Чому айтівці втрачають кваліфікацію і що з цим робити

Привіт, мене звуть Микита Нагаткін, я головний директор і співзасновник IT-компанії Digis. Уже більше 9 років я працюю в ІТ-сфері й разом із командою роблю проєкти для відомих компаній, зокрема BlaBlaCar, HubSpot, Pwc та інших.

У 2022 році я увійшов до списку топ-30 Forbes Europe до 30 років. У 2021 році посів перше місце серед топ-50 підприємців Одеси та друге, як найкращий ІТ-роботодавець України серед компаній від 100 до 1000 осіб.

Я все це перераховую, щоб трошки пояснити, чому я обрав тему цієї статті саме таку і звідки беру свої спостереження за галуззю. Сьогодні я б хотів поговорити про досить непопулярну, але поширену для ІТ-сектора проблему, а саме — кваліфікацію айтівців, і чому вони її втрачають.

Як і представники будь-яких інших професій, деякі розробники під впливом різних факторів перестають розвиватися й слідкувати за розвитком індустрії. Колись надпрогресивні й інноваційні, вони з часом припиняють здобувати актуальні навички, а тому або не мають попиту серед роботодавців. Дехто й взагалі вирішує зовсім змінити рід діяльності.

У цьому тексті ми спробуємо зрозуміти найпоширеніші причини втрати кваліфікації, хто з спеціалістів найчастіше з нею стикається, а також те, що можуть робити як самі айтівці, так і їхні роботодавці, щоб подолати цю проблему.

Останні 10 років у ІТ-сфері відзначаються кадровим голодом через загальносвітову тенденцію цифровізації. Тому запит на програмістів значно зростає, але їхня кількість суттєво не змінюється. Як можна побачити з аналітики на сайті DOU, кількість пропозицій в ІТ-кластері за березень-травень 2022 року перевищила показник у 3000 пропозицій, що в 4,7 рази більше за показники 2020 року під час коронавірусу.

Попри велику кількість проєктів і можливостей для реалізації айтівці однаково втрачають кваліфікацію, адже великі IT-компанії регулярно пропонують нові мови програмування, нові бібліотеки та фреймворки, тож навички роботи зі старими втрачають свою актуальність.

Хто з айтівців найчастіше стикається з проблемою втрати кваліфікації й чому

Найчастіше втрачають кваліфікацію розробники, що працюють на великих enterprise проєктах, зокрема в банківському секторі. Програмні забезпечення в таких компаніях є дуже складними, і це ускладнює (читай — уповільнює, якщо не унеможливлює повністю) процес їх оновлення. Айтівці подібних компаній «засиджуються» на застарілих технологіях, а коли настає час змінити діяльність або компанію, виявляється, що технології змінилися і їм бракує актуальних навичок.

Також на кваліфікацію впливає погане знання англійської й робота у проєктах, спрямованих на українського споживача. Наш ринок значно поступається технологіям США, а відсутність безпосереднього занурення у світовий технологічний простір створює перешкоди в знайомстві з новинками ІТ-індустрії.

Ще одним фактором є емоційне вигорання, яке називають однією з найбільших проблем серед айтівців. Здебільшого тих, хто вирішує назавжди піти з професії, спонукають до цього саме хронічне вигорання, обмежений кар’єрний зріст і нереалістичні вимоги роботодавців. Згідно з результатами дослідження, спільно проведеного платформами TalentLMS та Workable серед айтівців у Штатах, з 1200 респондентів 72% заявили, що планують залишити кар’єру вже протягом наступних 12 місяців.

Що можна робити самостійно, аби не втратити кваліфікацію

Далі поділюся своїм баченням того, як можна виправити ситуацію власними силами.

Мати roadmap професійного росту

Як початківець чи середній спеціаліст, ви маєте розуміти що та коли ви повинні вивчити для отримання нового рівня. Менеджер компанії може за вашим запитом надати цей roadmap.

Деякі компанії, на жаль, ігнорують таку практику або через неготовність інвестувати у розвиток співробітника, що спричиняє велику плинність кадрів, або через відсутність необхідних ресурсів, що зазвичай характерно для маленьких компаній.

У такому разі варто самим провести аналіз скілів, якими володіють розробники на різних посадах у вашій компанії. Так ви зрозумієте, яких знань і навичок вам не вистачає для руху вперед, а потім зможете визначитись, де і як їх здобувати.

Змінювати робочі проєкти

Якщо ви відчуваєте, що «засиділися» на одному проєкті чи втомилися від напрацьованих технологій, варто звернутися до свого безпосереднього керівника або в цілому до компанії задля зміни проєкту та обов’язків.

Такі можливості найчастіше є в молодих компаніях, там, де постійно розробляють нові продукти та запускають стартапи, або ж диджиталізують enterprise продукти з нуля.

Опановувати нові технології та інструменти

Постійна робота над професійним розвитком розробника може запобігти втраті кваліфікації. Варто вкладати сили в те, щоб опановувати нові інструменти, підключати нові бібліотеки, читати новини на професійних ресурсах, як-от DOU про українське ІТ і, наприклад, TechCrunch, щоб орієнтуватися у світових новинках IT-ринку та практикувати розуміння англійської.

Окрім того, важливо бути частиною професійного ком‘юніті й обмінюватися досвідом досягнень і факапів з колегами зі сфери.

Як компанії можуть підвищувати кваліфікацію співробітників

Не все своїми руками. Дещо для прогресу айтівців можуть робити і компанії.

Підтримувати емоційний стан працівників

Варто більше уваги приділяти емоціям співробітників, особливо зараз, під час повномасштабної війни, щоб колектив був мотивованим, отримував насолоду від роботи та перебував у нормальному психоемоційному стані.

Керівники маленьких компаній можуть самостійно спілкуватися зі співробітниками, це доволі просто реалізувати. Але коли штат розростається, варто подумати про окрему людину з відповідними навичками.

На Заході, наприклад, набуває популярності посада Chief heart officer — це людина, яка зосереджує увагу на особистих бесідах зі співробітниками й стежить за тим, що впливає на їхню задоволеність роботою в компанії.

Допомагати розвивати професійні навички працівників

Потрібно знайти можливості для розвитку розробників й створити для них відповідний roadmap. У класичному розумінні — це рух від джуніора до тімліда. Джуніор лише починає свій шлях у світі розробки, а його головне завдання — набратися знань, тож він виконує лише поставлені перед ним технічні завдання. Виконання завдань джуном зазвичай контролює сеньйор.

Мідл-розробник самостійно працює з поточними задачами та поставленими процесами, а сеньйор вже починає розробляти, самостійно ставити задачі та навчати джуніора. Тімлід тим часом контролює роботу всієї команди повністю.

Якісний roadmap розкриває шлях і необхідні навички для переходу на наступний рівень кар’єрного росту. А також варто орієнтуватися на таких клієнтів, які будуть сприяти розвитку компанії, яким цікаво інтегрувати нові технології та які розуміються на їх цінності.

Загалом, чим швидше розвивається компанія, тим цікавіші проєкти вона виконує. У прогресивній компанії в айтівців є можливості пробувати себе в різних ролях і з різними технологіями. Якщо в компанії якісно та стрімко зростають співробітники й у неї немає великої плинності кадрів, це вказує на позитивний розвиток усієї організації.

Це, своєю чергою, дозволяє отримувати складніші й перспективніші проєкти від замовників. Тому я й кажу, що рівень кваліфікації розробника безпосередньо пов’язаний з рівнем розвитку компанії.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

79 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Я вважаю, що працівник сам відповідальний за свою кваліфікацію і може не погоджуватись працювати на проектах, які завдають шкоди його знанням/навичкам, адже це протирічить його інтересам. Гарний спеціаліст, який зацікавлений у своїй роботі та кар’єрному зростанні, окрім розвитку безпосередньо на своєму проекті, також витрачає час на те, щоб прокачувати свої скіли поза робочім часом. З іншого боку компанія, яка нехтує професіональними інтересами своїх працівників, має великі ризики втрачати хороші кадри.

Со многим согласен.

Не все задумываются о хорошем roadmap для роста и просто плывут по течению, что я считаю не очень правильным и в дальнейшем часто приводит к выгоранию.

Смена проекта очень часто дает мотивацию развиваться дальше, но тут главное что бы проект позволял это делать, а не наоборот. Часто видел как люди внутри проекта росли на глазах в профессиональном плане. И наоборот если попадаешь на «плохой» проект, пропадает мотивация и руки опускаются что-то делать.

Изучение новых технологий часто сложно и времени не всегда хватает, но от этого не становится менее важным. И возвращаясь к roadmap, он должен быть от части «гибким», но если хотите добиться успеха ему нужно следовать. Так же его составление в условиях войны может отвлечь и дать немного мотивации. Технологии меняются каждый день, но время от времени находить минутку на просмотр «трендов» уж точно не будет лишним.

Статья актуальная очень, особенно сейчас, когда за окном война, казалось бы вообще не до профессионального развития, но все-таки роадмеп какой-то нужно иметь под рукой на ближайшие месяцы, потому что во-первых, нужно отвлекать себя как-то и не терять продуктивность, а во-вторых, пока такое тяжелое время не стоит его упускать и нужно продолжать развиваться, так как ввиду потери экспертизы или ее устаревания легко вылететь на обочину и потом очень трудно будет наверстать упущенное.

Стаття нормальна, потрібно розвиватись у вільний час і не стагнувати, не розумію, чому стільки хейту. Я не одноразово бачив як, компанія активно займається благодійністю. Більш того у перші дні війни однозначно висловила свою позицію.

Не понимаю почему начался сюр на политическую тему под статьей про выгорание. Скорее всего это уже выгоревшие люди 😅.
Что касается выгорания и потери квалификации, то тут такая история:
1) Есть люди, которые работают просто потому, что зарплата выше средней по палате. И их не интересует рост. Такие люди быстрее всего всплывают брюхом к верху. Такие люди даже достоверно не разбираются в той технологии, которую используют в работе.
2) Люди которые работают на больших проектах, стогнируют от того,что там нет новшеств вообще. Опять же все зависит от человека. Кому-то это норма, а кто-то нуждается в развитии и отличным решением будет завести pet-project.
3) Кто -то боится пробовать что-то новое. И тут сложнее всего. Или человеку сложно внимать новым знаниям или он просто не хочет.

В своей 6-ти летней карьере, я предпочитаю вести еще и свой pet-project. Это отличная возможность расти и пробовать новые технологии, так как в проектах (особенно с legacy) это просто невозможно, а так же оттачивать новые технологии добавляя их в свой багаж. Мне это очень помогло прокачать и знания технологий и углубиться в дизайна архитектуры.

Люди которые работают на больших проектах, стогнируют от того

Це як? На стоги перетворюються?

Нагаткін Микита Олегович. Рік народження 1996, Одеська міська рада 8-го скликання: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ПАРТІЯ ШАРІЯ» — список № 17, округ 7.

Коментар відредаговано за порушення правил спільноти

агов, адмінстрація, може краще не будете публікувати статті прихильників шарія, а не редажити коменти, капець

Как не упомянутый вариант, у кого предки чиновники делали геноцид голодомор соотечественникам. Тоже как возможная причина быстрой утраты навыков

В условиях нарастающего потока «новых, улучшенных, теперь с банановым вкусом» технологий и фреймворков нужен какой-то фильтр, избавляющий девелопера от необходимости постоянно учить всю эту постоянно растущую кучу д#₽ма, не имея шансов стать экспертом в какой-то конкретной теме.

Перепрошую, а чи це той самий Микита Нагаткін, що з партії шарія?
www.chesno.org/politician/194984

Того самого зовут Алексей Нагаткин
Этот либо родственник, либо однофамилец

Якщо це так, то це повинно бути тавро на все життя. Коментар відредаговано за порушення правил спільноти

Всілякі відмазки «я нє знал», «я нє понімал» не приймаються. Редакціє, ви публікуєте тексти латентних русофілів?

База.
Шарій завжди просував проросійські наративи і просто п**да якого лиха наробив. Антоніна Бєлоґлазова (а це номер 3 в партії) — буквально неприкрита рашистка, і це не приховувалось, це знали всі. Виключенням є лише 2-3% рядових гівноїдів-активістів, які «не знали», але це якщо вони були аж надто повні хлєбушкі, рівня якихось опустившихся деградованих алкашів або реально малохольних людей з легкою олігофренією.
Відмазки не приймаються, і те що він скаже, що він начебто там донатить на ЗСУ (навіть якщо донатить) теж не приймається. Таке вже відмиєш від себе. Я скоріше пробачу члена «Единой России», аніж члена «Партії Шарія».

Коментар відредаговано за порушення правил спільноти треба гнати у напрямку рузького корабля

-

той самий Микита Нагаткін, що з партії шарія

Коментар відредаговано за порушення правил спільноти

Лол, інститут репутації в ділі, респект.

Ще цікаво: "

Уже більше 9 років я працюю в ІТ-сфері

"
Це з 17 років чи шо?)

Це з 17 років чи шо?)

Я знав і таких.
Одного знаю, що з 16 вже веслував на топ-галері к Києві. Правда років у 18 його вже вивертало від цього — не знаю чи працює він зараз в ІТ.
А з 17 років — взагалі людей з десяток в нульових бачив.
Одногрупник мій на першому курсі у 15 чи 16 років адміном ISP був (його і виперли з коледжу, бо не відвідував пари), а до цього компи збирав і усілякі там локалки у своєму смт. робив.

Судячи з 8 лайків, на ДОУ сидять щонайменше 8 осіб із цієї партії.

Вода для води. Роадмапи для роадмапів. А про що стаття власне?

про що стаття власне?

«я крутий СЕО, а ви тупі лохи, нічого не вмієте, але вимагаєте гроші за так звану роботу»

А про що стаття власне?

как успешно погонять рабов чтобы те не разбежались :)))

фейспалм... это первое чему учат торгующих лицом — представиться и сказать кто ты

Разрешите представиться — заслуженный мастер спорта майор Чингачгук!

Люди є різні. Ви, наприклад, приховуєте своє ім’я та прізвище, а є люди, які прагнуть публічності.
А по суті — не бачу нічого соромного. Коли читаєш статтю (або книгу), то спочатку треба зрозуміти, а хто взагалі автор і варто йому довіряти. Чи ви читаєте лише писанину від noname?

Першу прогу для СМ4 я написав десь 1980-у на 77-у заводі у Запоріжжі. Забавки у школі з МК-51 враховувати не будемо. Здається, треба меньше працювати і більше сидиті на ДОУ і тоді нічого не прогавиш, навіть оте «вигоряння» ))

Трушные айтишники никогда не теряют квалификацию. Трушный айтишник, после напряженного трудового дня полного челенжей, обожает прочесть сотню-другую страниц про новые технологии. И на следующий день сразу начинает с ними работать. Потому что это всё его драйвит

Це ж про скрепних, такі... нестабільні

задовбали тими скрєпні чи не зкрєпні, ти лушччий? можна плять політичрач не тягнути

Ну ок

Заявляю що програмісти не втрачають кваліфікацію з часом

Так, може з’являються 100500 нових фреймворків на день, але на конкретному проекті нічого 100500 раз на день не міняється. І щоб бути актуальним зовсім не треба знати 100500 нових прибамбасів з гітхаба

Концептуальні ж речі роками й часом десятиліттями не міняються.

Те що якомусь цео здається що хтось некваліфікований бо не відстріляв назубок якийсь модний сьогодні і немодний завтра фреймворк — скоріше каже щось про кваліфікацію цео

Ще дещо каже про кваліфікацію цео — коли як спосіб «підвищувати» кваліфікацю «некваліфікованих» наймають якогось Chief Heart-офіцера

нема практики, майстерність втрачається з часом, не швидко, але таки потрохи

Ну як не кодити взагалі роками, то звісно забувається.

А так то ні не втрачається, чому ти так думаєш?
Навпаки майстерність з часом тільки росте

росте досвід, а майстерність ... в плиточника з роками руки можуть почати труситися, і окомір набирати кривизну... але то таке ... в ІТника мараз може міцнішати і ЧСВ рости ... всяке може бути

після читання — стаття в бложик, пару комітів в люблений AI/ML петпроджект на гітхаб...

Попри велику кількість проєктів і можливостей для реалізації айтівці однаково втрачають кваліфікацію, адже великі IT-компанії регулярно пропонують нові мови програмування, нові бібліотеки та фреймворки, тож навички роботи зі старими втрачають свою актуальність.

А кстати, что там нового появляется в последние годы, что прямо вот так отстать легко, что-то не видно как-то.

JS\TS — вроде вершина эволюции React, там сейчас все и стоит уже лет 7-10, что там каждый месяц нового учить?

Java — все стабильно, медленная эволюция

.NET — выходит новая версия раз в год, но изменений там мало, обычно на час чтения what’s new

Python/Django — все стабильно

AWS\GCP\Azure — вроде уже тоже стабилизировались

У 2022 році я увійшов до списку топ-30 Forbes Europe до 30 років. У 2021 році посів перше місце серед топ-50 підприємців Одеси та друге, як найкращий ІТ-роботодавець України серед компаній від 100 до 1000 осіб.
Я все це перераховую, щоб трошки пояснити, чому я обрав тему цієї статті саме таку

Это очень круто, но с точки зрения этого форума, те, кто прошел кодинг интервью в гугл, все же круче. Поэтому советы бизнесмена — хорошо, но пойти решать литкод — лучше.

Лямбди, ще один фреймворк щоб автоматично створювало CI/CD, тулза для менедження тулзи яка менеджить кубкрнетес.
Всякі fly.io, robotic process, нові фреймворки для авто тестів які піднімуть твій кластер з тисячі функцій локально (тільки треба мінімум 64гб памяті).

Мови-фреймворки треба вчити на самому початку розвитку, і це дійсно не потребує дуже багато часу. Тому саме в цьому контексті дійсно «далі вчити нічого».

Тому візьміть будь яку прикладну тему зі сфер machine learning, security. Або, наприклад, спробуйте опанувати створення літальних апаратів — це реально зробити самотужки. Да будь що! Головне — щоб з прикладним корисним результатом.

Знайти баланс

Вічно навчаєшся — доцент-теоретик, який без дзвінка другу не зробить літкод ізі, але візьме похідну другого порядку)
Тільки працюєш у ентерпрайзі — відстав від теорії і треба брати саббатікал

Ідеально мати таски які добре підходять під скіли, потихеньку брати важкі/незнайомі таски, небагато часу (робочого!) — вчитись

Ще час це найцінніше. Мінімізуйте мітинги у тімі які не мають профіту. Замість ретро — набагато краще посидіти на stackoverflow або послухати конфу на ютубі.

А де композиція потіку мислення від «^Ма[пм]а програміста$» ?? )))

^Ма(вп|м|п)а програміста$

Питання — в наявності часу. Нові технології на проекті? А естімейти це враховують? Зазвичай ні. Тому — вчись після роботи та в вихідні. Пара трійка таких проектів — і з «новими технологіями» буде пов’язана асоціація — «знову впахувати у вільний час»

Якщо є мотивація то буде впахувати.
А якщо людина досягла того чого бажала?

Нові технології на проекті? А естімейти це враховують? Зазвичай ні. Тому — вчись після роботи та в вихідні.

В таких условиях в 100% случаев разработчик начинает выживать на проекте, комитит первое же решение из стэковерфлоу для того чтобы закрыть задачу и взять быстрее другую. Обучения новому фреймворку не происходит потому что постоянно выбираются неоптимальные средства решения в рамках самого фреймворка. Потому что 80% любого фреймворка это всегда мусор, а нужно научиться выделять эти 20% и строить на них лучшие практики. В результате выходит такое глючное гавно на «новых фреймворках», что лучше бы уже команда писала на знакомом им jquery.

Именно так.
за небольшим исключением что проектов что людей

Организация разработки обычно такая и есть:
10 лет такого стажа — «и потерял квалификацию»

комитит первое же решение из стэковерфлоу для того чтобы закрыть задачу и взять быстрее другую

Это если на проекте нету oss scan :-)

для того, щоб такого не було, є коде рев"ю, де більше досвічені колєги роз"яснюють політику партії

Некогда играться в

коде рев"ю
де більше досвічені колєги роз"яснюють політику партії

весь остальной опыт в мире не поможет, при отсутствии опыта с новым фреймворком

політику партії

не объясняют, а строгим образом формализуют в кучу внутренних документов обязательных к исполнению еще до начала проекта. такое делают в Украине единицы компаний.

так не працюйте в шаражках, де куяк-куяк і в продакшен

є емоційне вигорання, яке називають однією з найбільших проблем серед айтівців.

Я б уточнив що це втрата емоцій від роботи. Тобто вона більше не драйвить. І це нормально, люди дорослішають, розуміють що всіх грошей не заробиш, всіх похвал не отримаєш і що треба жити зараз. І робота відходить на 3 чи 10 план)

У класичному розумінні — це рух від джуніора до тімліда.

А далі що? До ліда дорости це в середньому 6-8 років.
Пахати лідом в два рази більше щоб мати на 20% від сіньора(і то не завжди)?
Чи пахати Х3 від сіньора і стати архітектом, в якого буде максмимум +30-40% від сіньора?

З часом наступає розуміння що все можна вивчити якщо треба і що краще працювати з 9 до 5 на стабільному проекті з грошима (аля ентрепрайз) ніж напрягатись ради чужого бізнесу.

Це, своєю чергою, дозволяє отримувати складніші й перспективніші проєкти від замовників.

А рядовому деву що з того? Ну піде на 6500 замість 7000, це сильно щось міняє?
І що простому деву від того що прослойка продасть його за 9к а не 11к?

да ладно, а як же бути із лідами в 23 роки?

Пахати лідом в два рази більше щоб мати на 20% від сіньора(і то не завжди)?
Чи пахати Х3 від сіньора і стати архітектом, в якого буде максмимум +30-40% від сіньора?

а далі пробувати смак зайчатини і працювати сенйором на двох проектах і отримувати Х2 за роботу 2/3 + 2/3 від власного потенціалу. Або Х1.5 за 2/3 + 1/3

А далі на рибалку або зайчик
А так скоротять як не ефективного

72% заявили, що планують залишити кар’єру вже протягом наступних 12 місяців

Ну дуууже перекручені слова зі статті)

Там є інформація, що «72% of employees working in tech/IT roles are thinking of quitting their job in the next 12 months»
Що банально означає намір змінити одну компанію на іншу. Якщо взяти таку статистику тільки по Каліфорнії, то, мабуть, будуть всі 99%, бо там девелопери міняють google на facebook, microsoft на amazon, apple на uber і т.д. ледве не кожні пів року.

ненароком зайшов на доу, прочитав статтю і втратив кваліфікацію :(

хто винен і шо тепер робить?

Он был таким же айтишником как и все, но однажды ему прострелили колено...

На Заході, наприклад, набуває популярності посада Chief heart officer

а в нас, інвестняні

робота у проєктах

втрачається кваліфікація пєйсатєлєй ДОУ, а нє, це новий прауопиз, сарян

не зрозуміло що авторо розуміє під «кваліфікацією». Ось це абзац "

Попри велику кількість проєктів ...

" Чому нові технології = втрата кваліфікації. Здається навпаки. І через деякий час "

Опановувати нові технології та інструменти

" — тоб-то те що хочуть «галери» виявляється вже добре

Тут цікава ситуація "

Найчастіше втрачають кваліфікацію розробники

" — ну а досконале знання доменної зони це хіба не «кваліфіція»

не зрозуміло що авторо розуміє під «кваліфікацією». Ось це абзац "

складність і кількість проектів росте швидше, чим кількість гребців які можуть гребти

Хз про какие роадмапы говорит автор, но там Blizzard за 20 лет не смогли родить обычный ранкед со старым как мир MMR рейтингом, к WC3 (2002 год выпуска, ага).

этим обычно безработные занимаются

Теж помітив, що як робота почала набертати оберти, — забив на те, що пиляв і повертатись нема бажання поки що

Если у тушки есть опыт 3 года, и тушка будет тратить по часу в день на только лишь чтение книг «про» серии, то тушка будет сильнее чем 90% всего нашего аутсорса.

Ок, нехай людина працює в ентерпрайзі 10 років. Де тут втрата кваліфікації? Навпаки, для своєї роботи вона дуже кваліфікована. То лише аутсорс менеджменту хотілося б щоб кожного місяця додавались базворди до резюме, так легше впарювати замовнику.

То лише аутсорс менеджменту хотілося б щоб кожного місяця додавались базворди до резюме

Насправді, ні. Навпаки, менеджменту може бути вигідно, що у працівника застаріла кваліфікація — менше ризиків та спокуси «перебігти через дорогу» на «+500».

72% респондентів планують залишити кар’єру протягом 12 місяців

Бездарний менеджмент? Та ні, не може бути! То в них внутрєнній конфлікт.

Щось мені підказує, опитування проводилося в дуже обмеженому колі компаній, і щось їх між собою об′єднує. Що?

Не видел ни одного топика без вашего комментария.

его комментарии бывают вместительнее самих топиков

Я читаю його коментарі замість PR-статтей.

Підписатись на коментарі