Як побудувати "продуктове" стратегічне мислення?
Вітаю! Мене звати Ярослав Пукач, я займаюсь продуктовим менеджментом в JetSoftPro.
У цій статті я ділюсь своїм досвідом та порадами щодо розвитку «продуктового» стратегічного мислення.
1. Практика
Робіть/ Вдавайте/ Уявляйте — робіть максимум для постійної практики. Зараз особливо багато курсів, які продають вам ідею «набути скілл за 30 секунд». Звісно ці всі «тренери» можуть вам багато розказати і це безперечно чудово, але ви не зможете робити щось добре, знаючи лише трошки теорії. Практикуйтесь на власному проекті, на власному житті 🤷🏻
2. Дивіться на «повну картину»
Тут я хочу виділити два важливих кроки:
Перший крок — Як ваш продукт вплине(впливає) на компанію, на ринок та яке місце він у ньому займає? Які цілі ви хочете досягнути?
Другий крок — Як ваша роудмапа співвідноситься з цілями продукту? Простежте та проаналізуйте зв`язок між існуючими планами та цілями, яких ви хочете досягти. На жаль , через відсутність стратегічного бачення вони не завжди збігаються, що приводить до неефективної роботи, марнування часу і потенційно веде за собою неуспішність проекту. (crymeariver)
3. Робіть ставки.
Ні, мова не про ставки на спорт (хоча, ви господарі свого життя і вам вирішувати). Мова про планування, міркуючи ставками і їх впливом. Кожен ваш крок — це ставка, яка має принести вам результат. Пріоретизуючи функцію Б над функцією А, у вас є очікування результату. Ці очікування не завжди реалізуються, оскільки завжди є елемент удачі, який ви не можете контролювати. Отже, ключ до довгострокового успіху полягає в тому, щоб думати ставками/ризиками: наскільки я впевнений в цьому? Які можливі сценарії розвитку подій?
Професійним гравцям у покер подобається той факт, що хороші рішення не завжди приводять до чудових результатів, а погані рішення не завжди призводять до поганих результатів. Детальніше про це рекомендую почитати у книжці Annie Duke «Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts»
4. Не розпорошуйтесь
Забагато стратегічних ставок також можуть означати відсутність стратегії. Мрії — це звісно чудово, але тут також важливий реалізм та здоровий глузд. Спробуйте зосередитись на найважливішому і з`ясуйте, як цього досягти. Тут важлива не кількість, а якість.
А також впевніться в тому, що ваша команда також це розуміє.
5. Деталізуйте
Створіть список своїх ключових ставок > напишіть список гіпотез, які ви б хотіли протестувати > для кожної з гіпотез визначте показники, яких ви хочете досягнути і метрики, якими ви їх будете міряти.
Отримавши результати з попередніх кроків, ви зможете краще та якісніше працювати з роудмапою.
І пам`ятайте — це нормально, коли роудмапа змінюється. Краще змінити роудмапу, ніж провалити проект 😉
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів