Потрібна стратегічна порада на важливому життєвому етапі

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Доброго дня,

мені 46, маю 3 дітей (4, 7 та 14), щойно по програмі «United for Ukraine» виїхали в Америку.

Все життя працював технологом в харчовій галузі, але так склалося, що зараз працює дружина (з 9ї до 17ї) і я доглядаю дітей... Найменшу візьмуть в школу тільки на пів дня, то ж шукатиму з вересня якийсь підробіток у другу зміну.

В тому, що я пішов вчитися на харчові технології найбільше «винні» мої батьки, які є дуже простими людьми без вищої освіти і їхнє «йди на харчове, голодний не будеш» в той момент остаточно схилило шальку терезів...

Але... ;)

В молоді роки у мене була схильність до навчання (школа, технікум та Львівська політехніка з відзнакою) і незрозумілий потяг до комп’ютерів зокрема :)

Тому, прошу шановне товариство форумчан про добре осмислену і виважену пораду.

Я хочу спробувати освоїти якийсь ІТ напрямок, який:

— динамічно розвивається (фахівці даного напрямку користуються попитом);

— дозволить працювати дистанційно;

— по можливості не потребує глибоких фундаментальних знань (це зайвий час і не факт, що моя підстаркувата сіра речовина на це спроможна...). Проте, перші два пункти в пріоритеті.

Прохання не писати емоційні та на вашу думку дотепні короткі відповіді.

Чекатиму осмислених листів із фактами (перш ніж писати, подумайте, що ваша порада може бути вирішальною і ви зміните як моє життя, так і майбутнє моєї немаленької сім’ї...).

Дякую ;)

P.S. Дякую всім за поради. В черговий раз переконався, що не вартує сильно зациклюватися на своїх планах, доля постійно дарує сюрпризи... Знайшов роботу супервайзером на хімічному підприємстві в передмісті Milwaukee. Як виявилося, в USA не вистачає людей із досвідом у виробництві. І ця тенденція тільки погіршується...

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ахаха, тобто спочатку винні були батьки, потім будут винні хлопці с ДОУ.
Порада № 1: 46 рочків — гарний вік щоб взяти відповідальність за себе.
Порада № 2: Шукай сайти з пошуку роботи (запитай комьюніті де ти живеш), там дивись на вимоги. Де вимоги / зарплатня сподобається — туди й йди. Це Штати, ЗП далекобійника може бути вище ніж програміста.

Порада номер 1. Вчить англійську, а поки не вивчили, встановить в браузері Grammarly або його аналог. Бо якщо ви мешкаєте в United States та не можете написати United, то з вами щось не те і дуже бажане, щоб ваш респондент не дізнався про це із першого рядку в вашій комунікації.

Порада номер 2. Йдіть прямо зараз працювати офіціантом у якийсь мережевий ресторан, але бажано не McDonalds, а щось типу Applebee’s, IHOP, Olive Garden, чи Panera Bread. Або в супермаркет, але не касиром, а щось типу Deli Clerk або Technician. Туди не важко влаштуватися та можна працювати за гнучким графіком та парт тайм. За декілька місяців у вас буде якесь розуміння того як працює харчова галузь у США, що вам потрібно для того, щоб влаштуватися на посаду схожу на ту, що ви обіймали в Україні, та взагалі чи ви туди хочете йти. У найгіршому випадку ви нічого не втратите і заробите якусь копійчину.

Чому на IT? Тому що із вашими даними та умовами 1,2,3 що ви навели, вам доволі тривалий час доведеться конкурувати з українцями, що зараз знаходяться в Мукачеві або Кременчуці, та згодні працювати за ставку меншу за мінімальну погодинну оплату у вашому штаті. Ваша локація в США надасть вам конкурентну перевагу у цій сфері дуже не скоро, лише тоді коли у вас буде ідеальна англійська та високий рівень володіння фахом.

В Україні йдуть в ІТ, зокрема, щоб працювати на західному ринку. В США Ви можете працювати на цьому ринку в будь-якій професії.
Ви пробували дізнатися, чи Ваш досвід технолога хоч трохи релевантний в США? Якщо релевантний, то є варіант, підтягнувши мову, зайти досвідченим працівником в харчову промисловість, а не з нуля в ІТ.

Через несколько лет он вас обвинит, что вы ему не ту пораду дали.

стратегічно пораджу почати із вивчення американського ринку вакансій для спеціалістів з харчових технологій. країна велика, жителів багато, ішсх усі їдять. може виявитись, що і технологи їм потрібні, а в тому, що потрібні управлінці в харчовій галузі я впевнений на всі сто;)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

P.S. Дякую всім за поради. В черговий раз переконався, що не вартує сильно зациклюватися на своїх планах, доля постійно дарує сюрпризи... Знайшов роботу супервайзером на хімічному підприємстві в передмісті Milwaukee. Як виявилося, в USA не вистачає людей із досвідом у виробництві. І ця тенденція тільки погіршується...

Так а як залишитись?
На скiльки Вам пароль дали на рiк чи два?
Ось термiн його дії скінчиться, що тоді?
Уряд США має повне право попросити виїхати з країни.
Юристи кажуть що можна попросити подовження паролю, але для цього потрібне якесь обгрунутвання а не просто так (наприклад незакінченне лікування або якісь незакшнченнш справи з документами які потребують перебування на території країни то що).
Спокчатку була надія що можна буде отримати «стастус». Як це вже було два рази на початку (коли люди заїхали через Мексику). Але з тих пір ніяких новин або натяків на це нема.
Що у Вас кажуть про це?

пароль дали на 2 роки. Вже зараз можна подаватися на возз’єднання сім’ї, якщо маєте родичів. Доки йде розгляд справи, вас не повинні попросити назад, навіть якщо програма закінчиться. Для різної близькості родичів різні таймінги (загалом триває від 2 до 10 років). Теоретично після закінчення програми має бути фільтр, яким відбиратимуть потрібних людей (працювали, платили податки...) і для яких можуть передбачити якусь змогу залишитись.
Це те, що офіційно і говорять люди, які довго в Америці.

Теоретично після закінчення програми має бути фільтр, яким відбиратимуть потрібних людей (працювали, платили податки...) і для яких можуть передбачити якусь змогу залишитись.

В США теоретично не працює, потрібен закон. Ви погано розумієте як працює імміграційне законодавство в США.

Раджу ніколи не вірити IT пропаганді!

Порада номер 1. Вчить англійську, а поки не вивчили, встановить в браузері Grammarly або його аналог. Бо якщо ви мешкаєте в United States та не можете написати United, то з вами щось не те і дуже бажане, щоб ваш респондент не дізнався про це із першого рядку в вашій комунікації.

Порада номер 2. Йдіть прямо зараз працювати офіціантом у якийсь мережевий ресторан, але бажано не McDonalds, а щось типу Applebee’s, IHOP, Olive Garden, чи Panera Bread. Або в супермаркет, але не касиром, а щось типу Deli Clerk або Technician. Туди не важко влаштуватися та можна працювати за гнучким графіком та парт тайм. За декілька місяців у вас буде якесь розуміння того як працює харчова галузь у США, що вам потрібно для того, щоб влаштуватися на посаду схожу на ту, що ви обіймали в Україні, та взагалі чи ви туди хочете йти. У найгіршому випадку ви нічого не втратите і заробите якусь копійчину.

Чому на IT? Тому що із вашими даними та умовами 1,2,3 що ви навели, вам доволі тривалий час доведеться конкурувати з українцями, що зараз знаходяться в Мукачеві або Кременчуці, та згодні працювати за ставку меншу за мінімальну погодинну оплату у вашому штаті. Ваша локація в США надасть вам конкурентну перевагу у цій сфері дуже не скоро, лише тоді коли у вас буде ідеальна англійська та високий рівень володіння фахом.

Тут писали про школу портноіа, хтось має досвід порівняння її, та якихось онлайн курсів, типу прометеуса чи курсери?

Хочу іти в лікарі. Порадьте актуальну спеціальність. І курси. Дякую.

Хочу іти в лікарі. Порадьте актуальну спеціальність. І курси. Дякую.

В США це дуже довго і важко. Step 1 -> Step 2 -> OET -> Step 3 -> residency matching -> 3-4 years in residency (якшо дуже повезе потрапити -> зарплата буде 60k в рік). Тобто, якшо ти дуже розумний, маєш медичну освіту в Україні і не дуже ще старий і в тебе є років 5-6 на те щоб пройти цей шлях. Це тобі не в FAANG потрапити...а набато важче, це реально треба дуже любити і неуявляти своє життя без цього.

Це був сарказм

60к якось дуже мало. Я дивився зп РСР в Остіні 200к...

Ти говориш про doctors, які вже вивчились 5-6 років у мед универі (місцевому) + 3-4 роки у medical residency. Зарплатня 60к це зарплатня для лікара у medical residency, яку обовязково пройти навіть якшо у тебе було 20 років досвіду в Україні.

Не знав цього нюансу, таки біль....

Офф-топ.

Чому ми українською пишемо США?
Мало б бути Об’єднані чи З’єднані Штати Америки? Тобто ОША, або ЗША.

Сполучені Штати Америки

Таки так. ОАЕ — United Arab Emirates, чому ж тоді США..

стратегічно пораджу почати із вивчення американського ринку вакансій для спеціалістів з харчових технологій. країна велика, жителів багато, ішсх усі їдять. може виявитись, що і технологи їм потрібні, а в тому, що потрібні управлінці в харчовій галузі я впевнений на всі сто;)

У вашому випадку краще за все опановувати англійську та тестування.
Зараз в айті не залишилось низеньких сходинок, які б дозволили швидко увійти безпосередньо в розробку. Навіть там де раніше на фронтенде були лише прості мови для верстки сайтів, і багато людей входило в айті через нього, зараз там наворочені фреймворки, які потрібують від людини, не знайомої з програмуванням, надзусиль задля опанування.
Онлайн школи на кшталт Portnov Computer School можуть бути правильною стратегією для початку кар’єри тестувальника. У них є безкоштовний курс для початківців.

Что насчет языка? Без языка туго будет, надо хотя бы на ломаном научиться общаться.
В США много работы, на всех хватит. Вы главное чему-нибудь научитесь.
Работа тестировщиком это самое простое что есть в IT. Есть разные направления (функциональное, интеграционное, автотесты и тд).
Также есть вариант — support, helpdesk (tier 1,2,3). Это когда нужно с клиентами работать, рассказывать почему что-то не работает, и координировать с девелоперами / менеджерами.
Есть вариант Technical Writer — это тот человек который пишет документацию на основе технических данныых.
Можете попробовать поизучать базы данных, посмотреть в сторону Data Engineer / Database Architect.
Есть также профессии из серии Site reliability engineering.
Еще Security Analyst / Security Engineer

свій рівень іноземної мови оцінити важко, приблизно середній рівень, можливо трошки нижче. При роботі з іноземцями та у поїздках за кордон давав собі раду...

Люди, дякую всім за коментарі. Після двох місяців в Німеччині і вже двох в Америці я не сподівався, що так скучив за нашим срачем :) Дякую

Декілька уточнень:
— в жодному разі не звинувачую батьків, я їх люблю. Просто я ще люблю комп’ютери, а вони їх ніколи не любили і не розуміли... Загалом харчовий напрямок я люблю (я ще в школі сам робив лікер, квас, вино, карамельки з цукру і т.д. — любив придумувати рецептури), але чомусь не щастило із керівництвом, було в моїй кар’єрі декілька керівників-потвор;
— Англійською колись говорив, 7 років працював з іноземцями в Нестле-Україна у відділі розвитку нових продуктів, треба трошки практики тут... А помилки часом роблю, маю такий недолік. Тому всі важливі документи чи листування 2-чі вичитую.

Якщо узагальнити рекомендації, отримані тут і на інших форумах, мабуть спробую освоїти декілька початкових курсів (згадати математику, наприклад uk.khanacademy.org, потім CS50, радили спробувати тестувальника ПЗ, на прометеусі є безкоштовний курс, також SQL).

Що ще можете порадити чи заперечити із вище наведеного як базу для подальшого розвитку?

згадати математику, наприклад uk.khanacademy.org, потім CS50, радили спробувати тестувальника ПЗ, на прометеусі є безкоштовний курс, також SQL

Great Plan, коли це все пройдете вам якраз буде 47-48, а завдання «кимось працювати віддалено в IT» так і не зрушить з місця.
Може варто почати з дослідження ринку і вашого у ньому місця, щоб не вчити зайвого витрачаючи час?

Ну мені тому й здається, що харчпром вам подобається більше ніж компи. Якби було інакше то так чи сяк за 30 останніх років ви б стали айтішніком незалежно від вузу. Тому мені дивно чому раптом хочете перегорнути все і піти в айті. Якби був на вашому місці, я б старався по максимуму використати досвід у харчпромі.

Якщо таки айті чи не бачите як інакше — то секрету нема. Just do it. Задайте собі якусь конкретну мету, яка вам подобається, там вебсайт рецептів написати собі, кулінарний помічник для телефона чи якусь гру для дітей. Пишіть код кожен день і через півроку-рік знайдете роботу.

Тобто харчовий напрямок у США не хочеш розглянути?

Пропоную подивитись це (школа тестування Міхаїла Портнова у США) www.portnov.com
У нього багато відео на ютуб про життя у США, трохи про його школу, та інше. В цілому виглядає непогано, особисто в мене викликає довіру.

Идти обращаться за помощью к русскому миру сразу после того, как переехали в США, спасаясь от войны, начатой русским миром — так себе план.

Пан Портнов має відношення до руского міра тільки як іммігрант, який за тридцять років не зміг здихатися його в побуті, на рівні оселедця з картоплею та пісень Окуджави. Він повністю на боці України ї головне він проти росії, він проти руского міра в самій його суті. Про що неодноразово і дуже емоційно казав. Він підтримує Україну як може.
Він загалом доволі мудра людина.
Його курс крутий і професійний, судячи з програми і відсотку працевлаштувань.

Ні, він сам втік від цієї гидоти доволі давно, ще із совка.

Не знайомий з ринком США, але взагалі: якщо загальний настрій спробувати, то чому б ні. Оберіть цікавий вам напрямок (бажано достатньо трендовий — ті ж JS, Java, PHP користуються попитом будь-де), подивіться вакансії, відвідуйте співбесіди. Навіть якщо в процесі навчання зрозумієте, що не подобається/важко, витрати часу та грошей будуть вельми скромними. ІМХО, англійська у США і сама підтягнеться, приділіть увагу саме технічним знанням та підготовці до співбесід

Почати ніколи не пізно, якщо відчуваєте що це ваше і вашої сірої речовини все ж вистачить ( з самоіронією у вас все добре, це вже позитив). В перспективі через кілька років буде стабільна, непогано оплачувана робота, ще й можливо дистанційна)
Але тут декілька але, як завжди. Все ж вчитися доведеться, незалежно від напряму, який ви оберете — програміст, тестування, бізнес-аналіз тощо. Тож краще мати якісь заощадження на період навчання, або працювати паралельно. Бо навчання та пошук роботи можуть зайняти кілька місяців, а то і рік. Тому аби не сильно стресувати через нестачу грошей і вчитися спокійно, краще себе підстрахувати.
По-друге, є кілька напрямів, які не потребують глибоких технічних знань, то певно для початку краще обирати щось з них. Але всі потребують притомної англійської. Тож якщо є складнощі з цим, то варто відразу інвестувати в анлійську. Ну і певно варто отримати якусь профільну освіту, хоча б закінчити якісь курси. Щоб резюме було не зовсім нуляче.
Ну і по-третє, звісно, шлях може не бути таким аж гладким. Можна навіть нарватися на ейджизм, та всілякі інші ізми. Але варто пам’ятати, що не боги горщики ліплять, в айті цінується передусім наполегливість та знання, а не вік. Якщо будете йти до мети, то роботу знайдете.

Uniting for Ukraine
До united ще ой як довго і далеко.

Відповідно це наводить на думку про знання англійської
І можливо уважність яка важлива для тестувальника

всі бар’єри в голові

в мене знайомий канадець 60+ вивчив ios на пенсії і працює собі в задоволення, звісно вигрібає і ейджизму і всякого лайна від всяких дибілів, але хто не цукровий — не розтане

єдине що маєш розуміти — що одного бажання звісно мало, потрібен твій час і багато.

Чи програмування саме те що тобі треба — теж питання, я не знаю і ніхто за тебе не знає. Не в програмуванні справа. Чому не пожежником чи в харчпромі чи свою справу? всі мрії теж в голові. Я б не тягнув український менталітет в америку, може варто подумати які америка дає можливості яких не було в Україні. Якщо після цього справді відповідь — айті, то вйо. Всі бар’єри в голові

ПС

найбільше «винні» мої батьки

може тобі не сподобається, але правда в тому що ні, твої батьки в тому не винні, дивно таке читати

А чому Ви так впевнені «що не винні», та ще й так «беззаперечно» ?

У «молодому» віці (і не тільки) вплив батьків може бути настільки сильним, що люди роблять зовсім не те що самі бажають. Бо не вистачає свого досвіду та впевненості.
Навіть весілля грають по «батьківському бажанню».

Наприклад, я хотів «пити гуляти, та нічого не робити» :)

бо після пубертатного віку — кожен сам собі хазяїн

Коли люди роблять не те що самі бажають, то це не тому що батьки винні, а тому що мабуть ще не досить незалежні щоб показати батькам дулю й зробити як бажають. Батьки тут аж ніяк не винні, що хтось не досить незалежний. Ніхто ж не жене людей в уні під дулом пістолета

Не хочу це на автора проектувати, без образ

Коли люди спихують відповідальність за своє життя чи щось на батьків, це трохи подитячому.

Кожен сам собі винен за свій вибір і за минуле, навіть якщо це помилки чи так здається

Батьки тут аж ніяк не винні, що хтось не досить незалежний.

А хто ж виховав таку дитину, що вона не досить незалежна, хіба не батьки?
Крім того, до 18 років людина не вважається повнолітньою, тобто ще не несе за себе повної відповідальності, це ж мабуть не просто так, психіка ще незріла. А рішення про вступ до ВУЗу може прийматися у 17 або навіть і 16 років. Це ще дитина, яка від батьків залежить, тому і вплив батьків дуже суттєвий.

Не мішайте юридичне право й відповідальність за власне життя

Діти дуже рано вчаться казати «не хочу» й «не буду»

Під впливом батьків != рішення батьків. Хотів і не пішов під впливом батьків — зробив свій вибір. На той час правильний цілком. 30 років тому хороша їжа була в дефіциті, а айті цього вашого й духу не було, тут нема про що навіть сперечатись. Тим не менш це власний вибір і власні наслідки.

Не мішайте юридичне право й відповідальність за власне життя

Одне випливає із іншого. Юридичне право тому і обмежує неповнолітніх, наприклад, тим, що їм не продають алкоголь, бо вони ще не відповідають повністю за власне життя.

Під впливом батьків != рішення батьків.

Про рішення батьків наче і не йшлося, автор написав що батьківські наставлення

остаточно схилило шальку терезів

Хороша їжа була в дефіциті не тому що технологів не вистачало, а тому що сама їжа була в дефіциті. А персональні комп’ютери якраз почали з’являтися, це було дуже цікаво, не те що зараз, коли комп’ютери і смартфони звичайна річ. Взагалі-то по нормальному і йдуть навчатися на те до чого «душа лежить», тоді щось виходить.
Тому це не зовсім власний вибір, це вибір, зроблений під тиском. По-перше, під авторитетом батьків типу «слухай мене, батько прожив і знає життя, хуйні не скаже». По-друге, фінансова залежність. Ось так просто, не захотів — не пішов у харчовий, а пішов на електроніку навчатися, так?. А що як треба в інше місто переїхати? Хто буде оплачувати все це як не батьки?

Только иногда это доходит до маразма. Американское юридическое право разрешает служить в армии с 18 лет, а вот алкоголь покупать можно только с 21 года. Где логика? Где разум?

Служба в армії не викликає залежності і не шкодить здоров’ю за вийнятком професійних ризиків.

Всё не всегда бывает так просто. Иногда позиция родителей может быть такой: «Ты идёшь на эту специальность или выметаешься из дома, потому что я так сказал(а)». Ну и сами понимаете, что без образования и ресурсов далеко не уйдёшь, разве что классика: армия -> охрана.
Хотела мать,
Чтоб сын её был художник.
Я им не стал,
Я видел всё не так © И. Кучин

Ох, краще не лізти так впевнено у цю галузь, якщо звісно в вас не має хоча б базових знань по псхиології та хоч яких цікавих думок з філософії, інакше ви просто розповсюджуєте дезинформацію.
Бо ви зараз торкнулись дуже складної психологічної теми про вплив батьків на дітей й філософської теми про свободу волі й так далі.
Я б сказав що ви даєте дуже просту відповідть на дуже складне питання.
Та й не просто так автор взяв «винні» у лапки, я думаю він мав на увазі «стали причною» ніж класичне звинувачення.

Так мужчине уже 46) можно было 100 раз работу поменять)

Не факт, не факт . На работі теж було пороблено

чомусь не щастило із керівництвом, було в моїй кар’єрі декілька керівників-потвор;

Може, керівники забороняли роботу змінювати абощо.

Цікаві побажання знайти щось, що «динамічно розвивається» та водночас щоб не витрачати «зайвий час». Якщо щось динамічно розвивається — то витрачати час на нього доведеться куди більше, ніж на якусь сталу технологію, бо там вже всі шишки набиті, гарні книжки написані і успішні розробки загорнуті в готові бібліотеки. А там, де динамічний розвиток — всі шишки будуть твої, книг не буде зовсім, а те, що вивчив за тиждень через місяць застаріє і треба буде вчити нове.

По питанню автора — я б рекомендував йти або в QA або в No Code. І там і там щось невеличке і корисне робити руками можна почати досить швидко, фундаментальних знань комп’ютерних наук не треба, «незрозумілого потягу до комп’ютерів» може вистачити.

Йдіть в харчову промисловість США.

краще в сектор харчових добавок, там є де розігнатися

В Україні йдуть в ІТ, зокрема, щоб працювати на західному ринку. В США Ви можете працювати на цьому ринку в будь-якій професії.
Ви пробували дізнатися, чи Ваш досвід технолога хоч трохи релевантний в США? Якщо релевантний, то є варіант, підтягнувши мову, зайти досвідченим працівником в харчову промисловість, а не з нуля в ІТ.

Один знайомий в 1991-му здається виїхав у Штати, працював парамедиком, купував і продавав нерухомість, потім свічнувся в ІТ. Писав щось на MUMPS, в компанії був CMM Level 3. Було би бажання і шило в сраці.

А якщо в Європі, і не в ІТ, який сектор економіки і які професії краще розглядати?

Водій автобусу. Люди кажуть, що вони IT-вці заробляють стільки ж в Европах.

Все в секторі транспорту: фури, сухогрузи, круїзи, авіатранспорт.

Для начала, по uniting4ukraine вы не можете работать, внезапно, пока не получите разрешение.
Тоесть начать надо с него. А это до года.

та ладно, ніхто і так знати не буде ;)

Та мало того, что фиг его знает как с u4u получить гринкард, еще и проблемы с налоговой поиметь на ровном месте.

46 це вже трохи є, що б там не говорили але йджизм ж всюди. І це зрозуміло, чого брати джуна під 50 якщо можна взяти 20-річного інтерна який буде працювати за досвід і мінімальну зп.
+ моє припущення що з мовою погано значить тільки фізична праця/водій.

Навіть американці кажуть що IT це dead end job і до 40 треба зіскочити в менеджмент/архітектуру

Тому я б казав шукати роботу по тому з чим ви працювали(має ж бути якийсь досвід за 45+ років) і твк попрацювати рік-два. Заодно і мову підтягнете.

Навіть американці кажуть що IT це dead end job і до 40 треба зіскочити в менеджмент/архітектуру

DevOps-ів дорослих ще вистачає

О. Так
Після року з американськими правами в трак драйвери

Чому б не працювати по спеціальності технологом в харчовій галузі? Покажи досвід 25 років (навіть якщо реально менше) і знайдеш норм роботу, зарплата може бути не гірша ніж в ІТ

Чекатиму осмислених листів із фактами (перш ніж писати, подумайте, що ваша порада може бути вирішальною і ви зміните як моє життя, так і майбутнє моєї немаленької сім’ї...).

А персональный бухгалтер и секретарша вам не нужны, чтобы сразу вели ЧПшку по налогам и гугл-календарь по встречам?
Может еще на собеседования вас записать?

Подумайте ще раз і перепишіть коментар

Могу дописать про необходимость отращивания собственных яиц (за 46 лет-то пора бы уже), вместо того чтобы жить в соответствии с инструкциями мамы / каких-то людей на форуме.

Будь ласка, тримайте своє лайно при собі... Враховуючи чого я досяг на сьогодні (сім’я, 3 дітей, збудований будинок у Львові вартістю 150 тис, непоганий проф досвід...), далеко не у всіх такі яйця, як у мене... Я ще до війни почав роботу в Німеччині шукати, знайшов на шоколадній фабриці в Гамбургу, за рік вивчив німецьку до середнього рівня... Чому всі такі злі?.. Я лише запитав поради в людей, маючи сам непоганий життєвий досвід... Ще один доказ розміру моїх...
І останнє, на даний момент я працюю супервайзером на хімічному підприємстві в США. Про таку зарплату більшість ІТ може тільки мріяти...

на даний момент я працюю супервайзером на хімічному підприємстві в США. Про таку зарплату більшість ІТ може тільки мріяти...

а що, яка ЗП? Може є сенс свічнутись.

Первый навык который вам понадобиться в IT — самому искать и читать документацию.
Ну и — вы теперь в Америке, где как известно, все зависит только от вас.

Ваша жизнь уже изменилась. Вы защищены от прилетов.
И потом — зачем вам работать, если жена работает? Займитесь домохозяйством, детьми.

+1
вкладатися в освіту дітей це гарний варіант на майбутне.
PS старшій дитині 14 років — вже може працювати

Через несколько лет он вас обвинит, что вы ему не ту пораду дали.

a) React + Node.js
b) Data Science

b) — не треба так жартувати

В Data Science поріг ще відносно низький, але не настільки як 5-7 років тому, коли після кількох відео-курсів можна було стати джуном навіть тим хто не дружив з математикою.

Якщо в DS він відносно низький, то де тоді високий?

після кількох відео-курсів можна було стати джуном навіть тим хто не дружив з математикою

якщо так, навряд ця людина рухалась по кар’єрі, я пробував трохи підівчитись по DS будучи вже в data індустрії з технічною освітою, де вчив і непогано розумів взагалі різний вишмат, все-одно кинув бо зрозумів, що туди треба дуже багато часу інвестувати, щоб бути скіловим дата-саєнтістом. Можливо після якогось MIT або маючи ступінь PhD тут це вже більш реально.

Та мені вже навіть не смішно, здається що зараз джуном в цій області може піти працювати будь хто, хто знає хоч трохи математики та написав півтори рядки на пітоні.
Індустрія розвивається як розробка десь у 2008 коли вміння використовувати AJAX було чимось особливим.
І якщо в нас в Каразіна навіть екофак вивчав якусь там вишку, то у Львівській політехніці могла й мат.статистика за дефолтом бути окремо.

перш ніж писати, подумайте, що ваша порада може бути вирішальною

Трохи дивна у вас риторика як на 46 років, звинувачувати батьків і питати вирішальні поради в інтернеті. Поради давати не буду, дам рекомендацію :D
Треба розуміти, що перший рік-два-три ви не будете отримувати купу грошей, ІТ це гра в довгу. Якщо бажання йти саме в ІТ, я б мабуть пошукав якийсь community college (в штатах точно деякі є безкоштовні), в 46 років з великою родиною в чужій країні ви не будете шукати компроміс між грошима, родиною та самоосвітою, виграють завжди перші два. В коледжі будете мати ком’юніті та викладачів, які можливо вас кудись зможуть порекомендувати, отримаєте базу та підтягнете специфіку мови, що стосується саме ІТ, навчитесь працювати в команді.

Ахаха, тобто спочатку винні були батьки, потім будут винні хлопці с ДОУ.
Порада № 1: 46 рочків — гарний вік щоб взяти відповідальність за себе.
Порада № 2: Шукай сайти з пошуку роботи (запитай комьюніті де ти живеш), там дивись на вимоги. Де вимоги / зарплатня сподобається — туди й йди. Це Штати, ЗП далекобійника може бути вище ніж програміста.

Чомусь всі пропускають момент, що автора цікавить саме можливість віддаленої роботи. Тут далекобійником не варіант. Ну і певно не для того він робив трьох дітей, щоб потім тижнями їх не бачити.

Вже в USA? Як один з варіантів — тестування
Наприклад PortnovComputerSchool
Добре вчать, швидко знайдеш роботу
Потім навчишся писати скріпти (що майже дорівнює код), ще одні курси і ти вже розробник)

Теоретично все можливо, не варто опускати руки від коментарів які пишуть «всьо пропало».

Найперший і самий очевидний момент — англійська мова, ви не вказали який у вас рівень чи проходили якісь тести на підтвердження рівня і т.д.
Якщо з мовою біда — ось чим ви маєте займатися. Для розвитку цього навику можте влаштуватися на деякий час на будь-яку американську роботу. Хоч бариста в старбаксі, хоч водій в убер, хоч кур’єр, вам головне навчитися добре говорити, читати, писати, розуміти людей, коли це буде, можна переходити далі.

Другий момент — ваш досвід роботи. Є сенс пошукати щось по вашому профілю, не варто конкурувати з нейтів спікерами студентами, які також шукають першу роботу в ІТ і в придачу до того мають купу часу і енергії.
Якщо все ж вирішили йти в ІТ — тут є сенс подивитись на вакансії в техпідтримку, ваш кейс непогано лягає на L1 рівень техпідтримки, але знову ж таки, треба дуже добре знати мову аби зрозуміти, що тобі кричить пенсіонер або на сленгу якийсь ганста.
Є частина вакансії які вимагають ручного документообігу, формувати довідки, заповнювати доки і т.д.

Загалом в США дуже багато різної роботи яка має ± схожий рівень оплати із тими, хто починає свою кар’єру в ІТ.
Якщо ви збираєтесь працювати тільки декілька годин на день, то в ІТ буде дуже важко, так як початківцям треба дуже багато вчитися у позаробочий час + ласне працювати.

Ну если он названия программы по которой вьехал неправильно написал, какой у него уровень англ?

працював технологом в харчовій галузі
виїхали в Америку

тільки я не розумію чому автор не працює технологом в харчовій галузі в Америці???

роботу знайти легко — в кожен ресторан, готель, міні-пекарню потрібен. Хоть в Маямі лети!
мова — думаю B1 більше ніж достатньо. береш технологічну карту і працюєш. по баблу тоже думаю все норм буде.
та люди курьером на велике — вообще без образования — по $16 в час зарабатывают!!!
www.youtube.com/watch?v=ib0NB_gB8gA
посмотрите рейты на апворк и требования — большенство программистов, после вычитов налогов, столько же зарабатывают
Или лучше в ИТ?
youtu.be/9QWmC35qgM4
youtu.be/b7GHGaRZbRk

вангую що рівень англійської нульовий...

та ні, це у вас вангування нульове...

Я не знаю, як там у США, але в Україні дійсно дуже висока конкуренція серед тих, хто бажає війти у айті без глибоких фундаментальних знань. Щоб бути конкурентноспроможним, коли на одну вакансію подається 100-300 кандидатів, потрібно наступне:

1. Гарна англійська
2. Багато вільного часу на навчання (3-5 годин щодня)
3. Розуміння, що навіть якщо ти вже багато чого вмієш як для джуна, пошуки першої роботи — довгий і складний період, який може зайняти 3-6 місяців
4. Перший рік у новій сфері не вийде просто працювати 40 годин на тиждень, потрібно буде виділяти багато вільного часу на самоосвіту

Якщо це ок для людини з трьома дітьми, то шукайте, що саме вас цікавить, який напрямок.

В сша тоже самое, только у каждого нейтива ещё и профильный college за плёчами. А не как у нас, закончил общепит? No one cares

Не обовязково
Знаю 3х співаків каунтрі
Зварювальника
Будівельника
Військових

В офісі иільки двоє з профільною айиі освітою

Английский знаешь? Если да, nocode платформы и фриланс

IT динамічне в обох напрямках. Воно швидко росте, але падає воно ще швидше. Раджу поцікавитись, що таке «криза доткомів», і зрозуміти, що ми зараз на порозі не менш катастрофічних подій в світовій економіці, яка гарантовано зачепить айті галузь, і щонайменше, переполовинить її капітали.

Не рекомендую зараз туди лізти. Перечекайте хоча б рік, залишайтеся тим, ким ви є, і там побачите — чи воно піде у наступний тренд, що буде в тренді, а що з нині хайпового буде безжально відстрілене. І вже тоді приймете рішення, а чи воно того варте, і якщо так — що саме з того вартує уваги.

Будемо відверті, більшість того, що роблять айтішники — лайно, яке застаріває вже за 3 роки. Коли грошей буде менше, а перспективи бізнесу не особливо радісні (влада багатьох держав неминуче підніме податки) — інвестиції в IT можуть скоротитися вдесятеро на рівному місці. Таке вже траплялося. Але ця криза значно більша за кризу 2008.

попри прохання, писатиму все одно:
шансів «освоїти якийсь ІТ напрямок» в даній ситуації на ринку і з поточними вхідними даними — 0, забудьте. З якоюсь дистанційною іншою роботою теж буде важко, скоріш за все доведеться шукати звичайну фулл-тайм onsite роботу і бебісіттера для дітей.

Ми тут можемо лише по українському ринку судити,в Америці своя атмосфера.

На мою думку, спочатку б гарно було промоніторити ті самі напрямки, які «динамічно розвивається (фахівці даного напрямку користуються попитом)» у вашій локаціі, а з того вже вибирати до чого лежить душа, або є якісь початкові навички, бо думаю якщо цікавить якийсь «рокетсайнс», то вивчати його буде морально легше ніж якусь технічно простішу але «індивідуально нуднішу» технологію.
Не знаю, як там в США але, на мою думку, у WEB ніколи не пропадеш.
А взагалі то мабуть перше то англійська ))

UPD:
Перечитав ще раз топік і, враховуючи третій пункт, навряд чи вийде як ви хочете. Або витрачати час і вчити або шукати іншу сферу.

це зайвий час і не факт, що моя підстаркувата сіра речовина на це спроможна

в IT з такими вхідними даними вхід неможливий (особливо в галузь, яка

динамічно розвивається

), адже треба постійно і багато, особливо з початку, вчитися. Хіба в тех сапорт, якщо інгліш на високому рівні

перш ніж писати, подумайте, що ваша порада може бути вирішальною і ви зміните як моє життя, так і майбутнє моєї немаленької сім’ї..

наче не ви вирішували народжувати кожного з 3 дітей, а тепер обережними мають бути інші люди в своїх порадах?

Як в нас люблять всі усих повчати. Що автор топіка, що автор коментаря )))

А деякі люблять беззмістовно пук-сренькнути, як ви.

Змісту нема, то ж нема тих, для кого це може бути змістовно.

Добре вмовили змісту нема, зате є можливість дивитись як людина на рівному місці агресує )

Якщо це агресія, то ви були першим, саме на рівному місці.

Підписатись на коментарі