треба буде відкрити ТОВ і працювати через нього на американського замовника. Чи все правильно я зрозуміла?
Ну і питання, які ще залишилися:
1. Чи можна чоловіку отримати якусь візу після відкриття ТОВ чи він буде перебувати в країні тільки за рахунок моєї робочої візи?
2. Які приблизно податки платяться при роботі через ТОВ?
3. Чи є проблеми з орендою житла коли знаходешся в Швеції по директиві про захист?

Ні, ви не зможете отримати bankid, якщо переїдете по директиві. Більш того, без шведського робочого контракту, дуже велика ймовірність, що ви навіть рахунок у банку не зможете відкрити. Це те, на що жаліється більшість українців, які тут по директиві.

Щодо податків, найкраще запитати у skatteverket. Вони чудово розмовляють англійською.

Також майте на увазі, що вам може бути надзвичайно важко орендувати квартиру тут у великих містах, не маючи шведського трудового контракту (але ви можете орендувати на «чорному» ринку).

Щодо відкриття рахунку в банку — пишуть, що рахунок ви відкрити зможете, але банки відмовляються видавати картку до рахунку без наявності робочого контракту.

отримати BankID, з ним отримати доступ до банківської системи, оренди житла та всього іншого, при цьому залишаючись податковим резидентом України і працюючи через український фоп

Я почитав детальніше і можу сказати що нижче вам правильно відповіли. Раніше можна було відкривати рахунок в банку з samordningsnummer, але це була діра в законодавстві, яку прикрили. І BankID з samordningsnummer не видається. Чесно кажучи, я взагалі не розумію як тут можна виживати без BankID.

оренди житла

це буде лотерея. Особливо в Стокгольмі.

Якщо виїжджати, то ніяких додаткових податків сплачувати не треба і на цьому все.

Теж пітримаю коментатора нижче

Щодо податків, найкраще запитати у skatteverket. Вони чудово розмовляють англійською.

І так, вони реально допомогають розібратися як правильно платити податки.

1. Чи можна чоловіку отримати якусь візу після відкриття ТОВ чи він буде перебувати в країні тільки за рахунок моєї робочої візи?

здається що ні. Він буде на вашій візі

2. Які приблизно податки платяться при роботі через ТОВ?

це все складно щоб пояснити повністю. Тому ще классична схема юридичної особи на ПДВ. У якої є витрати, є наймані працівникі, і прибуток, на який іде податок. І сказати скільки з заробленого мільйона крон ви можете отримати в карман я не зможу.
І плюс є різні обмеження і регуляції яким може бути прибуток, яку частку дохода можна реінвестувати, що саме може бути списано в видатки, які речі можуть вважатися персональним бенефітом і з цього теж треба платити податки.

Я можу сказати так: на зп працівника роботодавець платить 31% ЕСВ, плюс он оплачує набір обов’язкових страховок, плюс він платить частину пенсії десь орієнтировно 5%.
Потім робітник може з брутто зп перерахувати до податків гроші на персональну пенсії. Після цього нараховуються податки — умовно 30% на суму до 540 700 крон на рік, і 50% на все що перевищує цю сумму.

На прибуток компанії якщо упростити — то вийде десь 30% податку.

3. Чи є проблеми з орендою житла коли знаходешся в Швеції по директиві про захист?

Я так думаю шо так, буде непросто. В тому плані що воно і так непросто, а якщо й нема роботи і тому подібне буде ще важще. Але люди знімають якось, знаходять варіанти. Можу хіба що порекомендувати так як у вас віддалені роботи не їхати в Стокгольм, тут з арендою житла і дорого і важко знайти. В іншій Швеції буде легше.

Якщо залишатись, то треба буде сплатити подохідний (30%) за час перебування в Швеції (180 днів). Також мені треба буде до цього часу знайти роботу в Швеції, щоб була можливість залишатись там по робочій візі.

Для того щоб була можливість залишитися в Швеції по робочій візі, якщо ви приїхали/легалізувалися по директиві, недостатньо знайти тут роботу (маю на увазі отримати постійний контракт).

Ваш роботодавець має ініціювати у Міграційній службі процедуру відкриття вам робочого внж. За позитивного результату ви отримаєте внж на 2 роки та шведський персональний номер.

Майте на увазі що на робочу візу НЕ можна подавати не залишаючи Швецію. Наразі такої можлиості не існує.

Докладніше ви можете прочитати у розділі Att arbeta i Sverige на сайті Migrationsverket.

Також я не впевнений, чи ви взагалі можете змінити причину вашого перебування тут з «за директивою» на «по роботі». Швидше за все, вам потрібно буде відмовитися від захисту за директивою у Швеції та залишити її, щоб податиcя на робочу візу/внж (але це лише моя думка).

Ваш роботодавець має ініціювати у Міграційній службі процедуру відкриття вам робочого внж. За позитивного результату ви отримаєте внж на 2 роки та шведський персональний номер.

так, це саме важливе. Що просто знайти работу мало, треба отримати робочу візу.
Тобто якщо прям залишатися-залишатися — то треба подаватися на біженство, і тоді так — і персональний номер, і bankid, і можливість залишатися в країні далі.

Швидше за все, вам потрібно буде відмовитися від захисту за директивою у Швеції та залишити її, щоб податиcя на робочу візу/внж (але це лише моя думка).

Та якщо чесно з цією новою директивою здається багато колізій і ніхто не знає точно як поивно що працювати в такому випадку.

Дякую всім за відповіді, було дуже корисно почути про реальну ситуацію з переїздом в Швецію. Виходить, що в нашій ситуації їхати туди немає взагалі ніякого змісту, бо єдиний варіант для нормального переїзду — це через робочу візу. Ми готові були до податків в 50%, але не до того, що без місцвевої роботи взагалі нічого зробити неможливо. Будемо шукати країну, де все ж є можливість працювати на закордон, платити податки і при цьому нормально жити

Так, питания сама легалізації і отримання персонального номера який є квитком до повноцінного існування в країні.
Тобто по директиві переселенців можна приїхати, отримати тимчасову картку біженця буквально за тиждень-два и відразу мати можливість шукати місцеву роботу. Це вже набагато краще біженців, які місяцями чекають рішення по своїм кейсам сидячи в лагерях для біженців.
Тут звичайно вже ж люди які приїхали і працюють через український фоп, але як вони збираються далі легалізовуваться — хз, мабуть теж будуть шукати місцеву роботу.

Наче ще є варіант переїзд з бізнесом. В цьому випадку відкриваєте ТОВ і працюєте собі далі як фрілансер. Подати заявку можна онлайн www.migrationsverket.se/...​eden/Self-employment.html
Потрібно мати 200к SEK + 100k на партнера і 50к на дитину.
Податкова проводить вебінари на цю тему. Нажаль живих прикладів, хто б такими чином переїхав, я в інтернеті не знайшов.
Вище я ще давав лінк на гайд від шведів щодо фріланса в цілому в Швеції.

Це цікавий варіант. Цифри ніби не дуже великі. Спробую пошукати подробиці

Здається сильно геморним для всіх хто не із ЄС

Mariia, рік минув і стало цікаво, так на якій країні зупинили свій вибір?

Тобто якщо прям залишатися-залишатися — то треба подаватися на біженство, і тоді так — і персональний номер, і bankid, і можливість залишатися в країні далі.

Зараз українцям відмовляють в подачі на «справжнє біженство» — лише по директиві. Навіть тим, хто всиг у березні податися, відмовили і «перевели на директиву».

Тому краще знайти роботодавця ДО переїзду в Швецію, який буде готовий оформити вам «нормальний» воркперміт. Але майте на увазі, що воркперміт не дозволить вам відкрити компанію, але ваш партнер зможе це зробити.

Але майте на увазі, що воркперміт не дозволить вам відкрити компанію, але ваш партнер зможе це зробити.

так, саме це важливо розуміти. Що той, хто подається на візу буде 2 роки прив’язан до працедавця, а потім ще 2 роки до професії, але зможе міняти роботу. І тільки через 4 роки вся сім’я отримає постійний вид на проживання.
Але партнер основного апліканта весь цей час по суті має більше прав — він може як завгодно міняти роботу і відкривати компаніі.
Єдине обмеження до перманента — вища освіта платна.

Без контракту на роботу в Швецїї банки не відкривають акаунт. Якщо все ж таки вдасться отримати роботу знаходячись на захисті, то це буде не банк айді повноцінний, а просто міні пейджер який генерує цифри щоб зайти в банкінг саме цього банку, якщо вдасться відкрити там акаунт.

Так, я вже писав десь тут що прикрили можливість. Раніше можна було навіть по samordningsnummer відкрити. ЦЕ була така дірка, яку прикрили, тому що через неї наїхало тисячі нелегалів черех схему «купівля машини».

поясніть будь ласка, а які саме труднощі виникнуть при спробі зміни статуса на робочу візу? моя дружина лікар, разом із дітьми в березні в’їхали за директивою. зараз знаходиться десь на середині маршруту отримання ліцензії (освіта визнана, готується до екзаменів), збирається протягом місяця приступити до роботи медсестрою в муніціпальній лікарні (тимчасово, до отримання ліцензії лікаря), місце є, керівництво відлілення зацікавлене купити фьючерс, так би мовити, на спеціаліста високої кваліфікації. я розраховував, що зразу із првцевлаштуванням можна буде шукати шлях переходу статусу на робрчу візу, тому дуже прошу підказати, які проблеми у нас попереду, дякую!

1) мені здається що медсестрою працювати не вийде — це окрема ліцензія, яка не перетинається по навчанню з лікарською. Тобто навіть з лікарською ліцензією не вийде. Що точно може вийти це працювати асистентом медсестри — undersköterska
2) «The main rule is that you should apply for and have been granted a work permit before entering Sweden.»
www.migrationsverket.se/...​mployed/How-to-apply.html
Шляхи як залишитися є у тих хто отримав біженство, наявність роботи там один із критеріїв. Але з цією директивою реально не зрозуміло які шляхи. А біженство я так розумію що українцям не дають, дають по цій директиві

Пан нижче добре за мене відповів:) директива, це не повноцінний вид на проживання, а тимчасовий для захисту. Він не розрахований на довгострокове надходження, тому і не буде плюшок які доступно резидентам повноцінним.

До речі без контракту на роботу в Швецїї, ви наврядчи навіть банківський рахунок відкриєте тут з директивою захисту. Бо треба контракт в банку показувати

Там не люблять хабарництва, це точно.

Могу порекомендовать книгу Майкла Бута «The Almost Nearly Perfect People» (Behind the myth of the Scandinavian utopia). Там автор, в том числе, пишет о налогах в «Скандинавском раю» :-)

Ну моя — эт само собой :-) Но у меня про Европу в целом. А вот у Майкла Бута подробно именно про Скандинавию. И очень много о психологии жителей, экономике и образе жизни.

Дуже дякую, обов’язково почитаю. Але зараз хотілося б почути більш практичні речі пов’язані з поточною ситуацією, а не загальні міркування.

Підписатись на коментарі