Як перемогти життя, або FIRE

Привіт, мої любі жителі пансіонату Березка Європка.

Щоб замотивувати вас до дискусії, я розповім як буде будуватись все ваше життя до самого відходу до Занебесної Ельфії, якщо ви обираєте шлях переїзду до екологічних та безкондеціонерних країн ЄС.

Ви будете працювати все життя і ніколи не виберетесь з алгоритму

— робота

— кредит

— переконати себе, що ви не зря віддаєте пів доходу для велодоріжок і всемогучіх сервісів людства

— знов робота до самої старості

Чому так ?

— Бо європа побудована таким чином, що всі зп більш-менш урівняні, тож в рамках житла за 400к немає великої різниці скільки ви заробляєте, всі будуть платити кредит досить довго і не факт, що хтось встигне купити собі ще одне житло окрім основного, бо 20 + 20 = 40 років на виплату двох кредитів, а це непогана кількість років, колись люди і стільки не жили.

Навіщо мені то житло ? Є кредит і я просто живу і все, подивись які велосипеди стоять, хоч і без колес, бо щойно вкрали але ж екологічно

— Тут у мене запитання назустріч, а навіщо люди щось роблять взагалі і намагаються бути кращими, умовно навіщо робити щось краще і швидше за інших ? Бо якщо дивитись на життя як на марофон, то той, хто біжить швидше, скоріше добіжить до цілі, в Європі тебе утримують від того, щоб ти біг швидше, ти НЕ МОЖЕШ БІГТИ ШВИДШЕ ЗА ІНШИХ

Про який марофон ти кажеш ?

— Якщо взяти умовну фінансову незалежність, коли не потрібно працювати, а просто живеш і насолоджуєшся життям, знаючи, що є доходи, які не залежать від тебе, коли відчуваєш, що на тобі нема кредита і забовязання працювати допоки не виплатиш всі борги.

В Штатах це інвестиції в фонди + володіння нерухомістю, в Україні преславути однушки біля метро, які можуть спокійно гарантувати дохід для життя.

Так ось в Європі це НЕМОЖЛИВО, бо система побудована так, що їй потрібні люди, які будуть працювати ЗАВЖДИ. І так і буде, подивіться на оточуючих, в Європі немає теми ЯК СТАТИ НЕЗАЛЕЖНИМ, зато є теми як взяти кредити і працювати завжди, а взамін вам як слухняному рабу дадуть їжу, квартиру (яка не ваша на найближчі 20-30 років) і полікують хвороби (якщо серйозна, бо якщо щось мале, то ідіть додому пийте аспірин).

І що тепер ?

— А те, що в Україні або Штатах в тебе є опція бігти швидше за інших, заробляти більше і стати незалежним і вийти з циклу робота-кредит-робота. А в Європі її просто НЕМАЄ, НЕ ІСНУЄ, ви ніколи не будете належати самому собі, НІКОЛИ.

Питання до роздумів:

— Українській FIRE за рахунок швидкого акумулювання грошей і свобода vs Європейське вічне рабство і залежність від держави, що краще, чому ?

— Як європейці зробили так, що слухняні люди їдуть до них і погоджуються з контрактом (ти мені працювати завжди завжди, я тобі їжа, медицина і житло (але на найближчу треть життя воно не твоє))

— Де купити квитки до України, або до Штатів ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Є ще один неприємний момент: навіть якщо автор правий, що середній німецький чоловік в 70 років муситеме працювати, середній український чоловік в 70 буде мертвий: різниця в середній тривалості життя в Україні та Німеччині — 9 років.

я так зрозумів що той ФРАЄР, то для тих хто не може бути щасливим зараз і їм потрібно вийти для цього на пенсію

в Україні FIRE не можливий,
війна тебе обнулить і починай все спочатку якщо живий залишишся

В целом со статьей согласен, кроме того, что в Европе все-таки можно инвестировать в фондовый рынок (ирландский) и файр там возможен. Но это в большей степени уже для гражданина с аналогом ФОПа, с подвешенным языком / несколькими прямыми контрактами. Не для среднего галерного гребца уж точно. А в Украине файр возможен и для среднего галерного гребца тоже. Как и в США.

Налоги на труд в ЕС — это швах конечно и жить придется именно в этой парадигме, первые несколько лет так точно, а подавляющему большинству — до пенсии. Меня это тоже вгоняет в грусть — отлистывать государству по 30-40% своей зарплаты за вкусную воду из-под крана. И это когда в Украине ФОПы, а в США налог на труд куда более низкий при более высоких номинальных зарплатах (и более крепкой валюте, чем евро).

Коренным еуропейцам подавляющему большинству оно и нормально — легаси от мам, пап, бабушек и дедушек избавляет от необходимости первичного накопления капитала, а вот среднестатистическому украинскому айтишнику, не имеющему легаси в богатой стране, важнее всего соотношение зарплаты, налогов и цены недвиги, а не вода из-под крана и чистый воздух, имхо. В ЕС это соотношение очень печальное.

Что еще сказать? Автор задумался о важном, но преподнес в духе троллинга уезжунь. И не в лучшее время для Украины. Оптимизм и вера в будущее Украины — это хорошо, но надо и соломку подстелить. Я тоже думал, что ничё не будет, накупил недвиги внутри Украины, пока тьфу-тьфу целое всё, но после начала войны понимаю, что положил все яйца в одну корзину и надо делать какие-то выводы.

Теперь пока инвестиции в Украину на стоп, буду ребалансировать активы в сторону более безопасных юрисдикций развитых стран, хоть и с меньшей доходностью. Проще говоря, вместо киевских бетонометров — сшашные акции и облигации. Ну или те же Ирландские (там есть вкусненькие ETFы, которые нивелируются необходимостью конвертации в доллар, более высокой комиссией за обслуживание и за сделки с ними у моего сшашного брокера). Был бы в ненавидимой автором Еуропе со справочкой об украинском налоговом резидентстве — вкладывался бы в ирландские аккумулирующиеся.

Так что плюсы есть и для файр-бояр, не такие очевидные, как для обывателя, но все же.

Соре, але в статті намішане тепле з м’яким.
Ви змішуєте поняття пасивного доходу, коли тобі капає бабло просто так стабільно раз в місяць чи раз в рік. Поняття фінансової безпеки, коли в тебе є умовний мільйон баксів і ти його можеш витягти в будь-який момент хоч на лікування, хоч на купівлю ламборджині і поняття фінансової стабільності, коли в тебе є план як ти будеш жити і заробляти, на що витрачати і т.д. Також ви підмішали поняття пенсії та пенсійних накопичень сюди.
Кожне з цих понять можна розглядати окремо, кожне з них це велика тема яка має багато аспектів і кожне з яких є теоретично досяжними хоч в Україні хоч в Європці, хоч в США.

Окремо зупинюсь на популярній логічній помилці, яка також присутня в статті. Частина людей чомусь вважає, що є міфічний «пенсійний» бар’єр, після якого людина перестає працювати, перетворюється на овоча, перестає принисити дохід і лише споживає та витрачає.
Якщо така схема була ± валідна для совка, то в сучасних умовах це погана стратегія.
Приклад майже всіх успішних людей показує, що ніхто не зупиняється ні у 60 ні у 70, ні навіть у 92 роки як Ворен Баффет.
Людина живе доти док вона відчуває свою потрібність та приносить користь і це на мою думку одна із причин чому люди в нас живуть менше ніж на заході.

Ну і питання до автора: Ну от досягає умовний ойтішнік якогось рівня накопичень і однушок біля метро, а що далі? Життя овоча на пляжі? Як ви собі це уявляєте?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Одним зі стовпом FIRE є зменшення видатків. Тому не можна сказати що він десь неможливий, питання лише в тому, який в тебе буде рівень життя коли підеш. Можно ж і аскетично жити десь у печері))

Наприкад, я і не думаю зменшувати витрати, хоча вони в мене відносно і так не високі.
Навпаки, думаю, що збільшаться, так як не прийдеться ще витрачати на чадо, яке по ідеї, має піти на власний хліб.

одне із колес фіри — як на повороті (2008, 2022 ...) не вилетіти в канаву

Мені здається чи тут дещо викривлене поняття FIRE? FIRE — це ж про фінансову незалежність, а не про «не працювати» і не про «не платити податок на працю».

Мені здається

так, бо RE — це саме про не працювати, early retirement

Друзі, в цілому те, про що я пишу є причиною quiet quitting, яке дуже популярно в штатах наразі.
Тож реагувати на проблему вже почали

ну в мене складається таке враження що сучасна економіка побудована так що працювати доведеться дуже довго, я навіть не замислююсь що колись там зможу не працювати та добре жити. Тож як на мене досить важливо знайти work-life balance. Згадую ось свою бабусю та дідуся, не сильно вони там кайфували на пенсії, городи, кури, поїхати через пів міста на базар бо там на дві гривні дешевше.

нова норма:
у вас нічого не буде і ви будете щасливі

Открою тайну — ни у кого ничего нет и так

Хорошо что деньги умеют делать инфляцию, иначе бы такие фаер зайчики-нахлебники сидели бы десятилетиями, проедали свои бабки, которые должны работать в экономике

Це прям треба постаратися, щоб так лаконічно показати свою некомпетентність в питанні.

Вы же понимаете, что люди которые накопили деньги живут за счет работающих ?

згідно К.Маркса та інших економістів є такі джерела доходу:
— від продажу робочої сили,
— рента (напр. від здачі в оренду землі),
— прибуток з капіталу.
І що? Капіталісти погані, а пролетарі файні? Всю владу пролетаріату, чи як?

Все правильно. А чем ваше или мое понимание хуже Маркса, живущего всю жизь за донаты Энгельса, который писал про проблемы своей эпохи. Все так. Но по факту же это не противоречит тому, что я написал.

люди которые накопили деньги живут за счет работающих

якась шаріківщина

а по факту в чем мое утверждение неверное ? ) Я ж не писал что это плохо. Просто это так работает.

ті шо заробляють і економлять — казли,
ті що просирають — малацца;
пенси, школярі, дошкільнята, бюджетники і т.п. — вааще паразіти

бюджетники і т.п. — вааще паразіти

Максік, перелогінься

Тобто якщо людина заробила гроші і змогла відкладаючи накопичити їх то це погано, так?
О, то це ваші предки розкуркулювали людей на початку 20-го століття?
Походу ще один сумувач за есесесером )))

А я разве давал эмоциональную оценку ? Плохо/хорошо это ваше дело, я говорю как есть. И да, одни мои предки раскуркуливали других, но причём тут это ?
Почему люди боятся признаться в использовании других людей и при этом чувствовать себя хорошо ? Потому, что дети.

Хорошо что деньги умеют делать инфляцию
сидели бы десятилетиями, проедали свои бабки, которые должны работать в экономике

Вполне эмоциональная окраска.
И всё же, Владислав, мне искренне любопытно: вот человек работал, отказывал себе в чём-то, вложил деньги в бизнес\недвигу и как результат живёт на дивиденды своего труда. Что в этом плохого? (вы ж начали с того что «хорошо что деньги съедает инфляция итд»)

Человек использовал несовершенство системы чтобы инвестировать в инструмент управления другими ))
Плохого ничего, для человека .

несовершенство системы

Вы наверное хотели сказать

несовершенство человеческой природы

ибо люди разные? Кто-то готов ограничивать себя сейчас чтобы получить дивиденды потом, а кто-то живёт «от зарплаты до зарплаты» даже получая десятки тысяч долларов.
Искоренение этого «несовершенства» в виде личных особенностей людей сделало бы из нас какой-то улей, который живёт ради общей цели в виде покорения космоса, равного распределения ресурсов итд. Или роботов... Как факт, не уверен что это именно тот формат целевого общества в сторону которого стоит смотреть.
И всё же, какое общество вы бы считали идеальным?
Имхо, текущий вариант в виде наличия различных возможностей перераспределения личностных ресурсов весьма справедлив (если не брать во внимание исключения которые зачастую неприятные — те же коррупционеры\воры)

Идеальное общество это то, где я получаю максимум благ, возможно где я феодал.

Справедливость это категория мышления обиженных. Жизнь это борьба и сотрудничество.

Я не говорю что жизнь за счёт дивидендов плохо, я говорю что делая так мы живем за счёт работы других людей.

Хорошо что деньги умеют делать инфляцию, иначе бы такие фаер зайчики-нахлебники сидели бы десятилетиями, проедали свои бабки, которые должны работать в экономике

Т.е. фаер зайчики плохие.

Я не говорю что жизнь за счёт дивидендов плохо, я говорю что делая так мы живем за счёт работы других людей.

Т.е. фаер зайчики хорошие.
Или дивиденды != фаер зайчики?
Объясните, если не затруднит.

Опять вы пишите слова плохие/хорошие/хорошо/плохо — я не давал оценку явлению как вы. Я говорю as is.

Владислав,

Хорошо что деньги умеют делать инфляцию
зайчики-нахлебники
сидели бы десятилетиями, проедали свои бабки
Человек использовал несовершенство системы чтобы инвестировать в инструмент управления другими ))
Плохого ничего, для человека .

это всё эмоциональная окраска или оценка по другому говоря. Да, она не линейная, но свой окрас сохраняет.

И да, одни мои предки раскуркуливали других

ясно понятно, сумувач за есесером

И да, одни мои предки раскуркуливали других

И ты не выплачиваешь им сейчас репарации? )

Не понял вопрос

Преступления имеют срок давности, да?

Да и по факту — так себе. Вы же понимаете, что когда человек эти деньги зарабатывает (работу работает), то за счёт этой его работы в это время живёт кто-то другой, кто эти деньги заработал до этого)) Уроборос экономики в действии. Для этого деньги и придумали. И разные морально окрашенные эвфемизмы типа «паразиты» и т.д. тут вообще не в кассу. Возможно супер капитал и паразитирует на обществе, но это у Маркса с Энгельсом интересоваться надо. Они то в паразитировании толк знали...

накопичили? тобто одразу не з’їли? ні — це власні. і от ці гроші навчилися витискати — від чого і пригоріло.

якщо гроші вкладені в депозити, чи акції, а не в матрасі (під грушею), то вони працюють на екоміку,
Гетьманців, перелогіньтеся

Вибачте за російськомовний контент але отут Жванецький класно розказав про fire
youtu.be/8NGcPhR0tlo

«Деньги есть а времени нет. Откуда деньги? А минус девочки! А минус мечты!»

Пробачте я не знаю хто такий Жванецький

FIRE это идея в стиле предложения Приватбанка лет 5-10ть назад «как быстро и легко накопить большую сумму денег» часто приходилось им говорить, что то что как минимум одно слово в их предложении лишнее :-)
сейчас они сменили лозунг на «Копилка — помогает легко и незаметно копить деньги.»

Колись давно на DOU був розвЄсiстий ФРАЄРський топiк в ушо iнвестувати\зберiгати зароблене.
Так от, проблема в тому, що нема надiйного iнструмента зберiгання грошей.
Навiть дiти, здоров’я та бетонометри то таке собi.

Зараз менi здається, що варто було iнвестувати у боротьбу з корупцiєю, бо якщо-б не вона, то ми разом з Польщею та iншими сусiдами встигли-б вступити у ЄС\НАТО.
I вiйни-б не було.

А ви особисто знаєте людей, які вже досягли FIRE (або ж це ви)? Якщо так, напишіть мені у приватні, будь ласка — шукаю людей, готових поділитись своїм досвідом.

Я ще ні, саме тому і починаю розуміти, що в Україні я б був значно ближче до цього.

Сама тема цікава, почитав би історії людей, які в цьому напрямку рухаються, тут ніби бачив повідомлення про
— інвестиції в різні фонди
— кредит як засіб будування капіталу, який сам за себе платить
— в цілому тема інвестицій важлива ніби для економіки, тож сподіваюсь люди знайдуться

Інвестування в фонди це якщо ти хочеш собі пенсію забезпечити. А для FIRE треба інвестувати в компанії росту, стартапи, крипту. А без інвестування, FIRE неможливий.

Хоча є ще варіант стати рефоводом в фінансову піраміду чи МЛМ компанію. Зараз в Україні їх багато розвелося. Там рефоводи десятки, а то і сотні тисяч доларів з однієї піраміди забирають. Але це треба бути повним відморозком щоб таким займатися, тим більше під час війни коли народ особливо охотно ведеться на їх казки про неймовірні заробітки. І нажаль, таких відморозків хватає, і що цікаво, всі з українськими флажками, патріоти, і деякі навіть донатять в армію.

рефоводом в фінансову піраміду чи МЛМ компанію. Зараз в Україні їх багато розвелося.

Например биткоин.

Всі хто інвестували в крипту чи якусь Теслу, 5 років назад.

Вот доречі цікаво, є багато криптоблогерів які на крипті заробили вже мільйони. На вскидку:
www.youtube.com/c/SATOSHIFRIENDS
www.youtube.com/c/DOUBLETOP_IO
www.youtube.com/c/CRYPTUSMEDIA

Вони портфелі не розкривають звісно, але це косвенно підтверджується якщо за ними слідкувати. Тим не менше, продовжують пилити контент, продавати доступ в свої закриті канали, продавати рекламу, амбасадорити проекти на ранній стадіях, тримати ноди в тих чи інших блокчейнах. Що це? Жадність? Чи їх пре від цього всього? Маючи мільйони зараз, коли ринок на дні, в наступному bull run це буде десятки мільйонів. Навіщо розпилятися і тратити свій час? Навіщо брати на себе відповідальність (а то вдруг проект за який ти топив не взлетить, хейт від підписчиків на тебе ж полетить)?

Також є багато колег мільйонерів (зазвичай 40+ років), які могли би FIRE, але продовжують ходити на роботу. Таке враження що FIRE далеко не для всіх, їх пре робота, пре відчуття того, що вони корисні, що хтось в них нуждається, а створювати нове діло щоб самому бути собі босом і корисним своїм клієнтам це для них складно і довго.

Можливо канали — їхнє основне джерело заробітку? Є така геніальна тьотя кеті вуд. Робить то саме :) гроші заробляє. А от її клієнти — ні 😂

Можливо канали — їхнє основне джерело заробітку?

Не думаю, коли чувак інвестує 10к на пресейлі в якийсь проект (в який ніхто в здоровому глузді не буде інвестувати більше 1-5% свого депозиту, про що тут говорити, тут навіть в біткойн бояться більше 5% інвестувати), і потім через 2 роки забирає 30-50 іксів, то можеш тільки уявити скільки у нього в біткойнах та інших блю чіпах. На фоні таких інвестицій, доходи з каналу меркнуть.

Можливо канали — їхнє основне джерело заробітку?

Що не так з Вуд? Не заробив тільки той, хто вложився в фонд рік назад, і який вирішив забрати свої гроші зараз. Вуд інвестує не на рік і не 2, а на десятиліття, про що вона постійно повторює. Більшість її інвестицій це ризиковані, але дуже перспективні компанії та напрямки які дадуть свої дивіденди через 10+ років. Ця тьотка і її команда дивляться в майбутнє — EV, космос, генетика, крипта, наука, нові фінанси — те, з чим хочеш себе асоціювати, а не з нефтянкою якоюсь чи кокаколою. High risk, high reward.

Не думаю, коли чувак інвестує 10к на пресейлі в якийсь проект

Систематична помилка того хто вижив?

вона постійно повторює

На десятиліття інвестує баффет. А вона — справді повторює, і стриже овець :)

Не заробив тільки той, хто вложився

Хто вклався в 2018 зараз в нуль вийшов.

Систематична помилка того хто вижив?

Так, але ж я не про це. Я про те що у них достатньо бабла щоб не займатися тим, чим вони займаються, а саме не вести блогерську діяльність і нікому нічого не продавати так як це копійки на фоні того, що вони заробляють на самій крипті.

На десятиліття інвестує баффет. А вона — справді повторює, і стриже овець :)

Вони обидва не десятиліття інвестують, з різними підходами.

І що значить стриже овець? Це ETF, туди зазвичай інвестують великі дяді, а не рітейл інвестори. Рітейл інвестори, а особливо рітейл-інвестори вівці самі вибирають акції, особливо хайпові акції. Індекси і фонди для них сильно скучно.

ЇЇ прибуток залежить від розміру активів під менеджментом, розмір активів залежить від перфоманса. Так що в її інтересах щоб був хороший перфоманс щоб більше людей несли більше бабла в її фонд щоб вона ще більше заробляла. Так що вона, з точки зору прибутків, також страдає.

Хто вклався в 2018 зараз в нуль вийшов.

Ти же розумієш що таке на десятиліття? І тим не менше продовжуєш дивитися на діапазон в кілька років. Де ти був зі своїми коментарями коли перфоранс в 2021 був під 300%?

Як я казав, у неї інший підхід. High risk high reward. Що означає що її портфель набагато більш волатильний ніж у того же Баффета який за стабільність. Це значить що в медвежі ринки вона буде падати більше ніж той же Баффет, зате в бичі ринки буде рости значно більше ніж той же Баффет. Це ціна інвестицій в компанії росту. Зараз ми в медвежому ринку, і ти береш самий незручний проміжок часу для її підходу і починаєш робити висновки. Висновки треба робити в 2030 хоча б.

Інфлюенс множить бабло. Приклад — RC розвів лохів з BBBY.
Про від, моя думка не змінювалась, як і про крипту.
Порівнювати її з бафетом, взагалі смішно, вона купляє все що впало з надією що воно відіжметься... Це не 10 років це гра на моменті.
Стосовно великих дяжь — з більших овець, більше шерсті.

Вона купляла норм компанії із норм секторів з великими перспективами. В момент корекцій і рецесії вони якраз більше всього падають, із-за чого і страждає Вуд. Но коли прийде їх час, Вуд знову буде на коні, як це показав 2020-2021.

Так далеко не всі компанії Вуд вдалі, як той же зум, я би взагалі його не купував, а якщо купував то позбувався від нього коли пік корони пройшов. Но в цілому вона мислить у вірному напрямку.

Стосовно великих дяжь — з більших овець, більше шерсті.

Так щоб були вівці, треба результати показувати. А по вашій логіці, чим гірше фонду тим краще Вуд, тим більше овець вона стреже. Щось не сходиться.

А навіщо результати? Ми живемо в вік реклами і хайпу. Чи ти думаєш її безкоштовно на яху фінанс розкручують ? :)
Ну от вона хапнула хвилину слави, в її фонд повалило купа людей. І вона похерила тонни бабла.
Розмір її фонду в 2018 був незрівнянно меншим ніж в 2022. Тому мінуси в відсотках — це копійки порівняно з тим скільки вона спустила в абсолютних цифрах.
Чи відіжметься? Це велике питання. Цікаво на скільки її фонд схуд за 2022. Можливо в реальний прибуток вона вже ніколи не вийде.
Просто одна з багатьох, хто хайпанув, і в кого вийшло. На неї — сотні тих, хто залишився за бортом. Звичайна підкинута монетка.
Це як зі ставкою на спорт. Зареєструй сотню акаунтів, кожному вкажи унікальний результат — один та й вистрелить, все можеш продавати прогнози :)

Якщо її фонд переграє ринок, то в чому закид?

Так фішка якраз в тому, що не переграє... В неї був відрізок коли пофориило, а тепер все вернулось в зад...

значить Катька здулася, буває, псевдогура на хайпі

Вона купляла норм компанії із норм секторів з великими перспективами.

Хаха
Більшість з її компаній не прибуткові а існують вже кучу років.
Типу того ж docusign, якому навіть ковід не допоміг.

Нагадати коли Тесла чи Фейсбук на прибутковість вийшли? На який рік існування компанії? На то це і компанії росту.

І чому в приклад привів docusign з 2% в портфоліо а не ту ж саму Теслу з 10%?

Ця заїзжена пластинка вже рік не актуальна. Да і ніколи не була актуальна. Закінчяться квоти (я же так розумію ти про clean energy квоти?), піднімуть ціни на розмір тих квот щоб підтримувати маржу. Скажеш машини купувати перестануть? Не перестануть, тому що всі в одній шлюпці, конкуренти також залежать від цих квот і всі дружно піднімуть ціни, коли квоти закінчяться. А враховуючи що ціна батареї і затрати на виробництво постійно падють, то машина без квот потім, буде не дорожча ніж зараз з квотами.

Машини не перестануть, але є інші виробники, які мають квоти, а Тесла без квот.....

Квоти одинакові для всіх. Що значить Тесла без квот а інші мають квоти? Всі мають квоти. І всі потім не будуть мати квот.

Соррі, за новими правилами — будуть мати квоти. Це вони саме зараз свої квоти вичерпали. Але не всі моделі

electrek.co/...​or-us-federal-tax-credit

Основна проблема Акрів в насправді в тому, що це фонди з активним управлянням. Тобто там не паперовий збиток, а реальні закриті лосі весь час. Якби Вуд купила і тримала 10 років, це одне, а коли вона трейдить регулярно, то по суті вона проїдає клієнський капітал.

В самого є на пару тисяч доларів з лютим мінусом, повівся на хайп біотехів в 2021. Я потримаю до 2030, але купувати більше не буду.

Саме тому якби я хотів інвестувати в біотех, я би купив якийсь ETF чи фонд який орієнтується на біотех. Так як у мене самого немає часу досліджувати і моніторити цей сектор, тому краще довіритись тим, хто шарить.

А відповідний фонд Вуд (Ark Genetics чи як він називається) упав не тому що Вуд і її команда погані, а тому що весь сектор упав.

тому що нема диверсифікації по людськи, а заточено було на макс профіт при рості, коли все пузирилося

І це про інвестування на 10 років :) як можна інвестувати на 10 років, якщо ти позицію за рік закриваєш? :)

ARKK
5y: 22%
Since inception: 99%

SPY
5y: 82% (dividend reinvested)
Since ARKK inception: 145%

Я не специалист, но тут хорошо работает выражение «обещать не мешки ворочать». Главный холдинг этой десятилетней гениальной ставки — $ZM, то что будет иметь ещё меньше margins, и не заимплкментировал только ленивый. Интересно чего почти все ее фанаты — криптобро %)

А якби ти снепшот взяв в 2021, цифри були б зовсім інші.

Я не фанат Вуд і у мене немає жодної з її ETF. Просто бісять заголовки в стилі «стреже овець», «скам», коли має місце банальне не виправдане очікування того чи іншого фонду/компанії/проекта на певному проміжку часу. Деякі так і Теслу скамом називають, тому що купив рік назад за 800 до спліта, а вона так і коштує 800. Він же очкував міліонером стати за рік, а акції не виросли, значить скам.

Стреже овець чи скам, це коли зібрали гроші під якісь обіцянки і втекли. Або збирають гроші під якийсь стартап, проект, а самі нічого не роблять. Тут же все чесно, фонд прозоро інвестує в компанії, не завжди вдало, перфоманс яких на данному проміжку часу в даній економічній ситуації в світі — бажає кращого, що впливає на перфоманс самого фонду. Можна клеймити Вуд за непрофесіоналізм, чи назвати невдахою, ну уж точно не скамершою чи перукарем овець.

Вот доречі цікаво, є багато криптоблогерів які на крипті заробили вже мільйони.

Є дійсно багато людей, які заробили на крипті мільони, але 100% з них просто пощастило: купили і забули, знайшли свій старий hardware wallet, мамка комп відібрала на пару років.

Скільки вони заробили за останні півроку? Мамкіни криптотрейдери :) Отож бо й воно.

У мене в якийсь період часу було одних монет на $3000. Я їх продав. А через два тижні ціна виросла в 100+ разів. Якби я просто в цей проміжок часу був у відпустці, і забув про крипту, то я б їх не продав. Отак і всі інші заробили свої мільони, їм просто пощастило.

Є дійсно багато людей, які заробили на крипті мільони, але 100% з них просто пощастило: купили і забули, знайшли свій старий hardware wallet, мамка комп відібрала на пару років.

Не обов’язково, це раніше так було. Зараз всякі пресейли а ейрдопи в моді, коли ти получаєш купу токенів того, чи іншого проекту за копійки і через 2 роки продаєш в 30-50 раз дорожче. Але треба бути в темі, слідкувати що відбувається, що купити, як купити на ранніх етапах, як получити алокацію. Деякі заводять десятки аккаунтів щоб збільшити свої шанси в десятки разів, купують особистості щоб пройти KYC.

Скільки вони заробили за останні півроку? Мамкіни криптотрейдери :) Отож бо й воно.

Конкретно ці не трейдерять. І нормально заробили, сидять наполовину в стейблкойнах так як продавали на хаях. Зараз по-маленьку відкупають назад. Так що у них все добре. Я ж кажу, нормально заробили і в наступному бул рані зароблять ще більше, враховуючи що зараз маючи мільйони в стейбл койнах відкупають назад.

Працюють по старій схемі. Купляють 1000 шіткоінів по 1 центу витративши 10$, ціна піднімається до 5 центів, вкидають на закриті канали інфу про те що цей шіткоін перспективний, росте і скоро взлетить, тратять ще 1000$ на закупку і разом з підписниками піднімають ціну до 1$ за шіткоін, потім продають свої кілька тисяч шіткоінів і відбивають всі витрати. Ріст був? Був, як і писали в закритому каналі, хто не встиг той сам винен. Ціна на шіткоін ще навіть може і рости, якщо любителі ммм будуть скуповувати такий перспективний коін який дає люті ікси.
Декілька разів таке провертаєм і стаєм криптоекспертом, інсайдером і заробляєм з квиточків на закриті канали, реклами і тд. Профіт

Ну так і є. Але в захист можна сказати що купують таки перспективні проекти за якими стоять бабки і команда, а не скам якийсь чи собакотокени. Но тим не менше, на ранніх етапах у цих проектів настільки маленька ліквідність, що ці ютюбери зі своїм комьюніті двигають ціну вверх.

Конечно, переспективные.
Вот только критерий переспективности лично для них,а не для других трейдеров.

Навіщо розпилятися і тратити свій час?

денег мало не бывает

хейт від підписчиків на тебе ж полетить

ай, да пофигу

їх пре робота

ну если ничего другого делать не умеют или не очень умеют. или если разогнался и остановится не может

всього троє?

є багато криптоблогерів які на крипті заробили вже мільйони. Н

а скільки не зробили а втратили?

Я же написав:

На вскидку

Як ви тут прочитали: «Ось вам весь список блогерів»? Я просто привів тих за ким слідкую, за всіма немає часу слідкувати.

а скільки не зробили а втратили?

Причому тут це? Ясне діло що таких більше. Ми говоримо про тих, хто заробляє, міг уже FIREрити, купити віллу на Балі і займатися серфінгом, но замість цього продовжує пилити контент і займатися блогерством ради копійок порівняно з тим, що він уже заробив на самій крипті.

Ми говоримо про тих, хто заробляє, міг уже FIREрити, купити віллу на Балі і займатися серфінгом

Ти не можеш цього знати. Наприклад, той же RC — вкладав не свої бабки в основному. Він просто зірвав куш на тих, хто йому повірив, і повівся на ідею/жадність.
Тому контент — це основне джерело доходу для таких людей.

Це так само, як на золотій лихоманці в США розбагатіли в основному продавці «кайла та лопат»

ну в мене FIRE вже давно, але само по собі FIRE не є кінцевою метою, особливо тепер, коли обмежили свободу, можна сказати, що в тюрмі (армії) теж FIRE, і бомж FIRE теж,

Тим часом, поки ми тут плануємо файр, Київ зайняв 3 місце у світі за показниками забрудненості повітря
www.iqair.com/...​world-air-quality-ranking
imgur.com/a/Zyo3NFB
Це породжує одне важливе питання. Поки середньостатистичний сироїд збере усі необхідні ачівкі для отримання файр, скільки у нього залишиться здоров’я за десятиріччя життя у однушці?

Цей срач (про world-air-quality) вже був))
Рік тому, чи два.

Саме тому треба згадати якість повітря) та нагадати оставашкам заради чого у Європці податки 34% та вище.

Пришлите срочно свежего воздуха с Германии в терхлитровых банках ibb.co/vvF9N3v

Не зачтено
На фото нет той самой кружки и полиэтиленовой скатерти под клавиатурой )

Но ваши любимые обои есть, значит все в порядке =) ibb.co/RHfqSVN

у тебя такого не было в твоей украинской квартире? это я к тому, что у меня много знакомых в Украине тоже не видят ничего плохого этого платиска/пенопласта приклеенного к потолку.

у тебя такого не было в твоей украинской квартире? это я к тому, что у меня много знакомых в Украине тоже не видят ничего плохого этого платиска/пенопласта приклеенного к потолку.

Я тоже не вижу ничего плохого
Кроме того что это пластик и он может выделять вредные вещества в воздух

Я однажды увидел потолок в австралийской квартире (недорогой, всего 450AUD в неделю), выполненный в виде цементной «шубы». Ну то есть, ты такой просыпаешься — а над тобой этот серый низкий потолок (плюс на нем пауки с твою ладонь размером). Так что пластик это не самое страшное :)

Хз, я тут ремонт не делал. Это суета. Мой F.I.R.E. не формально уже наступил, формально, можно еще поработать по инерции =)

Но ваши любимые обои есть, значит все в порядке =) ibb.co/RHfqSVN

И сосенки!

Тут в марте на форуме появлялся Ацтек, кстати.

Круто, что вы меня помните, и вам тоже не хворать!

Вообще, я сюда заявлялся с надеждами покооперироваться с местными формошлепиками чтобы вместе макать свинособак в гавно. Но, блин, это ж ДОУ, тут народ заходит чисто почухать ЧСВ и ничего больше. Ну и к этому добавить что меня тут админы банят в каждом топике — утром написал камент — вечером кнопка Ответить пропала. Короче, ДОУ помойкой был — помойкой остался, и даже война не помогла, так что сори ответа, наверное, не смогу написать.

PS: банально, но желаю всем оставашкам «держаться», а оркам, конечно, пiзда, но они ещё даже не поняли насколько близко она подкралась

PPS: М. — спасибо за наводку на этот камент

банят в каждом топике

Это из-за грамматических ошибок в нике.

Мишку помий, там вже вся таблиця Менделєєва зібралася.
По ремонту враження, що ти десь в ОВІРі чи навіть в воєнкоматі працюєш

що ти десь в ОВІРі чи навіть в воєнкоматі працюєш

зайчизм детектид!

Зайчизм, но не тот когда два наушника с разных митингов в ушах.
А когда свой проект параллельно ведешь, людей нанимаешь, инвестируешь ;)

Эх Борисенка, нет у тебя контекста Украины. Может завтра придется в окопе оказаться, а ты такой чистоплюй в речке не покупаться, мышку регулярно спиртом натирать =) Нужно жить в моменте.
Смотри как отлично в этом году груша родила ibb.co/VvvsNm8
И это только одно дерево, а их тут больше десяти =)

Эх Борисенка, нет у тебя контекста Украины. Может завтра придется в окопе оказаться, а ты такой чистоплюй в речке не покупаться, мышку регулярно спиртом натирать =) Нужно жить в моменте.

My bad :)
А ти з яких фронтів пишеш, в момєнтє?

Смотри как отлично в этом году груша родила ibb.co/VvvsNm8
И это только одно дерево, а их тут больше десяти =)

Эх, живет же человек. Вышел из дома и сразу сорвал спелый фрукт с дерева, прямо как в Раю Адам и Ева.

А я у себя за фруктами катаюсь на велосипеде полями и колхозами, и ищу фруктовые посадки вдоль полей и грунтовых дорог для комбайнов. Нашел черешню, несколько сортов яблок, груша, вишни, кизил.

На кондиционер денег не хватило? Или в офисе ДнипроДБ исторический фасад? ))

Есть там кондиционер, при желании могу сфоткать )
Просто вентилятор удобнее, если ты сидишь летом не в закрытом аквариуме
ibb.co/vvF9N3v

Я надеюсь ты не платил тому, кто тебе клеил карнизы?

скатерти под клавиатурой

как говорил один знакомый — без скатерти, то как бомж

зато магазины открыты по воскресеньям и эпиляцию, по словам Паламарчука, можно сделать на каждом углу (так и не поняла зачем ему эпиляция, или, может, я в своей Берлинвке совсем от жизни отстала)

Іноді трапляється (горять торф’яники), але загалом нічого особливого.
Можна згадати жахливі пожежі в Австралії чи Каліфорнії, чи вічний смог у Італії чи Польщі.

вічний смог

Прям вічний?)) Не замітив такого в Польщі)

вічний смог
Прям вічний?)) Не замітив такого в Польщі)

Ахах, Влад починає розуміти уєзжашок :)

е, так можна уже не сидіти в загазованому Києві, а в Крижополі з чистим повітрям

Тим часом, поки ми тут плануємо файр, Київ зайняв 3 місце у світі за показниками забрудненості повітря

Сьогодні вже на першому, навіть у новинах пишуть
t.me/uniannet/70924

Я сижу в такой себе европейской Польше, у меня товарищ купил здесь в кредит около 6 квартир и все сдаёт, аренда покрывает кредиты + приносит доход. У него есть вариант за год два выплатить эти кредиты или взять ещё квартир (думаю он возьмёт ещё 🙂).

Европа это не только калечная Германия.

У него есть вариант за год два выплатить эти кредиты

Більше схоже на вигадки. Скільки коштують ці 6 квартир?

суммарно +/- 200к$

выплатить надо около 140k$

это не придумано, просто надо уметь креативно подходить к построению/накоплению капитала

суммарно +/- 200к$

Покажи приклад квартири за 30k, з ремонтом

он брал как раз без ремонта, т.к. сильно дешевле.

вот вариант с ремонтом, но чуть дороже:
www.otodom.pl/...​stycyjne-wynajete-ID4fD5k

Загальна ціна 35k євро, місячний платіж по іпотеці 230 євро.
За скільки таке можна здати? Скільки податок?

на этот вопрос мне сложно ответить, думаю чтото около 1400 злотых, знаю что до того как у нас начали повышать крединтую ставку у товарища выходило так:

8000 злотых доход с 6 квартир/помещений — кредит 4000 злотых, сейчас ввиду поднятия ставки у него около 6000 кредит, с другой стороны цена на эти квартиры выросли. в случае чего может продать одну из них и надплатить часть других таким образом понизив суммарный кредит, но пока не надо.

8000 злотых доход с 6 квартир/помещений — кредит 4000 злотых
налог 19% от прибыли

Тобто, в найкращому випадку, чистий прибуток 600-700 євро на місяць, з шести гемороїв! Насправді, прибуток менший, бо в квартирах періодично треба робити ремонт.
Тобто, як я і казав, звичайні казочки

У него есть вариант за год два выплатить эти кредиты

на 600-700 евро может себе нормально жить семья (конечно если вам надо ездить 2 раза в год в Сардинью то этого вам не хватит).

если выплатить то доход поднимется значительно сильнее, и я не вижу проблем ему выплатит 140к при желании, это не какие-то заоблачные суммы, только ему пока не надо.

Тобто, в найкращому випадку, чистий прибуток 600-700 євро на місяць, з шести гемороїв! Насправді, прибуток менший, бо в квартирах періодично треба робити ремонт.
Тобто, як я і казав, звичайні казочки

Причьому менеджети 6 квартир такого класу це ще такий собі парт-тайм джоб, враховуючи контингент та їх кількість. Тут і менеджера не наймеш на 6 хат, і самому гемор))
Успєх, що ще сказати, київська мрія з однушками воплотилась в мазовецькому воєвудстві)

Один европейский муж предложил жене, устроившейся более менее в айти, чудесную альтернативу в виде уборки подобных квартир)

а якщо мінус витрати? (оплата кредиту) то 19% від різниці, а не від доходу, хоча можна і на фіксований податок перейти, але тоді не відмінусуєш витрати

А ремонт скільки вийде? А то брат якраз буде робити і по приблизних підрахунках 2 кімнатна квартира потягне на 20тис$. А як показує досвід фактична сума виходить як мінімум на 30% більше ніж запланована.

тут все сильно зависит от того что за ремонт, кто будет делать и тд. если ты хочешь люкс ремонт какой-то, то наверное да 20к у.е. и больше.

Я когда себе делал капительный ремонт в 4 комнатной пару лет назад, мне обошелся в 16к у.е., но это стандарт слегка выше среднего.

знаю что товарищ делал дешевый ремонт, т.к. ему под сдачу было

капительный ремонт в 4 комнатной пару лет назад, мне обошелся в 16к у.е.
стандарт слегка выше среднего

Ничоси

да я знаю, я попался на разводил к сожалению :(

с другой стороны мой опыт релевантен для новичков.

Капремонт в 4 комн — за 16 куе?))
Так это вообще без разводил (разве что ты был разводилой).
Я года 4 назад делал 100 кв.м. за прибл. 30к. Это было без «дизайнеров-разводил».

Ціна/якість, для себе, без якихось лакшері. Ремонт з нульового циклу, бо новобудова. Ще пару років тому ціни були сильно інші, зараз я прихренів з міжкімнатних шпонованих дверей за 30к грн

ну у меня получается 5 внутрених и 1 внешняя дверь тогда вместе с установкой съели около 1,5k$

двери были на заказ, это не был ширпотреб с касторамы

хотя сейчас наверное было бы намного дороже

Ого, это от строителей? Потому что мне в 2010 вышло где-то в 60к за 115м ремонт.

я нанимал бригаду, строй материалы покупал сам но с консультацией с ними (в целом тут получилось сильно сэкономить, ибо часто они знали места где можно было купить в несколько раз дешевле чем в попсовых местах)

А ремонт скільки вийде? А то брат якраз буде робити і по приблизних підрахунках 2 кімнатна квартира потягне на 20тис$.

Якщо сам буде робити то може так і вийде)

ІМХО, тільки меблі і техніка потягнуть на 20к$.

А якщо під здачу, то ламінат всюди, в ванну плитку тільки на підлогу, стіни не рівняти, з меблів нацдешевші розкладушки то можна і в менше вкластись.

ну у него все жилые квартиры, 1 или два из этого по моему типа офисных помещений — lokal użytkowy, не знаю как это перевести на русский или украинский правильно, они дешевле, но с точки зрения аренды примерно то же выходит

он купил эти квартиры в кредит где-то в течении лет 4

Юр, та смотря какая локация
В Германии тоже навалом предложений домов многокварников по цене одной твоей квартиры и дешевле

я зимой до войны выкладывала в теме Ивана линк — там был дом в Erzgebirge 6 квартир за 50к. планировки классные, но квартиры нуждались в ремонте, отремонтирована была только одна, где жил сам хозяин и плюс локация деперссивная. но если б я не была привязана к Берлину, то купила б себе, один хрен дома сижу, какая разница где сычевать, а там до лыжных склонов 20 минут на авто.

Юр, та смотря какая локация

Ну, от та локація, що він дав приклад, це посеред індустріальної зони, в пригороді середнього міста.

там был дом в Erzgebirge 6 квартир за 50к. планировки классные, но квартиры нуждались в ремонте, отремонтирована была только одна, где жил сам хозяин и плюс локация деперссивная

Та все можна купити. Мій поінт в тому, що здати таке можна тільки дуже неблагонадійним і бідним людям, і за дуже невеликі гроші. Нервів буде багато, а прибуток мінімальний і айтішнику просто нецікавий.

Мій поінт в тому, що здати таке можна тільки дуже неблагонадійним і бідним людям,

в Германии такое сдают социальщикам или беженцам с прямой оплатой от Амта, из плюсов — ты всегда стабильно будешь получать арендную плату и можно не заморачиваться с ремонтом

минусы — ну сам понимаешь ))

Чесно кажучи, для незнайомої з реаліями Німеччини людини виглядає як схема без мінусів. Купив 6 квартир за 50к, ремонт робити не потрібно, грошики капають вчасно і в повному обсязі завдяки сумлінним німецьким платникам податків, які утримують бідних соціальщиків. Справжнісіньке fire.

это старая дойче тема уже давно обкатанная
особенно после того, как стена упала — в восточной Германии было дофига недвиги, которую продавали за бесценок, но мало кто жить в таком хотел кроме социально незащищенных слоев населения. а беженцы здесь — это вечная тема, еще с послевоенных времен как отстроились, так и погнало — немцы ж виноваты, всем должны, всех принимают. они даже гордятся этим. сейчас всвязи с глобальным потеплением и продовольственным кризисом ждем увеличение количества беженцев из Африки.

Вся ця інформація наштовхує на думку, що для бажаючої перестати працювати та почати нарешті жити заради власного задоволення людини достатньо купити в Німеччині шість квартир за 50к (чи 24 за 200к, в залежності від ціни, за яку ті квартири здаються) і здавати біженцям з Африки. Якось занадто просто і надійно виглядає, значно простіше і надійніше, ніж однушки біля метро в Києві.
Простіше тому, що шість таких квартир у Німеччині дешевші за одну однушку біля метро в Києві.
Надійніше тому, що Німеччина в НАТО, тож навряд чи хтось на неї нападе, а значить, завжди буде кому здавати. Плюс мігрантам з Африки навіть гроші не потрібні, за оренду заплатять німецькі платники податків, що значно надійніше, ніж розраховувати на платоспроможність бажаючих зняти в оренду квартиру в Україні.
Таке враження, ніби я неправильно зрозумів суть схеми, невже дійсно в Німеччині здобути омріяне fire настільки просто?

занадто просто і надійно виглядає, значно простіше і надійніше

сложность в том, что беженцы тоже не в восторге жить в ипенях. они хотят интегрироваться, работать, иметь какое-то будущее. поэтому на вот те ипеня с 50к я б сильно не рассчитывала, я вообще хотела вот то купить для себя (потому что рядом лыжи).

Они могут разнести вашу квартиру в хлам, а вы по большому счету ничего с них не получите. Ибо у них нет денег и они на социале.

Я думав що за це теж держава має заплатити, як і за оренду.

на заході прийнято страхувати майно, тим більше під оренду/іпотеку

Причём продовольственный кризис вовсе не мешает прессовать фермеров

Причём продовольственный кризис вовсе не мешает прессовать фермеров

мне кажется это какое то продовольственное лобби. своих то они прессуют, но это не мешает курятину закупать во Вьетнаме, а кукурузу в Латинской Америке

Зато некие немецкие учёные считают, что Нидерланды должны делать ещё больше для сохранения искусственной нидерландской природы. Совсем никакого конфликта интересов.

Нервів буде багато, а прибуток мінімальний і айтішнику просто нецікавий.

про минимальный доход

у меня тут недалеко есть Autohandel и у него же площадка, где стоят скупленные авто. часть площадки он отдал под застройку общежития для беженцев. там здание два этажа, самое что есть дешевое, я не думаю, что оно больше 100к затянуло, от силы может 75к. на этаже на вид 16-20 комнат. комнату в Берлине в этом районе сдают за 250-300 кальт.

Добре, коли в тебе в Берліні є земля, де можна побудувати гуртожиток :)

ага))) причем 15 лет назад здесь это все никому не надо было, город бомж и банкрот

Кальт? Це типу холодно німецькою чи що за кальт?

кальт — это цена чистой аренды, то что засчитывается как прибыль (но до налогов)
варм — это чистая аренда + коммуналка, вывоз мусора, зарплата дворнику, и пр.

Мой знакомый и в Германии так делает, говорит выгодно

Хахахаха, ти його давно бачив? Він там ще не повісився? Я от зняв 3 хати для своїх хлопців у одного такого, й чувак вже шукає петлю, бо замість 3500 чувак має платити з вересня 8500 по двом хатам. Й трохи банкрутує.

Вчера с ним тусили, все у него гуд. Ну тут кто когда кредиты брал и по каким ставкам. К примеру к меня за мою хату вначале была 2200 сейчас должна была бы быть 2600 но я чуток надплатил и теперь 2300

Я от зняв 3 хати для своїх хлопців у одного такого, й чувак вже шукає петлю, бо замість 3500 чувак має платити з вересня 8500 по двом хатам

Це супер новини, планую купляти через рік.

я так зрозумів що той ФРАЄР, то для тих хто не може бути щасливим зараз і їм потрібно вийти для цього на пенсію

От авторов «зачем просить повышение, ты что плохо живёшь на Х$?»

не зовсім. в сша, будучи звільненим, не відразу можно знайти «+500 через дорогу». тому дехто називає фаер гроші «fuck you money». ну тобто коли до тебе підходить менеджер і каже що треба наступні 3 місяці овертаймити або звільнятися, в тебе є вагома відповідь.

В заощадженнях і фінансовій незалежності звичайно є тільки плюси. Але теж вважаю що таке хворобливе прагнення до FIRE — в першу чергу ознака нездорових трудових відносин, роботи яка не приносить задоволення і дісбаланса між роботою і життям

Точно, FIRE — абсолютна безтолкова ідея. «Ти зараз молодий, здоровий і заробляєш — бач, як тобі погано. Треба терміново продовбати молодість і здоров’я, перестати працювати — і от тоді, старим, хворим і безробітнім тобі буде добре!» Що у людей в голові, я в шоці.

Мені от цікавіша інша ідея — як мій поточний стан здоров’я і роботи мозку утримати до 60, 70, 80 років? Щоб я і тоді міг думати головою, працювати, заробляти, нормально жити. Є якась така сама секта, як FIRE, тільки націлена от на це?

це як раз логіка європи, що працюйте до пенсії, а там погляєте
а в Україні можливо зафайрітись без надзусиль

секта, яку шукаєте це biohacking

Логіка європи — живіть і працюйте зараз, а не чекайте 20 років заожаджень, щоб почати жити, позбутися зайвого стреса і мати нарешті вільний час на сім’ю, хоббі, вотевер.

головне, щоб хоббі вміщалося в період до 9 вечора, бо інакше не буде закрито

коли з роботи можеш іти в 4-5, то навіть до 9 вечора достатьно часу. Вчора вийшов прогулятись перед сном десь в 11 вечора — на стадіоні біля дома ще грали в футбол. Так що навіть в 9 не все зачиняється.

можеш іти в 4-5, то навіть до 9 вечора достатьно часу.

если ты бездетный сингл

ну звичайно, лайфстайл з дітьми взагалі таке собі. Доречі це мабуть найбільший «мінус» еміграції — нема поряд батьків, кому іноді можна залишити дітей. А коли вони приїзжають і можна залишити — мінус, що батьки живуть у вас :)

нема поряд батьків, кому іноді можна залишити дітей

проверенная няня must have (у которой можно оставлять детей)

це спрацює на пару годин. А на декілька днів — ні.

на несколько дней я бы и родителям не оставила, неудобно как то

поки жили в києві норм — в субботу залишили, в неділю забрали. Зараз коли діти виросли можна було б у них на дачі залишати на 2-3 дні.

сложно вам жить и детей обратно не родишь

ну звичайно, лайфстайл з дітьми взагалі таке собі

Так, «дети єто другое»
Дитина не може бігти 10км, їхати на велосипеді 100км по шосе або 30км по горах з набором 800-1100м, на гірських лижах втомиться за 3 години (а мені потрібно 6 годин), а іграшки на ПК я б взагалі не показував йому до певного віку (пішов у сон, а я пограюсь)
Ось на такі розваги і потрібен файр/парт-тайм

Що занадто то нездраво :)
недавно у дружини був паціент — всякі айронмени бігає і таке інше, прокидається в 3 ночі і тренується до 12 дня, організм в повній жопі при цьому, і з психічною системою теж не все збалансовано через це.

Що занадто то нездраво :)

Ой прекрати
Це звичайна покатушка здорової людини
Проїхати 30км по гірках з набором 700-1000м — це лише 3 місяці тренувань 2 рази на тиждень по 25км без гір

недавно у дружини був паціент — всякі айронмени бігає і таке інше, прокидається в 3 ночі і тренується до 12 дня, організм в повній жопі при цьому, і з психічною системою теж не все збалансовано через це.

Я ніде не писав про такі тренування, для мене в 3 ночі прокидатись це дивно
6-7 годин на лижах з 9:30 ранку з відкриттям ski lift до заходу сонця о 16:30 з двома перервами по 15-30хв — це взагалі золота середина
Гірський велосипед також. 07:00 сніданок, 8:00-9:00 на авто до місця призначення, 9:00-14:00 катаєшся, 14:00 коротка їжа, 15:30 вдома обід
Де тут нездорове?
Нездорове це коли файріков форсять назад у 5/7 режим життя ))

і з психічною системою теж не все збалансовано через це.

У мене психічна система їде без фізичної активності ))

Проїхати 30км по гірках з набором 700-1000м — це лише 3 місяці тренувань 2 рази на тиждень по 25км без гір

таке спокійно можна і з дітьми, і зі 100% роботи.

таке спокійно можна і з дітьми, і зі 100% роботи.

1000м elevation gain без електро та без витягу? Ні, не можна, бо ти не пробував раз таке пишеш
З 10 років, можливо дитина зможе таке ендуро вивезти, і то не факт

я не мав на увазі кататися разом з дітьми. Я казав що можна спланувати і знайти час на таке.

я не мав на увазі кататися разом з дітьми. Я казав що можна спланувати і знайти час на таке.

Ок
Але я маю на увазі те шо з файр/парттайм це ти робиш гарантовано, а без файр з дітьми працюючи 5/7 — часу нема, або 1 раз на місяць з нерегулярними тренуваннями (і тут треба привітати своє серце яке отримує незбалансоване навантаження)

Гарантовано я більше всього іздив на велосипеді коли їздив 5 разів на тиждень в офіс — 2 рази в день по 40-45 хвилин і ще разочек на вихідних. А хоч на удальонке з більшим вільним часом, хоч у відпусках їзжу гарантовано меньше :)
Так шо не всьо так гарантовано :)

Гарантовано я більше всього іздив на велосипеді коли їздив 5 разів на тиждень в офіс — 2 рази в день по 40-45 хвилин і ще разочек на вихідних.

А я пішки ходив кожен день по 35хв+35хв до університету :) по одній із центральних вулиць Харкова. Але ми розуміємо що це зовсім не хайк у наприклад Саксонській Швейцарії ;)

не швейцарія, але мені теж подобалось і багато красивих мальовничих місць по дорозі в різні офіси було, типу
www.google.com/...​801T000000!7i16384!8i8192

www.google.com/...​901T000000!7i16384!8i8192
www.google.com/...​umbfov=100!7i16384!8i8192
www.google.com/...​MPcyTQ!2e0!7i13312!8i6656
ну і так далі

не швейцарія, але мені теж подобалось і багато красивих мальовничих місць по дорозі в різні офіси було, типу
www.google.com/...​801T000000!7i16384!8i8192

www.google.com/...​901T000000!7i16384!8i8192
www.google.com/...​umbfov=100!7i16384!8i8192
www.google.com/...​MPcyTQ!2e0!7i13312!8i6656
ну і так далі

О , це зовсім інша справа!

Я поміркував
Ну це ж все одно матриця та червоні соти з людьми)
Бути як усі, тиснути на педальки кожен день знову і знову по одним і тим самим велодоріжкам 5 днів на тиждень 2 рази на день
На 2 колеса треба садитись не примусово, а як хоббі і їхати куди очи бачать — це зовсім інший експіріенс

ну так, не без компромісів, я згоден. Тому на вихідних ще іздив кудись в інші сторони :) Життя, що тут скажеш?
Просто FIRE теж не без компромісів, м’яко кажучі :)

Ну а про усілякі матриці, соти з людьми і інші червоні таблетки — я більш схиляюсь до думки, що найкраща духовна практика — вона в тому, щоб жити життя яке воно є, а не мріяти як всього цього позбавитись щоб нарешті почати жити «як треба».

а не мріяти як всього цього позбавитись щоб нарешті почати жити «як треба».

Як треба — ходити на роботу та сплачувати іпотеку =)
А я хочу як мені подобається

В принципі подумав, що прямо недалеко від дому навіть і нічим не гірше Саксонської Швейцарії ліси
www.google.com/...​ro-0-fo100!7i11264!8i5632
там мабуть не виїзжаючи на трасу під сотню км легко можна намотати по всіх сусідних лісах з трейл доріжками і такими суттєвими схилами — набір висоти точно буде більше 1000м за 30 км.

6-7 годин на лижах з 9:30 ранку з відкриттям ski lift до заходу сонця о 16:30 з двома перервами по 15-30хв — це взагалі золота середина

ну как бы 90% времени проводишь или на подъемнике или в очереди на подъемник, тут и 12 часов можно легко выдержать, лишь бы подъемники работали.

ну как бы 90% времени проводишь или на подъемнике или в очереди на подъемник, тут и 12 часов можно легко выдержать, лишь бы подъемники работали.

Пока у меня есть возможность я не езжу на курорты где большие очереди и оптимизирую сезон. Например, надо не пересекаться с школьными каникулами. Тогда есть шансы хотя бы в очереди не стоять, или ждать 3-5 кресел максимум.

А, и 6 часов это речь о местах где преимущественно не ратрачат склоны или где можно выезжать за пределы трасс безопасно. Это совсем другие нагрузки уже, чем карвить вельвет. =)

оставил ребенка жене и беги себе
или жена принципиально не хочет чтобы ты бегал, а она с малым тусила?

оставил ребенка жене и беги себе
или жена принципиально не хочет чтобы ты бегал, а она с малым тусила?

Хочет
Но я работаю
Получается нечестно, что к 40 часам в неделю с ребенком добавляется еще 10 часов пока я бегаю ))

треба щоб у кожного було 30 годин роботи і 10 годин на хоббі. Грошей навіть більше буде напевно. І життя повноцінне і насичене у обох.

30 годин роботи

Ремоут))
Для мене це майже файр буде
Часу набагато більше залишиться на себе і родину

ты ж уже ремоут
или нет?

Еще ремоут ) онсайт вакансии я скипаю все
1 раз в 2 недели могу в офис приехать посветить лицом на важном митинге

найбільший «мінус» еміграції — нема поряд батьків, кому іноді можна залишити дітей.

Не в даний час, бо зараз у багатьох українців, в тому числі і у мене, батьки живуть неподалік. І, судячи з усього, так і залишаться там жити. Раніше їх неможливо було перевезти, а тепер держава дає параграф для переїзду, сама за них платить і дає житло.

Ага, то он звідки у Вас у цьому місяці з’явився час рахувати ціну кожного придбаного продукту)

Раніше їх неможливо було перевезти

лучше б оно так и осталось
как раньше

лучше б оно так и осталось
как раньше

Согласен
Все єти люди не нужны в Европе. Не те условия для переезда
Я тут с кем не общаюсь, почти все хотят в Харьков назад, больше 90% хочет домой, даже те кому Салтовку минами раздолбали
Хотят учавствовать в восстановлении города и жить там дальше как и жили

Я тут с кем не общаюсь, почти все хотят в Харьков назад, больше 90% хочет домой,

Как будто две разные реальности) Я с кем не общаюсь 90% даже думать не хотят о возврате и жалеют что не смогли уехать раньше...

думаю там должна быть корреляция с возрастом, наличием маленьких детей и наличией востребованной специализацией, чтобы не полы мыть или на копеечном пособии перебираться.

Вот как раз из тех кто моют полы не хотят 100%. Потому что Украине у них ЗП на порядок ниже даже с учётом стоимости жизни это уже не говоря о ее качестве

у них в Украине скорее всего другая специальность. Уровень жизни уборщика в Европе тоже под вопросом.

Специальность другая только ЗП ниже чем у уборщика в Германии. Кроме того:
" Кількість тих, хто втратив роботу, зросла з 35% у червні до 39% у липні. Про це свідчить опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг» 23–24 липня. Сьогодні серед тих, хто мав роботу до війни, працюють 59%: повноцінно — 34%, віддалено чи частково — 19%, знайшли нову роботу — 6%."

Как будто две разные реальности) Я с кем не общаюсь 90% даже думать не хотят о возврате и жалеют что не смогли уехать раньше...

Действительно странно) у меня и пенсионеры рвутся домой, и школьники, и дошколята 6 летние. Пожалуй, единственная категория которая пока что колеблется либо хочет остатся — мамы с 1-3 летками которые смогли захватить мужа какими то путями окольными.

Так они домой рвутся или к папе/мужу ? Ничего что разлучили семьи ?

Так они домой рвутся или к папе/мужу ?

И то и другое. Когда домой — было явно сказано что «домой жить туда, тут жить не хочу и вкладываться в язык тоже не хочу»

Ничего что разлучили семьи ?

Все вопросы на север =( но мы знаем ответы...

Это сервер сделал из страны зекорею?

Нет не північ это горяче любима 73% власть решила что если не закрыть границы то гуси разбегутся и не будет кого ощипывать

Нет не північ это горяче любима 73% власть решила что если не закрыть границы то гуси разбегутся и не будет кого ощипывать

А есть такой пункт закона нарушенный 73процентной властью?

Рабство несколько тысяч лет было законно какой из этого можно сделать вывод? Что указ президента (ранее уклониста) формально в рамках законодательства? А по сути что он этим указом сделал не рабами случайно всех от 18 до 60 ? И это разумеется касается не всех, а только гусей «свои люди» могут выезжать без проблем. Сразу уточню для особо одаренных что речь идёт о запрете выезда, а не о мобилизации.

Так они домой рвутся или к папе/мужу ? Ничего что разлучили семьи ?

Гарне зауваження. От у мене всі родичі переїхали, один ще залишився, але і той приїде. І вони не хочуть вертатися.

І вони не хочуть вертатися.

а когда социалка закончится тоже не будут хотеть?

а когда социалка закончится тоже не будут хотеть?

Мої близькі родичі — або пенсіонери, або айтішники. І тим, і іншим це не загрожує. Для пенсіонерів це взагалі ідеальний варіант, тим більше, якщо їхні діти вже тут.

Є далекі родичі, вони зубрять німецьку цілими днями, планують тут працювати і залишатися. Доречі, німецьку вчать всі, і перша категорія також.

пенсы будут первыми на выход, когда Украину или часть ее признают безопасной для жизни и чем позже это случится, тем хуже для людей, что сейчас

зубрять німецьку цілими днями

я конечно безмерно благодарна стране Германия за такую щедрость как 24 параграф, но, имхо, лучше б оружия дали

пенсы будут первыми на выход, когда Украину или часть ее признают безопасной для жизни

Враховуючи, що війні не видно кінця і краю, це буде дуже і дуже не скоро. Та й не бачу варіанту визнавати хоч якийсь регіон безпечним, тим більше Київ, коли в 150 км кордон з картопляним фюрером, а у орків є безкінечні ракети.

мхо, лучше б оружия дали

А це що? І то ще інформація 2.5 місячної давності.
dou.ua/...​rums/topic/38993/#2441055

но, имхо, лучше б оружия дали

Да
Лишь 20 старых himars поставили в тупик весь орочий фронт и начали выносить им всю логистику и базы в ближних тылах
Дали б нам самолетики, глядишь уже б и закончилась война

Лишь 20 старых himars

в умелых руках, как говорится
наш генерал доктор Freudig был в полном восторге как воюют украинцы и от украинцев в целом, и именно человеческий фактор по его мнению преумножает шансы Украины выиграть в этой войне

www.youtube.com/watch?v=s38-OigKoIU

но, имхо, лучше б оружия дали

Да
Лишь 20 старых himars поставили в тупик весь орочий фронт и начали выносить им всю логистику и базы в ближних тылах
Дали б нам самолетики, глядишь уже б и закончилась война

Война може і закінчиться, але без зміни режима, а скоріше за все без деімперіалізації Росії небезпека не закінчиться. А це ще може не відбутися роками.
Першу чеченську як не дивно Росія теж програла. Хоча скільки там тієї Чечні?

либо хочет остатся — мамы с 1-3 летками

это все гормоны :P

почти все хотят в Харьков назад, больше 90% хочет домой, даже те кому Салтовку минами раздолбали

человек странное создание — на словах хочет где потеплее и посытнее, а делает совсем другое

у меня был коллега из Сирии, его отец профессор вернулся обратно в Дамаск, сказал, что не хочет бросать студентов и университет (хотя от университета остались развалины)

Невже у Ельфії складно зняти квартиру батькам поряд?

В моїй «ельфіі» так. Десь в інших може легше.

конечно
есть места где и понаеху айтишнику с шестизначной зэпэ если и сдадут, то это какое то мегавезение

есть места где и понаеху айтишнику с шестизначной зэпэ если и сдадут, то это какое то мегавезение

Ага
И сдадут местному с пятизначной зэпэ((

с пятизначной зэпэ((

зато там человек приличный

зато там человек приличный

мой фермитер с новым митером уже судится потому что тот не платит аренду ))
жалеет что мы с ребенком съехали
дедушка вообще хороший, зря я ему ремонт не сделал во всей квартире косметический )

вот фото «квартиры» в наших эльфиях, местная хипстерня развлекается, у них это уже вторая (первый фургон они каким то образом затащили на крышу своей коммуны — на здание, что рядом, и у них там теперь креативное пространство)

imgur.com/a/eD4Gbve
imgur.com/a/OHP1bO8

(HA — это Ханновер?)

вот фото «квартиры» в наших эльфиях, местная хипстерня развлекается, у них это уже вторая (первый фургон они каким то образом затащили на крышу и у них там теперь креативное пространство)

imgur.com/a/eD4Gbve
imgur.com/a/OHP1bO8

(HA — это Ханновер?)

Я такой же фургон видел в соседнем селе!
Только из полноценного корабельного контейнера на колесах — кто то втулил его во дворе, поставил вплотную к дому, сделал из окна проход-пролаз и расширил себе бетонометры дабы не долбаться с амтами и не делать документы на жил площадь

коли з роботи можеш іти в 4-5, то навіть до 9 вечора достатьно часу
если ты бездетный сингл

Ми вчора в 17:00 виїхали і проїхали на велосипедах всі разом, з дитиною, 17 км, аж за місто, в ліс. Повернулися десь о 20:00. Дитина і батьки щасливі.

P.S. Не кажіть Івану

коли з роботи можеш іти в 4-5, то навіть до 9 вечора достатьно часу

если ты бездетный сингл

Ми вчора в 17:00 виїхали і проїхали на велосипедах всі разом, з дитиною, 17 км, аж за місто, в ліс. Повернулися десь о 20:00. Дитина і батьки щасливі.

а если бы ты был бездетный сингл, ты бы тоже после работы 3 часа ехал 17 км в лес за город на велосипеде и был бы счастлив? только честно

а если бы ты был бездетный сингл, ты бы тоже после работы 3 часа ехал 17 км в лес за город на велосипеде и был бы счастлив? только честно

А вот это было в яблочко))

Після того, як Ганновер потрапив до десятки самих велосипедних міст світу, ми 4 дні підряд, кожен вечір, їздимо на велосипедах 10-20 км. Сьогодні не знаю, чи поїдемо, бо може бути дощ.

3 години ми не їдемо, звичайно. 17 км — це максимум годину на велосипеді, а так, ми зупиняємось на ігрових майданчиках або в кафе / ресторанах. Головний секрет тут, що треба їхати не просто так, а завжди ставити собі ціль, наприклад подивитись це, це і це, а тут відпочити. Тоді їхати набагато веселіше.

І, коли був тут сам, то їздив звичайно. Та я й зараз їзжу, в обід, коли дитина спить, їду знімати фото й відео, якщо погода гарна. Я ж в Німеччині жив сам 4 роки, їздив туди сюди між країнами, поки дружина не переїхала. Найдовший самостійний маршрут був 67 км за день
www.pizzatravel.com.ua/...​ute_along_the_river_weser
З дружиною максимум було 64 км, а взагалі найдовший був 110 км, з колегами по роботі з України, які після цього мене зненавиділи :)

P.S. Не їздити в Німеччині на велосипеді, це злочин :)

P.S. Не їздити в Німеччині на велосипеді, це злочин :)

Это уже триггер для Ивана ))

Іван — консерва федеральної служби оставунек!
Як солодко стелив про переїзд в Мюнхен, і шо тепер? :)

Ну а що тепер?
Переїзд назад і відповідна агітація.

Переїзд назад і відповідна агітація.

Мечтайте дальше)))

з колегами по роботі з України, які після цього мене зненавиділи :)

ну я тоже такого не поняла бы

ну я тоже такого не поняла бы

Надо озвучивать покатушки и план активности
Иначе могут быть разочарования у попутчиков

да
и четко указывать время когда начнется пиво

Я ж в Німеччині жив сам 4 роки, їздив туди сюди між країнами, поки дружина не переїхала.

Соромлюсь спитати, а 4 роки віза робилась?)

Не їздити в Німеччині на велосипеді,

после 7 лет жизни в Берлине это стало моим убеждением — не ездить на велосипеде и не поддерживать своими действиями это шапито

стало моим убеждением — не ездить на велосипеде и не поддерживать своими действиями это шапито

«Моя боротьба»

да, надо начинать писать петиции, организовывать демонстрации

просто у меня нет на это времени как и у большинства других, кто ездит на авто

а те, кто продвигает велошапито — у них есть, потому что там зачастую ни работы, ни детей, сплошные «проблемы климата» и «творческая реализация» в голове

тому маємо те, що маємо

а що всі ті хто іздить на велосипедах не мають авто? :)

а що всі ті хто іздить на велосипедах не мають авто? :)

я не интересуюсь материальным положением других людей

«творческая реализация» в голове

Тревел блогінг

после 7 лет жизни в Берлине это стало моим убеждением — не ездить на велосипеде

Почему? о_О

не хочу подвергать себя опасности и нервировать других

у нас нет нормальной велокультуры, есть велоцирк с соответствующим отношением к участникам этого явления

Велокультура, загалом, на порядок вища за самокатокультуру.

самокатокультуру.

у нас говорят, что за этим будущее и в к 2050 в городе 40% будут ездить на самокате

мне чет кажется число 40% — это потому что у молодежи и новоприехов просто не будет денег на права сдать :P

не хочу подвергать себя опасности и нервировать других

у нас нет нормальной велокультуры, есть велоцирк с соответствующим отношением к участникам этого явления

Понятно
В моем селе есть возможность избегать машин и не нервировать водителей — объезды нормальные, дворы, парки и т.д.

Но да, даже у себя на райчике я вчера заметил двух «полноценных участников дорожного движения», что в сумерках нарисовались в закрытом повороте вот тут: www.google.com/...​!3d52.1146156!4d9.9785699

При том что справа есть объезд мимо живописного лошадиного стойла с запахами какашек, а дальше начинается велодорожка. Странные.

заметил двух «полноценных участников дорожного движения»
есть объезд мимо живописного лошадиного стойла с запахами какашек, а дальше начинается велодорожка. Странные.

спортивные наверное, а мимо стойла — то пенсионеры и Буряк с семьей ездит

www.google.com/...​!3d52.1146156!4d9.9785699

При том что справа есть объезд мимо живописного лошадиного стойла с запахами какашек, а дальше начинается велодорожка

Судячи по координатах і опису, досить великі шанси що це був Юра

Судячи по координатах і опису, досить великі шанси що це був Юра

Ні, то не він був :-))

Понятно
В моем селе есть возможность избегать машин и не нервировать водителей — объезды нормальные, дворы, парки и т.д.

В Берліні з цим важче, я там кожен раз шугаюся велосипедистів, які їдуть прямо по дорозі

Я б норм відносився до велосипедистів, якщо б вони о 4 годині ранку у субботу не їхали під вікнами, голосно спілкуючись один з одним.
Мені знайомий з місцевих розповідав, що велосипедистів ненавидять багато людей. Одного разу в нього жбурнули папайєй )

Одного разу в нього жбурнули папайєй )
велосипедистів ненавидять багато людей.

бугг)))
меня как то раз в 6 утра на пустынной улице собачник попытался столкнуть с вела

А я навпаки, став ненавидіти собачників. Тому, мабуть, я за команду велосипедистів :)

я ни за чью команду и всех люблю пока меня не трогают

Я б норм відносився до велосипедистів, якщо б вони о 4 годині ранку у субботу не їхали під вікнами

А я б норм відносився до автомобілістів, якби вони о 22, 23, 00, 01, 02, 03, 04, 05, 06 годині не їздили по усіх вулицях. Та ще і не взмозі утримати оберти двигуна на рівні 1200 дизель 1600 бензин. Обов’язково натискати педаль газу так сильно?

Обов’язково натискати педаль газу так сильно?

у вас нет ограничений, что ночью не больше 30 км/ч, чтобы тихо было?

у нас по всему городу ночью 30 км/ч и большинство водителей скоростной лимит соблюдают

у вас нет ограничений, что ночью не больше 30 км/ч, чтобы тихо было?

у нас по всему городу ночью 30 км/ч и большинство водителей скоростной лимит соблюдают

Нет
Только на улицах где много жилых домов, например тут: www.google.com/...​2!3d52.1423236!4d9.939058
Вся эта секция от Т-перекрестка севернее то Х-перекрестка южнее (где Реве и Деннс) — 30кмч в часы 22-06, знак там висит лармшутц

Больше не видел (ну кроме проездов между домами и к домам, там понятное дело 30кмч)

По основным дорогам все ночью ложили с прибором на ограничение, особенно бесит доставка пиццы если кому то ночью приспичило покушать — они гоняют и все 80 по городу

Приїзжайте в Україну, тут комендантська година, автомобілі вночі не їздять

Від авто залежить. Таке враження що на спрґорт карі як медальку не тисни, всерівно реве. Можливо там всюди прямоточні вихлопні стоять, не вкурсі.
На траках — те саме.

На сраном переднеприводном гольфе гтi да не пернуть газом, проезжая под мостом? Да быть такого не может

после 7 лет жизни в Берлине это стало моим убеждением — не ездить на велосипеде и не поддерживать своими действиями это шапито

Наступний крок: потрібно перестати їсти фрукти назло веганам :)

Як мінімум, тому, що це смачно.
Як максимум — не всім подобається харчуватись порошками і пігулками.

так Влад же мне предложил отказаться, а не вам )

і мати нарешті вільний час на сім’ю, хоббі

Мені мало на хобі 12 годин по 6 годин/вихідний
І я йду к Файр поступово, або хоча б парт-тайм робота

так, це теж опція в Європі яка багато де просто відсутня — можливість гібкого навантаження на роботі — в більшості місць можна домовитись на 80%, можна на 50%, можна хоч на 30%.

чим більше таких фраєрів, що так думають, тим фаєрам ліпше

Так суть FIRE це зафайритись хоча б до 40, а не до 70. Да і ти так кажеш, ніби всі гуляють, відпочивають, а адепти FIRE одне що працюють. Так же само відпочивають, просто більш ефективніше працюють і використовують зароблені гроші. Вот шахтер працює більше і важче ІТшника, но щось мені підказує що до FIRE йому дуже далеко.

Мені от цікавіша інша ідея — як мій поточний стан здоров’я і роботи мозку утримати до 60, 70, 80 років? Щоб я і тоді міг думати головою, працювати, заробляти, нормально жити. Є якась така сама секта, як FIRE, тільки націлена от на це?

www.reddit.com/r/longevity

www.reddit.com/r/longevity

Якесь воно занадто абстрактне. Пропонують сидіти і сподіватися, що наука ось-ось все вирішить? Ну, таке.

А ти чого очікував? У секти FIRE також немає 100% порад для вирішення проблеми.

Ну і не таке вже й абстрактне. Є добавки які приймають на основі досліджень які показують багатообіцяючі результати... на мишах :). І я не про вітаміни всякі, омега3 та інші банальні добавки від інстаграм блогерів. Там народ більш задротний, читає наукові статті, дослідження, замовляють незалежну експертизу тих чи інших добавок від тих чи інших виробників (так як вони не дешеві і відповідно є багато шахраїв, хто вітамін С якийсь хоче впарити чи цукрову пудру).

А є таке, щоб не докторську по ньому захищати, а простими словами — що їсти, скільки займатися і чим, від чого утримуватися, щоб в 80 років ходити своїми ногами і думати своєю головою?

Поки нічого окрім того, що і так відомо — Calories Restriction, Physical Activity, Mental Activity, Balanced Diet, Moderation in alcohol, Regular Check-ups, Happiness )

це як Чєлєнтано рубав дрова?

«Ти зараз молодий, здоровий і заробляєш — бач, як тобі погано. Треба терміново продовбати молодість і здоров’я, перестати працювати — і от тоді, старим, хворим і безробітнім тобі буде добре!»

Так, зовсім інша справа працювати на дядю, не мати можливостей навчатись, ком’ют кожен день по 2 години, гіподинамія та підвищені ризики серцевих захворювань.

Файрам до щіплів ніякого діла нема, а ось навпаки — я бачу шо є )))

є. у них навіть ціла країна є (може і не одна, але знаю лише за цю). Називається Португалія ))

Треба терміново продовбати молодість і здоров’я, перестати працювати — і от тоді, старим, хворим і безробітнім тобі буде добре!" Що у людей в голові, я в шоці.

Як каже бізнес аналітик який веде канал про FIRE(запали цілі), цілься у вершину — матимеш середину.

Знання про FIRE, їхні практики дозволяють зберігати і примножувати частину доходу, зберегти життя скромнішим якогома довше.
Без цього готелі на кілька $к дорожчі, доступні дівчата, авто і понти загалом з’їдять твої гроші (це ще якщо не підсядеш на наркоту, азартні ігри і т.п.)

Це як з будизмом, східними культурами. Не обовязково ставати ченцем щоб медитувати, так само і тут не обов’язково їсти один хліб щоб юзати щось з FIRE.

Та частина, де вони радять заробляти і примножувати — мені зрозуміла. Мені не зрозуміла та, де «...і от тоді ти зможеш нарешті звільнитися з тієї довбаної роботи в 40 років!» Ото дивно, будувати своє життя на усвідомленому стражданні до 40 років.

Ну ви трохи перекручуєте. Напевно є адепти і страждання, але в цілому це скоріше «не купувати теслу, навіть якщо можеш собі дозволити». Чи гірша умовна хонда сівік за теслу? Так. Чи страждаєш ти їздячи на хонді? Навряд чи.

Залежить на чому ти їздив до того. Знижувати планку завжди важко. Тому головне, планку піднімати поступово :)

Ну, якщо комусь хочеться жити тут і зараз «на всі гроші», це теж вибір, і це ок, тоді fire не для цих людей просто. Не ок хіба що жити сьогодні за рахунок завтра, коли в тебе тесла є, але в кредит під 30% річних.

Ні, ну фін грамотність ніхто не відміняв :)

Ото дивно, будувати своє життя на усвідомленому стражданні до 40 років.

"Життя є страждання«©
До 20 років я страждав кожен раз коли треба було прокидатися і іти до школи. Потім іти до ВУЗу. Ніхто не питав мене: чи хочу я вчитися, чи спати?
Після цього я пішов працювати на господаря — а хіба була альтернатива? Гроші з неба не падають. Батьки усе життя, по 40 років, відпрацювали на заводі.
У більшості звичайних людей навіть питання не виникає як уникнути страждань від роботи — тільки «де ще б грошей заробити».
Але мені якось дуже пощастило заробляти більше, ніж витрачаю. І саме від цього постає питання: як ці зайві гроші можуть врятувати мене від страждань?
А звідки страждання? Та тільки від роботи! От зараз мені потрібно розбирати величезний конфіг — файл. Це настільки нудно, що після кожних 100 строк очі самі заплющуються. Я б охоче заплатив аби не робити цю дурну роботу — а трохи поспати.

поспи, не думаю що тебе звільнять, бо інший кадр, якщо такого ще знайдуть, буде вирубатися після 50 строк

От зараз мені потрібно розбирати величезний конфіг — файл.

Давай розбирай далі, не зупиняйся ) у мене протилежне — я пишу конфіг-файли/рецепти до внутрішньої білд системи яка не має документації ))

А потім через десяток років наступний Бобер буде їх розбирати ))

Вільно переказуючи про буддизм: бажання породжують страждання. От ти працюєш і хочеш мати можливість не працювати. Рецептом щастя є знаходитися у тут і зараз. Тоді немає з чим порівнювати, немає місця і часу для того, чого немає або, можливо, колись буде. Сучасні дослідження психологів: людині важливо контролювати хоч що не будь у власному житті: мусиш працювати, то вибери над чим. Дали задачу, то вибери як її робити. Вибирай, коли почати, коли зробити перерву.
Трохи поспати то здорова реакція організму на роботу, яка вимагає енергії і яку мозок вважає непотрібною для виживання.

Буддизм можливий лише в теплих країнах. В Харкові буддисти вимруть в грудні

«...і от тоді ти зможеш нарешті звільнитися з тієї довбаної роботи в 40 років!»

звільнитися із довбаної роботи можна в-будь-який момент, якщо є варіант із фінансовою подушкою, або іншим заняттям, яке покриває твої поточні витрати

Повертаємось до теми FIRE:
Фінансова подушка хоч би на 10 років — в Україні неможлива бо її зжере інфляція.
«Інше заняття, яке покриває твої поточні витрати» — якщо воно вимагає більше 6 годин у день то це вже робота. Якщо менше — то скоріше за все воно не покриє витрати. Наприклад ті, хто здають квартири вважають що прибуток від оренди покриває витрати — але це тільки тому, шо вони не рахують кошти на амортизацію! І через декілька років постануть перед необхідністю шукати гроші на ремонт або продати квартиру дешевше, ніж брали.

Фінансова подушка хоч би на 10 років — в Україні неможлива бо її зжере інфляція.

Зачем на 10 лет? На год в кеше, остальное в крипте и стоках

Наприклад ті, хто здають квартири вважають що прибуток від оренди покриває витрати — але це тільки тому, шо вони не рахують кошти на амортизацію!

В амортизацию обычно закладывают 10% от ренты

Не збираюся щось доказувати чи спростовувати. Наведу факти, з 2009 року пасивний дохід покривав оренду, а з 2015 з пасивного деподоходу вже мав «маленького але свого» в передмісті столиці, а з 2017 почав ним користуватися, в 2018..2018 ще добрав за пасивний дохід кілька «маленьких але своїх» в Києві, поступово роблю ремонти.

В сплячому режимі іде оплат в ОСББ приблизно $10 на 1 смарт.

Можна закрити на ключ до «пенсії» і не паритися.

Бобер, читай Карла Маркса «Капітал». Подумай, що є твій капітал? В що вкладати?
Може вкласти в ПК ((fi202x.blogspot.com/...​022/09/625-avx-dx111.html) і отримати вищу продуктивність і більше вільного часу ?
А що ще тобі дасть швидку і надійну віддачу? Не забувай диверсифікуватися ( в тому числі географічно).

Не думаю, що так прямо амортизація піде в нуль, хрущі і панельки, від часів Хрущова і ті щось таки коштують.

— если держать в кеше, то инфляция схавает часть не только в Украине

Автор просуває свої думкі спамлячи комменти на правді)

i.imgur.com/5j5DPtW.png

www.epravda.com.ua/news/2022/09/1/691014

Вау, слухайте ну це успіх я вважаю
Дякую за скрін, несіть ще, а це на що відповідь?

Взагалі по цій темі накидувати та накдувати ще, як наприклад те, що римлянами ставали через роки рабства і можна подивитись на території яких країн це було. А потім подивитись на країни засновувачі ЄС і знайти історичну традицію так би мовити.

Пішов гуглити і в першому лінку ось це

Roman slaves were seen as merely the property of their masters to do with as they wished. Slaves had no rights at all and certainly no legal status or individuality. They could not create relations or families, nor could they own property.

Кєк

Вочевидь в Україні іде, як зараз модно казати, ІПСО щоб утримати українців в Україні. Навіть книжку на замовлення написали і піарять на ДОУ.
І чим довше буде ця війна на виснаження — тим більше буде різних постів про те, як дорого та важко жити у Європі. Це перший етап операції «примирення» — яку, здається, НАТО вже затвердило.
Далі будемо чути що у «загниваючій» Європі всюди геї, мусульмани, чорношкірі. Що справжньому українцю нема чого там робити. І те, що не випускають з України — то для вашого-ж блага.
Допомогу біженцям вже згортають — і наступним кроком будуть повертати українців до України.
НАТО дає зброю для захисту — для наступу вони не дадуть. Скоро будемо чути що «НАТО — не виправдало очікувань» і що «Україні не треба в НАТО».
До зими, як і казали, «зійдуться десь посередині». Тобто по Дніпру i Сіверському Донцу. Під гасла про «припинення вогню» Україну фактично розділять. На залишках Європа допоможе побудувати «буферну державу» для біженців та переселенців. Можливо західним містам пощастить і їх прихистить Польща.

«Україні не треба в НАТО».

Таке ІПСО, взагалі-то, успішно працює з 2019. «Нас не запрошували на саміт НАТО. Мільярд дерев — важливіше, ніж НАТО».

До чого тут НАТО, Україні потрібно бути членом НАТО і вона буде

Ну мені подобається ваш скепсис, я цілком за євроінтеграцію України і мене шокує як люди роблять логічну цепочку ’Європа = все ідеально’.

І ваше повідомлення дуже маніпулятивне ваша логіка це ’критика ЄС = плоха’, ’казати добре про Україну- плоха’, у вас роздвоєння особистості? ви знаєте як народжуються диктатори і яку роль в цьому відіграє відсутність критики?

Я буду накидувати і далі і висвітлювати проблеми допоки ми не навчимось більш критично мислити з приводу проблем ЄС. Бо ми будемо членом ЄС і нам ці проблеми і потрібно буде вирішувати ж.

Я буду накидувати і далі і висвітлювати проблеми допоки ми не навчимось більш критично мислити з приводу проблем ЄС. Бо ми будемо членом ЄС і нам ці проблеми і потрібно буде вирішувати ж.

ну вот так бы и сказал, что это твой вклад в решение проблем ЕС, а не просто захотелось как Паламарчук поднакинуть (или как его там, тот, что про декаданс книжку написал)

вибачте, що не повідомив вам особисто.

Вишліть номер вашої картки і пінкод, я туди наступного разу особисто повідомлення пришлю, код позаду картки теж потрібен, бо не дійде повідомлення

більш критично мислити з приводу проблем ЄС

А більш критично мислити те шо маєш під носом то не треба?) Не на часі?)

Бо ми будемо членом ЄС і нам ці проблеми і потрібно буде вирішувати ж.

Ох, як вибємо двері з ноги, як покажемо тим європейцям як треба жити...)

Так підкажіть про що ще думати, чи у вас максимальна капасіті це одна думка на рік?

А варіант кооперації ви не бачите? З якої ноги, ну ізолюйтесь далі і віддавайте ініціативу іншим, але це не означає, що ми так будемо всі робити, ми вам вишлемо список того, що вирішили, ноу воріз

Вочевидь в Україні іде, як зараз модно казати, ІПСО щоб утримати українців в Україні.

навіщо іпсо, якщо можна порушуючи Конституцію тупо всіх закрити як в пн.Кореї

Це ж було вже ©, на старті корони.

«При Порошеску — безвіз,
при Зелебобіку — безвиїзд» :)

у 73% лохторату ностальгія за справжнім пломбіром по ГОСТу та виїзними візами,
мрії збуваються, кушайте, ням-ням, тільки можна я буду дисидентом?

Дисидентів стріляли і саджали, нелегкий шлях

Не знаю, але Ви ж захотіли бути диссидентом, треба розуміти навіщо

якщо не в 73%, то тоді хто?

И мне не нравилось то, что здесь было. И мне не нравится то, что здесь есть.

www.youtube.com/watch?v=sc47le0Byq0

Цікаво, доречі, чи Кіно також заборонено, разом з Висоцьким

А що у нас уже заборонено читати певні книжки певних авторів чи слухати пісні певних виконавців?

Це засуджується суспільством, але по закону можна

засуджується

бебекалами і мемекалами

Я бачу, що Ви розгорнули серйозний опозиційний штаб на форумі, тож нехай Вам щастить

это не он, а его брат-близнец
их разлучили в детстве

Швидше сестра. Ната Кнопа дивне ім’я для брата

Швидше сестра. Ната Кнопа дивне ім’я для брата

Брати різні бувають
youtu.be/qcbVuDPn5VQ?t=1397

Может, Ната — это сокращённо от Натанаила?

До речі, як ви заощаджуєте канонічні 10% від інкаму до податків. Де саме зберігаєте?

Так для FIRE у українця не такий багатий вибір брокерів. Interactive Brokers, All in VWRA )

Так тема ж про fire ) на депозитах fire не буде )

А чому на депозитах не буде fire? Якщо накласти на рахунку в банку дуже багато грошей, ну там наприклад сто мільйонів доларів, то начебто виглядає як справжнісіньке fire.

А чому на депозитах не буде fire? Якщо накласти на рахунку в банку дуже багато грошей, ну там наприклад сто мільйонів доларів

Тому що, банки можуть ці гроші не віддати. В Україні це звичайна справа за останні 15 років. Але банкрутсво банків було і в розвинених країнах.

Фінансова криза в Ісландії 2008–2009 років — економічна криза в Ісландії, яка з початком світової економічної кризи була викликана крахом трьох головних банків країни через труднощі у рефінансуванні їхніх короткострокових боргів і панічного закриття депозитів вкладниками з Великої Британії і Нідерландів. Відносно розміру економіки країни, криза 2008–2009 року в Ісландії — одна з найбільших в історії економічна катастрофа в масштабах однієї держави.

3 січня 2010 року парламент Ісландії прийняв законопроект про виплату вкладникам з Великої Британії і Нідерландів 3,4 млрд дол, однак президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон наклав вето на законопроект. Парламент призначив на 6 березня 2010 всенародний референдум з ухвалення законопроекту про виплату вкладникам компенсації. 90 % ісландців проголосували проти виплати компенсації.

Бо fire це про магію складного реального відсотку. Коли ти можеш відкласти 10 років своїх витрат, а жити на них нескінчено з високою ймовірністю, і діти твої, і онуки, і праонуки і т.д., а не коли в епоху дешевих грошей та нульових реальних ставок тобі треба відкласти роки один до одного

Після вікторіанської епохи, керманичі додумалися, що треба якось заправлять фінансами так, щоб капітал залишався тільки в того хто ним активно постійно рулить, і вимивався в пересічного, та й в лінивого багача. Різні генії — це одиниці, най і з 100В. Саме створення середнього класу — це така собі примха історіі (підтримувати споживання та щоб робітники розумової праці самі розводилися). Бо як хтось зможе накопити капітал (а не успадкувати чи взяти одним ривком) — то це загроза старим капіталам (не воювати ж, небезпечно)

буде, тільки по принципу то густо, то пусто, тому тре трохи кеша для згладження,
та в принципі любий актив ходить протифазі до долара

В Азии встречала кучу людей, которые в 30 лет сдают свою квартирку в сферическом Сиднее за условные 2к, одной левой работаютвремя от веремени чисто чтобы не скучать и при этом путешествуют нонстоп.

The median apartment price in Sydney is $1,075,000 — в мене так не вийде.
Та й за 2k подорожувати нон-стоп просто неможливо, це максимум на 2 тижні сума, при бюджетному плануванні. Хіба що на велосипеді або ОТ по самим дешевим країнам.

Тогда сдаем однушку у метро за сферические 400 баксов, а за эти деньги снимаем в другой стране (в зависимости от локации этой суммы может нехватить, а может и остаться «лишнее»).
Работаем время от времени и на еду с развлекухой вполне себе хватает.

Орел і решка кажуть що і за 100$ можна подорожувати

Орел і решка кажуть що і за 100$ можна подорожувати

Так одну ніч, же ж :)

І 2 дні. Якщо подорожувати кожні вихідні і витрачати хай по 300$, то можна норм вкладатись. Тут же залежить що потрібно, шашечки чи їхати, якщо мета саме подорожувати а не відпочивати то цілком ок

І 2 дні. Якщо подорожувати кожні вихідні і витрачати хай по 300$, то можна норм вкладатись

Так ти не зрозумів. Люди здають свої квартири в Сіднеї, а на ці гроші подорожують по Азії. Вони не можуть подорожувати тільки на вихідних, вони весь час подорожують.

Ну прямо 24/7? Подорож Азією так то дешевша ніж Європою чи північною Америкою. Не кажу що це легко кожному але в 2000$ можна вкладатись. Також потрібно задефайнити ’подорожує нон стоп’, а то це може бути що зняв житло за 500$ і їздить кілька раз на тиждень на відстані до 500км, а на наступний місяць міняє локацію

і їздить кілька раз на тиждень на відстані до 500км

На чому? На літаку, це буде $150 навіть на жлобській ейразії. Авто орендує? Бо труситися на ОТ 1000 км в дві сторони по Азії, це важко назвати «подорожами» вихідного дня.

Поїзд, автобус, блалакар. До 500км це ДО 500, тобто може бути і 20км і 120

Поїзд, автобус, блалакар

Теоретично можливо, практично — максимум на місяць сил вистачить, ніякого «нон-стоп».

Тому і кажу що треба точнішу інфу щодо нон-стопу, з боку подорожі кожного місяця можуть виглядати нонстопом

Для нонстопа идеальный вариант это купить б/у автобус(чем больше автобус — тем больше комфорта, но и стоимость 1 км выше), самому переделать его под дом на колёсах и катить куда хочешь, нехилая економия на проживании и не нужно каждый раз паковать-распаковывать вещи, думать, можешь ли ты позволить себе взять с собой пару лишних кило шмотья, проводить кучу времени в поисках дешевых билетов и отелей.

Так, я думав за трейлер але б/в автобус це також дуже непоганий варіант

Тільки ви забули в них спитати, чиї вони діти. Бо я більш ніж впевнений шо там 90% — синки-доці китайських багатіїв, котрі накорумповане в своєму Китаї бабло відмивають\інвестують в австралійський ріал істейт. Тому що від цін на проперті в Сіднеї вихуївають навіть самі австралійці і в 30 років мати проперть (не в мортгеч) там це або у спадок\подарунок, або 0.1% геніїв-везунчиків, що зуміли рано розбагатіти. Рядовий кодерок, навіть якшо він там якийсь сіньор-тімлід, буде разом з усіма виплачувати іпотеку, а не оці всі ваші файр і галопом по азіям на пасивний дохід.

Судя по их внешности, то это были коренные австралийцы, китайскими кровями там и не пахнет. Так что вполне может быть им родители с недвигой подсобили, которую они и сдают.

Однушка біля метро Героїв праці.

Будьте обережні: читаючи цей «текст» можна отримати вивих мозку.
Що ж до вирішення «проблем» аноніма: аффтар випєй йаду ©

Фуфу використовувати русизми, тим паче в такому ключі, люди не читайте це повідомлення

Русизми? Та хто б вже казав:
x біжав — v біг
x домой — v додому

Так виглядає, що ТС не шарить ані в Європі, ані в Штатах, та й однушки в Україні це теж міф.

і полікують хвороби (якщо серйозна, бо якщо щось мале, то ідіть домой пийте аспірин).

Є історія з перших рук, коли у одній заможній європейській країні, матері друга, того, хто мені цю історію розповів, не зробили вчасно онко-операцію, і вона померла у віці ~60 років, простоячи у черзі на неї 3+ місяці. Справно сплачуючи податки все життя.
Може щось і полікують, поки ви ще працювати можете і з вас витягнути ще щось можна, а потім спишуть у утіль або замінять на товпу арабов-біженців, яким будуть платити більше грошей, ніж вам пенсію.

Є історія з перших рук

На противагу, маю мінімум три історії, коли рак у Німеччині вилікували. Два випадки у мене на роботі, ще один — батько мого авто-інструктора, якому було далеко за 60. Причому, в одному з випадків рак був на такій стадії, що дружина, яка теж працює в компанії, навіть написала листа всім, змалювала ситуацію і сказала, що чоловіка ми, скоріш за все, вже не побачимо. Зараз все нормально, працює далі.

звичайно є гарні кейси, я ж не кажу що там усі по три місяці у черзі стоять і помирають.
от тільки три місяці у черзі з 50% податків і фінансуваннямб іженців у розмірі твоєї пенсії — трохи якось тхне душком.

от тільки три місяці у черзі з 50% податків і фінансуваннямб іженців у розмірі твоєї пенсії — трохи якось тхне душком.

Згідно моєї страховки, якщо в мене, або в когось в сім’ї, рак, то мені виплачують одразу 15k євро, ще до початку лікування. Що мені заважає не чекати 3 місяці, а

добробут, ціна питання лапароскопічної операції по видаленню онко 80к + ще трохи грошей до операції на обстеження.

Ага, в украине то круче, просто сразу говорят — ищите деньги, без денег ничего не будет

с деньгами тоже ничего не будет. проверено на личном опыте.

А в Европе при тех же исходных данных что-то было бы?

саме так, у мене другу прописали видалення товстої, бо у нього якісь спадкові ураження були + онко там же, він пішов до шалімова до якогось (лінь гуглити) лікаря, відвалив N тисяч бабла, і помер від зараження черевної порожнини, перед цим провалявшись 1.5 дня без аналізів тощо, тому що було 25те грудня і усі лікарі бухали.

але це не гарантія, у приватних трохи уважніше ставляться, особливо якщо ти трохи погуглив, не кажу що все ідеально, але такого відношення як у державних (був опит спілкування у інституті рака у києві) там не було (на моїй практиці).

добробут, ціна питання лапароскопічної операції по видаленню онко 80к + ще трохи грошей до операції на обстеження.

спробуйте цей трюк провернути у европці)

Ну і три місяця очікування у процвітаючий европці — сорі, це трохи щось розходиться з «плати бабло і будеш захищений». Воно все так весело, поки сам не отримав такий експіріенс)

Можна спробувати оформити свою справу не як роботу, а як бізнес. Бо трудові відносини і в Україні зарегульовані ліваками просто до сраки. Благо у нас закони не обов’язкові до виконання, тому пів країни отримує зарплату в конверті чи через ФОП.
Воно, здається, в усьому світі так. Найманого робітника, незалежно від заробітку і кваліфікації, чинуші сприймають як малу, дурну дитину, яка потребує постійної опіки і захисту з боку лівацької держави. І під всю цю опіку у людини насильно відбирають до 70% заробленого. Бізнес же знаходиться на більш довгому повідку бо, на відміну від роботяг, вміє відстоювати свої права і боротись за свої доходи.

стара Європка це як пізній СРСР

Так ось в Європі це НЕМОЖЛИВО, бо система побудована так, що їй потрібні люди, які будуть працювати ЗАВЖДИ. І так і буде, подивіться на оточуючих, в Європі немає теми ЯК СТАТИ НЕЗАЛЕЖНИМ, зато є теми як взяти кредити і працювати завжди, а взамін вам як слухняному рабу дадуть їжу, квартиру (яка не ваша на найближчі 20-30 років) і полікують хвороби (якщо серйозна, бо якщо щось мале, то ідіть домой пийте аспірин).

так тягнеш лямку потихеньку:
— а як ви розслабляєтеся
— а ми не напрягаємся

тому в Європці скушно «нашим»

В Євопі fire теж можливий в айтішних локаціях. Більш того, його там легще досягти ніж в Україні, бо там в тебе завжди буде підтримка держави, тобто навіть у 5% випадків з Trinity Study в тебе після досягнення пенсійного віку буде досить непоганий рівень життя. З іншого боку, це все дає змогу навіть підняти до 5% SWR, а це дуже прискорює та полегшує fire

Потенциально. Ни кто не скажет, что будет с пенисией в европе через 30-50 лет. Посмотрите, что было 30-50 лет назад.

Посмотрите, что было 30-50 лет назад

А що було?

1960-70 коефициент рабочей силы, которые могли позволить себе НЕ работать и хоть как-то выживать был около 30% в Европе. 70% соответсвенно работали дальше.

Так а с пенсіями що було?

Так я данные погуглил и привел. Гуглите «коефициент рабочей силы старше 60 лет, европа, 1970».

Так я данные погуглил и привел
Так а с пенсіями що було?
Не было :)
Пруф?

кто-то заставляет брать кредит?)

Исходя из тех представителей FIRE о которых я читал, зачастую это вариант двух FAANG программистов Senior+ уровня которые жили в режиме дом-работа 5-10 лет и вышли на пассивный доход позволяющий оплачивать коммуналку, одежду (планировали даже как часто будут менять обувь), еду и в лучшем случае пара путешествий в год. О случаях когда представители FIRE катают за бугор больше 3 раз в год не слышал. Ну и само собой без детей)
Но даже при всех перечисленных «приколах» FIRE тем не менее довольно привлекательная идея в целом (ибо сама по себе возможность не работать мотивирует чем-то жертвовать).
Одна беда: находясь в дешёвых странах аки Украина, есть повышенный шанс чёрного лебедя в духе текущей войны и остаться где-то под завалами разрушенного города со своими миллионами. Если же выбирать страны безопаснее, достичь FIRE даже начав в 23-25 лет можно будет в условные 45-50. Будет ли оно того стоить к тому моменту я хз.
И на десерт ещё важный момент это возрастающие траты. Чем старше становишься, тем больше денег нужно вкладывать в то же здоровье: массажи, стоматологи, тренировки, периодические обследования. +чем больше сумма накоплений, тем в целом стабильнее и менее доходно выбирается инструмент инвестирования.
Для себя сделал вывод что всё равно буду откладывать и инвестировать с целью сохранения денег заработанных сверх пассивов. Если в какой-то момент это позволит не работать\работать меньше и\или сможет выручить в трудную минуту, значит уже не зря.

вышли на пассивный доход позволяющий оплачивать коммуналку, одежду (планировали даже как часто будут менять обувь), еду и в лучшем случае пара путешествий в год

Тобі на /r/fatFIRE Там подорожі по $200К обговорюються, матраси по $100К і тому подібне) І там дуже багато звичайних Software Engineers (звісно, з США)

А на доу уже у каждого второго 12к. Такие же обговариватели?

хз, я там за декількому юзерами стежу, то або правду пишуть, або ну дуууже стежуть за деталями та щоб не забрехатися. Ну а так як завжди будуть всякі користувачі, навіть не зважаючи на Verified відмітки

окай. 200к подорож + матраси по 100к + на життя ще нехай 100к (але з подорожами по 200к, на життя явно треба побільше) + на ще якісь схожі приблуди 100к це 500к на рік за умови однієї подорожі. Для справжнього FIRE в тебе ці 500к повинні приходити пасивно. Якщо взяти умовний S&P і 10% на рік, то без врахування інфляції в тебе має бути відкладено 5 мільйонів і куплений будинок. З врахуванням інфляції 10 мільйонів. Беремо пару FAANG інженерів з умовними 400к на рік кожен. 800 на двох після сплати податку в каліфорнії згідно smartasset.com/...​tax-calculator#nXG0IHHqvo виходить 481к. Навіть якщо відкладати 50%, то виходить десь 20к відкладати щомісячно. Згідно цього калькулятору www.thecalculatorsite.com/...​undinterestcalculator.php на 10 мільйонів це 17 років. Тобто 17 років без дітей, без форс-мажорних витрат, одразу маючи зп 400к на людину, при цьому жити в умовному Сан-Дієґо на 240к на рік.

Теоретично можливо, на практиці це радше виключення. І та, Software Engineer можна себе називати і будучи умовним L8-L9 в ФААНГу. Але ж це не значить, що це досяжно для всіх.

200к подорож

Це в космос? Бо навіть на Еверест 70k, а в Антарктиду 50k, якщо супер-пупер першим класом

сам до речі хотів спитати. Ну в принципі першим класом RTW тікет десь 15к на людину. Якщо кожного дня з місяця зупинятись в топових готелях, то це ще скажемо 50. Ну і по місцю ще 50-70 на місяць. Тобто ну звісно можна, але то треба схоже сильно виїжнутися

white-desert.com Private jet в Антарктику. Ніякого проливу Дрейка, ото все )
Ще писали про 300К за сафарі в Африці з цими чуваками www.belmond.com/packages-and-tours, але я там цін не знайшов )
Або ті ж експедиції від Аману теж Private Jet, коли ти в різних отелях Аману ночуєш в різних країнах www.aman.com/journeys/jet-expeditions, особливо Азія, де в них найкращі отелі
www.remotelands.com/aman-jet-expeditions
21 nights $152,888 per person

Ну в принципі першим класом RTW тікет десь 15к на людину. Якщо кожного дня з місяця зупинятись в топових готелях, то це ще скажемо 50. Ну і по місцю ще 50-70 на місяць. Тобто ну звісно можна, але то треба схоже сильно виїжнутися

Це як розмірковувати з зп 500 доларів «ну що там можно купити коли зп 5К? Ковбаси 100кг на місяць?», а по факту ribeye сухого дозрівання зернового годування раз на тиждень, про ковбасу взагалі не згадуєш )
Я тому и читаю fatFIRE, бо мені зі своїми доходами теж не завжди фантазії вистачає. Але як бачиш вище, нічого особливого. І це навіть без урахувань витрат.

по місцю

Я і не казав, що це Software Engineer таким там вихваляються. Ну і там більше з успішних exitʼів інженери, а не з ФААНГу. Це було просто в протитезу загальному уявленню про fire як життю на бобах. FIRE воно ж просте — build your live and save for it. А хто вже яке життя будує — це взагалі поза скоупом FIRE.

що це досяжно для всіх.

FIRE воно взагалі не для всіх, безвідносно доходу

ну так, ти не написав, що Software engineer можуть собі дозволити 200к відпустки з пасивного доходу, але це логічний висновок з твого допису. Складається враження, що це звичайні SWE можуть собі таке дозволити

Тобі на /r/fatFIRE Там подорожі по $200К обговорюються, матраси по $100К і тому подібне) І там дуже багато звичайних Software Engineers (звісно, з США)

Загальне уявлення таке саме тому, що ми обговорюємо досяжні цілі. Звісно, є й умовні Безос з Маском, якому ті 200к то так — кишенькові витрати на день. Є чуваки поскромніше, в яких на рахунках сотні мільйонів доларів і вони можуть собі дозволити такий FIRE. Але тут по дефолту зазвичай обговорюються якісь реальні цілі і орієнтири. Так от для середнього Software Engineer типовий FIRE — це саме життя на бобах. Не те, що середній, а навіть 99 персентіль погромістів не потягне лакшарі FIRE. Для цього реально треба або бути генієм і заробляти семизначні суми або виграти в лотерею зі стартапом.

FIRE воно ж просте

Угу, як і типові бізнес саксес-сторі — коли вже вдалось, часто видається, що це просто.

Маск, по моєму, живе як скромняшка

Дарма, ходили чутки що він в хатці на Westlake Austin TX живе за 18 лямів на березі річки
І недавно він засвітив свій PO box моїй пошті в Lakeway. Можливо десь в сусідньому містечку живе...

Ну вот вы 10 лет пахали, а теперь вышли на FIRE и... что?
У вас мозг перестроен, что надо пахать. Имхо бессмысленная концепция. Какая мне разница, в возрасте 25-35 быть ноулафером или в 60-70(ибо денег нет). Имхо одинаково.

и... что

І нічого. We call it “dolce far niente” — sweetness of doing nothing © Eat, Pray, Love

Какая мне разница, в возрасте 25-35 быть ноулафером или в 60-70(ибо денег нет)

в 70 быть ноулайфером проще чем в 30 и даже как то органично
и до 70 еще дожить надо

Как-то ж перестраивались чтобы пахать, обратно перестроится тоже реально)
Тем более к хорошему привыкаешь гораздо легче чем к плохому.
Это я к тому что месяц на чиле в поездках и работа покажется другой жизнью.

, в возрасте 25-35 быть ноулафером или в 60-70(ибо денег нет)

В 35 ты вполне себе в возрасте когда можешь пробовать всё (тот же активный отдых, тяжёлые перелёты для путешествий)
В 60 даже если деньги есть, уже здоровье не позволит
+Работая до 60, здоровье будет явно хуже чем если перестать это делать в 35
Ну и не факт что в 60 сможешь зарабатывать достаточно для ± комфортного уровня жизни, а не быть в возрасте «дожития»

Вангую что если взять всех с доу и посадить на FIRE, то уже через год-два половина с концами сопьется от безделья

Ага. Только в обычном обществе таких будет 85-90%.
Ибо у Васи с завода интересов зачастую меньше чем у программиста Пети (у которого банально есть деньги на хотелки).

Что нам, элите нации, до простых люмпенов

Ну причём тут элита и люмпены.
Зарплаты в айти в целом превышают зарплаты в стране на несколько порядков. Из бизнесменов единицы выходят на сопоставимый со средним senior-ом доход.
Или не нравится корреляция между ЗП и интересами? Тут тоже вроде всё вполне логично.
Что не так с моим утверждением, Артём?

Что не так с моим утверждением
у Васи с завода интересов зачастую меньше чем у программиста Пети

На чём основано утверждение?

корреляция между ЗП и интересами

Нет корреляции. При условии закрытых базовых потребностей, разумеется.

интересов зачастую меньше чем у программиста Пети
На чём основано утверждение?

На том что за интересы нужно платить. Да, часть хобби можно монетизировать, но их спектр крайне ограничен.
А свободных денег у большинства не айтишников просто нет.
mc.today/...​самым высоким с 2019 года.
Вот пожалуйста карта с ЗП по городам (2020-2022).
Днепр, для примера, 15к.
Если берём семью из двух человек 15к+15к (без детей и оба работают!), откидывая аренду, коммуналку, еду, одежду, свободных денег останется не так много и приоритет между новым спиннингом и отложить 100$ на машину... В основном таки выберут машину.

Нет корреляции. При условии закрытых базовых потребностей, разумеется.

Ок, у семьи выше закрыты базовые потребности. Но для примера я тут недавно комп обновлял под VR (+ сам VR само собой). Общим счётом в грн вышло около 100к. Можно конечно где-то взять слабее шлем, слабее процессор, что-то Б\У итд, но даже в самом оптимистичном сценарии получится 50к. Это хобби просто недоступно для среднего жителя страны. Туда же поездки за область чаще чем раз в пол года.
Отсутствие финансов накладывает ограничения постоянно.

жить на 1.5к лишь бы не работать.

напоркуа? добавляє змісту в житті? зручності?

напоркуа?

??

добавляє змісту в житті? зручності?

???

ніби ж філософія UNIX:
гірше ворог кращого,
роби простіше і буде тобі щастя ... і т.п. т.д.

а від тебе несе віндузятіною чи макосею

Большинство хобби спокойно вкладываются в абсолютно подъёмные деньги. Ладно б ты какой-то мото или парашютный спорт упомянул, но:

Но для примера я тут недавно комп обновлял под VR (+ сам VR само собой). Общим счётом в грн вышло около 100к.

Точно такой же упомянутый Вася с завода будет с такими же работягами рубиться в танки со среднего компа и балдеть. Я ж молчу что ВР мёртвый.

Но для примера я тут недавно комп обновлял под VR (+ сам VR само собой). Общим счётом в грн вышло около 100к.

І яку конфігурацію зараз треба під VR?

Я брал околотоп, но это лично мой выбор.
(Ryzen 9 3900XT, RX6900XT, 32GB DDR4...)
А так по минималке пишут gtx 970 + i5-4590 проц, но если честно сильно сомневаюсь что будет выглядеть хорошо и не лагать.

Проца достаточно, но gtx 970 точно будет лагать. У меня на 1060 half life лагает даже на минималках в активных сценах.

И во что играешь? Есть что-то стоящее после half life?

The Great C (на раз но прикольный опыт)
Beat Saber (классика)
Blasters of the Universe (от создателей первой)
Boneworks (меня правда от неё шатает, особенно когда по стенам лазить)
Superhot VR (прошёл, крайне рекомендую)
Gun Club (на любителя, но иногда прикольно)
Это то, что успел поиграть за чуть более двух месяцев наличия у меня VR.
При этом времени у меня крайне мало (долгое время ещё курсы были вечерами и 4 вечера из 7 выпадало)

Зарплаты в айти в целом превышают зарплаты в стране на несколько порядков

Я, конечно, дико извиняюсь, но «несколько порядков» это сколько?

mc.today/...​самым высоким с 2019 года
Средняя зарплата по городам. Потолок — Киев — 20к грн.
jobs.dou.ua/...​=Middle SE&experience=0-4
Статистика MIDDLE SE с опытом до 4 лет (статистически знакомые говорят что доу занижает) медиана 2500 USD (100к грн).
Итого разница в 5 раз в самом лучшем для среднего обывателя случае.
А если брать немного живых примеров, куча знакомых которые получают 10-20к в лучшем случае. Максимум который встречал на не айти специальности это 40к у друга закройщика в сезон (по 14 часов в день 6 дней в неделю) на сдельной оплате.
Я ± такую сумму поднимал в то же время ведя курсы 4 раза в неделю по 3 часа в день (параллельно с основной работой) т.е. за 48 часов общим счётом.

Итого разница в 5 раз в самом лучшем для среднего обывателя случае.

Теперь следующий вопрос. «На порядок» — это в сколько раз?

Я думал подобным только гуманитарии грешат.
Orders of magnitude are used to make approximate comparisons. If numbers differ by one order of magnitude, x is about ten times different in quantity than y. If values differ by two orders of magnitude, they differ by a factor of about 100. Two numbers of the same order of magnitude have roughly the same scale: the larger value is less than ten times the smaller value.
Из средней зарплаты по городам видно что максимум она может отличаться на один порядок. Но никак не на

Несколько порядков это минимум в 100 раз (1000, 10000 итд с шагом в 10) При средней 14500 грн интересно было бы посмотреть на зарплаты айти в целом от полутора миллионов в месяц.

видно что максимум она может отличаться на один порядок

С одной стороны я благодарен вам за исправление, выражение действительно было выбрано не правильно.
С другой в голову так и лезет картина диалога между айтишником и нет «не парься разница между нашими ЗП всего лишь на порядок, а не на несколько порядков. Тебе должно стать легче.»
Я это к тому что даже на порядок это всё равно достаточно много.

сорри, но в 5 раз это даже не на порядок.

Кодерки (даже сеньорыши) иногда травят басни, что «на порядок» — это в 2 раза. Прикидываются двоичными счетчиками.

на порядок, але в двійковій/трійковій системі численя,

в 5 раз это даже не на порядок. порядок — это в 10 раз. несколько порядков — это несколько нолей, к примеру на три порядка — значит в 30 раз больше.

На три порядки — в 3000 разів більше

Так, в 1000 разів це на три порядки. В 3000 разів теж на три порядки. В 9000 разів ще й досі на 3 порядки. А от в 10000 разів, у 20000 разів, у 90000 разів — це вже на 4 порядки.

В 3000 разів теж на три порядки

Це на 3 порядки і в 3 рази :D

Ні. Це на три порядки більше, або в три тисячі разів більше.
Насправді, ще має значення, від якого числа більше.
Наприклад, у 3 тисячі разів більше ніж 30 тисяч гривень на місяць це 90 мільйонів гривень на місяць. 90 мільйонів гривень на місяць на три порядки більше ніж 30 тисяч гривень на місяць. А от у 3 тисячі разів більше ніж 40 тисяч гривень на місяць це вже 120 мільйонів гривень на місяць, а 120 мільйонів гривень на місяць уже на 4 порядки більше ніж 40 тисяч гривень на місяць.
До речі, 100 тисяч гривень на місяць на порядок більше ніж 99 тисяч гривень на місяць, тож досвічені РПЗ в Україні дійсно заробляють на порядок більше за середньостатистичних українців. Але всього лише на порядок, а не на порядки, тож все одно РПЗ — бідні люди.

До речі, 100 тисяч гривень на місяць на порядок більше ніж 99 тисяч гривень на місяць,

100 тис більше від 99 тис лише на 0.004 порядка.
Рахується просто: log(100000/99000)=0.00436480540245008

Значить я неправильну статтю читав. Тут стверджують, що п’ять мільярдів на три порядки більше семи мільйонів (згдіно запропонованої вами формули буде на 2.853871964322 порядки, а не на 3). З тієї статті я зробив висновок, що для порівняння порядків числа потрібно привести до форми мантиса * 10 ^ порядок, тобто «мантиса, помножена на десять в степені порядок», де мантиса — це число, яке по модулю не менше одиниці і менше десяти, а порядок — будь-яке ціле число (... −3, −2, −1, 0, +1, +2, +3, ...).
Записавши таким чином 99 тисяч та 100 тисяч, отримаємо 9,9 помножити на десять у степені чотири та 1 помножити на десять у степені п’ять. Порядок першого числа буде чотири, а другого п’ять, відповідно сто тисяч на один порядок більше дев’яноста дев’яти тисяч.

Меня забавляет этот диалог. Неужели это так важно?
Я уже сказал, фраза про «на порядок» некорректна, но от этого «в пять раз больше в среднем» не перестало быть до***.

Це є така психологічна пастка самоствердження. Коли ти щось десь чув, в чому більшість помиляється, і потім все життя при нагоді тикаєш інших носом у це і відчуваєш приємне тепло, що розливається по тілу.

Посамостверджуюсь і я: ніхто не говорив про десятичний порядок.

Потеплішало =)

Я всегда думал что придирками к словам страдают школьники и филологи в перерывах между криками «свободная касса».
Тут вроде не глупые люди но устроили диалог из пары слов — «на порядок» и теперь ещё «до***».

Я всегда думал что придирками к словам страдают школьники и филологи в перерывах между криками «свободная касса».
Тут вроде не глупые люди но устроили диалог из пары слов — «на порядок» и теперь ещё «до***».

Это не придирки, а исчерпывающее описание понятия д.о.х.у.я

Повышение зп в ЕПАМе:
«Мы тебе повысим зп в два раза»
Дают +200
«Шо ты к словам до*бался»

Как думаешь, ток честно, из моего исходного сообщения

какую информацию я пытался донести?
Про то, что разница между ЗП IT и ЗП людей вне IT различается в X раз?
Или про то, что разница между зарплатами достаточно значительна и что эти люди финансово находятся на разных уровнях?
Мне казалось (видимо зря), что там явно прослеживается второй месседж и для его понимания разница в 5 или в 10 или 100 раз не особо важна ибо всяко между людьми пропасть.
В то же время пример с

«Мы тебе повысим зп в два раза»

никак не прочитать по другому.

Мне казалось (видимо зря), что там явно прослеживается второй месседж и для его понимания разница в 5 или в 10 или 100 раз не особо важна ибо всяко между людьми пропасть.

Пропасть в 100 раз это дофига, пропасть в 5 раз это даже не пропасть.

никак не прочитать по другому.

Каюсь, слишком однозначно написал.
«Мы повысим тебе зп во много раз»
+200
«Пропасть с кассиром выросла, иди отсюдава»

У суспільстві прийнято говорити «на порядок» маючи на увазі «у багато разів».
Це всі знають і всі розуміють. Математика тут ні до чого взагалі.

Ті, хто це виправляє, — а-ля сектанти «кораблі не плавають, а ходють» — строють з себе розумників. Але такими не є, бо познань в математиці навіть не вистачає допетрити, що порядок залежить від основи, котра не завжди 10.

У суспільстві прийнято говорити

Тыж программист, посмотри, у меня тут принтер не работает / танки тормозят / телефон глючит

Це вже не кажу про те, що 10 це по суті 2. А 2 це ІІ

не люблю я таке передьоргування)
1. по перше розробник, це одна з професій в айті, і вона найбільш оплачувана.
Є ще маркетинг, сейлз, qa і ще багато нетехнічних, там такого не буде.

2. Працювати в айті — це часто працювати на міжнародний ринок(читай продавати свої послуги на Калі чи Сідней), а не працювати в Києві, Львові, Стрию — зовсім інші поняття і розцінки.

3. Маючи знайомих, які працюють як інвест-аналітики наприклад на УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК і платять всі свої 40%+ податків по звичайному трудовому, а не фопчиках, то айтішники виявляться бідними, бо 3-4-5к чистими на руки. Коли грязними зарплатний фонд буде 6-7-9к, це те що мають топ оф зе топ в українському айті
(назріває питання, що якщо таких людей перетягнують на штати закривати угоди m&a там?)

Є ще маркетинг, сейлз, qa і ще багато нетехнічних, там такого не буде

А вне айти работают разнорабочие, швеи, кондукторы и многие другие у которых потолок ЗП ниже в несколько раз нежели у middle qa.
Я взял ЗП в 2500 в среднем у мидл разработчика не просто так. Есть мануал qa которые получают больше, есть менеджеры которые получают больше, BA и многие другие.
Точные цифры очень сильно всё же зависят от человека.
Одного не пойму: вы не согласны с тем что зарплаты в айти выше чем вне айти? Пускай не всегда в пять раз, но часто минимум в два-три?
Или тут в два раза это разница ниочём уже?

а не працювати в Києві, Львові, Стрию — зовсім інші поняття і розцінки.

ПриватБанк, розетка, фоззи груп тоже про работу на иностранных клиентов?
И другой момент: да, айти благодаря своей специфике позволяет продавать услуги забугром. Кондуктор так явно не может. Но речь шла не о факте почему такие ЗП, а о факте самих ЗП. В айти уже ЗП выше.

Маючи знайомих, які працюють як інвест-аналітики наприклад на УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК і платять всі свої 40%+ податків по звичайному трудовому, а не фопчиках, то айтішники виявляться бідними, бо 3-4-5к чистими на руки. Коли грязними зарплатний фонд буде 6-7-9к, це те що мають топ оф зе топ в українському айті
(назріває питання, що якщо таких людей перетягнують на штати закривати угоди m&a там?)

Платить 40+% и ничего с этого не иметь можно только от большого патриотизма или от не меньшей безысходности. Страна даже сейчас в войну говорит «ваши налоги не нужны», зачем люди платят такие деньги я хз.
И даже 3-5к на руки вполне себе до*** по сравнению с топовыми 1.5к вне айти (субъективная цифра по отзывам)
Ну и если перетянут топов вне страны, айти тут загнётся.
Будет немного жаль местных джунов ибо им будет уготована участь индусов в лучшем случае.
Тогда Украина таки станет на 100% аграрной страной, а Израиль новой страной на которую будем равняться из-за ебанутого соседа.

Одного не пойму: вы не согласны с тем что зарплаты в айти выше чем вне айти?

:Буквоедство вкл
Мы не согласны с тем что они выше на несколько порядков
:Буквоедство выкл

Та какие несколько порядков, о чем ты. Ну и Мерседесы и последние Крузаки с салона — это явно не айтишники. В айти средний доход, это у большинства он очень низкий. Только в последнее время некоторые приблизились к 10К в месяц, что с натяжкой можно назвать высоким доходом.

Айтішники в Україні фейковий середній клас через курс долара, не більше.

в Європкі середній класс фейковий бо ціни, не більше ))

Ніт.
Якщо людина має стійкий достатній дохід, як середній клас, має комфортні умови життя, як середній клас, і крякає як середній клас — то вона реальний середній клас.

не так хорошо з дєньгами, як плохо бєз ніх ©

Ну вот вы 10 лет пахали, а теперь вышли на FIRE и... что?
Когда я выйду на пенсию, то абсолютно ничего не буду делать. Первые месяцы просто буду сидеть в кресле-качалке.
— А потом?
— А потом начну раскачиваться.
©Фаина Раневская

Є магічна цифра 40 років. До неї можна вьйобувати на галерах і не помічати скільки вони з тебе вичавлюють. А після 40 ти відразу відрізниш вихідний день від робочого: у вихідний у тебе буде боліти щось одне — а у робочий все і відразу.

я вже недавно писав, що після ковідообмежень заробив більше, чим за всі попередні 25 років, тобто можна сказати, що майже задармо втрачені роки на роботі, а в 27 після «дякую» на одній СС галері зрозумів, що не варто перепрацьовати

але є один ньюанс, ти можеш пахать, а можеше не пахать, або пахать якось по другому, і не на дядю

Я тобі одін вєщь скажу, только ти на абіжайся

в Україні достатньо назбирати десь більше 10Куе і можна мати повне ФІРЕ,

достатньо хату в радіусі 100..200 км електричкою від Києва (3 ..8 куе) і пасивний дохід вна $150 уєшок в місяць.

fi202x.blogspot.com/2022/08/150.html

Для себя сделал вывод что всё равно буду откладывать и инвестировать с целью сохранения денег заработанных сверх пассивов.

напоркуа?

ніби ФІРЕ про те щоб жити і не напрягатися, а не про колекціювання активів/бамажок/металу і ще чого там «цінного»

Периодически натыкался на этот блог на доу. Ты\вы автор?
С одной стороны согласен, можно жить на условные 150\200 баксов где-то в селе и чувствовать себя ок, но это точно не для всех.
Я ок с тем чтобы ради FIRE отказаться от (грубо говоря) красной рыбы, но я не готов был бы вновь вернутся к катанию в маршрутках, дешёвой, лаганой технике (в духе телефонов за 100$ которые надо прошивать чистым андроидом чтобы работали ок т.е. тратить время, силы...).
Денег от FIRE, имхо, должно быть достаточно для аренды с них жилья в пригороде Европы (1-1.5к$ ежемесячно) + еда без ограничений (1к$, а лучше 1.5к$) + одежда + медстраховка + сумма на путешествия + обновление электроники + коммуналка... (в идеале 5к+ процентами ежемесячно). Да, штаты не потянешь, но большая часть городов Европы вполне.
upd: а почему я должен обижаться?)

тоді вам в ФААНГ і жінку ФААНГшу

Андрей, так вы автор блога или нет?
У меня просто есть вопросы к автору, действительно любопытно.
P.s. 5к ежемесячно это 60к в год. При консервативном инвестировании с расчётом 10% годовых в $ это 600к. Если по 3к ежемесячно, за 15 лет насобираешь. Не быстро, но это вполне средняя «ипотека» для Европы. +мне сейчас 26, может в 30 я буду готов жить на 1.5к лишь бы не работать.
P.p.s сейчас мой пассив ощутимо меньше требуемых 5к, а откладываю больше чем должен. Но то этап такой)

Так в чому питання?
Я ж не знаю, які преференції: іпотечне ярмо, чи вільним бомжем, як Стас Аскет із Пропащинська.
Задайся запитанням, от «був би мільйонер (доларовий)», чи мав би пасивний дохід для FIRE, як би ти жив, де, який стиль FIRE вибрав, а потім би почесав потилицю і подумав, а що зараз заважає так жити (на розслабоні, чи на природі, чи в мегаполісі чи де там)

Моя думка, що в Європках сильно не паряться, «старший брат» за тебе подбає.

жить на ... лишь бы не работать.

думаю, що це хибна думка.

Так в чому питання?

Как произошёл у тебя переход от мысли «хочу зарабатывать больше в айти» до «готов жить на 150$ лишь бы не работать»?
Ну и почему такой скромный лимит в 150$?
Как архитект, по-идее, ты должен был скопить очень нехилый запас бабла\источников пассивного дохода.

Задайся запитанням як би ти жив

Уже достаточно давно. Я веду учёт трат едва ли не с первой зарплаты в айти. И как раз из-за понимания что для активного отдыха и путешествий нужна прорва денег (может не те 5к что я описал, то идеальный кейс, но одна поездка куда-то на острова спокойно сожрёт 3-4к минимум, а тебе ещё на что-то жить).

в Європках сильно не паряться, «старший брат» за тебе подбає.

Там у местных социал получше чем у мигрантов + наличие legacy сильно улучшает карты, вот народ при прочих равных и счастливее и не парится.

це перпендикулярні думки,

«хочу зарабатывать больше в айти» до «готов жить на 150$ лишь бы не работать»

і правильна постановка: як робити менше, а отримувати більше.

Не було ніякого переходу, я колись починав у 1996 із зепешки $100, навіть раніше, тільки разом із розвалом СРСР все, (ну майже все) пропало (пішло по 3.14ді), прийшлося чуть не від нуля починати і складати життєвий план

Так що приблизно знав, який бюджет на місяць є комфортний, знав, який стиль життя мені подобається/звиклий, і приблизно уявляв що для цього потрібно (назбирати якийсь капітал, який самовідновлюєтья, тобто генерить дохід, який вище за витрати).

Щодо бабла, то виходить, що майже все життя працював «марно».
Ковід зробив переворот. Можна було до ковіда робити аби як, головне аби берегти здоров"я.
Ще добавити кілька криз, крім розвалу совка, до повної картини і закінчити сьогоденням... В наших краях FIRE ... це ще той челенж.

активного отдыха и путешествий нужна прорва денег

це ворог FIRE, знайди щастя в простій роботі в саду/городі/догляду за будинком, рибалці, збиранні грибів/ягід....

тим більше, ковід і БД та обмеження 18..60
навіть не знаю, яка держава не зашкварилася із намордниками і жижовколюванням,

5..10 років адаптації і отримання громадянства, чому б ні, але знову 18..60

5..10 років адаптації і отримання громадянства

Ну я рассматривал вариант получения какого-то дешёвого гражданства ЕС типо Румынии (без 5-10 лет) и потом выход из укр гражданства + въезд сюда по визе воссоединения семьи (жена тут итд).
Поможет и быстро скипнуть 18-60 на случай войны и при этом смогу по ЕС катать спокойно 90+ дней.

знайди щастя в простій роботі в саду/городі/догляду за будинком, рибалці, збиранні грибів/ягід....

Можно и так. Я банально до 23 то и делал что книжки читал и в комп играл — кайф.
Но как минимум пока молодой хочется попробовать таки и попутешествовать и хобби разные типо VR.

ковід

Конечно если нигде не будут пускать из-за ковида, тогда придётся что-то думать локально, но пока что работа меня ещё не так достала чтобы я был готов ужиматься до каких-то минимальных значений. Тем более получается очень неплохо копить.
Не помереть бы ещё от войны и вообще гуд.

Не помереть бы ещё от войны и вообще гуд.

в ДТП чи ковіда, та в гражданських в зоні БД більше шансів, чим просто у войську

Как произошёл у тебя переход от мысли «хочу зарабатывать больше в айти» до «готов жить на 150$ лишь бы не работать»?

Відкрию таємницю: з кожним роком виконувати ту саму роботу стає важче! Воно не помітне не за рік, ні за 2, ні за 5. Але через 10 років помічаєш що якось після 8 годин на роботі тобі вже не хочеться десь тусити — а хочеться спати. А після 20 років та сама робота здається вдвічі важкою! Після 40 тобі вже не хочеться навіть прокидатися у робочій день.

Как архитект, по-идее, ты должен был скопить очень нехилый запас бабла\источников пассивного дохода.

В Україні просто неможливо було зберегти зароблені гроші, не кажучи вже про «пасивний дохід» (на ДОУ вже давно довели що це — міф).
Теоретично зараз з синьорськой зарплати можна відкладати, скажімо 3К — це десь 300К на рік. Але це зараз — а ще 5 років тому 3К було «стелею» для синьора. А 10 років тому можна було відкласти десь 50 К на рік. І виходить що накопичувати немає сенсу: один рік роботи зараз коштує як 3 роки 10 років тому!
Якби знати — то можна було б узяти кредит, 2 роки відпочивати, а потім піти на роботу в ІТ і за рік усі борги закрити!

для активного отдыха и путешествий нужна прорва денег

Ні — якщо подорожувати не по 5 зіркових готелях. Я пройшов пішки половину Криму — навіть намет вночі не ставив, бо комарів не березі нема. А ще більше проїхав не велосипеді — абсолютно безкоштовно.

А як відкладаючи 3К на місяць накопичити 300К за рік?

походу Бівер кудись на Юпітер імігрував
тому і працювати важко, і прокидатися важко )

з кожним роком виконувати ту саму роботу стає важче!

може тому, що складність проектів за той час зросла на порядки...
якщо я починав з мікроконтролерів, а зараз із розподіленими системами управління даними

В Україні просто неможливо було зберегти зароблені гроші, не кажучи вже про «пасивний дохід»

можна, просто не всі це вміють

Теоретично зараз з синьорськой зарплати можна відкладати, скажімо 3К — це десь 300К на рік. Але це зараз — а ще 5 років тому 3К було «стелею» для синьора. А 10 років тому можна було відкласти десь 50 К на рік. І виходить що накопичувати немає сенсу: один рік роботи зараз коштує як 3 роки 10 років тому!

в цьому щось є, але одне але,
в 2008 згадай ціну нерухомості.

напр. хавчик за останні 10 років, як ішло $100 в місяць, так і іде,
а багато чого ще й має дефляцію (КРЖН),
а крипта, акція інфлюють.

працювати і заощаджувати на тривалому горизонті і з малими сумами дає тобі звичку, інакше в тебе як би не ріс дохід, все одно бігав би в швидкогроші за позиками до получки.

При консервативном инвестировании с расчётом 10% годовых в $ это 600к.

Якщо я вірно розумію то зараз інфляція долара близько 10% — отже так не заробиш.

Инвестирование это про долгий горизонт. Исторически рынок растёт и вкладывая в то же S&P500 в целом можно рассчитывать на 10% годовых чистыми в $ на долгом горизонте (10+ лет)

Исторически рынок растёт и вкладывая в то же S&P500 в целом можно рассчитывать на 10% годовых чистыми в $ на долгом горизонте (10+ лет)

Ти собі в дохід записуєш інфляцію.
В тих 10% мінімум третина це інфляція)

Исходя из гуглопоиска, средняя инфляция 2.5% где-то.
Всяко получается вполне хорошо.

е, глянь графік інфляції долара, під 10% це останніх півтора року, і тепер іде на спад, ФЕДя тергетує повернення до 2% річних в найближчі 5 років.

пасивний дохід вна $150 уєшок в місяць

Це хай 1800 у рік. По депозитах зараз дають десь 1% — отже треба покласти 180 000 баксів. Або приблизна за таку суму придбати хату у місті аби здавати.
Цілком можливо — але доведеться вести натуральне господарство. По-перше самому запасати дрова на зиму — адже на газ або вугілля таких грошей не вистачить. По-друге забути про комп та Інтернет.

але в доларах наразі дефляція у нас, тобто за $150 сьогодні можна отримати більше благ чим на $150 півроку тому

якщо так рахувати, як ти думаєш, то можна дійти до того, що інфляція євро у єврозоні 10%, і девальвація відностно $ 12%, ітого 22% втрат на єврі, що абсурд.

Зараз коли можна працювати віддаленно, багато хто з північноамериканців їдуть до країн Латинської Америки, особливо до Мексики, Коста-Ріки, де вартість життя значно нижче, є прості варіанти легалізації, і в деяких випадках є варіант вийти з податкової резиденції (актуально для канадців особливо останнім часом). Це ще й хороші місці для життя біля пляжу. Громадянам ЄС взагалі просто бо є варіанти в межах ЄС такі як Іспанія, Греція, Хорватія. Для британців також там є візові варіанти.
Відповідно можна набагато більше й швидче заощаджувати, ніж якщо жити в умовних Долині / Торонто / Лондоні, або можна просто працювати трохи менше й все одно добре жити.

Наївно думати що тобі дозволять працювати в Мексиці з каліфорнійською зарплатою. Може такий фокус пройде для деяких незамінних існуючих працівників, а вот нові можуть на це не розраховувати. Смисл комусь платити 300-500к на удальонці якщо комусь в тій же Індії чи Україні на удальонці можна 80к платити? Хіба що ти рідкий, крутий спеціаліст, тоді да, можливо. Но таких одиниці.

Народ ще пожалкує про удальонку. Конкуренція сильно виросте, зарплати в середньому сильно впадуть. Особливо пожалкують ті регіони де були високі зарплати. Тому ж індусу не треба тепер в США їхати і долати візові бар’єри, прям із своєї трущоби зможе працювати депінгуючи ринок.

Airbnb платит одинаково по миру и с каждой страны можно работать 90 дней макс (в основном по налоговым причинам, но особо никто не проверяет). Есть парочка подобных компаний особенно среди криптобро (большая часть оплаты фантики, но и база выше фаангов). Много компаний дают 30 дней, но не энфорсают лимит. Есть компании, что просят работать из США по легальным причинам, но особо не проверяют.

Зачем платить столько когда можно нанять на 2к в Украине? Потому, что подход к разработке совсем другой. Нужны люди кто будут решать проблемы, а не закрывать тикеты. И чтобы были софт скилы.

Так це не те, що пише автор. Автор пропонує поїхати в якусь Мексику і жити там, а не сидіти на чемоданах і кожних 3 місяці кудись переїжджати. І не бачив ніяких компаній, які б пропонували удальонку більше фаангів. Стандартні рейти пропонують, 120-150к, і все. Може рідким спеціалістам більше, но це одиниці.

Ну тогда я думаю вы не вчитались :) Большинство что работают из Мексик едут туда на месяц и случайно задерживаются на 11 месяцев сверху. Но есть дистанционные компании которые платят больше 150к

Смисл комусь платити 300-500к на удальонці якщо комусь в тій же Індії чи Україні на удальонці можна 80к платити?

Таймзона, можна показати клієнтам/іншим білим людям, менші ризики що гребець відвалиться (через війну, епідемії) можливість працювати в одному офісі з сейлами/клієнт супортом.

Народ ще пожалкує про удальонку. Конкуренція сильно виросте, зарплати в середньому сильно впадуть.

Вийшло навпаки, ЗП дуже виросли. Може в долині вони і впали (наскільки я знаю то ні)

Таймзона, можна показати клієнтам/іншим білим людям, менші ризики що гребець відвалиться (через війну, епідемії) можливість працювати в одному офісі з сейлами/клієнт супортом.

Тобто ти таки прив’язаний до таймзони, не можеш із США чи в Європи поїхати на умовне Балі )

Вийшло навпаки, ЗП дуже виросли. Може в долині вони і впали (наскільки я знаю то ні)

Так удальонка тільки почалася, почекай. Поки відсоток віддалених працівників особо не змінився в компаніях. Ефект на зарплатах буде через 5+ років, якщо в офіси назад всіх не поженуть.

Так удальонка тільки почалася, почекай. Поки відсоток віддалених працівників особо не змінився в компаніях. Ефект на зарплатах буде через 5+ років, якщо в офіси назад всіх не поженуть.

Думаю що суттєво ніяк то на ЗП не вплине.
От є ФААНГ, в них куча офісів у Європі, у Польщі ЗП в Гуглі не дуже відрізняється (ну максмисум 30%) до галерної ЗП на рівень вище (ну бо тех лід в епамі в кращому випадку пройде на сіньора в гуглі).
І ті офіси вже є більше 5 років, так чому вони не обвалили ЗП в Долині?

Нічого собі не дуже, в рази. В Польщі гугл не буде тобі платити 300-500к. А в Каліфорнії — платять. Більше того, я не впевнений, но опціони на акції вроді тільки резидентам США дають.

В Польщі гугл не буде тобі платити 300-500к.

буде, тільки злотих.

опціони на акції вроді тільки резидентам США дають.

ніт

Ефект на зарплатах буде через 5+ років, якщо в офіси назад всіх не поженуть.

вот кстати да
просто потому что практически в любой фирме есть должности, которые оправдывают свое существование тем, что занимаются улучшайзнигом и постоянно что то меняют

или возможно тренд пойдет в сторону, что гребцов будут предпочитать удаленщиков индусов или любого, кто будет готов работать за зэпэ индуса

а тех, кто сможет настроить и оркестрировать эту массу, чтобы она производила что то стоящее, будут предпочитать видеть в офисе за достойную компенсацию

буде через 5+ років, якщо в офіси назад всіх не поженуть

Так вже погнали.
.

Мне кажется Lean FIRE гораздо важнее, чем что либо в этом направлении. Даже если ты им не воспользуешься и продолжишь копить на Fat.

Это аналог UBI уже сегодня и сейчас который развяжет руки и позволит заниматься действительно тем чем нравится заниматься и только с людьми с которыми нравится.

Просто потому что знаешь, что даже если уволиться и начать смотреть в стенку — есть пара лет когда это ну никак негативно на качество жизни не повлияет.

Если Европка хочет уравниловки, дай им уравниловку, зачем играть в социализме по правилам капитализма.
Уволить тебя не могут — профсоюзы, законодательство, всякое левое говно.
Расслабься на работе, получай социалку, паразитируй на местных «марафонцах», голосуй за социал демократов, выходи на митинги с требованиями большего обилечивания богатых и т.д.
Разлагай систему изнутри ;)

Життя в гармонії. Роман Кошовський: цілі, дії та фінанси
youtu.be/p_oezzoZzoU

Youtube-канал із циклом «Запали цілі | GOALS on FIRE»:
www.youtube.com/...​/UCikNu7J-CoGaHLW4-4YMgAQ

У схемі FIRE останні 2 літери зайві, як на мене. Тому що не треба мріяти про ранній вихід на пенсію — це пусте, ви все одно будете хотіти щось робити, адже коли підстраховує подушка безпеки, то набато приємніше робити будь-що, не тільки заробляти гроші та будувати кар’єру.

А от фінансова незалежність — так, це і є свобода вибору, яка дозволяє вам вирішувати, що саме ви хочете робити, а не те, до чого вас змушує ринок та побут. Це свобода в будь-який момент піти з роботи, змінити роботу, країну, кар’єру, стиль життя тощо — за таких крутих перспектив якось тупо думати про вихід на пенсію. Коли життя дало вам достатньо козирів на руки — саме час грати й насолоджуватись грою, а не бити байдики.

Ось було опитування що ІТшники б робили у житті, якби не треба було працювати на когось:
dou.ua/...​-would-developers-choose
Мені здасться що потреба у творчості — є у багатьох людей. Тобто людина сама хоче щось робити або втішатися здобутками своєї праці. Хтось вирощувати квіти, а хтось — намагатися доказати математичну теорему.
Біда в тому, що побутові справи + монотонна праця на роботі у багатьох просто вбивають увесь творчий потенціал. Чи багато матусь, нарешті поклавши дитину спати, сядуть малювати чи писати вірші? Коли виснажений рутиною — не до натхнення.

хто (крім воєнкома) заважає зараз почати те робити

Робота на галері, яку ніяк не можу полишити.

в Україні FIRE не можливий,
війна тебе обнулить і починай все спочатку якщо живий залишишся

Як війна може обнулити вкладення в SP500, наприклад?

Я думаю речь всё же о риске смерти и той недвижимости которая у людей здесь (как минимум 1 квартира должна быть тут чтобы не арендовать).

Ні, там же ризик загинути окремо, обулення — окремо. Я primary residence взагалі не включаю у Net Worth

Відразу обнулити — ні, але через війну я так розумію десь 20% втратили.
А якщо рахувати інфляцію десь 10% у баксі — то виходить що якщо SP500 не росте більше 10% — то вкладене в нього знецінюється.

В Украине сейчас в долларе дефляция. Так что все ок.

Як це можливо? В різних країнах різна інфляція долара?!
Наприклад умовний злиток золота на початку року коштував $100 — і ось зараз у США він коштує $110 (інфляція), в Україні можна придбати за $90 (дефляція). Як це можливо?

В різних країнах різна інфляція долара?!

Конечно. Тот CPI из США, это рост цен определенного продукта в среднем по Штатам. Цена бигмака или литра молока практически не связана в США и Украине.

Про слиток не скажу надо смотреть цены. Я о ценах на услуги и продукты частично. При том я бы брал инфляцию не за год, а за 10 лет. И окажется что с 2012 года цены не особо изменились, особенно в долларе. А как твоя зп с 2012 года?

index.minfin.com.ua/...​c=мясные&g=мясо&w=свинина

Взять свинину, в грн с 2017 года она выросла на 25%.
Курс в среднем был 27. Сейчас если брать нальный 40. Тоесть вырос на 50%.
Следовательно дефляция свинины в долларе за 5 лет.

Следовательно дефляция свинины в долларе за 5 лет.

Економіка-то глобальна! Отже це означає що зараз свинину у будь-який країні світу можна придбати дешевше, ніж 5 років тому?! І при цьому чомусь кажуть про продовольчу кризу?

Она как бы глобальна, но не совсем.
Сейчас например, зп средняя в долларе просела на 40%.
С 620$ до 370$.

В других странах, другие нюансы.
Если подкручивать цифры — может оказаться что 15 лет назад бензин стоил дороже, чем сейчас в США.

так нафта за $100 була тривалий час років 10 тому.

Нічого не втратили. Втратив — це коли закрив позицію. Як впало, так і відросте до кінця року, або наступного року. На горизонті fire ці коливання не мають значення. Те саме і про інфляцію — на довгому проміжку акції завжди відігравали інфляцію, бо це логічно. Тому і історичний показник 7% реального росту СП500

На горизонті fire ці коливання не мають значення.

Ну хай воно за 10 років виросте на 7%. Але ж для FIRE треба стабільний прибуток кожного місяця!

Блін, я вже тобі декілька разів пояснював про fire. В тому вся і ідея fire, що в тебе є стабільний прибуток 4%/12 в місяць. Назбирав 1 млн — все, знімаєш кожного року 40К (або помісячно) + інфляція. Ці 4% і розраховані з урахуванням всіх можливих 30-річних відрізків за історію СП500, де були і кризи, і дот коми, і гіперінфляції. почитай сорци, це усього 6 сторінок www.aaii.com/...​e-that-is-sustainable.pdf

Для фаер треба знімати 3- 4% в рік

тримай кеш, щоб не мати розривів ліквідності

Бобер, в 2014..2016 в мене просадка була в активах 20%, але до 2019 на депошках відбилося і почало далі в профіт.
Наразі знову десь мінус 20% просадка, але нема тепер ні ПАПи ні Лєри200, а є підтримка партнерів, думаю, що на тих же гривне депо і ОВДП вернеться за рік другий чи третій знову.

Подібне було ще у 2008, але тоді мене тільки трохи зачепило.

Ще при розвалі совка трохи і у 1998, але все одно, після просадок за деякий час ставало більше.

Тобто така синусоїда накладена на експоненту.

Ну как, например санкции заблочат твой брокерский аккаунт.

І де в цьому обнулення? Акції в тебе ніхто не забере, можеш перевести на іншого брокера, можеш змінити резидентність

Там же как ситуация была, 24 февраля сказали чтобы до 25 марта все вывели.
2 марта в Мариуполе отключили свет, и часть людей смогла выбраться с 17 по 25 марта.
Если не успеть до 25 марта, то они были бы заблочены и надо разбираться уже не с брокером, а со службой американской — и это уже гемор на годы. И за кучу денег. А что ты покажешь, где моментально взять квартиру в неоккупированной области? Какие-то документы они могут не принять. А часть брокеров вообще решило применять не прописку — а место рождения. Скажем не тривиальная все это задача.

можеш перевести на іншого брокера

Всеж брокеры работают по одной санкционной политике. Это как было в 2017 с оффшорами, заблочили счета, хотите переводите в другие банки, только ни один банк Вам не откроет счет. Выход? Мы спишем Ваши деньги комиссиями, в стиле абонплаты по 10000$ в месяц.

Знову таки, це не обнуллення — акції нікуди не поділися. Так, можливо на дейкий час не буде доступу, але з іншого боку, вони все одно будуть подвоюваться кожні 10 років у випадку широкого індексу, такшо неприємно, але ніяке не обнулення

Всеж брокеры работают по одной санкционной политике.

Ні

и это уже гемор на годы. И за кучу дене

є якісь документовані підтвердження?

Я вот точно не помню опции предлагаемые, главное чтобы они при блокировании автоматом не продавали акции, тогда ведь многие акции просели.

С одной стороны хорошо популяризировать FIRE, но с другой намешано куча всего.

— Европа — это не только Германия и Швеция. Странно рассматривать как одну страну.
— Можно структурировать свои доходы и стиль жизни так, что налоги будут низкими. Это просто сложнее чем открыть ФОП.
— С дистанционной работой можно получать доход США везде.

Ну уявимо що швидко заробити грошей в Україні — без проблем. 120 000 на фронті + за кожен знищений танк ще 100 К премії, за літак аж 500 К, ну і за полонених орків хай по 10 К. Отже кожен український кіборг — Рембо за рік війни може заробити, скажімо 1 мільйон доларів.
Але питання не в цьому — що йому тепер робити з цим мільйоном, аби

не потрібно працювати, а просто живеш і насолоджуєшся життям, знаючи, що є доходи, які не залежать від тебе

Адже за часів війни

однушки біля метро, які можуть спокійно гарантувати дохід для життя

якось вже не здаються такими надійними. Ну хіба що ці однушки десь у Берлині (але тоді це максимум одна за той мільйон баксів).
Я мріяв про FIRE усі 20+ років на галерах. І навіть бачив розрахунки скільки грошей потрібно заробити для того FIRE. Але справа ось у чому: на той час, як хтось за 20 років заробив омріяний мільйон баксів — виявляється що для FIRE вже треба 10 мільйонiв!

Так ось НІДЕ це НЕМОЖЛИВО, бо система побудована так, що їй потрібні люди, які будуть працювати ЗАВЖДИ.

FIRE — це мрія для лохів аби вони вьобували й продавали своє життя. 2 — 3 роботи одночасно, без вихідних і відпусток ... попрацюй так декілька років — і можеш решту життя відпочивати ... БРЕХНЯ! Правда в тому, що гроші — то «талони на їжу». Якщо заробив їх більше, аніж можеш з’їсти зараз — то ти бовдур, який обміняв час свого життя на папір!

на той час, як хтось за 20 років заробив омріяний мільйон баксів — виявляється що для FIRE вже треба 10 мільйонiв!

Бобер діло говорить)

Бобер діло говорить)

Воно так і є, просто все це розумієш тільки з роками. У 25 років мої витрати були смішними, порівнюючи з зараз. Тому, якби я поставив собі ціль FIRE тоді, вона б ніяк не спрацювала б. І я б витратив найкращі роки життя на марне накопичення.

Тому, якби я поставив собі ціль FIRE тоді, вона б ніяк не спрацювала б

сработала б
ты б просто не стал тратить больше и не вошёл бы во вкус

ты б просто не стал тратить больше и не вошёл бы во вкус

Я от не став тратити більше! Ну, звичайно зараз частіше їм пельмені, ніж мівіну. Ціни також підросли — але як витрачав не більше 30% зарплати 10 років тому — так і зараз. Який сенс покупати якесь барахло якщо через роботу нема часу навіть бавитися тим, що є?!

это ты, а то Юра

а Юра у нас гедонист — поэтому и работает там, где ненапряжно, но стабильно, и время у него есть, и средства на всякое приятное

тре запобіжники, точніше вони є, але не всі розуміють

Все правильно сказав, але трохи з перебільшеннями. А ще забув головне, що гроші можна робити з грошей, а не з роботи, і часто так багаті люди і зароблять свої статки, а не тяжкою працею по 16 годин на день. Наприклад якщо в тебе є зароблені 50к, то вдало вкласти їх кудись(однушки\бізнес\крипта\etc) і можна отримати 75к, а от вклавши 100к можна було б підняти вже 150к при тих же відсотках, при цьому залишатись працювати на своїй звичній роботі. Так багаті дядьки багатіють ще більше, саме тому що швидко(або у вдалий момент) назбирали 100к і вклали їх. І так далі, чим більше грошей ти заробив поверх того що можеш проїсти, тим більше грошей вони можуть заробити для тебе.
Тому тільки так можна вийти на FIRE.

от вклавши 100к можна було б підняти вже 150к при тих же відсотках, при цьому залишатись працювати на своїй звичній роботі.

Це виходить 50% прибутку за рік?! Це ж чим треба займатися? Хіба що закладками.
Навіть топ ІТ компанії не мають прибутку 30% за рік! Робити свій бізнес, працювати в ньому день і ніч і вийти на 20% прибутку в рік — це ДУЖЕ непогано. Але інфляція близько 10% все одно з’їсть половину.
Вкласти 100 і через рік отримати 150 не витрачаючи на це багато часу — то фантастика. Чи якась «піраміда» для лохів типа МММ чи В2В джевелри.

Вкласти 100 і через рік отримати 150 не витрачаючи на це багато часу — то фантастика. Чи якась «піраміда» для лохів типа МММ чи В2В джевелри.

Ти підожди, експерти FIRE, які ще ніколи, нічого, нікуди не вкладали, ще й не таке розкажуть. Вони ж всі, поголовно, теоретики :)

По факту є що сказати? Давай свою практику, чи ти себе так заспокоюєш що все марно тому і починати не треба?

Робити свій бізнес, працювати в ньому день і ніч і вийти на 20% прибутку в рік — це ДУЖЕ непогано
Вкласти 100 і через рік отримати 150 не витрачаючи на це багато часу — то фантастика.

Все залежить від ризику.
Прибуток в 20% при мінімальному ризику (купляєм гребця по 5k, продаєм по 10к + витрати) це хороший прибуток.
Прибуток в 50% при високому ризику (наприклад Ракета, агалог Glovo) це поганий прибуток бо з стартапів злітає умовно 1 з 100.
Бо ти зараз інвестнув в Ракету, з 100к зробив 150к. Але завтра ти інвестнеш в інший стартап і втратиш все. Тому і очікують дохід в тисячі % від інвестицій в стартапи, щоб перекрити ризики.

Тому оті % треба порівнювати з ризиком. Більший ризик значить має бути більший прибуток.

Тому оті % треба порівнювати з ризиком. Більший ризик значить має бути більший прибуток.

Де ти у статті побачив про ризик?!

коли не потрібно працювати, а просто живеш і насолоджуєшся життям, знаючи, що є доходи

Як спокійне життя зі стабільним «пасивним» прибутком може бути пов’язане з ризиком? Відповідь: ніяк! Ризик — це не FIRE, це суто протилежне життя.
Інакше я теж можу вигадати багато рецептів FIRE! Наприклад: продаєте батьківську хату, усе своє майно, ідете в казино, виграєте десять мільйонів басків, вкладаєте в надійний банк під 1% — і ось ваше FIRE. Ще в мене є варіанти з криптою, лотереями, стартапами, подорожами у часі...
Для тих, хто хоче стабільний прибуток без ризиків давно вигадали банки. Але зараз банки пропонують мізерні чи навіть негативні відсотки. Замислиться — чому?

Я умовно написав, як приклад, суми і відсотки можуть бути абсолютно різними, якщо в тебе є 50к +10% це 55к, а той хто вклав 100к +10% це вже 110к, і так далі. Я про те що хто швидше назбирає вагому суму для інвестування той швидше і розкрутить їх до умовної цілі в мільйон баксів.
Той хто встиг назбирати під подушку і купив квартиру, біткоін, акції років 5-10-15 тому, отримали більше ніж 10% за рік. Квартири подорожчали на 150-250%, на скільки зросли акції і біткоін всі теж знають. Раніше навіть депозити у гривні були по 20-25%, в кого тоді були гроші теж був у виграші. Звісно треба використовувати всі варіанти для диверсифікації, а для цього треба багато грошей, щоб мати помітний профіт.

Той хто встиг назбирати під подушку і купив квартиру, біткоін, акції років 5-10-15 тому, отримали більше ніж 10% за рік.

Я за 15 років купив декілька квартир ... у Харкові. Сам розумієш чого вони зараз варті. І це ще пощастило що не встиг купити будиночок біля моря у Криму (як мріяв у дитинстві).
Акції, біткоїн можна було добре наваритись тільки маючи машину часу. Аби знати що купувати у минулому і коли продати у майбутньому до того, як воно лусне.
Без машини часу краще «інвестувати» у лотерейні квітки — там заздалегідь відома сума виграшу.

Раніше навіть депозити у гривні були по 20-25%, в кого тоді були гроші теж був у виграші.

Зараз також будуть 25% — але інфляція 50%. Дуже рідко де депозити покривають інфляцію.

Я про те що хто швидше назбирає вагому суму для інвестування той швидше і розкрутить їх до умовної цілі в мільйон баксів.

Уявімо що якось «урвали» той мільйон баксів. І що далі? До кінця життя тих грошей не вистачить (інфляція зжере). Куди їх інвестувати заради FIRE?! Знов у крипту, акції, недвигу? І яка вірогідність усе втратити через наступну пандемію, чи війну, чи фінансову кризу? Точніше: на скільки років вистачить вашого талану поки інвестиції обернуться збитками і FIRE закінчиться?

І це ще пощастило що не встиг купити будиночок біля моря у Криму (як мріяв у дитинстві).

Скоро твоя мрія стане реальною, готуй гроші та обирай потроху місце. Мені подобаються місця біля Форосу. ;)

сохраню линк на комментарий и вернусь в него с ответом, когда настанет время =)

Старий антисемітський анекдот на новий лад:
Біля причалу у Севастополі стоїть корабель — на нього грузять москалів задля відправки додому. День, грузять, два грузять ... тиждень грузять. Місцевий питає: коли вже відправка? Корабель мабуть от-от лусне. Йому відповідають: не лусне — бо корабель без дна!

бобер, пора вже в алфавіті дійти до букви д — диверсифікація

Ну і що зараз не впало? Індекси — впали, кріпта — здулася, недвіга в Україні — біда... Евро падає, інфляція бакса зростає. Як не дивно — але навіть золото не злетіло.

циклічність економіки, чув таке?

Значит ли это, что сейчас именно то время, когда надо заходить в это всё?

Ага, купити біток по 69к. Ору.

ага и никаких рисков, никаких просадок, ни тебе обанкротившихся компаний, ни тебе упавшей крипты, ни тебе войны от соседа.

а ще вони зрозуміли як прауцює експонента (складений відсоток)

Але питання не в цьому — що йому тепер робити з цим мільйоном, аби

Не буде у них мільйона, військові витрачають ці гроші або на снарягу, або на понти(айфончики там, бмв е34, на срань коротше, наче 16 річні школярі), вони навіть по кредитам не платять, хоча їм випав шанс, закрити мільярд мікрозаймів і кредитів залпом.

в людей міняється світосприйняття. Вони планують до найближчого бою, або до кінця дня. Потім знову. Поговоріть з ними, але в будь якому разі це важко зрозуміти

Що тут розуміти? Скільки у середньому живе солдат у сучасному бою? День? Два? Тиждень? Там вже нема чого планувати :(

FIRE — це мрія для лохів аби вони вьобували й продавали своє життя. 2 — 3 роботи одночасно, без вихідних і відпусток ...

ніт

Тут вопрос очень даже риторический, да и сколько надо зарабатывать, чтобы башлять менту на лапу, чтобы тот выполнял свои функциональные обязанности.
Иначе ты никому не нужен и социально не защищен, таковы украинские реалии детка)

Знов вигадали якусь срань, і страдають нею. То вигоряння, то гонка зарплат, тепер горіння. Коли вже курси макраме?

Как бы рановато для пятничного поста :)))
о еще один свидетель Паламарчука объявился :)))
В Эуропках тебя никто не садит на цепь только потому что у кого то поехала башня в другом забугре.... :)))
и работать ты можешь кем захочешь а не кем придется чтоб не сдохнуть как в Украине :)
и ебучая коррупция которой подмахивают наверху сидящие может и есть но на уровнях до которых простым смертным не подняться....:))) а в Украине такова авна навалом и ВСЕГДА она там будет жить... как и куча других недостатков :)))

Про який марофон ти кажеш ?

марафон дистанция для слабаков..:))) я каждый около сотни накатываю :)))

полікують хвороби (якщо серйозна, бо якщо щось мале, то ідіть домой пийте аспірин)

веди здоровый образ жизни и не надо будет ходить на полечи меня дохтер :)))

Питання до роздумів:

нахрена жить в стране в которой все не устраивает ?
не проще ли переехать туда где будет если не все то большая часть устраивать ?
когда отпустят всех кто захочет свалить из Украины ?

Розробник програмного забезпечення з України намагається натягнути будь-яку країну світу на власний світогляд. І звичайно, багато чого його не буде влаштовувати. Іржаві велосипеди, ресторани, що працюють не тоді, коли його сирна величність нарешті вирішила поїсти, бомжі, мусор і срач. І маленькі зарплати. І висока вартість житла.
Я ось дуже сумував за будкою біля дома, де можна було в 3 години ночі купити свіжу червону ікру та коньяк Hennessey. Не лізла її відсутність у мій світогляд.

Швидше не подобається що отримуючи певний соціальний ліфт на роботі в ІТ з України воно не дуже працює в інших країнах. В Україні ж також є іржаві велосипеди, бомжі але шоб їх уникати потрібна менші кошти ніж в більш розвинених країнах, так само як і в США чи країнах ЄС можна цього не помічати і діставати хенессі з ікрою вночі, просто потрібні зовсім інші кошти

В Україні ж також є іржаві велосипеди, бомжі але шоб їх уникати потрібна менші кошти ніж в більш розвинених країнах

Цікаво, як це зробити за менші кошти, коли між моїм чепурненьким ЖК і метро, уздовж дороги, стоять роз****ні, страшні гаражі. Стоять там довше, ніж я себе пам’ятаю.

Переїхати в інший чепурненький ЖК, виїзджаючи з якого не потрібне метро і подорож повз гаражі

Переїхати в інший чепурненький ЖК, виїзджаючи з якого не потрібне метро і подорож повз гаражі

В Києві таке можливо?

Думаю так, я там не жив, тому відповісти складно. Ходять чутки що ЖК Галактика задовільняє більшість вимог

Ну стоять гаражі, і шо ? :) мені таке не заважало

гаражі, сміття, металобрухт, собаки, алкаші, гопніки — це все починаеється з пром зони і гаражів

В Україні ж також є іржаві велосипеди, бомжі але шоб їх уникати потрібна менші кошти

Дойшов до 4000$, так i не вистачило грошей щоб уникати цього живучи в Одессi, довелось перебратися в Краков, тут вистачило.

Тю, тут вже на форумі написали, що 8к ненапрягаючись, тож дцмаю з 12к буде норм (сарказм)

Мені вдвічі більше в Одесі не вистачило ))

работать ты можешь кем захочешь

Розкажи це не айтішним пвртнерам

работать ты можешь кем захочешь
Розкажи це не айтішним пвртнерам

попробуй в Украине == протянешь ноги

В Эуропках тебя никто не садит на цепь только потому что у кого то поехала башня в другом забугре.... :)))

corona-lockdowns...

Такая фигня была однажды и только потому что никто незнал чо делать то :)))
А в Украине всех закрыли чтоб поразбегались а то лавэ небудет и грызи обои если нет работы
Зато периодически мажоров из Рады ловят за бугром на отдыхе :)))
По итогу уже и долгов понабирали многомиллиардных и в бюджете все равно дыра размером с луну :)))

И вопрос не по теме...
читая ваши посты заметил что вам не очень то и нравится в злом забугорье... отсюда возникает вопрос: а почему вы до сих пор там где вам не нравится ?

читая ваши посты заметил что вам не очень то и нравится в злом забугорье... отсюда возникает вопрос: а почему вы до сих пор там где вам не нравится ?

:DDDDDD
потому что в других местах еще хуже))

Вы там жить пробовали или просто рассказы читали ?

Украина не в счет.... :)))
вопрос был именно про волшебные

в других местах

В асашай тобі було б краще думаю))

не будуть велосипедисти мішати, дом з басейном, ЗП кращі. Просто ти вже осів в гермашці)

Такая фигня была однажды

Не однажды

В Гермашці мажорів ловлять в Білорашкі ))

что сильно тонко.... шо аж ничто не видно :)))

судя по тексту там контору прищучили за фиктивные отчёты....:)))
а ключевым участником был судя по имени какой то поляк Ян :)))
де каво словили по тексту не понятно.... но если смотреть по суммам которыми оперировали то там замазаны те кто наверху и не хило :)))

буквально вчера пролетало что в Украине поймали очередных любителей навариться на гуманитарке... :)))
если в эуропках нае@ывают мажорав то в Украине тоже самое делают с обычными людьми.... и никакие законы наверху стоящим не указ вааще

здесь налоги высокие, жизнь дорогая, зарплаты низкие — так что по-другому просто не получается выживать

слушайте, ну а как иначе?
человек старался, учился, пробивал себе дорогу в этот Бундестаг. и все ради чего? чтобы сидеть на зэпэ 10К, тогда как укр. айтишнег зарабатывает 8К, а некоторые 15.

повезло что нашли... :)))
на короне вообще контора из Майнца стала очень известной и богатой и это никого даже не насторожило вообще.... и только ее и стали рекомендовать колоть вдруг и неожиданно :))) а америкосный шампунь вообще отменили :)))
вон Меркель шас живет себе на шикарной пенсии.... а все остальные завидуют :)))

если сравнить даты подобных событий то можно легко увидеть что в Украине такова @внища просто навалом и еще в ЕС они хотят.... там даж сроки гдето пролетали...вроде как за 2 дня осилят.... :))))
шоб бабла можно больше было если наварить то хотябы с3.14здить.... а то пока еще не всем наверху хватает на достойную жизнь :)))

всегда люди работали до положенного им пенсионного возраста, а потом уже шли на пенсию. и то еще и на пенсии подрабатывали. именно труд, как известно, сделал из обезьяны человека.
а теперь? напридумывали фаеров каких то, мол у них ворк лайф баланс страдает
ну окей, работать больше не надо, дальше что? вы через какое то время не будете знать куда себя девать и будете себе придумывать любой дурацкий способ чтобы убить время.
жить надо здесь и сейчас, а не откладывать на потом.

будете себе придумывать любой дурацкий способ чтобы убить время

Приходь до нас у команду! Менеджер тобі відразу знайде такий спосіб. Навіть кіт, який лиже яйця, робить більше корисного, ніж уся наша команда розгрибателів лог-файлів і ремонтників відступів у коді.
Якби у мене справді було багато грошей — я би ПЛАТИВ комусь аби тільки не займатися такою роботою! Мабуть наш клієнт думає так само: згоден платити щоб дивитися як люди божеволіють від тупої роботи.

Бобер, найди нормальную работу уже, не везде такая жопа, а толковые техледы и синьоры даже сейчас в дефиците.
Смысл жаловаться? Ты сам виноват, что не ушел оттуда, тебя же никто не держит.

Ну давай, розповідай мені у Харкові про «нормальну роботу».

не везде такая жопа

Ні — тільки на усій Україні окрім західної. Я впевнений що у Харкові вже нема ніякого ІТ і чи буде потім — невідомо.
Але справа навіть не у війні! Якщо навіть зараз, у кризу, є клієнти — бовдури, яки стабільно платять за похорон мертвої конячки — то УСІ галери перш за все шукають саме таких клієнтів і такі проекти.

толковые техледы и синьоры даже сейчас в дефиците

Вони почали тікати з України ще років з 10 назад з приходом галер. Галерам потрібен мідл щоб продати як синьора. Синьор за синьорні гроші — не потрібен, бо його вже ніяк удвічі дорожче не продаж.
Толковий синьор потрібен щоб робити складні проекти з нуля, а не сапортити говнокод. Але такі проекти галери не беруть — бо це ризик. Один синьор увесь проект не потягне, а знайти декілька толкових девелоперів на сучасному ринку — то надзвичайна вдача.
Зараз ІТ «подорослішало» і усе повертається як має бути. Професіонали повинні працювати у серйозних компаніях над складними речами — і відповідно мешкати у розвинутих країнах. Українська казка «європейськи інженери за ціною індусів» — скінчилася назавжди!

розповідай мені у Харкові про «нормальну роботу».

Говори что ты из Киева, или сними квартиру в Киеве.
Ищи напрямую в США, на синьора легко найти, а вот мне на принциала не реально, так как никто не возьмет папуаса руководить 30-ю америкосами.

а вот мне на принциала не реально

принципалы знают литкод и матан, а ты нет =)

В Україні таке не питають навіть в архітектів.

Літкод цілком питають і на сеньйора, правда рівень медіум, хард питали 1 раз.

На принципала больше дизайн, который систем, решает, что отдельная закавыка. faang-interview.github.io тут среди линков есть статья на ДОУ, где чувак задрачивал дизайн вплоть до момента, в какой части доски рисовать, чтобы было красиво..

как никто не возьмет папуаса руководить 30-ю америкосами

Якщо цей «папуас» також не в США. У мене склалося враження що, наприклад, у MS більшість менеджерів — індуси. Потім ідуть жінки — латиноси, потім китаянки. Я так розумію білий чоловік на керівній посаді — це зараз моветон. Скоріше буде так: білий техлід з «наших» (усе робить) і афроамеріканка — його менеджер (робить репорти і презентації).

У мене склалося враження що, наприклад, у MS більшість менеджерів — індуси

Все просто
Кефир превращает молоко в кефир. Даже если в литр молока положили одну ложку кефира.
Так и с фирмами
Индусы превращают штат фирмы в индусов — как только приехал один индус, через время там появятся и другие, и ктото из них станет управленцем — так работает индусский социальный лифт. Можно начать карьеру сжигая трупы в Варанаси, а закончить принципалом в Редмонде :-)

начать карьеру сжигая трупы в Варанаси, а закончить принципалом в Редмонде

Нікуя — кастова система переїхала з індусами до Штатів, просто не в такому явному вигляді. Тепер індуси нижчої касти комплейнять що їх харассять індуси з вищої. ))

Синьор за синьорні гроші — не потрібен, бо його вже ніяк удвічі дорожче не продаж

Не згоден, я прямий контракт на 7.5к$ не зміг знайти, від галер було кілька оферів 7-8к$

Толковий синьор потрібен щоб робити складні проекти з нуля, а не сапортити говнокод

Толковий сіньор потрібен всюди. Тому якщо в клієнта є гроші то йому продажуть того на уого є гроші.

Не згоден, я прямий контракт на 7.5к$ не зміг знайти, від галер було кілька оферів 7-8к$

Ти сам написав відповідь. Може на тому сіньорі і не збираються заробляти, а він потрібен. щоб продати 20 мідлів.

Толковий сіньор потрібен всюди.
Навіть кіт, який лиже яйця, робить більше корисного, ніж уся наша команда розгрибателів лог-файлів і ремонтників відступів у коді.

Це найсмішніше що я читав на доу)))
Свою наступну тімку назву Licking Cats

corsera/edx на фоні і проблєм сольвєд: поки руки ремонтують відступи, мозок думає про високе ))

Лично у меня куча планов, на которые не хватает времени из-за гребаной работы, и гребаной дрочки Литкода:
1) Дописать свою книжную серию.
2) Доделать свою настолку.
3) Профессионально заняться бодибилдингом(сейчас я не могу жрать 6 раз в день, так как будут тупить на работе).
4) Профессионально заняться Тайским боксом.
5) По хардкору играть в страйкбол, создать и обучить команду хардкорного спецназа.
6) Играть в D&D, и придумывать движки и сюжеты для D&D.
7) Пройти все шедевральные игры, на которые не было времени из-за работы.
8) Ну и само собой всякий путешествия, плавание на яхте(самой бюджетной), и тп.
9) И как же без кодинга, например целый год изучать исходники Kubernetes и Service Fabric что бы написать их убийцу.
И у других разработчиков тут кстати похожий список.
Только не пиши что часть из этого можно параллельно с работой делать.
Если ты в экселе и ворде сидишь с 9-ти до 5-ти. То возможно.
А если делаешь сложные таски, и еще учишь что-то новое, то после рабочего дня, еле силы дойти до кровати есть.

и гребаной дрочки Литкода:

Матанализ забыл ты, Джонни

Только не пиши что часть из этого можно параллельно с работой делать.

Так можна.
Можна працювати якийсь час, а потім на сабатікалі робити що хочеш.
Можна знайти парт-тайм роботу.
Можна знайти нудний ремоутний аутсорс.

А если делаешь сложные таски, и еще учишь что-то новое, то после рабочего дня, еле силы дойти до кровати есть.

Обирай — віддавати свою енергію складним проектам дяді, чи власним складним проектам.

Можна працювати якийсь час, а потім на сабатікалі робити що хочеш.

У нас совковый менталитет, даже если неделю без работы был, то думают что ты какой-то неудачник, и тебя уволили за то, что ты тупой.
А если пол года, то все. Причем когда тян сидят по 6 лет в декрете, то это нормально)

Можна знайти парт-тайм роботу.

На архитекта и техлида партайм позиций нет вообще, да и на бекенд синьора с нормальным стеком.
Есть только на фронтендшиков и мобайлов.

Можна знайти нудний ремоутний аутсорс.

Как понять где нудный а где с овертаймами? Увольнятся через месяц пока не найдешь нудный, и менять 10 компаний? А через год, когда повышение ЗП захочешь, опять 10 компаний менять?

Обирай — віддавати свою енергію складним проектам дяді, чи власним складним проектам.

У меня нет идей своих проектов, точнее есть, и это не кормушка для собак, но я понимаю что нет смысла их делать, так как 99% стартапов прогорает.

У нас совковый менталитет, даже если неделю без работы был, то думают что ты какой-то неудачник, и тебя уволили за то, что ты тупой.

Тобі важливе власне життя, чи думка рендомних людей?

На архитекта и техлида партайм позиций нет вообще, да и на бекенд синьора с нормальным стеком.

Подивись на всякі біржі типу топталу, на топталі точно були кастомні опції.
upd: нащо тобі тімлід чи архітект. ти настолку хочеш робить? от забивай на тайтли, влаштовуйся де нормальна зп і іди роби настолку.

Как понять где нудный а где с овертаймами?

Ну от чудовий привід навчитись розуміти по інтерв’ю.

и менять 10 компаний?

Якщо ти хочеш жити життя замість закривання тасок, не злається що інколи доведеться піднапрягтись?

У меня нет идей своих проектов, точнее есть, и это не кормушка для собак, но я понимаю что нет смысла их делать, так как 99% стартапов прогорает.

А вище що за список написав?

А вище що за список написав?

То список развлечений, на них максимум какие-то копейки заработать можно, а скорее всего вообще 0.

інколи доведеться піднапрягтись?

Напряджся не проблема, проблема что в резюме будет 20 мест работы за 2 года, и тебя не будут никуда брать, и ты во всех компаниях будешь в ЧС, как человек который свалил через месяц.

Подивись на всякі біржі типу топталу, на топталі точно були кастомні опції.

Позора сидеть перед камерой, и показывать экран весь день я не выдержу.

То список развлечений, на них максимум какие-то копейки заработать можно, а скорее всего вообще 0.

При чому тут заробляти. Ти жити хочеш чи заробляти бабло (щоб вже потім витрачати на життя)?

Напряджся не проблема, проблема что в резюме будет 20 мест работы за 2 года, и тебя не будут никуда брать, и ты во всех компаниях будешь в ЧС, как человек который свалил через месяц.

Так не зупиняй пошук роботи коли знайшов компанію і не впевнений в ній. Не вказуй компанію в резюме. Типу в тебе між роботами був сабатікал.
Взагалі знаю перця який знайшов нову роботу, залишаючись на старій, і трохи зайчив доки з нової його не поперли (не через зайчизм, просто як ми обговорюємо проект якийсь ололошний виявився). Він продовжив працювати на старій як ні в чому не бувало.

Я не знаю що для тебе «нормальна зарплатня». Якщо якісь 8к, то зрозуміло що мало компаній можуть запропонувати нічого не робить за такі гроші.
А взагалі так, я знаю когось хто працює за достатню зарплатню для цієї особи зарплатню порядку до 3-4 годин в день.

А если пол года, то все.

Один раз брав перерву 6 місяців, другий 9. Ніяких проблем.

На архитекта и техлида партайм позиций нет вообще,

Мені 2 місяці тому пропонували архітекта парт тайм.

но я понимаю что нет смысла их делать, так как 99% стартапов прогорает.

К счастью это понимает 99% людей и отдают шанс другим)

А якщо ти фіксиш тупі баги в чужому говнокоді — то тобі після робочого дня не хочеться вже не вчити нового, ні навіть розважатися — тільки заплющити очі і вимкнути оце безглузде існування.

Дя, у тебя просто походу ничего в жизни кроме работы нет, поэтому и такая меланхолия на каждом шагу. Найди подружаню, займись спортом, пыхни, шоле, и жизнь заиграет новыми красками. Если тупо каждый день поработал, поспал и все дела, ясен хер, что это заепет очень скоро. Сейчас ты пример жесткого ноулайфера.

5) По хардкору играть в страйкбол, создать и обучить команду хардкорного спецназа.

ССО з зачистки фанерних халуп)

Лично у меня куча планов

Пока ты строишь планы Бог смеется :-)

на которые не хватает времени из-за гребаной работы

Мы это уже слышали. В одной из первых нищих Европ :-)

Ну начнём с того, что ты написал план возможно даже не на одну жизнь. Так что, возможно, какие-то пункты из этого списка тебе удастся достичь (и я тебе искренне желаю этого), не смотря на твой подход к жизни: из-за работы, я не могу делать то, что хочу, т.е. ничего с этим поделать не могу, виновата работа, и если надо я придумаю еще стопятсот отмазок, почему я не могу делать то, чего так «сильно» хочу.
Чутьё мне подсказывает, что ты довольно молод, либо стар... по паспорту, но внутри тебя всё еще прохлаждается ребёнок/подросток. Но ты не переживай, в наши времена, немногие по-настоящему взрослеют даже к 40 годам, в этом возрасте большинство существуют еще на уровне подростка. Возможно скоро, настанет момент в твоей жизни, когда ты осмелишься взять ответственность за свою жизнь и всё что в ней происходит: взлёты и падения, ошибки и достижения, не обвиняя ни в чём ни работу, ни соседа, ни друга-пьяницу, ни девушку, которая тебе не дала.
В любом случае, я тебе уже предлагаю один эксперимент. Начни свой путь с еще одного списка. В этот раз возьми свой старый список, и в отдельном документе, выписывая каждый пункт по отдельности, напиши подробно на какие жертвы, боль, страдания ты готов пойти для достижения пункта плана. Например...

1. Доделать свою книжную серию —
Для начала предположим, что это 1 книга, не знаю что у тебя там за серия, но начнём с малого.
Для того, чтоб написать хорошую, достойную книгу, по моим оценкам, тебе понадобится тратить около 3-5 часов практически ежедневно в течении года (больше времени в день тратить смысла нет, так как от усталости ты будешь больше времени тратить на поправки, которые сделал в конце предыдущего дня; разве что в твоей голове живёт «кто-то», кто тебе начитывает строки книги не останавливаясь). При этом ты должен понимать, что в это время ты должен ограничит любое другое творчество (например, не творить код, разве что копипастить, хотя и там необходимо немного творчества)
И так, начнём...
«Я готов работать, не жалуясь на свою работу и откладывая максимальное количество долларов на целый год жизни без работы. И чтоб это быстрее произошло, я готов не ходить с друзьями на пиво (ладно, один раз в месяц, на 2-3 пива, не более), отказывать себе в фастфудах, ресторанах, а готовить самому себе еду, жить у родителей (хотя живя у родителей, возможно вопрос еды будет исчерпан, что даже лучше) Работая, я готов тратить по 2 часа в день на изучение материала, необходимого мне для создания моей книги — творческие методы, техники, исторические факты, затрагивающие тему, что угодно, так сказать, фундамент. Для этого я готов вставать на 2 часа раньше обычного (и естественно готов ложиться на 2 часа раньше обычного).
Когда я накоплю достаточное количество денег на 1 год вперёд жизни, я готов жить скромно, опять же у родителей, либо в деревне, чтоб дешевле жилье обходилось. Я готов тратить ежедневно 5 часов на написание книги, без исключений. Я готов к тому, что мне прийдется переписывать страницы, главы. А отдав редактору готовый черновик, я готов услышать критику и потратить еще пару месяцев на исправления. Я готов к тому, что в итоге книга может не понравится людям, что некоторые писатели/критик будут насмехаться с нею»
Надеюсь я доступно описал цели даного подхода.

Большинство людей думают в проекции, «что я хочу от этого мира» (я хочу очень красивую девушку с идеальной фигурой, которая будет меня любить, ни смотря ни на что; я хочу работать на работе, где много делать не надо, при этом получая от этого одно лишь удовольствие). Все они хотят, по большей мере одного и того же — работа, которую скорее можно назвать хобби, любящего человека, большой дом на берегу моря и Феррари.
И мало кто составляет список того, на какие жертвы он готов пойти для того, чтоб достичь все эти вещи... В этом мы все и различаемся, именно тем, на что мы готовы пойти для своих целей. Ведь на самом деле они не хотят добиваться всего этого, они просто хотят чтоб всё это «хочу» вдруг само по себе свалилось с неба, и при чем, это должно быть именно так как они хотят, и не меняться никогда и не иметь никаких изьянов, а если поломается, пусть само починится, пока я буду спать. Увы, так не бывает.
Как-то так...

Що я з цього зрозумів: якщо мрієш про щасливе життя — треба спочатку скласти перелік мук, через які готовий пройти заради мрії ... Не бажаєш терпіти муки — не буде щастя.
Виходить сенс життя — змусити людину страждати. Навіщо тоді взагалі жити?!

ну ви неначе Сіддхартху не читали)
звісно сенс життя у стражданнях, інакше як пізнати істину буття.

Ні, сенс життя не змусити людину страждати. Якщо ви вже питаєте про це, то на мою думку єдиний сенс життя це після себе лишити цей світ кращим, ніж він був до тебе, роблячи щоденно щось хороше, щоденно стаючи трошечки кращим ніж вчора.
Але відносно мого коментаря, спробую ще раз — казати «я хочу стати багатим» це нічого не казати, бо всі цього хочуть, і всі це кажуть. Звичайно ж, варто мати цілі, аби кудись рухатись, тому що цілі це нами вибраний вектор життя. Та все ж поставивши перед собою ціль, варто себе запитати, а на що я готовий для того, аби цього досягти. Чи готовий я щомісяця відкаладати гроші, лишаючи себе можливості зайвий раз «бухнути»? Або ж чи готовий я знайти собі роботу, де мені будуть платити більше: сидіти вечорами, підтягуючи скіли, яких мені бракує для переходу вище; висилати резюме, ходити на співбесіди, які часто приносять дискомфорт і отримувати листи зі словами, «ви гарно себе показали, але ми шукаємо трохи іншу людину» щоб в кінці отримати офер до компанії, де платять вдічі більше.
І можливо, ви готові до цього всього — якщо так, — то вперед до своєї цілі. Але будьте щирими, не брешіть хоч би собі, і якщо ви все ж не готові на той дискомфорт, який необхідний для цієї мрії «стати рок-зірокю», то просто лишіть це. Знайдіть щось, за що ви готові боротися.
І наостанок ось що додам. Для мене «мріяти про щасливе життя»... звучить досить утопічно. Немає якогось магічного місця, стану, чи кінцевої зупинки, на якій вийдеш і все... ти щасливий, більше нічого не тре робити, і ніщо не може вплинути на твій щасливий стан.
Щасливе життя, на мою думку, це дорога довжиною в життя. Ти або щасливий тут і зараз з тим що маєш (і це не тільки про гроші в гаманці, а й про ті самі цілі і дії, які ти виконуєш для їх досягнення), або ж, скоріше за все, будеш все життя ганятись за щастям, яке щоразу, коли ти майже його схопив поміж долонь, буде вислизати ще далі, роблячи тебе ще більш нещасливим. І тому свідомий вибір перешкод, челенджів і тасків, погодження з повною відповідалністю за все, що відбувається в твоєму житті, на мою думку — це є дорога під назвою щастя.
І так, «не бажаєш терпіти муки — не буде тобі щастя», тому що в більшій мірі щастя настає тоді, коли ти, після тяжкої праці, боротьби зі своїми демонами, та свідомих жертв, отримуєш те, до чого йшов. Головне, не зупинятись. Хоча, деякі можуть вибрати і таке щастя — мінімум всього, але це поодинокі випадки.
Сам подумай, якщо перед тобою стоїть завдання, яке ти хочеш! виконати. І тут 2 варіанти:
1. Воно само виконалось.
2. Ти сидиш над ним більшість свого часу, вивчаєш методи і потенційні рішення, пробуєш щось, та не виходить, пробуєш знову, і в кінці кінців, ти досягаєш мети.
Питання: в якому з варіантів, ти будеш відчувати більше насолоди, щастя, в кінці цього шляху?
Ще раз підкреслю, завдання ТИ і ХОЧЕШ зробити, а не якась таска з легасі-проекту, який тобі не цікавий.
Якось так...

2. Ти сидиш над ним більшість свого часу, вивчаєш методи і потенційні рішення, пробуєш щось, та не виходить, пробуєш знову, і в кінці кінців, ти досягаєш мети.

тут все просто.
успіху досягають психопати... тобто нормальна людина таким не буде маятися

Свідомість того, що для досягнення мети потрібно чимсь жертвувати характерна тільки психопатам?
Я писав, що більшість над тим не замислюється, а в наших умовах, більшість — це норма, тому так, «нормальні» люди таким не паряться і не будуть, так як більшість очікує все готове на тарілочці. Такі часи ...

І так, «не бажаєш терпіти муки — не буде тобі щастя», тому що в більшій мірі щастя настає тоді, коли ти, після тяжкої праці, боротьби зі своїми демонами, та свідомих жертв, отримуєш те, до чого йшов.

Ну хз, людина зазвичай звикає до нового рівня, нових досягнень, це стає для неї новою нормою і знову ставляться нові планки яких «не вистачає для щастя» :) Де default mode нашого функціонування

Так і є, тому й кажу, щастя — це шлях. Ставлячи для себе нові не легкі але можливі цілі, йдучи на нові компроміси, становлячись кращими, допомагаючи людям, і лишаючи завше після себе світ кращим, тоді ми відчуваємо щастя. І все залежить від того, наскільки сильно ти залежиш від дофаміна. Аби не зійти з глузду від щоразу збільшення швидкості, іноді треба піти десь і абсолютно нічого не робити, аби знизити бейслевел дофаміна і щоб знову, звичайні речі приносили задоволення. А, і так ... Важливо навчитись отримувати задоволення від малих речей, навіть від миття посуду, сидіння в м’якому кріслі або ж звиклою вранішньої прогулянки, на яку я якраз збираюсь.
Життя повне щастя — це шлях через страждання. Але надто часто це слово сприймають надто негативно, і це не дивує, бо «нормальні» люди страждають від речей, які вони виконують, але страждання це вони не вибирали, а виходити із «страждальної» зони комфорту — це ще більше страждання, тому вони і зависають на роботі, яка не подобається, жаліються і нічорта з цим не роблять.
Візьміть відповідальність за своє життя на себе і перестаньте жалітись, замість цього щось робіть, трохи постраждаєте, аби відчувати себе щасливим
Якось так.

Це, звикання — частина страждання, так само як з тяжкими наркотиками — кожна наступна доза приносить меньше кайфу і більше болю. Тому й треба іноді відпочивати від біганини за цілями. Тому й треба вчитись насолоджуватись малому...
Життя не таке просте як здається, але якщо розібратися в її механізмах — можна так не погано його прожити :)
І ще раз наголошую, саме в собі страждання — не є поганим, взагалі ніщо не є поганим, це наше сприйняття додає всьому фарби негативу чи позитиву. Тому і варто працювати над сприйняттям світу, і найпростіша форма такої праці — медитація. Я наприклад навчився відчувати приємність від повного розслаблення тіла під час медитації, але зайняло це дуже багато часу і страждань типу «нащо я це роблю», або «краще б ФБ поскролив»
Якось так :)

Ти або щасливий тут і зараз з тим що маєш

У яку секту треба вступати?

Ще раз підкреслю, завдання ТИ і ХОЧЕШ зробити, а не якась таска з легасі-проекту, який тобі не цікавий.

Ну от ми і повернулися до того — що людина може бути щасливою тільки коли працює над тим, чого сама хоче. Якщо робить що хтось наказав — страждає.

якщо ви все ж не готові на той дискомфорт, який необхідний для цієї мрії то просто лишіть це

Так і є: працювати на когось — погано, але щоб звільнитися — треба пройти ще більший дискомфорт. Отже більшість людей так і залишаються рабами усе життя — і обирають просто погане життя, замість продиратися через страждання до гарного.

Коли робить, що хтось наказав — страждає.
Не завжди, іноді ми можемо слухати наказів в праці, яка нам подобається і робити що скажуть, тому що ми вчимось, розуміючи що то має сенс і просто набиваючи собі практику в тому ділі.
І більше, коли людина робить, те, що вона хоче — вона теж страждає... Страждає, коли робить помилки, або щось не виходить так як хотілося. Але через ці страждання, вона росте до кращого «Я», і виконавши після 10 синяків своє завдання — відчуває щастя :)
Ще раз, аби досягнути щастя, треба постраждати. Єдиний шлях без страждання, це шлях монаха тібетського монастиря, тобто відмова від всіх благ, тому як будь які блага, приємності — мають в своєму складі страждання. І якщо ви цього досі не розумієте, але готові зрозуміти — прочитайте трохи про буддизм і шлях Будди. Є гарна книжка, «Сіддхартха» Гессе, рекомендую її кожному. Це книга про хлопця, який жив без проблем, але не був щасливий і пішов по світу шукати собі проблеми в надії знайти щастя...
Якось так

щоб наповнити щось чимось, його тре спорожнити, напр. щоб поставити в гараж Мерседес потрібно Жигуль кудись діти, так і з життям, щось з нього викинути щоб його місце зайняло щось інше

из-за гребаной работы, и гребаной дрочки Литкода

Зачем дрочить на литкод? Зачем пахать на работе? Тут послушать, так 7к для синьора в Украине нефиг делать. Этого достаточно чтобы купить жилье, обеспечить семью и заниматься всем что ты написал. Литкод надо дрочить если хочешь не 7к а 9к, или если хочешь в США ехать. Стоит ли оно того?

Опять же, 7к можно получать на расслабоне я так понимаю. Поэтому вместо того, чтобы стремиться к 9к и пахать на выходных или по ночам, ты можешь держаться этих 7к и работать с 9 до 17 попивая кофеек и планируя в рабочее время очередное путешествие на яхте. Зарплата все-равно будет расти, но вместо повышения до 9к, можешь попросить один день в неделю выходной чтобы была 4-дневная рабочая неделя.

Якщо Ви вірите форуму, то тут 8 дають просто так, а на 15к треба багато працювати. А в наступному почті люди пишуть, що не купляють машину, бо іона втраяає 5к долларів за рік в ціні, і тому на таксі дешевше. Тому, у мкне є припущення, що з грошима не твк все солодко, як тут пишуть. Віднімайте відсотків 30, а то і діліть на 2

Машина взагалі не потрібна у великому місті.