Чи стикались ви з шахрайством при наймі?
Задля отримання оферу кандидати можуть як трохи «прикрасити» резюме, так і вдатись до відвертої брехні. Тему про шахрайства під час найму порушили на YCombinator, і там уже є кілька цікавих відповідей:
На початку цього року я брав інтерв’ю у хлопця, який викликав у мене справді дивні настрої. Він зупинявся на добрих
У його резюме зазначено, що він працював у компанії під назвою Data Service Group протягом останніх 5 років або близько того. На їхньому веб-сайті є таке речення: «Протягом останнього десятиліття наші клієнти досягли успіху, використовуючи процес розвитку і мотивації Intellectsoft».Зачекайте... Intellectsoft — це не назва цієї компанії. Ці люди з Data Service Group вкрали сайт Intellectsoft?Виявляється, якщо ви загуглите речення вище, то отримаєте тонни веб-сайтів інших фальшивих компаній, які містять це речення.15-20 секунд після кожного мого запитання, а потім видавав ідеально сформульовану відповідь. Я знайшов у Google деякі специфічні фрази, які запам’ятав з його відповідей, і виявив, що фрази слово в слово з документації Kubernetes. Він гуглив мої запитання, а потім читав мені вголос документацію.Ми ввічливо відмовили йому і більше ніколи про нього не чули.
У мене був кандидат, який особисто прийшов на співбесіду і постійно просив повторити запитання. Потім я помітив тихе бурмотіння після того, як поставив запитання. Це було схоже на увімкнений телевізор у сусідній кімнаті чи щось таке. Спочатку я проігнорував це, припускаючи, що це хтось інший кімнаті, але потім здавалося, що це сталося лише після того, як я поставив запитання та до того, як кандидат відповів.
Після співбесіди, коли ми йшли до дверей, я побачив у кандидата навушник, схожий на слуховий апарат, з дротом, що втягувався в нашийник.
У нас була одна людина, яку ми взяли підрядником, але потім у неї змінився голос по телефону, і він почала називати людей на прізвища в чаті. Виглядало так, ніби хтось найняв субпідрядника, а потім звільнився, а перший намагався якомога довше зберегти контракт.
Якось моя компанія шукала програміста.
Більшість претендентів мали недостатню кваліфікацію, і моїм колегам довелося пройти через багато резюме, щоб знайти відповідних кандидатів.
Один із кандидатів — назвемо його «Раджід» — швидко погодився на зустріч. Ви можете уявити здивування моїх колег, коли вони відкрили Zoom, а Раджіда ніде не було. Натомість було двоє людей, про яких ми нічого не знали — очевидно, вони керували якоюсь вебстудією — і коли мої колеги попросили Раджіда, вони просто сказали: «О, усе гаразд, усе гаразд. Можете поговорити з нами».
Зі зрозумілих причин зустріч тривала недовго.
У досить великій державній компанії, в якій я працював, звільнили DBA, тому що він абсолютно нічого не знав.Але через кілька тижнів він повернувся в ту саму будівлю, але під іншим ім’ям на іншому поверсі, працюючи старшим архітектором програмного забезпечення.
Одного разу ми працювали інтерв’юерами у сторонній компанії, і у нас була купа аспірантів коледжу, які явно шахраювали. Вони вирішували проблему, пишучи код як звичайний текст (а не органічно, як це робили б під час фактичного програмування) дуже специфічним способом.
Компанія не хотіла дискваліфікувати цих кандидатів, оскільки ми не могли довести шахрайство, але спостерігати це було дуже цікаво.
А чи стикались ви з брехнею при наймі на роботу? Чи говорили неправду самі?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів