Как найти комфортный проект без жестких дедлайнов?

Всем привет, я дотнет разраб с пятилетним опытом.

До февраля 2022 года я работал в аутстаффе с немцами 2,5 года и это был мой первый серьезный проект на миддла. Потом пришлось бросить работы из-за войны и через некоторое время я устроился в американский аутсорс и офигел от темпа работы.

Что мне не понравилось:

1) Созваниваться нужно каждый день. С немцами был созвон раз в неделю.

2) В репозитории параллельно разрабатывается несколько проектов и каждая новая задача начиналась в новом проекте. У немцев было два основных проекта, со временем я знал почти все фичи.

3) Жесткие сроки. У американцев часто были задачи которые нужно закончить на этой же неделе. Немцы всегда давали достаточно времени на улучшение кода и покрытие тестами.

В общем через два месяца я ушел.

Хочется найти проект с хорошим work-life balance, без горящих сроков, где можно автоматизировать процессы и работать со временем не более 2-3 часов в сутки

Из того что я понял, это то что Европа лучше Штатов и аутстафф лучше аутсорса и не брать вакансии где параллельно несколько проектов ведутся.

На что еще можно обратить внимание при выборе вакансии и не сильно ли сложно найти такую комбинацию?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Працюйте в своєму комфортному ритмі навіть якщо підганяють.

Шукаєте проект, якому 15+ років. Бажано, щоб написаний він був на чомусь античному типу J2SE 1.4, Perl 5 чи Borland Delphi 6. Зрозуміло, що це буде підтримка, і якісь «фічі» там будуть випускатися ну може раз на пів року. Фактично ви будете копатися в археологічних нашаруваннях різного рівня «протухлості» і весь час перевіряти, чи не зламали чогось в інтеграціях, що справно працюють на Windows 3.1 ще з 95 року. Ви не будете розвиватися, як спеціаліст, абсолютно. Після кількох років ви деградуєте до рівня джуна, і вам доведеться напрягтися, щоб поміняти роботу. Але ворк-лайф беленс — не бий лежачого. На такому проекті можна побудувати будинок, виростити дітей.

Найгірші висновки робляться з узагальнень. Європа — кул, Штати не кул, аутсорс гірше аутстафа... І т.д. У вас вибірка один проект такий, один інакший і ви вже зробили дуже загальні висновки про два величезних ринки праці.
Я б рекомендував знайти такі питання до роботодавця, відповіді на які ще на етапі співбесіди ви будете чітко розуміти про зони відповідальності, темп роботи, фейл-мереджмент і т.д. Якщо вас цікавить темп розробки, то питайте про темп розробки, а не країну походження. Суто моє ІМХО

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Схоже, що німці вас трохи розбалували, а потім ви потрапили в компанію з потогонкою і трохи офігіли від ритму. Треба знайти щось середнє — щоб спринти були нормального розміру, і ніхто не стояв над душею з годинником. Шукайте великі компанії, бажано продуктові, бажано з легасі, які нечасто релізяться. Там якраз буде щось більш-менш.

Как найти комфортный проект без жестких дедлайнов

В Джіні в побажаннях пишеш «хочу комфортний проект з А, Б, В і без ...»
А далі перепитуєш це саме під співбесіди.
А далі мвняєш проекти під час випробувального поки не попадеться проект де справді було так як домовлялись на співбесіді

Проект з бюрократизованого домену, з купою вимог і сертифікації в компанії побільше. Наприклад, медицина чи автомотів. Високий шанс потрапити в ситуацію, коли менеджменту з компанії замовника просто треба освоїти бюджет на аутсорсинг. Робити взагалі нічого не прийдеться цілий фінансовий рік.
Взагалі проекти з досить великих, іменитих компаній майже завжди бюрократизовані і не дуже напряжні.
Звичайно що це про аутсорсинг, на продуктах локальний відділ челенджує з усіма іншими відділами. Всі вставлють один одному гілки в колеса і нудити не вийде.
Також враховуючи загальний спад — вірогідність знижується.

Прям как про мои проекты. Была и медицина и автомотив — никто никуда не спешит так как это не аджаил и всё спланировано намного лучше, чем в том же екомерсе или на банковских проектах.

Мій найкращий проект де було не напряжно і ніхто нікуди не підганяв — скандинавський(норвегія) фін проект.

и всё спланировано намного лучше, чем в том же екомерсе или на банковских проектах

І як ти хочеш спланувати не знаючи навіть які продукти будуть у тренді через пів року наприклад?

Есть какие-то вещи, которые всё равно можно спланировать, но это не делается прикрываясь аджайлом

проект с людьми 40+, семейные, с детьми, которые выходные проводят с друзьями или семьей. Без юных подаванов, вкатывальщиков и формошлепов, которым горит покодить таски забесплатно и за идею на выходных, а еще и зарепортить в слак в 7 утра или в 23 ночи баг или сакцесс стори в проекте. Не израиль и не украинский продукт, зарплаты ниже, «че так долго», «эту багу всего лишь полчаса фиксить», «быстрее, скорее, уже 19ч пятница, это на прод надо еще залить». «Ты многа денег просишь», «компания это второй дом и большая дружная семья»....

работать у нас бальшая честь

Працював на 2 великі американські компанії, на швецьку, на швейцарську, зараз — на UK. І що скажу: найгірше працювалось в великому українському аутсорсі з українським менеджментом.
Вже цікаво?
Так ось, найкраще працювалось в іншому українському аутсорсі із українським менеджментом. :-D

Коли працював аутстафом чи напряму на іноземцев — скрізь було нормально, просто по-різному.

Мораль: від країни мало що залежить. Залежить від менталітету менеджерів та політик та культури компанії.

Головне не працювати на ізраїльських та арабських замовників.

На израильских правда так плохо? А то на джинни их что-то очень уж много в последнее время

Пока ни разу не слышала чтобы кто-то хорошо отзывался об израильском проекте, тогда как жалоб на них полно.

Выходит не зря я их игнорю хD

Я хорошо отзывался, но это было давно, и эмбеддед, где народ был постарше и поумнее. Как раз отношение было хорошим тогда.

Я ніколи не чув взагалі, щоб хтось позитивно оцінював, взагалі будь-який проект, не зважаючи на його походження.

в мене був непоганий досвід, ще джуном.

Зараз працюю з Ізраілем, проблем, дедлайнів, тим більше овертаймів немає, причому це стартап (недавно куплений IBM). Дуже задоволений.

Дуже погано, бо навіть дівчатам пропонують срочно-срочно,а це значить «л@йно-л@йно», бо жінок завжди беруть в саму останню чергу на budget-limited проекти з поганючим менеджментом)

Вижмуть усі соки. І специфічний менталітет.

Было 3 собеса с Израилем:
1. На одном из собесов с израильтянами начали спрашивать не по теме, не захотел им отвечать, чел просто захлопнул митинг и ничего не сказал не попрощавшись, рекрутер тоже пропала.
2. На следующем собесе озвучили работу по их графику воскресенье-четверг с «изредка выходм пт-сб если горит»
3. Вроде бы прошел собес, начали обговаривать детали, дошло до того, что мне комфортно на линуксе, а у них все в конторе пашут на маках, короче иди отсюда со своим линуксом.
На этом на израиле жирный крест поставил

3. Вроде бы прошел собес, начали обговаривать детали, дошло до того, что мне комфортно на линуксе, а у них все в конторе пашут на маках, короче иди отсюда со своим линуксом.

Блин, самая унылая тема. Всучат какой-то говноноут на 14 дюймов и давай до свиданья.

У мене була одна з найкращих співбесід у житті якраз з девами з Ізраіля. Дуже класно поспілкувались, повирішували кучу задач. Ніхто нікуди не підганяв, а лише направляли в вірне русло. Дуже їм вдячний.

Найгірші висновки робляться з узагальнень. Європа — кул, Штати не кул, аутсорс гірше аутстафа... І т.д. У вас вибірка один проект такий, один інакший і ви вже зробили дуже загальні висновки про два величезних ринки праці.
Я б рекомендував знайти такі питання до роботодавця, відповіді на які ще на етапі співбесіди ви будете чітко розуміти про зони відповідальності, темп роботи, фейл-мереджмент і т.д. Якщо вас цікавить темп розробки, то питайте про темп розробки, а не країну походження. Суто моє ІМХО

Я последние пару лет работаю в продукте. Собеседуюсь для практики и кругозора тоже в продуктовые компании. Но как же скучаю за темпом украинского аутсорса где можно было в течении одного дня прийти пройти собес, подписать договор, подобрать проект и начать работать.

а ще можна за один день вилитіти, не отримати відпускних, доходу за останній місяць, або взагалі, отримати офер, звільнитися з одної галєри і отримати канцел офера з іншої

Ну, это везде можно. В т.ч. в продукте в европейских странах.

Вылететь — мб не за один день, но за 2 недели в первые месяцы тк испытательный.

Фейсбук и прочие аанги отменяли офферы недавно.

Кидок на отпускные и доход последнего месяца — частое явление везде, просто вероятность (спустя год) все-таки получить их через вовлечение регулятора при полноценном найме выше.

скрізь можна, тільки імовірність в ЄС буде, скажімо, 1%, а постсовку 99%

Как найти комфортный проект без жестких дедлайнов?

сарафанное радио)
правильный вопрос — «Порекомендуйте конкретный проект в котором...»

Созваниваться нужно каждый день

О боже мой, как это терпеть?
Лол, дейлики это нормальная тема любого проекта, хоть ЕС проекта, хоть США.
Посветил аватаркой на зум-звонке 10-15 мин/день и свободен.
Кол-во тикетов в спринт у всех проектов разное, иногда вообще работа «не бей лежачего».
Как найти халяву? Ну брутфорсом скорее, по-другому никак.

як виявилось, можна пречудово жити без дейлі. На борді і так видно, хто чим займається.

У нас PM рівня «guys is it FE or BE ticket?»
Не заважайте їм імітувати свою діяльність :)

P.s. хоча місяць тому найняли TPM — той вже таке не питає %)

знайома історія) я кожного разу тішуся на ретро — ПМ просто озвучує, хто що написав і додає свої репліки ’that’s great’ -:)) highly informative

Ну ретро ми самі пишемо такі собі квадратики по одному реченню і тягаємо в колонки stop/start/continue

А PM потім створює доку і копіпастить туди все що ми написали (треба йому сказати хай просто скрін вставляє)

У меня когда-то была пм, которая дженкинс джобы посреди ночи фиксила, недавно был такой, который на 50% код писал в соседней команде, тёмные ПМы это скорее исключение.

Сильно зависит от команды. Иногда некоторые люди стесняются сказать, что у них проблема и они застряли, а дейли к этому подталкивает.

дайли-статус-созвоны не нужны — просто пишешь статус в чат и все

Як знайдеш — покликай мене.
Я також усе життя мріяв робити якийсь ідеальний проект: коли є час подумати, є час спробувати варіанти, написати тести, зарефачити і т.д. Хай там платять у половину менше — зате на кожну таску можна витратити у 2 рази більше часу...
Але я добре розумію — що це неможливо! Адже для бізнесу час — це також гроші. І з точки зору бізнесу проект за рік і 100 К — це гірше за такий самий проект, але за 200К і пів-року. Бо швидше випустив — швидше почав заробляти! А якщо є опція зробити «хуяк-хуяк і в продакшин» за 2 місяця і 400К — то бізнес обере саме його!
Єдині проекти де можна не поспішати — то опенсорс. Там безкоштовно кожен може щось робити у своєму темпі. Але як тільки це за гроші — то завжди будуть підганяти.
Я навіть колись хотів безкоштовно допомагати другу у стартапі. Безкоштовно робити їм якийсь цікаві фічі коли мене буде нудно на роботі. Але виявилось що навіть їм треба швидко! І вони не згодні чекати навіть якщо зроблять безкоштовно!

Знайди собі monolithic hell. Там усе буде повільно, і на усе треба тести, і з першої чи другої спроби нічого не робиться news.ycombinator.com/item?id=18442941

Я вже 13 років на німецькому проекті і планую тут бути далі. Вже 2 рази технології міняли і вчили нові (це для тих, хто пише, що на таких проектах втрачаєш скіли). До цього працював багато де, і на Нью-Йорк, і на Данію, і навіть на Ісландію. Але, після інших проектів і української галери, у німців просто рай в плані навантажень і work life balance. Тут ніхто не поспішає, немає проблем з грошима (через більш довгий процесс), головне, щоб все працювало.

Что мне не понравилось:

1) Созваниваться нужно каждый день. С немцами был созвон раз в неделю.

Скільки я працюю в ІТ, завжди дзвiнки щодня. Іноді додаткові дзвiнки (але не так часто). Це навпаки зручно, тому що ти в курсі того, як рухається проект, також можна поставити уточнюючі питання або відрапортувати про проблему.
А дзвiнки раз на тиждень, навпаки, розхолоджують.

3) Жесткие сроки. У американцев часто были задачи которые нужно закончить на этой же неделе. Немцы всегда давали достаточно времени на улучшение кода и покрытие тестами.

Не знаю, що то за німці. Але якщо ви працюєте з Scrum, то у вас робочий спринт (зазвичай тиждень) і в ньому завдання, які потрібно до кінця тижня закінчити.
Як ви їх виконуватимете — це ваша справа, але терміни є терміни.

(зазвичай тиждень)

З чого б це?

великий гуру скрам мастер так сказав

Вообще то размер спринта это индивидуально для проекта и команды. Где-то 2 недели, где то месяц. В зависимости от особенностей проекта и команды.
Неделя это очень мало — как по мне такое может быть на маленьких проектах.

Был у меня случай когда спринт был 3 недели. Имеется в веду на длительной основе.

А гуру могут говорить что угодно ))

Якщо брати 1 сторі на людину то можна у тиждень вкластись. Купа часу витрачається на церемонії всякі.
За два тижні можна і 3 сторі закрити :)

Не знаю, що то за німці. Але якщо ви працюєте з Scrum, то у вас робочий спринт (зазвичай тиждень) і в ньому завдання, які потрібно до кінця тижня закінчити.
Як ви їх виконуватимете — це ваша справа, але терміни є терміни.

інакше шо, пів-паф?

інакше шо, пів-паф?

піф-паф це якщо відмазки на ретро не проканали

Уникайте замовників з Ізраїлю.

Довелось опосередковано як консультант попрацювати. Ну його в баню :-)

Зараз якраз працюю на такому чільному проєкті: стендапи кілька разів на тиждень, ніхто нікуди не поспішає, не пресує з дедлайнами. Жодного мікроменеджменту — кайф. Замовник американський, до речі.
Між тим попередній проєкт з «скандинавським менеджментом» був дуже неприємним і стресовим, з бридким мікроменеджментом з норвезької сторони. Тому не робіть поспішних висновків щодо географії замовника — вибирати треба саме проєкт, а не країну замовника. Як дізнатись? Та ніяк, напевно, тільки спробувати. Це ж лотерея.
Я просто не боюся міняти роботи, тому з мого боку був впертий пошук чільного проєкту за хороші гроші. І він знайшовся.
Звідси я добровільно нікуди не піду, бо це моє ідеальне місце роботи)

Міняється манагер зі сторони замовників і понеслась.

Мне помогает такое:
1) На интервью обращаю внимание на то, как себя ведут интервьюверы — не замучаны ли они проектом.
2) Спрашиваю о том, какова структура команды — из предыдущего опыта махонькие скрам команды лучше, чем огромный пул тестировщиков и такой же девелоперов, которые пытаются хоть как-то охватить весь продукт.
3) Отзывы/информация о компании или кастомере. Например, все знают, что если пойдёшь в SQUAD, то будешь(извините за мой французский) жопу рвать, тогда как в аутсорсерах полно проектов, на которых в какой-то момент будешь курить бамбук от отсутствия тасок.
4) Локация, из которой клиент. Крайне не люблю работать с теми, кто находится западнее Украины, при чем мне не важно, какая это страна, проблема в её расположении, которое подразумевает то, что их рабочий день заканчивается позже нашего и в итоге время от времени будет приводить к таскам, которые падают в 6+ вечера.

Крайне не люблю работать с теми, кто находится западнее Украины

Хороша порада не працювати з усім цивілізованим світом. З ким тоді працюєте? З рашкою?

Лол) Загуглите, сколько стран в мире))
p.s. мой прошлый кастомер из Австралии, текущий — из Вьетнама.

Таски в 6+ вечера мне вообще не падали от немцев, и падают 2 раза в год от американцев, но там реально помощь нужна была срочная. В остальные 363-364 дня в году тасок после 6ти нет. А вот стендап митинги на 7 утра с австралийским проектом у знакомых бывали.

У меня с канадцами бывали и в 6 вечера таски на вчера и ночёвки с субботы на воскресенье когда работа заканчивается в 3-4 ночи.
С тех пор я поумнела и более тщательно подхожу к выбору кастомера — последних лет 5 овертаймов не было вообще.
Кстати, против стендапов в сферические 7 утра ничего не имею, так как они означают, что в 4 дня ты можешь со спокойной совестью валить с работы и для меня это бесценно.

В’єтнам це + 7 годин. Якщо замовник цінує лайф-баланс, то він закінчує о 18-19. Це за українським часом 11-12. А вам потрібно починати десь хоча б о 8-9, а то і раніше, щоб встигнути провести мітинги. Якось воно виглядає м’яко кажучи странувато, і чомусь мені здається що таски 6+ або 6- падають регулярно :)))

1 раз в день на 11 у нас стендап с командой и всё. Главный человек со стороны кастомера трудяга ещё тот, потому иногда даже в 10+ вечера по их времени отвечает бедняжка просто потому, что такой у него характер. Коллеги рассказывали, что когда-то он жаловался, что уже жена его за трудоголизм ругает, потому он не сможет вечером отвечать в тимс, часом позже он закрылся в туалете и отвечал xD
п.с. сейчас Вьетнам это +4 часа, а не 7.

Дякую, то я GMT дивився. Тобто кастомер не цінує лайф-баланс і того «трудоголіка» чекає як мінімум вигорання :)

Возможно, он просто получает кайф от работы и потому с удовольствием отвечает.
У самой такое бывало когда проект интересный.

проблема в её расположении, которое подразумевает то, что их рабочий день заканчивается позже нашего и в итоге время от времени будет приводить к таскам, которые падают в 6+ вечера.

— тобто це неправда і у вас просто був нецікавий проект?

Одно дело это по своей доброте душевной в 10 вечера ковырять не срочную таску если других планов нет и совсем другое — когда в 6 вечера тебе пишут, что всё пропало, а у тебя билеты в кино.

якась каша. як ці речі повязані: проект цікавий і білети в кіно?

Всё просто. Если есть планы на вечер, то любой самый интересный проект идёт лесом.
Частота прилетания срочных тасок в 6 вечера от кастомера, который живёт западнее — лотерея, тогда как от того, который живёт восточней — близится к 0.

у вас білети в кіно ніяк не залежать від того цікавий проект чи ні. у здорової людини білети в кіно залежать від розкладу на день та планування, а у вас де знаходиться замовник та чи є в нього «трудоголик» який витягне ваші факапи.

Не вижу смысла продолжать эту бесполезную дискуссию)

І вам дякую за «безцінні» поради з вибору проекту :)

факапы под вечер вылазят на ненормальных проектах, где сразу пушат в мастер и заливают в прод, наверное потестить. На нормальных собирают релиз кандидат утром, целый день гоняют тесты, и только потом отмашки релизить на прод (не в пятницу и не вечером). Бывают, конечно залеты как у всех, но это крайне редко бывало, чтоб вечером критичную багу фиксили.

Я не писав про вечір. Так як це В’єтнам, то ранок там, у нас це світанок. Щось мені не віриться, що Ала там щось ганяє в цей час :)

1) На интервью обращаю внимание на то, как себя ведут интервьюверы — не замучаны ли они проектом.
Главный человек со стороны кастомера трудяга ещё тот, потому иногда даже в 10+ вечера по их времени отвечает бедняжка просто потому, что такой у него характер.
Коллеги рассказывали, что когда-то он жаловался, что уже жена его за трудоголизм ругает, потому он не сможет вечером отвечать в тимс, часом позже он закрылся в туалете и отвечал xD

Або вам його не показали, або він був, але не зізнався :) І те і те каже, що ваш алгоритм вибору проекту не працює і тримається лише на вдачі. Завтра той чувак вигорить і ви будете до ночі робити його таски.

Чего я буду его таски делать если он менеджер?)))

Це ще гірше :) Вигорить (це тільки питання часу), прийде новий — будете на світанку отримувати таски від нового менеджера. Підкреслю ще раз. Ваші поради тримаються на вдачі та менеджері, який поки що витягує на собі «білети в кіно»

Человек отвечает поздно вечером не потому, что его заставили, а потому, что ему это в кайф.
К выгоранию ведёт что угодно, но не работа в удовольствие тогда, когда сам того хочешь.

я вірно розумію, що він був на співбесіді і він розказав, про свій розклад дня? :)

Завтра той чувак вигорить і ви будете до ночі робити його таски.

вигорання заразно, тому me не буде робити

Проект цікавий, тому Ала буде робити :)

У мене прямо протилежний досвід по роботі з американцями і німцями.
Мав декілька проектів з німцями і там постійно щось горіло.

Все правильно в цілому: компанія з континентальної Європи. Бажано Нідерланди, Данія, Швеція, Норвегія, Ісландія. Аутстаф або ж продукт, бо в аутсорсі може бути фіксований скоуп і дедлайн для нього.
На співбесіді питати про характер роботи і стан продукту. «Естаблішед продукт, великі компанії користувачі, підтримка існуючих фіч» — хороші сигнали. Туди важче наймати, і ті хто люблять вчитися, рости і працювати, не затримуватимуться довго. Тому будуть терпіти навіть не топовий перформанс.

Туди важче наймати, і ті хто люблять вчитися, рости і працювати, не затримуватимуться довго.

тобто на великому проекті нема що вчити, ліл просто ліл

Работал в аутстафе на американском проекте, контингент 40+, никакой спешки и жестких дедлайнов, можно сидеть на нем годами. Ушёл с него то что проект был очень специфический, буквально выгорел на нем, не мог себя заставить открыть таску на нем полдня и надо было изучать тонны таких спецификаций, которые бы мне не понадобились в 99.9% на других проектах и по деньгам роста не было. Все зависит от менеджемента, а не от страны. Есть проекты выжималки, на которых будет гореть все через день и нормальные, где спокойно работаешь и не чувствуешь напряга. Если это украинский продукт или стартап, то там скорее всего будет выжималка

Из того что я понял, это то что Европа лучше Штатов

Але, дай вгадаю, американці платили все ж побільше?

и работать со временем не более 2-3 часов в сутки

Слухай, якщо ти так ненавидиш програмування, то навіщо себе мучаєш? От чим будеш займатися решту часу, якщо програмувати треба буде 2 години на день? Може варто зайнятися цим на фултайм?

Є робота, щоб заробляти гроші. Є життя, щоб гроші витрачати.
Відповідно перше треба мінімізувати за часом-енергією щоб звілнити місце для життя.
Яке зазвичай може складатись з речей, які важко \ неможливо \ не хочеться монетизувати.
І навіть якщо робоча діяльність подобається, працювати над своїм проектом мені особисто набагато цікавіше аніж над проектом замовника. Тож виконав таски пошвидше — і цілий день займаєшся своїми штуками.

Тож виконав таски пошвидше — і

це добре, бо можуть накидати ще більше тасок

Тож виконав таски пошвидше — і цілий день займаєшся своїми штуками.

Як же це типово серед хитрожопих.
Був у нас на проекті. Естімейтив таску на день. Хоча справлявся за годину. Потім цілий день пінав і казав що то не його робота допомогти іншим з чимось розібратись.
Ладно якщо тасків нема, але таке нереально, завжди є чим зайнятись.

Я теж не святий, але коли естімейти від реальності постійно відрізняються в 5-10 разів це вже наглість якась.

Що значить наглість. Менеджера продуктивність влаштовує — норм. Не влаштовують естімейти — він про це каже, команда про це каже.
Робити найманому працівнику нема чого, як за той же самий прайс впахувать більше, якщо з меншим наймаюча сторона згодна.

Чим це відрізняється від трудяг які з фабрики чи заводу крадуть готову продукцію? Чи то що погано лежить? Чи коли ми критикуємо владу. Чи коли нам погану каву в кафешці зробили.
Чомусь всі хочуть щоб навколо було все ідеально і правильно, а самі займаються мілкими крадіжками.

Про які крадіжки іде мова, якщо менеджмент задоволений перформансом.

Крадіжки робочих годин. Погодинну оплату ще не відміняли.

Якщо людина — контрактор, інвойсить клієнта погодинно та підкручує години, то дійсно так робити не можна.

Якщо людина — найманий працівник, то викупають її availability на вісім годин. Якщо менеджмент не займає цю availability максимально ефективно — це його, менеджменту проблеми.

Ну добре, поставили трекер, а людина робить той же самий мінімальний об’єм тасок, але чесно за всім годин. Комусь краще від цього стало? ;-)

Нормальна людина скаже менеджеру що все зробила і запитає чи є ще таски.
Ще раз повторюсь, я сам не святий. Всякі випадки бувають і бувало вирішував свої якісь справи у робочий час. Але коли це на постійній основі то це хитрожопість.

Я не розумію. Поясніть будь ласка на оцьому прикладі вашу думку.
Людина не хоче бути хитрожопою, і тепер замість того щоб зробивши таску чілить вона розтягує таску на цілий день. Результат такий же.
Менеджмент все так же задоволений.
> Комусь краще від цього стало?

А ви в курсі, що згідно трудового законодавства України програмісту потрібен відпочинок 15 хвилин після кожної відпрацьованої години, що входить в робочий час? Тобто, при 8-годинному робочому дню фактично відпрацьований час повинен складати не більше 6,5 годин. Ви зустрічали хоча б одну фірму, яка б це виконувала, навіть якщо її співробітник не ФОП?

Давай не будемо доводити до маразму відмазки для кейсів коли людина працює 2-3 години і потім гуляє по своїх справах.

Ви менеджер? Вам треба раби, що за той же самий прайс вам перформлять 2x та дають бонуси?

Питання з розряду «Чого ти домахався до машини припаркованої там де не можна, ти що мєнт?»
Можеш не перетруджуватись, це моє останнє повідомлення в цьому треді. Нема бажання доводити прості речі.

Вроді ж було 15 хв кожні 2 години чи вже кзот поміняли?

Коли людям зручно тоді вони ФОП, коли не дуже зручно то трудовим законодавством махають :)

Зручно кому? Власникам фірм, чи працівникам, яких поставили перед фактом — або ФОП, або до побачення?

Тобто людина працювала як найманий працівник і її перевели на ФОП? Чи як?
Так не йди працювати там де тільки ФОП

Прикиньте? Колись ще у не дуже віддаленому минулому відсоток ФОПів серед співробітників фірм по розробці ПО був приблизно такий, який зараз складає відсоток штатних робітників. Ви хочете сказати, що в United Software переважно працюють не ФОПи?

Я хочу сказати що вже більше 10років пропонується переважно ФОП. Для тебе це якась несподіванка? Якщо не підходить — шукаєш роботу штатним працівником. Але ж ні, тоді податків більше і менше у кишеню. Ото халепа.

Це не КЗпП, це «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 3.3.2.007-98» і вони діють ще з 1998р.

У 1998 році щось чули про LED монітори?

«Розробники програм (інженери-програмісти) — виконують
роботу переважно з відеотерміналом та документацією при
необхідності і інтенсивного обміну інформацією з ЕОМ і високою
частиною прийняття рішень. Робота характеризується інтенсивною розумовою творчою працею з підвищеним напруженням зору, концентрацією уваги на фоні нервово-емоційного напруження, вимушеною робочою позою, загальною гіподинамією, періодичним навантаженням на кисті верхніх кінцівок. Робота виконується в режимі діалогу з ЕОМ у вільному темпі з періодичним пошуком помилок в умовах дефіциту часу».

При чому там тип монітора?

з підвищеним напруженням зору

На нормальних моніторах нема такого. Це ж не VGA якісь в 1998 році

Вам відома така штука, як «синдром сухого ока»? Вона виникає не тому, що монітор «ненормальний», а тому, що око моргає рідше, ніж зазвичай.

Проти перекурiв були тiльки дуже упоротi

Уявімо ситуацію. Програміст для підвищення власних скілів вибрав для себе якусь складну задачу. Потратив умовно 40 годин на те, щоб знайти рішення і 8 годин на написання власне коду.
І тут волею випадку на поточному проекті йому попадається точнісінько така ж задача.
Будь-який інший член команди потратить не менше 48 годин.
Який естімейт не буде крадіжкою — 48 годин, 8 годин чи 1 година на копі-паст вже існуючого рішення?

Естімейтив таску на день. Хоча справлявся за годину.

коллективний покер пленінг це фіксить.
і взагалі такий коллега на мороз першим вийде як лоу перформер...

коллективний покер пленінг це фіксить.

Не фіксить. Якщо він робить частину яка для інших складна, а для нього ні.

і взагалі такий коллега на мороз першим вийде як лоу перформер...

Ніхто нікуди не вийде, за 20 років роботи не бачив такого

от хитра шкура — робить надскладні задачі в кілька разів швидше,
єфективного менеджера на нього нема шоб оштрафувати

Логічно, що людина, яка робить за 1 годину, що інші члени команди можуть зробити лише за 8 годин, то і отримувати вона повинна в 8 разів більше. Якщо це не так — то вибачте, але якась нісенітниця виходить.

а потім ще наступний лоу перформер, і ще, поки не залишиться на проекті тільки 1

Естімейтив таску на день. Хоча справлявся за годину.

так якщо він суперпродуктивний мегагура то будете платити по ринку, нє

«сдєсь мєрілом работы счітают усталость»

Яке зазвичай може складатись з речей, які важко \ неможливо \ не хочеться монетизувати.

Якщо щось неможливо монетизувати — це означає, що нікому в світі те, що ти робиш, не потрібно. Мені було б важко займатися кожного дня цілий день тим, що нікому не потрібно.

Мені було б важко займатися кожного дня цілий день тим, що нікому не потрібно

Так, дуже важко займатись тим, що нікому на світі не потрібно. Навіть тобі самому ;-)

блін так це 95% проектів над якими працював всю свою кар’єру — всі вони були або мертвонародженими і так і не релізнулись, або загнулись через короткий час після релізу(тому що не потрібні нікому)

тому що не потрібні нікому

або за них не відбашляли відкати, або був поганий маркетинг або неначасі...

Ви дивитесь на другий рівень «потрібності» — там, може, і не були. А на першому — був замовник, який був готовий платити за розробку цього проєкту якусь зарплату, правда? Значить, йому він був потрібен. Може він його код перед сном читав чи друкував і в рамках на стіну вішав — то вже його справа. Але ж гроші платив, значить потребував того.

Если бы американцы платили столько же или меньше, то смысл было бы менять проект?)

Да, платили больше, но не намного, процентов на 20, а нагрузки было больше процентов на 400. По мне так лучше тише едешь, дальше будешь.

Оно почти всегда так на новом проекте — другие технологии, бизнес логика, люди, потому и получается, что работаешь больше.

Тут невозможно определить что лучше ? Немецкий проект это то что принято назвать болотом, не пыльно не мыльно. С одной стороны жопа не горит (но это до поры до времени), с другой стороны нет развития ничего нового не учится зарплата не растет повышений не придвидется ближайшую бесконечность и т.д. Ну и конечно как только кризис — добро пожаловать за борт, на мороз. Американский проект — это типичный бизнес-хаос. Тут на мороз можно попасть при любых обстоятельствах, просто об этом нужно помнить ежедневно, высоко-рисковые операции, велика вероятность овербеджетов, отмены проектов, овертаймов в 12/24-30 причем ещё и без оплаты или в одинарную ставку за сверхурочные, банкротств, и т.д. Вечные пожары, нереальные сроки, смена требований и т.д. То что ты ищешь больше всего походе на продукт или консплтинг. За годы и там и там я пришел к выводу что аутсурсинг и аутстафинг это синоним бизнес-хаоса. Находясь на проекте фактически не возможно ничего системно планировать, кроме разве что плановых переходов с места на место, если не собственный план на год не реализован. Собственники бизнеса планируют только масштабирование т.е. создание максимально большого количества команд и стафинг их на все большее количество клиентов, для чего нужно чтобы клиент этих людей не реджектил. Дальше уже все риски на стороне клиента выходят.

немцами 2,5 года и это был мой первый серьезный проект на миддла. Потом пришлось бросить работы из-за войны

німці бортанули? так сказати «бо ризики»? якщо так, то з ковбасниками стрьомно надалі мати справу

Скинули аутсурс под шумок, скорее всего давно собирались — а тут подвернулась удачная возможность. В этом и серьезный недостаток батрацко-подрядной формы труда. Это в любое время может быть, тут тоже самое что и с строителями — там где ничего не строят они и не нужны. Вот только строить можно как на заказ так и на продажу. Если строишь на заказ, будь готов к тому что клиент может закрыть контракт в любое время в том числе и по причинам которые не имеют к тебе и твоей работе никакого отношения — просто финансов ещё строить больше нет. Постройка готовых решений, тоже может остаться не востребованной, скажем не в том месте находится здание, плохая транспортная развязка, соседство зловонной свалки, криминальный район и т.п.

Да, похоже давно собирались, постепенно отодвигали от интересных новых фич к багфиксу и рефакторингу

і що, вигнали всіх «тормозів»?

Я теж хочу багато бабла і мало працювати😎

Працюйте в своєму комфортному ритмі навіть якщо підганяють.

І що? як довго і нудно пояснюєш...
Менеджери люди підзвідті, і їм треба якісь пояснення перед іншими (менеджерами, овнерами, стейкхолдерами).
От недавно, ТЛ пише: дата релізу перенесена, хто бачить які причини та блокери... я просто описав, з чим стикнувся особисто, як челенджі були і які залишаються, як бачу сайдефекти вже, і які ще очікую... ТЛ щиро подякував, і заохотив інших поділитися подібним ... в решти розробників, я так зрозумів челенджів, не було, або дуже скромні люди.

Треба такі вичитувальні мітинги переносити на вечір з поясненням, що після вичитування складно продовжувати ефективно працювати.

І що? Йдеш на мітинг і півтори години пояснюєш, чому не встигаєш. От прямо відкриваєш код і по кожному рядку пояснюєш, чому написано так, які ще варіанти пробував, чому вони не підійшли, які були і є проблеми. Коли через півтори години хтось просить закінчити мітинг — кажеш ні, я не згоден, є ще що пояснювати і пояснюєш ще годину. Коли через цю годину тобі вже прямо кажуть, що пора розходитися — просиш призначити дату наступного мітингу по даній темі, де ти продовжиш пояснення.

Другий раз тебе на такий мітинг вже не покличуть.

Не работай с токсичным менеджементом, меняй компанию, все равно всегда виноватым будешь

+1
з токсичним менеджментом не варто працювати взагалі — в любому ритмі і при любій зарплаті

Це не значить що менеджер тебе хоче гвалтувати. В типовій ситуації це стається, коли на кону купа грошей і менеджеру вже задають питання, йому треба усіх якось заспокоїти.

Часто працює.
Менеджери люблять цифри. От і надай естімейти. Фіча А потребує 10 людино-годин, фіча В потребує 16 людино-годин, із цією фічею мене заблокав колега з індостану, не можу продовжувати роботу поки не розблокують.

Якщо надаєш конкретні обгрунтовані естімейти, навіть самий упоротий менеджер з великою ймовірністю відстане бо він просто протранслює цю інфу догори де внесуть її в план.

вроді нема міфічні людиногодини а реальні сторіпойнти, нє?

Ну в розмовах всі якраз використовують години, на питання «Коли буде готово?» як правило відповідають «Через Х годин» або «Завтра до 12» чи «В наступний понеділок». Ніхто не говорить «Через 8 сторіпоінтів».

буде готове, тоді, коли буде готове, тобто коли пройде всі тести, рев"ю, апруви і змержиться в мастер, от тоді буде готове, решта все від лукавого

Хотів би я подивитися на менеджера чи замовника якому така відповідь буде достатньою і задовільною)

хотів би я подивитися на Васю, який скаже зроблю до завтра, і не зробив так як може бути 100500 причин, які завадять,
але потім скаже менеджер чи замовник, Вася, ти ж обіцяв що затра, а тепер придумав причину чому воно не зроблено, а я вже запевних інших що воно зроблено, і іпати будуть спочатку не тебе Васю, а (менеджера/замовника) але потім той пєрєдаст Васі з коефіцієнтом

Ну вы как дети малые.
В таких случаях это звучит так: «Мне нужно 5 часов после того как Сережа доделает свой кусок»

А після того як Серожа додєлав, то весь твій код пошол по 3.14дє і його тре передєлувать, ібо Серожа перший закамітіл в бренч і тепер в тебе не тільки мерж конфлікт, а воопще не собіраєццо

А вот и нет, потому как ты начинаешь писать код уже после Сережи иначе ты сам себе злобный буратино и тратил время заведомо понимая, что всё придется переписывать.

Що робити в той час поки Сірожа допилює код?

хотів би я подивитися на Васю, який скаже зроблю до завтра, і не зробив

Тю, так це абсолютно рядова ситуація в кожній конторі, буквально щотижня з таким стикаюся.
Аби похендлити таку ситуацію, часто дають два естімейта, один оптимістичний, 5 годин наприклад, інший песимістичний який може бути наскільки завгодно більше, наприклад, вдвічі більше.
Грамотний менеджер візьме песимістичний естімейт і накине на нього ще 10%.
Зробить Вася швидше — добре, інакше потрапляєм в песимістичний естімейт.

Смотря с кем говорить. Обычно в зависимости от стадии готовности к имплементации эстимейты идут в: размерах футболки -> человеконеделях -> сторипоинтах

Шукаєте проект, якому 15+ років. Бажано, щоб написаний він був на чомусь античному типу J2SE 1.4, Perl 5 чи Borland Delphi 6. Зрозуміло, що це буде підтримка, і якісь «фічі» там будуть випускатися ну може раз на пів року. Фактично ви будете копатися в археологічних нашаруваннях різного рівня «протухлості» і весь час перевіряти, чи не зламали чогось в інтеграціях, що справно працюють на Windows 3.1 ще з 95 року. Ви не будете розвиватися, як спеціаліст, абсолютно. Після кількох років ви деградуєте до рівня джуна, і вам доведеться напрягтися, щоб поміняти роботу. Але ворк-лайф беленс — не бий лежачого. На такому проекті можна побудувати будинок, виростити дітей.

. Після кількох років ви деградуєте до рівня джуна, і вам доведеться напрягтися, щоб поміняти роботу.

Ніт,
а якщо хвилює такий сабж, то йти на легасі в 50+, щоб гідно зустріти пенсію

Після кількох років ви деградуєте до рівня джуна

Ніфіга, правильно сказати так: у вас буде можливість деградувати до рівня джуна, але і буде можливість цього не робити. В будь-яке легасі можна притягнути щось сучасне. І навіть на перлі і делфі можна писати нормальний код.

І навіть на перлі і делфі можна писати нормальний код.

ІТ — це не про код, а про інформаційні технології, тобто код писати — це сама тривіальна робота.
ясне діло, ящо мова йде про біганину за модними фрейворками, то таки так, деградація буде неопісуєма

В легасі рев’ювери, котрі звикли його писати як звикли. Жодні поліпшення не пройдуть.

ну не кажи, в мене так рев«ювять ніби «Війну і мир» пишем

«звикли як звикли», до речі, часто означає «багато всілякого гівна бачили» і таке саме проштовхнути не дадуть. Але такого щоб от ти прямо написав добре, і з тестами, і працює, але його не прийняли бо «ми так не звикли» — таке буває?

livebook.manning.com/...​ces-patterns/chapter-1/31
Вот когда слышишь «I don’t care about patterns» в ответ на предложение вынести функционал из монолита — понимаешь, что меняться ничего не будет habr.com/ru/post/429946

Ага, я пам’ятаю той плач Ярославни про ораклівську бд. От тільки він розбивається об два посилання:
www.google.com/...​RCL:NYSE?hl=en&window=MAX
www.glassdoor.com/...​racle-jobs-SRCH_KO0,6.htm

Якщо ти за 30 років піднімаєш вартість акцій в 100 разів, а ще забезпечуєш 10к+ працівників середньою зарплатою в 127K$, то щось ти в бізнесі, напевно, шариш і робиш правильно. А щастя програмістів при розгляданні прапорців в коді чи результатів запуску юніт-тестів — то таке, то на хліб не намажеш і на зборах акціонерів в розділі про прибутки компанії не зачитаєш.

Якщо ти за 30 років піднімаєш вартість акцій в 100 разів, а ще забезпечуєш 10к+ працівників середньою зарплатою в 127K$, то щось ти в бізнесі, напевно, шариш і робиш правильно

Це має дуже просту назву — посадити на іглу
Клієнтам оракл нема куди піти, і вони згодні платити великі гроші аби воно працювало та не розпочинати міграцію на іншу бд маючи усі шанси зафейлітись

Навряд людина яка змогла розібратись в старому гівні зможе деградувати до рівня джуна. Бо древність заставляє тебе вивчати компуктер саєнс, особливо якщо ця древність ще й з лінуксом 2х, або бсд4 пов’язана.

Пролайкали либо зумеры либо волонтеры. Ойпростите — любители поработать.

Дайте-ка переведу — а как бы так найти проект чтоб поменьше работать надо было?

Хитрый план, ничего не скажешь.
Но есть нюанс — работать всё-таки придется, в смысле задачи делать.
Даже у немцев. Даже во вполне расслабленной по мировым меркам какой-нибудь Испании.

Так что совет один — прокачивайте скилы.
Тогда даже везде спешащие американские проекты не будут такими страшными.

у вас перекладач зламався
я б взалюбки пішов на половину сінйорської зп, відповідно працювати 20 годин на тиждень замість 40

якщо робити за 20 годин, те що інші роблять за 80, то можна спокійно і сіньйором працювати з нормальною зарплатою. 80% часу йде на роздуми «куди це краще втулити?», ніж на саме написання коду.

якщо робити за 20 годин, те що інші роблять за 80, то

то тебе може бути відчуття провини, що ти сачкуєш та байдикуєш та об"їдаєш роботодавця, що ти працюєш лише на 20% потенціалу

Якщо більше і не треба — чого паритись?

А що вас власне зупиняє ?
Просто нагадаю що є така зручна штука як парт тайм...
(Його звісно менше — але воно є, перевірено на власному досвіді)

його майже нема, щось можна знайти на апворк, але там по вебу якось сумно — або фуллстек або «90% проекту вже готово» та треба за 100$ дописати решту

дуже схожий досвід, варіантів небагато насправді
можна назбирати грошей та якийсь час займатись власними проектами

або шукати далі вакансії, де у своєму профілі великими літерами розписати про work life balance (можливо пощастить)

як знайдеш, напиши, бо маю таку саму проблему

Воно ще може залежати від типу проекту. На R&D (коли усі розуміють, що скопіпастити нема звідки) підганяти не будуть, бо ніхто не може оцінити час, потрібний на фічу. На конвеєрі — як пощастить.
Але на R&D з українським менеджментом ліпше не ходити.

R&D більше ІБД
колись були такі собі НДІ з НІОКР

R&D з українським менеджментом ліпше не ходити.

не перейматися

не перейматися

Звільняють під час відпустки та намагаються не виплатити останню зарплатню. Коли попросив більше грошей. Бо, типу, ненадійний співробітник.

дик, переймався ж

попросив більше грошей. Бо, типу, ненадійний співробітник.

л — логіка

Підписатись на коментарі