Переїзд до Берліна
Питання та відповіді про переїзд до Берліна, Німеччина. Усі відповіді базуються на особистому досвіді людей, які емігрували до Німеччини. Я сподіваюся, що це буде корисно тим, хто хоче переїхати до технологічної столиці Німеччини.
Мову
Який рівень англійської мови очікується від претендентів на роботу?
Вільне володіння англійською мовою є обов’язковим. Ви повинні легко охоплювати будь-які ІТ-теми, в тому числі ті, з якими ви не знайомі. Наприклад, якщо ви спеціалізуєтеся на інтерфейсі, спробуйте пояснити, що таке BEM (шаблон модифікатора блокових елементів) або що таке різницю між статичним, абсолютним і відносним позиціонуванням у CSS або пояснити, як працюють Promises для тих, хто не є розробником.
Чи варто вивчати німецьку мову заздалегідь?
Так, до певного рівня. Володіння A1 було б дуже корисним на початку, хоча це не є обов’язковим, і ви можете вижити і без німецької. Німці з вищою освітою здебільшого люблять говорити англійською, тому в повсякденному житті можна ладнати.
Чи можу я прожити, не знаючи німецької?
Так, але вперше це буде важко, особливо в Bürgeramt (найімовірніше) або в Ausländerbehörde (менш імовірно). Також ваш Hausmeister (німецьке слово для двірника), швидше за все, розмовлятиме лише німецькою. У деяких установах обов’язкове володіння німецькою навіть для іноземця і навіть якщо людина знає англійську. Однак у більшості місць ви зможете спілкуватися англійською.
Квартира
Чи важко зняти квартиру для не німців?
Такі ж правила застосовуються до німців і ненімців з дійсним дозволом на проживання. Орендодавця зазвичай не хвилює, де ви знаходитесь, але, швидше за все, буде цікавий ваш поточний рівень зарплати. Корисно просто показати свій контракт і обов’язково вказати, що ви збираєтеся залишитися в Німеччині довше. Без рахунку в німецькому банку неможливо орендувати щось пристойне. Перша платіжна довідка разом із випискою з банківського рахунку також допоможе. Зазвичай пошук хорошої квартири займає
Михайло Давидов: Знайшов за 2 тижні, але це була велика удача, до цього я знімав квартиру на AirBnB на 2 місяці.
Артем Сапєгін: Свого я знайшов за 1,5 місяці, але у мене дві собаки, що значно складніше. Є такі компанії, як Berlinovo або Central Home, де ви можете орендувати квартиру без реєстраційний або банківський рахунок. Ви можете там зареєструватися і жити скільки завгодно (але, мабуть, не захочете).
Макс Ширшин Свого знайшов за 2 місяці. Допомогло те, що я був готовий сплатити додаткову винагороду (Провізія) агенту з нерухомості. До цього я знімав мебльовану квартиру в Gasthaus (типу готелю, але лише базовий сервіс і домашній інтер’єр).
Скільки коштують квартири?
Обов’язково сплануйте заздалегідь, якщо ви плануєте знайти кімнату в цих містах. Перегляньте повний список на Statista
Щоб дізнатися точніші ціни, зверніться до одного з місцевих сайтів нерухомості:
Як знайти квартиру?
Більшість пропозицій на сайтах нерухомості (див. вище) надходять від агентів. Агенти пропонують вам найкращі квартири за співвідношенням ціна/якість, але це обійдеться вам у
Михайло Давидов: Я шукав квартиру на immobilienscout24, всі неагентські пропозиції були дуже поганої якості. Усі квартири агента були дуже гарними.
Макс Ширшин: Я вирішив пропустити всі неагентські пропозиції після того, як мені довелося стояти в черзі з
Чи можу я знайти постійну повністю мебльовану квартиру?
Зазвичай всі постійні квартири порожні: без меблів, тільки білі стіни, здебільшого одні лампочки. Шанси на кухонні меблі приблизно 50:50, тоді вам доведеться купити кухню або внести депозит. Баня завжди повністю укомплектована. Оренда повністю мебльованої квартири може бути занадто дорогою з точки зору вартості оренди або застави.
Михайло Давидов: За одну повністю мебльовану пропозицію було завдано 5000 євро. Я шукав квартиру з кухнею, тому що якщо ви переїдете на нове місце, легше перенести все, крім кухонних речей. Зазвичай у всіх нових квартирах встановлені кухонні меблі.
Яка різниця між холодною та теплою ціною оренди?
- Холодна ціна (Kaltmiete) включає ціну тільки за «стіни».
- Тепла ціна (Warmmiete) — це Kaltmiete плюс додаткова плата за послуги: вода, опалення та вивіз сміття тощо. Усі збори розраховуються статистично. Обов’язково запитуйте Warmmiete, оскільки витрати на опалення можуть сильно відрізнятися залежно від ізоляції та технології опалення.
В кінці орендного року або раз на півроку ви отримаєте розрахунок витрат на воду та опалення. Тож на цьому етапі ви матимете фактичну ціну за послуги. Якщо ви перевищили статистично обчислені значення, вам доведеться доплатити різницю, і ваша місячна ставка буде відповідно змінена. Електрика оплачується окремо.
Михайло Давидов: Доплата
Чи є застава за квартиру?
Для більшості місць потрібно буде перерахувати депозит (Kaution) на нейтральний банківський рахунок (Mietkautionskonto). У деяких випадках орендодавець або орендна компанія віддають перевагу своїм власним обліковим записам, але ви не зобов’язані зобов’язуватися. Якщо він знаходиться на нейтральному рахунку, орендодавець має до нього важчий доступ і не може використовувати його для особистих витрат. Ви можете грати разом і сподіватися, що між ними немає суперечок, або наполягати на нейтральному обліковому записі. Плата може бути в три рази вищою від ціни холодної оренди. Додаткова застава також поширена, але незаконна для орендодавця. Замість перерахування депозиту ви можете придбати страхування депозиту (Kautionsversicherung) і платити ~100-150 євро на рік і заощадити тисячі євро готівкою. Див. Kautionskasse.
Який інтернет-провайдер найкращий?
У Німеччині є багато національних/регіональних інтернет-провайдерів. Також швидкість з’єднання значно відрізняється залежно від вашого місцезнаходження (краще в містах > 16 Мбіт/с, нестерпно повільно в сільській місцевості < 3 Мбіт/с). Завжди перевіряйте швидкість Інтернету на веб-сайті провайдера перед підпискою, оскільки рекламована швидкість є максимальною, а не фактичною. Відповідно до закону, Інтернет-провайдер зобов’язаний забезпечувати принаймні 50% від обіцяної швидкості, тому пам’ятайте, що ваше з’єднання може бути повільнішим (імовірність ~10%).
Типи підключення:
- DSL або стаціонарний телефон: повільно, надійно, дорого ~16 Мбіт/с за 25 євро (Telekom, 1&1, Vodafone, O2 та інші)
- Кабель: швидко, ненадійно, дешево ~50 Мбіт/с за ~35 євро (Unitymedia, Kabel Deutschland, TeleColumbus)
- UMTS/HSDPA та LTE: може бути швидким у містах, ненадійним, дорогим різні швидкості обмежені до 3 ГБ від ~8 євро (більшість із перерахованих вище та мобільних операторів, перевірте mobilcom)
Дрібниці:
- Деякі провайдери гальмують ваше з’єднання, якщо ви досягаєте кількох гігабайт на день
- Формування трафіку застосовується спеціально для обміну файлами
- У Німеччині розважальні компанії ретельно контролюють обмін файлами / торрент-завантаження, і ви можете очікувати листа від адвоката, якщо вас спіймають
- Більшість контрактів постачаються разом із телефоном (стаціонарним), для кабельних провайдерів із приватним телебаченням, а іноді й із мобільними контрактами (вибирайте дешевші варіанти, якщо вони вам не потрібні)
- Провайдери кабельного телебачення заманюють вас високою швидкістю з’єднання, мають дворічні контракти, але ненадійні мережі (втрата пакетів і час від часу зниження швидкості)
- Замовлення через Інтернет, співробітники магазинів і гарячої лінії отримують бонус, якщо ви підписуєте і, таким чином, маєте конфлікт інтересів.
- Ви несете відповідальність за своє з’єднання, тобто можете мати проблеми через усе, що хтось робить під час підключення до вашої WLAN. (див. Störerhaftung)
- Контракти зазвичай мають мінімальний термін 12 місяців або більше, але можуть бути перенесені на нові квартири.
- У разі виходу з зони обслуговування вашого провайдера ви можете розірвати договір у будь-який час до кінця місяця. (див. DSL Sonderkündigungsrecht)
У Вікіпедії є хороша стаття про Інтернет у Німеччині
Михайло Давидов: Всі ці підключення багато в чому залежать від вашого будинку. Якщо він старий і не відновлений — до нещастя. Швидше за все, у вас буде повільне підключення до Інтернету через ADSL (може бути 6 Мбіт/с). У більшості нових будинків є кабельне підключення та пропускна здатність до 400 Мбіт/с. У деяких випадках ваш будинок обслуговуватиме лише 1 інтернет-провайдер. Отримання контракту та реального підключення до Інтернету — це інша історія... Усі відомі компанії, такі як T-Mobile та O2, працюють надзвичайно повільно. З цими хлопцями будьте готові до мінімум 1 місяця без Інтернету після підписання контракту. Kabel Deutschland, Telecolumbus та інші менші провайдери дуже гнучкі, тож вони просто доставлять модем до вас, щоб ви могли під’єднати його самостійно та вже мати Інтернет через 3 дні після підписання контракту! Мій був доставлений протягом тижня.
Філ Плюктун: Якщо ви виберете підключення до Інтернету через кабель, до більшості старих будівель знадобиться приїзд техніка. Інтернет-провайдери охоплюють багато будівель у Берліні, але перевірте на їх веб-сайті надані швидкості та чи розташована квартира в зоні обслуговування провайдера, перш ніж просто орендувати квартиру. TeleColumbus має хорошу швидкість мережі та пристойну надійність. Іноді потрібно буде перезавантажити модем, і хоча б раз на тиждень з’єднання стає нестабільним або навіть недоступним на
Поїздка
Скільки часу потрібно, щоб дістатися з дому до офісу?
Від зони B до зони A або через зону A зазвичай потрібно 30 хвилин або менше. Велосипед у багатьох випадках міг би бути швидшим, це зручний і надзвичайно популярний засіб пересування в Берліні та інших містах Німеччини. Карти Google зазвичай показують вам найшвидші маршрути, включаючи громадський транспорт.
Загальні теми
Чому Німеччина краща за інші країни?
Економіка та соціальне забезпечення Німеччини є сильними. Країна рішуче бореться з соціальною нерівністю не лише в розумінні мешканців, а й завдяки багатьом підтримуючим законам.
- Страхування на випадок безробіття та державні агентства зайнятості (SGB II і III)
- Обов’язкове державне або приватне медичне страхування (SGB V)
- Страхування за віком, вдови/вдівця, сиріт та пенсії по інвалідності (SGB VI)
- Страхування на випадок інвалідності (SGB VII і IX)
- Аліменти на дітей (SGB VIII)
- Соціальна допомога (SGB XI)
Детальніше:
Михайло Давидов: Соціальна захищеність, стабільна економіка, дбає про екологію, легко дістатися в будь-яку точку Європи.
Макс Ширшин: Усе, що сказав Михайло, плюс німецька — дуже гарна мова, не така вже й складна для вивчення та корисна за межами країни.
Переїзд
Які основні труднощі з переїздом?
Михайло Давидов: Крім дистанційного пошуку роботи, зібрати, перекласти всі необхідні документи.
Артем Сапєгін: Для Blue Card теж потрібен диплом. Або 5 років досвіду для національного дозволу на роботу (диплом не потрібен).
Макс Ширшин: Найскладніше — це оцінка часу. Пошуки роботи можуть зайняти 1 тиждень або півроку, і вам доведеться багато впоратися до прибуття та відразу після прибуття в Берлін. Навчіться керувати своїм часом.
Скільки зазвичай триває процес отримання візи? Які основні вимоги?
Якщо говорити про Blue Card, то на оформлення всіх необхідних документів потрібно близько місяця.
Цей процес дійсний лише для тих, чий диплом прийнято в Німеччині або ви є спеціалістом у сфері інформаційних та комунікаційних технологій. Ви можете перевірити, чи прийнято ваш диплом на Anabin.
Якщо, як громадянин іншої країни, що не входить до ЄС, ви не маєте університетського ступеня або не завершили професійну підготовку в Німеччині, але є фахівцем з інформаційних і комунікаційних технологій, робота дозвіл в основному може бути наданий вам.
Вам потрібен переклад усіх звичайних речей, таких як паспорт, резюме тощо, англійською або німецькою.
Процедура отримання блакитної картки виглядає наступним чином:
- Ви перекладаєте всі свої документи (паспорт, диплом, CV) і надсилаєте на адресу ваш майбутній роботодавець. Це можна зробити за тиждень.
- Роботодавець надсилає всі документи про вас, компанію, вашу майбутню посаду Мінпраці на затвердження. Після того, як ви отримаєте дозвіл, віза готова просто формальність. Процес затвердження може тривати тиждень або два.
- Ви берете всі документи про себе, компанію та вашу майбутню посаду разом із погодженням Міністерства праці до посольства Німеччини в твоя країна. Приблизно через тиждень вам дають дозвіл на роботу на 3 місяці. с Ви повинні мати можливість переїхати до Німеччини та почати працювати.
- Потрапивши в Німеччину, ви відкриваєте банківський рахунок, знаходите квартиру і зареєструватися. Після реєстрації ви можете обміняти свою тимчасову роботу дозвіл на Blue Card.
Всю іншу інформацію можна знайти тут www.bluecard-eu.de
Закони та правила можуть бути змінені, уточнюйте все у свого майбутнього роботодавця.
Скільки ви зазвичай витрачаєте на їжу, обіди, ресторани?
- Обід в їдальні на одного: 3-5€
- Обід в кафе на одного: 5-13€
- Вечеря в ресторані на двох: 20-40€
- Пиво в кафе: 2-4€
- Досить детальний підсумок різних статей витрат за містами можна знайти на Numbeo
Які основні труднощі життя в Німеччині?
Михайло Давидов: Мова, мабуть. Місцеві зазвичай закриті для ненімецькомовних людей.
Макс Ширшин: Мотивація зробити другий інтеграційний крок. Ваш переїзд — ваш перший крок, але багато людей не зроблять другий. Змініть свої культурні моделі, відвідуйте німецькомовні місця, коли це можливо, і перестаньте порівнювати все, що ви бачите навколо, з вашою колишньою рідною країною/містом.
Як щодо перших витрат під час переїзду?
Перші
Михайло Давидов: Єдине велике, що я можу пригадати, це те, що я витратив 175 євро комісії, щоб зробити BlueCard і Visa для своєї дружини.
Скільки грошей краще мати до першої платіжної відомості?
В основному, однієї місячної зарплати (у Берліні) має бути достатньо.
Вакансії
Як знайти роботу в ІТ?
Майте добре написаний профіль на LinkedIn (обов’язково) і Xing (не обов’язково). Скаутські пропозиції щодо вакансій для стартапів або веб-сайтів великих місцевих компаній. 4scotty надає платформу, де ви можете оцінити свої навички, завантажити своє портфоліо, коли все буде готово, компанії зможуть зв’язатися з вами напряму, і ви зможете вирішити, погоджуватися на співбесіду чи ні запрошення. Існують також спеціалізовані компанії для переїзду в Німеччину, наприклад German IT Jobs. Вони пропонують роботу для іноземців з пільгами на переїзд (оплата витрат на переїзд, допомога в пошуку квартири та відкритті банківського рахунку тощо).
Зв’яжіться з кадровими компаніями, але уникайте підписання будь-яких контрактів, які б зобов’язували вас юридично, перш ніж ви знайдете роботу (як правило, вам не потрібен договір з рекрутером).
Михайло Давидов: Я свій знайшов, власне, в Твіттері. angel.co — тут є великий список стартап-компаній.
Артем Сапєгін: Stack Overflow і Berlin Startup Jobs також дуже хороші.
Макс Ширшин: знайшов свій за допомогою Vertex Solutions
Андрій Кліменок: У моєму випадку хлопці з агентства Devbuddies знайшли мені роботу і тепло прийняли в лікарні. Це група колишніх розробників, які тісно співпрацюють, уперше дали мені житло та допомогли буквально з усім, починаючи від роботи та SIM-карти й закінчуючи пошуком друзів у новому місті.
Філ Плюктун: Більшість стартапів знаходяться на Angellist. Якщо ви шукаєте роботу в технічній галузі, ви зазвичай можете знайти місця для співбесіди лише за тиждень.
Як знайти роботу не в IT-сфері (наприклад, для мого чоловіка, який не є розробником)? Це можливо?
Практично неможливо отримати роботу, не пов’язану з ІТ/дизайном, без хорошого знання німецької мови. Щоб досягти рівня В2, потрібно буде вчитися 4 рази на тиждень по 3 години щодня протягом року. Для деяких професій потрібен диплом ЄС, тому варто розглянути можливість навчання в місцевому університеті, оскільки держава надає безкоштовну вищу освіту.
Під час навчання можлива віддалена робота, але з обов’язковою реєстрацією у Finanzamt як Kleinunternehmer (наприклад) на поч.
Який діапазон зарплати мені очікувати?
Teleport дає короткий огляд Берліна та інших міст, зокрема зарплату на кількох роботах і якість життя.
Це залежить від багатьох факторів, зверніться до веб-сайтів із оголошеннями про роботу, наприклад angel.co або Berlin Startup Jobs
Якщо ви погоджуєтеся з дуже неточними оцінками, ІТ-фахівці в Берліні заробляють
Ференц Чонка: неточна приблизна оцінка, але більш актуальна станом на вересень 2019 року: професіонали середнього рівня з кількарічним досвідом можуть заробляти близько
Як німці описують зарплати?
Зарплати в Німеччині вказуються в євро на рік (щомісячна сума нікого не хвилює). Щоразу, коли ви отримуєте цінову пропозицію, вона завжди без урахування податків (це називається брутто-зарплата). Ваш потенційний роботодавець зазвичай може дати вам приблизну чисту зарплату (після сплати податків, «netto») на запит, але вам доведеться надати деякі додаткові дані, як-от вік, сімейний стан, інформацію про ваших дітей тощо.
Не суворо частина зарплати, але пов’язана: якщо компанія, яка збирається вас найняти, також пропонує покриття переїзду, тоді перевірте суму та те, як її планується витратити. Часто вам потрібно зберігати рахунки-фактури, щоб підтвердити витрати (наприклад, авіаквитки, вартість візи, переїзд), надати їх компанії, і вони потім відшкодують.
Податки та платежі
Скільки податків я плачу?
Особливо важлива порада для першого року: ви можете повернути багато (>2000 євро за 2 місяці) податків, тому що ви заробляєте менше на своїй батьківщині або якщо ви платили податки на батьківщині. Зверніться до свого Steuerberater щодо цього питання.
Податки можуть досягати 40% і більше, тому ваша валова зарплата аж ніяк не є тією сумою грошей, яку ви отримаєте. Обов’язкове медичне страхування вже є частиною ваших податків.
Ви можете скористатися наступним німецьким калькулятором чистої зарплати, щоб розрахувати свою зарплату після сплати податків і соціальних внесків. Це досить точно, якщо ви правильно заповнюєте дані.
Зверніться за професійною порадою, навіть якщо ви вважаєте, що вона вам не потрібна. Податкове законодавство досить складне. Якщо ви працюєте за кордоном, ваша країна може мати важливі вимоги до вас або додаткові податки. Ваші офісні друзі не є хорошим джерелом важливої фінансової інформації. Німці суворо ставляться до цих питань і не жартують. Такі речі можуть призвести до серйозних проблем.
Наскільки великі податки для іноземців?
Такі ж ставки податку застосовуються до іноземців.
Чи існують обов’язкові платежі крім стандартних податків?
Обов’язкове медичне страхування входить в податки (а приватне — ні). Ви також повинні сплатити певний податок за користування бездротовими послугами, такими як радіо та телебачення, навіть якщо ви ними взагалі не користуєтеся. Це приблизно 18 євро на місяць, ви платите це окремо, і ні, ви не можете дозволити цьому ковзати.
І ще треба платити оренду :)
Автори
Усі автори, які зробили свій внесок у відповіді, перераховані в AUTHORS.
67 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів